Šípky a jejich vliv na zdraví

Šípky a jejich vliv na zdraví Šípky a jejich vliv na zdraví Šípky a jejich vliv na zdraví Šípky a jejich vliv na zdraví Šípky a jejich vliv na zdraví Šípky a jejich vliv na zdraví

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

  • Šípky – Rose hip je termín používaný pro výtažky z růže rostlin ovoce (o Rosagenus), ale  téměř vždy odkazuje specificky k Rosa canina , běžně známý jako růže šípková a řadí se mezi  farmakologicky bezpečné přírodní látky se silnými protizánětlivými účinky
  • Zdravotní přínosy šípku k nim patří i tato  schopnost  a to zmírnit příznaky revmatoidní artritidy, zmírnit různé respirační podmínky, předejít rakovině, snížení hladiny cholesterolu, řízení diabetu, zvyšují močení, regulovat váš trávicí systém, posílení imunitního systému, zvýšení krevní oběh, a pomůže budovat silné kosti.

Šípky jsou vlastně plody růže rostliny a obvykle se vytváří v pozdním létě a na podzim, kdy byly  růže opylovány. Barva je typicky červená, ale také to může být oranžová, fialová, nebo černá.  Historicky, byly  šípky použity k léčebným účinkům pro stovky, ne-li tisíce  let kultur, jako na počátku populace Ameriky , stejně jako různých částech Evropy.

Šípky a jejich vliv na zdraví

Kultivovány byly z několika důvodů, a to i jako dekorace vzhledem k jejich tvaru a barvy, ale to bylo až do posledních desetiletích, než byla jejich  kompletní léčivá hodnota byla skutečně objevena .

V dřívější době  byly dokonce použity jako krmivo pro domácí zvířata a pro určité druhy zvířat, protože  si lidé všimly, že zvířata byla obzvláště přitahován k vůni a chuti těchto malých ovocných bobulí..

Když lidé začali jíst složky –produkty  šípků, velká pozornost přesunula k potenciálu, který  měl pro velký vliv  na naše zdraví. Různé způsoby, které šípků lze připravit jsou impozantní.

Některé z nejčastějších forem šípky k těm patří patří džemy, želatiny, polévky, tisanes, chléb, víno, koláče, a dokonce i marmeládu. Je to velmi univerzální složka, která se těší lidi po celém světě, ať už v důsledku pro  její  lahodnou chuť, nebo pro jeho nutriční výhody!

Nutriční Hodnota šípků

 Důvod, proč se zvýšil jejich zájem a  popularita je proto, že jsou velmi účinné při léčbě široké škály zdravotního stavu.

Ale proč? Vitamíny, minerály, organické sloučeniny, a další základní živiny v šípku dát tak umí dát zdraví velmi silný zdravý prospěšný úder!  Některé z těchto prospěšných složek zahrnují vitamin C, A, E, A a B-komplex, stejně jako vápník, železo, selen, mangan, hořčík, fosfor, draslík, síru, křemík a zinek.

Dále, organické sloučeniny , jako je například pektin, lykopen, lutein, beta-karoten, jsou také velmi silný a je zásadní pro tělo. Antioxidační složky, které zahrnují flavonoidy, fytochemikálie a karotenoidy rovněž přispívají ke zdravotním výhodám, které jsou vysvětleny níže.

Zdraví Výhody šípků

 Zabraňuje rakovině a chronickým chorobám : Tyto karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly, které lze nalézt v rose hip (šípku) jsou velmi silné antioxidanty, které eliminují nebo neutralizují volné radikály, které se nacházejí uvnitř těla.

Jedná se o vedlejší produkty buněčného metabolismu, kde  může dojít k poškození zdravých buněk tím, že způsobí jejich mutaci do rakovinných buněk,. Volné radikály, nebo nedostatek antioxidantů jsou spojeny s řadou závažných stavů, včetně rakoviny, onemocnění srdce, a předčasné stárnutí.

Bohatství antioxidantů v šípků jsou zvláště silné  v udržování těla a  zdraví ze všech směrů.

Snižuje hladinu cholesterolu: Některé z organických sloučenin a  jejich antioxidační součásti v šípky dokáží také snížit obsah cholesterolu v těle, čímž se sníží tlak na váš kardiovaskulární systém a také vážně sníží své šance na mrtvici nebo infarkt

Imunitní systém: šípky mají impozantní množství vitamínu C , který je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit imunitní systém.

Vitamín C stimuluje bílé krvinky, a je také důležité, v prevenci astmatu a celkové zdraví dýchacího ústrojí.

To také může být viděno v redukci respiračních stavů, jako je nachlazení a flus prostřednictvím příjmu šípků a jeho vysoké hladiny vitaminu C.

Diabetes:  bylo prokázáno, že šípky přísně regulují  hladinu cukru v krvi v těle, což je velmi důležité pro lidi, kteří trpí cukrovkou . Tím, že šípky a drží rovnováhu inzulínu a glukózy v těle, mohou zabránit velkému pohybu hladiny hodnotám hladiny cukru v krvi.

Diuretika efekty a trávení: Různé kyseliny v šípky, jakož i pektin, což je známo, že indukují močení a vylučování.

jako diuretikum , šípky mohou pomoci odstranit toxiny z těla, stejně jako nadbytečné soli, kapaliny, a dokonce i tuk , Stimulací pohybu střev, šípky mohou  pomoci osobě, aby se zabránilo množství nešťastných zdravotních podmínek a nepohodlí. Obecně platí, že šípky její výtažky    jsou detoxifiers skrz tělem naskrz!

Péče o pleť: Lidé na celém světě chtějí, aby jejich pleť vypadala krásnější, bez vady, a mladistvá.

Šípky jsou obsahem  stovky produktů a potenciální léčby pro zlepšení  a tonizaci pokožky, ale šípky   jsou jedním z nejlepších možností.

,které udržují pokožku pružnou, takže se nebudou rozvíjet vrásky, a nedostatky na pleti jsou snadno odstraněny, popáleniny a jizvy dokáže tento produkt  rychle léčit, a vaše pokožka  potom vypadá celkově mladší a živější.

Krev a krevní oběh:šípky mají značné množství železa , což je nezbytnou součástí při tvorbě červených krvinek.Proto, má být přiměřené množství šípků nebo jejich produktů se šípků  ve vaší stravě. Tím můžete  zabránit anémii a také udržet vaše základní orgány dobře okysličené, zvýšení metabolické aktivity a optimalizaci funkčnosti vašich různých tělních systémů.

Zdraví kostí: Jedním z nejdůležitějších úloh vitaminu C, i když to je ten, který je často přehlížen, je jeho zásadní úlohu v produkci kolagenu .

Kolagen, spolu s dalšími důležitými minerály nalezené v šípky, může pomoci předcházet osteoporóze tím, že udržuje hustoty kostního minerálu i  ve  vašem  stáří, a dokáže udržet si silné,  pružné  kosti a tím prožít aktivní život! Plody, a příležitostně její semena, jsou buď rozemlety na prášek, nebo vyrobený  jako extrakt (silnější varianta) pak doplněny pro léčbu do výrobků např. pro  revmatické onemocnění, jako je osteoartritida a revmatoidní artritidy.  Rosa canina  prokazatelně zlepšuje zdraví kloubů a snížení bolesti a ranní ztuhlost. a řadí se mezi  farmakologicky bezpečné přírodní látky se silnými protizánětlivými účinky které mimo jinné také  ovlivňují IL-1β a TNF-α signální dráhy u buněk kloubní chrupavky.

  1. Šípkový extrakt prokazatelně zmírňuje bolesti kloubů prostřednictvím svých imunosupresivních účinků (imunosuprese to je stav, kdy je omezena schopnost organizmu reagovat na antigenní podnět tvorbou protilátek nebo buněčnou reakcí, stav snížené imunity) kdy oslabený  imunitní systém může proto vážně přispět k revmatických onemocněním) a to  podobně jako interleukin-1 beta (IL-1β), ale bez vedlejších účinků, kdy  zvýšená produkce IL-1B způsobuje řadu různých autozánětlivých syndromů.
  2. Rozdíl je prostě v  tom, že  šípek a jeho množství bioaktivních látek, prostřednictví svých  imunosupresivních účinků nesnižuje IL-1β hladiny v krvi, to se střetává s jeho schopnosti aktivovat katabolické proteinů, které  s vysokou mírou podporují obnovu buněk,
  3. Co je to IL-1β :

IL-1 představuje jednu z klíčových molekul imunitního systému a tvoří významnou součást tzv. cytokinové sítě, která zajišťuje regulaci a koordinaci různých složek obrany organismu v případě infekce, zánětu, poranění nebo stresu.

Jeho působení však zdaleka není omezeno jen na imunitní systém; interleukin-1 má vliv rovněž na normální růst a morfogenezi mnoha typů buněk i na celkový metabolismus. Představuje tedy protein s pleiotropním působením v organismu.

V poslední době je IL-1 často studován z hlediska patogeneze mnoha autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, osteoporóza, lupénka, systémová skleróza, diabetes mellitus, Alzheimerova choroba či autoimunní encefalomyelitida, účastní se pravděpodobně též rozvoje řady kardiovaskulárních onemocnění [1]. V některých případech lze k léčbě využít rekombinantní IL-1ra (antagonista receptoru pro IL-1), známý pod názvem Anakinra.

Šípkový extrakt  je také schopen snížit chemotaxi, (chemotaxe je pohyb organismu či buňky ve směru chemického gradientu. Například některé bílé krvinky putují do míst zánětu, v nichž vznikají specifické chemické látky) a  slouží zároveň jako protizánětlivý a imunosupresivní mechanismus..

Chcete-li se dozvědět více informací o léčivé síle bylin

Jedlé růže jako lék: Pojďme si nasbírat zdravé šípky

Zatímco citron obsahuje 40 až 50 mg% vitamínu C, plody více druhů růží obsahují 500 až 3 000 mg% vitamínu C ve vysoce účinné formě! Šípky tedy můžeme bez nadsázky nazvat „citrony severu“.

Jako léčivo je růže známa již více než 5 000 let. Pro léčebné účely se oficiálně využívá zejména růže šípková (Rosa canina), růže stolistá (Rosa centifolia), růže galská (Rosa gallica) a růže damascénská (Rosa damascena).

Na běžnější domácí podporu zdraví však můžeme využít i mnohé okrasné růže bez chemického postřiku:

Růže dužnoplodá (Rosa villosa) – její šípky obsahují až 1 200 mg% vitamínu C, roste bujně, vytváří 2,5 m vysoké a 1,5 m široké keře a odolává mrazu. Plody mívají průměr do 4 cm a dozrávají v druhé polovině srpna.

Šípky a jejich vliv na zdraví

Růže svraskalá (Rosa rugosa) – její šípky obsahují 1 000 mg% vitamínu C, vytváří rozložité až poléhavé keře a nádherně kvete. Dobře rodí a plody jsou vhodné na každé zpracování. Velmi dobře odolává zimnímu mrazu a lze ji pěstovat i ve výškách nad 600 m n. m.

Budete mít zájem:  Co se děje na jatkách v Polsku?

Růže skořicová (Rosa cinnamomea) – její šípky obsahují až 1 600 mg% vitamínu C. Je jednou z mála vlhkomilných růží, kterým se dobře daří u řek a potoků. Vytváří až 150 cm vysoké keře s lesklými hnědočervenými výhony. Plody jsou velké v průměru 1,5 cm. Je vhodná pro pěstování v podhorských a horských oblastech.

Koncentrace vitamínu C se udává většinou v mg%, což znamená množství (mg) vitaminu ve 100 g suroviny.

Růže Moyesova (Rosa moyesii) – její šípky obsahují 1 700 mg% vitamínu C a je vhodná pro pěstování ve všech našich pěstitelských oblastech.

Růže Roopova (Rosa roopae) – její šípky obsahují až neuvěřitelných 3 000 mg% vitamínu C, plody rychle dozrávají a měknou, proto se musí rychle zpracovat.

Pro léčebné účely se oficiálně využívá zejména růže šípková.

Dužina šípků má zejména velmi vysoký obsah vitamínu C (1 000 až 3 000 mg%), ale také vitamínů skupiny B, K, E. Obsahuje rovněž lecitin, vanilin, cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny a minerální látky. Semena šípků obsahují hlavně vynikající olej bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Má výrazný hojivý vliv na rány i akné a vyhlazuje vrásky.

Šípky a jejich vliv na zdraví

Pokud lžíci očištěných semen vaříme asi 1,5 hodiny v 0,5 l vody a užíváme 3krát denně šálek odvaru, tak si takovou proplachovací detoxikací organismu citelně pomůžeme při revmatických onemocněních, dně i při onemocněních močového měchýře a ledvin.

Šípky v různých čajových či konzumních formách působí regeneračně, protizánětlivě, imunostimulačně, posilují tělo při horečkách (velká spotřeba vitamínu C), podporují hojení ran, regeneraci chrupavek a působí diureticky i očistně.

Velmi často se sušené šípky používají na denní čaje. Je však důležité je připravovat tak, aby do čaje prošlo maximum účinných látek, zejména vitamínu C. Vitamín C snadno oxiduje především za přítomnosti železa (otlučený smaltovaný hrnek), proto je nejlepší připravovat čaj ve skleněných nádobách a snažit se o odstranění kyslíku z vody ještě před přípravou.

Z vody proto nejprve krátkým varem vyženeme rozpuštěný kyslík, ochladíme ji a nasypeme do ní sušené šípky, které jsme těsně předtím rozdrtili. Hrnek zakryjeme a necháme několik hodin, nejlépe z večera do rána, louhovat.

Ráno vše pod pokličkou krátce provaříme a můžeme okyselit citronem (jeho kyselost také chrání přítomný vitamín C).

Do mírně vychlazeného čaje můžeme přidat lžičku nesterilizovaného, třeba i růžovými okvětními plátky ochuceného medu a máme chutnou vitamínovou bombu na každý den.

Šípky a jejich vliv na zdraví

Méně známé je použití šípků i s rozemletými semeny. Takovýto prášek působí výrazně antioxidačně, velmi účinně pomáhá při zánětlivých procesech a zmírňuje bolesti při kloubovém revmatismu, a dokonce i bolesti páteře.

Tip na článek: Růžové pochoutky: Růže jako chutný dar zdraví

Jak léčí růže

Zápar z okvětních plátků nejen na oči

Okvětní plátky se používají při onemocněních horních a dolních cest dýchacích. Zápar z okvětních plátků je vhodný na kloktání, výplachy úst i nosu, při rýmě, chrapotu, bronchitidě a plicních chorobách.

Zápar je také účinný při zánětu očních spojivek nebo očních víček a obecně při únavě očí. Příprava: 1 lžičku sušených okvětních plátků zalijeme šálkem vroucí vody a necháme asi 7 minut louhovat.

Po odfiltrování pijeme šálek tohoto čaje 3krát denně, kloktáme nebo přikládáme na daná místa.

Vínový odvar

Při průjmech nebo žaludečních a menstruačních křečích je vínový odvar lepší než zápar. Příprava: 60 g okvětních plátků krátce povaříme v 1 l červeného vína a necháme 10 minut louhovat.

Šípky a jejich vliv na zdraví

Růžový ocet na pleť

Na rozšířené cévky na obličeji, na vyrážky v ústech, na dásních nebo na hnědé skvrny na rukou se používá růžový ocet. Příprava: 50 g bílých nebo červených okvětních plátků růží zalijeme 400 ml bílého vinného octa a necháme 9 dní louhovat. Scedíme a lístky vymačkáme.

Sběr růžových okvětních plátků se provádí za slunečného dne hned ráno po vyschnutí rosy (do 10 h). Sušíme je na vzdušném stinném místě a skladujeme v uzavřené
nádobě a ve tmě.

Růžová mast

Příprava: ve stejném váhovém poměru rozvaříme čerstvé růžové okvětní plátky s nesoleným sádlem a necháme týden louhovat. Potom směs rozehřejeme, přecedíme, nalijeme do kelímků, uzavřeme, necháme ztuhnout a uložíme do chladničky.

Růžová lázeň na obličej

Příprava: v 1 l horké vody spaříme 2 hrsti růžových okvětních plátků a obličej podržíme asi 10 minut nad vystupující párou. Tato parní lázeň očistí, zklidní a vyhladí pokožku. Zároveň inhalujeme i vonné páry, které mají dezinfekční účinky na naše dýchací cesty.

Vodní protirevmatický zápar

Do protirevmatické lázně můžeme přidat buď zápar z okvětních plátků nebo vinný odvar (návod na přípravu je uveden výše).

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Šípky (růže šípková) zvyšují imunitu a pomáhají bojovat proti nachlazení

Šípky a jejich vliv na zdraví
Připravené šípky na pečený čaj

Šípky jsou plody růže šípkové, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Navíc pro ně naleznete široké uplatnění v kuchyni.

Výskyt: růže šípková se dnes vyskytuje téměř na všech kontinentech, přičemž roste především na slunných místech. Původně se vyskytovala v Evropě, na severu Afriky a v Přední a Střední Asii. Člověkem ovšem byla časem zavlečena také do obou Amerik a do Austrálie.

Popis a účinné látky: šípek je keřem z čeledi růžovitých, kterých může v některých případech dorůstat až do výšky 3 metrů. Na větvích má hákovitě zahnuté ostny a disponuje opadavými listy, jež rostou střídavě a jsou lichozpeřené, pérovitě složené a dvou- až pětijařmé.

Růže šípková kvete v květnu a v červnu, kdy se objevují květy, které mají bílou či růžovou barvu a krásně voní. Červené šípky pak dozrávají ve druhé polovině léta. Nejedná se přitom o plody v pravém smyslu, ale o složené souplodí nažek.

Každopádně obsahují některé účinné látky, a to především větší množství vitamínů (zejména C, ale také B, E či K) a dále organické kyseliny, pektiny, slizy, třísloviny, karotenoidy či glykosidy.

Užitečné části: využívány jsou především šípky, ale také listy a okvětní lístky.

Šípky a léčivé účinky

Šípky jsou obecně známé pro svůj kladný vliv na lidské zdraví. Jsou např. kvalitním prostředkem pro zvýšení obranyschopnosti organismu (imunity) a doporučovány bývají i jako posilující prostředek – např.

při jarní únavě či v období chřipkových epidemií. Preventivně působí proti nachlazení, ale také proti infekcím. Dále se jedná o kvalitní pomoc při nemocech ledvin a močového ústrojí.

Působí totiž proti zánětům, což navíc platí i pro dýchací cesty.

Šípek pozitivně působí také na trávící soustavu. Podporuje totiž činnost střev a doporučován bývá i při zácpě, ačkoli nemá vyloženě projímavé účinky.

Dále zpevňuje cévní stěny a může pomoci i při křečových žilách. Kladný vliv má ovšem také na psychiku. Zlepšuje totiž soustředění, takže ho lze vyzkoušet v období zkoušek či při náročných pracovních úkonech.

Šípek člověku tedy pomáhá s mnoha neduhy, přičemž jej lze využívat vnitřně i zevně (viz níže).

Šípky a jejich vliv na zdraví

Šípky u polní cesty

Šípkový čaj a další využití v kuchyni

Plody sice mohou být až tři cm dlouhé, dužina je nicméně poměrně malá. Šípky se používají čerstvé, a to např. k výrobě džemů, zavařenin, kompotů či sirupů.

Připravit si z nich můžete rovněž domácí marmeládu, která je skvělá na linecké cukroví, ale využít ji lze i při přípravě dalších vánočních dobrot. Plody mohou nalézt uplatnění rovněž sušené, kdy si z nich lze připravit např.

šípkový čaj, a to v několika variantách. Podle našeho receptu si lze vyrobit nejen „klasický“, ale také pečený čaj.

Šípkový čaj, který dokáže pomoci i zahřát během chladných měsíců, si můžete ve zkratce připravit tak, že do šálku s horkou vodou přidáte půl lžičky sušených šípků a necháte 5 až 10 minut vařit. Na závěr osladíte půl lžičkou (třtinového) cukru a nálev necháte ještě zhruba čtvrt hodiny stát přikrytý pokličkou. Pak už jen scedíte a necháte trochu vystydnout.

Ze šípků si můžete připravit rovněž tinkturu, která efektivně posiluje organismus, stejně jako sirup, což je lahodný pomocník pro posílení imunity.

V neposlední řadě se lze zaměřit na recept na šípkový likér, v němž je sice alkohol, nicméně zároveň tu zůstávají zachovány účinné látky a vitamíny. Promrzlé plody jsou navíc využívány k výrobě vína.

Do džemů a sirupů se používají i okvětní lístky, do čajů navíc listy a ze semen se vyrábí olej, který pomáhá udržovat pevnou strukturu vlasů.

Pěstování růže šípkové

Růže šípková není nijak náročná na pěstování, takže si ji můžete jednoduše vysadit, a to nejen kvůli léčivým účinkům jednotlivých částí, ale také jako okrasnou rostlinu.

Ačkoli ji vyhovují slunná stanoviště, zároveň je mrazuvzdorná. Šípku vyhovuje propustná a zásaditá půda, přičemž postačuje normální zahradní substrát.

Tento keř nemá ani žádné větší nároky na vlhkost, neboť mu celkově vyhovuje sucho. Ani v tomto ohledu proto není potřeba žádná speciální péče.

Budete mít zájem:  Vitiligo – léčba a příznaky nemoci bílých skvrn

Fotogalerie:

  • Šípky a jejich vliv na zdraví

Šípek, šípky, růže šípková – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Šípky a jejich vliv na zdravíRůže šípková (latinsky rosa canina) léčí nemoci močových cest, zlepšuje stav vlásečnic, posiluje organismus. Jde o kolem 3 metrů vysoký, listnatý, opadavý keř. Na hojných, každoročně vyrůstajících větvích jsou mohutné, zahnuté ostny. Větvě jsou přímé nebo zahnuté do oblouku. Listy jsou střídavé, lichozpeřené s 5-7 vejčitými lístky. Bledě růžové květy se skládají z pěti korunních plátků. Plodem jsou šípky – vejčitá, červená souplodí o velikosti asi 2 cm. Keř kvete na začátku prázdnin.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • záněty močových cest
  • zánět ledvin
  • kolika žaludku
  • zlepšení stavu vlásečnic (kapilár), snížení křehkosti (fragility) kapilár
  • močopudný účinek
  • nachlazení
  • kašel
  • hořečka
  • kurděje
  • průjem
  • koliky
  • krvácení
  • čistí krev
  • churokrevnost, anémie
  • nemoci žlučníku a žlučových cest
  • vředy dutiny ústní
  • bolesti v krku, zánět v krku
  • kolika miminek (okvětní lístky růže)
  • záněty očí, očních víček (okvětní lístky růže)
  • špatné trávení starých lidí (okvětní lístky růže)
  • nachlazení miminek, hnisavé záněty horních cest dýchacích (okvětní lístky růže)

Sbírají se šípky v době plné zralosti. Předmětem sběru je též chlupatá hálka.

Léčivé vlastnosti:

Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu.

Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu Což se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd.

Sloužily jako léčivo proti kurdějím.

Zpracování šípků a způsoby použití:

Existuje celá řada variant, jak vařit (i sušit) šípky. Čerstvé šípky je třeba vařit na mírném ohni asi 10-20 minut. Tento postup lze zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhodit. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh. U sušených šípků je dobré nechat je přes celou noc namočené v 1 vodě a pak 10 minut povařit. Případně napřed povařit a pak nechat několik hodin vyluhovat. 

Sušené šípky lze též nadrtit, v tom případě je třeba čaj cedit přes papírový filtr či přes pláténko. U sušených šípků odstraňujeme štiplavé chloupky. 

Kontraindikace:

Šípky nemají žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Čaje lze pít i litr či víc denně, pokud nám nevadí časté chození na záchod. 

Použití v kuchyni:

Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda, kompot. Chceme-Ii dužinu šípků konzumovat v některém z těchto jídel, musíme napřed vybrat (odplavit pod tekoucí vodou) chlupaté nažky. Z čerstvých okvětních lístků lze dělat sirup, lzeje použít i jako dochucovadla na sladká jídla typu rýžového nákypu.

Rozšíření a výskyt:

Šípkový keř nalezneme ve velké části Evropy i v severnějších oblastech Asie. U nás roste hojně v houštinách, na okrajích lesů, v hájcích, podélcest na suchých stanovištích.

Sběr:

Šípky se sbírají v době plné zralosti v září a říjnu předtím, než působením mrazů začnou měknout. Existuje několik způsobů sušení šípků. Nejvýhodnější je asi začít při umělém teple (doporučuje se cca. 60°C) a pak dosušit pomalu při pokojové teplotě. Buď jak buď, vitamin C nevydrží v šípcích déle než rok.

Možnost záměny:

U nás v přírodě můžeme narazit na vícero druhů růží (růže zmačkaná, krovištní atd.), jejichž šípky se dají použít zrovna tak. 

Jaké látky šípky obsahují:

  • Vitaminy C, B,třísloviny, organické kyseliny, cukry, minerální látky, flavonoidy, silice,slizy, pektin a další. 
  • Šípky,které kromě výše uvedených složek obsahují také taniny, glukózu a pryskyřice, mají stahující a hemostatické účinky (zastavují krvácení), dále působí močopudně, očistně (detoxikace), proti chudokrevnosti (anémii), kurdějím a celkově posilují organismus.
  • Sirup ze šípků se doporučuje při avitaminóze a jako svíravý prostředek při průjmech, ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře a žlučníku, při vředovitosti dutiny ústní a zánětech v krku

Poznámky:

Na keřích (listech) šípkové růže nacházíme útvar podobný chomáči zelených a později rezavých či hnědých vláken. Je to tzv. hálka, která vznikla napíchnutím listu (a uložením vajíček) hmyzem jménem žlabatka.

Tato hálka má vynikající léčivé vlastnosti, které se užívají při léčbě chřipek a angín spojených s horečkou. Z hálky se dělá tinktura. Sbírá se koncem léta či začátkem podzimu. Hálky odstřihneme, vložíme do mísy a zahradnickými nůžkami je rozstříháme na malé kousky.

Přitom odstraníme malé bílé červíky, larvy žlabatky. Takto rozstříhané hálky napěchujeme do sklenice a zalijeme čistým alkoholem. Po 2-3 týdnech se vzniklá tinktura přefiltruje a užívá se jako imunostimulant ve výše uvedených případech.

Dávkuje se 3x denně až jedna kávová lžička, nebo se přidá do směsi s jinými bylinami stimulujícími imunitu (echinacea, uňa de gato). 

Jak se jinak říká růži – synonymní názvy: 

Divoká růže ☼ Planá růže ☼ Polní růže ☼ Polní růžičky ☼ Psí růže ☼ Růže trnková ☼ Růže trnová ☼ Šípek ☼ Šípina ☼ Šípinky ☼ Šipka ☼ Trnková růže ☼ Trnová růže

Šípky a jejich vliv na zdraví

Šípky a jejich vliv na zdravíJejich červené plody jsou nejen skvělou podzimní dekorací, poslouží vám i jako ideální pomocník v boji s různými nemocemi. Sezóna šípků začíná kolem září, natrhejte si je i vy a využijte skvělé vlastnosti této dobroty plné vitamínu C.

Šípkový keř rozhodně nepatří mezi neobvyklé rostliny, přesto ho často přehlížíme a nevyužíváme léčivou sílu jeho plodů. Přitom je to opravdu škoda. V lékárnách už lze nalézt přípravky s jejich obsahem, vy však raději vsaďte na přirozenou cestu a jděte si je vlastnoručně nasbírat a zpracovat.

Kde a jak šípky sbírat?

Nejlepší je najít si keř, který není v blízkosti žádné rušné silnice. Sbírejte plody, které jsou tvrdé, bez fleků či poškození, zbarvené do oranžové až červené barvy. Šipky můžete sušit v sušičce ovoce či v troubě.

Určitě však při sušení nepřekračujte 70 stupňů Celsia, ochudili byste je o zmíněný vitamin C.

Šípky vám poslouží jako prevence chorob po celou podzimu a zimy, neskladujte je však déle než rok – raději nasbírejte čerstvé, které vás zásobí podstatně větším množstvím prospěšných látek.

Najdete v nich více než jen vitamín C

Šipky jsou bohaté na zmíněný vitamin C, ale najdete v nich i vitamíny B, K, E. Kromě nich se šipky mohou pochlubit obsahem:

  • flavonoidů a karotenoidů
  • organických kyselin
  • sacharidů
  • pektinů
  • tříslovin, silic
  • draslíku, vápníku

Kde šípek pomáhá?

Látky obsažené v šipkách prospívají imunitě, působí jako prevence před rakovinou, dodávají energii, zahánějí únavu a depresi. Zároveň podporují činnosti jater, zpomalují stárnutí, pomáhají při problémech s močovými cestami. Chrání také před záněty, kardiovaskulárními, neurodegenerativními onemocněními či poškozením zraku.

Udělejte si šípkový džem

Na kilo šipek třeba čtvrt kila želírovacího cukru. Šipky omyjeme a odřízneme z nich oba konce (stonek i čepičku). Povaříme jejich ve vodě alespoň hodinu, dokud nezměknou. Pak je rozmačkáme nebo rozmixujeme a propasírujeme. Přidáme cukr a vaříme na jemném plameni do zhoustnutí.

Čaj na chřipku

Čaj ze sušených šípků vás udrží ve formě během celé zimy. Na jeden šálek je potřebujete jednu Polívková lžíci. Nechte vyluhovat asi 10 minut a pak přeceďte přes husté sítko. Sílu čaje znásobíte přidáním citronu a medu.

Čtěte také: Šípek je vitamínová bomba

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Šípek – fakta, účinky, rizika a užívání

Šípek známe asi všichni, protože je našim končinám velmi blízký a má tu dlouhou tradici. Lidí, kteří rádi posilují svou imunitu přírodně a ještě nevyzkoušeli šípkový čaj, nebude mnoho. Tento rudý plod keříkové růže je jedním z nejužitečnějších plodů podzimu a rané zimy a jeho využití se neomezuje pouze na čaj z plodů. Stejně tak se i účinky šípku neomezují pouze na posílení imunity.

  • Jiné názvy: Šípková růže, rose haw, Rosa canina, Dog Rose Hips, Fruit de l’Églantier, Gulab, růžová růže, perská růže, Fructus cynosbati, božský plod
  • Země původu: Mírné klimatické pásmo Asie, Evropy a Severní Ameriky
  • Formy šípku na trhu: sušené plody, prášek z plodů šípku, čaje, sirupy, vína, marmelády a další zpracované potraviny s příchutí šípku

ŠÍPEK – ZAJÍMAVOSTI

KDY SBÍRAT ŠÍPKY

Nejlepší doba pro sbírání šípků je po prvním mrazíku, plody jsou nejsladší. Před prvními mrazy (konec září-začátek října) se sbírají pouze v případě, že je chcete nasušit na čaj.

Sbírají se vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek. Na místech, kam svítí slunce celý den, dozrávají šípky klidně i o 3 týdny dříve, je třeba s tím počítat.

Přemrzlé plody jsou zase vhodnější pro přípravu různých šípkových omáček nebo marmelád.

CO ŠÍPKY OBSAHUJÍ A JEHO BENEFITY PRO ZDRAVÍ

Šípky jsou mimořádně populární nejen u nás, ale i ve skandinávských zemích, Velké Británii a dalších zemí západní polokoule.

Šípky jsou vedle rakytníku nebo jiných exotických zdrojů (například camu camu) jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů C v přírodě.

Tyto plody obsahují třísloviny, invertní cukr, sacharózu, pektin, kyselinu citronovou a jablečnou, flavonoidy a vedle vitamínu C také vitamíny skupiny B, vitamín K a další.

Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík a další.

Budete mít zájem:  Koření skvěle chutná, ale i pomáhá vašemu zdraví

PROKÁZANÉ ÚČINKY ŠÍPKU NA TĚLO

Šípky posilují imunitu

Šípky byly po staletí používány k boji proti infekcím a projevům onemocnění, jako jsou kašel, nachlazení, chřipka a dýchací potíže.

Nyní je známo, že vitamín C je rozhodující pro celkové zdraví těla v jeho úsilí o potlačení bakteriálních a virových infekcí.

Bílé krvinky obsahují 20krát větší množství vitamínu C než jiné buňky a vyžadují neustálé doplňování, aby imunitní systém pracoval na své optimální kapacitě.

Šípky jsou bohaté na antioxidanty 

Antioxidanty jsou rostlinné chemikálie, které jsou přirozeně protizánětlivé, chrání imunitní buňky před poškozením vlivem životního prostředí a podporují produkci bílých krvinek.

Také jsou zodpovědné za boj s volnými radikály, které poškozují buňky, zapříčiňují jejich předčasné stárnutí a dlouhodobý oxidační stres bez působení antioxidantů se podílí na vzniku nemocí jako je ateroskleróza, Parkinsonova nemoc, srdeční selhání, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba, vitiligo, chronický únavový syndrom atp.

Bylo prokázáno, že vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, což je protein, který je zodpovědný za zajištění pružnosti pokožky. Vítamín C také chrání kožní buňky před poškozením sluncem, takže šípky nepřímo prospívají zdraví pokožky. Šípky také obsahují karotenoidní astaxantin, u kterého se předpokládá, že může mít anti-age efekt, protože pomáhá předcházet rozkladu kolagenu.

Pomáhají v prevenci proti onemocněním srdce

Jeden přehled 13 studií zjistil, že doplňování alespoň 500 mg vitamínu C denně bylo spojeno s významným poklesem LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou dva rizikové faktory srdečních chorob (1). Šípky mají také vysoký obsah flavonoidů.

Bylo prokázáno, že tyto antioxidanty snižují krevní tlak u lidí se zvýšenými hladinami a zlepšují průtok krve do srdce (2).

Šestitýdenní studie u 31 dospělých s obezitou zjistila, že ti, kteří konzumovali nápoj obsahující 40 gramů práškového šípku denně, měli výrazně vyšší krevní tlak a hladinu LDL (špatného) cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou (3).

Šípek pomáhá při prevenci i léčbě artritidy

Protizánětlivá a antioxidační kapacita šípkových plodů je předmětem mnoha současných výzkumů, které se týkají artritidy.

  • V roce 2014 zažil šípek velký boom, kdy bylo zjištěno, že doplněk vyrobený z výtažku plodů z šípkové růže snížil bolestivé projevy spojené s artritidou o neuvěřitelných 90%.
  • Výzkum zahrnuje metaanalýzu tří klinických studií z roku 2008, která ukazuje, že podávaný prášek z šípků snížil bolesti kyčlí, kolenou a zápěstí asi o jednu třetinu u 300 pacientů s osteoartrózou.
  • V roce 2010 bylo prokázáno, že konzumace šípků zmírňuje příznaky revmatoidní artritidy.
  • Další studie z roku 2007 ukázala, že pacienti s bolavými klouby, kteří užívali kapsli šípku denně, zaznamenali zmírnění bolestí až o 40% a mobilita jejich bolavých kloubů se zlepšila až o 25%

Šípky prokazatelně napomáhají správnému trávení 

Šípky jsou bohaté na pektin, přirozeně se vyskytující polysacharid (komplexní cukr), který působí jako prebiotikum – nestravitelná vláknina, která se používá ve střevech ke zvýšení populace zdravých bakterií, podporuje trávení a vstřebává cenné vitaminy. Pektin má velice mírný projímavý účinek, je vhodné ho tedy zařadit při mírné zácpě nebo jako podpůrný prostředek při chronických zácpách, které jsou jedním z nejběžnějších civilizačních onemocnění.

Šípky pomáhají zhubnout 

Šípky obsahují tilirosid, což je aktivní složka v těchto plodech, která urychluje metabolismus tuků a zlepšuje hospodaření s glukózou v krvi, takže zabraňuje hromadění tuku ve tkáních.

Tilirosid také působí protizánětlivě a má antioxidační a antibakteriální vlastnosti.  V roce 2015 provedli japonští vědci klinický pokus, ve kterém zkoumali vliv šípků na snížení nebezpečného viscerálního (orgánového) tuku na břiše obézních lidí s BMI nad 25.

Při této dvojitě slepé, randomizované, placebem kontrolované studie se ukázalo, že lidé, kteří užívali každý den tabletu s obsahem 100mg výtažku ze šípků po dobu 12 týdnů, významně snížili obsah viscerálního tuku na břiše, tělesnou hmotnost i BMI ve srovnání s hodnotami na začátku experimentu a se skupinou užívající placebo, a to bez nežádoucích účinků. (4)

TRADIČNÍ UŽITÍ

Babské rady ohledně šípků zahrnují popíjení šípkového čaje jako prevenci proti infekcím a nachlazení, dále zpevňuje cévy díky obsahu rutinu, pomáhá při křečových žilách a bolestech žil. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C z něj dělá jeden z nejúčinnějších přírodních léků proti onemocnění dásní a paradontóze.

Také se užívá na nervy a soustředění, proti zánětům ledvin, dýchacího ústrojí, infekcím žlučníku, nadýmání, zadržování vody v těle nebo závratím.

Ženy ocení šípek především při menstruaci, kdy ulevuje od křečí a celkově usnadňuje menstruační cyklus. Babičky tvrdí, že šípek čistí krev, posiluje oběhový, trávicí a dýchací systém a podporuje správnou funkci brzlíku, který je důležitý pro správnou funkci imunity

ŠÍPKOVÝ ČAJ

Jelikož mají šípky pichlavé chloupky, je dobré šípky nedrtit, ale nasypat je do mixéru a trochu je rozmixovat. Následně stačí vložit drť do skleněné nádoby a odebrat vždy trošku na přípravu čerstvého čaje. Když si dělám konvičku šípkového čaje, tak přidávám přibližně lžičku na 2-3 hrnečky. Nálev dělej vždy z čerstvé dávky.

V tomto případě vždy použij čajové pytlíčky, které se dají pořídit v obchodech s čajem nebo lepších drogeriích, jinak můžou chloupky nepříjemně dráždit krk ke kašli až dušnosti. Určitě není dobré šípek nechávat spařit zalitím úplně horké vody, teplem se zničí všechny výživné látky.

Čaj se dá připravit i z celých šípků tak, že se celé plody namočí přes noc do studené vody a druhý den se ta samá voda ohřeje.

ZDROJE:

Rosehip Benefits – indigo-herbs.co.uk

  1. 8 Surprising Health Benefits of Rosehip Tea – healthline.com
  2. (1) Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. –
  3. Assistant Professor, Department of Physiology and Biochemistry, National University of Health Sciences, Lombard, IL 60148.

(2) The Effects of Flavonoids on Cardiovascular Health: A Review of Human Intervention Trials and Implications for Cerebrovascular Function – Amy Rees, Georgina F. Dodd, and Jeremy P. E. Spencer

(3) Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons. – Department of Experimental Medical Science, Lund University, Lund, Sweden.

(4) Daily intake of rosehip extract decreases abdominal visceral fat in preobese subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial – Research and Development Division, Morishita Jintan Co, Ltd, Osaka, Japan

Šípek je jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze, stimuluje i potenci a libido

Ohnivě červené plody šípku naznačují, že tato léčivá rostlina bude mít mnoho společného s posílením vitality. Vskutku, je to jeden z nejlepších prostředků na přirozenou imunitu. Šípek se totiž musí prosadit v hojné konkurenci rostlin na zarostlých stráních, a proto je napěchovaný látkami, které chrání a posilují.

Již staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem. Šípky ordinoval svým pacientům i sám Hippokrates a popis jejich blahodárných účinků najdeme v anglosaském herbáři z 11. století. Nejde jenom o nudný výpis prevence nemocí z nachlazení, plody stimulují i potenci a libido.

Kromě rakytníku neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek. Dále dodá tělu látky proti infekci způsobené viry a bakteriemi, nervový vitamin B1 (pro soustředění), rostlinnou ochrannou látku rutin (důležitý pro zdravé cévy), vápník (pro kosti a zuby) a železo (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem).

Proti infekci, nachlazení i nadýmání

Šípek tedy působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a pomáhá při bolestech žil a křečových žilách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze a onemocnění dásní.

Plody šípkové růže pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, jsou prospěšné v boji proti infekci žlučníku, ledvin i dýchacího systému, usnadňují zažívání, pomáhají předcházet nadýmání a zadržování vody a také závratím.

Šípek je velmi nápomocný ženskému reprodukčnímu systému, usnadňuje menstruační cyklus, ulevuje od křečí a je prevencí problémů s prsy. Čistí a vyživuje krev, posiluje oběhový, dýchací a trávicí systém, podporuje brzlík, který pomáhá optimálně pracovat imunitnímu systému.

Asi nejčastějším způsobem, jak se šípky využívají, je popíjení šípkového čaje. Ten je vhodný i pro dlouhodobé podávání a působí jako univerzální posilující prostředek. Má močopudný účinek, působí proti ledvinovému písku a ledvinovým i močovým kamenům.

Jakkoli je v praxi rozšířeno drcení šípků za účelem výroby čaje, jde o pracnější verzi nálevu, která se musí následně filtrovat přes pláténko. Nejsnazší cestou k výrobě silného a chutného čaje je louhování šípků ve vodě přes noc. Ráno zahřejeme vodu k bodu varu, nebo i mírně povaříme, necháme stát a po mírném vychladnutí odléváme čaj, případně dosladíme lžičkou medu.

Proti žaludečním křečím se podával také čaj z okvětních lístků šípku. Dále jsou známé šípkové marmelády a šípkové likéry, které po všech stránkách posilují, a to zvláště starší osoby.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector