Co se děje na jatkách v Polsku?

Zákaz přejíždění mezi okresy možná padne už příští týden. Je to v rukou opozice

O víkendu polská televize TVN24 informovala, že ve městě Ostrov Mazovský, mělo docházet k porážkám nemocných krav. Maso vesele putovalo na pulty obchodů. Vše zjistil reportér, který se nechal tajně na jatkách zaměstnat a vše natočil na skrytou kameru. Otázkou ale je, zda se maso nedostalo i k českým zákazníkům. Polsko je totiž jedním z největších evropských distributorů masa. 

O víkendu polská televize TVN24 informovala, že ve městě Ostrov Mazovský, mělo docházet k porážkám nemocných krav. Maso vesele putovalo na pulty obchodů.

Vše zjistil reportér, který se nechal tajně na jatkách zaměstnat a vše natočil na skrytou kameru. Otázkou ale je, zda se maso nedostalo i k českým zákazníkům.

Polsko je totiž jedním z největších evropských distributorů masa.

Jedná se o doslova děsivé zjištění. Krávy byly viditelně nemocné, ani se neudržely na nohou. Po porážce měli pracovníci jatek z těl mrtvých krav odřezat nádory a hnijící kusy, pak se dál zpracovávalo. Na místě nebyl ani veterinář, který by ze zákona měl zvířata kontrolovat. I přesto hovězí dostalo razítko o nezávadnosti.

Polský reportér potvrdil, že za dvě noci zpracovali přes 30 kusů evidentně závadného dobytka. Maso prošlo místo veterinární kontrolami, očistnými kůrami

Zda bylo toto hovězí vyvezeno i do Čech se snaží zjistit ministr zemědělství Miroslav Toman, který kontaktoval svůj polský protějšek – Jana Krzysztofa Ardanowského.

Co se děje na jatkách v Polsku?

„V loni k nám doputovala 14 tisíc tun masa z Polska a u 8 tun byly zjištěny problémy“, tvrdí mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Úkol dostaly i jednotlivé Krajské veterinární správy, které budou kontrolovat polské hovězí, především z Mazovského vojvodství,“ doplnil Vorlíček.

Není to ale poprvé, co se zjistila závada v polských výrobcích. Měli jsme tu falšované masové konzervy i salmonelu ve vejcích. Většina Čechů polské výrobky sabotuje. U některých ale hraje značnou roli cena a tak po nich i přesto sáhnou.

Barbara Vávrová ????

Sdílejte článek

Koňské transporty

Co se děje na jatkách v Polsku?

Každý rok putuje zhruba 30 000 koní z Polska do Itálie na jatka. Jejich cesta představuje jeden z nejkrutějších a bohužel nejméně kontrolovaných způsobů transportu živých zvířat. Obecně Polsko je největším vývozcem koní na maso. 90 % koní je převezeno do Itálie, zbytek do Belgie a Francie. Tato cesta trvá až 95 hodin a je nutné překročit hranice šesti států. Tato děsivá fotografie ukazuje koně, který zahynul při transportu – nebo-li denní rutina zaměstnanců transportů…

Odkud tito koně pocházejí?

Tito koně pochází z majetku drobných zemědělců, pro které přestali být užiteční. Jedná se především o staré a nemocné koně, nebo ty, kteří jsou chováni pouze na maso.

Do takového transportu se občas dostanou i dostihoví koně, kteří již nemohou závodit. Hlavními registrovanými obchodníky s koňmi jsou Animex SA Varšava a Csomosem Czestochowa.

Obchodníci získají koně na maso zhruba za 250 britských liber.

Kudy transport projíždí?

Cesta zastaralých, nevhodných a plně naložených kamionů začíná v Polsku. První hranice, který transport musí překročit, je česko-polská.

Ano – naší republiky se to také týká! Již v Těšíně jsou koně v poměrně žalostném stavu, v šoku a stresu, navíc se začínají objevovat první zranění.. Z České republiky se transport vydává přes Slovensko a Maďarsko do Slovinska.

Každý se asi teď ptá: „Když cílem jsou jatka v Itálii, proč transport jede tak složitě“? Odpověď je jednoduchá. Jde o to, vyhnout se rakouským hranicím. Právě Rakousko totiž zavedlo přísné kontroly, které znemožňují průjezd koňských transportů přes jejich území.

Po příjezdu na slovinsko-italské hranice jsou koně naprosto vyčerpáni, a někteří z nich jsou mrtví. Bohužel, ještě mají před sebou cestu do jihoitalského Bari, či trajekt na Sardinii.

Jak transport probíhá?

Evropská organizace na ochranu zvířat monitorovala spoustu koňských transportů, a tak došlo ke zdokumentování obrovského utrpení a porušování mnoha předpisů. Koně jsou v prostoru vozu natlačeni těsně před sebou a nepřivázáni, navíc většinou stráví pětidenní cestu bez jakéhokoliv odpočinku.

Přestávky, které mají sloužit k odpočinku, krmení a napojení prakticky neexistují. Navíc se zjistilo, že řidiči mají přikázáno koně nenapájet, protože italští konzumenti nechtějí „nasáklé“ maso.

Mezi nejčastější zdravotní problémy, které koně při cestě postihnou, patří salmonela, žaludeční vředy, zvýšená činnost srdce, zápal plic či jejich infekce.

Vědecká studie dokázala, že pouhých 24 hodin cesty při zajištění dobrých podmínek představuje i pro zdravého koně velký problém. Navíc koně určeni na maso bývají staří a nemocní.

Mnoho koní během cesty ztratí rovnováhu a spadne – díky velmi těsnému prostoru mohou tedy jen stěží vstát, a tak jsou ušlapáni stojícími koňmi. Ti, kteří se nemohou vyčerpáním postavit na nohy, jsou při zastávce vytaženi z kamionu nebo násilím přinuceni, aby se opět postavili na nohy.

Jako donucovací prostředek slouží bití, kopání či použití elektřiny. Výzkum též dokázal, že v 70ti % transportů koně umírají dříve, než jsou přepraveni do cíle…

Cíl: jatka

Na jatkách se s koňmi opět brutálně zachází. Před usmrcením by se mělo zvíře zbavit vědomí omračovací pistolí, k tomu ale velice často nedochází, nebo je to vykonáno neprofesionálně, musí se totiž zasáhnout přesné místo v mozku… Někdy se také koně začnou porážet před zraky ostatních koní, čímž dochází k porušování polského zákona.

Proč se to děje?

Italové patří mezi milovníky koňského masa, zvláště čerstvého masa hříbat – a polští koně jsou poměrně levní. Bohužel, polské zákony je snadné obejít.  Stále rostoucí poptávka Italů po koňském mase ohrožuje celoevropskou populaci koní, například jen v Polsku obchod s koňským masem snížil počet koní z rovného milionu na současných 500 000 jedinců.

Co říká zákon?

Pokud by se polské zákony dodržovaly, mohlo by být toto „podnikání“ okamžitě ukončeno. Bohužel, zákony upravující problematiku přepravy živých zvířat jsou zde ignorovány.

Nejvyšší kontrolní polský úřad (NKU) vzniklou situaci potvrzuje a také přiznává, že povinná potvrzení o způsobilosti koně k přepravě jsou ve velké většině případů falšována.

I když polská vláda přiznává, že často dochází k porušování práv zvířat, nadále tyto transporty toleruje – jsou významným zdrojem financí do státní pokladny… Což se ovšem ochráncům zvířat ani veřejnosti nelíbí.

Pozor, velká většina lidí si neuvědomuje, že dochází i k ohrožování lidského zdraví! Jelikož je těžké zjistit, jakou nemocí kůň trpí, či jaké léky požil, může maso obsahovat střevní parazity i látky lidskému zdraví nebezpečné.

Dá se legislativně pomoci?

Díky poměrně častému zveřejňování této problematiky vznikla britsko-polská organizace Viva!, která iniciovala kampaň naléhající na polskou vládu, aby tyto kruté obchody ukončila. Jelikož polská vláda stále vzdoruje, ke kampani se přidaly i další evropské země.

Další mezinárodní organizací je CEA (Czech and English for Animals), která iniciuje zase českou vládu, aby zakázala projíždění koňských transportů přes území České republiky, aby zastavila obchod s jatečními koňmi i u nás a dále export koňského masa do zahraničí.

Jaká je situace nyní?

V červenci roku 2008 předložila komise Evropské unie návrh, který údajně zkracuje transporty živých zvířat. Musíme si uvědomit, že netrpí pouze koně, ale i ostatní hospodářská zvířata.

Jízda má být zkrácena na 9 hodin, poté by měla následovat 12tihodinová přestávka a další 9hodinová jízda.

Tento režim je možné opakovat jakoukoliv dobu, takže se nejedná o žádnou výraznou změnu, natož k lepšímu.

Je nutné zmínit, že po dobu dlouhé přestávky jsou koně stále uzavřeni v nakládacím prostoru kamionu. Tato vyhláška, která ovšem ještě nevstoupila v platnost, také stíží prosazení návrhů ochránců zvířat. Je tedy třeba stále bojovat. Třeba podpisem petice, kterou najdetena webových stránkách www.svobodazvirat.cz.

Autorka: Petra Hanáčková

Počet přečtení: 7 184

Polské maso z nemocných krav skončilo na Slovensku v restauracích a školních jídelnách

video

Zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková k problému s polským hovězím masem

Matečná v souvislosti s kauzou doporučila spotřebitelům nekupovat polské hovězí; svou radu odůvodnila tím, že polské veterinární úřady se zdiskreditovaly. „Sáhněte raději po slovenském masu, které je plně pod kontrolou,“ citovala Matečnou slovenská média. Nejvíce hovězího dováží Slovensko právě z Polska. 

K propagaci slovenského masa se přidal i premiér Peter Pellegrini, který v tiskové zprávě vybídl školy, aby nakupovaly maso jen slovenského původu.

„Státní veterinární a potravinářská správa zahájila intenzivní kontroly chlazeného a mraženého hovězího masa z Polska. Kontrolujeme sklady, zpracovatelské provozy, obchody i přepravní vozidla,“ řekl šéf slovenských veterinářů Jozef Bíreš. Dodal, že kontrole podléhají i pojízdné prodejny masa.

Odpoledne slovenští veterináři uvedli, že prostřednictvím unijního systému rychlého varování dostali informace o dalších odběratelích zmiňovaného masa na Slovensku. Maso bylo dovezeno také do pěti lokálních prodejen na různých místech země a do jednoho skladu potravin.

Fakta Potraviny z Polska měly problémy i dříve

Potraviny z Polska měly problémy i dříve

  • – Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.– V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR i s polským kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa – zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.– Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně nejen v kuřecím, ale i v krůtím či vepřovém mase dovezeném z Polska. Asi největší případ z posledních se týkal vajec – v říjnu 2016 zakázala Státní veterinární správa na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, která mohla obsahovat bakterie salmonelózy.– V únoru 2017 vyvolala pozornost zpráva Státní veterinární správy (SVS) o tom, že v Jablonci nad Nisou prodala jedna z firem zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo i bakterie způsobující salmonelózu. Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. O měsíc později SZPI varovala spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého masa, který také obsahoval bakterie salmonely. SZPI vložila informaci do RASFF.– Během roku 2017 i loni se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny, ve kterých zjistila SZPI nadlimitní množství pesticidů.– V srpnu 2017 vypukl skandál s jedem ve vejcích. Na trhu v několika zemích Evropy včetně ČR a Slovenska se objevily miliony vajec a výrobků z nich obsahujících fipronil. V Česku pocházela podle veterinářů vejce s jedem z různých chovů z Polska. Také na Slovensko byla dodána z Polska vejce kontaminovaná fipronilem.– Loni v lednu podle polské televize TVN24 policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval, uvedl, že maso z tohoto podniku „se dostalo na území celého státu i do zahraničí“. Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují. 
Budete mít zájem:  Fotogalerie: Co čeká člověka s podezřením na ebolu

Portál pravda.sk po briefingu Matečné a vedení slovenské veterinární a potravinářské správy napsal, že kromě Slovenska zmiňované maso mířilo do devíti dalších členských zemí EU – Estonska, Finska, Francie, Maďarska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španělska a Švédska. Podle dřívějšího tvrzení polských úřadů se maso dostalo na trhy v šesti zemích Evropské unie.

České ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že polské maso se podle polské strany do Česka nedostalo. „Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ve středu podle svého mluvčího český ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že nadále zůstávají v platnosti zesílené kontroly dovozů.

Aféra s masem je podle polského ministra nahodilý případ

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski ve středu v rozhovoru pro tamní rozhlas uvedl, že nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem je „nahodilý incident“, který nicméně kazí pověst polských potravin.

Ardanowski zároveň varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.

Češi polským potravinám nedůvěřují, přesto je kupují

Podle televize TVN24, jejíž reportáž stojí u začátku současné aféry, ale nejde o první takový případ. Reportér TVN24 na tento postup upozornil tím, že se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy.

Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

Polské úřady tento týden oznámily, že jatka, kde se nemocné krávy porážely, byla uzavřena.

 Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhl, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.

O maso z nemocných krav je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji.

Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“. 

V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 56 tisíc tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží. 

„Mršiny bez hlav.“ Reportér popsal tajná polská jatka. Toman: Nově tam nasadí kamery

Zisk z masa nemocné krávy je osmkrát vyšší než z masa té zdravé, říkají polští reportéři v rozhovoru pro Aktuálně.cz. „První kráva, kterou jsme do jatek přitáhli, neměla hlavu,“ popisuje svou zkušenost z polských jatek investigativní reportér Patryk Szczepaniak, který se účastnil polských nočních porážek nemocných a umírajících krav.

„Měla odříznutou hlavu. Mršina. Ztratil jsem řeč. Zapomněl jsem, že jsem reportér v utajení. Byl jsem v takovém šoku, že jsem vůbec nevěděl, co se děje. Ráno jsem viděl, že jeden ze zaměstnanců tu hlavu vyhodil do kontejneru, aby ji neviděl veterinář. Ten samozřejmě u noční porážky nebyl,“ dodal.

Na Polsko, které patří k předním vývozcům hovězího, se v posledních dnech obrací pozornost kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem.

Z problematických polských jatek, na nichž se porážely nemocné krávy, se v Česku víc než sto kilogramů dostalo ke spotřebitelům, včetně restaurací.

Kontroly dováženého masa začaly dnes v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Jatka budou 24 hodin hlídat kamery

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) se Polsko chystá instalovat do všech jatek kamery, aby provozy byly pod stálým dozorem. Změna bude schválena do konce března. V telefonickém rozhovoru o tom Tomana informoval jeho polský protějšek Krzysztof Ardanowský.

„Než budou přijata všechna nutná opatření, přetrvává naše nedůvěra ve funkčnost polského systému.

 Ministra Ardanowského jsem ujistil, že nechci žádnou obchodní válku, nejdůležitější je pro mě ale ochrana našich spotřebitelů, proto budeme nadále intenzivně kontrolovat dovozy,“ podotkl Toman.

 V případě zhoršení situace je ČR stále připravena zakázat dovoz polského hovězího masa.

Podle polského ministra se na trh nedostalo maso zvířat, která by byla nemocná nebo léčená antibiotiky, uvedlo české ministerstvo zemědělství. Polsko také zahájilo kontrolu všech jatek v zemi, na kterých se poráží prasata a skot, a prověřuje inzeráty nabízející výkup zraněného dobytka.

Kontroly v Česku: Odebírají vzorky

V polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili veterináři zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím nejsou hotové testy na salmonelu, řekl v úterý Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly restaurace, šlo o stejnou zásilku. Při kontrolách na česko-polských hranicích veterináři s celníky zkontrolovali 151 vozidel, z nichž 28 vezlo veterinární zboží.

Zjistili 15 závad, veskrze administrativních, ze tří zásilek odebrali vzorky, které také zkontrolují na salmonelu a zbytky veterinárních léčiv.

Veterináři zastavovali vozidla v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. „Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu.

Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek, což by znamenalo léčení zvířat antibiotiky, bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel,“ uvedl Majer.

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího, vyšetřena byla zatím třetina, všechny byly v pořádku.

Rozsáhlý problém, tvrdí reportéři

Na polská nelegální jatka poukazují polští reportéři delší dobu. „V březnu 2013 dopravní policie náhodou zastavila transport krav na cestě na jatka a ukázalo se, že všechny krávy leží.

Jeden z policistů se nenechal obelhat klasickým vysvětlením, že zvířata si lehla, protože byla unavená.

Úřady jatka prohledaly, načež se ukázalo, že tam mají tajný sklad ukrytý za dvojitou stěnou, ve kterém bylo na paletách sto tun masa z nemocných a uhynulých krav,“ popisuje polský novinář.

Podle jejich odhadů působí na polském trhu až 200 překupníků nemocného dobytka. Dle Patory funguje na polském území několik desítek takových jatek.

V Libereckém kraji čtyři

I některé současné české kontroly již narazily na pochybení. Veterináři v Libereckém kraji při noční kontrole aut s potravinami odhalili čtyři pochybení. U přepravovaného zboží bylo jedno, ale nebylo příliš závažné, uvedl dnes krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta.

Veterina bude spolu s celníky a policisty v kontrolách pokračovat do čtvrtka a v kraji má podle Šebesty vybráno ke kontrole pět míst, která bude pravidelně střídat. „Jsou to vstupy do republiky z polské strany a hlavní tahy, kterými mohou zásilky proudit,“ řekl Šebesta.

Jedno pochybení bylo administrativní a ve dvou případech to byly nenahlášené zásilky. „To se předalo k došetření na místě určení,“ uvedl krajský ředitel. Jedno pochybení pak bylo přímo u přepravovaného zboží.

„Nebylo to ale tak závažné, že bychom museli dělat nějaké opatření ve vztahu k tomu zboží,“ uvedl Šebesta, podle kterého pracovníci veteriny zkontrolovali potraviny v místě, kde se vykládaly z auta.

Řidič: Kontroly nejsou nic špatného

Kontroly dnes v Libereckém byly například u Rynoltic na Liberecku, kde veterináři prověřovali i auta s masem z českých jatek. „Je to potřeba.

Nemyslím si o těch kontrolách nic špatného,“ řekl jeden z řidičů Robin Prošek. Kontrola ani její průběh ho nepřekvapily. „Párkrát už mě stavěli.

Vždy jsem to měl v pořádku, akorát jednou mi chyběly kódy k masu. Jak jsem spěchal, tak jsem na ně zapomněl,“ dodal.

Kontrola jednoho auta zabrala veterinářům deset až 15 minut. Podle vedoucí oddělení veterinární hygieny v Liberci Jitky Dvořákové se při kontrolách zaměřují na stav vozidla, doklady, registrace i podmínky přepravy.

„Zda je dodržovaná hygiena, jestli je živočišný produkt označený, jestli se dá vysledovat původ,“ uvedla Dvořáková.

U masa se kontroluje i teplota, zda je v době použitelnosti či zda je chráněné před kontaminací.

Co se děje na jatkách v Polsku? – Vitalia.cz

O situaci informovala nejprve zahraniční média na základě reportáže polského investigativního novináře.

Budete mít zájem:  Léčba svalových křečí vitamíny a minerály – jak na to?

Patryk Szczepaniak v minulém roce pracoval tři týdny na jatkách v Mazovském vojvodství nedaleko Varšavy a na skrytou kameru natočil, co se tu odehrává.

O reportáži odvysílané na polském kanálu TVN24 informoval např. britský list The Guardian, posléze se tato zpráva objevila i v českých médiích.

„Během tří nočních směn zaměstnanci porazili minimálně 28 krav, které byly tak nemocné, že se ani neudržely na nohou. Podle novináře nebyl na místě během nočních směn přítomný žádný z veterinářů, kteří jinak musí na porážku zvířat dohlížet. Krávy se z nákladních vozů táhly na porážku pomocí provazů, které pracovníci uvazovali kolem jejich rohů a nohou,“ popisuje Aktuálně.cz.

„Chovatelé místo toho, aby zaplatili 500 zlotých (zhruba tři tisíce korun) za usmrcení nevyléčitelně nemocného dobytka, prodávají jej za zhruba stejnou částku majitelům jatek,“ citují Novinky.cz reportéra.

Ministerstvo nic neví

Ministerstvo zemědělství ČR, do jehož kompetence tento problém spadá, zatím nemá oficiální vyjádření. „Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou.

Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman, který se se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim v souvislosti se skandálem setkal v Bruselu.

Polský ministr přislíbil, že se bude situací okamžitě po návratu zabývat a vyvodí z ní patřičné důsledky… Situace je však přitom podle reportáže „veřejným tajemstvím“: „Regionální média po celém Polsku jsou plná inzerátů ohledně prodeje v podstatě umírajícího dobytka, obvykle s textem typu ‚prodám krávu po vitaminové léčbě‘, což je eufemismus pro léčbu antibiotiky. Majitelé jatek tak nemají problém s nákupem masa z nemocných zvířat,“ cituje server Novinky reportáž.

Státní veterinární správa (SVS), která v ČR dohlíží na bezpečnost potravin živočišného původu, se dnes oficiálně dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo hranice Polska. Na odpověď v současnosti čeká.

(SVS shodou okolností minulý týden zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. Jak jsme informovali, v ČR se zaměřila především na přepravu potravin, kde stoupá počet prohřešků. Veterináři zadrželi například zásilku masa převáženého ve špinavé popelnici.)

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem Státní veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl k polskému skandálu ministr Toman.

Podle informací SVS se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Při kontrolách živočišných produktů SVS zakázala uvolnit na trh v ČR necelých 8 tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7175 kontrol.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dnes v souvislosti s případem vyzvala ministra Tomana a vládu České republiky, aby urychleně zastavila dovozy hovězího masa a výrobků z této suroviny z Polska. „Polská veterinární správa selhává při kontrolách v masokombinátech a na jatkách.

Současně žádáme vládu, aby byly provedeny kontroly ve všech prodejních řetězcích a prodejnách potravin a následně vyřazeny všechny polské výrobky obsahující hovězí maso z prodeje. Požadujeme, aby dovozci a prodejci hlásili jakékoliv další dovozy polských výrobků z hovězího masa, než budou uvedeny na trh v České republice.

Jsme zásadně proti, aby se v České republice prodávaly výrobky z kontaminovaného masa, které ohrožují zdraví našich občanů,“ požadují mimo jiné.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Skrytá kamera na polských jatkách: maso tam tajně vyráběli i z těžce nemocných krav

Polský investigativní novinář se nechal zaměstnat na jatkách. Během třech týdnů se mu podařilo natočit znepokojivé záběry z fungování masného průmyslu v zemi, která patří mezi největší producenty potravin v EU.

Evidentně nemocné a umírající krávy jsou na snímcích pomocí lan dotaženy z nákladních vozů na porážku. Sám novinář se v sobotu vysílané reportáži svěřil s tím, že musel zpracovávat maso, které podle něj smrdělo hnilobou.

Reportáž polské televize, která na jatkách odhalila infikované hovězí maso | Video: Associated Press

O praktikách informoval investigativní novinář Patryk Szczepaniak, který se nechal během loňského roku na tři týdny zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství nedaleko Varšavy. O reportáži informoval britský list The Guardian.

Sám Szczepaniak se zúčastnil třech nočních směn, během kterých podle něj zaměstnanci porazili minimálně 28 krav, které byly tak nemocné, že se ani neudržely na nohou.

Podle novináře nebyl na místě během nočních směn přítomný žádný z veterinářů, kteří jinak musí na porážku zvířat dohlížet. Krávy se z nákladních vozů táhly na porážku pomocí provazů, které pracovníci uvazovali kolem jejich rohů a nohou.

Veterináře viděl Szczepaniak pouze ráno, když se zabývali papírováním. Podle platných nařízení ovšem musí odborník zvířata zkontrolovat, být přítomný porážce i následnému zpracovávání masa.

Potvrzení o tom, že je maso nezávadné a vhodné pro lidi, vyplňovali na jatkách sami pracovníci. „Můj nadřízený mi řekl, abych označil maso jako zdravé a odřezal ošklivé částí. Bylo to hrozné, věřte mi.

Ten pach hnijícího masa vás nutí zvracet,“ popsal novinář. Mezi jeho povinnosti patřilo odřezávat nádory či proleželé kusy masa, podle kterých bylo možní poznat, že zvířata několik dní nestála na nohou.

Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. Velkým odběratelem je například Velká Británie, maso ovšem putuje i do Česka. Záběry v Británii vyvolaly debatu o kvalitě potravin.

Poté, co maso obdrží veterinární certifikaci na jatkách, je rovnou bez jakékoliv další kontroly odesláno odběratelům, další testy se nedělají ani při exportu, který představuje 80 procent polské produkce.

„Pokud existuje nějaký důkaz o tom, že toto maso opustilo Polsko, pak to může být důvod k vydání varování pro celou Evropu. To by zahrnovalo informovaní příslušných dohledových úřadů ale potenciálně i policie v jednotlivých státech Evropy,“ řekl Guardianu k nahrávce profesor Chris Elliot z Královské univerzity v Belfastu a zakladatel institutu Mezinárodní kvalita potravin.

Měsíc poté, co novinář skončil svou práci ve výrobě, rozhodl se budovu jatek opět natáčet, alespoň zvenčí. Zaznamenal tak další nákladní vozy přivážející nemocné krávy, vždy během noci.

Na závěr své reportáže konfrontoval Szczepaniak vedení podniku i veterináře, který zde pracuje. Obě strany však odmítly jakékoliv pochybení.

Nejde přitom o první případ, kdy byl některý z polských masozávodů obviněn z porážky nemocných zvířat. V prosinci polský soud poslal majitele jatek nedaleko Lodže dokonce za stejný prohřešek za mříže, trest však zatím nenastoupil, jelikož se odvolal. Další podobný případ řeší úřady ve východním Polsku. 

Podobné obcházení zákona a veterinárních nařízení se přitom podle Guardianu pro firmy velmi výnosné. Nemocný dobytek totiž stojí pětkrát až šestkrát méně než ten zdravý. 

Aféra s masem je podle polského ministra nahodilý případ. Afér s polskými potravinami však přibývá | Automatizace v potravinářství

Varšava 31. ledna (ČTK) – Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski považuje nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem za „nahodilý incident“, který nicméně kazí pověst polských potravin. Řekl to ve středu v polském rozhlasu.

Podle televize TVN24, která na praxi na jedněch polských jatkách upozornila, ale nejde o první takový případ a o maso nemocných krav je zájem. Polsko podle dnešního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je Slovensko, ale nikoli Česko, informovala agentura Reuters.

„Máme problém, protože jde o nahodilý případ, který ale bezpochyby kazí pověst polských potravin,“ řekl Ardanowski. Varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“.

Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly.

Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.O takové maso je přesto mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (asi 15.000 Kč), zatímco nemocný kus stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně velký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350.

000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých. Podle TVN24 se podobné případy děly i v minulosti – například loni v lednu policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata.

Prokurátor, který případ vyšetřoval uvedl, že maso z tohoto podniku „se dostalo na území celého státu i do zahraničí“. Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.Nejnovější případ vyšetřuje prokuratura v Ostrolence.

Jatka, kde byl nemocný dobytek porážen, úřady nařídily zavřít a maso, k němuž chyběla náležitá veterinární osvědčení, bylo staženo z trhu. Polská veterinární správa zahájila kontroly na jatkách.Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo.

Hlavní polský veterinář Niemczuk dnes uvedl, že bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Polsku se dostalo na více než dvacet míst.Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji. Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“.

Budete mít zájem:  Proč je čokoláda Ritter Sport čtvercová

Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje. V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 560.000 tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží.

Výběr informací o problémech s polskými potravinami:– Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám.

Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.- V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR i s polským kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa – zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.

– Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně nejen v kuřecím, ale i v krůtím či vepřovém mase dovezeném z Polska. Asi největší případ z posledních se týkal vajec – v říjnu 2016 zakázala Státní veterinární správa na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.

– V únoru 2017 vyvolala pozornost zpráva Státní veterinární správy (SVS) o tom, že v Jablonci nad Nisou prodala jedna z firem zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo i bakterie způsobující salmonelózu. Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě.

O měsíc později SZPI varovala spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého masa, který také obsahoval bakterie salmonely. SZPI vložila informaci do RASFF.- Během roku 2017 i loni se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny, ve kterých zjistila SZPI nadlimitní množství pesticidů.

– V srpnu 2017 vypukl skandál s jedem ve vejcích. Na trhu v několika zemích Evropy včetně ČR a Slovenska se objevily miliony vajec a výrobků z nich obsahujících fipronil. V Česku pocházela podle veterinářů vejce s jedem z různých chovů z Polska. Také na Slovensko byla dodána z Polska vejce kontaminována fipronilem.

– Loni v lednu podle polské televize TVN24 policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval uvedl, že maso z tohoto podniku „se dostalo na území celého státu i do zahraničí“. Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.

– Nyní je Polsko terčem zájmu opět kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Podle dnešního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je i Slovensko. Do Česka se maso nedostalo.

Ministr lže a zametá věc pod koberec, trh ovládá chamtivost, říká autor reportáže o polském hovězím

První otázka se asi nabízí: jíte maso? Už nějaký půlrok jím jen bílé maso a ryby… Není ale úniku. Když se podíváme na potravinový trh, je dost „zparchantělý“.

V celé Evropě jsou pravidla, podle kterých za kvalitu potravin odpovídá jejich producent. Otázkou je, jestli jsou ty zásady správné.

Vycházejí z toho, že producent dbá na kvalitu, ale producent si hledí hlavně svého zisku – nezávisle na tom, jestli jde o maso, zeleninu nebo sýry.

Superwizjer TVN

Reportéři investigativního pořadu Superwizejr soukromé televize TVN odvysílali v sobotu 22. ledna reportáž o nelegálních porážkách nemocnéh odobytka na polských jatkách. Šéf týmu reportérů Tomasz Patora byl se štábem přímo na místě a přivolal inspekci a policii.

Očekávali jste takový mezinárodní ohlas? Je to už druhý týden jedna z hlavních zpráv nejen v Česku, ale i ve Francii a v dalších evropských státech. Ano, očekávali jsme to a chtěli jsme, aby tomu tak bylo.

Až do téhle doby bohužel veškerý postup polských orgánů, i když podobné případy odkryly, nekončil žádnými následky.

Vyšetřovala prokuratura, posuzovaly to soudy, ale v reálu se z toho pro normální každodenní provoz jatek nevyvodily žádné závěry.

Jedinou metodou, která funguje, tak bylo dostat tu zprávu tam, kam míří většina polského exportu: do zemí Evropské unie. Řekli jsme si, že pokud se o tom bude mluvit tam, Polsko už nebude moci problém zametat pod koberec.

Ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski minulý týden řekl, že si není jistý tím, jaký byl záměr novinářů Superwizjera – jestli vám šlo opravdu o dobro Polska, nebo o něco jiného.

Čekali jste takovou reakci? Samozřejmě že ne.

Myslím, že i přes to všechno ministr Ardanowski spíš plácal, když to tak řeknu, protože na pondělní konferenci už nic takového neříkal, a naopak tvrdil, že novinářům děkuje a že to hloupé prohlášení tím odvolává, jak tomu rozumím já.

„Polské zemědělství se dostalo do velmi vážné krize z důvodu jednoho incidentu nelegální porážky zvířat. Věc se nafoukla do nepředstavitelných rozměrů. Ohrožuje to už nejen pověst masa z Polska, ale pověst polských potravin ve světě. (…) Zpochybňování image polských potravin, zdůrazňování patologie, jak soudím v dobré víře postupujícím novinářem, může té image uškodit.“

Jan Krzysztof Ardanowski (polský ministr zemědělství a rozvoje venkova, 4. února 2019)

Vážnější než rýpání do nás je to, že pondělní konference znamená návrat do situace zametání věcí pod koberec. Oficiální verze veterinární inspekce, ministerstva zemědělství i samotného oboru je taková, že jde o ojedinělý případ. A především o produkci masa jen z krav s poruchami pohybu, nikoliv z nemocných krav. Obě tvrzení jsou lživá a jsou klamáním spotřebitelů.

Nejde o jediný případ, ale o celý trh, na němž pracuje přinejmenším tisíc lidí. Na internetu i v lokálním tisku se denně objevuje několik set nabídek odkupu nemocného dobytka, existuje síť jatek i obchodníků, kteří se tím živí.

Vyšetřovatelé celé měřítko popsali už v šest let starém případu, tudíž ten trh existuje dlouho. A nejdůležitější je, že se netýká jen kusů s poruchami pohybu, ale nemocných zvířat – tedy těch, která nevstávají kvůli své nemoci. Ukázali jsme také to, že na jatka se dovezla i zdechlá zvířata, která se také přetvořila na masný výrobek.

Říkáte, že je celá věc dlouhodobá a ve velkém měřítku.

Polské orgány teď ale mluví o tunách masa, tedy jen o tom z konkrétních jatek, na která jste upozornili… Celá branže, ministr i veterináři podvádějí ještě v jednom velmi nebezpečném ohledu – upozornění posílaná unijním systémem rychlého varování se týkají výhradně několika tun masa z jatek, na kterých se nechal zaměstnat náš reportér.

Inspekce bere v úvahu výlučně jen několik dní kolem momentu, kdy jsme ji na místo zavolali. Policie zapomíná na to, že náš reportér na jatkách pracoval celý listopad.

Jen během té doby porazili skoro stovku nemocných krav, ale toho si nikdo nevšímá, i když to maso je pravděpodobně ještě na trhu.

Zřejmě je to z obav, aby se při nálezu a přezkoumání masa neobjevily nemoci, jež jsou ohrožením pro zdraví konzumentů.

Jak složité bylo se na ta jatka dostat? Nebylo to těžké, protože nám informátor, který už mnoho let pracuje v oboru, prozradil troje jatka. My jsme si vybrali ta, kde bylo nejlehčí nechat – s odpovídajícím příběhem – zaměstnat našeho člověka. Byla to velká jatka s rotací zaměstnanců.

„Je to jednoduše touha po zisku, chamtivost, za pomoci všech prostředků, také korupce.“

Tomasz Patora (reportér Superwizjera TVN)

Budete v tématu pokračovat? Samozřejmě. Musím říct, že ministerstvo, inspekce a ty lži nám nedaly jiné východisko. Myslím, že jsme připravili kompletní materiál: od začátku do konce ukazuje celý proces se všemi následky. I po odvysílání reportáže jsme získali náznaky a důkazy toho, že podobných jatek je po celém Polsku víc.

Co byste doporučil českým spotřebitelům? Krávy neznají hranice. Vím, že podobné případy se v posledních letech děly také ve Velké Británii a v Německu.

Není to tak, že od Těšína na sever je všechno špatné a od Těšína na jih a západ dobré. Je potřeba takové případy odhalovat pro naše společné dobro. Jsme všichni v Evropské unii.

Je potřeba se tomu postavit čelem, pokusit se to napravit, nelhat, neukrývat skutečnost.

Je se současným přístupem polských orgánů šance na to, aby se odhalily i další podobné nezákonné porážky? Kontroly se teď konají přes den, my jsme ukázali, že k porážkám nemocných kusů docházelo v noci.

Ti lidé jsou teď navíc ostražitější. Ukáže se to až po nějaké době. Až se trh vrátí do normálu.

Opatření, která teď inspekce navrhuje, mají smysl: celodenní dohled kamer, zvětšení pravomocí veterinářů, ale záleží, jak dopadne jejich zavádění a uplatňování.

Četl jsem v úterním vydání deníku Rzeczpospolita, že na trhu s masem vládne panika. Že se odvolávají objednávky z Česka a Slovenska a tak dále.

Myslíte, že to bude ve velkém měřítku?Ministr v pondělí říkal, že se zajistilo 8,5 tuny masa, ale jen Slovinci v pondělí zajistili 15 tun toho masa.

Veřejnost správně nevěří tomu, co ministr říká, protože se tu jednoduše rozcházejí čísla. Reakce může být jen jedna: ztráta důvěry.

Mrzí mě to, protože přece nikdo příčetný nezpochybňuje, že většina masa pochází ze zdravých krav. Postoji inspekce a ministerstva ale trpí celá branže. Obří je ovšem také utrpení zvířat, se kterými producenti masa krutě zacházejí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector