Koření skvěle chutná, ale i pomáhá vašemu zdraví

06. 08. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného, pocházejícího z Indonésie. Je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Kromě sladké chuti, kterou pokrmům dodává, má i významné léčivé schopnosti. Co se stane s vaším tělem, když rozžvýkáte dva hřebíčky denně?

I když je hřebíček známý od 3. století př. n. l., v Evropě se začal běžně používat až v 18. století. Rychle si však získal své příznivce.

Svou nasládlou až hořkou chutí se hodí na vaření i pečení. Skvěle dochutí maso, omáčky, sladkosti, nebo také oblíbené svařené víno. Jedním z dalších odvětví, kde se hřebíček používal a stále používá, je lidové léčitelství. A není divu. Funguje jako dezinfekce, účinně bojuje s viry a bakteriemi a pomáhá i s péčí o dutinu ústní.

Látky obsažené v hřebíčku

Hřebíček je bohatý na vitamín C, vlákninu, mangan, antioxidanty a vitamín K. Obsahuje také sloučeninu zvanou eugenol, která úspěšně bojuje proti volným radikálům. Je pětkrát účinnější než další silný antioxidant – vitamín E. Ostatní sloučeniny nalezené v hřebíčku pomáhají chránit buňky před rakovinovým bujením. Má také silné antibakteriální a antifungální vlastnosti.

Hřebíček je bohatý na vitamín C, vlákninu, mangan, antioxidanty a vitamín K. Zdroj: Intarawat/Shutterstock.com

Žvýkání hřebíčku

Po umytí zubů si dejte každé ráno nalačno 2 kousky hřebíčku a opatrně je rozkousejte. Pokud vám dělá problém výrazná chuť koření, můžete si ho rozdrtit najemno a chvíli prášek poválet v ústech. Poté ho zapijte vodou.

1. Zvýší imunitu a celkové zdraví

Hřebíček obsahuje vitamín C a některé antioxidanty, o kterých je známo, že zvyšují počet bílých krvinek v těle. To pomůže v boji s jakoukoli infekcí nebo nemocí. Pokud jste diabetik, hřebíček zařaďte do své denní rutiny. Působí totiž jako inzulín a pomáhá s udržením optimální hladiny cukru v krvi. Podle ajurvédy toto koření posiluje srdeční sval.

2. Zlepší trávení a sníží žaludeční vředy

Dobré trávení – půl zdraví. I to dokáže hřebíček regulovat. Zvyšujte totiž sekreci trávicích enzymů, což předchází poruchám, jako je zácpa a zažívací potíže.

Olej v něm obsažený také pomáhá proti nadýmání a bojuje s bakteriemi  Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, E. coli, Streptococcus a Staphylococcus.

Hřebíček rovněž dokáže zesílit hlen, který chrání žaludeční výstelku, čímž se sníží riziko vředů.

Dobré trávení – půl zdraví. I to dokáže hřebíček regulovat. Zdroj: shisu_ka/Shutterstock.com

3. Zdravé kosti a dutina ústní

Flavonoidy, mangan a eugenol podporují zdraví kostí a kloubů. Další látky mají anestetické vlastnosti, které pomáhají snížit bolest zubů. Pravidelné užívání hřebíčku také zaručuje zlepšení zdraví dásní a snížení množství plaku a bakterií v ústech. Od roku 1640 byl hřebíčkový olej hojně využíván i při potížích s paradontózou. Navíc rozkousání koření osvěží dech.

Zdroj: newsbust.in, brightside.me, www.healthline.com

Kardamom

Existují dva typy kardamomu:

  • pravý či zelený kardamom (nebo bělený bílý kardamom), který pochází z druhu kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) a dováží se z oblastí od Indie až po Malajsii
  • černý kardamom, také známý jako hnědý, větší, dlouhý nebo nepálský kardamom, z druhu Amomum subulatum, pochází z východního Himálaje a obvykle se pěstuje ve východním Nepálu, Sikkimu a částech oblasti Darjeeling v Západním Bengálsku (Indie) a jižním Bhútánu

Použití 

Obě formy kardamomu se používají jako dochucovadla a kuchyňské koření jak do jídel, tak do nápojů, a jako léčivo. Zelený kardamom se používá jako koření, žvýkací koření a k léčení; může se také kouřit.

Pokud ho chcete kardamom použít v kuchyni samostatně, dávkujte opatrně. Stačí jen malá špetka, protože se jedná o velmi výrazné koření. Kardamom chutná výborně v masitých i zeleninových pokrmech, pomazánkách, luštěninách, bramborách a rýži.

Účinné látky

Kardamom je také zdrojem mnoha prospěšných látek: vitamínu C a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol.

Účinky na zdraví

  • pomáhá zmírnit zažívací potíže vyvolané česnekem a cibulí
  • působí jako analgetikum
  • potlačuje zápach z úst
  • používá se proti nemoci zubů a dásní
  • zmírňuje bolest v krku a chraptivost hlasu
  • pomáhá při zácpě, úplavici a poruchách trávení
  • používá se pro podporu chuti k jídlu
  • působí jako diuretikum, uklidňuje různé problémy s ledvinami a močovým měchýřem
  • Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, podporuje funkci mozku a paměti a pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek)
  • má pozitivní vliv na cévy a srdce a často se v tomto ohledu používá preventivně
  • kardamom je vhodným doplňkem zdravého hubnutí, jelikož podporuje trávení, vyprazdňování, odvodnění, pomáhá odkyselovat organismus, dodává energii
  • Pozor, vyšší dávky kardamomu by neměly užívat těhotné a kojící ženy, a také osoby, které trpí gastritidou, a žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy.

Výskyt

Kardamom se vyskytuje v tropických deštných lesích v Indii, Kambodži, na Sumatře a v Číně. Dnes se pěstuje například i na Srí Lance nebo ve Střední Americe.

Pěstování v ČR

V našich podmínkách můžeme kardamovník obecný pěstovat jako pokojovou rostlinu, která při doteku hezky voní. Listy voní jemně po skořici a lze jím dochutit čaj. Rostlina vyžaduje celoročně teplou místnost, hodně vody hlavně v letních měsících a občasné rosení listů, které budou působit velmi dekorativně.

Sběr

Předmětem sběru jsou mohutné oddenky a tobolky, které se používají jako koření. V léčitelství se téměř výhradně používá semeno kardamovníku, protože má vysoký obsah účinných látek.

Domácí recepty

Čaj z kardamomu

Na léčivý čaj zalijte lžičku koření horkou vodou a nechte 15 minut odstát. Při psychických či trávicích potížích, nebo jako prevenci, pijte 2× denně. Tímto výluhem můžete také kloktat, a to při zánětech krku, dásní i zubů.

  1. Kardamomové silice můžete používat i při aromaterapii – hodí se do aromalampy či do koupele na uklidnění.

Autor: Marie Bezděková

Koření

Koření vždy platilo za vzácné zboží již od pradávna, nešlo zdaleka pouze ochuť, ale i o mnohé léčivé účinky. To platí dodnes. Prospívá skutečně koření zdraví organismu? Jestliže chceme uchovat dobře sílu koření, je nutné mít dobře uzavíratelnou kořenku, aby koření nevyčichlo.

Pravé koření jsou čerstvé, sušené nebo jinak upravené různé části subtropických , tropických nebo evropských rostlin, které s vyznačují svéráznou chutí a charakteristickou vůní. Koření má zanedbatelnou energetickou hodnotu, ale výraznou chuť a vůni.

Má pozitivní účinky na trávicí trakt a nepřímo na nervovou soustavu.

Co obsahuje koření?

  • Mimo základní stavební látky jakými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerální látky, je obsažena v koření celá řada látek rozmanitých struktur, které mají fyziologické působení. Mezi nejvýznamnější z nich patří:
  • Aldehydy – jsou vonnou součástí rostlinných silic.
  • Alkaloidy- jedná se o dusíkaté organické látky, které se vyskytují takřka ve všech částech rostlin.
  • Silice (éterické oleje) – jsou charakteristicky a intenzivně vonící prchavé olejové látky, které jsou obsaženy v listech, květech, plodech a semenech.
  • Hořké látky – patří zde alkaloidy, glykosidy, pryskyřice.

Třísloviny-tyto látky jsou chemicky nejednotného složení. Obsahuj je např. černobýl, šalvěj, kořen puškvorce apod.

  1. Glykosidy- složité organické látky, které mají většinou hořkou chuť a některé z nich jsou jedovaté.
  2. Pryskyřice- vzniká zejména v jehličnanech a v některých rostlinách.
  3. Saponiny-bezdusíkaté látky, jejichž vonné roztoky silně pění.
  4. Dráždivé látky-různé chemické sloučeniny (např. pepř, paprika, zázvor)

Uchovávání koření

Správné uchování koření je pomstné pro zachování jejich účinných látek. Mleté koření se doporučuje uchovávat v neprodyšných uzavřených obalech, které umístíme ve tmě, aby nevytékaly silice nebo oleje, které dodávají koření specifickou vůni a chuť. Koření, které používáme, uložíme nejlépe do sklenic z tmavého skla se zabroušenou zátkou. Vhodné jsou také keramické nebo dřevěné kořenky.

Bazalka 

Používají se listy. Chutná ostře a aromaticky a je lehce nahořklá.

Ovlivňuje vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.

Mladé listy se používají k přípravě zeleninových salátů, mletých sušených jako koření do polévek, omáček, různých salátů, k přípravě zeleniny, do tvarohu, luštěnin, špenátu apod. 

Kurkuma

V poslední době se objevuje doslova móda kurkumy.

Jedná se o koření pocházející z Asie a získávalo se ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, má mít protizánětlivé účinky, jedná se o antioxidant a podle některých studií má také protirakovinné a protirevmatické účinky. Čínská medicína používá kurkumu zhruba 1000 let a byla přezdívána „omezeným zlatem“. Kurkuma tak byla označována jako superkoření.

Kmín

Používají se semena kmínu a pro svou  příjemně aromatickou štiplavě kořennou chuť je oblíbeným pomocníkem v kuchyni., kde má mnohostranné využití. Používá se především do polévek omáček, brambor nebo při přípravě masa Je velmi prospěšný při potížích s trávením, zabraňuje nadýmání a pomáhá snižovat plynatost nebo uklidnit podrážděný krk.

Kopr

Semena kopru pomáhají zlepšovat trávení a usnadňují odkašlávání. Používají se semena, list nebo nať. Silice kopru zvyšují vylučování žaludečních šťáv a působí proti plynatosti. Kopr má pozitivní vliv na tvorbu mléka. Pomocí kopru kořeníme omáčky, saláty a pomazánky. Starší nať se používá k nakládání okurek a zeleniny.

Budete mít zájem:  Pomazánkové máslo není máslo, vadí EU

Koriandr

Léčí křeče v trávicím traktu a stimuluje trávení, mírně povzbuzuje nervovou činnost. Vyzrálá semena mají příjemně aromatickou vůni a velmi lahodnou, později kořeněnu chuť. Působí proti nadýmání a podporuje trávení. Používá se na přípravu salátů, pečiva, kompotů, luštěnin, zeleniny nebo omáček.

Máta peprná

Používají se listy a nať. Zmírňuje nadýmání a podporuje vylučování trávicích šťáv. Působí příznivě při nervozitě a astmatu. Má příjemnou mentolovou vůni a chladivou osvěžující mentolovou a kořennou chuť. Používá se do zeleninových salátů, dušeného zelí, mrkve, hrachu, polévek a při přípravě mas.

Meduňka

Používají se čerstvé i sušené listy, které se sbírají před květem. Má silně kořennou, osvěžující chuť s citrónovou příchutí. Vůni má aromatickou a osvěžující. Působí proti nadýmání a křečím, dodává chuť k jídlu a posilňuje. Používá se do salátů, polévek, při přípravě ryb a mas. 

Petržel

Čistí krev a je vynikající na stimulaci zažívání a vylučování. Pěstuje se pro nať a pro kořen. Nať je možnou používat čerstvou nebo sušenou. Čerstvá nať je bohatá na vitamin C. Petržel má účinek desinfekční, močopudný a odhleňovací. Nať se sype čerstvá na pokrm, kořen se dává vařit na začátku přípravy jídla, především do polévek, omáček, zeleninových jídel a do různých salátů.

Paprika

Podporuje imunitu, má antiseptické účinky a ochraňuje buňky. Mletá paprika patří v kuchyni k oblíbeným kořením. Vyrábí se mletím sušených plodů z nepálivých druhů nebo pálivých druhů.

Nemá v oblibě dlouhodobé skladování a nesmí být uchována v neprodyšně uzavřených obalech. Sladká paprika má nevýraznou aromatickou vůni, pálivá paprika má ostrou, až velmi štiplavou chuť.

Používá se do polévek, omáček, salátů, k přípravě masa a ryb.

Skořice

Je to sušená , očištěná kůra větví stromů různých druhů skořicovníků, mletá nebo celá. Má jemnou chuť a také vůni. Povzbuzuje trávení, krevní oběh, rozehřívá organismus, což je prospěšné především v chladnějších ročních obdobích. Používá se především ke kořenění sladkých pokrmů, sladkého pečiva, ovocných kompotů nebo při přípravě horkých nápojů.

Tymián

Používá se nať nebo list. Má ostrou chuť a voní silně aromaticky. Jeho účinky lze charakterizovat zejména jako baktericidní. Užívá se jako koření do omáček, polévek, k nakládání okurek a při přípravě mas.

Vanilka

Používá se plod vanilky a společně se šafránem patří mezi nejjemnější koření. V současné době se však více používá umělý vanilin. Používá se zejména do pečiva, ovocných kompotů, mléčných pokrmů a nápojů.

Příklady využití koření u jednotlivých pokrmů

  • Slané pečivo- kmín, paprika, saturejka, nové koření.
  • Sladké pečivo- vanilka, anýz, badyán, zázvor, kardamom, koriandr, skořice, šafrán, muškátový květ.
  • Luštěniny- saturejka, kari, koriandr, kmín, zázvor, muškátový květ, majoránka, cibule česnek, sladká a pálivá paprika.
  • Pečená drůbež- majoránka, pálivá paprika, kari, šalvěj, estragon, tymián, rozmarýn, kmín, saturejka, zázvor, kari.
  • Pečená ryba- bazalka, zeleninová nať, česnek, saturejka, bedrník, fenykl, kmín, koriandr.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Používá se v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti, přičemž jeho ostrou chuť mu dodává látka kapsaicin. „Kajenský pepř je výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém.

Co se týká hubnutí, některé studie uvádějí, že při pravidelné konzumaci pokrmů s kajenským pepřem či chilli papričkami může být spalování tuků rychlejší, ale rozhodně bych na to nespoléhala.

Za úspěšným hubnutím stojí mnohem víc než jen pikantní jídlo,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Zázvor má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. „Zázvor je plný vitaminu C. V hojném množství v něm najdete minerální látky.

Obsahuje železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, snažte se ho konzumovat syrový a co nejméně upravený – ideálně v bio kvalitě,“ radí zakladatelka společnosti, která se zabývá výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Přečíst článek ›

Připravte si čaj z čerstvého oddenku zázvoru, který nastrouhejte, přesypejte do konvice a zalijte vařící vodou. Nechejte přibližně pět minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraňte. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a nechejte mírně vychladnout. Po zchladnutí můžete přidat lžíci medu, špetku skořice a hřebíček.

Indické zlato má jméno kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením v Indii, kde ji považují za indické zlato.

Obsahuje antioxidanty, které pomáhají pročistit organismus, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence rakovinových onemocnění.

Poměrně často se objevuje i v redukčních jídelníčcích, protože zabraňuje znovuobnovení spálených tukových buněk. Kromě toho pomáhá ovládat nezkrotné chutě.

„Ačkoli kurkuma může být pro lidský organismus v tomto směru přínosem, je potřeba si uvědomit, že v klasickém koření není dostatečná koncentrace účinné látky. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Problémem může být samotné vstřebání, kurkumin není rozpustný ve vodě,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.

Delikátní chuť kardamomu

Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je známý pro své výrazné léčivé účinky. Využívají se celé plody i mletá semena. Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů.

Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. „Pravý kardamom napomáhá trávení.

Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová.

Přečíst článek ›

Věděli jste, že kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky? Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.

Skořicí proti cukrovce

Skořice je jedno z nejstarších koření, je oblíbená nejenom jako vánoční koření s příjemným aroma, ale i jako léčivá látka s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel.

Obsahuje silice, které zlepšují trávení a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta.

„Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je Cinnamomum cassia neboli čínská skořice. Cassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, jež má naopak jemnější a sladší aroma,“ vysvětluje odbornice.

Přečíst článek ›

Piperin v pepři pomáhá proti depresi

Černý pepř je nejpoužívanějším kořením po celém světě, se kterým vylepšíte chuť řady pokrmů. Zároveň se řadí mezi koření velmi zdravé. Má protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální účinky i vlastnosti zlepšující imunitní systém.

Typickou ostrost mu dodává látka zvaná piperin, což je mimo jiné velmi prospěšná látka pro osoby trpící depresí, pomáhá také zlepšovat funkce mozku a paměť.

Pepř podporuje zdraví střev, přispívá k dobrému trávení a také ke snižování hmotnosti, protože zvyšuje rychlost metabolismu.

Je spojencem při nachlazení, virózách a chřipce, podporuje pocení a pomáhá při boji s horečkou. Vedle pocení účinně přispívá k vylučování toxinů z těla. Černý, bílý, zelený a červený pepř jsou v podstatě bobule stejné rostliny. Jiná barva a vlastnosti jsou jen důsledkem sběru a zpracování v různých stadiích zralosti.

Bio obchod Hartberg – objevte Ringnaturshop v Ringhotelu

Naturprodukte Wilfinger GmbH v Hartbergu je vaší první adresou, pokud jde o vysoce kvalitní bio produkty ze Štýrska.

Náš bio obchod provozujeme v Hartbergu od roku 1975 a pečeme ve vlastní pekárně podle tradičních receptů. Již tehdy byla společnost Naturprodukte Wilfinger GmbH považována za průkopníka v oblasti organické, vegetariánské a veganské výživy a udržitelného životního stylu.

Každý, kdo miluje vysoce kvalitní bio produkty nefalšované chuti, nemůže ignorovat obchod se zdravou výživou Hartberg. Náš čerstvý bio chléb zasíláme každé pondělí. Pak vydatné, aromatické celozrnné chleby pocházejí přímo z trouby až k vám domů. Ať už na snídani, na večeři nebo mezitím, zdravé celozrnné chleby z ekologického obchodu Hartberg jsou čistým požitkem.

Náš sortiment také zahrnuje Organický celozrnný chléb také Organické obiloviny, Organické celozrnné pečivo, Bylinný prášek stejně jako vysoká kvalita Elixíry a zdravotní produkty z Obrázek nebo Vimergy.

Najdete je také v Hartberg Bioshopu Výrobky z levandule, podporující zdraví čajeOrganické důležité produkty, přírodní kosmetika a Balíčky pro domácí terapii pro uvolněné wellness dny doma.

Znalosti Hildegardy von Bingenové byly legendární a jsou účinné dodnes. Podle jejího učení odrážejí výrobky také našeho ducha: Před stovkami let věděla tato mimořádná abatyše, že tělo, mysl a duši nelze na sebe dívat odděleně.

Budete mít zájem:  Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť

Vyvinula rozsáhlý zdravotní program, který obsahuje nejen doporučení pro zdravější způsob života, ale také poskytuje působivý pohled na přírodní medicínu. Zejména její spisy o léčivé síle bylin a koření jsou aktuálnější než kdy dříve. Vyzkoušejte naše byliny Hildegarda a nechte se o jejich účinku přesvědčit.

Výsledkem je elixír, který je smíchán s dobrým červeným vínem a chutná dobře a pomáhá vašemu zdraví znovu se rozjet. Kromě aromatických směsí koření najdete v našem oddělení Hildegard von Bingen také originální soli, různé bylinné medy a náš osvědčený štýrský přírodní med.

Organické produkty založené na originálních receptech Hildegardy von Bingen a Dr. med. R. Brodnik jsou natolik účinné, že je lze použít i ve vlastních lázních. Bylinné prášky podporují organismus mnoha potížemi a posilují imunitní systém.

Ti, kteří mají komplexní pohled na zdraví a pohodu, se také vzdávají přísad v kosmetických výrobcích.

Proto ekologický obchod Hartberg zásobuje pouze vysoce kvalitní organickou kosmetiku z Bad Waltersdorf Lavendelgut. Tyto výrobky neobsahují konzervační látky, umělé přísady a chemické vůně.

Řada péče o Lavendelgut obsahuje cenné oleje a rostlinné výtažky. Vaše pokožka je hebká a dobře upravená, pleť vypadá mladistvě a svěže.

Organický obchod Hartberg se nachází v Hartberg Ring Health Center, Schildbach 51. Otevřeno máme od pondělí do pátku od 8:12 do 14:18 a od 8:12 do XNUMX:XNUMX a v sobotu od XNUMX:XNUMX do XNUMX:XNUMX.

Začali jsme stavět náš inovativní hotel pro zdraví a krásu před 30 lety, který kombinuje relaxační dovolenou s fascinujícím konceptem výživy. Celá biopotravina je základem naší výživové filozofie.

Dnes je třetí generace zakládající rodiny, Roman Wilfinger, „v pohybu“. I oni jsou přesvědčeni, že to nejlepší lze najít v přírodě.

Pokud chcete udělat něco dobrého pro svou duši, mysl i tělo, rádi vás přivítáme v rodinném hotelu Wilfinger Ring Bio Hotel Hartberg. Těšíme se na vás.

Meatsnax Sprinkles 150 g

Meatsnax Sprinkles 150 g

Přírodní doplněk krmiva z mořských řas, irského hovězího masa a vybraných zdraví prospěšných bylin. Obsahuje čekanku jako zdroj prebiotik a mnoho nezbytných vitamínů a minerálů.

Meatsnax Sprinkles je chutný a voňavý sypký doplněk výživy, kterým můžete obohatit každé jídlo Vašeho psího kamaráda. Díky vysokému obsahu irského hovězího masa jej psi s radostí přijímají. Neobsahuje žádná přidaná barviva, zchutňovadla, konzervanty, glycerin, obilí či škrob.

Obsažené mořské řasy z irských vod Atlantského oceánu a byliny jsou velmi dobře známy pro vysoký obsah antioxidantů. Mají protizánětlivé a posilující vlastnosti. Prebiotika obsažená v kořeni čekanky a mořských řasách pomáhají udržovat zdravé zažívání a celkové zdraví psa.

  • Složení: zelené, hnědé a červené mořské řasy, irské hovězí maso, kořen čekanky, ostropestřec mariánský, zázvor, smetanka lékařská, kopřiva, pískavice řecké seno, oregano, šípek, yucca, rozmarýn, tymián, fenykl, kurkuma, hloh, kořen lékořice, pepř černý
  • Analýza: hrubý protein 38,2 %, hrubé tuky a oleje 3,2 %, hrubá vláknina 5,2 %, hrubé popeloviny 14,5 %, vlhkost maximálně 15 %

Jedná se o doplněk stravy. Zajistěte přístup k pitné vodě. Výrobek má přirozeně vysoký obsah jodu, nedoporučujeme jej užívat u zvířat léčených s hypertyreózou (onemocnění štítné žlázy).

  • Doporučené dávkování:
  • Malí psi do 10 kg – 1 odměrky
  • Střední psi 10-25 kg – 1 odměrka
  • Velcí psi 25 kg a více – 2 odměrky

Odměrka je součástí balení. Balení obsahuje přibližně 150 dávek velikosti jedné odměrky.

Použité suroviny:

Mořské řasy a kelpy

Pochází z ručního sběru z udržitelných zdrojů irských vod Atlantického oceánu. Jsou pomocníkem pro zdravé zažívání a zdravé zuby. Mořské řasy mají pozitivní vliv také na kardiovaskulární systém a kůži a srst.

Jsou bohatým zdrojem důležitých minerálů, vitamínů a omega 3 mastných kyselin.

Vzhledem k přirozeně vysokému obsahu jodu doporučujeme jejich podávání u psů s nerovnováhou jodu (problémy se štítnou žlázou) konzultovat s veterinárním lékařem.

  1. Maso
  2. Ve všech produktech Meatsnax je použito kvalitní hovězí maso z lokálních zdrojů v Irsku a z irských jatek produkujících maso pro lidskou spotřebu. 
  3. Čekanka

Kořen čekanky je výborným zdrojem prebiotik a pomáhá tak nárůstu prospěšných bakterií ve střevech. Díky nim dochází ke zlepšení zažívání, posílení imunitního systému a lepší absorbci vápníku.

Ostropestřec mariánský

Aktivní látkou je silymarin, který je s oblibou užíván pro ochranu jater proti toxinům a podporu růstu nových buněk. Ostropestřec je také silný antioxidant a působí protizánětlivě. Přestože je primárně vyhledáván právě při jaterních problémech, u psů je s úspěchem používán jako podpora při léčbě diabetu a zánětlivého onemocnění střev.

Zázvor

Zázvor je velmi oblíbený pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá při léčbě mnoha onemocnění a potíží, jako například artritidy, revmatismu, nadýmání, zvracení, kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

Smetanka lékařská

Jedna z nejznámějších bylin je skvělým zdrojem beta-karotenu a dobře vstřebatelných vitamínů a minerálů. Zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá udržovat zdravou funkci jater a ledvin. Přirozeně detoxikuje organismus a také prospívá psům, kteří mají problémy s plynatostí.

Kopřiva

Oblíbená léčivá bylina s obsahem mnoha minerálů, vitamínů a fytonutrientů. Působí močopudně, čistí játra a ledviny, zlepšuje imunitu.

Pískavice řecké seno

Antioxidant, který snižuje poškození stárnoucích buněk. Dle výzkumů pomáhá chránit játra podobně jako oblíbený ostropestřec. Je užitečný při prevenci a léčbě rakoviny.

Oregano

Silný antioxidant s vysokým obsahem bioflavonoidů, skvělý v boji proti plísním, mikrobům a bakteriím. Tato bylinka je bohatá na vápník, železo, mangan, omega 3 mastné kyseliny, vitamíny A, C a K. Oregano pomáhá například při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, artritidy a Lymské boreliózy.

Yucca

V kořeni Yuccy najdeme značné množství vitamínů C a B, beta-karotenu, vápníku, železa a dalších prvků. Jeho dalším benefitem je obsah saponinů, které pomáhají čistit zažívací trakt.

Rozmarýn

Velmi silný antioxidant s protizánětlivými účinky. Posiluje kapiláry a celkově zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému. Prospěšný je také v trávicím traktu, snižuje plynatost, pomáhá bojovat s infekcemi.

Tymián

Tymián je bohatým zdrojem vitamínů A, C a K, železa, manganu, vápnku a tryptofanu. Má antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Prospívá zdravé kůži, dýchacímu systému, mozkovým fukcím a zažívacímu traktu.

Fenykl

Fenykl pomáhá proti nadýmání a bolestem žaludku. Jeho hlízy bývají konzumovány jako zelenina, pro léčivé účely se však využívají semena fenyklu. Má také protizánětlivé a močopudné účinky.

Kurkuma

Kurkuma je velmi oblíbená pro širokou škálu zdravotních benefitů nejen u lidí, ale i u psů. Je to antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi.

Prospívá kardiovaskulárnímu systému, zažívacímu traktu, podporuje funkci jater a často se využívá jako podpora při léčbě rakoviny. Obsažený kurkumin snižuje hladinu enzymů, které způsobují záněty v těle.

Pro lepší vstřebatelnost kurkumu kombinujeme s černým pepřem.

Hloh

Hloh je považován za jednu z nejlepších bylin pro zdravé srdce. Má vazodilatační vlastnosti, pomáhá tedy rozšiřovat cévy, zlepšuje zásobování srdce krví a funkci srdečního svalu, zesiluje a stabilizuje srdeční tep. Hloh je také bohatým zdrojem bioflavonoidů.

Lékořice

Rostlina užívaná pro své léčivé vlastnosti po tisíce let. Využívá se například při žaludečních potížích, vředech, problémech se srdcem a játry a kožních potížích. 

Černý pepř

Černý pepř je součástí všech produktů Meatsnax s obsahem kurkumy, jelikož zvyšuje vstřebatelnost zdraví prospěšného kurkuminu.

Co s vaším tělem udělá jedna lžička skořice na lačno? Budete se divit jejím překvapivě rychlým účinkům

Oblíbené exotické koření světle hnědé barvy patří mezi zázračné superpotraviny. Tušíte správně. Řeč je o skořici, která nejenom oslnivě voní a skvěle chutná. Tahle pochoutka má totiž doslova blahodárný efekt na naše zdraví. Co s vaším tělem udělá, když si jí dopřejete malé množství každý den hned po ránu?

Skořice je prospěšná v mnoha ohledech. Nejen, že značně pomáhá metabolismu při hubnutí, ale je také velmi chutná a zdravá. Právem proto patří mezi nejzdravější a nejchutnější koření na planetě. Zjistěte, v čem je skořice pro zdraví tak jedinečná a na co je třeba si dávat při její konzumaci pozor.

Dva druhy skořice

Skořice, jak už její název napovídá, pochází z rostliny zvané skořicovník. Této rostlince se ořezávají stonky, ze kterých se poté vyjme vnitřní zelená kůra, která se usuší a někdy také nadrtí či namele do podoby sypkého koření. V takovéto podobě, tedy jako celou hnědou kůru nebo sypké koření, ji už pravděpodobně znají všichni.

Hodí se ale také vědět, že existují dva typy skořice. Zatímco skořice Čínská (Cassia) je dostupnější a rozšířenější, podle webu cs.medlicker.com je o něco prospěšnější pro naše zdraví skořice Cejlonská neboli pravá.

Ta je zároveň vhodnější pro každodenní konzumaci, protože na rozdíl od té Čínské obsahuje méně kumarinů, které mohou mít ve větší míře škodlivý vliv na játra.

Pokud se tedy rozhodnete, že si skořici budete dopřávat každý den, nejdříve si pečlivě zkontrolujte druh skořice, který kupujete.

Podle webu cs.medlicker.com je skořice díky obsahu látky zvané cinnamaldehyd velmi prospěšná pro zdraví. Jak ve svém článku uvádí Mudr. Michal Vilímovský, skořice totiž nejen napomáhá ke správnému zažívání a mírní trávicí potíže, ale také dokáže udržovat správnou hladinu krevních cukrů.

Budete mít zájem:  Přecházíte chřipku? Riskujete doživotní následky

Navíc vaše tělo dokonale pročistí a udrží vás ve formě, protože funguje jako antioxidant, který navíc zpomaluje proces stárnutí. Skořice má kromě toho i pozitivní vliv na naše myšlení, protože zlepšuje kognitivní funkce a paměť.

Mimo to působí také protizánětlivě a antibakteriálně, takže vás její konzumace ochrání před vznikem nachlazení a mnoha nemocemi.

To ale není vše. Oblíbené exotické koření napomáhá také ke správnému prokrvení a funkci orgánů a chrání srdce.

A pokud vám jsou všechny tyto benefity pořád málo, jedním z dalších významných bonusů skořice je i to, že vám její pojídání pomůže s hubnutím, protože zrychluje metabolismus.

S konzumací skořice ve vyšší míře ale buďte opatrná, pokud máte potíže s játry nebo trpíte diabetem. V takových případech se o pravidelné konzumaci raději poraďte se svým lékařem.

Podle webu farmazdravi.cz dosáhnete, pokud si dopřejete lžičku skořice každé ráno nalačno, nevídaných účinků na vaši celkovou kondici. Samozřejmě ji nemusíte konzumovat samotnou. Ideální je přisypat skořici do kávy, smoothie nebo jiného oblíbeného nápoje. Velmi chutná je také v jogurtu, tvarohu a lehčích dezertech.

V případě, že nemáte čas, můžete vyzkoušet osvědčený a rychlý recept v podobě sklenice horké vody se lžičkou medu a skořice. Jak už zde bylo řečeno, skořice vám pomůže získat kondici i postavu vašich snů.

Kromě toho vás ale ochrání také před vznikem mnoha nemocí a bacily, kožními problémy a nastydnutím. Téměř každému sladkému jídlu navíc skořice dodá tu správnou chuť a lákavou vůni.

A co takhle dopřát si hned po ránu ovocné smoothie nebo capuccino posypané skořicí? My v redakci říkáme jednoznačně ano!

Zdroj: https://cs.medlicker.com/; https://farmazdravi.cz/

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli

Zdravý nápoj se dá udělat nejen ze zázvoru, ale i z pohanky, skořice či majoránky

Majoránku jsme si zvykli používat do všelijakých pokrmů hlavně kvůli jejím chuťovým vlastnostem a výrazné vůni. Nevím, jestli jste si někdy uvědomili, jak se po jídle ochuceném majoránkou cítíte, ale předpokládejme, že dobře.

Majoránka totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, takže zabraňuje problémům s trávením jinak těžkých jídel. Působí proti nadýmání a uvolňuje křeče. Také posiluje nervový systém, tlumí bolesti a navozuje příjemnou náladu. Také ředí hleny v těle a. usnadňuje usnadnění vykašlávání.

Proto se hodí majoránku užívat při onemocněních dýchacího ústrojí – při kašli, rýmě, astmatu, nachlazení a zánětech dutin. V těchto případech je majoránka skvělá i z toho důvodu, že tlumí bolesti hlavy, které takové nemoci často doprovázejí. Tato její schopnost tlumit bolesti, křeče a působit zklidňujícím způsobem se mimochodem skvěle hodí při migrénách a také při menstruačních bolestech.

A protože špetka majoránky v trošce polévky by neměla takový účinek, vyplatí se majoránku využít ve větším množství a ve formě, která je příjemná. Prostě si z ní uvařte čaj. 1 čajovou lžičku majoránky jednoduše zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Přislaďte medem, ochuťte třeba citrónem a vypijte.

Pokud jste ještě nikdy majoránkový čaj nepili, nejspíš budete překvapeni, jak výborně chutná, a hlavně – jak rychle se vám po něm uleví! A chutnat bude i dětem, pro které je majoránkový nápoj také vhodný. A při kašli také určitě chuťově příjemnější, než čaj cibulový.

Jak vylepšit „cibulový čaj“, aby chutnal

Máme před sebou mnoho dní, kdy budeme ohrožováni nachlazením, rýmou a kašlem. Pokud vás něco z toho postihne, neutíkejte hned do lékárny, ale zajděte si do spíže pro cibuli a udělejte si z ní čaj. Uvidíte, jak vám pomůže.

Cibule je velmi prospěšná syrová kvůli obsaženým silicím, které mají antibakteriální účinky. Ale při kašli a rýmě je výhodnější cibuli vařit. Silice a vitamíny se sice zničí, ale z cibule pořád zůstane spousta zajímavých látek: fluor, draslík a železo, které povzbudí imunitní systém.

A hlavně (to je při kašli a rýmě velmi prospěšné) sirné látky z cibule se naše tělo snaží co nejrychleji vylučovat, a to za pomoci zvýšené tvorby hlenů. To usnadní odkašlávání a zbavování se virů a bakterií usazených v dýchacím ústrojí.

Čaj z cibule jde připravit velmi snadno: dvě velké cibule pokrájejte, dejte do půllitru horké vody a buď nechejte 15 minut louhovat a nebo společně 5 minut povařte a nechte zchladnout. Pokud vám vadí typická cibulová chuť, přidejte kousek zázvoru a lžičku majoránky. Tento výluh si můžete jemně osolit a popíjet jako polévkový vývar.

Pokud chcete sladkou variantu, přidejte k vaření skořice dva hřebíčky, kousek badyánu a skořice. Pak oslaďte medem a ochuťte citronem. Všechny doporučené ingredience navíc pomohou s léčbou, protože mají také skvělé účinky při nachlazení.

Při nachlazení, chřipkách a angínách by se měla skořice objevit ve všech nápojích

Jestli vás začne trápit rýma, kašel a podobné nemoci, sáhněte po skořici a uvařte si z ní nápoj. Ve skořici je obsažena látka, která se jmenuje aldehyd skořicový. A ten umí fungovat jako mírné sedativum. Takže proto máme vůni skořice spojenou s pocitem klidu a pohody. Kromě toho tato látka zmírňuje bolest, což se při nemocech vždycky hodí.

Skořice našemu zdraví prospívá ve všech směrech. Prohřeje celé naše tělo a pomůže nastartovat celou řadu pochodů k našemu uzdravení, posílí obranyschopnost, pomáhá odstranit únavu, má protizánětlivé účinky a můžete ji využít jako přírodní prostředek usnadňující vykašlávání hlenu.

Pokud povaříte skořici samotnou ve vodě, získáte účinný prostředek k inhalaci. Skořici můžete jednoduše přidávat do každého čaje nebo jiného teplého nápoje a vylepšit tak nejen jeho chuť, ale především z něj udělat nápoj s ozdravnými účinky.

Vyzkoušejte třeba tuto indickou recepturu, která funguje jako učiněný životabudič a rychle vás zbaví kašle, rýmy i bolavých svalů: do litru vody vsypte polévkovou lžíci černého čaje, ruličku skořice, 5 hřebíčků, pár zrnek kardamomu, kousek pokrájeného zázvoru, 20 kuliček bílého nebo červeného pepře a vše povařte 10 minut. Potom přilijte 200 ml mléka a oslaďte třtinovým cukrem.

Nápoj z pohanky zvaný sobča

Možná vás to překvapí, ale z pohanky, ze které připravujete kaše, knedlíky a pečivo, si můžete uvařit velmi chutný nápoj. Říká se mu sobča, a je velmi oblíbený v Japonsku a Číně, a to nejen pro svoji příjemnou oříškovou chuť, ale hlavně kvůli ozdravným účinkům.

Pohanka je totiž plná látek, které naše tělo potřebuje pro svoje běžné fungování. Draslík, zinek, železo a vitamín C velmi pomáhají imunitnímu systému. Selen a mangan jsou velmi silné antioxidanty, vitamíny řady B prospívají nervové soustavě.

V pohance je velmi vysoký obsah rutinu, který má protizánětlivé účinky a velmi pomáhá našim cévám a srdci. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je účinná proti herpetickým virům, které způsobují opary. Navíc je pohanka skvělým zdrojem bílkovin a je bezlepková.

Pohankový nápoj připravíte snadno. Pohanku pražte na suché pánvi do chvíle, než začnou zrna pukat. Můžete si pohanku opražit do zásoby a pak příležitostně dvě lžičky pražených zrnek zalijte dvěma decilitry vroucí vody a po vychladnutí slijte, přislaďte a vypijte.Pohanku takto můžete zalít i na podruhé a potom i sníst, takže její přednosti využijete beze zbytku.

Nedoceněné jablečné slupky

Jablka jako taková jsou dostupným lékem snad na všechno. Obsahují spoustu látek, které nám pomáhají s metabolismem, podporují trávení, posilují srdce, zlepšují krevní obraz, prospívají při revmatismu, cukrovce, při potížích s ledvinami a játry, posilují imunitu. Bez nadsázky můžeme říci, že jakoukoliv látku naše tělo potřebuje, najdeme ji v jablku.

Nejvíc prospěšných látek se skrývá ve slupce. Proto se vyplatí jablečné slupky nasušit a dále využívat. Namleté je třeba můžete přidávat k jogurtům nebo do těsta na pečivo.

Nejsnadnější způsob jejich využití je ale v nápoji. 2 polévkové lžíce jablečných slupek jednoduše zalijte dvěma decilitry vody. Ta by měla být horká, ale ne vroucí. Můžete ochutit medem, citronem nebo i kouskem skořice a získáte velmi chutný nápoj, který si určitě oblíbíte celá rodina včetně dětí.

Tento nápoj má navíc zklidňující účinky, takže se skvěle hodí do období stresů a podzimních dnů s ponurými náladami. A využít ho můžete i jako prostředek, po kterém se vám bude lépe usínat.

Související příspěvky

Máslo, skořice, citrón, tvaroh… Jací jsou další pomocníci při bolestech v krku?

Skořice není jen koření. Je to i lék na Alzheimerovu chorobu, cukrovku a další onemocnění

Pohanka? Téměř všelék a navíc zdroj rutinu!

Bojujete s rýmou? Pomůže majoránková mast nebo eukalyptový olej!

autor: Jindra Moravcová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector