Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Osnova:

Jaké jsou hlavní benefity kopřivy?

1. Bojuje proti bolestem kloubů2. Učinkuje na potíže s močovým traktem3. Pozitivní účinky na alergie4. Kopřiva bojuje s ekzémy5. Zastavuje krvácení6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak8. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krviV jaké formě můžete kopřivu užívat?1. Kopřivový čaj2. Kopřivová šťáva3. Kopřivový nálev4. Kopřiováv napářka5. Odvar z kořene kopřivy6. Čerstvé lístky kopřivy7. Kopřivová koupel8. Vaření

Na světě existují rostliny, kterým byste se nejraději vyhýbali. Po kontaktu s nimi vám může na těle zůstat vyrážka nebo může rostlina za určitých okolností vyvolat alergickou reakci. Takto může vypadat na první pohled i kopřiva.

Po dotyku kopřivy se „popálíte“. Někdo říká, že je to dobré na revma. Tak či tak patří kopřiva mezi rostliny, které byste měli vyhledávat. Jen si při jejím sběru musíte vzít rukavice, pokud se kopřivou opravdu spálíte, je to nepříjemné.

Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v léčitelství. Dodnes se sbírá nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva se nejčastěji suší. Použít pro zrychlení procesu můžete třeba sušičku nastavenou na 60 stupňů Celsia.

Jaké jsou hlavní zdravotní benefity kopřivy?

Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B6, C1, B2 a minerály. Podívejme se na 8 benefitů kopřivy pro naše zdraví.

1. Kopřiva bojuje proti bolestem kloubů a osteoartritidě

Lidé trpící osteoartrózou zažívají denně bolesti v kloubech. Nejčastěji na rukách, v bedrech, na kolenech a páteři. K léčbě této nemoci se nejčastěji využívají nesteroidní protizánětlivá léčiva.

Jeden z výzkumů ukázal, že kopřiva může snížit nutnost brát tyto léky v tak velkém množství. Dobrým nápadem je kombinovat tuto léčbu s léčebnými účinky kopřivy.

Nejvhodnější je lokální použití listů kopřivy přímo na místo bolesti. Kopřiva významně snižuje bolest kloubů. Kopřiva má navíc protizánětlivý účinek, který je užitečný u léčby autoimunitních onemocnění, mezi které patří revmatoidní artritida.

Účinky kopřivy proti zánětům a stavům jako je artritida, jsou potvrzeny i vědeckými studiemi (další studie zde).

2. Kopřiva účinkuje na potíže s močovým traktem

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Jedním z onemocnění v oblasti močového ústrojí je benigní prostatická hyperplazie. Mezi hlavní příznaky nemoci patří zvýšená nutnost močit. I přes vymočení se ale močový měchýř zcela nevyprázdní. Mimo tento příznak se onemocnění projevuje bolestmi při močení a pomalejším tokem moči. Příznaky jsou důsledkem zvětšené prostaty tlačící na močovou trubici.

Kopřiva snižuje příznaky této nemoci. S největší pravděpodobností je to z důvodu obsahu chemikálií v kopřivě, které mají vliv na hormony způsobující tento stav. Kopřiva se často využívá při infekcích močového měchýře.

I účinky na močový trakt jsou potvrzeny vědeckými studiemi.

3. Kopřiva má pozitivní účinky na alergie

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Kopřiva se využívá proti alergiím způsobenými pylem nebo prachem. K vedlejším účinkům této alergie patří slzení očí, výtok z nosu, kýchání či svědění.

Kopřiva má protizánětlivé účinky a ovlivňuje receptory a enzymy způsobující alergické reakce. Tuto rostlinu lze využít také ke zmírnění příznaků senné rýmy.

Účinky kopřivy proti senné rýmě a alergiím jsou vědecky podloženy.

4. Kopřiva bojuje s ekzémy

Ekzém se ve většině případů projevuje suchými a svědivými skvrnami na kůži. Díky antihistaminikům a protizánětlivým účinkům kopřivy je tato rostlina využívána k boji s těmito příznaky ekzémů. Kopřiva se aplikuje perorálně či se aplikuje lokálně.

5. Kopřiva zastavuje krvácení

Bylo vědecky zjištěno, že u produktů s obsahem kopřivy, se během chirurgických zákroků při aplikaci na kůži snižuje krvácení.

Jeden z nejmenovaných produktů na zastavení krvácení tzv. krevní zátka patří mezi nejvýznamnější produkt v této oblasti. Tento produkt je tvořen kombinací kopřivy, lékořice, alpinie, tymiánu a vinné révy. Tyto přísady společně zastavují krvácení.

6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály, je skvělým antioxidantem

Listy a kořen kopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamín A, C, K a vitamín B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. V této rostlině najdete řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.

Kopřiva je výborný antioxidant. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Je vědecky ověřeno, že extrakt z kopřivy zvyšuje antioxidanty v těle.

7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem. Vystavuje vás vyššímu riziku mrtvice a srdečních chorob. Kopřiva se k léčbě vysokého tlaku využívá již od pradávna. Kopřiva obsahuje sloučeniny působící jako blokátory vápníkových kanálů, které uvolňují srdce snížením kontrakcí.

8. Kopřiva pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Podle některých provedených studiích na zvířatech dokáže kopřiva snížit hladinu cukru v krvi. Tato rostlina obsahuje sloučeniny napodobující účinky inzulínu (studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013820).

V žádném případě ale nenahrazujte inzulín. Je potřeba ještě více vědeckých studií, aby se mohla kopřiva využívat místo inzulínu.

Co dokáže kopřiva vyléčit?

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Kopřiva si dokáže poradit i se zmíněným revmatismem. Je dobrá při léčbě chudokrevnosti, včetně dalších chorob krve. Kopřiva je výborný čistič krve. Po kopřivě sáhněte také při problémech s trávením, průjmy či plynatostí. Často si možná kladete otázku – jak se zbavím chřipky? Využijte léčebné účinky kopřivy. Tato rostlina léčí vedle zmíněných obtíží také bronchiální astma, onemocnění jater, ledvin, žlučníku, problémy s vaječníky a slinivkou či bolesti hlavy.Pořezali nebo odřeli jste se? Kopřiva zastavuje krvácení, působí protizánětlivě a pomáhá léčit rány.

Kopřiva má blahodárné účinky proti vypadávání vlasů, řeší ekzémy a pomáhá s alergiemi.

V jaké formě můžete kopřivu užívat?

Kopřivu nemusíte využívat pouze na vaření čaje, ale můžete ji skvěle využít do vaření či do koupelí. Jak se dá kopřiva užívat?

1. Kopřivový čaj

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Účinky kopřivy ve formě čaje jsou poměrně známé. Můžete si připravit velmi snadno například jarní očistnou kůru. Do hrníčku nasypte dvě lžičky listů z kopřiv a zalijte zhruba čtvrtlitrem vroucí vody. Nechejte kopřivy deset minut louhovat. Následně čaj sceďte. Takto připravený čaj můžete pít horký či vlažný.

Kopřivový čaj pomůže proti únavě, ale může pomoci vyřešit záněty močových cest. Kopřivový čaj funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, omezuje premenstruační syndrom a bojuje s chudokrevností. Tento čaj byste neměli dávat dětem do dvou let, a pokud užíváte léky, před přípravou se poraďte s lékařem.

2. Kopřivová šťáva

A opět se budeme točit kolem nápojů. Z kopřiv si můžete připravit výbornou šťávu, kterou můžete přidávat do vody a vytvořit si tak lahodný osvěžující nápoj. Šťáva je dobrá na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě žloutenky a hemoroidů.

3. Kopřivový nálev

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Proč byste si měli z kopřivy vytvořit nálev? Nálev má skvělé účinky na posílení vlasů. Kopřivu stačí nechat projít varem, nechat vývar zchladnout a nalít na vlasy.

4. Kopřivová napářka

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Kopřivu můžete využívat také ve formě pleťové masky, kdy se hodí kopřivu nakombinovat s medem. Jedná se o dobré řešení při potížích s mastnou pletí.

5. Odvar z kořene kopřivy

U kopřivy nejsou léčebné jen lístky, ale také kořen. Pokud si připravíte odvar z kořene, pročistíte žaludek a plíce.

6. Čerstvé lístky z kopřivy

Čerstvé lístky z kopřivy bojují proti zánětu nervů rukou a noh, bolestem zad a kříže, padoucnici a mrtvici.

7. Kopřivová koupel

Pokud jste si říkali, že ve výčtu možností chybí koupel z kopřiv, měli jste pravdu. Nesmíme na ni zapomenout. Taková koupel bojuje proti zúžení cév na nohou a v oblasti rukou. Koupel pomůže zmírnit bolesti páteře.

8. Vaření

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

A v neposlední řadě se dá kopřiv využít při vaření. Z kopřiv si můžete uvařit obdobu špenátu nebo připravit jemnou krémovou polévku. Máte rádi spíše maso? Z této bylinky si můžete vytvořit chutnou nádivku nebo vložit kopřivy mezi maso při dušení.

Tím, ale možnosti nekončí. Lze připravit kopřivové krokety, lívanečky nebo můžete přidat kopřivy do bramborové kaše. Kaši tak skvěle dochutíte.

Závěr:

Není náhoda, že se v přírodě nachází rostliny se silnými benefity pro naše zdraví. Kopřiva mezi ně patří a věděli to lidé již v dávných dobách. Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit jídelníček.

Pokud jste o kopřivě nevěděli vše, nyní se již můžete vydat ji trhat. Dávejte si pozor, kde kopřivy trháte. Například kopřivy u cest nebo ve městech nemusí být nejzdravější.

Budete mít zájem:  Zelený čaj a jeho účinky – je to všelék? Na co je dobrý?

Cacao – není kakao, jako kakao

Kakao a čokoládu budete mít určitě rádi, aniž byste si jejich benefity uvědomovali a věřím, že se jejich konzumace po přečtení tohoto článku zvýší.

Kakao získáváme ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao), v jehož plodech se ukrývají semena – kakaové boby, které se následně drtí, odstraní se od nich tuk, nebo kakaové máslo. Tato hmota se následně suší a rozemele na jemný prášek.

Jako první se používalo ve Střední Americe, do Evropy ho pak zavedli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si získal oblibu jako lék na podporu zdraví.

Právě kakao je hlavní surovinou pro výrobu čokolády, má hořkou chuť a můžeme v něm nalézt lehký nádech ovoce, koření, ořechů, nebo dřeva, záleží, kde daný strom vyrůstal.

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Kakao je bohaté na polyfenoly, což jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty spojeny s řadou zdravotních výhod, kde patří snížení zánětu, lepší průtok krve, nižší krevní tlak a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Řadíme mezi ně i flavonoidy a flavonoly. Flavonoidy jsou spojeny s mnoha zdravotními výhodami, jako například nižší výskyt srdečních chorob, některých druhů rakoviny, nebo slouží jako prevence proti mentálnímu úpadku. Flavonoly zlepšují zdraví cév a chrání před UV zářením. (1)

Zpracování kakaa na čokoládu, nebo na jiné produkty však může obsah polyfenolů výrazně snížit.

Minerální látky

V kakau nalezneme i velké množství minerálních látek jako jsou magnesium, železo, měď, zinek, draslík, vápník atd.

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Efekty na zdraví

Nižší krevní tlak

Věděli jste, že ať už kakao, nebo tmavá kvalitní čokoláda vám může pomoci snížit krevní tlak? Tento účinek byl poprvé zaznamenán u obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli tím pádem mnohem nižší krevní tlak, než jejich příbuzní, kteří kakao nepijí. (2)

Snížení krevního tlaku je zapříčiněno flavanoly v kakau, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi. (3,4) 

Snížení rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Jak jsme si zmínili, flavanol obsažený v kakau zlepšuje hladinu oxidu dusnatého ve vaší krvi, což uvolňuje a rozšiřuje vaše tepny, cévy a zlepšuje průtok krve.

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje „špatný“ LDL cholesterol, má účinek na ředění krve podobný aspirinu, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Tyto vlastnosti byly spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové mrtvice. (5,6)

Snížení únavy

Vysoký obsah flavanolu pomáhá snížit únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou. Kromě vysokého obsahu flavanolu je kakaový prášek také bohatý na hořčík. Zvýšení příjmu hořčíku je snadný a přirozený způsob, jak snížit únavu a vyčerpání.

Zdravé střevo

Kakaový prášek obsahuje hodně vlákniny, která stimuluje trávicí enzymy těla a pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje trávicí funkci, zdraví střev.

Růst svalů a regenerace

Kakao je také zdrojem draslíku a hořčíku. Draslík pomáhá podporovat normální funkci svalů. Udržování dobrého toku kyslíku do všech našich orgánů, svalů a tkání je klíčem k atletickému výkonu a zotavení po tréninku

Tip: Zkuste kakao přimíchat do svého smoothie před nebo po tréninku. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku je také bohatý na elektrolyty, které dále podporují regeneraci svalů. 

Eliminace stresu

Konzumace tmavé čokolády a kakaa může pomoci snížit úzkost, pozitivně ovlivnit náladu a zmírnit příznaky deprese.

V zajímavé studii UCL z roku 2019 testovali 13000 dospělých osob v USA s depresivními příznaky. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli tmavou čokoládu za posledních 24 hodin, měli o 70% menší pravděpodobnost, že budou hlásit pocity deprese. (7)

Hořčík a draslík, jsou také látky nezbytné pro normální psychologické funkce a běh nervového systému. Můžou sloužit jako lék na úzkost, apatii, depresi, bolesti hlavy, nejistotu, podrážděnost, neklid atd.

A jelikož je kakao bohaté na tyto látky,  pomůže v boji proti stresu, uvolnění a udržení pocitu klidu

Pocit štěstí

Krom toho, že pomáhá v boji proti stresu, se při konzumaci kakaa budete cítit jednoduše šťastnější! Je to zapříčiněno seskupením prospěšných přírodních sloučenin, včetně: serotoninu, endorfinů, fenylethylaminu, tryptofanu a anandamidu, které zlepšují náladu a vytvářejí pocity euforie. (8)

Vliv na zdraví mozku

  • Bylo prokázáno, že flavonoidy v kakau a čokoládě mají pozitivní vliv na mozek – pomáhají zlepšovat různé typy kognitivních a vizuálních úkolů, podporují produkci neuronů, funkci mozku a zlepšovat průtok krve a zásobování mozkové tkáně.
  • Je to výsledek efektivnějšího prokrvení různých nervových tkání, které regulují a kontrolují tělesné funkce a aktivitu. 
  • Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že po pouhých 5 dnech konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu došlo ke zlepšení průtoku krve do mozku.  
  • Kromě toho podobná studie vědců ukázala, že denní konzumace kakaových flavanolů zlepšila myšlení u starších dospělých s mírným kognitivním poškozením. (9)

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Anti-age efekt

Kakao díky vysokému obsahu antioxidantů může také působit proti nebo zpomalit proces stárnutí. Nejen, že vaše vnitřnosti budou těžit z anti-stárnoucích schopností kakaa, ale budete dokonce vypadat a cítit se mladší. 

Redukce hmotnosti

Kakao pomáhá regulovat spotřebu energie, snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit plnosti. Díky jeho vysokým antioxidačním vlastnostem může sloužit jako prevence diabetu, obezity a jiných kardiovaskulárních onemocnění. (10)

Neznamená to však, že když sníte tabulku čokolády, tak zázračně začnete pálit více energie. (Bohužel)

Jen tím chci naznačit, že pokud kvalitní kakaové výrobky zařadíte do svého jídelníčku, můžete z jejich benefitů těžit i při snaze o redukci hmotnosti. (11,12)

Zdraví zubů a pokožky

Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, anti-enzymatické a imunitní stimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví úst.

Bylo také prokázáno, že dlouhodobé požití kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky, zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky. (13,14) 

Máme tady spoustu zdraví prospěšných účinků, ale může mít konzumace kakaových výrobků i nějaké negativní?

Kakaové boby obsahují simulanty kofein a theobromin, což je na jednu stranu výhoda, ale při nadměrné konzumaci může způsobit nepříznivé účinky jako jsou úzkosti, nervozita, nebo potíže se spánkem. Vše se odvíjí od vaší individuální citlivosti na kofein, ale v normálním množství by se tyto nepříznivé účinky neměly vyskytovat. (15)

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

Většinou se setkáváme s kakaovou drtí, což jsou malé kousky drcených kakaových bobů, které mají nahořklou, čokoládovou chuť.

Kakaové boby se po sklizni suší, poté se fermentují a poté praskají, při čemž vzniká kakaová drť.

Tyto kousky kakaové drti jsou nabité živinami, které prospívají zdraví. Patří mezi nejméně zpracované kakaové výrobky a mají nízký obsah cukru, což z nich dělá zdravější alternativu pro milovníky čokolády. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, díky kterým můžeme cítit pocit plnosti.

Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, mají větší obsah flavonoidů, než jakékoli jiné potraviny.

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?

V jedné porci (cca 28g) kakaové drti nalezneme:

  • Kalorie: 175
  • Bílkoviny: 3 gramy
  • Tuk: 15 gramů
  • Vláknina: 5 gramů
  • Cukr: 1 gram
  • Železo: 6% referenčního denního příjmu (RDI)
  • Hořčík: 16% RDI
  • Fosfor: 9% RDI
  • Zinek: 6% RDI
  • Mangan: 27% RDI
  • Měď: 25% RDI

Není čokoláda, jako čokoláda!

I u čokolády bychom měli dbát na její kvalitu, původ, složení a hlavně obsah kakaa. (alespoň 70%)

Co se týče složení, tak jako u všech potravin vyhledávejte takové, kde je použito jen pár surovin. Nechceme tam celý nákupní seznam!

U kvalitní čokolády by mělo složení být v pořadí: kakaová hmota, kakaové máslo, cukr (kokosový, třtinový, nebo nějaký sirup), dále může být doplněno o nějaké oříšky, vanilku, semínka, pomerančovou kůru atd.

Tip: Zkuste si při práci dát pár kostiček kvalitní čokolády, nejen že budete mít skvělou náladu, ale práce půjde hezky od ruky!

Teď už víte proč je dobré kakao, čokoládu nebo kakaové boby zařadit do svého jídelníčku. Nebojte se experimentovat, uspokojíte nejen vaše čokoládové chutě, ale podpoříte i své zdraví!

Tereza Kozubková, Matěj Veselý

Zdroje:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27683874/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(7) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(8) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(9) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.112.193060

(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24259381/

(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31021307/

(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17164979/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3672386/

Bylinky: pro někoho jsou darem země, pro někoho hazard se zdravím

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?Zdroj: Deník/ ArchivProč se moderní medicína brání bylinkám? Existuje oblast, kde jsou vhodným a vyhledávaným doplňkem?Řekl bych, že moderní medicína bylinky apriori neodmítá. Mnoho léčivých látek, které se nyní vyrábějí chemicky, jsou rostlinného původu a dodnes lze říct, že mnoho extraktů z bylin se používá jako „normální“ léky. Moderní medicína je ale zvyklá pracovat s koncentracemi a gramáží, což u fytoterapie, tzn. léčby rostlinami, může být problém. Když vezmeme nějakou léčivou rostlinu, třeba heřmánek, bude jiný obsah léčivých silic v rostlině z oblasti, kde je suché a slunné podnebí, a jiný u rostliny z oblasti, kde je hodně vody a málo slunce. Pak lze velice těžko říci, co je bezpečná dávka a kolik a jak přesně se mají dané rostliny užívat. Na druhou stranu často slyším opačný přístup – já bych si nikdy nevzal tabletku na vysoký tlak, bylinky jsou lepší. A to je také trochu špatně, protože i v bylinkách jsou látky, jež mohou buď přímo škodit, anebo se mohou nesnášet s jinými látkami či léky.

Budete mít zájem:  Urologické vyšetření – máte se čeho bát?

Jaké neduhy se bylinkami dají vyřešit bezpečně?Asi nejbezpečnější bylinná léčiva, u kterých se nemusíme výrazně obávat předávkování nebo interakcí s léčivy, jsou místní (lokální) léky, jako jsou obklady, roztoky k vymývání ran nebo kloktadla.

Přečíst článek ›

Mohou bylinky vyléčit, nebo alespoň pomoci při závažných onemocněních?Mnoho léků, které jsou dnes vyráběny chemicky, byly dříve využívány v rostlinné podobě.

Třeba extrakt z rostliny digitalis purpurea (náprstník červený) se používal a dodnes používá jako lék na podporu síly srdeční svaloviny, prevenci srdečních arytmií a podobně. I závažné nemoci se dají léčit extraktem z bylin, ale platí, co jsem říkal na začátku.

Těžko se řekne, dejte si 20 gramů náprstníku, protože nelze jednoznačně stanovit, kolik účinné látky v něm je. To je hlavním nebezpečím fytoterapie.

Může bylinka poškodit zdraví?I u bylinek platí obecná zásada, že každá látka může být jedem. Ve vysoké koncentraci může určitá bylina škodit a v nízké koncentraci, pokud se užívá správně, může pomoci. Často zažívám u těhotných žen, že se mě ptají, jestli na jejich obtíže nemám radši nějakou bylinku než lék.

Já jim na to většinou říkám, že si musí uvědomit, že bylinka jim může uškodit stejně jako chemická látka. Když si na louce nasbírám bylinky a užiju je, neznamená to, že nemohou plodu nebo těhotné ženě uškodit.

Typicky třeba grapefruitová šťáva se nesnáší s mnoha běžně užívanými léky a kyselina listová se zase nesnáší s léky na snižování srážlivosti krve.

Přečíst článek ›

Mgr. Radka Svatošová, bylinkářka

Konzumace bylinek a zdraví – jaké má jejich konzumace benefity?Zdroj: Deník/ ArchivBylinky tvoří nedílnou součást mnoha zahrádek. Mnozí ani netuší, jaké poklady doma mají. Které rostliny jsou v dnešní době opomíjené, a přitom mají řadu benefitů?Mezi nejúžasnější léčivky často patří ty nejurputnější plevele, které zahrádkáři likvidují pomocí chemických postřiků a jiných metod. Bohatě nahradí kupovanou zeleninu, mají totiž v sobě spoustu vitaminů, minerálů a vitálních látek. Například účinky kopřivy jsou snad již známy dostatečně. Pokud vám kopřiva na zahradě přeroste, nezlobte se na ni a nasbírejte si její semínka, která jsou právem nazývána českým ženšenem. Mohou se přidávat do polévek, pomazánek, do ranní kaše nebo se dají konzumovat syrová. Také je můžeme naložit do medu a máme vynikající posilující přípravek s afrodiziakálním působením. Dalším velmi hojným plevelem je bršlice kozí noha. Působí na revma a dnu, prospívá trávení, močovým cestám i ledvinám a je protizánětlivá. Zdraví prospěšných plevelů je ale mnohem více. Až budete příště plít záhon, dobře se podívejte na vytrhané rostlinky. Možná z nich uvaříte vynikající polévku nebo čajový nálev.

Jaké neduhy se bylinkami dají bezpečně vyřešit?Jakmile se o své zdraví začneme zajímat sami a začneme hledat cesty k uzdravení, ať už jsou to bylinky, nebo cokoliv jiného, je to první krok k převzetí odpovědnosti a úplnému vyléčení.

Bylinky působí jemněji a komplexněji než chemické léky. Pokud máme základní znalosti a bezpečně je poznáme, můžeme jimi zčásti nebo zcela vyléčit spoustu onemocnění. Někdy pomůže i jeden šálek čaje – třeba po těžkém jídle, většinou je ale třeba dlouhodobější léčba.

Každý člověk je ale jiný a každému pomáhá něco jiného.

Přečíst článek ›

Proč se moderní medicína brání bylinkám?Věřím, že se už bylinkám nebrání. Ideální medicína podle mne má propojit všechno, co dokáže nemocným lidem pomoci, a to jim dát k dispozici.

Mám radost, že na našich bylinkových kurzech přibývá mnoho účastníků i z řad lékařů.

Jsou otevření novým cestám k uzdravení, jsou moudří a pokorní vůči síle přírody, proto se nebojí svým pacientům kromě léků doporučit i bylinky.

Mohou bylinky vyléčit, nebo alespoň pomoci při závažných onemocněních?Řada „zázračných“ uzdravení byla už bylinkám přiznána.

Tak tomu bylo od počátku historie lidstva, protože nás provázejí po celou dobu naší existence. Hlavním klíčem k uzdravení je vždy naše vlastní mysl, energie a důvěra.

Bylinky jsou našimi průvodci a pomocníky, ale klíč k uzdravení máme sami v sobě. Na začátku bývá pochopení, proč nemoc přišla a co nás má naučit.

Může bylinka poškodit zdraví?Všeho moc škodí. Pokud budeme rok jíst jen mrkev, pravděpodobně nepřežijeme, přestože mrkev patří mezi nejzdravější potraviny. Podobné je to s bylinkami.

Pokud nadužíváme i známé a prověřené bylinky, jako je třeba kopřiva, moc nám to neprospěje. Je třeba se držet zásady, že při dlouhodobějším použití je vhodnější čajová směs než jedna konkrétní bylinka.

Při popíjení čajové směsi jsou totiž vedlejší účinky jednotlivých rostlin potlačeny.

Přečíst článek ›

Bylinky a jejich vliv na naše zdraví

Co všechno jsou bylinky?

Obecná definice bylinek říká, že bylinkou je každá rostlina, která je lidmi používána pro své léčivé účinky nebo pro svou schopnost ochutit a ovonět připravovaný pokrm. Pojem bylinka je velmi úzce spojen s pojmem koření – rozdíl je v použité části rostliny. Pokud používáme listy nebo květy, mluvíme o bylinkách, jestliže používáme semínka, plody, kořeny nebo kůru, mluvíme o koření.

Vliv bylinek na náš organismus

Bylinky v jídle mají schopnost ovlivňovat jak trávicí procesy, tak samotný metabolismus.

Mezi příznivé, podpůrné účinky patří podpora sekrece trávicích šťáv a enzymů. Některé látky jako třeba silice z kůry skořicovníku či kurkumin z kurkumy mají také antiseptické a antibiotické účinky. Některé bylinky, jako je např.

saturejka, mají dokonce schopnost snížit nadýmání po specifických pokrmech – např. po čočce či fazolích. Pravidelná konzumace bylinek a koření má vliv na celý chod metabolismu a je i určitou prevencí nepříjemné zácpy. Velmi silné postavení má koření v ájurvédském pojetí stravy.

Zde je dokonce rozděleno podle svých účinků na jednotlivé dóšy vátu, pittu a kaphu.

Látky obsažené v léčivých rostlinách jsou často bioaktivními molekulami, které mají schopnost ovlivňovat aktivity enzymů či mnohem složitější biochemické reakce. Řada látek se řadí mezi tzv. flavonoidy, což jsou látky, které sama rostlina využívá k mnoha účelům (např.

zabarvení, obrana proti patogenům apod.). Látky jako takové plní řadu nám známých, ale i neznámých funkcí – v tomto oboru máme stále ještě co poznávat.

Kromě toho, že působí na cévní stěny a jsou tedy i určitou prevencí proti trvale zvýšenému krevnímu tlaku, snižuji riziko výskytu aterosklerózy a snižují také hladinu cholesterolu.

TIP: Využijte těplých měsíců a pěstujte si na parapetu, balkónu či zahradě vlastní čerstvé bylinky, které pravidelně přidávejte do salátů, smoothie i teplých pokrmů. Velmi jednoduše můžete pěstovat bazalku, řeřichu, pažitku, meduňku nebo třeba mátu. Na zimní měsíce si můžete domácí bylinky nasekat, uložit do krabiček a zamrazit.

Některé nejznámější bylinky a koření a jejich účinky na organismus

Bylinek a jejich účinků je tisíce a jsou o nich napsány knihy. Zde je jen pár příkladů. 

  • bazalka – stimuluje nervový systém, používá se na zažívací problémy a bolesti hlavy
  • hřebíček – má antiseptické vlastnosti, zklidňuje žaludek, používá se na bolest zubů a na dásně
  • kmín – zlepšuje zažívání, zmírňuje křeče (jak trávicí soustavy tak třeba menstruační)
  • koriandr – v tradiční čínské medicíně je používán k dezinfekci trávicí soustavy, ve středověku se používal jako antidotum (protijed)
  • máta – stimuluje trávení, je dobrá proti nevolnostem, podporuje produkci žluči
  • pálivá paprika – podporuje trávení, povzbuzuje metabolismus
  • pepř – má slabé detoxikační účinky, podporuje apetit, zahřívá
  • saturejka – jak již bylo zmíněno, při konzumaci luštěninových jídel zmírňuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu
  • skořice – působí antisepticky, antibakteriálně, podporuje chuť k jídlu
  • šalvěj – snižuje pocení, má dezinfekční účinky
  • zázvor – podporuje trávení a chuť k jídlu, zahřívá
  • autor: Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz
  • zdroj fotky: Shutterstock.com
Budete mít zájem:  Jak na syndrom vyhoření? Příznaky, příčiny a léčba…

Bylinné čaje a jejich účinky na zdraví

Už odpradávna naši předci zkoumali a testovali účinky různých bylinek na lidský organismus.

Zatímco zpočátku to leckdy byl spíše pokus-omyl, dnes se můžeme s klidem spolehnout na osvědčené bylinné recepty a tipy našich babiček a dědů.

Sestavili jsme pro vás výběr těch nejlepších pomocníků z našich luk, polí a zahrádek, z nichž si připravíte posilující čaj nebo odvar pro váš organismus.

Černý bez
Čaj z černého bezu pomáhá při kašli, chrapotu i senné rýmě, působí protizánětlivě a podporuje pocení. Navíc je také pomocníkem pro sklerotiky.

Kromě čaje z bezových květů si můžete připravit i lahodný sirup, bylinkovou koupel nebo voňavé bylinkové pytlíčky, které po nahřátí a přiložení na tělo pomáhají proti revma. Období června a začátek července je ideální pro sklízení květů, které sušte nejlépe zavěšené a vždy ve stínu.

Počkáte-li až do podzimu, můžete sklízet čerstvé plody, které využijete třeba i do marmelády. Sklízejte ještě před prvními mrazíky.

Heřmánek
Bylinkový čaj nebo odvar z heřmánku má rozmanité využití zejména při léčení zánětů v těle a je skvělým pomocníkem na protažení ucpaných dutin.

Ochutnejte třeba náš Ahmad Tea Camomile & Lemongrass – bylinný čaj s heřmánkem vyvážený svěží chutí citronové trávy. 
Tip: Vyzkoušejte recept našich babiček na ucpané dutiny. Spařte v horké vodě několik hrstí sušených heřmánkových květů, abyste připravili silný odvar.

Přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte alespoň 15 minut bylinné výpary. Pokud vydržíte až půl hodiny, nebude to na škodu.

Můžete také otestovat hojivé heřmánkové obklady, které se využívají na hojení drobných ranek a poranění na kůži nebo kožní vyrážky. 

Kopřiva
Kopřivový čaj, respektive odvar je vhodný pro ekzematiky, neboť zmírňuje zánětlivé projevy kůže. Může mít také pozitivní dopad na zmírnění prostatických obtíží a díky své schopnosti zbavovat tělo nadbytečné tekutiny zklidňuje infekce močových cest. 

Lipový květ
Odvar z květů lípy srdčité, velkolisté a obecné (nikoliv z okrasných lip) se už od nepaměti využívá pro svou uklidňující vlastnost při snižování stresu, úzkostí a změn nálad. Ovlivňuje hladinu hormonů a navozuje stav relaxace v mysli i těle.

Mimoto pomáhá proti horečce, zánětům a neutralizuje volné radikály, díky čemuž je vhodnou prevencí proti stárnutí pokožky. Lípa kvete v červnu a červenci. Květy sbírejte za suchého počasí v době, kdy je přibližně polovina květů rozkvetlých. Při sušení dejte pozor, aby se nezapařily, jinak ztmavnou.

Uložené v suchu vám vydrží až do dalšího jara.

Máta
Mátový čaj je dnes už českým evergreenem. Kdekdo si pěstuje tuto bylinku doma na okně či v záhonku na zahrádce a má pro ni všestranné využití – v létě do salátů či nápoje mojito a v chladném období spíše do čaje.

Pokud si chcete čerstvou mátu nasušit sami, sesbírejte její lístky ještě před rozkvětem a uchovávejte je nejlépe v uzavřené dóze a v suchu.

Koupíte-li si sazeničku máty v obchodu, co nejdříve ji doma přesaďte do nového substrátu, aby vám dobře prospívala.

Vychutnejte si naši svěží klasiku Ahmad Tea Peppermint & Lemon – naši harmonickou a velmi oblíbenou čajovou směs, která vám navodí instantní pohodu ať už se věnujete jakékoliv aktivitě.

Mateřídouška
Mateřídouška je v našem výběru všestranným bojovníkem. Čaj z ní připravený pomáhá ženám zmírňovat menstruační bolesti a křeče, dětem ulevuje od dráždivého kašle a kuřákům napomáhá s odvykáním. Pozitivní jsou také její účinky v boji se zápachem z úst.

Meduňka
Trpíte nespavostí? Udělejte si čaj z meduňky na dobrou noc. Silice z této bylinky váš organismus zklidní a příjemně uvolní, že budete spát jako v bavlnce. V chladných zimních večerech si navíc můžete dopřát meduňkovou lázeň, která vás prohřeje a vaše tělo zrelaxuje. Meduňka je také vhodným pomocníkem při nadýmání a srdečních arytmiích. 

Šípek
Drobné sytě červené bobulky šípku jsou nabité vitamínem C. Čaj připravený z této byliny hojně rostoucí v našich přírodních podmínkách vám při nachlazení prokáže podobnou službu jako heřmánek.

Šípky dozrávají koncem září až začátkem října. Máte-li domácí zásobu, stačí ji nasušit a následně rozdrtit. Šípkovou drť poté nechte přibližně 30 minut odstát ve studené vodě a teprve poté přibližně na 2 minuty povařte.

 

Pokud nemáte k dispozici přírodní zdroje, nechte se zlákat naším netradičním bylinkovo-ovocným čajem Ahmad Tea Rosehip, Hibicus & Cherry obsahujícím opravdové kousky chuťově výrazného šípku a ibišku zjemněné sladkou třešní.

Třezalka 
Tato bylinka doposud není natolik rozšířenou v našich domácnostech. Jakmile však odhalíte její účinky, naučíte se ji ještě rádi používat. Třezalka podporuje krevní oběh, působí hojivě a dezinfekčně a ulevuje alergikům od jejich obtíží. Třezalkový olej je navíc ideální na ošetření spálenin a drobných oděrek. 

Zázvor
Náš výběr uzavírá zázvor pravý neboli lékařský. Bylina původem z Asie účinná především jako antiseptikum a bojovník s chřipkovými onemocněními. Pomáhá zároveň při žaludečních či těhotenských obtížích.

Z jeho kořene si snadno připravíte nejen posilňující čaj, ale například také výbornou domácí limonádu nebo kandovanou pochoutku pro mlsné jazýčky. Nic se však nemá přehánět, a tak by denní dávka závoru u dospělého člověka neměla přesáhnout 3-4 gramy.

U dětí od 2 let by pak dávka měla být maximálně třetinová. Nadužívání jinak může spíše uškodit.

A na kterou bylinku nedáte dopustit vy?

Běžné bylinky, které při předávkování mohou zabít nebo hodně uškodit

14. 08. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Možná jste nabyli dojmu, že bylinky vyléčí všechno, proto je do sebe ládujete v jakémkoliv množství. Někdy je to ale na škodu a neměli byste to s jejich konzumací přehánět. Některými se dokonce můžete předávkovat a taková otrava může občas skončit i smrtí.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.idnes.cz, zena.aktualne.cz

Mnoho lidí se upíná k bylinkám v případě, že nemohou své nemoci a neduhy vyléčit léky či jinými farmaceutickými přípravky. Bylinky v lidech vzbuzují naději, že jim s jejich problémy pomohou a vyřeší je jednou provždy.

Některé jsou však při dlouhodobé a velké konzumaci toxické a můžete se jimi i předávkovat. A toto předávkování může v nejhorších případech skončit třeba až smrtí. Dávejte si tedy pozor, co do sebe dáváte.

Bylinkami se lidstvo léčí už od nepaměti, ale buďte si jisti, že po celou tu dobu umírají lidé, kteří si s jejich sílou a účinkem zahrávají. Ne vždy je léčba za pomoci rostlinek dostatečná či dokonce vhodná. Bohužel i dnes zemře ročně kolem tisícovky lidí jen proto, že bez uvážení užívají nevhodné bylinky nebo jejich kombinace.

Také myslete na to, že určité bylinky se nesmí kombinovat s léky. Bylinky totiž některé z preparátů násobí nebo je dělají toxické. Mluvíme například o lécích na spaní, deprese či antibiotikách. Jiné zase úplně zruší jejich účinek.

Bylinky jsou zelený zázrak přírody. Zdroj: Profimedia.cz

Třezalka může v kombinaci s léky způsobit i smrt

Podívejme se například na třezalku, která mění účinky mnoha léků a v kombinaci s antidepresivy představuje dokonce riziko serotoninového šoku a tím i možnou smrt. Díky třezalce se také mění působení antikoncepce, takže ženy i v této fázi cyklu ovulují a mohou otěhotnět, i když mají své dny.

Nebo takové citrusové šťávy a citrusy by se neměly konzumovat na žádné bylinky, blokují totiž enzymy v těle a účinek léků či bylinek se mnohonásobně zvyšuje. To pak může mít klidně trvalé následky. Nejvíce jde o stoprocentní pomerančovou šťávu a grapefruity.

I pepř a kurkuma zvyšují účinnost léků. Obsahují totiž látku nazvanou piperin, která jejich účinek zdvojnásobí, což je v některých případech až dost.

Máta a kopřiva by se měly užívat v přiměřeném množství

V létě se zase třeba chcete nakopnout mátovým čajem s ledem, ale buďte opatrní a s jeho konzumací to nepřehánějte. Negativně ovlivňuje krevní obraz, tudíž ho rozhodně nepijte před odběry, mohli byste pak mít diagnostikovánu chorobu, kterou třeba ani nemáte. Užívání máty ve velkém také vede k otupělosti a tvrdnutí jater.

Myslete na to, že určité bylinky se nesmí kombinovat s léky Zdroj: rawf8 / Shutterstock.com

Hitem posledních let se stala i taková kopřiva, která je sice vitamínovou bombou, ale všeho s mírou. V těle totiž vysráží šťavelany, které dělají neplechu v ledvinách. Pokud hodně užíváte kopřivy, můžete si přivodit ledvinové kameny anebo dostat ledvinovou koliku. Čaj ze sušených kopřiv zase způsobuje křečové žíly.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector