Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Zelené potraviny TOP  nekupujte, pěstujte je a nebo sbírejte u nás v přírodě!

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Prodám kvalitní použitý AQUARION, dosud v doprodeji (nový za 42099,- Kč). Nyní poslední model již za 57990,- Kč. Moje cena 15000,-Kč. KONTAKT 602391330 Kladno

  • Aquarion – Ionizátor a filtr vody /Výměnný filtr lze dokoupit za 2450,- Kč, stálý servis Nový Jičín – Milan Černoch/
  • Návrat k přírodě: Zelené potravinyNávrat k přírodě: Zelené potraviny
  • Začněte vnímat příčiny a následky vaší životosprávy!
  • Návrat k přírodě: Zelené potravinyNávrat k přírodě: Zelené potravinyNávrat k přírodě: Zelené potraviny

Nejen kvalitní sušené produkty Green Ways (Mladý ječmen Green Ways / Chlorella Green Ways), ale zejména čerstvé zelené potraviny z přírody s organickou vodou jsou rozhodující k udržení či získání vašeho zdraví.

Především v

 létě nemusíte sušené potraviny používat, pokud využijete nabídku naší české přírody! Pokud je potřebujete jako doplněk či pro zvýšení účinnosti vaší stravy nebo detoxikace zprostředkujeme vám nákup.

Než se rozhodnete co dříve pročtěte si více článků i knih u nás .

Možná i vy hledáte cestu ke zdraví.

  Proto nabízíme přístupnou a vyzkoušenou cestu:  Jezte zeleně! V české přírodě je mnoho možností jak si lze zajistit velmi levné, ale pro zdraví vzácné a velmi zdravé zelené rostliny.

Změňte svůj život buďte zdraví…Uvedená kniha vynikající obsahem „Jezte zeleně“ je k dostání v našich knihkupectvích a uvádí mnoho příkladů a návodů jak postupovat.

Také naše kompletní nové stránky s mnoha články, informacemi a recepty o výživě, již 20 let nabízíme pro Vás téměř 1000 stran informací včetně knih na Vaší cestě k životu se šťávou a zdravím. Příkladem z mnoha informací pro Vás může být rčení v titulu autora knihy UZDRAV SE SÁM /MARKUS ROTHKRANZ/ – NIKDO JINÝ TO ZA TEBE NEUDĚLÁ!

Náš původní web s vysokou návštěvností Zelené potraviny1 již není novelizován.

Představujeme pilíře pevného zdraví: zelené potraviny | Spiritual Planet

Před dvěma lety jsem začala užívat chlorellu. Když jsem o ní četla, fascinovalo mě, jak široký je její pozitivní vliv na lidský organismus. Chtěla jsem nabrat více energie, podpořit detoxikaci a tím i imunitu. A tak jsem ji začala užívat.

Když se podívám zpět, po celou tu dobu se cítím skvěle a vůbec si nepamatuji, kdy jsem byla naposledy nemocná. Zlepšilo se mi trávení, ustoupilo akné a ráno se budím s energií. A nebylo tomu vždycky tak… Samozřejmě že to není jen zásluhou chlorelly. Nejsme totiž jen továrna chemických reakcí.

Zdraví není jen o stravě, přesto k němu obrovským dílem přispívá. ????

Nedávno jsem natrefila na skvělou knihu Zelené potraviny: Když jídlo je naším lékem. Konečně jsem se podrobněji seznámila i s jinými „ zelenými životabudiči“. Sem tam jsem o nich něco slyšela, ale chyběly mi hlubší souvislosti. Kniha mi pomohla získat ucelený pohled na svět zelených potravin a pochopit, v čem tkví jejich síla. Je velice poutavá a vhodná

  • pro každého, kdo ví, že prevence je lepší než hašení důsledků nemocí,
  • a taky pro každého, kdo se rozhodne své nemoci konečně zbavit, nikoliv jen pasivně přihlížet jejímu průběhu.

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Stáhněte si náš inspirativní e-book, který vám pomůže s proměnou vaší mysli na výživnou oázu.

Stáhnout

Kniha Zelené potraviny: Když jídlo je naším lékem

Ačkoliv je kniha psaná velice přátelským tónem, je nabitá fakty a odkazy na nejrůznější výzkumy z oblastí zelených potravin. Hodně mě překvapilo, že vědecký výzkum zelených potravin je tak rozsáhlý a došel tak daleko.

Dokumentuje nespočetné množství pozitivních vlastností zelených potravin. To, co moderní věda teprve zkoumá, bylo již dávno doloženo osobními svědectvími.

Výrazné zlepšení zdraví zaznamenaly již miliony lidí po celém světě poté, co začali svůj jídelníček obohacovat o zelené potraviny. Účinky zelených potravin potvrzuje i případ „zázračného“ uzdravení Ann Wigmorové, průkopnice v zelené revoluci, který je popsán v knize.

Konzumace zelených potravin je u nás přesto považována za jakýsi módní výstřelek nadšenců zdravé stravy, který jako jiné podobné trendy časem jistě odezní.

  • Zajímavé je, že kniha neobsahuje žádné obrázky, což mi osobně vůbec nevadí, protože díky tomu je štíhlounká a může být třeba perfektní společnice na cestu dopravními prostředky.
  • Kniha Zelené potraviny vás provede zajímavými experimenty a obeznámí vás s vlastnostmi a účinky
  • Na knize Zelené potraviny: Když jídlo je naším lékem mě nejvíc zaujalo, že u každé popsané zelené potraviny jsem se dozvěděla ty nejpraktičtější informace, tedy:
  • jaké vitamíny, minerály a jiné důležité živiny konkrétní zelená potravina obsahuje. Nejde pouze o jejich vyjmenování, ale taky o vysvětlení, proč jsou důležité a jaký vliv mají na náš organismus;
  • na které nemoci má užívání konkrétní zelené potraviny vliv a jakým způsobem může pravidelná konzumace zelené potraviny zlepšit stav dané nemoci, vše je doplněno informacemi o různých experimentech, s uvedením odkazů na konci knihy;
  • jak mám danou zelenou potravinu užívat a zakomponovat ji tak do své výživy.

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Zelené potraviny a jejich účinky

Mladá pšenice je nabitá mnohými enzymy. Obsah enzymů v lidském těle s narůstajícím věkem klesá, a proto je konzumace mladé pšenice velice vhodná pro starší lidi.

Enzymy jsou odpovědny za trávení, štěpení živin a neutralizování škodlivin vznikajících při metabolických procesech. Má příznivé účinky při zácpě, průjmu a jiných trávicích potížích.

Je doporučována lidem trpícím ulcerativní kolitidou, tedy zánětem střev.

Mladý ječmen se zastoupením živin hodně podobá mladé pšenici. Některé minerály však jsou zastoupeny ve větším množství, a proto je vhodný zejména pro lidi trpící jejich nedostatkem.

Listy mladého ječmene obsahují 25x více draslíku, 37x více vápníku, 2x více hořčíku, 5x více železa a 2x více fosforu. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, z nichž tělo tvoří bílkoviny.

Rostlinné bílkoviny jsou v porovnání s bílkovinami živočišnými mnohem lépe vstřebatelné.

Alfalfa neboli vojtěška je plodina, kterou využívá jak ajurvéda pro její schopnost čistit krev, tak i tradiční čínská medicína pro její močopudné účinky a blahodárný vliv na ledviny.

Kořeny vojtěšky se prodírají půdou až do neuvěřitelné hloubky 12 metrů, někdy i víc. Díky tomu je tato plodina schopna vytáhnout z půdy množství živin.

Obsahuje například méně vyskytující se vitamín U, který je účinný v prevenci a léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.

Až 70 % hmotnosti spiruliny tvoří bílkoviny s vyváženým poměrem aminokyselin. Spirulina co se týče obsahu bílkovin a vitamínu B12 předčí i hovězí maso.

Proto je doporučována vegetariánům, veganům a taky sportovcům, kteří preferují rostlinné zdroje bílkovin. Spirulina je také výborným pomocníkem při hubnutí, snižuje totiž chuť na sladká jídla.

Užívání spiruliny má pozitivní vliv na zdravotní stav diabetiků 2. typu. Jednoduše vstřebatelné cukry pomáhají v udržování stálé hladiny krevní glukózy.

Chlorella je jedničkou v detoxikaci. Díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vláknině na sebe umí navázat množství pesticidů, toxinů, těžkých kovů, zbytků léků a jiných škodlivin a následně podpořit jejich vyloučení z těla.

Obsahuje unikátní růstový faktor CGF, který je důvodem její vysoké reprodukční schopnosti. Chlorella tedy roste velice rychle. Růstový faktor podporuje regeneraci a růst nových buněk i v lidském těle.

Budete mít zájem:  Červený ženšen – účinný produkt proti respiračním onemocněním

Tím pravidelná konzumace chlorelly zpomaluje stárnutí a má omlazovací účinky.

Mořské řasy mají protivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Jsou výrazně zásadotvorné a tím pomáhají v zmírnění překyseleného prostředí organismu. Obsahem vlákniny a chlorofylu podporují činnost trávicího traktu.

Jsou velice bohaté na jód, čímž napomáhají správné funkci štítné žlázy. V porovnání s rybami mají jednu výhodu – neobsahují žádný tuk.

Ačkoliv je rybí tuk velice zdravý, ukládají se v něm často i toxické látky a karcinogeny vyskytující se ve vodě.

Proč vsadit na zelenou?

  • Co umožňuje rostlinám proměnit sluneční záření na vlastní energii potřebnou pro všechny procesy? Je to látka chlorofyl – naprosto esenciální složka rostlin. Chlorofyl má v přírodě nezastupitelné místo. Jeho pozitivní vliv na život je zřejmý. V posledních desetiletích objevujeme, že stejně důležitý je i ve výživě člověka.
  • Navíc jsou vitamíny, minerály a živiny v rostlinách zastoupeny v ideálním poměru – tedy tak, aby rostliny mohly růst. Fungují jako dokonalý celek. Živiny se vzájemně doplňují. Zvyšují svou účinnost ve vzájemné kombinaci. Jiné se naopak vzájemně povzbuzují, aby se nezničily, když prochází kyselým prostředím (jaké je třeba v našem žaludku). Každá složka má v rostlině svůj nezastupitelný význam.

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Kdy jsme zapomněli na přírodní zdroje vitamínů a minerálů?

Objem vitamínů a minerálů v našem jídelníčku klesl v důsledku nešetrných metod, jež využívá moderní zemědělství. Abychom tento deficit mohli doplnit, díky farmaceutickému průmyslu rapidně vzrostla výroba syntetických doplňků stravy.

Pamatujete na to, když se u nás po rozpadu socialismu roztrhl pytel s výživovými doplňky? Lékárny se plnily syntetickými doplňky stravy a nejrůznějšími (nejlépe šumivými) vitamíny. Polykání vitamínových tablet rychle nabylo na popularitě. A největším „pánem“ bylo céčko.Téměř celá republika pila šumivou vodu. ????

Má vzpomínka na „céčko“

Já si na to docela pamatuji. ???? Ještě jsem chodila do školky. Jednou jsem byla nemocná, a tak mě máma poslušně vzala za paní doktorkou.

Když jí paní doktorka řekla, aby mi koupila céčko v tabletách, máma se moc rozčílila. Nic mi nekoupila. Takové jsem já byla krkavčí dítě… Máma pořád říkala, ať sním ovoce a zeleninu z naší zahrádky.

A já jsem čím dál tím víc záviděla všem dětem ve školce, kterým voda ve skleničce tak krásně šuměla.

Můj obdiv k syntetickému céčku a šumivé vodě narostl do neuvěřitelných rozměrů. Na základce jsem si z prvních peněz v pokladničce konečně koupila tolik obdivované šumivé tablety.

Místo tatranky jsem si koupila céčko, chápete to? Kdo by v té době nechtěl takové dítě?! Dodnes si pamatuji, jak starostlivě jsem krabičce s céčkem vyčlenila místo v polici s mými nejoblíbenějšími věcmi.

Vedle dopisních papírků a památníků jsem pak položila vytouženou krabičku s céčkem. Konečně i mně voda ve skleničce šuměla!

Jak jsem rostla, postupně z této „céčkové bubliny“ vyrůstali i ostatní. Z vlastní zkušenosti jsme mnozí pochopili, že užíváním syntetických vitamínů se zářícímu zdraví moc nepřibližujeme.

Návrat ke zdrojům přírody

Návrat k přírodě: Zelené potravinyDnes se již tolik nespoléháme, že nás zachrání jeden izolovaný vitamín koncentrovaný v tabletě. I když je význam céčka mimořádný, vědci se dnes přiklání k názoru, že izolované syntetické vitamíny naše zdraví nijak výrazně neposílí. Vstřebatelnost a využitelnost synteticky vyrobeného vitamínu je velice nízká. A právě vstřebatelnost je tím nejdůležitějším atributem, na který mnoho lidí užívajících doplňky stravy zapomíná. Jak píše autorka knížky Zelené potraviny Maria Dallen hned v úvodu, živiny obsažené v rostlinách „nejsou jen souborem izolovaných látek, ale fungují společně, jako soukolí dokonalého stroje.“

Naproti tomu dnes vzrůstají výzkumy zelených potravin a potvrzují pozitivní vliv chlorofylu na lidský organismus. Je načase vrátit se k přírodním zdrojům živin nabitých chlorofylem.

Pokud nemáte pravidelný přístup k bylinám, zejména těm divoce rostoucím (jsou skvělým základem zeleného smoothie), vsaďte na obilné výhonky nebo řasy. Rostlinná strava ve své komplexnosti je pořád tím nejlepším zdrojem živin.

Nebo si pro začátek přečtěte knížku Zelené potraviny: Když jídlo je naším lékem a přesvědčíte se sami.

Knížku Zelené potraviny: Když jídlo je naším lékem doporučuji číst v kombinaci s o něco obsáhlejší knihou Zelená pro život. Kniha Zelená pro život popisuje fascinující životní příběh světoznámé autorky Victorie Boutenko a její průkopnický výzkum o pozitivním vlivu pravidelné konzumace zelených smoothies na zdraví člověka.

Mladý ječmen, chlorella, green ways – pomohou mému tréninku?

Nejspíš byste museli posledních pár měsíců strávit kdesi na Sahaře, aby vás nedostihla bio vlna zeleného šílenství. Zelené potraviny, superpotraviny či jinak green ways doslova zaplavily naše spíže a mluví o nich všichni – celebrity, lékaři i vrcholoví sportovci. Jak to s nimi vlastně je?

Od chemie zpátky k přírodě

Současný trend návratu k přírodě je k vidění snad na každém kroku. Začínáme běhat, cvičit, přemýšlíme o tom, co jíme, a stále častěji opouštíme staré a pohodlné zvyky s cílem žít zdravější, delší a šťastnější život. S ním souvisí i hledání různých cest, jak dopřát organismu to nejlepší, aniž bychom museli sáhnout po chemii. Jednou z nich jsou právě zelené potraviny.

„Už nám nejde jen o to, jak vypadáme. Stále častěji k nám do studia přicházejí klienti, kteří chtějí především začít žít zdravě. Všude kolem nás je spousta stresu a starostí. Aby to člověk ustál, musí začít u sebe. Možností je spousta, pohyb a správná výživa ale budou vždy na prvním místě,“ vysvětluje Andrea Mikulková, majitelka studia FIT Revolution. 

Stejně jako uměle vyráběné multivitaminy obsahují ty zelené obrovské množství prospěšných živin, vitaminů a minerálů. Ty jsou zde ale obsaženy v takovém poměru, který náš organismus na rozdíl od těch chemicky vyráběných dokáže bez potíží vstřebat

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Mladé rostlinky ječmene a pšenice v sobě ukrývají hotovou armádu biologicky aktivních přírodních látek – enzymů, zeleného barviva chlorofylu, bílkovin a antioxidantů.

Látky z mladého ječmene mají schopnost proniknout až do samého nitra buňky, čímž výrazně prospívají tělesné imunitě i celkovému zdraví.

Mladý ječmen snižuje riziko rakoviny, zabraňuje předčasnému stárnutí organismu a také výrazně pomáhá při jeho regeneraci – nejen po fyzické zátěži. 

„Setkávám se s tím, že klienti k zeleným potravinám přistupují velice skepticky. Když si ale dají říct a mladý ječmen nebo chlorellu vyzkouší, už na příštím tréninku je vidět obrovská změna. Zvládají zátěž mnohem lépe, někdy je po tréninku musím skoro násilím vyhazovat,“ dodává Andrea. 

Mladý ječmen se výborně hodí zejména jako „nakopávač“ pro váš pravidelný trénink. Již po pár dnech užívání budete tak nabití energií, že nebudete vědět, co s ní. Aktivní enzymy vám zase pomohou dát se rychleji dohromady a bohatý obsah vlákniny ještě lépe nastartuje váš metabolismus.

Pokud vás do posilovny honí zejména boj s nadbytečnými kily, vaším spojencem budou zelené řasy – chlorella nebo spirulina. Spirulina má vysokou nutriční hodnotu, která pomáhá v boji s nadváhou a také stresem. Chlorella naopak tělo detoxikuje, zlepšuje krvetvorbu a imunitu.

Budete mít zájem:  Vymřeme? Asi ne. Plodných mužů neubývá

Obě řasy jsou plné prospěšných látek, které mají přímou souvislost s hubnutím a energetickým metabolismem. Dodávají tělu potřebné množství živin, které při běžném hubnutí, zejména při nezdravých hladovkách, tělu často schází. Pomohou vám proto zvládnout i fyzicky náročnější trénink. Bojují proti únavě, vyčerpání a jsou skvělým zdrojem energie.

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

Kromě toho chlorella a spirulina pomáhají tělu s regenerací svalů a urychlují rozvod kyslíku po těle, proto s nimi bude vaše snažení v posilovně o mnoho příjemnější. Zejména celebrity si zelené potraviny pochvalují také díky antibakteriálním účinkům, které se podepisují zejména na zdravé a krásné pokožce.

Propadněte zelené mánii taky!

Dejte superpotravinám šanci a zjistěte, co udělají s vaším tréninkem. Třeba to bude právě malá zelená tobolka, která vám pomůže dosáhnout vašich cílů.

  • Pondělí–pátek 08.00–21.00
  • Sobota

Zelené potraviny

Přečtěte si rozhovor s mojí kamarádkou Petrou Pokorovou, se kterou jsme se potkaly na kurzu Poradce pro výživu u Martina Jelínka.

Petra o sobě při představování řekla, že je nutriční terapeutka. Pracuje jako sestra s dialyzovanými pacienty, napsala pro ně knihu o výživě a na toto téma má rozsáhlou přednáškovou činnost.  

Velmi mě zaujalo, že se taková odbornice na výživu dál vzdělává. Jednou jsme se daly do řeči a bohužel jsem se dozvěděla, že Petra má zdravotní obtíže, které jí nemile ztrpčují život. Léčí je „běžnými“ léky, které jí ovšem nepomáhají. Samozřejmě mě zajímalo, jestli zná zelené potraviny.

Věrka: Ahoj Petro, vypadáš skvěle a o tom chci s tebou mluvit 🙂 Změnilo se něco v tvém životě po zdravotní stránce za ten rok a půl co se známe?

Petra: Změnilo se hodně věcí. To hlavní pro mě je, že jsem úplně bez léků na alergii a na astma. Jsem plná energie a bez jakýchkoli zdravotních potíží.

Před rokem a půl jsem brala léky, včetně kortikoidů s inhalační léčbou. Při chůzi do schodů jsem se zadýchávala a v době pylové sezóny mě pořád svědily a slzely oči. Často jsem měla neustávající kašel a svědilo mě celé tělo, to bylo velmi nepříjemné.

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

V: To je skvělý a kam zmizely tvoje potíže?

P: To ty dobře víš 🙂 Pomohly mi zelené potraviny. Já jsem věděla, že jestli chci něco zlepšit, tak potřebuji nejprve pročistit tělo, no a tohle zelené zvládly perfektně.

Nejdřív jsem pocítila účinek chlorelly na svých zubech a dásních. Dříve jsem měla velmi citlivé zuby, používala jsem speciální zubní kartáček, pastu i ústní vodu, a přesto mi krvácely dásně.

Trnuly mi zuby, když jsem se napila studeného a tvořil se mi zubní kámen. Už po týdnu jsem si všimla, že mi při čištění zubů nekrvácí dásně a citlivost na studené se zmírnila.

Po roce jsem byla překvapená, když mi zubní hygienistka řekla, že mám minimum zubního kamene.

V: Začátek vypadá úžasně. A řekni mi, ty jsi byla o zelených přesvědčená hned, že do nich jdeš a nepochybovala jsi o jejich účinku?

P: Váhala jsem. Měla jsem zkušenost s ječmenem z lékárny, u kterého jsem žádné účinky nezpozorovala. Přesvědčilo mě, když jsi mi vysvětlila způsob zpracování ječmene a chlrolelly GW. Na to jsem jako nutriční terapeutka slyšela. V lékárně ani nevěděli, jak jsou jejich ječmen a chlorella zpracovávané.  

V: To jsem ráda, že to říkáš zvláště proto, že jsi specialistka v oboru. Mrzí mě, že dneska je internet plný levné chlorelly a ječmene a lidé sice zaplatí méně, ale bez účinku. Kvalita GW je na trhu jedinečnádenní dávka chlorelly a ječmene vyjde na 26Kč, to si může dovolit opravdu každý. K tomu je to často ta nejkvalitnější potravina na talíři.

Co se vlastně dělo, když si začala zelené jíst?

P: Všimla jsem si, že se mi nemastí tolik vlasy. Dřív bylo šílené, že jsem si musela mýt vlasy každý den a teď si je myji za 2-3 dny. Připravovala jsem se na bouřlivou očistnou reakci, ale byla jsem mile překvapena. Kromě častějšího močení jsem na sobě nic nezpozorovala. Naopak bonusem mi byla pravidelná stolice.

V: To je vidět, že se stravuješ zdravě, protože většina lidí očistnou reakci má silnější. Více se potí nebo se jejich vyprazdňování dočasně zhorší. S tím samozřejmě poradce vždycky pomůže. Je to jenom známka toho, že se věci obrací k lepšímu.

Jaké dávky jsi jedla?

P: Šla jsem do toho s velkým očekáváním, a proto jsem jedla 3x denně hrst chlorelly. Odhaduji, že to bylo asi 25-30 tablet v jedné dávce. A ječmen 3x denně šejkr.

Víc jak půl roku jsem byla na těchto dávkách, cítila jsem velký příval energie a tak jsem riskla postupně vysazovat léky. Vysadila jsem inhalátory a zjistila jsem, že to jde i bez nich, přestože mi lékaři říkali, že je mám na doživotí.

Pak jsem vysadila všechny léky na alergii, ale svědivka se zhoršila. Lék na svědivku jsem ještě brala, ale už jen obden, pak jsem intervaly postupně prodlužovala a po 2 měsících jsem i tento lék vysadila úplně.

Dnes je to rok, co jsem bez léků, hurááá!

Návrat k přírodě: Zelené potraviny

I v plné pylové sezóně jsem bez léků a zvládnu to pouze se zelenými. To je pro mě svoboda nad zlato. Když na sobě cítím větší únavu nebo mám pocit na kašel, na nic nečekám a zvýším dávky chlorelly i ječmene.

V: Zvyšuješ dávky ještě z těch 25-30 chlorell a 3x ječmenů denně?

P: Ne, to ne. Dnes jsem na obvyklých dávkách 6-6-6 chlorell a 2x denně ječmen. Dávky zvyšuji pouze při potížích, jak jsem o nich mluvila dříve na 10-15 chlorell 3x denně a 3x denně ječmen. Obvykle do dvou dnů je to dobré a vrátím se zpátky na doporučené dávkování.

V: Proč pokračuješ v zelených, když už nemáš žádné potíže?

P: Chlorella s ječmenem mají tolik příznivých účinků, že o ně nechci přijít. Nemusím tolik hlídat vyváženost svého jídla. Zelené mají tolik vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny a fytolátek, které v takové kvalitě v běžné stravě nenajdu.

Další skvělou věcí, kterou mi zelené přinesly je opalování do čokoládova, které dlouho vydrží! To jsem dřív opravdu neznala. Zaťukávám na dřevo, že mi letos v Řecku nevylezly pigmentové skvrny v obličeji.

Zelené jsou pro mě univerzál, který chci mít pořád po ruce. Zrovna nedávno se mi stalo, že jsem se opařila vodou. Ruku jsem dala do ječného nápoje a neměla jsem ani puchýř, ani jizvu, prostě nic. A taky trochu ze strachu, abych se někdy nemusela vrátit k lékům.

V: Tvoje zkušenost je výborná a jsem moc ráda, že ti zelené tolik pomohly a zlepšily život.

Co bys vzkázala těm, kteří o zelených potravinách pochybují?

P: Vyprávěla bych jim svůj příběh. Mě zelené potraviny oslovily natolik, že je šířím dál. Chci se o zdraví podělit s dalšími.

Budete mít zájem:  V Písku začal platit zákaz pití alkoholu na většině veřejných míst

Vám, kteří zdravotní problémy nemáte, bych řekla, že v dnešním znečištěném prostředí a při „běžně nekvalitních“ potravinách, je nemoc bohužel jen otázkou času.

Pokud si chcete zachovat zdraví, jezte zelené potraviny pro jeho prevenci.

V: Díky za rozhovor.

P: Rádo se stalo.

NÁVRAT K PŘÍRODĚ – JAK TO VLASTNĚ ZAČALO

Návrat k přírodě

 Čím dál častěji se lidé zajímají o svůj jídelníček a skladbu potravin.

Je to právě proto, že se ve stravě objevuje velké množství chemických látek, barviv a konzervantů, díky nimž vypadá, ale i chutná jídlo daleko lépe, než tomu tak ve skutečnosti je.

Avšak kvalita potravy a výživová hodnota je naprosto minimální. Proto lidé začínají sahat po přírodních produktech, které dodají organismu dostatek živin. Jedná se o tzv.superpotraviny.

 Co to jsou superpotraviny

 Superpotravinou se rozumí potravina, jejíž složení a obsah živin je mnohonásobně vyšší, a tedy prospěšnější pro lidský organismus, než je tomu u potravin „běžných“. Tyto potraviny obsahují především běžné, ale i méně se vyskytující vitamíny, minerální látky, proteiny, aminokyseliny, enzymy a koenzymy, antioxidanty, vlákninu, zdravé tuky a oleje.

Zakladatel projektu Via Naturae František Knop o tom ví své. „Manželka měla několik urologických zánětů za sebou a lékaři nedokázali nic jiného, než jí pokaždé napsat antibiotika. Ta třetí už byla na rovných 45 dnů. To způsobilo snad ještě horší problémy. Na pokožce se jí objevily desítky světlých skvrn.“ uvádí Knop.

 „Hledal jsem produkt, který by ji dokázal s těmito problémy pomoci a našel jsem mladý ječmen, který mi doporučil kamarád. Počáteční skepsi vystřídal úžas, kdy skvrny rychle začaly mizet a opět rozbujelý zánět velmi rychle ustoupil a na dlouhou dobu zmizel.

Problematice jsem se začal víc věnovat, poznávat další přírodní produkty a jejich opravdovou hodnotu.“, říká dále František Knop. Nejdřív jsme ječmenem řešili záněty. Pak bylo třeba povzbuzení a posílení imunity. Objevili jsme tedy kustovnici a její úžasné povzbuzující účinky, díky vysokému obsahu vitamínu C.“

„Protože však tehdy byly zelené potraviny v České republice poměrně dost drahé, ideální variantou bylo koupit rovnou celý sud u výrobce v zahraničí a zkusit část prodat. To se podařilo, a znamenalo to počátek internetového obchodu www.prirodnidoplnky.eu.

 Jaké zdravotní výhody mají superpotraviny

Superpotraviny mají nespočet pozitivních účinků. Působí preventivně proti zánětlivým stavům, upravují metabolismus, podporují hubnutí, snižují cholesterol, krevní tlak, pomáhají chránit nejen srdce, ale i další tělesné orgány, podporují trávení a působí preventivně proti nádorovým onemocněním.

 Na seznamu superpotravin naleznete ale i další potraviny. Jedná se například o řasu chlorella, která je vyhledávána pro své detoxikační účinky, dále to ženám velmi pomáhající maca, konopné semínko, různé druhy sušeného ovoce a zeleniny, ale také třeba většina druhů ořechů.

 Užíváním superpotravin posílíte svůj organismus. Navíc je prokázáno, že zdravá strava přináší spokojenost a štěstí, což má pozitivní vliv na délku života. Důležité je však vždy myslet na to, že správně vyváženého jídelníčku dosáhnete rozmanitou stravou, zejména kombinací různorodých druhů zeleniny a ovoce, luštěnin a nepřislazovaných cereálií.

Zelené potraviny jsou v módě. Čím pomáhá chlorela a mladý ječmen?

Mezi nejznámější superfood patří zelený ječmen a chlorela. 

„Když mi před rokem kamarádka vyprávěla o zeleném ječmenu a chlorele, nejdřív jsem si říkala: zase nějaké super potravinové doplňky, zase z nás chtějí vymámit co nejvíc peněz – a k ničemu. Jenže ona byla najednou jako proměněná. Byla plná energie, vůbec nebyla nemocná, neměla ani rýmu.

Připadalo mi, jako by snad ani necítila únavu. A tak jsem to zkusila. Tři měsíce jsem obojí poctivě užívala; ječmen mi sice moc nechutnal, ale zvykla jsem si. Účinky si nemohu vynachválit.

Letos jsem nebyla ještě nemocná, a to kolem mě byla celá rodina nachlazená,“ vypráví své zkušenosti se zelenými potravinami pětatřicetiletá Gábina ze středních Čech.

Chlorela je zelená řasa obsahující vitaminy a minerály. Je skvělá pro vegetariány, protože obsahuje 58% vysoce stravitelných bílkovin. Roste ve sladkovodních vodách v Asii a Austrálii.• Zelený ječmen se sklízí v raném stadiu, kdy je ještě zelený, protože v této fázi růstu má nejvyšší obsah užitečných výživných složek. Pěstuje se po celém světě za přísných podmínek bez použití pesticidů. Původně pochází z Nového Zélandu. Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, 5x více železa a dvojnásobné množství hořčíku.

Nejsou to jen plané řeči či placebo, potvrzuje poradkyně pro výživu a zdravý životní styl Ivana Sýkorová. Podle ní zelené potraviny dodávají živiny, vitaminy, minerály a antioxidanty v přirozené podobě, které bohužel už současná strava nenabízí v dostatečném množství. 

„Dokonce i podíl živin v čerstvé zelenině se za posledních dvacet let významně snížil v důsledku způsobu pěstování, stavu životního prostředí a vyčerpané půdy. Zelené potraviny tedy tělu dodají to, co potřebuje, aby mělo sílu bránit se vlivům okolí, posilují přirozenou imunitu organismu,“ vysvětluje Sýkorová.

Opravdu kvalitní zelené potraviny pocházejí z organické zemědělské produkce, kde se k pěstování používají pouze přírodní postupy a principy bez použití chemie a hnojiv. To je základní podmínka kvalitního výrobku.

Vlastnosti a benefity zelených potravin

Benefitů mají tyhle dvě zelené potraviny skutečně dost. Kromě výše uvedených látek obsahují také vlákninu, kterou potřebujeme pro dobrou funkci trávicího systému, a enzymy, které mají vliv na metabolismus a imunitu.

„Mladý ječmen a chlorela působí celistvě, přirozeně, zneškodní škodliviny, které se do těla dostanou často právě i nevhodnou stravou. Jsou zásadotvorné, působí tedy významně při překyselení organismu a upravují zažívání. Mají také vysoký obsah chlorofylu, který zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin, brání zánětům a infekcím,“ vyjmenovává poradkyně Sýkorová. 

Kromě toho svým složením a působením na organismus mají sytící a regenerační efekt.

Jak se snášejí s léky a alkoholem?

Užíváte pravidelně nějaké léky na chronické onemocnění? Nemusíte se bát kontraindikací, ječmen i chlorela jsou přirozené potraviny, které lze užívat i s léky. Jediné, co musíte akceptovat, je zachování časového odstupu.

„Vzhledem k očistným vlastnostem zelených potravin, které by mohly snižovat účinnost léků, pokud by se v žaludku setkaly, se doporučuje zachovávat mezi nimi odstup alespoň jednu hodinu,“ vysvětluje Ivana Sýkorová. 

S alkoholem je to už trošku jiné. „S alkoholem si samozřejmě vadit nemusí, naopak, chlorela má významné očistné vlastnosti a po bujarém večírku může pomoci srovnat zažívání a upravit překyselený žaludek.

Pokud však chceme, aby nám zelené potraviny především pomáhaly a posilovaly naši imunitu, alkohol bych ve větších dávkách nedoporučovala.

Zbylo by nám pak méně prostoru na řešení zdravotních potíží, jelikož bychom zaměstnali zelené potraviny odstraňováním potíží, které jsme si do těla sami dobrovolně zanesli alkoholem.“ 

S alkoholem tedy raději rozumně. Ostatně chcete-li teď na jaře detoxikovat, pak vždy bez alkoholu.

Článek vyšel v květnovém vydání časopisu Zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector