Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Zajímavosti o kávě, které jste pravděpodobně nevěděli! Kolik kofeinu je v espressu? Může vás káva zabít? A jak se dá káva využít v dopravě? To všechno a mnohem víc se dozvíte v článku.

1) Káva je vlastně ovoce!

Kávovník je ovocný strom, jehož plodem jsou peckovice. Kávová zrna jsou tedy vlastně pecky kávových třešní. Samotný plod je jedlý a sušený se v některých zemích používá k výrobě čaje zvaného cascara.

Věděli jste, že vlastně pijete ovoce, když si vychutnáváte latté?

2) Hawaii je jediným americkým státem, kde se komerčně pěstuje káva.

Káva má tendenci lépe růst v rovníkovém podnebí, takže se může pěstovat i ve Spojených státech. Hawaii má optimální klima pro sklizeň Java Beans.

Hawaii je známá pro svou Kona kávu, která se široce vyváží a je populární po celém světě. Jméno má podle oblasti, ve které se pás plantáží nachází. 

3) Pokud v Turecku manžel nepoctil svou ženu kávou, jednalo se o důvod k rozvodu

Myslíte si také, že by vás nedostatek kávových zrn mohl rozdělit? V Turecku je pití kávy tak důležitým kulturním aspektem, že v Konstantinopoli v 16. století vešel v platnost zákon, umožňující ženám rozvod, pokud jim manžel neposkytoval dostatečné množství kávy. 

Tento zákon již samozřejmě platný není, ale je z něj patrné, jakou roli hraje káva v kultuře a rodině. Raději se tedy přesvědčte, že máte doma dostatečné zásoby kávy, ať nemusíte nést následky! 

4) Navzdory tomu, co si většina lidí myslí, pitím espressa nepřijímáte větší množství kofeinu

Šálek espressa o velikosti zhruba 30 ml, obsahuje podle amerického ministerstva zemědělství 63 mg kofeinu. Stejné množství filtrované kávy má 12-16 mg. Technicky vzato je espresso „kofeinovější“.

Překapávaná káva se však nikdy nepije v tak malém množství, ve finále tak můžete přijmout mnohem větší množství kofeinu právě pitím filtrované kávy, často to znamená až 95-128 mg kofeinu. Pokud chcete váš denní příjem kofeinu omezit, je tedy espresso ideální řešení.

Ovšem pouze v případě, že zůstanete u jednoho šálku denně. 

5) Brazílie je největším světovým producentem kávy, následuje jí Vietnam a Kolumbie

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Brazílie je také jednou z mála zemí na světě, kde se pěstuje jak Arabica, tak Robusta. Výběrová káva je velice důležitá pro brazilskou ekonomiku a tvoří hlavní vývozní artikl.

6) Asi 100 šálků kávy je smrtelná dávka kofeinu.

Vypít 100 šálků kávy? Nepředstavitelné. Zhruba to je ale odhadovaná smrtelná dávka kávy, vzhledem k obsahu kofeinu v jednom espressu. Příznaky předávkování kofeinem – nervozita, roztěkanost, třes rukou – se však mohou dostavit již po pár šálcích.

Většina případů předávkování kávou ovšem nepochází z běžného pití kávy, ale spíš z alternativních způsoby „konzumace“, jako je například kávový klystýr. Extrémní množství kofeinu ve vašem těle může vést k infarktu nebo záchvatům.

7) Existují dva druhy kávy, Arabica a Robusta.

Mají různé chutě a jiný obsah kofeinu. Boby Arabica jsou nejpopulárnější po celém světě. Až 70% kávy, které bylo na zemi vypito je Arabica.

Robusta roste v různých klimatických podmínkách, z velké části v Africe a Indonésii. I když většina lidí dává přednost chuti výběrové kávy Arabica, Robusta má také své fanoušky, především proto, že má dvakrát tolik kofeinu než Arabica!

8) „Americano“ pochází z doby druhé světové války, kdy si Američtí vojáci v Itálii ředili espresso vodou, protože bylo příliš silné

Při přípravě Americana použijte velký šálek na cappuccino, 30ml espressa se poté dolije vodou v poměru zhruba 1:5. Výsledný nápoj je mnohem méně intenzivní a pro mnohé chuťově přijatelnější.

Jako u většiny nápojů i zde existují různé obměny. Můžete například použít menší množství vody nebo espresso připravit do šálku, který již horkou vodu obsahuje.

Tato káva se nazývá long black nebo-li dlouhá černá a má menší množství crémy.

9) New York vypije asi 7 krát více kávy než zbytek světa. 

Nejspíš proto je to město, které nikdy nespí! Nejpravděpodobnějším důvodem je, že se jedná o jedno z nelidnatějších měst. Kavárny jsou zde skutečně na každém rohu a káva je již neodmyslitelnou součástí americké kultury.

10) První webová kamera byla použita, aby sledovala konvici s kávou na univerzitě v Cambridge

Také vás rozčílí, když si jdete dolít kávu a zjistíte, že konvice v kávovaru je prázdná? Aby vědci z počítačového oddělení university tomuto zklamání předešli, vymysleli kameru, která živě snímala kávovar. Kamera byla funkční 1991 do roku 2001. V průběhu 90. let, kdy internet začal umožňovat zobrazování fotek a videi, byla konvice přenášena i online. 

Představte si, jak kamera míří na prázdnou konvici, kterou mohou vidět všichni na svých počítačích, ale nikomu se nechce vstávat, aby uvařil čerstvou kávu.

11) Káva je jedna z hlavních komodit

Ve skutečnosti je káva druhá nejobchodovanější komodita na světě, je druhá po oleji. Ale bezpochyby je jednou z nejoblíbenějších.

Spotřeba kávy je dobrá pro rozvojový svět, protože 90% kávy je vypěstováno právě v těchto zemích, zatímco většina této kávy je vypita v rozvinuté části světa. Hlavní je, že obchod s výběrovou kávou přináší peníze do chudých zemí.

12) Dva nejpopulárnější nápoje na Zemi, voda a káva

Opravdu to není překvapivé, když se nad tím zamyslíte. Káva je první nápoj, který si dává mnoho lidí po ránu na celém světě. Káva se stala v moderní době jádrem velkého počtu kultur po celém světě z různých důvodů.

Káva je velkou částí světové ekonomiky, proto bylo alarmující, když byla označována jako něco špatného. To se naštěstí změnilo a výzkumy prokázaly, že je káva zdravá a že si ji mohou lidé na celém světě dopřávat denně.

13) Slovo káva pochází z arabského qahwah, což byl původně termín označující víno

Výraz qahwah označoval tmavý nápoj, čímž bylo právě červené víno. Lehce odlišný termín qahwa poté znamenal nápoj „omezující chuť k jídlu“. Za těmito výrazy stojí původ slova káva, který je podobný ve všech jazycích světa. Další legenda vypráví, že slovo pochází od jména oblasti Caffa v Etiopii, kde se káva začala pěstovat. 

14) Káva může nahradit fosilní paliva

Kávová zrna jsou hořlavá a vědci se domnívají, že by mohli nahradit fosilní paliva, jako jeden z našich hlavních zdrojů energie a pohonných hmot.

V roce 2011, britští inženýři vytvořili vůz, který jezdí na kávová zrna, a zlomili rekord o nejrychlejší auto, které funguje na ekologické palivo. Jednoho dne možná nebude káva „pohánět“ jen nás, ale i naše auta.

15) Káva byla původně potravina, ne pití

První africké kmeny kávu konzumovali, nedělali z ní lahodný nápoj, který známe dnes. V kombinaci kávového zrna s tukem se vytvoří energetická koule, která se žvýkala a dodávala tělu kofein.

Dobře, mastné energetické koule nevypadají tak chutně, jako šálek ledového espressa, ale je to dobrý způsob jak získat rychle energii. Co myslíte? Byla by ve světě nebo u nás poptávka po takových koulích?

16) U lidí, kteří pijí přiměřené množství kávy je menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo demence

To vše potvrzuje studie z roku 2009. Přiměřené množství je ve studii definováno mezi třemi až pěti šálky za den.

Dalším zdravotním přínosem kávy je to, když si dáte šálek před sportovním výkonem či tréninkem. Máte více energie a vaše svaly pracují lépe. I proto je kofein součástí velkého množství doplňků stravy pro sportovce. 

17) Podle legendy kávu objevil etiopský pastýř, jehož kozy plody tohoto keře snědly

V etiopské oblasti Caffa se káva pěstuje již stovky let. Podle legendy si právě tam místní pasák koz všiml, že po pojídání této rostliny jsou jeho zvířata mnohem aktivnější a tak objevil blahodárné účinky kávovníku. Co je na tom pravdy nevíme, za objevení kávy jsme však vděční! 

Ještě chcete vědět o kávě více, máme pro vás článek o pražení kávy.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů
Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verze oblíbeného mlýnku Mini Mill Slim s vylepšenou šestihrannovou klikou v elegantním tmavě dýmovém provedení.

Skladem

Regular price
689,00 Kč
Cena
649 Kč

Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verze oblíbeného mlýnku Mini Mill Slim s vylepšenou šestihrannovou klikou v elegantním tmavě dýmovém provedení.

Budete mít zájem:  Temporomandibulární (čelistní, žvýkací) kloub – jeho poruchy a problémy

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.

Skladem

Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Jednoduchá černá frenchpress konvice s objemem 350ml pro bezchybnou přípravu filtrované kávy s plným tělem

Není skladem

Jednoduchá černá frenchpress konvice s objemem 350ml pro bezchybnou přípravu filtrované kávy s plným tělem. 

vhodná pro každého

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos. 

Cena: 399 Kč / kg

Skladem

Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos. 
Cena: 399 Kč / kg

Nejdražší kávy světa

Zajisté nás občas zláká ochutnat nějakou výjimečnou a jedinečnou kávu, některou z nejdražších káv na světě.

Například můžeme zmínit kávu Kopi Luwak, která se nesklízí zcela běžným způsobem na plantážích. Její nenapodobitelná chuť je oceňována všemi znalci, ovšem někdy jen do doby, než zjistí, jak vzniká její nenapodobitelné aroma. Jméno „luwak“ totiž v Indonésii patří jednomu kunovitému zvířátku, cibetce.

Ta se živí hmyzem a tropickými plody, ale také plody kávovníku, které prochází jejím trávicím traktem. V trusu tohoto zvířátka zůstávají peckovice kávovníku a tak po nich denně pátrají sběrači. Když je naleznou, odstraní obal a tradičním způsobem upraží nepoškozená kávovníková zrna.

Cena kávy za kilogram se pohybuje kolem tisíce dolarů a tak může být právem tato káva považována za nejdražší kávu na světě.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Vědci se pokoušeli zjistit proč má káva tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť. Nejprve byla cibetka považována za „odborníka“, který si vybírá jenom ty nejlepší zrna kávovníku, ale pak se zjistilo, že je tomu jinak.

Vědci z Ontaria přišli na to, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který je způsoben bakteriemi (hlavně bakterie kyseliny mléčné) a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a tím se ztratí z kávy některé hořké látky.

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky v zajetí se odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Dnes se už sice daří chovat cibetku uměle, ale přesto se dělají aromatizované kopie a vlastně jen 5 % kávy Kopi Luwak je opravdu z cibetky, zbytek je totiž pančován. Proto při koupi této kávy je nutností vyhledat renomovaného obchodníka s přímými obchodními styky, protože jinak se nám může stát, že narazíme jen na předraženou náhražku této kvalitní kávy.

A jak tedy chutná? Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Mezi další skvělé kávy jistojistě patří i Jamaica Blue Mountain, která je už ale pěstována na plantážích a sklízena tradičním způsobem. Je to velmi ušlechtilý druh, který pochází z ostrova Jamajka, kde se pěstuje v oblastech s nadmořskou výškou okolo 2000 metrů. Typická jsou pro ni větší, tmavě modrozelená zrna.

Káva vyniká jemnou kyselostí a bohatou oříškovou chutí. Nejlepší je středně upražená a je ceněna především pro sytou a zároveň delikátní vůni.

Většina produkce této kávy skončí na japonském trhu, kde je velmi vyhledávaným druhem. U nás se dá samozřejmě také sehnat, ale velmi pravděpodobně se nebude jednat o ty nejkvalitnější druhy.

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Do třetice všeho nejlepšího zmíníme kávu Kona, která je pěstována na havajských plantážích, na vulkanické půdě svahů sopky Mauna Loa. Jsou zde ideální podmínky pro její pěstování – je zde vyvážený poměr srážek, slunečního záření a pravidelná odpolední oblačnost zastiňující kávovníky před prudkým sluncem.

Káva má špičkovou kvalitu a je proslulá svým jedinečným aroma, má vynikající měkkou chuť s oříškovou příchutí, decentní a bohatou kyselost.

Špičková italská káva a nejlepší kávovary | e-shop PAVIN CAFFE

Káva zrnková Espressobar – směs arabica a robusta

Naše směs káv odrůdy Arabica pro ESPRESSOBAR je především z kávových plantáží Brazílie, Kolumbie a Peru, do směsi ESPRESSOBAR používáme také odrůdy káv Robusta z kávových plantáží Indie a Vietnamu. Směs káv pro ESPRESSOBAR vychází z naší kávy SUPERBAR, pro ESPRESSOBAR je použito více robusty, jedná se tedy o silnější kávu, velmi oblíbenou našimi zákazníky pro chuťovou stálost. 

Kávová zrnka s obzvláště jednolitým tvarem a barvou; espressu dodá velmi jemný a harmonický charakter, dokonalá harmonie bohatých květinových a ovocných tónů s jedinečnou chutí.Robusta pomáhá vyvážit chuť do tónů hořké čokolády pro každodenní espresso. Směs také velmi dobře vyniká v mléčných nápojích.

Káva Arabica i robusta vybraných ordůd pro směs ESPRESSOBAR prošla většinou procesem sklizně promytou metodou, kdy se sklizené kávové třešně po sběru z kávovníků pomocí vody a pohybem třešní v protíracím stroji zbaví slupky.

Surová kávová zrnka jsou obalena musiláží (dužinou), tato se odstraní a očištěná surová zrnka kávy se suší na slunci – vyvýšených roštech, případně také na betonové zemi. Zrnka se pravidelně obracejí aby došlo k rovnoměrnému vysušení. Po dosažení optimálních vlastností a správně vysušená se balí do jutových pytlů pro expedici.

Někteří farmáři používají také naturální – suchý proces. Kávové třešně se pouze propláchnou vodou pro zbavení nečistot, přemístí se na sušící plochy – venku pod sluncem, nebo také na sušící lůžka a zde asi dva týdny vysychají. Po usušení jsou zrna tmavě hnědá. Obecně platí.

že mokrý proces pomáhá uvolnit přirozené chuti kávy, zvýrazňuje všechny vlastnosti kvalitní kávy. Suchý proces se používá více tam kde není mnoho vody pro zpracování.

Naši kávu pro Vás v Itálii nezpracováváme v silech roboticky ale ručně, každý pytel šetrně smícháme pro pražení v přípravné „vaně“, v optimálním poměru vybraných káv pro daný chuťový profil tato káva putuje do předehřátého pražícího stroje PROBAT. Zde probíhá proces šetrného pomalého pražení při optimální nižší teplotě.

Po procesu pražení, následného chlazení se káva přesune do zásobníku pro nutnou deoxidaci, po nezbytných dnech odpočinku projde procesem balení.

Kávu objednáváme čerstvou s minimálními prostoji od výroby, v množství předpokládaného prodeje do třiceti dnů od přepravy. Vybíráme přepravce s dodáním do druhého dne, odpadají tedy teplotní šoky při transportu a káva je skutečně ve vysoké kvalitě čerstvá připravena k expedici.

Obaly jsou uzavřeny svařováním v průběžné baličce, baleny v ochranné atmosféře a vybaveny jednocestným ventilem a splňují i nejnáročnější požadavky pro moderní skladování potravin.

Nyní je tedy pouze a jen na Vás jak si vychutnáte naši kávu ve Vašich podmínkách 

Kopi luwak – nejdražší káva světa ohrožuje cibetky

Znáte fantastickou scénu z filmu Bucket list (Než si pro nás přijde) týkající se kávy kopi luwak? Pokud ne, dovolte nám přiblížit závěr filmu, v níž hraje hlavní úlohu.

Na smrt nemocní přátelé, milionář Edward (Jack Nicholson) a automechanik Carter (Morgan Freeman), užívají svá poslední dobrodružství, přičemž Edward si v mnoha chvílích vychutnává kopi luwak a Carter odmítá s odůvodněním, že je moc nóbl.

Na konci filmu leží Carter, který měl mimochodem obrovské všeobecné znalosti a rozhled, v nemocničním pokoji a nechává svého bohatého přítele číst: „Kopi luwak je zajisté nejdražší káva na světě. Podle mnohých expertů spadá do kategorie velmi vzácných nápojů. Ve vesnici na Sumatře, kde pěstují její boby, žije druh divoké kočky.

Tyto kočky jedí boby, stráví je a potom je vykálí. Vesničané seberou a pečlivě zpracují výkaly. Je to právě ona kombinace bobů a střevních šťáv z divoké kočky, jež dává kopi luwak její jedinečnou chuť a aroma.“  Edward dočte a komentuje: „Tys mě posral.“ A Carter už to nevydrží smíchem: „Kočky mě předběhly.“

Jack Nicholson si vychutnává kávu z výkalů… a neví o jejím původu

Scéna má, možná díky překladu, pár faktických chyb, ale základ zůstává – jde o ultra drahou kávu z výkalů. Nejde sice o kočky, ale cibetky a spíše než o Sumatře by se mělo mluvit o Indonésii, ale to jsou v kontextu filmu drobné věci, byť přírodovědec či geograf by to viděli jinak.

Snobové ohrožují cibetky

Dovolte mi osobní vzpomínku. Jsem silný kafař, který spotřebuje kolem 8,2 kg kávových zrn ročně. Když jsem měl možnost ochutnat kopi luwak v malajské Malace, neodolal jsem a šálek zakoupil. A snad poprvé v životě vylil do kanálu.

Budete mít zájem:  Doporučení obvoďáka nepotřebujete, i když vám tvrdí opak

Nevadilo mi, že je z výkalů, kdyby mi vadil původ, vůbec bych za kávu neutrácel, vadila mi chuť. Z mého osobního úhlu pohledu prostě hnusná.

Cenou se skutečně jedná o extrémně drahou záležitost v USA můžete za šálek zaplatit i 80 dolarů, což je podle aktuálního kurzu 1720 korun.

U nás ho můžete pořídit levněji, ale i tak nejde o žádnou láci. Pít kopi luwak je ve světě symbolem luxusu.

Cibetkovitá šelmička druhu Paradoxurus hermaphroditus se česky jmenuje ovíječ skvrnitý, a byť patří mezi šelmičky, nepohrdne ovocem, a dokonce ani palmovým vínem, které domorodci nechávají kvasit na kmenech palem.

Přestože je jejich domovinou les, v době zralosti působí škody nejen na palmových plantážích, ale i v porostech ananasů či banánů. Pokud bychom alespoň vzdáleně chtěli cibetky k něčemu přirovnat, tak jde o něco mezi kunou a divokou kočkou.

Z výkalů této šelmičky se dělá nejdražší káva na světě

Nikoli plantáže kávy, ale chovy

Trávicí enzymy mění strukturu proteinů kávových zrn, což mění kyselost kávy a podle mnohých ji činí jemnější. Kopi luwak se stalo obchodním artiklem, který nelze nasytit sběrem přírodních výkalů.

Proto vznikla potřeba ovíječe začít chovat, krmit kávovými bobulemi, aby byl neustálý přísun výkalů. A právě tady ochránci zvířat zaznamenali, že podmínky na farmách nejsou, eufemisticky řečeno, zrovna ideální.

Časopis Animal Welfare popisuje podmínky ne nepodobné na některých farmách kožešinových zvířat. Kotce plné výkalů, zvířata překrmená kávovými boby (čím více sní, tím více vykálí) a v důsledku monodiety „zfetovaná“ kofeinem. Dráty klecí tvořily i podlahu.

„Neustálé stání na takovém druhu drátu způsobuje vředy a odřeniny. Nemají kam jít, aby se dostali z podlahy. Je to neustálý a intenzivní zdroj bolesti a nepohodlí,“ řekl Neil D'Cruze, výzkumník, který sleduje stav cibetčích farem.

Je libo kopi luwak?

Nejdražší neznamená nejlepší

Ve hře je ještě jeden aspekt. Pěstitelé kávy se snaží nejlepší boby dostat rovnou do výroby, takže na cibetky zbývají boby podřadné kvality. Ironií osudu pak je, že právě z nich vzniká kopi luwak – nejdražší káva světa.

Běžně se káva z cibetkových farem označuje jako „přírodní“, což evokuje, že jde o v přírodě sbírané výkaly. Byť je v některých asijských zemích chov cibetek „na výkaly“ omezen či přímo zakázán, přece jen se cibetky dále chovají.

Nasbírat v přírodě tolik výkalů, aby to pokrylo poptávku, totiž není možné.

Text: Topi Pigula

VĚDA: Trus (1)

Vše, co jste chtěli vědět o výkalech, ale neodvážili jste se zeptat

Muž se nastoupí do letadla a zjistí, že dostal místo vedle pohledné blondýnky. Okamžitě se k ní otočí a udělá první krok. „Víte,“ říká, „slyšel jsem, že let lépe utíká v hovoru se spolucestujícím. Pojďme si tedy povídat.“Blondýna, která si zrovna otevřela knihu, ji pomalu zavře a řekne muži: „O čem byste se chtěl bavit?“„Hmm, nevím,“ řekne muž.

„Což takhle o nukleární energii?“„Dobře,“ řekne blondýnka, „to by mohlo být zajímavé téma, ale nejdříve mi dovolte jednu otázku. Kůň, kráva i jelen jedí to samé – trávu. Nicméně jelen vyloučí male kuličky, kráva velkou mokrou placku a kůň skoro suchou koblihu. Proč si myslíte, že to tak je?“Muž je ohromen. Až nakonec odpoví: „Nemám nejmenší tušení.

„Tak mi tedy řekněte,“ odvětí blondýna, „jak je možné, že se cítíte na debatu o nukleární energii, když nerozumíte ani hovnu!“

Blondýnka má přirozeně pravdu, ale její přístup k diskuzi je často odmítán ať už z jazykových důvodů, nebo pro nevhodný námět.

Přitom třeba Jan Werich kdysi prohlásil, že slovník prostšího člověka by mohl obsahovat na jedné straně dvě slova – oslovení „vole“ a podstatné jméno „hovno“ – a na straně druhé zbylých deset tisíc slov českého jazyka s komentářem, ve kterých výjimečných případech mohou ona dvě zásadní slova nahradit.

Ačkoliv v obecné češtině je nejběžnějším vulgárním označením stolice výraz hovno, který však, jako mnoho výrazů z oblasti vylučování a rozmnožování, získal již v dávno prošlé minulosti vulgární významovou příznakovost. Původně označoval kravské lejno, z těchto slov také etymologickým splynutím (resp.

etymologickou kontaminací) vznikl. Lejno pak je historickým slovanským označením produkt defekace (tj. vyprazdňování tlustého střeva) a pochází z indoevropského základu lei- (mazlavý). Tento termín je v současné češtině vnímán jako zastaralý, nicméně se i dnes používá v běžné řeči.

Asi “nejsprávnější” termín je výkal (latinsky exkrement od slova exkrece – vylučování, případně faex, množ. č. faeces). U zvířecích výkalů se používá také termín trus. Ovšem k lingvistickému a literárnímu náhledu na tento námět se vrátíme později. Zatím se zaměříme na pomoc při případných rozhovorech v letadle.

Můj zájem byl motivován nejen snahou obstát při takové diskusi, ale také návštěvou Australského muzea v Sydney, kde mě zaujala napodobenina obrovského pravěkého vombata. Z připojeného popisu jsem se dozvěděl, že vombati vyměšují trus ve tvaru kostek.

Ačkoliv vombati jsou dnes největší vačnatci, váží jen 25-35 kilogramů a jejich hranatý trus je přirozeně také proporcionálně menší než výkaly jejich předků. Nicméně bobky vombatů ve tvaru kostiček jsou nazývány zázrakem přírody. Jejich hranatý trus má svůj účel.

Vombati totiž mají kvůli svému životu pod zemí hodně špatný zrak. Poloslepým tvorům nezbývá nic jiného, než hledat partnera pomocí čichu. Proto zvečera vycházejí z bezpečí nor a pečlivě rozmisťují po okolí hromádky svých hranatých bobků.

Pokud je najde potencionální partner, pozná po čichu a podle podle jejich tvaru, že je blízko někdo, kdo má zájem o páření. Z toho, jak má trus obroušené hrany, vyčte i to, kdy zhruba byly na místě zanechány. Vombatí trus má spoustu výjimečných vlastností i po biologické a chemické stránce.

Australský výrobce papíru Darren Simpson dokonce uvažuje o tom, že by se z něj daly vypozorovat nové postupy pro výrobu papíru. Důležité je podle něj především to, jak dokáží vombati trus téměř úplně zbavit vlhkosti.

Indonéská organizace Taman Safari Park, která sdružuje tři ZOO-safari z Bogoru, Pasurianu a Bali, nezůstala při úvahách, a tak si návštěvníci mohou v jejich prodejně suvenýrů koupit papír vyrobený ze sloního trusu. Tento netradiční a velice populární suvenýr se prodává v podobě sešitů, volných listů a recyklovaného balicího papíru.

Při výrobě se využívá potenciál, který v sobě nese jinak nepříliš zajímavá surovina. Tu produkuje každý den zažívací trakt chovaných slonů, kteří zpracují ve svých rozměrných útrobách jen asi 50 % rostlinné potravy, a zbytek vylučují v podobě natrávené vlákniny. Průměrný dospělý slon přitom vyprodukuje za jeden den asi 180 kilogramů trusu.

Ošetřovatelé ho pak odvážejí do haly, kde je sloní trus rozebrán a uvařen v horké vodě. Tím se jednak zahubí přítomní mikroby a základní surovina pro výrobu papíru se zbaví zápachu, ale zároveň tím natrávená vláknina ještě více změkne. Tento materiál je pak rozmixován a výsledná kaše je navrstvena na lis, kde prosychá do té doby, než jsou z ní vyřezány jednotlivé listy.

O odběr papíru z Taman Safari Park už projevily zájem i některé místní vzdělávací instituce.

Taman Safari Park není jediná firma, která využívá obchodní potenciál sloního trusu. Například mladý podnikatel z Brna založil v roce 2013 internetovou stránku Darujhovno.cz a prodává sloní trus za pouhých 300 korun. Zásilku doručí anonymně.

Jak vyplývá z obchodních podmínek webu, hiseshop je veden jako obchod s přírodními hnojivy, což provozovateli usnadňuje podnikání. Nicméně zásilky jsou dodávány v dárkovém balení. Podle reklamy “na světě a obzvlášť v České republice existuje nespočet lidí, kteří si zásilku od darujhovno.cz jistě zaslouží.

Naše služba dává široké veřejnosti možnost vyjádřit svůj názor na konkrétní osoby, firmy a jejich jednání.” Majitel firmy také slibuje, že brzo bude k dostání žirafí i další trus: “Budeme se snažit rozšířit náš sortiment o hovna dalších zvířátek jak domácích, tak exotických, aby si každý přišel na své.

” Pražská ZOO, která sloní trus prodává již několik let jako hnojivo pro zahrádkáře, je dalším příkladem a pravděpodobně také dodavatelem brněnského podnikatele. Ve zmíněné ZOO jsou kyblíky sloního trusu o váze 1,5 kg k dostání za 70 Kč,a při vrácení vymytého a nepoškozeného kyblíku za 50 Kč.

Budete mít zájem:  Optometrista

Jihomoravské zoo slony sice nemají, zvířecí exkrementy ale u nich na dračku jdou také. Žádané jsou hlavně tygří a lví výkaly, které údajně skvěle odpuzují kuny.

Při návštěvě delty řeky Okavango v Botswaně jsme při vycházkách nejen pozorovali stáda antilop, zeber, buvolů, slonů, gnu a jiných pakoňů, žirafy, hrochy, hyeny a tisíce ptáků, ale take jsme se věnovali skatologickému výzkumu, tedy nauce o výkalech. Učili jsme se rozpoznávat od sebe trus všech již jmenovaných zvířat a i jiných, na která si už nevzpomínám.

Dozvěděli jsme se také například, že hromady zanechané bílými nosorožci značí jejich území. To by mohlo také vysvětlit časté výlety cestujících žen na záchod. Vědci zkoumali reakci dospělých teritoriálních nosorožčích samců, kteří po očichání vzorku běhali okolo, značkovali si teritorium a snažili se najít jedince, který se na místě vyprázdnil.

Zjistili také, že nosorožci rozpoznávají pohlaví a známost z trusu ostatních jedinců. Navíc, jejich reakce na trus známých versus neznámých zvířat byly rozdílné. Nosorožci k trusu neznámých nosorožců čichali dvakrát déle než k trusu jedinců, se kterými obývají stejnou lokalitu.

Pozitivně dopadl i test na rozpoznávání pohlaví, jelikož latence ostražitosti se lišila v závislosti právě na pohlaví dárce vzorku. Ovšem nosorožci nejsou jediní lichokopytníci, kteří značkují trusem. Dělají to i teritoriální druhy koňovitých, včetně divokých oslů a některých zeber. Ovšem jejich značky, hromady trusu, jsou spíše než na hranicích umístěny ve středu teritoria.

Lišky zase pokládají svůj trus na vyvýšená místa, například na pařezy nebo na kmeny vyvrácených stromů, protože z vyvýšeného místa je pach trusu snadněji rozšiřován větrem. Pachem svého trusu označují svá lovecká území.

Do delty Okavango se zřejmě nějak doneslo slavné prohlášení bývalého kanadského premiéra z roku 1970 – “mange la merde” (doslovně “jezte hovna,” ale užívané Francouzi ve smyslu “jděte do hajzlu”). Ovšem tady jeho slova dávají smysl.

Průvodce nám totiž vysvětlil, že zebří hříbata musí jíst výkaly svých matek, protože jako býložravci s jedním žaludkem potřebují mít v žaludku nějaké bakteriální enzymy a červy nutné k zažívání rostlinné stravy, které se nemohou dostat do jejich žaludků žádným jiným způsobem.

Podobně se prý již během prvních dnů života pštrosích kuřat ustaluje ve slepých střevech a v tlustém střevě mikroflóra, která je nutná pro trávení. Tento proces se podporuje tím, že kuřata přijímají jako první potravu trus svých rodičů, který již obsahuje potřebné kmeny bakterií.

Později jsem zjistil, že požírání výkalů, odborně zvané koprofágie, není tak neobvyklé, jak jsem si myslel. Mláďata koalů prý také pravidelně požírají matčin trus a třeba u psovitých šelem je koprofagie za určitých okolností normálním chováním. Feny po porodu čistí svá štěňata a požírají jejich výkaly i moč, aby udržely pelíšek čistý.

Svůj trus žerou také králíci, papoušci atd. Dalším takovým případem, s kterým jsme se setkali v Okavango, je prase bradavičnaté (warthog), které se živí hlavně trávou, ale také žere kořeny, bobule, okusuje mladé stromy a příležitostně žere i mršiny. Žere i svůj vlastní trus a také trus nosorožců, buvolů, antilop a dalších zvířat.

Četl jsem také, že jistý profesor na Cornellově veterinární škole dokazoval neškodnost a sterilitu výkalů novorozeněte tím, že před svými studenty pojedl lžičkou obsah tlustého střeva mladého telátka na pitevním stole.

Proces trávení není dokonalý, takže člověk výkaly vyloučí přibližně třetinu užitečných bílkovin. Svým způsobem jsou i výkaly nutričně poměrně bohatou stravou. Ovšem mezi lidmi není pojídání výkalů běžné, především z estetických důvodů. Potrava má na vlastnosti výkalu přirozeně velký vliv.

Jídlo bohaté na vodu, především zelenina, vede k velkým a kluzkým exkrementům, zatímco tučná jídla spíše k malým a pomalým. Výkaly vegetariánů a lidí, jejichž střeva produkují větší množství metanu, mají tendenci plavat na hladině. Na stravě závisí přirozeně i zápach výkalů.

Kojené děti mají výkaly téměř bez zápachu, naopak alkoholici, s bohatou střevní flórou, mají mimořádně páchnoucí výkaly.

Jak zmíněno, v Okavango jsme viděli četné výkaly a porovnávali jsme je podle velikosti, tvaru a tvůrce. Bohužel teprve dodatečně jsme se dozvěděli, že pražská ZOO vydala Atlas trusu od Ivy Vilhumové, a to v rámci své reklamní kampaně s názvem „Made in nature“, která odvážně bourala určitá tabu s tímto tématem spojená.

Fotografie z kampaně jsou použité i v tomto atlasu. Zvířata lze charakterizovat nejrůznějším způsobem – tělesnými rozměry, systematickým zařazením, životním prostředím nebo biologickými projevy. Jedním ze základních projevů živého organismu je metabolismus a trus je jedním z produktů. Z trusu lze vyčíst mnohé.

Pražská ZOO také získala druhé místo v desátém ročníku prestižní soutěže o nejlepší kalendář roku v kategorii Propagační účin a hlavní idea. Její pohlednicový kalendář Made in nature 2010 s odvážným tématem zvířecího trusu tak zaznamenal úspěch nejenom u návštěvníků zoologické zahrady, ale též u odborné veřejnosti z oblasti polygrafie a reklamy.

Každý měsíc je věnován jednomu zvířecímu druhu a na přední straně je kalendárium s výtvarně pojatým obrázkem trusu na bílém pozadí, zatímco na zadní pak je foto zvířete s informací o něm, pochopitelně zaměřenou na danou oblast, tedy oblíbená strava, trávicí proces, vyměšování a popis exkrementu. Také např.

německá autorka Angelika Lang ve své knize Poznáváme stopy zvířat vydané vydavatelstvím Víkend v Líbeznicích věnovala 20 stran trusu.

Tento námět byl dále popularizován švýcarským Muzeem přírodní historie v Ženevě, které v roce 2012 uspořádalo fascinující výstavu nazvanou KK.ZOO (zkratka KK je pro slovo „caca“, tedy kakání).

Vystavené exponáty zahrnovaly všechny možné druhy exkrementů a trusu, kobylince, kravská lejna, králičí bobky či guano mořských ptáků, ale největším tahákem byl 65 milionů let starý výkal Tyrannosaura rexe. Mají bezpočet různých velikostí i tvarů a slouží k celé škále různých účelů: dají se jíst, použít jako zbraň anebo coby prostředek posílení společenských vztahů.

Někteří ptáci, například kosi či drozdi, používají svůj trus, jenž je obzvláště lepivý díky konzumaci jmelí, k bombardování nepřátel, kteří se přiblíží příliš blízko k jejich hnízdům. Podle kurátora “u některých zvířat fungují exkrementy jako opravdová sociální síť. Používají výkaly ke zdůraznění své přítomnosti, k vymezení teritoria anebo k hledání partnera k páření.

Lamy či velbloudi mají společné ‚latríny‘. Zvířata patřící ke stejnému stádu všechna vyměšují na stejnou hromadu. Jejím očicháním pak dokážou zjistit, kdo a kdy tam byl, a získat celou škálu dalších informací.“

Ženevská výstava není jediný příklad předvádění trusu veřejnosti. Ota Ulč ve svém článku Veřejné financování kultury a sloního trusu píše o polemikách v USA týkajících se umělecké hodnoty trusu.

Zmiňuje se o uragánu nevole, který v Brooklynu “vyvolal portrét, poloabstraktní koláž Panny Marie, skoro tři metry krát dva metry, posazeno do dvou koulí sloního trusu, obsypaného hrozinkami, se špendlíky ve tvaru slova VIRGIN a MARY. Jedno z ňader boží rodičky tvoří rovněž sloní trus.

” Cituje pak také autora, Chrise Ofiliho: “Slon v Africe symbolizuje sílu, trus v tomto kontextu má mínit plodnost.” Konečně “staří Egypťané uctívali hovnivála.” Podle Ulče “naprostá většina údajně pokrokových intelektuálů je plně na straně umělců užívajících trus ve svých dílech.

” Chvála sloního trusu umělcem nigérijského původu jako symbol plodnosti nachází ozvěnu v populárních knihách o Harry Potterovi od J.K. Rowlingové. Ta píše o fiktivním měsíčníku (mooncalf), nesmírně plachém tvoru, který ze svého doupěte vylézá pouze za úplňku.

Pozorování měsíčníků při tanci za svitu měsíce je fascinující a často výnosnou zkušeností, protože sebere-li se jejich stříbrný trus před východem slunce a pohnojí-li se jím záhony s kouzelnými bylinami a květinami, začnou tyto rostliny velice rychle růst a získají neobyčejnou sílu. Ve skutečném životě však může být sběr trusu také velmi výnosný.

Nejdražší káva totiž nepochází z plantáže, ale z výkalů. Mezi nejvzácnější kávová zrna patří cibetka. Jedná se vlastně o trus zvířátek – cibetek, která kávová zrna pojídají, v těle „zdokonalují“ a následně vyloučí. Lovci jejich výkalů tyto „poklady“ sbírají, pitvají a semena kávovníků z nich následně vyloupnou a upraží. Cibetková káva je indonéskou specialitou.

Pokračování zítra.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector