Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Vlastoručně nasbírané nebo vypěstované bylinky mají velký význam. Otiskne se do nich láska, péče a energie majitele. Všem doporučuji si čas od času zašpinit ruce od hlíny a vytvořit na zimu vlastní zásoby.

Osobní bylinky a samozřejmě i jiné výpěstky totiž fungují tak nějak… LÍP! V rámci vzdělávacího programu Bylinky našich babiček vás provedu mými zahrádkářskými pokusy a nabídnu tipy na bylinkové tvoření i těm, kteří nemají vlastní kousek půdy.

Truhlík může mít každý, co říkáte? 

Tento článek je ZDARMA jako ochutnávka našeho programu Bylinky našich babiček. Po celý bylinkový rok vás zásobí každý měsíc 6 články nabitými informacemi, radami a recepty z praxe. Prostě velká kupa voňavé parády! CHCETE HO? TAK ŠUP SEM!

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Jarní energii doplňujte pojídáním klíčků

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyNakličovací misky usnadní práci se semínky

Začátek jara je spojen podle Pěti elementů se Dřevem. Vše je v pohybu, vše je živé, vše je zelené. Ke Dřevu náleží orgán jater, jehož hlavním tématem je hněv. Pokud tedy v těchto dnech pociťujete lehkou podrážděnost, netrpělivost a vaše nálada lítá nahoru a dolů, jste v tom vlastně nevinně. Za jarní únavu zase mohou výkyvy hormonu melatonin v našem těle. Způsobuje je proměnlivé počasí, kdy se mění intenzita světla. Jeden den slunečno, druhý den pod mrakem, třetí den se hřejeme na lavičce v parku a čtvrtý den se choulíme před větrem do šály a čepice. Rozhodně tedy není dobré ze dne na den vysadit zimní dietu složenou z pečeného bůčku, husté čočkové polévky a zabíjačkových specialit a vyměnit ji za salátový detox s ovocnými šťávami. Pro tělo by to byl příliš velký šok. Klíčky jsou skvělým mezičlánkem, jak tělo pomalu přenastavit na jarní a letní režim.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyKlíčky ředkviček, brokolice, červené ředkve a jetele

V dietetice podle Tradiční čínské medicíny má pojídání klíčků obrovskou tradici. Uvádí se, že Číňané je považovali za plnohodnotnou stravu už před více než 5 000 lety. Dodnes jsou výhonky v asijské kuchyni oblíbené.

V písemných pramenech najdeme zmínky třeba z roku 1767, kdy mořeplavci používali klíčky jako prevenci před kurdějemi. V období Velikonoc se hodí si připomenout, že tradičním svátečním jídlem v 19.

století bývala pučálka, což je pokrm připravený z naklíčeného hrachu (chystám se na něj, těšte se na recept!). Velmi populární byly ještě za 1. světové války jako zdroj vitamínů a minerálů, který byl cenově dostupný pro každého.

Čerstvé klíčky jsou tělu velmi prospěšné. Ve chvíli, kdy semena namočíme, začne rostlina vynakládat obrovskou sílu na svůj růst a semínko spouští spoustu blahodárných procesů.

Klíčky pak obsahují kupu prospěšných enzymů, vitamínů, chlorofyl a také minerální látky. Důležité je vždy kupovat semínka, která jsou určena ke klíčení a ne k setí.

Ta, co patří do hlíny, jsou totiž často chemicky ošetřena a nejsou tak vhodná k přímé konzumaci.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyMáčení vaty je velká čvachtací zábava
Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyKlíčení řeřichy je velmi rychlé

Nejjednodušší je začít řeřichou. Každý zkusil už na základní škole .) Potřebuje vatu, aby do ní mohla pustit kořínky. Vatu namočte, a posypejte ji řeřichovými semínky. Do dvou dnů uvidíte, že vypouští klíčky a do pěti dnů máte krásně zelený talíř.

Řeřichu nemusíte předem namáčet, talíř umístěte na světlo, ale ne tak, aby na něj přímo svítilo slunce. Velmi jednoduché na klíčení jsou také fazolky mungo. Nasypejte je do prázdné zavařovačky tak, aby na dně byla asi 2 cm vrstva, zalijte vodou a na noc dejte do chladu a temna.

Druhý den propláchněte a dejte na šiřší misku, kterou přikryjete potravinovou fólií. Vytvoříte tak výhonkům dobré klima. Proplachujte třikrát denně. A postupně ujídat můžete asi od čtvrtého dne.

Výborné jsou také tepelně upravené, když je přihodíte do zeleninky s rýží nebo krátce podusíte na přepuštěném másle na pánvičce.

Stravu podle Pěti elementů konzultuji s úžasnou Romanou Doubravovou (zdravím!!!). Díky ní jsem přišla na chuť novým semínkům a objevila skvělé možnosti zpestření kuchyně.

Ještě než sklidíte nebo nakoupíte na trhu rané ředkvičky, nechte doma naklíčit jejich semínka. Chuť i vůně jsou velmi podobné! Velmi prospěšná, šťavnatá a nasládlá je i vojtěška.

Nakličovat můžete i obilniny, ze kterých si pak připravíte ranní kaši.

Líbí se vám tento článek? 72 dalších jich najdete v programu Bylinky našich babiček

Klíčky přidávejte na chlebíčky i do polévek

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyKlíčky můžete nasypat do polévky nebo na brambory místo petrželky
Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyPikantní ředkvičkové klíčky dochutí příjemně třeba čočkovou pomazánku

Klíčky můžete ozdobit každý talíř. Přisypávejte je do polévek, salátů nebo na svačinovou pomazánku. Ta na fotce je z červené čočky a máte ji hotovou za 15 minut. Na přepuštěném másle osmahněte do sklovita cibulku, nasypejte dvě hrsti červené čočky a chvilku míchejte, pak zalijte vodou. Čočka by měla být ponořená, ale neměla by moc plavat. Vodu budete průběžně dolévat. Ideální je vodu nahradit zeleninovým vývarem. K bublající čočce přidejte jednu větší mrkev nastrouhanou na jemno. Okořeňte kurkumou, pískavicí, solí a přidat můžete i chilli. Vařte podobně jako rizoto až do chvíle, než čočka změkne a vše má konzistenci pomazánky. Pokud ji chcete mít úplně hladkou, tak ji po uvaření vymixujte tyčovým mixérem. Servírovat ji můžete vlažnou a nebo ji sníst místo kaše na slano. Na fotce jsem použila žitný kváskový chléb a klasický toasťák (zrovna byla doma kalamita s teplou vodou .) a nouzový stav v kuchyni). Moc dobře pomazánka chutná i s pšeničnými plackami.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyRukola u nás často přezimuje i na venkovním záhonku
Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínkyŠpenát z podzimního výsevu

Když vás svrbí v komoře motyčka…

Letos nás Zima napínala, takže první semínka šla u nás na zahradě do hlíny až na konci března. I přesto se ale máme čím kochat. Na konci léta jsem rozhodila do záhonků špenát a rukolu tak, aby stihly před podzimními mrazíky vyrašit.

Špenát jsem na zimu zakryla smrkovými větvemi (podobně jako jahody nebo nové sazeničky náchylných bylinek) a rukolu nechala svému osudu. Obojí krásně přezimovalo a začíná se probírat k životu.

Rukola roste pomaloučku celou zimu, takže když zrovna není zapadaná sněhem, můžete po troškách otrhávat. Teď už k ní můžete natrhat malé pampeliškové listy, sedmikrásky, pomalu i popenec a začít připravovat salátky nebo pomazánky z divokých lístků.

Já je ráda míchám s jarním polníčkem a zálivku dělám úplně jednoduchou: 2 lžíce panenského slunečnicového oleje, 1 lžíce jablečného octa, špetka soli. Vše prometličkujte a pak do toho vhoďte oprané lístky.

Setí semínek v dětské úpravě

Do připravené půdy jdou jako první semínka ranného špenátu, ředkviček, hrášku nebo naťové cibulky. Ředkvičky nedávám do řádků, ale seju stylem halabala.

Lépe tak využijete plochu záhonku, ředkvičky méně zarůstají plevelem a protrháváte je pak přímo do pusy. Do setí můžete zapojit i děti, když jim semínka smícháte s trochou písku a už roční dítě pak zvládne “posolit” hlínu.

Semínka pak zapracujete do země hráběmi a pokropíte konví s kropítkem, abyste je nevyplavili.

Permasemínka – investice do budoucnosti

Mezi permasemínky najdete i staré nebo neznámé odrůdy

O permasemínkách jsem poprvé slyšela díky Marku Kvapilovi

Jarní očista pro naše játra

Ostropestřec mariánský, vzrostlá rostlina, vlastně bodlák, jehož krásný fialový květ asi známe ze zahrádek, se v poslední době dostává do popředí zájmu stále více jako léčivka. Pro očistu našeho těla se nyní nejvíce užívají jeho semínka, která nám mohou účinně pomoci s detoxikací jater po zimním období.

Ostropestřec mariánský – Silybum marianum

(čeleď Hvězdnicovité – Asteraceae) je rostlina, která má rodiště ve Středomoří. U nás se ve volné přírodě mnoho nevyskytuje, ale jako velmi dekorativní rostlinu ji lidé pěstují v okolí svého obydlí.

Detoxikace pomocí semen ostropestřce mariánského

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Vloni na jaře jsem potkala v obchodě s čaji pána, který si kupoval semínka z ostropestřce mariánského ve větším množství. Na můj dotaz jak a k čemu je užívá, mi odpověděl, že je přímo „chroustá“ a že pomáhají na játra.
Tenkrát jsem ještě mnoho o této bylině nevěděla. Ale jeho odpověď mě zaujala natolik, že jsem si řekla, že to musím vyzkoušet a sáček jsem též zakoupila. Chuťově mi nebyla semínka proti mysli a po namixování byla ještě chutnější.

Jarní doba je vhodná pro nejrůznější odstraňovaní škodlivin z těla. K detoxikaci jater postačí již pití odvaru ze semínek ostropestřce v podobě čaje. K přípravě odvaru je vhodné semínka pomlet na prášek.
Mnohem více účinný je však přímo olej ze semen ostropestřce anebo ještě více rozemletá semínka zamíchaná do tohoto oleje.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Pomletá semínka však mohou začít rychle podléhat oxidaci a proto jsem si zvolila tekutinu, do které jsem je po namixování namočila. Tou se stal přímo ostropestřcový olej. Ozdravný a dle pozorovaného účinku i silně detoxikační prostředek, byl na světě.

Určitě jsem „neobjevila Ameriku“ 🙂. Podobných detoxikačních výrobků je na našem trhu velký dostatek.  Jsou i jiné výrobky z ostropestřce, které jsou v podobě různých tinktur nebo výluhů či extraktů. To co vám nabízím k přípravě je však jednoduchý doplněk, který Vám možná též zachutná, pakliže jej vaše tělo potřebuje.

Přípravek z čistého ostropestřce

Základní předpis

Ingredience:

  • 100 g semínek ostropestřce mariánského
  • 70 g oleje z ostropestřce

Semínka, která zakoupíme jako čaj v jakékoliv prodejně bylinek, vysypeme na stůl a raději přebereme a vyřadíme případné kousky třeba stvolu, které tam nepatří.

Mezi semínky se mohou objevovat i jiná semínka, než z ostropestřce a ty také vyřadíme.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

  • Množství po 50 g namixujeme na prášek nejlépe v tříštivém mixéru na kávu a vsypeme do připravené skleničky, kterou doporučuji před použitím dobře vypláchnout vařící vodou a také ji do sucha vytřít.
  • Na váze pak sypkou směs zalijeme olejem, který je k dostání též v prodejnách se zdravou výživou a jeho cena není závratná.
  • Dobrým promícháním vytvoříme kaši, kterou přechováváme v ledničce.

Užívání

Při užívání jsem se u sebe setkala s velmi zajímavým poznatkem. Kaše ze semínek smíchaných z olejem mi tak zachutnala, že jsem úplně cítila, jak po ní mé tělo touží. Stala se mi téměř „mlsem“, na který jsem chodila i častěji než asi mé tělo potřebovalo.

Budete mít zájem:  Bezpečné země z pohledu nákazy koronavirem. Kam bude možné volně cestovat bez testů?

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Pro užívání doporučuji vzít pouze 3 x denně 1 rovnou čajovou lžičku připravené ostropestřcové „kaše“ po jídle. Když jsem množství, které doporučuji, sama předávkovala, tak se očistný proces dostavil někdy dosti razantně. Proto pro začátek jen uvedené dávky.

Dávky lze zvýšit individuálně dle chuti, kterou na tuto kašičku naše tělo má. Ale raději se budeme hlídat v konzumaci, protože nám většinou připravek docela chutná.

I při doporučeném množství může nastat silné pocení a někdy brzy následuje i očista tlustého střeva v podobě překvapivého vyloučení zplodin látkové výměny a to ještě většinou ten den večer a následně i ve velké míře další den ráno.
Obecně, ve dny užívání není určitě žádný problém s vyměšováním 🙂. Zde jsem pochopila význam ostropestřce mariánského při hubnutí. Pomáhá nejen s čištěním jater, ale i střeva.

Možná si kladete otázku, jak dlouho má tato kúra trvat. Přesně vám to nepovím, ale popíšu vám, co se přihodilo mně osobně. Jednoho dne jsem při užití své obvyklé ranní lžičky pocítila velice silný odpor k této kaši, že jsem se až sama podivila.

Je vhodné tento signál těla zaregistrovat a užívání ukončit, protože to, co jsme již pojedli, tak to je asi  to správné množství, které naše tělo potřebovalo k očistě a více již nechce. Toto je čistě můj osobní výklad a nemusí být v souladu s vědeckými studiemi, pokud na toto téma existují.

Proto se zřejmě objeví zmíněná nechuť k další konzumaci. Naše tělo vyšle signál velice spolehlivě a moje rada je uposlechnout. Další užívání dle mého soudu není nutné.

Většinou k očistě postačí asi tak dvě, maximálně tři připravené množství, které zde uvádím v přípravě (též viz foto).

 Doporučuji ponechat „kaši“ v ledničce a vrátit se k ní jakmile se chuť objeví znova.

Doplnění fenyklem a lopuchem

Ingredience:

  • 100 g semínek ostropestřce
  • 70 g oleje z ostropestřce
  • 5–10 g fenyklu
  • 5–10 g kořene lopuchu

Pro větší chutnost jsem si ji ještě vylepšila ostropestřcovou kaši namixovanými semínky z fenyklu a troškou pomletého kořene z lopuchu. Obojí pomůže s lepší stravitelností přípravku. Semínka fenyklu i kořen lopuchu lze pomlet v mlýnku současně.

Připravená doplněná směs může někomu chutnat lépe než samotný ostropestřec v oleji, a proto tuto variantu též uvádím. Množství přídavku je již na vašem zvážení, ale pro ovlivnění chuti stačí jenom trochu.

Účinky ostropestřce mariánského

O účincích se zmíním jenom okrajově, protože na internetu najdete spoustu informací, ze kterých jsem vytáhla jen ty nejdůležitější.

Očistná kůra s ostropestřcem pomáhá s regenerací jaterních buněk a současně čistí játra od jedů a toxických látek, které se nám v játrech usadily. Proto tuto kůru doprovází též pocení díky uvolněným toxinům.

Ostropestřec umožňuje obnovit funkci jater i po závažnějších onemocněních bez vedlejších účinků. Je vhodný při léčení ztvrdlých jater, u léčených alkoholiků, u lidí drogově závislých, při léčení nadváhy, při eliminaci běžných chemických příměsí z potravin tzv. éček.

Též pomáhá lidem, kteří mají játra poškozena v důsledku užívání chemických léků, po chemoterapii, po otravách houbami a jedynejrůznějšího druhu. Je též účinný při alergiích a i při zažívacích potížích.

Při užívání může dojít k lehkému zvýšení krevního tlaku a proto není ostropestřec jako razantní kůra doporučován těhotným a kojícím ženám a lidem, kteří již mají tlak vyšší.

Také je vhodné zařadit odlehčenou stravu, raději bez živočišných bílkovin a určitě se vyhnout konzumaci alkoholu.

Účinnou látkou je silymarin a jeho blahodárný vliv na naše tělo potvrdilo již mnoho vědeckých studií. Proto užívání ostropestřce je velice přínosné a přitom pro naše tělo nijak zatěžující.

Silymarin působí na zlepšení metabolismu jaterní buňky, stabilizuje její buněčné membrány, podporuje regeneraci jaterní tkáně a je výrazným antioxidantem, odstraňuje nebezpečné látky, volné radikály.

Ostropestřec mariánský má tolik tělu prospěšných účinků, že nedám na tento jarní očistný prostředek dopustit.

Upozornění závěrem

Po dobu této očistné kůry je velice vhodné jíst jen lehkou dietní stravu bez živočišných bílkovin, spíše si dát postní režim třeba o rýži a zelenině a také výrazně omezit solení.  Takto tělu velice pomůžeme s probíhající detoxikací. Samozřejmostí je, že v tomto období nebudeme pít ani  alkohol.

Nikoho však vyloženě nenabádám k následování uvedené kůry. Použití oleje z ostropestřce smíchaného s mixovanými semeny je sice velice chutná, ale někdy i razantní očista a je pro odhodlané jedince. Použití této detoxikace záleží na vaší chuti a odvaze něco podstoupit a je tedy jenom na vašem zvážení a též na vaši odpovědnost.

Pocení může být dosti intenzivní a očistné projevy též, ale podle osobních zkušeností nic z těchto projevů není nebezpečné, ba naopak, tělo se tímto zbavuje škodlivin. Snadnost, dostupnost a důležitost této kůry mne přesvědčila, že vám mám tuto informaci předat a na zdraví prospěšnou bylinku upozornit.

Poznámka: Není bylina, aby na něco nebyla… Ale i s léčivkami je potřeba zacházet opatrně a také se více o nich informovat. Mnohé informace chodí přímo od vás čtenářů, za což děkuji, ale nemohu vydávat celé úryvky článků, jsou chráněny autorskými právy, a ani odkazy, proto jenom vyjímám a je jen na vás, jak s danou informací naložíte.

Dle našeho předního léčitele je třeba si také ověřit, jaký jsem osobně typ a jak na mne může bylinka či její plod působit a také jakou situaci ve svém těle řeším. Pozor tedy i zde u ostropestřce na dlouhodobé užívání, což ani já osobně nedoporučuji.

Ostropestřec mariánský se dle informací používal na zvýšení tvorby mateřského mléka a používal se u matek, které neměly mateřské mléko, protože zvyšuje tvorbu prolaktinu, a toto ovšem může mít naopak neblahé následky u žen, které jednak nekojí, ale třeba si zjistily bulku v prsou nebo muži s problémy s potencí a lidé s vysokým tlakem. Zde nemusí tato očistná bylinka sloužit ke zdraví, ale spíš situaci komplikovat. Toto vše platí pro dlouhodobé užívání, proto prosím vše s rozvahou, zjišťujte, hledejte. Nikdo z nás totiž neví vše a já se zde snažím spíš vařit 🙂 a vymýšlet pokrmy. Moje informace o očistných postupech jsou hodně všeobecné a pro tento web spíše okrajové. Zda budete zkoušet vařit a očišťovat své tělo a jít cestou podobnou,  to je již jenom na vašem zvážení.

Poznámka doplněna 15.9.2016

Jaro, jsi tu! Pár tipů jak si užít novou sezónu

Začneme tím jednoduchým, zřejmým a neopominutelným. Hýbejte se! Jakmile se objeví první sluneční paprsky, máme motivaci se zase začít více hýbat a to je dobře.

Někteří z nás jsou sice aktivní i přes zimu, ale co si budeme povídat, příjemné počasí nás ven doslova láká.

Místo posiloven a tělocvičen otevřme náruč venkovnímu gymu – přírodě samé! Uvidíte, jak čerstvý vzduch nažene do vašich vlasů a celého těla spoustu radosti.

Dobíjení na slunci a příjem vitamínu D

Když ne pouze pro pocit radosti, tak pro ten zdravotní benefit. První paprsky pozitivně působí na naši náladu a celkově se cítíme optimističtěji.

Slunce s sebou totiž „jarní pocity“ tím, jak zvyšuje množství melatoninu a dobrá nálada je doslova naprogramovaná. Jděte na procházku, pusťte si do bytu slunce a automaticky vám bude lépe.

Zároveň čerpejte vitamín D, který je nezbytný pro vaše zdraví. Sbohem hibernace – vítej, jaro!

Nové barvy a vůně

S nadcházejícími měsíci bude přibývat barev a vůní, které doposud překrývala bílá, či šedá. Pestrost barev i vůní v přírodě, záplava květů zkrátka sytí náš mozek a dobíjí baterie.

Na každém rohu vidíme žlutou, oranžovou a červenou, které působí kladně na naši psychiku, pozvedají náladu a přímo vybízí k aktivitě. Jak se budí příroda, budíme se i my.

Osvěžte svůj šatník, byt či pracovní místo a automaticky pozvednete i svou kreativitu a energii.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Čerstvé byliny a sezónní delikatesy

Zatímco v zimě rostliny spí a regenerují, na jaře s novou silou vyrážejí do nového životního cyklu.

Je to skvělý čas, kdy vysadit na balkon do truhlíku první semínka, zahradníci jistě už vyrážejí na zahrádku, kterou si v zimě předpřipravili a nyní začíná pořádná práce s půdou. V supermarketech se začíná objevovat pestřejší nabídka.

My ale doporučjeme věnovat více pozornosti i lokálním pěstitelům, skvělý je např. systém KPZ, ale když se rozhlédnete, najdete určitě i další. Teď je ten správný čas zapojit se, mít „svého“ farmáře a jeho činnost podpořit svou pravidelnou dávkou financí.

my v Lifefoodu to tak děláme a všříme, že to má smysl. A navíc výpěstky stojí za to. A krom toho, nezapomeňte na divoké bylinky, které většinou často rostou nepovšimnuty někde u cesty či na louce. Takový první zelený lístek pampelišky – k nezaplacení!

Čas na změnu

Novoroční předsevzetí jsou pryč, ale jaro je svým způsobem také nový začátek. Vpusťte do svého života novou energii třeba v podobě nového sportu nebo třeba dobrovolnické aktivity. Můžete také inovovat své návyky, například začít si stlát postel, pokud jste to doposud nedělali. Náramně to prý zvyšuje výkonnost.

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Úklid vnitřní i vnější

Jarní úklid nám každému dříve nebo později do bytu nějak vpadne. Přestane vás bavit zakopávat o kozačky, na věšáku sjezdová bunda taky už trochu zaclání. To jaksi samovolně většinou spouští blokové čištění vašeho bytu.

I o venek se už nějak postarat umíme, nemusíte čekat, až se spustí akce Ukliďme Česko, ale spousta z nás už s sebou automaticky na výlet bere i pytle na odpadky, nebo se sousedy vyčistí kus města. Na co v tom jarním pučení trochu zapomínáme, je vnitřní úklid.

Přes zimu jsme se ladili a teď se hrne příval energiie. Někdy nás může uvrhnout do chaosu a přílišného neklidu. Začínáme zase nestíhat, být hrozně busy a honit deadliny a budgety. Jak se říká, nejlepší čas na meditaci je, když na ni není čas. Udělejte si ho, vyčistěte si hlavu a dělejte to pravidelně.

Když pro nic jiného, tak proto, že se to vyplatí. Dvakrát měř, jednou řež, se říká. Zkrátka čistá hlava je efektivní a kreativní a to chceš. 

A poslední myšlenka nakonec – obejměte jaro a nadcházející měsíce a vložte do nich důvěru. Přichází váš čas, čas tvorby. Pojďme na to.

Budete mít zájem:  Michal Burda: Tatér, který vám v Triku uvaří nejlepší kafe

Detoxikace, půst a očistná kúra: jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro vás vhodné?

Ať už jste se rozhodli zhubnout, začít žít zdravě nebo cokoliv jiného, budete potřebovat pevnou vůli, disciplínu a správné vykročení. K tomu vám může pomoci očista těla a mysli

Detoxikace je záhadné slovíčko, které se v posledních letech vynořuje stále častěji.

Je to jen reklamní tah na podporu prodeje potravinových doplňků nebo je pro nás opravdu tak důležitá? A je rozdíl mezi detoxikací, očistnou kúrou a půsty
(Poznámka: V řadě článků na téma “odstranění toxických látek z těla” dochází k záměně pojmů detoxikace = odstranění jedovatosti, jedovatých látek, detoxifikace = léčba závislostí na alkoholu nebo drogách.)

Detoxikace jako každodenní součást našeho života

Detoxikace je přirozený proces očisty, který probíhá v našem těle automaticky. Jedná se o odstranění toxických, zatěžujících a nadbytečných látek. Detoxikaci, tedy odvod odpadních látek z těla, mají na starosti především játra, ledviny a střeva.

Snížená funkčnost nebo nemoc těchto orgánů může vést nejen k hromadění toxinů v těle, ale také k závažným onemocněním. Činnost těchto orgánů navíc přímo souvisí s dalšími chody v našem těle a dokonce i s naším psychickým rozpoložením.

Není také náhodou, že tyto orgány jsou nejnáchylnější právě v zimních měsících (prosinec – tlusté střevo, leden – močový měchýř, únor – ledviny).

Zjednodušeně lze tedy říci, že pokud bychom chtěli podpořit očistný proces našeho organismu, měli bychom se zaměřit právě na tyto tři orgány.

Skutečnou detoxikaci bychom ale měli provádět jen v případě, že některý z těchto orgánů nefunguje správně, a vždy jen pod dohledem odborníka.

Co však můžeme udělat všichni hned teď je podpořit správnou funkci detoxikačních orgánů zdravým životním stylem

Ze svého života bychom měli vyloučit vše, co nám neslouží. Ať už na poli psychickém nebo fyzickém. Vyhnout bychom se měli kouření, nadměrné a časté konzumaci alkoholu.

Výrazně nám také škodí konzumace přesolených, příliš sladkých a chemikáliemi nadopovaných potravin a slazených nápojů, smažených jídel, polotovarů a fast foodu.

Také bychom měli dbát na to, abychom příliš neprochladli (k tomu slouží i konzumace tzv. teplých potravin).

Naordinovat bychom si naopak měli:

  • pravidelný pobyt v přírodě, který pomůže nejen uklidnit naši mysl, ale i rozproudit celý organismus
  • ukončení všech toxických a nefunkčních vztahů
  • zbavení se starých a nepotřebných věcí 
  • čas na odpočinek a příjemné činnosti
  • saunování, otužování a masáže
  • pití čisté a zdravotně nezávadné vody 
  • konzumaci plnohodnotných a čerstvých potravin, především pak zeleniny, ovoce a klíčků s doplněním luštěnin, ořechů a semínek
  • pití čerstvých šťáv, smoothies a rostlinného mléka
  • používání čerstvých nebo správně usušených bylinek na dochucování pokrmů
  • konzumaci fermentovaných potravin

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Očistné a jiné přírodní kúry se používají vždy s jasným cílem a pouze po určitý časový úsek.

Není vhodné brát kúru jako každodenní součást života, protože jednotlivé byliny a jiné léčivé složky fungují jen po určitou dobu.

Navíc je nezbytné přesně stanovit nejen cíl (tedy místo v těle, které by se mělo léčit/čistit), ale také přesnou dobu užívání, dávkování, apod. Všechny tyto specifikace by měl opět nastavit odborník po obsáhlé konzultaci. 

Pokud si chcete tělo pročistit jen tak proto, abyste se prostě cítili lépe a měli více energie, jednoznačně doporučujeme pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Pro přípravu šťáv vždy používejte ideálně co nejčerstvější sezónní plody (nyní tedy např. řepu, mrkev, celer, jablka, hrušky, apod.

). Můžete začít s jednou dávkou šťávy denně (např. místo snídaně) spolu s odlehčeným jídelníčkem (vždy však s důrazem na plnou výživovou hodnotu konzumovaných potravin). Už po 15 minutách po vypití šťávy pocítíte příliv energie, kterou vaše tělo bude zužitkovávat po celý den (tím se liší od cukru, kávy nebo energetických nápojů).

 

Cítíte-li se na to, můžete zkusit 3 denní očistnou kúru pomocí zeleninových šťáv. O přínosech odšťavňování si můžete přečíst zde.

Neméně důležitým pomocníkem očisty a detoxikace je půst. Půst je ohraničené období, kdy do těla nepřijímáme žádné potraviny, tedy ani čerstvé šťávy. Při půstu se smí pít pouze čistá voda, která je pro očistu přímo esenciální.

Představte si proud vody, který má sílu omlít tvrdé nerosty, jak čistí každý kout vašeho těla.

Pití výhradně čisté vody je důležité zejména proto, že i kdybychom snědli jen malý kousek potravy, nastartovali bychom znovu trávicí procesy a tím by naše konání postrádalo náležitou efektivitu. 

Zmínky o půstu nalezneme ve všech náboženstvích a u mnoha duchovních směrů. Řečtí filosofové používali půsty k získání vyššího duchovního poznání. Půsty však nemají jen duchovní a spirituální charakter, mohou také odlehčit naše tělo a upevnit zdraví na mnoha úrovních

K půstu je třeba vždy přistupovat zodpovědně s ohledem na zdravotní stav. Před zahájením půstu je třeba tělo vždy vyčistit, doporučuje se přejít na odlehčenou ovocno-zeleninovou stravu. To samé platí i pro režim po skončení půstu.

Není možné se jeden den přecpat smaženými jídly a pivem a další den „držet půst”. V takovém případě by půst neměl žádný efekt, naopak byste se cítili velice mizerně. Místo očisty byste tělu připravili nepříjemný šok, který byl provázen pocity hladu, malátností, podrážděností a silnou nutkavostí jíst.

Během půstu se také doporučuje věnovat se dalším očistným technikám jako je např. klystýr a jogínské čištění zažívacího systému pomocí teplé slané vody. Dále pak saunování, meditace, tvořivá činnost a celkové zklidnění těla a mysli.

Zkušení „půstaři” během půstu vykonávají normální denní činnosti, pokud jste ale začátečník, vyhraďte si na půst třeba jeden relaxační víkend. 

Doba délky trvání půstu se liší od každého jedince. Není třeba dodržovat předepsaná pravidla, vždy je nejdůležitější řídit se vlastním tělem a svými pocity.

Je však dobré mít na paměti, že během čištění organismu může dojít k přechodným nepříjemným projevům detoxikace. Ty se mohou projevovat jako nevolnost, malátnost a další.

Následně však odezní a dostaví se pozitivní účinky pročištění.  

Teď je ten nejlepší čas na jarní detox s bylinkami a semínky

Obecně se doporučuje začít jednodenním nebo přerušovaným půstem, aby si naše tělo zvyklo na nepřítomnost potravin. Jednodenní půst můžeme zkusit třeba jednou týdně, nebo během úplňku. Přerušovaný půst je možné dodržovat dlouhodobě nebo třeba jen dva dny v týdnu.

I během takto krátké doby dopřejeme našemu tělu zasloužený odpočinek. Při přerušovaném půstu, který trvá jen několik hodin, a jednodenním půstu však dbejte na to, abyste konzumovali výživově hodnotná jídla.

V opačném případě byste mohli sklouznout do redukční diety, kterou nelze udržet dlouhodobě.

Pozitivní účinek přerušovaného půstu (nazývaného také přerušované hladovění či anglickým pojmem intermittent fasting) spočívá v tom, že po dobu nejméně 16 hodin nepřijímáme žádné potraviny a tím pádem má naše tělo dostatek času, aby mohlo potravu zcela strávit a následně se mohlo zabývat jinou činností, než je neustálé trávení potravy. V tomto půstním čase dochází k obnově buněk, uzdravování poničených tkání, odstraňování přebytečného tuku, upravování hormonálního systému, čištění střev, cév a dýchacích cest, rozbíjení cyst, odvádění toxinů z těla a mnoho dalšího. V současné době se také mluví o tom, že přerušovaný půst spolu se správným stravováním může předcházet civilizačním onemocněním jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a dokonce i rakovina. Přínosy tohoto způsobu stravování potvrzuje také stále rostoucí počet lékařských a vědeckých studií a analýz. 

Podle obecného vzorce můžeme pochopit fungování tohoto půstu. První jídlo sníme ve 12 hodin a poslední v 20.00 hodin. Jak jsme již zmínili výše, potraviny přijímané v tomto období (tedy mezi polednem a osmou večerní hodinou) musí být výživově hodnotné.

Poslední jídlo by mělo být ideálně na zeleninové bázi, aby naše tělo v noci nemuselo usilovně trávit těžká jídla namísto toho, aby se věnovalo své očistě a obnově (zelenina se v průměru tráví přibližně 8 hodin, třeba obiloviny ale už 18 hodin a maso dokonce až 48 hodin.) 

„Jestliže jíte nesprávné jídlo, léky vám nepomohou. Jestliže jíte správné jídlo, léky nepotřebujete.”

Velice důležité je nepřijímat přehnanené množství potravy, i když bude zdravá. Ne nadarmo se říká „Jez do polosyta, pij do polopita.” Je také důležité mít na paměti, že ke změnám nedojde přes noc, pozitivní změny můžeme zřetelně pozorovat po 2 – 3 měsících. 

Jak si dlouhodobou očistu a zdravý životní styl usnadnit a trvale udržet? Podívejte se na naše tipy!

Odšťavňovače Kuvings – odšťavní během chvilky jakoukoliv zeleninu, ovoce a bylinky. Každý den si můžete připravit čerstvou a lahodnou šťávu, která zaplaví vaše tělo energií a zdraví prospěšnými látkami.

 
Vodní filtry Berkey – pomocí gravitační síly dokáží z vody odstranit všechny zdraví škodlivé látky, zanechají v ní však důležité minerální látky. Pijte čistou vodu, která neobsahuje chemikálie.

Karafy ViaHuman – harmonizují a vitalizují vodu, která vám ve své nejčistší podobě může předat svoji pozitivní energii.   
Vysoce výkonné mixéry Vitamix – představují naprostou špičku mezi mixéry. Dokáží během chvilky rozmixovat i ty nejtvrdší suroviny.

Připravte si lahodné krémové polévky (i z nevařené zeleniny), jemná smoothies, ořechová másla, výborné zeleninové a luštěninové pomazánky a mnoho dalšího. 
Fermentor Kuvings – kvašená zelenina, domácí sýry, jogurty, sirupy, ocet a víno. Ve fermentoru připravíte tyto super zdravé delikatesy velice jednoduše.

 
Sušička potravin Yden – nastavte si vlastní čas a teplotu, nebo nechte vlhkostní čidlo, aby vyhodnotilo nejlepší podmínky sušení. V režimech “ve stínu” pomocí teplého vzduchu nebo “na slunci”, pomocí jemného tepelného infračerveného záření.

Rovnoměrné sušení bez obracení se zachováním všech výživových hodnot a chuti. 
Minizahrádky Tregren – vypěstujte si doma vlastní bylinky, salát, keříková rajčata, papriky, jahody a další. V Tregren vám budou růst zdravé a silné rostliny. Bez ohledu na to, jestli máte dostatek světla v interiéru nebo času na domácí pěstování. 

Očistou organismu si dopřejeme vnitřní restart, který je potřebný k čemukoli dalšímu, co si přejeme začínat. 

Jarní třídenní detoxikace: Zhubněte a pročistěte tělo před Velikonocemi

  • Zbavte se nadváhy a načerpejte sílu a energii. Právě teď je ten nejlepší čas, kdy můžete očistit organismus od toxinů, které se vám v něm celou zimu usazovaly. A jako bonus ztratíte i pár kilo. Navíc tělo připravíte na přísun velikonočních dobrot, který vás čeká.
  • Každý den začněte vodou s citronem a zázvorem. Tenhle chutný nápoj vám pomůže rozproudit metabolismus a také podpoří pravidelnou stolici.
    Na jeho přípravu potřebujete jen velkou sklenici vody ohřáté na pokojovou teplotu, šťávu z ½ citronu a plátek z kořene čerstvého zázvoru. Smíchejte citronovou šťávu s vodu, zázvor jemně nastrouhejte a šťávu vymačkejte do sklenice s citronovou vodou.
    Vypijte alespoň jednu velkou sklenici. Pokud budete mít chuť, můžete nápoj popíjet i během dne.

  • Super detoxikační zelený džus
    Tenhle lehce stravitelný nápoj plný minerálů alkalizuje krev, což je při detoxikaci důležité. Pomáhá kontrolovat kvasinky, plísně a špatné bakterie.

    • Budete potřebovat:
    • 2 až 3 stonky řapíkatého celeru1 malou salátovou okurku2 listy kapusty1 hrst čerstvé zelené petrželky1 oloupaná limeta nebo citron
    • 1 jablko nebo hruška

Postup:Všechny ingredience odšťavněte a džus pak pomalu popíjejte. Pro ještě zdravější start do nového dne přidejte prášek ze sušené řasy Spiruliny nebo práškový zelený ječmen. Pokud nemáte odšťavňovač, zkuste vše rozmixovat s trochou vody nebo si nápoj připravte rozmícháním polévkové lžíce sušené řasy Spiruliny a polévkové lžíce práškový zelený ječmen ve sklenici vody.

Vypijte denně alespoň jednu velkou sklenici. Pokud ale budete mít chuť, můžete ho popíjet i během dne.

  • Mrkev, okurka a řapíkatý celer

    Tuhle svačinku si snadno připravíte předem do krabičky a vezmete si ji třeba do práce. Pomůže vám neporušit váš detoxikační režim.

    1. Budete potřebovat:
    2. 3 stonky řapíkatého celeru1 menší salátovou okurku
    3. 3 menší mrkve

    Po umytí zeleninu nakrájejte na malé proužky. Uchovávejte ji v chladničce, aby zůstala čerstvá a křupavá.

  • Orientální zeleninový salát

    Mořské řasy patří mezi rostlinné potraviny s nejvyšším obsahem živin a také vápníku a jódu. Ty pomáhají odstraňovat toxiny z vašeho těla.

    • Budete potřebovat:
    • na dressing:1 polévkovou lžíci jemně nastrouhaného kořene zázvoru 1 polévkovou lžíci sojové omáčky japonského typu
    • šťáva z 1 citronu
    • na salát:1 nastrouhaná mrkev2 malé  okurky, rozkrojené na polovinu a nasekané1 nasekan, zralé avokádohrst řeřichy nebo slunečnicových klíčkůhrst jemně nasekaného čerstvého koriandru1 plát řasy nori, na krájený na tenké proužky
    • 1 polévková lžíce opečených sezamových semínek

    Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte všechnu šťávu do zavírací sklenice. Dužinu vyhoďte. Do sklenice přilijte sojovou omáčku a citronovou šťávu. Zavřete víčko a dobře protřepejte.

    Zeleninu, řasu a bylinky smíchejte, zalijte dresinkem a promíchejte. Posypejte opraženými sezamovými semínky.

  • Aktivované mandle

    K odpolední svačině si každý den dejte hrst mandlí. Nechte je namočené v misce přes noc, aby byly připravené pro vaši očistu. Namáčení všech ořechů podporuje tvorbu užitečných enzymů, zvyšuje množství vitamínů, pomáhá neutralizovat toxiny v tlustém střevě a umožňuje zjednodušit trávení.

    Budete potřebovat:

    3 hrsti mandlí (nebo můžete vybírat ze slunečnicových semen, dýňových semínek, lískových ořechů, pekanových ořechů, para ořechů, makadamia ořechů, piniových oříšků…)voda zahřátá na pokojovou teplotu

    1 lžička nerafinované mořské soli

    Vložte všechny ingredience do mísy a zalijte vodou. Nechte je máčet po dobu 4 hodin nebo přes noc. Vodu vylijte a aktivované ořechy skladujte v chladničce.

  • Zeleninová polévka s bylinkami

    Tato zeleninová směs obnovuje rovnováhu kyselin a zásad v těle a také rovnováhu sodíku a draslíku. Polévka uvařená podle tohoto receptu vám vystačí na 3 dny.

    Budete potřebovat:

    1 litr vody4 střední cukety, jemně nasekané3 stonky řapíkatého celeru, jemně nasekaného1 šálek zelených fazolových lusků, nakrájených nahrubo1 velký svazek čerstvé petrželky, nasekané stonky a listy3 střední rajčata, nakrájená najemno3 stroužky česneku, nasekané najemno2 lžičky nerafinované mořské soli nebo 1 polévková lžíce organické miso pasty

    2 lžičky provensálských bylin, jako je rozmarýn, tymián, oregano…

    Všechny ingredience dejte do tlakového hrnce a přiveďte k mírnému varu. Snižte teplotu a vařte půl hodiny. Pokud chcete mít hladkou a krémovou polévku, vše roymixujte. Uchovávejte v chladničce.

  • Klíčová slova: dieta, zdraví, detoxikace, velikonoce, hubnutí

    Jaro — období růstu a nových začátků — čas jater a žlučníku

    Jak se vyhnout jarní únavě? Jak nejlépe odlehčit tělo po zimě, a tím vytvořit prostor nové funkční?

    Po dlouhém zimním rozjímání se hlásí postupně a stále intenzivněji asertivní jaro. Jaro je cítit ve vzduchu při každém nadechnutí, přichází změna energii, a tím se mění i potřeby našeho těla. Na jaře energie země stoupá směrem nahoru, jak v rostlinách, tak i v nás lidech a bere s sebou vše nepotřebné zatěžující. Tzv. jarní úklid je tady.

    Dřevo jako prvek je podle principů čínské medicíny přiřazen k jaru. K ročnímu období, kdy půda puká pod energií a pod novou silou růstu. Orgány spojené s prvkem dřeva jsou játra a žlučník. Právě ony jsou nyní nejvíce citlivé a potřebují naši pozornost.

    Lidé s oslabenou jaterní funkcí mohou během jarních měsíců pociťovat nepříjemnou ztrnulost tzv.dřevěnost na těle i na duchu. Také vnímají zhoršení zraku a kvality nehtů. Trápí je různé alergie, velká únava a bolesti hlavy. Stejně se cítí lidé, kteří v zimním období neuměli odpočívat.

    Pokud přijde jarní únava, tak je to signál, že je třeba udělat detox, nikoliv zvýšit dávky kávy a dobíjet energii cukrem. Tělo se totiž zbavuje odpadu a my mu můžeme snadno v tomto procesu pomoci.

    Během března a dubna jsou lidé více podráždění, hněviví, náchylnější k emočním výbuchům a vzteku. A to hlavně lidé s oslabeným jaterním okruhem. Zelená je barvou jara a prvku dřeva.

    Barva mladých rostlinek, mladých lístků dominuje v jarní přírodě. Je to barva žárlivosti, netrpělivosti, pomstychtivosti. Emocí, které mají úzký vztah ke žlučníku. Vášeň pro tuto barvu nebo odpor k ní mohou poukazovat na nerovnováhu v prvku dřeva.

    Také zelený odstín v obličeji značí problém v této oblasti.

    Prvek dřevo také kontroluje naše vazy a šlachy a jejich schopnost spolupráce se svaly. Když játra nemohou dostatečně vyčistit krev, nejsou šlachy a vazy dobře vyživovány, ba naopak jsou zanášeny. To nám ukazuje přímou spojitost mezi játry a kondicí pohybového aparátu.

    Játra jsou jedním z našich nejdůležitějších orgánů. Co je dobré o nich vědět?

    Mezi její hlavní funkce patří hromadění krve a stejnoměrné rozdělení toku energie v celém těle a ve vědomí. Je-li tato schopnost narušena, dochází k váznutí toku čchi v těle. To má pak za následek zvýšení fyzického i mentálního napětí.

    Další významný úkol jater je odstraňování jedů, toxinů z krve. Je-li toxická zátěž v těle příliš vysoká, dochází k poškození jaterních funkcí. Játra pak mohou být oteklá, rozšířená a tlačí na okolní svaly a obratle. To se obvykle projeví bolestí zad ve střední části páteře.

    Symptomy nerovnováhy jater jsou různé např. nevolnost, říhání, slabé trávení, nadýmání, žlučové kameny, PMS, nejasné vidění, ztuhlé svalstvo, dna, hemeroidy, modřiny.

    • V emoční rovině je to křik, hněv, deprese, neschopnost organizovat, strnulost, agrese, velká náladovost.
    • Povaha člověka se zdravými játry je vyrovnaná, klidná, zbavená zbytečného napětí.
    • A co vlastně energetiku okruhu jater oslabuje?

    Je to hlavně přemíra toxické zátěže jak z potravy, léků tak i z ovzduší. Dále nezpracované nahromaděné emoce jako frustrace, zlost a nenávist. Tyto pocity vyčerpávají zásobu energie jater a vedou pak k dlouhodobým zdravotním potížím.

    Nedržme v sobě tyto emoce a raději je z těla vyventilujme. Jako ozdravné se jeví krátké energické výbuchy zlosti mířené třeba do polštáře nebo boxovacího pytle, intenzivní zadupání nohou do podlahy a také hlasité zakřičení si „na lesy“.

    Nachlazení na jaře můžeme předejít, když bude chránit své tělo před větrem hlavně choulostivou oblast ramenou a krku. Počasí na jaře se během dne několikrát promění jako mávnutím kouzelného proutku. Běžné je střídání teplot, ale i intenzivní vítr. Doporučujeme všem nosit na jaře šálu.

    Co můžeme pro svou vitalitu jater udělat? Jak navrátit rovnováhu prvku dřeva?

    Pojďme si tedy říct, čemu je dobré se vyvarovat a jak postupně probouzet tělo k aktivitě.

    Vynechejme zcela smažené, fritovaná jídla. Omezme na minimum alkohol, tučná masa, smetanové sýry a vejce. Také přemíra čokolády, kávy a pomerančů, pražených oříšků může játra zatížit.

    Pohyb jako prostředek povzbuzení toku mízy, lymfy v těle.

    Játrům dělají velmi dobře dlouhé procházky v přírodě. Tělo potřebuje svůj čas, aby se přizpůsobilo nové roční době, aby se energie postupně zevnitř znovu vybudovala.

    Začneme s mírným tělesným cvičením a pozvolna během jara rozšiřujeme svůj pohybový program.

    Jak jsme si již říkali, nerovnováha jater vyvolává v těle napětí, to můžeme účinně rozpustit díky protahovacím cvičením např. strečink, jóga.

    Stále platí, že nejlepší očistou je každodenní pohyb na čerstvém vzduchu. Procházka v lese, běh, kolo…,to vše si dopřejte každý týden. K tomu denní jógovou sestavu pro pružnost těla.

    Éterické oleje jsou skvělými pomocníky pro podpoření klidu mysli a prevencí depresivních nálad. Tyto jsou na jaterních disbalanci nejlepší bergamot, heřmánek, grapefruit, neroli.

    Jak na jarní očistu pomocí stravy? Co naše játra na talíři ocení?

    Jarní jídelníček má být zelený, šťavnatý a z větší části teplý. Místo pečení spíše napařujeme, blanšírujeme, vaříme ve vodě, šetříme s tukem. Upravme stravu více ve prospěch té rostlinné složky a eliminujte živočišné tuky. I naši předci drželi 40 dní půstu až do Velikonoc. Co si kdo ve stravě vysadí, je jeho volba i výzva.

    Právě na jaře je v mladých čerstvě vykouklých rostlinkách neopakovatelná síla a energie. Je v nich vše, co v zimním období tělu chybí. Koncentrace léčivých látek, vitamínů, enzymů je nyní obrovská. Využijme ji pro podporu kondice našeho těla.

    Jejich barva i lehce kyselá chuť jsou očistu těla a podporu jater přímo stvořené. Dopřejme si každý den k jídlu porci divokých lístků. Můžeme je přidávat do očistných smoothie, do salátů. Hodí se k posypání chleba s pomazánkou.

    Také přidávejme na konci vaření do již hotových polévek, obilovin či teplé zeleniny.

    Potraviny

    Jídelníček na jaře se skládá z celozrnných obilovin, luštěnin, semínek, řas, zelených potravin a ovoce.

    Tekutiny

    voda v pokojové teplotě s trochou kvalitního jablečného octa

    šťáva z mrkve, trochy citrónu a s pár kapkami olivového oleje

    Byliny na podporu funkce jater a žlučníku

    1. smetánka
    2. kopřiva
    3. čekanka
    4. ostropestřec
    5. lopuch
    6. máta
    7. smil
    8. třezalka
    9. heřmánek

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector