Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Ve druhé části našeho Jarního detoxikačního manuálu, který se věnuje očistě organismu, jsme vám slíbili recepty, vhodné do detoxikačního období.

Protože jsem si očistou nedávno sám prošel, připravil jsem pro vás několik vyzkoušených detoxikačních receptů, které ale určitě mají své místo i v běžném, zdravém stravování.

A také se s vámi podělím o své zkušenosti s očistou organismu.

Už asi dva roky jsem přemýšlel a odhodlával se, ale až nyní jsem se pustil do 10ti denní detoxikace. Začínal jsem hodně pomalu, zpočátku jsem postupně vyřazoval z jídelníčku maso, mléko, lepek, mléčné výrobky.

S detoxikací začínejte pomalu a postupně. Připravíte tak lépe své tělo i svoji psychiku. Používejte selský rozum a naslouchejte svému tělu. Kvalitní jídlo, dostatek čisté vody, pohyb na čerstvém vzduchu a spánek je ta nejlepší detoxikace.

Cítil jsem se dobře a tak jsem přistoupil k samotné kúře, kdy jsem 10 dní pil jen kokosovou vodu s ječmenem.

Pro tento způsob detoxikace jsem se rozhodl na základě doporučení od kamaráda Filipa Říhy, který s ním má dobré zkušenosti. A také proto, že mám rád mladé kokosy :-).

Během té doby jsem se hodně věnoval pohybu, denně jsem chodil na půl hodiny běhat naboso, dělal dechová cvičení dle Wima Hofa a chodil do sauny.

Také jsem dbal na dostatečný odpočinek, spát jsem chodil mezi 21 a 22 hodinou, nedával jsem si na ráno budík a prospal se do maximálního odpočinutí, až jsem se vzbudil sám.

A moje poznání bylo takové, že i když jsem nejedl, měl jsem i tak dostatek energie a stačilo mi daleko méně času na spánek do úplného odpočinutí.

Stávalo se mi například, že když jsem šel spát kolem desáté večer, tak jsem se vzbudil kolem čtvrté hodiny ranní a byl jsem úplně fit, takže jsem mohl pracovat, jít běhat a tak. Zjistil jsem, že energii lze získat i jinak než z jídla.

Ideální je naplánovat si detoxikaci na dobu, kdy víte, že vás v následujících týdnech nic složitého doma ani v práci nečeká, cítíte se zdraví, uvolnění a v psychické pohodě.

Ale poslední dva dny mě časově semlely. Byly to opravdu perné dny, kdy jsem nestíhal jít si zaběhat, ani udělat si dýchací cvičení. A večer namísto toho, abych šel včas spát jsem jel s dcerou na pohotovost a v noci k ní vstával, takže jsem ani pořádně nespal.

A to nebylo dobré. Takže další důležité zjištění bylo, že na detoxikaci to chce si opravdu dopřát dostatek času na odpočinek, sport a relax. Chce to s tím dopředu počítat a zařídit se podle toho.

Nicméně i přes ten náročný závěr mohu říci, že se celkově cítím lépe a plný energie.

Stravování v detoxikačním období je založeno na odlehčeném jídle, které minimálně zatěžuje trávicí systém a naopak pomáhá vylučovat odpadní látky.

Strava při detoxikaci by měla být bohatá na minerály a vitamíny, pročištění střev pomáhá zajistit dostatečný příjem vlákniny a dostatečný pitný režim.

Důležitá je pestrá strava, měli bychom si vybírat čerstvé potraviny. Neméně důležitá je také jejich šetrná kuchyňská úprava.

A teď už ke slíbeným receptům. Jsou vhodné pro přechodná období před a po samotné detoxikační kúře, nebo klidně jen pro odlehčení a ozdravení jídelníčku.

  • Pečené zeleninové hranolky
  • Tapiokový puding
  • Ratatouille
  • Cizrnový Hummus
  1. Mungo klíčky
  2. Domácí jogurt
  3. Pohanková kaše s banánem

Připravte si: zeleninu (mrkev, červená řepa, celer, batáty), olivový olej, na dochucení dle chuti med, sezam, sýr, bylinky

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Postup: Zeleninu opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na plech nalijeme trochu oleje, vložíme ho do trouby a necháme na chvíli rozehřát.

Zeleninu rozprostřeme na plechu do jedné vrstvy, nejlépe tak, aby byl mezi jednotlivými kousky prostor – lépe se pak na nich vytvoří křupavá kůrka. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, v půlce pečení hranolky obrátíme.

Spíše sledujeme a ochutnáváme, než se řídit časem, záleží na velikosti hranolek i druhu použité zeleniny. Pokud se vám nezdají dost vypečené, můžete je před koncem pečení ještě ogrilovat.

Zpět na seznam receptů

Doma ho děláme a děti to nesmírně baví, protože tam jsou „ty kuličky“. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého, je to přirozeně bezlepkový zdravý zdroj komplexních polysacharidů, vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Další výhodou je její nízká cena (100g stojí kolem 20,-Kč).

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 50 g tapiokových perel,
  • 200 ml vody, 200 ml kokosového mléka,
  • 2 – 3 lžíce medu,
  • na dochucení dle chuti ovoce čerstvé nebo sušené (oblíbené jsou goji, krásně nabobtnají), ořechy, vanilka, skořice,…

Postup: Tapiokové kuličky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.

Ráno přilijeme mléko (můžete použít normální i rostlinné, jakékoli dle chuti), přivedeme k varu a jemně povaříme asi 10 min do zhoustnutí.

Pak osladíme medem a ochutíme třeba skořicí, můžeme přidat ovoce nebo ořechy nalijeme do skleniček a dozdobíme ovocem (skvělé jsou borůvky), strouhaným kokosem, nebo čímkoliv co máte rádi.

Zpět na seznam receptů

Teplé zeleninové jídlo, ideální po detoxu na začátek návratu k normálním jídlům. Je více možností přípravy, ve Francii je možná běžnější, že se vrství do litinového hrnce jednotlivé druhy zeleniny a v troubě se vše zapéká. Ale toto je taková rychlá a chutná varianta.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Připravte si:

  • rajčata,
  • cibuli,
  • lilek (baklažán),
  • cuketu,
  • červenou a zelenou papriku,
  • česnek,
  • olivový olej,
  • sůl, čerstvý mletý pepř,
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá)

Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena. Lilek nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky.

Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi.

Nebo doporučuji posypat strouhaným parmazánem a zapéct :).

Zpět na seznam receptů

Cizrnový Hummus

Hummus je učiněný nutriční poklad. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, obsahuje komplexní sacharid s nízkým glykemickým indexem, prospěšné nenasycené tuky a komplex vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a aminokyselin. Jako čistě rostlinný zdroj neobsahuje žádný cholesterol. A navíc zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Připravte si:

  • 250g sušené cizrny,
  • 1 – 2 lžíce sezamové pasty Tahini,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl, pepř,
  • šťávu z jedné poloviny citrónu,
  • římský kmín
  • 1/2 deci olivového oleje (klidně víc dle potřeby)

Postup: Cizrnu propláchneme, zalijeme dostatkem vody (nabyde až na dvojnásobek) a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den vodu slijeme, cizrnu zalijeme novou vodou a přivedeme k varu.

Vaříme asi 2 hodiny do měkka (čím déle se vaří, tím bude nadýchanější) a v průběhu sbíráme vytvořenou pěnu. Cizrnu slijeme, ale slitou vodu si zatím ponecháme stranou. Následně cizrnu společně s ostatními přísadami rozmixujeme do hladka (můžete si pár kousků cizrny dát stranou na ozdobu).

Je-li hmota příliš hustá, přidáme trochu slité vody z cizrny, případně trochu oleje.

Hummus můžete připravit v mnoha chuťových (a lákavě barevných) variantách, stačí při mixování přidat dle chuti například olivy, sušená rajčata, cibuli, kari koření, kurkumu, medvědí česnek, vařenou červenou řepu, zkrátka fantazii se meze nekladou. Podávejte ho zakápnutý olivovým olejem a ozdobený kořením. Využijete ho jako přílohu k masu, jako pomazánku na pečivo, nebo jako dip třeba k zelenině. Skladujte ho v lednici, kde vydrží několik dnů.

Zpět na seznam receptů

Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerální látky jako vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík, které vyrovnávají překyselení organismu a pomáhají odvádět škodlivé látky z těla (skvěle se hodí během jarního detoxu). Jsou také bohatým zdrojem vitamínů A, B (vč.

kyseliny listové), C a E, posilují imunitu, jsou lehce stravitelné a nezpůsobují nadýmání, protože se při klíčení rozštěpí složité cukry na ty jednoduché. Pokud klíčily na světle, mají v sobě i chlorofyl, blahodárný pro své detoxikační účinky, ale pozor na lístečky – bývají nahořklé.

Při klíčení ve tmě jsou zase klíčky křehčí a sladší.

Připravte si:

  • Fazolky mungo (kupujte nejlépe celé, neloupané, chemicky neošetřené a v bio kvalitě, jen tak svému tělu nejvíce pomůžete)
  • Krabičku, třeba od mléka nebo džusu, důkladně ji vypláchněte a na dně udělejte dírky. Použít můžete také třeba zavařovačku, do víčka uděláte dírky a postavíte víkem dolů.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Postup: Fazolky důkladně propláchneme studenou vodou, nasypeme do misky, dostatečně zalijeme vodou a přes noc necháme nabobtnat. Druhý den slijeme vodu a fazolky přesypeme do připravené krabičky.

Klíčky 2 – 3 krát denně zalijeme vodou (nejlépe v pokojové teplotě), která bude připravenými dírkami pomalu odtékat.

Po 3 – 4 dnech budou klíčky krásně velké, hotové klíčky vsypeme na cedník, propláchneme čistou vodou, aby se odloupaly zelené slupky z fazolí. Pak necháme důkladně okapat.

Klíčky mají osvěžující nasládlou chuť a nejlepší je konzumovat je v syrovém stavu, protože tak mají nejvíce živin. Jsou skvělou součástí letních salátů nebo pomazánek ale dají se jíst i jen tak samotné. Nejlépe je sníst tentýž den, ale v lednici v uzavíratelné nádobě vydrží až týden.

Zpět na seznam receptů

Domácí jogurt

U domácího jogurtu přesně víte, z čeho se skládá a vyhnete se všemožným konzervantům, barvivům, dochucovadlům a éčkům. Jeho chuť (kyselost) si můžete sami regulovat, takže si určitě pochutnáte. A navíc ušetříte. Domácí jogurt je také ideální potravinou po detoxu kvůli obsahu správných bakterií. Při přípravě dbejte na čistotu všech používaných nástrojů.

Budete mít zájem:  Chcete na pražský maraton? Přihlaste se, zájem je rekordní

Připravte si:

  • 1 litr mléka (nejlépe od farmáře, nebo z mlékomatu)
  • kvalitní bílý jogurt s živou kulturou, co nejčerstvější (případně máte-li nějaká probiotika)
  • uzavíratelné sklenice (čisté, nejlépe sterilizované) o celkovém objemu 1l

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Postup: Mléko dáme do hrnce a přivedeme pomalu k varu, mícháme a necháme jemně probublávat cca 5 minut. Pokud použijeme mléko krabicové, stačí jeho ohřev na 40 stupňů, ale je lepší mléko povařit, domácí jogurt je pak hustější.

Následně co nejrychleji zchladíme na 40 stupňů – ponořením do většího hrnce s ledovou vodou, v zimě můžeme dát ven, na balkon. Pokud nemáte potravinářský teploměr, můžete zkusit čistým prstem a pokud vydržíte asi tak 5 sekund, je teplota akorát.

Do připravených (nejlépe nahřátých) sklenic dáme 1 – 2 lžíce jogurtu, přilijeme trochu mléka, dobře promícháme, dolijeme po okraj a ještě jednou promícháme. Sklenice s jogurtem uzavřeme a dáme na teplé místo, je potřeba, aby si po dobu 4 – 6 hodin zachovaly stejnou teplotu kolem 40 stupňů.

Můžeme je zabalit do peřiny, dát na radiátor, případně do horkovzdušné trouby na nejnižší teplotu. Pokud možno s nimi po dobu zrání nehýbeme.

Po 4 – 6 hodinách zkontrolujeme hustotu a kyselost, pokud chceme jogurt hustší nebo kyselejší, můžeme nechat déle. Pokud se objeví syrovátka, klidně ji necháme, není na závadu. Do lednice jogurt uložíme až po úplném vychladnutí.

Zpět na seznam receptů Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Zdravá bezlepková (veganská) snídaně. Pohanka neobsahuje lepek, je významným zdrojem rutinu, který blahodárně působí (společně s vitaminem C) na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost cév.

Dále obsahuje škroby, které mají nízký glykemický index a proto nasytí na dlouhou dobu, lehce stravitelné bílkoviny, prospěšné mastné nenasycené kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B a E a také významné množství minerálních látek a stopových prvků, jako jsou vápník, fosfor, draslík, železo, mangan či zinek. Pohanku vybírejte raději loupanou mechanicky za studena (poznáte ji podle světlé barvy).

Připravte si: 1 šálek pohanky, 1 banán, 1/2 lžíce skořice, 2 lžíce medu

Postup: Pohanku večer propláchněte a zalijte vodou, aby byla akorát potopená. Ráno pohanku slijte a nalijte do mixéru, přidejte ostatní přísady a vše rozmixujte. Hotovou kaši můžete doplnit třeba jablkem nebo jiným ovocem dle chuti (přimíchat do kaše, nebo jen na ozdobu).

Zpět na seznam receptů

Přeji vám dobrou chuť! Máte zkušenosti s detoxikací? Nebo tip na zajímavý recept? Napište nám do diskuze!

Detoxikace organismu – jak pročistit tělo?

Detoxikace organismu je pojem, se kterým se v podstatě setkáváme každý den a pro spoustu lidí působí tak trochu jako strašák, ale rozhodně bychom ho neměli vnímat negativně. Když se totiž na takové téma začne jakákoliv debata, hned si každý myslí, že tělo potřebuje detoxikovat, neboť je zanesené a mohlo by se nám něco stát. Jde ale jen o nesprávně vyložený význam.

Faktem je, že se naše tělo dnes a denně setkává s různými faktory (nežádoucími látkami), které na něj mají negativní vliv, ať už jde o vdechování nežádoucích částic vzduchem, příjem různých chemických látek v potravě, pravidelným či nadměrným užíváním léků, ale třeba i prostřednictvím kontaminovaných předmětů, kterých se většinou nevědomky dotkneme (např. klika u vchodu do domu, madlo v MHD a podobně.).

Těmto jedovatým látkám říkáme toxiny. Jejich působením dochází k postupnému oslabování organismu, snižování imunity, respektive obranyschopnosti organismu a tím je pak tělo více náchylné k různým druhům nemocí.

Zejména dlouhá zima, po které je tělo unavené a vyčerpané dá organismu zabrat, protože je dobré, provést očistu ještě před příchodem jara.

Nejen, že tělo zbavíte všech škodlivin, které se z těla vyplaví, ale budete díky tomu lépe zvládat jarní únavu.

Mýty o detoxikaci

Tady je dobré připomenout, že k tomu, aby se tělo vyrovnalo se škodlivými látkami a dalšími negativními faktory, jež každý den působí na náš organismus, máme v těle orgány, jejichž prostřednictvím dochází k přirozené detoxikaci, kdy jsou veškeré toxické a další organismus zatěžující látky vylučovány se všemi nadbytečnými látkami.

Specialisty na detoxikaci organismu jsou, jak víme játra, ledviny a střeva. Právě tyto orgány třídí nežádoucí látky v těle, dočasně je skladují a následně vyloučí.

V mnoha debatách jsem narazila na mýty o tom, že pravidelná detoxikace se musí provádět proto, aby se tělo neotrávilo. To je však naprostý nesmysl.

Detoxikací nebo spíše pročištěním těla od škodlivin jen pomůžeme orgánům v těle, aby se lépe vypořádaly se všemi látkami a lépe tak odvedly svou přirozenou práci.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Očistu organismu tak vnímejte raději jako ozdravný proces, v jehož průběhu pomůžeme vlastnímu tělu, aby se rychleji zbavilo toxických látek a pomohlo znovu rozběhnout metabolismus na 100 %.

Tím posílíme nejen játra, ledviny a střeva, ale také plíce, kůži i lymfatický systém. Zároveň také odkyselíme organismus a pomůžeme s očistou krve.

Navíc doplníme vitaminy, minerály, stopové prvky a další potřebné látky, které náš organismus během dlouhé zimy postrádal.

Co je základem detoxikace?

  • pravidelné a pokud možno zdravé stravování
  • časté chození ven (pokud to počasí dovolí, vyhněte se dopravním prostředkům a jděte raději po svých)
  • dodržování pitného režimu
  • dostatek odpočinku a spánku
  • odkyselení organismu
  • různé detoxikační kúry (fungují podpůrně)

Jak dlouho jarní detoxikace trvá?

Dá se říci, že její délka záleží vždy na každém jednotlivci a odvíjí se od toho, jak moc je člověk odhodlán pro své tělo udělat.

V zásadě může být detoxikace krátkodobějšího rázu, kdy jde asi o týdenní proceduru, ale i dlouhodobějšího, kdy výrazně upravíte jídelníček a vůbec celkově životosprávu a vydržíte tak minimálně 3 týdny.

Pročistíte celé tělo a získáte základ, který by mohl klidně sloužit jako počátek pro zdravější životní styl i stravování.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Začínáme s detoxikací

Pokud má detoxikační proces přinést pozitivní výsledek, pak je nezbytné, abyste ho brali opravdu vážně a vzali to, jak se říká od podlahy. To znamená v první řadě úpravu jídelníčku a zvyků. Co byste měli rozhodně vyřadit, minimálně po dobu detoxikace a co naopak omezit?

Čemu se zcela vyhýbat?

  • sladkostem
  • smaženým a tučným jídlům
  • uzeninám
  • instantním pokrmům
  • rychlému občerstvení (fast food)
  • bílému pečivu
  • kouření
  • alkoholu
  • slazení
  • nadměrnému solení

Co omezit?

Dodržování pitného režimu

To je svým způsobem základní kámen celého detoxikačního procesu. Našim cílem je pročistit střeva, játra, ledviny a další, to už víme, stejně jako to, že existuje mnoho způsobů jak zbavit tělo tzv.

odpadu, ale bez vody je to všechno o ničem.

Každý způsob detoxikace je založen na dostatečném pitném režimu, nejlépe ve formě čisté neperlivé vody (stolní nebo té z kohoutku), s jejíž pomocí se škodliviny z těla odplavují.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Důležité je, aby tělo mělo pravidelný přísun tekutin po celý den, ideálně 2,5 až 3 litry vody. Rozhodně není dobré, nepít třeba půl dne a potom vypít najednou celý litr. Pijte průběžně po malých douškách v průběhu celého dne.

V mnoha případech bohužel lidé vypijí o hodně méně nebo ještě konzumují nápoje, které vodu z těla naopak odvádí. Když má být jarní detoxikace úspěšná, musíte pít opravdu dostatečné množství, jinak si tělo zkrátka nepročistíte tak, jak potřebujete.

Dobré je také každé ráno vypít sklenku vlažné vody s citronem.

Správné fungování střev

Pokud mají nežádoucí látky v těle odcházet přirozenou cestou, pak je nezbytné, abychom měli pravidelnou stolici, která závisí na tom, jestli naše střeva fungují, jak mají.

Jestliže nechodíme pravidelně nebo snad dokonce trpíme na zácpu, budou se látky v těle hromadit a my se rozhodně budeme cítit bídně.

Velkým pomocníkem je v tomto případě psyllium (jitrocel indický), které je zdrojem rozpustné vlákniny a dokáže rozhýbat náš trávicí systém a zajistit pravidelné vyprazdňování, díky němuž se z těla dostanou všechny odpadní látky.

Ovoce a zelenina jako důležitá součást vitaminů

Samozřejmě, že po vás nechceme, abyste se úplně zbavili všech svých oblíbených pokrmů, jen se pokuste upravit jídelníček, kdy třeba zmenšete přílohu a místo ní si dejte ovoce či zeleninu.

Jestliže nepatříte mezi příznivce, kteří by rádi chroupali syrovou zeleninu, pak si pořiďte vhodný stolní mixér a připravujte si zeleninové a ovocné šťávy, v dnešní době známé jako smoothie a dodejte tělu vše potřebné v tekuté formě.

Smoothie doplní chybějící vitaminy, minerály, antioxidanty, ale také přírodní vlákninu.

Je dobré vždy do šťávy přidat trochu vody, aby bylo tekutější a také několik kapek extra panenského olivového oleje, který zlepší vstřebávání vitaminů (jedná o vitaminy A, E, D a K, ty jsou rozpustné pouze v tucích).

Skvělé je, když si takové smoothie, ať už čistě ovocné, zeleninové nebo kombinované připravíte ráno. Nejen, že se lépe nastartuje metabolismus, ale budete se cítit mnohem lépe. Neváhejte zařadit na jídelníček ovocné a zeleninové saláty, do kterých přidejte třeba ovesné vločky.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Které druhy ovoce a zeleniny se hodí nejvíce?

  • čerstvý špenát
  • ředkvičky
  • paprika
  • salát
  • brokolice
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • artyčok
  • červená řepa
  • zázvor
  • jablka
  • jahody
  • mango
  • avokádo
  • meloun
  • borůvky
  • brusinky
  • ananas

Samozřejmě, že můžete kombinovat podle libosti a přidat i jiné ingredience, které se hodí do zdravější verze jídelníčku, jako různá semínka, jako třeba chia nebo bílý jogurt, oříšky, kustovnice atd.

Jídelníček musí být pestrý

Přestože je ovoce a zelenina základ, neměly by na jídelníčku chybět ani ostatní potraviny, které mají vyhovující nutriční hodnotu.

Sem patří celozrnné pečivo a různé pokrmy, které jsou bohatým zdrojem vlákniny. Skvělá jsou konopná, lněná a chia semínka, pohanka, jáhly, quinoa, amarant atd.

Zkuste také klasickou rýži vyměnit za hnědou celozrnnou.

Perfektně se hodí také červená čočka, sója, cizrna a mungo fazolky, jež jsou po naklíčení obrovskou zásobárnou vitaminů a minerálů.

Snažte se při přípravě pokrmů co nejvíce používat česnek a přidávat ho všude, kde se to hodí, třeba i do zeleninového salátu.

Česnek je považován za přírodní antibiotikum, zejména pro jeho antibakteriální a antivirové účinky.

Budete mít zájem:  V obchodech je chléb z cvrččí mouky

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Vyhýbejte se dia výrobkům a také těm s označením light. Raději si dejte zakysané mléčné výrobky, jogurty se živými kulturami či tvaroh. Vhodné jsou také tzv. zelené potraviny, jako spirulina, chlorela, zelený ječmen a další.

Naprostou samozřejmostí a zcela nezbytnou součástí jídelníčku jsou bylinky. Nejen, že povzbudí chuťové buňky, ale také podpoří trávicí systém a pomohou s různými bolístkami, zažívacími obtížemi a podobně. U jarní detoxikace se nejvíce hodí kopřiva a ostropestřec mariánský, který prospívá játrům. Skvěle poslouží také máta, meduňka, šalvěj či bazalka.

Nezapomeňte na pohyb

Pitný režim, vhodně sestavený jídelníček a ostatní musíte doplnit ještě o jednoho zásadního pomocníka a tím je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Kromě toho je důležitý také odpočinek a spánek.

Vyhýbejte se zbytečnému ponocování a hlavně stresu, který dokáže značně vysílit a zatížit organismus.

Naučte se relaxovat, věnujte se různým sportům, dopřejte si masáž nebo si doma zařiďte posilovnu, zkrátka si dopřávejte pravidelný pohyb a užívejte života plnými doušky.

Detoxikace, půst a očistná kúra: jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro vás vhodné?

Ať už jste se rozhodli zhubnout, začít žít zdravě nebo cokoliv jiného, budete potřebovat pevnou vůli, disciplínu a správné vykročení. K tomu vám může pomoci očista těla a mysli

Detoxikace je záhadné slovíčko, které se v posledních letech vynořuje stále častěji.

Je to jen reklamní tah na podporu prodeje potravinových doplňků nebo je pro nás opravdu tak důležitá? A je rozdíl mezi detoxikací, očistnou kúrou a půsty
(Poznámka: V řadě článků na téma “odstranění toxických látek z těla” dochází k záměně pojmů detoxikace = odstranění jedovatosti, jedovatých látek, detoxifikace = léčba závislostí na alkoholu nebo drogách.)

Detoxikace jako každodenní součást našeho života

Detoxikace je přirozený proces očisty, který probíhá v našem těle automaticky. Jedná se o odstranění toxických, zatěžujících a nadbytečných látek. Detoxikaci, tedy odvod odpadních látek z těla, mají na starosti především játra, ledviny a střeva.

Snížená funkčnost nebo nemoc těchto orgánů může vést nejen k hromadění toxinů v těle, ale také k závažným onemocněním. Činnost těchto orgánů navíc přímo souvisí s dalšími chody v našem těle a dokonce i s naším psychickým rozpoložením.

Není také náhodou, že tyto orgány jsou nejnáchylnější právě v zimních měsících (prosinec – tlusté střevo, leden – močový měchýř, únor – ledviny).

Zjednodušeně lze tedy říci, že pokud bychom chtěli podpořit očistný proces našeho organismu, měli bychom se zaměřit právě na tyto tři orgány.

Skutečnou detoxikaci bychom ale měli provádět jen v případě, že některý z těchto orgánů nefunguje správně, a vždy jen pod dohledem odborníka.

Co však můžeme udělat všichni hned teď je podpořit správnou funkci detoxikačních orgánů zdravým životním stylem

Ze svého života bychom měli vyloučit vše, co nám neslouží. Ať už na poli psychickém nebo fyzickém. Vyhnout bychom se měli kouření, nadměrné a časté konzumaci alkoholu.

Výrazně nám také škodí konzumace přesolených, příliš sladkých a chemikáliemi nadopovaných potravin a slazených nápojů, smažených jídel, polotovarů a fast foodu.

Také bychom měli dbát na to, abychom příliš neprochladli (k tomu slouží i konzumace tzv. teplých potravin).

Naordinovat bychom si naopak měli:

  • pravidelný pobyt v přírodě, který pomůže nejen uklidnit naši mysl, ale i rozproudit celý organismus
  • ukončení všech toxických a nefunkčních vztahů
  • zbavení se starých a nepotřebných věcí 
  • čas na odpočinek a příjemné činnosti
  • saunování, otužování a masáže
  • pití čisté a zdravotně nezávadné vody 
  • konzumaci plnohodnotných a čerstvých potravin, především pak zeleniny, ovoce a klíčků s doplněním luštěnin, ořechů a semínek
  • pití čerstvých šťáv, smoothies a rostlinného mléka
  • používání čerstvých nebo správně usušených bylinek na dochucování pokrmů
  • konzumaci fermentovaných potravin

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Očistné a jiné přírodní kúry se používají vždy s jasným cílem a pouze po určitý časový úsek.

Není vhodné brát kúru jako každodenní součást života, protože jednotlivé byliny a jiné léčivé složky fungují jen po určitou dobu.

Navíc je nezbytné přesně stanovit nejen cíl (tedy místo v těle, které by se mělo léčit/čistit), ale také přesnou dobu užívání, dávkování, apod. Všechny tyto specifikace by měl opět nastavit odborník po obsáhlé konzultaci. 

Pokud si chcete tělo pročistit jen tak proto, abyste se prostě cítili lépe a měli více energie, jednoznačně doporučujeme pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Pro přípravu šťáv vždy používejte ideálně co nejčerstvější sezónní plody (nyní tedy např. řepu, mrkev, celer, jablka, hrušky, apod.

). Můžete začít s jednou dávkou šťávy denně (např. místo snídaně) spolu s odlehčeným jídelníčkem (vždy však s důrazem na plnou výživovou hodnotu konzumovaných potravin). Už po 15 minutách po vypití šťávy pocítíte příliv energie, kterou vaše tělo bude zužitkovávat po celý den (tím se liší od cukru, kávy nebo energetických nápojů).

 

Cítíte-li se na to, můžete zkusit 3 denní očistnou kúru pomocí zeleninových šťáv. O přínosech odšťavňování si můžete přečíst zde.

Neméně důležitým pomocníkem očisty a detoxikace je půst. Půst je ohraničené období, kdy do těla nepřijímáme žádné potraviny, tedy ani čerstvé šťávy. Při půstu se smí pít pouze čistá voda, která je pro očistu přímo esenciální.

Představte si proud vody, který má sílu omlít tvrdé nerosty, jak čistí každý kout vašeho těla.

Pití výhradně čisté vody je důležité zejména proto, že i kdybychom snědli jen malý kousek potravy, nastartovali bychom znovu trávicí procesy a tím by naše konání postrádalo náležitou efektivitu. 

Zmínky o půstu nalezneme ve všech náboženstvích a u mnoha duchovních směrů. Řečtí filosofové používali půsty k získání vyššího duchovního poznání. Půsty však nemají jen duchovní a spirituální charakter, mohou také odlehčit naše tělo a upevnit zdraví na mnoha úrovních

K půstu je třeba vždy přistupovat zodpovědně s ohledem na zdravotní stav. Před zahájením půstu je třeba tělo vždy vyčistit, doporučuje se přejít na odlehčenou ovocno-zeleninovou stravu. To samé platí i pro režim po skončení půstu.

Není možné se jeden den přecpat smaženými jídly a pivem a další den „držet půst”. V takovém případě by půst neměl žádný efekt, naopak byste se cítili velice mizerně. Místo očisty byste tělu připravili nepříjemný šok, který byl provázen pocity hladu, malátností, podrážděností a silnou nutkavostí jíst.

Během půstu se také doporučuje věnovat se dalším očistným technikám jako je např. klystýr a jogínské čištění zažívacího systému pomocí teplé slané vody. Dále pak saunování, meditace, tvořivá činnost a celkové zklidnění těla a mysli.

Zkušení „půstaři” během půstu vykonávají normální denní činnosti, pokud jste ale začátečník, vyhraďte si na půst třeba jeden relaxační víkend. 

Doba délky trvání půstu se liší od každého jedince. Není třeba dodržovat předepsaná pravidla, vždy je nejdůležitější řídit se vlastním tělem a svými pocity.

Je však dobré mít na paměti, že během čištění organismu může dojít k přechodným nepříjemným projevům detoxikace. Ty se mohou projevovat jako nevolnost, malátnost a další.

Následně však odezní a dostaví se pozitivní účinky pročištění.  

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Obecně se doporučuje začít jednodenním nebo přerušovaným půstem, aby si naše tělo zvyklo na nepřítomnost potravin. Jednodenní půst můžeme zkusit třeba jednou týdně, nebo během úplňku. Přerušovaný půst je možné dodržovat dlouhodobě nebo třeba jen dva dny v týdnu.

I během takto krátké doby dopřejeme našemu tělu zasloužený odpočinek. Při přerušovaném půstu, který trvá jen několik hodin, a jednodenním půstu však dbejte na to, abyste konzumovali výživově hodnotná jídla.

V opačném případě byste mohli sklouznout do redukční diety, kterou nelze udržet dlouhodobě.

Pozitivní účinek přerušovaného půstu (nazývaného také přerušované hladovění či anglickým pojmem intermittent fasting) spočívá v tom, že po dobu nejméně 16 hodin nepřijímáme žádné potraviny a tím pádem má naše tělo dostatek času, aby mohlo potravu zcela strávit a následně se mohlo zabývat jinou činností, než je neustálé trávení potravy. V tomto půstním čase dochází k obnově buněk, uzdravování poničených tkání, odstraňování přebytečného tuku, upravování hormonálního systému, čištění střev, cév a dýchacích cest, rozbíjení cyst, odvádění toxinů z těla a mnoho dalšího. V současné době se také mluví o tom, že přerušovaný půst spolu se správným stravováním může předcházet civilizačním onemocněním jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a dokonce i rakovina. Přínosy tohoto způsobu stravování potvrzuje také stále rostoucí počet lékařských a vědeckých studií a analýz. 

Podle obecného vzorce můžeme pochopit fungování tohoto půstu. První jídlo sníme ve 12 hodin a poslední v 20.00 hodin. Jak jsme již zmínili výše, potraviny přijímané v tomto období (tedy mezi polednem a osmou večerní hodinou) musí být výživově hodnotné.

Poslední jídlo by mělo být ideálně na zeleninové bázi, aby naše tělo v noci nemuselo usilovně trávit těžká jídla namísto toho, aby se věnovalo své očistě a obnově (zelenina se v průměru tráví přibližně 8 hodin, třeba obiloviny ale už 18 hodin a maso dokonce až 48 hodin.) 

„Jestliže jíte nesprávné jídlo, léky vám nepomohou. Jestliže jíte správné jídlo, léky nepotřebujete.”

Velice důležité je nepřijímat přehnanené množství potravy, i když bude zdravá. Ne nadarmo se říká „Jez do polosyta, pij do polopita.” Je také důležité mít na paměti, že ke změnám nedojde přes noc, pozitivní změny můžeme zřetelně pozorovat po 2 – 3 měsících. 

Jak si dlouhodobou očistu a zdravý životní styl usnadnit a trvale udržet? Podívejte se na naše tipy!

Odšťavňovače Kuvings – odšťavní během chvilky jakoukoliv zeleninu, ovoce a bylinky. Každý den si můžete připravit čerstvou a lahodnou šťávu, která zaplaví vaše tělo energií a zdraví prospěšnými látkami.

 
Vodní filtry Berkey – pomocí gravitační síly dokáží z vody odstranit všechny zdraví škodlivé látky, zanechají v ní však důležité minerální látky. Pijte čistou vodu, která neobsahuje chemikálie.

Budete mít zájem:  Co jsou chelatované minerály a mají výhody pro naše zdraví?

Karafy ViaHuman – harmonizují a vitalizují vodu, která vám ve své nejčistší podobě může předat svoji pozitivní energii.   
Vysoce výkonné mixéry Vitamix – představují naprostou špičku mezi mixéry. Dokáží během chvilky rozmixovat i ty nejtvrdší suroviny.

Připravte si lahodné krémové polévky (i z nevařené zeleniny), jemná smoothies, ořechová másla, výborné zeleninové a luštěninové pomazánky a mnoho dalšího. 
Fermentor Kuvings – kvašená zelenina, domácí sýry, jogurty, sirupy, ocet a víno. Ve fermentoru připravíte tyto super zdravé delikatesy velice jednoduše.

 
Sušička potravin Yden – nastavte si vlastní čas a teplotu, nebo nechte vlhkostní čidlo, aby vyhodnotilo nejlepší podmínky sušení. V režimech “ve stínu” pomocí teplého vzduchu nebo “na slunci”, pomocí jemného tepelného infračerveného záření.

Rovnoměrné sušení bez obracení se zachováním všech výživových hodnot a chuti. 
Minizahrádky Tregren – vypěstujte si doma vlastní bylinky, salát, keříková rajčata, papriky, jahody a další. V Tregren vám budou růst zdravé a silné rostliny. Bez ohledu na to, jestli máte dostatek světla v interiéru nebo času na domácí pěstování. 

Očistou organismu si dopřejeme vnitřní restart, který je potřebný k čemukoli dalšímu, co si přejeme začínat. 

Detoxikace nohou – jak si vyrobit tento jednoduchý lék?

Přemýšlíte také nad tím, že potřebujete z těla dostat škodliviny, pročistit jej a odstranit vše, co tam být nemá? Díky tomu se vám bude lépe fungovat a možná dokonce podpoříte také úbytek několika kilogramů.

Málokdo ví, že jedním z nejúčinnějších způsobů, jak očistit organismus od všech škodlivin a toxinů je právě detoxikace skrz nohy. Odborníci se shodují na tom, že právě tento detox skrz nohy je efektivní a snadný způsob. Existuje spousta postupů a způsobů, můžete si v lékárně koupit detoxikační polštářky, náplasti, pít různé nápoje nebo využívat různé detoxikační lázně.

Detoxikace doma – jak na ni a co budete potřebovat?

Tradiční medicína se rovněž shoduje, že detoxikace je pro tělo účinná a je dobré jí zařadit do svého života. Toxiny a škodliviny se dostanou skrz nohy do vody a vaše tělo bude opět čisté a připraveno na další procesy. S pomocí detoxikace nohou můžete očistit celé tělo, jednotlivé orgány v těle a celkově tak zlepšit své zdraví. Jak detoxikovat tělo s pomocí této metody doma?

Co budete potřebovat:

  • 10 kapek ricinového oleje
  • 2 polévkové lžíce jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce Epsom soli
  • 5 – 6 litrů teplé vody

Jak postupovat:

Vezměte si větší mísu, ideálně lavor, a dejte do ní teplou vodu. Přidejte všechny výše uvedené přísady a dobře promíchejte. Do této lázně namočte nohy na dobu dvaceti až třiceti minut. Poté nohy vytáhněte a otřete je do ručníku.

Tato lázeň pomůže odstranit toxiny z těla, vyčistí jej, ale také pomůže nohám při odpočinku po celém namáhavém dni. Teplá voda ulehčuje bolesti nohou, umí uklidnit svaly a také napomáhá hydrataci pokožce.

Co jednotlivé ingredience při detoxikaci znamenají?

Ricinový olej

Jde o skvělý zdroj vitamínu E, minerálů a nenasycených mastných kyselin. To znamená, že je vynikající pro rozmazlování vašich nohou. Jde také o olej, který přináší silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, obvykle se využívá k léčbě takzvané Atletické nohy.

Jedlá soda neboli také hydrogenuhličitan sodný je přirozeně alkalická látka, která napomáhá odstranit z těla toxiny a také neutralizovat kyselost pokožky.

Jde o populární a navíc přírodní lék, který pomáhá při ošetření bolesti nohou, umí velmi dobře odstranit také zápach nohou. Jedlá soda je ideální pro všechny problémy, které se ve spojitosti s nohami objevují. Může se rovněž použít k léčbě takzvané Atletické nohy.

Kromě jiného má také široké použití v přírodní medicíně i kosmetice. Jde opravdu o jedinečný přípravek.

Epsom sůl

Jde o sůl, která je získávána z vody bohaté na minerály. Tato běžně používaná koupelová sůl je ve skutečnosti minerální sloučeninou obsahující hořčík a síran. Epsom sůl je přírodní lék, který pomáhá při léčbě bolesti kloubů, artritidy, bolesti svalů. Napomáhá také zlepšit oběhový systém a umí změkčit nohy a odstraňuje zápach.

Má antifungální a antimikrobiální vlastnosti a právě lázně s Epsom solí pomáhají léčit různé infekce nohou a kůže včetně takzvané Atletické nohy, plísní nehtů či malých ran. Epsom sůl je skvělá pro detoxikaci těla a ke zmírnění stresu.

Voda

Voda je nedílnou součástí každého těla, potřebuje jí pro určité procesy v těle, pro hydrataci celého těla. Voda může při namočení nohou hydratovat pokožku a také otevřít póry. Tento proces je velmi důležitý pro to, aby se ostatní složky z výše uvedené detoxikační lázně vstřebávaly do těla a tím odstraňovaly toxiny a škodlivé látky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Návod na jednodenní, vysoce účinnou detoxikaci těla, co nastartuje hubnutí

19. 03. 2021 | Doba čtení 6 minut

Zdravé tělo je výhra v loterii a musíme se o něj pořádně starat. Chcete začít zdravě žít a stále hledáte vhodný impuls? Nebo jste zdravému životnímu stylu už propadli a toužíte vyzkoušet něco nového? Naordinujte si pravidelný jednodenní detox a uvidíte, jak se vaše tělo ozdraví, vyčistí od škodlivin a vyladí metabolismus. Podrobný plán očistného dne je tu pro vás.

Během posledního roku se neustále mluví o imunitě a odolnosti těla. Místo nejrůznějších potravinových doplňků a zázračných elixírů vyzkoušejte daleko spolehlivější způsob. Ozdravit tělo dokáže pestrá a vyvážená strava, dostatek pohybu a shození nadbytečných kilogramů.

Na začátek zdravějšího životního stylu není lepší doba než jarní měsíce, kdy dostatek slunce a čerstvého vzduchu tělo doslova nabíjí energií a optimismem. Startovací čárou může bát jednodenní detoxikační program, který zbaví organismus škodlivin a rozproudí metabolismus.

Pomůže s hubnutím

Pokuste se omezit konzumaci nezdravých potravin Zdroj: beats1 / Shutterstock.com
Tělesná schránka člověka se musí vyrovnávat se řadou negativních vlivů. Mohou to být škodliviny z ovzduší, nevhodné látky z potravin, pozůstatky užívaných léků nebo nadměrné požívání alkoholu.

To vše snižuje obranyschopnost těla a vede k častějším onemocněním, tím pádem zátěži srdce i dalších orgánů. Není pro to od věci se zamyslet nad skladbou jídelníčku, dopřát si dostatečný pohyb a relaxovat i duševně. Navíc se jednou za čas hodí zařadit si do plánu detoxikační den, při kterém se tělo očistí a ozdraví.

Pokud se zároveň snažíte nějaké to kilo shodit, je jednodenní detox perfektní způsob, jak začít. Tělo nejen naladí na změnu jídelníčku, ale zároveň ho nastartuje pro další hubnutí.

Jak by měl takový jednodenní detoxikační program vypadat? Je rozdíl mezi úplným půstem, kdy se v průběhu pije pouze voda a detoxikační dietou, při které přijímáte pouze lehkou a zdravou stravu složenou převážně z ovocných a zeleninových šťáv.

Po ránu tekutiny i vláknina

Zeleninové šťávy jsou základem detoxikačního jídelníčku Zdroj: Maridav / Shutterstock.com
Už velmi brzy po probuzení dopřejte tělu sklenici teplé vody. Do ní přidejte citrónovou nebo limetkovou šťávu a trochu medu.

Nahradit je můžete šťávou z aloe vera, kupovanou nebo připravenou z čerstvých listů. Listy aloe vera zbavte vnější tuhé části a dužinu vydlabejte lžičkou. Rozmixujte na jemno a doplňte tekutinou, případně ochuťte trochou citrusové šťávy. Ke snídani si dejte avokádové smoothie.

Potřebujete na něj polovinu avokáda, 350 ml vody, lžíci mletého lněného semínka a hrst špenátových listů. Kombinujte podle chuti, smoothie může doplnit okurka, polovina kyselého jablka nebo zelené bylinky. Ranní kávu si raději odpusťte, zvlášť pokud se neobejdete bez mléka a cukru.

Jestli potřebujete nějaký povzbuzující nápoj, uvařte si zelený čaj.

Zvládněte hlad

Během dopoledne si nachystejte zeleninovou šťávu. Vhodnou variantou je trocha zeleninového vývaru, případně šťáva z řapíkatého celeru, mrkve a řepy. Pokud máte velký hlad, můžete si dopřát kousek ovoce nebo pár lžic jogurtu.

Cílem není tělo vyhladovět, ale pročistit a nastartovat, proto si klidně jídelníček upravte dle svých preferencí. K obědu si dejte lehký zeleninový salát doplněný o semínka a zakápnutý olivovým či konopným olejem. Polední jídlo zastoupí též talíř zeleninové polévky nebo zelenina upravená v páře.

Na talíř si určitě dejte nějakou kořenovou zeleninu, například petržel či mrkev, zajímavou chuť dodá fenykl, celer či pórek.

Omezte sůl i koření

Toužíte po štíhlém pase? Zkuste nejen dietu, ale i změňte životní styl. Zdroj: Domaskina / Shutterstock.com
Odpolední svačina bude opět zastoupena zeleninovou šťávu, případně kusem zeleniny či ovoce.

Během celého dne popíjejte dostatek tekutin, vhodné jsou bylinkové čaje či voda s přídavkem citrusové šťávy. S nadcházejícím večerem už omezujte podíl zeleninových a ovocných šťáv a snažte se pít pouze vodu či čaje (heřmánkový, jasmínový, meduňkový apod.).

K večeři si naservírujte salát z čerstvé zeleniny nebo zeleninovou polévku. Jídla se snažte solit minimálně, k ochucení používejte raději bylinky. Vyhýbejte se výraznému a ostrému koření, každé jídlo dokáže ozvláštnit trocha klíčků z luštěnin nebo na sucho opražená semínka.

Jestli je pro vás jídlo málo vydatné, přidejte pár lžic netučného tvarohu či kousek podušené ryby.

Jezte v klidu

Nezapomeňte se během dne věnovat i cvičení Zdroj: Lyashenko Egor / Shutterstock.com
Velmi vhodné je celý den zvolnit a snažit se relaxovat i duševně. Nemusíte si nutně brát dovolenou, stačí si občas vyhradit pár minut na odpočinkovou činnost.

Před snídaní se lehce protáhněte, případně si zacvičte sestavu lehkých cviků. Po obědě nebo před večeří se jděte alespoň na dvacet minut projít a zkuste zapomenout mobil. Soustřeďte se na jídlo, nejezte u pracovního stolu nebo před televizí. Na závěr dne si dopřejte relaxační koupel a jděte brzy spát.

Podobný odlehčovací den můžete zopakovat několikrát do měsíce.

Zdroj: www.shape.com, www.tipio.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector