Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky…To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy…Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly…
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, …Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinamhttps://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena…
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích
Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích
Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách…
jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.
..další Iniciativa….Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku
To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě…Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla…Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.
Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené … a také přeslazené.
Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.
Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.
Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod.Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.
Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku
Sůl tedy funguje prostě jako droga?
Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je.
Solím hodně, přesto mám nízký tlak.
A co zvěr v zimě – ta líže sůl a ani to nezapíjí.
Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.
Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry – asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol.
V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.
Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.
Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7
Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel.
Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!
Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.
Budete mít zájem:  Apigenin – co je to a k čemu je dobrý?
No a o tom velkém množství je právě řeč.
Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.
Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?
Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být…. a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.
Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.
Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.
Je známo, že sůl „zvyšuje chutnost“ potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.
Stačí solit méně… je to o zvyku
Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.
Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu…tlusté maso nejím., tavené sýry také… proč se máme bát jíst?
Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.
Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.
Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.
Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.
proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju
Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.
Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani…Sul je vsude, i ve sladkostech,…Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,…Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,…Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny…
Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.Všiml jsem si takový módní trend, čím „zdravější“ jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych – i když samozřejmě je zdraví důležité.
to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.
ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

Obědy v hospodách jsou přesolené, ukázal test hygieniků. Neprošel žádný podnik

Zastrašovali vás někdy učitelé? Redakce

Brno /ANKETA/ – Na solničku by lidé měli u oběda raději zapomenout. Krajská hygienická stanice v Brně nedávno zveřejnila výsledky průzkumu ve dvaceti podnicích v Brně. Testem neprošel ani jeden oběd. V některých bylo až dvakrát více soli, než je doporučená denní dávka na celý den.

Ilustrační foto. | Foto: DENÍK/archiv

Denně by podle odborníků měli lidé sníst nejvýše pět až šest gramů soli, z toho dva gramy na oběd. „Naše populace jí spíše deset gramů soli denně,“ upozornil vedoucí nutriční poradny a ústavní dietolog Miroslav Tomíška z Fakultní nemocnice Brno.

LIDEM SŮL CHUTNÁ

Jídlo bylo podle hygieny příliš slané třeba v restauraci U Kosa v Komíně. „Občas někdo starší podotkne, že bylo jídlo slanější, ale záleží na člověku. Když osolíme málo, lidé si dosolí,“ uvedl spolumajitel restaurace Petr Svoboda.

Strávníkům v restauraci U Kosa chutná. „S jídlem jsem neměla problém, chutnalo mi. Podle mě přesolené nebylo,“ řekla například Hana Zukalová.

  • Sůl v obědechNorma je 2 gramy.• U Dřevěného vlka: necelých 5 gramů • U Kosa: přes 10 gramů • ZK Centrum Šumavská: přes 7 gramů • ZK Magistrátu města Brna: necelých 12 gramů • DPS Ptašínského: 4 gramy• DPS Vychodilova: necelých 10 gramů
  • Zdroj: KHS v Brně

Podobné zkušenosti jako restaurace má nutriční terapeutka a vedoucí stravování Domova pro seniory Vychodilova v Brně Alena Kratochvílová. „Vaříme pro staré lidi. Celý život jsou na něco zvyklí. Když jim jídlo méně osolíme, stejně si ho u stolu přisolí,“ dodala.

Stejně reagovala na průzkum závodní kuchyně brněnského magistrátu na Malinovského náměstí. „Pokud je jídlo málo slané, je považováno strávníky za nedochucené a většinu jídel si přisolují, aniž by jídlo ochutnali,“ uvedla Kateřina Gardoňová z kanceláře primátora města Brna.

Nejslanější pokrm na sto gramů uvařili kuchaři v restauraci Siam Thai.

JDE O ZDRAVÍ

Nadměrným solením si mohou lidé ublížit. „Hlavním rizikem je vysoký krevní tlak. Dlouhodobé solení je i rizikem rakoviny žaludku,“ vysvětlil dietolog Miroslav Tomíška.

Přečíst článek ›

Dodržování doporučovaného denního množství soli je podle odborníků reálné, pokud lidé přemýšlí o tom, co jí. Varují kromě jiného před průmyslově vyráběnými potravinami, jako jsou paštiky a uzeniny. „Nejvíce by tomu pomohli výrobci, kteří by ubrali soli ve svých výrobcích, například v pečivu,“ uvedla výživová poradkyně a nutriční terapeutka z Brna Monika Tělupilová.

Restaurace a jídelny nejsou jediné, kdo jídlo přesoluje. Hygienici před časem testovali pokrmy ve zdravotnických zařízeních. „Slanost je podobná,“ konstatoval Milan Šles z krajské hygienické stanice.

Budete mít zájem:  Který hřib je jedovatý?

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ

Přečíst článek ›
Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

Nahravá se anketa

Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v B, nehavarované Škoda Fabia koupeno v CZ Peugeot 2008 nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Superb první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Volkswagen Touran nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Volkswagen Passat první majitel, servisní knížka, koupeno v I Ford Tourneo Courier první majitel, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce + PRODAT AUTO Škoda Rapid TSI 1,2 / 63 kW Ambition Mitsubishi Outlander 2,3 Di-D 110 KW AWD 7 MÍST KŮŽ Volkswagen Golf Plus 1,4 16V HIGHLINE, AUT.KLIMA Nissan Qashqai +2, 2.0DCI, 7MÍST,VÝHŘEV,XENON Peugeot 301 1,2 i ČR,1MAJITEL,SERVIS Škoda Octavia Combi TDI 2,0 / 110 kW Style P Volvo V40 D2 MOMENTUM AUT 1.maj. Mazda 6 2,5 i AUT REVOLUTION + PRODAT AUTO

Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá realitě. Solíme moc. Často je to i nechtěně, protože si neuvědomujeme, kolik skryté soli sníme s průmyslově vyráběnými potravinami, dokonce i těmi sladkými.

Sůl není tak špatná jako její pověst: Naopak, tělo ji nutně potřebuje. Problém je v tom, že si ji žádá v množství nižší, než mu dodáváme. Ve velkých dávkách se pak její pozitivní působení převáží ve škodlivé.

Sůl prospívá

Skutečně: Dvě základní složky soli – sodík a chlór – hrají důležitou roli při správném hospodaření s tekutinami v těle. Pomáhají totiž udržovat vodu v tkáních a brání tak dehydrataci. Tahle vlastnost soli je obecně dobře známá.

Méně se už mezi laiky ví, že oba prvky jsou kromě toho důležité pro aktivitu a napětí svalů a také pro vedení nervových impulzů. Pokud by se mozku nedostávalo soli, pak se to projeví duševní zmatenosti a dezorientací. Denní dávku soli zkrátka potřebujeme.

Ovšem v množství sotva třetinovém oproti tomu, které v průměru skutečně sníme.

  • Kolik je akorát?
  • Doporučení odborníků: Pohybuje se kolem 5 g denně s mírnými odchylkami podle názorů expertů, takže v normě je jídelníček od zhruba 3,8 g (USA) až po 6 g (Německo) soli denně.
  • Reálné množství: Statisticky vzato sníme denně až 16 g soli, což už je trojnásobek vhodného množství, pokud budeme vycházet z doporučení tuzemských odborníků konzumovat 5 g soli denně.

Škodí nedostatek i nadbytek

Výzkumy ukázaly, že zažitá představa, podle níž je zdravotním problémem jen příliš vysoká konzumace soli, zřejmě neodpovídá skutečnosti. Škodlivé mohou být oba extrémy. Zdraví neprospívá zříct se soli úplně nebo jí jíst méně než doporučené množství.

Dlouhodobými výzkumy se zjistilo, že se při extrémně neslané dietě zkracují životní vyhlídky oproti běžně se stravujícím lidem. Ukázalo se, že dokonce i pro lidi se srdečním onemocněním je překvapivě větším problémem výrazné omezení soli.

Ve srovnání s kardiaky dodržujícími normální jídelníček jsou ti, kteří jedí soli extrémně málo, v mnohem větším ohrožení, že u nich dojde k selhání srdce nebo ke komplikacím, které si vyžádají hospitalizaci.

Paradox s krevním tlakem

Sůl se svou schopností vázat vodu samozřejmě zvyšuje i objem krve. Tento vliv se ale v poslední době považuje za méně výrazný, než se soudilo kdysi. Nadbytek soli sice vede k vzestupu tlaku krve, ale jen mírně, a s omezením soli se tlak jen nepatrně snižuje. Snížení je navíc jen krátkodobé.

Pokud budete delší dobu doržovat neslanou dietu, povede to paradoxně zase ke nárůstu krevního tlaku. Je to tím, že ledviny a s nimi i nadledviny reagují na nedostatek soli zvýšenou produkcí určitých hormonů. Ty zvyšují krevní tlak a poškozují srdce a cévy.

Riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice tak nepředstavuje nejen příliš vysoká konzumace soli, ale i její nedostatek na jídelníčku.

Ve stáří je sůl důležitá

Schopnost soli udržovat v tkáních vodu dostává ve vyšším věku nový význam. Staří lidé velmi často trpí dehydratací. Zatímco u malých dětí tvoří voda 82 % tělesné váhy, u dospělých už je to méně a ve vysokém věku tento podíl klesá k 50 %, což je velmi málo.

Dieta s omezením soli doporučovaná při vysokém krevním tlaku tak může stav ještě zhoršit. Pak klesá objem krve a tím i zásobování důležitých orgánů kyslíkem a živinami, mezi nimi mozku.

Nedostatek vody a soli kromě toho komplikuje důležité tělesné pochody, což se odáží výrazněji opět na fungování nervové soustavy. Objevuje se zmatenost, apatie, poruchy vědomí i křeče.

Bohužel u starých lidí jde nezřídka o chronický nedostatek tekutin a pak se může stát, že je zmatenost a dezorientace mylně přičítána demenci. Přitom vlastní příčinou je nedostatečná žízeň a zapomnětlivost. Roli mohou hrát i určité léky, které podporují močení a tím ztráty vody i sodíku.

Když je soli příliš

Při opačném extrému, kdy konzumujeme soli nadméru, přestávají „stíhat“ ledviny, které mají za úkol vylučovat nadbytečný sodík. V tom případě si nejspíš všimnete toho, že vám otékají nohy, protože sůl udržuje vodu v tkáních. Zhoršovat se může také stav kůže, která ztrácí elasticitu a pevnost a předčasně stárne.

Tím následky plynoucí ze zvýšeného příjmu soli nekončí, mohou se projevit i další zdravotní komplikace jako astma, rakovina žaludku, obezita, ledvinové kameny a osteoporóza. Rizika nejsou pro všechny stejná, odhaduje se, že asi 20 až 30 % populace je zatíženo vrozenou zvýšenou citlivostí na sůl.

Pokud člověk s tímto vrozeným zatížení současně trpí onemocněním srdce nebo cév, má na jeho stav konzumace soli značný vliv a neslaná dieta skutečně pomáhá potíže omezovat.

Zhoršuje se i imunita

Vliv nadbytku soli na zdraví může být ještě širší, než se dosud zdálo. Vědci vyšetřením pomocí magnetické rezonance zjistili, že se nezanedbatelná část přebytku sodíku ukládá v podkoží nebo ve svalech. Zda to má nějaké důsledky na zdraví u lidí zatím není jasné, zato veterinární výzkumy ukazují, že tato úložiště představují zátěž pro imunitní systém a tím snižují obranyschopnost organismu.

Roste nadváha

Výrazně slaná chuť je návyková a podporuje apetit, takže toho sníme více, než kdyby stejné jídlo bylo málo slané. Je to tím problematičtější, že se často jedná o pochoutky současně tučné. Extrémně slaná chuť kromě toho mnohdy vyvolává ještě touhu po sladkém. Proto konzumace nadměrně solených potravin snadno vede k nadváze.

Solit jen doma

Nadměrně slané stravě a jejím nepříjemným následkům se lze naštěstí lehce vyhnout. Stačí se vrátit k domácí stravě. Za přesolování totiž zřídka může domácí kuchyně, ale naopak průmyslově vyráběné potraviny. Ty dodávají asi 80 % z oné nepřiměřeně vysoké dávky soli, kterou denně zkonzumujeme.

Bohužel z velké části se na tom podílí běžné pečivo, chléb, housky a rohlíky. I když sůl v netvoří tak velké procento jako třeba v brambůrkách, oproti nim se bez pečiva neobejdeme a jíme ho denně.

Pokud si tak dáte dva slané rohlíky s tvrdým sýrem nebo trvanlivým salámem, můžete se už tímto jídlem dostat na hranici doporučené denní dávky soli.

Nejen uzeniny

Ne vždy prozradí vysoké množství soli v potravině právě její slaná chuť. Může se týkat potravin i chuťově sladkých, jako například cornflakes nebo průmyslově vyráběných sušenek a bábovek. Právě na obsah soli v těchto potravinách se zaměřil letošní test iniciativy Vím, co jím.

Zkoumal vybrané výrobky mezi mraženými potravinami, instantní pokrmy z brambor, uzeninami, lahůdkami, sýry, pečivem, cereáliemi a sladkými potravinami. Výsledky testu označila iniciativa za velmi znepokojivé. U více než poloviny testovaných potravin zjistili vysoký obsah soli, naopak nízký jen ve čtyřech případech.

Výjimkou nebyly ani potraviny, kde už jediná porce pokryla denní dávku soli. Platí to zejména o hotových jídlech, mražených potravinách a lahůdkách.

Budete mít zájem:  Mrkev zhořkne, když bude skladována vedle jablek

Sušenky mohou překvapivě obsahovat tolik soli jako stejné množství bramborových lupínků.

Jak se bránit?

Největším zdrojem skryté soli, tedy té, kterou přijímáme buď dlouhodobě v menších dávkách, nebo je překryta výslednou sladkou chutí, je pečivo (běžné, extrudované i celozrnné) a sladké potraviny. U těch je třeba důsledněji vybírat a dávat přednost čerstvě pečeným před trvanlivými výrobky. Stále ještě platí, že sůl je nejen ochucovalo, ale také konzervační prostředek.

Nejlepší obranou pro nadměrnému přijmu soli z kupovaných pekařských výrobků je samozřejmě nahradit je domácím pečivem, přinejmenším sladkým. U slaného pečiva se lze aspoň vyhýbat druhům viditelně posypaným hrubou solí na povrchu. Co vypadá lákavě, je chuťově zbytečné, pečivo je i tak výrazně solené.

U ostatních potravin se vyplatí číst etikety a zjistit si, jak vysoký je obsah soli.

  1. Malé záměny s velkým efektem
  2. Dušená šunka orientačně obsahuje jen polovinu soli než šunka uzená.
  3. V přírodním sýru bývá jen asi čtvrtina soli ve srovnání s tvrdými sýry.
  4. Rozdíly jsou ale i v mezi druhy tvrdého sýra, např camembert obsahuje poloviční množství soli než gorgonzola.
  5. Velmi malé množství soli je v mozzarelle, typově podobná feta je cca 5x slanější.
  6. Maso místo uzenin: Tence nakrájeným pečeným masem můžete nahradit uzeniny jako oblohu pečiva.

Vařit bez soli: Ale jak?

Od lékařů dostanete všeobecné doporučení používat k ochucení raději bylinky. Jenže bude to stačit, aby jídlo nebylo fádní? Vyzkoušejte následující tipy, které pomohou zvýraznit chuť jídla.

Vhodnější je maso dusit, zachová si více svého přirozeného aroma než při pečení. Můžete vyzkoušet také fólii pro tepelnou přípravu masa, i ta pomůže udržet vůni.

Důležitým nositelem chutí a vůní jsou tuky. Nezvyšujte jejich množství, spíše je přidávejte až před dokončením pokrmu, pak se aroma rozvine nejsilněji.

Z koření podtrhuje nejintenzivněji aroma masa bobkový list a jalovec.

Mezi čerstvými bylinkami je nedostižnou jedničkou libeček, proto se mu také říkává „zelené maggi“. Můžete jím kořenit hotové pokrmy nebo ho přidávat před úpravou, kdy výtečně zvýrazní pečené masové rolády, sekanou nebo karbanátky.

Jaké bylinky na…

…dresink: Výtečně se hodí především bazalka, pažitka, kopr, medvědí česnek a řeřicha. Bylinky těsně před podávání nakrájejte a trochu podrťte, tím se uvolní nejvíce aromat.

…ryby: Sníženou dávku soli překryje kopr nebo čerstvé lístky šalvěje. Použít se dá i suché koření, především pikantní druhy jako chilli a pepř zvýrazňují přirozenou chuť a vůni ryby.

…brambory: Na pečené a smažené brambory je vynikající rozmarýn. Pokud děláte bramborovou kaši, vmíchejte do ní trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

  • …smetanové omáčky: Chutnají skvěle též s čerstvým muškátovým oříškem, ale můžete je připravit také s kari, jen je nutné koupit směs bez přidané soli.
  • …polévky: Vynikajícího výsledku dosáhnete za použití libečku, ale hodí se i medvědí česnek, řeřicha a pažitka.
  • Může to být jako bloček extra
  • 2 domácí kořenící směsi
  • Jemná
  • 6 lžic sušeného libečku
  • 1,5 lžičky mleté sušené hlízy celeru
  • 3 lžičky sušené petrželky
  • ½ lžičky mletého muškátu
  • 1,5 lžíčky sušené cibule
  • 3 lžičky majoránky
  • špetka cukru
  • Pikantní
  • 3 lžicky koprového semene
  • 3 lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého mletého sušeného česneku
  • 1,5 lžičky sušené majoránky
  • špetka cukru
  • Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky: sůl, Zdravá strava

Zadržuje vaše tělo vodu? Tyto maličkosti vám pomohou se jí zbavit

Dávejte si pozor na sůl

Sůl je jednou z nejčastějších příčin, proč tělo zadržuje vodu. Obsahuje totiž sodík, který tekutiny váže a pomáhá udržovat rovnováhu uvnitř i vně buněk. Když je soli nadbytek, bude i ve vašem těle více vody.

Možná máte pocit, že ale tak často neholdujete přesoleným pokrmům nebo pochoutkám. Zaměřte se i na potraviny, kde sůl nemusí být dominantní chutí, a přesto je jí v porci zbytečně mnoho.

Typickými příklady jsou některé cereálie nebo sušenky.

Spoustu soli obsahují i zpracované potraviny, jako konzervy, instantní polévky a omáčky, mražené potraviny, sterilovaná zelenina nebo různá dochucovadla.

Omezte cukr

Konzumace rafinovaných sacharidů vede k prudkému zvýšení hladiny cukru a inzulinu v krvi a k zadržování více sodíku. To má za následek zvýšení objemu tekutiny v těle.

Asi vás to nepřekvapí, ale ani v tomto případě nebude vaším spojencem bílý cukr a bílá mouka. Pečivo tedy vybírejte celozrnné a slaďte raději medem nebo sirupy. Jogurty kupujte raději bílé a přidejte si do nich ovoce.

Máte málo hořčíku a draslíku

Hořčík neboli magnezium patří mezi důležité minerály. Podílí se na více než tři sta enzymatických reakcích, které udržují správné fungování těla. Pokud zvýšíte jeho příjem, sníží se podíl vody ve vašem těle. A dřív, než sáhnete po tabletkách, zkuste ho přijmout v běžné stravě – na hořčík jsou bohaté ořechy, celá zrna, hořká čokoláda a listová zelenina. 

Draslík naopak hladinu sodíku snižuje a zároveň zvyšuje produkci moči. Ujistěte se tedy, že váš jídelníček obsahuje banány, avokádo, batáty, špenát, meloun, fazole, dýně, ale i třeba minerální nebo kokosovou vodu.

Vitamín B6

Vitamín B6 je společné označení hned pro tři sloučeniny. Ty jsou důležité pro tvorbu červených krvinek a slouží při mnoha dalších procesech v těle, jako je přeměna zásobních cukrů v játrech a svalech na energii. V premenstruačním období u žen má tento vitamín dokonce pozitivní vliv i na retenci vody.

Zařazujte do jídelníčku banány, brambory, vlašské ořechy, maso, ryby, vejce, fazole a celozrnné výrobky. Vedle toho, že se vyhnete slabosti, podráždění a nepříjemným kožním projevům, vaše tělo nebude zadržovat nadměrné množství vody.

Zadržování vody v těle můžete ovlivnit i mnoha dalšími způsoby.

  • Pohyb. Obyčejná chůze pomáhá s trávením, ale i vylučováním. Pokud navíc trpíte na otoky nohou z dlouhého sezení, s každým pohybem navíc pocítíte značnou úlevu.
  • Pijte dostatek vody. Při nedostatku tekutin začne tělo paradoxně vodu zadržovat. Mějte proto u sebe neustále lahev s vodou a dodržujte kvalitní pitný režim!
  • Přeslička, petržel, ibišek, kopřiva. V lidovém lékařství mají pověst účinného diuretika také byliny, jako jsou přeslička, petržel, ibišek a kopřiva.
  • Česnek. Česnek pomáhá nejen při nachlazení, ale i odvodňování.
  • Fenykl. Fenykl má do jisté míry močopudné účinky.
  • Brusinkový džus. Brusinky pomáhají při léčbě močových cest, a podporují tak i močení.

Zajímá vás více informací o zdravé výživě a životním stylu? Kupte si aktuální číslo časopisu Dieta v naší online trafice www.ikiosek.cz/dieta. Dopoledne objednáte, zítra máte ve schránce. A bez poštovného! 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *