Je vám zima? Prohřejte si organismus

S nastávajícím sychravým podzimním a zimním obdobím začíná být opět aktuální otázka, jak se elegantně vypořádat s chladem a také jak účinně povzbudit naši imunitu v boji proti virózám. Hrnek horkého čaje, teplá deka, romantika plápolajícího krbu nebo svíčky ke studeným dnům prostě neodmyslitelně patří.

S šálkem čaje proti zimě i depresi

Abychom byli celou zimu fit a v pohodě, je důležité posílit celkovou obranyschopnost organismu. Z hlediska čínské medicíny se jedná zejména o posílení tzv. vnitřního tepla. Naprosto přirozená cesta, jak organismus vnitřně zahřát, je právě prostřednictvím čajů.

Víte ale, jaké druhy čajů zvolit, aby se nám nachlazení či chřipka obloukem vyhýbaly?

Je vám zima? Prohřejte si organismus

Na podzim a v zimě vybavte svou kuchyň čaji zahřívacími, které uvolňuji vnitřní teplo. A jaké to jsou? Určitě všechny kvalitní tmavé a černé čaje, čaje červené, polozelené a pak také různé druhy čajů bylinných a nebo zahřívacího koření.

Tmavé čaje a černé čaje – energetický nakopávač

Tmavé čaje patří mezi takové, u kterých byl po první fermentaci a usušení tento proces částečně zopakován. Najdeme je výhradně v čajové produkci Číny, kde se již více jak 2000 let používá v medicíně a léčení, tak i k běžnému popíjení.

Je vám zima? Prohřejte si organismusKlasické černé čaje zná každý. Domovem černých čajů je zejména Indie, Srí Lanka a Keňa. V našich končinách jsou velmi oblíbené.

Černý čaj s medem a citrónem nebo hořký černý čaj je klasikou. Černé čaje se řadí mezi energetické bomby v zimním období. Díky teinu nás dokáží perfektně nabudit, a proto je pijeme hlavně po ránu, abychom si dobře nastartovali den.

Domorodci v Asii tyto čaje běžně míchají s citrusy a někdy také mlékem či solí. V našich končinách nejsme na přidávání čaje do mléka příliš zvyklí, proto si můžeme vystačit pouze čajem čistým nebo ochuceným právě citrusy, díky kterým do sebe dostaneme i něco málo vitaminu C.

Výhodou tmavých čajů je, že patří mezi doslovná energetická vzpružovadla. Kvalitní tmavý čaj povzbudí organismus, posiluje náš metabolismus a je výborný také proti nachlazení.

Mezi oblíbené tmavé čaje patří například i u nás běžně dostupný, dvakrát fermentovaný čaj  Pu-Erh.

Červené čaje – povzbudí mozek a zaženou depresi

Červený čaj se v Číně říká čaji, který Evropané označují jako černý. Od klasického černého čaje se ale ten červený liší výrobou i kvalitou.

Kvalitní červené čaje pocházející z Číny, Koreje, Turecka, se skvěle hodí jako nápoj právě v zimním a podzimním období. Červené čaje navíc obsahují velké množství, tj. asi 4 % teinu, což je mnohem více, než mají ostatní druhy, a proto lépe povzbudí činnost mozku.

Červené čaje vynikají také silnou chutí a mají výborné antidepresivní účinky. Tím, že nás celkově nabudí, také zesilují náš pracovní nebo sportovní výkon.

Modrozelené čaje

Modrozelené či také polozelené čaje nebo oolongy se řadí mezi částečně oxidované čaje. Jejich domovinou je většinou jižní Čína nebo Tchaj-wan. Tvoří přechod mezi čaji zelenými, černými a červenými. V jižní Číně se často pijí i s citrusovými plody, aby se zesílil účinek proti nachlazení.

Okořeňte si život i čaj

Zesílit samotný zahřívací efekt čaje lze i tím, že do nálevu přidáte různé koření.

Nejčastější typy koření, které se dávají do čajů, jsou skořice, zázvor, vanilka, hřebíček nebo šafrán. Čaje ochucené tímto kořením opět můžete pít čisté, nebo je vyladit medem či mlékem.

Dá se také připravit nápoj jenom výluhem ze samotného koření, ale to už pak nehovoříme o čaji jako takovém.

Každé ze jmenovaných koření se pyšní určitými blahodárnými účinky, díky kterým stojí za to je zařadit do naší bylinkové apotéky:

Hřebíček – působí na svěží dech, je protizánětlivý. Často se používá i na čištění zubů a na podporu hojení Je vám zima? Prohřejte si organismuspřípadných zánětů zubů.

Vanilka –  krásně voní, proto je skvělý relaxant. Dodává nám pohodu.

Zázvor –  silně prohřívá. Proto se dává do čajových směsí určených na nachlazení.

Skořice –  nejen že voní, ale také čistí organismus.

Šafrán –  krásně voní, takže nás harmonizuje a působí proti depresím.

Při přípravě těchto typů koření v samostatném nápoji anebo smíchané s čajem je důležité vědět, že jemně mleté práškové koření není potřeba vařit. Stačí jen zalít horkou vodou jako čajové lístky. Zatímco celé kousky např. skořice, hřebíčku, celý vanilkový lusk, je lepší déle povařit, aby se uvolnila chuť.

Léčivé kořeny pro zahřátí

Z kořenů, které se nedávají do čaje, ale často se ve východní medicíně používají, jsou u nás rozšířené hlavně kurkuma a ženšen.

Kurkuma i ženšen patří k levným, dostupným a účinným zázrakům domácí lékárny. Mají zahřívací účinky, podporují metabolismus, jsou antibakteriální, uvolňují dýchání a zvyšují naši pracovní aktivitu.

Čarovný ženšen

Je vám zima? Prohřejte si organismus

Všechny typy ženšenů lze užívat celý rok, ale hlavním konzumačním obdobím je podzim a zima. Ženšen používáme na silné prohřívání, na rekonvalescenci po nemocech nebo i po dlouhodobých pobytech v nemocnici i po operacích.

Je výborný také pro posílení sexuality a sexuálních funkcí,  zvedá tlak a výrazně podporuje sportovní a pracovní výkony. Oblibu našel rovněž u žen, které trpí na studené ruce a nohy. Odvar z ženšene pomáhá rozproudit krev a zahnat zimomřivost.

S dávkováním opatrně

Je vám zima? Prohřejte si organismus

Předávkování se může projevit jako mírná nespavost. Pokud by se vám tedy stalo, že po šálku černého čaje nemůžete usnout, vyhněte se jeho konzumaci ve večerních hodinách.

Je to prostě podobné jako s kávou. Sami nejlépe víte a odhadnete, co vašemu tělu nejvíce prospívá, kdy je ideální doba na konzumaci a kdy už ne.

A pokud jste právě dostali chuť zalézt pod peřinu a dát si hnek kouřícího čaje, můžete se pojistit zásobou na dlouhé zimní večery a vybrat v našem obchodě z mnoha osvědčených značek čajů porcovaných i sypaných (rovněž i v BIO kvalitě).

Potraviny, kde vám doporučujeme zařadit do listopadového jídelníčku

Je vám zima? Prohřejte si organismus
Potraviny na listopad

Listopad by se pravděpodobně na žebříčku nejoblíbenějších měsíců neumístil příliš vysoko. Spíše naopak. Ke zlepšení psychické i fyzické pohody ovšem mohou vést vhodně zvolené potraviny.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Dobrá nálada jde ruku v ruce s kvalitním trávením, což ostatně platí celoročně. Proto se i v průběhu podzimních měsíců soustřeďte na to, co jíte.

Součástí jídelníčku by měly být potraviny, které obsahují hodně vlákniny, neboť tato důležitá složka stravy má podstatný vliv na správné fungování trávící soustavy.

Během listopadu tedy určitě doporučujeme zařadit do svého jídelníčku listovou zeleninu, která je nejen výtečným zdrojem vlákniny, ale navíc obsahuje i další důležité živiny.

Doporučujeme: budete-li si kupovat listovou zeleninu, dejte přednost tmavě zelené. Ta obsahuje velké množství chlorofylu, který vám může pomoci zajistit biologicky mladší tělo.

Potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin

V listopadu působí na lidský organismus mnoho negativních vlivů. Proto jsou velmi důležité i potraviny, které působí protizánětlivě, navíc zvyšují schopnost zažehnat infekce a celkově podporují imunitu.

V tomto ohledu jsou velmi účinné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, tedy esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo a získává je pouze ze stravy. Kvalitním zdrojem jsou semínka a oleje (např.

lněné či konopné), stejně jako mořské ryby.

Zima je za dveřmi, prohřejte se! Třeba zázvorem.

V průběhu listopadu už pomalu začíná přituhovat, takže by nás potraviny měly i zahřát. Není přitom vůbec potřeba jíst několikrát denně vařená jídla, jež obecně obsahují méně živin a enzymů, které jsou tepelnou úpravou ničeny.

Zahřát dokážou i ostřejší chilli papričky, především bychom vám ale doporučovali zázvor, který je vynikající pro zimomřivce. Můžete jej použít jako přísadu, ale udělat si z něj lze i čaj.

Kromě toho, že vás prohřeje, působí kladně rovněž na trávení a zánětlivé procesy.

Potřebujeme v listopadu přijímat více vitamínu D ze stravy?

Stará lidová moudrost říká, že „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“. Sluneční paprsky jsou skutečně důležitým zdrojem vitamínu D, jenž má mj. důležitý vliv na obranyschopnost organismu.

A jelikož si v listopadu slunečných dnů příliš neužijeme, bývá často doporučováno přijímat jej ve vyšším množství z potravy. Jenže slunce svítí, i když je zataženo, takže avitaminóza (chorobný nedostatek) vitamínu D v ČR skutečně nehrozí.

Budete mít zájem:  Nordic walking – to jsou ti lidé s hůlkami, které někdy vídáváte

Pokud byste jej ale chtěli více získávat ze stravy, zdrojem jsou především játra, rybí tuk, žloutek, mléko, ale třeba také lahůdkové droždí.

Nic nelámejte přes koleno, jezte to, co vám chutná

Strava by neměla být pouze zdrojem živin, ale musí nám rovněž chutnat. Nutit se za každou cenu do potravin, které jsou zdravé, ale chuťově nám nevyhovují, může být v konečném důsledku zdrojem stresu.

Podzimní počasí už tak na psychiku mnoha jedinců nepůsobí příliš pozitivně, takže udělat si radost jídlem rozhodně není od věci. Navíc si zkuste i na podzimu najít to krásné.

Mnozí lidé totiž k tomuto období přistupují automaticky negativně, takže je jen těžko může něčím příjemně překvapit.

Tip pro sportovce: fyzicky aktivní lidé potřebují v průběhu podzimu nejen dostatek energie, ale měli by přijímat také více minerálů jako sodík, hořčík či draslík. Sportovcům proto doporučujeme ovocná smoothies, která obsahují jak jednoduché sacharidy, tak minerální látky v přirozené formě.

Je vám zima? Prohřejte si organismus

Je vám zima? Prohřejte se v sauně! – AHA.cz

Pravidelné saunování posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat
proti chřipkovým onemocněním a nachlazení. Zmírňuje bolesti hlavy,
přináší relaxaci a celkovou regeneraci organismu.

„V době zvýšeného
výskytu chřipek nebo chřipkové epidemie pravidelní návštěvníci saun
buď vůbec neonemocní, nebo u nich má nemoc klidnější průběh,“
vyzdvihuje Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů a
dodává: „Sauna působí na celé tělo.

V zimním období je také vhodnou
prevencí onemocnění horních cest dýchacích.“

Pokud chcete naplno využít výhod saunování, doporučuje se
saunovat alespoň jedenkrát týdně, Vhodné je navštěvovat saunu
celoročně. Teplota ve veřejné sauně by se měla pohybovat okolo 100
°C pod stropem, v první řadě lavic pak okolo 60 °C. V domácí sauně
si ji můžete nastavit libovolně, nižší teplota prodlužuje dobu
prohřívání. 


  • Do jaké vyrazit?
  • Suchá sauna
  • Ta se vytápí na teplotu 90 °C a relativní vlhkost vzduchu se
    pohybuje mezi 10 – 15 %.
  • Finská sauna

Na vytápění se používají kamna s lávovými kameny, které se
polévají vodou. Sauna je vyhřívána na teplotu 70 °C a vlhkost
vzduchu je závislá na intenzitě polévání.

  1. Bio sauna
  2. Vytápí se kamny s výparníkem, která udržují stálou teplotu kolem
    60 °C a vlhkost v sauně se pohybuje mezi 30 – 60 %. 
  3. Parní sauna

Obklady stěn jsou dlaždičkové či mozaikové. Stejným způsobem
jsou řešeny i lavice. Teplota kolem 45 °C, ale vlhkost vzduchu 100
%. Lázeň je vytvářena parním generátorem.

Infrasauna

Zářiče produkují infračervené záření, které proniká do tělních
tkání až do hloubky 4 centimetry. V infrasauně se teplota pohybuje
mezi 45 – 60 °C.

  • Jak a kdy na to?
  • *Poraďte se s lékařem, zda je saunování pro vás vhodné s ohledem
    na váš zdravotní stav.
  • *Do sauny nechoďte s plným žaludkem, také ne hladoví, ani
    bezprostředně po velké tělesné námaze.
  • *Před vstupem do sauny se umyjte mýdlem a poté tělo osušte,
    abyste do sauny nevnesli nadbytečnou vlhkost.

*Odložte plavky. Saunování v plavkách není hygienické, můžete si
jím přivodit zapaření či vyrážku.
*Dítě musí být vždy pod stálým
dozorem dospělého. Pro jeho saunování vybírejte prohřívárny s nižší
teplotou, usazujte je do nižších pater maximálně na 3 až 5
minut.

*Saunu je dovoleno navštěvovat výhradně osobám v dobré tělesné
kondici a bez kožních problémů. Při pocitu závratě, pálení ušních
boltců či špičky nosu, mravenčení nebo brnění prstů opusťte
saunu.

A jde se na věc!

*V sauně se pohodlně usaďte nebo si lehněte. Snažte se mít nohy
ve stejné výšce jako tělo a hlavu, aby bylocelé tělo vystaveno
přibližně stejné teplotě. Pro podložení těla použijte
prostěradlo.

*Počkejte, než se řádně zapotíte. Dýchejte nosem. Pokud vás
nosní vstup pálí, zakryjte si nos i ústa dlaní nebo se
opláchněte.

  1. *Ke konci prohřívání usedněte, můžete si také promasírovat kůži
    dlaní, žínkou či kartáčem.
  2. *Po odchodu ze sauny se nejprve osprchujte, abyste ze sebe smyli
    pot, teprve pak použijte ochlazovací bazén.
  3. *Po ochlazení si můžete dopřát odpočinek (15 – 20 minut) nebo
    hned navázat dalším opakováním, které se doporučují alespoň
    tři.
  4. *Dbejte na přísun kvalitních tekutin – ovocných šťáv,
    minerálních vod, abyste doplnili vypocenou vodu, minerály, sůl a
    vitamin C.
  5. *Po posledním opakování si dopřejte výrazně delší odpočinek
    (minimálně 30 minut).


  6. Prospívá, ale neléčí

„Saunování je příjemná forma relaxování pro všechny lidi, kteří
mají rádi teplo, klid a jsou zdraví, díky schopnosti zvýšit
prokrvení kůže a podkoží přispívá k uvolnění svalů, střídání
teplého a chladného prostředí pomáhá stimulovat imunitní systém,
klidné prostředí pomáhá uvolnit i napětí emoční, ale není metodou
léčebnou,“ říká MUDr. Jolana Cermanová. „Neměli by ho podstupovat
osoby se závažných kardiovaskulárním nebo dýchacím onemocněním,
osoby trpící akutními zánětlivými projevy a podobně. Pokud má
člověk pochybnosti, zda je pro něj saunování vhodné, měl by se vždy
poradit se svým lékařem.“

Týden saunování

Akce probíhá až do 11. 11. v řadě center po celém Česku. Program
odstartoval v Aquapalace Praha. Návštěvníci si denně užijí
speciální divadelní show v kostýmech a s poutavou hudbou například
na téma Avatar, Sněhurka nebo Ďáblova houslistka.
Tureckou sobotu připravil Saunový Ráj Holice.

V Uherském Hradišti cílí na rodiče s dětmi a nabízejí i program
pro seniory. V Českých Budějovicích se uskuteční další SaunaFest na
cestách a o týden později, 17. listopadu, v Třebíči otevírají zcela
novou část wellness centra.

V hotelu Horal resortu Valachy návštěvníky čeká ﷯týden plný
zážitků. Sauny﷯ začínají už v 9 hodin ráno rituálem pro děti.

Prohřejte své tělo s pomocí koření aneb co vás na podzim zahřeje

Zima už pomalu vystrkuje růžky a první mrazíky se hlásí o pozornost. Vaše tělo to jistě pociťuje a touží po zahřátí, které mu můžete dopřát v podobě horké sprchy, sauny či zahřívacích masážních olejů.

Co však vaše tělo může zahřát zevnitř? Skvělou volbou pro vás může být koření, které prohřeje organismus zevnitř a nastartuje vás metabolismus, což je přesně to, co potřebujete, abyste se chránili před nabalováním podzimního tuku. 

První místo drží zázvor

Zázvor můžeme považovat za nezbytnost, která by nás měla doprovázet během chladných dnů. Dnes ho seženete již v každém supermarketu a ochrání vás preventivně před chřipkou a nachlazením. Má totiž antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které je potřeba si během podzimu a zimy dopřát.

Zázvor zahřívá organismus zevnitř díky gingerolu, látce, která je svým složením podobná kapsaicinu, látce, kterou obsahují chilli papričky. Dopřejte si preventivně domácí zázvorovou limonádu, zázvorový čaj, kandovaný zázvor či zázvorové bonbony. Zázvor se skvěle hodí i do asijských jídel či si můžete upéct zázvorový dezert.

Skvěle chutná kuře na zázvoru s medem.

Vůně a chuť, na kterou vzpomínáme při prvním ochlazení. Skořici v Čechách bereme jako naprosto běžnou, i když se jedná o exotické koření. Skořice má skvělé zahřívací schopnosti a má pozitivní vlivy na trávení.

Působí antibakteriálně a pomáhá v boji proti bacilům. Dopřejte si ji do jogurtu, čaje s mlékem, ranních kaší či do smoothie. Přidat ji můžete do všeho, co je sladké či do pokrmů s kari, s kterým chutná skvěle.

Výborná je dýňová polévka s kari a se skořicí.

Zahřívací vlastnosti vám přináší i běžně používaný pepř, který podpoří také spalování přebytečných tuků a vylučování hlenů. Obsahuje piperin, látku, která dokáže tlumit bolest. Dopřejte si do svých pokrmů pepř a rozlučte se s pocitem zimy. Pepř můžete použít běžně při dochucování pokrmů či ho přidat do svého smoothie.

Záchrana v podobě chilli

Pro milovníky pálivého máme dobrou zprávu. Chilli papričky zahřívají díky obsahu kapsaicinu, který nejenže nastartuje metabolismus, ale pomůže ve vyplavování endorfinů a serotoninu, což vám navodí lepší náladu, kterou přes pochmurné dny potřebujete. Chilli se skvěle hodí i při rýmě, jelikož uvolní ucpaný nos. Má skvělý vliv i na váš trávící trakt, jelikož dezinfikuje.

Budete mít zájem:  Kampaň na prevenci mozkových příhod je zaměřena na mladé lidi

Jáhly?

Ano, i konzumace jáhlů vás může zahřát. Působí také antidepresivně a dopřávají vám dávku energie. Nezatíží ani váš trávicí trakt, jelikož jsou snadno stravitelné. Dopřejte si je alespoň občas během chmurných dnů. Zapéct je můžete se sušeným ovocem či si uvařit jahelnou kaši.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

10 horkých tipů jak si prohřát zmrzlé tělo!

Bez něj se snad zima vůbec nedá přežít. Kořen zázvoru obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Díky nim aktivuje srdečně-cévní systém a dokonale zahřívá tělo.

Pokud si budete připravovat zázvorový čaj, raději nejezte zázvorovou dužinu. Má takovou sílu, že by vám mohla poleptat sliznici. Jako bonus můžete brát to, že vás nabudí i eroticky. Nejlepší je se lžičkou medu.

Prohřejte kosti v sauně

Je to jedna z mála příležitostí, jak se v době, kdy venku řádí mráz, pořádně zapotit. Pokud ji budete „brát“ pravidelně, z vašeho života zmizí rýma i kašel a z těla se vyplaví jedy a škodlivé látky.

Když k tomu přidáte, že vám dokonale vyčistí a omladí pokožku, máte skvělý prostředek pro krásu i zdraví.

Takže jestliže nemáte nemocný kardiovaskulární systém, netrpíte dýchacími potížemi nebo onemocněním kůže, určitě si ji užijte.

Dejte si horkou polévku

Že slepičí vývar zahřívá a léčí nachlazení, vědí naše babičky už dávno. A i vědci zjistili, že slepičí polévka má opravdu protizánětlivé účinky, dokáže léčit bolesti v krku a pročistit dutiny. Důležité je polévku neuspěchat a vařit maso velmi pomalu klidně až dvě hodiny. Pak bude mít teprve tu správnou sílu.

Běžte na spinning

Nebo jakýkoli jiný sport, který vám dá trochu do těla. Teplo vám bude při aerobiku, pilates nebo na lekcích tance. Důležité je dávkovat si pohyb pravidelně, pořádně se po něm osušit a obléct, ať na vás pot nezačne chladnout.

Napusťte si bylinnou koupel

Tenhle smyslový požitek si vychutnáte právě v zimě úplně nejvíc. Kombinace horké vody a voňavých esenci je balzám pro tělo i duši a má hned dvojí účinek.

Esenciální oleje a silice uvolněné v teplé vodě na náš organismus působí přes prokrvenou kůži a zároveň i přes sliznice při vdechování par z bylinné lázně.

Pro rozproudění krve do vany přidejte tymián, mateřídoušku nebo rozmarýn. Použít můžete nálev z těchto rostlin nebo jejich esence.

Usmažte si k snídani vajíčka

Podle principů čínské medicíny byste během zimy měla mít každé ráno teplou snídani. Zapomeňte na mléčné výrobky nebo tropické ovoce, které působí na organismus chladivými a zvlhčujícími (hlenotvornými) účinky, což oslabuje energii sleziny. Naopak vařené jáhly, masový nebo zeleninový vývar či míchaná vajíčka vám rozproudí krev a vyvolají pocit tepla a pohody.

Trénujte cévy

V teplé místnosti si ponořte na tři až pět minut ruce do studené vody. Pak přejděte do chladné místnosti (ložnice nebo sklep) a ponořte ruce na stejně dlouhou dobu do teplé vody.

Pomáhají i střídavé koupele nohou, kdy si naplníte jednu nádobu vodou 38 stupňů teplou a druhou jen 15 stupňů. Dejte nohy na dvě až tři minuty nejprve do teplé a pak na deset sekund do studené vody. Celé několikrát zopakujte.

Na konci si navlékněte teplé vlněné ponožky.

Oblékejte se jako cibule

Noste široké oblečení, protože úzké nedovolí vaši pokožce, aby se správně prokrvila. Oblékejte se do více vrstev. Na nohy si natáhněte raději dvoje tenčí ponožky než jedny silné.

Mezi dvěma vrstvami se totiž vytváří hřejivá vzduchová vrstva. Zapomeňte na parádu a nakupte si čepice. Právě přes hlavu v zimě uniká z těla spousta tepla.

Na obnažené hlavě se totiž nejvíce ochlazuje krev, tělo ji pak nestíhá ohřát pro ostatní části a vám je zima.

Milujte se po ránu

Aby vám bylo teplo, je třeba se nejprve pořádně vyspat a pak začít den pohybem. Rozprouděním krve totiž aktivujete svoje srdce a prokrvením celého těla spustíte termoregulační mechanismy, které vás příjemně se zahřejí. Ideální je dát si pár minut poskakování, vyběhnout schody nebo se alespoň dlouze a vášnivě pomilovat.

Buďte v klidu

Nesprávné prokrvování končetin může způsobit také stres nebo zablokovaná páteř. Snažte se být co nejvíc v klidu a pravidelně relaxovat. Nic nezkazíte, když si pořídíte přípravky z ginkgo biloby. Zlepšují průtok krve, a ještě „odchytávají“ volné radikály.

Nebojte se ohnivého jídelníčku

Červené fazole, rýže, česnek, chřest, žampiony, hovězí, kuřecí, vepřové nebo skopové maso, ale i pálivé papričky a chilli jsou potraviny, které vám zpříjemní celou zimu a zahřejí vás.

Pozor na alkohol

Svařené víno nebo grog je snad to první, po čem většina lidí při pocitu chladu sáhne. A alkohol opravdu rozšíří povrchové cévy. Jenže tělo naopak potřebuje mít k udržení tepla cévy stažené, protože tak si chrání teplotu tělesného jádra, která je důležitější než teplota pokožky. Navíc opilý člověk díky vlivu alkoholu necítí takovou zimu a občas špatně odhaduje situaci.

Zimomřivost aneb Je vám pořád zima?, Energy (cz)

Dnes se celému problému podíváme na zoubek. Zimomřivosti lépe porozumíte a v některých případech s ní budete moci i něco dělat.

Termoregulace těla

Termoregulací si tělo řídí vnitřní teplotu. Všechny mechanismy, které působí, mají za cíl vrátit vaši teplotu na rovnovážnou úroveň. V průměru mají lidé teplotu 37 –37,8 °C.

Pokud teplota výrazně klesne, hrozí podchlazení, které může v extrémních případech způsobit srdeční potíže, poškození mozku, či dokonce smrt. Přehřátí, na druhou stranu, může v nejzazším případě také vést k poškození mozku nebo dokonce až k úmrtí.

Aby ani k jednomu nedošlo, hypotalamus, náš vnitřní „termostat“, řídí činnost orgánů, které mají na tělesnou teplotu vliv. Hypotalamus je malá část mozku zodpovědná za termoregulaci, řízení hladu a příjmu potravy, žízně a dokonce i sexuálních funkcí.

Když hrozí podchlazení, na povel hypotalamu se zúží cévy pod kůží, tím se zpomalí tok krve a teplo se přestane odvádět od životně důležitých orgánů. Díky hormonům ze štítné žlázy se zrychlí metabolismus. Můžou se také objevit další mechanismy orgánů či svalů, které napomáhají organismu se ohřát, jako např. třesení se zimou.

Když se naopak organismus začne přehřívat, hypotalamus zavelí a na pomoc s ochlazením přijdou potní žlázy. Vaše cévy se rozšíří, krev proudí rychleji a dále od nejteplejšího středu těla.

Je vám pořád zima? Zkuste s tím něco udělat.

Teď tedy víme, jak funguje termoregulace. To ale pořád nevysvětluje, proč zrovna vám je stále zima. Mezi nejčastější příčiny tedy patří:

Máte podváhu

Ať už je způsobena čímkoli, podváha je nevylučitelným faktorem zimomřivosti. Řešení? Bez přibírání to nepůjde. Mrkněte, jak přibrat zdravě.

Kromě přiměřeného množství tělesného tuku jako tepelné izolace jsou však mimořádně důležité i svaly. Ty totiž produkují vnitřní teplo a pomáhají vám cítit se tepleji. Pravidelné cvičení a sportování také udržuje metabolismus ve vyšším tempu, díky čemuž tak necítíte chlad.

Chybí vám železo

Jste chudokrevní? Nedostatek červených krvinek v těle způsobuje nedostatečné teplo a proto je vám pořád zima. Doplňujte železo, které červeným krvinkám asistuje při transportu kyslíku.

Stačí zvýšit přísun potravin jako listové zeleniny, luštěnin, masa, či např. Spiruliny a Chlorelly.

Nejlépe se železo vstřebává ve spojení s vitaminem C – v Chlorelle a Spirulině už se vyskytují oba prvky.

Málo spíte

Přestože není úplně jasné, jak tento mechanismus přesně funguje, nedostatek spánku prokazatelně ovlivňuje činnost hypotalamu a dělá vás náchylnější k chladu.

Málo pijete

Nejenže nedostatečné pití také zpomaluje metabolismus a tak pocítíte chlad mnohem výrazněji, ale tekutiny také plní funkci zadržení tepla. Dostatečný přísun tekutin pomáhá teplu zůstat v těle a uvolňuje ho jen pomalu. Pitím myslíme vodu a neslazené nealko nápoje!

Budete mít zájem:  Suchý Zápal Plic Příznaky?

Trpíte špatným krevním oběhem

Míváte pořád studené ruce a chodidla? Můžete mít horší krevní oběh. Uleví vám pravidelné cvičení či např. akupunktura.

Věčně studené ruce a nohy značí horší krevní oběh. Anebo jste žena.

Máte poruchu štítné žlázy

Jestliže vás zlobí štítná žláza, bude mít pravděpodobně prsty i ve vaší zimomřivosti. Patrně nevylučuje dost hormonu a tím pádem metabolismus zůstává zpomalený. Bez návštěvy ordinace se neobejdete. Léčba poruch štítné žlázy však pozitivně ovlivní i vaši zimomřivost.

Jste žena

Bohužel, být představitelkou něžnějšího pohlaví s sebou přináší i jisté nevýhody – např. právě pocit chladu. Zatímco ženské tělo bývá v průměru jen o pár desetin stupňů vyšší, ruce mají ženy často až o 1,5 °C chladnější. Teplo se tedy primárně soustředí ve středu těla a kolem životně důležitých orgánů, zároveň však méně v končetinách.

Jste zhýčkaní teplem

Oblékali vás od mala jako cibuli? Vyrostli jste ve vždy pořádně vytopeném panelákovém bytu? A kdy jste naposledy v zimě strávili celý den venku? Je docela možné, že jste si prostě jen zvykli na plně komfortní teplotu v každý okamžik.

Co s tím? Zkuste se otužovat. Začněte zlehka. Ke konci sprchy na sebe pusťte vlažnější vodu. Stačí jen na pár sekund, ale ať se o pár stupňů chladnější voda dostane na celý povrch těla. Pravidelné saunování vaší odolnosti vůči chladu také prospěje!

Máte cukrovku či jinou nemoc

Pokud se diabetik najednou cítí stále chladněji, na vině může být diabetická neuropatie.

Z dalších nemocí, které ovlivňují citlivost na chlad, stojí za zmínku např. téměř záhadná fibromyalgie, která se nejvíce podobá chronické únavě. Opět se tedy neobejdete bez návštěvy lékaře.

Chybí vám vitamín B12

Vitamin B12 se podílí na tvorbě červených krvinek, které potřebujete pro transport krve.

B12 naše tělo nejlépe získává z ryb, masa a masných výrobků, dále z vajec, sýru či jogurtu. Spirulina však naštěstí také obsahuje B12, vegani jsou tedy zachráněni!

Jíte moc ovoce a málo (zdravého) tuku

Přemíra ovoce a současný nedostatečný přísun zdravých tuků může překvapivě také vést ke zvýšené senzitivitě na chlad. Především v zimě není nutné jíst tolik ovoce jako v létě. Pokud jste na ovoci závislí, doplňujte tuky např. ve formě bílých jogurtů či avokáda.

Náhlá zimomřivost?

Je však nutné si uvědomit, zda se cítíte zimomřiví odjakživa, či zda citlivost na chlad přišla pouze nedávno. Úbytek váhy či jiné tělesné změny mohou být viníkem. Pokud si však nejste vědomi změn na svém těle, býváte zimomřiví, i když jste dříve nebyli, a problém přetrvává, je nutné se nechat vyšetřit a zjistit tak, zda se ve vašem těle neděje něco víc.

Užívejte si zimu, třeba se vám podaří zbavit se i své zimomřivosti!

Na zimomřivost neexistují léky. Je to jen dočasný stav, se kterým se, u jinak zdravých jedinců, dá jednoduše zatočit. Stačí upravit stravu, zvýšit tělesnou aktivitu a zajistit si dostatek spánku. Uvidíte, že mírná změna životního stylu dokáže zázraky, a to se netýká jen citlivosti na chlad.

Bývá vám pořád zima? Jak zimomřivost řešíte?

Zdroje: [1] [2] [3]

8 digitálních pomocníků pro zdraví

Pořiďte si je do své domácí lékárničky nebo se inspirujte, co nadělit svým blízkým k narozeninám nebo pod stromeček.

1.   Digitální teploměr

Jestli máte doma ještě klasický rtuťový teploměr, určitě to znáte. Z polohy rtuti odezíráte, zda máte 37,6 °C nebo snad 37,2 °C a přemýšlíte, zda jste teploměr nechali v podpaží dost dlouho. Doba ale pokročila a už za 2 stovky získáte digitální teploměr, který po naměření zapípá a ukáže vám přesnou hodnotu na displeji.

Sofistikovanější přístroje jsou bezkontaktní, což využijí hlavně maminky malých dětí. Teploměr jednoduše přiložíte k uchu nebo čelu miminka a za chvíli víte, jak na tom váš brouček je. Specialitou jsou pak teploměry, které umí měřit teplotu i jiných povrchů, než je lidské tělo. Jedním přístrojem tak změříte i teplotu vody ve vaně nebo jídla.

Bezkontaktní teploměr VisioFocus umí jako jediný promítnout teplotu přímo na čelo.

2.   Tlakoměr

Pokud vás trápí vysoký nebo nízký tlak, je dobré jeho hodnoty pravidelně sledovat. Už proto, že dlouhodobý přehled ocení lékaři při pravidelné kontrole.

Pro tyto účely slouží domácí tlakoměr, u kterého si můžete zvolit, zda chcete měřit na paži nebo na zápěstí.

Většina z těchto přístrojů umí měřit i puls, takže už nemusíte s dvěma prsty na krkavici počítat tepy a sledovat u toho čas.

Pro dlouhodobé sledování je praktická paměť měření, díky které si můžete zkontrolovat, jak se hodnoty vašeho tlaku v čase mění. Nejlevnější tlakoměr seženete přibližně za 3 stovky.

3.   Infračervená lampa

Infračervené lampy jsou novou generací proslulého horského sluníčka a využití najdou v každé domácnosti. Infračervené záření, které produkují, totiž simuluje sluneční svit zbavený škodlivých UV paprsků. Tato světelná terapie ulevuje od bolesti, ucpaných dutin, nespavosti i špatné nálady.

Když na vás s postupujícím podzimem sedají chmury, zapněte infralampu a prozářete svůj den i myšlenky. Infračervené záření vám rozproudí krevní oběh a také tvorbu hormonu štěstí serotoninu. Speciálním přístrojem je biolampa, která kombinuje více typů záření a urychluje tak hojení zánětů

Prohřejte se, i když je venku zima a tma. Na fotce je infralampa Medisana IR 885.

4.   Diagnostické testy

CRP test oceníte, když to máte daleko k doktorovi nebo se rádi léčíte svépomocí. S tímto testem a jednou kapkou krve do 5 minut zjistíte, jestli je za nemocí virová nebo bakteriální infekce. Pokud test ukáže vysoké hodnoty, je třeba vyhledat lékaře a nemoc léčit antibiotiky.

Z dalších domácích diagnostických testů si můžete pořídit jednorázový test na přítomnost drog. Ten ze slin do 10 minut rozpozná přítomnost některé ze 6 skupin drog.

5.   Alkohol tester

Každý řidič ví, že když si dá pár piv nebo sklenic vína, nemá za volantem co dělat. Ale co další den? S domácím alkohol testerem stačí dýchnout a hned víte, jak na tom jste. Přesnější měření zajistí náustkové přístroje, za zhruba 8 stovek ale seženete i kvalitní beznáustkové testery.

6.   Glukometr, oxymetr nebo cholesterolmetr

Glukoměr měří hladinu cukru v krvi a diabetici ho potřebují pro stanovení správné dávky inzulinu. Tento přístroj je ale také užitečným pomocníkem každého zájemce o zdravou výživu.

O rychlé měření saturace kyslíku se postará oxymetr. Kromě lidí trpící dušností ho využijí hlavně sportovci. Podobně jako tlakoměry, měří oxymetry také puls.

Pokud vám lékař diagnostikoval vysoký cholesterol, jistě doma využijete cholesterolmetr. Díky malému přístroji se samonasávacími proužky můžete kontrolovat úspěšnost své diety. Některé přístroje také umí měřit cholesterol, glukózu i kyselinu močovou.

Všechny tyto přístroje, např. glukometr Beurer GL 42, se skládají z více částí.

7.   Inhalátor

Inhalátory nejsou jen kapesní přístroje pro astmatiky. Domácí inhalátory a nosní lázně zklidňují kašel a usnadňují vykašlávání při astmatu, plicních onemocněních i zánětech nosních dutin. Alergikům usnadní sezónu a jsou vhodné pro děti i dospělé.

Můžete vybírat z kompresorového nebo ultrazvukového inhalátoru. První typ je velmi výkonný, ovšem za cenu hluku. Moderní ultrazvukové inhalátory jsou oproti nim tiché a šetrné.

8.   Zvlhčovač a čistič vzduchu

Když venku mrzne, doma se snižuje vlhkost vzduchu. Suchý vzduch pak způsobuje škrábání v krku, suchý kašel i únavu.

Řešením je zvlhčovač vzduchu, který do celé místnosti průběžně rozprašuje mikročástečky vody. Když chcete, můžete vodu doplnit éterickým olejem a provonět si tak celý byt.

Přístroje v místnosti samozřejmě udržují optimální vlhkost, takže se nemusíte bát plísní.

Když je zvlhčovač kombinovaný s čističem, umí navíc z ovzduší zachytnout nečistoty. To ocení především alergici a maminky malých dětí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector