Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Nezáleží na tom, zda bylo dříve vejce nebo slepice. Jisté je, že vejce jsou tady a měli bychom je jíst ve všech možných podobách. Vždyť vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin.

Stačí si uvědomit, že vejce obecně obsahuje vše potřebné k tomu, aby se z něj vyklubal nový tvor. „Vejce jsou nejkvalitnější bílkovinou, dokonce kvalitnější než maso,“ vysvětluje odbornice na zdravou výživu Zuzana Pavelková Šafářová.

„Vaječná bílkovina totiž zahrnuje všechny esenciální aminokyseliny a to navíc ve vysokém obsahu a ideálním poměru.“

Ztracené vejce je oblíbeným jídlem i pro svůj vizuální efekt

Proč jíst vejce? Pro jejich bohaté nutriční hodnoty!

Co obsahuje vejce? Skořápku, žloutek a bílek, odpoví většina. Když vajíčko rozklepneme, vidíte ale mnohem víc než jen tyto tři věci. Tvrdá pórovitá skořepina nepropouští vodu a chrání žloutek zvenčí. Její barva závisí na plemeni nosnice a může být bílá, hnědá, zelená či hnědočerná až černá.

Obecně ale můžeme říci, že tmavé slepice snášejí tmavá vajíčka a světlé nosnice zase vejce bílá. Pevnost vaječné skořápky ovlivňuje nejenom druh slepice, ale i její věk a strava. Ta má vliv i na barvu i chuť vajíčka. Pod skořápkou je vnější a vnitřní papírová blána.

Na jednom konci vajíčka je vzduchová komůrka.

Věděli jste, že …… v Japonsku prodávají téměř výhradně bílá vajíčka?

Určitě jste už ve vejci zpozorovali bělavou tenkou pevnější část, jakoby cívku. To je poutko, spojující žloutek s blánami.

Žloutek je tmavý a světlý a obaluje ho žloutková blána. Je zásobárnou živin budoucího zárodku a je nerozpustný ve vodě. Nachází se v něm cholesterol, vápník, sodík, draslík, fosfor, vitaminy A, D, E, K, vitaminy skupiny B, kyselina listová a pantotenová a asi polovina bílkovin z celého objemu vajíčka. Průměrný žloutek má asi 82 ​​kalorií.

Sytost barvy žloutku ovlivňuje strava, barvu mu propůjčují karotenoidy. Antioxidanty ve žloutku chrání oči před věkem podmíněnou degenerací sítnice. Ve žloutku je sice i cholesterol, o kterém si povíme později, ale jsou zde i fosfolipidy a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které organismu pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu.

Červená „tečka“, na kterou ve žloutku nejednou narazíte, je zárodečný terčík, ze kterého se vyvíjí mládě, pokud bylo vajíčko oplodněné. Žloutek plave v bílku, který je směrem od skořápky ke žloutku hustší.

Čím je vejce menší, tím více žloutku má.

Bílek má za úkol chránit žloutek před poškozením. Tvoří asi 60 % hmotnosti vejce. Neobsahuje cholesterol ani tuk, ale až přes 3 g bílkovin, vitaminy B12, D, A, hořčík, vápník, železo, síru. Bílek má asi 17 kalorií.

Vajíčka a hubnutí

Průměrné vejce má 155 kalorií. Vajíčka jsou vzhledem ke svému nutričnímu složení, obsahu bílkovin a lehkou stravitelností vhodným jídlem při hubnutí. Pokud si dáte ke snídani vajíčko, přes den sníte méně, než kdybyste snídali třeba housku.

Rozhodně se ale nepouštějte do neověřených vajíčkových diet, které by váš organismus zatížily! Dejte si třeba vejce naměkko nebo na hniličku či omeletu nebo vejce míchaná na suché pánvi. Takto připravená vajíčka stráví žaludek za dvě hodiny. Vejce natvrdo, smažené nebo připravované s tukem vám v něm budou ležet minimálně o hodinu déle.

A jak radí naše odbornice na zdravé stravování Zuzana Pavelková Šafářová – vajíčka jezte se zeleninou.

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Kolik vajec denně sníst je ještě zdravé?

Vejce jsou stravitelná na více než 95 % a jejich výživovou hodnotu lze srovnávat pouze s mlékem.

Dokonce ani s tím cholesterolem to pro zdravé lidi není tak špatné, jak se kdysi říkalo. Vejce do zdravého jídelníčku rozhodně patří.

Zatímco bílky můžete jíst téměř neomezeně, na žloutky si přeci jenom raději dejte pozor. Doporučená dávka vaječných žloutků jsou 4 za týden.

Jenže vejce nejíme pouze na natvrdo, naměkko či jako omeletu, ale i jako přísadu mnoha pokrmů. Dávejte si na to pozor při nakupování a čtěte složení.

Svým složením jsou vajíčka vhodná i v těhotenství. Děti by měly jíst vajíčka od půl roku věku. Začněte nadrobno rozdrceným vajíčkem natvrdo, a to bílkem i žloutkem. Budoucí maminky a maminky malých dětí by při tepelné úpravě vajec měly být obzvláště obezřetné a jíst pouze dostatečně tepelně upravená vajíčka.

Máte alergii na vajíčka? Zjistěte, čím můžete vejce v receptech nahradit

Strašák cholesterol ve vejcích

Ze strachu před zvýšeným cholesterolem se mnoho lidí vajíčkům vyhýbá. Co je vlastně cholesterol? Cholesterol je součástí buněčných membrán a je důležitý například pro tvorbu estrogenu, testosteronu, kortizolu, správné vstřebávání tuků či vitaminu D. V těle cholesterol produkují játra a svou produkci regulují podle množství cholesterolu přijatého ze stravy.

Vajíčka obsahují 170 – 220 mg cholesterolu, což je více než polovina doporučené denní dávky, 300 mg. Je však potřeba rozlišovat dobrý HDL cholesterol a špatný LDL cholesterol. Toho dobrého je ve vejcích dvakrát více.

Na obsah cholesterolu ve vejcích má vliv způsob chovu, věk nosnic i plemeno. Na jeho zpracování zas metabolismus a životní styl každého z nás.

Vajíčka zcela bez cholesterolu nenajdete. Méně cholesterolu než slepičí obsahují křepelčí vajíčka. V malém vejci křepelky je asi 55 – 63 mg cholesterolu.

Úplně se vajíčkům nevyhýbejte ani pokud si ze zdravotních důvodů kontrolujete cholesterol. Nejvíce ho je ve žloutcích, proto jezte bílky, které jsou přirozeně bez tuku a cholesterolu. Jednou týdně si můžete dopřát i cholesterolový žloutek.

„Žloutek navíc obsahuje i lecitin, který cholesterol v krvi snižuje. Celkově se ukazuje, že problematika cholesterolu je zřejmě mnohem složitější, než se předpokládalo,“ říká nutriční poradkyně. „Pokud trpíte na vyšší cholesterol, používejte vždy jen zdravou formu úpravy vajec. Rozhodně je nesmažte a jezte je vždy spolu se zeleninou,“ radí Zuzana Pavelková Šafářová.

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Recept: Velikonoční nádivka s křepelčími vajíčky

Salmonely ve vejcích se bát nemusíte, pokud..

Nákazy salmonelou se bát nemusíte, pokud kupujete vajíčka, která byla skladována ve vhodných podmínkách a nejsou poškozena. Co je však v prevenci salmonelózy nejdůležitější, je tepelná úprava vajec.

Z vajíčka natvrdo ji určitě nedostanete, ale při ztracených vejcích nebo vajíčka na hniličku či naměkko už hrozí určité riziko.

Největší riziko salmonely je z konzumace syrových vajec a výrobků z nich, například majonézy nebo zmrzliny.

Špinavá vajíčka před použitím dobře omyjte. Po práci s vajíčkem si vždy umyjte ruce, abyste případné choroboplodné zárodky skořápky nepřenesli dále.

Salmonela se ničí vařením při teplotě alespoň 70 °C

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Pštrosí vejce nakrmí celou rodinu, míchaná vejce udělejte z kachních vajíček

Bez slepičích vajec si vaření ani neumíme představit. Pokud nemusíte sledovat složení potravin, dá se říct, že slepičí vajíčka konzumujete téměř denně. Nacházejí se v mnoha výrobcích, ať už mluvíme o těstovinách, pečivu, majonéze, keksech, omáčkách,…

Budete mít zájem:  Jak na hormonální akné? jak ho léčit?

V obchodech se již běžně setkáte i s křepelčími vejci a od domácích chovatelů si můžete koupit kachní, husí či dokonce krůtí nebo i pštrosí vejce. Než se budeme zabývat primárně slepičími vajíčky, podívejme se na ty ostatní.

Křepelčí vajíčka

Od slepičích se nápadně liší svou velikostí a skořápkou. Vejce japonských křepelek jsou pětkrát menší než slepičí, s hmotností pouhých asi 12 gramů. Skořepina je světlehnědá, bílá nebo šedá s výraznými hnědými a šedými skvrnami.

Nutričně se křepelčí vejce podobají slepičím. Na své poměry mají větší žloutek, což je charakteristický znak menších vajíček. Křepelčí vajíčka jsou v asijských zemích považována za lék.

V kuchyni se používají ve vařené formě zejména při přípravě studených mís, obložených chlebíčků či salátů, kde se zároveň uplatní i jako milá dekorace.

Kachní vajíčka

Vejce kachen jsou o polovinu větší než slepičí, s hrubší skořápkou barvy bílé, šedé, zelenkavé či dokonce až černé. Žloutek je tmavší a bílek světlejší než u vajec slepic.

Kachní vejce mají více tuku a jejich chuť je výraznější.

Ačkoli nejsou v našich kuchyních moc běžná, za slepičími vajíčky v ničem nezaostávají a čas od času můžete zkusit o poznání krémovější a tmavší míchaná vejce nebo omeletu z nich.

Husí vajíčka

Husy snášejí bílá vejce oválného protáhlého tvaru, vážící až 200 gramů, což může být i třikrát více, než vejce slepičí. Oproti kachním vejcím mají poměrně málo tuku. Stejně jako ony však mají krásně žlutý žloutek, ze kterého je pěkná smaženice i piškotový korpus na dort.

Kachní a husí vejce před použitím vždy pořádně omyjte a nikdy je nejezte syrové.

Pštrosí vejce

Jedno pštrosí vajíčko zasytí až deset hladových krků. Aby ne, vždyť velikostí 15 cm a váhou okolo 1,5 kila nahradí až 30 slepičích vajec. Takové velké vejce vyžaduje i dostatečně dlouhou dobu vaření – 1 až 1,5 hodiny. Pštrosí vejce jsou bohatší na železo a kyselinu listovou, mají méně mědi a zinku.

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Označování vajec

V rámci zemí Evropské unie je zavedeno jednotné označování vajec.

Na obalu vajec najdete informaci o:

  • počtu vajec v balení,
  • hmotnosti vajec
    • S – malá vejce, hmotnost méně než 53 g
    • M – střední vejce vážící 53 až 63 g
    • L – velká vajíčka s hmotností 63 – 73 g
    • XL – velmi velká vejce, které váží více než 73 g,
  • kvalitě – třída A neboli „čerstvá“ či „extra čerstvá“. Tato vajíčka splňují všechny standardy kvalitních vajec, jinak jsou označeny jako třída B. V obchodech byste jiné než „áčkové“ vejce ani neměli najít.
  • datum minimální trvanlivosti, což je nejpozději 28 dní po snášce, přičemž vajíčka se mohou prodávat maximálně do 21 dní od snášky. Označením „extra“ nebo „extra čerstvá“ se mohou pyšnit vejce pouze do devátého dne po snášce
  • číslo balírny nebo třídírny se značkou státu. Toto číslo však neinformuje o původu vajec. Ten zjistíte až při pohledu na skořápku vejce.

Z označení na vajíčku (například 1 CS LM 6-5) vyčtete:

  • Způsob chovu nosnic
    • 0 – ekologický chov
    • 1 – chov ve volném výběhu
    • 2 – chov na podlaze, podestýlkový chov
    • 3 – chov v obohacených klecích

Způsob chovu má výrazný vliv na kvalitu vajec, vždyť víme, že ta nejkvalitnější vajíčka jsou domácí. Domácímu chovu se nejvíce přibližuje chov slepic ve volném výběhu a ekologický chov. Ve volném výběhu se na jednu slepici počítá se 4 m2 výběhu, takže má dostatek pohybu na čerstvém vzduchu po celý den.

Podobně je to také při ekologickém chovu, ale zde jsou nosnice ještě nejméně 6 týdnů krmeny ekologickým krmivem. Podestýlkové chovy jsou v uzavřených halách bez klecí, kde na metru čtverečním může být nejvíce devět nosnic.

Slepice v klecových chovech v obohacených klecích jsou každá v kleci s celkovou plochou alespoň 2000 cm2.

  • Kód země
  • Identifikační číslo, které tvoří zkratka okresu provozovny a pořadové číslo v rámci tohoto okresu

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Skladování vajec

Při nakupování vajec sáhněte po těch, která byla skladována v chladu. Nikdy nekupujte vejce ze stánků bez chladicích zařízení nebo při cestě či z jiného místa, kde na ně svítilo slunce. Vajíčka si pečlivě prohlédněte, zda nejsou prasklá nebo rozbitá.

Jste zvyklí vejce z obchodu mýt? Nedoporučujeme vám to. Na skořápce vejce je tenká ochranná vrstva, která brání pronikání mikroorganismů do vajíčka. Vlhkost dělá skořápku pórovitou a bakterie se tak snadněji dostanou dovnitř. Vajíčka myjte až těsně před jejich použitím.

Doma vajíčka uložte do chladničky, ideální na nejchladnější místo. Vajíčka vydrží týden i v teplotě do 20 ° C, když budou uložena v košíku v tmavé místnosti.

Vejce skladujte při teplotě 5 – 8 °C

Jak zjistit, zda je vejce čerstvé?

Máte doma vajíčka již nějaký ten pátek a nevíte, zda jsou ještě čerstvá? Čerstvost vajíčka prozradí jednoduchý test. Ponořte vejce do vody a když zůstane na dně, je čerstvé. Čím výše vajíčko vyplave, tím je starší.

Nadnáší ho zvětšující se vzduchová bublina uvnitř vajíčka. Zorientovat se můžete také podle žloutku po rozklepnutí vejce. Když se roztéká, vajíčko je starší. Staré vejce nemusí být nutně zkažené.

Pokud nezapáchá, použijte ho například do pečení.

V Tescu najdete pouze zaručeně čerstvá vejce

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Triky pro vaření vajec

  • Vajíčka před vařením vytáhněte z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
  • Do vody na vaření vajec přidejte trochu octa. Pokud vejce praskne, bílek se hned srazí a nevyteče.
  • Jako ochranu před vytečením můžete na širším konci vajíčka udělat špendlíkem opravdu maličkou dírku.
  • Také můžete zkusit potřít vejce citrónovou šťávou, která na skořápce vytvoří ochranný film.
  • Uvařená vejce ochlaďte vložením do ledové vody. Po teplotním šoku se budou snadněji loupat.
  • Vychladlé vajíčko poklepejte lžičkou na obou koncích. Pak ho jemně poválejte po desce. Skořepina se naruší a vejce lépe oloupete.
  • Pokud vám zůstanou po vaření nebo pečení žloutky, zalijte je ve sklenici studenou vodou nebo olejem, aby nezatvrdly.
  • Bílky zakryjte potravinářskou fólií nebo zamrazte.
  • Vajíčka natvrdo oloupejte, zabalte do potravinové fólie a v ledničce skladujte maximálně dva dny, jinak začnou být cítit po síře.

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Přečtěte si také: Triky jak uvařit dokonalé vejce natvrdo i naměkko

Velikonoční kraslice: Zdobení vajíček je tradice

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc už stovky let. Symbolizují plodnost, znovuzrození a v křesťanství i zmrtvýchvstání. Zvyk zdobit vajíčka sahá až do Mezopotámie a Starého Egypta, odkud ho první křesťané rozšířili do Evropy.

Budete mít zájem:  Seboroická Dermatitida Přírodní Léčba?

Ti původně barvili vajíčka červeně. Dnes se kraslice barví, malují voskem, oblepují slámou, látkou, papírem, leptají se, perforují a dokonce i drátkují nebo okovají železem. Ozdobené kraslice sloužily jako dekorace i jako dar.

Recepty z vajec

Vejce jsou součástí takového množství receptů, že jsme měli problém vybrat pro vás ty nejlepší. Nakonec jsme se rozhodli pro tyto, ale na našich stránkách jich najdete mnohem více.

Avokádo s křepelčím vejcem

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Vajíčka v lednici navíc? Poradíme, co s nimi!

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Jarní toust se špenátem a vejcem

Zdroje: nazdravie.sk, osvalech.cz, wikipedia, slovenskypacient.sk, Nařízení Komise evropských společenství č. 589/2008 ze dne 23. června 2008, svps.sk, ncbi.nim.nih.gov, eufic.org, nutridatabaze, www.zuzanasafarova.cz

Ceník

Vzhledem k tomu, že naše produkty „vyrábíme“ pouze v omezeném množství je jejich cena závislá na měnící se ceně některých surovin a energií, kterou nemůžeme ovlivnit (sláma, obilí, pitná voda, elektřina a pod.).

Proto musíme v této závislosti měnit i prodejní ceny. Aktuální ceny pro objednávky v jednotlivých měsících v roce 2020 vždy naleznete na těchto stránkách. V případě objednání našich produktů, platíte vždy cenu platnou v době objednávky.

             

Děkujeme za pochopení

Mléko – kravské

  • Mléko plnotučné – 30Kč/l – pouze do přinesených nádob

Vejce slepičí

  • směs (různé barvy a velikosti) – vejce jsou o minimální hmotnostní třídě M, tedy s váhou min.54 gramů – 5Kč/kus
  • směs malá – vejce od začínajících nosnic – 3Kč/kus (tato vejce nejsou dostupná po celý rok, ale jen když začínají snášet mladé slepičky) – momentálně máme v nabídce
  • bílá – 6Kč/kus
  • tmavě hnědá – 8Kč/kus
  • zelenkavá – 6Kč/kus
  • zlatá – bohužel v současné době vyprodaná
  • v případě zájmu prodáváme na jaro 2020 i násadová vejce slepic tohoto
  • plemene: Hempšírka měděná velká

Vejce – křepelčí

  • balená –  60Kč/18kusů
  • volně ložená – 3Kč/kus

Maso

  • pečínková kuřátka –  s droby – 135Kč/kg – na objednávku – ve velikosti od 2kg
  • králičí maso – s droby – 200Kč/kg – králíci jsou prodáváni ve váze 2 – 2,5kg
  • kachničky do pekáče – s droby – 130Kč/kg – na objednávku léto 2021
  • maso z mladých kohoutků – s droby – 130Kč/kg – podzim 2021
  • křepelčí maso – s droby – 350Kč/kg (1 kg křepelčího masa obsahuje asi 6 kusů křepelek) – křepelčí maso nyní v nabídce
  • pečínkové husy – s droby – 270Kč/kg – pouze na objednávku
  • vykrmená holoubata – v kuchyňské úpravě – 400Kč/kg – na objednání jaro 2021

Jednotlivé druhy masa je možné i naporcovat přímo dle vašeho přání (na poloviny nebo na čtvrtky – cena za porcování je 150Kč za celou objednávku, v případě více než 3 kusů 50Kč/ks) )

Veškeré masové dobroty je možné si nechat u nás hluboce zamrazit – cena + 10% z objednávky

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

V případě zájmu o uvedené potraviny nás, prosím kontaktujte:

tel: 724 685 010 nebo na e-mail:[email protected]

Jak zvýšit hmotnost – PharmDr. Margit Slimáková

Zvýšení hmotnosti může být stejně náročné jako její snížení, i zde je třeba trpělivosti. Rychlé zvýšení hmotnosti způsobené konzumací pokrmů z fast food restaurací v žádném případě zdraví neprospěje. Proto jsou paradoxně zásady pro „hubnoucí i přibírající“ v mnohém podobné.

Základem jídelníčku pro zvýšení hmotnosti nejsou hamburgery, smažené hranolky ani šlehačkové dortíky, ale stejně jako u lidí hubnoucích zdravé, přirozené potraviny.

Z nich si potom ti přibírající potřebují vybírat spíše koncentrované potraviny a jídla, jíst pravidelně a často, zdravým pohybem budovat svalovou tkáň a tím i zpevnit postavu, v případě potřeby doplnit jídelníček kvalitními mulvitaminovými a minerálními doplňky.

Ještě před „ztučňovací dietou“ doporučuji vždy analýzu příčin hubenosti daného klienta.

Jde o typ člověka, který je věčně v běhu a stresu a na jídlo nemá čas, jedná se o důsledek dlouhotrvající nemoci, jde o neschopnost přijímat dostatek potravy kvůli trávícím potížím, nebo je hubenost následkem nedostatku živin při chronicky nemocném střevním prostředí, které není schopné přijímané živiny využít? Může se jednat o mentální anorexii? Je loxické, že každá z příčin hubenosti bude vyžadovat specifický způsob terapie. Vystresovaným jedincům s nedostatkem času na jídlo prospěje zklidnění pomocí meditací, jogy nebo taichi. Klienti s potravinovou alergií potřebují s pomocí přísné eliminační diety a nejlépe i suplementací acidophily ozdravit střevní prostředí. Mentální anorexie většinou vyžaduje nápravu jídelníčku a řešení doprovodných potíží s odbornou pomocí.

Při přibírání je prakticky potřeba pravidelně zařazovat kvalitní zdravé vysoce koncentrované potraviny. Doporučit mohu na příklad jídelníček s dostatkem ořechů, tučných ryb, avokáda, organických vajec a tučných bílých jogurtů.

Vedle zdravého jídelníčku je i při zvyšování hmotnosti nezbytný pravidelný pohyb. V tomto případě jsou ideální posilovací cvičení, které vedou k tvorbě svaloviny a zpevnění těla. Vhodné jsou i piláty, joga a samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu.

Nevhodné je však vysilující běhání maratonů anebo energeticky náročné sporty, jako je na příklad tenis, squash či sjezdové lyžování. Zásadním pravidlem při sportu pro hubené je pravidelně, ale po omezenou dobu posilovat, ne vyčerpávat.

Všem hubeným také doporučuji pravidelný příjem tří hlavních jídel a denně i 2 až 3 kvalitní svačiny.

Příklady potravin a jídel pro hubené

Pečivo:

Vybírejte těžké, pevné chleby s převahou celozrnné a žitné mouky, ideálně kváskové. Nevhodné jsou nadýchané bílé housky a chleby typu baget. Chléb poctivě mažte ořechovým máslem, bio máslem, medem, hummusem anebo jinými luštěninovými pomazánkami.

Cereálie:

Upřednostňujte müsli směsi z celozrnných vloček s ořechy a sušeným ovocem. Nepříliš zdravé jsou nejrůznější lupínky z bílé mouky, cukru a mnoha aditiv. Ke zdravým cereáliím lze vždy přidat ořechy a semínka. Kaše lze namísto ve vodě připravovat v kravském mléce nebo v některém z rostlinných mlék. Do teplých kaší lze přidávat ořechové máslo.

Zelenina:

Kořenová zelenina je většinou kaloricky koncentrovanější než listové druhy. Pravidelně do jídelníčku zařazujte mrkve, řepu a škrobovité druhy, tedy dýně, hrášek anebo kukuřici. Saláty doplňujte avokádem anebo ořechy.

  • Ovoce:
  • Koncentrovanější energii zpravidla najdete v hruškách, jablkách, banánech, ananasu a ve všem sušeném ovoci, na rozdíl od vodnatejších druhů, mezi které patří pomeranče, broskve, švestky anebo melouny.
  • Polévky:

Upřednostňujte husté zahřívající luštěninové (černé fazole, čočka, hrách, cizrna), obilné a dýňové polévky nad vodnatými zeleninovými anebo pouhými drůběžími vývary. Polévku lze na talíři vylepšit několika lžícemi zakysané smetany nebo opražených dýňových či slunečnicových semínek.

Saláty:

Základem salátů by měly být luštěniny, hrášek nebo kukuřice, nepřipravujte jen (u nás běžnější) saláty z listových druhů zeleniny. Energie salátu se dále zvýší přídavkem sýru, ořechů a semínek, tuňáka, rozinek a kvalitní olejové zálivky.

Pozor však na předem připravené dresinky, které mají sice hodně kalorií, ale jejich základem jsou většinou ztužené tuky a spousta umělých příchutí. Zálivky lze naprosto jednoduše a rychle připravovat doma, a proto kupované vůbec nedoporučuji.

Budete mít zájem:  Léky Na Plíseň Nohou?

Tekutiny:

Správně zvolené tekutiny mohou být významným energetickým přínosem, a tak jsou mnohdy spíše jídlem než nápojem. Doporučit mohu čerstvé ovocné džusy, lassi a smoothie. Nevhodné jsou sice vysoce kalorické, ale naprosto nezdravé soft drinks.

Základní živiny

Bílkoviny:

Bílkoviny jsou nezbytnou živinou pro růst svalové tkáně. Při vysoce energetické stravě i při hypokalorických dietách s nedostatkem bílkovin se přednostně buduje tuková tkáň.

Konkrétní příjem může být až 2,2g bílkovin na jeden kilogram hmotnosti. To prakticky znamená až 111 g bílkovin denně pro padesátikilovou ženu.

Vhodnější než bílkovinové koncentráty jsou kvalitní proteinová jídla: luštěniny, syrovátka, ryby, jogurty, maso, ořechy a semínka.

Tuky:

K nejprospěšnějším tukům patří tuky přirozeně obsažené v potravinách, jako na příklad v avokádu, rybách, ořeších a semínkách. Z olejů upřednostňujte kvalitní za studena lisované druhy, a to zejména olivový olej, vhodné je i bio máslo.

Polysacharidy:

Polysacharidy jsou nezbytným zdrojem energie pro mnohé orgány, ideální jsou polysacharidy v jejich přirozené celozrnné podobě, která je koncentrovaným zdrojem všech živin, ne jen pouhým nositelem cukrů, jak je tomu u výrobků z bílé mouky.

Triky pro zvyšování hmotnosti

  • Zapisujte si svůj jídelníček a vyhodnocujte jej z pohledu obsahu doporučených potravin a živin a frekfence jídel.
  • V případě skutečně vážné podvýživy a nezbytnosti nárustu hmotnosti ze zdravotních důvodů lze využít i některý z onlinových kalkulátorů energie přijímané stravy, tak můžete svůj každodenní jídelníček přísněji kontrolovat z pohledu jeho energetického přínosu.
  • Nepřidávejte energii pojídáním nezdravého junk food, buďte připraveni na potíže se zajištěním zdravého výživného jídla: noste s sebou energeticky vhodné svačiny, na příklad směsi ořechů se sušeným ovocem.
  • Zvyšte výživovou hodnotu tekutin. Namísto některých čajů a vody podávejte jogurtové, ovocné a ořechové koktejly.
  • Jezte v klidu, servírujte jídlo na žlutých a oranžových talířích nebo prostírání, tj. s barvami, které zvyšují chuť k jídlu.
  • Do teplých obilných kaší přidávejte ořechová másla.
  • Na svačiny pravidelně podávejte zeleninu a luštěninové pomazánky a dipy.
  • Při přípravě jídel používejte dostatek zdravých a chuť podporujících bylinek a koření.

Pro lidi, kteří jsou zdánlivě bez příčiny trvale hubení a kterým ani několikatýdenní dodržování popsaných zásad nepomůže, doporučuji určení jejich typu podle tradiční čínské medicíny na www.patentnimedicina.cz, kde se okamžitě a zdarma dozvědí svoji typologii i popis individuálně nejvhodnější stravy.

Může se totiž stát, že někdo neprospívá na zdravé stravě, protože pro něj zvolený typ stravy není tím nejvhodnějším. Nebo může být jídelníček sice správně zvolen, ale kvůli jemné energetické nerovnováze (oslabení některého z trávících orgánů, které se ještě nijak neprojevuje a ani moderní medicína je neumí rozpoznat) nedokáže organismus přijímané potraviny správně využít. V tomto případě je prioritní posílit trávení před zvyšováním množství jídla.

Co s hubenými dětmi?

V případě, že je dítě spokojené, zdravé a vyvíjí se, bude pravděpodobně stačit častější zařazování energeticky bohatších potravin, jak je popsáno výše. Dětem, které nemají čas se najíst anebo vše rychle vyběhají, doporučuji slevit ze zásad správného stolování a podávat i tzv.

finger foods (jídla k rychlému jezení rukama) anebo dovolit pojídání při vhodných aktivitách a netrvat vždy na řádném sezení u stolu. Vhodné je i zvýšit energetický obsah svačin, které děti většinou raději jí, na úkor hlavních jídel.

Při řešení hubenosti u dětí, jejichž rodiče jsou statnějších postav a které ani nepatří do výše popsaných skupin, dooporučuji před jakýmkoliv vykrmováním pokus o analyzování příčiny s odborníky, aby nedošlo k přehlédnutí případného zdravotního problému.

Kolik váží vejce?

, V obchodě koupíte vejce velikosti S, M, L a někdy i XL. Jaký je ale mezi nimi váhový rozdíl? Vejce velikosti M koupíte mezi 53-63 gramy, tedy s maximálním rozdílem 10 gramů. Stejně tak i vejce velikosti L. U vajec velikosti S a XL je už odchylka větší.

Do velikosti S patří vajíčka od 35 do 53 gramů a u vajec XL je to od 73 do cca 105 gramů, takže tam už je rozdíl větší. Četla jsem i o XXL vajíčkách nebo abnormálně velkých vajíčkách jak se jim správně říká. To jsou vajíčka nad 105 gramů, mívají až 3 žloutky, těch je ale minimum.

Ty se ale podle mě do obchodu nedostanou, nebo jsem na ně jen nikdy nenarazila. Všechny údaje naleznete v tabulce hned dole pod úvodem.

Článek o velikosti vajec jsem chtěla napsat už dávno, protože mi to přijde jako velice důležitá informace. Už několikrát se mi stalo, že jsem měla jen vajíčka jiné velikosti a nevěděla kolik jich použít,ale a teď už budu hned vědě:-). Rozdíly jsou často docela velké a proto si už do receptů píšu i velikost vajec.

Když jsem totiž použila velikost L a pak stejný recept zopakovala s velikostí S byl výsledek podstatně horší. Není divu, že byl horší když jsou malá vajíčka skoro o polovinu menší. Když jsem vejce zvážila zjistila jsem, že ty mrňousci mají jen 35 gramů a tak jsem měla do receptu dát vejce dvě..

U některých receptů to nevadí, ale u některých tím změníte výsledek k horšímu a to pak zamrzí. Přeci jen když už se s něčím děláte chcete aby se to povedlo.

Další situace kdy se vám bude hmotnost vajec hodit je když budete mít v receptu napsánu použijte půlku vajíčka. V mém případě je to docela často když mám na něco chuť, ale nemám ingredience na celou dávku.

Od všeho tedy použiju půlku a pokud je v receptu jen jedno vajíčko nezbývá mi nic jiného než použít jen polovinu vajíčka.

Když nastane taková situace vajíčko si rozšlehám a odvážím polovinu (nebo ho navážím podle toho jak velké vajíčko mám a jak velké bylo potřeba do receptu).

Velikosti kupuji různé. V mém oblíbeném obchodě mají levná vajíčka a to pouze velikosti S, tedy malá. Není to ale zrovna po cestě a tak je kupuji jen občas. V obchodě si vybírám podle receptů.

Třeba v případě, že plánuji z vajíček míchaná vajíčka, vaječné košíčky, vaječné tortilly a podobné beru ty velká. Velká jsou většinou stejně drahá a za stejnou cenu jich tak mám víc. Opravdu to ale záleží na receptu.

Mezi M a L, které kupuji nejčastěji takový rozdíl není a tak kupuji to co je zrovna v akci.

Snad se vám tyto informace pomohou tak jako pomohly mě. ????

Váha jednotlivých druhů vajíček

Velikost Váha
S 35-53 gramů
M 53-63 gramů
L 63-73 gramů
XL 73-105 gramů

Zdroj www.wikipedia.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector