Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Mexiko – to je sombrero, tacos a samozřejmě tequila. Užijte si chuť exotiky a seznamte se s těmi nejslavnější druhy tohoto jedinečného alkoholického nápoje. Ať už jsou vaše chutě jakékoliv, tequila vás rozhodně nezklame.

Na trhu můžete najít opravdu nespočet druhů a značek tequily. Jak si ale vybrat tu správnou? V následujícím článku vám představíme ty nejlepší a nejkvalitnější druhy tequily, podíváme se na historii tohoto nápoje a dáme vám tipy, jak si tequilu náležitě vychutnat.

5 tipů na nejlepší tequily

Don Julio Tequila Anejo – nejlepší tequila Aňejo

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Cena od 1 444 Kč na Alkohol.cz

Tequila Don Julio patří mezi nejslavnější a nejoblíbenější tequily. Vyrábí se v Mexiku ze 100% agáve a po dlouhých 18 měsíců zraje v menších dávkách v sudech ze dřeva bílých dubů. Don Julio patří mezi nejproslulejší výrobce tequily. Výsledkem je vyvážená a komplexní chuť, kterou nelze zapomenout.

Tequila Don Julio má světle jantarovou barvu a je proslulá svou bohatou chutí agáve, dřeva a vanilky. Získá si vás svou nezaměnitelnou vůní limetky, mandarinky a grapefruitu. Typickou chuť ji dodává med, pečené agáve a jemně kořeněný závěr.

Více tipů na tequily Anejo

El Jimador – nejlepší tequila Reposado

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Cena od 677 Kč na Alkohol.cz

Mezi nejlepší tequily druhu Reposado bezesporu patří tequila El Jimador. O její kvalitě hovoří mimo jiné i fakt, že se již několik let drží na žebříčku nejprodávanějších tequil v samotném Mexiku.

Než se tato lahodná tequila dostane k Vám na stůl, zraje 2 měsíce v sudech z bílého dubu. Výsledkem je jedinečná, jemná chuť agáve, která si získala nespočet zastánců po celém světě.

Sauza Gold – nejlepší zlatá tequila

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Cena od 569 Kč na Alkohol.cz

Zlato v láhvi – i tak by se dala popsat jedinečná zlatá tequila Sauza Gold. Zlatá tequila často dostává přednost před tequilou stříbrnou. Své fanoušky si získává především svou lehce karamelovou příchutí.

Tequila Sauza Gold se počítá mezi nejoblíbenější zlaté tequily. Vedle tradiční agáve se tato tequila vyrábí také z třtinového cukru. Díky své lehce nasládlé chuti je ideální pro přípravu populárních koktejlů, jako je například margarita.

El Jimador Blanco – nejlepší stříbrná tequila

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Cena od 679 Kč na Alkohol.cz

Mezi nejlepší stříbrné tequily bezpochyby patří tequila El Jimador Blanco. Narozdíl od tequily zlaté, tequila stříbrná neobsahuje žádný karamel a Vy si tak můžete vychutnat pravou chuť agáve.

Stříbrná tequila El Jimador nezraje v sudech, a proto je pro ni typická ostrá chuť čerstvého agáve. Právě svou nezaměnitelnou svěží chutí pravého agáve si tato tequila získala celé řady fanoušků po celém světě, včetně Mexika.

Del Maguey Mezcal Vida – nejlepší mezcal

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Cena od 1 019 Kč na Alkohol.cz

Když se řekne mezcal, nemůžeme opomenout mezcal Del Maguey. Tento jedinečný nápoj, který se stal populární přísadou do nejrůznějších koktejlů, se vyrábí v mexickém San Luis del Rio.

Tento organický mezcal vzniká řemeslným způsobem z odrůdy agáve Espadín. Dvakrát se pomalu destiluje v měděných kotlích. Mezcal Del Maguey je známý svým ovocným aroma, chutí zázvoru, skořice a santalového dřeva a lehkým dotykem medu a vanilky.

Kde se vzala tequila a jak se vyrábí?

Často se můžete doslechnout, že tequilu vynalezli indiáni z Jižní Ameriky. Ve skutečnosti se však jedná o vynález španělských kolonizátorů. Tequila svůj název získala podle stejnojmenného města v mexickém státě Jalisco, které je spjato s její výrobou. Tradičně se tequila destiluje z modré agáve, což jí dodává její nezaměnitelnou a nezapomenutelnou chuť.

Tequila se vyrábí z Weberovy modré agáve, která se sklízí po deseti až dvanácti letech růstu.

Ze srdce agáve se speciálním nožem ořezávají tuhé listy, které následně putují do palírny, kde se nařežou na půlky a vaří v kotlích nad parou.

Tuhá hmota, která varem vznikne, se následně ředí vodou a dvakrát až třikrát se destiluje. Výsledný destilát je pak uložen do speciálních nádob či dubových sudů, aby získal požadovanou chuť a vůni.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Rozdělení tequily

Tequila Aňejo

Tequila označovaná jako Aňejo či Extra Aňejo patří mezi ty nejkvalitnější a je vhodná k pomalém upíjení. Tequila Anejo zraje v dubových sudech po dobu jednoho roku až tří let. Vedle chuti agáve se vyznačuje také chutí a vůní vanilky či ovocným aroma. Tequila Extra Aňejo pak zraje v sudech po dobu delší, než jsou tři roky.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Tequila Reposado

Reposado v překladu znamená odpočatý nebo uleželý. Tento typ tequily obvykle zraje v sudech po dobu 2 měsíců až 1 roku. Co se doby zrání týče, Tequila Reposado stojí mezi tequilou Aňejo a Blanco. Tequily typu Reposado se perfektně hodí pro přípravu drinků jako je například margarita.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Tequila Gold (zlatá)

Zlatá tequila se vyrábí z tequily stříbrné a to tak, že se do ní přidá karamel. Přestože je u nás zlatá tequila velice populární a je často vnímána jako ta nejlepší, jedná se o nejméně kvalitní druh tequily.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Tequila Blanco (silver, stříbrná)

Tequila Blanco neboli stříbrná tequila bývá také označována jako mladá tequila. Jedná se o druh tequily, který nezraje v sudech. Stříbrná tequila se vyznačuje čerstvou chutí agáve, která je díky absenci zrání v sudech chutí dominantní.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Mezcal

Ačkoliv mezcal není vyloženě druhem tequily, má s tímto nápojem mnohé společné. Mezcal se také vyrábí z rostliny agáve, ale z jiného druhu než tequila.

Také pochází z jiné oblasti Mexika, a to ze států Oaxaca či Sonora. Nejvýznamnějším rozdílem mezi oběma nápoji je pak způsob výroby. Při výrobě mezcalu se listy agáve před samotným pálením vyudí.

Díky tomuto postupu se mezcal vyznačuje specifickou nakouřenou chutí.

Růžová tequila

Mezi speciální typ tequily patří Tequila Rose. Jedná o krémový likér, který vznikl kombinací tequily, smetany a jahod. Tento jedinečný alkoholický nápoj osloví především ty, kteří holdují krémovým likérům, ale dokáží ocenit i ostřejší chuť.

Tequila s červem

Dalším specialitou mezi tequilami je tequila s červem. Pokud se v láhvi tento živočich nachází, jen málokdy se však jedná o pravou tequilu. Červ se mnohem častěji přidává do lahví s mezcalem.

Jedná se o druh červa, který žije v srdci agáve, ze kterého se tequila vyrábí. Někteří milovníci tequily věří, že pití nápoje s červem působí jako afrodiziakum. V každém případě se jedná o neobvyklé zpestření již tak skvělého nápoje.

Jak se pije tequila?

Na otázku jak správně pít tequilu neexistuje správná odpověď. Stejně jako není pouze jeden druh tequily, existuje také více způsobů, jak si tequilu náležitě vychutnat.

Druhy jako Aňejo a Extra Aňejo se hodí pro pomalé upíjení. Postup je velmi podobný pití vína.

Nejprve je třeba ocenit barvu a vůni nápoje a poté malý doušek poválet několik sekund na jazyku, abyste náležitě posoudili komplexní chuť a kvalitu tequily.

Pokud si chcete tequilu dopřát v podobě rychlého panáku, je lepší zvolit druhy jako je Blanco, Reposado či zlatou tequilu. Často se traduje, že ke stříbrné tequile patří sůl s limetkou, případně citronem a ke zlaté pomeranč a skořice. V Mexiku se skutečně tequila pije se solí a limetkou, ale obě přísady se přidávají přímo do sklenice s nápojem.

Speciální způsob, jak pít tequilu je takzvaná bouchaná tequila. Podobně jako rituál se solí a citronem, je tento způsob velmi oblíbený zejména v zemích mimo Mexiko.

Budete mít zájem:  Břich tlustý, mozek pustý

Nejčastěji se používá stříbrná tequila a Sprite, případně jiný šumivý sladký nápoj. Do větší skleničky nalijeme panáka tequily, přidáme limonádu a sklenku přikryjeme dlaní či táckem. Se sklenkou párkrát bouchneme o stůl a rychle vypijeme.

V tomto případě chuť tequily příliš neoceníte, zato si užijete kopu legrace.

Koktejly z tequily

Mezi nejznámější koktejly obsahující tequilu rozhodně patří Tequila Sunrise. Na přípravu toho drinku, který svým vzhledem připomíná východ slunce, budete potřebovat kvalitní stříbrnou tequilu, grenadinu a pomerančový džus.

Dalším populárním drinkem je již zmiňovaná Margarita. Jedná se o natolik slavný drink, že i široké sklenici ve tvaru V, ve které je drink podáván, se přezdívá margaritová sklenka. Tento drink se skládá ze stříbrné tequily, francouzského likéru Cointreau a limetkové šťávy.

V neposlední řadě si tequilu můžete vychutnat v drinku s názvem Long Island Iced Tea.

Tento oblíbený drink podávaný ve vysoké sklenici obsahuje hned několik druhů alkoholu – vodku, tequilu, bílý rum a francouzský likér Triple sec.

Dále do drinku patří gin, sirup Gomme a trochu Coca – Coly. Namíchaný nápoj svou barvou připomíná ledový čaj, jak napovídá již samotný název drinku.

Nejznámější značky tequily

Tequila Olmeca

Mezi nejslavnější výrobce tequily bezpochyby patří Olmeca. Značka založená v roce 1967 vyrábí tequilu pomocí takzvané Tahona metody. Jedná se o postup, při kterém je uvařené agáve rozdrceno dvoutunovým kamenem vulkanického původu. Značka Olmeca Vám přináší všechny druhy tequily; od vyzrálé Aňejo po mladou Blanco a karamelovou zlatou.

Tequila Sierra

Neméně proslulou značkou vyrábějící tequilu je Sierra. Tequilu Sierra si nelze splést, neboť se vyznačuje unikátní lahví s uzávěrem ve tvaru mexického sombrera. Také tequilu Sierra si můžete vychutnat v odleželé či neodleželé formě.

Tequila El Jimador

Jednou z nejpopulárnějších značek v samotné domovině tequily, Mexiku, je El Jimador. Značka ve svém názvu nese označení sběračů agáve – základní suroviny pro výrobu tequily. Jedná se o prémiovou tequilu, kterou si můžete vychutnat v podobě Aňejo, Reposado či Blanco.

Tequila cena – kolik stojí tequila

Podobně jako u jiných druhů alkoholu, i v případě tequily je cenové rozpětí poměrně široké. Láhev o objemu 0,7l můžete pořídit již za cenu kolem 200 Kč, její kvalita ovšem nebude nijak závratná.

Kvalitní zlatou či stříbrnou tequilu pak můžete nakoupit okolo 600 Kč. Tequily Reposado a Aňejo se pak pohybují i kolem 1 000 Kč. Samozřejmě jsou na trhu k dostání také prémiové značky, kdy se cena za láhev může vyšplhat i nad čístku 2 000 Kč.

Tyto tequily bývají skvělým dárkem pro milovníky tohoto jedinečného mexického nápoje.

Bohatou nabídku tequil nabízí kupříkladu web www.alkohol.cz.

Zdroje:

Pití tequily: Věda, nebo omyl?

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červůKaždý má nějakou tequilovou historku. To asi proto, že je tento alkoholický nápoj v poslední době tak oblíbený. Není tedy nic neobvyklého, když u baru narazíte na dvojici, jak do sebe obrací jednoho panáka zlaté tekutiny za druhým a následně ho zajídá pomerančem se skořicí. A nikdo se neptá proč.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červůTequila, Zdroj: seductionmeals.com

Nebudu tvrdit, že pití tequily je výstřelek poslední módy a každý, kdo už přešel onu posvátnou hranici 18 let, ji pije jako luxusní závěr každé párty (kdybyste si totiž chtěli připadat jako klasa, pili byste nějakou hodně drahou whiskey). Nicméně každý, kdo ji u nás pije, ji doplňuje citronem a solí – v případě stříbrné tequily, nebo pomerančem a skořicí – pokud jde o tequilu zlatou. Ale je to tak správně?

Ano, Mexičané tyto propriety nepotřebují. Jak si můžete přečíst kdekoliv jinde, trend citrusů a koření zavedli Američané, protože tequila se bez nich pít nedala. A to, co se podává v evropských barech (cenově dostupných většině lidí), taky ne. S citronem a solí se v Mexiku ale asi setkáte – citron odbourává rychleji alkohol a sůl zadržuje vodu. Těžko říct, jestli to tady oceníme také.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červůTequila se skořicí a pomerančem, Zdroj: matchvideozine.com

Čímž se dostáváme k barvám tequily. U nás notoricky známá (a oblíbená) tequila gold není nic jiného než dvakrát destilovaná tequila blanco dobarvená karamelem s dodanými aromatickými látkami.

Tento druh tequily tak navozuje dojem kvalitního pití, které zrálo v sudech, čímž se zaměňuje s tequilou reposado, u které je předešlé tvrzení pravdivé.

Tequila blanco je základem většiny ostatních druhů tohoto nápoje, avšak drsnější než ony.

Posledním pomyslným vykřičníkem může být mezcal – není to tequila s červem. Jde o jakousi domácí pálenku, která se jiným způsobem vyrábí z jiného druhu agáve. Kromě červa se na dně láhve může nacházet i škorpión nebo kus cukrové třtiny.

Nemyslím si, že by tento článek někoho přesvědčil k pití čisté tequily, či dokonce ke koupi pravé mexické, a ne polovičatých pokusů, které najdeme na našich barech. Nikdy ale neuškodí vědět něco navíc a třeba tím i své kamarády v baru překvapíte.

  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů
  • Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Jak pít tequilu – pije se se solí a citronem?

Tequila je nápoj, o kterém se šíří mnoho mýtů a legend. To se týká i různých způsobů pití tequily, nejčastěji se setkáme s použitím soli a citronu. Je to ale správný způsob jak tequilu pít?

Je tequila z kaktusu? – Tequila se solí a citronem Bouchaná tequila – Jak pít tequilu? Sklenice na tequilu – Tequila s červem Nejlepší tequila – Druhy tequily – Zlatá tequila

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červůFoto: Shutterstock

Jaký druh alkoholu je tequila? Je tequila z kaktusu? Co je mezcal?

Tequila je destilát ze sukulentu zvaného Agáve modrá, někdy se jí také říká Weberova agáve. Nejedná se o kaktus, ale o jiný druh sukulentu. V Mexiku se vyrábí celá řada podobných destilátů, jedná se například o mezcal, sotol, bacanoru nebo raicillu.

Každý z nich využívá jiný druh agáve, případně dalších sukulentů a také se může lišit postupem výroby. Pravá tequila musí splňovat přísná kritéria daná mexickým zákonem. Mimo jiné musí být vyrobena z již zmíněné modré agáve. Kvalitní tequily mají na lahvi označení 100 % de agave, nebo nějaké podobné.

To znamená, že všechny cukry pro kvašení pochází z agáve. Dále existuje mixto tequila, která má obsah agáve alespoň 51 % a zbylé cukry mohou pocházet například z cukrové třtiny.

Tequila také musí pocházet z přesně vymezené oblasti, která zahrnuje stát Jalisco (ve kterém leží i město Tequila) a několik dalších oblastí, musí splňovat určité výrobní postupy a další kritéria.

Jak se pije tequila a patří k ní sůl a citron?

Pití tequily se solí a citronem, nebo se skořicí a pomerančem, vzniklo jako marketingový trik, který měl pomoci s prodejem méně kvalitních tequil. Dokonale se tak zamaskuje nevalná chuť laciné tequily. Současně se tím z pití tequily stala jakási show, což ji pomohlo odlišit se od jiných destilátů. Kvalitní tequila se tímto způsobem ale nikdy nepije.

Budete mít zájem:  Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu
Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů NEJLEPŠÍ TEQUILY A MEZCALY Navštivte stránky Alkohol.cz a vyberte si z nabídky nejlepší tequily a mezcalů z celého světa!

  • – široká nabídka tequily a mezcalu
  • – kvalitní nápoje za skvělé ceny
  • – přehledný e-shop
  • – doprava při nákupu nad 5 000 Kč zdarma
  • – doprava po Praze do 90 minut a po celé ČR do druhého dne
  • KLIKNĚTE ZDE A VYBERTE SI

Co je bouchaná tequila a jak se pije?

Ještě horší je takzvaná bouchaná tequila. Do panákové sklenice se nalije tequila a doplní se nějakou šumivou limonádou, například Spritem. Vršek panáku se zakryje dlaní a s panákem se bouchne o stůl.

Limonáda začne pěnit a celý tento “drink” se rychle vypije. Tedy pokud to stihnete dřívě než vše vyšumí přímo na vás.

Nevíme proč se tento způsob konzumace praktikuje právě s tequilou, ale s pitím jakéhokoliv kvalitního alkoholu to nemá nic společného.

Jak správně pít tequilu?

Tequila se nejčastěji pije samotná, nechlazená a bez ledu. Nepije se “na ex”, ale postupně se usrkává a často se zapíjí vodou. Velmi oblíbené jsou také různé koktejly a míchané drinky z tequily.

Nejznámější z nich je Margarita, která kromě tequily obsahuje limetkovou šťávu a na doslazení buď pomerančový likér nebo agávový sirup. Do margarity se často přidává špetka soli, nebo se solí obalí okraj sklenice.

Populární je také Tequila Sunrise (tequila s pomerančovým džusem a grenadinou), Paloma (tequila s grepovou limonádou), Charro Negro (tequila s colou a limetkou) a mnoho dalších koktejlů.

Jaké sklenice jsou vhodné pro pití tequily?

Kvalitní tequila, obzvláště añejo, která ležela delší dobu v sudech, se degustuje podobně jako brandy nebo koňak. Vhodný je proto i stejný typ sklenic.

Ideální jsou tulipánové sklenice, ty mají širší dno a užší hrdlo, díky čemuž se dobře uvolňuje aroma nápoje. Dobře vám ale poslouží i koňakové sklenice, nebo obecně jakékoliv sklenice se širším dnem.

Na bílou tequilu se doporučují spíše vysoké sklenice, takzvané flétny, ze kterých jsme zvyklí pít šampaňské.

Pije se tequila s červem?

Další mýtus říká, že tequila má mít na dně lahve červa. Ve skutečnosti se ale červ do žádné tequily nedává. Někdy bývá červ v lahvi mezcalu, což je destilát velmi příbuzný tequile. Ale i u mezcalu se to děje jen výjimečně a opět se jedná spíše o marketingový trik, který má vzbudit pozornost a vytvořit zdání něčeho velmi exotického.

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

Jaká je nejlepší tequila?

Tequila zraje v sudech podobně jako jiné typy destilátů a i u tequily platí, že čím déle byla v sudu, tím jemnější má chuť. Na druhou stranu se zráním v sudu vytrácí její charakteristická chuť po agáve.

Z tohoto důvodu někteří milovníci tequily záměrně vyhledávají raději mladší tequily, nebo dokonce tequily které byly ihned po destilaci stáčené do lahví. Dobrá tequila každopádně obsahuje 100 % agáve a má to vždy uvedeno na lahvi. Tequily s menším podílem agáve se nazývají mixto a nejsou příliš kvalitní.

Dobré značky, které se u nás prodávají, jsou Patron, Don Julio, El Jimador, Centinela, Herradura, Corralejo a další.

Jaké jsou druhy tequily podle doby zrání v sudu?

  • Doba zrání 0 až 2 měsíce: Tato tequila se nazývá blanco nebo plata, česky se jí říká bílá nebo stříbrná tequila. Nejvíce v ní vynikne pravá chuť agáve.
  • Doba zrání 2 až 11 měsíců: Tequila reposado, je zlatě zbarvená. Chuť je částečně ovlivněna zráním v sudu, ale stále si zachovává výrazný charakter agáve.
  • Doba zrání 1 až 3 roky: Tequila añejo, má jantarovou barvu a chuťově je mnohem jemnější a komplexnější než mladší tequily.
  • Doba zrání déle než 3 roky: Tequila extra añejo, barvu má spíše mahagonovou a chuťově připomíná jiné destiláty, které dlouho zrály v sudu, jako je například whisky nebo brandy.

Co je zlatá tequila?

Existuje ještě jeden druh tequily, který je označován jako Joven nebo Oro. U nás ji známe jako zlatou tequilu. Dobrý joven je směsí blanco a reposado tequily, což mu dává nazlátlou barvu. Pokud byly obě tequily, ze kterých je joven smíchán, vyrobeny ze 100 % z agáve, bude i vzniklý blend dobrý.

Podobný postup, při kterém se míchají starší a mladší ročníky, se ostatně používá i u whisky, brandy nebo rumu. Bohužel se ale často stává, že je zlatá tequila vyrobena z mixto tequily a je obarvená, aby získala zlatou barvu. Často je také doslazována pro zakrytí horší chuti.

Kvalitní zlatou tequilu je poměrně těžké sehnat.

Poslat článek na e-mail

Jak se vyrábí pravá mexická tequila a jak se vlastně správně pije?

V následujícím článku popíšeme z čeho a jak se vyrábí pravá tequila. Zároveň lehce nastíníme její historii a v závěru článku se podíváme na jeden z velkých mýtů, který se týká pití tequily.

Tequila je úzce spjata s Mexikem. Konkrétně s celkem malým městečkem zvaným Tequila. Odtud pravděpodobně název tequila.  Většina kvalitních tequil pochází právě z tohoto regionu. To, co však často dostanete v českých barech, má k pravé mexické tequile velmi, ale velmi daleko. Předně také proto, že jsou tyto ne zrovna kvalitní tequily vyráběny v Evropě.

Jak se tedy pravá mexická tequila vyrábí a kdo s ní přišel?

Krátce z historie tequily

Velmi rozšířeným mýtem je ten, že tequilu jako první začali vyrábět indiáni. To není pravda. Indiáni totiž neznali proces destilace, a tedy nemohli vysokoprocentní tequilu ani omylem vyrobit.

Poprvé ji tedy vyrobili až španělští kolonizátoři. Je ovšem pravdou, že indiáni z modrého agáve, ze kterého se tequila vyrábí, dělali vlastní alkoholický nápoj. Ten měl však kolem 4% alkoholu a byl využíván hlavně k náboženským účelům.

Jeho název je pulque, ale to není zvlášť důležité.

Výrobní postup

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

_

Jak jsme si řekli výše, pro výrobu tequily je třeba rostliny zvané modrá agáve, nikoliv tedy kaktusu, jak si mnozí myslí. Modrá agáve je jedním z druhů sukulentní rostliny agáve. Roste právě v okolí města Tequila a v několika dalších mexických státech. Na výrobě tequily je snad nejtěžší právě sklizeň agáve.

Plod je totiž třeba opracovat a na závěr rozseknout na dvě půlky. Následně se plody musí pomalu péct, jinak by tequila nestála za nic. Z upečených plodů se pak vymačká šťáva, která se nechá samovolně kvasit. Takto vznikne zhruba 10% alkoholický nápoj, který je třeba destilovat.

Po destilaci má tequila obvyklých 38-40% procent alkoholu a je možné ji lahvovat.

Jaký je rozdíl mezi zlatou a stříbrnou tequilou?

Některé tequily se po destilací stáčejí do dřevěných sudů, kde následně zrají a získávají zlatavou barvu. Proces zrání trvá několik měsíců i řadu let. Zlatá tequila by tedy měla být chuťově bohatší a zároveň uhlazenější.

To však není výsadou levných zlatých tequil, které svou zlatavou barvu dostávají díky dobarvení karamelem. Výrobci tequil nevalné kvality tak maskují případné nedokonalosti nápoje.

Takzvaná stříbrná (či bianco) tequila nezraje, a po destilaci se tedy rovnou lahvuje.

Jak pít tequilu?

Jak se správně pije tequila: bez citronu a červů

_

V našich končinách i všude možně po světě se šíří zvláštní způsob pití tequily, který se ještě liší podle toho, zda je tequila stříbrná (bianco) nebo zlatá.

Budete mít zájem:  Převratná novinka v hubnutí - kryolipolýza za zaváděcí ceny

Stříbrná tequila se prý pije tak, že se první slízne sůl nasypaná na ruce mezi palcem a ukazováčkem, poté se kopne panák tequily a na závěr zakousne citrón. To vše v rychlém sledu. U zlaté tequily se pak místo soli a citrónu použije skořice a pomeranč.

 Pokud si myslíte, že takto se pije dobrá tequila v Mexiku pak se pletete. Jedná se o komerční tah. Tento postup má totiž přebít nevalnou chuť laciné tequily, které je na trhu velká spousta. Ani zlaté tequily nejsou v tomto ohledu o moc lepší.

Ty levné jsou totiž, jak jsme si řekli, pouze dobarvené karamelem, podobně jako některé levné whisky. Ovšem zpět ke kvalitním tequilám. Ty se totiž správně pijí teplé a po malých doušcích. Mexičané k ní navíc pijí velké množství vody. Aby ne, když je v Mexiku takové horko.

Velmi oblíbené jsou rovněž koktejly z tequily, které osvěží zvláště v letních měsících. Mezi ty nejznámější patří Margarita, Tequila Sunrise či Long Island Iced Tea.

Jak tedy poznat pravou tequilu?

Tak předně by vás měla varovat cena. Kvalitní tequilu pod 300Kč prostě nekoupíte. Její cena se totiž pohybuje minimálně nad tuto hranici, za ty nejlepší tequily si ovšem připlatíte i 800Kč.

O kvalitě tequily vás však dostatečně přesvědčí hlavně označení NOM, za kterým následuje číslo. Takové označení byste měli najít na každé etiketě kvalitní mexické tequily.

V Mexiku je totiž tento nápoj chráněný zákonem, a označení NOM tak znamená Normas Official Mexicana. Zároveň by na etiketě mělo být uvedeno, že je tequila ze 100% vyrobena z agáve.

Pokud doma máte takovou láhev, jistojistě si můžete dopřát sklenku prvotřídní tequily.

Pokud si nejste jisti výběrem, vybrali jsme kvalitní láhve tequily za vás.

Rozeznáte tequilu od mezcalu?

„Teguila, nebo mezcal? Tequila zlatá, nebo stříbrná? Mezcal s červem, nebo bez červa?“ Přívalem otázek mě barman zahrnul poté, co jsem si v dnes už neexistujícím rockovém baru Bunkr chtěl objednal. Vlastně jsem ani sám nevěděl, co přesně chci, neb objednávka byla dílem vyhrané sázky. Takže jaký je rozdíl mezi tequilou a mezcalem? A pije se v Mexiku se solí?

Agave tequiliana

Modrá agáve

Agave tequiliana varianta azul je základní rostlinou pro přípravu tequily – asi jako cukrová třtina pro destilaci rumu.

Pro botanika jde o jednu z mnoha desítek druhů rodu agáve, pro výrobce tequily o naprosto základní ingredienci a pro pěstitele produkt, který se dá výhodně prodat.

Druh má původní rozšíření v mexických státech Jalisco, Colima, Nayarit a Aguascalientes, přičemž nejlépe se mu daří ve výškách nad 1500 metrů nad mořem.

Špičaté listy rostliny mohou dosáhnout délky až 2 metry. Ovšem ty nejsou pro výrobu tequily důležité, listy se osekají a ke zpracování jde střed zvaný piňas obsahující množství uhlohydrátů důležitých pro fermentaci.

Listy se následně nechají zavadnout a používají jako zvířecí krmivo. Žluté květy opylují netopýři druhu Leptonycteris nivalis a počet semen z jedné rostliny jde do tisíců.

Ve skleníků se může dožívat desítek let, což na plantáži samozřejmě nemá smysl.

Agáve pro tequilu

Tequila

Nápoj tequila získal své pojmenování podle stejnojmenného mexického města, kde se se stal extrémně oblíbeným. Nachází se na vrchovině Los Altos, kde jsou pro pěstování agáve výborné podmínky. Každoročně se tu zpracuje kolem 300 milionů rostlin.

Jakkoli může pití tequily vypadat jako modní výstřelek 20. století, tak zkvašený nápoj z agáve pili už předkolumbovské civilizace Střední Ameriky. Ovšem nejednalo se o pálenku, tedy destilát v dnešním slova smyslu. Proces destilace s sebou přinesli španělští dobyvatelé.

Jedním z prvních, kdo se pustil do výroby agávové pálenky ve větším měřítku, byl kolem roku 1600 Pedro Sánchez de Tagle. Když koloniální správce uložil na jeho alkoholové výrobky daň, k čemuž došlo roku 1608, bylo jasné, že se jedná o oficiální produkt, který ponese peníze.

Přesto trvalo více než 2 století, než si tequila našla cestu na severoamerické trhy.

Okořeňte si tequilu

K prvnímu exportu do USA došlo na přelomu let 1884–1885. Aktuálně je registrováno několik tisíc značek tohoto nápoje, který si našel své fanoušky od USA po Evropu, od Asie po Austrálii. Podle amerických zákonů nesmí obsah alkoholu v tequile klesnout pod 40 %.

Statistiky z roku 2009 udávají, že v Mexiku tehdy existovalo kolem 100 distilerek vyrábějících zhruba 900 značek tequil pod 2000 registrovanými názvy.

Tady mimo jiné tkví základ dotazu výše zmíněného barmana: zlatá, nebo stříbrná? I když to na první pohled nevypadá, tak i tequila může svou cenou trhat rekordy a peněženku – jednolitrová láhev může stát i 225 000 dolarů – je to podobné jako s extrémně drahými whiskami či koňaky.

Tequila s červem

Mezcal con gusano

Vypít panáka i s červem může být pro někoho opilecká výzva. Ovšem když se následně dozví, že nejde o červa, ale larvální stadium můry druhu Hypopta agavis, může se dostavit zklamání.

Je fakt, že to na samotném výkonu nic nemění, ale pokud by si skutečně chtěl „pochutnat“ na „červovi“, tak by bylo jeho vyprávění mnohem blíže pravdě, kdyby si dal larvu potemníka brazilského nebo ještě lépe potemníka moučného, známého „moučného červa“.

Hypopta agavis, respektive jedno z vývojových stadií tohoto druhu můry, se vyvíjí na agávových rostlinách a pravděpodobně se v minulosti dostala i do „výrobního procesu“, z čehož se následně stal zajímavý artikl.

Je to podobné, jako kdyby se do lahví „tuzemáku“ obsahující líh z brambor, dávaly larvy mandelinky bramborové. „Je-li červ červenavý (gusano rojo), pochází ze srdce agave a je ceněn víc než červ žlutavý, pocházející z listů,“ osvětluje botanik Miroslav Studnička. 

Agávový červ – vývojové stádium druhu můry Hypopta agavis

Nicméně pokud už se vám „nápoje s červem“ dostane, nejspíše se nejedná o tequilu, ale nápoj zvaný mezcal. Nejčastěji se pije v mexickém státě Oaxacha.

V minulosti se do pálenky přidávali například i štíři, zřejmě se hrálo na mužské ego – kdo vypije „jedovatou“ pálenku? Ve hře byly i různé nesmyslné mýty o vlivu na potenci, nicméně nejde o nic jiného než marketingový trik.

Velmi zjednodušeně se dá říct, že v případě „con gusano“, tedy s červem, se jedná o nápoj nižší až podřadné kvality, který nemusí být, a často není, připraven z „tequilové agáve“, ale z některých jiných druhů.

Slaná klasika?

Nejen u nás, ale i v Thajsku, Malajsii či USA se okraj skleničky s tequilou obalí solí a nápoj se pije s citronem. Jde o „recept“, který se uchytil, ale s mexickou klasikou nemá nic společného. V nálevnách zvaných cantina dostanete panáka, plánek citronu, ale s nějakým solením skleniček se nikdo nezdržuje. Maximálně na misku dostanete trochu směsi pálivého koření.

Pokud bych se do podobné situace jako tehdy před lety dostal dnes, už by mě barman do rozpaků nepřivedl. Tequilu zlatou, bez soli, bez červa. Tak jako v Mexiku.

Text: Topi Pigula

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector