Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu

17.9.2019

Rajčata patří k tradičně pěstovaným zeleninovým druhům na našich zahrádkách. Snadno rostou a jejich využití je velké. Koncem léta a začátkem podzimu se může často stát, že úroda je tak veliká, že pomalu nevíme, co budeme s rajčaty dělat. V tu chvíli nám přijdou vhod recepty na jejich konzervaci a uchování pro pozdější potřeby.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Konzervace rajčat při nadúrodě je skvělý způsob, jak rajčata uchovat (Zdroj: Depositphotos)

Rajčata plodí a dozrávají v závislosti na počasí. Pokud je slunečno a teplo, zrají o sto šest a sklízet je můžeme prakticky každý den. V chladu a vlhku je to horší, vývoj se zpomaluje a rostliny jsou velmi náchylné na napadení plísní. Celkem nepříznivě působí i deště.

Plody vlivem osmotického tlaku působením vody začínají praskat. Popraskaná rajčata je potřeba sklidit a zpracovat co nejdříve. Praskliny otevírají plod a v jejich místě okamžitě vznikají hniloby a plísně.

 Prasklinám často podléhají právě dobře vyzrálé plody, a  pokud už k poškození dojde, je potřeba je zpracovat rychle.

Rajčata jsou samozřejmě výborná za syrova. Hodí se do zeleninových salátů na mnoho způsobů. Výborná je jejich kombinace s okurkami, nebo s bazalkou a olivovým olejem.

 K připravovaným rajčatovým dobrotám patří bezesporu rajská omáčka a rajčatová polévka. Na oba pokrmy existuje řada receptů, záleží jen na našich chutích.

Rajčata mají měkké plody a jejich možnost skladování je malá. V ledničce vydrží pár dní a proto pokud si chceme vlastní dobrá rajčata vychutnat i v zimě, musíme je zpracovat na kuchyňské polotovary, či hotové dobroty.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Rajčata můžeme zavařit nebo usušit (Zdroj: Depositphotos.com)

Domácí kečup

K těm nejlepším způsobům, jak lze zpracovat rajčata, patří výroba kečupu. S kupovanou jasně červenou hmotou z obchodu nemá moc společného. Ten domácí voní po rajčatech a po bylinkách a neobsahuje žádné konzervanty ani barviva.

Potřebujeme: 3 kg rajčat, 6-7 menších sladkých jablíček (moučnatější jsou výhodou), 5 cibulí, 6 stroužků česneku, 8-10 hřebíčků, 1-2 lžičky skořice, 1 bobkový list, 400-500 g cukru, 150 ml octa, sůl

Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do velkého hrnce, přidáme koření a přivedeme k varu. Rajčata pustí hodně vody, ale pokud je to potřeba, můžeme mírně podlít vodou na začátku vaření. V průběhu varu vsypeme cukr, sůl a ocet.

Vaříme do úplného rozvaření a požadované hustoty. Mícháme. Po ukončení varu směs propasírujeme přes cedník, naplníme do lahviček a sterilizujeme 20 minut. Poté skleničky vyndáme a postavíme dnem vzhůru do vychladnutí. Skladujeme v temnu a suchu.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Když si vyrobíte domácí kečup, na ten kupovaný si už ani nevzdechnete (Zdroj: Depositphotos.com)

TIP

Pokud místo cedníku raději používáte tyčový mixér, vložte všechno koření do prodyšného sáčku. Ten před mixováním jen jednoduše vyndáte.

TIP II

Tento standardní recept na kečup se dá obměňovat. Pokud chcete méně sladký, uberte cukr, to samé s octem. Začněte u menší dávky, kečup ochutnejte a pak můžete případně přidávat. Pikantnost zvýšíte česnekem nebo případně přidáním kousku chilli papričky.

Sušená rajčata

K sušení se nejvíce hodí velká masitá rajčata s menším obsahem vody. Pro sušení v létě můžeme využít sluníčko. Na podzim ho již není tolik a rajčata by spíš zplesnivěla, než uschla, proto vsadíme na sušičku nebo troubu. Před sušením můžeme kousky rajčat lehce posolit.

Rajčata nakrájíme na silnější plátky, hodně se zmenší a sušíme velmi pozvolna, dokud nejsou suchá. Stále by ale měla zůstat pružná. Skladujeme v temnu v dobře uzavřených sklenicích.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou (Zdroj: Depositphotos.com)

Polosušená rajčata v oleji

Tuto úpravu milují zejména zastánci italské a balkánské kuchyně. Rajčatová lahůdka voní po bazalce, rajčatech a oleji. Začneme tím, že masitá rajčata nakrájíme na kolečka nebo půlky v případě menších rajčat, lehce je posolíme a začneme sušit, ale ne tak dlouho.

Neměla by z nich téci voda, rajčata by měla být měkká a pružná. Používáme čisté a vypařené sklenice. Na dno nalijeme vrstvičku olivového oleje a klademe rajčata. Podle našich preferencí a chuťových specifik prokládáme bylinkami, česnekem, feferonkou…

Z bylinek se nejlépe hodí bazalka, tymián a rozmarýn.

Každou vrstvu rajčat polijeme olejem a pokračujeme, dokud nejsou skleničky plné. Ukončíme vrstvou oleje a zavřeme. Skladujeme v suchu a temnu. Pro zvýšení trvanlivosti můžeme i cca 20 minut sterilizovat. Nicméně olej sám o sobě je dobrý konzervant a pro následující zimu by rajčata měla vydržet bez úhony. Skleničky se sušenými rajčaty představují i pěkný a univerzální dárek pro naše blízké.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Naložená rajčata v oleji se hodí do salátů i na další vaření (Zdroj: Depositphotos.com)

TIP III

Pokud sušíme rajčata v horkovzdušné troubě, vždy pracujeme s nejnižší možnou teplotou. Rozložíme je na síta nebo rošty tak, aby k nim vzduch mohl ze všech směrů. Uschnou rychleji než na plechu.

Zavařená rajčata

Nejjednodušším polotovarem jsou zavařená celá malá rajčátka nebo jejich půlky. Později se hodí pro přípravu polévek a omáček.

Čtvrtky, půlky nebo celá rajčata napěchujeme do sklenic. Nebojíme se je zmáčknout, pustí vodu a to je potřeba. Pod okrajem sklenice necháme cca 2 cm volné.

Uzavřeme víčkem a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme 30 minut při 90 °C. Nakonec vyndáme, postavíme víčkem dolů do zchladnutí.

Dostaneme naprosto čistý produkt bez přidaných dochucovadel. Takto upravená rajčata vydrží ve spíži i 1 rok.

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu Nakládaná rajčata využijeme jako základ do omáček a polévek (Zdroj: Depositphotos.com)

Nejlepší recepty, jak zpracovat rajčata: Naložte je, usušte je, zamrazte!

/

  • Rajčata jsou skvělá zelenina, kterou jde připravit na stovky způsobů. Jenomže co když už vám lezou i ušima, čerstvá je nemůžete ani vidět a bojíte se, že vám úroda shnije nebo zplesniví? Udělejte si rajčatové zásoby, které se budou v zimě hodit!
  • Rajčata vám zaberou nejméně místa, pokud je usušíte, a navíc je jejich chuť takto opravdu velmi intenzivní. Hodí se do těstovin, do rizota nebo do salátů a ta domácí jsou nejlepší. Pokud máte k dispozici sušičku, máte v podstatě ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat sušenou bazalkou a osolit. Pak už jen sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží samozřejmě na tom, kolik vody rajčata obsahovala.

  • I bez sušičky si můžete připravit skvělá sušená rajčata, a to tak, že je dáte vysušit do trouby. Je to sice časově náročnější, ale výsledek stojí určitě za to. Elektrickou si předehřejte asi na pětašedesát stupňů Celsia, plynovou zapněte na první stupeň. Na plech položte papír na pečení a na něj rozprostřete pokrájená rajčata. Můžete je osolit, ochutit bylinkami, česnekem nebo lehce zakápnout olivovým olejem. Pak už je jen vložte do trouby. Důležité je, aby odpařující se vlhkost mohla unikat ven. Troubu proto nezavírejte úplně. Použijte třeba vařečku. Vložte ji mezi dvířka tak, aby zůstala pootevřená asi na jeden centimetr. V průběhu sušení je pak třeba rajčata obrátit, jen tak dobře proschnou i z druhé strany. Celý proces trvá zhruba deset až dvanáct hodin.

  • Rajčata pokrájená na kousky se dají zavařit na sladkokyselo, stejně jako okurky. V zimě tak budete mít pořád trošku léta ve spíži.

    • Budete potřebovat:
    • 1 kg rajčat2 hrnky octa2 hrnky vodysůl3 stroužky česneku
    • koření
Budete mít zájem:  Jak přežít v nóbl restauraci

Postup:

Rajčata pokrájejte na menší klínky. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.

Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout.

Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

  • Chcete mít rajčata naložená jen tak a zachovat jejich autentickou chuť? Žádný problém!

    1. Budete potřebovat:
    2. 2 kg rajčatkyselinu citronovou nebo citronovou šťávu
    3. Postup:

    Z rajčat vyřízněte „bubáky“ a každé zespodu nařízněte do kříže. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou. Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic.

    Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí. Otřete okraje sklenic a dobře je zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté je vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní.

    Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

  • Základem dobrého domácího kečupu je nepřehnat to se solí ani s cukrem. Chuť má být sladkokyselá a dokonale vyvážená. Co se rajčat týče, ideální na přípravu kečupu jsou ta hodně zralá. A rozhodně s nimi nešetřete. Kečup má mít plnou, rajčatovou chuť, abyste si na něm opravdu pochutnali.

    • Budete potřebovat:
    • 1 kg zralých rajčat
    • 100 g cibule
    • 100 g jablek
    • 80 g třtinového cukru
    • 70 ml jablečného octa
    • 70 ml vody
    • lžičku mleté papriky
    • bobkový list
    • 5 kuliček černého pepře
    • špetku mleté skořice
    • Postup:

    Rajčata, jablka a cibuli očistěte, omyjte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce společně s vodou, octem, cukrem a kořením.

    Za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vyberte veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujte dohladka.

    Plňte ještě horký kečup do vyvařených skleniček přes síto, aby se propasíroval a byl hladký. Zavařujte ho 20 minut.

  • Tato lahůdka pochází původem ze Sicílie a nabízí to nejlepší, co z rajčat můžete dostat. Pokud nemáte rádi pikantní, vyřaďte z receptu chilli papričku, na bazalku ale rozhodně nezapomeňte.

    1. Budete potřebovat:
    2. 2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)400 g krystalového cukru6 citronů1/2 šálku čerstvé bazalky
    3. 1 chilli paprička
    4. Postup:

    Rajčata překrájejte na poloviny. Ty naskládejte na pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C přibližně 35 minut. Upečená rajčata nechte vychladnout a zbavte je slupek.

    Pak je dejte do hrnce spolu s cukrem a šťávou, kterou rajčata na plech pustila. Povařte 10 minut a přidejte šťávu z citronů a kůru z jednoho pečlivě omytého citronu.

    Vařte až do zhoustnutí, pak přidejte pokrájenou bazalku a chilli papričku. Nandejte do menších skleniček a zavařujte 15 minut.

  • Léto je sezona leča! Pokud na něj ale dostanete chuť v zimě, máte problém, protože rajčata ze supermarketů jsou v tomto období vodnatá a bez chuti. Není tedy nic jednoduššího než si zeleninu na lečo zavařit a pak už ji jen povařit s uzeninou a případně vejci a máte hotovo!

    • Budete potřebovat:
    • 2 kg bílých paprik
    • 1 kg rajčat
    • 500 g cibule
    • 100 ml oleje
    • sůl podle chuti
    • Postup:

    Papriky omyjte, zbavte je jádřinců a semínek a nakrájejte je na proužky. Rajčata spařte, okamžitě zchlaďte, oloupejte a společně s cibulí je nakrájejte na kostičky.

    V hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm cibuli do změknutí, přidejte papriky a za stálého míchání duste asi 10 minut. Poté přidejte nakrájená rajčata, osolte, promíchejte, míchejte asi 5 minut a odstavte.

    Lečo naplňte do vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřete je a sterilujte asi 20 minut při teplotě 80 °C.

  • Italská omáčka z rajčat, která je báječná na pizzu nebo jako základ na těstoviny. Stačí ji smíchat s mletým masem, bylinkami nebo čímkoliv, na co máte zrovna chuť, a než se uvaří těstoviny, máte i chutnou omáčku.

    1. Budete potřebovat:
    2. 500 g cibule1 mrkev8 stroužků česneku3 kg zralých rajčat100 ml olivového oleje2 lžičky soli1 lžíci třtinového cukru3 bobkové listy5 kuliček nového koření
    3. svazek bazalky
    4. Postup:

    Cibuli, mrkev a česnek pokrájejte na malé kostičky. Rajčata spařte, přelijte ledovou vodou a oloupejte. Pokud chcete hladkou omáčku, zbavte je také semínek. Pak je nakrájejte na malé kostky.

    Budete mít zájem:  I online supermarkety mají o Vánocích zavřeno

    Na olivovém oleji orestujte cibuli dosklovata, přidejte mrkev a česnek a za stálého míchání nechte asi pět minut rozvonět a orestovat. Přidejte rajčata, sůl a cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, poté do omáčky přihoďte omyté a nahrubo pokrájené lístky bazalky a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

    Přelijte do vyššího pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte a případně osolte.

    Horkou omáčku plňte do vyvařených sklenic (ideálně ještě horkých a právě vytažených z myčky), zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je víčky vzhůru dejte do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte asi do 1/2 výšky horkou vodou a sterilujte 30 minut v troubě při 100 °C.

  • I když by vás to možná nenapadlo, rajčata bez problémů vydrží i pobyt v mrazničce. Omyjte je, velmi dobře osušte a v celku je naskládejte do uzavíratelných pytlíků. Pak z nich vytlačte pokud možno všechen vzduch a zamrazte je. Předtím než z nich budete vařit, je vytáhněte, dejte do cedníku a spařte vroucí vodou. Budou se vám skvěle loupat!

  • Nejdražší rajče je to, které si vypěstujete. Kolik stojí a jak cenu snížit?

    05. 03. 2021 | Doba čtení 7 minut

    Čas od času se začnou lidé přít, jestli je pěstování ovoce a zeleniny v domácích podmínkách výhodné, nebo jsou to spíše vyhozené peníze. Zkusili jsme se na problém podívat skrz u nás asi nejoblíbenější pěstovanou zeleninu – rajče.

    Jak minimalizovat náklady

    Hodně záleží na tom, jaké podmínky pro pěstování máme. Pokud bychom si museli pronajímat pozemek, pak se to vyplatit nemusí. Také poctivé započítání vlastní práce, kterou péči o zahrádku věnujeme, by mohlo skončit u hodně vysokých cifer. Pokud však jako výhodu vezmeme nejen lahodnou sklizeň, ale také aktivní pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, pak může ušetřit třeba za posilovnu.

    Mnoho dalších nákladů se dá výrazně snížit chytrým hospodařením. Nebudeme vyhazovat odpad, který můžeme zkompostovat. Ušetříme vlastně dvojnásobně: za odvoz popelnic a zároveň získáme kvalitní zeminu pro pěstování rostlin. Podobné je to i s hnojivy. Čím chytřeji budeme hospodařit (například vhodně střídat jednotlivé plodiny, využívat tzv.

    zeleného hnojení k obohacení půdy živinami), tím méně budeme potřebovat kupovaných hnojiv. Výhodné je také používat organická hnojiva – ať už různé zákvasy z rostlin, tak klasický hnůj nebo slepičince. Podobné je to i s vodou – kdo dokáže zachytit dešťovku, může mít zálivku vlastně téměř zadarmo.

    U všeho, co budeme kupovat obvykle platí, že čím menší balení, tím vyšší bývá jednotková cena.

    Kolik stojí jedno semínko?

    Jednotlivé semenářské firmy semena obvykle dělí do několika cenových kategorií.

    Například různé odrůdy rajčat můžete v malospotřebitelském balení od jedné a téže firmy sehnat nejlevněji za 12 Kč (150 semen v balení), dále za 15 Kč (sáček obsahuje 40 semen), ale některé stojí i 47 Kč za sáček (obsahující 30, ale někdy jen 10 semen). Pro zahradnické účely se prodávají semena ve větším balení (např.

    1000 semen). Cena jednoho semene je pak z pochopitelných důvodů několikanásobně nižší. Trik, že bychom si zakoupili pro domácí pěstování větší balení semen není úplně použitelný – při dlouhodobém skladování dochází ke snižování klíčivosti.

    Za určitých okolností můžeme sehnat semena téměř zadarmo. Stačí, když se poohlédneme po některé ze semínkoven. Jejich síť se stále rozrůstá, jen mohou být s ohledem na aktuální opatření kolem šíření koronaviru Covid-19 hůře dostupné. Tam lidé přinášejí semínka a poskytují je, v omezeném množství, ostatním. Každý může přinést i své přebytky a nabídnout výměnou.

    K sehnání jsou také semena starých či krajových odrůd. Bývají to semena odrůd, které nejsou využívány komerčně.

    Přesto jsou některé zapsané ve Státní odrůdové knize a je možné je v omezeném množství zakoupit od registrovaných šlechtitelů.Výhodou těchto odrůd je, že si můžeme pro další rok připravit vlastní semena.

    Rady, jak nejlépe jednotlivé rostliny semenařit, nabízí seriál článků zkušeného semenáře Petra Dostálka, které najdete i na našem webu

    Kdo nechce rajčata předpěstovávat doma ze semínek, může si v květnu koupit předpěstované sazenice v zahradnictví. Nejdražší variantou jsou rajčata roubovaná – kromě péče o růst rostliny je potřeba ještě další úsilí zahradníků. Nákup roubované rostliny se však může vyplatit – bývá vitálnější a tudíž obvykle začíná dříve plodit, a i sklizeň může být větší.

    Za zaručeně nejdražší považujeme semena od prapodivných zásilkových firem. Obvykle bývají nabízena jako něco úžasného, stačí jen kliknout… Nejen, že vám ze semínek zaslaných ze vzdáleného konce světa nemusí vyrůst rajče, ale můžete získat rostlinu, která nebude mít vlastnosti, které očekáváte.

    V čem budeme pěstovat

    Pokud se rozhodnete pro pěstování rajčat ze semínek v domácích podmínkách a nemáme vlastní zeminu, je potřeba nejprve zakoupit substrát pro výsevy a množení (prodává se obvykle v balení 5, 10 a 20 litrů).

    Dále se bude hodit vhodná nádoba na předpěstování – sadbovače se prodávají jak umělohmotné, tak lisované z rašeliny.

    Další možností jsou speciální rašelinové tablety – jiffy, které se nabízejí v různých průměrech (nejčastěji 24, 30, 38 a 42 mm). Ale můžeme si připravit i své vlastní, téměř zadarmo.

    Stačí, když ve dně kelímků od jogurtů uděláme dostatečný otvor pro odtok přebytečné zálivky, a máme vlastní sadbovače.

    Kdo chce utrácet, může

    Některé odrůdy rajčat můžeme pěstovat i na balkoně. Zdroj: Agenturfotografin / Shutterstock.com

    Základní potřeby pro pěstování rajčat už jsme zmínili. Pochopitelně, že můžeme nakoupit ještě celou řadu věcí, které se při pěstování mohou hodit. Pro tyčková rajčata se prodávají nejrůznější tyče (rovné i spirálové), vyvazovací materiál, netkané textilie pro ochranu proti nepříznivému počasí.

    Kdo nemá k dispozici skleník, může si koupit speciální fóliovník pro pěstování rajčat, popř. speciální kryt na rajčata (tunel, který má mikroperforaci umožňuje rostlinám dobře dýchat, ale zároveň je chrání před škůdci a chorobami). Pro pěstování na balkoně se hodí speciální samozavlažovací truhlík nebo květináč.

    Většina zmíněných věcí se však dá používat i několik sezón a tak se náklady vlastně rozloží.

    Budete mít zájem:  Péče O Duševní Zdraví - Středisko Výměník?

    Vyplatí se domácí pěstování?

    U některých rostlin, a rajčata k nim určitě patří, ano. Získáte často poměrně velké množství lahodných plodů.

    Zvlášť pokud nakombinujete vhodně odrůdy, můžete si nejen do sytosti pochutnávat na dobře vyzrálých plodech (často až do pozdního podzimu), ale zároveň získáte i dostatečné množství na případné další zpracování (např. kečup, protlak, sušení). Nevýhodou může být, že někdy dozraje mnoho plodů najednou.

    Ty můžeme nejen zpracovat, ale také rozdat rodině nebo přátelům, případně výměnou získat něco jiného. Ano, i tohle jsou přínosy domácího pěstování. Často zcela nevyčíslitelné penězi.

    Pokud tedy rádi zahradničíte, případně máte chuť to zkusit, určitě neváhejte. Chutné rajče si můžete vypěstovat třeba i na balkoně. Tam budou asi náklady vyšší, než když můžete větší množství rostlin zasadit třeba do skleníku.

    Zdroj: pestujme.cz, seminkovny.com

    8 způsobů, jak zpracovat rajčata

    Rajčata chutnají nejlépe čerstvá. Nejoblíbenější formou zpracování rajčat je kečup a rajčatová polévka. Ale to není vše, co se s těmito voňavými červenými plody dá dělat. Existuje několik způsobů, jak si doma udělat bohaté rajčatové zásoby na mimosezónní měsíce.

    Mrazení

    Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata.

    Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky. Cherry rajčata stačí umýt a pokrájet.

    Zmrazená rajčata jsou vhodná do vařených jídel, kterým předají svou charakteristickou vůni a chuť i uprostřed zimy.

    Jak sušit rajčata?

    Sušená rajčata si podle chuti můžete udělat i doma. Vhodné jsou na to sušší podlouhlé odrůdy, například San Marzano. Rajčata sklízejte těsně před zpracováním na sušení. Rozřízněte je podélně, větší rajčata rozčtvrťte.

    Čím budou kousky tenčí, tím kratší dobu se budou sušit. Vyřízněte pevnou střední část a vyjměte semínka. Rajčata osolte a smíchejte s bylinkami podle chuti – ideálně s bazalkou, tymiánem a oreganem nebo s provensálským kořením.

    Takto připravené rajčata můžete sušit v troubě, v sušičce nebo na slunci.

    • Sušení rajčat v troubě (6 – 9 hodin)

    Rajčata rozložte do skleněné nebo porcelánové nádoby řeznou částí nahoru. Plech na pečení ani hliníková fólie (alobal) nejsou vhodné, protože kyselina v rajčatech reaguje s kovem.

    Troubu předehřejte na 75 – 80 °C a při pootevřených dvířkách sušte asi tři hodiny. Pak rajčata otočte, jemně promačkejte a sušte dále, přičemž intervaly otáčení zkracujte.

    Takto postupujte, dokud sušená rajčata nejsou hotová.

    • Sušení rajčat v sušičce (asi 8 hodin)

    Rajčata vyskládejte řeznou částí nahoru, teplotu sušičky nastavte na 60 °C a rajčata po 4 – 5 hodinách otočte. Jemně je zmáčkněte a postup opakujte, dokud rajčata nejsou vysušená.

    • Sušení rajčat na slunci (přibližně 3 dny)

    Pokud je stabilní teplé počasí, rajčata můžete sušit i na slunci. Sluncem vysušená rajčata jsou podle mnoha lidí nejchutnější. Budete potřebovat síť na sušení, použít můžete rám se síťkou proti hmyzu.

    Síto umístěte na přímé slunce tak, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata položte na síťku a asi po 1,5 dny otočte. Pokud se počasí zhorší, podložky s rajčaty jednoduše přemístěte dovnitř.

    Stejně tak udělejte i po západu slunce.

    Rajčata schnou nerovnoměrně, proto už vysušené kousky průběžně vybírejte. Sušená rajčata by měla připomínat sušené meruňky, měla by být měkká a poddajná. Přesušená rajčata jsou tvrdá, málo vysušená zas náchylná na plísně.

    Sušená rajčata využijete třeba v receptu na vepřovou panenku s parmazánem 

    Nakládané rajčata v oleji

    Sušená rajčata můžete uskladnit samostatně, ale ještě lepší je zalít je olejem. Naskládejte vysušená rajčata do zavařovací sklenice, přidejte případně stroužky česneku či bylinky a zalijte olivovým olejem až nahoru. Zalitá horkým olejem vydrží déle.

    Zavařování rajčat

    Tepelně zpracovaná rajčata obsahují paradoxně mnohem více lykopenu – důležitého antioxidantu, jako ta čerstvá. Zavařená rajčata využijete v teplé kuchyni – do rajské polévky, jako podklad na pizzu, do omáčky či pod maso. Postup je jednoduchý: rajčata zbavte slupky a natlačte do sklenic. Přidejte půl lžičky soli a sterilizujte 15 – 20 minut při 80 °C.

    Zjistěte, co je lykopen a proč je pro vás zdravý. 

    Rajčatová šťáva

    Rajčatová šťáva je zdravá, protože je plná lykopenu. Rajčata nakrájejte, vložte do hrnce a za častého míchání je rozvařte. Pak rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes jemné síto. Šťávu nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte při 80 °C asi 20 minut. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

    Z rajčat připravíte i chutnou rajčatovou omáčku s ricottou 

    Ochutnali jste již rajčatový džem?

    Rajčatový džem nebo povidla chuťově připomínají šípkový. Rajčata nejprve zbavte slupky, potom pořádně rozmixujte a případně propasírujte přes jemné sítko, abyste je zbavili jadérek. S použitím gelfixu vám příprava rajčatového džemu půjde jedna radost. Dokonalou chuť zajistí skořice, citron nebo nastrouhané jablko, a na kontrast přidejte i trochu chilli nebo zázvoru.

    K hranolkám i steaku vyzkoušejte rajčatový dip 

    Rajčatové chutney

    Rajčatové chutney nebo čatní, je skvělé k pečenému nebo grilovanému masu. Na rozehřátém oleji osmažte dvě nadrobno nakrájené šalotky, na nich zkaramelizujte 150 g hnědého cukru, přilijte 250 ml vinného octa a přidejte kilo oloupaných nakrájených rajčat.

    Dobře promíchejte, přidejte dalších 100 g hnědého cukru, podle chuti koření – bazalka, oregano, tymián, chilli, zázvor, bobkový list, přidat můžete i jablko nebo nastrouhanou cuketu. Směs vařte přikrytou asi půl hodiny, častěji míchejte, aby se nepřipálila.

    Ještě horké čatní nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

    Kečup je klasika – udělejte si ho podle Jamieho Olivera 

    Zdroj: diyncrafts.com, delishably.com, pinterest.com

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector