Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Faktem je, že zejména u masa je vyšší cena kvality bio oproti masu z konvenčního chovu prokazatelně vysvětlitelná. Tady je pár argumentů. Možná ani ne tak pro přesvědčování okolí, ale ať jsme sami pevní v kramflecích ;-)! Čas jsou peníze

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Bio-Masa – Vrhunski peleti po SUPER ceni. 259 likes. Odlični peleti po SUPER ceni

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

drobilki na bio masa ceni – theodoraseu. drobilki na mashine prodaja drobilki i ix ceni drobilki i rotor drobilki kamnei About Us We are professional in Get More Info We are professional in Get More Info. ceni drobilki – dojokunvdait. prodaja drobilki i ix ceni – privilegeresortscoin prodaja drobilki i ix ceni PF Impact Crusher By absorbing the …

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

 · Skutečným výsledkem křehčení je ale stav, kdy spotřebitel platí v ceně masa vodu, a to v nemalém množství. A při přípravě pokrmu se mu maso v troubě, pánvi či jiné nádobě použité při tepelné úpravě „zdrcne“ a výsledná porce je – menší.

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Ove dimenzije granula drvenog peleta su uobičajene Kao bio masa može se koristiti i piljevina i slama od žitarica, suncokreta i šaša i slično Pravili pri pripremi peleta: Mašina za proizvodnju peleta radi na principu rotacionih valjaka rolera (koji dobijaju pogon sa

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

drobilki na bio masa ceni eubibliografie.eu drobilki vtora upotreba Crushers, Raymond Mill, Mobile . vtora upotreba zimni gumi v plovdiv prodavam drobilki za peleti na izgodni ts7735 vertical. contact supplier drobilka za peleti €???? Get Price Read

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

A kad se otopila, preuze ju je ukus crnih ribizli – slatkasto-gorkast, pomalo osvežavajući ukus. Ova čokolada je čist užitak za Vaše osetljivo nepce, koja će Vas razmaziti gotovo svilenom teksturom! Sastav: kakao masa, nerafinisani smeđi šećer, kakao maslac

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Izberite Petrol za celovito ponudbo vseh energentov za dom pri istem ponudniku, na istem računu, po vedno ugodni ceni. Električna energija Pri Petrolu za elektriko plačujte manj – z začetno akcijsko ceno in z Zlatimi točkami v naslednjih letih. Več Zemeljski plin

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

18 · Sve cene na ovom sajtu iskazane su u dinarima. PDV je uračunat u cenu. ROMA Company maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na ovom sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, specifikacijama, fotografijama i cenama.

Get price
Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Rozšiřuje se i nabídka masa. Po bio hovězím, vepřovém a jehněčím se letos do běžné obchodní sítě dostalo i české bio kuřecí. Spotřebitele na první pohled odrazuje cena, za 1 kg bio kuřecího zaplatíte od 200 do 250 Kč. Přitom normální kuře stojí čtyřikrát méně.

Get price

10 největších mýtů o mase | CZ TEST

27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?

Maso patří k oblíbeným položkám v nákupním košíku a některé mýty o něm už jsou tak vžité, že nás nenapadne nad nimi přemýšlet. Na radu jsme proto přizvali zkušeného řezníka, zástupce veterinární správy, nutriční terapeutku i ředitele masokombinátů, aby nám prozradili, jak to s masem v českých obchodech vlastně je.

 1. Maso z řetězců obsahuje antibiotika a růstové hormony.

Hormonální přípravky se u nás používat nesmějí, přesto je mýtus o nich mezi spotřebiteli léta tradovaný. Zbytečně. „Státní veterinární dozor možnou kontaminaci neustále sleduje,“ ubezpečuje spotřebitele Josef Duben ze Státní veterinární správy.

„Průměrný obsah většiny cizorodých látek je hluboko pod hygienickými limity a má klesající tendenci. V roce 2013 bylo nevyhovujících nálezů 0,17 %.

“ Antibiotika se totiž zvířatům mohou podávat pouze na předpis veterináře a produkty od léčených zvířat se nesmějí použít ani pro výživu lidí, ani pro výrobu krmiv. Nákupu masa se proto bát nemusíme.

2. Označení CZ znamená české maso.

Chcete podpořit tuzemské producenty a tak v dobré víře hledáte na obalu značení CZ ? Možná vám to není nic platné. „Problém je zjistit, co je české,“ souhlasí majitel řeznictví Zdeněk Novák. „Pokud koupíte výrobek se značkou CZ, neznamená to, že má původ v ČR, pouze osvědčuje, že poslední zpracování proběhlo u nás.“

Raději se proto ptejte, odkud maso pochází.

„U výrobků z ČR máme největší jistotu čerstvosti a bezpečnosti díky propracovanému systému dohledu nad výrobou a prodejem masa,“ vysvětluje přednosti českého masa Čestmír Motejzík, představa představenstva společnosti MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

„Zpracovatelé jsou povinni dodržovat předpisy EU i buřtovou vyhlášku, která pro zahraniční výrobce není závazná. Nelze říci, že zahraniční výrobky jsou lepší nebo horší, jen u některých zemí dodržování všech předpisů, na základě zkušeností, věříme méně.“

 Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

3. Dříve byly masné výrobky kvalitnější.

Špekáčky plné špeku a párky bez separátu … je představa o kvalitě výrobků časů dávných pravdivá, nebo je nostalgickou iluzí? „Masné výrobky byly jiné,“ domnívá se Čestmír Motejzík. „Jestli kvalitnější, záleží co si kdo pod pojmem kvalita představuje. Pokud tím rozumíme senzoriku, jsou současné produkty kvalitnější.

Dnešní výroba je schopna dodržet nastavené procesy a nedochází k výkyvům jako v minulosti. Technologie umožnily použití nových metod, máme delší doby trvanlivosti a výrobky stálé barvou i konzistencí. Výrobci umí používat levnější suroviny, takže pokud je měřítkem kvality snížení obsahu masa použitím náhražek, je jakost horší.

To ale platí jen pro konkrétní, především ty levné výrobky.“

A pokud pojmem kvalita rozumíme bezpečnost? „Je mnohonásobně vyšší,“ zdůrazňuje Čestmír Motejzík. „Vysoký standard zaručují hygienické požadavky i kontrola státních orgánů.“ Poslední srovnání se týká úrovně prodeje – neměli bychom zapomenout na šíři sortimentu či úroveň prodeje a balení výrobků.

4. Dobré maso koupím jen u řezníka.

„U řezníka koupím maso skvělé, v řetězci spíše výrobek špatné kvality“ je mýtus, který se začíná vžívat. Přitom nemusí být pravdivý. „Není rozhodující, jestli je maso koupené u řezníka nebo v supermarketu.

Na obou stranách je možno získat maso kvalitní, stejně jako „to ostatní“,“ upozorňuje Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. „Sám preferuji menší specializované řezníky, není to však dogma.“ Vodítkem pro nákup by měla být kvalita a čerstvost masa.

Co se ceny týče, je výhodnější menší množství kvalitní potraviny než velké porce nekvalitní.

5. Vegetariáni jsou zdravější a štíhlejší.

Neexistují studie, které by toto tvrzení prokázaly. Ze zdravotního hlediska je maso zdrojem nejvýznamnější živinou, neboť jeho plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Bílkoviny rostlinného původu za plnohodnotné označit nelze. Hovězí maso je navíc jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B12 důležitého pro funkci nervů a krve. Vegetariáni, zejména vegani, trpí právě nedostatkem vitaminu B12.

Maso je také významným zdrojem železa a zinku. Jeho optimální denní dávka je přitom 120 g.

6. Vnitřnosti jsou nezdravé.

Vnitřnosti se těšily oblibě dříve, kdy se předkové snažili využít maso co nejúčelněji a konzumovali játra, jazyk, ledviny, mozek, srdce, žaludek i střeva. Dnes většinou k chuti vnitřností musíme dozrát.

Kromě chuti nabízejí i zdravotní benefity: „bílé“ vnitřnosti jako žaludek, nožičky či ovar jsou bohaté na bílkoviny a vitamin B. „Červené“ vnitřnosti (srdce, jazyk a játra) mají vysoký obsah železa, vitaminů B, A, C a nízký obsah tuku.

„Lidé mají z vnitřností obavy, především z jater a ledvin, kvůli strachu ze škodlivých látek,“ vysvětluje Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Přesto, že v těle zvířat játra i ledviny fungují jako čistička, nemusíme se bát.

Budete mít zájem:  Rizika botoxu + 8 alternativ k botoxu při léčbě vrásek

Orgány nečistoty neskladují, ale pomáhají vyloučit. Volit bychom měli vnitřnosti čerstvé, očištěné a tepelně upravené z mladých zvířat.“

7. Dobrá barva = dobré maso.

Obchodníci vědí, že barva prodává. Někdy však lákavého zabarvení může být dosaženo uměle. „Růžové barvy salámu je občas docíleno pomocí přídatných látek. Pokud si spotřebitelé zkusí udělat šunku doma, nikdy ji nebudou mít růžovou jako kupovanou. Bude našedlá,“ vysvětluje kuchař Filip Sajler.

„Podobně – koupíte-li uzené od poctivého prodejce, nebude mít stejnou barvu jako většina uzených mas na trhu.“ Barva je tedy zavádějícím ukazatelem – balené maso může dosahovat i odstíny šedé, hnědé nebo až nazelenalé barvy, a přitom může být zdravotně v pořádku.

Lepší je maso hodnotit podle čichu, kdy přirozená masová vůně napoví, že je nezávadné.

8.  Čerstvé maso je nejlepší.

Kuřecí, drůbež i vepřové jsou masa, u kterých platí, že čím čerstvější, tím lepší. U hovězího a zvěřiny může být ale čerstvost na škodu. „Hovězí potřebuje zrát, aby zkřehlo,“ vysvětluje David Kukla, zakladatel prodejen Sklizeno.

„Po porážce je maso „stažené“ a  nevhodné pro úpravy jako grilování nebo rychlé pečení.

U vyzrálého kusu ovšem můžete dělat steaky i z dílů, které jsou v supermarketové kvalitě téměř nepoživatelné – z krčního filetu, flanku, lopatkového plátku.“

Jak dobře vyzrálé maso poznat? „Podle temně červené až nahnědlé barvy,“ radí David Kukla. „Oproti čerstvému hovězímu je vyzrálé tmavší, téměř není růžové.

Řezník nebo obal by měl informovat o datu porážky a způsobu zrání. Hovězí poražené před méně než dvěma týdny nechte na pultu, pokud je balené ve vakuu, nechte jej v ledničce kolem 3° C  pár dnů i týdnů zabalené ,odležetʻ.

Vakuované vydrží v chladu i více než měsíc.“

9. Uzeniny jsou nezdravé.

Je třeba se uzeným výrobkům vyhýbat? „Uzené výrobky nejsou zdravotně závadné,“ říká David Kukla. „Obsahují ale velký objem solí, které jsou přirozeným konzervantem, ale pro tělo ve větších množstvích nezdravé. Vybírat byste si měli uzeniny s vysokým podílem masa.

Například u šunek najdete i 90 % podíl masa, u špekáčků nebo párků najdete i 80 %, tak se nespokojte s 50 %. Tyto výrobky obsahují další aditiva dohánějící chuť a konzistenci masa. Ovšem pár plátků kvalitní šunky do jídelníčku patří a na párek máme občas chuť všichni.

“ Uzeniny bychom však neměli konzumovat denně a ve velkém množství.

 10. Koupit dobré maso je umění.

Křehčené maso, separát, éčka… Důvěra spotřebitelů dostává kvůli skandálům zabrat a výrobci mají spoustu možností, jak výrobu zlevnit: maso se nejčastěji falšuje nastavováním levnější složkou (křehčení masa nebo přidávání vody k mraženým rybám), přítomností nedeklarovaných složek (nepovolené použití separátu či vnitřností ), nedodržením technologického postupu (vydávání rozmrazeného masa za čerstvé) aj.

Jak se při nákupu nespálit? „Vybírejte maso z masa,“ radí David Kukla. „Nakupujte od prověřených producentů nebo v prodejnách, kde nabídce věříte. Vyhněte se označení, které komplikuje název. Maso nemá obsahovat nic jiného – žádné křehčené, ochucované nebo s vylepšenou recepturou.

Řídit se očima nestačí: výrobky mohou být vzhledově lákavé a přitom nepoživatelné. Proto se řiďte hlavou – pokud je cena nízká, nečekejte kvalitu. Za tu si musíte zaplatit, i když vám prodejci tvrdí něco jiného. Za různé náhražky či „vylepšená“ masa totiž často zaplatíte stejně jako za opravdové maso.

Nezbývá tedy než být ostražitý a číst etikety.“

Řetězce přestaly nabízet maso napíchané vodou

Kde koupit skutečně kvalitní maso? Přehled největších slev najdete na AkcniCeny.cz.

Zákazníci supermarketů si ještě nedávno mysleli, že v řetězcích kupují maso, a obsah ve vaničce zatavené fólií se také jako klasické maso tvářil. Jenomže označení „masný výrobek“ a popis složení říkal něco jiného.

Obsah masa byl 80 nebo 90 procent, zbytek tvořila voda, sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Cílem řetězců bylo uspokojit zákazníky, kteří slyší na co nejnižší cenu.

„Krásný, musím říct, že v mase už je i vodné a stočné za tu cenu,“ komentoval v březnu se sarkasmem tyto praktiky šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín v pořadu Peklo na talíři.

Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Negativní zprávy odborníků a médií se začaly nabalovat jako sněhová koule, která nakonec donutila řetězce ke stažení „křehčeného masa“ z nabídek. O výrobek totiž přestal být zájem. Zákazník to navíc vnímal jako podraz.

Výrobek se může vrátit, připouští Albert

„Rozhodli jsme se, že 100% maso budeme nabízet v maximálně možné šíři a maso 'křehčené' s vyšším obsahem vody jsme z nabídky prodejen Albert stáhli,“ řekla iDNES.cz Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která provozuje supermarkety a hypermarkety Albert.

Řetězec to vysvětluje prudkým propadem poptávky po negativních ohlasech některých odborníků.

„Důvěra spotřebitelů v tyto masné výrobky s obsahem vody zhruba od druhého čtvrtletí letošního roku postupně klesala.

Křehčeného masa se v daném čtvrtletí prodalo téměř o dvě třetiny méně než ve čtvrtletí předcházejícím,“ dodala. Ahold nicméně připouští, že křehčené maso do nabídky může vrátit, pokud o něj opět bude zájem.

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 9. srpna 2013. Anketa je uzavřena.

Výrobek přestaly prodávat i další řetězce. „Mohu potvrdit, že křehčené maso v naší nabídce nemáme.

Na základě zpětné vazby zákazníků jsme je na jaře letošního roku přestali prodávat,“ sdělil Jiří Mareček, mluvčí Tesco.

Podobně se zachoval Kaufland, který tvrdí, že 'křehčené maso' nabízel spíše okrajově. „Zákazníci preferují masné produkty, které nemají tuto úpravu,“ řekl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Ne všechny řetězce však šly cestou levnějších masných výrobků napíchaných vodou. „Společnost Lidl ve svém sortimentu nenabízela a aktuálně ani nenabízí takzvané křehčené maso,“ uvedla mluvčí Lidlu Jitka Vrbová.

Je lepší maso z řetězců nebo od řezníka? Videoreportáž iDNES.cz:

Brining jako záruka šťavnatého masa

Kdo nechce k večeři podávat suchou flákotu, ten maso před upečením brinuje – nakládá do solného roztoku. Osvědčená technika vyžaduje jen sůl, čas a několik pravidel, která mění chuť i strukturu masa a zaručují šťavnatý výsledek na talíři. Jak to celé funguje?

Slovo brining označuje techniku, která má za cíl rovnoměrně prosolit maso a zadržet v něm dostatek vlhkosti, aby se při pečení nebo grilování nevysušilo. V praxi nejde o nic jiného než o nakládání do solného nálevu na určitou dobu, během níž dochází k několika chemickým procesům.

Tím nejvýznamnějším je denaturace neboli srážení a změna struktury bílkovin.

Klíčovou roli při ní hraje sůl – působí na svalová vlákna, napomáhá křehčení a odděluje od sebe proteiny tak, že se vytváří větší prostor pro zachycení vody v mase.

Vlákna tak lépe absorbují tekutinu ze solného roztoku (po naložení váží maso o 6 až 8 % víc) a během další tepelné úpravy nedochází k takové ztrátě vlhkosti jako u nebrinovaného masa.

Úbytek vlhkosti ze svalové hmoty je při vaření, pečení i grilování nevyhnutelný, protože stejně jako sůl denaturuje (= rozvazuje) bílkoviny každá změna přirozených podmínek, tedy i změna pH nebo teplo.

Proteiny se uvolní, znovu spojí a jejich vazby se napínají tak, že z masa vytlačují zachycenou vodu i přírodní šťávy.

Díky brinování v nálevu je však maso šťavnatější od začátku, a tím pádem i na konci přípravy.

Absorpce tekutiny do masa funguje na principu osmózy. Jde o pronikání a přenášení látek (vody, soli) z jednoho prostředí do druhého, a to přes polopropustné membrány v buňkách. Osmóza probíhá, dokud se koncentrace soli v obou prostředích, tedy v mase a vodě, nevyrovnají.

Budete mít zájem:  Melounové smoothie – top 8 receptů

Sůl a čas

Zásadním krokem při brinování je míchání roztoku, tzv. brinu, který by měl obsahovat minimálně 1,5 % soli.

V receptech se často uvádí 5 až 10 % soli, o jejím množství však rozhoduje druh, partie a velikost masa, ale taky doba naložení.

Obecně platí: čím jemnější maso, tím méně soli a času, naopak tučnější maso nebo maso s kostí potřebuje slanější roztok a delší ponoření v nálevu. Tuk totiž zabraňuje vsakování vody a kost komplikuje průchod soli hluboko do svalu.

Zatímco kuřecímu prsu stačí půlhodina v 10% nálevu (tedy 100 g soli na litr vody), stehna v něm odpočívají asi hodinu. Ryby se zpravidla brinují půl hodiny až hodinu v 3% roztoku a nakládání celého zvířete může zabrat třeba celý den.

Někteří kuchaři využívají brining primárně ke zpevnění masa a vkládají ho do silnějšího nálevu na kratší dobu, například rybí maso do 15% roztoku na necelých dvacet minut.

Přesný čas a poměr soli si ovšem musí každý kuchař ozkoušet a změřit sám ve vlastní kuchyni!

Maso v první řadě

Brinování se hodí především k úpravě libového masa, jako je drůbež (kuřecí, krůtí, kapoun), telecí nebo bílé ryby, které mají tendenci se vysoušet a tuhnout, do solného roztoku se však nakládá i vepřová kotleta a panenka anebo krevety. U přirozeně aromatického masa, jako je hovězí, jehněčí nebo zvěřina, se tato metoda zase tolik nedoporučuje, protože by mohlo přijít o část svého bohatého aromatu a chuti.

Technika brinování se dá uplatnit i při zpracování zeleniny, například před tepelnou úpravou brambor. Stejně jako maso se tak náležitě prosolí a dochutí. Rostlinné buňky jsou však křehčí než svalová tkáň, a proto je důležité dobře promyslet množství soli, aby je zbytečně nepoškodila.

Žlutou řepu můžete nakrájet a zavakuovat společně s ovocnou šťávou a solí, čímž dojde k předpřípravě a řepa změkne. V takovém případě ale nejde o klasický brining, protože cílem není dodat řepě chuť, ale změnit její strukturu. 

Maso

Maso patří asi mezi nejdražší potraviny používané na kuchyňské zpracování, ale péči si zaslouží stejnou jako vše ostatní.

U masa platí asi nejvíc, že je potřeba jej nakupovat jen tam, kde prodejci můžete skutečně věřit. Na mase vizuálně nepoznáte, zdali bude po tepelné úpravě měkké, nebo jako podrážka. U masa by vám prodejce měl vždy jasně říct původ masa, tedy minimálně místo chovu, zpracování a bourání. Vždy se snažte kupovat maso s jasným původem.

Pokud maso koupíte, tak myslete na pár jednoduchých zásad.

  • Pokud není maso nějak mechanicky znečištěno, tak jej není potřeba mýt. Voda obsahuje chlór a ten se samozřejmě zbytečně vpíjí do masa.
  • Skladujte jej vždy zabalené v potravinářské fólii nebo originálním balení v rozmezí teplot 0 -3 °C
  • Pokud jej musíte zamrazit, tak vždy po co nejmenších balíčcích zavákuované nebo zabalené v potravinářské fólii. Vždy jednotlivé balíčky skládejte do mrazáku vedle sebe, nikoliv na sebe, aby co nejrychleji zmrzly. Pokud maso rozmrazujete, tak jej vložte do lednice a nechte volně rozmrznout. Nikdy maso nerozmrazujte a znovu zamrazujte. Pokud maso potřebujete rozmrazit rychle, tak jej zabalené vložte do studené vody. Pokud byste rozmrazovali maso v mikrovlnné troubě, tak zvolte program rozmrazovaní a vždy v průběhu rozmrazování maso několikrát lehce promačkejte a otočte v mikrovlnné troubě do úplného rozmrazení.
  • Pokud máte skutečně důvěryhodný a kvalitní zdroj masa a nemáte možnost ho využívat denně, tak maso klidně zamrazte. Budete přesně vědět, co do mrazničky dáváte a také poté vyndáváte. Krátkodobé mrazení masu neublíží. Jen je důležité maso co nejrychleji zamrazit a co nejpomaleji rozmrazit.

Zrání masa

Každé jatečné maso musí zrát. Tento proces je jednoduše závislý na druhu zvířete, jeho staří a teplotě okolního prostředí. Asi každý někdy v zimě viděl vyset z okna mrtvého zajíce, bažanta nebo kachnu. Tento vis je amatérská metoda vyzrávání masa. Obecně platí, že čím větší a starší zvíře, tím je potřeba delší doba zrání masa.

Asi řada z vás někdy byla na klasické zabijačce, kde se porazil vykrmený pašík a ihned po usmrcení se některé části prasátka zpracovávaly na ovar, guláš, řízky a mnoho dalšího. Všechny pokrmy byly vynikající a maso měkké.

Bylo to tím, že se maso upravuje ještě teplé, tedy tzv. nevystydlo. Pokud vystydne, tak se svalová vlákna stáhnou a maso ztuhne.

Poté je nutné nastartovat proces zrání, kdy se chemickým štěpením svaly a jednotlivá vlákna opět povolí a pokrmy z takového masa jsou pak při běžných tepelných úpravách měkké.

U mas jako jsou drůbež nebo vepřové maso jde u zrání o otázky několika hodin až dnů. Trochu složitější je to u hovězího masa.

Hovězí maso

Je asi neproblematičtější a nejsložitější na nákup a úpravu v běžném prostředí běžným kuchařem.

Hovězí maso se dělí na celou řadu kategorií, ale to základní je následující.

  • Mladý býk – vždy staří do 24 měsíců
  • Jalovice – neotelená kráva
  • Kráva

Vždy je u hovězího uváděno:

    Místo narození

  • Místo chovu
  • Místo porážky
  • Místo bourání
  • Stáří v měsících

Býk nebo kráva?

V České republice se vzhledem ke kapacitě a finanční náročnosti zrání masa nechává běžné hovězí maso zrát maximálně 7 dní. Tento čas relativně stačí na to, aby mladý býk byl použitelný na běžnou kuchyňskou úpravu a po této úpravě byl měkký tak, aby to vaše zuby zvládly.

Proto vám budou všude tvrdit, že musíte používat jedině mladého býka a pokud jste běžný kuchař s běžným využitím hovězího, tak je tomu tak. Ale pokud jste někdo jiný, tak čtěte dál.

Zejména při minutkové úpravě hrají roly dvě zásadní věci. Druh zvířete a doba zrání.

V návaznosti na zrání masa se připojuje tzv.

staření masa což je proces stejný jako zrání s tím, že trvá značně déle, tedy v našich běžných podmínkách se hovězí čtvrť včetně tukového krytí zavěsí do chladícího boxu o teplotě 0 – 2°C a visí tam 30 – 90 dnů.

Po tomto procesu se maso stane skutečně křehké a ideální na minutkovou úpravu a je jedno, zdali použijete roštěnec, kýtu, plec, pupek nebo žebro. Maso si zachovává svou přirozenou tuhost, ale je velmi jemné a šťavnaté.

Dalším důležitým aspektem jemnosti a chuti zejména steaku je druh použitého zvířete. Podívejte se na jakýkoliv druh dvounohých nebo čtyřnohých savců a je jasně patrné, že mužské druhy tloustnou lokálně na břišních partiích a ženské druhy tloustnou rovnoměrně po celém těle. Stejně tak je to u hovězího skotu.

Maso ze staré krávy bude rovnoměrně prorostlé tukem, ale pokud nebude dobře vyzrálá, tak bude při minutkových úpravách tuhé.

Pokud ji bude po usmrcení věnována důkladná péče zrání a zpracování, tak vás odmění špičkovým gurmánským zážitkem, lepším než mladý býk tučný jen na břiše a jalovice, která ještě dost tuku nemá.

Cena?

Zrání masa vyžaduje čas a spoustu energie. Navíc při staření masa ztratí maso 20 – 30% své hmotnosti. Tedy zrání masa se výrazně projevuje v ceně masa. Ale vrátí vám to skvělým gurmánským zážitkem.

Budete mít zájem:  České konopí sklizeno. Od teď už bude v lékárnách pravidelně

„Alternativa“ = Mokré zrání

  • Na světě se běžně používají dva druhy zrání:
  • Suché – ve visu ve čtvrtích. Popsané výše, používané hlavně na severní polokouli
  • Mokré – v zavákuovaných balíčkách od cca 1,5 kg s přídavkem kyseliny mléčné, která pomáhá zrání a prodloužení trvanlivosti, používané hlavně zejména na jižní polokouli

Maso s metodou mokrého zrání se do EU vozí hlavně ze států Jižní Ameriky.

V praxi to znamená, že v přístavu naženou do tzv.plovoucích jatek skot a při cestě do Evropy jej řezníci porazí, rozbourají a ihned zabalí do vakuovacích pytlíků s přídavkem kyseliny mléčné. Ta napomáhá zrání a zachování trvanlivosti v chlazeném stavu až 6 měsíců.

Touto metodou jsou odstraněny ztráty na hmotnosti, tedy i cena je oproti suchému zrání výrazně nižší. Chuťový rozdíl samozřejmě najdete a suché zrání je dle mého názoru lepší, ale zásadní rozdíl poznáte jedině při konzumaci dvou stejných steaků v jeden okamžik ze stejné části hovězího skotu.

Vyzrání hovězího masa doma nedocílíte a jak jsem psal výše, tak na první pohled dobře vyzrálé maso od špatně vyzrálého masa nepoznáte. Proto je správný výběr vašeho dodavatele klíčový k dosažení spokojeného strávníka.

« Předchozí článek – Jak nakupovat a skladovat potraviny

LGHT Crushers

Bolje dođite kod nas i kupite kamen po ceni od 12e e,mi smo proizvođači! 7 godina pre Odgovori. Milenko Stankovic. ovako nesto bi terbalo i nama Novosadjanima :))) pozdrav. 7 … Sinisa jel ima kod nas u Srbiji Mathios stone da neko prodaje?Ja odusevljen kad sam bio u Grckoj na moru,svaka cast domacim ali ovi su usavrsili. 3 godine pre …

Obter preço

4) plan za implementaciju smanjenja količina biorazgradivog otpada, koji se odlaže na deponije, mere za postizanje ciljeva smanjenja odlaganja ove vrste otpada, posebno za reciklažu, kompostiranje, proizvodnju bio gasa ili ponovno iskorišćenje materijala/energije;

Obter preço

Kamini na struju, bio gorivo i dekorativni kamini, specijalne ponude i promocije Internet prodavnice Izgleda da je JavaScript isključen u Vašem prikazivaču. Da biste videli celokupan sadržaj ovog sajta, morate imati uključen JavaScript u Vašem prikazivaču.

Obter preço

Skutečným výsledkem křehčení je ale stav, kdy spotřebitel platí v ceně masa vodu, a to v nemalém množství. A při přípravě pokrmu se mu maso v troubě, pánvi či jiné nádobě použité při tepelné úpravě „zdrcne“ a výsledná porce je – menší.

Obter preço

Naravno, cena postavljanja varira kako od grada do grada tako i od majstora do majstora. Udeo u ceni ima i vrsta pločice koja se postavlja. Neke od pločica su …

Obter preço

Bez obzira što su ovi crepovi većih dimenzija, njihova masa iznosi 3,0 kg/kom, što ih svrstava, po kvadratnom metru, u jedne od najlakših glinenih krovnih pokrivača. Razmak letvi se određuje u zavisnosti od nagiba krovne ravni, a klizno letvisanje u granicama od 36 cm čini ga idealnim u slučaju obavljanja krovova pokrivenih crepovima …

Obter preço

Pelet prese za piljevinu,slamu,stocnu hranu ugljenu prasinu. precnik peleta po zahtevu 3,4,6,8mm. garancija na motore kao i na matricu i rolere. mogucnos izrade prese od 5 do 15kw snage .

u ponudi i mesaone mlinovi i sva prateca oprema.. postoji i opcija po principu uradi sam..

(remenice, kuciste sa lezajevima i semerinzima,osovina,medju ploca,kuciste za matricu,matrica,roleri sa osovinom i …

Obter preço

Kamini na struju, bio gorivo i dekorativni kamini, specijalne ponude i promocije Internet prodavnice Izgleda da je JavaScript isključen u Vašem prikazivaču. Da biste videli celokupan sadržaj ovog sajta, morate imati uključen JavaScript u Vašem prikazivaču.

Obter preço

Цени и евтини оферти Маши за коса, сравнение на цени от всички онлайн магазини! Избери от последните модели и дизайни, разгледай Маша за коса с описания, мнения и видеоклипове, намери най-евтино Маша за коса

Obter preço

U nebaleného masa musí být údaje v prodejně umístěny tak, aby si je mohl kupující pohodlně přečíst, v případě skupinové identifikace platí pouze to, že od sebe musí být zřetelně prostorově odděleno maso pocházející z různých států (žádné písemné údaje se neuvádí).

Obter preço

drobilki na bio masa ceni – theodoraseu. drobilki na mashine prodaja drobilki i ix ceni drobilki i rotor drobilki kamnei About Us We are professional in Get More Info We are professional in Get More Info. ceni drobilki – dojokunvdait. prodaja drobilki i ix ceni – privilegeresortscoin prodaja drobilki i ix ceni PF Impact Crusher By absorbing the …

Obter preço

Poté můžete postoupit k játrům, ledvinám, srdci a mozečkům, z nichž všechny mají silnou chuť a vůni nebo exotičtější texturu. Všem těmto druhům masa prospívají silně ochucené omáčky, v nichž je hlavně cibule, víno, balzamikový ocet a onen kouzelný elixír – domácí hovězí nebo kuřecí vývar.

Obter preço

Poginulo je 220, ranjeno mnogo više, i zarobljeno 280 italijanskih vojnika, dok je 3. udarna divizija NOVJ imala 117 ranjenih i 23 mrtva, među kojima je bio i komandir baterije 10. hercegovačke NOU brigade Dušan Pajić-Dašić, narodni heroj. Partizani su u Prozoru došli do bogatog ratnog plena, a naročito u bacačima i automatskim oruđima.

Obter preço

guardar Guardar Bio Masa para más tarde. Relacionado. Información. Insertar. Compartir. Imprimir. Buscar. Títulos relacionados. Construcion Con Madera. Práctica_3_Transformación. Bio Masa. Ceni Cafe. BIOCOMBUSTIBLES 2018. Trabajo Biocombustibles. Energía Aplicada. Bio Agricola. Biomasa residual para la producción de energía [Modo de …

Obter preço

Hot Био масажно масло, иланг-иланг – HOT BIO massage oil ylang ylang – 100ml (HOT0044150) – оферти с цени, най-евтино 23,00 лв. Виж онлайн магазини за Олио за еротичен масаж с намаления, описания, оценки и коментари. Цени в Лв за Hot Био масажно масло …

Obter preço

Ceo zivot sam koristio nokie najbolja mi je bila 6600 pa kada su izasli android telefoni preso sam na samsung , zadji je bio s8 i super je ali kad sam kupio huawei p20 lite ds odusevio sam se i izgledom i svemu sto poseduje za kamere da nepricam uvedljivo najbolje i posle 3 meseca idalje provalim neku novu funkciju telefon je vrh.

Obter preço

Kotao EKO-CKP 25, masa kotla 234kgkolicina vode u kotlu 64ldubina kotla 1020mmvisina kotla 1255mmsirina kotla 470 mmgorionik pelet 20 – 35 kW, regulacija CPREG, rezervoar za pelet… Dodajte u …

Obter preço

Poginulo je 220, ranjeno mnogo više, i zarobljeno 280 italijanskih vojnika, dok je 3. udarna divizija NOVJ imala 117 ranjenih i 23 mrtva, među kojima je bio i komandir baterije 10. hercegovačke NOU brigade Dušan Pajić-Dašić, narodni heroj. Partizani su u Prozoru došli do bogatog ratnog plena, a naročito u bacačima i automatskim oruđima.

Obter preço

Hot Био масажно масло, иланг-иланг – HOT BIO massage oil ylang ylang – 100ml (HOT0044150) – оферти с цени, най-евтино 23,00 лв. Виж онлайн магазини за Олио за еротичен масаж с намаления, описания, оценки и коментари. Цени в Лв за Hot Био масажно масло …

Obter preço

drobilki na bio masa ceni drivealong.nl. ceni na drobilki ptcrushingbiz arenda mobilnoj peredvizhnoj drobilki v almats drobilki za darvo ceni Мобильная Дробилка mebel Read Now+ drobilki v armenie etlqxtcostore drobilki v armenie materiel meunerie occasion drobilki v armenie sens concasseur mobile montage de concasseure watt v …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *