DTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

TNBiz (TN.cz), 22.03.2018

Nepokazte si jarní svátky nákupem špatných vajec.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímejte se před nákupem o jejich kvalitu.

Většina vajec na tuzemském trhu pochází z velkochovů. „Kde bylo vejce sneseno, zjistí zákazník snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci.

Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 procenta, dvojka značí halový chov, ze kterého pochází 11,95 procenta vajec, volný chov je značen číslem jedna a pochází z něj 0,17 procenta prodávaných vajec, nejmenší podíl – 0,3 procenta – představuje ekologický chov značený nulou,“ řekla Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Zajímejte se o původ vajec Pokud má zákazník zájem o vejce z volného nebo ekologického chovu, musí pro ně zamířit většinou k lokálním prodejcům.

Supermarkety nabízejí zpravidla vejce pouze z nehumánních klecových velkochovů.

Ale například řetězec Tesco nabízí již od loňského podzimu širokou škálu různých druhů vajec, včetně vajec nosnic na podestýlce, z volného výběhu a ekologických chovů.

Ve velkochovech existuje mnohem větší riziko přenosu chorob. To je navíc mnohdy potlačováno preventivní dávkou léků, která se samozřejmě propíše do kvality vejce.

Vedle toho, za jakých podmínek bylo vejce sneseno, zajímá zákazníky i původ vajec. Nejvíce se jich do Česka dováží z Polska. Poznat, ze které země ale vejce pochází, je pro zákazníky často obtížné.

„Současná legislativa umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika vůbec nemusí pocházet z Česka.

Za zemi původu se totiž podle zákona považuje ta země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, a za tu se považuje i balení. Orientaci, odkud vejce skutečně pochází, usnadňuje kód vytištěný přímo na skořápce.

Zemi původu označují písmena za první číslicí,“

upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

Čím žlutější, tím lepší? Už neplatí Jedním z častých mýtů je ten, že kvalitní vejce se pozná podle barvy žloutku. Tu už ale umějí chovatelé uměle „vylepšit“. Chovatelé mohou do krmiva slepic přidávat barvivo, díky kterému je potom vaječný žloutek sytě žlutý.

Výživové hodnoty a chuť vajec ovlivňuje způsob života slepice, která je snáší. Nejde přitom jen o to, zda má možnost pohybu, ale i o kvalitu krmiva. Pod tlakem maximalizaci zisku jsou slepice často krmeny průmyslově vyráběnými granuláty, které snižují výživovou hodnotu vajec.

Například množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích zkoumal nedávno časopis dTest. Platí, že čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obal. Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin.

Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

TRIKY, JAK SI OVĚŘIT ČERSTVOST VAJEC
Plavec – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.Konzistence – čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.Šplouchání – pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.

Hlídejte si čerstvost Test dTestu rovněž ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení.

Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“

upřesňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení, přičemž spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. „Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny. Osobně bych ale doporučil nekonzumovat vejce starší 14 dní,“ dodává Martin Prokop. Jedním ze způsobů, jak zajistit čerstvost potravin, je nenakupovat do zásoby, ale průběžně nakupovat v menším objemu několikrát týdně. Skladujte je poté v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C.

  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Vyhledávání

pátek, 25. prosince 2020, 18:01Společnost

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

I v případě vánočního dárku se může stát, že má nějakou vadu – buď nefunguje, jak má, chybí mu některá část, nebo je poškozený. Reklamovat lze sice až do dvou let po nákupu, musíte však vzniklý problém řešit včas. Jinak by prodejce vašemu požadavku…

pátek, 18. prosince 2020, 20:10Společnost

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Vánoční dárek od někoho blízkého potěší každého. Co ale dělat, když se stejných dárků sejde více nebo se obdarovanému nelíbí? Pokud je dárek z e-shopu, lze využít práva na odstoupení od smlouvy, tedy jej vrátit. Jaká pravidla platí pro vracení…

pondělí, 14. prosince 2020, 10:31Společnost

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Podle poskytovatelů úvěrů si letos Češi půjčují na Vánoce méně než v předchozích letech. To je dáno hlavně tím, že řadě z nich poklesly příjmy v důsledku pandemie a celkově jsou více obezřetní. Přesto si řada lidí půjčuje peníze na mobilní telefony…

Budete mít zájem:  Priznaky Horecky U Psu?

neděle, 9. srpna 2020, 09:52SpolečnostČeskobudějovicko

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

K létu neodmyslitelně patří výlety do přírody. Lidé se vydávají do lesů nejen za turistikou, ale také například za houbařením. Na co je třeba pamatovat při procházce v lese a jakým činnostem se raději vyhnout?

úterý, 28. dubna 2020, 11:29SpolečnostZ kraje

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Od včerejšího dne obnovila Česká společnost AIDS pomoc testování v pevných CheckPointech ve standardních ordinačních hodinách. Na testování se zájemci musí objednat prostřednictvím formuláře.

  • Více článků »
  • Nebyla nalezena žádná fotogalerie.
  • Nebyly nalezeny žádné profily.

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Podobné články

  • Vánočku doma peče kdekdo, ale s koblihami, které patří v Česku k nejoblíbenějšímu sladkému pečivu, si dá práci málokdo. Ve správné koblize musí být čerstvá vejce, která jí dodávají nezbytnou jemnost. Marmeládou se plní až…
  • Čeští drůbežáři žádají, aby se název země, odkud vejce pocházejí, musel psát na krabičku. Nyní se na krabičce označuje pouze země, kde byla vejce balena. Zákazníci, pokud chtějí české produkty, se proto musí podívat…
  • Bakterií salmonelózy se spotřebitelé bát nemusejí, přesto je v balení vajec, která zakoupí v českých obchodech, čeká jedno neviditelné překvapení. Výrobci totiž dávají do jednoho balení různě čerstvá vejce.
    • domov
    • domov důchodců
    • firmy
    • jedno
    • nosnice
    • slunce
    • tráva
    • vejce

    Slunce, čerstvá tráva a potravy, co hrdlo ráčí: první „domov důchodců“ pro nosnice o rozloze 16 hektarů na jedné francouzské farmě právě přijal 600 nových přírůstků. Jde o majetek jedné firmy, která chce zachránit slepice…

    • amd
    • intel
    • modely
    • počítače
    • procesory
    • procesory intel
    • zotac

    Pokud jde o počítače v krabičce, asi nejznámější jsou modely Intel NUC nebo Zotac Zbox a podobné. V drtivé většině případů ale používají procesory Intel, protože ty doposud vedly z hlediska efektivity a spotřeby, takže byl…

    • gigabyte
    • intel
    • liší
    • procesory

    Gigabyte aktualizoval své minipočítače v krabičce – Brix, které mají nově mobilní čipy Intel řady Comet Lake-U. Celkem jsou k dispozici 4 varianty, které se liší použitým procesorem. Nejnižší model má dvoujádro Core i3…

  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

    Řetězce totiž častěji zařazují do slev prémiová vejce.

  • dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

    O Velikonocích jsou nejsledovanějším produktem vejce klasické velikosti M a jejich balení po deseti kusech. Víte, že v tomhle období jsou k dostání o dvě pětiny levnější, než po zbytek roku?

  • Ve středu se francouzský umělec Poincheval nechal v jedné z pařížských galerií na tři týdny zavřít do vitríny. Hodlá zde vysedět vejce.

  • Řetězce totiž častěji zařazují do slev prémiová vejce.

    • doma
    • kuchař
    • recepty
    • vejce

    Vejce jsou typickým jarním symbolem a po Velikonocích jich máme doma pěknou zásobu. Kuchař Filip Šubrt prozradil fígle, jak vejce správně uvařit, rychle a jednoduše oloupat a co dobrého si ukuchtit z těch už vykoledovaných.

  • Rybí prsty jsou jednou z možností, jak podsunout rybu dětem, které o ni příliš nestojí. V mnoha domácnostech jsou alternativou ke štědrovečernímu kaprovi. Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 16 vzorků těchto…

  • S Velikonocemi jsou neodmyslitelně spjatá vejce. Jsou symbolem začátku nového života a naše kuchyně se bez nich jen těžko obejde. Máte ale tuše, co se skrývá pod kódem na skořápce? Máte strach, že obsahují mnoho cholesterolu?

    • chlazení
    • hranice
    • výkon
    • zotac

    Minipočítače v krabičce mají obvykle omezený výkon, ale nelze se tomu divit – prostoru je málo a výkonné komponenty vyžadují i mnohem větší chlazení. Zotac ale s modelem Magnus EN1080 překročil stávající hranice a osadil ho…

    • nejnovější
    • počítače
    • variant
    • windows

    Počítače v krabičce od Intelu – NUC (Next Unit of Computing) se brzy dostanou na trh v rámci nových levných variant NUC6CAYH (barebone) a NUC6CAYS (2 GB operační paměti so-dimm DDR3L, 32GB eMMC s Windows 10), které jsou založené na…

    • 2012
    • ceny vajec
    • jedno
    • nejvyšší
    • svátky
    • vejce

    Před letošními velikonočními svátky jsou průměrné ceny vajec nejvyšší od roku 2012. Jedno vejce vyjde v průměru na 2,84 koruny. Průměrný Čech tak vydělává na plato vajec 29 minut, o šest minut více než v loňském roce….

  • Vejce jsou oproti loňsku ve slevových akcích o 12 procent levnější. Před letošními Velikonocemi stojí 2,5 koruny za kus, loni byla cena 2,84 koruny za kus. Akční ceny tak klesly na úroveň roku 2014.

  • Před Velikonocemi se zvyšují dovozy vajec ze zahraničí a vejce se často prodávají za ceny nižší než jsou náklady, stěžují si drůbežáři.

  • Do negativních výsledků testů nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta. V České republice byla vejce z Belgie naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu. Další vývoj má…

Jak je to s kvalitou českých vajec? Jak poznat čerstvé vejce

V poslední době se s vejci dějí divy. Po aféře s fipronilem, který se v českých vejcích neprokázal, jsou dovozová vejce kontrolována před puštěním do prodeje. Slepičí vajíčka krátce zmizela z pultů a zdražila.

Jsou nyní vejce kvalitnější? Časopis dTest otestoval 16 balení čerstvých slepičích vajec z maloobchodní sítě. Bakterie salmonely nebyly nalezeny. Spotřebitel ale může v jednom balení najít různě čerstvá vejce.

Jak poznat čerstvost vajec?

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě 16 balení čerstvých vajec a nechal je zkontrolovat v laboratoři. Byla zjišťována čerstvost, přítomnost salmonely, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Odborníci také posuzovali znečištění, vnitřní vady, pachy a cizí látky.

„Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu.

Budete mít zájem:  Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích.

Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky ročně sní asi 250 vajec, přičemž největší spotřeba je na Velikonoce.

Jaké jsou závěry testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili.

Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ sdělila Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Přečtěte si:  Kvašená zelenina je zdravá, vyrobte si pickles

Různé stáří vajec v jednom balení

Při testu vyšlo najevo, že v jednom balení se nacházejí i různě stará vejce. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek – na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Hodnoty cholesterolu byly v pořádku.

Omega-3 mastné kyseliny

Množství potřebných omega-3 mastných kyselin ve vejcích se podobně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, kterou slepice dostávají. Jednoduchou úměrou lze říci, že čím více má omega-3 krmivo, tím více se jich dostane do žloutku. Taková vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky, které dostávaly lněná semínka, rybí olej, případně šrot a mořské řasy.

Nejlepších hodnot dosahovala vejce z klecového chovu, přítomnost omega-3 byla uvedena na obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Tuk obsahoval 4 % omega-3 mastných kyselin, čímž vejce splnila údaje z obalu. Nejmenší podíl, se shodným množstvím 0,2 % omega-3, měly tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Přečtěte si:  Připravte si rychlé svačinky jako z bageterie

Jak se vyznat ve kvalitě vajec?

Původ vajec

Časopis dTest radí sledovat údaje o původu nejen na obalech, ale také na skořápkách vajec. Vejce totiž mohlo „ujít” hodně dlouhou cestu. Slepice snášejí vejce na farmách, odkud míří do třídíren/balíren.

Vejce se může balit poblíž, ale také až za hranicemi. Bližší informace o cestě najdete na vnější straně papírového obalu. Tam se dozvíte z jaké třídírny balení vajec pochází.

Kód na skořápkách udává, kde bylo vejce sneseno a o jaký typ chovu se jednalo.

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Jak poznat čerstvé vejce

Legislativa dovoluje označovat jako „čerstvá“ vejce třídy A, v podstatě všechna běžně prodávaná vejce. Jestliže jsou vajíčka na pultu do 9. dne po snášce, může být uvedeno „extra čerstvá“.

Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec: 28 dní po snesení. Spotřebitelé je mohou kupovat do 21 dnů od snášky.

Právní předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C“.

Jestliže se budete držet tohoto návodu i po donesení domů, můžete vejce používat i po uplynutí oficiální minimální lhůty. Jak poznáte čerstvé vajíčko? Jednoduše tak, že při uvaření natvrdo nejde dobře oloupat.

Nebo si můžete provést jednoduchý test:
Do sklenice nalijte čistou vodu. Vložte do ní vejce a sledujte, co bude dělat. Jestliže zůstane u dna, je čerstvé. Může se i malinko zvedat, to je stále v pořádku. Pokud se ale blíží hladině, měli byste s ním udělat krátký proces. K jídlu určeno není.

Neviditelné překvapení. Vejce v balení jsou různě čerstvá, ukázal test

Ukázal to test časopisu dTest, který nakoupil v maloobchodě 16 balení čerstvých slepičích vajec z klecového a halového chovu. Ta pak analyzovali odborníci v laboratoři.

Vážnější prohřešky analýza neukázala, nebyly přítomny bakterie salmonely, ani nadměrné množství cholesterolu. „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin,“ uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Co to znamená? V jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří.

Z pohledu legislativy se mohou jako „čerstvá“ označovat
vejce třídy A, tedy v podstatě všechna běžně prodávaná
vejce. Pokud jsou vajíčka na pultu do devátého dne po snášce,
mohou nést nápis „extra čerstvá“.Oficiálně je minimální
doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení. Přičemž
spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. Právní
předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v
suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí
od 5 do 18 stupňů Celsia“.Pokud se budete držet stejného návodu i po
přinesení domů, budou vejce použitelná i po uplynutí oficiální
minimální lhůty. Čerstvé vajíčko poznáte tak, že uvařené
natvrdo nejde dobře oloupat.Zdroj: dTest

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení.

Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

Nejlépe pokud jde o obsah příznivých omega-3 mastných kyselin měla vejce z klecového chovu od firmy Schubert Partner. Obsah kyselin byl 4 procenta. Firma navíc stavěla na této látce marketing, Omega je součástí názvu. Naopak nejméně (0,2 procenta) omega-3 mastných kyselin měly tři vzorky: Česká vejce, Schubert Partner Fitness a Podestýlková vejce.

Obsah zdraví příznivých kyselin, podobně jako barva žloutků, se odvíjí od krmení nosnic. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Budete mít zájem:  Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

V normě byla u zkoumaných vzorků vajec i hladina cholesterolu.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc.

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Povinné údaje na skořápkách vajec

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě stejně jako běžný spotřebitel 16 balení čerstvých vajec a poslal je do laboratoře. Tam se zkoumala přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Vedle toho odborníci posuzovali případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky.

„Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu. Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích.

Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímá ho proto jejich kvalita.

Jaký je hlavní závěr testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili.

Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Test ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích se stejně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, která je slepicím podávána. Čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce z klecového chovu, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin, takže vejce dostála svému slibu na obalu.

Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce. Množství naměřeného cholesterolu ve vejcích odpovídalo hladinám uvedeným v Databázi složení potravin ČR.

Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

Přehled testovaných vajec najdete na webu www.dtest.cz.

Tipy dTestu:

Země původu: Sledujte údaje nejen na obalech, ale i na skořápkách vajec. Slepice snášejí vejce v produkčních farmách, odkud pak míří do třídíren/balíren. Někdy se vejce balí nedaleko, jindy se převážejí až za hranice. Z jaké konkrétní třídírny balení vajec pochází, se dozvíte z číselného kódu na vnější straně papírového obalu.

Naproti tomu kód, který je k nalezení na skořápkách, udává, kde bylo vejce sneseno a v jakém typu chovu. V praxi to znamená, že vajíčka mohou pocházet z jiné země, než kde byla následně vytříděna a uložena do krabičky.

Pro příklad netřeba chodit daleko, přímo v našem testu jsou jím Schubert partner Bio čerstvá vejce z Polska zabalená v České republice.

Čerstvost vajec: Z pohledu legislativy se mohou jako „čerstvá“ označovat vejce třídy A, tedy v podstatě všechna běžně prodávaná vejce. Pokud jsou vajíčka na pultu do devátého dne po snášce, mohou nést nápis „extra čerstvá“. Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení.

Přičemž spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. Právní předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C“. Pokud se budete držet stejného návodu i po přinesení domů, budou vejce použitelná i po uplynutí oficiální minimální lhůty.

Čerstvé vajíčko poznáte tak, že uvařené natvrdo nejde dobře oloupat.  

Kontakty pro média: Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Kristýna Kuncová, [email protected], tel.: +420 604 556 874  

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector