Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

My bylinkáři si jaro nepochybně dosyta užíváme. Zkoumáme i po cestě na nákup, co kde roste v příkopu, na okraji chodníku,.. nevidíme jen barevné kytky, ale rostliny. Bytosti, které v sobě nesou léčivou sílu. Pomáhají nám už jen tím, že jsou. Víme, že je nemusíme všechny a všude sbírat, ale především je vnímat, a tak přijímat jejich poselství. 

Jarní bylinky – česnáček

Když v dubnu zaprší, příroda se postupně začne zelenat. Po dešti zemi zahřeje slunko, a v tu chvíli louky zazáří žlutými pampeliškami. Jak tomu bylo před pár dny. Ale nezelená se jenom tráva, ale taky mnohé bylinky.

Nejčastěji teď kromě zlatě kvetoucí pampelišky vídám česnáček lékařský. Vyrůstá v trsech a lemuje snad každou stráň u lesa (má rád listnaté lesy), lesní cesty, a je vidět i v příkopech u silnic.

Listy jsou tvarem podobné kopřivě. Při rozemnutí listu mezi prsty ucítíte česnekovou vůni. Chuťově je česnáček mírně hořký a podobný česneku. Tato chuť je příjemná v pomazánkách, ale i zeleninových salátech, octu, nebo oleji na dochucování salátů. Česnáček nedoporučuji k tepelné úpravě, potom má chuť ještě více hořkou až trpkou. Syrový je zkrátka lahodnější a hodnotnější.

Má pročišťující účinky, vysoký obsah vitaminu C, podporuje činnost ledvin, jater, dýchacích cest. Pomáhá při jarní únavě při nedostatku vitaminů a je tak celkově výborným jarním životabudičem.

Protože je to léčivá bylinka, je třeba s ním v případě vnitřního užití zacházet umírněně. Přiměřené množství je však pro každého z nás trochu jiné – rozhodující je třeba naše váha, metabolismus, ale třeba i fakt, zda užíváte nějaké léky. Buďte ke svému tělu vnímaví, pak mu dodáte takové množství bylinek, které potřebuje.

Níže na fotografii vidíte česnáček těsně před rozkvětem. Všimněte si výrazné žilnatiny na listech.

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Pampeliška

Pampeliška je na rozdíl od česnáčku velmi známá. Vídáme ji téměř všude. Zkuste ochutnat i listy pampelišky, stonky nebo kořeny – ano, i ty se dají jíst syrové. Jsou křupavé, a v salátech na drobno nakrájené udělají dobře vašim játrům, slinivce, ledvinám, které podpoří v jejich přirozené činnosti – vaše tělo bude lépe zažívat potravu, účinněji se bude zbavovat odpadních látek.

Pampeliškové květy jsou nejčastěji užívané k výrobě sirupů. Možná netušíte, že se z nich dá připravit i nálev, likér, mast, pleťová voda, posilující nápoj. Recepty najdete v článku.

Krásná plně rozkvetlá pampeliška

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Zlaté květy pampelišky jsou chuťově dobré a hezky vypadají i v salátu. Nebo je přidejte do másla.

  • Do změklého másla přimíchejte jemné kvítky pampelišky
  • Přidejte nakrájené listy česnáčku.

Bylinkové máslo můžete připravit i z jiných bylinek, které máte rádi – pažitka, ptačinec,… Máslo přidejte třeba k bramborám, rýži, pohance, na lůžko ze špenátu, do vaječných jídel, namažte na chleba, který si sami pečete. Možností je celá řada.

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Domácí výroba

Přišla doba, kdy budeme bylinky sušit na zimu, připravovat z nich tinktury, vína, nálevy, masti, likéry, oleje, octy, pleťové a vlasové masky,… To všechno a ještě mnohem více vás naučím v kurzu o bylinkách s názvem Vůně bylin. Najdete v něm herbář, který obsahuje popis více než 60 bylin s fotografiemi, přes 100 bylinkových receptů, navigaci, co kdy sbírat a mnoho dalších rad. V kurzu jsou i recepty na jídla z bylinek. Bude mi potěšením být vaší průvodkyní.

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Při sběru se zaposlouchejte do jemného dechu rostlin a země. Spojte se s energií jarních bylinek, jejichž sílu teď můžeme přijímat.

Z babičiny lékárničky « Třetí věk – stránky pro důchodce a seniory

Publikováno: 10.06.14

Počet zobrazení: 2413

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit? Autorka článku: Irena Novotná
Bylinné oleje bývají v obchodech hodně drahé, ale přesto si je můžeme připravit samy. Není to složité, jak by se mohlo zprvu zdát. Hlavní součástí bylinných olejů jsou čerstvé rostliny,

Ty se luhují v oleji, nejlépe v olivovém, který je sám o sobě léčivý. Lze jen doporučit si zakoupit olej výrobě bylinného oleje v lékárně.

Jak budeme postupovat?
Připravíme si vhodné sklenice, v kterých budeme náš výrobek, kterým je bylinný olej, vyrábět. Sklenice musí být čisté, aby byl konečný produkt kvalitní a bezpečný, neboť jej budeme aplikovat na kůži. Bylinné oleje jsou určeny pouze k vnějšímu užity.

Ingredience měříme na hmotnostní díly. Obvykle jeden hmotnostní díl byliny na 7 hmotnostních dílů oleje. Základní měřítko je na 1 gram byliny na 7 gramů oleje.

Nyní směs zahříváme půl hodiny ve vodní lázni a pak nalijeme do sklenice, kterou pečlivě uzavřeme a po týdnu přecedíme přes plátno nebo filtrační papír. Podle pátera Ferdy, známého bylináře, je luhování nejlepší olej arašídový, kličkový, slunečnicový a olivový.

Páter Ferda nejvíce doporučuje olivový olej. Poměr bylin a oleje také v měřítku 1:7. Dobu luhování doporučuje 5 – 7 dní při pokojové teplotě a pak se teprve směs přefiltruje.

A nyní k jednotlivým olejům
Řepíkový bylinný olej se používá na mokvavou a zanícenou tkáň. Může být použít i k ústní hygieně. Heřmánkový olej je zase vhodný pro zmírnění svědivosti, ale také při virových a plísňových onemocněních.

Kaštanový olej je doporučován při žilních problémech, zejména na křečové žíly. Olej s měsíčku zahradního je účinný při léčbě ekzémů, bércových vředů. Spálenin a vyrážek. Potíráme-li dásně tímto olejem, můžeme značně snížit bolest zubů.

Tinktury a léčivé likéry.

Tinktury, jakož i léčivé kořalky a vína mohou způsobit návyk na alkohol a proto musíme se vším zacházet opatrně. A organismu musíme prospívat a ne mu škodit. Je také dobře, když postupujeme přesně podle předpisu a své léčení omezíme na nezbytnou dobu.

Nicméně, v této kapitole vás provedu výrobou některých kapek a tinktur, které si můžete docela snadno připravit ke své spokojenosti.

Jistě nemusím připomínat, že pokud máte zdravotní problémy, při kterých musíte abstinovat, nebo vaše léky, co předepsal lékař, se nesmí míchat s alkoholem, pak jsou pro vás následující recepty spíš pro pobavení.

Jako bylinný likér se většinou označují přípravky připravené z méně koncentrovaného alkoholu, a to následujícím způsobem: Do litru nebo půl litru žitné nebo vodky vložíme byliny, necháme obvykle 1-3 týdny vyluhovat při pokojové teplotě, občas protřepeme. Pak přecedíme. Užívá se po lžících nebo likérových skleničkách.

Aloe vera.
Tuto rostlinu si můžete pěstovat doma. Já jsem si ji zasadila a opravdu, docela rychle vyrostla a dokonce má už i mladé výhonky. Můžeme si z ní připravit užívání na žaludek.
Žaludeční lék z aloe vera
Ingredience
300 g čerstvých listů
voda
½ kg medu
0,7 l červeného velmi kvalitního vína

  • 1 dcl brandy
  • Postup:

Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Pak přidáme ½ kg medu, 0,7 l červeného vína (mělo by být opravdu kvalitní) a l dcl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2 – 3 týdny stát. Občas protřepeme. Po té době zase mírně zahřejeme, scedíme a pak užíváme 2 – 3 lžíce před jídlem.

Rada : Když připravujete takové léky, nespěchejte, udělejte si čas a pečlivě se tomu věnujte. Lék by měl být připravován z velmi kvalitních surovin.

Pokud aloi pěstujete doma, přečtete si návod a o rostlinku se pečlivě starejte, aby vydala své zdravé látky. Též víno, které používáte do svého léčivého přípravku, by mělo být kvalitní, stejně jako med.

To proto, aby vás lék byl co nejúčinnější a byl chutný.

Zázvor
Všichni se shodují, že zázvor je zázračný kořen a připravují se z něho čaje, dává se do salátů a používá se do vaření nebo se dokonce kanduje. Ale o tom si povíme v dalších kapitolách.

Nyní si povíme o léku, který není sice pro nás tradiční, ale je účinný pro trávení, které náš občas zlobí. Příprava je jednoduchá. Tři polévkové lžíce drceného kořene zázvoru zalijeme ½ l vodky a za občasného protřesení necháme 2 – 3 týdny macerovat.

Scedíme a užíváme jednu lžíci dvakrát denně na lačno.

  1. Směs bylin na podporu vylučování trávicích šťáv.
    Ingredience:
    bylinky si nachystáme na stejné díly:
    rozdrcený kořen pampelišky
    rozdrcený kořen hořce žlutého
    lékořice
  2. zázvoru a semene fenyklu

Několik poznámek:
U hořce je jedinou použitelnou částí kořen. Již z názvu je patrné, že se jedná o hořkou bylinu. Látky dodávající tuto chuť podporují vylučování žaludečních šťáv, trávení a chuť k jídlu.

Hořec žlutý se používá v nálevu nebo prášku při nechutenství, nadýmání, žaludečním kataru, při žaludeční slabosti a v rekonvalescenci. Působí povzbudivě při špatné činnosti žluč, Při používání doporučených dávek není hořec žlutý nebezpečný.

Budete mít zájem:  Tipy, jak zpomalit vypadávání vlasů – jak se ubránit před pleší

Není doporučeno léčivku používat při těhotenství a při kojení, dále není doporučeno bylinku používat při vysokém krevním tlaku

Postup:
Směs bylinek přelijeme brandy, ale tak, aby směs přesahovala o jednu třetinu objemu. Necháme 2 – 3 týdny macerovat.

Ale nesmíme zapomenout denně protřepat! Po té době macerace pak směs přefiltrujeme a přidáme podle chuti med. Mírně zahřejeme a promícháme.

Podmínkou ovšem je, abychom lék skladovali v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno,. Lék je určen na podporu vylučování trávicích šťáv.

Bylinkový likér na uklidnění žaludku.

Téměř všichni víme, co je to mít „rozhozený žaludek“. Každý z nás se s tím vypořádává jinak. Někdo pije čaje, někdo zase zkouší léky, ale naši milí předkové vymysleli recept, který je výborný a účinný, i když velmi silný.

  • Bylinkový likér na uklidnění žaludku.
    Ingredience:
  • 2 díly nasekané natě třezalky
    1 díl pelyňku
    1 díl natě meduňky (tedy ne listy!)
    bílý alkohol
    ½ kg na 1 litr alkoholu
  • voda

Postup:
Směs bylinek přelijeme bílým alkoholem (já bych dala vodku), a to takovým množstvím, aby směs hodně zakrýval. Za občasného protřepání necháme asi 7 nebo 8 dní macerovat. Po uplynuté doby macerace pak přidáme med.

A ten odměřujeme podle množství alkoholu. Tedy na litr alkoholu 1/2 kg medu. Tentokrát bylinky necháme ve sklenici. A pokud si chceme dopřát lék, tak scedíme přes sítko množství na jednu lžičku a zamícháme s trochou vody.

Užíváme 1 x denně nalačno.

Mátový likér.

Tento vynikající likér používáme při žaludečních potížích a upozorňuji, že je též velmi silný. Tentokrát budeme potřebovat koňak.
Ingredience:
2 polévkové lžíce sušené nebo čerstvé rozdrcené máty

  1. ¾ litru koňaku
  2. Postup:

Dvě lžíce máty zalijeme ¾ litry koňaku a na slunném místě necháme macerovat tři týdny. Občas protřeseme. Po třech týdnech scedíme a přidáme 200 g přírodního cukru a uložíme na chladném místě. Pijeme 1 – 2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potížích.

  • Likér pro povzbuzení žaludečních šťáv.
  • K povzbuzení vyměšování žaludeční šťávy slouží likér, jehož se pije malá odlévka (stopečka) před jídlem.
  • Připraví se takto:
  • 20 kapek oleje pelyňkového
    12 kapek oleje pomerančového (z kůry)
    12 kapek oleje anýzového
    10 kapek oleje fenyklového
    5 kapek oleje citrónového
    5 kapek oleje andělikového
    5 kapek oleje majoránkového
    700 g lihu čistého
  • 300 g vody
  • Dobře smícháme a necháme týden uležet.
  • Bezinkový likér,
  • Ingredience:
    bezinkové plody
    kyselina citronová
    cukr
    hřebíček
  • 40% lihovina

Postup:
Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citronovou podle chuti.

Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátno, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy získáme krasnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10 g hřebíčku a svaříme jej s 500 g cukru.

Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny. Výsledný likér má mít asi 20 % alkoholu.

Pro všechny případy platí, že pokud zažívací potíže trvají delší dobu, pak je lépe nejprve navštívit odborného lékaře, abychom se ujistili, že nejsou známkou nějaké vážné nemoci, která vyžaduje odborné léčení. Alkohol by mohl nemoc totiž zhoršit. Proto musíme být opatrní, než se vrhneme do samoléčebných metod.

Ořechový destilát.
Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky. Přidáme hrst na drobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina překrývala ořechy o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

Likér na předcházení mozkové příhodě.Do 1 l červeného vína dáme 2 lžíce nasekaných květů a kořenů mochny husí. Ve větším kastrolu vaříme na mírném ohni, dokud nám nezůstane asi polovina původního objemu. Pijeme denně po skleničce nalačno.

Karmelitánský líh.
10 lžic nasekané natě meduňky, lžíci mleté skořice, nastrouhaného muškátového oříšku a 10 hřebíčků zalijeme 1 l koňaku a necháme 2- 3 týdny macerovat na slunném místě. Scedíme, přidáme šťávu z 1 citronu a 2 lžíce medu. Pijeme pro celkové uklidnění organismu 2-3 krát denně jako aperitiv.

Choroby nehtů.

Choroby nehtů jsou většinou způsobeny špatnou výživou. Lámavost nehtů je způsobena nedostatkem železa, hořčíku nebo křemíku. Železo nám dodají játra, vejce, špenát, petržel, hrášek, mrkev, droždí, hnědý nerafinovaný cukr.. Hořčík získáme z pšeničných klíčků, ryb, mandlí, mléka, kaviáru, řepy, listové zeleniny. Oba prvky obsahuje celozrnná mouka a sója. Křemík nám dodá přeslička.

Přeslička pěstí nehty.

Nať přesličky na čaj rozdělíme na dvě části, jednu část nati jen spaříme vroucí vodou a druhou část necháme alespoň 10 minut vařit. Slijeme a vypijeme, pokud nám čaj zbude, můžeme si udělat koupel pro nehty, pokud ho zbude dost, prospěje i opláchnutí vlasů.

Stejně tak ztrátu lesku nehtů působí nedostatek železa.

Nehty suché, lámavé, lžícovitého tvaru – problémem je v tomto případě opět nedostatek železa a navíc vitamínu A, který (nebo jeho provitamín karoten) najdeme ve špenátu, kapustě, mrkvi, rajčatech, mléku, citronech, banánech, vejcích, celozrnných obilovinách a také v rybím tuku.

  1. Zánět nehtového lůžka
    Na zánět nehtového lůžka aplikujeme obklady z kaše z mletého semene pískavice řecké seno a potíráme tinkturou z lichořeřišnice větší.
  2. Tinktura z lichořešnice větší.
    Rostlina vykazuje významné účinky antibiotické a antibakteriální, zejména v oblasti urogenitální a oblasti dýchacích cest
  3. Kosmeticky se užívá pro podporu růstu vlasů, proti jejich vypadávání, proti lupům. Tinktura se dávkuje 3xdenně 15 kapek

Masáž nehtů citronem.
Zbude-li nám slupka z citronu, bylo by trestuhodné ji vyhodit. Nakrájíme ji na kousky a těmi potom postupně masírujeme jednotlivé nehty. Prospěje jim to a navíc se i nepatrně vybělí. Na suché nehty pomůže též koupel v teplém oleji. Vlijeme jej do misky a ponoříme nehty nebo provádíme masáž jednotlivých nehtů plátýnkem namočeným v oleji.

Péče o ruce

Suchá a narušená pokožka .
Přípravek výborně působí na ruce zničené saponáty a pracími prášky. Šťávu z jednoho rajčete trochu osolíme a přimícháme polovinu kávové lžičky glycerinu. Vmasírujeme do pokožky.

Popraskané ruce
Rozmačkáme vařené brambory s mlékem na kaši, kterou doplníme pšeničnou moukou, tak aby vznikla hustá pasta. Naneseme na ruce a necháme působit 10 minut.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Využití bylinek

Bylinné tinktury a likéry pro vaše zdraví – jak je připravit?

Léčivé rostliny neboli byliny využívali naši předkové od nepaměti. Moderní společnost však na jejich sílu mnohdy zapomíná. Naštěstí se stále najdou lidé, kteří ve sbírání léčivých bylin pokračují a vyrábí z nich úžasné produkty, které prospívají lidskému zdraví na přírodní bázi. A těchto lidí, kteří umí využívat neuvěřitelné síly všech přírodních darů, naštěstí stále přibývá.

    Natrhat bylinky nestačí

Vyrazit do přírody a přinést si domu napěchovaný košík voňavých bylinek bohužel nestačí. Samotné byliny vám sice nádherně provoní byt a většinu z nich můžete použít čerstvé. Pokud však chcete léčivé síly bylinek či koření využívat po celý rok, je třeba se naučit je zpracovávat.

Z bylinek si totiž můžete vyrobit chutné i léčivé odvary, sirupy, octy, oleje, vína, likéry, tinktury či masti. Každý výrobek je určený pro jiný neduh a jiný způsob využití. Některé se používají vnitřně (např. sirupy a likéry), jiné pouze zevně (masti) a jiné se využívají pouze při vaření.

    Léčivé čaje, nálevy, odvary i sladké sirupy

Většina z nás si pod pojmem čaj představí koupený pytlík levného čaje ze supermarketu. Jistě, dají se zakoupit i kvalitní bylinné čaje a to ve specializovaných prodejnách či lékárnách. Připravit si zdravý a chutný čaj však můžete doma ze sušených bylin.

Pro přípravu čajů a nálevů jsou vhodné suché části rostlin – listy, květy a nedřevnaté stonky, které se zalijí vroucí vodou a nechají se louhovat zpravidla po dobu 5 až 15 minut. Příliš dlouhé louhování může způsobit trpkou příchuť. Čaje a nálevy se pijí čerstvé a ne příliš horké.

Bylinné odvary se naopak připravují z tužších materiálů – bobule, kůry a kořeny. Na rozdíl od čajů a nálevů se tyto části bylin pouze nezalévají vroucí vodou, ale vaří se a to až po dobu 40 minut. Odvary si můžete připravit ve větším množstvím. V ledničce vám vydrží až 3 dny.

Chcete-li si připravit léčivý sirup, stačí do bylinného odvaru či nálevu přidat potřebnou dávku přírodního medu či nerafinového cukru, které pomáhají uchovat účinné látky. Sirupy mají navíc příjemnější a hlavně sladší chuť, a tak jsou vhodné i pro děti.

Budete mít zájem:  Parafimóza – příčiny a léčba

    Oleje a octy

Příprava a výroba bylinných olejů a octů je více než snadná. Využijete je zejména v kuchyni, kde dokonale ochutí vaše kulinářské výtvory. Ideálními bylinkami pro výrobu octů jsou zejména bazalka, kopr, máta a estragon, pro oleje pak majoránka, tymián, estragon, šalvěj, rozmarýn či pelyněk.

V případě oleje stačí zalít hrst bylinek litrem kvalitního oleje a nechat louhovat po dobu 3 až 6 týdnů. Olej lze použít slunečnicový, olivový i jakýkoliv jiný rostlinný.

Vždy by však mělo jít o vysoce kvalitní oleje. V případě octů se používá stejné množství bylinek, které se však nejprve lehce zahřejí, a poté zalijí opět velmi kvalitními vinným octem.

Doba louhování se pohybuje kolem 4 týdnů.

Při přípravě olejů i octů je nutné dohlédnout, aby byly byliny zcela ponořené a nedošlo k plesnivění. Pro uskladnění je lepší volit tmavší skleněné lahve s dobrým uzávěrem. Bylinné oleje je lepší po vylouhování scedit a uložit na tmavé a chladné místo. Díky tomu vydrží mnohem déle.

    Vína a likéry

Dalším velmi oblíbeným tekutým produktem z bylinek jsou vína a likéry. I v tomto případě je výroba velmi jednoduchá až triviální. Na jeden litr kvalitního bílého či červeného vína použijte zhruba jednu hrst bylinek. Bylinky se vínem zalijí a při pokojové teplotě se nechají louhovat několik týdnů.

Podobným způsobem si můžete doma připravit bylinnou vodku. Hrst bylinek se zalije opět kvalitní čistou vodkou, v případě likéru dochutí se koncentrovanou cukrovou vodou, a po dobu 3 až 4 týdnů se nechá důkladně uležet.

    Léčivé masti a tinktury

Náročnější příprava se týká bylinných mastí. K výrobě je nutné použít opravdu kvalitních bylinek, které se dlouze macerují společně s léčivými oleji či éterickými silicemi. Masti si díky tomu ponechají maximální hojivý účinek, přirozenou barvu i vůni použité byliny. Masti vždy uchovávejte v chladničce a k nabírání používejte špachtličku, jinak by se mast mohla zkazit.

Tinktury se vyrábí jednodušeji. Bylinky se naloží do směsi vody a alkoholu, nejlépe čisté vodky, v poměru 25:75. Alkohol zde plní důležitou úlohu konzervačního činidla, díky kterému tinktura vydrží až 2 roky. Bylinky se zalijí směsí a po dobu cca 2 týdnů se nechají louhovat na chladném místě. Občas je důležité lahev protřepat. Po dvou týdnech se směs scedí přes plátno a tinktura je hotová.

Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína jsou chuťově výrazné a jsou to výborné domácí medicínky. Díky objevu destilace a destilačního zařízení se můžeme těšit alkoholickým mokům. A nejen alkoholickým nápojům, ale i voňavým bylinným silicím, které se právě ve většině případů získávají destilací vodní parou. Prvními objeviteli destilace byli Peršané, dále Arabové (8. – 11. století), kteří produkty destilace uplatňovali jako léky. Od těchto předků se převzala destilace nejrůznějších rostlinných a živočišných drog do evropského léčitelství. Příprava destilací převládala do sklonku 19. století.

Likérem rozumíme alkoholický nápoj, který je připravený z alkoholu (pálenka, konzumní líh aj.) a cukru. Obsah lihu v likérech bývá většinou 30% – 40% a cukru 20% – 40%. Likéry jsou charakteristické svou nasládlou chutí a charakteristickou táhlostí – hustotou.

Díky tomu, že je líh výborné rozpouštědlo a přijímá vůni i chuť, můžeme likér připravit dvojím způsobem. A to buď za studena, nebo za tepla. Za tepla se připravuje destilací s různými rostlinnými částmi. Nás však bude zajímat likér připravený za studena.

Jelikož je možný vyrobit běžně v domácích podmínkách.

Příprava likéru za studena

Za studena připravíme likér tak, že v lihu rozpustíme bylinné silice neboli éterické oleje (vznikne roztok) nebo části rostlin či ovoce v lihu vylouhujeme (vznikne extrakt). Oba způsoby se mohou kombinovat. Poté se doplní prostým sirupem –  tj. rozvařený cukr s vodou. Poté se zfiltruje.

Tip na přípravu žaludečního hořkého likéru

25 g pomerančové kůry, 10 g kořene anděliky, 10 g citronové kůry, 5 g natě pelyňku, 5 g kořene puškvorce, 5 g kořene hořce, 5 g natě máty, 5 g natě meduňky, 5 g natě zeměžluče, 5 g plodu koriandru, 5 g plodu anýzu, 2 g plody kardamonu, 2 g muškátového oříšku. Tyto části bylin naložte do 4 litrů 50% lihu, macerujte 1 týden, poté přefiltrujte, a přidejte 500 g cukru rozvařeného v 250 ml vody.

Bylinková vína se připravují obdobně jako bylinkové likéry. Stejně tak jako bylinné likéry, tak i bylinná vína se v lékárenství v minulosti používala jako léčiva. Obě tyto léčivé formy z lékáren již dávno vymizely.

Rozmačkejte nebo vylisujte dostatečné množství jahod, tak, abyste získali 1 litr šťávy. Šťávu přeceďte přes plátno do vhodné nádoby. Do vylisované šťávy rozpusťte 250 g cukru. Nechte několik dní odstát.

Jasnou tekutinu přelijte do jiné nádoby, svařte a přidejte 1,75 litru horkého vína a opět svařte. Nechte vychladnout. Přelijte do vhodné nádoby a nechte 14 dní odležet. Poté přeplňte do lahví. Takto si můžete připravit i malinové víno.

Pokud nemáte dostatečné množství šťávy nebo naopak nadbytek, je nutné recepturu přepočítat.

Recepty – bylinky

Jednoletá mochyně peruánská (Physalis peruviana), lampionblume, liščí jablíčko nebo peruánská třešeň je krásnou a nenáročnou rostlinou okrasných zahrad i zeleninových zahrádek.

Čtěte více

Právě kvetou a krásně voní akáty bílé, sbírat můžeme rozrazil lékařský, okvětní lístky růže šípkové, bezové květy, popenec břečťanovitý a další bylinky.

Čtěte více

PAŽITKA setá (šnytlík, šnitlik, luček, ošlejch menší, luk drobný), pocházející ze středomoří, je víceletá cibulovina a je skvělou zelenou bylinkou do kuchyně.

Čtěte více

Muškátový oříšek (Myristica fragans) pochází z Indonésie, roste také v Africe a Jižní Americe, používá se především jako vynikající koření, při pravidelném používání výborně působí na tělo i ducha.

Čtěte více

Jetel luční, jehož červené květy příjemně voní, bývá jako léčivá bylinka často přehlížený, přitom díky estrogenním látkám (fytoestrogenny) je vhodný do čajových směsí obsahujících účinné bylinky na menopauzu (nespavost, návaly horka, pocity nevolnosti, nespavost, deprese).

Čtěte více

Heřmánek pravý, lidově zvaný „rumanček pravý“, je uctívanou sluneční bylinou, ve starověkém Egyptě je považovaný za květinu boha Slunce.  Kvete od jara do podzimu, květy jsou symbolem pokory, skromnosti a nezištné pomoci.  Květy příjemně voní, pokud se ocitneme v přírodě v jeho blízkosti ovane nás velice jemná, mírně sladká vůně.

Čtěte více

Jiskrné šampaňské s jahodou a krásný film Pretty Woman, nebo jahody se šlehačkou a jahody v čokoládě, to jsou kombinace božské inspirace, které pozvednou náladu a osvěží mysl.

Čtěte více

Dnešní článek je trochu z jiného „soudku“ o zdraví, o chmelu a zlatavém moku s hustou pěnou.

Čtěte více

Tyto kapky se staly ve druhé polovině minulého století universálním bylinkovým elixírem, který sloužil na všechny nemoci a používal se vnitřně i zevně.

Čtěte více

V minulosti nebyly žaludy v naší stravě a kuchyni neobvyklé.

Čtěte více

Ořechy jsou cenným zdrojem energie a výživných látek.

Čtěte více

Afrikán, který zdobí nejednu venkovskou zahrádku, bývá nazýván „nepravým šafránem“, díky aromatickým, žlutým a oranžovým květům.

Čtěte více

Mák vždy symbolizoval spánek.

Čtěte více

Banánovník není strom, ale největší bylina na světě (dorůstá do výšky až 16 m ), existuje přes sto odrůd banánů.

Čtěte více

Mrkev, pěstovaná dnes po celém světě, si v Evropě získala oblibu až v renesanci.

Čtěte více

Kopřivě podobná, vytrvalá, medonosná rostlina – hluchavka bílá a hluchavka nachová s růžově purpurovými květy, je dobře využitelná v kuchyni, přesto je z neznalosti považována pouze za plevelnou rostlinu.

Čtěte více

Zralé kiwano chutná jako kombinace okurky, kiwi a banánu.

Čtěte více

Král citrusů je pomeranč, je zdrojem draslíku, jenž je důležitý pro dobrou funkci srdce, a je skvělým zdrojem vitaminu C.

Čtěte více

Meruňka patří do čeledi mandlovitých, sladké plody se konzervují, suší, používají do sladkých dezertů a moučníků, cereálních snídaní, k výrobě pálenky, vína i brandy.

Čtěte více

Věděli jste…, že původní Američané věřili, že borůvky mají kouzelnou moc, a vyprávěli příběhy o tom, že Velký duch seslal lidem „hvězdné plody“, aby jimi v dobách hladomoru krmili děti?

Čtěte více

Znáte dobře tuto úžasnou bylinu a její bohaté léčivé účinky?Levandule je středomořím vonící léčivka s modrofialovým květenstvím a stříbřitě šedavými listy, jistě si získá každého, kdo má rád příjemné, letní, intenzivně kořenité vůně.

Čtěte více

Pikantní polévkové koření si můžete připravit z domácích ingrediencí z vlastní zahrádky, bez konzervačních a jiných nevhodných přídavků.

Čtěte více

Mateřídouška obecná je polokeř s drobnými růžovými nebo nafialovělými květy, pochází ze středozemních krajin, roste na loukách, na prosluněných stráních, na okrajích lesů a polních cest, daří se jí také v okolí mravenišť.

Budete mít zájem:  Leptospiróza, krysí žloutenka se nejčastěji přenáší vodou

Čtěte více

Bezinky jsou od dávných dob ceněnou léčivkou v lidovém bylinářství.

Čtěte více

Kávovník je stálezelený strom, plodí červené kávové „bobule“.

Čtěte více

Dužnaté plodenství ananasu zraje na rostlině z rodu bromeliovitých, a jako jediné z této čeledi rostlin je jedlé.

Čtěte více

Mango je dužnaté ovoce s vynikající exotickou chutí, pochází z jihovýchodní Asie.

Čtěte více

Papája je exotické ovoce rostoucí na „stromě“, který je spíše přerostlou bylinou, dorůstá až deseti metrů.

Čtěte více

Likér z mletého kardamomu je vhodný na uvolnění při psychickém vyčerpání, déle trvající apatii, a fyzickém přetížení.

Čtěte více

Houbový kuba je staročeské, vánoční jídlo, konkrétně jde o jihočeskou tradici.

Čtěte více

Avokádo je ovoce, nikoliv zelenina, ačkoliv se používá spíše do slaných krémů a pomazánek.

Čtěte více

Osmicípé hvězdičky badyánu voní díky svým aromatickým sloučeninám podobně jako fenykl, anýz nebo lékořice.

Čtěte více

Křupavé kapsy z listového těsta se zelím a sýrem jsou výborné, vhodné jako večeře, případně, pokud upečeme malé šátečky, můžeme je podávat jako jednohubky k vínu nebo pivu.

Čtěte více

Tento recept je vhodný pro rychlý a jednoduchý dezert nebo odpolední svačinku.

Čtěte více

Ovoce sladké chuti – kaki – představuje ve starém Řecku pokrm bohů.

Čtěte více

Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamín C, a pro tělo žádoucí antioxidanty – říká se, že nejméně jedno jablko denně je elixírem pro srdce, žaludek a především pro játra.

Čtěte více

Marhaník granátový plodí granátové jablko, jehož šťáva je elixírem mládí.

Čtěte více

Od podzimu až do konce zimního období si můžeme z každé procházky lesem přinést domů letošní – mladé chvojí borovice.

Čtěte více

Podzimní dárek od kouzelné čarodějky přírody, rostlinka, kterou můžeme najít na procházce v lese: VŘES OBECNÝ.

Čtěte více

Lahodný nápoj – z čajových lístků – má mnoho podob, vůní a chutí.

Čtěte více

Vegetariánské rizoto s DÝNÍ HOKAIDO je překvapivě dobré, navíc velice zdravé.

Čtěte více

Švestky jsou prospěšné našemu zdraví, obsahují hodně vlákniny, mají antioxidační účinky.

Čtěte více

Tisíce druhů hub můžeme najít v přírodě, různých tvarů, barev a velikostí.

Čtěte více

Časté bolesti hlavy mohou, mimo jiné, vycházet z překyseleného organismu.

Čtěte více

Chrpa modrá (Centaurea cyanus) je medonosná polní bylina, léčí zánětlivé a hnisavé oční nemoci. Používá se pouze květ samotný, nebo květ s kalichem.

Čtěte více

Med, zlatý sluneční nektar, je v mystériích starověku symbolem znovuzrození.

Čtěte více

Med sám o sobě je ,,všelék“, jeho vitální energii můžeme ještě podpořit výluhem z voňavých květů lípy a strouhaným zázvorem.

Čtěte více

Pampeliška je často opomíjená bylinka, přitom je zajímavě použitelná v kuchyni.

Čtěte více

Obyčejné mýdlo můžeme obohatit o výtažek z bylin a za studena lisované oleje.

Čtěte více

Příroda se konečně zazelenala, tak můžeme využít její léčivé síly, stačí si jen najít chvilku času a vydat se na místo do lékárny ven na bylinky.

Čtěte více

Sedmikrásky (Bellis perennis), lidově zvané „chudobky“, mají mírně nahořklou chuť, přesto jimi můžeme v menším množství doplnit letní saláty, různé koktejly, osvěžující ovocné minerální vody (z čerstvého ovoce a zelených bylinek, například máty nebo meduňky).

Čtěte více

Hraběnčiny řezy jsou delikátním zákuskem, především pokud máme rádi jakékoliv dezerty s jablky.

Čtěte více

Jednoduchou a na přípravu rychlou medovinu, bez zdlouhavého procesu fermentace, si dopřejeme za měsíčních úplňků, nebo během oslav pohanských svátků, například Beltaine, nebo Letní slunovrat.

Čtěte více

Ginkgo biloba je účinná léčivka, příroda obdařila tuto rostlinu darem, podílet se na léčení depresí, zapomnětlivosti, syndromu studených rukou a nohou.

Čtěte více

Exotické květy ibišku dnes již běžně najdeme na našich zahrádkách, nejen, že jsou krásné, dokonce je můžeme zpracovat v kuchyni.

Čtěte více

Lichořeřišnice, kterou známe spíše jako okrasnou rostlinu, nám nabízí jedlé květy, spolu s listy, plody a semeny, pro originální kuchyňskou úpravu.

Čtěte více

Aloe pravá (Aloe vera) je známá vytrvalá sukulentní rostlina. Poznáme ji podle přízemní růžice, kterou utváří dlouhé, dužnaté a mírně ostnité listy.

Čtěte více

Na tento likér použijeme pokud možno kůru z  ,,BIO“ pomeranče.

Čtěte více

Rudá barva čerstvých višní svádí s přicházejícím létem k sladkému pokušení.

Čtěte více

Kostival je léčivá bylina s krásnými modrofialovými květy.

Čtěte více

Vanilku pravou najdeme na seznamu afrodiziak už od dávných dob.

Čtěte více

Nevšední chuť a barva jahod v podobě octa ozvláštní a zvýrazní chuť zálivek do lehkých letních zeleninových salátů.

Čtěte více

Lesní jahody mají nezapomenutelnou chuť a pohádkovou vůni přírody. Jediným problémem může v dnešní době být, najít místečko v přírodě, kam se na lesní jahůdky vypravit.

Čtěte více

Podběl lékařský začíná kvést březen – duben, sbíráme čerstvě rozvité květy a volně rozložené v tenké vrstvě je sušíme.

Čtěte více

Zázvorový sirup užíváme po lžičkách jako vitamínový doplněk, vhodný pro děti i dospělé.

Čtěte více

Vzpomínáte na babiččiny sladké vdolky nebo lívanečky s domácí marmeládou?

Čtěte více

Použijeme bobule jedlého sladkoplodého jeřábu.

Čtěte více

Cibulová šťáva není pro většinu marodů lahodné chuti ani lahodně nevoní, ale zaručeně vám uleví od kašle a zahleněných průdušek.

Čtěte více

Vyrobte si z vlastní úrody sladký kečup, zaručeně budete vědět, co obsahuje, potom jej můžete bez obav z všelijakých ,,éček“ servírovat.

Čtěte více

Ovocný čaj s bylinkami, jehož základem jsou sušené jablečné křížaly nebo jen sušené jablečné slupky, je chuťově jemný a se zárukou, že nebude obsahovat žádné nežádoucí ,,přídavné“, lidskému tělu neprospěšné chemické látky.

Čtěte více

Likér z čerstvé borůvkové šťávy je dokonalou lahůdkou pro mlsné jazýčky. Stejně postupujeme při přípravě likéru jahodového, malinového, ostružinového.

Čtěte více

Máme rádi sladké melouny, ale co nich víme? Nejen, že nás v létě skvěle osvěží a doplní tekutiny, obsahují také mnoho vitamínů a minerálů.

Čtěte více

Rozmarýnové víno přináší inspiraci a vzbuzuje vzpomínky.

Čtěte více

Šálkem kvalitní horké čokolády nic nezkazíte, pokud chcete mít příjemnou, uvolněnou náladu. Nikoho jistě nepřekvapí, že čokoláda má velmi blahodárný účinek na emoce, ale také navozuje soustředění.

Čtěte více

Na jablečný ocet zužitkujeme velké množství jablečných slupek.

Čtěte více

Domácí citronový lift vám dodá spoustu vitaminu C, a navíc ani není náročný na výrobu, výborně chutná ředěný perlivou vodou.

Čtěte více

Panenský olivový olej můžeme ochutit jak různými druhy voňavých bylinek, tak i různými druhy ostrého koření.

Čtěte více

Domácí diviznový med pomáhá léčit průduškový kašel, nachlazení, rozpouští hleny. Účinný je také na dětský chronický kašel.

Čtěte více

Domácí pampeliškový med má jemnou, zvláštní chuť, je vhodný do teplého i studeného letního čaje.

Čtěte více

Řebříček je léčivá bylina, která si zaslouží pozornost.

Čtěte více

Měsíčková mast hojí rány, mírní vyrážky a akné.

Čtěte více

Lesní smrkový med je velmi chutný a voňavý, dodá vašemu čaji čarodějnou energii přírody.

Čtěte více

Levandulový olej použijeme jako masážní a uvolňující při revmatických bolestech, nespavosti a při stavech úzkosti.

Čtěte více

KOPŘIVOVÝ SIRUP: Jedna lžíce kopřivového sirupu denně poslouží jako jarní omlazující a posilující očistná kůra.

Čtěte více

Malinová šťáva, tradičně připravená za studena, je retro vitamínová bomba – podle receptů našich babiček – nejen pro malé mlsouny.

Čtěte více

Domácí pomerančový džus je velice chutný a bez chemických přísad vás určitě potěší i na duši.

Čtěte více

Meduňka je účinná při stresu, duševní nerovnováze a žaludeční neuróze.

Čtěte více

Bezinková šťáva tiší bolest páteře a kloubů.

Čtěte více

Polštářek pro klidné spaní: naplňte menší polštářek z přírodní látky větším dílem sušené levandule, přidejte sušený heřmánek a mateřídoušku.

Čtěte více

Zde nabízím skvělý recept na voňavý masážní olej.

Čtěte více

Vyzkoušejte univerzální recept bylinného nálevu do koupele.

Čtěte více

Nejedna babka kořenářka zná tajemství kouzelných fialek.

Čtěte více

Třezalkový olej, vyrobený z čerstvé rostliny, má vynikající hojící vlastnosti.

Čtěte více

Okvětní oplátky růží jsou často opomíjené v kuchyni.

Čtěte více

Krásná a zářivá echinacea neboli třapatka nachová je statná rostlina původem ze Severní Ameriky. Už v prastarých indiánských herbářích měla své právem zastoupené místo.

Čtěte více

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector