Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Historie olivového oleje se pojí již s nejstaršími známými civilizacemi. Staří Řekové považovali olivovník za symbol míru a moudrosti. Byl pro ně jedním z hlavních zdrojů potravy, zejména tuku. O léčivém účinku olivového oleje se zmiňuje už Starý Zákon. Píše se zde “mazat olivovým olejem malomocné”. Z dalších dochovaných zdrojů víme, že olivovým olejem léčil i samotný Hippokratés. 

Téměř polovina světové produkce olivového oleje pochází ze Španělska, především z oblasti Andalusie. Velmi kvalitní a chutné oleje však umí vyrobit i ve Francii, Itálii, Portugalsku, Řecku a Brazílii.

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

 

Jak vybrat kvalitní olivový olej?

Nenechte se zmást označením „extra panenský olivový olej“

Toto označení vzbuzuje ve spotřebiteli pocit, že se jedná o výjimečný výrobek hraničící s luxusem. Bohužel nic není vzdálenější pravdě.

Na trhu je totiž naprostá většina olivových olejů označena jako „extra panenské“, i když podle testů mnohé nesou toto označení neoprávněně.

Sami výrobci olivového oleje uvádí, že se prodá výrazně více extra panenského olivového oleje, než se vyrobí. Z toho plyne, že pojem EXTRA VIRGINE OLIVE OIL, není žádnou zárukou kvality.

Tmavá láhev, ideálně sklo

Tmavá láhev chrání olivový olej před nežádoucím světlem a oxidací, které může zhoršit vlastnosti olivového oleje. Ve chvíli, kdy se vzduch nebo světlo dotkne oleje, může začít žluknout a tím ztrácí svou kvalitu. Alternativou k tmavé láhvi můžou být ještě plechové nádoby. Do plastu dobrý olivový olej opravdu nepatří.

Původ oliv

Vybírejte olivový olej, na kterém je uvedeno kde výrobce získal olivy. Pozor na nápis – Směs olivových olejů pocházejících z EU. Výrobce tak  svému zákazníkovi říká, že jeho nákupčí projeli Evropu a nakoupili ten nejlacinější olivový olej, který sehnali.

Je to typický postup pro hromadnou průmyslovou výrobu. Olivové oleje se nakoupí od různých producentů, z různých lokalit, různé kvality, různých odrůd a různé úrovně zpracování. Hledejte původ (kde byly olivy posbírány), ne kde se olej balil.

Nejlépe když je uvedena u výrobce odrůda oliv a stejná země sběru i výroby oleje! 

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Období sklizně

Výrobci prémiových extra panenských olivových olejů sklízí olivy v říjnu ( u specifických druhů začátkem listopadu). Olivy jsou zpravidla jasně zelené (záleží na konkrétní odrůdě) a správně zralé. Poté nejpozději do 24 hodin jsou vylisované na olej.

Tímhle postupem právě získáte olivový olej té nejlepší kvality. Tuto informaci se na etiketách zpravidla nedočtete a musíte si ji zjistit na webu. Pokud je však uvedena, což někteří výrobci uvádějí a je tam jiný měsíc sklizně, než říjen tak se opravdu o prémiový olej nejedná.

Čím čerstvější jsou olivy, ze kterých se olej vyrábí, tím více živin si zachovají. 

Dejte přednost filtrovanému oleji

Filtrování je jedním ze základních technologických procesů výroby olivového oleje. Nefiltrovaný olivový olej po 2 – 3 měsících začíná degradovat a zhoršují se jeho chuťové i aromatické vlastnosti. Nefiltrovaný olivový olej není také vhodný do teplé kuchyně, protože zbytky nečistot se více připalují.

Kyselost

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je jeho kyselost. Kyselost kvalitních olivový olejů by měla být 0,3% v některých případech nižší. Při příliš nízké kyselosti ale bývá problém, že výrobci sklízejí a lisují olivy zelené a tak nízké kyselosti snadno dosáhnou.

Kyselost se však ve většině případech na etiketě neuvádí a je potřeba se podívat na web výrobce. Konečný produkt je však hořký což ne každému vyhovuje. V případě extra panenských olejů je max. kyselost 0,8%. V případě panenských max. 2%.

Každá 0,1% nahoru se velmi projeví v chuti, kvalitě a vypovídá mnoho o výrobku.

Chuť

Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej. Toto mají na svědomí polyfenoly, antioxidanty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje.

 

Olivový olej a jeho vliv na zdraví

  • Léčí zánětlivá onemocnění
  • Je bohatý na antioxidanty a zpomaluje přirozený proces stárnutí
  • Pomáhá čistit trávicí trakt
  • Podporuje paměť, vnímání, pozitivní myšlení a trvalé zdraví mozku
  • Zvyšuje hormony štěstí, serotoniny a dopaminy, které jsou důležité pro dobrou náladu a pozitivní myšlení
  • Podporuje zdraví srdce
  • Působí proti vysokému tlaku
  • Prevence proti rakovině
  • Dokáže preventivně snižovat riziko výskytu cukrovky
  • Podporuje činnost jater
  • Pomocník při hubnutí

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

 

Olivový olej jako elixír krásy

Mimořádnost olivového oleje objevili již starověcí Řekové, kteří tento olej používali nejen jako potravinu, ale také v péči o vlasy i pokožku.

1) Čistící peeling na pleť

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

2) Maska na vlasy

Vmasírujte olej do vlasů, zaměřte se hlavně na střední délky a konečky vlasů a nechte působit alespoň 10 minut. Poté důkladně opláchněte. Olivový olej dodá vlasům potřebnou výživu bez použití chemikálií a s minimálními náklady.

3) Odlíčení make-upu

Stačí jen nanést pár kapek na vatový tampón a odstranit make-up z pleti. Pleť zůstává krásně hydratovaná. 

4) Krásné zuby

Při pravidelném užívání dokáže olivový olej zpevnit a posílit dásně. Pokud jím budete potírat zuby, odstraníte stopy kávy, čaje, červeného vína a nikotinu a chrup krásně vybělíte. 

5) Olivová koupel

Zkuste si do vany přidat pár kapek olivového oleje.Po koupeli už ani nemusíte používat žádná tělová mléka ani krémy.

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmeticeTip: Kvalitní olivový olej Gotas de Gloria

Místečko Finca La Gloria, které dává této značce jméno, se nachází pouhých 15 minut od Antequery (Málaga), která se výhradně věnuje pěstování olivovníků, konkrétně odrůd Hojiblanca a Ocal.

Proč tento olivový olej?

  • Sklizeň v říjnu
  • Baleno v tmavém skle či plechu
  • Olej je lehce nahořklý, známka kvality
  • Před lisováním jsou olivy zbaveny listů a všech nečistot
  • Kyselost pod 0,8 (podle odrůdy)
  • Výrobce na svém webu uvádí všechny potřebné informace (původ, sklizeň, kyselost, způsob zpracování)

Odkaz na oleje Gotas de Gloria ZDE

Kvalitní olivový olej má výrazné účinky na naše zdraví a na zdraví se přeci nešetří. Cena tohoto olivového oleje je sice vyšší, ale je to investice, která se ve výsledku vyplatí.

Než vyhazovat peníze za nekvalitní výživově chudé olivové oleje, tak je lepší si pořídit jeden kvalitní, protože čím kvalitnější olej s vyšším obsahem polyfenolů konzumujete, tím méně ho pro získání všech polyfenolů potřebujete.

Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. Kvalitní olivový olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni.

Pěstujeme bylinky pro výrobu domácí kosmetiky

Bez léčivých rostlin by byl člověk v koncích již před mnoha tisíciletími, kdy se k těmto rostlinám uchyloval v době, kdy ho trápily různé nemoci.

Začátky léčitelství byly nejspíš poměrně krušné, protože na léčivé účinky lidé přicházeli až po osobní zkušenosti.

Vždyť i poměrně do nedávna se o některých prudce jedovatých rostlinách mluvilo jako o léčivých, přitom pacientovi způsobovaly nemalé problémy.

Centrem lékařství ve středověku se staly kláštery, ve kterých byly zakládány klášterní lékárenské zahrady. V nich byste našli bylinky používané na ochucení pokrmů, ale stejně tak i druhy, které ve své podstatě představovaly první léky a suroviny pro výrobu různých mastí. Bylinářství má tedy velice dlouhou tradici, ve které pokračujeme až do dnes, v současné době ji ovšem ještě rozšiřujeme.

Zatímco v minulosti se na výrobu léčiv a kosmetiky používaly hlavně divoké byliny z přírody, v současnosti rádi sáhneme také po bylinách v našich podmínkách nepůvodních, které bychom hledali spíše ve středomořské oblasti.

Proč si vyrábět přírodní kosmetiku doma?

Domácí tvorba je trendem zvláště poslední doby. V domácích podmínkách si vyrábíme všechno možné od regionálních potravin, přes bylinná mýdla až po přípravky určené k péči o tělo. Důvodem této výroby je snižující se důvěra v komerčně vyráběné zboží, které mnohdy klame zákazníka, protože na obalech nejsou uvedeny pravdivé informace nebo se v nich jen málokdo vyzná.

Budete mít zájem:  Lékárna Na Zdraví Praha?

Hlavními složkami prodávané kosmetiky také často bývají různé konzervanty, syntetická barviva, tenzidy a další látky, které nemají se zdravím rozhodně nic společného. Některým citlivým jedincům mohou způsobovat méně či více závažné alergie a další obtíže, které se mohou projevit až po dlouhodobém užívání.

Velkou výhodou po domácku vyráběné kosmetiky je vaše informovanost o podmínkách, ve kterých kosmetiku vyrábíte, víte, co všechno jste pro její výrobu použili. Máte jednoznačné povědomí o kvalitě a čerstvosti použitých surovin, navíc si vždy vyrobíte takové množství, které aktuálně potřebujete.

  • Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice
  • Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice
  • Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Celá galerie 9

Kde získat potřebné suroviny?

Bylinky si snadno vypěstujete na zahradě, plané druhy zase objevíte ve volné přírodě.

Pokud se do sběru nechcete pouštět, můžete si bylinky nakoupit přímo u pěstitelů nebo ve specializovaných obchodech zaměřených na prodej bylinek v bio kvalitě.

Obchodníci na nebývalý zájem o suroviny na výrobu přírodní kosmetiky poměrně rychle zareagovali, takže můžete nakupovat v celé řadě internetových obchodů.

Domácí kosmetiku lze mnohdy vyrobit jen s několika surovinami. Kouzlit můžete třeba s olivovým olejem, bambuckým či kakaovým máslem, včelím voskem a se stoprocentními esenciálními oleji, ale můžete zajít i mnohem dále.

Jaké bylinky v přírodní kosmetice uplatním?

Bylinek není nikdy dost a v přírodní kosmetice můžete použít prakticky jakékoliv léčivé rostliny. Velmi oblíbené jsou druhy s příjemnou vůní. V pleťových a tělových krémech uplatníte bylinné maceráty z levandule, meduňky, máty, mateřídoušky nebo třeba dobromysle.

Macerát jednoduše založíte ve sklenici, do které nasypete suché nebo čerstvé byliny a ty zalijete olejem. Použít můžete třeba mandlový, avokádový nebo olivový olej. Snažte se, aby byly všechny byliny pečlivě ponořeny, jinak mají tendenci plesnivět. Macerát nechte pak dva až tři týdny louhovat, pak ho sceďte.

Bylinky se ovšem mohou také používat do pleťových masek, peelingů nebo také do koupelových solí, fantazii se meze nekladou.

Jsou nějaké požadavky na kvalitu bylin používaných na výrobu kosmetiky?

Stejně jako u bylin používaných v kuchyni i zde platí, že by měly být čisté a měly by pocházet z čistého prostředí. Pokud bylinky pěstujete na zahradě, máte vysokou šanci získat rostliny vysoké kvality. Na jejich ošetřování či hnojení nepoužívejte synteticky vyráběné přípravky. Většina těchto rostlin je odolná vůči chorobám a škůdcům a navíc nevyžaduje ani pravidelné hnojení.

Některé škodlivé látky zůstávají v rostlinách v podobě reziduí, která se pak spolu s potravou nebo kosmetickými přípravky dostávají do našeho těla. Pokud se vydáte na sběr do přírody, vyvarujte se skládkám, okolí rušných cest nebo jakémukoliv prostředí, kde by mohla hrozit kontaminace škodlivými látkami z dopravy či průmyslu.

Foto a text: Lucie Peukertová

Olivovému oleji se říká tekuté zlato. Se jakým druhem můžete vařit, a který se hodí jen do salátů?

Málokterá surovina je tak všestranná jako olivový olej. Skvěle se uplatní ve studené i teplé kuchyni, je součástí všelijakých kosmetických produktů a o jeho vlivu na zdraví byla napsána řada textů, které tento středomořský zázrak jenom velebí. Co o něm víme?

Olivovníky se do Evropy dostaly z Asie. Asi tak před 6000 lety se jim zalíbilo u Středozemního moře, jehož oblasti se pro tyto stromy, představující symbol míru, bohatství a slávy, staly domovem.

Nakolik byly olivy spjaty s tehdejším životem charakterizuje například i epos Iliada, v němž se básník Homér zmiňuje o olivovém oleji jako o tekutém zlatě. Není ostatně divu, protože už tenkrát byl oliváč hlavní součástí stravy.

Olivový olej se používal do vařených i studených pokrmů, jejichž součástí byla mouka smíchaná s olivovým olejem. Starověcí Římané si oblíbili dort zvaný vatica, který obsahoval pouze mouku, sůl a olivový olej.

Do oleje se nakládala i různá masa, a to nejenom před vařením, ale olivovým olejem se potírala i těsně před podáváním. Staří Řekové vynalezli salátový dresink, který se skládal z extra panenského olivového oleje, octa, mořské soli a medu.

Článek z magazínu

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Ve jménu krásy i zdraví

Bohatí lidé už tenkrát používali olivový olej do koupelí. Starověcí parfuméři z něj vyráběli parfémy a další kosmetiku, které byly ve starověku velmi ceněné. Jako první uvěřil léčivým schopnostem olivového oleje lékař Hippokratés, který používal masti na bázi olivového oleje k léčbě ran a traumat.

Středověcí lékaři jím léčili také bolesti v krku, řezné rány a modřiny. Kromě zdravé výživy byl olivový olej rovněž ceněný jako při podpalování ohňů v rámci náboženských obřadů. Ostatně, tak rozeznáte pravý extra panenský olivový olej od nepravého; ten skutečný by měl v olivové lampě bez problémů vzplanout.

Článek z magazínu

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Jak si vybrat vhodný olivový olej

V obchodech se setkáte s několika základními druhy. Nejkvalitnější olej se označuje jako extra panenský, tedy Extra Virgin Olive Oil. Měl by se používat pouze ve studené kuchyni, tedy především jako přísada do salátů či různých marinád, které obohatí svou výraznou chutí.

Jelikož se lisuje mechanicky a z těch nejkvalitnějších oliv, tedy bez vysokých teplot a zásahu chemie, uchovává si řadu významných složek a antioxidantů. A to je i důvod, proč tento typ oleje nepatří do teplé kuchyně. Dalším je panenský olivový olej neboli Virgin Olive Oil. Ten už je o něco méně kvalitní a rozdíl se pozná v aciditě.

Na trhu můžete najít rovněž rafinované oleje, které se od předešlých liší zejména výrobou a chemickým zpracováním. Bývají označovány pouze jako olivový olej, Olive Oil. Hodí se pouze na smažení a rozhodně nepatří do salátů či jiné studené kuchyně, protože rafinací obvykle ztrácejí většinu olivové chuti i vůně. V obchodech objevíte ještě olej s označením Pomace.

To je olivový olej, který se vyrábí z pokrutin neboli odpadu z lisování oliv pro panenský olivový olej. Z toho je jasné, že jeho kvalita bude nevalná.

Článek z magazínu

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Benefity olivového oleje

V olivovém oleji najdete řadu vitamínů, a to hlavně A, D, E, K a omega-3 mastné kyseliny. Dále obsahuje také antioxidanty a polyfenoly a řadu dalších, zdraví prospěšných látek.

Olivový olej samozřejmě není lék, ale jeho pravidelná konzumace může podpořit prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním a některým typům onkologických onemocnění.

Kromě toho snižuje špatný cholesterol, tlak a v rámci středomořské diety příznivě působí na udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Středomořská strava omladí mozek!

Obyvatelé Středomoří se pyšní pevným zdravím, známi jsou velkou vitalitou, skvělou náladou a svou dlouhověkostí. Důvodem je typická skladba jejich stravy.

Středomořská strava je pestrá, zdravá, chutná, vyvážená a lehce stravitelná, obsahuje spoustu cenných látek. Výhodou je také jednoduchost přípravy, jídlo se většinou dusí nebo griluje. Že má tento způsob stravování řadu příznivých účinků na naše zdraví, a patří tak podle vědců k nejzdravějším jídelníčkům, se ví už dávno.

Zabraňuje nejen obezitě, ale také vyrovnává krevní tlak, krevní cukr, hladinu cholesterolu, snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění, demence, rakoviny, cukrovky i výskytu onemocnění, jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Slouží jako prevence trombózy i cévních mozkových příhod.

Nyní vědci zjistili, že je tato strava vhodná i pro náš mozek.

Principy středomořské stravy

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Foto: 123rf.com

Středomořská strava klade velký důraz na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a bohaté na bílkoviny a vlákninu. Všechny tyto potraviny zasytí na delší dobu. Základ jídelníčku tvoří čerstvé, sezónní, průmyslově nezpracované suroviny a rozmanité potraviny rostlinného původu: ovoce, zelenina, ryby, ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny a olivový olej jako hlavní zdroj tuků.

Budete mít zájem:  Řada žen nepřenáší, ale má špatně stanovený termín porodu

Konzumenti takové stravy si prodlužují život, prospívají svému srdci. Nyní vznikla zajímavá studie, která prokázala spojitost mezi středomořskou stravou a větším objemem mozku u starších lidí v průměrném věku 80 let.

Zjistilo se, že tito lidé mají ve stáří větší mozek než konzumenti typické západní stravy, více jim to pálí, mozek se jim nescvrkává a atrofie mozku – typický projev stárnutí – se zpomaluje.

Vědci prokázali, že čím více se ve stravování držíme zásad středomořské kuchyně, tím méně se projevuje stárnutí mozku, jako by se náš mozek o 5 let omladil.

Olivový olej – základ všeho

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Foto: 123rf.com

V oblasti Středozemního moře je tento zázrak znám tisíce let. Olivový olej je zde hodně rozšířený, nahrazuje běžné tuky a oleje. Je základní surovinou všech středomořských kuchyní, dodává pokrmům nezaměnitelnou chuť. Ceněn je pro svůj přínos v prevenci srdečních onemocnění a krevního oběhu.

Obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, čímž zabraňuje srdečním onemocněním. Je také zdrojem antioxidantů a vitamínu E, který zpomaluje stárnutí. Důležité je používat extra panenský olivový olej, ten totiž jako jediný obsahuje veškeré látky, protože se vyrábí lisováním za studena.

Inspirujte se

Zvyšte příjem zeleniny – měla by tvořit polovinu z konzumované stravy, dále přidejte luštěniny, ovoce, ryby a obiloviny. Červené maso nahraďte rybami, rybí tuk totiž obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny.

Sádlo, máslo a ostatní tuky vyměňte za olivový olej, který se hodí do salátů i na úpravu jiných pokrmů. Snižte příjem mléka, mléčných výrobků, masa a drůbeže.

Denně si dopřejte jednu sklenku kvalitního červeného vína, a co se týče dezertu, pochutnat si můžete na ovoci, sladkosti by se měly vyskytovat v jídelníčku jenom výjimečně.

Dodržujete při stravování nějaké zásady středomořské stravy? Co tvoří váš jídelníček?

Šárka Nádeníčková

Kdy a na co používat olivový olej v kuchyni

17Srpen

Olivový olej jako zázrak středomořské kuchyně i v kosmetice

Plody olivovníku byly již od samého prvopočátku používány nejen na ochucení pokrmů, ale také v kosmetice, při masážích i náboženských ceremoniích a rituálech. Homérské eposy dokonce popisují užívání olivového oleje pro potřebu úklidu a hygieny.

V kuchyni mají olivové oleje všestranné využití, včetně smažení. Starý mýtus byl, že se hodí pouze do studené kuchyně, není to však pravda.

Ačkoli nejkvalitnější a také nejdražší extra panenský olivový olej se nejlépe vychutná jako dip k pečivu nebo dochucovadlo předkrmů, polévek a salátů, levnější panenský olivový olej je zejména vhodný k tepelné přípravě ryb a darů moře, jelikož se při nižších teplotách nepřepaluje – viz následující tabulku znázorňující bod kouřivosti, který určuje teplotu, kdy začíná zdraví nebezpečné přepalování. Ten je u olivových olejů vyšší než u slunečnicových nebo řepkových olejů: 

  • NERAFINOVANÝ OLEJ                                                                              RAFINOVANÝ OLEJ
  • slunečnicový olej              105-115 °C                                                                      135-150 °C
  • řepkový olej                       105-115 °C                                                                       190-200 °C
  • olivový olej                        150-165 °C                                                                        190-200 °C

Olivový olej na světle oxiduje, proto se uvádí na trh v tmavých skleněných lahvích, nejčastěji v tmavě zelených. Jeho úhlavní nepřátelé jsou světlo, vzduch a vysoké teploty. Pokud vám však během skladování při nižších teplotách olivový olej poněkud ztuhne, není to žádná známka vady. Po přemístění do tepla olej opět zkapalní.

Extra panenský olivový olej základem Středomořské stravy  

V padesátých letech minulého století na Universitě v Minnesotě profesor Ancel Keyes začal studovat životní styl a stravovací zvyky v sedmi zemích světa a jaký je jejich dopad na lidské zdraví.

Výsledek této studie, kterou nazval „Studie sedmi zemí“, byl zcela ohromující.

Bylo zjištěno, že ve středomořských oblastech a v některých asijských zemích, kde se konzumuje velké množství ryb, zeleniny a olivového oleje, je výskyt kardiovaskulárních chorob zcela vzácný.

V důsledku této studie byla tato „ideální dieta“ nazvaná „Středomořskou stravou“, která reprezentuje model zdravé výživy.

Zejména extra panenský olivový olej je velmi bohatý na přírodní antioxidanty a mononenasycené tuky, které jsou pro naše zdraví velmi důležité, neboť zabraňují škodlivému působení volných radikálů, snižují proces stárnutí našich buněk a výskyt srdečních a cévních onemocnění.

Kyselina olejová v něm obsažená zvyšuje také vylučování žluči, usnadňuje trávení, zlepšuje obranyschopnost našeho imunitního systému a je bohatá na vitamíny A, D a E.

Středomořskou stravu tvoří základní potraviny, které mohou být domorodého původu nebo přivezené Araby z východu (např. luštěniny, rýže, těstoviny, cibule, cukety, okurky, lilek) a po objevení Ameriky dovezené i ze západu (např.

kukuřice, brambory, rajčata, papriky, chilli papričky aj.).

Hlavním aspektem této diety je poměrně vysoká konzumace olivových olejů, luštěnin, nerafinovaných cereálií, ovoce a zeleniny, střední až vysoká konzumace ryb a střídmá konzumace vína a mléčných výrobků (většinou jako sýr nebo jogurt) a nízká konzumace masa a masných výrobků. 

Olivový olej a jeho účinky na naše zdraví

Olivový olej je označován za tekutý zázrak, jehož původ sahá do Středomoří. Tamní obyvatelé požívají lžíci olivového oleje každý den na lačno před snídaní a možná i díky tomu a spojení větší konzumace mořských ryb tyto národy patří k těm  nejzdravějším v Evropě.

10 hlavních účinků

  1. Zpomaluje stárnutí
  2. Skvělé antioxidační účinky
  3. Podpora funkce žlučníku
  4. Výrazně snižuje hladinu cholesterelu v krvi
  5. Napomáhá trávení
  6. Pomáhá ostatním vitamínům ke vstřebávání do organismu ( díky obsahu vitamínů A,D,E,K )
  7. Snižuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
  8. Bojuje proti zánětům mozku
  9. Působí proti zácpě a nadýmání
  10. Čistí mozek od škodlivých bílkovin, které podporují rozvoj např. Alzheimerovy choroby

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 17.08.2018 0

Olivový olej: Extra virgin, virgin nebo z pokrutin? Jak se v nich vyznat a který je nej?

Už Homér nazval olivový olej „tekutým zlatem“ a není se čemu divit. Tento rostlinný olej, získávaný ze zralých plodů olivovníku, je obživou pro mnoho lidí po celém světě a významným zdrojem živin pro celou planetu.

Vždyť také stromy olivovníku zabírají její obrovskou plochu  9,6 milionů hektarů! Projděte se alejí předností olivového oleje s námi a naučíme vás, jak poznat jednotlivé druhy oleje i jeho kvalitu.

Olivový strom je jedním z nejpěstovanějších stromů na světě. Plocha 9,6 milionů hektarů, kterou stromy zabírají, je asi dvakrát rozsáhlejší než půda věnovaná jabloním či banánovníkům. Olivovník předčí jen kokosové a olejové palmy. 

95 % všech olivových stromů čili i většina celkové produkce olivového oleje pochází z oblasti Středomoří. Třemi největšími producenty na světě jsou Španělsko, Itálie a Řecko, pětici uzavírá Turecko a Maroko.

Budete mít zájem:  Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Druhy olivových olejů aneb jak číst etikety?

Jaké druhy olejů můžeme používat?

Nejkvalitnější olivové oleje jsou tzv. panenské.

To znamená, že byly co nejrychleji (ideálně do 4 dnů od sběru) plody vylisované pouze mechanickou cestou, bez užití jakýchkoli chemikálií, a zpracovávané pouze za teploty do 50 °C.

Tyto oleje jsou vhodné jak k přímé konzumaci ve studené kuchyni, např. jako přísada do salátů, tak i na vaření či smažení při nižších teplotách.

Jaké druhy olivových olejů tedy známe?

1. Extra panenský (Extra virgin olive oil): Jedná se o olivový olej té nejvyšší kvality, obsahuje méně než 0,8 % volných kyselin na 100 g, má nejvýraznější chuť. Tento nejkvalitnější olej tvoří pouhých 10 % z celosvětové produkce. Avšak zajímavé je, že až 80 % celkového množství olivového oleje pocházejícího z Řecka, je právě extra panenský olej.

2. Panenský (Virgin olive oil): Zásadní rozdíl mezi extra panenským a panenským olivovým olejem je v obsahu volných kyselin. V případě tohoto méně kvalitního jsou to maximálně 2 % na 100 g.

3. Rafinovaný (Refined olive oil): Rafinované oleje se od panenských neliší v obsahu volných kyselin (obsah okolo 0,5 %), ale zejména ve způsobu výroby. Tyto oleje jsou získávány tepelným zpracováním (až 90 °C) a následně jsou chemicky ošetřeny.

Olivový olej bohužel rafinováním ztrácí typickou barvu, vůni i chuť. Na etiketách bývají označovány jako „Pure olive oil (Čistý olivový olej)“ nebo pouze „Olive oil (Olivový olej)“ a jsou vhodné zejména ke smažení než k přímé konzumaci.

4. Olivový olej z pokrutin (Olive pomace oil): Zjednodušeně se dá říct, že tento olej je vyroben z odpadu, který zbyl z výroby kvalitního panenského olivového oleje. Pokud chce výrobce využít olivy opravdu do poslední kapky, musí při zpracování těchto zbytků použít chemickou cestu.

Takový olej je v podstatě chemicky upraven a jeho kvalita je nevalná. Bývá označován anglickým slovem „Pomace“.

Čtení na podobné témaOlivy: symbolické plody Athénina daru – do mýdla, na pizzu i silvestrovské kanapkyPřečíst

Výroba panenského olivového oleje krok za krokem

Důležité je dobré umytí oliv

Při výrobě extra panenského olivového oleje se musí sledovat hned několik zásadních parametrů, které začínají už u sběru plodů.

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Řecka – srovnání a doporučení

Kdy?

Nejkvalitnější olej je získáván z oliv, které již obsahují dostatečné množství oleje, ale zatím nejsou dokonale zralé (tyto zralé plody mají totiž vyšší sklony k hnilobě a spadlé plody jsou navíc k výrobě tohoto typu oleje nepoužitelné). Proto je nejdůležitější odhadnout správnou dobu sběru.

Jak?

Nejideálnější je sbírat plody ručně přímo ze stromu – je to však metoda náročná na čas, pracovní sílu a tudíž i na finance.

Dalším faktorem určujícím kvalitu oleje je jeho kyselost (acidita), olivy by měly být co nejméně poškozeny, do zpracování by se neměly přimíchat jiná tělesa (větvičky, lístky apod.

) a měly by být zpracovány co nejdříve po sklizni, aby se zabránilo případné plísni či kvašení. Poté nastává fáze čištění plodů. Jednak od cizích těles a za druhé ve vodní lázni například od hlíny apod.

Takto očištěné plody se celé včetně pecky melou na co nejjemnější pastu, která by neměla být vystavena oxidaci. Pasta se musí smíchat s tekutinou, která se oddělila při mletí. Tento proces probíhá mícháním za teploty okolo 25 °C.

Kde?

Celá hmota je následně vystavena odstřeďování, kdy dochází k oddělení pevných částí od tekuté. Posledním krokem je oddělení oleje od vody a následné stáčení čistého oleje do nerezových tanků, které jsou skladovány při teplotě okolo 15 °C bez přístupu vzduchu. Olivový olej totiž na světle oxiduje, proto je nutné jej prodávat a skladovat v tmavých lahvích.

Využití v kuchyni, kosmetice i při léčbě kůže

Olivový olej hojně využívaný i v kosmetice

Sáhneme-li po zdravotních přednostech olivového oleje, pak musíme zmínit, že je zdrojem významných živin tolik prospěšných pro lidské tělo, zejména mononenasycených mastných kyselin a vitamínů E a K. Nikoho z nás tudíž nepřekvapí, že je nejen základem středomořské kuchyně, ale jeho využití je ještě mnohem širší. Je totiž základní surovinou také v kosmetickém či farmaceutickém průmyslu.

Kuchyně

Obecně platí, že olej získávaný za studena, by se měl používat ve studených pokrmech, olej získávaný za tepla, k tepelné přípravě jídel. Nicméně i panenský olej může být použit k vaření či smažení, ale musí se dávat pozor na teplotu, ta by totiž neměla přesáhnout 210 °C. 

Víte, že olej by měl být pro studenou kuchyni zpracován do 1 roku od jeho výroby? Potom už je vhodnější spíš pro kuchyni teplou.

Kosmetický, farmaceutický průmysl

Olivový olej je základem pro výrobu některých pleťových či tělových krémů nebo mýdel. Olivová mast například přináší úlevu pro fyzicky namáhané svalstvo, olivový krém je doporučován používat pro zklidnění pokožky po opalování či na namáhané vlasy.

Vliv olivového oleje na lidské tělo  chrání žaludek i srdce

Olej je hojně využívaný v lékařství

Již za doby egyptských faraonů byl olivový olej užíván jako čistící, hydratační a antibakteriální prostředek. Homér pojmenoval olivový olej jako tekuté zlato a skutečně, v antickém Řecku měl tento „zázrak“ široké využití od kulinářství, po lékařské účely, které poprvé vědecky dokázal Hippokrates, praotec všech lékařů, jež olej doporučoval i k léčbě cholery či vředů.

Dnes už víme, že olivový olej příznivě ovlivňuje metabolismus a trávení či funkci žlučníku. Má detoxikační a antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá bojovat proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním a proti stárnutí.

Které oleje jsou ty nejlepší na světě? Poradíme!

Který olej je ten nejlepší?

V roce 2013 byla celková produkce olivového oleje vyčíslena na 2,8 milionů tun. Z toho 39 % světové produkce pochází ze Španělska, 16 % z Itálie a 11 % z Řecka. Jak jsou na tom oleje, co se týče kvality? Jaký olej považují místní ve své zemi za ten nejlepší? A jaký si koupit v obchodě, případně dovézt domů jako suvenýr z cest?

Podle mezinárodní soutěže The best olive oils 2015 pořádané v New Yorku, vybíráme ty, které byly oceněny zlatou medailí v kategorii organických olejů

Nejlepší olivové oleje ze Španělska: Největší objem olivového oleje na světě se vyprodukuje ve Španělsku, konkrétně v oblasti Andalusie. V posledních letech se začínají Španělé soustředit více na kvalitu než na kvantitu, což se jim samozřejmě vyplácí. Třemi nejlépe hodnocenými oleji tohoto roku byly:

  • Finca La Torre Seleccion Hojiblanca z Malagy
  • Acietes 2B z Cordoby
  • Vieiru Organics DOP z provincie Cáceres

Nejlepší olivové oleje z Itálie: Nejvíce olivového oleje z Itálie se vyrobí v Toskánsku, především v okolí měst Florencie, Siena a Pisa. Na přelomu let 2014/2015 byla produkce oliv v Itálii bohužel jedna z nejnižších v moderní historii, přesto se však italské olivové oleje stále drží mezi světovou špičkou. Mezi třemi nejlepšími italskými oleji byly vyhlášeny:

  • Agrestis Nettaribleo DOP Bio
  • Villa Zattopera ze Sicílie
  • 7c z Trentina

Nejlepší olivové oleje z Řecka: Řecko mívalo vždy výsostné postavení v produkci kvalitního olivového oleje. Olivové háje najdeme v Řecku téměř všude, ty nejznámější produkty pocházejí z Kréty a Peloponésu. Za trojici nejlepších byly vybrány:

  • Bisphere z oblasti Messenie na Peloponésu
  • Tsounati z Kréty
  • Mythocia Bio Olympia PGI z oblasti antické Olympie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector