Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Objevil se další velký problém související s epidemií covidu-19. Vědci po celém světě evidují značný nárůst počtu pacientů s cukrovkou, kteří předtím prodělali právě nemoc…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Každé kilo se počítá a člověk, byť jen s pár kily navíc, by měl počítat s potížemi – přetíženými klouby, namáhaným srdcem a narušeným cévním systémem. Nadváha…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Při včasné diagnostice onemocnění ledvin a vhodné léčbě lze často předejít celé řadě komplikací a náročných srdečních operací. Choroby srdce a onemocnění ledvin spolu souvisejí.…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Prediabetes naznačuje zvýšení hladiny cukru v krvi a dá se ještě zabránit propuknutí cukrovky 2. typu. Jde o poslední varování před plným vývojem diabetu 2. typu.…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

V našem těle najdeme miliardy rozvětvených nervů, které přenášejí zprávy do mozku a míchy. Když náš nervový systém funguje správně, mozek dostane informace k pohybu…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Skořice je aromatické koření s velkými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Obsahuje mnoho speciálních sloučenin, které mají spoustu blahodárných účinků. Lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 4…

Na těle se někdy objevují modřiny, jejichž příčina není zcela jasná. Obvykle zapomínáme na malá zranění, která by takové modřiny mohla mít na svědomí. Pravdou…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Svátky klidu, rodinné pohody, ale také jídla jsou opět tady. Jak se ale, zvláště s tím posledním a v dnešní době nedílným atributem Vánoc, vyrovnat,…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Cukr a sůl patří mezi látky, které jsou pro naše tělo přirozené. Přesto je někteří odborníci na výživu nazývají bílými jedy. Máme se bát cukru…

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Naše tělo je určeno k pohybu. Potřebuje pohyb, přesto mnozí z nás většinu dne prosedí. Sedí v práci, sedí doma u televize či počítače. Sedavý…

Prediabetes jako poslední varování, než udeří cukrovka, které se už nezbavíte. Rozpoznejte příznaky včas a vyhněte se jí

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Prediabetes je období, kdy nám tělo naznačuje zvýšenou hladinu cukru v krvi. V této době můžeme zabránit propuknutí diabetu druhého typu. Dejte na poslední varování.

Jde o fázi, kdy naše slinivka ještě stále produkuje dostatek inzulinu, ale následně pak již v menším množství odbourává cukr z krevního řečiště. Tím často dochází k rozvoji inzulinové rezistence. To je stav, který předchází vývoji cukrovky 2 typu.

Příznaky během prediabetes

Prediabetes je období před vznikem cukrovky a jsme bez příznaků. Signály, které k nám tělo vysílá, jsou slabé a často přehlížené. Pokud tedy máte-li některý z námi popsaných příznaků, je nejvyšší čas si nechat zkontrolovat hladinu cukru v krvi.

Prediabetes často doprovází

  • tmavší kůže v podpaží, na krku, kolem kloubů a svalů
  • lesklé a šupinaté skvrny na kůži a voskovitá pokožka
  • ztráta vlasů
  • zvýšený pocit žízně
  • časté močení
  • nepravidelné vyprazdňování
  • únava
  • dna
  • obezita
  • vysoký cholesterol
  • vysoký krevní tlak
  • genetické předpoklady

Zdravější strava a životní styl

Dbejte na vyváženou stravu bohatou na vlákninu, kvalitní sacharidy, ovoce, zeleninu a chudší na bílkoviny, což vám pomůže vyvážit hladinu cukru v krvi. Dodávejte tělu živiny nezbytné pro udržení energie a pocitu sytosti po celý den.

Pravidelný pohyb

Dodržujte pravidelné procházky, pohyb a cvičení. Čerpejte na slunci vitamin D, dýchejte čerstvý vzduch a oblíbenou fyzickou aktivitu zařaďte na každý den.

Zaměřte se na snížení nadváhy

Nadváha a obezita zvyšuje riziko, že se z prediabetického stavu vyvine diabetes. Důležité je zhubnout a udržet si zdravou váhu. Zdravější stravovací návyky a pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na naši přiměřenou hmotnost.

Doplňte ženšen, chrom a hořčík

Ženšen velmi dobře přispívá ke snížení hladiny glukózy po jídle a hladiny cukru v krvi. Poskytuje tělu velmi dobrou ochranu proti vyvinutí cukrovky.

Přidejte do svého jídelníčku i antidiabetický minerál chrom podporující schopnost těla produkovat glukózový toleranční faktor pro inzulinovou účinnost. Najdete ho v brokolici, obsahuje ho ječmen a oves.

Hořčík reguluje schopnost těla vylučovat inzulín a regulovat cukry v krvi. Obsahuje ho špenát, dýňová semena, mandle a avokádo.

Foto: Freepik

Včasné varování

Asi pět procent populace má tzv. prediabetes a mnozí o něm vůbec nevědí. Toto období probíhá většinou naprosto tiše. Pokud je objeveno, pak většinou při screeningových vyšetřeních u praktického lékaře, internisty či jiného lékaři při sledování jiného onemocnění. Jedinou možností včasné diagnózy poruchy glukózové tolerance jsou totiž krevní testy.

Prediabetes probíhá bez příznaků, teprve v pozdějším stadiu, kdy už jsou hodnoty glykemie vyšší, si můžete všimnout toho, že máte větší žízeň, chodíte častěji močit, máte jakoby rozmazané vidění, trpíte plísňovým nebo kvasinkovým onemocněním nebo jste extrémně unavení.

Tento stav bývá často odhalen u predisponovaných osob – to je u lidí s obezitou, lidí, kterým bylo 45 let a nemají dostatek fyzické aktivity, nebo u těch, u nichž je v rodině diabetes II. typu.

Zvláštním příznakem mohou být i oblasti tmavé kůže (akantóza), objevují se na krku, v podpaždí, na loktech, kolenou a kloubech.

Rodinná anamnéza a nadváha

K rizikovým faktorům poruchy glukózové tolerance patří rodinná anamnéza, má-li někdo v rodině cukrovku II. typu. Následuje nadváha typu „jablko“, obezita, vysoký krevní tlak a porucha metabolismu tuků.

Na pozoru musí být i nastávající maminky v souvislosti s těhotenskou cukrovkou. Rizikový je taktéž syndrom polycystických ovarií, protože souvisí s inzulinovou rezistencí.

Prediabetes neznamená, že vás nevyhnutelně postihne cukrovka – dá se říci, že jde o určité varování.

Budeme-li léčit poruchu glukózové tolerance, vzniku diabetu II. typu můžeme zabránit. Neléčená či špatně kompenzovaná cukrovka s sebou přináší další komplikace. Ty se projevují postižením cév, častější je i výskyt kardiovaskulárních onemocnění, hlavně jde o zvýšené riziko infarktů myokardu a cévních mozkových příhod.

Změny, které k těmto problémům vedou, se pravděpodobně vyvíjejí už v období prediabetu. Porucha glukózové tolerance se v průběhu let rozvine do cukrovky II. typu. Většinou tomu lze zabránit pouhou úpravou stravovacího režimu. Jak již bylo řečeno, většina z nás o svém prediabetu neví.

Jenže už tento stav znamená riziko cévních komplikací.

Hodně záleží na tom, kolik je nám let, jaké máme zaměstnání, jestli provozujeme nějaké fyzické aktivity nebo zda se léčíme s nějakým jiným onemocněním.Základem je pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Nutný je omezený příjem sacharidů. K pití volíme raději vodu, neslazené čaje nebo nízkoenergetické tekutiny.

V období prediabetu není třeba přesně hlídat, kolik jídel denně jíte. Stačí si jen uvědomovat, co jíte. Diabetik II. typu vyrůstá na klasické české kuchyni. Dokáže-li diabetik II. typu zhubnout, upraví se obvykle hodnota glykemie do takové míry, že žádná další opatření (léky, inzulin) nejsou třeba.

V období prediabetu je normalizace glykemie samozřejmě snazší.

Byla-li vám diagnostikována porucha glukózové tolerance, základem léčby je změna životního stylu. K tomu patří snížení hmotnosti při nadváze, alespoň o pět až deset procent. Pokud to prediabetik neudělá, onemocní dříve nebo později cukrovkou a bude mít předepsanou dietu. Pokud ji nebude dodržovat, dostane léky.

Nebude-li nadále dodržovat doporučení lékařů, bude si nakonec muset píchat inzulin. A musí počítat s tím, že se mohou dostavit komplikace. Riziko mrtvice a infarktu jim hrozí pětkrát častěji než zdravým lidem.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Těhotné Diskuze?

Mezi drsné následky patří rovněž slepota, selhání ledvin nebo amputace nohou v důsledku prokrvení dolních končetin.

Pro zjištění poruchy glukózové tolerance se běžně používají dva testy. Tím prvním je měření glykemie nalačno – při prediabetu je hladina krevního cukru mezi hodnotami 5,6-6,9 mmol/l.

Pak přijde na řadu orální glukózový toleranční test. Vypijete glukózu rozpuštěnou ve vodě a dvě hodiny poté se vám změří hladina cukru v krvi. V případě prediabetu stoupá na 7,8-11,0 mmol/l.

Při hodnotách na 11,1 mmol/l jde již o samotný diabetes mellitus.

Můžeme snížit riziko vzniku cukrovky?

Člověk s cukrovkou si dlouho nemusí jejích příznaků všimnout. Cukrovka zahrnuje skupinu několika typů onemocnění, kterým je společná zvýšená hladina cukrů v krvi. Jen malá část nemocných ji má vrozenou, kdy se jedná o diabetes I. typu.

Většina lidí cukrovku získá vlastním přičiněním, a to nesprávnou životosprávou – pak se jedná o diabetes II. typu.Do ordinací diabetologů se dostává čím dál více lidí mladého věku, dokonce i školáků, kterým chybí pohyb.

Nejvíce nemocných je však mezi lidmi středního věku.

Na počátku změn vedoucích ke vzniku cukrovky II. typu stojí nevhodná a nepravidelná životospráva.

Pokud už od dětství jíte velké množství jídel s velkým obsahem tuku a cukru, dopřáváte si sladké nápoje a místo pravidelného pohybu sedíte doma u počítače, později vás zcela jistě pohltí práce a stres s ní spojený, s odpočinkem a spánkem to také nepřeháníte, pak se kolem 40.

či 50. roku věku dozvíte právě tuto diagnózu. Kromě cukrovky vám hrozí i obezita, onemocnění srdce a cév, potíže s klouby, dokonce i rakovina.Vznik cukrovky I. typu pacient sám neovlivní – jeho slinivka břišní vůbec neprodukuje a pacient jej musí dostávat zvenčí.

U cukrovky II. typu se sice inzulin stále vyplavuje, avšak z různých důvodů dochází k jeho nesprávnému využití a následnému nedostatku. Až 92 % diabetiků patří právě k diabetikům II. typu.

Inzulin (podle latinského insula – ostrov) je hormon, jehož výrobu mají na starosti malé Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní. Úkolem inzulinu je vychytávání cukru z krve a jeho předávání životně důležitým orgánům a tkáním, které jej využívají jako palivo. Je-li cukru v krvi dlouhodobě nadbytek, rozpoutají se potíže v podobě cukrovky.

Signály onemocnění

Po stavech zvýšené únavy, žízně, častého močení a úbytku na váze přicházejí další potíže, které vzbudí vaši pozornost – jde například o poruchy zrakové ostrosti, zhoršený sluch nebo svědivé kožní infekce. K méně běžným příznakům, jež mohou být způsobeny vysokou hladinou cukru v krvi, patří i záněty dásní.

Méně častým průvodním znamením může být zabarvení kůže v oblasti za krkem. Způsobuje jej ztráta citlivosti na hormon inzulin. Zhruba 10-20 % lidí, u kterých je později zjištěna cukrovka, trpí postižením nervů – a to se může projevovat mravenčením, nejčastěji v dolních končetinách.

Pokud se u vás uvedené obtíže objeví, myslete na to, že by mohlo jít o cukrovku, a nechte si raději „cukr“ změřit.Neléčená cukrovka může i zabít, přinejmenším způsobuje těžká postižení nejdůležitějších systémů těla.

Chronické komplikace jsou způsobeny postižením velkých cév (v srdci, mozku, dolních končetinách) i malých cév (tyto se projeví sníženou funkcí ledvin a poruchami zraku a nervů).

Nebezpečí vzniku cukrovky zvyšuje:

  •          Nezdravá a nepravidelná strava
  •          Nadbytek tučných a sladkých potravin a sladkých nápojů
  •          Nadměrná konzumace alkoholu
  •          Nedostatek pohybu, nadváha a obezita
  •          Příliš mnoho stresu a nekvalitní spánek

Dopřejte si dostatek pohybu. Velmi vhodnou pohybovou aktivitou je obyčejná chůze.Zhubněte. I malý úbytek na váze zpomalí rozvoj onemocnění. V kombinaci se cvičením je redukce hmotnosti téměř dvakrát tak účinná než užívání léků. Ti, kteří cvičili třicet minut denně pět dní v týdnu a snížili svou hmotnost o sedm procent, snížili riziko vzniku cukrovky o 58 %.

Užívejte vápník a vitamin D. Podle odborných studií užívání 1200 miligramů vápníku a 800 IU vitaminu D snížilo riziko vzniku cukrovky o třetinu.Nekuřte. Kouření zvyšuje riziko vzniku mnoha závažných onemocnění, včetně cukrovky.Vyhýbejte se antistresovým situacím nebo je vyvažujte vhodným odpočinkem.

Příliš mnoho stresu zvyšuje riziko vzniku mnoha civilizačních onemocněníOmezte alkohol. Maximální denní dávka pro muže je 0,5 l piva nebo 2 dl vína, u žen se toleruje polovina. Pijte dostatek tekutin, tekutiny pomáhají vyplavovat škodliviny z těla.

Dopřejte si dostatek ovoce a zeleniny a omezte živočišné oleje, tučné potraviny, uzeniny a sladkosti. Předejdete tak vzniku nadváhy.

Kontrolujte diabetes. Pravidelné měření hladiny cukru v krvi může odhalit případné potíže ještě dřív, než je pocítíte.

Život diabetika

Cílem léčby diabetu je předcházet výkyvům hladiny krevního cukru a zajistit, aby byla co nejstabilnější.I když léčba diabetu I. i II. typu za posledního půlstoletí zásadně pokročila, stále jde ale o nemoc, která je nevyléčitelná.

Lékaři cukrovku nejčastěji odhalí náhodně při preventivním vyšetření z rozboru krve, protože prvním signálům – zvýšené únavě, nedostatečné erekci u mužů nebo větší žízni lidé nevěnují pozornost, nebo je přičítají jiným zdravotním problémům.

Do diabetologické ambulance pak lidé musí docházet pravidelně.

Jedním z nejdůležitějších faktorů u diabetu je to, jak se pacient stravuje a jaký je jeho životní styl.Na pozoru by se při stravování měli mít zejména lidé, kteří musejí být léčeni inzulinem. Riziko příliš vysoké hladiny krevního cukru po jídle se týká pacientů s oběma typy diabetu.

Diabetiků I. typu, kterých je u nás asi 60 tisíc, se vysoká hladina krevního cukru po jídle týká více než 90 %. Totéž platí o pacientech s diabetem II. typu, kteří se léčí inzulinem. Těch je zhruba 160 tisíc. Hladinu krevního cukru je potřeba sledovat nejen kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu, ale také s ohledem na pozdní komplikace diabetu.

Pokud se totiž pacienti nestarají o svůj stravovací režim, nedodržují správné načasování inzulinové terapie a nekontrolují si hodnoty krevního cukru, vystavují se riziku akutní hyperglykemie a tím spojenému bezprostřednímu riziku zhoršení celkového stavu, včetně možné poruchy vědomí.

Zároveň s každým zvýšením krevního cukru nad doporučené cílové hodnoty výrazně stoupá riziko pozdních komplikací diabetu s poruchou funkce důležitých orgánů.

Stravování, složení stravy a léčba inzulinem jsou ale velmi komplikovaná záležitost. Zejména u pacientů s diabetem I. typu, kde je inzulin jedinou možností léčby, se nevyhneme jeho pečlivému dávkování k jídlu tak, aby po jídle byla hodnota krevního cukru v cílovém rozmezí.

K tomu jsou potřebné moderní inzuliny, moderní principy flexibilního dávkování inzulinu, spolupráce s nutričními terapeuty a zejména ochota pacientů.V České republice se v současnosti jiná než moderní inzulinová léčba nepoužívá. Léčí se bazálními inzulinovými analogy, které mají prodloužený a vyrovnaný účinek a které se musejí užívat 20 až 30 minut před jídlem.

Nově jsou k dispozici i rychlé inzulinové analogy k jídlu, které mají účinek rychlejší. Novější, rychle působící inzulin má nové složení, díky němuž se rychle vstřebává i působí, a proto je možné ho podávat bezprostředně před jídlem většině pacientů, kteří krátkodobě působící inzulin k jídlu potřebují.

Budete mít zájem:  Přecházíte chřipku? Riskujete doživotní následky

Na druhou stranu je ale třeba zdůraznit, že i při moderní inzulinové léčbě je třeba znát zásady flexibilního dávkování inzulinu, kdy pacient musí umět počítat sacharidy v jídle a znát svou citlivost na inzulin tak, aby si aplikoval správnou dávku.

Kolísání hladin krevního cukru

Diabetici si musejí hodnotu glykemie hlídat, protože jen tak předejdou zdravotním komplikacím. Opakované výkyvy hladiny krevního cukru ohrožují jejich zdravotní stav – mohou způsobit postižení ledvin, ztrátu zraku, mozkovou mrtvici nebo infarkt myokardu. Výkyvy hladiny krevního cukru po jídle navíc znepříjemňují každodenní život – ovlivňují pracovní výkon a celkovou kondici.

Hladina krevního cukru po jídle se může dostat na příliš vysoké hodnoty například vlivem špatného načasování aplikace inzulinu. K tomu dochází, pokud pacienti nedodrží dosud nezbytný dvaceti- až třicetiminutový interval aplikace před jídlem. Velmi málo pacientů toto doporučení dodržuje, většina z nich upřednostňuje aplikaci inzulinem těsně před jídlem nebo i po něm.

Pokud však pacienti nedodržují doporučené načasování inzulinu, mohou jen s velkými obtížemi dosahovat uspokojivých hodnot krevního cukru po jídle. Proto lékaři vítají možnost nové, rychlejší léčby. Moderní inzulinová léčba, při které se krátkodobě působící inzuliny aplikují těsně před jídlem, znamená pro pacienty méně plánování.

Krátkodobě působící inzulin k jídlu, u kterého stačí aplikovat dávku jen několik minut před jídlem, přispívá ke správnému přesunu glukózy z krve do buněk organismu. Hladina krevního cukru, tedy glykemie, se nepřiměřeně nezvedne a pacient si drží hladiny cukru pod kontrolou.

Vyšší hodnoty krevního cukru pacienty zbytečně zatěžují, přispívají k rozvoji komplikací a někdy je nutí i k aplikaci dalšího inzulinu, což může vést až k předávkování pacienta a následné hypoglykemii, která je také velice škodlivá.

Cílem léčby diabetu je výkyvům hladiny krevního cukru předcházet a zajistit, aby byla co nejstabilnější. Moderní terapie, při níž se aplikuje inzulin k jídlu, se snaží co nejvíce napodobit fyziologickou sekreci inzulinu u osoby, která nemá diabetes.

Cukrovka si s covidem-19 rozumí. Nebezpečí hrozí i diabetikům, kteří jsou jinak fit

Skoro polovina Američanů, kteří zemřeli na covid-19, měla jednu společnou charakteristiku: měli cukrovku. Že je kombinace těchto dvou nemocí nebezpečná, řada diabetiků ví. Vysoké ceny inzulinu v USA ale nutí tyto lidi chodit do práce, kde se pak často nakazí. Tamní lékaři marně vyzývají úřady, aby konaly.

„Pomyslela jsem si: Panebože, mohlo by se to stát i mně,“ říká reportérovi agentury Reuters Devon Brumfieldová, které v březnu zemřel otec. Když byl ještě naživu, poslouchala ho v telefonu, jak jen stěží popadá dech.

Její čtyřiašedesátiletý otec měl diagnostikovanou cukrovku. I to byl důvod, proč jeho nejmladší dcera Devon naléhala, aby navštívil lékaře. Další den zkolaboval a zemřel ve svém domě ve městě New Orleans. 

Brumfieldová se brzy dozvěděla příčinu: akutní dýchací potíže způsobené covidem-19. V úmrtním listu stálo, že cukrovka hrála v průběhu nemoci zásadní roli. Brumfieldová přitom, stejně jako její otec, má cukrovku 2. typu a děsí se, že ji může potkat stejný osud. 

Její strach je opodstatněný. Ve Spojených státech bylo provedeno několik výzkumů, z nichž ten poslední, publikovaný Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ukázal alarmující čísla: 40 procent těch, kteří na covid-19 zemřeli, byli cukrovkáři. 

To navíc potvrdila i nezávislá analýza dat agenturou Reuters. Jenže některé americké státy, například Kalifornie, ve svých statistikách neuvádějí průvodní nemoci jako cukrovku, a data jsou tak neúplná.

„Sama cukrovka byla už tak plížící se pandemií. Příchod covidu-19 jí jen dodal na rychlosti,“ říká Elbert Huang, profesor medicíny a ředitel výzkumného centra na univerzitě v Chicagu. 

Že je cukrovka v kombinaci s koronavirem velmi nebezpečná, přitom není žádná novinka. Už dřívější pandemie SARS a MERS, obě způsobené příbuznými koronaviry, ukázaly, že 20 procent z celkového počtu úmrtí tvořili diabetici. U ptačí chřipky měli zase lidé s cukrovkou třikrát vyšší pravděpodobnost, že se budou muset léčit v nemocnici. 

Byl v kondici, přesto zemřel

Současná pandemie udeřila ve Spojených státech zejména na jihu země, odkud pochází 40 procent z diabetiků, kteří na nemoc zemřeli. Mezi pacienty byli i lidé ve věku od 30 do 40 let. Lékaři v těchto státech přitom varovali, že péče o diabetiky je značně omezená koronavirovými opatřeními. 

To potvrzuje i zdravotní sestra z města Montgomery ve státě Alabama Sarah Hunter Frazerová. S pacienty cukrovkáři komunikuje on-line přes počítač. Pokud jsou jejich problémy vážné, setkávají se osobně ve venkovních prostorách kliniky. 

Covid-19 ale zabíjí i v případech, kdy jsou diabetici ve výborném zdravotním stavu. Dokládá to třeba příběh Clarka Osojnického z Minnesoty. O možných rizicích koronaviru ve spojení s cukrovkou slyšel, měl ale pocit, že když se bude udržovat v kondici, nebezpečí mu nehrozí.

„Byl nesmírně aktivní, pořád musel něco dělat,“ popisuje jeho žena. 

Komplikace se objevily krátce poté, co si šel šestapadesátiletý Osojnicky zaběhat se psem do tělocvičny. Po třech dnech se objevily horečka, bolesti, kašel a dušnost. Nedlouho poté skončil v nemocnici na plicním ventilátoru, kde 6. dubna zemřel. 

Ve státě Minnesota bylo takových úmrtí 255, nejmladšímu pacientovi bylo pouhých 34 let.

Chodí do práce, aby si mohli dovolit inzulin

Velmi vysoké ceny inzulinu a dalších medikamentů, které jsou pro diabetiky nepostradatelné, navíc dohnaly spoustu Američanů během pandemie do tíživé situace. Kdyby zůstali doma na neplacené dovolené, ochránili by sice své zdraví, ale neměli by pak peníze na inzulin. Velká část diabetiků tak raději jde do práce, kde často riskuje, že se nakazí. 

Americká asociace diabetiků (ADA) se snažila tlačit na jednotlivé americké státy, aby zajistily léky pro co nejvíce lidí a aby regulovaly jejich ceny. Požadavky asociace ale téměř nebyly vyslyšeny.

Robert Washington byl jeden z Američanů, kteří museli i navzdory pandemii a své cukrovce chodit do práce. Potřeboval peníze, aby zaplatil léky. Jeho zaměstnavatel, nejmenované kasino v Arizoně, mu slíbil, že službu hlídače bude moci vykonávat sám v golfovém vozítku. 

Po nástupu do práce ale osmašedesátiletého muže postavili před vstupní bránu, kudy do kasina proudily davy lidí. Mnozí z nich nedbali na doporučená opatření. 

„Šokovalo ho, co viděl,“ říká nyní jeho dcera Lina. Nedlouho poté Washingtona pozitivně testovali na covid-19. Do 14 dnů zemřel na nemocničním lůžku. O týden později, zhruba v polovině června, bylo kasino zavřeno, protože počet nakažených v celé Arizoně exponenciálně vzrostl. 

Budete mít zájem:  Příznaky Otravy Jedem Na Krysy?

Washingtonova dcera byla jeho smrtí zdrcena. Říká to, co opakují i zdravotničtí experti: jeho smrti se dalo do značné míry předejít. Stejně jako u 40 procent ostatních zemřelých diabetiků.

Viru se u diabetiků daří, říkají vědci

Už po několik měsíců se vědci snaží přijít na spojení mezi cukrovkou a koronaviry. Proč je u diabetiků vyšší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni nebo nemoci podlehnou? Důvodů je několik.

Diabetes oslabuje srdce, plíce, ledviny. Tedy stejné orgány, na které útočí i virus. Mezi těmi, kteří covidu-19 podlehli, byli i lidé s obezitou nebo vysokým krevním tlakem. Mnozí z nich měli navíc právě cukrovku.

Na mikroskopické úrovni může diabetikům vadit vysoká hladina glukózy a lipidů v těle. U některých pacientů lékaři vypozorovali jev, který nazývají „cytokinová bouře“. Označili tak závažnou imunitní reakci, při které si tělo nadměrně vyrábí protein cytokin. Organismus pod tíhou tohoto nadbytku zkolabuje a pacient umírá. 

„Je to jako skládačka, vše je vzájemně propojeno,“ uvádí Charles Dela Cruz, který působí na americké Yaleově univerzitě jako výzkumník.

Vysoká hladina cukru v krvi je tedy hlavním faktorem, který v průběhu nemoci covid-19 ovlivňuje imunitu. Výzkumy navíc ukázaly, že viru se toto prostředí zamlouvá. U některých pacientů dokonce může po prodělání nemoci covid-19 cukrovka vypuknout. 

Video: V USA zuří covid-19 i vyhrocený boj proti rouškám. Krize zemi svlékla do naha

4:38

V USA zuří covid i vyhrocený boj proti rouškám. Krize zemi svlékla donaha | Video: Martin Krepindl, Blahoslav Baťa, Jakub Zuzánek

Prediabetes: nemoc, která hlásí příchod cukrovky. Jak na ni?

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Zvýšená hladina cukru v krvi nemusí hned znamenat, že máte cukrovku. Může to být „jen“ prediabetes. Jedná se o celkem závažný stav, který varuje před příchodem cukrovky 2. typu. Jak se mu vyhnout anebo jak ho vyléčit?

Prediabetes je stav, kdy je hladina glukózy (cukru) v krvi zvýšená nad normál – (5,6–6,9 mmol/l), ale ještě nedosahuje hodnot cukrovky. Není to sice tak vážné, ale není to žádná legrace.

I prediabetes mívá závažné důsledky typické pro cukrovku, jen mírnější: jedná se o poškození cév, očí, ledvin i nervů, navíc hrozí zvýšené riziko srdečně-cévních a nádorových onemocnění.

A pokud se prediabetes neřeší, cukrovka ze z něj nejpozději do 10 let vyvine.

Prediabetes je závažné varování. Mají ho i děti!

Prediabetes přichází plíživě a zcela bez příznaků, většinou bývá odhalen náhodně při preventivních nebo jiných vyšetřeních.

Hrozí lidem se sedavým způsobem života, kteří se potýkají s nadváhou či obezitou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem, případně mají cukrovku v rodině.

Naštěstí ale prediabetes není nevratný a může jej odvrátit změna životosprávy. Ve vážných případech může lékař předepsat i léky antidiabetika.

„Krátce řečeno: hrozí vám cukrovka? Omezte přílohy, přidejte zeleninu a pravidelně choďte!“ shrnuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Jaké zdravé návyky zařadit?

Jak předejít cukrovce? Naučte se pravidlo tří P.

Jedním ze základů prevence prediabetu i diabetu je podle Davida Freje, lékaře z pražského Centra funkční a holistické medicíny, snížení příjmu sacharidů a naopak zvýšení zdravých tuků, jako jsou oříšky, semínka a rostlinné oleje – panenský olivový, lněný, dýňový…

Tenhle jídelníček pomůže i v případě, že se cukrovka už rozjela!

Vláknina hraje v prevenci cukrovky významnou roli, protože pomáhá prodlužovat pocit sytosti, zlepšuje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Mezi nejlepší zdroje vlákniny patří ovoce a zelenina, luštěniny, celozrniny, sušené ovoce a ořechy.

Doporučená denní dávka vlákniny činí 30 gramů: získáte ji například kombinací 100 gramů žitného chleba, 150 g salátové okurky, jednoho většího jablka a 150 g vařených celozrnných těstovin.

Skvělé tipy na cukrovkářské svačinky. Vyberete si tu svou?

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zásadní je navýšit příjem vlákniny. Získáte ji z ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin i luštěnin

Cukry a tuky z průmyslově zpracovaných potravin (sladká i slaná balená, instantní, prášková a předem připravená jídla) zpomalují metabolismus a znesnadňují kontrolu hladiny glukózy v krvi. Pozor si dávejte na snídaňové cereálie, slazené nápoje a různé cukrovinky, sušenky, koláčky, bonbonky, čokolády, uzeniny a také na alkohol.

Jak poznáte, že jste závislí na cukru?

S udržením cukru v krvi pod kontrolou pomáhá i voda. Nepřináší žádnou energii navíc, tiší žízeň a hydratuje celé tělo. Podporuje také vylučování odpadu močí. Denně byste měli vypít 35 mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti.

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Správné zvyky dokážou vyřešit prediabetes a odvrátit riziko cukrovky

Podle Davida Freje významně pomáhají i krátkodobé půsty (12 nebo 24 hodin), které snižují dlouhodobě zvýšenou hladinu inzulinu: „Problém prediabetu je v tom, že hladina krevního cukru může být dlouho normální, ačkoliv je inzulin zvýšený a kompenzuje dočasně hladinu krevního cukru.“ Hladinu inzulinu zvyšuje každé jídlo, a když se postíte, je stabilní a tělo se díky tomu stává proti cukrovce odolnější.

Pravidelný pohyb je jedním z nejúčinnějších způsobů kontroly prediabetu i diabetu 2. typu. Sedavý způsob života je naproti tomu jedním z hlavních rizikových faktorů rozvoje cukrovky. Pokud chcete riziko vzniku těchto těžkých potíží eliminovat, měli byste se hýbat alespoň pět dní v týdnu, a to po dobu minimálně 30 minut. Mezi ideální aktivity patří chůze, tanec nebo jízda na kole.

5 nemocí, za které může lenost! Hrozí i vám?

  • Jiný název – Předzvěst cukrovky 2. typu
  • Popis – Dlouhodobě zvýšené množství cukru (glukózy) v krvi. Hodnoty sice ještě nedosahují úrovně cukrovky 2. typu, ale i tento stav je nutné léčit, protože výrazně zhoršuje celkové zdraví.
  • Příznaky – Nemoc probíhá zcela bez příznaků, je možné ji odhalit pouze odborným vyšetřením (odběrem krve).
  • Léčba – Úprava stravy a tělesné hmotnosti, omezení konzumace alkoholu, pravidelný pohyb, léky (antidiabetika)
  • Statistika – Když se prediabetes neléčí, do 10 let se z něj vyvine cukrovka 2. typu a také výrazně roste riziko nádorových a cévních onemocnění.
  • Prevence – Pravidelný pohyb, udržování přiměřené tělesné hmotnosti, dostatek zeleniny ve stravě

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector