Výhody a úskalí prodeje ovoce a zeleniny v bedýnkách

Předchozí článek Další článek

Stále více lidí si uvědomuje, že kvalita potravin v supermarketech je mnohdy – při nejmenším – diskutabilní.

Původní suroviny často nahradily umělé přísady, chuť a barva se dohání dochucovadly a barvivy… zkrátka přírodu nahradila éčka.

Mnozí si proto začínají pěstovat vlastní zeleninu a ovoce nebo nakupují od lokálních farmářů na trzích.

Většina lidí ale nemá kde pěstovat a na farmářské trhy jim chybí čas. Patříte mezi ně? Pak vězte, že jíst zdravě se dá bez práce navíc. Naopak je to dokonce pohodlnější – potraviny v biokvalitě si můžete nakoupit on-line a nechat si je dovézt až domů.

Jak objednat BIO potraviny online?

Výhody a úskalí prodeje ovoce a zeleniny v bedýnkách

Obchody, které vás nezklamou

Aktuálně v Česku působí několik obchodů zaměřených na kvalitní potraviny od lokálních farmářů – Sklizeno.cz, Svět bedýnek, Freshbedýnky nebo třeba Zdravykos.cz. Něco koupíte také v obchodě Naturalis.cz.

Každý má své silné stránky a záleží na vás, který e-shop vám vyhovuje víc. Ať už zvolíte jakýkoliv, s největší pravděpodobností budete nad míru spokojeni.

Pojďme se podívat, co který obchod nabízí.

Freshbedýnky

Freshbedýnky se chlubí tím, že mají BIO zmáknuté, dopravují z farmy rovnou do skladu a doručují v Praze a okolí a také po celé ČR prostřednictvím DPD.

Při kurýrní přepravě nelze objednat chlazené zboží (maso, mléčné výrobky apod.) a některé křehké druhy ovoce a zeleniny. Tyto produkty jsou pro objednávky doručované přes DPD vyřazené z nabídky.

Výhody Nevýhody
Při nákupu nad 1.000 Kč doprava zdarma Minimální hodnota objednávky je 400 Kč

Na první pohled totožná služba, akorát s méně přehledným webem. Koncept se však mírně liší: ačkoliv lze kupovat jednotlivé potraviny, výhodnější a výrazně pohodlnější je sáhnout po jedné z předpřipravených bedýnek. Na výběr je několik variant (malá, velká, ovocná, salátová, zimní, farmářská…) a jejich obsah se mění v závislosti na aktuálním ročním období.

Výhody a úskalí prodeje ovoce a zeleniny v bedýnkách

Nabídka e-shopu čítá přes 2 000 položek od velkého množství lokálních dodavatelů a zahrnuje ovoce a zeleninu, maso, pečivo, nápoje atd. Hlavní výhodou je dostupnost rozvážky po celé republice.

Kam nezvládnou doručovat vlastními vozy, zavážejí ve spolupráci s kurýrní službou. „Objednávám pravidelně a nemůžu nic vytknout, výborné produkty, komunikace, dodání na čas,“ nešetří v diskuzi nadšením LadyTommy, jedna ze spokojených zákaznic.

  Pro věrné zákazníky je navíc připravený štědrý bonusový program.

Den a přibližný čas zavážky si kupující určuje sám, aby měl jistotu, že se s kurýrem nemine. Nejrychleji prý zvládají bedýnku doručit do 24 hodin od objednávky.

S cenami dopravy to není zrovna jednoduché: předpřipravené bedýnky a objednávky nad 1 200 Kč doručují zdarma, jinak za dopravu účtují 79 Kč.

Platit lze předem kartou, převodem na účet či předplaceným kreditem, při převzetí pak v hotovosti.

Výhody Nevýhody
dostupnost po celé republice minimální hodnota objednávky 400 Kč
doručení od 24 hodin poměrně nepřehledný web
více možností platby
věrnostní program
možnost dárkového poukazu

Vstřícná služba, kterou si rychle oblíbíte pro přátelské vystupování a pestrou nabídku. Sortiment pečlivě vybírají a kvalitu garantují kodexem výběru.

Ten ve zkratce říká, že spolupracují jen s těmi dodavateli, kteří nepoužívají umělé přísady a své produkty vyrábějí šetrně.

Vybírají si především podniky s menší produkcí, takže mnohdy v nabídce najdete výrobky, které v maloobchodních řetězcích neseženete.

A nabídka je opravdu široká: počínaje čerstvým ovocem, zeleninou, masem a mléčnými výrobky přes trvanlivé suroviny a nápoje až po slané i sladké pochutiny – vše od lokálních výrobců. „Skvělá volba, když nestíháte a chcete svůj čas využít jinak než nakupováním v supermarketech a čekáním v dlouhých frontách u pokladen,“ pochvaluje si první zkušenost zákaznice Míša.

Velkou výhodou je, že mnohé potraviny se prodávají na váhu – další z ambicí Sklizeno.cz totiž je naučit lidi neplýtvat jídlem. Největší slabinou je naopak omezený rozvoz čerstvých a mražených potravin, který je k dispozici pouze v Brně. Drobnou výhodu mají lidé z blízkého okolí, zboží si mohou vyzvednout osobně na jedné ze tří brněnských poboček.

Do zbytku republiky expedují pouze trvanlivé produkty. Doručení trvá do dvou dnů a je zdarma k objednávkám nad 1 000 Kč, jinak stojí 39 Kč. Platí se kartou předem nebo při převzetí.

Výhody Nevýhody
široký sortiment jinde nedostupných produktů omezený rozvoz čerstvých potravin
prodej na váhu odstupňovaný po 100 gramech doručení zdarma až od 1.000 Kč
doručení do dvou dnů
nabízené produkty lze ochutnat v prodejně
možnost dárkového poukazu

Takhle jednoduché to je

Jak vidíte, nakupování kvalitních potravin z lokálních zdrojů je podstatně jednodušší, než by si nezasvěcený člověk myslel. Ano, ceny jsou o něco vyšší než v supermarketech – stejně tak kvalita, která je ale v poměru k cenovému rozdílu výrazně vyšší. A když jde o zdraví, šetřit se nevyplácí.

Doufáme, že byl pro vás článek užitečný a budeme jedině rádi, když vám pomůže stravovat se zdravěji.

Předchozí článek Další článek

Bedýnkový systém žije. Nechte si dovézt nejčerstvější ovoce a zeleninu až domů

Zelenina bývá v obchodech často „unavená“, i běžné ovoce cestuje přes půl zeměkoule. Domácí menší pěstitelé přitom bojují s odbytem. Ze spojení dvou problémů vzešlo řešení v podobě bedýnkového systému, který dovoluje i běžným spotřebitelům práci s čerstvými surovinami.

Při hledání bedýnkových historických kořenů bychom se museli vrátit o víc než 50 let zpátky. První systémy na přímý prodej ovoce, zeleniny a jiných zemědělských produktů od drobných pěstitelů a farmářů začaly fungovat v 60. letech minulého století v Německu a ve Švýcarsku. V Česku se tento způsob prodeje začal více objevovat až zhruba v posledních pěti letech.

Konkrétní příklad – ČUPR bedýnky

Za názvem ČUPR bedýnky z Ploskovic na Litoměřicku jsou od roku 2010 hlavní pěstitel Jan Čuda a Vojtěch Procházka, který se víc stará o objednávky a rozvoz. Jan Čuda je ovocnář, k tomu pěstuje i brambory a česnek.

Co nemá na vlastních polích, to vykupuje od pěstitelů z nejbližšího okolí. Jde o zemědělce v dosahu zhruba 10 kilometrů – Křešice, Lounky a Dolánky.

Kupující díky tomu vědí, že mají rajčata a papriky od pana Hrdličky z Dolánek nebo od pana Černého z Lounek, případně dostanou červenou řepu od pana Kozla z Lounek.

Princip bedýnek

Základem je dostat rychle čerstvé produkty ke spotřebiteli. Každá bedýnková síť má svoje podmínky, způsob distribuce a také nabídku. Některé systémy obohacují nabídku i o masné nebo mléčné produkty rovněž od menších farmářů a řezníků.

Někdy si můžete objednat i kávu z malé pražírny, med nebo víno od vinaře z okolí. Při vyhledávání takové bedýnkové sítě ve vašem okolí vám poslouží internet.

Některé systémy fungují jako družstva pěstitelů, farmářů a zákazníků, jinde zvolili volnější spojení bez platby předem nebo nutnosti pravidelného odběru.

Čtěte také

S bedýnkovým systémem je spojen i pozitivní bonus. Pěstitel totiž dostává zpětnou vazbu přímo od spotřebitelů.

Ví tedy, o co mají zájem, co by měl zařadit do pěstebního plánu a naopak spotřebitel díky ukázce třeba méně známé zeleniny najde inspiraci do vlastní kuchyně.

Budete mít zájem:  Jak se pije za koronaviru

Mangold se dá například upravit jako špenát a z řapíků připravíte během pár minut dokonale chutnající předkrm na způsob chřestu.

Farmářské bedýnky aneb najdi si svého farmáře

Jedná se o systém podporovaného zemědělství – model obvyklý v civilizovaném světě, a je založený na přímém partnerství mezi farmářem a odběratelem tj. na principu pravidelné dodávky čerstvé, právě sklizené sezónní zeleniny na předem určené odběrové místo, kde si je odběratelé během stanoveného dne vyzvednou.

Ovoce a zelenina pochází z naší zahrady a od okolních pěstitelů a farmářů z Olomoucka, okolí Ostravy, Opavy, Poodří a Drahanské vrchoviny.

Výhody bedýnkového prodeje jsou:

  • čerstvost zeleniny – princip je zachování co nejvíce prospěšných látek, živin, vůní a chutí, které jsou v čerstvě utržené zelenině a ovoci. Např. ve středu utrhneme zeleninu a ve čtvrtek do 24h by již měla být doma v rodině spotřebitele,
  • podpora přirozeného cyklu přírody, konzumace ovoce a zeleniny v jejich sezoně, kdy jsou nejlepší a nejchutnější (žádné jahody v lednu) 
  • zelenina a ovoce necestují půl světa, dozrávajíc ve skladech, aby se prodávala v hyper-super marketech
  • zlepšení jídelníčku a udržení dobrého zdraví
  • překvapení – fakt, že si nevybíráte do košíku zboží jako v supermarketu, může být vlastně výhodou v tom, že se budete na každou další bedýnku těšit místo „nudného“ přemýšlení co nakoupit
  • lokálnost – bedýnky obsahují lokální potraviny
  • sezónnost – bedýnky obvykle obsahují sezónní zeleninu, je to trochu jako byste měli vlastní zahradu nebo pole a v kuchyni jste vařili z toho, co se právě urodilo
  • rozmanitost – v bedýnce byste měli najít víc druhů ovoce a zeleniny
  • vysoká kvalita
  • přiměřená cena – zelenina, ovoce… je takto nejlevnější přímo od farmáře bez překupníků a velkoobchodů, avšak supermarketové akční ceny nečekejte, cena je přiměřená kvalitě
  • pravidelnost – přísun bedýnkových potravin na váš stůl je obvykle pravidelný, intervaly jsou 1x týdně.

Bedýnka může obsahovat:

  • kořenovou zeleninu: mrkev, petržel, cibule, pórek, brambory, celer, česnek …
  • brambory
  • brukvovitou zeleninu: kedlubny, ředkvičky, kadeřávek …
  • plodovou zeleninu: rajčata, okurky, papriky, cukety, hrášek, dýně …
  • listovou zeleninu: mangold, saláty, špenát, …
  • bylinky: bazalka, majoránka, pažitka, petrželka, tymián

Ceny a váha bedýnek

  • velká bedýnka 400,- Kč (cca 7-11 kg zeleniny dle aktuální sklizně) pro velkou rodinu, 4-5 osob na týden
  • střední bedýnka 280,- Kč (cca 5-7 kg zeleniny dle aktuální sklizně)pro menší rodinu 2-3 osoby na týden
  • malá bedýnka 210,- Kč (cca 3-5 kg zeleniny dle aktuální sklizně) tato bedýnka je vhodná pro jednotlivce, nebo pro přípravu dětské stravy

Rozvoz mimo odběrné místo po předchozí dohodě 50,-Kč.

Vratná záloha za bedýnku činí 100,- Kč – platí se na náš účet.

Seznam odběrných míst

  • Bohumín – Železářství (dům PZKO), Bohumín-Skřečoň, 1. Máje 267, Bohumín – Skřečoňod 9:30 do 17:00 každý čtvrtek; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Bohumín – Potraviny Čeřenský, nám.Svobody 57, Bohumín – Starý Bohumínod 9:30 do 17:00 každý čtvrtek ; tel.: 591 140 607; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí;
  • Bohumín – NATURA – zdravá výživa, Studentská 1233, BohumínPOZOR ZMĚNA! každý čtvrtek od 9:00 – 16:30 hod. ; tel.: 596014260; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Bohumín – Záblatí – Závozy domů, Závoz na Vaši adresu musí být ODSOUHLASENPlatba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Český Těšín – Kluzová Mariola – Český Těšín, Horní 27, Český Těšínkaždý čtvrtek od 16:00 – 18:00 hod. ; tel.: 725 637 010; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Frýdek-Místek – Prodejna ŽIVA (zverimex) – Místek, Komenského 159, Frýdek-Místekod 11:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00; mobil: 731 103 206; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Frýdek-Místek – Prodejna VET PET PROFI – Frýdek, Novodvorská 3050, 73801 Frýdek-Místekod 11:00 do 18:00 každý čtvrtek; tel: 731 702 156; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Karviná – ZDRAVÍ V RÁJI, Ciolkovského 843/52, Karviná – Rájtelefon: 605 881 681; od 14:30 do 17:30 hod. každý čtvrtek; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Orlová – Závozy domů, Závoz na Vaši adresu musí být ODSOUHLASENPlatba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Ostrava – Zahradnictví Poruba, Ke Skalce 2180/23, Ostrava – Porubap. Bestová, tel.: 603 584 766; od 9:00 do 15:00 každý čtvrtek; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Ostrava – U KRTKA – POTŘEBY PRO ZAHRADKÁŘE – Nová Bělá, Mitrovická 449, Ostrava – Nová Bělámobil: 608 931 022; telefon: 596 731 124; od 10:00 do 11:00 a od 13:00 do 16:00 každý čtvrtek; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Ostrava – Lahůdky – Hrabová, Obchodní 595, Ostrava – Hrabovátel: 603 548 135; od 10:30 hod. – 15:30 hod. každý čtvrtek; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Petřkovice – Závozy domů, Závoz na Vaši adresu musí být ODSOUHLASENPlatba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Rychvald – Závozy domů, Závoz na Vaši adresu musí být ODSOUHLASENPlatba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Šenov – Závozy domů, Závoz na Vaši adresu musí být ODSOUHLASENPlatba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
  • Třinec – Magdaléna Raszková, Sadová 149, TřinecPOZOR změna! Odběr možný ve čtvrtky od 13:00 hod. – 18:30 hod.; tel.: 734 654 811; Platba probíhá předem před odběrem bedýnky na náš účet 6186459094/2700 tak, aby byla připsána na náš účet do pondělí
Budete mít zájem:  Praha pořádá bezplatné lekce Nordic walking

Bedýnkování“: Jak získat pravidelnou dodávku čerstvé a levné zeleniny – Asociace soukromého zemědělství ČR

Od svého farmáře můžete každý týden získávat přepravku čerstvé sezonní zeleniny přímo „ze zahrádky“. Je to výhodné pro obě strany – zemědělec prodává dráž než do běžného výkupu, spotřebitel dostane čerstvé zboží levněji než v obchodě. Takzvaný systém podporovaného zemědělství vznikl již v 60.

letech v Německu a ve Švýcarsku. Od té doby se úspěšně rozšiřuje po celém světě. Spočívá ve spolupráci odběratelů z města se zemědělci z blízkého okolí.

Lidé většinou předem zaplatí určitou sumu – okolo 200 Kč za bedýnku směsi sezonní zeleniny (8-10 kg) – a poté si zeleninu vyzvednou na smluveném místě v týdenních či čtrnáctidenních intervalech.

„Vydělají na tom obě strany,“ tvrdí Martin Kuciel, autor foodblogu Cuketka.cz, který je sám odběratelem bedýnek. „Farmář dostane od spotřebitele víc peněz, než kdyby zeleninu prodával zpracovateli nebo výkupčímu, a konzument zaplatí méně než v klasické obchodní síti.“

Pro zemědělce systém zajišťuje stálý příjem, předem jistý odběr a umožňuje mu plánovat úrodu dopředu. „Pokud si farmář zajistí dostatečně velké družstvo, má postaráno na živobytí po celý rok,“ tvrdí Martin Kuciel s tím, že navíc získává od odběratelů zpětnou vazbu, o jaké druhy zeleniny je největší zájem, a podle toho upravuje výsadbu.

„Metoda bedýnkování je podle mne geniální a nám zemědělcům usnadňuje práci i plánování úrody na celý rok. Když jsme začínali, nebyli jsme si jisti, zda bude zájem. A teď nestíháme, pro příští rok budeme muset rozšiřovat pole,“ potvrzuje Stanislav Svatoň z Ekostatku Vlkaneč, který se do systému také zapojil.

Systém si spravují zemědělci sami. V družstvech bývá okolo 20-50 lidí, ale může jich být dokonce i 1 000. Vše záleží na velikosti farmy a schopnostech a možnostech farmářů. Za bedýnky se platí buď předem, a to buď na celou sezonu, měsíc, nebo i jen týden dopředu. Možnost je zaplatit i po převzetí dodávek. Vše záleží na domluvě zemědělců a odběratelů.

Také obsah bedýnek je u různých farmářů různý podle toho, na jakou produkci se specializuje. Někde to může být jen zelenina a ovoce, jinde je možné objednávat i vajíčka či maso, nebo dokonce víno. O rozvoz se starají buď členové družstva, nebo sám zemědělec. Většinou se domluví s nějakou prodejnou či kavárnou, kde si je lidé vyzvedávají.

Výhody a nevýhody bedýnek

Výhodou je přímý odběr čerstvé a sezonní zeleniny za nejlepší cenu a možnost znovu poznat české ovoce a zeleninu v té nejlepší formě. „Bedýnkáři“ navíc podporují české zemědělce. Odběratelé také často přijdou do styku s méně známými druhy zeleniny, které v běžné obchodní síti nejsou.

Nevýhodou je nutnost zpracovat vše v týdenních intervalech a také určitá nutnost podřídit se výběru zeleniny od farmáře. Každá bedýnka je trochu překvapením a nikdy se nedá přesně určit její složení – záleží to zkrátka na přírodě a sezoně.

To je argument, který může znervóznit člověka zvyklého mít ze supermarketu veškeré ovoce a zeleninu stabilně po celý rok.

Systém ale naopak nadchne lidi, kteří respektují přirozený cyklus tak, jak v přírodě fungoval od nepaměti, a toužit v lednu po jahodách jim přijde nenormální.

Jak je to s bedýnkami v Čechách?

V České republice se systém teprve rozjíždí, ale už nyní mají o bedýnky lidé veliký zájem a fungující farmy mají kapacity pro tento rok téměř naplněny. Existuje zde totiž zatím málo družstev (čtyři v Praze a jedno v Brně).

Je však otázkou času, než se rozšíří i do jiných měst. Dokonce i ministerstvo zemědělství vydalo příručku s radami, jak bedýnky provozovat.

I když je vytvořena pro distributory, jsou v ní důležité a čtivě napsané informace a ukázky toho, jak mohou bedýnky v našich podmínkách fungovat.

Komu ze zájemců se nepodaří stát se členem „bedýnkového družstva“ pro letošní sezonu, může si zarezervovat místo na příští rok (farmář podle počtu odběratelů bude plánovat úrodu v příští sezoně) nebo zkusit štěstí a obvolat zemědělce ve svém okolí. Adresář zemědělců najdete například na stránkách Biospotřebitel.cz. Několik fungujících družstev s kontakty a informacemi, jak si založit vlastní družstvo, najdete přímo na stránkách pana Cuketky.

Zdroj: Agris.cz

1.6.2009 8:48:08 | přečteno 4470x | werka

Chcete prodávat ovoce a zeleninu v bedýnkách? Zjistili jsme, jaké to má výhody a úskalí – Podnikatel.cz

Jak dostat zboží z farmy k zákazníkovi? Bedýnkový systém prodeje se rozšířil jako specifický způsob distribuce od prvovýrobce (zemědělce, farmáře), případně přes jednoho prostředníka přímo k zákazníkovi.

Zboží tak má svůj jasně deklarovaný původ a vyhne se na cestě k zákazníkovi spletitému distribučnímu řetězci. Zboží prodávané v bedýnkách (od toho zjednodušeně bedýnkový systém) je také zpravidla v biokvalitě.

Nejčastěji se tímto způsobem prodává zelenina a ovoce, mléčné výrobky, vejce, ale také např. maso.

Dalším letošním fenoménem jsou farmářské trhy. Tedy v určité periodicitě pořádané trhy, na kterých mohou farmáři přímo prodávat své výpěstky a výrobky zákazníkovi. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Farmářské trhy

Business server Podnikatel.cz se zeptal farmářů, obchodníků a odborníků na tuto problematiku mimo jiné na to, jaké výhody a nevýhody pro ně bedýnkový systém má, co jeho prostřednictvím prodávají, na co si dát pozor a jak v souvislosti s bedýnkami vnímají farmářské trhy.

Farmáři mohou být nezávislí na maloobchodních řetězcích

Bedýnkový systém  přináší nižší náklady na organizaci prodeje, nezávislost na maloobchodních řetězcích, možnost prodávat i v menším množství právě to, co vyroste, shrnuje Zuzana Kolářová za biofarmu Zelený dvůr hlavní plusy, které bedýnkový systém farmě přináší.

Naopak minusem podle ní může být to, že zemědělec nemůže zákazníkovi nabídnout širší nabídku výběru druhů sortimentu, což může některé spotřebitele odradit. Zelený dvůr přitom prostřednictvím bedýnek prodává převážně zeleninu a ovoce, uvažuje však i o prodeji masa.

Farma se přitom zatím neúčastní farmářských trhů, ale spíše se snaží o prodej přímo z farmy.

Systém biobedýnek považujeme za pozitivní a za jednu z perspektivních cest distribuce lokálních produktů, dodává Dana Hradecká, spolumajitelka firmy Botanicus, která prostřednictvím bedýnek prodává sezonní zeleninu.

  • + nižší náklady na organizaci prodeje; nezávislost na maloobchodních řetězcích; možnost prodávat to, co právě vyroste, i v menším množství
  • – omezená nabídka sortimentu od jednoho zemědělce

Obchodníci si musí dát pozor na logistiku

Bio Zahrada, pražská biokavárna a obchod s biopotravinami, provozuje také bedýnkové družstvo. Podle Martina Švihly, spolumajitele kavárny, se prvotně jednalo hlavně o osobní zájem kavárníků.

Ještě před otevřením kavárny Bio Zahrada jsme se zajímali o bio potraviny a dobré jídlo a byli jsme členy jednoho bedýnkového družstva. Po otevření kavárny jsme navázali bližší spolupráci s několika farmáři a otevřeli vlastní družstvo.

Motivuje nás hlavně skutečnost, že tento způsob prodeje velmi podporuje poctivé tuzemské zemědělce. Také zájem zákazníků a jejich kladná odezva na kvalitu bedýnkových potravin je příjemný faktor, říká Martin Švihla.

Prostřednictvím bedýnek nabízí bio zeleninu, maso, mléčné výrobky od českých a moravských farmářů a na doplnění vajíčka, víno, med, ovocné šťávy a podobně. Čtěte více: Bio Zahrada je kavárna s nápadem, která si na nic nehraje

Plusem bedýnkového systému jsou podle něj čerstvost, lokálnost a kvalita i jasný původ prodávaného zboží. Na druhé straně se u bedýnek nedá vyhnout občasným problémům s logistikou – někdy slíbenou zeleninu zničí krupobití, jindy se pokazí malá výrobní linka a v bedýnce nebudou jogurty. Zákazníci si na tyto věci však zvykají a berou to jako součást systému, ne jeho nevýhodu, dodává Švihla.

Budete mít zájem:  Meditace pro začátečníky 2 - Jak začít

Také další obchodník, který vstoupil do bedýnkového systému, vycházel z osobního zájmu a přesvědčení. Filip Říha, který provozuje bedýnkový systém Freshbedýnky, začínal s lifestyle coachingem a zdravým cateringem ve firmě Ráj chutí. Z českých farmářů se nejprve stali dodavatelé pro naše cateringové služby.

A jak jsme se skamarádili, dozvěděl jsem se, že nevědí, co se svojí produkcí. Kdy, co, komu a za jakou cenu vypěstovat a prodat. Takže jsme se s přítelkyní rozhodli začít s bedýnkovým systémem s rozvozem až do domu – freshbedýnky, popisuje Filip Říha svou podnikatelskou motivaci. Nyní tento systém funguje rok a spolupracuje s více jak desítkou farem.

Soustředí se přitom na ovoce a zeleninu v biokvalitě i na fair trade exotické ovoce.

Jak Filip Říha předesílá, bedýnkový systém je pro obchodníka velmi logisticky náročný. Na druhou stranu je podle něj odměnou, že může dělat, co ho baví a vidí výsledek – spokojenost zákazníků. Satisfakcí jsou pro něj navíc i dobré vztahy s farmáři.

  • Pro obchodníka je v případě organizace bedýnkového systému nutná osobní angažovanost a zájem.
  • Komplikovaná může být logistika – zeleninu může zničit krupobití nebo se něco pokazí, je nutné koordinovat komunikaci s mnoha zemědělci.

Podle odborníků je jednou z hlavních výhod úzké napojení na zákazníky

Podle Jana Valešky z PRO – BIO ligy je zatím předčasné uvádět v oblasti bedýnkového prodeje nějaké trendy. Jde totiž, podobně jako v případě farmářských trhů, v Česku o hodně mladý fenomén.

Širší uplatnění totiž našel v podstatě až v letošní sezoně. Nicméně alespoň podle četnosti dotazů na možnost získat bedýnky se zájem spotřebitelů obecně podstatně zvýšil (zejména ve srovnání např.

s loňským, neřkuli předloňským rokem), uvádí Jan Valeška.

Také Tom Václavík, vydavatel Bio-info.cz, upozorňuje, že ještě před dvěma roky bedýnkový prodej v Česku prakticky neexistoval. V letošní sezóně evidujeme již 35 bedýnkových klubů. Do těchto bedýnkových klubů je zapojeno odhadem asi 2000 členů, kteří si každý týden vyzvedávají svoji bedýnku čerstvé zeleniny, uvádí.

Jan Valeška se domnívá, že pro obchodníka není velký rozdíl v tom, zda prodává potraviny běžným systémem nebo prostřednictvím bedýnek. Pro farmáře se výhody a nevýhody odvíjejí od toho, o jaký způsob bedýnek se jedná.

Pokud prodává svou produkci zprostředkovateli (obchodníkovi), pak se bedýnky pro farmáře vlastně nijak neliší od prodeje do obchodní sítě, tvrdí. Výhody přinášejí bedýnky farmářům hlavně tehdy, pokud zajišťují co nejužší napojení na spotřebitele (jako příklad uvádí vzor zahraničních systémů Community supported agriculture).

Pro farmáře pak bedýnkový systém může znamenat pevnější budování vztahu se zákazníky, relativní jistotu odbytu a prodeje toho, co má aktuálně k dispozici.

Důležité je také usnadnění práce s vyřizováním objednávek, farmář nemusí řešit objednávky individuálně, připraví zkrátka daný počet identických bedýnek pro všechny své zákazníky, což mu spoří mnoho času, dodává. Čtěte více: Reportáž: Starosti zemědělců na ekofarmě

Výhody

  • Kontrola a kvalita: Zemědělec si udržuje přímou kontrolu nad celým podnikem i nad kvalitou produktů, má přímý kontakt se zákazníky.
  • Rozmanitost pěstování: Systém bedýnek vyžaduje pěstování široké škály druhů zeleniny pokud možno co nejdéle během roku. Díky tomu je potenciální finanční ztráta z neúrody jednoho druhu minimalizovaná.
  • Využití veškeré produkce: Prostřednictvím bedýnek je možné prodat i menší množství nepravidelné úrody, nebo některé produkty hospodářských zvířat.
  • Finanční jistota a stabilita: S velkým počtem zákazníků nakupujících jednu bedýnku týdně nebude mít zpoždění platby od jednoho zákazníka žádný katastrofální dopad na tok hotovosti a dluhovou zatíženost podniku.
  • Jednoduchý marketing: Jakmile se jednou systém bedýnek zaběhne, nutnost dalšího marketingu není nutná. Noví zákazníci se o systému většinou dozvědí od známých.
  • Uspokojení: Díky přímému kontaktu se svými zákazníky dostává pěstitel pravidelnou zpětnou vazbu.
  • Stabilní růst: Systém bedýnek má možnost růst nebo být omezován dle potřeb pěstitele.

Nevýhody

  • Pěstitelská komplexnost: Aby byli zákazníci spokojení, musí bedýnky obsahovat poměrně široké spektrum produktů (což dokresluje uvedenou zkušenost farmy Zelený dvůr).
  • Osobní angažovanost: Osoba odpovědná za dennodenní řízení musí být velmi angažovaná, vynalézavá při řešení problémů a mít smysl pro detail.
  • Potřeba skladovacích a balících prostor: Základní druhy zeleniny, jako brambory a cibule, vyžadují posklizňové skladovací prostory, aby mohly být nabízeny co nejdéle. Plnění bedýnek vyžaduje zastřešený prostor.
  • Nárazové přebytky: U řady druhů zeleniny či ovoce mohou při velké úrodě nastat přebytky. V těchto obdobích je nutné využít další odbytiště.
  • Služby zákazníkům: Množství zákazníků vyžaduje dobře organizovaný systém sledování plateb a dodávek.

Obrat jde do milionů

Podle Jana Valešky neexistují žádné kvalifikované odhady, jaký obrat prostřednictvím bedýnek zemědělci a obchodníci generují. Navíc podle něj často není ani jasné, co vše se za bedýnky označuje a kdo všechno vlastně tento systém prodeje provozuje.

Tom Václavík však odhaduje: Podle počtu abonentů, uváděných provozovateli bedýnkových systému v adresáři Kam pro bedýnky na našem portále, a počtu týdnů v roce, po které kluby fungují, lze objem tímto způsobem prodané čerstvé produkce odhadnout na přibližně 5 milionů Kč v tomto roce.

Konkurují bedýnkám farmářské trhy?

Farmářské trhy jsou podle Toma Václavíka jen další možností, jak vytvářet přímý vztah mezi farmářem a spotřebitelem. Bedýnkovým systémům nekonkurují, některé naopak mají svoje vlastní bedýnkové systémy.

Farmářská tržiště jsou také podle Jana Valešky dalším prodejním kanálem téhož druhu výrobku (domácích faremních produktů).

Proto však podle něj velmi pravděpodobně (a i podle informací od provozovatelů systémů) část zákazníků přešla od bedýnek k farmářským trhům.

Ale vzhledem k tomu, že se oba dva kanály začaly více rozvíjet až se zahájením letošní sezóny, nemůžeme dělat žádné závěry, upozorňuje.

Martin Švihla poukazuje na to, že počet bedýnkových družstev v Česku letos stoupá a hovoří i o velkém zájmu zákazníků o tento prodej. Ve farmářských trzích také konkurenci nevidí: Vznikající farmářské trhy jsou výborná věc, nicméně je to trochu odlišný obchodní model a nemusí se hodit všem producentům ani zákazníkům. Myslím, že trhy a bedýnky se časem budou výborně doplňovat.

Filip Říha tvrdí, že farmářské trhy skutečně způsobily jednorázový pokles v zájmu o bedýnky. Nicméně po čase se zase zákazníci vrátili zpět. Čtěte více: Prodávejte potraviny přes internet. Cestou k zákazníkovi se ale nesmí zkazit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *