Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Káva je skvělá v tom, že si ji každý může připravit přesně podle sebe. Tedy při mletí a extrakci je potřeba dodržovat pár zásad podle zvolené metody přípravy (espresso z kávovaru, instantní káva, french press, filtr atd.), ale konečný poměr kávy, mléka a pěny je jen a jen na vás. Tím spíš, když si svůj oblíbený nápoj chystáte doma.

Patří do kávy teplé, nebo studené mléko?

Mezi mými přáteli existují dva tábory. Jeden ctí pouze kávu černou, druhý nedá dopustit na kávu s mlékem. A ti, co patří k druhému táboru, se dělí ještě na vyznavače studeného a teplého mléka. V čem je to jiné?

Je nutné ho ohřát, ale ne přehřát. Teplota by neměla dojít k bodu varu, přehřáté mléko se totiž stává pro žaludek nevítaným hostem. Ohřáté mléko se dobře šlehá a skvěle se smísí s teplým kávovým základem.

versus

Výhodou je rychlost. Vyndáte mléko z lednice a šup s ním do kávy. Ti, kteří pijí kávu raději vlažnou, toto ocení. Ale pokud chcete prodloužit posezení nad hřejivým šálkem, tak určitě věnujte minutku ohřátí mléka.

Nadýchaná pěna je korunou kávy

Po dobu studia na vysoké škole jsem si zpříjemňovala volný čas prací v kavárně a později jsem se dostala až ke zdroji – do pražírny kávy. To mi umožnilo leccos ochutnat a vyzkoušet. Z praxe tedy vím, že k našlehání super mikropěny nepotřebujete vybavení za tisíce.

Základem všeho je káva

Než se ale podíváme na šlehání mléka, je potřeba si připravit kávu. Jak už jsem psala, záleží na vaší chuti. Můžete zvolit:

  • Alternativní způsob přípravy kávy, nejčastěji to doma bývá filtr nebo french press
  • Espresso z kávovaru – klasické nebo větší, což je lungo nebo americano
  • Instantní kávu, kterou zalijte podle toho, kolik mléka máte rádi. Klidně jen do 1/3 hrnku

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu Vyberte si, kterou kávu máte nejraději

A konečně to šlehání mléka…

Konec napínání, jdeme k jádru věci. Na začátku byste měli vědět, že není úplně možné našlehat jen kapičku mléka, takže se můžete těšit na minimálně 180 ml kávy jako obláček. To odpovídá cappuccinu. Ale nemusíte být troškaři, klidně našlehejte více a hurá, máte Latte Macchiato. A když vám zbyde, odeberte lžičku pěny, položte ji na hladinu espressa a máte espresso macchiato.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Důležité je, jaké mléko si vyberete. Pamatujte, že čím více bílkovin, tím lepší pěna. Za sebe doporučuju čerstvé plnotučné mléko. Ale potěším i ty, kteří mléčné výrobky nesmějí nebo nechtějí konzumovat. Sametově hebkou pěnu vykouzlíte i z rostlinné alternativy mléka. Vyzkoušeno za vás – postup je zcela stejný jako s živočišným mlékem. A teď se podívejme na způsoby šlehání.

French press nebo ruční napěňovač

Oba fungují na stejném principu, kdy do nádobky nalejete teplé mléko (opatrně na bod varu, jak zmiňuju výše) a pak „pumpujete“ sítkem, dokud se nevytvoří sametová pěna. French press má výhodu, že si v něm předem můžete připravit i kávu – stačí vám jedno zařízení. Ale při šlehání mléka pozor, je křehký.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Spirálkový zpěňovač mléka na baterie s konvičkou

Ti dva tvoří nerozlučnou dvojku. Opět nalejte teplé mléko do konvičky, naplňte ji alespoň do 1/3. Poté ji nakloňte, ponořte spirálku mírně šikmo ke stěně konvičky těsně pod hladinu mléka a začněte šlehat.

Uprostřed hladiny by se vám během šlehání měl vytvořit vír.

Pokud je našlehaná pěna plná bublin, jemně je sklepněte a kružte konvičkou, aby se mléko hezky promísilo s pěnou přes stěnu konvičky (to platí i pro french press a ruční napěňovač mléka).

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Elektrický napěňovač mléka

Tento moderní napěňovač je perfektní vychytávka. Zde ani nemusíte mléko ohřívat, tenhle chytrý pomocník udělá všechnu práci za vás. Sice stojí víc peněz než ostatní napěňovače, ale pokud jste zapálení kafaři a děláte si více káv za den, určitě oceníte snadnou a rychlou obsluhu.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Tak a teď už víte, jak si doma udělat fantastickou kávu s pěnou jako obláček. Mohu zaručit, že si skvěle pochutnáte a navíc ohromíte nejednu návštěvu. Přeju příjemné mlsání.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Vybíráme nejlepší pěniče mléka pro rok 2021

Některé naše dřívější články jsme zaměřili na kávu, vybírali jsme nejlepší kávovary anebo také mlýnky na kávu. Dnes potěšíme především příznivce kávy latte, cappuccina a veškerých káv s mlékem. Budeme se totiž věnovat napěňovačům nebo jinak pěničům mléka.

Mnozí z nás preferují kávu černou, ale jsou i takoví, kterých je možná i většina, kteří si neumí představit kávu bez mléka. Jenomže není káva s mlékem jako káva s mlékem. Pokud do kávy jen tak vlijeme studené mléko, není to ono. Z kaváren jsme se naučili, že není nad kávu s teplým a krásně napěněným mlékem. A ještě lepší by byla s napěněným mlékem, co si připravíte doma.

Pokud ovšem nejste vlastníky lepšího kávovaru, jehož součástí je i nádoba, která sama mléko ohřeje a našlehá a nechcete do takovéhoto zrovna investovat, pak jste tady správně.

Pořád si takovou kávu můžete dopřát i v pohodlí domova vlastnoručně připravenou. Stačí si pořídit vlastní pěnič mléka.

Kde ho vzít a jak ho vybrat? Jak poznat ten nejlepší? Přinášíme užitečné tipy a rady, jak postupovat při výběru a také pár tipů na ty nejlepší napěňovače mléka otestovány přímo samotnými uživateli.

Nejprodávanější pěniče mléka 2021

V tabulce naleznete nejoblíbenější napěňovače dle Heureka.cz k únoru 2021.

Jak vybrat nejlepší napěňovač mléka?

Úplně ze všeho nejdříve se rozhodněte, jaký typ byste rádi. K výběru jsou 3 základní typy:

Budete mít zájem:  Diety, které jsou podle lékařů nebezpečné: Paleodieta, Čínská studie a Atkinsova dieta

Ruční manuální napěňovač

Jak už název udává, jedná se o napěňovač, který je zcela manuální. Otáčením kliky na nádobce napěňujete mléko uvnitř. Z pohledu finanční náročnosti se jedná o nejdostupnější pěnič, leč vhodný především pro ty, kteří si chtějí máknout. Tento pěnič mléko neohřívá a pěna se nikdy nevyrovná pěně, kterou vídáte v kavárnách. Jinak řečeno mnoho úsílí za minimum slávy. Ovšem na cesty skvělý.

V případě tohoto typu pěniče se zaměřte především na materiál, z nějž je vyroben a také na to jakým způsobem se čistí. Abyste jej nepřinesli domů a nezjistili, že se nedá pořádně rozložit a tedy na některých místech řádně očistit.

Ruční elektrický napěňovač

Tento typ napěňovače mléka můžeme přirovnat k malému, kompaktnějšímu ručnímu mixéru. Samozřejmě místo čepele na špičce, má metličku. Ruční elektrický pěnič stačí pouze ponořit do teplého či studeného mléka a za méně jak půl minuty vám vytvoří pěknou pěnovou čepičku. Je lehký, malý a tudíž dobře přenosný a je napájen bateriemi.

Pěna není samozřejmě kdovíjak hustá, ale postačí. Omrkněte určitě zpracování výrobku, některé tyto pěniče nejsou zcela kvalitní a tak jim třeba šlehací nožička upadává. Cena se zpravidla pohybuje okolo 100 korun až do 500 korun maximálně.

Automatický napěňovač

Alias pěna jako z kavárny. Jedná se o plně automatický pěnič. Je to nádoba, do které nalejete mléko, zmáčknete tlačítko na teplou či studenou pěnu a dál se už nemusíte starat.

Ušetří vám asi pouze minutu času, ale za to se můžete spolehnout na tu nejhustší krásně našlehanou pěnu jako od profesionála. Ovšem, z těchto tří variant je to ta nejdražší.

Při koupi tohoto typu pěniče se zaměřte především na:

Objem nádoby – Na objemu záleží. Zvažte pro koho pěnič kupujete, kolika lidem najednou se nejspíš bude mléko šlehat a pak se rozhodněte. Škála je opravdu široká a pěniče existují ve variantách o objemu 0,2 litru až po ty, s objemem více než 1 litr.

Cenu – Cena se jako všude odvíjí od značky, materiálu, funkcí, objemu atd. Nejnižší ceny začínají někde na 500 korunách, ovšem v nižší kvalitě. Většinou se šetří na materiálu – plast. Zde doporučujeme si trochu připlatit a koupit si pěnič, který stojí okolo 1000 korun (napěňovač menšího objemu).

Elektrický nebo bateriový – Automatické pěniče mohou mít dvě podoby, mohou být se šňůrou, tedy napájeny přímo ze zásuvky anebo bateriové. Který si vyberete, je otázkou pouze vkusu a pohodlí. Má-li stát pořád v kuchyni nebo se bude používat při zahradní party venku?

Materiál a údržba – Aniž by to kdo řekl, na tomto faktoru záleží více, než si myslíte. Většinou totiž se nikomu nechce pěnič okamžitě čistit a tudíž v něm zbylá pěna může zasychat.

Bude-li výrobek vyroben z nekvalitního materiálu nebo bude mít příliš záhybů, drážek a podobně, bude jeho čištění zdlouhavé a namáhavé.

Volte tedy kvalitní snadno omyvatelný materiál, nejlépe nerezovou ocel.

Některé pěniče se mohou mýt dokonce i v myčce.  Ovšem všechny by měly mít snadno odnímatelné části, aby se daly důkladně očistit, pokud tomu tak není, pak nebrat.

Příkon – Příkon udává výkon. Od něj se často bude odvíjet i cena. Výkon šetří čas. Zpravidla na něm závisí, jak dlouho se bude pěna šlehat nebo mléko ohřívat. Některé pěniče s nízkým příkonem tudíž výkonně horší vám mohou odmítnout napěnit plnotučné mléko, pozor na to. Průměrný výkon bývá okolo 500 wattů.

Funkce a příslušenství – Různé výrobky mohou mít i různé funkce. Základní funkcí je ohřev.

Některé pěniče napěňují totiž pouze studené mléko, jiné mají možnost obyčejného ohřevu mléka na konkrétní teplotu a šlehání teplé mléčné pěny.

Některé přístroje mají přímou volbu tlačítkem pro výběr konkrétního nápoje – Cappuccino 50% mléka + 50% pěny nebo Caffé Latté: 80 % mléka + 20%.

Příslušenstvím je pak myšleno například víčko na uzavření nádoby nebo i protiskluzové nožičky, odměrka pro přísady (v některých pěničích lze šlehat i mléčné náhražky apod), LED dioda.

Nejlepších 5 automatických pěničů mléka

Clatronic MS 3326

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Pro lepší údržbu oceníte odnímatelnou míchací misku. Bonusem je 360 stupňový konektor. Pěnič také disponuje funkci automatického vypnutí.

Najít nejnižší cenu

Sencor SMF 2020WH

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Součástí přístroje je také nástavec na napěnění a nástavec na míchání. Oceňujeme ochranu proti přehřátí a protiskluzovou úpravu rukojeti. Díky světelné indikaci je pěnič vhodný také pro neslyšící lidi. Rovněž se nám líbí vnitřní vyznačení max. hladiny mléka 100 ml, nebo 200 ml.

Najít nejnižší cenu

ECG NM 115

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Příkon tohoto pěniče je 500 W. Objem nádoby je 0,24 l a takový objem mléka ohřejete za 130 sekund. Příkon pěniče je 500 W.

Najít nejnižší cenu

SENCOR SMF 4000BK

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Pěnič mléka je vyroben z nerezové oceli s nepřilnavým povrchem. Díky tomu se vám mléko nebude připalovat, čištění pěniče bude snadnější a nádobu dokonce můžete mýt v myčce nádobí. Bonusem je vnitřní ukazatel maximální hladiny mléka.

V příslušenství najdete samotnou nerezovou konvičku, základnu napěňovače a nástavec na šlehání s odnímatelnou pružinou.

Najít nejnižší cenu

Jura Automatický šlehač na mléko Hot & Cold

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Velkou výhodou je prostor ve spodní části k uložení kabele či nástavce a dalšího příslušenství. Bonusem je snadné čištění nástavce a nádoby na mléko, stačí jen opláchnout pod tekoucí vodou. Objem nádoby je 0,1 litrů.

Najít nejnižší cenu

Závěr

Dnešní test pěničů mléka je u konce. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Jak si doma připravit perfektní mléčnou pěnu do kávy jako z kavárny?

Nedáte dopustit na kávu s našlehanou mléčnou pěnou? Pro perfektní kávu nemusíte pokaždé chodit do kavárny. Během chvilky si ji totiž snadno připravíte i doma. Poradíme vám, jak na to.

Budete mít zájem:  Lymská borelióza – příznaky, prevence a léčba

Základ všeho je samozřejmě kvalitní káva. A celé kouzlo pak tkví v dobře našlehané mléčné pěně.

Jaké použít mléko?

Abyste dokázali ušlehat pěnu, potřebujete mléko, které má vyšší obsah tuku a bílkovin. Proto je lepší vždy používat to plnotučné, a pokud máte možnost, dejte přednost čerstvému. V supermarketu je celá řada speciálních mlék pro baristy. Čím více bude mít bílkovin, tím snadněji pěnu připravíte. 

Tip: Trvanlivámléka na cappuccino najdete v regálech supermarketů pod značkami: Kunín, Tatra, Meggle, Lactel aj. Poznáte je podle informace na obalu, že se jedná o vysokoprocentní mléko vhodné na přípravu cappuccina. Litr stojí kolem 30 korun. 

Jestli nemůžete anebo nechcete konzumovat mléčné výrobky, nezoufejte. Sametově jemnou pěnu vykouzlíte v kvalitních napěňovačích i z rostlinných alternativ mléka. Postupujte s nimi úplně stejně jako s tím živočišným.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Volba dobré kávy je důležitá. Její druh si vyberte hlavně podle chuti. Můžete použít například espresso z kávovaru či kávu instantní, kterou si zalijete mlékem podle toho, kolik ho máte rádi. Stále více oblíbenými se také stávají french press a filtr – tedy káva filtrovaná.

Že dobře našlehanou pěnu dokážou vyrobit jen v kavárně? Omyl. Existuje několik šikovných pomocníků, se kterými si ji připravíte snadno doma. Jaké jsou tedy možnosti?

Elektrický napěňovač je skvělá vychytávka. Mléko našlehá perfektně, rychle a navíc je jeho použití velmi snadné. Jedinou nevýhodou bývá vyšší cena. Pokud však připravujete kávu často, tenhle pomocník se vám určitě vyplatí.

Jejich ceny se liší dle dalších funkcí přístroje. V obchodech seženete ty nejlevnější například od 699 Kč pod značkou SilverCrest.

O něco dražší, ale se spoustou funkcí je Sencor SMF 4000BK za 999 Kč, který má 4 přednastavené programy: Foam – ohřev a napěnění mléka, Cool – pouze napěnění bez ohřevu, Hot – ohřev mléka bez napěnění, Baby – ohřev mléka na teplotu bezpečnou pro děti.

Špičkou mezi napěňovači je model Sage BMF600 (3 990 Kč), který používá indukční technologii, díky níž zahřívá mléko v konvičce rychle a rovnoměrně. Vy tak dostanete nejen perfektní pěnu, ale také ušetříte peníze za energii.

Přístroj disponuje nástavci jak pro přípravu krémového mléka na cappuccino, tak nadýchané pěny na latté a připravit si v něm můžete i studenou mléčnou pěnu, případně dětem horkou čokoládu. Po použití můžete vyjímatelné části pohodlně umýt v myčce. 

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Levnou variantou elektrického napěňovače je šlehač na baterie. Je velmi praktický, snadno ovladatelný a oproti ručnímu napěňovači šetří vaši energii. Nalijte horké mléko do vyšší nádoby, lehce ji nakloňte a pak už jen stačí držet tlačítko a šlehač se postará o svoje, chce to jen mít chvíli trpělivost, protože připravit pěnu trochu déle trvá.

Šikovný je například šlehač na mléčnou pěnu Presto od Tescomy za 209 Kč.

Ruční napěňovač mléka

Nejjednodušší variantou je šlehání mléka pomocí ručního napěňovače. Připomínají šlehače na šlehačku a fungují úplně stejně. Do nádobky nalijete horké mléko a pumpujete sítkem, dokud nemáte pěnu, jakou potřebujete.

Ruční napěňovače seženete například v e-shopech Lidl či Tchibo od 399 Kč. Budou se vám hodit i při výrobě domácí šlehačky.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Pokud se vám nechce ztrácet čas s přípravou kávy, respektive mléčné pěny, vyplatí se investovat do kvalitního kávovaru. Na trhu existuje celá řada spotřebičů pro přípravu tohoto kofeinového nápoje.

Při výběru si dejte velký pozor na údržbu mléčné jednotky. Rozhodně si kávovar prohlédněte a zeptejte se prodejců v obchodě, jak se přístroj čistí. Mléko může totiž ucpávat hadičky.

Stačí zapomenout propláchnout mléčnou nádobku a budete mít s čištěním o zábavu postaráno na desítky minut.

Milovníky mobilních aplikací potěší plně automatický kávovar De'Longhi ECAM 650.85.MS za 36 000 Kč. Funguje na bázi Bluetooth propojení a ovládat jej můžete i na dálku.

Předvést se tak můžete například před návštěvou a oblíbený nápoj připravit v klidu z pohodlí obývacího pokoje. Co však výrobce zatím nedomyslel, je fakt, že sklenici kávovar sám nepřipraví.

Levnější variantou je plnoautomatické espresso Philco PHEM 1000, u kterého oceníte automatické čištění přistroje i mléčné jednotky, nestane se vám tedy, že by se kávovar mléčnou bílkovinou ucpal.

A pokud vás tíží rozpočet, ale nechcete se vzdát myšlenky na kvalitní kávovar, doporučujeme se podívat po kávovaru Sencor SES 9020NP za 7 990 Kč, který nabízí velmi snadné čištění nádoby s praktickým držákem na hadičku s přívodem mléka. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak vytvořit mléčnou pěnu?

Ještě než se pustíme do návodů, jak si připravit domácí cappuccino, café latte a jiné druhy kávových nápojů, měli bychom si něco říct o mléčné pěně. Ta je totiž mnohdy nezbytnou součástí daných nápojů. Jak si doma udělat mléčnou pěnu a jaký napěňovač mléka si vybrat – to vše se dozvíte v prvním díle článků ze série o přípravě kávových nápojů v domácím prostředí.

Test: Kterým napěňovačem si nejlépe ušleháte mléčnou pěnu

Jaké mléko k výrobě mléčné pěny?

Vždy volte kvalitní plnotučné mléko. Aby vám šla pěna vůbec ušlehat, mléko musí mít větší obsah tuků a bílkovin. Vybírejte takové, které vám chuťově vyhovuje. Nemusíte kupovat žádné speciální, bohatě stačí nějaké ze supermarketu, které je čerstvé a pokud možno co nejvíce tučné.

Jak našlehat mléko?

Můžete vybírat ze tří možností: pořídit si ruční napěňovač mléka, elektrický napěňovač mléka nebo kávovar, který má trysku určenou k našlehání mléka.

Budete mít zájem:  Hmyz jako jídlo – zdravý i překvapivě chutný

Ruční napěňovač mléka

Nejprostší a nejjednodušší variantou je šlehání mléka pomocí ručního napěňovače. Většinou připomíná ruční šlehač na šlehačku a funguje na stejném principu – několika rychlými pohyby pístu šleháte mléko, až se vám napění.

  • Existují také shakery na šlehání mléka, které se výborně hodí pro přípravu ledové kávy, protože v nich lze našlehat mléko za studena.
  • Při šlehání mléka s pomocí ručních napěňovačů doporučujeme mléko trochu ohřát, bude se vám lépe šlehat.
  • Není na tom vůbec nic složitého, ruční napěňovače nejsou nijak drahé a je to rychlé.

Elektrické napěňovače mléka

O elektrických napěňovačích v podstatě totéž, co jsme si řekl o ručních šlehačích mléka – je to rychlé a jednoduché.

Na rozdíl od ručních napěňovačů však šetří vaši energii, jsou však dražší (jejich cena se obvykle pohybuje okolo 2 000 korun a víc).

Elektrické pěniče mají ovšem i velice levnou variantu v podobě tohoto prostého šlehače na mléko, který funguje na baterie. Stačí jen držet knoflík a šlehač se postará o zbytek. Šlehání však trvá déle než v případě ručních napěňovačů.

Tryska na kávovaru

Poslední variantou je šlehat mléko pomocí speciální trysky zabudované v kávovaru. Ta bývá součástí některých automatických kávovarů, pákových kávovarů i dokonce kapslových kávovarů. Pokud tuto funkci vyžadujete, nejdříve se tedy ujistěte, že ji kávovar, který se chystáte pořídit, má.

Tryska vám opět usnadní práci a rychle připraví hustou mléčnou pěnu. Příprava pěny však chce trochu cvik, není tak jednoduchá jako v případě ručních a elektrických napěňovačů.

  1.  Potřebujete především vhodnou konvičku na mléko, která by měla být z nerezového kovu.
  2.  Pro šlehání pomocí trysky používejte plnotučné vychlazené mléko. Důležité je, aby byla konvička naplněná do poloviny. Pokud budete mít mléka málo, bude se vám špatně šlehat nebo ho nenašleháte vůbec.
  3.  Ještě než se pustíte do šlehání, pusťte páru naprázdno, abyste se zbavili nečistot, které v trysce mohly ulpět.
  4.  Vložte trysku kousek pod povrch mléka (asi na centrimetr) a pusťte páru naplno. Mléko se začne šlehat a pěna bude zvětšovat jeho objem. Posouvejte konvičku postupně níže, aby se vám na povrchu vytvořila co nejhustší pěna.
  5.  Jakmile začne konvička pálit natolik, že už ji neudržíte, vypněte páru. Mléko už déle nešlehejte, ať ho nepřevaříte. Jednou s konvičkou klepněte o stůl, ať se zbavíte nežádoucích bublin a zůstane vám opravdu jen pěna.
  6.  Po každém šlehání pusťte trysku opět naplno, ať ji očistíte. Nezanedbávejte její údržbu, látky, které by zůstaly uvnitř, by mohly snadno zkazit váš požitek z kávy s čerstvě našlehanou mléčnou pěnou.

Co ale dělat, když šleháte o sto šest podle návodu a pořád to nejde? Mrkněte na článek o nejčastějších chybách při šlehání mléčné pěny pomocí trysky kávovaru, třeba tam najdete řešení. ????

A co vy? Šleháte si doma mléko? ????

*Použité fotografie: náhledový obrázek: David Joyce, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Perfektní mléčná pěna

Milovníci kávy nekladou důraz jen na dobrou kávu od Tchibo, ale také na perfektní mléčnou pěnu. Mléčná pěna musí být krémová a pevná, ale jen natolik, aby ještě mohla téci. Ačkoliv to nezní úplně jednoduše, s parní tryskou kávovaru na espresso to bude naprostá hračka.

Před napěňováním odstraňte z parní trysky zbytky kondenzované vody. Studené mléko přímo z ledničky nalijte do malé nebo velké konvičky na mléko.

Parní trysku ponořte do mléka a otevřete parní ventil. Konvičku s mlékem držte tak, aby se parní tryska nacházela těsně pod hladinou mléka a vydávala škrábavý zvuk.

Nyní konvičku s mlékem nadzdvihněte, aby se parní tryska ponořila hlouběji, a kroužete konvičkou, aby mléko začalo rotovat. Pokračujte v napěňování, dokud mléčná pěna nedosáhne sametové konzistence.

Pokračujte v napěňování, dokud mléko nedosáhne teploty cca 60 °C. Ideální teploty je dosaženo, když je konvička s mlékem příliš horká, než aby se dala držet v rukou. Nyní uzavřete parní ventil a konvičku postavte stranou.

Parní ventil otřete vlhkým hadříkem a parní trysku vyfoukněte. V důsledku ohřívání mléka se na trysce snadno usazují částečky, které je potřeba ihned odstranit.

Nyní stačí mléčnou pěnu pomalu nalít na čerstvě spařenou kávu a vychutnat si ji. Je tak lahodná! Ať už máte chuť na cappuccino, latte nebo espresso macchiato – přejeme Vám hodně radosti při jejich přípravě!

Mléčnou pěnu lze samozřejmě připravit spousty různými způsoby, například velmi pohodlně pomocí elektrických nebo indukčních napěňovačů mléka. Další možností jsou bateriové nebo ruční napěňovače mléka, nebo dokonce obyčejnámetlička na sníh. Všechny metody přípravy fungují na stejném principu: je potřeba ohřát mléko a smíchat ho se vzduchem, aby vznikla pěna.

Přirozeně se vyplatí vyzkoušet kávu od Tchibo někdy i bez mléka – černou – a vychutnat si tak její pestré chuťové nuance. Přesto je mléko pro řadu vyznavačů dobré kávy jejím perfektním doplňkem. Po napěnění mléka vynikne i jeho od přírody lehké, sladké aroma.

V zásadě lze napěnit jakékoli mléko, bez ohledu na obsah tuku. Napěnit lze dokonce i mléko bez laktózy, sójové, rýžové nebo mandlové. Avšak pěna je pak o něco méně stabilní. Napěněním mléka s nižším obsahem tuku získáte stabilní pěnu trochu suššího rázu. Naproti tomu napěněním plnotučného mléka připravíte velmi krémovou pěnu, jejíž konzistence je ideální pro kávu typu latte. Výsledkem napěnění homogenizovaného mléka je obzvlášť stabilní pěna. Obecně platí, že mléko by nemělo být ohřáto na více než 70 °C. Teplota sójového mléka by neměla překročit 45 °C.

Chcete znát další tipy a recepty? Vyzkoušejte tedy naše oblíbené recepty s kávou a čokoládou.

A jak můžete své hosty okouzlit výborným latte, se dozvíte zde.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector