Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Dobrý den, paní Michalová, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s námi 🙂 Prozraďte nám prosím – proč zrovna výživové poradenství? Výživových poradců je dnes všude okolo spousta, nemáte už pocit, že se lidé na výživové poradce dívají trošku s despektem? Jak má člověk najít opravdu kvalitního poradce, podle čeho se orientovat?

Dobrý den, já děkuji, že jsem s Vámi mohla tento rozhovor uskutečnit :). Proč zrovna výživové poradenství? To je zajímavá otázka. Jednoduše asi proto, že jsem se vždycky nějakým způsobem zajímala o to, co za potraviny jím nebo jaké potraviny kupuji a jak může strava ovlivňovat zdraví člověka.

Sama jsem začala trpět zdravotními potížemi způsobenými stravou a to konkrétně alergií na pšenici a intolerancí laktózy. Tyto a mnoho dalších aspektů mě donutily se nad výživou zamýšlet z širšího pohledu.

Ještě dávno předtím, než jsem si udělala kurz výživového poradce jsem radila kamarádkám a známým, jak shodit přebytečných pár kilo nebo upravit jídelníček tak, aby se cítili dobře.

A tak nějak přirozeně jsem toužila ty vědomosti nějakým způsobem zkompletovat a také získat nové a proto jsem se rozhodla v této oblasti vzdělávat.Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Myslím si že se lidé dívají na výživové poradce s despektem hlavně proto, že vznikají instituce a poradny, kde lidé za nemalou finanční částku obdrží zkopírovaný jídelníček stejný jako nespočet předchozích klientů a doporučení zakoupit si celou výbavu kouzelných hubnoucích prostředků, bez kterých to prostě nejde, že ano 🙂

Najít dobrého a kvalitního poradce je jako hledat jehlu v kupce sena. Myslím si, že je v tomto hodně důležitá intuice a nějaký selský rozum. Recenze jsou taky fajn, jenže v dnešní digitální době a hlavně v době sociálních sítí už se na pravost recenzí spoléhat nedá. Sama bych preferovala osobní schůzku, na které bych si s výživovým poradcem sdělila veškerá svá očekávání a požadavky a na základě této schůzky se rozhodovala. V případě online poradenství bych preferovala alespoň telefonický hovor nebo Skype.Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Jak jste se vy sama začala zajímat o zdravou výživu? Mnoho žen a dívek má za sebou v dnešní době těžkou cestu plnou stravovacích chyb, poruch příjmů potravy a dalších problémů. Je to i Váš případ?

Já sama jsem se začala o zdravou výživu zajímat někdy na střední škole. Musím se přiznat, že i já jsem kdysi dávno nebyla s jídlem úplně tak dobrý kamarád, jednu dobu byla hranice mezi tím spadnout do určitého typu poruchy příjmu potravy velice tenká, ale naštěstí se mi podařilo to nějakým způsobem zvládnout a pochopit, že jídla není potřeba se vůbec bát, jídlo je jen palivo pro naše tělo a je jenom potřeba s ním umět pracovat a stejně jako ve všem i ve stravě najít balanc.Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Dnes se všude skloňuje zdravá výživa, ale zároveň občas odborníci varují i před tzv. ortorexií – posedlostí zdravou výživou, počítáním kalorií atd.

Myslíte si, že je to opravdu problém? Co je podle Vás ještě zdravé a co už fanatismus? Mnozí hlavně mladí lidé posedlí tzv.

fitness životním stylem dnes bez „krabiček“ a proteinových tyčinek nevyjdou z domu, nenajedí se v restauraci atd. – není to už přehnané :)?

Myslím si, že orthorexie je opravdovým problémem stejně jako jakákoliv jiná forma poruchy příjmu potravy. Jedná se z mého pohledu o závislost a žádná závislost není zdravá, protože člověka nějakým způsobem omezuje. Konkrétně orthorexie je závislostí na zdravém jídle, jak jste sama zmínila. Takový člověk si stanoví, která jídla může jíst a která naopak nesmí a pociťuje velkou vinu nebo výčitky v případě, že tato pravidla poruší. Člověk trpící orthorexií by měl určitě dle mého názoru vyhledat pomoc odborníka, stejně jako u jiných poruch příjmu potravy.

Je správné zabývat se tím, jakou stravu do sebe dostáváme, ale nic nesmí přesáhnout nějakým způsobem zdravou míru. Pořád je potřeba si zachovat radost z jídla, cítit přirozeně pocit hladu nebo nasycení a nebrat jídlo vážněji, než je nutné.

Problém je, že stejně jako v jakékoliv jiné oblasti lidského života i v oblasti stravy podléhají především mladí lidé tlaku sociálních sítí. Konkrétně Instagram je dle mého názoru zdroj zla co se týče tlaku na mladé lidi – nastavuje až přehnaný a zvrácený kult fitness těla dnešní doby a pohledu na to, jak máme vypadat.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Váš typický klient dříve a dnes – v čem jsou si podobní, v čem se liší? Jaký je asi nejčastější prohřešek, se kterým se setkáváte: lidé se přejídají nebo naopak hladoví, jedí moc sladkostí, fast foodů, nehýbou se,.. ??? Máte mezi zákazníky více mužů nebo žen?

Myslím si, že se klienti zpravidla napříč dobou nemění. Mění se pouze to, že každá doba sebou nese nějaký výživový fenomén, který se napříč společností šíří a lidé jej buď následují nebo nenávidí. Jednou jsou to tuky, které můžou za obezitu, podruhé jsou to zase sacharidy, jednou bychom neměli jíst máslo, poté bychom měli navždy z jídelníčku vyškrtnout žloutky, protože cholesterol a tak dále 🙂 A co teprve to zlé pečivo!! To je moderní především v poslední době, kdy se hodně do popředí dostává lowcarb strava – tedy nízkosacharidové stravování aneb tuky u moci:).Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

„Zdravá výživa“ je dnes takový fenomén, že za zdravé může výrobce označit téměř cokoliv – často i produkty plné chemie, náhražek, umělých sladidel,.. Podle čeho se rozhodujete, co zákazníkům k jídlu doporučit a co ne?

Často právě produkty a výrobky, které jsou označeny symboly jako je fitness, linie, bio, zdravé apod. vyškrtávám jako první jak ze svého jídelníčku, tak z jídelníčku klientů. Pod nálepku fitness se totiž úplně klidně schovají plátky sušenek slepené glukózovým sirupem a napěchované ztuženými tuky :(.

Já osobně kladu důraz u sebe i u svých klientů na konzumaci základních kvalitních potravin – to znamená potravin, jejichž etiketa neobsahuje desetiřádkové popisky složek, které obsahují. Sleduji také různé studie nebo testy, kterými potraviny procházejí a rozhoduji se i na základě těchto výsledků.

Souhlasíte s tvrzením, že ve zdravém jídelníčku mají tuky své místo nebo je doporučujete radiálně omezovat? Smí si vaši klienti občas smlsnout i na oříškovém másle? A jak by si je měl dávkovat člověk, který by rád něco shodil?

Určitě s tímto souhlasím. Dle mého názoru mají ve zdravém jídelníčku místo všechny 3 makroživiny – takže bílkoviny, zdravé tuky i komplexní sacharidy. Oříšková másla klientům do jídelníčku zařazují určitě. Pokud jsou oříšková másla vyrobená z kvalitních oříšků a nejedná se o průmyslově zpracované oříškové pomazánky s přídavkem velkého množství cukru a dalších nesmyslů, jedná se o velmi dobrý zdroj kvalitních tuků. Oříšky jsou velice kaloricky bohatou potravinou, a proto je-li člověk v redukčním režimu, musí dodržovat takové množství oříškové másla, které sedí do jeho celkového denního příjmu. U někoho je to lžička denně, u někoho dvě lžíce. Je to velice individuální:).Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Co si myslíte o stravovacích směrech jako je veganství, raw nebo paleo? Máte i tyto klienty a umíte jim tvořit jídelníčky? Existují zákazníci, které z nějakého důvodu odmítáte – např. těžce nemocní, neukáznění atd. :)?

Co se týče stravovacích směrů jako je veganství, raw a paleo, myslím si, že pokud danému člověku takové stravování vyhovuje, cíti se na něm dobře a pravidelně si hlídá příjem všech důležitých vitaminů, minerálů a esencialních aminokyselin, tak proč ne. Každý člověk je originální a jedinečný, proto také každému člověku vyhovuje jiná forma stravování.

Někdo lépe prosperuje na vyšším příjmu tuků, jiný zase na vyšším příjmu sacharidů. Je potřeba, aby si každý vyzkoušel sám na sobě, co mu sedí. Nicméně, jak jsem již zmínila výše, za mě není vyřazování jakékoliv celé složky potravy z jídelníčku nezbytně nutné.Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Jak jste vlastně Vy sama objevila oříšková másla a naši firmu? Které oříškové máslo máte nejraději a jak ho nejčastěji používáte?Másla jsem objevila náhodou, když jsem si zakoupila skleničku oříškového másla Kešu a káva ze zvědavosti, jak bude chutnat, neboť jsem také vedle závislosti na máslíčkách milovníkem kávy:). Oříškové máslo byla prostě láska na první lžičku, stejně jako každá další sklenička kterou jsem si zakoupila. Poslední dobou hodně ujíždím na másle Někdo to rád slané. Máslíčka nejčastěji používám na ranní kaše a nebo do pečených koláčů či sušenek.

Starat se o spoustu zákazníků a radit ostatním – to je vlastně nikdy nekončící kolotoč povinností. Najdete si sama čas na přípravu zdravého a kvalitního jídla? Co obecně ráda vaříte a jíte – a jak se na zdravou výživu tváří Vaše rodina :)?

Budete mít zájem:  Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Myslím si, že kuchyně je takové moje relaxační místo a trávím v ní hodně času jak přípravou jídla pro svoji rodinu, tak vymýšlením nových receptů. Vaření, pečení a jakákoliv tvorba týkající se jídla mě uklidňuje a zároveň přináší uspokojení, když vidím, že mé rodině chutná :).

Čas na přípravu zdravého a kvalitního jídla si najdu téměř vždy, protože je pro mě důležité, aby jídlo, které připravím, nějakým způsobem bylo pro tělo dobře stravitelné a zároveň bylo lahodné pro oko i chuťově buňky:)Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

  • S výjimkou mého tatínka  – ten nemá rád nic, co se tváří, že by to mělo být moc zdravé, je to takový ten klasický milovník bůčku, paštik, klobásek a hranolek:) – musím říct, že moje rodina má moji kuchyni ráda a nesetkala jsem se zatím s žádnou vyloženě negativní recenzí, teda pokud vyloženě nemám špatný den a moje experimenty nedopadnou dle mých představ, což se samozřejmě tu a tam stane.
  • Je ještě něco, co byste chtěla doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a zákazníkům?

Určitě bych všem ráda vzkázala, aby nevěnovali jídlu větší pozornost, než je nezbytně nutné.

 Jídlo by nás mělo bavit, mělo by být součástí našeho života, součástí příjemných chvilek a měli bychom si na něm pochutnat a zároveň ho brát jako palivo pro naše tělo, aby dobře fungovala a prospívalo.

A nezapomínejme, že jíme proto, abychom žili a nežijeme proto, abychom jedli 🙂Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů 🙂

Líbil se Vám rozhovor? Rádi si popovídáme i s Vámi! Napište nám na [email protected] a určitě se domluvíme.

Raw strava versus vařená strava. Jaký je názor odborníků a co bychom měli nejlépe jíst

S fenoménem jménem raw strava se setkáváme stále častěji ve spojitosti se zdravým stylem stravování. Čím je ale pro naše tělo tak prospěšná oproti stravě vařené? Je prokázáno, že u některých druhů potravin se vařením zlepšuje jejich stravitelnost, u jiných je tomu právě naopak.

Některé druhy potravin obsahují velmi pevné rostlinné buňky, které jsou syrové jen těžko stravitelné. Tyto buňky se vařením naruší a tělo je schopné je lépe zpracovat.

Dokážete vy sami vysvětlit, čím se raw strava liší od stravy vařené? Pravděpodobně vás pár rozdílů napadne, ale my vám přinášíme přehled podstatných faktů o raw stravě a stravě vařené.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Pro ty z vás, kteří se s raw stravou zatím nesetkali

Raw strava neboli také zjednodušeně řečeno živá strava zachovává důležité enzymy, vitamíny, stopové prvky a další důležité látky typické pro danou potravinu. Dlouhými výzkumy bylo zjištěno, že potraviny si tyto látky zachovávají pouze v případě, že nebyly zahřáty na teplotu vyšší než 42 °C.

Lidem, žijícím tímto stylem, se říká vitariáni a je jich mezi námi stále více a více. Většina z nás je přesvědčena, že bychom měli jíst vše, ale ohlédněme se do minulosti. Člověk nebyl primárně stvořen pro konzumaci tepelně upravených potravin. Původní potravou lidí bylo ovoce, zelenina, kořínky, listy, zkrátka strava rostlinného původu.

Bylo by tomu dodnes, kdyby nedošlo k vynálezu ohně, prostřednictvím kterého si lidé svou stravu začali tepelně upravovat. Zkrátka lidské tělo není uzpůsobeno ke konzumaci tepelně upravené stravy – díky ní v našem těle dochází k procesu, zvaném leukocytóza, která má za následek pomalé trávení stravy.

Ale jak je to doopravdy? Měli bychom konzumovat pouze syrovou stravu? Pojďme se tedy podívat na nejdůležitější pro a proti.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Jíst syrové nebo vařené potraviny?

Názory na raw stravu se velmi liší. Na zemi existuje mnoho kultur, které syrovou stravu vyzdvihují a hlásají, že pouze ta má uzdravující účinky na lidské tělo. Na druhé straně stojí skupina lidí, kteří říkají, že je tepelně neupravená strava pro lidský organismus špatně stravitelná a způsobuje problémy se zažíváním.

Co je tedy pro náš organismus správné? Platí zásadní pravidlo – vyhýbejte se těžkým jídlům, se kterými si naše tělo neumí poradit a trvá mu mnoho času, než jej zpracuje. V tomto případě pak dochází k oslabení organismu a my se cítíme vyčerpaní a bez energie.

Obecně se doporučuje konzumace 80 % syrové stravy a 20 % vařeného jídla.

Je vaření náročnější?

Určitě vás napadne, že konzumací syrové stravy se zbavíte starostí s vařením. Přeci jen sem tam sezobnout kousek zeleniny a pár oříšků není nic složitého na přípravu. V tomto případě se ale velmi pletete, neboť i příprava stravy syrové zabere mnoho času.

Podívejme se na to podrobněji – syrovou stravou vám sice odpadá vaření, ale existuje velké množství receptů, které „vařit“ musíte. Nejedná se tedy o klasické vaření, ale o mixování, odšťavňování a sušení. Pravdou je, že konzumace syrové stravy zabere kratší čas, neboť suroviny neprocházejí dlouhým tepelným upravením, pouze je dáte do mixéru a rozmixujete nebo odšťavníte.

Jinak je tomu u úklidu, který zabere podobný čas – u vařené stravy zašpiníte hrnce, u raw stravy mixér, odšťavňovač a sušičku.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Syrová strava versus enzymy

Enzymy jsou tak zvané biokatalyzátory veškerých chemických procesů v těle. Tyto látky se podílejí na posilování imunity, na trávicích procesech, regeneracích a podobně.

Syrová strava je postavena právě na enzymech, které jsou ovlivněny teplotou – pokud tedy potravu zahřejeme, enzymy tím ničíme. Mnoho z nás bohužel na přílišné množství enzymů reaguje různými zdravotními problémy, jako jsou trávicí problémy, nadýmání, průjem, různé bolesti a podobně.

Naše organismy si sice po nějaké době zvyknou, ale ne každý organismus je stvořený právě pro příjem takového množství enzymů, neboť většina z nás vyrostla na tepelně upravené stravě a náš trávicí systém tak není schopen strávit velké množství syrové stravy.

Syrová strava má na náš organismus silné detoxikační účinky a může docházet k velmi agresivním procesům čištění, proto by syrové potraviny měly být vždy konzumovány s mírou.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Pro koho není syrová strava vhodná?

Syrová strava je vysoce bohatá na vlákninu, která může mít neblahý vliv na gastrointestinální trakt, který může dráždit, proto lidé, kteří trpí na problémy zejména se střevy, by měli být s množstvím konzumované syrové stravy opatrní. Naopak je velmi vhodná pro lidi s nadváhou a vysokým tlakem.

Vařené zdravější než syrové?

Ano, v některých případech je tomu tak. Známý profesor antropologie Richard Wrangham říká, že konzumace vařené stravy je pro nás přirozenější, neboť zažívací systém se postupem času vyvíjel tak, aby byl schopný zpracovávat právě tepelně upravenou stravu.

Ukazuje na dobrý důvod, proč by potraviny měly být vařeny a tím je to, že se během vaření vytrácí sekundární rostlinné látky, které pro nás nejsou zdravé, ale naopak škodí našemu zdraví.

Většina jiných odborníků s jeho tvrzením ale nesouhlasí a nadále hlásají, že syrová strava je pro nás nejen přirozenější, ale zejména mnohem lépe stravitelnější.

Vařením se ničí všechny vitamíny, zatímco v syrové stravě jsou všechny zachovány…

Ano, to je pravda, při vaření se opravdu vytrácí mnoho vitamínů a enzymů, ale někteří vědci jsou zastánci toho, že pro nás nemají až tak velký význam.

Během vaření se vytrácí nejvíce vitamínů rozpustných ve vodě, tedy vitamíny A, D, E a K a ty vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, se vlivem tepla nemění.

Abyste při vaření zachovali co nejvíce z těchto vitamínů, vařte pouze krátce, ne zcela do měkka.

Tyto potraviny syrové ne!

Syrové luštěniny – obsahují jedovaté lektiny, které zabraňují vstřebávání živin a mohou způsobovat zejména silné zažívací problémy. Tyto látky se dají zničit pouze dlouhým vařením.

  • Syrový špenát – obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, kterou nedokáže náš organismus využít a jejich dlouhodobá konzumace vede k tvorbě ledvinových kamenů.
  • Syrový lilek – lilek obsahuje vysoké množství draslíku, který stojí za odvodem tekutin z těla.
  • Syrová rebarbora – obsahuje zdraví nebezpečné toxické látky zvané glykosidy, které mohou zapříčinit smrt.
  • Pár zajímavostí na závěr
  • Tepelně upravené brambory obsahují mnohem více vitamínu C než brambory syrové.
  • Mrkev, zelí a rajčata obsahují mnohem více antioxidantů vařené nežli syrové.
  • Betakaroten dokáže náš organismus zpracovat pouze z tepelně upravené mrkve.
  • Vařený špenát obsahuje mnohem více karotenoidů než špenát syrový.

Jak znouvu nastartovat metabolismus pro detoxikaci a hubnutí?

Nikdy jsem se svojí váhou neměla problémy, vždy jsem mohla jíst, co jsem chtěla a byla jsem svěží a plná energie. Dříve mě trápilo jen nafouklé břicho a akné. Tyto problémy se mi podařily vyřešit nalezením příčiny a úpravou stravy.

Budete mít zájem:  Už Římané věděli, že je dobré jíst maliny

Ale jak procházíte životem, který vám přináší spoustu zkoušek a životních výzev, tak se mé tělo začalo přirozeně chránit a abych vše vydržela, tak jsem se postupně zaobalovala tukem. V roce 2015 jsem přibrala 7 kg. Cítila jsem se hodně “obézní”.  Nebyla jsem to já.

  Jeden můj kamarád se mi svěřil, že jak mě viděl, tak si začal říkat, že už jsem na stejné cestě jako ostatní ŽENY, které se o sebe nestarají. Ach, jak krásně hodnotíme to, co skutečně vidíme. Kdyby všichni věděli, co jsem dělala pro to, abych zhubla, ale prostě to nešlo….

Byla jsem hodně zavodněná a překyselená všemi starostmi a mohla jsem dělat co jsem chtěla, pít koktejly, cvičit, ale ne a ne zhubnout…

Po čase uvolnění mi přišla inspirace v podobě 7 denního půstu. Dříve jsem vždy měla jen odlehčovací dny v podobě jednodenního, max. dvoudenního půstu. Chtěla jsem to zkusit.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

V lednu roku 2016 jsem najela na 7 denní půst. Pila jsem jen vodu s minerální solí od Dr.

Nony, filtrovanou  vodu, bylinnou kůru Gonseen a prováděla 2x v týdnu hodinové odkyselující koupele – 2 vršky minerální soli + 3 lžíce sody bicarbony.

A ještě jsem k tomu brala 2x denně přírodní tobolky Goldseen– je to přirozená energie do buněk. A to je vše. Nejhorší pro mě byly první 3 dny, kdy jsem byla unavená, malátná a trápil mě pocit hladu.  Ale vše se dá vydržet.

Byla to pro mě úplně nová situace, kdy jsem s tak dlouhým půstem neměla zkušenosti,  ale pod vedením zkušeného odborníka, jsem to vše zvládla. Půst je výborný v tom, že to není jen očista těla, ale i duše. Zklidníte myšlenky a hodně vás to posune dále.

Během půstu jsem chodila i cvičit – běh, jóga a rychlá chůze. Cítila jsem se moc fajn a energie začala růst a já jsem začala hubnout.

Po půstu jsem pokračovala vegetariánskou stravou a míchala jsem ji s RAW stravou.  Zhubla jsem za 3 měsíce 10kg,  udržela jsem si svalovinu a zhubla jsem hlavně tuky a přebytečnou vodu.

Cítila jsem se úžasně, zažívala jsem v břiše vnitřní klid a byla jsem šťastná.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Asi po 4 měsících se vše začalo měnit, váha sice byla stejná, ale energie ubývala, přestala jsem mít sílu na cokoliv. V tu chvíli jsem pochopila, že je potřeba začít jíst trochu jinak. Že toto není cesta.

Měla jsem samozřejmě obavy, co když začnu jíst a zase přiberu? Podaří se mi mou váhu udržet, i když budu jít normálně?  Začala jsem jíst znovu maso, vajíčka a ryby – tak 2 – 3x v týdnu. Vím, že to mé tělo potřebovalo a potřebuje.
Ale vím, že ne každý den.

Je potřeba se naučit mít rovnováhu i v jídle. Sice jsem lehce přibrala, ale do váhy, při které jsem spokojená.

Byla to pro mě velká zkušenost. Dnes jsem se naučila poslouchat své tělo. Vrátila jsem se k běžné stravě, někdy mé tělo potřebuje jen RAW stravu, někdy potřebuji maso, někdy jím 3x denně, někdy 5x.

Někdy snídám, ale někdy si dám půl denní půst. Miluji dezerty, kvalitní zmrzlinu, ale přes den si pak dám dietní jídla ve formě zeleniny, kvalitní bílkoviny nebo jen koktejl pro odlehčení.

  Přesně vím, co a kdy a to samé učím mé klienty při svých konzultacích. 

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Život je jedna velká změna, to platí i s naší váhou. Příčin „proč nemůžu zhubnout“ je také několik. Je potřeba se zklidnit, uvolnit a odpověď, co máme dělat nebo naopak nedělat, přijde sama a možná je se dozvíme, že je pro nás dobře být zrovna na této váze. Vždy je na prvním místě psychika – radost ze života, nemyslet jen na jídlo a nemít výčitky, když si už něco kalorického dám.

Dodnes mě hodně pomáhají a také doporučuji svým klientům koktejl Zdravé jídlo a produkty od Dr. Nony s ARCHEABAKTERIÍ z MRTVÉHO MOŘE.  A proč Dr. Nona? Protože mám osobní zkušenost, kdy mi z nějakého důvodu zčernaly zuby – Archea mi našla skrytý problém, o kterém jsem netušila, že mám. Více o této zkušenosti si přečtěte zde. Když už něco beru, tak ať to má hlubší smysl.

Ale i ve stravě platí zásady a řád. Hledejte souvislosti, i ve stravě používejte zdravý selský rozum, pokud sami nevíte, nechte si poradit od člověka, který má zkušenosti a je vám sympatický ????

Poznámka: Moje vlastní zkušenosti se mohou lišit od zkušeností dalších uživatelů, proto negarantuji, že dosáhnete stejných výsledků. Každý organismus funguje individuálně, proto se zříkám osobní zodpovědnosti za uvedené informace.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

RAW STRAVA a její vliv na zdraví člověka

Čas od času se objeví v rámci stravování nějaká novinka, která se tváří jako ten nejlepší způsob stravování. Vzápětí se vynoří odpůrci takovéto teorie. A kdo se v tom má pak vyznat. Pojďme se tedy podívat na pozitivní a negativní dopady raw stravy, která začíná být čím dám populárnější, o čemž svědčí i nárůst raw restaurací a občerstvení v Praze.

Zase taková novinka to není…

Ten, kdo by si myslel, že raw strava byla vymyšlena nedávno, byl by na omylu. Jako úplnou novinku ji v roce 1897 představil doktor Maxmilián Bircher-Benner, který např. vynalezl i cereální snídani – müsli, a poté Leslie Kenton v jedné ze svých knih o zdravé výživě „Eat your way to radiant health“, ve které propaguje raw stravu jako způsob, jak se vyhnout degenerativním onemocněním.

O co tady vlastně jde

Raw strava neboli živá strava (místy se ještě objevuje označení living food) se zakládá na syrové „živé“ stravě. Noční můra pro lidi, kteří dodržují raw stravu, je cokoliv, co je uvařené nad 42°C. Takové jídlo je považováno „mrtvé“. A to hned z několika důvodů – dle příznivců raw food totiž vařením jídlo:

  • ztrácí výživové hodnoty,
  • se stává pro naše tělo neznámou látkou, proti které posílá bojovat bílé krvinky, což je vlastně reakce imunitního systému podobná jako při napadení viry a bakteriemi – díky tomuto neustálému vysílání bílých krvinek do boje „s jídlem“, pak nemá tělo sílu bojovat se skutečnými hrozbami jakou je např. chřipka (tento stav se nazývá leukocytóza)
  • ztrácí svou přirozeně obsahující vodu (jedná se o tzv. denaturaci) – nejkvalitnější voda, jakou lze získat se nachází v ovoci a zelenině; pokud ale nekonzumujeme raw, pak musíme vodu doplňovat kohoutkovou vodou, která je mnohem méně kvalitní
  • mění přirozeně se nacházející bílkoviny na denaturované, které tělo obtížně zpracovává a překyselují organismus, tj. acidóza, a následkem toho nadměrně zpracovává vápník, který si pak bere ze zubů a kostí
  • mění strukturu tuků na karcinogenní
  • mění cukry na zkaramelizovaný cukr
  • ničí některé vitaminy a minerály a některé dokonce tepelná úprava mění na lidsky nevyužitelné nebo škodlivé – takovým typickým příkladem je železo, které se po tepelné úpravě stává nepoživatelným, usazuje se v tepnách a kloubech, které tak poškozuje
  • ztrácí enzymy – ty lidské tělo potřebuje ke vstřebávání a využití všech důležitých prvků (vitaminů, minerálů) a neumí si jich vyrobit dostatek, potřebuje je tedy získávat ze stravy

Dalším argumentem, se kterým se můžete setkat, je, že člověk je jediný tvor na Zemi, který jí tepelně upravenou stravu, také jako jediný trpí množstvím civilizačních chorob. Ty způsobuje to, co jíme, pijeme, dýcháme a nanášíme na kůži.

Nejoriginálnější argument pro raw stravu je, že pokud konzumujeme syrovou rostlinnou stravu, konzumujeme zároveň i sluneční energii, kterou rostliny načerpaly a která působí povzbudivě.

Někteří tvrdí, že se nejedná pouze o způsob stravování ale o životní styl. Tak jako tak, i raw má několik poddruhů – někteří raw strávníci jsou tzv.

vitariáni, což znamená, že jedí pouze rostlinnou syrovou stravu a odmítají jakékoliv živočišné produkty. V tomto případě je raw vlastně tak trochu jiné veganství.

Jiný směr raw dovoluje jíst i živočišné produkty, musí ale být v syrovém stavu, tzn. syrové maso, vnitřnosti, vejce, nepasterizované mléko a mořské plody.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum Jak to funguje

Kromě toho, co již bylo zmíněno výše, tedy že se jedná o syrovou stravu, max. tepelně upravovanou do 42°C, se raw drží dvou hlavních zásad:

  1. Nemít nikdy hlad – vždy mějte po ruce kus ovoce nebo zeleniny
  2. Ovoce nikdy nejezte po zelenině – pokud si dáte během dne zeleninu, nechte si pro ovoce výrazný odstup, v ideálním případě si dejte ovoce až druhý den. Zelenina by měla v jídelníčku převažovat.
Budete mít zájem:  Co jíst ve dvaceti a co v šedesáti letech?

Není to ale jen o ovoci (čerstvém i sušeném) a zelenině – jíst můžete ořechy, semínka, luštěniny, mořské řasy, obiloviny, klíčky, bylinky, nepražené kakao, kokosové mléko, oleje lisované za studena a přírodní sladidla (např. stévie). Určitě oceníte jablečný ocet, který pomáhá trávení bílkovin. U některých směrů raw jsou povoleny i nepasterizované mléčné výrobky a syrové maso a vejce (především ryby).

Při „vaření“ raw stravy se nejčastěji používá nakličování, odšťavňování, namáčení (ořechů a semínek za účelem jejich oživení, tzn. stanou se výživově hodnotnější), mixování, mletí a vysoušení za pomocí tzv.

dehydrátoru (šetrně odstraní vodu z potravin). Pokud byste tedy chtěli tuto stravu dodržovat, neměl by u vás v kuchyni chybět odšťavňovač, stolní a ideálně i tyčový mixér, sušička nastavitelná i na nízké teploty (40-45°C), mlýnek, nakličovadlo.

Na začátku určitě oceníte i ponorný teploměr, se kterým budete hlídat teplotu při ohřívání.

V zimě, kdy čerstvých potravin není mnoho a potřebujete se trochu zahřát, vám pomůže křen, česnek, cibule, pórek, zázvor, kurkuma, skořice, kardamom, hřebíček a chilli papričky.

Největší úspěch z raw jídelníčku mají jednoznačně dezerty.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum Pozitivní stránka věci

  1. Konzumací velkého množství ovoce a zeleniny je tělu dodáváno spoustu vitaminů a minerálů.
  2. Díky složení této stravy často dochází k přirozenému úbytku váhy (nemusí tomu tak ale být u každého).

  3. Syrová strava neobsahuje žádné přidané „vylepšováky“ jídel jako jsou různé konzervanty, stabilizátory, barviva a podobné chemické mňamky; i konzumované potraviny by měly být chemicky neošetřeny.
  4. Některé potraviny, jako je třeba brokolice, řeřicha a česnek, jsou zdravotně prospěšnější v syrovém stavu.

  5. Provedené studie (jedná se o studie v rámci několika týdnů, žádné dlouhodobé studie zatím nejsou) poukazují na zlepšení psychického stavu, zvýšení energie a snížení potřeby spánku (tělo nemusí vynaložit tolik energie na trávení jídla), jasnější mysl, zlepšení stavu nehtů, vlasů, omlazení pleti
  6. Eliminace zdravotních problémů (pálení žáhy, srdeční onemocnění, cukrovka, rakovina atd.), mimo jiné i z důvodu silné imunity a vytvoření acidobazické rovnováhy v těle, tzn. zabránění překyselení organismu, které může končit i jako rakovina (stejně jako v předchozím případě neexistují věrohodné dlouhodobé vědecké výzkumy). Nejsilnější protirakovinové účinky má syrová křížokvětá zelenina.
  7. Ti, kteří nekonzumují ani živočišné produkty se navíc ubrání další chemii – hormonům, kterými jsou krmena zvířata pro rychlejší růst svalové hmoty – tím, že takové maso nebo mléčné produkty zkonzumujeme, dostávají se nám do těla taktéž.

Negativní stránka věci

  1. První nepříjemností, se kterou se pravděpodobně člověk setkává, je špatná dostupnost specializovaných restaurací, a to zejména v menších městech a vesnicích.

  2. Dle některých specialistů na výživu se jedná o energeticky nevyrovnanou stravu – nejčastěji dochází k nedostatku vitaminu D, B12, bílkovin, omega 3 mastných kyselin a minerálních látek (zejména vápníku, zinku, železa, jodu a selenu).

    Raw strava sice obsahuje velké množství těchto látek, ale tělo si ze stravy umí využít jen omezené množství. Uvedené látky by bylo možné doplnit různými doplňky stravy, ty ale většina raw příznivců neužívá, protože většinou 100% nesplňují raw požadavky.

  3. V případě konzumace syrového masa, vajec a mléka hrozí bakteriální choroby a napadení parazity.

    Ty jsou zničeny při teplotě nad 100°C.

  4. Každodenní konzumace ovoce můžu kvůli ukládání ovocného cukru (fruktózy) v játrech způsobit tzv. ztukovatění jater či různé střevní potíže.
  5. Potíže jako jsou např.

    nadýmání, plynatost, bolesti břicha a průjmy nám může způsobit nadbytek vlákniny, které je v rámci raw stravy přijímáno skutečně velké množství.

  6. Raw strávník se může omezit pouze na ovoce a zeleninu a snadno pak sklouznout k mentální anorexii či jiným poruchám příjmu potravy.

    Je tedy vhodné naučit se znát nutriční hodnoty potravin a podobné znalosti, abyste tomuto riziku předešli, popř. se poradit s nutričním terapeutem.

  7. Podle studie jedné kolumbijské univerzity naopak vedla raw strava k mírnému snížení obranyschopnosti pozorovaných subjektů a jiná studie zase potvrzuje risk srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice (způsobuje nedostatek vitaminu B12).

  8. Další, tentokrát evoluční, studie přišla s tvrzením, že tepelná úprava stravy byla pro rozvoj lidského mozku nezbytnou podmínkou a návrat k syrové stravě je tedy jakýmsi evolučním krokem zpět.

  9. Jsou potraviny, kterým se tepelnou úpravou zvyšuje jejich zdravotní prospěšnost – mezi takové patří mrkev, rajče (tělo absorbuje více lykopenu), chřest (po tepelné úpravě má jednou tolik protirakovinových antioxidantů než syrový), houby (mají více biologicky dostupného draslíku), špenát (více železa, vápníku a hořčíku) atd.

    Jiné potraviny jsou za syrového stavu pro člověka dokonce jedovaté – brambory, yucca, červené fazole, nepasterizované mléko, klíčky, hořké mandle a lilek.

  10. Raw strava se zásadně nedoporučuje dětem, těhotným a kojícím ženám a starším lidem.

    V případě jakéhokoliv onemocnění či oslabeného organismu se doporučuje konzultovat tento způsob stravování předem s lékařem.

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Na závěr

Chcete-li raw stravování vyzkoušet, rozhodně doporučujeme postupný přechod – ideálně nejdříve postupně vynechávat maso, mléko a výrobky obsahující lepek. Náhlý a razantní přechod může způsobit nadměrnou únavu, bolesti hlavy a další obtíže.

Vzhledem k výše zmíněným obtížím je evidentně raw strava ideální jako určitý druh očistné kúry. Dlouhodobě bychom jí ale, z důvodu nedostatku pro tělo nezbytných vitaminů, nedoporučovali. Je možné si ale ze zásad raw stravy vzít určité vědomosti a začít se jimi řídit – např. valná většina z nás by do svého jídelníčku měla zařadit více zeleniny a ovoce (měly by tvořit cca 70% potravy).

V každém případě doporučujeme řídit se vlastním rozumem a intuicí – ono si tělo samo řekne, co potřebuje. Žádný extrém nikdy nic dobrého nepřinesl.

Fenomén RAW FOOD – syrová strava ano či ne? | Jóga Dnes

Nový trend (chcete-li výživový směr) RAW FOOD, česky syrová strava, zažívá v poslední době neuvěřitelný boom. Vyznavači syrové stravy jsou ve své podstatě vitariáni, tudíž nejde úplně o nový směr.

Lákavější podobu a „trendovost“ tomu dodala propagace pro oko lákavější pokrmů a určitá exkluzivita (nejedná se o levnou záležitost a příprava je relativně časově náročná).

Spousta lidí syrové stravě podlehla – živá strava má nepochybně velký očistný potenciál – avšak každý máme individuální tělesnou konstituci a ne pro každého je tento směr tím ideálním.

Co je principem RAW food?

Základem tohoto výživového směru je konzumace stravy, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 °C (dle vyznavačů raw food dochází při vyšších teplotách k tzv. umrtvení stravy) a skládá se hlavně ze zeleniny, ovoce, semínek, luštěnin, obilovin a řas.

V žádném případě se nekonzumuje maso ani jiné živočišné produkty jako sýry, máslo, vejce apod. Místo klasických úprav jako je vaření a pečení se pro úpravu stravy používá mixování, odšťavňování, namáčení a vysušování.

Typickou součástí raw food přípravy je i určitá imitace běžných pokrmů jako hranolky, pizza, hamburger, špagety – rozdíl je v použitých surovinách (hranolky z ředkve, špagety z cukety apod.).

RAW food není strava pro každého…

Filozofie syrové stravy se dostává v mnoha bodech do rozporu s moderní medicínou ale i s alternativním učením jako je ajurvéda. Dle ajurvédy (ale i třeba tradiční čínské medicíny) je sice syrové ovoce a zelenina strava bohatá na vitamíny, minerály a fytonutrienty ale zatěžuje a celkově oslabuje trávení a vstřebávání živin.

Ajurvéda rozeznává 3 typy konstituce člověka  (dóšy) – váta, pitta a kapha, z nichž každá má svá energetická specifika. Každá potravina má na organismus určitý energetický vliv a právě syrová strava má dle ajurvédy chladný, hutný až tvrdý efekt.

To může být problém zejména pro určité jedince v zimních měsících, kdy tendence se zahřát je největší a teplé pokrmy a polévky se běžně stávají součástí jídelníčku. Syrová strava může prospívat lidem z teplejšího podnebí, horkokrevným jedincům či krátkodobě lidem s nadváhou.

Pro jedince s tendencí chladnějších končetin nebo oslabeným trávením a u mladých dospívajících tento směr dle mého názoru není vhodný.

Zdravý selský rozum…

Při rozhodování, zdali je pro nás konzumace pouze syrové stravy vhodná, zkusme poslouchat naše tělo a raději vnímat svou individuální konstituci než bezmyšlenkovitě podléhat okolnímu tlaku.

Pokud víte, že vás tato strava nadýmá, cítíte se slabí a je vám spíše zima než teplo – není to strava pro vás. Pokud vám ale raw pokrmy chutnají, zpestřit jídelníček si jimi určitě můžete.

Cítíte-li se silní, horkokrevní a máte silné trávení, potom pro vás syrová strava může být zajímavou očistou např. před nadcházejícím zimním obdobím.

  • Mgr. Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz 
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *