Maliny a zdraví – na co mají vliv?

Maliny a zdraví – na co mají vliv? zdroj: publicdomainpictures.net

Sezóna malin je tady! Maliny obsahují spoustu pro tělo prospěšných látek, proto vyražte na zahrádku, na trh nebo do lesa nasbírat si divoké maliny a nadopujte své tělo zásobami vitaminů a minerálů na zimu. Kouzlo malin objevili již naši předci na svých sběračských výpravách, jak dokazují archeologické vykopávky.

První písemné zmínky o malinách pak pocházejí z období antiky. Ve středověku se maliny začaly pěstovat již více cíleně a účelově se šlechtily. Proto si také dnes můžeme pochutnat nejen na sytě růžových malinách, ale i na žlutých a fialových odrůdách a také různých křížencích malin a ostružin. Na maliníku však nejsou jedinou pozitivní věcí jen maliny.

Skvělé účinky má i jeho listí, ale to vše se dozvíte dál.

Maliny nejen pro skvělou chuť

Voňavé sladké maliny, které se tak báječně rozplývají na jazyku, jsou nejen velice chutné, ale také mají báječné antioxidační účinky na náš organismus.

Jsou bohaté na obsah vitaminu B7, C a K, z minerálů obsahují hlavně vápník, hořčík, fosfor, draslík a měď a jsou také výborným zdrojem vlákniny. Díky obsahu komplexních sacharidů jsou maliny prakticky takové malé zdravé bonbony, ze kterých však nepřiberete.

Naopak, maliny pomáhají snižovat tělesný tuk. Také regulují hladinu cukru v krvi a díky tomu jsou skvělou potravinou i pro cukrovkáře.

Maliny patří, podobně jako další bobulovité plody, mezi takzvané super ovoce. Mají vysoký obsah antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organismu. Jeden hrnek malin pokryje 50 % denní dávky vitaminu C. Ten je potřebný pro správnou funkci naší imunity a urychluje hojení.

Vysokou spotřebu vitaminu C mají také kuřáci a alkoholici – jejich tělo jej potřebuje spoustu, aby se alespoň trochu ochránilo před neustálým přísunem škodlivých látek.

Maliny jsou díky obsahu protistárnoucích antioxidantů výborné také jako prevence degenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba.

Maliny samozřejmě skvěle chutnají i jen tak samotné, ale díky své sladké chuti se výborně hodí i do různých snídaňových kaší nebo smoothies. Můžete s nimi i nahradit část nebo celou dávku sladidla a pokrm si tak ještě více ozdravit.

Prášek z rozemletých sušených malin můžete použít na ozdobu různých (nejen) raw dezertů. Sušené maliny jsou pak spolu s ořechy chutnou, výživnou a hlavně trvanlivou svačinkou na cesty. Maliny se však dají použít i do slaných jídel.

Rozhodně se nebojte si s nimi posypat různé zeleninové saláty nebo pečivo se zeleninovými pomazánkami.

Z malin lze navíc vyrobit malinový ocet, který uplatníte v kuchyni i v domácí lékárničce. V kuchyni jej využijete jako neobvyklou zálivku do salátů a v domácím léčitelství se používá jako kloktadlo při bolestech v krku. Připravíte jej tak, že zalijete 500 g malin 1 litrem malinového octa a necháte 2 týdny odstát. Pak už jen scedíte a můžete používat.

Maliny a zdraví – na co mají vliv?

Maliny a zdraví – na co mají vliv? zdroj: publicdomainpictures.net

Z kosmetického hlediska jsou z malin nejzajímavější především jejich semínka, ze kterých se vyrábí malinový olej. Ten je obzvláště bohatý na vitamin E, esenciální mastné kyseliny a další účinné látky. Nese v sobě prakticky koncentraci všech účinných látek, jenž maliny obsahují.

Pomáhá zklidňovat přecitlivělou pokožku a je výborný i při ekzémech, lupénce a dalších kožních onemocněních. Malinový olej se také používá jako přírodní alternativa k opalovacím přípravkům. Udává se, že má až 30 SPF. Samozřejmě vždy záleží na kvalitě oleje a také jak sedne konkrétnímu typu pokožky. Malinový olej lze používat i vnitřně.

Buď na lžičku jako potravinový doplněk nebo k dochucení pokrmů ve studené kuchyni.

Ani samotná malinová dužina není k zahození. Maliny jsou velice bohaté na vitamin B7 neboli biotin, který je důležitý pro zdravý stav kůže i nehtů. Samozřejmě obsahují také přírodní ovocné AHA kyseliny.

Taková maska z rozdrcených malin skvěle stahuje póry, čistí a rozjasňuje pleť a současně pleť báječně hydratuje. Maliny jsou kromě biotinu taktéž výborným zdrojem riboflavinu, což ocení hlavně naše nehty a nehtová kůžička.

Můžete si tak alespoň teď v létě na nehty i jejich okolí dopřát zábal ze spařených a rozmixovaných malin a v zimě je opečovávat malinovým olejem.

A teď už se pomalu dostáváme ke skvělým účinkům malinového listí.

Z odvaru z listů maliníku obecného si můžete připravit bezvadné zpevňující a stahující tonikum na pleť, nebo do odvaru rozmačkat pár malin se lžící medu a připravit si tak výživnou masku na vlasy a pokožku hlavy, která zároveň působí proti bakteriím, jež jsou zodpovědné za tvorbu lupů.

Na odvar z malinového listí potřebujete lžíci sušeného listí a 250 ml vody. Krátce povařte, nechejte louhovat 15 minut a potom sceďte. Tento odvar můžete použít i jako čaj, o jehož účincích se dozvíte víc v další kapitole.

Čaj z malinových listů

Čaj z malinových listů patří mezi jeden z mála bylinkových čajů vhodných i pro těhotné a kojící ženy a dokonce i pro malé děti. A nejen že je jen vhodný, je přímo vynikající! A to co do chuti i do účinků. Chuť má jemně nasládlou a je lehce cítit po malinách. Je vhodné jej pít každý den od 36.

týdne těhotenství, protože funguje jako perfektní příprava těla na porod. Pravidelné popíjení maliníkového čaje urychluje a usnadňuje porod a zmírňuje porodní bolesti. Obsažené účinné látky také pomáhají při padání vlasů a problematické pleti během těhotenství.

Čaj z maliníku je vhodné pít i po porodu, protože napomáhá zavinování dělohy a podporuje také tvorbu mateřského mléka.

Čaj z listů maliníku je také účinným prostředkem proti průjmům. Je to díky vysokému obsahu taninů, které díky svým stahujícím vlastnostem pomáhají nejen zmírňovat průjem, ale také pomáhají léčit střevní záněty.

Taniny také snižují cévní propustnost, takže při aplikaci na sliznice nebo na pokožku působí protizánětlivě a urychlují hojení různých ranek a oděrek.

Čaj z malinových listí se také proto skvěle hodí při zánětech, aftech a bolestivých vřídcích v ústní dutině.

Na obsah taninů v listech maliníku je však dobré si dávat pozor. Nedoporučuje se pít více jak 6 šálků maliníkového čaje denně, jinak může mít i negativní účinky. Při vyšší konzumaci mohou taniny snižovat schopnost absorpce minerálů ze stravy a navíc mohou narušit i účinky léků, jako jsou sedativa či antidepresiva.

Maliny a zdraví – na co mají vliv?

Maliny, maliník – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci a nemoci malin

Maliny a zdraví – na co mají vliv?Malina obecná, ostružiník maliník (latinsky rubus idaeus linné) – malinám se určitě vyplatí vyhradit nějaký ten nepoužívaný kout zahrady, protože jsou nejen chutné a lahodné, ale mají skoro neuvěřitelné léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny běžné pěstované druhy malin, i když nejvíce účinných látek mají plody červené nebo černé. Nechci tím ovšem snižovat kvalitu žlutých malin, mají zase trochu jinou chuť a dobu dozrávání, proto je výhodné pěstovat několik druhů. Dnes se dokonce prodávají sazenice dvakrát plodících maliníků, které dávají úrodu koncem června nebo začátkem července a podruhé ještě v září. 

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • erekce – poruchy erekce, ztopoření penisu
  • testosteron – maliník zvyšuje hladinu testosteronu
  • impotence, mužská neplodnost
  • posílení imunity, obranyschopnosti organismu
  • prevence civilizačních nemocí
  • průjem
  • zánět žaludku
  • zánět střeva, zánět střev
  • silná menstruace, silné menstruační krvácení
  • menstruační bolesti, bolestivá menstruace, bolestivé menstruační krvácení
  • usnadnění porodu, zkrácení druhé doby porodní, zmenšení porodních bolestí
  • vyčištění porodních cest po porodu
  • zkrácení doby krvácení po porodu
  • urychlení zmenšení dělohy po porodu
  • zánět průdušek
  • vyčištění dýchacích cest při kouření tabáku
  • chřipka, horečka
  • problémy s močením

Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitamín E, B1, B3, B12, provitamín A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík. Malinová šťáva nebo čaj z plodů je výborný prostředek při horečnatých virových onemocněních, podporuje pocení a tím i vylučování odpadních látek z těla a tlumí horečku. Léčí i inkontinenci včetně nočního pomočování dětí. Je to ale také skvělý prostředek pro pány – zvyšuje hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce a dalších sexuálních funkcí včetně impotence a mužské neplodnosti. V dnešní době je zvykem vyhledávat buď chemické, nebo exotické bylinné prostředky k posílení „mužnosti“, čím dražší a tajuplnější, tím lépe. Přitom úplně stačí zajít v létě do lesa a nasbírat dostatek plodů pro posezónní využití. Maliny působí sice mírněji, zato však dlouhodobě a navíc při pravidelném užívání mají vliv i na zvýšení imunity a působí preventivně proti civilizačním nemocem

Listy obsahují také značný podíl vitamínu C a jejich léčivé účinky jsou neméně úžasné. Musí se však sbírat z lesních rostlin, nikoli ze zahradních pěstovaných, na léčivé účinky má značný vliv i prostředí.

 Odvar je účinný a příjemný prostředek při průjmech a zánětech žaludku a střev, nálev je na rozdíl od plodů zase spíš ženská záležitost. Tlumí silnou menstruaci a menstruační bolesti, hlavně ale usnadňuje porod.

Pokud začneme pít maliníkový čaj pravidelně 1-2x denně 1-2 měsíce před termínem porodu, dojde ke zkrácení druhé doby porodní, sníží se pravděpodobnost komplikací a zmírní se porodní bolesti.

V pití můžeme pokračovat i po porodu, kdy maliníkový čaj pomůže vyčistit porodní cesty a zkrátit dobu krvácení a rekonstrukce dělohy. Je naprosto neškodný, nevadí ani miminku při kojení. 

  • Nálev z listů maliníku – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně při zánětu průdušek, k vyčištění plic u kuřáků nebo 2x denně v posledním trimestru k usnadnění porodu.
  • Odvar z listů maliníku – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 2 minuty vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme až 4x denně při průjmu.
  • Nálev z malin (plodů maliníku) – 10 g suchých plodů zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme přejít var a 15 minut vyluhovat. Slijeme do termosky a při chřipce a dalších horečnatých onemocněních upíjíme z termosky během celého dne. 
  • Odvar z malin (plodů maliníku) – 5 g suchých plodů zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 15 minut vařit, slijeme. Pijeme 2 šálky denně při impotenci a potížích s močením.
Budete mít zájem:  Kohoutková voda v Dejvicích je závadná. Způsobuje průjem

Využití malin pro kulinářské účely, konzervace malin a produktů z nich

Maliny jsou asi nejlepší čerstvé, sbírané rovnou z keříků. Druhým největším hitem je malinová šťáva, kterou můžeme použít jako lék při horečkách, chřipkách a nachlazení, nebo pokud máme plodů dost, klidně ji můžeme dát dětem k běžnému pití.

Já jsem v dětství vždycky chodil s babičkou do lesa na maliny, v sezóně jsme jich natrhali klidně 20 litrů a všechny jsme doma svařily na šťávu, která vydržel ve sklepě po celou zimu i bez konzervantů. Nejlepší je šťáva hustá, bez přídavku vody.

Stačí maliny oprat, nejlépe namočit v hrnci a vyndávat v hrsti, abychom vyplavili všemožné červíky a další havěť, která se v nich ráda ukrývá.

Po okapání na sítu je ve skleněné nebo kameninové nádobě rozmačkáme, přidáme trochukyseliny citrónové pro výraznější chuť (nemusí být) a za občasného promíchání necháme 24 hodin stát v chladu a temnu.

Druhý den už jenom necháme překapat přes plátno, na 1 kg šťávy přidáme 1 kg cukru a na sporáku za mírného zahřátí mícháme a sbíráme pěnu, dokud se cukr nerozpustí. Jde to i za studená, i když to trvá podstatně déle, takže není důvod šťávu trochu neohřát. Pokud ji nepřivedeme do varu, vitamín C se neztratí. A pak už jen plníme do lahví a skladujeme v lednici nebo v tmavém sklepě.

Z malin můžeme vyrábět i džemy a marmelády, nejlépe s přídavkem trochy rybízu pro pikantnější chuť. Nikdy se mi jich ale nepodařilo nasbírat tolik, abych to mohl vyzkoušet, protože co nezpracuji na šťávu, usuším na lahodné zimní čajíčky. Kromě léčebných účelů (při virózách) je míchám i do směsi s dalšími drobnými plody (ostružiny, kustovnice, jeřabiny, borůvky…

) a celou zimu mohu popíjet lahodný čaj plný vitamínů. K běžnému pití je vhodný i čaj z maliníkových listů, nejlépe když se namíchá spolu s listy ostružiny a černého rybízu, můžeme přidat i nějakou tu bylinku s výraznou citrónovou příchutí (meduňka, šanta citrónová, aloisie). Je to velice lahodný čaj, který se dá pít jen tak, nebo i na zahřátí s medem či s rumem.

Opravdová delikatesa pro zimní chladné dny. V biozahradě můžeme využít i maliníkové větve, které odřežeme na podzim po odplození. Nasekáme je na kousky, spolu se zmačkanými novinami a trochou sena či slámy je nacpeme do hliněného květináče nebo při nejhorším i do plastové láhve s uříznutým hrdlem a zanecháme někde pod stálezelenými keři jako hmyzí domeček.

Plastová láhev nepůsobí zrovna dekorativně, takže pokudchceme mít na zahrádce něco o trochu hezčího, není problém vyrobit pravý hmyzí hotel nebo-li „broukovník . Základem je kousek špalku rozříznutého podélně (jako žlab), který umístíme kulatou stranou na zem a na bocích na něj přibijeme prkénka do trojúhelníku jako stříšku.

Do špalku vyvrtáme otvory různého průměru, do menšího trojúhelníku, který vznikne uvnitř nad rovnou stranou špalku umístíme maliníkové větvičky a slámu, stébla

rákosu nebo kousek papírové vlnité lepenky stočené do ruličky. 

Takovýto domeček je i velice hezký, můžeme ho postavit téměř kamkoli a nemusíme se za něj stydět jako za kus plastu. A navíc ho můžeme nechat na zahradě nastálo – přes zimu v něm najdou zimoviště slunéčka, pestřenky (vosičky), zlatoočky nebo lumčíci, přes léto další užitečný hmyz.

Maliníkové větvičky jsou do hmyzího domečku nanejvýš vhodné, protože mají tu správnou strukturu a hmyzu se mezi nimi líbí. Odměnou za práci nám bude nejen radost z hezkého dílka, ale hlavně úbytek mšic, které chutnají jak slunéčkům, tak zlatoočkám a larvám pestřenek. Ty zvládnou během pár dnů „zdlábnout až 200 mšic, proto jsou na biozahradách vždy vítanými hosty.

Zlatoočkám chutnají také mšice, ale žeroui larvy much, svilušky a další drobné parazity. 

Pěstování malin (maliníku):

Maliny vyžadují sluníčko. Ne, že by ve stínu nerostly, naopak. Jednou se mi rozlezly od plotu až pod jabloň, kde se jim náramně líbilo. Výhony rostly do takové výšky, že jsme maliny museli sbírat z rozsochy v koruně stromu! Zvláště pro děti to byla zábava, ovšem z praktického hlediska nic moc.Takže určitě raději slunečnou polohu.

Protože mají dlouhé výhony, tak ještě potřebují nějakou podporu. Většinou se pěstují u plotu, kde se o ně můžeme podělit se sousedy, já mám po celé zahradě terasy s převýšením cca 1,5 metru, takže nechávám pruty viset z terasy a dole je pohodlně sbírám. Půdu vyžadují mírně kyselou, humózní a vlhkou (nikoli však přemokřenou).

Toho nejlépe dosáhneme mulčováním lesní hrabankou a posekanou trávou. Každý rok na jaře přihrneme i čerstvý kompost. Mulčování zabrání i růstu plevele, na který jsou maliny dost háklivé. Plít se ale moc nedá, protože mají mělce uložené kořínky, které bychom mohli rytím poškodit.

Při pravidelném mulčování a občasné zálivce při letním dlouhotrvajícím suchu maliny nepotřebují vůbec žádnou péči.

Rozmnožují se samovolně plazivými kořenovými výběžky. Sazenice se vysazují na podzim nebo brzy na jaře. Podzimní výsadba je výhodnější, rostlinka stačí do zimy ještě pořádně zakořenit a zesílit a na jaře už rovnou začne plodit.

Další informace jak pěstovat maliny jsou zde.

Vhodní sousedé malin:

Maliny vyžadují kyselejší půdu, kterou většina plodin nesnáší. Nemají rády ani žádné blízké sousedy, nedoporučuje se cokoli pěstovatmezi keři.

Nevhodní sousedé malin:

Pěstujeme samostatně, nejsou vhodní ani nevhodní sousedé.

Škůdci a nemoci malin:

Občas trpí plísněmi nebo virovými chorobami, ve vhodné půdě a při mulčování by se nic z toho stávat nemělo. Na okraji záhonu (ne mezi rostlinami) můžeme pěstovat jako ochranu měsíček a česnek.

Při výskytu plísní stříkáme přesličkou, nejlépe za slunečného počasí. Při výskytu virových chorob odstraníme celý výhon a spálíme. Pokud se vyskytne žloutnutí listů, může to být špatnou kvalitou půdy.

Pomůže přihrnutí kompostem, rašeninou a lesní hrabankou.

Jak se jinak říká malině, maliníku – synonymní názvy: 

Maliník ☼ Maliník obecný ☼ Červená malina ☼ Malena ☼ Malene ☼ Malenka ☼ Malina ☼ Malinčí ☼ Maliní

Proč jíst maliny? Toto jsou jejich léčivé a zdravotní účinky!

Maliny a zdraví – na co mají vliv?

Maliny jsou jedlé plody maliníku obecného (někdy též označovaného jako ostružiník maliník, latinsky pak Rubus idaeus), opadavého keře z čeledi růžovitých. Toto ovoce se skládá z drobných kuliček (peckovic) tmavě růžové až červené barvy.

  • Maliny původně pochází z Evropy a severní Asie, ale dnes se pěstují i v řadě dalších oblastí.
  • Patří mezi drobné bobuloviny a dozrávají v letních a podzimních měsících.
  • Vzhledem k tomu, že se poměrně rychle kazí, je nutné je bezprostředně po zakoupení (nebo otrhání na zahradě či v lese) zkonzumovat.
  • Tento článek popisuje léčivé a zdravotní účinky malin, včetně jejich nutriční hodnoty.

Málo kalorií a hodně živin

Ve 123 gramech malin najdeme následující živiny (1):

  • Kalorie: 64
  • Sacharidy: 14,7 g
  • Vláknina: 8 g
  • Bílkoviny: 1,5 g
  • Tuky: 0,8 g
  • Vitamín C: 54 % denní doporučené dávky
  • Mangan: 41 % denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 12 % denní doporučené dávky
  • Vitamín E: 5 % denní doporučené dávky
  • Vitamíny skupiny B: 4–6 % denní doporučené dávky
  • Železo: 5 % denní doporučené dávky
  • Hořčík: 7 % denní doporučené dávky
  • Fosfor: 4 % denní doporučené dávky
  • Draslík: 5 % denní doporučené dávky
  • Měď: 6 % denní doporučené dávky

Maliny jsou skvělým zdrojem vlákniny. V jedné běžné porci (123 g) najdeme až 8 g vlákniny, což představuje 32 %, respektive 21 % denní doporučené dávky pro muže, respektive ženy (1).

Ve stejném množství malin najdeme více než polovinu denní doporučené dávky vitamínu C, což je esenciální vitamín důležitý pro správné fungování imunitního systému a vstřebávání železa (2).

Maliny také obsahují malé množství vitamínů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6 a také vápníku a zinku (1).

Shrnutí: Maliny jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Kromě toho obsahují také mnoho dalších vitamínů a minerálů. 

  1. Antioxidanty jsou rostlinné látky, které chrání buňky před poškozením oxidačním stresem.
  2. Oxidační stres se podílí na vzniku rakoviny, diabetu, onemocnění srdce a cév a přispívá také ke vzniku dalších chorob (3).
  3. Maliny obsahují mnoho sloučenin s antioxidačními účinky, jako jsou například vitamín C, kvercetin (quercetin) nebo kyselina ellagová (též elagová) (4, 5).
  4. Ve srovnání s ostatními drobnými bobulovinami obsahují maliny stejně antioxidantů jako jahody, ale jen poloviční množství oproti ostružinám a jen čtvrtinové množství ve srovnání s borůvkami (5).
  5. Analýza studií na zvířatech naznačuje, že maliny a malinový extrakt mají protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes, obezita nebo rakovina (6).
  6. Jedna osmitýdenní studie na obézních laboratorních myších s diabetem potvrdila, že ty, které konzumovaly mrazem sušené maliny, měly v krvi nižší hladinu zánětlivých markerů avykazovaly menší poškození buněk oxidačním stresem, než laboratorní myši v kontrolní skupině, kterým bylo podáváno placebo (7).
  7. Jiná studie na laboratorních myších naznačuje, že kyselina ellagová, která je jedním z antioxidantů obsažených v malinách, nejen chrání buňky před poškozením oxidačním stresem, ale také dokáže opravovat poškozenou DNA (8).
Budete mít zájem:  Vsechno Nejlepsi Hlavne Zdravi?

Shrnutí: Maliny obsahují velké množství antioxidantů, což jsou rostlinné látky, které chrání buňky před poškozením. Antioxidanty mohou snižovat riziko některých chronických onemocnění. 

  • Maliny obsahují malé množství sacharidů a naopak velké množství vlákniny, a proto jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí omezit příjem sacharidů.
  • V jedné porci (123 g) malin najdeme 14,7 g sacharidů a 8 g vlákniny, což znamená, že maliny obsahují pouze 6,7 g čistých stravitelných sacharidů v jedné porci (1).
  • Maliny také jen velmi málo zvyšují hladinu glukózy v krvi, protože mají nízký glykemický index.
  • Potraviny s nízkým glykemickým indexem jen pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi poté, co je sníme.
  • To je dobrá zpráva zejména pro pacienty s prediabetem nebo vyšším rizikem diabetu, protože konzumace malin nezpůsobuje prudké kolísání hladin glukózy v krvi a neklade tak vysoké nároky na slinivku.
  • Nicméně výše uvedené informace nejsou potvrzeny oficiálními studiemi (glykemický index malin nikdo oficiálně nezměřil), nicméně většina drobných bobulovin má nízký glykemický index, takže se odborníci domnívají, že tomu tak bude i u malin.
  • Studie nicméně naznačují, že maliny mohou snížit koncentraci glukózy v krvi a zmírňovat inzulinovou rezistenci.
  • Studie na zvířatech naznačují, že laboratorní myši, kterým byly spolu s velmi tučnou stravou podávány také mrazem sušené maliny, měly nižší glykémii (koncentrace glukózy v krvi) a inzulinémii (koncentrace inzulinu v krvi), než myši z kontrolní skupiny, kterým bylo podáváno placeno (9, 10).
  • Myši, které užívaly maliny také měly menší četnost výskytu steatózy (ztučnění) jater (9).
  • Maliny navíc obsahují hodně tříslovin (taninů), což jsou látky, které blokují alfa-amylázu, enzym nezbytný pro štěpení škrobů (11).
  • Zablokování alfa-amylázy pomáhá snížit množství sacharidů vstřebávaných do krve po jídle, což snižuje riziko prudkého kolísání hladin glukózy v krvi a diabetu.
  • Shrnutí: Maliny zlepšují regulaci hladiny glukózy v krvi, a to díky vysokému obsahu vlákniny a tříslovin (taninů).
  • Díky tomu, že maliny obsahují velké množství antioxidantů, mohou chránit proti rakovině (4, 5).

Extrakty z drobných bobulovin (včetně extraktů z malin) pomáhají blokovat růst nádorových buněk (a v některých případech dokážou i tyto buňky zničit). Naznačují to laboratorní studie, provedené u pacientů s nádory tlustého střeva, prostaty, prsu nebo dutiny ústní (12).

  1. Jedna laboratorní studie naznačuje, že extrakt z malin dokáže zabít až 90 % nádorových buněk u nádorů žaludku, tlustého střeva a prsu (13).
  2. Další laboratorní studie naznačuje, že látka sanguiin H-6 (patří mezi třísloviny), což je další z antioxidantů, které se nacházejí v malinách, dokáže zabít více než 40 % nádorových buněk u rakoviny vaječníku (14).
  3. Studie na zvířatech rovněž naznačují, že maliny pomáhají i v prevenci rakoviny.
  4. Studie na laboratorních myších, která trvala 10 týdnů, naznačuje, že myši, které ve stravě měly 5 % malin, měly menší riziko zánětlivých onemocnění a rakoviny, než myši z kontrolní skupiny, které užívaly placebo (15).

Další studie naznačuje, že extrakt z malin u myší brání růstu nádorových buněk u rakoviny jater. Riziko nádorů bylo tím nižší, čím vyšší množství extraktu z malin myši konzumovaly (16).

  • Nicméně i když jsou výše uvedené informace nadějné, neznamenají v podstatě nic, dokud nebudou provedeny pořádné studie na lidech.
  • Teprve pokud studie na lidech potvrdí, že maliny pomáhají snižovat riziko rakoviny a zabíjí nádorové buňky, můžeme pacientům začít něco doporučovat.
  • I tak vám ale konzumace malin rozhodně neuškodí, spíše naopak.

Shrnutí: Maliny obsahují řadu zdraví prospěšných látek, které podle laboratorních studií a studií na zvířatech pomáhají v prevenci rakoviny tlustého střeva, prsu a jater. Nicméně než budeme moci cokoli doporučovat, musíme provést studie na lidech.

Vzhledem k tomu, že maliny obsahují mnoho různých živin a antioxidantů, mají také další blahodárné účinky na zdraví.

Zmírnění kloubních zánětů

Maliny mají protizánětlivé účinky, což pomáhá zmírňovat příznaky kloubních zánětů (16).

Jedna studie na laboratorních potkanech naznačuje, že potkani, kteří konzumovali malinový extrakt měli nižší riziko zánětlivých onemocnění kloubů než potkani z kontrolní skupiny. Navíc potkani, kteří zánětlivým onemocněním kloubů již trpěli a konzumovali malinový extrakt, měli mírnější příznaky onemocnění než laboratorní potkani v kontrolní skupině (17).

Další studie na laboratorních potkanech zase naznačuje, že potkani, kteří užívali malinový extrakt měli menší otoky a menší destruktivní změny na kloubech, než potkani, kteří užívali placebo (18).

Za protizánětlivými účinky malin stojí zablokování enzymu COX-2, který je odpovědný za zánět a bolest (19, 20).

Mohou pomáhat při hubnutí

V jedné porci (123 g) malin najdeme pouze 64 kalorií a 8 g vlákniny. Navíc více než 85 % z celkové hmotnosti malin připadá na vodu. Díky tomu jsou maliny skvělou nízkokalorickou potravinou, která vyvolává pocit plnosti a sytosti a brání přejídání (1).

Navíc díky přirozeně sladké chuti pomáhají „uspokojit“ bažení po sladkém.

Chemické látky obsažené v malinách také mohou pomáhat při hubnutí.

V jedné studii dostávaly laboratorní myši buď nízkotučnou dietu, vysokotučnou dietu nebo vysokotučnou dietu s jedním z osmi druhů drobných bobulovin, včetně malin. Myši, které užívaly maliny přibraly na váze méně, než myši, které užívaly pouze vysokotučnou dietu (21).

Doplňky stravy s malinovými ketony jsou mnohými považovány za zázračný prostředek na hubnutí.

Nicméně jejich účinnost nebyla nikdy dostatečně prokázána, a tak jejich koupě zatím nedává smysl.

Jedna studie na laboratorních myších zkoumala vliv vysokotučné diety a vysokých dávek malinových ketonů na přibírání na váze. Bylo zjištěno, že myši, které užívaly malinové ketony nabraly méně váhy než myši, které konzumovaly jen vysokotučnou dietu (22).

  1. Nicméně toto byla studie na zvířatech, která nemá relevantní výpovědní hodnotu.
  2. Jediná studie s malinovými ketony na lidech byla provedena s přípravkem, který kromě, malinových ketonů obsahoval i další složky, včetně kofeinu, takže není možné zjistit, zda za úbytek na váze mohly skutečně malinové ketony nebo jiné složky (23).
  3. Vzhledem k tomu, že účinnost malinových ketonů na hubnutí nebyla dostatečně prokázána, uděláte lépe, kdy budete jíst čerstvé maliny.

Pomáhají bojovat se stárnutím

Maliny jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají likvidovat volné radikály v těle a zmírňují tak známky stárnutí.

Některé studie na zvířatech naznačují, že antioxidanty pomáhají prodloužit život a mohou působit proti stárnutí u lidí (24).

Maliny obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který je nezbytný pro zdravou pokožku. Usnadňuje tvorbu kolagenu a pomáhá obnovovat pokožku poškozenou ultrafialovým zářením (25).

  • Při jedné osmitýdenní studii byly stárnoucí laboratorní potkani krmeni stravou s 1 nebo 2 % malin a došlo u nich ke zlepšení motorických funkcí, včetně rovnováhy a svalové síly (24).
  • Shrnutí: Maliny mohou snížit riziko kloubních zánětů, pomáhat při hubnutí a zpomalit známky stárnutí. 
  • Čerstvé maliny mají krátkou dobu trvanlivosti, takže bychom je měli spotřebovat do jednoho až dvou dní od natrhání či zakoupení v obchodě.
  • Protože maliny dozrávají na konci léta a na začátku podzimu, vychutnáte si je nejlépe právě v tomto období.
  • Pokud si maliny kupujete v obchodě, pečlivě si je prohlédněte a nekupujte je, pokud v nich najdete plesnivé nebo silně rozmačkané plody.
  • Pokud maliny nedokážete spotřebovat najednou, můžete je zmrazit a konzumovat je tak po celý rok.
  • Maliny byste měli zamrazit bezprostředně po sklizni.
  • Pokud si kupujete mražené maliny v obchodě, pečlivě si přečtěte složení výrobku na jeho obalu, abyste se ujistili, že se jedná o produkt bez přidaného cukru.
  • Z malin si také můžete připravit přírodní džemy a marmelády.
  • Pokud si tyto výrobky kupujete v obchodě, ujistěte se, že se jedná o přírodní produkty, bez přidaného cukru či jiných sladidel.
  • Mezi další možnosti jak můžete maliny zařadit do svého jídelníčku, mimo jiné, patří:
  • Dejte si misku malin k svačině, jen tak, bez ničeho
  • Přimíchejte si čerstvé maliny do jogurtu
  • Dejte si maliny do snídaňových cereálií nebo ovesných vloček
  • Posypte si celozrnné palačinky nebo vafle hrstičkou malin
  • Udělejte si smoothie se zmraženými malinami
  • Udělejte si salát z drobného bobulovitého ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky a ostružiny.
  • Přidejte si maliny do salátu z kuřecího masa a kozího sýra
  • Udělejte si z malin a vody omáčku pod maso nebo rybu
  • Namáčejte maliny do roztavené hořké čokolády a dopřejte si lahodný dezert
Budete mít zájem:  České děti a pohyb – nejlepším sportovním vzorem svého dítěte jste vy sami

Shrnutí: Maliny lze snadno zařadit do vašeho jídelníčku. Můžete si je dopřávat k snídani, obědu i večeři. Nejlepší je kupovat čerstvé maliny v době, kdy dozrávají a co nesníte zamrazit. Mražené maliny si pak můžete dopřávat celoročně. 

  1. Maliny obsahují jen velmi málo kalorií, ale naopak hodně vlákniny, vitamínu, minerálů a antioxidantů.
  2. Mohou chránit před diabetem, rakovinou, obezitou, záněty kloubů a dalšími chorobami a mohou také zmírňovat a zpomalovat projevy stárnutí.
  3. Maliny si také můžete velmi snadno zařadit do jídelníčku a jíst je jako chutnou přílohu ke každému jídlu.
  4. Nejlepší je jíst je čerstvé, tedy v létě a na podzim, kdy dozrávají.
  5. Pokud si kupujete maliny v obchodě, zkonzumujte je co nejrychleji po nákupu, protože mají velmi krátkou dobu trvanlivosti a snadno se zkazí.
  6. Pokud máte malin hodně a nedokážete je spotřebovat najednou, zamrazte je do mrazáku.
  7. Mražené maliny vám pak přijdou k chuti po celý rok. 

Víte, jaký mají pro tělo přínos maliny?

Maliny jsou přírodním zdrojem cukrů a daly by se považovat za jakýsi druh cukroví, když se na to přijde. Jejich sytě růžová barva, plná šťavnaté chuti si vás získá nejen svým atraktivním vzhledem, ale hlavně tím, co obsahuje.

V první řadě tu hrají roli antioxidanty, které mají blahodárný vliv na zpomalení stárnutí organismu. Maliny se staly elixírem mládí a je jedno, jaké odrůdy. Mimo krásně růžovoučkých si můžete pochutnat i na červených, fialových, žlutých a zlatavých. Co barva, to jiná dávka vitamínů a minerálů.

Zdravotní přínos malin je zřejmý a vyplývá i z řad studií. Maliny příznivě ovlivňují zdravotní stav lidí s obezitou, cukrovkou, srdečním onemocněním a špatnou pletí. Lidé konzumující maliny mají více energie a celkově nižší hmotnost. Určitě vás bude zajímat i fakt, proč nám maliny nedovolí stárnout.

Maliny jsou potraviny bohaté na antioxidanty a flavonoidy

Málokdo ví, že maliny dokážou zlepšovat paměť a další kognitivní schopnosti. V časopise American Journal of Clinical Nutrition je příjem flavonoidů spojován s nižším rizikem smrti na srdečně – cévní nemoci.

Polyfenoly v malinách potlačují v těle zánětlivé reakce, brání hromadění krevních destiček a zlepšují hodnotu krevního tlaku. Je tu také ukryt draslík, který srdci jedině prospívá.

Maliny jsou inhibitory nádorového růstu v těle (jícen, plíce, ústa, hltan, tlusté střevo, slinivka, prostata a endometrium), pomohou tyto škodlivé změny odvrátit nebo alespoň zpomalit.

Jeden hrnek malin obsahuje až 8 gramů vlákniny

Vláknina udržuje stabilní hodnotu cukru v krvi, což je dobrá zpráva pro diabetiky, ale i pro ty z vás, kteří často trpí zácpou. Podpora pravidelného vyprazdňování má hlavní význam pro denní vyplavování toxinů žlučí a stolicí.

Dle interní kliniky a výživy věd programu University of Kentucky, je vysoký příjem vlákniny spojen s nižším rizikem ischemické choroby srdeční, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a některých gastrointestinálních nemocí.

Maliny jsou plné vitamínu C a zeaxantinu. Splňují tak i předpoklady k tomu, že budete dobře vidět. Hrají ochrannou roli před poškozením UV světlem a makulární degenerací.

Pokud se budeme malinám věnovat v číslech, tak mimo vlákniny se v pouhém jednom hrnku nachází 54 % denní dávky vitamínu C, 12% vitamínu K, 6% kyseliny listové, 5% vitaminu E, železa a draslíku a 41% manganu.

V menším množství dále i thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, vitamin B-6, vápník, hořčík, fosfor, zinek a měď.

Zařaďte maliny do svých jídelníčků

Čerstvé maliny jsou samozřejmě nejlepší, ale dostávají se k nám i v podobě mražených. Lze je využít do různých želé, pomazánek, šťáv i vín. Jsou zdravým sladidlem. Skvěle chutnají např. v kombinaci s ovesnými vločkami, ananasem, broskvemi a jahodami do smoothies. Využít se dají i ve slaných verzích pokrmů, kuřecí salát s hrozny a ořechy chutná s malinami skutečně královsky.

Maliny jsou nízkokalorické, takže se jich nemusíme bát, naopak nám udrží štíhlou linii. Pestré stravování je klíčem k úspěchu k pevnějšímu zdraví. Zda mají maliny i podobné účinky jako kofein nebo Hoodia se ukáže až s dalšími výzkumy.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Kouzelné maliny a jejich účinky. Znáte?

Toto sladké ovoce plné vitamínů je spolu s jahodami tím nejoblíbenějším, co naše léto nabízí. Z listů si můžete udělat dobrý čaj, daleko širší využití však mají plody. Co všechno se v nich ukrývá a co maliny léčí?

Magický černý bez: Léčivý keř plný vitamínů

Co všechno obsahují tyto růžové královny zahrady?

Šťavnaté bobule mají vysoký obsah vitamínu C, který nám pomůže posílit imunitu. Vitamínu B obsahují maliny hned několik, ty zase ocení naše tělo při stresových situacích. V malinách najdeme i cenné minerální látky jako fosfor a železo.

Kouzelné plody jsou jedinečné svým vysokým množstvím kyseliny ellagové, která je velmi silným antioxidantem. Možná byste to neočekávali, ale v malinách se skrývá i zdroj vápníku a zinku. Zinek je přitom zvláště v malinových semínkách.

Rada je tedy jasná – nepasírovat!  

Pro těhotné i kuřáky

V ovoci obsažené třísloviny nám pomohou vyčistit střeva a nenutí tělo zadržovat zbytečnou tekutinu. Jsou proto perfektní volbou pro hubnutí.

V Japonsku je dokonce používají na hubnutí jako tablety nebo náplasti! Pokud jde o zdraví, existuje jeden trik, jak poznat malinu, která bude nejzdravější. Je to ta, která je nejtmavší, protože má zákonitě vyšší obsah antioxidantů.

Právě ty jsou důvodem, proč toto ovoce funguje jako prevence i léčba rakoviny.  

Levandule lékařská: Voňavá bylinka, která dokáže zázraky

Významně zlepšují zdravotní stav kuřáků i alkoholiků.

Zvláštní vliv má toto ovoce i na hladinu cukru v krvi. Tu totiž dost snižuje a může tak pomáhat v boji za nižší krevní tlak a správnou hladinu cholesterolu v krvi. Stejně tak jako jiné červené ovoce jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Právě pozitivní vliv na krev může souviset s tím, že pomáhají i při počátečních stadiích Alzheimerovy choroby.

Z hlediska antioxidantů jsou nejzdravějšími odrůdami tmavě červená Polana Veten. Obě dozrávají v červenci. Pokud toužíte po něčem pozdnějším, ale stejně kvalitním, jděte do Madey, která dozrává až v září.

  • prevence šerosleposti i zákalu
  • protirakovinné účinky
  • proti revmatu
  • cukrovku
  • pro lepší krvetvorbu i sexuální výkonnost
  • zpevňuje zuby a kosti
  • bojovník proti Alzheimerovi
  • posiluje imunitu
  • bojovník proti stresu

Zajímavé je, že různé národnosti si všímaly vlastností malin trochu jinak. V Británii zkoumali jejich vliv na těhotenské nechutenství nebo na potíže s menstruačním cyklem.

Ještě v antice pro změnu předepisovali maliny na trávicí obtíže. V Rusku jsou pak vyhlášeným lékem proti chřipce. V Asii si cenili jejich vlivu na snižování krvácivosti.

U nás jsme si zase zvykli spojovat maliny se snižováním teploty při horečkách.

Na co si dát pozor?

Pokud si maliny pěstujete na zahrádce a víte, čím je ošetřujete, jste v klidu. Něco jiného to však je, když si je jdete koupit do obchodu. Tam si totiž už být jistí nemůžete.

Toto ovoce zejména pro jeho členitost, měkkost, jemnou slupku a jemně chlupatý povrch rychle podléhá zkáze.

Aby se pěstitelé a prodejci vyhnuli rychlé kazivosti, nechávají maliny důkladně chemicky ošetřit pesticidy.

Pokud máte tyto plody z obchodu, bude nejlepší je nejdříve nechat odmočit v horké vodě a až pak důkladně propláchnout studenou. Nebojte se, maliny neztratí proplachem chuť a když to uděláte šikovně, ani je nijak jinak nepoškodíte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector