Lehké dortíky s lehkostí

moučníky, dezerty, muffiny

3. srpna 2016

Lehké dortíky s lehkostí

Poslední roky u mě v létě vedl pusinkový dort Pavlova na mnoho a mnoho způsobů, ale letos mám nového favorita. Už jsem zkoušela mnoho verzí a je vždy výborný, lehký i svěží a tak ideální ne jen na léto.

Můžete si jej podle sezóny a dostupných ingrediencí upravovat. Doufám a trochu i věřím, že se stane jedním z těch Vašich rodinných receptů, ke kterým se budete rádi vracet pro jejich jednoduchost a dokonalost.

Já totiž rozhodně. 🙂

Zkoušela jsem také nový piškot/korpus. Za recept děkuju moc mojí Pétě! xxx Pokud dodržíte všechny kroky a povede se Vám, budete mít před sebou korpus úžasné lehkosti a příjemné pružnosti. Bude to po vychladnutí taková měkká pružná houba. V průběhu pečení, ani na konci, rozhodně neotvírejte troubu, jinak by Vám spadnul. Další instrukce v receptu.

) Nenechte se zmást. V ingrediencích uvádím množství na jeden korpus. Na takto vysoký dort budete potřebovat upéct korpusy dva. A krém! Ten je opravdu perlou dortu. Je založený na šlehačce a skyru. Pokud skyr ještě neznáte, je to islandský mléčky výrobek připomínající něco mezi jogurtem a tvarohem.

V tomto receptu bych řekla, že je výhodou jeho nízká hodnota tuku, protože krém už obsahuje mnoho smetany a tak se trochu odlehčí. Jinak je skvělý pro sportovce právě díky vysokému obsahu proteinů a nízkému obsahu tuku. (Na Instagramu se spustila smršť dotazů, kde se dá sehnat skyr.

Vyrábí jej mlékárna Kapucín a na jejich webu se dají dohledat řetězce, které skyr prodávají, tak předcházím vaším dotazům i tu :-).) Krém je jen lehce sladký, používám javorový sirup nebo agáve. A protože jsem chtěla vytvořit opravdu letní dort, přidala jsem ještě kromě vanilky, citrónovou kůru a šťávu. Skvěle se hodí k borůvkám.

Já jsem použila kanadské, protože pro mě byly zrovna dostupné, ale už se těším na chalupu až tento dort vyzkouším z českých lesních borůvek. Krém po nich bude mít krásnou barvu a navíc i to skvělé aroma.

Lehké dortíky s lehkostí

  • 5 vajec (pokojové teploty)
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky
  • 1000ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 150 g cukru nebo 120 ml javorového, agávového či jiného sirupu
  • Koupit
  • 1 bio citrón (kůra i šťáva)
  • Koupit
  • 400 g borůvek (nebo směs sezónního ovoce, lesní plody)
  • 100 g borůvek na ozdobu (nebo směs sezónního ovoce, lesní plody)

Lehké dortíky s lehkostí 1.

Nejprve si upečte postupně 2 korpusy podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku. 

2.

Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl „na špičku“.(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)

3.

Na závěr opatrně postupně vmíchejte, „zabalte“, sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C  horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.) 

4.

Když máte oba korpusy upečené a vychladlé, připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky. Namočte želatinové plátky do studené vody, aby nabobtnaly a pak je rozpusťte v teplém mléku (nesmí být horké!). V druhé míse si smíchejte všechen skyr, citrónovou kůru i šťávu z jednoho citrónu, vanilku a cukr nebo zdravější alternativu, sirup.

Nyní zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku, rozpuštěnou želatinu v mléku a skyr s dalšími přísadami. Krém máte hotový, oddělte si pár lžic na potření posledního patra a do většiny krému ještě vmíchejte borůvky. Nyní můžete plnit dort.

5.

Každý korpus si rozřízněte na polovinu a vzniknou Vám tak 4 patra dortu. Tedy mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/3 náplně. Na poslední vrstvu natřete trochu krému, co jste si nechali stranou bez borůvek a krém podle libosti na dortu uhlaďte. Jako poslední tečku ozdobte vrchní patro ovocem a popřípadě květy.)

Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí

JK dorty Italské

Lehké dortíky s lehkostí

Srdečně vás vítám na stránkách cukrářské výrobny JK DORTY ITALSKÉ.

„Když hřešit, tak s lehkostí….“

Jmenuji se Jana a peču v italském stylu už od roku 2005 a razím heslo v jednoduchosti je krása. Jsem nesmírně ráda, když mohu dělat radost ostatním prostřednictvím mého tvoření na vašich rodinných oslavách, svatbách a různých společenských akcí.

Připravuji pro vás čerstvé výrobky té nejvyšší kvality. Specializuji se na lehké italské dorty, zákusky, mini dortíky, Panna cotty, mini Panna cotty a Cake pops.

Na dorty používám pravé italské přísady, nepoužívám potahovou hmotu, upřednostňuji čerstvé ovoce, které podle sezónní nabídky obměňuji za jiný druh či volím čokoládovou dekoraci. Za další individuální přání navíc se cena dortů úměrně navyšuje.

Jak si zajistit svou objednávku ?

Na svatby a větší společenské akce je třeba objednávat 2-3 měsíce dopředu, kde požaduji 50ti % zálohu, která je nevratná. Jednotlivé dorty či malé objednávky stačí objednat 2 týdny dopředu.

Veškeré objednávky můžete uskutečnit na tel. čísle: 723 392 282.

Nebo také na Whatsappu, Messengeru a prostřednictvím sms, budu se těšit!

Těším se na vaše objednávky.

JK.DORTY.

Lehké dortíky s lehkostíČokoládový dort, extra velký 1.890,- Kč, klasická velikost (26 cm Ø) 990,- Kč, malý 550,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíČokoládový dort s vanilkou, extra velký 1.890,- Kč, velký, 26 cm průměr, cena: 990,- Kč, malý 550,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíOvocný dort s trubičkami (příchuť s vanilkou, jogurtem či tvarohem), extra velký 2.500,- Kč, velký 1.250,- Kč, malý 690,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíOvocný dort s mandlemi, extra velký 2.500,- Kč, velký 1.250,- Kč a malý 690,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíSrdce s květy s čerstvým ovocem, cena: 1,490,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíDort s čerstvým ovocem, cena: 1,490,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíZákusky, 1 ks cena: 65,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíZákusky, 1 ks cena: 65,- Kč. Lehké dortíky s lehkostíZákusky 65,- Kč kus. Dort Tiramisu, extra velký 1.890,- Kč, velký 990,- Kč, malý 550,- Kč. Banánový dort s karamelem, extra velký 2.200,- Kč, klasický 1.150,- Kč, malý 550,- Kč. Cherry dort s nakládanými višněmi a čokoládovými hoblinkami, extra velký 2.200,- Kč, velký 1.150,- Kč, malý 650,- Kč. Cookies dort sušenkový, extra velký 2.200,- Kč, velký 1.150,- Kč, malý 650,- Kč. Srdce s květy s čerstvým ovocem, cena: 1.490,- Kč. Ovocný dort s makronkami velký, 26 cm průměr, cena: 1.490,- Kč Svatební dorty dle domluvy. Varianta ll. Tiramisu dort s cukrářskými piškoty, extra velký 1.890,- Kč, velký 990,- Kč, malý 550,- Kč. Míša dort, extra velký 1.890,- Kč, velký 990,- Kč, malý 550,- Kč. Cupcakes 55,- Kč kus. Panna Cotta velká 65,- Kč, malá 35,- Kč. Cake pops 25,- Kč kus. Mini zákusky 28,- Kč kus. Mini zákusky 28,- Kč kus. Mini zákusky 28,- Kč kus.

Budete mít zájem:  Co nás straší při sexu? Muže výkonnost, ženy vzhled

Valentýnské dortíky Pavlova

Lehké dortíky s lehkostí

Ač se to nezdá, vybrat vhodný dezert na valentýnský stůl je poměrně složité, protože většina sladkého cukroví, dortů a koláčků vás na hodně dlouhou dobu zaplácne. A pokud má být tato sladkost jako součást rozsáhlejšího menu na valentýnskou večeři, určitě bychom neradi hned po odklizení ze stolu padli přejedení na gauč rovnou k televizi bez dalšího pokračování jinak příjemně započatého večera ????

Lehké dortíky s lehkostí

Dort Pavlova aneb “Pavlova Cake”

Recept na původní „Pavlova Cake“ jsem si přivezla z Austrálie, kde tato pochoutka nesmí chybět na žádném svátečním stole. A protože jsou Australané, co se týče domácí kuchyně, poměrně flegmatičtí, díky jednoduchosti přípravy a efektnosti v chuti tento dort přímo milují.

Navíc vzhledem k horkému počasí místo krémovým moučníkům dávají přednost dezertům s osvěžujícím ovocem, které v tamních podmínkách seženete vždy a všude.

Takže sečteno a podtrženo Dort Pavlova je ideální kombinací lehkého korpusu, studené šlehačky a kyselého ovoce, která vás spíše pohladí, než „zaplácne“ jako většina jiných zákusků.

Sladká historie

První verze dortíku byla vytvořena na počest ruské baleríny, která v rámci svého turné zavítala do Austrálie a na Nový Zéland a po níž nese své vznešené jméno.

Dort má podle tradice svým vzezřením i svou lehkostí připomínat její „vznášející“ se tanec, což podle mého v celé své míře splňuje.

Já sama si dokážu představit, jak Anna Pavlova posvačí kus dortu, vysrkne silné espresso a odtančí Labutí jezero levou zadní. A možná si o přestávce přibaletí ještě pro nášup ????

Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí

Ovocné variace

Na Dortu Pavlova je perfektní to, že si jej můžete dochutit podle toho, jaké ovoce máte rádi nebo jaké je prostě k sehnání v obchodě. Použít můžete čerstvé, mražené, kompotované… Jen dbejte na to, aby bylo ovoce spíše kyselé a chuťově výrazné. Naprosto vylučte banány nebo třeba jablka.

Australané nejvíce používají kiwi, jahody a mandarinky.

Já ale pro dnešek zvolila variantu mixu lesního ovoce, protože v zimní sezóně nejraději používám zamražené ovoce, které můžete z mrazáku vytáhnout kdykoli a nemusíte na poslední chvíli shánět dovážené chemicky ošetřované ovoce.

Valentýnská verze

Lesní mix zároveň krásně ladí s valentýnskou verzí v mini růžovém podání korpusových srdíček akorát tak na jednu porci. Protože ač je dortík chuťově výborný, při servírování má jeden malý nešvar a to, že se při krájení velice rád láme, až přímo bortí. Takže se často stane, že po zakrojení jinak krásného dortu vypadá zákusek na talíři jako rozplácnutá kopa šlehačky s míchaným ovocem.

A abych nezapomněla, další báječnou věcí na tomto dezertu je možnost vytvořit si korpus i několik dní dopředu a pak ho jen vytáhnout z komory a dozdobit jej pár minut před servírováním. Pokud navíc použijete do šlehačky Smetafix, tak jako já, nazdobený dortík v lednici vydrží dva i více dnů.

Lehké dortíky s lehkostí

Recept

Ingredience na 12 mini dortíků

Korpus

  • 3 bílky pokojové teploty
  • 175 g krystalového cukru
  • špetka červeného potravinářského barviva
  • 1 lžička bílého vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Náplň

  • 200 ml smetany ke šlehání + trocha moučkového cukru
  • Smetafix (může i nemusí být)

Zdobení

  • 3 – 4 hrsti kyselého ovoce

Postup přípravy

Korpus

Nejprve si
rozehřejeme troubu, která by měla mít teplotu přesně 130° C.

Bílky ve větší
míse vyšleháme ručním mixérem na tužší sníh, do kterého
přidáme půlku z dávky cukru a šleháme dál, dokud se neutvoří
bílá krémová pěna. Do ní potom pomaličku přišleháváme
zbylý cukr a nakonec i víno se škrobem. Výsledkem by měl být
sníh pusinkové konzistence.

Lehké dortíky s lehkostí

Velký rovný plech potřeme vodou a položíme na něj pečící papír. Zajistíme si tak, aby se při vrstvení i pečení nekroutil.

Sníh můžeme na plech nanést dvěma způsoby: buď zvolíme jednodušší variantu „naplácání“ lžící nebo použijeme zdobící sáček na sníh.

Já tentokráte chtěla být reprezentativní, a proto jsem pomocí zdobítka vytvořila srdíčka ve velikosti dlaně a zbylý prostor vyplnila malinkými pusinkami na ozdobu.

Lehké dortíky s lehkostí

Plech dáme do trouby a minimálně hodinu se o něj nemusíme starat, protože dortíky se v troubě budou sušit hodinu a až hodinu a půl, aby byly do křupava. Nejlépe uděláme, pokud na závěr troubu vypneme a dortíky necháme úplně dosušit zhruba další hodinu.

Krém a zdobení

Až jsou pusinky vychladlé (a třeba i za několik dní), vyšleháme smetanu s trochou cukru a nejlépe se ztužovačem, aby chvíli vydržela. Doporučila bych osladit spíše méně nebo vůbec, aby nebyl dortík přeslazený. Šlehačku rovnou z mísy pomocí kávových lžiček rozdělíme na dortíky a na závěr poklademe ovocem.

  • Servírujeme na malých talířcích s vidličkou a při krmení se navzájem dáváme pozor, aby šlehačka neskončila všude možně… a nebo vlastně dneska nemusíme…? ????
  • Dobrou chuť přeje Vaše
  • Pekařinka
Budete mít zájem:  Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí

Borůvkový raw dort

Lehké dortíky s lehkostí

Konečně mám doma pořádný mixér a většina raw dezertíků si takovou výkonnou mašinku žádá. Jako první raw dortík jsem udělala borůvkový.

Překvapilo mě, že jsou vlastně nepečené nebo syrové ???? dezerty úžasné jednoduché a dá se u nich krásně vyblbnout s kombinací ovoce a ořechů :).

Myslela jsem, že dortík dám ochutnat celé rodince, ale když jsem ráno otevřela ledničku, zbyla z něj asi jen čtvrtka :D. Očividně Vaškovi moc chutnal a já tedy musím udělat další.

  • Borůvkový raw dort
  • 1 dortík (20 cm) | příprava: 30 minut + namáčení a tuhnutí | SNADNÉ
  • Korpus
  • 200 g mandlí (namočených 2 hodiny předem)
  • 200 g datlí

Krém

  • 300 g kešu (namočených 2 hodiny předem)
  • 100 g kokosového tuku
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • hrst borůvek

Na ozdobu

  • čerstvé lesní borůvky
  • nasekané mandle

Jak si jednoduše toho raw fešáka doma udělat? Mrkněte na videonávod.

Lehké dortíky s lehkostí Lehké dortíky s lehkostí

Milovnice přírody, zvířat, dobrého a zdravého jídla. Hledám cestu sama k sobě a k jídlu, které mi vyhovuje a dělá dobře.

Koukni i na skvělou 30 denní výzvu ZDRAVĚ DO PLAVEK

Aktuálně sem přidávám recepty BEZ MASA a většinou i BEZ LEPKU.

Lehké dortíky s lehkostí – Vitalia.cz

Dorty a řezy s ovocem a želatinou mají mnoho příznivců. Jsou lehké a pro letní čas jako stvořené. I když jejich mokrá konzistence nemusí být příjemná každému. Vyzkoušejte různé varianty.

Piškotový základ

Lehké dortíky s lehkostí
Autor: Renata Petříčková

Na úvod je třeba říct, že základem želatinového či tvarohového ovocného dortu nemusí být nutně piškot z šesti vajec;  podklad může v závislosti na vrchní náplni tvořit třeba třené těsto, křehké těsto, může to být i korpus upečený z kynutého těsta. Listové moc nedoporučuji, je přece jen příliš křehké a nadýchané, takže když už, pak jen na tenký povrch polev a náplní.

Vraťme se tedy k piškotu. Je to nejjemnější směs vajec, mouky a cukru. Ideální piškot vytvoříme z těchto ingrediencí:

  • 4 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 120 g cukru
  • 75 g polohrubé mouky
  • 75 g škrobové moučky
  • špetka soli

Receptů a variací je mnoho; známý je například ten, který udává poměr – kolik vajec, tolik mouky. Který recept vyberete, je na vás.

Lehké dortíky s lehkostí
Autor: Agentura SXC

Postup je následující: žloutky ušleháte do pěny spolu s troškou horké vody a dvěma třetinami cukru, hmota musí získat tuhou krémovitou konzistenci. Z bílků ušleháte sníh a to pěkně do tuha, tak, že ho ani lehkým potřesem z misky nevysypete.

Zde se hodí rada našich babiček, že šlehač by měl být naprosto čistý beze stop mastnoty (třeba po předchozím šlehání šlehačky) a mísa musí být dokonale odmaštěná, jinak sníh nebude tuhnout. Špetka soli do vychlazených bílků zaručí, že se sníh jistojistě povede. Do bílků pak zamícháme po troškách žloutkovou směs, mouku a škrobovou moučku. Vlijeme do formy či na plech a pečeme.

Varianta pro dělenou stravu

Piškot lze připravit i v případě „zvířátkového“ dnu, čili dělené stravy, je jedno, jestli podle Lenky Kořínkové nebo kohokoliv jiného. Ve chvíli, kdy chcete udělat želatinu a tvarohovou náplň, tento styl stravování vám zakazuje použití mouky. Nebo si můžeme vypomoci, pokud doma prostě  mouka dojde.

Potřebujeme:

  • 80 g fruktózy
  • 70 g sušeného mléka
  • 120 g strouhaných ořechů (použila jsem mandle, bylo to výtečné)
  • 6 bílků
  • špetku soli

Opět ušleháme sníh, do tuhého sněhu vmícháme jemně a pečlivě fruktózu, sušené mléko a ořechy. Vznikne pěkné vláčné těsto, což mě překvapilo, čekala jsem spadnutí sněhu a hrbolaté těsto z ořechů. Nestalo se! Padání se nekonalo ani v troubě, upeklo se krásné těsto, které je napohled stejné jako to pravé piškotové. Chuťově se příliš neliší od klasického ořechového těsta na buchtu.

A jdeme na želatinu

Želatina je živočišného původu a vyrábí se ze šlach, kostí, kloubů a dalšího „jatečného“ odpadu. Přehlédneme-li tento fakt, jež se může někomu ošklivit, musíme vzít v potaz, že želatina je velmi prospěšná lidskému zdraví, podporuje správný růst a funkci kostí, kůže a kloubů.

Pokud se nepřenesete přes původ želatiny, můžete použít tzv. agar agar. Jedná se o nažloutlý prášek, který se používá jako její varianta a oproti pravé želatině je rostlinného původu, vyrábí se z mořských řas.

Lehké dortíky s lehkostí
Autor: Renata Petříčková

Pro výrobu želatinových moučníků můžete použít, co je libo. Důkladně si však přečtete návod na použití, protože každý želírující přípravek má jiný způsob přípravy.

Často můžeme použít i obyčejný puding (tedy ochucený polotovar, pro želatiny na ovoce je nejlepší vanilková příchuť), který uvaříme v polovičním množství tekutiny než uvádí návod.

Například ve šťávě z kompotu, přičemž touto tekutou hmotou na piškotu zalijeme kompotované ovoce. Vznikne parádní „buchta“! Používáme-li čerstvé ovoce, chybí ona šťáva, to ale vůbec nevadí. Můžete klidně použít třeba ovocný sirup.

Pro potřeby želatiny dejte vyšší podíl šťávy do tekutiny a třeba ji ještě přislaďte. Krásný je například želatinový povrch vytvořený ze zelené kiwi šťávy.

Na piškot lze dát i želatinu s tvarohem. Pokud chcete, můžete při přípravě tvarohové vrstvy želatinu úplně vynechat.

Pokryjte korpus pouze oslazeným tvarohem, případně tvaroh smíchejte s pudingem nebo trochou másla, když máte chuť na něco kaloričtějšího. Máslo zajistí také lepší tuhnutí v lednici. A na tvarohovou náplň dejte ovocné osvěžení.

Dort pokladený ovocem zalijte ovocnou želatinou. Vychlaďte a podávejte.

Přehled všemožných farmářských, venkovských a dalších trhů, pravidelně aktualizované termíny, sortiment, články k tématu…

Zrádné kiwi

Pozor dejte na kiwi, to při styku s mléčnými výrobky, například tvarohem, nepěkně černá. Můžete to samozřejmě risknout, ale ještě lépe je potáhnout tvarohovou náplň nejprve průhlednou želatinou nebo vrstvou pudingové želatiny, a teprve na ni dávat kolečka kiwi, aby se ovoce přímo nedotýkalo tvarohové náplně. A na závěr dolít vrchní vrstvu želatiny.

Totéž udělá banán, také hnědne, nicméně ne tak dramaticky jako kiwi.

Lehký dortík

Lehké dortíky s lehkostí
Lehké dortíky s lehkostí

Hodnocení receptu je 4.7.

4.7 12×

alokinka

  1. Vše, krom kakaa smícháme, část oddělíme a přimícháme kakao. Spodek dortové fotry vyložíme pečícím papírem a začneme dávat těsto. Na střed začneme střídavě dávat lžící těsta a vždy 3 lžíce světlého, 2 lžíce tmavého, až do vypotřebování všeho těsta. Pečeme cca 20-30 minut na 160°C.

  2. Po vychladnutí na korpus dáme krém (pomazánkové máslo vyšleháme s cukrem dle chuti, přidáme zakysané smetany a smetanu na šlehání, můžeme přidat trošku rumu nebo rumové tresti).

  3. Povrch posypeme strouhanou margotkou a dáme do lednice, nejlépe přes noc vychladit.

Kuchařka: alokinka

  • resska27. 7. 2020 17:01:14 Odpovědět
  • jarka skrobakova7. 4. 2014 14:00:07 je krásný Odpovědět

Fenomén cupcakes: Jak na miniaturní dortíky pro malé i velké

Pokud jste si je ještě doma nepřipravili, určitě jste je aspoň někde viděli. Nádherně nazdobené malé dortíky nejrůznějších podob a chutí s máslovým těstem, při jejichž přípravě můžete popustit uzdu fantazii a experimentovat. To jsou ony.

Cupcake versus muffin – v čem jsou jiné?

Na rozdíl od muffinů mají cupcakes lehkou dortovou texturu. Muffiny jsou oproti tomu hutnější a vlhké. Cupcakes při pečení z vršku nepraskají a nakonec se zdobí nejrůznějšími krémy a posypkou nebo ovocem. Dá se říct, že muffin je buchta, kdežto cupcake je dort.

Kde se vzal, tu se vzal…

V posledních letech si získala oblibu spousta dobrot, které ovšem nejsou žádnou novinkou. Nejinak je tomu u cupcakes. První záznamy o miniaturních dortících pocházejí z konce 18.

století, kdy se objevily v kuchařce American Cookery, jejíž autorkou byla Amelia Simmons. Vznik téhle formy byl docela prozaický. Malé dortíky dostávaly přednost před klasickými dorty, protože se rychleji pekly, byly dřív hotové.

Ke svému názvu (cup = šálek, cake = dort) přišly až v roce 1828.

Obecný recept na těsto a tři luxusní návrhy k tomu

Stejně jako u muffinů, i u cupcakes je třeba vytvořit základní těsto. Do něj můžeme přidat některé ingredience, ale nemusíme. Zdobení už pak provádíme zvlášť a je to právě ta část, na které se může fantazie dostatečně vyřádit.

Na těsto budete potřebovat: 100 g cukru krupice, 60 g změklého másla, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, kypřicí prášek, špetku soli a vanilkový extrakt.

Jak na to? 

  • V míse vyšlehejte cukr s máslem, přidejte 2 vejce a znovu vyšlehejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku, 2 lžičky kypřicího prášku a špetku soli. Tuhle směs pak přesypte k té druhé, máslové.
  • Teď už jen přidejte mléko a vanilkový extrakt a vyšlehejte směs dohladka.
  • Rozehřejte si troubu na 170 °C a zatím rozdělte těsto do košíčků, aby dosahovaly do ¾ jejich výšky. 
  • Cupcakes pečte 15-20 minut a sledujte je – měly by chytnout zlatý odstín.
  • Po upečení je nechte vychladnout na mřížce. 

Cupcakes by měly mít dokonale rovný vršek, aby šly krásně nazdobit.

Někdy se ale stane, že je lehce vypouklý, zvlášť když je kypřicího prášku víc, než by bylo potřeba. Pak špičku seřízněte nožem. Někdo je zdobí i vypouklé.

Náš tip: Pokud chcete celé cupcakes ladit do čokoládova, přidejte do těsta třeba kvalitní kakao!

Pokud nechcete dekorovat třeba jen marcipánem, je nejvyšší čas pustit se do přípravy krému a konečného zdobení! To se dá provést ledabyle třeba lžičkou nebo nožem, k lepším výsledkům ale doporučujeme zdobicí sáček.

Čokoládový krém, který nezklame

Neznáme moc lidí, kteří by neměli rádi čokoládu. Proto jsme jako jeden ze tří tipů vybrali ten na čokoládový krém. 
Co potřebujete: 125 g krémového sýra (např. Philadelphia), 80 g cukru moučka, 80 g vysokoprocentní čokolády a 100 g másla.

Jak na to?

  • Rozpusťte čokoládu.
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem.
  • Přidejte krémový sýr a promíchejte.
  • Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  • Naplňte krémem zdobicí sáček a vzhůru do toho!

Vanilkový krém – absolutní základ

Pokud dáváte přednost chuti vanilky, určitě vyzkoušejte základní krém!

Co potřebujete: 100 g másla, 125 g krémového sýra, 100 g cukru moučka a vanilkový extrakt

Jak na to? 

  • Nejdřív trochu zpracujte měkké máslo.
  • Přidejte k němu sýr a postupně i cukr. 
  • Šlehejte, šlehejte a šlehejte.
  • Nakonec ještě přidejte vanilkový extrakt podle chuti a je hotovo.

Malinový krém pro milovníky ovoce

Pokud byste si raději pochutnali na cupcakes s ovocným krémem, pusťte se třeba do toho malinového.

Co potřebujete na malinové pyré: 200 g mražených malin, 4 lžíce cukru krupice

Jak na to?

  • Maliny s cukrem nechte chvíli povařit.
  • Zatepla je propasírujte přes sítko – tak jednoduše odstraníte zrníčka.
  • Pak maliny překryjte fólií a dejte je chladit do ledničky.

Co potřebujete na malinový krém: připravené malinové pyré, 250 g mascarpone, 4 lžíce cukru krupice a 200 ml 40% smetany ke šlehání.

Jak na to?

  • Smíchejte mascarpone s malinovým pyré a s cukrem.
  • Pak přidejte smetanu a vyšlehejte směs do hladkého krému.
  • Pak už jen krémem naplňte zdobicí sáček a zdobte!

A čím dozdobit? Jako posypku můžete použít ledacos. Nastrouhanou čokoládu, oříšky, skořici, čerstvé i mrazem sušené ovoce, ozdobné bonbóny, cukrovou posypku…

Zkoušejte, co máte rádi, a najděte si svou nejoblíbenější kombinaci!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *