Jak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Patříte k lidem, pro které je podzimní a zimní nachlazení stejnou samozřejmostí jako padající listí a první sněhové vločky? Chladné dny jsou pro naši obranyschopnost zatěžkávací zkouškou. Tělo se musí vyrovnávat se změnami teplot, nižšími dávkami slunečního světla a poklesem životní energie. Je to tak trochu přirozený cyklus, ale někdo ho snáší hůře.

Máme pro vás několik rad, jak posílit imunitu a zvládnout takovéto temnější a chladnější období v roce. 

Nemusíte se hned vrhat do nejbližšího rybníka. To by asi vaší imunitě moc neprospělo. Máme na mysli pozvolné a řízené otužování, díky kterému si organismus zvyká na změny teplot.

Jde o trénink. A jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti – až se vám příště stane, že se při dobíhání tramvaje zpotíte a pak vás ofoukne, ani to s vámi nehne.

Vytvoříte si imunitu silnou jako pancéřové brnění. 

Dalo by se říci, že téměř každá bylina je „na imunitu„. Je to totiž tak široký pojem, že posílení do těla přináší téměř každá bylina. Já bych se zde zmínila o těch tzv. akutních. Ty se nasazují ve chvíli, kdy už na vás něco leze.

Nikdy by se však neměli užívat dlouhodobě, tzv. déle než 6 týdnů. Patří sem echinacea, grapefrutiová jádra a extrakty z něj nebo perila. Většinou se jedná o byliny hodně barevné a aromatické. Pomáhají tzv. otevřít póry a vyloučit škodlivinu.

Dlouhodobě však vylučují více, než je potřeba. 

Jde na mě únava a není mi dobře, ale nemůžu si jít lehnout, mám ještě tolik povinností. Poznáváte se? Děláme to všichni. Naše tělo nám klepe na rameno a říká: Potřebuji si odpočinout a nabrat nové síly.

Dopřejte si více spánku. Buďte trochu jako medvěd v zimě. Náš organismus reaguje na kratší dny útlumem. Pokud se mu nepřizpůsobíme, přetěžujeme své možnosti i obranyschopnost, která pak často selhává.

Rakytník si získává stále větší oblibu pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Céčko často bývá první volbou, když chceme posílit imunitu, a rakytník ho obsahuje požehnaně.

Vitamín C je důležitý pro ochranu buněk, podporuje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu. Dejte si na zdraví Bio sirup z rakytníku, který je mírně přislazený bio cukrem a medem, takže zachutná i dětem.

Dalším přírodním zdrojem vitamínu C je například brazilská třešeň acerola nebo naše české šípky.

Cítíte, že chlad prostupuje vaším tělem a vy byste se nejraději schoulili pod deku a tam zůstali? Zima umí být opravdu vlezlá. Vyzbrojte se kusem zázvoru, ze kterého připravíte skvělý čaj na zahřátí.

Zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky, zalijte vařící vodou a nechte 10 minut odstát, poté sceďte. Přidejte citrón a med. Můžete popíjet každý den, dokud cítíte chlad. Nepřehánějte to s ním, pokud máte pocit vnitřního horka.

Celkově bych čerstvý zázvor nedoporučovala pravidelně pít déle, než 3 týdny. Sušený můžete celou zimu.

Čínská medicína vychází s tisícileté tradice a je uznávána dodnes. Pro posílení tzv ZHONG QI (něco jako imunitní systém) používají houby Shiitake, Reishi, Maitake, Hlíva či Cordyceps.

 Výsledky vědeckých výzkumů prokázaly přítomnost účinných látek v houbách a potvrdily tvrzení, která se předávají z generace na generaci.

V Japonsku jsou dokonce výtažky z houby Shiitake součástí konvenční léčby rakoviny, při které je podpora imunitního systému zásadní.

Pokud je narušení vaší imunity natolik závažné, že vitamín C a echinacea nebo čaj se zázvorem nemají šanci, vaše potíže jsou chronické a narušují váš pracovní i společenský život, je čas vyzkoušet silnější kalibr.

Seznamte se s přípravkem ImunoBran. Imunitní systém aktivuje téměř raketově a jeho výsledky jsou prokázané.

Za ImunoBranem totiž stojí léta výzkumů a testů, díky kterým teď může být opravdovou pomocí při závažných poruchách imunity.

Jedná se o čistě přírodní abinoxylanovou sloučeninu (MGN3) obsahující polysacharidovou vlákninu z rýžových otrub, které jsou enzymově modifikovány komplexem japonské medicínské houby Shiitake. ImunoBran nabízíme buď ve formě tablet, nebo v prášku.

Přejeme vám krásný podzim a zimu bez nachlazení. Pokud se chcete poradit, jaký přípravek bude pro vaši imunitu nejvhodnější, jsme pro vás v naší online poradně. Neváhejte napsat, téma imunita je pro každého velmi individuální. Dokonce jiný postup bychom měli používat na jaře a jiný v zimě. Však i příroda se chová v každém období úplně jinak.

Závěrem jsem chtěla napsat jedno staré příslové, ale ono zní trochu drsně, tak prý v tomto „covidovém“ období není úplně vhodné. Chcete-li ho znát, připojte se do naší FB skupiny 🙂

To přísloví chce říci – NEPŘECHÁZEJTE NEMOCI a snažte se je vyležet a potem vyloučit. Dovnitř tu škodlivinu nepustí právě dostatečně silný imunitní sysém.

Přírodní zdroj vitamínu C – trávení…

Původní cena: 349 Kč

279 Kč

KoupitJak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Imunitní systém – energie – odolnost.

795 Kč

KoupitJak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Zahřívácí nápoj na stav, kdy na „vás…

199 Kč

KoupitJak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Lahodný organický bylinný čaj z Tulsi…

135 Kč

Koupit

Acerola je považována za jeden z nejbohatších…

270 Kč

Koupit

Odolnost organismu – krevní cukr – krevní…

490 Kč

KoupitJak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Bylinný sirup s vitamínem C pro…

90 Kč

Koupit

Hlíva ústřičná – Pleurotus.

690 Kč

Koupit

Nemoci si na vás už nepřijdou! Získejte neprůstřelnou imunitu

Stačí málo, abyste na týden ulehli do peřin? Trápí vás celoroční rýma a kašel? Vyhněte se nemocem díky neprůstřelné imunitě. Poradíme vám, jak ji posílit.

Asi vás nepřekvapí, že zdravá strava funguje jako prevence obezity, cukrovky nebo infarktu.

Tušíte ale, že vás ochrání i třeba před chřipkou? Pokud budete své tělo zahlcovat zbytečnými cukry, přemírou nezdravých tuků nebo se budete stravovat nepravidelně, tělu nezbyde dostatek energie a kvalitních živin.

Na boj s nemocí mu pak nezbudou síly a ta vás skolí raz dva. Podpořte svou imunitu vitamíny, minerály, zdravými tuky a vlákninou. Jezte pravidelně 5x denně jídla bohatá na bílkoviny, ovoce a zeleninu.

Vitamínů, které tvoří štít proti nemocem, nemáme v naší středoevropské stravě dostatek. Jedná se hlavně o:

  • vitamín C (má antioxidační účinky, podporuje imunitní systém, urychluje hojení),
  • vitamín D (podporuje regeneraci a hojení)
  • a vitamíny skupiny B (ovlivňují správnou funkci metabolismu, krvetvorby, štítné žlázy). 

Do svého jídelníčku proto zařaďte ryby, vejce, citrusové plody, košťálovou zeleninu a luštěniny.

Jste-li v dietním plánu, nedostatku vitamínů se obávat nemusíte. Proteinová jídla a nápoje KetoDiet jsou obohaceny o vitamíny a minerály tak, aby vaše tělo dostalo, co potřebuje. Pokud vás trápí neustálé posmrkávání nebo únava, možná potřebujete více vitamínu C. Ten můžete jednoduše doplnit pastilkami.

Přečtěte si o vitamínech a jejich vlivu více v článku Už jste dnes snědli dost vitamínů? Kolik a proč je potřebujeme?

2. Sportem ku zdraví, a nejlépe venku

Sportovci jsou oproti „gaučákům” nemocní méně často. Vyberte si sport, který vás bude bavit, a podpořte svůj imunitní, dýchací i cévní systém pravidelně 2 – 3x týdně 30 – 60 minutovou dávkou pohybu. Pokud se venku zrovna „nežení čerti”, popadněte kolo, běžecké boty nebo brusle a vyrazte na čerstvý vzduch

Nemáte zrovna chuť se potit? Obujte pohodlné tenisky a šup na procházku. Opravdu stačí vyjít ven? No jasně! Celý den se schováváme uvnitř – doma, v práci, v kavárně… Hodinka strávená v přírodě pod slunečními paprsky dokáže zázraky.

A pozor: I pohyb v ložnici se počítá! Díky milostným hrátkám se v těle navyšuje hladina protilátek (imunoglobulinu A), které nacházejí a zneškodňují cizí částice v našem těle. Už při pouhém objetí nebo polibku se vyplavují endorfiny (hormony štěstí), které imunitu posilují také. Spojte příjemné s užitečným a dbejte i na kvalitu svého milostného života.

Jak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

3. „Špína v bytě, zdravé dítě?”

Patříte k lidem, kteří si několikrát za hodinu umyjí ruce a v domě nesnesou ani smítko prachu, nebo k úzkostlivým rodičům, kteří dítěti nedají ani jablko ze zahrady? Zbystřete!

Přehnanou ochranou, zejména (ale nejen) v dětství, si koledujete o nižší obranyschopnost těla i vznik autoimunitních onemocnění. Zkuste se umírnit a nesahejte pro dezinfekční prostředky pokaždé, když se něčeho dotknete v obchodě nebo když vaše ratolest spadne na zem.

4. Ledové království

Proč na sebe každé ráno pustit ledový proud vody nebo pravidelně o víkendu vyrazit na koupačku do řeky? Budete zdravější, šťastnější a hubenější.

Řízený pobyt v chladném prostředí podporuje obranyschopnost, funkci kardiovaskulárního systému, tvorbu hnědého tuku, který na rozdíl od klasického bílého spaluje energii a pomáhá i proti celulitidě. Dalším benefitem je, že vám bude menší zima a nebudete potřebovat tolik vrstev oblečení.

Jak se otužovat? Začněte třeba tím, že si v noci na spaní necháte v ložnici otevřené okno. Až si na chladný vzduch zvyknete, začněte postupně s vlažnou, později s ledovou sprchou.

5. Chrrrr..

Poškozené a nežádoucí buňky naše tělo ničí a nahrazuje převážně během spánku. Pokud máme spánek nekvalitní (přerušovaný, v posteli trávíme málo času), nebo máme nepravidelný režim (směny, noční práce, chodíme spát a vstáváme každý den jinak), tělo přichází o potřebný čas pro regeneraci a pročištění.

  • Choďte každý den spát ve stejnou hodinu, do vyvětrané ložnice, ve které budete čas trávit opravdu pouze večer.
  • Který z návyků pro lepší imunitu zařadíte do své denní rutiny jako první?
  • Autor: Andrea Skolková
  • Fotografie: KetoDiet, depositphotos.com
  • Předchozí článek: Marta Adamčáková a Radim Hanžl – Má hubnutí v páru jen samá pozitiva?

Preventan zlepšuje imunitu. Jaký je nejlepší a jak je užívat – Zdraví.Euro.cz

Preventan prodává několik druhů doplňků stravy, které pomáhají posílit imunitu.

Je možné je užívat celoročně, jejich efekt je ale obzvláště důležitý v zimních měsících, kdy je pro člověka těžší přijímat vitamíny přirozenou cestou (konzumací čerstvého ovoce) a kdy se nemoci číhají všude okolo. Existuje několik druhů výrobků, které se liší svým efektem i užitím. Jaký je pro vás nejlepší a proč?

Obsah stránky:

Výrobky Preventan

Preventan akut

Preventan akut je nouzovým prevenčním řešením ve chvíli, kdy cítíte, že na vás „něco leze“. Výrobek je tvořen jedinečnou směsí biologicky aktivních látek ProteQuine, která obsahuje aminokyseliny, oligopeptidy, nukleotidy a vitamín C. Společně rychle posilují imunitu a napomáhají zmírnění únavy a vyčerpání.

Dávkování Preventanu akut

Přípravek má formu cucavých tablet, které mají dvě podoby, s příchutí a bez příchuti. Jsou vhodné pro všechny starší 3 let. Doporučené dávkování je jedna tabletka 2x denně.

Preventan junior

V období nemocí jsou děti obzvláště náchylné. Nachází se totiž ve velkých dětských kolektivech, ve kterých se nemoci velmi rychle přenáší, navíc mají slabší imunitu než dospělí. Proto se doporučuje jejich imunitu dlouhodobě (i celoročně) posilovat.

Budete mít zájem:  Stačí vynechat jen sladké limonády a zhubnu. Nesmysl!

Preventan junior taktéž obsahuje mix biologicky aktivních látek, vitamín C i rozpustnou vlákninu z čekanky. Rozpustné tablety neobsahují cukr, jsou slazeny přírodním sladidlem ze stévie.

Je vhodný především pro děti mezi 3 a 15 lety. Doporučené dávkování je 1 tableta denně. Ta se nepolyká, naopak ji nechte volně rozplynout v ústech.

Preventan Quattro

Je nejúčinnější při prvních známkách sezónní únavy. Doporučuje se především s neodvratným koncem léta a nástupem chladných měsíců. Navíc napomáhá udržovat normální funkci imunitního systému.

Je doporučen všem starším 3 let. Doporučená dávka je 1 tableta dvakrát denně. Tableta se nechává volně rozpustit v ústech.

Preventan Clasic

Jedná se o doplněk stravy, který je vhodný k celoroční konzumaci s preventivním účinkem. Celoročně pomáhá udržovat imunitní systém, čímž napomáhá zdraví celého organismu. Díky obsahu vitamínu C snižuje míru únavy a vyčerpání.

Je vhodný pro seniory, dospělé a děti od 3 let. Doporučená dávka je 1 tableta denně, tu nechte volně rozplynout v ústech.

Preventan sirup

Je vhodný především pokud děti odmítají Preventan v podobě v ústech rozpustných tablet. Sirup má příjemnou malinovou chuť, která chutná nejen dětem. I přes tekutou podobu je stále vhodný pro děti starší 3 let.

Lék není vhodný pro diabetiky a doporučená dávka je jedna čajová lžička denně.

Preventan akut v těhotenství a při kojení

Preventan akut není doporučen těhotným ženám v prvním trimestru. Během tohoto období totiž platí pravidlo, že by žena neměla brát žádné léky ani doplňky stravy, které nejsou tomuto období přímo určeny.

Během kojení a od 4. měsíce těhotenství mohou ženy tento výrobek užívat v doporučených dávkách.

Příbalový leták

Všechny léky – Preventan

Preventan Akut

záchranná brzda při chřipce a nachlazení. Preventan Akut účinně působí při prvních příznacích chřipky a nachlazení.

Bylo prokázáno, že působením účinné látky v přípravku Preventan Akut dochází k vysokému nárůstu bílých krevních buněk, odpovědných za obranu těla proti infekcím až o 200% oproti původním hodnotám!

Při onemocnění přípravek zmírňuje jeho průběh a zkracuje dobu běžné léčby. Doporučuje se také při léčbě antibiotiky a v době rekonvalescence. Preventan Akut povzbuzuje organizmus při pocitech “malátnosti” a únavy.

Preventan Akut :

  • má rychlý nástup účinku
  • chrání proti virům, účinný proti bakteriím
  • výrazně pomáhá zkrátit dobu běžné léčby a zmírnit její průběh
  • výrazně a rychle posiluje imunitní systém místně (na sliznicích) i celkově
  • pomáhá při chřipce a nachlazení (zkracuje a zmírňuje průběh léčby)
  • pomohl mnoha pacientům vyhnout se chřipce a nachlazení

Výrobce:

SVUS Pharma, a.s., Hradec Králové, ČR

Složení – účinné látky:

Nukleotidy, aminokyseliny, oligopeptidy. Jedna tableta obsahuje 1mg účinné složky.

Složení – pomocné látky:

ß-cyklodextrin, mikrokrystalická celulóza, kyselina citronová, laktóza, sacharóza, stearan hořečnatý, talek.

Těhotenství a kojení:

Přípravek Preventan Akut mohou užívat ženy po prvních trimestru těhotenství a v době kojení. V období prvního trimestru nedoporučujeme užívat přípravek a přikláníme se k obecnému pravidlu, kdy v této době nejsou doporučeny žádné léky ani doplňky stravy, pokud nejsou určeny speciálně na toto období.

Doporučené dávkování:

2 tablety přípravku Preventan Akut denně, ráno a večer.

Způsob užití:

Doporučené dávkování je 2 tablety přípravku Preventan Akut denně, ráno a večer. Aby došlo k aktivování maximálnímu účinku, doporučujeme Vám minimálně po dobu 15 min. po užití, nezapíjet ani nepřijímat potravu.

Použití:

Preventan Akut účinně působí při prvních příznacích chřipky a nachlazení. Bylo prokázáno, že působením účinné látky v přípravku Preventan Akut dochází k vysokému nárůstu bílých krevních buněk, odpovědných za obranu těla proti infekcím až o 200 % proti původním hodnotám.

Upozornění:

Preventan Akut, jako doplněk stravy, je určen pro děti od 3 let. Preventan Akut nemá nežádoucí účinky a může tak být užíván dlouhodobě. V případě, že se z jakéhokoli důvodu rozhodnete dlouhodobější užívání (více než 3 měsíce) Preventanu Akut přerušit, je vhodné tak učinit postupně.

Vzhledem ke stimulaci obranyschopnosti organizmu se nedoporučuje užívání Preventanu Akut u osob po transplantaci lidských orgánů.

Uchovávání:

Přípravek Preventan Akut uchovávejte v suchu při teplotě od 15 do 25°C a vždy mimo dosah a dohled dětí.

Balení:

30 tablet, hmotnost obsahu: 5,8 g.

Recenze

Hodnocení: 86 %

Jak posílit imunitu – 11 tipů a rad

Otázku, jak posílit imunitu, si klademe, obzvláště v posledních měsících, častěji než obvykle. Nejenom pandemie koronaviru, ale také studené zimní počasí, nedostatek sluníčka a blížící se chřipkové období, dává našemu tělu zabrat jak po fyzické, tak psychické stránce.

V následujících řádcích si představíme několik tipů a rad, jak podpořit naši přirozenou obranyschopnost – náš imunitní systém, který nás chrání před cizími (když je potřeba i vlastními) nepřáteli a je tak základem pro to, abychom se cítili dobře po fyzické i psychické stránce.

1. Dostatečně a kvalitně spěte

Spánek a imunitní systém jsou úzce propojeny. Ze zkušenosti víme, že když jsme nemocní, spíme více. To proto, aby náš imunitní systém mohl lépe bojovat proti nemoci a mohl se rychleji regenerovat.

Nedostatečný nebo nekvalitní spánek vede ke zvýšené produkci kortizolu – hormonu, který při dlouhodobém působení zeslabuje imunitní funkce. Spánek ovlivňuje také produkci cytokinů, což jsou podobně jako hormony, malé signální molekuly, které se účastní imunitní odpovědi. Není tak divu, že nedostatečný spánek je spojován s vyšší náchylností k různým nemocem.

Jak dlouho mám spát?

Denní potřeba spánku je pro každého individuální a během života se výrazně mění. Dle Americké společnosti pro výzkum spánku a Akademie spánkové medicíny je doporučená doba spánku následující:

  • Novorozenci (0-3 měsíce): 14–17 h
  • Kojenci (4–11 měsíců): 12–15 h
  • Batolata (1–2 roky): 11–14 h
  • Předškoláci (3–5 let): 10–13 h
  • Školáci (6–13 let): 9–11 h
  • Teenageři (14–17 let): 8–10 h
  • Mládež (18–25 let): 7–9 h
  • Dospělí (26–64 let): 7–9 h
  • Senioři (nad 65 let): 7–8 h

Pokud máte se spánkem problémy nebo trpíte nespavostí, na vině může být narušená produkce melatoninu.

Melatonin je hormon, který se začne produkovat večer, když se setmí a řídi biorytmy, které v našem těle navodí pocit ospalosti a poté spánek.

Melatonin je rovněž silný antioxidant a jeho dostatečná hladina je spojována s prevencí vzniku nádorových onemocnění.

Produkci melatoninu může ovlivňovat čas, který strávíme zhruba hodinu před spaním u obrazovky TV, počítače nebo telefonu.

Všechna tato zařízení vyzařují modré světlo, které ovlivňuje cirkadiální rytmy a přirozené cykly usínání a probouzení se.

Řešením je omezit sledování zařízení před tím, než jdete do postele a než ulehnete, zamezte přístup světla do pokoje nebo použijte masku na spaní. Důležitý je také pravidelný režim tzn., že bychom do postele měli ulehat každou noc ve stejný čas.

Herbalistův výběr bylin pro lepší spánek

K lepšímu spánku nám pomohou bylinkové čaje a tinktury. Mírně sedativní účinky má meduňka lékařská, kozlík lékařský, levandule lékařská nebo šanta kočičí. Z tinktur doporučuji tinkturu z hluchavky bílé.

2. Vyvarujte se stresu

Náš fyzický stav je úzce propojený se stavem duševním, proto je udržení si dobré nálady a omezení stresu jedním z nejdůležitějších doporučení. Stres, především ten dlouhodobý, podporuje zánětlivé procesy v těle a působí nepříznivě na funkci imunitního systému. Vyhýbat se stresu nebo snižovat jej na nezbytné minimum je tak základem pro zdraví psychické i fyzické.

Pro lepší zvládání stresu je dobré zařadit aktivity, které Vám pomohou stres zvládat nebo ho odbourávat. Doporučujeme meditace, cvičení nebo jógu.

Herbalistův výběr bylin na zklidnění a lepší zvládání stresu

Pro uvolnění stresu a zklidnění pomůže čaj či tinktura z třezalky tečkované, mučenky pletní, levandule lékařské, kozlíku lékařského nebo meduňky lékařské.   

3. Pečujte o svá střeva

Každý z nás žije v symbióze se společenstvem mikroorganismů, které obývají naši kůži a sliznice.

Zejména střevní bakterie hrají důležitou roli při vývoji našeho imunitního systému, ovlivňují imunitní reakce a brání osazení střev nebezpečnými bakteriemi.

Již řadu let víme, že zdravé střevo = zdravé tělo, a že nerovnováha ve složení střevních bakterií vede k vývoji autoimunitních, zánětlivých, ale i nádorových onemocnění.

Složení střevní mikroflóry jsme schopni každý z nás ovlivnit životním stylem (spánek, jídlo, pohyb) nebo přímo podáváním probiotik. Přírodním zdrojem probiotik jsou jogurty, tvaroh, podmáslí, některé sýry, kefíry a fermentované potraviny, o kterých budu psát dále v článku.  

Slovník pojmů:

Prebiotikum = nestravitelná složka potravy, kterou dokáží zpracovat a využít střevní bakterie

Probiotikum = živé mikroorganismy ve stravě (nebo ve formě léků), které přispívají k rovnováze střevních bakterií. Můžeme je dodat buď z potravy, nebo ve formě doplňků stravy, avšak jejich efekt je hodně diskutabilní.

Postbiotikum = látky (metabolity) produkované přátelskými (probiotickými) bakteriemi, které mají pozitivní účinky na náš organismus

 4. Jezte fermentované potraviny, probiotika

Potraviny, které podstoupily proces kvašení (fermentaci) jsou bohaté na prospěšné probiotické bakterie, které mohou osídlit naše střevo.

Kvašené potraviny jsou také lépe stravitelné, protože během procesů fermentace dochází k rozkladu složitějších látek na jednodušší, což šetří práci našim střevům.

Mezi tyto potraviny patří kysané zelí, jogurty, kefír, kimchi, kvašené okurky a další.

Řada běžně dostupných kvašených potravin (např. kysané zelí) je kvůli trvanlivosti sterilována nebo jsou do nich přidávány siřičitany, které probiotické bakterie zabijí. Nejlepším řešením je zkusit připravit fermentované potraviny doma. K tomu Vám přidávám jednoduchý recept na vynikající fermentovanou zeleninu.

Recept na domácí fermentovanou zeleninu:

Připravte si různé druhy zeleniny. Vhodnější je zelenina tvrdší, která obsahuje hodně cukru, z kterého se bude tvořit kyselina mléčná. Doporučuji zelí, mrkev, květák, brokolici, červenou řepu, cibuli, kedlubnu nebo okurky.

Pokud se budete chtít fermentování zeleniny věnovat pravidelně, můžete si pořídit speciální nádobu tzv. kvašák.

Kvašák je keramický nádoba, která je uzpůsobena tak, aby zelenina zůstala v průběhu kvašení celou dobu ponořena.

Pokud začínáte a kvašák zatím nemáte, můžete použít zavařovací sklenici se širokým hrdlem a něco na zatížení (např. čistý kámen). Jak lahev, tak těžítko před použitím vysterilizujte, aby se zelenina nezkazila.

Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na malé kousky, smíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny a dle chuti můžete přidat kmín. Důkladně sůl zapracujte, aby zelenina pustila šťávu. Poté napěchujte směs do připravené lahve a zatižte těžítkem.

To z důvodu, aby byla zelenina ponořená a nedostal se k ní vzduch. Během kvašení uvolňují bakterie CO2, který musí odcházet z lahve pryč. Zároveň se však O2 nesmí dostávat do nádoby.

Proto použijte buď kvasnou zátku, nebo přikryjte víčkem, které nechte lehce povolené.

Pod sklenici umístěte nádobu nebo talířek, pro jistotu, kdyby začala vytékat přebytečná tekutina. Nechte kvasit 3-6 dnů při stálé teplotě okolo 20°C. Fermentovaná zelenina vydrží v lednici až 2 měsíce.

Budete mít zájem:  Jak na pupínky a akné uvnitř nosu?

5. Jezte více rostlinné stravy (zeleniny, ovoce, luštěnin, semen, ořechů)

Rostlinná strava je bohatá na živiny a antioxidanty, které nás chrání před škodlivými patogeny. Antioxidanty redukují volné radikály, které se hromadí v buňkách, a, pokud jsou ve velké koncentraci, mohou vyvolat zánět. Chronický zánět je pak asociován s celou řadou onemocnění. Rostlinná potrava je bohatým zdrojem živin a vitamínů a obsahuje velké množství vlákniny.

Vlákninu rozdělujeme na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina na sebe váže vodu, může nabobtnat a ve střevech je zdrojem potravy a energie pro střevní bakterie, které jsou schopné ji fermentovat. Rozpustnou vlákninu najdeme v zelenině, ovoci, luštěninách, obilovinách, ořeších či semínkách.

Nerozpustnou vlákninu bakterie zpracovávat neumí. Důležitá je však pro vyprazdňování střev. Zvětšuje svůj objem a v tlustém střevě napomáhá k vylučování zbytků. Nerozpustnou vlákninu najdeme v celozrnných obilovinách, semíncích, ořeších, ovoci, zelenině (hlavně ve slupkách a zrníčkách) a luštěninách. 

6. Omezte nezdravé a jezte zdravé tuky

Tuky jsou významným zdrojem energie, jsou stavebními kameny pro buňky, jsou základem biologicky aktivních látek, které v těle působí pro- nebo proti- zánětlivě. Jsou také nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (vitamín A, D, E a K).

Pro naše tělo jsou zdravější tuky nenasycené, které jsou obsažené v rostlinných olejích a rybím tuku.

Bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin je například olivový olej, u kterého byly prokázány vysoce protizánětlivé účinky a schopnost snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Olivový olej navíc podporuje imunitní systém a zvyšuje aktivitu bílých krvinek (T a B lymfocytů), které bojují proti škodlivým virům či bakteriím.  

Souhrnem lze tedy říci, že zdravé tuky jako jsou olivový olej nebo omega-3 mastné kyseliny jsou vysoce protizánětlivé. Vzhledem k tomu, že chronický zánět může potlačovat náš imunitní systém, právě zdravé tuky mohou působit preventivně před některými onemocněními.

7. Omezte přidané a rafinované cukry (sacharidy)

Sacharidy tvoří velkou část našeho jídelníčku. Je však důležité si uvědomit, že v některých případech nepatří mezi látky příliš prospěšné. Naši předci konzumovali hlavně sacharidy s vysokým obsahem vlákniny ve formě výhonků a ovoce.

V dnešní době jsou stále používanější rafinované cukry, které neobsahují téměř žádnou vlákninu, vitamíny ani minerály. Nadměrná konzumace rafinovaných cukrů, kromě toho, že přispívá k nadváze a obezitě, zvyšují riziko chronických zánětlivých onemocnění, jako je cukrovka 2.

typu, srdeční choroby a další.

Příjem rafinovaných cukrů by neměl překročit hranici 5% denního příjmu kalorií. To odpovídá 2 lžícím (25 gramům) cukru pro člověka, který má příjem 2000 kalorií. Nezapomínejme však, že rafinované cukry jsou významnou složkou mnoha potravin, které denně konzumujeme.

Pečivo z bílé mouky, bezlepkové pečivo, sušenky, sladkosti, sirupy, těstoviny, bílá rýže, křupky, vločky atd. Pokud se tedy chcete rafinovaným cukrům vyhnout, není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Ideálními variantami jsou zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, pohanka, quinoia, špalda, ořechy, semena a luštěniny.

8. Doplňujte pravidelně vitamíny

Pro imunitní systém jsou nejdůležitější dva vitamínu – vitamín C a vitamín D. Vitamín C nabudí imunitní systém v začátcích onemocnění a vitamín D v průběhu onemocnění naopak brzdí imunitní buňky, aby nedocházelo k prudkým reakcím, které by náš organismus poškodily leckdy více než samotný patogen.

Vitamín C je to silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály a chrání buňky před oxidativním stresem. Je důležitý při hojení ran, výrobě kolagenu a vstřebávání železa. Bylo zjištěno, že u dětí i dospělých užívání vitamínu C zkracuje dobu nachlazení až o třetinu.

Bohatým zdrojem vitamínu C jsou například rybíz, jahody, citrusy, kiwi, brokolice, petržel nebo šípek. V šípku je dokonce 4x více vitamínu C než v citrónu. Šípkový čaj nebo sirup ze šípků je proto výborným zdrojem vitamínu C a celoroční prevencí před nachlazením.

Vitamín D má vliv na buňky imunitního systému a na ukládání minerálů do kostí a zubů, podporuje dělení buněk při procesech hojení. Jak se ukazuje, nedostatek vitamínu D může zvýšit riziko řady onemocnění.

Vitamín D se tvoří v kůži působením slunečního záření, což je v našich zeměpisných končinách během podzimu a zimy problematické, a u většiny populace je hladina vitamínu D nedostatečná. Rizikovou skupinou jsou hlavně starší lidé, u kterých schopnost syntetizovat vitamín D s věkem klesá.

Zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby a rybí oleje, vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra atd. Do některých potravin (jogurt, obiloviny) je přidáván uměle. Na slunci se v pokožce tvoří po 15-20 minutách díky UVB.

Zinek se nachází v našich buňkách a hraje významnou roli v řadě biochemických reakcí, například při vstřebávání živin. Účastní se také dělení a množení buněk a jeho nedostatek je spojován s neplodností a oslabenou obranyschopností. Vědecké studie dokázaly že zinek zmírňuje a zkracuje průběh nachlazení.

Zdrojem zinku je hovězí a vepřové maso, hovězí játra, vejce, fazole, ovesné vločky, mrkev a ořechy.

9. Nezapomínejte na bylinky, které detoxifikují a posilují obranyschopnost

Voňavý bylinkový čaj potěší naše smysly příjemnou vůní a lahodnou chutí. Kromě toho, že chvilka odpočinku s teplým čajem zklidní naši mysl a navodí příjemnou atmosféru, bylinky mohou posílit i naši přirozenou obranyschopnost. Mezi bylinky, které jsou zdrojem antioxidantů a podporují imunitní systém patří:

  • Bez černý
  • Rakytník řešetákový
  • Kopřiva dvoudomá
  • Lichořeřišnice větší
  • Česnek medvědí, česnek kuchyňský
  • Třapatka nachová
  • Zázvor lékařský
  • Grapefruit (grapefruitová jádra)
  • Eulenterokok ostnitý (černý kořen, sibiřský ženšen)

10. Pravidelně se hýbejte

Na rozdíl od dlouhodobého intenzivního cvičení, které může potlačovat náš imunitní systém, lehčí fyzická aktivita nám prospívá. Studie ukazují, že pravidelná lehčí fyzická aktivita snižuje zánět a pomáhá imunitnímu systému lépe regenerovat. Mezi vhodné aktivity patří rychlá chůze, jízda na kole, lehký běh, plavání a turistika. Týdně alespoň 150 minut.

11. Dodržujte pitný režim

Nezapomínejte ani na dostatečnou hydrataci organismu, která je důležitá pro naše celkové zdraví. Dehydratace může způsobit bolesti hlavy, zhoršit naši fyzickou výkonnost, soustředění, náladu, trávení a funkci srdce a ledvin.

Právě tyto komplikace se potom podílí na zvýšené náchylnosti k nemocem. Odborná literatura udává, že ideální množství tekutin je 0,5 litru na 15 kg naší váhy. Pokud pracujete venku nebo jste v tropickém podnebí, budete potřebovat pít více.

Obecně lze říci, že bychom měli pít, když máme žízeň a přestat, když už žízeň nemáme.

Zvláště pozorní by měli být starší lidé, neboť u nich se začíná pocit žízně vytrácet a je třeba, aby pili, i když žízeň nepociťují.  Dobrým indikátorem je naše moč, která by měla mít vždy světle žlutou barvu. Vhodnou tekutinou je voda, protože neobsahuje další přísady a cukr, ale vhodné je zařadit i bylinkové čaje.

Herbalistův postřeh na závěr: V posledních měsících se na internetu objevila celá řada článků s doporučením na zázračné diety, doplňky stravy nebo bylinky, které Vás zaručeně ochrání před nákazou koronavirem.

Důležité je si však uvědomit, že nejlepší ochrannou proti jakékoliv nákaze virem či bakterií je nesetkat se s ní, dodržovat hygienická pravidla, nechat se oočkovat a hlavně posílit imunitní systém, aby se s případným patogenem rychle a efektivně vypořádal.

Závěrem lze tedy říci, že kvalitní strava, spánek, psychická pohoda, zdravé mezilidské a partnerské vztahy, a udržování se v dobré fyzické kondici jsou receptem na zdravý a spokojený život.

Imunitu musíme „budovat“ neustále

Sezona viróz trvá po většinu roku, ale během zimy a na jaře, kdy jsou těla vyčerpaná nedostatkem slunce, silně oslabená, onemocnění podstatně přibývá.

Imunita jednotlivého člověka by měla být vždy v pořádku – nejen připravená na boj s infekcí (bakteriální, virovou či jinou), případně i s rakovinou, ale v pořádku by měly být i ochranné mechanismy, jež odpovídají za případný vznik autoimunitní reakce, která je pro organismus nežádoucí.

O svůj imunitní systém bychom měli pečovat celoročně a velmi intenzivně. Největším imunologickým orgánem v těle člověka je zažívací trakt – především střeva. Jedním ze základních pravidel je péče o to, co sníme.

Spojenci k posílení imunity

Vědci si nejsou stoprocentně jisti, jakým mechanismem spánek přispívá k imunitě, ale pokud se dobře vyspíte, je to pro vaše tělo výhra. Dospělý člověk by měl denně prospat sedm až devět hodin.

Pravidelný pohyb doopravdy zoceluje naše tělo a pomáhá ho chránit před infekcemi. Stačí cvičit jen mírně – třeba třicet minut svižné chůze každý den. Kromě toho, že budete lépe chráněni před infekcemi, protože povzbudíte své bílé krvinky, bude se vám také lépe spát a v těle se vám uvolní více látek navozujících pocit pohody – endorfinů.

Imunitu také hodně posílíte otužováním. Je lepší začít se otužovat v létě a postupně. Pomáhá vlažná až chladná voda na závěr sprchování, chladnou vodou sprchujte postupně chodidla, bérce, kolena, trup. Po nějaké době se dostanete až ke sprchování chladnou vodou každé ráno.

V zimě je třeba vyjít na krátkou procházku za každého počasí. Vhodné je spaní v chladnějším prostředí, při 19 i méně stupních. Otužování není vhodné při akutních onemocněních provázených teplotou. V chladném počasí si zasluhují podporu koncové části těla – použijte ponožky, rukavice a pokrývku hlavy.

Pro ženy, které jsou více náchylné k onemocnění močových cest, poruchám prokrvení rukou nebo k bolestem hlavy to platí obzvlášť. Při pobytu venku, zvláště spojíte-li jej s nějakou činností, se snadno zpotíte a pak se můžete nastudit.

Tady přichází ke slovu funkční oblečení, jež odvádí pot ven, takže udržuje na kůži suché prostředí. Pocit chladu tak přichází později.

Imunita a naše střeva

V poslední době máme i my laici dostatek informací o tom, že naše imunita těsně souvisí se zdravým střevním traktem. Již Hippokrates řekl, že nemoci začínají ve střevě.

Ano, převážná většina infekčních mikroorganismů vstupuje do lidského organismu sliznicemi dýchacího, zažívacího a urogenitálního traktu. Problémy, které nemocný střevní trakt přináší, nejsou jen zácpa, průjem, nadýmání či jiné potíže s trávením.

Špatně fungující imunitní systém střeva může být příčinou nemocí zažívacího traktu (např. Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy), ale také, jak ukazují poslední výzkumy, mnoha jiných závažných onemocnění.

Zažívací trakt obsahuje obrovské množství bakterií; máme je v ústní dutině (na jazyku, na zubech a na dásních), ale vůbec nejvíc (přes 99 %) jich žije v tlustém střevě.

Každý z nás má jedinečné složení střevní mikroflóry, která se mění, vyvíjí a stabilizuje už v prvních 2-3 letech života. To je období, kdy novorozenec přišel na svět z matčiny dělohy do prostředí plného nejrůznějších mikroorganismů. Jeho sliznice jsou jimi postupně osídlovány.

Budete mít zájem:  Nový nápad za všechny peníze: Dávat Klasu na pšenici je blbost

Novorozenec získává těsně po narození mikroby především od matky, mateřské mléko vývoj zdraví prospěšných organismů u dítěte výrazně stimuluje. Během života zůstává toto složení víceméně stabilní; i po léčbě antibiotiky se za určitou dobu vrací ke svému původnímu složení.

Bylo prokázáno, že složení mikrobioty nejvíce ovlivňuje způsob výživy, tj. složení naší stravy.

Imunita reaguje na to, co sníme

Čím pestřejší je náš jídelníček, tím je větší šance, že tělo získá vše, co potřebuje pro své fungování i ochranu. Zdroje vitaminu C a dalších antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a příznivých bakterií, které přisívají k lepší imunitě, si můžeme dopřát denně. Mezi nejdůležitější minerály, jež pomáhají udržet imunitu na výši, patří zinek a selen.

Nedostatek zinku může být u oslabených jedinců příčinou poklesu výkonnosti imunitního systému, především vůči respiračním nebo průjmovým onemocněním. Je známo, že užívání doplňků stravy s obsahem zinku a vitaminu C snížilo výskyt vzniku sezonních katarů horních cest dýchacích a rovněž utlumilo kýchání či rýmu.

Nedostatek selenu může narušit imunitu, snížit ochranu proti oxidačnímu stresu a zvýšit riziko propuknutí určitých chorob.

Zinek, minerál obsažený především v játrech, hovězím a jehněčím mase, pracuje v souznění s bílkovinami rovněž v mase obsaženými, a pomáhá tak posilovat obranyschopnost.

Některé buňky zodpovědné za imunitu (včetně bílých krvinek) nemohou bez denního přídělu zinku vůbec fungovat. Tento minerál najdete v přírodní formě v ústřicích nebo dýni hokkaidó.

Pro posílení imunity se doporučuje jej dodávat ve formě potravinových doplňků.

Zdravá strava není jen dostatek zeleniny a ovoce, ale třeba také omezení přísunu cukrů. Když si dáte několik sklenic sladké koly, nejméně na několik hodin paralyzujete svůj imunitní systém.

Obecně byste proto měli mít v jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy C a E, betakaroten nebo zinek. Cukr a přemíra tuku jsou nepřátelé imunity. Výzkumy na zvířatech ukázaly, že velké dávky potravin bohatých na cukr a tuk snižují množství buněk likvidujících zánět.

  I tak malé množství jako dvě koly denně snižuje počet buněk chránících před nachlazením o celých 40 %.

Namísto chipsů a nezdravých křupek si dopřejte hrst ořechů nebo semínek. Studie ukazují, že vitamin E je antioxidant, který dokáže zmírnit respirační infekce včetně nachlazení.

Posiluje totiž odpověď protilátek a buněk obranyschopnosti, ocitáme-li se právě ve stresu.

Para ořechy zaplaví organismus více než dostatečnou dávkou selenu, který je společně s vitaminem E zbraní potřebnou k boji se zimní nákazou.

Céčko nemá konkurenci. Naordinujte si denní dávky zelených fazolek, paprik a citrusového ovoce. Přidejte šípky a rakytník. Vitamin C, který je v těchto potravinách přítomný, pomáhá rychleji se zotavit z rýmy a nachlazení.

Podle studie státní univerzity v Berkeley se 160 zdravými jedinci se u těch, kteří užívali denně 500 mg vitaminu C po dobu dvou měsíců, snížila o 24 % hladina C-reaktivního proteinu (CRP), ukazatele bakteriálního zánětu.

Jaké další potraviny oplývají vitaminem C a dalšími antioxidanty? Barevná zelenina v čele s brokolicí, batáty, rajčaty či paprikami obsahuje velké dávky antioxidantů, jež chrání před zimními nákazami. Některé potraviny jsou považovány za životabudiče pro imunitu:

  • česnek obsahuje látku alicin, která působí proti infekcím, ideální je sníst denně tak dva stroužky syrového česneku; výzkum prokázal, že antimikrobiální vlastnosti alicinu, které fungují jak při klasických nachlazeních, tak například při léčbě zlatého stafylokoka rezistentního vůči antibiotikům
  • jogurt a probiotika – zdravé osídlení střev má obrovský podíl na fungování imunitního systému; živý jogurt byte si měli dopřát dvakrát denně
  • kysané zelí je úžasným zdrojem vitaminů, vlákniny a laktobacilů, jež jsou potřebné pro udržení rovnováhy imunitního systému
  • zázvor dokáže zabrzdit počátek virózy, zahřeje a je skvělý i proti nevolnosti při chřipce
  • alespoň jednou denně by se ve vašem jídelníčku měly objevit ječmen nebo oves – tyto cereálie obsahují betaglukany (najdeme je i v kvasnicích nebo některých houbách – např. v hlívě ústřičné, shiitake), je známo, že tyto látky mají pozitivní vliv na imunitu
  • i vědci potvrdili, že když se cítíte špatně, pořádný vývar z kuřete vám opravdu pomůže –obsahuje totiž aminokyselinu cystein, ředí hlen, a navíc jeho účinek zvyšuje přidaný česnek a cibule
  • červený nebo zelený čaj pomáhají imunitě díky obsahu L-theaninu
  • olej z tresčích jater nebo losos z volného odchytu (a další zdroje vitaminu D)

Smích a přátelé

Studie ukazují, že vaší imunitě prospěje i to, když budete mít kolem sebe okruh přátel. Stačí jen pár, na které se můžete spolehnout. To ostatně prospěje nejen vaší imunitě, ale kvalitě vašeho života celkově.

Konkrétně imunitě pak prospívají vztahy sexuální; výzkum provedený na skupině studentů ukázal, že ti, kdo si dopřáli sex jednou až dvakrát týdně, měli v těle více imunoglobulinu A než ti, co měli sexu méně. Nemluvě o tom, že sex také může přispět ke kvalitnějšímu spánku a odbourání stresu.

Smích odbourává v těle stresové hormony a posiluje činnost bílých krvinek, které bojují s infekcemi. A i když nemáte zrovna příležitost se od plic zasmát, nevadí – svému zdraví prospíváte i pozitivním myšlením.

Například v jedné provedené studii lidem, kterým slíbili, že za tři dny uvidí veselý film, okamžitě klesla hladina stresových hormonů; prostě jen proto, že se těšili na příjemnou věc. Naučte se rozlišovat, kdy máte po psychické stránce dost, a věnujte čas na vybalancování duševní stability. Snažte se sladit pracovní činnost s přiměřeným odpočinkem. Zvláště během nevlídného zimního období je dobré věnovat se posilování psychické pohody.

V normálním režimu stres pomáhá tělu připravit se na krizovou situaci; pokud je ale člověk pod tlakem trvale, má to na jeho tělo zničující dopad. I když budete v situaci, že se stresu nedokážete zbavit, existují způsoby, jak tělu ulevit- naučte se meditovat.

Jedna studie například ukázala, že lidé, kteří po dobu osmi týdnů provozovali meditaci, měli po očkování vakcínou proti chřipce silnější imunitní reakci než členové kontrolní skupiny, která meditaci neprovozovala.

Návodů na meditaci je celá řada; můžete je najít na internetu nebo v knihách, případně navštívit kurz, kde vás této dovednosti naučí.

Stresu budete také cítit méně, pokud zvládnete trochu zpomalit. Některým lidem uleví, když se naučí upustit páru. Pokud si najdete opravdu náročnou fyzickou aktivitu, cvičení, při kterém vypnete mozek, pomůže vám to odpočinout si od myšlenek, které vás svazují a vyčerpávají.

Kdy je čas na odborníka?

Máte vleklé problémy s imunitou a ani změna životosprávy nepomáhá? Pak je na místě poradit se s odborníkem. Tři infekce za rok jsou běžné. Pokud tedy budete nemocní častěji, obraťte se na svého lékaře.

Stále se opakující virózy, nepřetržitě ucpaný nos, přetrvávající kašel, záněty vedlejších dutin, časté angíny spojené s nepříliš vysokou horečkou. Opakují-li se více než desetkrát za rok, je s vaší imunitou něco špatně a váš praktický lékař vám doporučí návštěvu imunologa.

Společně s doporučením vás vybaví vašimi záznamy – podrobnou historií vašich onemocnění.

Poruchy imunity jsou v podstatě dvojí. Vrozené, jež jsou obvykle závažné, ale vzácnější, a získané, kterých naopak stále přibývá.

Stejně jako další civilizační nemoci je mají na svědomí nezdravý životní styl, nevhodná potrava, chemické látky přidávané do potravin nebo třeba časté podávání antibiotik. Při první návštěvě imunologa se vyzpovídáte a pak následují speciální krevní testy, jež odhalí příčiny častých viróz.

Na základě výsledků, které jsou k dispozici zhruba po třech týdnech, odborník doporučí léčbu. Je-li porucha imunity závažnější, pacient se pak léčí ve specializovaných centrech.

Mateřská škola, divadlo, nákupní centra… všechny tyto prostory jsou zvláště v zimě ideálním místem pro šíření bakterií a virů. Dítě, které ještě nemá plně vyvinutou imunitu, se může rychle nakazit.

K nejzávažnějším patří infekce způsobené pneumokokem, jež mohou vyústit v zápal plic, zánět středního ucha, nebo dokonce v zánět mozkových blan. Onemocněním vyvolaným pneumokoky lze preventivně bránit včasným očkováním konjugovanou vakcínou.

Ty do určité míry snižují riziko vzniku těchto nemocí, především v případě, že se podají co nejdříve v kojeneckém věku, ještě před rozvojem prvního zánětu středouší (nejlépe okolo 2. měsíce věku dítěte). Vakcína může ochránit i děti, které dříve očkované nebyly.

Aplikace se doporučuje do pěti let z důvodu prevence invazivního pneumokokového onemocnění.

Naplňte svou lékárničku

V lednu nastává období, kdy si pořizujeme nejvíce léčiv pro samoléčbu viróz a chřipek. Potíže nás méně zaskočí s dobře vybavenou lékárničkou.

Určitě by v ní neměly chybět léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové nebo paracetamolu, případně ibuprofenu. V prvních hodinách, kdy je onemocnění na vzestupu, je dobré podpořit imunitu vitaminem C.

Můžete použít i kombinované přípravky proti nachlazení, a to buď ve formě tablet, nebo jako horký nápoj.

Do seznamu přípravků, které působí na zlepšení imunity, se přiřadily bakteriální lyzáty. To jsou částečky těl „zneškodněných“ bakterií (např. pneumokoků, stafylokoků), které nijak neuškodí.

Ale naopak v kontaktu se sliznicí výrazně prospějí tím, že se dostanou do kontaktu s buňkami imunitního systému. Dojde k nastartování a posílení mnohočetných funkcí buněk imunitního systému a tím k posílení našeho imunitního systému.

Díky tomu se tělo dokáže s původci infekčních onemocnění vypořádat daleko snadněji.

Echinacea purpurea nebo také třapatka nachová obsahuje látky, které mají léčebné účinky při zánětech. Je tedy vhodná zejména pro léčbu nachlazení, infekcí horních cest dýchacích a močových cest. Kořeny rostliny třapatky bledé se využívají pro léčbu chřipky.

Podobně jako echinacea je i ženšen vnímán jako skvělá podpora imunitního systému. Ačkoli se užívá hlavně pro povzbuzení, zvýšení energie, lepší výdrž a celkové zdraví, vědci se začali zabývat účinky ženšenu při boji s běžným nachlazením.

V Číně se ženšen na různé neduhy používá už více než dva tisíce let.

Mezi doporučované rostliny patří i aloe vera, která bývá pro své výjimečné schopnosti nazývána také „rostlinou nesmrtelnosti“. Složením a účinky dužnatých listů aloe vera se po dlouhá léta intenzivně zabývá vědecký výzkum, a to se zajímavými závěry.

Díky vysokému obsahu účinných látek šťáva z listů posiluje imunitní systém, zmírňuje zdravotní potíže a napomáhá jejich prevenci. Pití šťávy chrání organismus v době nachlazení velmi účinně, a proto je tato rostlina i extrakty z ní velmi populární.

Rakytník řešetlákový je keř s oranžovými bobulkami, které se pyšní vysokým obsahem biologicky aktivních látek. Víte, že obsah vitaminu C je v rakytníku 25x vyšší než v citrusových plodech? Plody rakytníku ovšem obsahují i vitamin P, který znásobuje účinek vitaminu C a brání jeho rozkladu. Rakytník je rovněž zásobárnou organických kyselin, které posilují a stimulují imunitní systém.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *