Intolerance laktózy, alergie na mléko a jak na ni!

Intolerance laktózy, alergie na mléko a jak na ni!

Víte, jaký je rozdíl mezi alergií na kravské mléko a intolerancí na laktózu kravského mléka? Mnoho lidí si myslí, že jde o tu samou věc. I když můžou být příznaky podobné, jde o dvě odlišné věci. Každá vyžaduje jiný přístup i léčbu, kterou navíc musí stanovit lékař.

Alergie na mléko představuje reakci imunitního systému (hypersenzitivitu) na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií, která se většinou projeví už v prvním roce života dítěte.

Touto alergií trpí zhruba 2–5 % kojenců, v České republice je to tedy zhruba 5 tisíc dětí ročně. V devíti případech z deseti však do tří let vymizí. Oproti tomu jedinci postižení laktózovou intolerancí mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat mléčný cukr neboli laktózu.

Činností střevních bakterií nestrávená laktóza nadále kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, křeče, nadýmání a průjmy, tedy trávicí potíže.

Rozdíl je tedy v tom, že zatímco u intolerance na laktózu dochází k potížím s trávením, těm, kterým lékař diagnostikoval alergii na mléčnou bílkovinu, reaguje nepřiměřeně přímo imunitní systém.

Alergie přináší zákazy

U alergie na bílkovinu kravského mléka platí zákaz konzumace mléčných výrobků. Je to jedna z nejrozšířenějších potravinových alergií. U malých dětí se jako příznak často objevuje krev ve stolici, zvracení, průjmy, bolesti břicha nebo vyrážky a může nastat i anafylaktický šok, který by mohl vést až k ohrožení života.

Lidé, kteří tímto problémem trpí, mají obvykle naprostý zákaz konzumace mléka a mléčných výrobků. Uvedené příznaky ovšem nemusejí vždy automaticky znamenat alergii na kravské mléko, protože například průjem a zvracení může signalizovat také akutní zánět žaludku nebo střeva.

Proto alergii musí potvrdit lékař eliminačním testem. To znamená, že dojde vyřazení (respektive eliminaci) podezřelé potraviny z jídelníčku, a pokud se o tento druh alergie skutečně jedná, ustoupí obvykle do tří dnů i její projevy (kopřivka, zvracení, kolika, krev ve stolici, dušnost).

Na odeznění ekzémů nebo hleno-krvavých průjmů je zapotřebí počkat i několik týdnů.

Kravské nebo kozí mléko

Otázkou je, v jaké souvislosti byla alergie na bílkovinu kravského mléka zjištěna, a je také nutné přihlédnout i k tomu, zda a jaké má člověk po konzumaci kravského mléka obtíže. Existuje zde totiž možnost vyzkoušet reakce na mléko kozí.

Obecně se sice uvádí, že pokud má člověk alergii na bílkovinu kravského mléka, má vysokou pravděpodobnost, že jeho imunitní systém bude negativně reagovat i na mléka jiná (například kozí), nicméně to neznamená, že se tato alergie rozvine.

Bílkovinné spektrum kozího mléka je přece jenom trochu jiné než u mléka kravského. Kozí mléko především obsahuje daleko méně takzvaného alfa 1 kaseinu, než má mléko kravské.

Uvedený kasein je společně s beta-laktoglobulinem významným alergenem, kterého má tudíž kozí mléko méně.

Problémem je mléčný cukr

Pokud jde o intoleranci na laktózu kravského mléka, jedná se vlastně o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy). Není to tedy reakce imunologická jako v případě alergie na mléko, ale metabolická.

V těle totiž chybí enzym laktáza, který je zodpovědný za štěpení mléčného cukru na glukózu a galaktózu, které se pak již snadno vstřebají do těla. Pokud k rozštěpení nedojde, mléčný cukr se nevstřebá a zůstane ve střevech, kde následně kvasí a způsobuje nepříjemné obtíže.

Příznaky (bolesti břicha, křeče, nadýmání, průjmy) se můžou projevit od 30 minut do 2 dnů po konzumaci mléčných výrobků. U člověka, který trpí touto intolerancí, může navíc kvůli rychlejšímu průchodu trávené potravy střevy docházet ke sníženému vstřebávání ostatních živin.

Laktózová intolerance se může projevit v každém věku a trápí zhruba 20 % evropské populace, nicméně u kojenců je poměrně vzácná.

Pomáhají kapky i speciální potraviny

Při laktózové intoleranci je úprava jídelníčku individuální. Někdy stačí pouze vyměnit mléčné produkty za ty, kde je laktózy méně, jindy je nutné zcela se jim vyhnout. Pro zmírnění obtíží pomáhá nejíst mléčné výrobky na lačno a kombinovat je s dalšími potravinami.

Na trhu dnes existuje mnoho výrobků, které jsou označené jako zcela bez laktózy (lactose free) nebo pouze s nízkým obsahem laktózy (low lactose).

K dostání jsou také speciální kapky, tablety nebo kapsle s obsahem aktivního enzymu laktázy, které se užívají při konzumaci mléčných výrobků a které pomáhají mléčný cukr rozložit.

Intolerance laktózy, alergie na mléko a jak na ni!

Můžeme vám poskytnout, ZNALOSTI A VODÍTKA POTŘEBNÁ PRO POROZUMĚNÍ ALERGII NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA

Počet dětí s potravinovými alergiemi celosvětově vzrůstá

Mezi osm hlavních potravinových alergenů u dětí patří: mléko, vejce, ryby, korýši, arašídy a ostatní ořechy, pšenice a sójové boby. Za posledních 10 let velmi vzrostl počet dětí, u nichž byly potravinové alergie diagnostikovány.

ABKM se obvykle rozvine před prvními narozeninami dítěte

Až u 3 kojenců ze 100 se rozvine ABKM během prvního roku života. ABKM je ale velmi vzácná u dětí starších 6 let.

ABKM se obvykle rozvine před prvními narozeninami dítěte

Až polovina všech kojenců s ABKM se jí zbaví už po prvním roce života, více než tři čtvrtiny z ní „vyrostou“ po třetím roce a téměř všechny děti se ABKM zbaví do svých šestých narozenin.

Kojenci s ABKM by měli být nadále kojeni

Ve vzácných případech se může rozvinout ABKM u kojených dětí reakcí na proteiny kravského mléka v mateřském mléce od jejich matek. Po upravení jídelníčku matky může kojení bezpečně pokračovat. Tento stav obvykle vyžaduje poradenství kvalifikovaného odborníka, aby byly vyloučeny skutečně všechny zdroje proteinů kravského mléka ze stravy matky.

Důležité je, abyste znali rozdíl mezi intolerancí laktózy a alergií na bílkovinu kravského mléka (také známé jako alergie na kravské mléko), protože tyto dva stavy mají nejen různé příčiny, ale především odlišnou léčbu; ABKM se navíc zpravidla rozvine v rané fázi života, zatímco intolerance laktózy je před pátým rokem věku nesmírně vzácná.

Co je to ABKM?

ABKM je typ alergie, kdy imunitní systém dítěte reaguje na proteiny obsažené v kravském mléce a vyvolává u dítěte alergické příznaky.

Příznaky mohou zahrnovat kožní problémy (vyrážku, kopřivku, suchou, šupinatou nebo svědící pokožku), zažívací potíže (průjem, zvracení, zácpu a reflux) a rovněž problémy dýchací soustavy (hlasité dýchání, kašlání, sekreci z nosu).

Alergie na bílkovinu kravského mléka se obvykle objeví před prvními narozeninami dítěte.

Co je to intolerance laktózy?

Na rozdíl od ABKM se při intoleranci laktózy nezapojuje imunitní systém. Jedná se o neschopnost trávit laktózu, tedy mléčný cukr obsažený v kravském mléce. Je to u dětí mladších pěti let velmi vzácné onemocnění. Laktóza je jeden z nejdůležitějších sacharidů v mateřském mléce a je pro děti velice prospěšná. Pomáhá totiž podporovat zdravou střevní mikroflóru a vstřebávání vápníku.

Intolerance laktózy, alergie na mléko a jak na ni!
Klikněte zde a přečtěte si více informací o běžných známkách a příznacích alergie na bílkovinu kravského mléka

Potravinové alergie jsou u dětí na vzestupu: u 7 z každých 100 kojenců je diagnostikována ABKM.
Pokud někdo z příbuzných již trpí nějakou alergií, děti narozené do této rodiny budou mít také vyšší riziko rozvoje alergií – a to po celý svůj život.
Jestliže nějakou alergií trpí jeden z rodičů, je dítě vystaveno až dvojnásobnému riziku rozvoje některé z alergií, než když není alergik ani jeden z rodičů. Zatímco alergická zátěž v rodině může napomoci při zjišťování alergie u kojenců, ABKM se u většiny kojenců rozvine, aniž by měli známou rodinnou alergologickou anamnézu.

ABKM je potravinová alergie zapříčiněná reakcí imunitního systému dítěte na proteiny v kravském mléce. U některých dětí se může rozvinou ABKM po snězení nebo vypití výrobků obsahujících protein kravského mléka, což může vyvolat imunitní reakci, která vyústí v alergické příznaky.

Existuje několik různých možností, proč se u vašeho dítěte vyskytla ABKM (včetně dědičnosti a individualit imunitního systému dítěte). Avšak důvody rozvoje ABKM jsou u každého dítěte jiné.

Pokud vašemu dítěti nebyla diagnostikována ABKM, není potřeba se kravskému mléku ve stravě vašeho dítěte vyhýbat.

V okamžiku stanovení diagnózy jsou příznaky alergie zvladatelné. Krmení vašeho dítěte tak může probíhat stejně hladce a radostně jako u jakéhokoli z jiných rodičů. Důležité je si uvědomit, že ABKM není onemocnění na celý život. Až polovina všech kojenců s ABKM se jí zbaví již po prvním roce, věcí než tři čtvrtiny z ní „vyrostou“ po třetím roce života a téměř u všech dětí ABKM vymizí do šesti let věku.

Na pozadí ABKM jsou různé mechanismy v závislosti na tom, jak imunitní systém dítěte reaguje: Imunoglobulinem IgE zprostředkovaná alergie (protilátkou způsobená) a imunoglobulinem IgE nezprostředkovaná alergie (protilátkou nezpůsobená).

Budete mít zájem:  Nepodceňujte vysoký krevní tlak v těhotenství – může být známkou onemocnění

Symptomy ABKM zprostředkované imunoglobulinem IgE se mohou objevit již během několika minut po začátku trávení proteinu kravského mléka a obvykle se projevuje vyrážkou (rovněž známou jako kopřivka), otokem rtů a očních víček, zvracením a dušností.

Symptomy ABKM, které nejsou zprostředkovány imunoglobulinem IgE se obvykle objeví až po několika hodinách trávení proteinu kravského mléka. Mají zpravidla za následek střevní a kožní symptomy.

Podle pozorovaných symptomů a mechanismů na pozadí reakce, rozhodne Váš lékař o provedení různých diagnostických testů..

Zjistěte více o tom, jak se alergie na bílkovinu kravského mléka diagnostikuje

Jelikož projevy ABKM mohou být nepříjemné pro Vás i Vaše dítě, je velmi důležitá včasná a správná diagnostika tohoto onemocnění. Správnými dietními opatřeními lze totiž tyto projevy eliminovat.

Pokud pozorujete u svého dítěte kterýkoliv z možných projevů ABKM, nepropadejte ihned panice. Sdělte své obavy Vašemu pediatrovi, který navrhne další možné kroky k diagnostice tohoto onemocnění.

Chcete-li se dozvědět více o ABKM, jejích projevech a diagnostice, podívejte se na odkazy níže.

text-align:center;Pro stanovení diagnózy lékař vaše dítě vyšetří a zeptá se Vás na příznaky, které jste mohli zpozorovat. Je-li podezření na ABKM, může lékař rovněž udělat příslušné testy. Po stanovení diagnózy příznaky ABKM pod odborným vedením svého lékaře snadno zvládnete.

Zjistěte více o tom, jak se ABKM diagnostikuje

Rádi byste se nějak připravili na návštěvu svého lékaře? Pokud si vytisknete a vyplníte „Deník příznaků mého dítěte“, budete si moci být jisti, že Váš lékař bude mít všechny nezbytné informace.

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Matky by měly být povzbuzovány, aby pokračovaly v kojení, i když mají jejich miminka alergii na bílkovinu kravského mléka. To obvykle vyžaduje poradenství kvalifikovaného dietologa, aby byly ze stravy matky kompletně vyloučeny všechny zdroje bílkoviny kravského mléka. Jakmile bude rozhodnuto o užívání zvláštní formule určené pro kojence, bude důležité, abyste přesně dodržovali pokyny na etiketě. Nepřevařená voda, nevyvařené lahvičky nebo nesprávné ředění mohou způsobit onemocnění dítěte. Nesprávné uchovávání přípravku, nevhodné zacházení, špatná příprava krmení mohou případně vést k nepříznivým účinkům na zdraví dětí. Formule pro zvláštní léčebné účely určená pro kojence musí být užívána pod dohledem lékaře.

Intolerance laktozy

Rozdíl mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy není ani tak v reakcích na mléko, ale zejména v příčinách, které alergickou respektive intolerantní reakci způsobují.

Alergie na mléko a intolerance laktózy, jedna z potravinových alergií se dá obecně rozdělit na alergii na mléčnou bílkovinu a alergii na laktózu ( mléčný cukr). Tyto dvě alergie mohou mít různou příčinu, ale v obou případech je třeba dodržovat bezmléčnou dietu.

Alergie na mléčnou bílkovinu

Alergie na bílkovinu mléka se u dětí většinou začne projevovat s přechodem na umělou výživu, ovšem může to být i kdykoliv později. Jedná se o klasickou potravinovou alergii. Ve většině případů o alergickou reakci na bílkovinu kravského mléka.

U zjištěné alergie je třeba dále podávat mléko s naštěpeným řetězcem mléčné bílkoviny, nap.: Nutrilon Pepti, případně pro přísnější dietu Nutrilon Pepti MCT – zde je snížen obsah laktózy. Tyto mléka mají poněkud podivný zápach a některé děti je proto odmítají.

Pokud se jedná čistě pouze o tuto alergii, je možné vyzkoušet výrobky např. z ovčího mléka či kozího mléka, které nohou být zcela akceptovány.

Intolerance laktózy

Alergie na mléčný cukr( laktózu) začíná již s narozením. Nejedná se o klasickou potravinovou alergii, ale přesnější je označení – metabolická porucha štěpení mléčného cukru. Tato porucha je vrozená.

Jedná se o obdobné onemocnění jako je např. celiakie, kdy organismus reaguje na gluten obsažených v obilných slupkách.

Nemoc vzniká proto, že ve střevě chybí enzym laktáza, který má na starosti štěpení mléčného cukru.

Všechny druhy mléka, lidské mléko i mléko živočichů, obsahují mléčný cukr neboli laktózu. Tento cukr se v trávicím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu. Je-li laktázy nedostatek , zůstává mnoho mléčného cukru nestráveno a slouží jako potrava přirozeným střevním bakteriím.

Při jeho zpracování bakteriemi vznikají různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. Dítě zvrací, je neklidné, má průjem a kožní projevy – atopický ekzém, nechuť k jídlu a bolesti bříška, celkově neprospívá.Vzhledem k tomu, že se jedná o metabolickou poruchu, je toto onemocnění celoživotní.

S věkem může dojít k mírnému zlepšení.

Jak žít s alergií na mléko?

Jak postupovat a jaké kroky volit, když zjistíte, že vaše dítě nebo vy jste postiženi alergií na mléko nebo nesnášenlivostí laktózy?

Nejdříve je třeba zastavit průjmy. Velmi se osvědčilo zavést bezlepkovou dietu. Je to dieta s vyloučením mouky ze stravy ( vyjma sojové, kukuřičné, amarantové a rýžové).

Bezlepková dieta slouží k odlehčení a poskytnutí času na regeneraci střeva po dlouhotrvajících průjmech. 3-a měsíce je vhodné tuto dietu dodržovat spolu s bezmléčnou dietou.

Po upravení stolice je vhodné postupně začít zavádět pečivo,dle individuální snášenlivosti můžeme zařadit mléko se sníženým obsahem mléčného cukru – Nutrilon Low Lactosa, které je vcelku dobře snášeno.

Po zjištění, že je třeba dodržovat nějakou dietu, je nejhorší několik prvních měsíců, než si zvyknete, co a jak vařit, jaká je nabídka vhodných potravin na trhu a kde je nakupovat. Časem však získáte podrobný přehled o vhodných potravinách.

Léky vhodné pro jedince alergické na laktózu

Léky obsahují laktózu poměrně často a je třeba číst příbalové letáky velmi pozorně, je dobré se poradit s lékárníkem.

Sirupy na kašel bez laktózy

Pozor jde o sirupy ( např.u Mucosolvanu v jiné variantě léku je obsažena laktóza).

Thymomel, Halixol, Stodal Calcium Chloratum , Mucosolvan (pouze SIRUP!!), Silomat sirup.

Léky na horečku neobsahující laktózu

Léčiva na snížení teploty neobsahující laktózu mají vliv i na zmírnění bolesti ( Brufen sirup pro děti, Nurofen sirup pro děti ).

Léky na alergie

Antihistaminikum kapky ZYRTEC ( pozor v tabletách Zyrtec laktóza je)

Vitamíny neobsahující laktózu

S vitamíny a doplňky je problém, protože někdy není laktóza uvedena ve složení léku, ale projevuje se alergická reakce.

Multi tabc , Multisanostol sirup

Preparáty na posílení imunity

Echinaceový sirup

Suroviny a náhražky potravin obsahující mléko a laktózu.

Speciální mléka pro alergiky

  • ASP
  • Oves milk
  • Soja milk

Kukuřičný nápoj

Kokos milk

Provamel

Mléka sojová bez příchutí

nebo s příchutí karamel, vanilka, čokoláda

Magador

Zajíc – sojový nápoj

Smetany

Sojová smetana Provamel

Jogurty

  1. Sojové jogurty
  2. Ála
  3. Sojafit
  4. Sojagurt
  5. Ovocný jogurt – Frutinka

Sýry a pomazánky

  • Racia – sojalife – smetanový sýr s  vápníkem
  • Eidam alternative (Penny m.)
  • Sýr sojový Cheezly – uzený, čedar, balkánský
  • Sojaprodukt – tavený

Luštěninové pomazánky

Másla a tuky

  1. Provamel
  2. Flora light
  3. Perla tip

Rama cullinesse – na vaření a pečení – obsahuje sojový emulgátor

 

Výborná náhrada mléka – Quinoa

Mléko z obilniny Quinoa, jedná se o bezlepkovou obilninu. Barvou i hutností je mléko s běžným mlékem naprosto stejné. Chuť je samozřejmě malinko jiná, ale moc dobrá. Cena je bohužel vyšší – 1litr cca 70Kč.

Chenopodium Quinoa – rostlina hojně pěstovaná v říši Inků již 3000 let př.n.l..Semena se podobají prosu a dodnes se významně pěstuje v Peru a Bolívii.

Ve složení semen jsou významné esenciální bílkoviny ( celkem až 23% ), škrob (okolo 60%), cukry (5%) a tuk (4-9%). Rostlina neobsahuje lepek a je vhodná i pro pacienty trpící různými druhy alergií.

Využívají se nejen semena, ale i listy na chutné saláty a samozřejmě z ní vyráběli Inkové i kvašený alkoholický nápoj “chiva”.

Vápník

Laktózová intolerance a alergie na kravské mléko, tudíž vyloučení mléka ze stravy, znamená rizikový faktor osteoporózy ( prořídnutí kostí, kterou jsou potom křehké a velmi snadno se lámou).

Prevencí osteoporózy je maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících ( do 25let) a zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých.

Zásadní úlohu hraje příjem vápníku (Ca) a vitamínu (D) a pravidelná pohybová aktivita.

Optimální příjem vápníku

Věk Doporučená denní dávka
0 – 6 měsíců 400 mg
6 –12 měsíců 600 mg
1 – 5 let 800 mg
6 – 10 let 800 – 1200mg
11 – 24 let 1200 – 1500mg
25 – 65 let 1000mg
nad 65 let 1500mg
těhotné a kojící 120 – 1500mg
ženy v menopauze bez HRT 1500mg
Budete mít zájem:  Zánět středního ucha: teplý, nebo studený obklad?

Zdroje vápníku

Mléko a mléčné výrobky, růžičková kapusta, brokolice, květák, čínské zelí, mák, sardinky s kostmi, ořechy, sezam, tofu, mandle, pomerančový džus obohacený vápníkem, sušené fíky, pažitka, nať petržele, bílá fazole, cizrna, lískové oříšky.

Aby nedocházelo k onemocněním spojeným s nedostatkem vápníku, je dobré se vyhnout nadměrné konzumaci kyselinotvorných potravin – cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, protože při překyselení organismu dochází k uvolńování vápníku z kostí a zubů.

Intolerance laktózy

Produkce a hladina laktázy se v průběhu života mění. Nejvíce se jí vytváří hned po narození a dále pak v kojeneckém věku, neboť v v tomto období je laktóza obsažená v mateřském mléce hlavním zdrojem potravy. S přibývajícím věkem se však tvorba enzymu laktázy snižuje a u některých osob může tento nedostatek způsobovat potíže. 

Při intoleranci laktózy je tento mléčný cukr nerozštěpený a nevstřebaný a ve střevě je proto nadbytečný. Postupuje tak do dalších částí trávicího traktu, kde začne za přítomnosti střevních bakterií kvasit.

Intolerance laktózy a alergie na ni jsou dvě různé poruchy metabolismu.

Zatímco intolerance laktózy je vyvolána deficitem enzymu laktázy, který laktózu rozkládá, u alergie jde o imunitní reakci organismu na mléčné bílkoviny, nikoliv na laktózu.

Proto nesmí být laktózová intolerance zaměňována s alergií na kravské mléko. Intolerance laktózy je v podstatě enzymatická porucha, ale u alergie na kravské mléko se vůči v mléku obsažené bílkovině vytváří specifické protilátky.

Co je laktóza a laktáza?  

Laktóza je disacharid, který je v tenkém střevě štěpen laktázou na glukózu a galaktózu, což jsou tzv. monosacharidy, které se vstřebávají jen v tenkém střevě.

Laktóza je přirozeně obsažena pouze v mléce savců, mimo těch mořských.

Ve střevě zvyšuje absorpci vápníku, a proto je dobrá jako prevence křivice a osteomalacie (úbytek kostní hmoty v dospělosti) a příznivě působí i jako růstový faktor pro některé druhy střevních bakterií.

Laktáza se řadí mezi enzymy okraje enterocytů, což jsou epitelové buňky nacházející se v tenkém a tlustém střevě. Jde o enzym, který štěpí mléčný cukr laktózu. Aktivitu laktázy lze pozorovat již ve střevě plodu. Během těhotenství její aktivita stoupá a po odstavení od kojení začne klesat. Schopnost vstřebávat laktózu se snižuje kolem 3. až 4. roku.

Typy laktózové intolerance

Existují tři typy intolerance laktózy:

  1. Vrozená laktózová intolerance. Tato intolerance je velmi vzácná.
  2. Primární laktózová intolerancekterá je důsledkem přirozeného vývoje. Jak člověk stárne, dochází ke snižování množství laktázy v trávicím ústrojí, což může být příčinou potíží, jež mohou vymizet i samovolně.
  3. Sekundární laktózová intolerance, která se většinou vyskytuje při postižení střevní sliznice, jako je například zánět nebo poškození po ozařování na základě onkologické diagnózy.   

Příznaky intolerance laktózy

Klinické příznaky laktózové intolerance mohou být u každého velmi individuální. Nejčastěji jsou to bolesti břicha, kručení v břiše, křeče v břiše, neprospívání, průjem, atopický ekzém, pálení žáhy, nechutenství nebo pocit „plného“ žaludku.

Rizikové faktory vzniku laktózové intolerance

Laktáza může v tenkém střevě chybět z nejrůznějších příčin. Velmi vzácný je vrozený nedostatek laktázy, který se projevuje okamžitě po narození. Jediným možným řešením u něj je bezlaktózová dieta.

Toto onemocnění se může vyskytnout také u nedonošených novorozenců, a sice z důvodu nezralosti zažívacího ústrojí. Proto se nedonošené děti krmí speciálním mlékem s nízkým obsahem laktózy. Ve většině případů se problém po vyzrání orgánů sám upraví.

Nejčastější příčinou deficitu laktázy bývá snižování tvorby tohoto enzymu, které je však podmíněno geneticky. Označuje se jako adultní, a je to dospělý typ intolerance laktózy. S rostoucím věkem se produkce laktázy snižuje, a to se následně projeví právě netolerancí mléka.

Poškození střevních sliznic jinými vlivy mohou také způsobit vznik laktózové intolerance, která se poté nazývá sekundární neboli získaná. Často vzniká jako následek mnoha infekčních průjmových onemocnění, dále po užívání některých léků, především antibiotik, a také při některých chronických střevních onemocněních, jako je celiakie nebo Crohnova nemoc.

Diagnostika

Podezření na laktózovou intoleranci se nejčastěji prokazuje vodíkovým dechovým testem. Při kvašení laktózy se totiž ve větším množství tvoří vodík, který je ve střevě vstřebáván a vydechuje se plícemi. Test se tedy provádí po podání laktózy určením množství vodíku ve vydechovaném vzduchu.

Další možností potvrzení diagnózy bývá stanovení pH průjmovité stolice. To bývá při intoleranci na laktózu kyselé, neboť stolice má vyšší obsah organických kyselin.

Lékař také může po podání laktózy změřit hladinu cukru v krvi (glykémii), která bývá u laktózové intolerance trochu zvýšená. To nastává proto, že nedošlo k rozštěpení laktózy na jednodušší cukry, které by se ze střeva normálně vstřebaly, a glykémii by zvýšily.

Léčba

Onemocnění je možné léčit jen omezením množství laktózy v jídelníčku. Úplně se výrobky s obsahem laktózy musí vyloučit jen ve výjimečných případech. A protože většina postižených má ještě ve svém tenkém střevě alespoň malou aktivitu laktázy, tak po konzumaci malých množství produktů s obsahem mléčného cukru nemívá potíže žádné.

Autor: Lenka Klabochová

Život bez laktózy – žádný problém

Netřeba zoufat! Dnešní trh nabízí mnoho alternativních výrobků, které mléko nahradí. Jejich obliba vzrůstá, protože si na nich i výborně pochutnáte. Pojďte se na ně podívat.

Intolerance laktózy versus alergie na mléko

Nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků způsobují intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu. 

Alergie na mléčnou bílkovinu kravského mléka se projevuje převážně u kojenců, zejména při přechodu na umělou výživu. Ve většině případů vymizí do tří let věku dítěte. Ovšem pokud s vámi zůstane až do dospělosti, znamená to stopku pro všechny výrobky z kravského mléka. Nicméně alternativou jsou výrobky z ovčího či kozího mléka.

Oproti tomu intolerance laktózy je vrozená metabolická porucha štěpení mléčného cukru (laktózy) v tenkém střevě.

Díky nepřítomnosti enzymu laktázy, který má na starosti štěpení mléčného cukru na jednoduché cukry, tenké střevo nedokáže laktózu zpracovat a tělo se s ní pak těžce potýká.

Mezi příznaky nesnášenlivosti laktózy patří průjem, pocit plnosti, bolest břicha, podráždění kůže, opruzeniny či nadýmání.

V případě této diagnózy musíte být obezřetní zejména na všechny typické produkty, jako kravské mléko, smetana, jogurty či kefíry.

Nicméně mezi potraviny na první pohled bezpečné, přesto skrývající mléko patří také instantní sypké směsi, koláče, zákusky, pečivo, tatarka, zmrzlina či čokoláda.

Zvýšené opatrnosti a usilovnému čtení etiket se při nakupování zkrátka nevyhnete.

Chutné alternativy

Výrobky bezpečné při bezlaktózové dietě nesou označení „bezmléčný“, „lactose free“, případně „vhodné pro vegany“. Zaručeně na ně narazíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Na zdravou výživu už dnes běžně narazíte i ve velkých supermarketech. Skutečně je z čeho vybírat!

Klasické mléko snadno nahradíte rostlinou alternativou. Nejběžnější a nejznámější sójové ovšem není zdaleka to nejchutnější. Vyzkoušet můžete rýžové, ovesné, z lískových oříšků. Mezi lahůdky patří mandlové či kokosové. Tyto výrobky se stávají trendem ve stravování a sáhnou po nich i vegani, kteří nepijí kravské mléko z etických důvodů.

Rostlinná mléka se dají zakoupit nejen v tekuté podobě, vyrábí se i sušená. Zpravidla bývají levnější a déle vydrží. Přece jen, prášek se vám na rozdíl od tekutého výrobku tak rychle nezkazí.

Pokud nedáte dopustit na domácí výrobu, neváhejte se pustit ani do mandlového či makového mléka sami. Není to nic těžkého. Sója jako taková hraje mezi těmito výrobky prim. Vyrábí se z ní nejenom mléko, ale i jogurty, párky i salámy.

Nabídka je tedy široká a vybere si skutečně každý. 

Rozloučit se nemusíte ani s dobrotami jako dorty, pizza či se sýrem nebo palačinkami. Bez obav si můžete dopřát i laskominy a zdravé mlsání.

Veškeré nepřípustné ingredience lze již nahradit rostlinnou, případně veganskou variantou. Internet přetéká zajímavými recepty, které čekají, až je vyzkoušíte a zamilujete si je.

Život bez mléka a laktózy není k vzteku, je to příležitost stát se gurmánem!

Křeče i nevolnosti. Počet lidí s intolerancí laktózy se za 20 let ztrojnásobil

„Můj otec pochází z Itálie, a přestože celá rodina žijeme v Česku, často jsme jezdili za mými prarodiči a dalšími příbuznými do Itálie, kde se pokaždé stoly prohýbaly pod nánosy italských dobrot. Miluju italskou kuchyni, daleko více než českou, jsem na ni odmala zvyklá, táta vařil častěji než máma.

Přečíst článek ›

Když mi bylo sedmnáct, začala jsem si všímat, že mi po jídle občas bývá nevolno. Bolelo mě břicho, musela jsem častěji na toaletu. Strávila jsem tehdy hodně času běháním po doktorech, ale na nic nepřišli.

Kolikrát jsem dokonce slyšela, že chci jen chodit za školu a problémy si vymýšlím. Zároveň jsem usoudila, že potřebuju zhubnout pár kilo, takže jsem se začala omezovat trochu v jídle, začala jíst hlavně zeleninu, ovoce, ryby a ořechy, žádná pizza a těstoviny.

Budete mít zájem:  Jak si chránit pokožku před jarním sluncem?

Tehdy mé potíže ustoupily, takže jsem se tím více netrápila.

PočtyV Česku trpí laktózovou intolerancí 10 % lidí.Počet nemocných se za 20 let ztrojnásobil.

Příznaky intolerance obvykle nastupují od 30 do 120 minut po snězení mléčných výrobků s laktózou.

Problémy se vrátily, když jsem po mateřské dovolené začala chodit s kamarádkami do kaváren, kde si naše děti hrály v dětském koutku a my si povídaly nad kávou a zákusky. Tehdy se mi začaly vracet bolesti břicha, zpočátku jen mírně, postupně se to stupňovalo.

Během pár týdnů to došlo tak daleko, že jsem začala mít velké křeče, trpěla jsem nadýmáním, kolikrát jsem po pozření čehokoli mléčného měla zimnici, trpěla jsem na bolavé akné v obličeji a pořád byla extrémně unavená. Už jsem tušila, že právě mléko mi asi způsobuje tyhle trávicí obtíže. Ale představa, že si nedám pizzu se sýrem, lasagne nebo italské sýry? Jídlo bylo můj život, součást mojí kultury.

Když na alergologii potvrdily moje domněnky, že trpím intolerancí laktózy neboli mléčného cukru, právě představa, že si se svou italskou rodinou nedám všechna jídla jako dříve, mě nejvíc trápila.

Teď už ale vím, že všechno se dá nahradit a můj táta mi vaří svá skvělá italská jídla tak, abych je mohla i já. Vyhýbám se mléčným výrobkům a pokaždé si pečlivě čtu složení potravin.

Dokonce si jednou za čas dám kousek tvrdého sýra, kde bývá obsah mléčného cukru minimální, a zatím jsem s tím neměla problém.“

Názor odborníka

PharmDr. Margit Slimáková (specialistka na výživu a zdravotní prevenci)

Od narození máme schopnost trávit mléčný cukr, protože se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce. U některých dětí po ukončení kojení klesá tvorba enzymu laktázy, který mléčný cukr (laktózu) štěpí. Obecně se dá říct, že s věkem se schopnost trávit laktózu spíše snižuje. Intolerance laktózy se ale často plete s alergií na bílkovinu kravského mléka.

Přečíst článek ›

Při alergii člověk nesmí vůbec žádné mléčné produkty, protože se okamžitě rozbíhá imunologická reakce.

Při laktózové intoleranci, kdy máte nižší podíl enzymu, který štěpí laktózu, vám bývá těžko po produktech, které mléčný cukr obsahují, proto je třeba omezovat tyto produkty.

Nejvíce mléčného cukru obsahuje mléko, ale existují zakysané produkty nebo kefíry, kde je ho menší množství, a tyto produkty lidé lépe snášejí. Nicméně je to vysoce individuální. Intolerance navíc nemusí být celoživotní záležitost.

Informace o nemoci

  • * Organismus nedokáže laktózu (mléčný cukr) strávit a vstřebat, protože v tenkém střevě chybí enzym laktáza, který laktózu dokáže rozštěpit.
  • * Nerozštěpená laktóza se pak dostane do tlustého střeva a její „kvašení“ způsobuje zažívací potíže.
  • * Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, bolesti břicha, zvracení, průjem či zácpa po konzumaci mléčných výrobků obsahujících laktózu.

* Intoleranci si můžete zjistit sami, když vypijete hrnek mléka a sledujete, jestli se do několika hodin neprojeví příznaky.

Laktózový toleranční test může provést i lékař.

* Při omezení mléčných výrobků je důležité dbát na přísun vápníku, proto jej doplňujte ve formě mandlového, makového nebo sójového mléka, zeleniny (kapusta, brokolice), tofu.

Přečíst článek ›

* Některé národy (zejména v Asii) laktózu nedokážou vstřebat vůbec.

* Důležité je intoleranci laktózy nezaměňovat s alergií na bílkovinu kravského mléka.

Tipy pro zdraví

V případě, že máte chuť si i s intolerancí laktózy dát něco mléčného, zaměřte se na ty výrobky, které vám nezpůsobí žádné zdravotní problémy. Jedná se o produkty, které prošly kvašením, což znamená, že byla laktóza přeměna na kyselinou mléčnou, a tu už tělo dokáže strávit. Ideální jsou v tomto případě přírodní jogurty, do kterých není přidané sušené mléko, zakysaná smetana nebo kefír.

Zkoušejte ale zpočátku opatrně, aby vám nebylo zle. Většina obchodů už nabízí i mléčné výrobky bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. V těchto produktech je laktóza rozštěpená na jednodušší cukry, takže se lépe tráví. Cena u těchto potravin ale taky bývá o něco vyšší.

Potravinové alergie a intolerance – 1. díl: laktóza

Věděli jste, že intolerance laktózy se v určité formě projevuje až u 80 % světové populace? Ne vždy jsou ale její příznaky tak znatelné, že jim člověk věnuje pozornost. V tomto článku si povíme víc o tom, jak se může intolerance projevovat, v čem je rozdíl oproti alergii na mléko a jak si pohlídat jídelníček.

Nepleťte si laktózu a mléko

Alergie na mléko a intolerance na laktózu jsou běžně zaměňovány, jde přitom o dva rozdílné pojmy.

O alergii mluvíme v případě, že se objevuje nepřiměřená reakce (hypersenzitivita) imunitního systému na bílkovinu kravského mléka. Většinou se projevuje v prvním roce života člověka, tedy už u dětí.

V 90 % případů ale do několika let zase vymizí a v dospělosti se už pak objevuje jen velmi zřídka.

Alergie má také zpravidla horší příznaky než laktózová intolerance. Patří mezi ně zvracení, kolika, bolesti břicha, kožní projevy, krvavé průjmy či problémy s dýcháním.

Je proto nezbytné vždy vyhledat lékaře, který pravděpodobně doporučí vynechat z jídelníčku jakékoliv mléčné výrobky. Aby ale dětem nechyběly proteiny, je potřeba je doplňovat jinak.

O těch nejlepších rostlinných zdrojích bílkovin jsme vám už psali v jednom z předchozích blogů, tak na něj mrkněte.

A co je tedy ta intolerance? Jedná se o nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy. Pokud je k ní tělo intolerantní, znamená to, že nám chybí enzym, díky kterému jsme schopni mléčný cukr štěpit a trávit.

Ten pak zůstává nevstřebaný ve střevech, kde kvasí. To způsobuje bolesti břicha, nadýmání, křeče, průjmy nebo akné i migrény.

Zatímco alergie je „typická“ spíše pro kojence, s intolerancí se setkáte převážně u větších dětí (zhruba od 10 let) a dospělých.

Dávejte si také pozor na to, že nemusí jít jen o kravské mléko! Laktóza je součástí všech živočišných mlék, a to včetně toho lidského. Proto pozorně studujte etikety a složení potravin a ptejte se, pokud si nejste jistí. Laktóza se totiž může kromě potravin objevit i v některých lécích, což by vás možná ani nenapadlo.

Jak jíst při laktózové intoleranci

Teď už víte, jaký rozdíl je mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy. A protože jsme už v titulku tohoto blogu uvedli pojem laktóza, podíváme se teď z hlediska jídelníčku blíže právě na to.

Při laktózové intoleranci někdy stačí nahradit mléčné produkty výrobky se sníženým obsahem laktózy, jindy je potřeba se mléčnému cukru vyhnout úplně. To vám vždy řekne lékař na základě výsledků testů.

Dobrá zpráva ale je, že dnes už na trhu existuje velké množství výrobků, u kterých najdete označení bez laktózy (lactose free) a nebo nízký obsah laktózy (low lactose). Cenově jsou tyto produkty sice o něco dražší, postupně se ale stávají čím dál dostupnější.

Jedním z příkladů jsou rostlinné alternativy sýrů. Na trhu je nepřeberné množství různých variant, které neobsahují laktózu. Jedním takovým produktem jsou i české sýry Tudlee, ve kterých kromě laktózy nenajdete ani GMO, cholesterol, lepek nebo palmový olej.

V případě mlék máte také široký výběr. Dokonce až takový, že možná nebudete vědět dřív, po čem sáhnout – ovesné, kokosové, mandlové, rýžové, sojové… Záleží jen na vaší preferenci. Stejné je to i se smetanami. Mezi těmi rostlinnými a bezlaktozovými jsou velmi oblíbené smetany značky Schlagfix, které seženete například na Rohlik.cz.

A co když vás honí mlsná? Pro takové případy máme tip! Co říkáte na takový pařížský salát nebo třeba česnekovou pomazánku? Potěšíme i milovníky sladkého – čokoláda bez laktózy také existuje!

Důvěřuj, ale prověřuj

Nemusíte se bát, že byste v dnešní době nenašli nějakou alternativu potraviny se sníženým obsahem nebo zcela bez laktózy. Nabídka se naopak neustále rozrůstá. V orientaci mezi nimi vám kromě naší stickerky SINEA mohou pomoci i mnohé informační weby portály (např. proalergiky.cz, bezmlieka.sk).

Často ale zapomínáme na to, že se laktóza může objevit například i v pečivu nebo bramborových lupíncích. Dávejte si proto vždy pozor na složení, čtěte etikety, ptejte se prodavačů. Přeci jen – je to vaše zdraví, o které jde. 🙂

Hezký den

Vaše SINEA

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector