Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů Kateřina Hájková 26. 06. 2020   |  07:11

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí tolik zeleniny, kolik by měli, nedají na tento typ zeleniny dopustit. Je svěží, je chladivá – prostě ideální potravina pro léto.

Okurky u nás zdomácněly ve středověku V Česku se okurky pěstují ve dvou základních typech – dlouhé, tenké a hladké jsou skleníkové; silné, typické drsnou bradavičnou slupkou, pěstující se ve volné půdě, jsou salátové.

V praxi se potom rozlišují rovněž dvě odrůdy – malé pevné nakládačky, s hrbolkovitým povrchem, a salátovky. Ať tak či tak, první okurky se pěstovaly v Asii, a to již před tisíci lety. U nás zdomácněly v 16. století, kdy se sem dostaly, podobně jako do celého světa, díky mořeplavcům.

Odborníci dnes rozeznávají více než 40 různých okurkových odrůd.

Voda je život Lidské tělo je až z 60 % tvořeno vodou. Vodu tedy pro své prospívání bezesporu potřebuje. A okurka je na tom v tomto ohledu ještě lépe než lidé – voda totiž tvoří až 95 % její hmotnosti, má tedy skutečně co rozdávat.

Jedná se navíc o vodu, v níž jsou rozpuštěné biologicky aktivní a fyziologicky velmi dobře využitelné látky. Důležitý je v tomto směru zejména enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, likviduje parazity a čistí střeva. V malém množství obsahuje okurka také vitaminy C, B1, B2 a B3.

Protože okurky obsahují mnoho vody a málo kilokalorií, hrají do karet všem, kteří se pokouší zhubnout – hydratují, zasytí, ale nezatíží.

Léčí zevnitř i zvenku Také jste jako malé děti pomáhali mamince či babičce s přípravou okurkového salátu a zbylé slupky jste si potom kladli na obličej a užívali tak spoustu legrace? Ve skutečnosti jste ale prospívali vaší pokožce! Okurka totiž prospívá jak vnitřně, tak i zevně.

V její slupce se ukrývá vitamin E, který chrání nejen před volnými radikály, ale také před spálením. Vedle něj je tu i kyselina křemičitá, posilující tkáně, kůži i vlasy. Plátky okurek přiložené na pleť ji zkrášlují, na víčkách zbavují oči otoků, zánětů a suchosti.

Šťáva z okurek mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Sterilované a kvašené okurky jsou stravitelnější než čerstvé Okurky bez problémů seženete prakticky po celý rok – a to jak čerstvé, tak i nakládané. Vybírejte kusy, které jsou svěží, čerstvé, pevné a tvrdé a nevadnoucí. Staré okurky totiž rychle hořknou a vysychají.

V zeleninovém oddílu ledničky vydrží čerstvé okurky uskladněné až 3 týdny. Před vlastní konzumací je nutné okurku dobře omýt a ideální je zbavit jí slupky, která se hůře tráví. Okurky byste celkově měli dobře rozžvýkat, protože jinak by mohly způsobit nadýmání, zažívací potíže a průjem.

Se stravitelností pomůže sůl, pepř nebo česnek utřený se solí. Prokazatelně lépe, než okurky čerstvé se tráví ty kvašené nebo sterilované. Okurky na všechny způsoby se využívají především ve studené kuchyni, pro přípravu obloh, salátů, předkrmů nebo nápojů. Výborná je i okurková limonáda.

Tip Chcete s jarem ztratit pár nadbytečných kilogramů a očistit tělo? Snězte každý den jednu okurku – buď samotnou, nebo z ní připravte salát či pomazánku na chléb s trochou soli a netučného tvarohu. První výsledky byste měli pocítit již po 5 dnech.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou…

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře…

SALÁTOVÁ OKURKA – ZELENÝ ZÁZRAK PŘÍRODY

Salátová okurka má nejen nízkou kalorickou hodnotu, takže pomáhá při hubnutí. Také báječně chutná a osvěžuje. Je zdravá. Posiluje nehty, vlasy, zuby. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek.

Nejen vitamíny

Salátová okurka se řadí k dalším plodům ovoce i zeleniny, které mají vynikající účinky a jsou prospěšné celému našemu tělu.

Jsou chutné, zdravé, osvěžující a nekalorické! Najdeme v ní řadu minerálů, například: mangan, síra, fosfor, draslík, vápník i bór, hořčík.

křemík… Obsahuje většinu vitamínů, které naše tělo potřebuje, ať už je to například celý komplex vitamínů B, ale i vitamíny C, A.

Co všechno tenhle zelený zázrak dokáže?

Okurka podporuje správný vývoj kostí. kloubů a kostních chrupavek. Díky vitamínům zlepšuje náš imunitní systém, udržuje svěžest a dodává energii. Podporuje činnost jater, ovšem kdo má problémy se žlučníkem, ten by se na ni měl dát pozor.
Okurky snižují hladinu kyseliny močové, udržují tak zdravé ledviny a pomáhají i s ledvinovými kameny. Zmírňují bolesti při dně.

Zbavují náš organismus nejrůznějších škodlivin, vyplavují toxiny. Hojí a osvěžují nemocnou ústní dutinu (dásně, jazyk), odstraňují nepříjemný dech, ničí v ústech bakterie. Díky některým látkám snižují okurky riziko některých typů rakoviny včetně rakoviny vaječníků, prsu, prostaty a dělohy.

Pomáhají regulovat krevní tlak – jsou tedy vhodným prostředkem při léčení nízkého i vysokého tlaku.

Vědci zjistili, že organické chemické látky v okurkách snižují hladinu cholesterolu, některé hormony podporují tvorbu inzulínu – okurky by tedy měli konzumovat i diabetici.

Svěží pleť bez vrásek

Posilují naši pleť, povzbuzuje růst vlasů, nehty i zuby jsou silnější. Odpradávna je uznávaným prostředkem na udržování mladistvé pokožky. Docela jistě mnoho žen (ale snad i mužů) používá zelené slupky na příjemné chladivé obklady.

Ty nejen zaženou únavu, ale vypínají pleť, pomohou při otoku, vyrovnávají některé defekty kůže, dokonce mají vliv i na vrásky. Pleť se stává hladší a jemnější.

A ještě – což se mnohdy hodí v rychlém tempu dnešních dní: spolehlivě zmenšují kruhy pod očima.

Pleti spálené od sluníčka dodá vodu a zmírní bolesti – stačí jen okurku nakrájet na plátky a přiložit je na postižená místa. Na kopřivku, zanícenou kůži, ekzém akné… si jednoduše přiložíme čerstvou okurkovou šťávu.

Okurka má dost léčivých účinků, abychom to s ní zkusili

Je ideální pro lidi, kteří bojují s nadváhou a rozhodnou se hubnout. Můžeme ji jíst samotnou, v nejrůznějších salátech, dipech a podobně. Zlepšuje trávení, pomáhá i s chronickou zácpou.

Rychlá vitamínová bomba z okurek, špenátu a mrkve:
Okurky omyjeme, neloupané nastrouháme, přidáme nasekaný listový špenát a jemně nastrouhanou mrkev.

Ochutíme třeba jen solí, pepřem, citronem… Artritické bolesti (například dna) můžeme zmírnit, když si připravíme salát ze strouhané mrkve a okurky – snížíme tak v těle hladinu kyseliny močové.

Na kocovinu pomůže okurka

Vypili jsme víc, než jsme chtěli a ráno musíme jít do práce? Před spaním si snězme několik plátků okurek, protože vitamíny skupiny B, cukr a elektrolyty doplní základní živiny organismu, následky oslavy se zcela určitě sníží.
Okurka by nám rozhodně neměla na zahrádce chybět.

Budete mít zájem:  Infuzní Léčba Bolesti Zad?

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů OKURKY Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů OKURKA Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů OKURKA

Salátová okurka a zdraví: najdete v ní překvapivě mnoho vitamínů a minerálů

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Zdravotní přínosy salátové okurky zahrnují snížení rizika kardiovaskulárních chorob, zdravé hubnutí, detoxikaci organismu, podporu zdraví očí a pokožky, alkalizaci těla, kontrolu hladiny cukru v krvi, udržování přiměřeného krevního tlaku, podporu trávení a další.

V Indii salátovou okurku nepoužívají pouze jako jídlo, ale i léčebnou pomůcku.

Tato zelenina má spoustu užitečných vlastností a obsahuje vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín K a minerály: mangan, měď, draslík. Mimo to díky vysokého obsahu vody, bojuje salátová okurka proti dehydrataci.

Velmi snadno se kombinuje i s další zeleninou, tudíž si lze zajistit dostatečný příjem vlákniny, minerálů, vitamínů a dalších živin.

Snížení rizika kardiovaskulárních chorob

Složky nacházející se v okurce hrají důležitou roli při udržování zdravého srdce. Hlavní roli hraje v tomto případě hořčík a draslík. Mimo to obsahují okurky také lignin – protizánětlivý prvek, který posiluje imunitu a snižuje rizika výskytu srdečních chorob.

Zdravé hubnutí

Okurky jsou užitečnou potravinou, při snižování hmotnosti. Můžete si je přidat do jogurtu anebo zeleninového salátu, který není kaloricky náročný a přitom vás dokonale zasytí.

Podporuje detoxikaci

Okurky pomáhají játrům odstraňovat nečistoty, nahromaděné toxiny z krevního oběhu a čistí střeva. Díky vysokého obsahu vody pomáhá tělu, aby močí vyloučilo toxiny. Pití okurkové šťávy je v tomto případě nejvíce účinné a urychluje proces detoxikace.

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Hydratace pokožky

Konzumace salátové okurky prospívá i pokožce. Opět je to díky vysokému obsahu vody, a také výživných látek. Mimo konzumace můžete salátovou okurku použít i k přímé aplikaci na pokožku – zbavuje pytlů pod očima a tmavých kruhů. Antioxidant v okurce dokonce eliminuje podráždění kůže. Proto je okurka často i pomocník, když to někdo přežene s opalováním.

Další zdravotní bonusy salátové okurky

  • Udržuje optimální pH těla – alkalizuje krev
  • Obsažené antioxidanty působí proti volným radikálům – prevence rakoviny
  • Bojuje se špatným dechem – zamezuje tvorbě mikrobů
  • Podporuje zdravé trávení
  • Pomáhá udržet hladinu cukru v krvi – bojuje proti cukrovce
  • Udržuje optimální krevní tlak
  • Přispívá k silnějším kostem, nehtům a zubům – jelikož obsahuje důležité vitamíny a minerály
  • Podporuje zdraví a vitalitu vlasů – lze použít i jako maska na vlasy

Fotografie: Pixabay

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • detoxikace
  • hubnutí
  • hydratace
  • pokožka
  • salátová okurka
  • zdraví

7 dní se salátovou okurkou. Zázračně vyčistí vaše tělo a zbaví ho přebytečného tuku

  • Mimo to je dostupnou surovinou téměř ve všech obchodech s potravinami a samozřejmě zeleninou.
  • Není pochyb o tom, že ta bio okurka třeba z farmářského trhu, nebo rovnou z vlastní zahrádky, chutná a voní nejlépe.
  • V čem nám pomůže a co obsahuje

Salátová okurka – má velmi nízkou kalorickou hodnotu, proto je vhodná na hubnutí. Tělo zbavuje škodlivin a obsahuje mnoho minerálů, které posílí vaše zuby, vlasy a nehty.

Pokud v ní chcete zachovat co nejvíce vitamínů, nestrouhejte ji!

Nachází se v ní komplex vitaminů B, vitamin C, ale i síra, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Tento je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky. Okurka také účinně podporuje činnost jater, není však vhodná pro žlučníkáře.

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Odedávna byla také považována za účinný přípravek na udržení mladistvé pokožky, ačkoliv tehdy ještě nic netušili o jejích liftingových účincích. Proto ji často obsahují přípravky proti vráskám a na vyrovnávání některých pleťových defektů.

Pokožku hydratuje, protože její tělo až z devadesáti pěti procent tvoří voda.

Léčivé přípravky na spálenou pokožku po slunci sice nenahradí, ale suché a spálené pleti dodá vodu. Stačí ji nakrájet a přiložit na postižená místa.

Stahuje také póry a dělá jejich méně viditelnými. Díky svým bělicím účinkem dokonce zjemňuje pihy. Pokud máte ekzém, zanícenou kůži nebo kopřivku, potřete si postižené místo čerstvou okurkovou šťávou.

  1. Salátová okurka pomáhá také při:
  2. snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu
  3. léčení reumatismu
  4. zlepšuje pružnost pokožky
  5. udržuje zdravé cévy a srdce
  6. pomáhá hubnout

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Salátová okurka a hubnutí

Okurka je při hubnutí univerzální klíč ke zdravější a lehčí hmotnosti.

Zásobuje tělo živinami, urychluje trávení, metabolismus zlepšuje čistotu těla a navíc je plná vody což má za následek její minimální energetickou hodnotu. Konzumujte okurku jako doplněk stravy jedenkrát denně mimo tepelnou úpravu a bude vám prospěšná

Sedmidenní dieta

Snídaně

Nakrájejte si okurku na plátky (200 gramů) a smíchejte ji s nízkotučným jogurtem bez přidaného cukru. Pokud stále pociťujete chuť nebo hlad, můžete si vzít jablko nebo dvě, nebo broskev je taky dobrá.

Oběd

K obědu nemusíte jíst plný talíř okurkového salátu s několika plátky suchého chleba. Ale pokud chcete něco změnit ve vašem dietním plánu a chcete něco sytějšího, vyzkoušejte tento recept:

  • Okurka
  • 300 g čerstvého ovoce
  • 2 brambory
  • Nápoje: Káva a čaj bez cukru

Nejprve si musíme uvařit brambor, můžete si jej pro obměnu dopřát i pečený pokud chcete. Jezte brambory s několika plátky okurky a brambory pokapejte olivovým olejem. Obden si můžete dopřát steak z kuřecího masa či kuřecí prsa vařená.

Další obměnou oběda je tuňák max. 10 deka na porci či jakákoliv čerstvá ryba, nebo 2 vejce.

Pak si můžete dát připravený hrníček čerstvého ovoce, který může být konzumovat později jako občerstvení, nebo si z ovoce udělejte ovocný salát. Vaše nápoje, káva a čaj by měly být konzumovány bez cukru!

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Večeře

Večeře se nebude skládat z mnoho různých jídel, ale připravíme si pouze 300 gramů jakéhokoliv ovoce, které Vám chutná, nebo si prostě připravte ovocný salát z několika různých druhů ovoce.

Opět můžete přidat max. ½ malého kelímku bílého jogurtu.

Pokud nechcete takto radikálně okurku využít je jistě mnoho receptů kam ji můžete zakomponovat a víme, že vám bude i chutnat.

Okurky: 10 důvodů, proč je jíst a jejich účinky na zdraví

Okurka je u nás velmi populární a to hlavně díky skvělé chuti a osvěžujícím vlastnostem. Okurka však díky svému obsahu vlákniny, vitamínů a dalších prvků příznivě působí na naše zdraví. Okurka zlepšuje trávení, dodává nám Vitamín K pro naše kosti a napomáhá snižovat cholesterol. Je také vhodná téměř do každé diety, jelikož neobsahuje skoro žádný tuk a má jen 41 kalorií. 

1. Lepší hydratace a trávení 

Okurky jsou skvělým zdrojem vody a pomáhají tak člověku hydratovat organismus během celého dne, jelikož jsou složeny z 95% z vody. Obsažená voda v okurce může také pomáhat při potížích s pravidelnou stolicí. Vysoký obsah vlákniny (pektinu) v okurce pomáhá lepšímu trávení ve střevech. 

Pektin také dle této studio pomáhá urychlovat trávení a může tak pomáhat při častým zácpám. Dle studie pektin obsažený v okurkách pomáhá zvyšovat populaci zdravých bakterií ve střevech. 

2. Nutriční hodnoty 

Okurka obsahuje velmi málo kalorií a tuku. Jedna neoloupaná střední okurka váží  kolem 300 g a obsahuje: 

Sacharidy 10 g (z toho vláknina 1,5g) 
Tuk 0 g 
Vitamín A 316 UI
Vitamín C 8.4 mg 
Vitamín K 50 mcg
Choline  18 mg
Vápník 48 mg
Hořčík 39 mg
Fosfor  72.2 mg
Draslík  442 mg

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

3. Okurky a hubnutí – jak to tedy je? 

Okurek se často zařazuje do diet jako potravina, která pomáhá snižovat váhu. Okurka pomáhá v dietě hlavně díky nízkému obsahu kalorií a téměř žádným tukem.

Další výhodou je, že obsahuje 95% vody a tak naše tělo dehydratuje a pomáhá dostávat toxiny ven z těla.

Další výhodou okurky v dietě je, že obsahuje antioxidanty, vlákninu a vitamíny A,B,K, které jsou pro hubnutí důležité.

4. Obsahují antioxidanty

Ovoce a zelenina obsahuje většinou velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Volné radikály způsobují rychlejší zastarávání buněk v našem těle a mohou časem způsobit řadu chorob, jako jsou choroby srdce, cév a některá autoimunitní onemocnění. 

Budete mít zájem:  Kupujete podestýlková vejce? Takhle žijí nosnice v halách na podestýlce

Okurek obsahuje antioxidanty pod názvem flavonoidy, které jsou v boji proti volným radikálům velmi účinné. 

5. Zdravé kosti 

Okurek je také zdroj vitamínu K, který je zásadní pro zdraví našich kostí. Vitamín K je také důležitý při vstřebávání vápníku do kostí. Nízké hodnoty vitamínu K mohou zvyšovat vznik osteoporózy a tak je důležité jíst potraviny s vyšším obsahem vitamínu K zejména ve starším věku. 

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

TIP: Doporučuje se jíst okurku celou i s tmavě zelenou slupkou. Slupky z okurek totiž dodají našemu tělu další potřebné vitamíny a minerály včetně vlákniny. 

6. Zdravé srdce a mozek 

Okurek obsahuje také antioxidanty. Mezi ně patří i flavonoidy, které pomáhají bojovat proti srdečním nemocem. Flavonoid po názvem fisetin, který je v okurce pomáhá ochraňovat nervové buňky a zlepšuje paměť. 

7. Pomáhá snižovat cholesterol

Podle Harvard Medical School pomáhají takzvané steroly, které jsou obsaženy v okurce snižovat hladinu cholesterolu. Steroly najdeme i v dalším jídle jako jsou ořechy, ovoce, zelenina. 

8. Okurky na pokožku a oči

Okurky obsahují relativně velké množství hořčíku a draslíku. Tyto minerály podporují zdraví naší pokožky. Antioxidanty v okurce dále zabraňují předčasnému stárnutí buněk a tím i naší kůže. 

9. Zlepšuje dech 

Máte problém se zápachem z úst? Okurky vám pomohou udržovat svěží dech. Nakrájejte si okurek na tenké plátky a nechte ho 1-2 minuty ležet v puse. Okurky pomáhají pohlcovat pach z bakterií, které se udržují v ústech. 

10. Pomáhá snižovat krevní tlak

Okurka obsahuje draslík, hořčík a vlákninu, které mohou pomoci sníží krevní tlak. Samotný okurek tlak nesnižuje, ale pouze napomáhá a tak je vždy potřeba odborná pomoc lékaře. Kvalitní strava a pohyb je ale určitě prevence proti vysokému tlaku. 

Okurek jako lék? Použijte jej při detoxifikaci do smoothie

Pokud si chcete pročistit tělo, tak si určitě udělejte smoothie z okurky, citrónu a máty. Okurka je plná antioxidantů a obsahuje navíc aminokyselinu, která podporuje eliminaci toxinů v našem těle. Díky kombinaci vlákniny, antioxidantů a mnoha důležitých vitamínů je okurka doslova superpotravina nejen do diety. 

(Ne)obyčejná okurka pro krásu i zdraví. Tipy, jak ji maximálně využít

Salátová okurka a zdraví – je v ní mnoho vitamínů a minerálů

Předplatné můžete objednávat zde

Říká se o ní, že to je jen elegantně zabalená voda se spoustou benefitů… Obsahuje totiž minimálně 90 procent vody a její konzumace nám umožňuje vyplavovat z organismu nejrůznější škodliviny. 

Velmi pomáhá také naší pleti, která je díky tomu mladistvější. 

Poskytuje dostatek vitaminu B, C, E a K, z prvků je v ní zastoupena síra, hořčík, fosfor, vápník či draslík, výhodou je i obsah vlákniny, která nám také často chybí. Dobrý koktejl vitaminů a minerálů podporuje náš imunitní systém.

10 důvodů, proč jíst okurku

  1. Na krásu: Oloupané slupky nebo kolečka okurky zklidní místa spálená od slunce, redukují otoky v oblasti očí, vyrovnávají vrásky a hydratují vysušenou pleť, zklidňují ji a omlazují. Obsah křemíku a dalších minerálních látek napomáhá hojení pokožky a zpevnění nehtů.

    Okurková šťáva zase zabírá na ekzémy, lupenku, kopřivku nebo akné.

  2. Na hubnutí: Je nízkokalorická, zato obsahuje řadu vitaminů, minerálů, hodně vody, ale i vlákniny, můžete jí sníst, kolik chcete, a nepřiberete ani deko. Zbavuje i celulitity, ať už konzumací, nebo formou vnějších obkladů.

  3. Na srdce: Upravuje krevní tlak, udržuje zdravé srdce i cévy, dodává organismu tolik potřebnou hydrataci. Ve slupce bio okurek jsou antioxidační látky a protein, který má preventivní účinek na nemoci srdce.

  4. Na záněty: Pomáhá normalizovat prostředí v ústní dutině a pomůže i se zápachem z úst, může za to látka, která způsobuje tu typicky mírně nahořklou chuť. Před schůzkou postačí místo žvýkačky rozkousat kousek okurky.
  5. Na detoxikaci: Okurka odvodňuje, podporuje činnost jater a ledvin, nahodí trávení.

  6. Na cholesterol: Omyté čerstvé okurky, překrojené na půlku a lehce posolené, to je dobrota i lék. Slupka totiž obsahuje steroly, které snižují obsah cholesterolu v krvi.
  7. Na kocovinu: Jedna snědená okurka doplní tekutiny i látky, které zmírní bolesti hlavy a nevolnost.

  8. Na únavu: Dejte si ji místo kafe, je to přirozený životabudič. Cukry a vysoký obsah vitaminu B vás během chvilky nakopnou.
  9. Na kosti: Obsahuje mimo jiné stopové prvky oxidu křemičitého a manganu, což může přispět k posílení kostí a snížení rizika vzniku osteoporózy.

  10. Na rakovinu: Je vědecky dokázáno, že vitaminy a další protinádorové látky v okurce mají schopnost předcházet rakovině (chrání prostatu, prsa, vaječníky, plíce i dělohu).

Okurka obsahuje křemík, který hojí drobné ranky, poradí si s akné a pupínky. Vypíná a hydratuje pleť, osvěžuje. Dopřejte si ji jednou za 14 dní.

Postup: Nastrouhejte oloupanou salátovou okurku, vymačkejte z ní vodu a smíchejte ji s jedním našlehaným bílkem. Hotovou kašičku naneste na odlíčený obličej a nechte působit asi 15 minut. Pak masku opláchněte.

Pro všechny, co mají problémy se žaludkem a čerstvé okurky jsou pro ně těžko stravitelné, jsou prospěšné kvašené okurky a lák z nich. Ten snižuje nadměrné překyselení žaludku a mnoho lidí ho pije jako prostředek proti kocovině. Lékaři ho doporučují i lidem, kteří mají problémy se žaludečními vředy. V láku jsou totiž bakterie, které pozitivně ovlivňují bakteriální střevní flóru, je vhodné ho pít při parazitárních onemocněních žaludku a při jeho překyselení. 

Pomocník v domácnosti

  • Okurkové slupky: Zamezí zamlžení zrcadel a oken, vyleští vodovodní baterie, dřez i sporák. Jsou vhodné i na boty, kterým dodají lesk a ochrání je před vlhkostí.
  • Okurková vůně: Můžete si s ní provonět byt. Do misky vložte několik plátků čerstvé okurky a zalijte ji horkou vodou. 

Zázračná okurka

Salátová okurka považována za absolutní jedničku pro zdraví pleti, kloubů, ledvin a jater. Díky obsahu vysoce zásaditých minerálů, vitamínů a stopových prvků má tato zelenina velký dietetický a terapeutický význam.

Je prokázáno, že čerstvé okurky dokáží zvýšit hladinu antioxidantů v těle a tím posílit obranyschopnost organismu. Lokálně aplikovaná okurka pak pomáhá třeba v boji proti celuliditidě. Tímto ale výčet předností této mnohdy podceňované zeleniny, která právem patří mezi světové potraviny číslo jedna posilující energii, ale nekončí.

Přírodní multivitamin

V okurce najdete proteiny, sacharidy, tuky, provitamin A, vitamíny B, C, E, minerální látky draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Tato zelenina, která si právem vysloužila označení zázračná, stabilizuje krevní tlak a stimuluje přírodní tělní detoxikujícící procesy.

Neutralizuje totiž kyselý odpad, který produkuje tělo po konzumaci potravin živočišného původu. Tím usnadňuje vylučování odpadních látek z krevního řečiště močí nebo pokožkou a díky vysokému podílu vody urychluje pohyb stolice ve střevech.

Proto je dobré dát si k masu salát mimo jiné i s okurkou. Zároveň se jedná o jedinečné přírodní energetické tonikum s celou řadou fytonutričních látek a elektrolytů a i přesto, že obsahuje velmi málo kalorií, vyvolává pocit zasycení.

To je poměrně dost důvodů občas se do okurky zakousnout nebo ještě lépe zařadit ji do svého jídelníčku.

Zázračné lignany

Další prospěšná látka obsažená v okurkách, minerální oxid křemičitý, je základní složkou spojovacích vaziv jako svalů, vazů, chrupavek, kostí a pleti. Draslík, magnézium a vitamín C pomáhají udržovat zásadité prostředí v těle a tekutiny obsažené v okurkách je zase hydratují.

Za zájmem mnoha vědeckých kapacit ale v poslední době stojí jiné látky nacházející se v okurkách, a to tzv. lignany. Látky, které řada současných vědeckých výzkumů spojuje s nízkým rizikem onemocnění kardiovaskulárního systému, rakovinou vaječníku, prsu, prostaty a močového měchýře.

Jiné látky obsažené v okurce dle odborníků zpomalují či by dokonce za určitých okolností mohly zpomalit množení rakovinných buněk.

Pro krásnou pleť

Další význam prospěšnosti okurek, jak potvrdí mnoho žen, je v rovině kosmetické. Okurky čistí krev od toxických látek a pleti poskytují síru, která je nezbytná pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Kyselina askorbová pak zase stojí za velmi dobrou hydratací, kterou pleti poskytuje.

K tomu redukuje otoky pod očima a uklidňuje pokožku spálenou od sluníčka, pleť zanícenou či s ekzémem. Doporučována je mimo jiné při léčbě atopického ekzému, dermatitidy a lupenky. Okurku snězte, vypijte z ní šťávu nebo její plátky jednoduše přikládejte na postižené místo.

Nejlepší způsob konzumace okurek je v syrovém stavu. Protože se ale sbírají nezralé, je třeba je velmi dobře prožvýkat, aby se předešlo trávicím problémům. Okurky jsou samozřejmě ošetřeny pesticidy a proto je vhodné konzumovat je v biokvalitě.

Pokud přeci jen sáhnete po nebio okurce, určitě ji před konzumací oloupejte. Mnoho chemikálií je voskovitého charakteru a voda je nesmyje.

Po čem z vaší zahrady nejvíc zhubnete a co má nejvíc vitaminů?

05. 07. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Říká se, že nejzdravější je ovoce a zelenina z vlastní zahrádky, protože máme osobní kontrolu nad složením hnojiv a postřiků. Které plody vám dodají nejvíc prospěšných látek a které vám pomohou v boji s přebytečnými kilogramy?

Obecně se dá říci, že všechna zelenina i veškeré ovoce jsou zdraví prospěšné, snad s výjimkou případů, kdy vám lékař doporučí některé druhy omezit s ohledem na vaši specifickou diagnózu.

Pokud například berete léky na ředění krve, měli byste se vyvarovat konzumaci listové a košťálové zeleniny, kde se vyskytuje hodně vitamínu K. Diabetikům zase lékaři často z jídelníčku vyškrtnou sladké ovoce.

Jestliže ale žádnými zdravotními problémy netrpíte, v ovoci a zelenině pro vás neexistuje omezení.

Cukety a okurky zformují postavu do plavek

Snažíte-li se zhubnout, sáhněte po takové zelenině, která obsahuje hodně vody a vlákniny. Typickým příkladem jsou cukety a okurky. Ve 100 g salátové okurky se nachází jen 14 kalorií, což je skutečně jako nic, 95% dužniny tvoří voda.

Vláknina podpoří trávení a nabalí na sebe volné radikály, které tak snáze odejdou z těla. Pokud vám to nevadí, jezte okurku i se slupkou. Právě v ní se totiž koncentruje spousta vitamínů a stopových prvků, jež by bylo škoda vyhodit na kompost.

Cukety podpoří každou dietu. Zdroj: Shutterstock.com

Zatímco okurka slouží spíš jako svačinka nebo salát, z cuket si můžeme připravit plnohodnotný oběd či večeři. Jejich kalorická hodnota se samozřejmě radikálně zvýší, když je osmažíme v trojobalu či naplníme tučným mletým masem.

Věřte ale, že cukety budou chutnat výborně i jen tak opečené v troubě. Nakrájejte je na kolečka, rozložte na plech postříkaný olivovým olejem a ochuťte je pepřem a rozetřeným česnekem.

Pečte doměkka a podávejte posypané nízkotučným sýrem cottage spolu s vařenými brambory.

Rajčata a papriky pro krásu i zdraví

Bez rajčat a paprik by středomořské kuchyni scházelo cosi významného. V obou těchto druzích se vyskytují látky, kterým se připisuje velká role v prevenci proti nádorovým onemocněním. U rajčat je to zejména lykopen, v paprikách kapsaicin, jehož množství má vliv na pálivost plodu.

Čím je kapsaicinu v paprice více, tím více nám při její konzumaci bude hořet jazyk, ale na druhé straně se tím lépe „vypálí“ škodlivé bakterie a zrychlí se metabolismus. Lečo zpestřené feferonkou bude skvělou letní vitamínovou bombou, po které rozhodně neztloustnete – právě naopak.

Jahody a bobule

Jestliže se hrozíte všech cukrů včetně těch přírodních, z ovoce si nejspíš budete vybírat méně sladké druhy. Na zahradách nám během léta nejprve dozrají jahody, v závěsu za nimi rybíz ve všech třech barvách, později i ostružiny.

Vyhýbat se nemusíme ani borůvkám a malinám a zapomenout nesmíme ani na letní jablka, která jsou (snad pro svou obyčejnost) v dietách leckdy opomíjena.

Právě jablka přitom obsahují kromě řady cenných vitamínů a minerálů také hodně pektinu, který v žaludku vytváří pocit sytosti, a navíc čistí střeva a dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Přítomné fenoly v kombinaci s vitamínem C pak brání vzniku rakovinných buněk.

Černý rybíz je nadupaný vitamínem C. Zdroj: Shutterstock.com

Z bobulovitých plodů se nejvíce vyzdvihuje černý rybíz, jenž našemu tělu poskytne obrovskou dávku vitamínu C.

Kromě toho obsahuje zvýšené množství polyfenolu resveratrolu, který mnoho vědců pokládá za „elixír mládí“, protože zpomaluje stárnutí buněk, chrání před zhoubným bujením a udržuje v dobré kondici i krevní oběh.

Resveratrol se nachází také v ostružinách, borůvkách a červených hroznech. Doplňovat ho tak můžeme po celé léto až do podzimu.

(Zdroje: https://www.mojezdravi.cz/hubnuti/ovoce-a-zelenina-po-kterych-sahnout-kdyz-chcete-zhubnout-715.html, http://eurodenik.cz/zdravi/9-duvodu-proc-jist-casto-jablka, https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/zeleninove-slupky-obsahuji-spoustu-vitaminu-a-zivin-neloupejte-je-radi-odbornici-40026785)

Okurka

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně, ať už si ji dáte v salátu nebo samotnou. Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou a melounem. Okurky jsou vhodné ke sklizni, když jsou zelené. Pokud by na rostlině byly ponechány déle, zežloutly by.

Okurka (Cucumis sativus) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Mezi její botanické příbuzné patří dýně, cuketa a meloun. Plody všech těchto rostlin se řadí mezi bobule (ačkoli většina lidí si pod pojmem „bobule“ představí spíše rybíz či hrozny vína).

Okurka je jednoletá rostlina, která je na pěstování relativně náročná: má velmi ráda teplo a je citlivá na mráz. Štíhlé salátové okurky (hadovky) jsou 25 až 40 centimetrů dlouhé a pěstují se primárně ve sklenících nebo ve foliovnících. Mají mírně drsný až hladký povrch a tmavě zelenou barvu slupky.

Polní okurka dosahuje na délku 15 až 20 centimetrů a obvykle má zakřivený tvar.

Okurky od místních pěstitelů jsou k dispozici od června do poloviny září. Hadovky ze skleníků jsou k mání dříve i déle.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 12 kcal / 100 g jsou okurky obzvláště nízkokalorickou zeleninou. Obsah vody může dosahovat až 97 procent. V okurce nicméně nechybí cenné živiny: obsahuje vitaminy skupiny B
, vitamin C
, vitamin K
a minerály
draslík
a železo
.

Za charakteristickou vůni okurky odpovídá tzv. okurkový alehyd (2,6-nonadienal), což je přírodní aromatická látka. Především v květu a ve stonku se nacházejí hořké látky, takzvané kukurbitaciny.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v okurce

Látky obsažené v okurce Na 100 g jedlé části Látky obsažené v okurce Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 12 Vitamin A
(µg)
65
Tuky (g) 0,2 Vitamin B1
(mg)
0,02
Bílkoviny
(g)
0,6 Vitamin B2
(mg)
0,03
Sacharidy
(g)
1,8 Vitamin B3
(mg)
0,2
Vláknina
(g)
0,5 Vitamin B6
(mg)
0,04
Draslík (mg) 160 Vitamin C (mg) 8
Vápník
(mg)
15 Vitamin E
(mg)
0,1
Hořčík
(mg)
8 Kyselina listová
(µg)
15
Železo (mg) 0,2 Vitamin K (µg) 16,14

Využití v kuchyni

Okurky jsou ideální letní zeleninou kvůli vysokému obsahu vody. Používají se hlavně do různých salátů a lze je snadno kombinovat s jinými druhy zeleniny.

Mezi velmi oblíbené pokrmy se řadí okurkový salát a řecké tzatziki (jemně nasekané okurky smíchané s česnekem a řeckým jogurtem).

Okurku lze použít také k přípravě osvěžujících polévek, studených jídel nebo jiných zeleninových pokrmů, jako jsou plněné okurky nebo třeba znojemská pečeně. Okurky lze dobře konzervovat mléčným kvašením: nakládané okurky jsou velmi oblíbenou přílohou zejména k masovým pokrmům.

Silné nasolení a odvodnění se doporučuje pouze u výrazně hořkých plodů, neboť během tohoto procesu se zničí mnoho cenných látek, které okurky obsahují. Vzhledem k tomu, že většina vitaminů
a minerálů je obsažena ve slupce, okurky by se neměly loupat.

Před konzumací je nutné okurky důkladně očistit, nejlépe teplou vodou.

Skladování

Okurky jsou citlivé na chlad. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 8 až maximálně 15 stupni Celsia, tj. na chladném místě v kuchyni nebo ve spíži.

Skladování v chladničce v zásuvce na zeleninu není příliš vhodné, okurky tam vydrží pouze tři až čtyři dny. Pokud je teplota příliš nízká, mohou být plody chladem poškozeny, což se projevuje jako blátivé skvrny.

Za ideálních skladovacích podmínek vydrží okurky až tři týdny.

Při nákupu dbejte na nepoškozenou slupku, pevný a výrazně zelený plod. Pružné, měkké okurky již nejsou tak čerstvé.

Poznámka: Kvůli vysokému obsahu vody nejsou okurky vhodné k zmrazování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector