Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Výběr toho správného odšťavňovače není zcela jednoduchý. Předtím, než se rozhodnete pro určitý typ, měli byste zvážit několik faktorů.

Důležitými faktory jsou to, jaké suroviny a jaký objem těchto surovin máte v plánu zpracovávat.

Žádná technologie není dokonalá, proto se každý druh odšťavňovače hodí na jiné suroviny, jeden si snadno poradí s listovou zeleninou, druhý s kořenovou a další například s malými bobulemi nebo ořechy.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Odšťavňovače můžeme jednoduše rozdělit na šnekové a odstředivé. Šnekové odšťavňovače pracují se šnekem, který z ovoce a zeleniny při nízkých otáčkách (čímž nedochází k zahřívání) vymačká veškerou šťávu.

Odstředivé odšťavňovače suroviny rozsekají na drobné kousky. Následně jsou tyto suroviny díky odstředivé síle, která je zapříčiněna vysokými otáčkami, protlačeny přes sítko, což způsobí vymačkání šťávy.

Tyto odšťavňovače jsou sice nejrychlejší, ale mají nižší procento výtěžnosti z ovoce a zeleniny a díky vysokým otáčkám jsou ničeny cenné vitamíny. Bohužel si tento typ odšťavňovače hůře poradí s listovou zeleninou a menšími plody jako borůvkami, malinami a podobně.

Obrovskou výhodou vysokootáčkových odšťavňovačů je jejich nízká pořizovací cena.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Šnekové odšťavňovače si hravě poradí i s velmi oblíbenou listovou zeleninou, bobulovinami a bylinkami. Šnekové odšťavňovače pracují při velmi nízkých otáčkách a zachovávají ve šťávě veškeré vitamíny a enzymy, neboť nedochází k zahřívání.

V nabídce máme 2 typy nízkootáčkových odšťavňovačů a to vertikální a horizontální.

Vertikální odšťavňovače si hravě poradí s měkkými typy surovin, ze kterých dostanou maximální objem šťávy.

Zatímco vertikální odšťavňovač je vhodný na zpracování měkkých surovin, horizontální odšťavňovač si hravě poradí i se surovinami, jako je například kořenová zelenina, listová zelenina, bylinky a další.

Proč pít ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé ovocné šťávy jsou výborné svými účinky pro lidský organismus, který se díky nim skvěle pročišťuje a detoxikuje. Zelenina a ovoce obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Díky čerstvým šťávám podporujete své trávení, které pomáhá v boji proti nadváze.

Čerstvé šťávy podporují imunitu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii. Vstřebávání živin ze šťáv je asi 4x rychlejší, než je tomu u konzumace ovoce a zeleniny ve své původní podobě. Velmi málo z nás má během dne dostatečný přísun vitamínů z ovoce a zeleniny.

Pití čerstvých šťáv je způsob, jak tyto vitamíny přijmout, aniž bychom museli jíst velké množství ovoce a zeleniny.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Praktické tipy pro odšťavňování

  • Šťáva připravená ve vysokootáčkovém odšťavňovači je provzdušněná, díky čemuž dochází v krátké chvíli po přípravě k oxidaci, která způsobuje zabarvení a ztrátu nutričních hodnot. Naopak nízkootáčkové odšťavňovače vyrobí šťávu méně provzdušněnou, která díky tomu vydrží déle čerstvá.
  • Odstraňte všechny tvrdé pecky, zatímco menší jadérka např. u melounů, citronů, pomerančů, ponechejte.
  • Vyhýbejte se odšťavňování ovoce s malým obsahem vody jako jsou například banány. Tento druh ovoce lépe využijete na přípravu ovocných smoothie.
  • Nekombinujte příliš druhů ovoce a zeleniny. Pamatujte si, že v jednoduchosti je krása.
  • Dužinu nevyhazujte. Dá se dále zpracovávat například do korpusů při pečení dortů a podobně.
  • Používejte superpotraviny jako například chia semínka, která můžete zpracovat v mixéru a následně přidat do šťávy, konopná semínka, acai a další potraviny, díky kterým budou Vaše šťávy chutnější.
  • Přístroj umývejte vždy co nejdříve po jeho použití, abyste zabránili zaschnutí dužiny, která pak jde těžko umýt.

Jablečná šťáva

Jablka jsou známá pro své čistící schopnosti. Čerstvá jablečná šťáva se vyznačuje pozitivními účinky při horečkách a zánětech. Mezi další účinky jablek patří schopnost snižovat cholesterol, napomáhají trávení, příznivě působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a sleziny, zlepšují krvetvorbu a mají mnoho dalších pozitivních účinků.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Pomerančová šťáva

Pomeranče se pyšní vysokým obsahem vitamínů A, B a C. Dále obsahují vysoký poměr křemíku, draslíku a kyseliny citronové. Kromě těchto vitamínů je dále v pomerančích zastoupena kyselina listová, která příznivě působí na vývoj plodu během těhotenství a působí také jako antioxidant. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Ananasová šťáva

Ananasová šťáva je velmi bohatá na draslík, sodík a vápník. Obsahuje veliké množství vitamínů, například vitamíny B12, E, C a další. Ananas působí protizánětlivě, pomáhá při průjmech a také v boji proti nadváze.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Grapefruitová šťáva

Plody grapefruitů obsahují vysoké množství vitamínu C, je v nich významně zastoupena kyselina listová a řada antioxidantů. Grapefruitová šťáva pomáhá při žilních potížích, posiluje imunitu, čistí střeva a pomáhá v boji proti nadváze.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Jahodová šťáva

Jahody obsahují až 90% vody a jsou tím pádem ideálním pomocníkem během očistné kúry. Jahody jsou bohaté na vitamín C a kyselinu salicylovou. Dále jsou velmi bohaté na železo, které pomáhá v boji proti anémii a chudokrevnosti. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Borůvková šťáva

Borůvky mají pozoruhodné dietetické a terapeutické vlastnosti. Nejcennějším minerálem obsaženým v borůvkách je draslík a nejcennější z vitamínů je vitamín A. Borůvky mají blahodárné účinky na močové cesty a působí v boji proti zánětu močového měchýře.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Mrkvová šťáva

Mrkev, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, obsahuje obrovské množství beta-karotenu, který má pozitivní vliv na náš zrak. Betakaroten je v těle přeměňován na vitamin A, který má pozitivní vliv na kosti, zuby, nehty, vlasy a další. Mrkev má dále protirakovinotvorné a omlazující účinky. Mrkvová šťáva má blahodárný vliv pro těhotné matky, neboť dobře přispívá na dobrý vývoj plodu.

Rajčatová šťáva

Rajčata obsahují vitamíny A, B1, B6, C, E a další, a dále minerální látky jako draslík, železo, zinek, kyselinu listovou a především lykopen, který má blahodárné protirakovinotvorné účinky. Aby mohlo tělo lykopen dostatečně využít, je třeba přidat pár kapek například olivového oleje, který pomáhá jeho vstřebávání.

Okurková šťáva

Okurky působí příznivě na pročištění organismu a pomáhají v boji proti nadváze. Dále jsou významným zdrojem vitamínů B, C, E a K a obsahují řadu minerálních látek, mezi jejichž významné zástupce řadíme draslík, křemík, vápník a sodík. Okurková šťáva blahodárně působí na pleť a zmírňuje projevy akné.

Bramborová šťáva

Největší výhodou bramborové šťávy je její očistný vliv na pleť.

Šťáva z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer obsahuje vitamín C a B a další minerální látky, ze kterých mají největší zastoupení sodík, draslík, vápník, železo, hořčík a mnoho dalších. Díky vysokému obsahu vody a malému množství kalorií se hodí k boji s nadváhou. 

Šťáva z červené řepy

Řepa je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, železo, mangan, hořčík, fosfor a další. Nejsou to ale pouze cenné minerály, které červená řepa obsahuje, ale také vitamíny jako vitamín A, C, B1, B2, B6 a mnoho dalších. Řepa velmi příznivě působí na čištění krve, na trávení a poruchy zažívání, kardiovaskulární choroby, působí proti stresu a snižuje cholesterol.

Melounová šťáva

Meloun obsahuje vysoký poměr vody, díky které má výborný pročišťující účinek a také blahodárný vliv v boji proti nadváze. Melouny obsahují vysoký poměr železa, zinku, kyseliny listové, lykopenu, vitamínu A, B a C a další minerální látky a vitamíny.

Špenátová šťáva

Špenátová šťáva působí blahodárně v boji se zácpou a má výborný účinek na dásně a zuby a tím pádem pomáhá v boji proti paradentóze. Špenát patří k zelenině s nejvyšším obsahem vitamínu C a E. Navíc špenát obsahuje vysoký poměr minerálních látek, především železa, hořčíku a sodíku.

Podzimní zeleninové šťávy pro zdraví – Príma receptář.cz

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Podzim ve svých plodech koncentruje sílu celého plodného období roku a tak zeleninové a ovocné šťávy z podzimních plodů vynikají obrovskou silou a jsou zásobárnou vitamínů a minerálů. Čistí, léčí a hlavně příjemným způsobem oživují organismus, který poněkud trpí šokem z poklesu teplot a chystá se k podzimnímu útlumu. Nehledě na posílení imunity – to je jejich největší plus! Ale hlavně lze tyto dobré šťávy použít i jako léčivou zbraň proti prvním podzimním virům, jež nám útočí na sliznice nosu a krku.

Příroda to zamýšlela dobře. V podzimních plodech nabízí především OBRANU PROTI INFEKCÍM.

Mrkvová šťáva

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Oranžové mrkve jsou nejen skvělým zdrojem betakarotenu, ale jak již bylo řečeno, mají dobrý vliv na posílení a imunitu organismu především díky obsahu vzácného prvku: selenu. Šťáva z mrkve má silné protizánětlivé účinky, také odvodňuje a brání městnání tekutin v těle. Je tedy výborná pro osoby trpící dnou nebo zadržováním vody, celulitidou nebo v období před menstruací, kdy ženy doprovází nafouklý pocit.

Budete mít zájem:  Animoterapie (zoorehabilitace)

Mrkvová šťáva se doporučuje pít tehdy, když vás škrábe v krku.

V kombinaci s citronovou šťávou dokáže pití tento elixír ulevit od písku nebo žlučníkových kamínků. Pomalu je posouvá a rozpouští ze žlučovodů ven.

Obsahuje: vitamíny B,C,D,K, betakaroten, lecitin, vápník, sodík, hořčík, jód, železo, měď, selen atd..

Šťáva z červené řepy

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Rudá šťáva z tohoto mimořádně zdravého kořene je proslulá díky svému očistnému vlivu na játra a zpevňujícímu vlivu na cévy a kapiláry. Výborná je také pro svůj močopudný účinek a schopnost vylučovat z těla přebytečnou sůl, čímž opět působí proti zánětu a bolestem kloubů, které právě nadbytkem soli v potravě trpí nejvíce. Obnovuje veškeré buňky v těle a podporuje regeneraci zatíženého organismu ať už chronickou, nebo akutní nemocí.

Obsahuje: betakaroten, vitamíny B, C,E, draslík, křemík, vápník, hořčík, železo, selen, kobalt, lithium atd..

Šťáva ze zelí nebo kapusty

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Hojivý lék na žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. Zelná nebo kapustová šťáva má velmi podobné účinky. Jedinou malou nevýhodou je, že je poněkud nadýmavá a také projímavá.  Tvrdí se, že když vydržíte, tak se tělo postupně vyčistí, tyto příznaky jsou projevem zanesení organismu jedovatými látkami, a posléze už budete zelnou šťávu snášet bez těchto vedlejších nepříjemných efektů. Především hojí a regeneruje zažívací trakt, je tedy dobrým pomocníkem, postihne-li vás nějaká ta žaludeční nebo střevní „chřipka“.

Obsahuje: vitamíny A, B, C, železo, zinek, selen, draslík, sodík, mangan, síra, chlor, jod atd..

Šťáva ze syrových brambor

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Tu nelze nezmínit. Je totiž starým lékem našich babiček na překyselení žaludku. Dobře také pomůže a uleví od žaludeční nevolnosti (třeba po opileckém večírku). To je jednorázové použití.

Pravidelné pití vylisované šťávy z brambor potom uleví i při nečisté pleti, při zahlenění organismu nebo při únavě způsobené vleklými virózami. Bramborová šťáva obsahuje vzácný alantoin, který velmi výrazně umí regenerovat buňky. Dále se používá i při únavě, snižuje krevní tlak a pomáhá odlehčit ledvinám.

Obsahuje: vitamíny B, C, E, draslík, vápník, hořčík, zinek, sodík, síra, fosfor, chlor, železo, nikl, a také vzácný alantoin.

Šťáva z jablek a hrušek

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?V první řadě, což si snadno vyzkoušíte na vlastní kůži, obě tyto šťávy mají velmi rychlé projímavé účinky. To není někdy na škodu, takže se toho nemusíte lekat a klidně si dopřát požitek z čerstvě vylisovaných ovocných moštů. Tyto šťávy posilují imunitu, odvodňují při nadměrném zadržování vody v organismu a snižují krevní tlak.

Obsahují: vitamíny A,B, C, pektiny, vápník, draslík, zinek, železo, jód, atd..

Jsou šťávy opravdu koncentrátem toho nejlepšího z ovoce a zeleniny?

Často se střetávají odpůrci zeleninových a ovocných šťáv a jejich zastánci. Vymačkané a vylisované šťávy jsou stále pouze šťávy s některými účinnými a často na lidský organismus regeneračními a léčivými látkami.

Plné využití všech látek je pro lidský organismus možné pouze s kombinaci s vlákninou, tedy ovoce a zelenina je nejzdravější v jakémsi pevném skupenství. A na druhé straně stojí ti, kdož tvrdí, že šťáva je koncentrát toho nejlepšího z ovoce a zeleniny.

Faktem však je, že nejlepší je všeho s mírou a tyto šťávy jsou výborné tehdy, když potřebujete rychle dodat energii a vitamíny nebo ve chvíli, kdy je nutné odlehčit trávení.

A to doba podzimních nemocí určitě je.

Proč začít odšťavňovat?

Odšťavňování je jeden ze způsobů, jak získat šťávu z ovoce, zeleniny a bylin.

Tento proces lze provádět dvěma základními postupy, a to odstředivou silou nebo pomocí šnekového odšťavňovače. Každý má své výhody a nevýhody.

Jedno mají ale společné, čerstvá šťáva je zdraví prospěšná a má velmi příznivý vliv na lidský organismus. A jaké jsou další důvody, proč odšťavňovat?

Odšťavňování dnes neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Přestože čerstvé šťávy byly pro nás ještě před pár lety něčím neobvyklým, řada studií dnes hovoří v jejich prospěch. Není proto divu, že se tak rychle staly oblíbenými a vyhledávanými. Čerstvé šťávy si navíc dnes můžete bez problémů připravit doma a mít tak pod kontrolou i jejich složení.

Vitamínová bomba

Čerstvá šťáva obsahuje mnohonásobně více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších pro tělo významných látek než ovoce konzumované v celku. Je to dáno tím, že šťáva vzniká odšťavňováním většího množství ovoce nebo zeleniny, případně i několika druhů. Taková šťáva je tak pestrým doplňkem každého jídelníčku.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Lepší vstřebatelnost

Zajímavé jistě je, že šťáva je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelná a vitamíny se vstřebávají až čtyřikrát rychleji.

A čím to je? Je to dáno tím, že při odšťavňování se odděluje nerozpustná vláknina, která zpomaluje či dokonce zamezuje vstřebatelnost některých živin.

Nemusíte se však bát, že byste přišli o důležitou vlákninu – rozpustná vláknina ve šťávě zůstává.

Přísun ovoce a zeleniny

Ne každý den má člověk chuť sníst doporučené množství ovoce a zeleniny. Pokud je však máte ve formě šťávy, můžete si ji dopřát třeba jako zdravou a výživnou svačinku.

Díky nejrůznějším kombinacím navíc můžete tělu dodat i druhy ovoce, zeleniny nebo bylinek, které byste jen tak nikdy nesnědli.

Takový řapíkatý celer nebo špenát jednoduše oživíte chutí jablka, pomeranče nebo sladké mrkve.

Žádné překyselení

Přehnali jste to se sladkým jídlem, kávou nebo masem? Máte pocit překyseleného žaludku? V tom případě je nejvyšší čas doplnit zásadotvorné potraviny, mezi které patří například maliny, banán, jablka, řepa, avokádo, brokolice, špenát, citron nebo mrkev. Všechny tyto potraviny můžete samozřejmě i odšťavňovat a připravit si výtečný zásadotvorný drink v podobě čerstvé šťávy a snadno a rychle srovnat pH v těle.

Víte, co pijete

Jsou vaše děti závislé na džusech a ovocných nápojích z obchodu? Udělejte si někdy čas a projděte si jejich složení. Možná budete překvapeni, co všechno najdete i ve 100% džusech. O těch méně procentních není třeba ani mluvit.

Vysoký obsah cukru, konzervantů, barviv nebo různých ochucovadel do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří. Odšťavňováním přitom získáte 100% šťávu. A pokud zvolíte kvalitní suroviny bez chemického ošetření, dopřejete sobě i dětem to nejlepší.

A navíc ještě ušetříte.

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

Výroba domácích melounových nanuků v odšťavňovači Kuvings EVO820:

Video, jak si vyrobit mandlové mléko v odšťavňovači Kuvings EVO820:

Filtrovatzrušit všechny filtry Doprava ZDARMADoporučujeme

Největší plnící otvor na trhu s bezpečnostní záklopkou pro přímé vkládání surovin bez nutnosti použití pěchovadla. Luxusní, na dotek příjemný, povrch s imitací kůže. Úchopy pro snadné přenášení. Super…

Doprava ZDARMADoporučujeme

Největší plnící otvor na trhu s bezpečnostní záklopkou pro přímé vkládání surovin bez nutnosti použití pěchovadla. Luxusní, na dotek příjemný, povrch s imitací kůže. Úchopy pro snadné přenášení. Super…

DoporučujemeDoprava ZDARMA

Přední světový výrobce odšťavňovačů Kuvings představuje novinku v podobě vysoce výkonného a odolného vertikálního šnekového odšťavňovače pro komerční účely. Tento odšťavňovač má v zakladním balení 1…

Celosvětová jednička v kategorii dvouhřídelových odšťavňovačů. Nejvyspělejší nízkootáčkový odšťavňovač s nerezovou konstrukcí využívající technologii „twin gear“.

Celosvětová jednička v kategorii dvouhřídelových odšťavňovačů. Nejvyspělejší nízkootáčkový odšťavňovač s nerezovou konstrukcí využívající technologii „twin gear“.

Šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828 obohacený o nejnovější technologie přináší revoluci ve vertikálním odšťavňování. Nyní doprava ZDARMA

Báječné účinky ovocných a zeleninových šťáv pro naše zdraví

Šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Vynikají lahodnou chutí, vysokým obsahem vitamínů, minerálů, dodávají tělu energii, vitalitu a odstraňují únavu. 

Pitím čerstvých vylisovaných šťáv čistíme organismus od škodlivých látek, podporujeme správné trávení, snižujeme nadváhu, podporujeme krásný vzhled pokožky, vlasů a nehtů.

Čerstvé vylisované šťávy si můžeme dopřávat po celý rok. Jednou z možností je domácí odšťavňování. V létě nás příjemně osvěží, dodávají tělu potřebnou tekutinu.

Do vylisovaných šťáv můžeme přidat i kostku ledu, která nás příjemně osvěží.

Které ovoce a zeleninu k odšťavňování používáme

Ovoce a zeleninu na odšťavňování můžeme vybírat podle ročního období, z vlastních zahrádek, využít lze ovoce také z našich lesů a strání. Ovocné a zeleninové šťávy můžeme dělat z jednoho i více druhů, záleží na vaší chuti a fantazii.

Budete mít zájem:  Sulforafan – jaké má účinky na naše zdraví?

Odšťavňovat můžeme také plody exotické.  Výborné jsou pomeranče, mandarinky, banány, grapefruity, ananasy, manga, kiwi a jiné. V zimě můžeme do šťáv přimíchat různé koření, které nás zahřeje. Například skořici, kurkumu, zázvor nebo mátu.

Pět porcí ovoce a zeleniny denně

Domácí ovocné a zeleninové šťávy představují jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Zelenina a ovoce jsou potraviny s nízkou energetickou hodnotou. I když ovoce obsahuje ovocné cukry.

Patří mezi kvalitní jídlo, které obsahuje málo kalorií, proto je vhodné při dietách. Pitím ovocných a zeleninových šťáv podporujeme správný pitný režim.

Když dítě odmítá dostatek ovoce a zeleniny, tak je můžeme nahradit čistou ovocnou nebo zeleninovou šťávou.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?Zeleninové šťávy

Šťáva ze špenátu

Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí. Čistí organismus od škodlivin a odstraňuje zácpu.  Pomáhá při chudokrevnosti, srdečních nemocech, očních chorobách a bolestech hlavy. Pitím čerstvé špenátové šťávy dodáváte tělu potřebné živiny. Špenát můžete kombinovat s jiným druhem zeleniny, např. šťáva ze špenátu a sladké karotky.

Mrkvová šťáva

Šťáva z mrkve je bohatá na vitamíny a je ideální jako doplněk ke šťávám z ovoce. Mrkev stejně jako špenát podporuje trávení, zvyšuje odolnost proti infekcím. Čerstvé šťávy podporují zrak, zdravé zuby i kosti.

Mrkvová šťáva pomáhá pečovat o hezkou pleť, růst vlasů i nehtů. Celkově posiluje imunitu organismu, srdce i krevní oběh. Mrkev se přidává k jiným druhům zeleniny i ovoce. Mrkev a červená řepa.

Mrkev, celer, jablko a zázvor.

Šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy posiluje imunitní systém, čistí krev a prospívá trávicímu ústrojí. Je vhodná pro ženy v období klimakteria. Červená řepa se dá dobře sladit s mrkví, celerem a jablkem.

Zelná šťáva

Zelná šťáva čistí organismus od škodlivin.  Pomáhá při zácpě, léčí trávicí trakt, podporuje léčbu vředů. Její nevýhodou je plynatost. Červené zelí s jablkem.

Okurková šťáva

Okurková šťáva podporuje vylučování moče. Je výborná na nízký i vysoký tlak. Pomáhá při onemocnění dásní, lámavostí nehtů a vypadávání vlasů. Pitím okurkové šťávy se vám zlepší také pleť, stejně jako u karotky. Okurku můžeme dát dohromady s karotkou.

Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva je velmi osvěžující a plná vitamínů. Působí dobře na krevní oběh, prospívá kůži, vlasům i nehtům. Je vhodná při dietách. Rajská jablíčka můžete ochutit jablky.

Melounová šťáva

Melounová šťáva má močopudné účinky. Podporuje léčbu poruch ledvin. Má vynikající čistící schopnosti zejména pro ledviny. Obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Melounová šťáva je výborná s limetkou. Meloun, jahoda a máta.  

Šťáva z rakytníku

Plody rakytníku jsou bohatým zdrojem celé řady vitamínů, minerálních látek a kyseliny listové. Patří k nejvýznamnějším přírodním zdrojům vitamínu C. Rakytník má silné protizánětlivé účinky, rozpouští hleny. Působí výborně na zažívací ústrojí. Příznivě působí na srdce, krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu. Rakytník smícháme s jablkem, mrkví, pomerančem, nebo jiným druhem ovoce.

Ovocné šťávy

Jahodová šťáva

Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Pomáhají při léčbě srdečních nemocí a cév. Působí příznivě na močové cesty. Snižují krevní tlak a zvyšují imunitu. Jahodová šťáva je výborná v kombinaci s jablkem. Nebo také jahody, banán, maliny nebo borůvky.  

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva udržuje zdravý zrak. Pomáhá při diabetu. Léčí hemeroidy a křečové žíly. Můžeme k ní přidat jablko, banán, jahody, maliny nebo ananas. S každým ovocem chutná výborně.

Ananasová šťáva

Pomáhá čistit organismu od škodlivých látek, působí močopudně. Snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a odbourává otoky, pomáhá při střevních poruchách. Ananas se dá kombinovat s různým ovocem. Ananas, jablko, pomeranč.

Hrušková šťáva

Hrušková šťáva má močopudné účinky. Čistí a detoxikuje celý organismus od škodlivých látek. Hrušku smícháme s jablkem a borůvkami.

Malinová šťáva

Šťáva z malin je výborná na trávení, pomáhá při průjmu a zároveň i odvodňuje. Pomáhá při srdečních chorobách, revmatizmu a cukrovce. Malinová šťáva s melounem.

Pomerančová šťáva

Pomerančová šťáva pročišťuje organismus od škodlivých látek. Pomáhá při překyselení organismu. Posiluje imunitní systém. Zlepšuje vzhled vlasů. Pomerančovou šťávu můžeme namíchat s mangem a malinami. Banán, pomeranč a jablko.

Grapefruitová šťáva

Stejně jako pomerančová šťáva čistí organismus od škodlivých látek. Posiluje imunitu. Působí blahodárně proti infekcím a nachlazení. Pomáhají při žilních onemocněních. Grapefruit namícháme s melounem.

Jablečná šťáva

Působí příznivě na zažívací ústrojí, především při zácpě. Jablečná šťáva čistí organismus od toxických látek. Můžeme ji kombinovat. Jablko s celerem. Jablko s mrkví. Jablko a červené zelí. Jablko a červená řepa. Jablko s borůvkami a banánem. Výborná je čistá jablečná šťáva

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy chrání náš organismus před různými nemocemi. Měli bychom je dopřávat našemu tělu po celý rok.

Marta – čtenářkaChytráŽena.cz

Tento článek také můžete

Přidat do oblíbených

Nejzdravější koktej

POTŘEBUJETE DOBÍT BATERKY NEBO JEN PŘIDAT DO JÍDELNÍČKU VÍCE ZELENINY? V OBOU PŘÍPADECH POMOHOU ZELENINOVÉ ŠŤÁVY. OBSAHUJÍ MINIMUM KALORIÍ A MAXIMUM VITAMINŮ. BEZ NADSÁZKY JE MŮŽEME NAZVAT JÍDLEM, ALE POMOHOU TAKÉ ZAHNAT ŽÍZEŇ. NAVÍC TĚLEM PROSVIŠTÍ ZÁVRATNOU RYCHLOSTÍ. PROTO SKVĚLE DOPLNÍ DIETNÍ JÍDELNÍČEK.

Snad nejdůležitější součástí zdravé výživy je dostatečný přísun zeleniny a ovoce v té nejpřirozenější podobě – v syrovém a pokud možno nejčerstvějším stavu. Pro mnoho z nás je složité zařadit do jídelníčku jejich doporučované množství. Přitom statistiky říkají, že již konzumace pěti porcí čerstvé zeleniny a ovoce denně snižuje o 26 % riziko infarktu myokardu.

TEKUTÁ ZELENINA

K doporučovanému podílu čerstvé zeleniny v jídelníčku nám mohou dopomoci právě zeleninové šťávy. A zařadit je do každodenního života není nic náročného. Můžeme si je nakoupit v bioobchůdcích, které jsou dnes již velice dobře zásobené, na internetu nebo v klasických supermarketech. Tam je jejich místo většinou v chladicích pultech v oddělení zeleniny.

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Další možnost je připravit si zdravé nápoje doma. Buď použijete jednoduchou metodu našich babiček a nastrouhanou zeleninu necháte prokapat přes jemné sítko (bavlněnou látku), anebo se vybavíte technikou. Na západě od našich hranic je odšťavňovač běžnou součástí vybavení kuchyní a pokud mohu doporučit, nejlepší jsou ty nejjednodušší.

Nač skladovat ve spíži obrovský přístroj, k jehož sestavení budete potřebovat nejméně hodinu a ještě k tomu inženýrský diplom? Ano, i takové existují. Vždyť úplně stačí jednoduchý výrobek, který jen zapojíte do sítě, naládujete zeleninou, necháte ji mašinkou zpracovat a pak už jen vychutnáváte kvalitní domácí šťávu.

Ceny odšťavňovačů začínají lehce nad pětistovkou, ovšem není problém najít i výrobky v ceně několika tisícovek.

VLÁKNINA V KOŠI

Čerstvé šťávy jsou výborným pomocníkem ve věčném boji s nadbytečnými kilogramy. Mají poměrně málo kalorií, přesto dobře zasytí.

Pravděpodobně právě proto vznikly na jejich základě drastické redukční a detoxikační kúry, při kterých se nedoporučuje nic jiného než zeleninová a ovocná šťáva.

Po jejich absolvování budete pravděpodobně štíhlejší, ale k dlouhodobému užívání se nedají doporučit. Chybí v nich totiž tolik důležitá vláknina, kterou spolu se slupkami odšťavňovač oddělí do odpadní nádoby.

***

7 DŮVODŮ PROČ SI DÁT FRESH

1. JEN TO NEJLEPŠÍ

Na přípravu „fresh“ se hodí jen ta nejlepší a nejkrásnější zelenina. Ideálně z kontrolovaného ekologického zemědělství, tedy taková, která je označená jako bio. Měli bychom se vyhnout zelenině, která má nejlepší časy za sebou, tu můžete vzkřísit v polévce.

2. NEJISTÁ SEZONA

Pro přípravu čerstvých zeleninových šťáv si pokud možno vybíráme takové druhy, jejichž sezona právě probíhá. Není od věci navštívit tržnici, zdejší obchodníci nakupují zeleninu v menším množství než supermarkety, proto bývá čerstvější.

3. LEHKÁ VEČEŘE

Většina z nás navštěvuje fitness studio ve večerních hodinách. A ruku na srdce, kdo by večeřel před cvičením? Po cvičení zase nebývá chuť. Čerstvá zeleninová šťáva nezatíží žaludek, ale dodá energii a stopové prvky.

4. LEPŠÍ NEŽ OVOCNÉ DŽUSY

Obecně platí, že zelenina obsahuje méně cukrů než ovoce. Proto jsou zeleninové šťávy méně kalorické než ty ovocné. Například 100 ml rajčatové šťávy má pouhých 69 Kj.

Budete mít zájem:  Příznaky Vysokého A Nízkého Tlaku?

5. CHUTNAJÍ VŠEM

I pro kojence mají čerstvé šťávy velký význam. Chrání před vnějšími vlivy, jako jsou infekční a virová onemocnění, ale také povzbuzují jejich apetit. Pokud máte doma rebela, polechtejte jeho chuťové pohárky mrkvovo-jablečným džusem, úspěch je zaručen.

6. NEPRASKNETE

I po zeleninovém jídle můžete pociťovat pocit plného žaludku. Po zeleninové šťávě takové stavy přicházejí jen výjimečně. Vzhledem k malému obsahu vlákniny si s ní žaludek poradí velice rychle. Podle některých pramenů zeleninová šťáva žaludek opustí do několika desítek minut po požití.

7. ŽÁDNÁ NUDA

Pokud si zeleninové šťávy zamilujete, stanete se téměř 100% nadšeným experimentátorem. Existuje totiž nepřeberné množství kombinací, které můžete vyzkoušet.

TIP

Sortiment zeleninových šťáv je větší, než bychom čekali.

Kromě standardní mrkvové šťávy (117 kJ/100 ml) nebo rajčatového džusu (69 kJ/100 ml) lze sehnat šťávu z celeru, červené řepy nebo kyselého zelí.

Zajímavý je mix pod názvem Zeleninová šťáva, který obsahuje vše z výše uvedených a navíc citronovou i cibulovou šťávu a mořskou sůl.

Víte, že…

Zeleninové šťávy jsou ideální nejen při detoxikaci organismu a prospívají při hubnutí, ale zároveň přispívají také ke krásnější pleti?

Z ČEHO SI PŘIPRAVIT ZELENINOVÝ FRESH?

MRKEV

Šťáva obsahuje beta–karoten, vitaminy D, K a E. Je to posilující prostředek při stavech slabosti a nechutenství. Díky obsahu provitaminu A má skvělý vliv na pleť a antioxydanty zase zpomalují projevy stárnutí.

ČESNEK

Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňuje střevní flóru a normalizuje poruchy trávení. Proč ho nepřidat k rajčatovému džusu?

CIBULE

Ve šťávě jsou vitaminy, inulin, pektin, bílkoviny, organické kyseliny. Působí proti nechutenství. Šťáva se užívá při kašli, chrapotu a kataru průdušek s cukrem nebo mlékem.

Zvlášť užitečná je pro zlepšení zažívání a uklidnění žaludku a střev, snižuje rovněž krevní tlak. Jestliže vás bolí v krku, zkuste smíchat šťávu z rozmačkané cibule s citronem a medem a užijte půl až celou polévkovou lžíci směsi.

Je jasné, že této lahůdky si nedáte půllitr, ale jen pár lžiček.

RAJČE

Zralé rajče obsahuje vitaminy A, B, C, E. Šťáva je vydatným posilovačem hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C. Proto se doporučuje i jako prostředek proti kocovině.

OKURKA

Působí na srdeční a ledvinové problémy. Jde o přírodní diuretikum. Pomáhá tedy zbavit se nadbytečné vody. Podle některých pramenů by se ale neměla konzumovat příliš často.

HLÁVKOVÉ ZELÍ

Šťáva kysaného zelí obsahuje glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou aj. Skvěle reguluje trávení a pomáhá i přirozené střevní mikroflóře. Dobře se uplatňuje při léčení žaludečních a střevních poruch.

PETRŽEL

Povzbuzuje chuť k jídlu, ale také zlepšuje funkci lymfatického systému, může pomoci při onemocněních dolních cest dýchacích.

CELER

Má vysoký podíl éterických látek, kterým vděčí za svou charakteristickou chuť a vůni. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Díky vitaminům skupiny B pomáhá našim nervům a mozku. Navíc odvodňuje organismus, a je proto pomocníkem při hubnutí.

ČERVENÁ ŘEPA

Obsahuje betain, jenž stimuluje činnost jaterních buněk. Obsahuje také železo a řadu stopových prvků, které napomáhají jeho vstřebávání do krve.

Foto autor | foto: Pavel Borek, profimedia.cz a Steven Chee / www.acp.syndication.com

O autorovi | Připravila: Alena Němečková, produkce: Jana Knaislová

Zdroj: Dieta – 28.2. 2007

Mýtus o „zdravých“ ovocných šťávách

Základním problémem celé věci je to, že během odšťavňování přijde vniveč většina vlákniny. Po jejím odstranění se fruktóza z ovocné šťávy vstřebává v těle poměrně rychle.

Tekutiny totiž procházejí žaludkem do dalších úseků trávicího traktu rychlejším tempem než pevné látky.

Pití ovocné šťávy tak vede k rychlejším a větším změnám hladiny glukózy a inzulinu, než je tomu po konzumaci celého ovoce.

Spotřeba příliš velkého množství fruktózy, jednoho z přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci, byla vědci spojena s vysokým obsahem cukru v krvi, přírůstkem hmotnosti a zvýšeným rizikem diabetu typu 2.

 typu (například zde Intake of Fruit, Vegetables, and Fruit Juices and Risk of Diabetes in Women, Reducing Childhood Obesity by Eliminating 100% Fruit Juice, The role of fructose in the pathogenesis of NAFLD and the metabolic syndrome).

Málo vlákniny, hodně kalorií

Ukažme si malý příklad. Asi 115 ml 100% jablečné šťávy neobsahuje téměř žádnou vlákninu, ale najdete v ní 13 gramů cukru a 60 kalorií. Podobně má 100% hroznová šťáva ve stejném množství (115 ml) zhruba 20 gramů cukru.

Šťávy obsahující jak ovoce, tak zeleninu mohou sice poskytovat více živin než šťávy vyrobené pouze z ovoce, ale i tak jim hodnotná vláknina stále chybí.

Dieta s vysokým obsahem vlákniny přitom znamená nižší riziko vzniku ischemické choroby srdeční, vysokého krevního tlaku, cukrovky a cévní mozkové příhody a doporučuje se, aby dospělí lidé konzumovali asi 30 gramů vlákniny denně.

Šťávy jsou navíc vyrobeny z takového množství ovoce, které by člověk v pevném stavu málokdy najednou snědl, jsou hodně koncentrované. „Je velmi snadné vypít velké množství ovocné šťávy, což znamená více kalorií. A zvýšení kalorií znamená nárůst tělesné hmotnosti,“ upozorňuje Heather Ferrisová, odborná asistentka na lékařské fakultě University of Virginia.

Dalším důvodem popularity ovocných šťáv je argument, že mohou pomoci k detoxikaci těla. „Celé tvrzení o tom, že ovocné šťávy detoxikují organismus, je klam,“ říká Roger Clemens, profesor farmacie na University of Southern California, „každý den konzumujeme látky, které mohou být toxické, a naše těla odvádějí skvělou práci při jejich odstraňování.“

Obecně detoxikační diety málokdy specifikují toxiny, o kterých tvrdí, že je odstraňují, a důvěryhodné důkazy o tom, že se tak děje, schází. Vaše tělo se skutečně může zbavit většiny toxinů přes játra, výkaly, moč a pot.

I když někteří lidé uvádějí, že se během a po detoxikačních dietách cítí soustředěnější a energičtější, toto zlepšení může být jednoduše způsobeno odstraněním průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu a jiných nezdravých látek ze stravy.

„Zdravé tělo se detoxikuje samo,“ říká v rozhovoru pro server Vitalia.cz také Eva Hájková, specialistka v preventivní, funkční medicíně a výživě.

Sladká voda s pár vitamíny

A šťáva není ani prostředkem k získání živin. „V částech ovoce, které se při odšťavňování odstraňují, například v jablečných slupkách, je hodně živin. Nakonec dostanete jen sladkou vodu s pár vitamíny,“ dodává Heather Ferrisová s tím, že to není ideální způsob, jak dosáhnout doporučovaného denního množství čerstvého ovoce a zeleniny, protože jen o vitamíny se v tomto případě nejedná.

Jde například i o zvýšení příjmu vlákniny, která však při odšťavňování ve stravě schází i nadále. Nadměrný příjem ovocných šťáv může ve výsledku vést například k přibírání na váze či zvýšené kazivosti zubů. Opatrnost je nutná hlavně u dětí.

Podle Americké asociace pediatrů není vůbec vhodné podávat ovocné šťávy dětem mladším než 1 rok a od tohoto věku podle ní existuje přibližné doporučené množství: od 1 roku do 3 let by to mělo být zhruba do 1,2 dcl, od 4 do 6 let je to maximálně 1,8 dcl a nad 6 let pak 2,4 dcl.

Pít je můžeme, ale s rozumem

Není samozřejmě nutné se pití čerstvých ovocných šťáv zříkat. Je to jistě stále lepší než nic, protože určité množství vitamínů a antioxidantů vám přece jenom dodají.

  • Je však třeba uvědomit si i to, že s každou porcí šťávy přichází do našeho těla také fruktóza a kalorie, se kterými někdy zapomínáme počítat.
  • Pamatujte i na to, že pití šťáv nemá stejné zdravotní benefity jako konzumace celého ovoce.
  • Na ovocné šťávy by si měli dát pozor také lidé, kteří mají problémy s ledvinami, anebo užívají některé léky.

Závěrem tak lze opět poznamenat, že ovoce a zelenina jsou nejzdravější a mají největší přínos pro organismus, pokud je můžeme konzumovat vcelku. Pokud vám v tom brání jakákoliv omezení, například zdravotní, jsou zdravější a odborníky více doporučovanou variantou ovocná smoothie, kdy se zpracuje a ve formě pyré konzumuje celé ovoce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector