Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Pokud jste i vy zastáncem toho, že pro hubnutí třeba zkusit cokoliv, jistě jste postřehli jeden ze současných „zaručených“ prostředků hubnutí. Jsou čaje na hubnutí zázrakem, který zajistí snížení tělesné hmotnosti bez vynaložení jakékoliv snahy?

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Zdá se vám to až příliš nápadné a nelogické? Máte pravdu. Tento nápoj by měl být pouze doplňkem k celkové změně životosprávy během hubnutí.

Oblíbené čaje na hubnutí

Zaměřte se na kvalitu

Vzhledem k množství produktů na trhu je poměrně náročné se vyznat a dokázat si vybrat ten správný. Pokud máte stejný problém, určitě se při výběru zaměřte na kvalitu použitých surovin, jejich zdroj, přepravu či správné skladování.

Čaje na hubnutí jsou sice v redukci váhy nápomocné, nezapomínejte však na to, že jejich hlavní funkcí je podpořit metabolismus a zlepšit trávení. Jde o doplňky výživy, které podpoří vaši snahu zhubnout, bez vašeho přičinění, tedy změny životosprávy a alespoň lehké fyzické aktivity, však velmi účinné nebudou.

Čaje na hubnutí – jaké máte možnosti?

K nejznámějším pomocníkem při snižování hmotnosti patří zelený a speciální černý čaj, dostupné jsou i zázvorový, petrželový či senna čaj. Každý z nich je vhodným doplňkem při hubnutí. Jaké mají účinky?

Zelený čaj

Čaj typický svou zelenkavou barvou, mírně nahořklou chutí a specifickou vůní pomáhá při snižování hmotnosti a spalování tuků. Zrychluje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi a tělu dodává dávku antioxidantů.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Pu-erh čaj

Hlavním plusem tohoto čaje je jeho výrazné urychlování metabolismu a zlepšení trávení. Speciální černý čaj bývá často kombinován s dalšími příchutěmi, přičemž tvoří 80 – 90 % složení.

Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, účinně detoxikuje organismus. Neobsahuje téměř žádný kofein, proto jej můžete užívat i ve večerních hodinách.

Doporučuje se ho konzumovat před každým tučným jídlem.

Senna čaj

Senna čaj má výrazně projímavé účinky, hmotnost snižuje právě na tomto základě. Vhodný je pouze na krátkodobé užívání, na akutní vyprázdnění střev se používá před různými vyšetřeními. Ačkoli skutečně účinkuje, snižování hmotnosti s ním není efektivní, navíc je čaj návykový.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj posiluje imunitu, čili zlepšuje zdraví. Upravuje cholesterol, snižuje produkci stresového hormonu kortizol, udržuje hormonální rovnováhu a, co je důležité, vede k hubnutí. Zlepšuje trávení a dodává pocit plnosti v těle.

Fenyklový čaj

Tento čaj je nejen skvělým zdrojem vitaminu C, je nápomocný v boji s akné a parazity, ale také je účinný při hubnutí. Bylinný čaj snižuje hladinu glukózy a potlačuje chuť k jídlu, čili vám pomůže zvládnout vaši chuť na sladké.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Čaj oolong

Výborný pomocník při spalování tuků, který je dokonce účinnější než zelený čaj, je oolong. Čaj zrychluje trávení, blokuje vstřebávání tuků a spaluje jejich. Pomáhá tak předcházet obezitě, ocení ho i lidé s vysokým krevním tlakem, srdečně-cévními chorobami či diabetici.

Kopřivový čaj

Kopřivový čaj čistí krev, v případě, že ho budete užívat pravidelně, poděkují se vám vaše ledviny, játra i pleť, která bude svěžejší a pružnější. Kopřiva podporuje metabolismus a působí močopudně, díky čemuž tělo zbavíte zbytečně zadržovaných tekutin.

Bílý čaj

Přestože pochází bílý čaj z téže rostliny jako zelený a černý čaj, má jemnou až sladkou chuť. Při hubnutí je nápomocný díky tomu, že brání formování nových tukových buněk (známých jako adipocyty). Kromě toho stimuluje lipolýzu, tedy spalování existujících tuků.

Čaj z petrželky

Petrželka zlepšuje zdraví celkově, kromě skvělých účinků na hubnutí, pročišťuje ledviny a bojuje proti infekcím močových cest.

Jeho účinky se běžně naplno neprojeví, protože obvykle konzumujeme petrželku v malých množstvích. Pokud vyzkoušíte domácí petrželový čaj, nastartujete svůj metabolismus.

Domácí čaj si připravíte jednoduše – stačí nadrobno nakrájet petrželku a 5 polévkových lžic zalít 1 l sevřené vody. Nechte louhovat 10 minut a sceďte.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Matcha čaj

Práškový čaj ze stejné rostliny jako zelený čaj je silnější a co se hubnutí týká i účinnější. Zásobí vás množstvím energie, zrychluje metabolismus a je efektivním spalovačem tuků. Obsahuje množství antioxidantů, které pomáhají vyplavovat z těla toxiny, zmírňují záněty a zlepšují imunitu.

Skořicový čaj

Skořice stimuluje trávení a metabolismus, účinně pomáhá shazovat tuky zejména v oblasti břicha. Má málo kalorií, kontroluje hladinu cukru v krvi, což ocení i diabetici, a tak brání tloustnutí. Má množství antioxidantů, které brání oxidaci lipidů.

Pokud si však myslíte, že vám pouze samotné pití čaje pomůže zhubnout, budete spíše zklamán. Bez úpravy životosprávy a vyvážení příjmu a výdeji energie můžete na efektivní hubnutí zapomenout. Výsledky se totiž nikdy nedostaví samy od sebe, mávnutím zázračného proutku. Pokud vám nějaký produkt slibuje a garantuje ztrátu váhy, jde spíše o marketingový tah, než o reálné řešení.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Možná vás však potěší to, že čaj můžete využít jako doplněk při hubnutí. Na výběr je jejich skutečně mnoho, každý si tedy dokáže vybrat ten, který mu chutná nejvíce.

Pokud se vám čaj jako pomocník na hubnutí neosvědčí, nezatracujte ho nadobro. Můžete mu vděčit i za jiné zdravotní benefity, ke kterým vám pomůže.

Dočíst se o nich můžete i v našem článku o jednotlivých druzích čajů.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?

Jeho celosvětová obliba nemá konkurence a proto se čaj stal, hned po vodě, druhým nejoblíbenějším nápojem. Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte několik zajímavostí.

Užívání čaje na hubnutí

Informace o užívání byste měli najít na každém čaji, obecně však platí, že kromě kopřivového čaje můžete čaje na hubnutí pít každý den 2- až 3-krát denně, nejlépe před jídlem.

V případě, že budete čaj pít ráno, získáte energii na celý den. Čaje je nejlepší pít neslazené, pokud vám to nevyhne, použijte k oslazení med či jiné přírodní sladidlo.

Přestože jde o bylinné čaje, neměli byste je pít neomezeně, nejvíce měsíc, pak je třeba si dát pauzu. Při pravidelném užívání byste však měli brzy pocítit požadované účinky.

Rada na závěr

Při hubnutí byste čaje určené k redukci hmotnosti měli určitě vyzkoušet, nezapomínejte však na to, že je třeba především přistoupit ke změně životního stylu. Jde však jen o první krok ve snaze o zhubnutí. Strava a cvičení by se měly stát každodenní součástí vašeho života.

Dieta při dně, cukrovce a vysokém cholesteroluPridané: 10.05.2020

Správná léčba spojena se změnou životosprávy dokáže snížit riziko bolestivých záchvatů. Jak je tedy vhodné stravovat se při dně? Pojďme se na to podívat.

Čaj oolong vám při spánku může pomoci shodit pár kil. Tento zdravý nápoj přitahuje zájem vědců

Data z Japonska ukazují, že pití čaje oolong (také psáno jako „wu-long) může pomoci vašemu tělu spalovat tuky bez ohledu na účinky teinu.

Po celém světě je čaj, hned po vodě, jedním z nejoblíbenějších nápojů.

Nejvíce jsou konzumovány černé čaje (84 procent), 15 procent tvoří čaje zelené a zbývající 1 procento je rozděleno mezi oolongy, bílé a tmavé čaje (např. Pu-erh pzn. př.). (1)

Podle čajové asociace činily v roce 1990 celkové tržby za prodej čaje 39,1 miliardy korun, což do roku 2016 vzrostlo na 255,1 miliard korun. (2) I když trh nadále roste pomalejším tempem, uváděné tržby za rok 2019 činí 269,5 miliardy korun.

Čajová asociace předpokládá, že jejich odvětví by mohlo ovlivnit několik trendů, včetně zdravějšího pohledu spotřebitelů a většího počtu lidí, kteří upřednostňují alternativní výživu, jako např.

 bezlepková dieta, bezlaktózová strava, vegetariánství či keto dieta.

Téměř polovina obyvatel USA pije každý den čaj, přičemž větší koncentrace pijáků čaje se vyskytuje na jihu a severovýchodě. Ačkoli je černý čaj více preferovaným nápojem, může být na čase zvážit méně hořký a chutnější čaj oolong.

Nedávno publikovaná studie týmu vědců z japonské univerzity v Tsukubě zjistila, že pití čaje oolong může pomoci vašemu tělu během spánku spalovat tuky. (3) Studie probíhala po dobu 14 dnů a zapojilo se do ní 12 mužů štíhlé postavy, kteří každý den při snídani a obědě pili buď oolong, kofeinový nebo placebo nápoj.

Po čtrnácti dnech byla během 24 hodin zaznamenána měření, při nichž vědci zjistili, že bez jakéhokoli vlivu na výdej energie, zvýšilo pití kofeinového nápoje a oolongu spalování tuků přibližně o 20 procent. (4)

Zjistili však také větší pokles váhy u těch, kteří pili oolong, což naznačuje, že v čaji byla neidentifikovaná složka, která má větší účinek na okysličení tuků. (5) Navíc se zdá, že účinek spalování tuků byl okamžitě po jídle potlačen, aby pokračoval během spánku.

Vědci také zjistili, že pití dvou šálků oolongu denně nezasahuje do spánkových návyků účastníků. Předešlý výzkum prokázal, že tein v množství větším než 100 miligramů může zvýšit energetický výdej, ale v této současné studii množství požitého teinu energetický výdej nezvýšilo.

To vědcům ukázalo, že se účastníci během dvou týdnů stali vůči rutinnímu požívání teinu více snášenliví. Zatímco vědci měřili ubývání tuků, zjistili, že dva týdny nebyly dostatečně dlouhé na to, aby bylo možné posoudit, jaké účinky může mít tento proces na organismus.

„Stejně jako všechny čaje, i oolong obsahuje tein, který ovlivňuje energetický metabolismus zvyšováním naší srdeční frekvence,“ napsali autoři studie. (6)

  • Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?Čínský znak pro „čaj“ složený z lístků oolongu. (Toby Oxborrow / Wikimedia Commons)

Poznamenávají, že dosavadní výzkum naznačuje, že pití čaje může zvýšit odbourávání tuků bez ohledu na účinek teinu.

„Chtěli jsme proto prozkoumat účinky konzumace oolongu ve srovnání se samotným teinem na vitalitu a metabolismus tuků u skupiny zdravých dobrovolníků.“

„Stimulační účinky čaje oolong na odbourávání tuků během spánku mohou mít skutečný klinický význam pro kontrolu tělesné hmotnosti. Musíme však zjistit, zda se účinky, které jsme pozorovali ve dvoutýdenní studii, promítnou do skutečného úbytku tělesného tuku v delším časovém horizontu,“ uvádějí vědci.

Budete mít zájem:  Vánoční kapr z nemocnice? Na zbrusu novém farmářském trhu v Motole

Autoři této práce chtějí otestovat vliv oolongu zredukovaného o tein, aby zjistili, jak ostatní složky čaje spalují tuky. Říkají, že taková studie jim pomůže pochopit, jak přesně oolong pomáhá při odbourávání tuků.

Zelený, černý nebo oolong?

Ačkoli jsou zdravotní výhody zeleného čaje dobře prostudovány, ve Spojených státech se konzumuje nejčastěji černý čaj. Jelikož zdravotní výhody oolongu nejsou dostatečně zpropagovány, jeden tým vědců se rozhodl posoudit, jak dobře skupina studentů stomatologie pochopila výhody pití oolongu. (7)

Pomocí sady dotazníků získali online údaje od 100 účastníků. Mezi studenty pouze 19 procent někdy slyšelo o čaji oolong a pouze 55 procent vědělo o jeho zdravotních přínosech.

Všechny černé, zelené, tmavé, bílé čaje a oolongy jsou vyrobeny z listů stejné rostliny, neopadavého stromu zvaného Camellia sinensis (Čajovník čínský).

(8) Lidé samozřejmě připravují čaje z jiných bylin a rostlin, ale technicky vzato jde přesněji o „tisany“ – výluhy. Rozdíl v chuti a barvě skutečného čaje nastává při zpracování listů.

Ale bez ohledu na to, o jaký druh čaje jde, anebo jestli jde o čaj s teinem či bez něho, od roztřídění čajových lístků po jejich zabalení uplyne pouhých 24 hodin. (9)

Před zahájením zpracování jsou čajové lístky rozděleny podle kvality a vytříděny. Nejběžnější metodou zpracování čajových lístků je ortodoxní postup, během něhož listy procházejí čtyřmi fázemi – vadnutí, srolování, oxidace a sušení.

Při oxidační fázi se určuje barva, chuť a síla čaje. Listy jsou rozloženy a ponechány při teplotě 26 stupňů Celsia po dobu 30 až 120 minut. Během této doby dochází k oxidaci, která mění barvu listů.

Oxidační proces je při přípravě zeleného čaje vynechán, což dává čajovým lístkům lehkou svěží chuť. Černý čaj prochází nejdelší oxidací. Oolong se vyrábí z částečně oxidovaných listů. Oxidační cíl u čajových lístků určených k oolongu je 70 procent zelených a 30 procent hnědých, což je dostatečné množství pro získání jemné barvy a ovocné vůně.

Tvar listů a chuť čaje oolong se může lišit v závislosti na tom, kde se pěstuje a jak se zpracovává. (10) Například čaj oolong z Tchaj-wanu je tradičně méně oxidovaný a slavné čínské čaje se pěstují v drsném prostředí, což dává lístkům výraznou chuť.

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?Tchajwanský oolong. (Yohmi/Flickr)

Oolong mění mikroflóru ve slinách i střevech

Kromě zrychlení metabolismu tuků má čaj oolong také vliv na ústní a střevní mikroflóru. Jedna studie publikovaná v časopise Nutrients hodnotila ústní mikroflóru u tří zdravých dospělých, kteří denně po dobu osmi týdnů vypili 1 litr čaje. (11) Před studií, během ní a po ní byly účastníkům odebrány vzorky mikroflóry ze slin a analyzovány.

Autoři napsali: „Konzumace čaje oolong snížila bakteriální rozmanitost slin a populaci některých bakterií souvisejících s onemocněním úst, jako jsou Streptokok, Prevotella nanceiensis, Fusobacterium periodonticum, Alloprevotella rava a Prevotella elaninogenica,“ (12)

Výsledky naznačují, že dlouhodobé pití čaje oolong může změnit vaši mikroflóru slin a mít ochranný účinek na zdraví zubů. Několik studií také hodnotilo účinek čaje oolong na regulaci lidské střevní mikroflóry v laboratoři a na zvířecích modelech.

Jedna studie zveřejněná v Food Research International prokázala, že sloučeniny běžně se vyskytující v čaji oolong, včetně epigallocatechin galátu (EGCG), (- gallocatechin galát (GCG) a epigallocatechin-3‐ (3 ”-O ‐ methyl) galát (EGCg3” Me ), (13) regulovaly růst bakterií ve střevech. (14) Omezovaly růst škodlivých bakterií a napomáhaly množení prospěšných bakterií.

Druhá studie hodnotila účinek, který měl čaj na střevní mikroflóru s ohledem na známé vlastnosti proti obezitě. (15) Výsledky tohoto pokusu na zvířatech naznačují, že pití čaje podstatně zvyšuje rozmanitost a strukturu střevní mikroflóry, což může mít vliv na spalování tuků.

Vědci také prokázali, že polyfenoly extrahované ze zeleného čaje, oolongu a černého čaje mohou regulovat střevní flóru a vyprodukovat větší počet mastných kyselin s krátkým řetězcem, což přispívá ke zdravé střevní mikroflóře. (16)

Další přínosy pro zdraví spojené s čajem oolong

Čaj oolong je také bohatý na antioxidanty – prospěšné sloučeniny, které pomáhají snižovat účinky volných radikálů a reaktivních forem kyslíku. (17) To hraje roli při rozvoji různých nemocí, včetně cukrovky, mrtvice, rakoviny a revmatoidní artritidy.

Jedna studie hodnotila účinek čaje oolong na minerální hustotu kostí u 476 žen po menopauze. (18) Byly dotázány na jejich životní styl, druhy čaje, které pijí, demografické rysy a zdravotní stav.

Když vědci porovnali pijačky čaje s těmi, které čaj nekonzumují, zjistili, že ty, které pijí čaj oolong, mají vyšší hustotu kostí. Bylo to výrazně vyšší u těch, které vypily jeden až pět šálků čaje denně, ale u těch, které pily více než pět šálků denně, již žádné další zlepšení nebyly.

Vědci nalezli u dospělých Číňanů z komunit ve věku 55 let a starších, kteří trvale pili oolong nebo černý čaj, antioxidanty, kofein a tein, které mohou také přispět ke snížení rizika poruch a ztráty koncentrace.

Při přezkoumání výzkumných prací vědci zjistili zvýšenou aktivitu inzulínu. (20) V laboratorních testech na tukové buňky se u čaje černého, zeleného a oolongu objevila nejméně 15krát zvýšená aktivita inzulínu. Čaj oolong také snížil hladinu glukózy v plazmě (glykemii) a je považován za účinnou doplňkovou léčbu cukrovky 2. typu.

Oolong je spojován se snižováním srdečních chorob. V jedné studii se u 76 979 dospělých Japonců, kteří denně vypili 230 gramů nebo více oolongu, významně snížilo riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.(21) V samostatné studii se těm, kteří vypili jeden nebo dva šálky zeleného čaje nebo oolongu každý den se výrazně snížilo riziko mrtvice. (22)

EGCG pomáhá zlepšit absorpci zinku

Během chřipkové sezóny a pandemie COVID-19 je třeba pamatovat na to, že epigallocatechin gallát (EGCG) ( jedinečná rostlinná sloučenina nacházející se v zeleném a černém čaji a v oolongu) může pomoci zlepšit absorpci zinku. Zinek je základní minerál a nezbytná látka pro téměř 3 000 bílkovin v těle. (23)

Kromě toho je zinek zásadní pro zdravé fungování imunity. Ukázalo se, že nedostatek zinku poškozuje funkci imunitního systému (24), protože reguluje imunitu buněk a působí jako protizánětlivý činitel a antioxidant. (25)

Ačkoli neexistuje žádný lék na virové infekce, náš organismus používá v boji proti virům proces, který využívá mimo jiné také zinek. Zinek rovněž prokázal schopnost snížit délku nachlazení v průměru o 33 procent. (26)

Jednou účinnou léčbou prvních příznaků COVID-19 byla kombinace hydroxychlorochinu a zinku. Hydroxychlorochin se běžně používá při léčbě (A) revmatoidní artritidy,(B) lupusu a dalších autoimunitních onemocnění. (27)

Hydroxychlorochin působí jako nosič iontů a přivádí do buněk zinek, kde může narušit replikaci viru SARS-CoV-2 RNA. (28) Kromě imunitního zdraví má zinek vliv na hojení ran, makulární degeneraci (příčina slepoty) související s věkem, čich a chuť, (29) a rovnováhu cukru v krvi. (30)

EGCG je hlavní polyfenolová složka nacházející se v čaji a byla u ní prokázána schopnost působit jako nosič iontů zinku a přenášet zinek přes buněčnou membránu.

(31) Studie publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry použila laboratorní model k prokázání účinku EGCG a quercetinu (flavonoidu přítomného v mnoha druzích ovoce a zeleniny), které v laboratorních podmínkách dokázaly rychle zvýšit hladinu zinku v buňkách. (32)

Vědci předpokládají, že aktivita ionoforů, testovaných dietních polyfenolů, může hrát významnou roli při zvyšování hladin zinku uvnitř buněk, a tak mohou být odpovědné za mnoho biologických účinků připisovaných polyfenolům.

Vytěžte z čaje maximum

Zatímco pití čaje oolong je zdravé, používání čajových sáčků zvyšuje nechtěnou hladinu toxinů. Čajové sáčky mohou být pohodlnější, ale mnoho z nich je vyrobeno z tepelně odolného polypropylenu, který zabraňuje rozpadu sáčku v horké vodě a uvolňuje drobné kousky plastu do každého nápoje. (33)

Papírové čajové sáčky jsou ošetřeny epichlorhydrinem, což je chemická látka, která zabraňuje jeho protrhnutí a bylo zjištěno, že je pravděpodobně karcinogenní.(34) Místo toho vyhledejte sypaný čaj a uložte ho do vzduchotěsné nádoby uchovávané v suchém a tmavém místě mimo přímé sluneční světlo a teplo.

Protože použité techniky zpracování ovlivňují ideální teplotu pro přípravu, prohlédněte si pokyny na zakoupeném balení čaje. Zde je však několik obecných tipů, které je třeba vzít v úvahu: (35)

– použijte čerstvě natočenou, čistou filtrovanou vodu. Nepoužívejte destilovanou vodu, protože ta dá čaji okastrovanou chuť.–- použijte čerstvě natočenou, čistou filtrovanou vodu. Nepoužívejte destilovanou vodu, protože ta dá čaji okastrovanou chuť.

– obecně by se měl čaj louhovat po dobu jedné až tří minut mezi 82 až 93°C.

– z čaje oolong lze připravit více nálevů. S každým šálkem se listy trochu více otevírají, což uvolňuje více chuti. Z vysoce kvalitního čaje můžete získat až pět nálevů.

– oolong chutná nejlépe po krátkém louhování. Než se rozhodnete ho déle louhovat, abyste získali intenzivnější chuť, je dobré ho nejprve ochutnat po doporučeném čase.

– při louhování čaj zakryjte, aby se udržela teplota v nádobě. Oolong pijte bez čehokoliv dalšího (cukr, mléko, citron), abyste dosáhli co nejpříznivějších zdravotních účinků a docenili opravdovou chuť tohoto pracně získaného nápoje.

Dr. Joseph Mercola je zakladatelem Mercola.com, osteopatickým lékařem, autor úspěšných knižních titulů a držitel mnoha ocenění v oblasti přírodního zdraví. Jeho primární vizí je změnit moderní obecně přijímaný vzorec myšlení o zdraví tím, že lidem poskytne cenný zdroj, který jim pomůže převzít kontrolu nad jejich zdravím. Tento článek byl původně publikován na Mercola.com

Zdroje k článku:

1 Tea Association of the U.S., Tea Fact Sheet 2019-2020

2 Tea Association, State of the U.S. Tea Industry, 2019

  • 3, 5 Nutrients, 2020;12(12)
  • 4 Study Finds, January 8, 2021
  • 6 University of Tsukuba, December 23, 2020
  • 7 PalArch’s Journal of Archaeology of Egypt and Egyptology, 2020;17(7)
  • 8 Tea Association, Tea Fact Sheet 2019-2020
  • 9 Twinnings, How Tea Is Made
  • 10 Teatulia, What Is Oolong Tea, Origins
  • 11, 12 Nutrients, 2020;12(4)
  • 13 Food Science and Nutrition, 2019;7(8)
  • 14 Food Research International, 2013;54(2)
  • 15 Food and Function, 2016;7:4869
  • 16 Journal of Food Science and Technology, 2018;55(1)
  • 17 International Journal of Molecular Sciences, 2007;8(12)
  • 18 Archives of Osteoporosis, 2020;15(49)
  • 19 American Journal of Clinical Nutrition, 2008;88(1)
  • 20 Food Science and Human Wellness, 2015;4(4)
  • 21 Journal of Epidemiology and Community Health, 2011;65(3)
  • 22 Stroke, 2009;40(7)
  • 23 Biometals, 2011;24(3)
  • 24 NIH Zinc Fact Sheet, Zinc Deficiency
  • 25 Advances in Nutrition, 2013;4(2)
  • 26 JRSM Open, 2017;8(5):20542704
  • 27 American College of Rheumatology, Hydroxychloroquine
  • 28 PLOS|One, 2014;9(10)
  • 29 NIH Zinc Fact Sheet, Zinc Deficiency Zinc
  • 30 DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 2015; 23(1)
  • 31 Royal Society of Chemistry, 2018;8
  • 32 Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014;62(32)
  • 33 Washington Post, September 27, 2019
  • 34 Golden Moon Tea, Did You Know Tea Bags Contain Toxic Material?
  • 35 Teatulia, What is Oolong Tea?
  • A) revmatoidni artritida: odkaz
  • B) lupus: odkaz
Budete mít zájem:  Kdy Odezní Abstinenční Příznaky?

Vliv čaje na deprese u starších lidí

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Pozitivní působení čaje na lidský organismus je již dlouhodobě uznáváno a na základě dostupné literatury máme dobře prokázanou nepřímou souvislost ochranného účinku čaje před rakovinou kůže, prostaty, plic a prsu, cukrovkou, artritidou nebo onemocnění srdce a cév.

Přínosy čaje v případě kardiovaskulárních chorob nejspíš částečně pocházejí ze zlepšeného stavu oxidu dusnatého (způsobuje rozšíření cév, uvolnění svalstva v trávicí soustavě, v centrální nervové soustavě má zřejmě jistou roli v učení a vzniku paměti) a funkce endotelu.

Definovat úlohu čaje v souvislosti s prevencí deprese je obtížné zejména vzhledem k sociálnímu kontextu, v němž lidé čaj často konzumují. Zejména v zemích, jako je Čína, může sociální interakce sama o sobě představovat některé nebo dokonce všechny výhody čaje.

Feng Quishi a Shen Ke vedli novou studii, která tento a další kovariáty sleduje, včetně pohlaví, vzdělání a bydliště, jakož i rodinného a důchodového stavu. Zaměřili se také na zjištění týkající se životního stylu a zdravotních podrobností, včetně kouření, pití alkoholu, každodenních aktivit, úrovně kognitivních funkcí a míry sociálního zapojení.

Po celou dobu výzkumu byla sledována četnost popíjení čaje, a po následné klasifikaci respondentů do jednoho ze čtyř typů pijáků čaje dospěli k závěru, že:

Pouze denní pijáci čaje, ti, kteří pili čaj téměř každý den od věku 60 let, by mohli mít značný prospěch z duševního zdraví.

U starší populace je přitom deprese poměrně běžná, přičemž 7 % osob nad 60 let uvádí „závažnou depresivní poruchu.

“ V této souvislosti studie vědců ze Singapurské národní univerzity a Fudanské univerzity v Šanghaji poukazuje na statisticky významnou souvislost mezi pravidelným pitím čaje a nižšími hladinami deprese u seniorů.

Zatímco není dosud zjištěný příčinný vztah mezi čajem a duševním zdravím, jejich nálezy uveřejněné v BMC Geriatrics ukazují silnou asociaci.

Chemie čajového listu

V loňském roce v on-line magazínu Aging uveřejněná studie píše o možných vlastnostech čaje pomáhajících udržovat v mozku zdravé kognitivní funkce. Je zde mimo jiné citován výzkum ukazující, že čaj a jeho složky – katechiny, L-theanin a kofein – mohou mít pozitivní vliv na náladu, kognitivní schopnosti, kardiovaskulární zdraví, prevenci rakoviny a úmrtnost.

Čajové katechiny, zejména epigalokatechin galát (EGCG), by mohly mít účinky podobné antidepresivům a bránit snižování koncentrace dopaminu v mozku. L-theanin by mohla blokovat vazbu kyseliny L-glutamové a vést k nižšímu stresovému kortizolu a větší subjektivní relaxaci.

Kofein je známý zvýšením bdělosti a podporou nálady. Theaflaviny jako hlavní polyfenolické sloučeniny černého čaje vykazují ochranný účinek před oxidačním stresem.

 Bez ohledu na tato důležitá zjištění doposud není jasné, jakým způsobem tyto složky vzájemně působí na duševní zdraví, což je aktuálním výzkumným tématem této oblasti.

Studie o 13 000 účastnících

Ve studii vedené Feng Quishi a Shen Ke bylo analyzováno celkem 13 tisíc účastníků, kteří se v letech 2005 až 2014 zúčastnili čínského dlouhodobého průzkumu dlouhověkosti. Z výsledků vzešla prakticky univerzální souvislost mezi pitím čaje a nižšími zprávami o depresi.

Tu pravděpodobně snižovaly také další faktory, např. život v městském prostředí, vzdělání, svatba, finanční zajištění a společenská angažovanost. Údaje rovněž naznačují, že přínosy čaje jsou nejsilnější pro muže ve věku 65 až 79 let. Dá se tak říci, že tento přínos je více patrný pro rané stádium zhoršování zdraví.

Co se týče konzumentů čaje, vyšší podíl představoval muže žijící ve městech, vzdělané, ženaté a pobírající důchod. Respondenti také projevovali vyšší kognitivní a fyzickou funkci a byli více zapojení do společnosti. Na druhé straně častěji pili alkohol a kouřili.

Podobné vazby na nižší míry deprese vzešli také z obdobného výzkumu vlivu pití čaje na populaci Singapurců.

Data tohoto čínského výzkumu jsou nadále zkoumána s cílem více porozumět působení čaje. Tento výzkum je přínosný také díky rozlišení různých druhů čaje (zelený, černý, oolong), a lze tak určit, který typ čaje skutečně funguje na zmírnění depresivních příznaků.

Zdroje:

https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-019-1259-z

https://www.aging-us.com/article/102023/text

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327521

Oolong čaj – pomůže při hubnutí nebo na posílení imunity

Čaj Oolong a jeho zdravotní benefity – jaké má účinky?
sběr lístků pro přípravu oolong čaje

Oolong (čti úlong, nikoli ólong) je název pro čaje, které pocházejí z Číny a Tchaj-wanu. K jejich specifikům patří výběr kultivarů a způsob zpracování. Čajové listy nejprve plně dozrají, následně jsou sklizeny a poté dochází k zavadnutí na přímém slunci. Dalšími kroky jsou oxidace, rolování a sušení. Stupněm (částečné) oxidace se oolongy nacházejí mezi černými a zelenými čaji, přičemž bývají  nazývány čaji žlutozelenými či polozelenými dle barvy. Nutno dodat, že se liší rovněž chutí. Dnes se v každém případě oolong nepije pouze na východě Asie, ale oblíbeným se stal i v dalších částech světa.

Léčivé účinky oolongu

Oolong obsahuje mnoho účinných látek. Jedná se o vitamíny (zejména B, C a E, ale také A a K), minerály (zinek, vápník, draslík nebo mangan), polyfenoly a saponiny. Vyskytuje se v něm rovněž kofein a další energii dodávající látky (teofylin a teobromin).

Jednotlivé oolongy tak stimulují organismus včetně nervového systému, čímž zvyšují psychickou výkonnost. Navíc působí proti stresu i negativním účinkům volných radikálů, protože mají výborné antioxidační vlastnosti.

Dále posilují imunitu a pomáhají s detoxikací organismu.

Pokud budete pít oolong pravidelně, může to mít pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jeho užívání totiž snižuje krevní tlak a chrání srdeční sval. Podílet se zároveň může na zdraví trávící soustavy.

Vyzkoušet jej mohou rovněž lidé, jež mají potíže s nadváhou, neboť dokáže zrychlovat metabolismus a zvyšuje spalování tuků. Kladný vliv má rovněž na pokožku a kosti.

Opomenout ovšem nesmíme ani jeho protirakovinné účinky, o nichž se v souvislosti s tímto čajem často hovoří.

Doporučujeme: pokud nepijete kávu a oolong chcete využít čistě kvůli dodání energie před fyzickou aktivitou, možná raději vyzkoušejte nápoj yerba maté. Ten je totiž považován za jednu z nejzdravějších forem stimulace vůbec.

Jak oolong správně připravit?

Příprava oolongu není složitá. Na 3 g čaje použijte zhruba 200 ml vody. Tu dejte nejprve uvařit, ale následně nechejte vystydnout, a to na 80 až 95 °C. Louhování nemusí být dlouhé, postačí 2 až 3 minuty.

Pokud si přitom zakoupíte kvalitní oolong, můžete jej použít pětkrát. Každým dalším zalitím se navíc chuť čaje nesnižuje. Znalci naopak tvrdí, že nejlepší bývá třetí či čtvrtý nálev.

Doplňme, že čajomilci si často oolong připravují tradičním rituálním postupem, který se nazývá Kung Fu Cha, jenž pochází ze 16. století.

Doporučujeme: v České republice se dá sehnat mnoho druhů oolongů. Mezi nejznámější patří Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství), Dong Ti Formosa (Zamrzlý vrcholek) a Shui Hsien (Narcis nebo Vodní víla).

Oolong si lze dát i k dobrému jídlu

Oolong samozřejmě nemusíte pít pouze samotný, ale můžete ho vyzkoušet v kombinaci s nejrůznějšími pokrmy. Záleží ovšem na tom, jakou si chcete dát variantu. Světlé oolongy se hodí k jídlům, jež jsou chuťově méně výrazná.

Použít je můžete k sladkým (sušenky) i slaným pokrmům (často bývají doporučovány mořské plody). Tmavé oolongy jsou potom vhodné k jídlům výraznější chuti. Uplatnění přitom opět nacházejí u sladkých (např.

palačinky s agávovým sirupem) a slaných pokrmů (grilované nebo uzené maso).

Znáte Oolong čaj? V Japonsku už staletí využívají jeho léčivých účinků. A my bychom měli také!

Čaj je jedním z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě a z dobrého důvodu, protože má mnoho zdravotních přínosů a je dobrý pro tělo. Čaj Oolong je podobný vždy populárnímu zelenému čaji, ale má několik triků, které se zvětšují, pokud jde o přínosy pro zdraví.

V tomto článku chci diskutovat o tom, co je oolong čaj, proč je zdravý, a jeden z důvodů, proč by měl být pít s opatrností.

Co je Oolong čaj?

Oolong, stejně jako zelený a černý čaj, pochází z rostliny Camellia sinensis. Rozdíl mezi těmito čaji spočívá v tom, jak jsou zpracovávány. Oolong je fermentován a částečně oxidován, zatímco zelený čaj není. Černý čaj je plně fermentován a oxidován, což mu dává charakteristickou černou barvu.

Oolong čaj vs zelený čaj

Zelený čaj obsahuje více katechinů a protizánětlivých polyfenolů ve srovnání s čajem oolong. Oolong však typicky obsahuje méně fluoridu než zelený čaj.

Jak zelený, tak oolongový čaj obsahují podobné množství kofeinu kolem 25 mg na šálek zeleného čaje a přibližně 37 mg pro oolong. Obsah kofeinu v těchto čajech je stále výrazně nižší než káva, který se pohybuje v rozmezí 95-200 mg na šálek.

Budete mít zájem:  Vitamin D Nedostatek Priznaky?

S tím, co bylo řečeno, se může zdát, že zelený čaj je jasným vítězem, avšak oolong má své vlastní jedinečné výhody.

Zdravotní přínosy čaje Oolong

Oolong čaj má řadu výhod a některé z nich byly dobře studovány.

Většina lidí ví, že dokáže probiotika léčí, pokud jde o zdraví střev, ale oolongový čaj může také prospět mikrobiálnímu střevu.

Jedna studie zjistila, že ti, kteří pili čaj oolong, měli rozmanitější střevní flóru. Generace konvenčního zemědělství a spotřeby potravin přinesly v moderní společnosti určité zdravé bakterie k zániku.

Oolong čaj může pomoci re-diverzifikovat moderní mikroby pro zlepšení celkového zdraví.

Srdcové přínosy čaje Oolong

Studie mezi 76 000 dospělými japonskými dospělými zjistila, že ti, kteří denně vypili olivový olej o objemu 2 dcl, měli o 61% nižší riziko srdečních onemocnění. Čaj Oolong pomáhá také zlepšit hladiny krevního tlaku a snížit riziko mrtvice. Pít velké množství oolongu může být kontraproduktivní pro zdraví srdce, protože obsahuje nějaký kofein.

Silnější kosti s čajem Oolong

Jedna studie se zaměřila na 680 starších japonských žen, aby zjistila, zda oolong může pomoci posílit kosti. Výzkumníci zjistili, že ženy, které pily oolong čaj, měly větší kostní hustotu v kostech, které spojují nohu s kyčelním kloubem. Vzhledem k tomu, zlomeniny kyčle jsou tak časté mezi staršími, oolong čaj může být dobrý doplněk ke zdravému životnímu stylu pro silnější kosti.

Oolong čaj pro hubnutí

Zelený čaj je často používán kvůli vysokému obsahu antioxidantů, který má za cíl ztrátu hmotnosti, ale oolong má také své místo.

Polyfenoly, které jsou nejvyšší v čaji oolong aktivují termogenezi v těle, aby zvýšily spalování tuků. Ve srovnání s 2 šálky zeleného čaje, ti, kteří pili stejné množství oolongu, vypálili o 157% více tuku a až 134 kalorií.

Z tohoto důvodu se čaj Oolong doporučuje v několika populárních programech o hubnutí.

Lepší krevní cukr

Více studií se zabývalo přínosy čaje oolong na hladině cukru v krvi a diabetiků. Výsledky jsou smíšeny s některými studiemi, které ukazují pozoruhodné zlepšení, zatímco jiné nevykazují vůbec žádné.

Diabetici a diabetici, kteří nemají nadváhu nebo kteří jsou v procesu snižování tělesné hmotnosti, mají největší přínos z pití oolongového čaje.

To ukazuje, že zatímco čaj oolong může pomoci prevenci a zvládání cukrovky zlepšením metabolismu glukózy v krvi, funguje spolu se zdravou výživou a pozitivními změnami životního stylu.

Oolong má velmi vysoký obsah protizánětlivých polyfenolů. Tyto polyfenoly jsou antioxidanty, které zachraňují onemocnění a rakovinu, působící volné radikály v těle.

Výzkum provedený na University of California ukázal 50% snížení volných radikálů poté, co účastníci vypili oolong po dobu 15 dnů.

Pro ty, kteří mají rakovinu, existují určité důkazy o tom, že oolong může zpomalit tvorbu rakovinných buněk.

Uvolnění s čajem Oolong

Stejné polyfenoly, které pomáhají při rakovině, také pomáhají poskytnout pocit klidu. Mnoho lidí hlásí snížení stresu během tří hodin po pití tohoto čaje. Studie provedená akademií tradiční čínské medicíny zjistila, že ti, kteří vypili čtyři šálky oolongu denně po celý týden, měli výrazně méně stresu.

Lepší mozek

Studie hodnotila více než 700 starších Číňanů a ti, kteří pili oolong, zelený nebo černý čaj, získali lepší výsledky při testování funkce mozku. Podívali se také na kávu, která nevykazovala žádné přínosy pro zdraví mozku. To může naznačovat, že se jedná o antioxidanty obsažené v čaji, nikoli o kofein, který zlepšuje paměť a výkon mozku.

Varování s čajem Oolong

Oolong má spoustu zdravotních přínosů a dostatek výzkumů, aby podpořil své působivé požadavky.  Obsahuje ale určitý kofein, takže každý, kdo se snaží vyhnout kofeinu, by měl postupovat opatrně.

Fluorid v čaji Oolong

Čaj, který je odvozen z rostliny Camellia sinensis, která zahrnuje oolong, hromadí fluór. Přestože je tento prvek přirozeně se vyskytující, může být stejně škodlivý pro zdraví jako syntetický fluorid.

Množství fluoru v čaji závisí na několika faktorech. Oolong čaj, který je fermentován namísto uschlého, má méně fluoru a obsah fluoru se také liší podle půdy a pěstitelské oblasti.

Vysoce kvalitní organické čaje obsahují výrazně méně fluoru než levně vyráběné čaje.

Kdo by neměl pít Oolong čaj?

Vzhledem k tomu, že oolong, podobně jako zelený čaj, obsahuje nějaký fluorid, může být kontraproduktivní pro osoby s určitými stavy štítné žlázy. Oolong také obsahuje mírné množství kofeinu, který může být během těhotenství škodlivé. Malé děti nemusí dobře reagovat na kofein. Příliš dobrá věc může být špatná věc, takže ideálně by se oolong neměl spotřebovávat nadměrně.

Jak vařit Oolong čaj

Oolong se značně liší v době vaření, protože různé značky zpracovávají listy čaje jinak. Některé oolong jsou zelenější, zatímco jiné jsou tmavé a oxidované. Rostoucí podmínky a umístění hrají roli v chuti a dokonce i velikost listů se může lišit.

Podle Kitchnova, pokud jsou oolong listy natočeny do koulí, 1 lžička listů by měla být použita na každých 180 ml vody. Nicméně pokud je oolong volný list, lze použít až 2 polévkové lžíce na šálek. Vzhledem k tomu, že síla čaje závisí na tom, jak jsou listy zpracovávány, mírně se liší doba zasychání.

Oolong, který je zelenější, má bližší chuť k zelenému čaji a může nejlépe ochutnat s 3 minutami vaření, zatímco nejtmavší oolongy pracují lépe s 5 minutami vaření. Nakonec závisí na preferencích chuti a použité značce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Oolong čaj podporuje hubnutí a prospívá srdci a pokožce. Nevěříte?

Možná jste již slyšeli o výhodách pití čaje, ale víte, že čaj, který tvoří pouze 2% světové produkce čaje, vás chrání před vznikem rakoviny a srdečních chorob? Oolong čaj je částečně oxidovaný a označuje se také jako čaj polozelený či žlutozelený podle jeho barvy. Kromě toho, že je oolong čaj velmi chutným, je pro váš organismus v některých směrech velmi zdravý. 

Pár informací o oolong čaji

Oolong čaj označuje skupinu čajů pocházejících z Číny a Tchaj-wanu, které jsou charakteristické tradičním způsobem zpracování. To má zajímavý průběh.

Po sesbírání lístků se nechají zavadnout na prudkém slunci a oxidovat, následuje rolování čajových lístků.

Polozelený čaj je stupněm oxidace, jako přechod mezi zeleným a černým čajem, které znáte, načež oolong může mít různé odstíny zelené barvy. Polozelený čaj bývá jeden z nejkvalitnějších.

Zdravotní výhody oolong čaje

Ať už se snažíte zhubnout, předcházet srdečním onemocněním či podpořit léčbu ekzému, měli byste si oolong čaj pravidelně dopřávat. Již po staletí je tímto oolong čaj na východě opravdu známý. Díky možnostem dnešního světa si můžete užívat účinky oolong čaje také vy.

Oolong čaj obsahuje flavonoidy, kofein, theanin a fluorid. Mnoho výhod, které vašemu tělu čaj přináší, je způsobeno obsahem katechinů, typem flavonoidů.

Oolong čaj snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, vzniku obezity a rakoviny, působí i jako prevence diabetu, snížení rizika vzniku zánětu a zvyšuje vaše kognitivní funkce, také působí na zdraví vaší kůže a kostí.

U pacientů s ischemickou chorobou srdeční, nejčastější formou onemocnění srdce, bylo zjištěno, že oolong čaj zastavuje šíření aterosklerózy. I po pouhém měsíci užívání oolongu dochází ke zlepšení zdravotního stavu.

Podpora hubnutí

Oolong čaj vám pomáhá i ke ztrátě přebytečných kil a chrání vás proti obezitě. Pomáhá vašemu čaji produkovat více tepla a tím zrychluje váš metabolismus, dochází ke spalování energie. Oolong by si měli dopřávat lidé, kteří chtějí zhubnout. Pravidelná konzumace čaje potlačuje vznik nových tukových buněk.

Oolong čaj je velmi bohatý na antioxidanty, což váš organismus také ovlivňuje. Snižuje totiž riziko vzniku některých druhů rakovin, včetně rakoviny vaječníků a slinivky břišní. Oolong má také vliv na zpomalení růstu melanomu. Protinádorové účinky čaje jsou opravdu velké.

Pokud zařadíte do svého denního režimu i jeden šálek oolong čaje, pomáhá v ochraně před vznikem diabetu. Oolong čaj snižuje hladinu glukózy v krvi.

Podpora kognitivních funkcí

Oolong čaj ovlivňuje kognitivní funkce v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Živiny, které oolong čaj obsahuje podporují funkce mozku. Pravidelně by si jej měli dopřávat zvláště starší osoby či studenti, kteří potřebují podpořit kvalitu kognitivních funkcí.

Chuť a příprava oolongu

Chuť oolongu je velmi specifická a odlišuje se v závislosti na tom, jak byl čaj pěstován a zpracováván. Jeho chuť může být příjemně sladká a ovocná, která oplývá medovou vůní. Je to opravdu hutná chuť, která má dřevité tóny a květinové aroma. Nálev je poté světlé barvy žlutozelené až do barvy oranžové.

 Oolong čaje obsahují také kofein. Obsah kofeinu závisí na mnoha faktorech, ale obsahuje ho obecně méně než černý čaj. Na 200 ml vody budete potřebovat 3 gramy čaje, přibližně 2 čajové lžičky. Voda by měla mít teplotu 93-96 stupňů.

Mohou se zalévat několikrát, většinou až třikrát až pětkrát, přičemž chuť nálevu se zlepšuje.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector