Vánoční kapr z nemocnice? Na zbrusu novém farmářském trhu v Motole

Vánoční kapr z nemocnice? Na zbrusu novém farmářském trhu v Motole

A taky kachničku, pomalu rostoucí kuřata od pana Kubce, bio mléko, kvalitní uzeniny, biohovězí, víno z Moravy

Na adventním kalendáři zbývají poslední políčka k odkrytí malých překvapení. Všechno se zrychluje. Pobíháme, poklízíme, balíme… Nebo taky si můžeme sednout, zapálit frantíka (jenom toho s malým f!), napsat si seznam, co nám chybí a vyrazit na Kubáň.

Od neděle 20. 12. tu budou k mání živí kapři u Pepy Grunta, v úterý ještě také výjimečně pan Kubec z Drůbeží farmy Holýšov.

  • Kdo tu bude?

  • ÚTERÝ 22. prosince
  • maso:

Pepa Grunt /živí kapři
Uzeniny z Tismic / tradiční uzeniny, párky, tlačenka, sekaná, uzené maso, špek, anglická slanina, paštiky, šunka.
Drůbeží farma Holýšov / kuřata, kachny, slepice, kohouti, bažanti a husy z Vysočiny.
Krůtí farma Brniště / čerstvé drůbeží maso a uzeniny.
Masofarma Lažiště / vyzrálé farmářské hovězí a vepřové maso.

Robert Metelec / uzená masa a špeky.

zelenina, ovoce, potraviny:
Zelenina Malých / saláty, bylinky, zelenina z Polabí.
Zelenina od Kloubských / zelenina, krouhané zelí, řezané byliny.
Farmářská zahrada / sušené ovoce a plody, uzené švestky, ořechy, dýňová a slunečnicová semena.

Domů bez obalu – nabídka potravin, koření, ekodrogerie do vlastních nádob
Lenka Boháčová / nakládaná zelenina, zavařeniny, marmelády, sirupy a koření.
Sladké mandarinky / mandarinkové mošty a mandarinková marmeláda od českého výrobce.

Zsolti Katona / Kysané zelí, fermentovaná zelenina, plněné nakládané papričky, zeleninové čalamády, uzeniny

Farma Chouranice / vejce z volného výběhu

pečivo, cukrářství:
Karlovarské cukrářství / kremrole, větrníky, věnečky, štrůdl, perník.
Pekárna Velíšek Kamenice / chleba, pečivo, koláče.
Pekárna Luka Choceň / perníčky, vánočky, vánoční cukroví

  1. Slovenské lokše / vakuované balené slovenské lokše a jiné delikatesy – s sebou.
  2. květiny a květinové dekorace:
    Miloš Semela / květiny, květinové dekorace
    Irena Klamertová / vánoční věnce, květinové dekorace
  3. Floristický ateliér Kytky od Pepy / vázané kytice

vánoční zboží:
Keramika Vančatová / glazovaná keramika, svícny.
Vykrajovátka / potřeby na vánoční pečení.

Macháček / vánoční dekorace, ozdoby, svícny

Rukodělné zboží:
Markéta Kulhánková / dětské oblečení

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa
Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE 
Kapr
  • 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
  • sůl
  • hl. mouka
  • vajíčka
  • panko strouhanka
  • přepuštěné máslo na usmažení
Bramborový salát
  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 velké jablko granny smith
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce láku z okurek
 Ozdoba
  • marinovaná šalotka
  • salátová okurka
Marináda
  • 100 g vody
  • 100 g bílého vinného octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • několik kuliček pepře, nového koření
  • 5 bobkových listů
  • hrst hořčičného semínka
  • Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolíme a necháme chvilku odležet. Obalíme je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
  • Vložíme do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažíme dozlatova.
  • Salát: Uvaříme brambory, propláchneme je studenou vodou, slijeme a necháme vychladnout.
  • Zvlášť uvaříme vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžeme použít na polévku).
  • Vychladlé suroviny nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promícháme se zbytkem přísad.
  • Ozdoba: Svaříme všechny přísady na marinádu, necháme ji vychladnout a vložíme do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variaceVánoce

INGREDIENCE
  • 8 filetů z kapra s kůží
  • citrony
  • mrkev
  • petržel
  • menší kousek celeru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hl. mouky
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • ocet podle chuti
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • podle chuti rybízový džem
  • sůl
  • Očištěné rybí filety pokapeme šťávou z citronu a necháme 15 minut odležet. Pak je povaříme 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  • Vyndáme je a vývar uschováme.
  • Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahneme na másle.
  • Zaprášíme ji moukou a orestujeme dozlatova. Podlijeme směs přecezeným vývarem z ryby, přidáme dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu dusíme.
  • Přidáme perník, povidla, víno a 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  • Pak omáčku propasírujeme a přidáme do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vaříme.
  • Nakonec do omáčky vložíme porce ryby, prohřejeme je a kapra na černo odstavíme. Pokrm odložíme do chladu do druhého dne, aby se rozležel.
INGREDIENCE
  • 800 g filet z kapra
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 g másla
  • 30 g mandlových lupínků
  • sůl
  • olej
  • Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  • Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citronem.
  • Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
  • Ty pečeme v troubě 30 minut.
  • Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

INGREDIENCE
  • 4 kapří podkovy
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 5 cibulí
  • 200 ml smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olej
  • sůl
  • Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí.
  • Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy.
  • Smažíme na oleji dozlatova.
  • Cibuli necháme změknout na trošce oleje.
  • Nesmí začít zlátnout.
  • Přilijeme vývar a povaříme 15 minut.
  • Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene.
  • Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Podáváme s kaprem.

Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Budete mít zájem:  Za zkažené zuby mohou líní rodiče

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 800 g očištěného kapra bez kostí
  • sůl
  • 1 citron
  • olej na smažení
  • 500 g kedluben
  • olivový olej
  • Na ragú
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g běžného celeru
  • olivový olej
  • Kapra osolíme, potřeme citronem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá.
  • Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji.
  • Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji.
  • Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.

Kapr pečený na másle se šalvějí

Foto: Rohlík.cz

INGREDIENCE
  • 4 filety z kapra s kůží po 200 g
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 12 lístků šalvěje
  • pepř a sůl
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Filety osolíme a opepříme ze všech stran a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
  • V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 50 g másla. Rybu do ní položíme nejprve kůží dolů a pečeme ji 1,5 minuty. Stáhneme oheň na třetinu, rybu otočíme a opékáme půl minuty z druhé strany.
  • Vyndáme ji z pánve, položíme na plech kůží nahoru a pečeme v rozehřáté troubě 7 minut.
  • Pánev, ve které jsme pekli rybu, znovu i s výpekem rozehřejeme na vyšším ohni, přidáme lístky šalvěje a nalijeme do ní víno. Odvaříme ho z pánve tak, že v pánvi zbude opět jen tuk. Přidáme 150 ml vody a necháme 1 minutu vařit. Pak pánev stáhneme z ohně.
  • Do výpeku vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Lehce dochutíme solí. Máslovou omáčkou poléváme opečené kousky kapra.

TIP: Použijte menší šalvějové lístky – jsou mladší a chuťově výraznější. Pokud máte jen velké, nasekejte je nahrubo. Víno můžete nahradit citronovou šťávou. V tom případě použijte šťávu z půlky čerstvého citronu.

Mořské ryby na vánočním stoleVánoce

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
Na kapra
  • 600 g očištěného vykostěného kapra
  • sůl
  • suchá bílá žemle
  • olej
Na krém
  • 600 g dýně
  • sůl
  • cukr
  • 20 g másla
  • 2 cl smetany
  • Osoleného kapra obalíme ve strouhance z umixované žemle a osmažíme asi 5 minut na oleji.
  • Očištěnou dýni zapečeme 20 minut v troubě při 180 °C.
  • Pak ji rozmixujeme, osolíme, osladíme, přidáme máslo, smetanu a dohladka umixujeme.
  • Podáváme s opečenou mrkví v karamelu a mrkvovými chipsy.
INGREDIENCE
  • 500 g kapřích filetů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml worcestrové omáčky
 Na obalení
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 1 lžíce škrobu
  • lžička sladké papriky
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže.
  • V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek.
  • Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra.
  • V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení.
  • Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.

Vánoční kapr

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

INGREDIENCE
  • 1 smetanový bílý jogurt
  • 1 kapr
  • špetka soli
  • strouhanka
  • rostlinný olej
  • Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme.
  • Do misky dáme bílý jogurt a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme.
  • Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance.
  • Pečeme na oleji.

Hlavní zprávy

Pouštění vánočního kapra zpět na svobodu. Podle některých veterinářů týrání. Stejně nepřežije

Na mnoha místech republiky začíná předvánoční prodej kaprů. Ty si někteří lidé odnáší domů živé a někdy je dokonce vypouští zpět do volné přírody. Jaký mají na tuhle tradici názor veterináři? Jednoho z nich, Miroslava Kulicha, který je současně majitelem pstruží líhně na Broumovsku, se na to zeptal reportér Václav Plecháček.

Živý kapr ve vaně, případně jeho „slavnostní“ vypuštění na Štědrý den do řeky nebo do rybníka. To je poměrně běžný obrázek v řadě českých domácností.

Co na to říká veterinář a majitel pstruhařství Miroslav Kulich, tedy člověk, který se chovu ryb věnuje.

„Podle mne je tato tradice opravdu velmi špatná, protože ryby určené pro vánoční trh jsou po výlovu sádkované a tím pádem se ryba nedostane do období klidu v rybníce, kdyby tam zůstávala.

Začíná trávit své zásoby, které si za celý rok nastřádala na zimu. A když ji vypustíte zpátky do přírody, tak ona už do jara nedožije.“

„Druhý aspekt je ten, že se s rybou neustále manipuluje. Poškodí se její ochranný, řekněme slizový povlak, který má na povrchu. A tím pádem ryba znovu vypuštěná do přírodní vody je velice zranitelná a může v tom místě zaplísnit.“

„Třetím aspektem je teplotní rozdíl vody. Na sádkách naloží rybu, která je ve vodě o teplotě nějakých 4 až 6 stupňů Celsia, jde do kádí někam do supermarketu, kde teče například voda z vodovodu o teplotě 8 až 10 stupňů.

Kapra si přinesete domů a dáte ho do vany, kde bude mít voda do druhého dne až třeba 16 stupňů, jak se postupně ohřeje. A vy potom půjdete rybu vypustit do přírody, kde má voda teplotu 4 stupně.

Takže je to pro kapra obrovský teplotní šok, který je pro něj těžko zvladatelný,“ vysvětluje Miroslav Kulich.

A podle něj mají pravdu někteří veterináři a rybáři, kteří tvrdí, že se jedná dokonce o trápení ryby.„Jednoznačně je to trápení ryb. Absolutně se nemohu ztotožnit s touto myšlenkou a tradicí. Ryba, která je připravená v kádích na vánoční trh, by měla skončit na talíři.“

„Pokud si chcete koupeného kapra nechat nějaký čas ve vaně, tak doporučuji maximálně jeden den, aby mělo malé dítě radost. A potom ten, kdo bude kapra zabíjet, aby to udělal opravdu šetrným způsobem.

Omráčit rybu tupým předmětem, paličkou na maso, pevným klackem, může to být cokoliv. Náraz do hlavy a následné vykrvení kapra. Ale pokud to nemusíme dělat a děti k tomu nemají vztah, je lepší si nechat rybu zabít přímo u prodejce.

Protože ti to umí nejrychleji a kapr už není dál týrán,“ dodává Miroslav Kulich.

Budete mít zájem:  Poplatky u lékaře zachovány, rozhodli senátoři

Vánoční kapr skočil za jízdy řidičce do klína. Dobře to nedopadlo

Autopunk

Řidička se tak lekla, až nabourala. Skončila s vážnými zraněními v nemocnici

Adam Fišer

24.12.2019 10:00   0

Boj o život vánočního kapra se v sekundě změnil o boj o zdraví řidičky a jeho novopečené majitelky. 62letá řidička převážela kapra v igelitové tašce a ještě v lavoru. K její smůle ale živý náklad položila na sedadlo spolujezdce, což se ukázalo jako hodně špatný nápad.

Autopunk  4.7

Kapr s sebou při jízdě několikrát mrsknul a dostal se z igelitky. Hned na to skočil řidičce do klína a ta se nesmírně lekla. Reakcí byla ztráta kontroly nad její felicií a nehoda, při které čelně nabourala do sloupu elektrického vedení u silnice. Jakkoliv může znít popis nehody vtipně, dohra moc humorná není. Řidičku museli z auta dostávat hasiči a nakonec byla transportována vrtulníkem do nemocnice. Vážně zraněný má kotník a také hrudník, nicméně by měla být brzy v pořádku. Jak vidno, i kapr je náklad, který se musí důkladně zajistit.

Dávejte na sebe pozor a pohodový Štědrý večer.

Reportáže a bonusy  4.2

Autopunk  4.7

Zbytek vozu museli hasiči rozstříhat hydraulickými nůžkami. Lehce zraněného řidiče vytáhli střechou

Řidičův chleba  4.3

Pokuty udělují strážci zákona pěším bez reflexních prvků jen výjimečně. Může však dosáhnout 2500 Kč

Řidičův chleba  4.9

Smrk, jedli či borovici je potřeba pořádně upevnit. Při nehodě se totiž může změnit ve smrtící zbraň

Řidičův chleba  4.3

Upadlé kolo zastavilo dopravu na D6. Naštěstí řidič náklaďáku zastavil a k nehodě se přiznal

Autopunk  5.0

Naštěstí se nikomu nic nestalo. Šlo o cizího státního příslušníka, který vůbec nevěděl, co se děje

Řidičův chleba  5.0

Po ukončení sbírky dostane jeden z dárců speciální hodinky ze sportovní divize STI

Autopunk  5.0

Jeho drzost neznala mezí. Na autě měl značky z jiného auta a boural do policejních aut

Řidičův chleba  4.3

Pokud řidič klimbá, probudí ho varovným pískáním. Když usne, auto samo zastaví a volá záchranáře

Lysec pro sanitáře, šupináč pro sestřičku. Zdravotníci dostali jako dárek kapra

Jedno hezčí než druhé. Podívejte se Zdeněk Vysloužil

Originální poděkování. Místo oběda dostali štědrovečerní večeři. Více než dvě tisícovky kaprů vydávají v těchto dnech rybáři z Tovačova zaměstnancům nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční.

Kapří nadílka pro zaměstnance prostějovské nemocnice – 22. 12. 2020 | Foto: Deník / Zdeněk Vysloužil

O tradiční vánoční rybu byl třeba v prostějovské nemocnici velký zájem. Před výdejním stánkem s živými kapry se při tónech vánočních koled tvořila po celé dopoledne fronta, která byla ale rychle odbavována.

„Jedná se o vánoční překvapení pro naše zaměstnance. Každoročně pro ně připravujeme vánoční oběd, jedná se o jídlo, které se podle hlasování těší největší oblibě. K tomu dáváme vždycky nějaké malé překvapení,“ informovala předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová a pokračovala: „Letos jsme se rozhodli pro něco jiného. Každý zaměstnanec dostane kapra.“

Přečíst článek ›

Regionální rozměr

„Volba na tovačovské kapry byla jednoznačná. Podporujeme regionální dodavatele. Ryby z Tovačova dostali naši zaměstnanci v Přerově, Prostějově a ve středu i ve Šternberku,“ vysvětlovala Marie Marsová a dodala: „Zajistit výdej a zpracování takového množství ryb ve třech nemocnicích je takřka nadlidský úkol. Musím tímto všem, kteří se podíleli na organizaci poděkovat.“

Přečíst článek ›

Živý nebo zabitý

„Každý zaměstnanec si mohl vybrat, jestli chce kapra živého nebo zabitého, či vykuchaného. Celkově jsme vydali v pondělí v Přerově 740 kaprů, v úterý v Prostějově 1100 a ve středu povezeme do Šternberka 440 kaprů,“ přiblížila Barbora Olejníková, marketingová pracovnice Středomoravské nemocniční.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • kapr,
  • nemocnice,
  • Tovačov,
  • Agel,
  • Prostějov,
  • Přerov,
  • Šternberk

Audi A5 Volkswagen Touran první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce BMW 530 servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Volkswagen Touran servisní knížka, koupeno v CZ Subaru XV nové vozidlo, servisní knížka Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované + PRODAT AUTO

Z medika lékařem: záznam debaty s ministrem zdravotnictví

Ve středu 3. dubna 2019 se ve Velké posluchárně 2. lékařské fakulty v areálu FN Motol konala debata s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, kterou hostil děkan fakulty Vladimír Komárek. Dále se účastnili: ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, lékař z Kliniky dětské neurologie 2.

 LF UK a FN Motol a absolvent 2. LF UK Martin Kudr a ředitel Odboru vědy a lékařských povolání z ministerstva zdravotnictví Zbyněk Podhrázký. S nápadem debatu uspořádat přišel student 1. ročníku Matyáš Novák, který mezi panelisty zastupoval studenty. Debatu moderoval proděkan pro specializační vzdělávání 2.

 LF UK Vojtěch Havlas.

Debata s podtitulem S čím se potýkají čerství absolventi lékařských fakult po nástupu do praxe? měla tři hlavní tematické okruhy: Příprava budoucích lékařů na lékařských fakultách; Z medika lékařem aneb nástup do praxe a Je nedostatek lékařů reálným problémem?

Debata byla živá, otevřená, prostor na dotazy byl v celém průběhu a přítomní studenti a lékaři tuto možnost velmi aktivně využívali.

V první části debaty, týkající se přípravy budoucích lékařů na lékařských fakultách, se studenti zajímali především o to, zda plánovaným navýšením počtu přijímaných studentů o 15 procent neutrpí kvalita výuky, zejména v klinických ročnících.

Budete mít zájem:  Spina bifida (rozštěp páteře) – příznaky, příčiny a léčba tohoto problému

„Proto jsme odmítli původní požadavky na navýšení počtu studentů o 25 procent. Diskutovali jsme reálné možnosti fakult vůči požadavkům na více absolventů. Na naši fakultu přijmeme o 27 studentů navíc.

Počty studentů v kruhu se nenavýší, místo 10 kruhů jich bude 12, v průměru bude v jednom kruhu 16 až 17 lidí,“ ujistil děkan Vladimír Komárek. „Peníze na navýšení počtu studentů chceme využít nejen na navyšování mzdových tarifů stávajících zaměstnanců.

Zároveň je to i možnost přijmout nové lidi tak, aby se na výuce zejména v klinických předmětech mohlo podílet víc asistentů,“ doplnil.

V souvislosti s nástupem do praxe přítomné kromě platového ohodnocení zajímaly otázky týkající se přesčasů, rezidenčních míst nebo systému dalšího vzdělávání.

Na dotaz moderátora, jak vnímá situaci, kde proti sobě stojí na jedné straně zákoník práce, na druhé straně potřeba se vzdělat a současně aktuální realita, tj. potřeba nemocnice, odpověděl ředitel Ludvík: „V Motole je dnes 1200 lékařů; úvazkově asi 900.

 U větších oborů jsme schopni zajistit, aby přesčasy netvořily víc než zákonem daných 416 hodin ročně. Je zde několik problémů: Přesčasová práce je velmi obtížná u matek malých dětí, a při současné feminizaci zdravotnictví je tento fenomén stále větší.

Dále tím, že nám chybí střední věková kategorie lékařů, tak lékařům nad 50 let se tolik sloužit nechce, a řekněme si to upřímně, jsou drazí.“

Podle ministra Vojtěcha může být jednou z možností, jak řešit nedostatek lékařů a nutnost sloužit přesčasy, redukce sítě nemocnic. „Např. v okrese Karviná je pět poskytovatelů akutní lůžkové péče, jsou od sebe vzdáleni asi 10 minut. Teď aktuálně chceme racionalizovat síť nemocnic a narážíme na obrovský odpor. Odbory bojují za to, aby se vše zachovalo. Situace není jednoduchá.

Na jednu stranu všichni říkají, že přesčasy jsou problém, ale pokud to chceme řešit – a podle mě jediné řešení je restrukturalizace sítě nemocnic – tak je to obrovské haló a všichni za to bojují, že každá nemocnice z oněch pěti, v okrese, který se vylidňuje, tam musí zůstat. Ale musíme k tomu přistoupit, jinak nebudeme schopni situaci do budoucna udržet,“ uvedl ministr.

Jeho názor podpořil i děkan fakulty Komárek: „Já už jsem to slyšel v roce 1990 za ministra Bojara a od té doby mockrát, a je to pravda. Počet nemocnic se měl zredukovat, všechno ale vždycky skončilo na tom, že lokální politické aktivity převládly nad celkovou moudrostí. Když se vám to podaří, klobouk dolů.

Bylo by úžasné, kdyby k racionální restrukturalizaci sítě nemocnic došlo,“ popřál ministrovi.

Absolvent 2. lékařské fakulty, lékař z Kliniky dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol Martin Kudr sklidil potlesk nejen za názory na přesčasy, ale zejména za apel na nutnost stabilizovat systém dalšího vzdělávání lékařů.

Přítomné zajímalo např. i to, zda jsou státem dotovaná rezidenční místa podobná dřívějším umístěnkám. „Určitě ne,“ reagoval ministr Vojtěch. „Nechceme, aby byl lékař vázán v konkrétním zařízení na konkrétním místě. Pouze říkáme, že pokud lékař využije dobrovolně tuto nabídku, tzn.

výrazně vyšší dotaci ze státního rozpočtu, resp. výrazně vyšší plat, tak aby nějaký čas v českém zdravotnictví zůstal. Není to nic povinného ani plošného. Ostatně už dnes fungují různá stipendia, která dávají některé kraje. A tento systém půjde i kombinovat.

Věříme tomu, že finanční motivace bude natolik zajímavá, aby ji lékař přijal. Ale je to dobrovolné,“ zdůraznil ministr. Výhodnost rezidenčních míst např. v tom, že lékaři takto placení mají pevně daný systém stáží a vzdělávání a ten musí dodržet, a tudíž nemohou např.

stáž vynechat kvůli službám na oddělení, potvrdil i doktor Kudr.

Je nedostatek lékařů reálným problémem? A do jaké míry jsou příčinou odchody českých lékařů do zahraničí? Podle děkana Vladimíra Komárka už tolik absolventů trvale do zahraničí neodchází, anebo ano, ale vracejí se zpět, což je podle něj naopak výhoda. „Určitě to nebude tak, že pokud navýšíme počty studentů, vychováme o 15 procent víc lékařů pro Německo,“ uvedl.

Ředitel Podhrázký poté upozornil, že při práci v zemích EU je praxe započítávána do dalšího vzdělávání pouze u zařízení, která mají oprávnění vzdělávat. „Na to je třeba dát pozor,“ varoval.

A také informoval o tom, že i v případě tvrdého Brexitu bude lékařům, kteří pracují ve Velké Británii (a naopak), nadále započítávána praxe v tamních zařízeních i poté, co Británie přestane být členem EU.

Jiná věc je problém lékařů chybějících v některých okrajových oblastech republiky. Na přímou otázku, za jakých podmínek by byl ochoten jít pracovat např. na místo neurologa nebo praktického lékaře do pohraničí, odpověděl student 1. ročníku Všeobecného lékařství Matyáš Novák, že za žádných.

Na dotaz moderátora Vojtěcha Havlase ke studentům v publiku, kdo se chystá po ukončení studia odejít do zahraničí, se zvedl les rukou.  „Kdo z vás je si jist, že v tom zahraničí chce zůstat?“ následovala další otázka. Zvedla se jedna ruka. „To je možná povzbudivá zpráva na závěr,“ shrnul Vojtěch Havlas výsledek této miniankety.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *