Strava při anémii (chudokrevnosti)

Cítíte se často unavení, malátní a bez energie? Zadýcháváte se i cestou do sebemenšího kopečku? Na vině může být dlouhodobý nedostatek železa v krvi.

Co je to anémie a jak vzniká?

Anémie neboli chudokrevnost je snížené množství červených krvinek a/nebo červeného krevního barviva hemoglobinu. Červené krvinky mohou mít také změněný tvar, barvu nebo velikost. Tělo pak trpí nedostatkem kyslíku, který mají zdravé červené krvinky roznášet.

Výsledkem je únava, slabost, bledost a pocity na omdlení. Chudokrevností neboli anémií trpí častěji ženy se silnější menstruací, těhotné a kojící ženy.

Vzniknout ale může i jako příčina nedostatku vitaminu B12 či kyseliny listové u lidí, kteří se vyhýbají konzumaci masa nebo mají příliš jednostranný jídelníček.

Jak se připravit na schůzku s lékařem?

Anémii naštěstí rychle odhalí základní krevní obraz. Podle Mayo Clinic byste si před schůzkou měli sepsat:

  • Všechny, i zdánlivě nesouvisející, příznaky
  • Změny v životním stylu za poslední dobu
  • Informace o případném vystavení toxinů
  • Všechny užívané léky včetně doplňků stravy z lékárny

Přidejte maso i oříšky

Máte podezření na chudokrevnost? Na talíř přidejte červené maso, játra, korýše, ryby, fazole, sezamový olej, pšeničné klíčky, vejce a sýry. Při větším nedostatku železa v krvi můžete vyzkoušet potravinové doplňky. Železo v tabletkách kombinujte s vitaminem C pro lepší vstřebávání. Tvorbu červených krvinek podporuje i extrakt z třapatky nachové.

Železo v potravinách: Braňte se chudokrevnosti

Pondělí

  • Snídaně: Ovesné vločky s brusinkami, meruňkami a pistáciemi zalité sójovým mlékem
  • Svačina: Ananas
  • Oběd: Hovězí játra na houbách s celozrnnou rýží
  • Svačina: Tapiokový pudink s jahodami
  • Večeře: Losos s grilovanou zeleninou a hořčičnou omáčkou

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Úterý

  1. Snídaně: Jáhlová kaše s para oříšky a jablkem
  2. Svačina: Kokosový jogurt, nektarinka
  3. Oběd: Kapustové karbanátky, uzený tempeh a bramborová kaše
  4. Svačina: Mrkvové špalíčky s hummusem
  5. Večeře: Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Středa

  • Snídaně: Ořechová granola s mandlovým mlékem a borůvkami
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Vepřová panenka na kari s pikantní omáčkou a nudlemi
  • Svačina: Bílý sójový jogurt a hrst sušených meruněk
  • Večeře: Domácí pizza z cizrnové mouky

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Čtvrtek

  1. Snídaně: Pohanková kaše s hruškou a kiwi
  2. Svačina: Kefír
  3. Oběd: Hovězí steak se zelenými fazolkami a vařeným bramborem
  4. Svačina: Banán a kostička hořké čokolády
  5. Večeře: Těstovinový salát s tuňákem

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Pátek

  • Snídaně: Zdravé muffiny bez mouky
  • Svačina: Hrst sušeného ovoce a oříšků
  • Oběd: Těstovinový salát s kuřecím masem, čerstvou zeleninou a jogurtovou zálivkou
  • Svačina: Rajčata s mozzarellou a žitným chlebem
  • Večeře: Domácí játrová paštika z kuřecích jater s celozrnnou bagetkou

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Sobota

  1. Snídaně: Ořechová bábovka s mrkví a semínky
  2. Svačina: Jablko
  3. Oběd: Kuřecí kousky s chilli, zázvorem, brokolicí a indiánskou rýží
  4. Svačina: Datlová tyčinka
  5. Večeře: Zapečená polenta s cherry rajčaty a mozzarellou

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Neděle

  • Snídaně: Okurkové smoothie Supergreens se zázvorem a špenátem
  • Svačina: Banánové lívance s bílým jogurtem a malinami
  • Oběd: Pečená treska s chřestem a šafránovým rizotem
  • Svačina: Tvaroh s hruškou a pekanovými ořechy
  • Večeře: Ruský boršč

Pestrý jídelníček proti chudokrevnosti II. energie jídelníček únava zdravý jídelníček železo

Anémie (chudokrevnost) – jak se projevuje?

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Její hlavní funkcí však je rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin – červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.

Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.

Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

Doplňte vysokou dávku prospěšného železa

  • S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.
  • Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.
  • Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.

Strava při anémii (chudokrevnosti)Blendea SUPREGREENS obsahuje v jedné dávce až 40 % denní doporučené dávky železa. Klikněte na obrázek a čtěte o všech prospěšných účincích.

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.

Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinouželeza, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.

S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.

Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz

Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod).

  1. Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.
  2. Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.
  3. Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:
  • bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
  • únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
  • dušnost, zrychlená tepová frekvence
  • mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
  • opakované infekce a špatné hojení ran
  • nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním

Strava při anémii (chudokrevnosti)Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.

K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?

Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

  • Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.
  • Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.
  • Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.
  • Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.
Budete mít zájem:  Vliv Znečištění Ovzduší Na Zdraví Člověka?

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.

Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.

K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

  • červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
  • červená řepa – je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
  • vaječný žloutek
  • luštěniny – fazole, čočka a cizrna
  • sušené droždí
  • ovoce – meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
  • ořechy – pistácie, mandle, para ořechy

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek. 

Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.

Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.

Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Čtěte také: Kde najít nejvíce vitamínů řady B? 

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

  • maso a vnitřnosti – především játra, srdce, ledviny
  • ryby a mořské plody
  • mléko, sýry, jogurty
  • vejce
  • droždí
  • listová zelenina – především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • další zelenina – brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
  • obiloviny – celá obilná zrna (zejména klíčky)
  • ořechy – vlašské, para a pistácie
  • vnitřnosti – především játra
  • ovoce – mango, avokádo, pomeranče, banány

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Jak se stravovat při anémii | CZ TEST

02.12.2009 | Anémie (chudokrevnost) je onemocnění, při kterém je v krvi nedostatečná koncentrace krevního barviva. Krev má sníženou schopnost vázat kyslík, proto nedostatečně zásobuje kyslíkem organismus. Anémií známe celou řadu, nejčastější je anémie z nedostatku železa.

Strava při anémii (chudokrevnosti)KREV

Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný pro fungování celého těla.

Přenos se uskutečňuje z plic do všech buněk a tkání lidského těla. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na červené krevní barvivo – hemoglobin.

Pokud v tomto procesu dojde k poruše, nejčastěji k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, pak se do svalů a dalších orgánů dostává méně kyslíku. Zároveň se v nich hromadí velké množství oxidu uhličitého. Na nedostatek kyslíku lidské tělo začne reagovat.

Srdce pracuje s rychlejší frekvencí a zrychlí se i dýchání. Výsledkem je pocit únavy a vyčerpání.

PŘÍČINY VZNIKU ANÉMIE

Nejčastější příčinou je porucha tvorby červených krvinek z nedostatku železa, vitaminu B12 či kyseliny listové. Častou příčinou jsou menší, ale dlouhodobé ztráty krve.

Další možností může být porucha vstřebávání železa ve střevě, např. kvůli nemoci spojené s průjmy, jako je neléčená celiakie, či Crohnova choroba.

Anémie také vzniká v důsledku nemoci hemoglobinu. Krvinky, které v sobě nesou špatné krevní barvivo, jsou ničeny, a tak je jich nedostatek.

Naše tělo obsahuje jen cca 6 gramů železa (hmotnost hřebíku).

Škodlivý je pro ně nejen nedostatek, ale také nadbytek železa. Železo pak působí jako oxidant a vytváří volné radikály, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a ucpávat tepny.

Nadměrný přívod železa je spojován se srdečními nemocemi.Strava při anémii (chudokrevnosti)

HROZÍ VÁM ONEMOCNĚNÍ ANÉMIÍ?

Část anémií je dědičná. Pokud tedy máte v rodině výskyt chudokrevnosti, představuje to pro vás větší riziko. Velký vliv má také způsob stravování – např. vegetariánství či veganství – a obecně zdravotní stav. Způsobit anémii může rovněž dlouhodobé užívání některých léků (např. k léčbě epilepsie). Rizikové skupiny jsou:

  • všeobecně ženy (ztráty krve v důsledku menstruace), především však těhotné a kojící ženy
  • lidé, kteří ztrácejí dlouhodobě
  • krev v důsledku onemocnění – hemoroidů, vředové choroby, onemocnění střev
  • alkoholici, kuřáci
  • starší osoby
  • vegetariáni, vegani

Studie ukazují, že schopnost vstřebávání vitaminu B12 je u lidí nad 50 let nižší. Starší lidé proto mají větší sklon k chudokrevnosti.

PŘÍZNAKY ANÉMIE

Chudokrevnost se projevuje příznaky, které souvisí se sníženou schopností krve transportovat kyslík:

  • únava a slabost
  • bledost (např. spojivky jsou u anemického člověka bílé, bledé jsou také dásně a místa pod nehty)
  • bušení srdce, dušnost.

Dále jsou typické bolavé ústní koutky a často krvácivé afty v ústech nebo na jazyku, opakované infekce a špatné hojení ran. Také bolesti hlavy, hučení v uších, nechutenství, obtíže při polykání, hubnutí, zácpa nebo průjem. Nemocní anémií mají často problémy se soustředěním, jsou podráždění, nebo naopak apatičtí.

U LÉKAŘE

V případě, že máte popisované příznaky, poraďte se s lékařem. Způsob léčby anémie totiž závisí na zjištěné příčině onemocnění. Lékař vám také poradí ohledně potravinových doplňků, resp. vám předepíše vhodné množství železa, kyseliny listové a vitaminů, které máte užívat.

Při klinickém vyšetření se vám jistě podívá na oční spojivky a sliznice úst. Zajímat jej bude, nejsou-li bledé.

Poslechne si srdce a plíce, prohmatá břicho, aby zjistil, nemáte-li zvětšená játra či slezinu.

Pak vám odebere krev na vyšetření krevního obrazu, ze kterého zjistí počet červených krvinek, jejich nezralých forem, hladinu krevního barviva, hladinu železa v plazmě a vazebnou kapacitu transferinu (tj. kolik železa se může vstřebat).

U nejčastější chudokrevnosti z nedostatku železa se při léčbě podávají preparáty s obsahem tohoto prvku. U dospělých je to 200–300 mg železa denně, u dětí 5 mg železa na 1 kilogram hmotnosti.

  • Železo se užívá nalačno, půl až celou hodinu před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle.
  • Při anémii z nedostatku vitaminu B12 či kyseliny listové se užívá vitamin B12.
  • Je prokázáno, že vitamin C zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo.

Např. podle výzkumu bylo u 28 přísných vegetariánů zjištěno, že dvouměsíční užívání 500 mg vitaminu C po obědě a po večeři zdvihlo hladinu hemoglobinu o 8 % a hladinu železa o 17 %.

Strava při anémii (chudokrevnosti)PREVENCE A STRAVOVACÍ DOPORUČENÍ

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s vyšším obsahem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Důležité je jíst vyváženou, zdravou stravu s dostatečným obsahem vitaminů, které napomáhají vstřebávání železa.

Z léčivých rostlin pomáhá echinacea, která podporuje tvorbu červených krvinek. K léčení chudokrevnosti se s úspěchem p o u ž í v á také kopřiva, pampeliška, hořec a jetel luční. Tyto byliny organismu pomáhají lépe využít minerály a vitamin C nutný k léčení.

Železo

Železo je nepostradatelnou složkou krevního barviva. Když nemáme železo, tělo nemůže hemoglobin vyrábět.

Denní doporučená dávka: 12 mg – muži, 15 mg – ženy, 20 mg – těhotné a kojící ženy.

Mnoho železa obsahuje hovězí a jehněčí maso, zejména játra.

Najdeme ho i v darech moře – ústřicích a mušlích, ve vajíčkách, v luštěninách (hrách a fazole) či ve špenátu (ale tam je ho méně, než se všeobecně traduje). Sušené ovovce (např. rozinky), pivovarské kvasnice, hnědé mořské řasy, melasa a pšeničné otruby jsou rovněž velmi dobrým zdrojem tohoto minerálu.

Železo se z našeho trávicího traktu mnohem lépe vstřebává při působení vitaminu C. Proto je vhodné pravidelně jíst všechny druhy ovoce a zeleniny – nejbohatší zdroje představují paprika, černý rybíz, kiwi, růžičková kapusta, jahody a pomeranče.

Budete mít zájem:  Čínská bylinná terapie – hlavní metody léčby v tradiční čínské medicíně

Vitamin B12

Denní doporučená dávka: 3 μg – muži i ženy, 3,5–4 μg – těhotné a kojící ženy. Vitamin B12 je obsažen výhradně v živočišných zdrojích: červené maso, játra, vejce, ryby; mléko, mléčné výrobky, vejce.

Kyselina listová

Denní doporučená dávka: 400 μg – muži i ženy, 600 μg – těhotné a kojící ženy. Vynikajícím zdrojem kyseliny listové v potravě je tmavě zelená listová zelenina, fazole, ovoce, droždí, ořechy, sójové pečivo, pšeničné klíčky.

ZÁVĚREM

Pro úspěšnou léčbu anémie je nejdůležitější zjistit příčinu onemocnění, a těch může být celá řada. Anémie může být také známkou jiného onemocnění (chronické záněty, nemoci trávicího traktu).

Máte-li proto podezření na anémii, vyhledejte lékaře.

Nejlepší prevencí anémie je zdravé stravování s dostatkem látek nezbytných pro tvorbu hemoglobinu – železa, kyseliny listové a vitaminu B12.

Dieta při onemocnění krve

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) potravin a antikoagulační léčby
(viz článek Dieta
při antikoagulační léčbě). Pro tvorbu krvinek
je nutný především dostatek železa
, vitaminu B12
a folátu
(kyseliny listové).

Při nedostatku vitaminu
B12 (resekce
žaludku
, atrofická gastritida) chybí vnitřní faktor
potřebný pro vstřebávání. Tuto situaci nelze řešit dietně a vitamin B12
podáváme parenterálně (např. infúzí či injekčně).

Železo
v dietě

Dietní
příjem železa je velmi důležitý, i když denní potřeba železa je skutečně malá (kolem 10 mg), a proto patří mezi mikronutrienty.

Zásoby železa však nejsou velké, nedostatek železa snadno vzniká při ztrátě krve, nejčastěji po úrazu či při krvácení do trávicího traktu
.

Potřeba železa závisí přitom na věku a stavu pacienta, u žen pak na přítomnosti a vydatnosti menstruačního krvácení.

Nedostatek železa se projevuje především jako nedostatek červených krvinek
(sideropenická anémie). Při těžším deficitu
vznikají slizniční
projevy, např. na jazyku. Nutričně (výživou) podmíněný nedostatek železa u nás neexistuje, možný je snad u těžkých alkoholiků.

Sideropenická anémie vzniká vždy z krevních ztrát, v klinické praxi nejčastěji ze ztráty do trávicího traktu nebo při gynekologickém
krvácení.

Zdrojem železa ve stravě jsou ze 40 % cereálie, z 25 % maso a z 15 % zelenina, u některých osob převažuje příjem železa v mase a vnitřnostech (hodně železa je např. v játrech).

Dnes se vyrábějí i fortifikované cereálie, existuje však i nebezpečí nadměrného příjmu.

Nedostatkem železa jsou ohroženi kromě nemocných se ztrátou železa i nemocní s celiakií
, atrofií žaludku a vegani. Vstřebávání železa zhoršuje čaj a zlepšuje vitamin C
. Historicky byly nedostatkem železa ohroženy zejména mladé dívky a těhotné ženy. Dnes je dietní příjem vcelku dostatečný.

Vstřebávání železa závisí i na zdroji: 2–10 % se vstřebává ze zeleniny, 10–30 % z masa. Vstřebávání železa inhibují
(zpomalují) také šťavelany a fytáty ze zeleniny. V těle je malá zásoba železa (3–5 g).

1 mg se ztrácí denně močí
a ženy ztrácejí asi 20 mg měsíčně při menstruaci
. To by mělo být kryto příjmem asi 0,5–3 mg/den navíc.

Hlavními zdroji železa v potravě jsou maso, masné výrobky
, vnitřnosti (játra
, slezina), vaječný žloutek, listová zelenina.

Jak vyplývá z údajů uvedených v tab. 1 a 2, je krytí potřeby železa velmi snadné. V případě ztráty železa se uplatňuje především farmakoterapie
preparáty s železem (léky). Dietní doplnění ztrát železa je pomalé, dané omezeným a pomalým vstřebáváním. Víceméně mylně se traduje vliv červeného vína na krvetvorbu, který však nebyl prokázán.

Tabulka 1: Denní potřeba železa

Věková kategorie Denní potřeba železa
Do jednoho roku 4–8 mg
Do 10 let 6–8 mg
Muži 11–18 let 11 mg
Muži nad 18 let 9 mg
Ženy 11–50 let 15 mg
Ženy nad 50 let 9 mg

Tabulka 2: Množství železa v potravinách

Potravina (100 g) Fe (v mg)
vepřová kýta 3,09
hovězí zadní 1,66
telecí kýta 4,32
játra vepřová 15,01
ledvinky vepřové 7,19
srdce vepřové 13,76
moravské uzené 4,92
salám šunkový 3,01
tlačenka slezská 4,61
paštika lahůdková 6,37
jitrnice domácí 5,03
kapr 0,55
filé 0,15
kuře 2,35
srnčí kýta 2,18
sardinky v oleji 0,86
tresčí játra 2,52
mléko egalizované 2 % (mléko s nižším obsahem tuku) 0,63
bryndza 0,87
tavený sýr 30 % 0,59
krájený sýr eidam 30 % 0,62
jogurt ovocný 0,12
celer kořen 0,54
kapusta růžičková 1,14
kopr 2,00
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskve 1,49
jablka 0,58
pomeranče 1,09
rýže 7,02
rohlík 2,07
brambory 0,55

Železo – jeho význam a zdroje

Z mé několikaleté praxe, i dle dlouhodobého sledování výsledků kondičního orgánového skeneru mých klientů mě zaujalo, že až 35 % žen trpí nedostatkem železa. Tato velmi pozoruhodná zjištění mě vedou k závěru, že jde o velký problém, neboť železo v našem tele má nezastupitelnou úlohu, a jeho nedostatek v těle může způsobovat řadu zdravotních indispozic. 

Proto bych se na tuto problematiku chtěla zaměřit v tomto článku a poradit Vám, jak efektivně a kvalitně tělo zásobit železem a jak poznat, že ho v těle máte nedostatek.

Toto řeším i se svými klienty tak, aby měli jídelníček co nejvíce uzpůsobený na míru, aby se hladina železa dostala do fyziologicky normálních hodnot.

Jednostranné diety, hladovky, půsty, ale i jídlo chudé na živiny může vést k chudokrevnosti z nedostatku železa. 

Železo patří mezi minerální látky nezbytné pro člověka. Řadíme jej mezi mikroprvky, to znamená, že je ho třeba přijímat pouze stopová množství v řádu desítek miligramů.

Ač se toto množství zdá téměř nulové, nedostatečný příjem železa patří prokazatelně u člověka mezi nejrozšířenější karence (nedostatek živiny nebo látky vyvolávající chorobný stav) a mívá nepříjemné důsledky. Nedostatek železa postihuje především ženy díky pravidelným ztrátám krve při menstruaci.

  Doporučený příjem železa činí 10 mg/den pro dospělé muže a 15 mg/den pro dospělé ženy (platí do menopauzy). Zvýšený příjem je nutný v období růstu organismu, což je ve školním věku a pak v pubertě, dále při větším krvácení po úrazech nebo dárcovství krve, v těhotenství a při kojení.

Těhotné ženy by měly přijímat přibližně 30 mg železa za den, kojící ženy potom 20 mg železa za den. U dětí se potřeba pohybuje mezi 8 – 12 mg/den, záleží na věku dítěte a pohlaví.

Existuje-li v organismu absolutní nebo relativní nedostatek železa, hovoříme o takzvané sideropenii (anémii z nedostatku železa).

K anémii (chudokrevnosti) vedou například opakovaná těhotenství bez doplňování železa, nevhodné složení stravy s nadbytkem fytátů a v některých oblastech navíc krevní ztráty způsobené parazity.

Nedostatek vzniká také při zvýšeném čerpání železa například při růstu nebo v těhotenství, kdy zásoby železa, které by za jiných okolností zcela dostačovaly, jsou při nezměněném přívodu železa v potravině rychle vyčerpány.

Nejčastější příčinou sideropenie v našich podmínkách jsou krevní ztráty – nejčastěji do trávicího traktu a v gynekologii (při silnější menstruaci nebo při gynekologických onemocněních) a porodnictví – při kterém dochází k nadměrným ztrátám železa. I malá ztráta krve cca 3-4 ml denně může vést k negativní bilanci železa.

Rizikové jsou dále poruchy trávení, či resekce žaludku, které zapříčiní nedostatečnou absorpci železa a v neposlední řadě extrémní diety, při kterých je výlučný příjem potravin rostlinného původu s nízkou biologickou využitelností železa nebo také celkově snížený přísun stravy.

Například strava západního typu nemusí vždy dostatečně krýt potřebu železa. Kromě toho, že se zvyšuje příjem potravin chudých na železo, přispívá k deficitu železa také fakt, že se sedavým způsobem života se pojí i celkově nižší potřeba energie.

Budete mít zájem:  Optometrista

Pokud je pak jídelníček nekvalitní, nemusí obsahovat dostatek železa (průměrný příjem při západním typu stravování je na 1000 kcal cca 6 mg železa).

Jaké jsou projevy nedostatku železa? Nedostatek železa se projevuje bledostí, únavností a nervozitou, deformacemi a poruchami růstu vlasů a nehtů, prasklinami ústních koutků nebo záněty sliznice dutiny ústní.

U dětí jsou postiženy mentální, psychomotorické a imunitní funkce, při těžkém nedostatku železa může docházet i ke zbrzdění růstu. Skrytý nedostatek železa a chudokrevnost (anémie) se u dětí objevují nejčastěji mezi 1. a 2.

rokem života a během rychlého růstu v pubertě.

Pokud dbáme na dostatečný příjem železa, je třeba myslet na to, že železo rostlinného a živočišného původu má rozdílnou vstřebatelnost.

Železo obsažené v potravinách rostlinného původu je biologicky využitelné pouze z 1-5 %, železo obsažené v potravinách živočišného původu je biologicky využitelné z 10-25 %.

Lépe se prostě a jednoduše vstřebává železo hemové. Při nedostatku železa se pak absorpce zvyšuje až pětinásobně.

Potravinami bohatými na železo jsou vnitřnosti, maso, vejce, luštěniny, čaj, Moringové listy a kakao. Střední obsah železa mají ryby, drůbež, celozrnné obiloviny, především ovesné vločky, špenát, petržel a ořechy. Na železo chudé je mléko, mléčné výrobky, tuky a oleje, brambory a většina ovoce. Vydatným přirozeným zdrojem železa jsou maso a játra.

Zelenina, ačkoliv obsahuje také dosti železa, je zdrojem méně vydatným, je v ní totiž obsažená kyselina fytová, zhoršuje vstřebávání železa. Největší množství fytátů obsahují luskoviny, brokolice, květák, ředkvičky, kapusta a zelí.

Naproti tomu některá zelenina obsahuje i vitamín C, a stejně jako u ovoce, může být hodnotným přínosem pro vylepšení biologické využitelnosti železa. 

Co tedy jednoznačně zvýší vstřebatelnost železa z potravin?

  • Vitamin C – čerstvé ovoce, zelenina
  • Vitamin D – konzumace polotučných mléčných výrobků a olejů
  • Organické kyseliny – laktát a kyselina citrónová
  • Bílkoviny z masa – ideálně konzumace hovězího masa, stačí i malá porce v polévce
  • Kysané výrobky – kysané zelí a kysané mléčné výrobky

Co nám může efektivitu vstřebání železa snížit?

  • Fytáty – luskoviny a košťáloviny
  • Polyfenoly – víno, pivo, olivový olej
  • Vaječná bílkovina
  • Volný vápník v mléce

Jak se projevuje zvýšená hladina železa v těle? Je prokázáno, že nadbytečná množství si tělo ukládá do zásobárny hlavně v játrech, jelikož naše tělo nemá vytvořené mechanismy jak nadbytečné železo z těla vyloučit. Může pak dojít k orgánovému poškození. Horní hranice pro příjem železa, kdy se nemusíme bát toxických účinků z dlouhodobého podávání, je pak určena na 45 mg denně.

Jak zvýšit efektivitu vstřebání?

  • Mléčné výrobky, jako jsou jogurt či kefír, kombinujte s ovocem, goji nebo rakytníkem
  • Konzumujte raději kysané mléčné výrobky, než čerstvé mléko
  • Do luštěnin přidávejte citron nebo ocet
  • Přílohy kombinujte s masem a dejte si k nim salát s citronem
  • Používejte do salátu lněný olej a jablečný ocet

Proto bych i při nedostatku železa chtěla doporučit mnou vyvinutou bylinnou směs s Moringou olejodárnou pro dobrou činnost jater. https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-jater-detail Moringa olejodárná obsahuje 25 x více železa, než špenát, a kromě železa představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat. Bylinná směs obsahuje také ostropestřec mariánský, který chrání játra a podporuje jaterní a žlučovou činnost, a měsíček lékařský, který blahodárně působí na trávicí systém. Tato směs pomáhá tělu lépe trávit jídlo bez pocitu kamene v žaludku a křečí v břiše. Kombinace těchto bylin chrání před zácpou, žlučovými kameny, vředy na dvanáctníku a záněty žlučníku i slinivky.  

Pro zvýšení efektivity vstřebání železa z moringy ale doporučuji nálev ochutit citronovou šťávou. Nově jsou vyvinuty i směsi bylinek s kořením, kde bohaté nutriční hodnoty moringy využijete naplno. Zkuste například Moringu po italsku do salátu s jogurtem a citronem a využijte tak železo na možné maximum a přitom si vychutnejte skvělou chuť Toskánska u Vás doma.

Pro klienty s anémií doporučuji zkombinovat tyto 3 výrobky pro správné synergie složek!!!

  • https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/ekolife-natura/ekolife-lipozomalni-vitamin-c-500-detail
  • https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/reflex-nutrition/albion-ferrochel-120-kapsli-detail
  • https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/folic-acid-with-dha-90-kapsli-kyselina-listova-a-dha-detail

Anémie – chudokrevnost – u pacientů se zánětlivým onemocněními střev – Pacienti IBD

O anémii  (chudokrevnosti ) mluvíme, jestliže je snížen obsah hemoglobinu v krvi. Červené krvinky a v nich umístněný hemoglobin jsou zodpovědné za přenos kyslíků do tkání.

Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jedná o anémii, pokud je hemoglobin snížen pod 130g/l (13g/dl), těžká anémie je od hodnoty nižší než 80g/l.

Železo

Železo je jedním ze základních prvků lidského těla. Je absorbováno ve střevě z potravy a dopravováno do nejrůznějších tkání. Vedle podstatné role v transportu kyslíku  má železo mnoho další důležitých funkcí v lidském těle, např. pro růst buněk a energii pro látkovou výměnu.

Co způsobuje anémii?

Existuje několik různých typů anémie s odlišnými příčinami. Nejběžnějšími v případě zánětlivého onemocnění střev jsou:

  • Anémie v důsledku nedostatku železa
  • Anémie způsobená chronickým zánětem
  • Anémie jako důsledek nedostatku vitamínů
  • Anémie navozená léky

Anémie z nedostatku železa je nejčastější anémií, objevuje se, pokud není příjem železa dostatečný anebo není dostatečné vstřebávání železa ze stravy, a tak nemůže docházet k přiměřené tvorbě hemoglobinu. Navíc u pacientů se zánětlivým onemocněním střev dochází ke krevní ztrátě střevem a tím se stav zhoršuje.

Anémie v důsledku chronického zánětu, např. jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, je způsobena poruchou cirkulace železa v těle a množství železa dostupného pro tvorbu hemoglobin je sníženo. Navíc je časté kratší přežívání krvinek v důsledku chronického zánětu.

Anémie jako důsledek nedostatku vitaminů, zvláště B12 a kyseliny listové je dán nepoměrem mezi  příjmem nebo vstřebáním těchto vitamínů v tenkém střevě. Proto u pacientů s Crohnovou chorobou je to častý jev kvůli zánětu a (nebo) chirurgickému odstranění části tenkého střeva.

Mnoho léků, zvláště protizánětlivých, ovlivňuje metabolismus železa. Poléková anémie může postihnout pacienty se zánětlivým onemocněním střev užívajících sulfasalazin a azathioprin, neboť tyto léky mohou samy o sobě způsobit anémii.

Příznaky anémie

  • Chronická únava
  • Bolesti hlavy
  • Svalová slabost
  • Dechová nedostatečnost
  • Bolesti na hrudi
  • Zrychlený tep
  • Nevolnost
  • Nechutenství
  • Zvýšená vnímavost k infekcím
  • Zvýšená citlivost kůže
  • Poruchy menstruačního krvácení
  • Poruchy libida

Nedostatek železa a anémie u pacientů se zánětlivým střevním onemocněním

Mírný nedostatek železa může být zcela bez příznaků pro pacienta, ale jestliže se výše uvedené příznaky objeví, bude se jednat o střední až těžký nedostatek železa.

Nejběžnějším příznakem anémie je přetrvávající únava a apatie.

Vzhledem k tomu, že ztráty železa zaníceným střevem jsou dlouhodobé,  nebo jeho vstřebávání ze střeva je nedostatečné, jsou zásoby v železe vyčerpány a schopnost červených krvinek dodávat kyslík do nejrůznějších tkání těla je omezen.

To vede k nejrůznějším klinickým příznakům popsaným výše. Vzhledem k chronickému průběhu nemoci si většina postižených na tyto příznaky zvykne a neuvědomuje si, o kolik lépe by se cítili, kdyby anémie byla upravena.

Jak se dozvím, že mám anémii?

Existuje několik laboratorních vyšetření, ukazujících na možnost anémie, anémie z nedostatku železa:

Hladina hemoglobin závisí na věku, pohlaví a jsou-li u mužů hodnoty nižší než 130g/l a 120g/l u žen, pak znamená, že máte anémii. Kolik železa máte v zásobách, je možné zjistit pomocí hladin feritinu v krvi. Laboratorní test saturace transferinu umožňuje vašemu lékaři zjistit, kolik železa je transportováno v krvi.

Hladiny hemoglobinu, feritinu a transferinu ukazující na anémii z nedostatku železa

Hemoglobin (Hb g/litr) Bílkovina dopravující kyslík v krvi
a dodávající kyslík tkáním těla
 muži

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector