Sedm plus jeden tip – kam na dobrý burger

Květen konečně začíná být tím pravým květnem, a Češi si tak mohou začít užívat slunečných teplých dnů, které nikoho nenechají jen tak sedět doma. A když už o víkendu vyrazíte na výlet mimo metropoli a vyhládne vám, co si takhle zase jednou zahřešit a dát si pořádný burger?

Čtěte také: Máte rádi hip hop a burgery? Foodtruck vás zve na „kvalitní prasečinky“

S burgrárnami se v Česku v posledních letech roztrhl pytel, my jsme ale vybrali hlavně ty mimopražské, abyste svou porci mletého hovězího dostali opravdu kdekoliv. A ideálně ji spláchli dobrým zlatavým mokem.

Němý Medvěd, Mělník

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burgerFoto: Pavel Wellner

Pokud už do středočeského města zavítáte na některou z mnoha vinařských akcí, kterým vévodí zářijové vinobraní, nebo se prostě budete jen chtít rozhlédnout po kraji z vyhlídky nad soutokem Labe a Vltavy, navštivte lokál U Němého Medvěda. Ten má brloh přímo v centru města na náměstí Míru a tenhle beerpub si užije jak milovník mletého hovězího s křupavou bulkou, tak i pivní labužník.

U Němého Medvěda najdete přesně tohle: domácí burgery s hranolky a k tomu hned osm piv na čepu.

Takže žádný „gambáč“ nebo „staráč“, tahle medvědí partička pro vás vybírá piva z lokálních menších pivovarů, sama pak loni začala vařit vlastní moky.

Dáte se desítku Vopičáka nebo „paradoxně“ silnější Lolitu ve dvanáctistupňovém provedení? Nebo raději domácí cider? Pak si ale raději rezervujte místa, obzvláště ve večerních hodinách si jen tak nesednete.

BlackDog, Beroun

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Vyhlášená berounská burgrárna vznikla před sedmi lety jako malý fastfood, který se kromě burgerů zaměřoval i na mexické pokrmy jako burritos, quesadillas nebo nachos, což mu zůstalo dodnes. V menu sestaveném newyorským šéfkuchařem Scottem Van Wagenen ale naleznete i poctivé hovězí steaky nebo uzené speciality ve stylu texaského BBQ.

Vše můžete spláchnout hanušovickou Holbou nebo rotujícími speciály z malých pivovarů. Důraz je ale kladen i na kvalitní nabídku vín, kávy nebo čaje. BlackDog najdete jen kousek od berounského Husova náměstí a kromě moderního interiéru nabídne i posezení na terase, kde se přes sezonu pravidelně griluje. A kdybyste nechtěli do Berouna, BlackDog už najdete i v Praze.

Burgr’s Club, Lednice

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Výborné burgery, za kterými se vyplatí zajet. Tak zní jeden z příspěvků spokojeného zákazníka a pod to se můžeme podepsat. Kromě zámku prostě další důvod, proč si zajet do Lednice. V čerstvě rebrandovaném Burgr’s Clubu (dříve Burger Club) najdete domácí burgery, které po mnoho let procházely zatěžkávacími testy v podobě zahradních parties.

Čtěte také: Jak v gastropoušti uprostřed D1 vyrostla oáza pro foodies

Na menu objevíte sedm originálních burgerů a každý měsíc se můžete těšit na burger měsíce. Co třeba Lichtenstein burger s meruňkovou hořčicí? Prostě americká gastronomie mísící se s tím nejlepším z jižní Moravy. A navíc v novém hávu na zcela nové adrese přímo u lednického náměstí.

Original Baseball Restaurant – Arrows, Ostrava

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Ať už jste v Ostravě pracovně či rekreačně a dostanete chuť na pořádného burgera, vaše kroky by měly zamířit k tamnímu baseballovému a softbalovému stadionu. Hned u něj totiž stojí restaurace Arrows, kde to na vás dýchne sportem. Kromě domácích burgerů tu najdete i luxusní medová žebírka, která spláchnete „plzničkou“ přímo z tanku.

Místo je ale i tak vhodné jak pro večeři s vašimi nejbližšími, tak třeba i pro pracovní oběd či večeři.

Delish, Plzeň

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Do Plzně se vždy jezdilo hlavně za pivem, teď už se sem ale jezdí i za burgery. A to díky restauraci Delish, která se nachází v centru Plzně v Riegerově ulici. Kromě specialit z mletého hovězího masa tu ochutnáte i neodolatelná medová žebírka a další BBQ speciality, jež se členové týmu plzeňské burgrárny učili připravovat přímo ve Spojených státech.

Belzepub, Praha

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

A na závěr přece jen Praha, ale trochu netradičně. Nenápadná burgrárna se nachází nedaleko VŠE v Praze v půli prudkého kopce vedoucího do Riegerových sadů. Když do ní vstoupíte, budete si připadat spíš jako v klasické pivnici, což není daleko od pravdy.  Kromě vysokoškoláků se ale v jejím doslova undergroundovém až pekelném prostředí čím dál častěji objevují i cizinci.

Aby ne, v dvoupatrovém prostoru totiž najdete chutné mleté maso zahalené do křupavé domácí housky a pořádnou porci hranolků. V současnosti je novinkou například řecký burger. Vyhlášené jsou zejména burgery ve vegetariánské či veganské verzi, které dostanou i nejednoho masožravce.

Úvodní foto: Petr Luňák

Stravování v USA: Přehled a zhodnocení nejznámějších fast-food restaurací

Hamburgery a hot dogy patří k Americe stejně neodmyslitelně, jako Socha svobody nebo Hollywood. Ve fast-foodových restaurací se denně stravuje zhruba čtvrtina Američanů. Zdáli-se vám to hodně, nedivte se, průměrné meníčko včetně nápoje vás vyjde na 6 – 10 dolarů. Přečtěte si přehled nejznámějších fast-foodových restaurací plný subjektivních dojmů autora.

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Subway

To nejlepší na začátek. Můj jasný favorit, čerstvé bagety a Double Chocolate Chips Cookies, to je moje. Restaurace Subway naleznete kolikrát i dvě na jedné ulici nebo třeba uvnitř casína a na rozdíl od všech housek s masem se zde můžete stravovat relativně zdravě.

Ceny nejlevnějších footlong baget začínají na 5 dolarech, přičemž za tuto akční cenu je vždy v nabídce alespoň jedna se sníženým obsahem tuku. Subway se vůbec profiluje jako zdravý fastfood, což může být do jisté míry pravda.

Jestli bych si měl zvolit jen jediný fast-food, ve kterém bych se mohl stravovat, byl by to Subway.

McDonalds

Klasika, která příliš neurazí, ale zároveň nijak zvlášť nenadchne. V Americe je restaurací se zlatými oblouky v logu obrovské množství, natrefit na Mekáč není žádné umění. Osobně se snažím stravování v něm vyhýbat, ale to je subjektivní názor.

Plusem McDonaldů bývá bezplatný internet, u kterého můžete při kávě posedět. Double espresso z McCafé je opravdu výborné, to se musí nechat

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Burger King

Podobně jako u McDonaldu je to hlavně o burgerech. Dle mého skromného názoru jsou ale burgery od BK chuťově výrazně lepší než housky s plátkem masa z Restaurace U Dvou oblouků. Když mám chuť na burgera, jdu do Burger Kinga.

Plus Burger King získává také za stylový interiér a infantilní papírovou korunu, se kterou na hlavě si vždy připadám tak nějak líp.

Starbucks

Starbucksů je v Americe jak Mexičanů, osobně jsem z nich ale spíše zklamaný. Káva, dortíky a bezplatný internet jsou sice fajn, ale třeba takové double espresso z McCafé mi chutnalo pořád víc.

A to mi k tomu všemu ještě dvakrát zkomolili jméno. Ani Bet, ani Betr. Petr! 🙂

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

Wendy’s

Nemůžu si pomoct, ale interiéry Wendy’s ve mně vyvolávají dojem socialistických mlíčňáků. Kromě toho fast-foodová klasika.

Dunkin’ Donuts

Dunkin’ Donuts není typický obědový fast-food, spíše se jedná o cukrárnu jejíž hlavním produktem jsou doghnuty – koblihy. Provozovny Dunkin’ Donuts vypadají buď jako klasické restaurace, nebo se jedná o malá výdejní okénka. U nich je fajn, že mívají často otevřeno nonstop, takže pokud kašlete na redukční diety, můžete v nich doplnit zásoby cukru.

Krispy Kreme Doughnuts

To samé v červeno-tmavozeleném. Donuty z Krispy Kreme mi chutnaly víc, s čerstvým espressem byly dokonce velmi dobré, a to nejsem žádný koblihový přeborník. Doporučuji malinovou!

KFC/Taco Bell

Na řetězec Kentucky Fried Chicken nenarazíte v USA tak často, jak by se mohlo zdát. A když, bývá restaurace propojena s restauracemi Taco Bell specializujícími se na Tex-Mex kuchyni. To jsou ty různé tacos, burritos, nachos apod.

Navštívili jste některý z těchto či jiných fast-food řetězců přímo v Americe? Napište do diskuze. Za všechny tipy předem díky!

Budete mít zájem:  Kuřáci pozor, hrozí více nelegálních cigaret!

Nejlepší burger v Praze? Vyzkoušeli jsme 6 restaurací! – Magazín Recepty.cz

Vinohradská burgrárna je již pár let spojována s nejlepšími burgery, a stala se tak nejvyhlášenější v Praze.

Vyrazili jsme otestovat hned tři druhy: klasický Dish burger, Olomouc & Porto, vegetariánský Portobello a potvrdit si, jestli jsou opravdu tak skvělé, jak se o nich říká.

Nadýchané opečené bulky jsou vážně perfektní, nejlepší ze všech restaurací, kde jsme burgery ochutnávali. Hovězí dish burger je klasika s jemnou domácí majonézou z pečeného česneku, do které se rádi zakousnete.

Nadšení přišlo s ochutnáním burgeru Olomouc & Porto, ve kterém se táhne rozteklý olomoucký tvarůžek s karamelizovanou cibulí v portském víně – kombinace tradičního sýru a nasládlé cibule je skvělá a dáváme jí maximum bodů. O něco větší pak bylo zklamání z bezmasého burgeru Portobello, který je chuťově nevýrazný a nejvíce v něm dominuje nakládaná cibule. Možná jsme ale měli smůlu na málo marinovaný kousek portobella.

  • Průměrná cena burgeru: cca 200 Kč
  • Hodnocení: 8/10
  • 5 receptů na netradiční burgery, se kterými zabodujete

Hovězí dish burger je klasika s jemnou domácí majonézou z pečeného česneku, do které se rádi zakousnete • Autor: F.O.O.D.

Tom's Burger

Tři restaurace v Praze a dvě výdejní okénka pro případ, že vás přepadne hlad. Jaké jsou burgery v restauraci Tom's Burger? Zavítali jsme do pobočky v Hybernské ulici, kousek od Náměstí Republiky.

Restaurace se specializuje na burgery, ale na výběr je i několik dalších jídel. Ceny jsou příznivé a porce opravdu velké, navíc s možností objednat si XXL verzi. Samotná bulka je měkká a ne moc křupavá, takže se snadno rozmočí po nasáknutí šťávy z masa.

Ochutnali jsme Blue Cheese Burger z hovězího masa, které doplňují modrý sýr, slanina, rukola, BBQ omáčka a výborná cibulová marmeláda. Maso by sneslo ještě dvě minuty na grilu a rukola nebyla 100% čerstvá.

Ve spojení s měkčí bulkou to pro nás byl lepší oběd, ale rozhodně ne místo, kam bychom se pravidelně vraceli. Plus dáváme za velký výběr burgerů.

  1. Průměrná cena burgeru: 150 Kč
  2. Hodnocení: 6/10
  3. 5 tipů, jak připravit ty nejlepší burgery

Naše maso

Řeznictví Naše maso je malé řeznictví v ulici Dlouhá, kde se dveře netrhnou. Není se čemu divit, kromě masa prvotřídní kvality se zde můžete dobře najíst.

Nečekejte klasický burger, na který jste zvyklí, tady se podává „česká verze“ v makové housce, s okurkou, cibulí a hovězím masem.

Co se týče kvality, rozhodně burger řadíme mezi hlavní favority, a to i z důvodu, že si Naše maso na nic nehraje a vsází na jednoduchost, kterou umí na výbornou. A když už tam budete, dejte si i tatarák nebo domácí granolu.

  • Průměrná cena burgeru: 115 Kč
  • Hodnocení: 10/10

Česká verze burgeru z Naše maso v makové housce, s okurkou, cibulí a hovězím masem • Autor: F.O.O.D.

Café Palanda

Do útulného Café Palanda jsme šli s velkým očekáváním. Konec konců jsme na tuto restauraci dostali hned několik doporučení a nejčastěji převládalo právě slovo „čerstvost“ a „nejlepší housky“, které pro Café Palanda peče pražská rodinná pekárna.

Vybírat můžete z 5 burgerů, což je ideální pro všechny, kteří si nedokáží vybrat z často obsáhlejšího menu, než je potřeba – zkrátka žádné zbytečnosti. Volba padla na Beef reblachon burger se zrajícím sýrem, který připomíná hermelín, ale nijak zvlášť nezaujal, s polníčkem, majonézou a hovězím masem, které se doslova rozpadalo na jazyku. Za zmínku stojí i pivní cibule, které bychom se mohli ujíst.

V nabídce nám trochu chybí možnost vegetariánské volby, ale na požádání vám rádi připraví Serious blue cheese burger bez masa a s portobellem.

Průměrná cena burgeru: jednotná cena 229 Kč

Hodnocení: 9/10

Vegetariánský burger? Zkuste burger s kukuřičnohráškovým karbanátkem.

Beef reblachon burger z Cafe Palanda se zrajícím sýrem, polníčkem, majonézou a hovězím masem • Autor: F.O.O.D.

Peter's Burger Pub

Restaurace Peter's Burger Pub je příjemným posezením v srdci Karlína. Obsáhlé menu myslí i na českou klasiku v podobě Czechia burgeru se smažákem a okurkou.

Náš tip padl na vegetariánský Falafel burger z cizrny, sezamové tahini pasty, hub a řapíku, který není pro každého a bohužel přebil chuť jinak skvělé cizrnové placky. Samotné dochucení by mohlo být výraznější a housky ne tak propečené.

Burger je navíc hodně vysoký, takže jsme se ani nepokoušeli jíst ho rukama.

  1. Průměrná cena burgeru: 150 Kč
  2. Hodnocení: 7/10
  3. Recept na hamburger podle Pohlreicha najdete zde. 

Blue Cheese Burger z hovězího masa doplňuje modrý sýr, slanina, rukola, BBQ omáčka a výborná cibulová marmeláda • Autor: F.O.O.D.
 

Bejzment

Bejzment se nachází na Praze 5, kousek od ulice Zborovská a už při vstupu na vás dýchne pravá americká atmosféra. Celý interiér je obložen dřevem, obsluha chodí oblečená v retro stylu 50. let a rozdává obsáhlé jídelní lístky. Prvně se setkáváme s burgerem Eg benedikt a rovnou objednáváme společně s Puld pork burgerem.

Jídlo je krásně naservírované, ale jak už jsme se přesvědčili, udělat dobrou housku je hlavní kámen úrazu, a to bohužel i v Bejzmentu. Moc tvrdá kůrka housky se v kombinaci se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou jí dost obtížně. Samotný obsah Eg benedikt hodnotíme na výbornou, zatímco Puld pork burger obsahuje na náš vkus až moc kyselých okurek.

Trhaná vepřová plec se ukázala jako dokonalá volba a určitě se do Bejzmentu rádi vrátíme vyzkoušet další burgery.

  • Průměrná cena burgeru: 190 Kč
  • Hodnocení: 8/10
  • Domácí hamburger krok za krokem

Udělat dobrou housku je hlavní kámen úrazu • Autor: F.O.O.D.

Autor: Tereza Langmajerová

Nejlepší burgery: Tipy na nejchutnější americkou pochoutku

Počet restaurací, barů a bister nabízejících pravé burgery dnes už nejspíš převyšuje počet provozoven McDonald`s, s jejichž hamburgery ovšem „pravé burgrárny“ stále bojují.

Často o volbě jídla rozhoduje cena. „Za hamburger nebo cheesburger se platí řekněme dvacka, na „pravý“ burger v restauraci počítejte od 150 korun. U McDonaldu si k tomu dáte hranolky, kolu a další pochutiny, a budete rázem přes stokorunu.

U nás za podobnou cenu dostanete kvalitní burger s výborným masem,“ nastiňuje rozdíl mezi pravým americkým burgrem a „konkurencí“ z rychlých občerstvení guru českých „burgráren“ Zdeněk Střížek, který přiznává, že zafixovaná představa burgerů jako levného rychlého občerstvení je pro „věrozvěsty“ jejich špičkové verze stále problém, nicméně počet těch, kteří dají přednost kvalitě, se zvyšuje. V jeho podniku Bejzment na pražském Smíchově si tak pomyslně můžete nasadit chuťovou laťku. Sice v ulici kousek od vltavského nábřeží nezaparkujete, ale obchodní centrum Nový Smíchov je 10 minut chůze s parkováním zdarma na tři hodiny.

„Nejlepší je doporučení od kamaráda nebo známého. Dobrý burger dělá maso, bulka, nejlépe pečená speciálně pro restauraci, a také to, na jakém ohni se připravuje. Plyn či elektřina tomu nedají ten pravý šmak.

Existují sice plynové grily se šuplíkem na dřevěné uhlí, aby tam byl ten kouř, ale ani to není ono,“ tvrdil nám v podzemí Bejzmentu Zdeněk Střížek, zatímco roztápěl dřevěné uhlí a rozpáleným železem vyrážel na bulky „cejch“. „Pravý burger je třeba jíst rukama.

Někdo si pomáhá tím, že ho před konzumací otáčí vzhůru nohama, to šťáva nateče do horní poloviny a není tedy tak náchylná k tomu se dostat mimo.“ To Zdeněk Střížek na rozdíl od konzumace příborem toleruje. Ale kvůli noži a vidličce vás nikdo od burgeru nevyhodí, jen se budou dívat skrz prsty.

Budete mít zájem:  Na preventivní prohlídky kašlou hlavně Pražáci

Svět motorů 27/2020

Burgerfest na Výstavišti

Těžko říct, zda porotě závidět, nebo ji politovat. Podzimního Burgerfestu (9. ročník) na pražském Výstavišti se zúčastňuje 45-50 restaurací, které obesílají i soutěž. Porotci musí všechny burgery (mají ovšem jen 80 g a nemusí je sníst do posledního drobečku) ochutnat.

Tuhle příležitost mají ostatně i tisíce návštěvníků, ale že by to někdo vzal v seznamu účastníků odshora dolů, to se snad zatím nestalo. „Burgerfest určitě bude, samozřejmě v podobě, jakou v té době povolí legislativa,“ říká Zdeněk Střížek, jeho zakladatel.

Je to podle něho ideální šance poznat, kde všude po Česku dělají perfektní burgery, a vybrat si své favority.

„Nemohou-li výletníci chodit po horách, máme u nás vždycky plno,“ říká Martin Búš z podniku R Burger ve Svobodě nad Úpou, který najdete přímo u průjezdné silnice č. 296, při cestě od Trutnova hned za odbočkou na Janské Lázně a Černou Horu. Parkovat se dá hned na kraji silnice.

Celá budova je pojmuta jako volnočasové zábavní centrum (Rýchorka), hodně sem míří rodiny s dětmi. Vedle minigolfového hřiště mají totiž i Krakonošovu pohádku s dětským koutkem. „Našimi častými zákazníci jsou právě motoristé. Ti oceňují filozofii našeho bistra, tedy dělat burgery nejlépe, jak je možno.

Jsme rodinný podnik zaměřený na moderní produkty. Používáme jen suroviny prvotřídní kvality. Hovězí maso je správně vyzrálé plemeno Angus, housky si necháme péct v rodinné pekárně speciálně pro nás a podáváme místní pivo Hendrych. Vyrábíme si i vlastní majonézy, omáčky, směsi.

Burgery jsou naše radost,“ uzavírá Martin Búš. Radost je zdejší burgery i jíst…

Pokud si v moravské metropoli chcete pochutnat na vynikajícím burgeru, musíte opustit střed města. To je pro motoristy příjemná zpráva, Brno v centru komplikuje parkování a od podzimu omezí i vjezd. Od Výstaviště pojedete na čtvrť Kohoutovice. Bistro Leháro po dvou kilometrech najdete hned u silnice, a jen 100 m je vzdálené velké sídlištní parkoviště.

Plnou zahrádku mělo Leháro krátce po otevření, a takřka neustále někdo žádal o krabičku objednanou z domova. Důvod obliby? Vše chutné a kvalitní, a ačkoliv je nabídka zaměřená na burgery a tortily, je vstřícná i skupině, která nefavorizuje americkou klasiku.

Zdejší specialitou kromě typických burgerů jsou například tortilla s trhaným vepřovým masem, Club sendvič s kuřecím masem, ale na denním menu najdete i „kohoutovický řízek“ plněný salámem a sýrem. (Kdybychom ho znali včas, bistro Leháro by se objevilo i v prvním dílu dílu gastroseriálu – řízky). Není divu, že sem „jezdijó“, jak říká šéfová Katka Andrešičová, odevšad, i z Prahy.

„Naplňuje mne, že lidem chutná,“ říká rodačka z nedaleké Jedovnice, která po zkušenostech ve světě hledala, našla a vytvořila – společně s partnerem z JAR – vyhledávanou restauraci.

Pokud máte rádi kozí sýr, pak budete nadšeni evergreenem podniku Koza Róza. Ten najdete v podzemí vedle okružní komunikace kolem Husova náměstí v Berouně, nedaleko Plzeňské brány. Kovové schody vedou do příjemné zahrádky.

Podnik Koza Róza hned po vzniku v roce 2014 sbíral ceny na stupních vítězů Burgerfestu a oceněné burgery (mj. Angličan a Stará koza, 215, jako polední menu 159 Kč) najdete na jídelním lístku.

„Burger Stará koza, to je hovězí maso s brusinkami, plátkem kozího sýra, piniovými ořechy, rukolou, medovou hořčicí a fíkovou majonézou v briošce Roza,“ přibližuje specialitu Josef Málek. Hitem je ale i kulajda a jídla z české klasiky.

Parkovat se dá v Berouně i na náměstí (půl hodiny 15 Kč, pak 30 Kč/h), odkud je kousek i do restaurace Blackdogs, která také nabízí zajímavé burgery a sází na menu severo- a latinskoamerické kuchyně. „Jsme od sebe pár stovek metrů, ale nekonkurujeme si. Udělali si u nás i večírek,“ popisuje berounské vztahy J. Málek.

Burgery, steaky, saláty, omáčky, ale i „extras“, tedy přílohy, se kterými si podle sebe můžete doladit nabízenou variantu. V plzeňské restauraci Delish má devět ze 14 burgerů malou (150 g/od 165 Kč) a velkou (250 g (od 210 Kč) variantu.

Specialita Octopus ovšem jen jednu. V menu tu najdete převážně nabídku americké kuchyně. Všechno je čerstvé, vlastně i maso, i když je míchané z několika druhů nejlepšího odleželého hovězího.

V kombinaci s perfektní houskou, čerstvou či tepelně upravovanou zeleninou a domácími omáčkami je to pro burgery to nejlepší. V srpnu se zde můžete zúčastnit soutěže Master of Delish (za malý burger 1 bod, za velký (včetně Lucy) 1,5 bodu, nově 1,5 bodu za hovězí steak).

Loni měl vítěz 30 bodů. Parkování přes ulici na parkovišti Stará synagoga nebo Pětatřicátníků (1h/20 Kč).

Autor: Tomáš Pudil

Související články

TOP 5 pražských míst, kde dělají luxusní burgery

Jak už název napovídá, jedná se o restauraci, kde dělají hlavně burgery. V nabídce je například Portobello Beef, Texas Beef nebo Motoburger.

Ten obsahuje domácí bulku, dvojitou porci hovězího masa, dvojitý čedar a hromadu zeleniny. Každý burger navíc obsahuje hranolky s omáčkou. V nabídce je i vegetariánský burger.

Podnik má takovou filozofii, že burger nemusí být jen pouhým fast foodem.

„Záleží nám na tom, co jíte, z jakých surovin a aby vám ve finále chutnalo,“ uvádí Motoburger na svých stránkách. Maso použité v burgerech je od českých dodavatelů.

Hovězí maso pochází z českého strakatého chovu, vepřové od vyhlášeného chovu přeštických čuníků. Kuřecí pochází z farmy Jana Berana a jeho rodiny, kteří chovají kuřata bresského typu už 500 let.

Pro ovoce a zeleninu si pracovníci Motoburgeru jezdí každý den na trhy českých farmářů. Pečou si dokonce i samotné hamburgerové bulky.

Hodnocení redaktora: Burgery jsou skvělé, snad by jen mohly obsahovat o něco více zeleniny. Hranolky kvalitní a dobré. Omáčky k nim originální (medová, česneková). Jediné mínus – čekací doba na jídlo by mohla být o polovinu kratší, za to body dolů. Personál by mohl být rozhodně ochotnější a chodit častěji. 7/10.

Meat & Greet Burgerhouse u Jindřišské věže

Tak tady si opravdu pošmáknete. Připravují tady vlastní omáčky, burgery, a to i včetně pečiva. I tady se snaží podporovat malé dodavatele a farmáře. Maso vozí z malé Krkonošské farmy, brambory zase od farmáře u Prahy, sýry jsou od italských profesionálů.

V nabídce jsou různé typy burgerů jako Mag, Crispy, Billy goat anebo Turkey. Burgery jsou s hovězím nebo krůtím masem.

Pro vegetariány je k dispozici burger Veggie, který obsahuje cizrnový falafel, připravený je ale jako klasický burger. Burgery vypadají na talíři bezchybně.

K nim se podávají nejčastěji hranolky, na výběr máte z domácích hranolek, z hranolek ze sladkých brambor nebo třeba steakových hranolek.

Zdejší pecialitou je Bohemia burger, což je hovězí burger s tradičním českým sýrem (Blaťácké zlato), restovaným bílým zelím, plátky uzené krkovičky, karamelizovanou cibulkou a hořčičnou majonézou.

Restaurace má útulné prostředí (i když by jej někdo mohl vnímat naopak jako příliš malé) a velmi příjemný personál.

Název Meat and Greet vznikl inspirací z amerického idiomu Meet and Greet – slangový výraz pro příjemné setkání nebo hezkou službu zákazníkovi.

Hodnocení redaktora: Za zmínku určitě stojí bulky u burgerů, které mají obzvláště dobrou chuť stejně jako jejich samotný vnitřek. Palec nahoru i za místo a přátelský personál. Burgery jsou navíc hotové rychle, takže nemusíte strávit na jídle celý večer. Fajn je i přístupnost – nedaleko centra. 9/10.

Budete mít zájem:  Umělá sladidla život neosladí

Belzepub na Žižkově. Vegan burgery

I přestože tady najdete pouze veganské burgery, tak si zaslouží tato restaurace zmínku. Burgery, které neobsahují maso, jsou skvělé i pro lidi, kteří maso jedí moc rádi, ale potřebují ze zdravotních důvodů maso v jídelníčku vynechat. To, že burgery opravdové maso neobsahují, totiž ani nepoznáte.

Mají jedinečnou chuť, jsou opravdu velké a pořádně se jich najíte. K nim si můžete dát velkou porci hranolek a omáčku. Vybrat si můžete Belze vegan burger, Vegan chilli burger nebo třeba Vega Ital burger – na své si přijdou nejen vegani, ale i vegetariáni. Personál je ochotný a navíc dlouho nečekáte.

Hodnocení redaktora: Jídlo tady je moc dobré a ideální pro hosty, kteří z nějakého důvodu chtějí vynechat maso. Samotné burgery jsou chuťově dobré, hranolky také. Výhodou je relativně nízká cena a to, že na jídlo příliš dlouho nečekáte. Je to ale spíš bar než restaurace, místo je takové punkové, ne každému sedne. Na jídle si ale pochutnáte. 8/10.

Hadog na Palmovce

Co by kamenem dohodil od Palmovky na Praze 8 sídlí Hadog. I tady se pyšní kvalitními surovinami, ruce pryč dávají od polotovarů. Mottem restaurace je „My vám na fotkách nelžeme.

“ Kromě poctivých hamburgerů a hotdogů, které jsou udělány podle pravé americké receptury, jsou tu také americké limonády jako je Dr. Pepper Cherry Vanilla, Fanta Grape, Cream Soda, Root Beer a další. První pobočka Hadogu byla otevřená už před šesti lety.

Jak se píše na webu, zařadili se prý mezi nejlepší burgrárny v Česku.

Ale konec s chválou. Co tady najdete? Maso, které pochází z českého hovězího chovu od řezníka, pečivo je pečeno na zakázku v místní pekárně. Kromě klasického pečiva jsou na výběr i bezlepkové bulky.

A které burgery si můžete dát? Na výběr je Arizona burger, Vermont nebo Ohio burger, San Francisco burger, Hadog burger nebo Pepper burger.

Za zmínku tady ale určitě stojí i poctivé hotdogy jako New York Hotdog nebo Devastating s extrémně pálivými papričkami Naga Jolokia.

Hodnocení redaktora: Pokud toužíte po nějakém zajímavém zážitku, potřebujete přibrat a ještě navíc milujete americkou kuchyni, nedá se než doporučit. Porce jsou extrémní a rozhodně nebudete mít málo. Jediná nevýhoda je, že pokud nejste zvyklí hodně jíst, porci pravděpodobně snad ani nedojíte. Tady se opravdu nehraje na troškaření. 10/10.

Texas Steakhouse na „Strossu“

Málokdo o ní ví. Jde o restaurace poblíž Strossmayerova náměstí. Prostředí je velmi útulné, vypadá to tam jako sklepení, máte pak pocit, že jste se konečně „zašili“ někam pryč z pražských ulic.

Atmosféru pak už jenom dokreslují vynikající burgery nebo steaky americké chuti. „Restaurace byla vybudována v americkém country stylu se steakovou kuchyní,“ píše o sobě podnik na webu.

Velkou výhodou je to, že pokud si tady objednáte burger, dostanete k němu již automaticky hranolky, nemusíte je dokupovat zvlášť.

Na výběr je třeba Whiskey burger, Lone Star burger, Idaho burger nebo American classic burger. Všechny burgery jsou s poctivým hovězím masem, další složení už se liší podle typu.

Další výhodou pro zákazníka je to, že si může vybrat velikost burgeru a podle velikosti se upravuje i cena. Takže když je někdo ještě nepotrénovaný jedlík, postačí mu menší porce nebo někomu „zaoblenějšímu“.

Tím pádem se nemusíte bát, že porci nesníte a ještě zbytečně proděláte. Najdete tady i tradiční Burritos nebo Quesadillu.

Hodnocení redaktora: Zejména za útulné místo a ochotný personál palec nahoru. Jídlo je výborné. Velkou výhodou je bohatý výběr, nají se tu opravdu kdekdo. Burgery jsou vynikající a plus jsou i hranolky, které jsou již v ceně. 9/10.

Kam vyrazit tento rok v Praze na burger?

Na tento burger můžete zajít do restaurace Hadog….

Klasický americký burger i verze ovlivněné českými chutěmi, to vše lze nalézt na menu pražských restaurací. Správná příprava burgeru je umění, ale naštěstí se u nás neustále rozšiřují řady burgerových umělců.

Jak vypadá správný burger?

Klasický americký hamburger dnes má už více než stoletou tradici a za tu dobu se vykrystalizoval do úžasného kulinářského požitku. Měl by být připravený ze 100% hovězího masa té nejlepší kvality a vybrané maso musí obsahovat alespoň 20 % tuku, který hraje důležitou roli v jeho chuti. Váha burgeru v bulce by měla být alespoň 200 g.

Kromě porce masa do hamburgerové bulky patří také cibule, rajče, salát a sýr, nejčastěji čedar. Pokud je dostatečně šťavnatý, ne vždy je nutností k němu přidávat jakékoliv omáčky. Většina burgerových gurmánů ocení vyladěnou BBQ omáčku, popřípadě hořčici či majonézu. Jako příloha by neměly chybět hranolky či cibulové kroužky.

S tímto základním receptem se dá samozřejmě všelijak hrát pro docílení originálních chutí.

Moderní trendy v bulce

Trendem, který se pomalu začíná objevovat i u nás, jsou veganské burgery vyrobené z rostlinných náhražek masa. My se však v našem přehledu soustředíme na typické masové burgery.

Velmi oblíbeným trendem je také přidávání jiných než klasických zeleninových přísad. Místo (nebo vedle) rajčete či cibule tak dnes běžně najdete na talíři opečené papriky, jalapeño, avokádo nebo žampiony.

Nezapomínejte, že stejně jako steak, tak i maso v bulce si můžete objednat nejen zcela propečené. Kam tedy na ten nejlepší burger v Praze?

Harry’s restaurant

V Harry’s nabízejí hovězí z vlastního ekologického chovu. Pokud tedy hledáte způsob, jak si v burgeru vychutnat co možná nejlepší maso, nemůžete návštěvou Harry’s prohloupit. Vyzkoušejte jejich burger „Harry’s” ve kterém najdete maso z hovězího krku v makové bulce spolu s nakládanou červenou cibulí, lanýžovou majonézou, goudou, slaninou a hranolky.

American Hadog

American Hadog se na burgery a hotdogy ze 100% hovězího masa specializuje. Jedná se o vyhlášenou zastávku pro všechny milovníky těch nejlepších burgerů servírovaných v čerstvém pečivu z místní pekárny.

Pokud vás láká něco odvážnějšího, pak doporučujeme burger „Legendario”, ve kterém ochutnáte mleté hovězí maso, čedar, papričky jalapeňo, glazovanou červenou cibuli s uzenými mandlemi macerovanými v rumu Legendario, rajče, salátový mix a dip ze zakysané smetany, medu a citronu.

Jankovna

V restauraci Jankovna jsou na své burgery velmi pyšní a nabízejí dokonce i vegetariánskou variantu. My vám doporučíme jejich „Double Chilli Burger” s dvojitým hovězím masem, feferonkou, slaninou, čedarem, červenou cibulí a chipotle majonézou.

Restaurace Zubajda

V restauraci Zubajda si můžete dát velké množství specialit z grilu.

Pokud neholdujete hamburgerům (i když to byste asi nedočetli až sem), můžete si kvalitní hovězí vychutnat i ve skvělém tataráku.

My ale místo něj volíme „Cheesburger Royal”, ve kterém najdete hovězí maso, praženou slaninu, cibulku, rajče, sýrový dip, tomatovou salsu, čedar, listový salát, domácí bulku a k tomu všemu hranolky.

Pivnice u Bazénu

Pivo a burgery k sobě neodmyslitelně patří a v Pivnici u Bazénu si kromě pořádného fláku mletého masa můžete dát i jeden z mnoha druhů zlatavého moku ze všech koutů naší republiky. V nabídce se zde objevuje jejich specialita. „BIG BURGER” se slaninou, hermelínem, cibulovými kroužky a sázeným vejcem s hranolky.

Ve všech výše zmíněných podnicích si nejen pochutnáte, ale zároveň jednoduše a rychle zaplatíte účet díky aplikaci Qerko.

DomuJak Qerko fungujeQerko podnikyQerkovinyQerkotipy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *