Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit Alena Teclová 29. 05. 2019   |  13:21

Miso pasta se skvěle hodí na dochucování zeleninových i masových pokrmů a tvoří základ populární miso polévky. Díky fermentaci je nabitá vitamíny a minerály. Jestli jste ji ještě nevyzkoušeli, zajděte do prodejny zdravé výživy, kde si vyberete z několika druhů.

Tradiční japonská surovina Miso pasta pochází z Japonska, kde zaujímá své čestné místo. Japonci ji používají na přípravu tradiční polévky, kterou začínají každý den. V překladu název znamená „pramen chuti“.

Základ tvoří sójové boby, které se naočkují houbou kódži. Potom se přidává sůl, případně ještě obiloviny. Nejčastěji rýže nebo ječmen. Suroviny se potom promísí a uloží do dřevěného sudu, kde budou po určitou dobu kvasit.

Miso pasta kvasí i několik let Podle délky kvašení bude mít miso pasta výslednou barvu a chuť. Čím tmavší, tím delší dobu zraje a je také výraznější. Takzvané shiro miso se ukládá pouze na 5 dnů. Má světlou barvu a nasládlou chuť.

Oproti tomu pasta hatcho je tmavě hnědá a kvasí 3 roky. Do pokrmů ho proto stačí jen velmi malé množství a rozhodně s ním nezačínejte. Nejprodávanější je genmai miso. Chutí i barvou je někde mezi a můžeme ho bez obav použít jako základ polévky, ale i k dochucení jídel.

Nahradí sójovou omáčku, ale má plnější chuť.

Fermentace je přirozený způsob kvašení Fermentace je původní způsob kvašení, který dovoluje dlouhé skladování potravin, lepší stravitelnost a zároveň uchování všech živin. V průběhu fermentace dokonce potraviny získají zcela nové látky, které jsou zdraví mimořádně prospěšné.

Sójové boby ztratí díky fermentaci toxiny, které by mohly podpořit vznik plísní. Jsou také velmi snadno stravitelné a nemohou nadýmat jako běžně připravované luštěniny.

Miso pasta obsahuje na rozdíl od sóji větší množství vitamínů B a C, slouží jako antioxidant, podporuje trávicí systém a nahrazuje tak probiotika a zastavuje šíření bakterií v těle.

Miso polévka je základ dne Tradiční japonská polévka Misoshiru se zpravidla podává každý den k snídani. Základem je vývar připravený ze sušené řasy kombu, popřípadě z dalších surovin, například sušených ančoviček nebo houby shiitake. Do hotového vývaru se přidá miso pasta a jen krátce se povaří, aby se zachovalo co nejvíce prospěšných látek.

Následují ostatní ingredience, které záleží čistě na chuti každého strávníka. Obvykle jsou to houby, tofu, mořské řasy a případně i nějaká zelenina. Dobře připravená miso polévka obsahuje prebiotika a probiotika, vitamíny B, zejména B12, C a K, který vzniká fermentací a podporuje ukládání vápníku v kostech.

Dále minerály jako je vápník, jód a hořčík, omega–3 mastné kyseliny a bílkoviny.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně a v kosmetice. Co je na něm zajímavé a proč si ho pořídit?

Čtěte dál Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Nebezpečná těhotenská komplikace může vést k velkým následkům pro matku i dítě. Existují faktory, které její riziko zvyšují, správnou…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se…

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Ať už se jakkoli lišíme, při stresujících situacích naše těla většinou reagují stejně. V takových chvílích totiž jedou podle určitého…

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Mysleli jste si, že nemůžete mít efektivní a zároveň přírodní make-up a další prostředky dekorativní kosmetiky? Tak to vůbec není pravda….

Pokud existují věci, které lze nazvat bojem, rozhodně mezi ně patří dosažení předporodní hmotnosti potom, co na svět přivedete dítě….

Jak předejít virovým nemocem? Zkuste pár jednoduchých tipů

Warning: sprintf(): Too few arguments in /web/htdocs4/nazelenocz/home/www/wp-content/plugins/wp-user-avatar/includes/class-wp-user-avatar-functions.php on line 478

Máme pro vás pár tipů pro posílení imunity, což se nejspíš v současném období bude hodit. Nemůže vám slíbit, že budou účinkovat na koronavirus, ale proč pro svoje zdraví něco neudělat?

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravitPolévka – často nedoceněný životabudič. Zkuste si ji v zimě dát také k snídani. A třeba každý den.

Shromáždili jste již doma dostatek vitamínů v kapslích a různých přípravků, které zaručují rychlé uzdravení během několika hodin? S chřipkou a nachlazením se dá ale bojovat mnohem příjemněji.

Důležité je se především chránit a nemocem předcházet. K tomu ale není potřeba polykat tuny prášků a běhat od lékaře k lékaři a z lékárny do lékárny. Podívejte se na několik jednoduchých rad, která vám v bojích s chřipkou pomohou, aniž by zatížily vaši peněženku.

Zimní jídelníček: místo klasické snídaně zkuste vývar!

Ke zdravému životu samozřejmě patří zdravá strava, pohyb a psychická pohoda. Správně zvolené jídlo dokáže zázraky. Jídelníček bychom měli během roku uzpůsobovat také ročnímu období.

To, že snídaně je základním jídlem dne, je v dnešní době už známou pravdou. Někdo se vymlouvá na to, že mu ráno jídlo nechutná anebo na něj prostě nemá čas. Vše je ale jen otázkou zvyku a dobré organizace. Chcete-li se ráno posilnit a připravit na dlouhý den, snídejte vývar. Polévku si připravte o den dříve a ráno jí jen ohřejte.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravitTradiční hovězí nebo kuřecí vývar můžete prostřídat také miso polévkou. Miso totiž obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.

Pokud nemáte na jídlo ani pomyšlení, vypijte místo ranní kávy sklenici horkého vývaru (tedy jen polévkovou vodu, bez nudlí či zeleniny). Nápoj vás příjemně povzbudí a dodá vám všechny živiny, které budete během dlouhého dne potřebovat. Zároveň vás zahřeje zevnitř a vy nebudete mít pocit nepříjemného prochladnutí.

Zelenina a ovoce pouze z domácích zdrojů

Ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí naší stravy v každém ročním období. Do jídelníčku je vhodné zařazovat plody, které rostou v našich zeměpisných šířkách a nejlépe právě v době, kdy dozrávají. Příroda je skutečně mocná čarodějka a ty nejlepší vitamíny a minerály přináší až k nám právě v době, kdy je nejvíce potřebujeme.

Citrusové plody sice obsahují velké množství vitamínu C, ale bohužel organismus ochlazují, což v chladném počasí nepotřebujeme.

Citrusy dozrávají v tropických a subtropických oblastech v době největšího horka a tamní obyvatelé je trhají přímo ze stromů, aby se osvěžili v parném létě.

V našich podmínkách je mnohem vhodnější jíst jablka a hrušky, které našemu organismu dodají přesně to, co potřebuje. Pomeranče a mandarinky je lepší jíst v letních měsících, kdy nám pomohou překonat tropické teploty.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravitCitrusové plody nejsou pro zimní konzumaci moc vhodné. Proto si jimi jídelníček jen zpestřujte a jezte hlavně jablka nebo sušené švestky či hrušky.

Pokud jste vášnivým milovníkem tropického ovoce, neházejte flintu do žita, neboť máme radu i pro vás.

Budete mít zájem:  Nemocná Játra U Psa Příznaky?

Ochlazující účinky ovoce lze jednoduše neutralizovat, pokud je nakrájíme na kousky a posypeme skořicí, která je potravinou hřejivou.

Takto si nejen můžeme dopřát oblíbenou pochoutku, ale i třeba příjemně překvapit návštěvu netradičním dezertem. Skvělá je například kombinace skořice a vodního melounu.

Syrovou zeleninu tepelně upravujte

Ačkoli by zelenina neměla na našem stole chybět, musíme pamatovat na to, že čerstvá zelenina je pro naše tělo hůře stravitelná než ta tepelně upravená. Pro tělo bojující s nachlazením jsou obtížně stravitelné potraviny zbytečnou zátěží.

Konzumace tepelně upravené zeleniny je však vhodnou prevencí i pro zdravé tělo, neboť se tak nechráníme jen proti nachlazení a chřipce, ale i proti vážným onemocněním trávicího ústrojí včetně rakoviny. Opravdovým elixírem zdraví je kvašená zelenina.

Aspoň trochu kvašené zeleniny – třeba kysaného zelí – byste v tomto období měli jíst každý den.

Zeleninu lze upravovat různě a zároveň šetrně tak, aby neztratila nic ze svých pozitivních účinků a přitom zbytečně nezatěžovala naše trávicí ústrojí. Z vhodných úprav můžeme jmenovat například restování, dušení či grilování. Při úpravě není nutné suroviny rozvařit, stačí je jen trochu prohřát, aby neztratily ani barvu ani chuť a úspěch je zaručen.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravitKvašenou zeleninu si můžete připravit i doma. Je to jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát. Podívejte se.

Jak předejít chřipce? Kloktejte olej

Olej je nedílnou součástí každé kuchyňské spíže či komory.

Denně ho používáme na smažení či pečení, ale zkusili jste někdy olej kloktat? Někteří odborníci doporučují si hned ráno po probuzení, tedy ještě před snídaní a čištěním zubů, vykloktat ústa olejem (nepolykat). Kloktání by mělo trvat nejméně 5 minut a stačí k němu obyčejný olivový olej.

V lékárně či přes internet seženete také speciální esenciální oleje, jež se v malém množství nakapou do teplé vody, která se pak kloktá.

Tyto oleje nabízejí i různé další účinky a mohou vám pomoci zbavit se například aftů nebo angíny.

Jedná se o význačný léčivý prostředek, jehož pomocí nejen zkvalitníte péči o dutinu ústní, zuby a dásně, ale budete se chránit i proti paradontóze a nepříjemnému zápachu z úst.

Boj s chřipkou je nekonečný

V boji s útočícími bacily se naše síly podstatně znásobí, pokud vedle zdravého jídelníčku budeme dostatečně odpočívat a dbát na teplé oblečení. Přitom platí, že vždy je lepší více tenkých vrstev, než jedna silná. Dnešní módní trendy navíc fandí vrstvení, takže fantazii se meze nekladou.

I přes veškerou péči o sebe sama se však může stát, že útok bacilů bude příliš silný a tělo se mu neubrání. Ani v tomto případě však není třeba ztrácet hlavu. Možná je to jen signál, že si máme na chvíli odpočinout. Strávit pár dnů v posteli může být i příjemné, pokud si uvaříte horký čaj a začtete se do knížky. Udělat si čas pro sebe totiž neznamená jen zdravě jíst, ale i zdravě odpočívat.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Jarní miso polévka | Zásadně zdravě – Jana Králiková

Miso pasta je vynikající a docela fascinující japonská ingredience, kterou byste si mohli zamilovat podobně jako já třeba hned tímhle receptem na misoshiru, polévku ze světlé miso pasty. Ale protože těch druhů misa je vícero, něco málo vám o nich nejdřív napíšu.

Miso pasty

V Japonsku ochutnáte misa určitě víc druhů, než u nás. Záleží na jeho složení, poměru ingrediencí i délce fermentace. V Česku se asi nejčastěji setkáte se čtyřmi druhy misa, které já kupuju např. v síti bio prodejen Country Life:

  • shiro miso – pasta obsahující bílou rýži, která má vliv nejen na jeho světlou barvu, ale i delikátní, lehce nasládlou a jemnou chuť
  • genmai miso – jeho součástí je hnědá neloupaná rýže, je zpravidla chuťově výraznější i proto, že se nechává déle fermentovat
  • mugi miso – je jemné miso, které namísto rýže obsahuje ječmen
  • hatcho miso – obsahuje ječnou praženou mouku a nechává se zrát v cedrových soudcích, díky čemuž získává zemitou, příjemně „kořeněnou“ uzenou chuť i aroma

Do konce května 2021 mám pro vás 20% slevu na všechny japonské fermentované produkty na webu Country Life. Stačí zadat kód: JAPAN20 na konci objednávky.

Pokud vás zajímá příběh misa, jak je to s jeho názvoslovím, skutečně podloženými zdravotními účinky i třeba, jak si doma vyrobit takové cizrnové miso, moc doporučuju přečíst si článek (sérii článků) Vládi Sojky na skvělém webu: zkvašeno.cz!

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Chuťově výraznější tmavé Genmai miso s neloupanou hnědou rýží a světlé jemnější, lehce nasládlé miso shiro s rýží bílou.

Možná si vybavíte naše společné fermentační večery s promítáním filmu FERMENTED a s Vládi přednáškou o kvašení i ochutnávkou nejen jeho báječnýho kvasovýho chleba, domácí rozhudy, kimči, kombuči i polévky miso z Vláďovy domácí zásobárny pěkně uleželé miso pasty. A moje tibi limonády. Doufám, že se nám to někdy v budoucnu, v přívětivější době, zase povede zopakovat!

Tehdy jsem poprvé ochutnala rýži koji [kódži]. Úžasně nasládlou, (naprosto záměrně) plesnivou rýži, obsahující spóry kropidláka rýžového lat. Aspergillus oryzae, které jsou kromě sóji, soli a obilovin součástí každé miso pasty.

Dashi neboli vývar daši

Daši je základ mnoha japonských pokrmů. V obchodech ho seženete v prášku nebo granulované – instantní, stejně tak jako u nás kostku bujónu. Vývar je celosvětově oblíbenou záležitostí, mění se jen jeho příprava, rozmanitost surovin a tím pádem i chuť.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Vlevo vývar daši z kombu a šitake. Vpravo řasy wakame.

Japonský vývar daši si můžete připravit úplně jednoduše jen vylouhováním řasy kombu. Anebo hub šitake. Případně zkombinovat obojí jako já. Vznikne vám tak výtažek čistě rostlinný, a díky vyššímu množství přirozeně se vyskytujícího glutamátu v obou surovinách i nadmíru chutný. (O glutamátu a chuti „umami“ ještě bude řeč.)

Nebo se můžete pustit do „kombinované“ varianty Awase Dashi ze sušeného bonito tuňáka katsuobushi a wakame, která je v Japonsku asi nejpoužívanější. Nebo se sušenými sardinkami (ančovičkami) – iriko/niboshi.

Co ještě byste měli vědět o misoširu

Polévka miso se v Japonsku nejí lžící (ani krásně zdobenou, keramickou), ale pouze hůlkami. I proto, že se nejčastěji servíruje v malých miskách, které se dají snadno uchopit do jedné ruky, přiložit k ústům a postupně usrkávat. Jídelní hůlky v ruce druhé pomáhají pak v konzumaci pevných složek.

Kikunae Ikeda je japonský chemik, který v roce 1907 definoval novou pátou chuť. Nazval ji umami = příjemná/delikátní chuť. O rok později extrahoval z řasy kombu lat. Laminaria japonica látku, která ji vyvolává. Tu pojmenoval wei-su.

V roce 1909 rozjel byznys s aji-no-moto (= „duše/esence chuti“) bílým práškem, dnes známým jako MSG – Mono Sodium Glutamate/glutaman/glutasol neboli glutamát sodný – E621 (sodnou sůl kyseliny glutamové). Specifický receptorpro glutaman tzv.

 taste-mGluR4 zodpovědný za rozpoznání chuti byl objeven až takřka po 100 letech v roce 2000.

Aby si v polévce (ideálně nepasterovaná) pasta miso zachovala maximum živých enzymů a dalších výživově hodnotných látek, které v ní vznikají i díky procesu fermentace, přidává se až na závěr – tzn. nevaří se.

Alespoň tak praví tradice. Já ho proto rozmíchávám v misce krátce odpočinutým vývarem daši o teplotě kolem 50°C těsně před servírováním.

Teprve pak přidávám zbytek lehce povařených surovin, hedvábné tofu, řasy wakame a další syrové složky jako ředkvičku, klíčky apod.

Chuť umami vnímáme jako sladko-slanou, lehce nakyslou a hlavně „masovou“, bez ohledu na původ zdroje. Jako např. čistě rostlinné miso.

Budete mít zájem:  Mast Na Klouby Recenze?

Miso pasta je přirozeně bohatá na kyselinu glutamovou, a je proto zdrojem chuti umami stejně tak jako mateřské mléko, zralá a sušená rajčata, houby, vyzrálé sýry, fermentované omáčky (sojová, rybí…), kimči, sušené droždí atd. atd. Lidský organismus sám během jediného dne vytvoří cca 50 g kyseliny glutamové.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Usazující se pasta miso na dně misky.

Pasta miso má tendenci usazovat se na dně polévky. Když se tak děje, vytváří v miskách krásné obrazce, připomínající obláčky. Proto ji před konzumací vždy trochu promíchejte hůlkami. Ať nemáte část polévky na dně chuťově příliš výraznou a u hladiny naopak zbytečně fádní.

V 60. letech 20. století byl popsán „syndrom čínské restaurace“ údajným Dr. Robertem Ho Man Kwokem, který byl dosud už mnohokrát vyvrácen.

 Je tedy glutamát stále zbytečně démonizovaný? S jistotou víme rozhodně to, že není důvod k tomu, konzumovat polotovary a nutričně bezvýznamné pokrmy bez chuti zvýrazňovat jakýmkoliv intenzifikátorem v prášku i přes to, že „glutamát je glutamátem nezávisle na jeho zdroji„, namísto skutečných surovin s přirozeně se vyskytující kyselinou glutamovou a jejími soli.

Recept jsem pro vás s potěšením připravila ve spolupráci s japonskou obchodní komorou.

Jako první si připravte vývar.

1. Sušenou řasu kombu a houby vložte do hrnce, zalijte horkou vodou, přiklopte poklicí a nechte odstát hodinu a půl. Pak suroviny slijte přes cedník a vývar ponechte v hrnci.

2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julianne.

3. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte zešikma a bílou na cca tří centimetrové špalíčky. Ty pak podélně rozřízněte a nakrájejte na drobné nudličky, připomínající spíš třásně. Uvolní tak více aroma do polévky narozdíl od svěží křupavé zelené natě, která zas bude pěkně „na skus“.

4. Nalámanou, nastříhanou anebo na kousky předem usušenou řasu nechte povolit ve studené vodě. Potrvá to asi 10 minut.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

5. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, tofu na kostky a připravte si omyté i klíčky.

Postup:

1. Ve vývaru krátce povařte nudličky z mrkve tak, aby zůstala lehce křupavá, nerozvařená. Zabere to asi minutu až dvě, záleží na jejich velikosti. Pak vypněte plotýnku a hrnec odstavte a vhoďte do něj bílou část cibulky na třásničky.

2. Do každé misky, ve které budete polévku servírovat, dejte lžíci misa, kterou rozmíchejte metličkou v naběračce vývaru. Dbejte na teplotu, ať už není vývar vřící (viz poznámka v úvodu).

3. Přidejte zeleninu, tofu, klíčky i zelenou část jarní cibulky a nechte si chutnat!

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Zdravá snídaně, která zasytí: miso polévka, ve které stojí i lžíce

Máte ráno velký hlad, ale zároveň chcete využít výhod miso polévky? Spojte kaši s miso polévkou a vytvořte si výbornou hustou polévku a kaši 2v1, ve které stojí i lžíce. Zasytí, zahřeje a pohladí, ale zároveň nezatíží trávení.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

  • 1/4 kedlubny
  • 1/2 cibule
  • kousek bílé ředkve (vodnice nebo daikonu)
  • 1 menší mrkev
  • 1/2 lžičky misa
  • 1 bobkový list
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • zázvorová šťáva
  • zeleninový vývar nebo voda
  • 1 lžíce mletých lněných semínek (není nutné)
  • sůl

Jak připravit hustou miso zeleninovou polévku s vločkami

  1. Přes noc si namočíme jemné ovesné vločky (není nutné je namáčet, ale je to lepší kvůli rozkladu antinutrientů).
  2. Do hrnce (nejlépe užšího s tlustým dnem) vložíme nakrájenou cibuli.
  3. Zalijeme troškou vývaru a nasypeme na kostky nakrájený kedluben, na to na kostky nakrájenou ředkev a mrkev.

  4. Zalijeme vývarem po okraj zeleniny, osolíme špetkou soli, přidáme bobkový list a přivedeme k varu.
  5. Snížíme plamen na minimum a vaříme 10 minut.
  6. Vsypeme předem vločky a vaříme ještě 3 minuty.
  7. Vypneme a vmícháme miso pastu, mletá semínka a zázvorovou šťávu vymačkanou z najemno strouhaného zázvoru.

  8. Nalijeme do misek a můžeme jíst.

Praktické

  • Tuto hustou „polévko-kaši“ si můžete vzít s sebou do práce v termosce.
  • Při bezlepkové dietě volte rýžové miso a bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a zásob v lednici.
  • Místo vloček můžete použít i kukuřičnou krupici nebo polentu.
  • Můžete přidat i mořské řasy (wakame, arame).
  • Bobkový list se dá nahradit jinými bylinkami, polévkovým kořením, anebo ho vynechat.
  • Polévku můžete ozdobit praženými semínky, zelenou petrželkou, pažitkou, anebo různými květy (sedmikráska, fialky aj.).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale uberte na soli a miso pastě.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Česnečka na vyproštění – Kuchařka pro dceru

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit 9.1.2020 / Počet komentářů: 53

Česnečka neboli oukrop má vyprošťovací funkci hned ze dvou důvodů. Postaví na nohy kde koho, bez ohledu na to, kde a jak a proč se společensky unavil, a navíc se dá považovat za jídlo, které se dá uvařit i s minimem zásob.

Na hlavní chuti česnečky se podílí především česnek, sádlo a chléb. Případně též brambory, majoránka, vejce, kmín. A v tom úplně nejlepším případě i vývar.

V drtivé většině případů, zejména těch historických, má česnečka pověst chudé polévky z vody. Hodnota tohoto jídla totiž spočívala zejména v bleskové přípravě a nenáročnosti na suroviny.

Česnečka neboli oukrop

Oukrop, nebo též úkrop, značí vřelou vodu, jak píše Marie Úlehlová-Tilschová:

Úkrop se v různých krajích různě připravuje i různě jmenuje. Většinou se dělá s česnekem, jen někde, jako v Pošumaví, připravují jej také se smaženou cibulkou. Obyčejně se dělá jen s chlebem, někdy také s brambory; právě takto je oblíben v Orlických horách a jmenuje se tu „kozí pití“ jako na Českomoravské vysočině.
 

Také na Slovácku dělá se „česnečka“ s brambory nebo aspoň z bramorové vody. Na Valašsku se chléb povaří s česnekem a kmínem a nazývají tuto polévku varmužka. Stejně se jmenuje táž polévka chlebová ve Slezsku, kdežto pravý úkrop, kdy se nakrájený chléb pouze spaří vařící vodou a omastí, jmenuje se přiléhavě „vodinka,“ v Podkrkonoší „vodovka.“

Nehledejte tedy souvislost názvu s tím, že se oukrop hodí pro ty včera vykropené.

Česnečka jako skládačka

Nicméně v závislosti na tom, jak moc a jak koho potřebujete vyprostit, si můžete svoji česnečku poskládat a skropit, jak je libo. Když dojde na česnečku, je dovoleno v podstatě vše, díky původní rozmanitosti postupů není žádný konkrétní recept ten jediný správný.

Nejzákladnější a nejjednodušší a nejdrsnější oukrop funguje tak, že hlavní suroviny, o kterých psala Marie Úlehlová-Tilschová, především česnek a pečivo nebo vařené brambory, dáte do misky, přelijete vroucí vodou a osolíte. Odtud už se to dá jen vylepšovat, modernizovat a doplňovat následujícími způsoby:

Něco sytého

Pokud se v polévce nebude nacházet něco na zasycení, půjde jen o hladovou vodu.

Základní dvě možnosti jsou chléb nakrájený na kostičky a opečený na pánvi na sádle dozlatova, aby vznikly domovem vonící krutony, anebo vařené brambory, též nakrájené na kostičky.

Modernější verze česneček znají též krutony z rohlíku nebo z toustového chleba. Leckdy dietně opečené jen tak, nasucho v troubě – pochopitelně na úkor chuti.

Něco mastného

Tuk se v případě česnečky velmi zásadně podílí na chuti. Nejčastěji se používá sádlo vepřové, ale může být i husí nebo kachní, pokud vám v lednici z martinského nebo vánočního hodování nějaké zbylo.

V té nejjednodušší formě se trocha sádla přidá do misky k ostatním surovinám, než se zalijí vroucí vodou. V trochu promyšlenějších a náročnějších receptech můžete klidně sádlo použít k opečení pečiva, česneku nebo i cibule.

Budete mít zájem:  Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Pokud z jakýchkoli důvodů chcete použít raději rostlinný tuk, nejzajímavější volbou jsou zastudena lisované rostlinné oleje, kterými polévku na talíři zakápnete. Mají mnohem výraznější chuť i vůni než běžné, rafinované oleje.

Něco česnekového

Zde záleží na tom, jaké máte plány s člověkem, jehož má česnečka vyprostit. Zda uvažujete o jeho společenské použitelnosti pro zbytek dne, případně i pro zítřek a pozítří, nebo zda tato osoba může dostatečně dlouho zůstat v bezpečí svého domova i se svým česnekovým odérem.

  • Vaše možnosti se zde pohybují od stroužku/stroužků česneku přímo prolisovaných nebo rozetřených do talíře a ponechaných do přelití v syrovém stavu, až po pečlivě jemně nakrájený a zlehka opečený česnek, který dokonce můžete ještě pro zmírnění aroma povařit ve vodě nebo v polévce.
  • Můžete dokonce tyto možnosti kombinovat, anebo můžete labužnicky přidat i vymáčknuté a rozmáčknuté stroužky česneku pečeného, které jste vcelku a neoloupané upekli v troubě zároveň při pečení něčeho jiného, neboť kvůli jedné palici česneku nemá úplně smysl rozehřívat troubu.
  • Pokud budete česnek krájet na plátky nebo na kousky a opékat, pamatujte na to, že by neměl skoro vůbec zhnědnout, jinak vám do polévky vnese hořkost z přílišného opečení.

Něco tekutého

Zde se dá doslova kouzlit. I když to vypadá, že česnečka spočívá v té správné dávce správně tepelně (ne)upraveného česneku, tekutina, kterou na ni použijete, to může nečekaně vylepšit.

Základní možnosti, odkud můžete nechat svou kuchařskou fantazii plout dalšími směry a k dalším kombinacím, jsou:

  • voda
  • voda povařená s kmínem
  • voda z vaření brambor (tohle je mimochodem její velmi vtipné upotřebení, vzpomeňte si na to, až budete příště slívat vařené brambory)
  • voda z vaření luštěnin, zejména hrachu
  • voda, ve které jste rozvařili kousky chleba
  • vývar, a to v podstatě jakýkoli – zeleninový, drůbeží i hovězí (recept na bleskový kuřecí vývar jsem tento týden shodou okolností dávala na Instagram)
  • odvar ze zelených bylin a bylinek – tuhle lahůdku jsem si úmyslně nechala nakonec. Opět ji zmiňuje Marie Úlehlová-Tilschová a já z ní mám radost jako dítě z nové hračky, protože se díky ní okamžitě začínám těšit na jaro, až si tento nápad dostatečně užiju. Princip spočívá v tom, že se na česnečku použije odvar buď z libečku, který dokáže na zahradě přezimovat, nebo z mladých jarních bylin, například kopřiv, lebedy či rašícího žita.

Něco krajového

Třeba je vašemu srdci a vašim vzpomínkám milé, aby do česnečky přišla taky nakrájená a na sádle opečená cibulka. Nebo kmín či bobkový list. Nebo rozkloktané vajíčko. Nebo majoránka. Zelená petrželka, pažitka, syrové vejce. Vařené kroupy.

Jak je libo.

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Poměry surovin na česnečku

Tak to vidíte. Česnečka je cokoli, co začíná surovinami v misce zalitými vroucí vodou, až po vypiplaný základ z česneku a cibule opečený na sádle, zalitý vývarem, doplněný syrovými bramborami, kmínem a majoránkou a společně asi deset minut uvařený doměkka.

Množství surovin však zůstává ve všech případech poměrně stejné. Na 1 osobu počítejte s:

  • 1-? (otazník není chyba, dosaďte si za něj jakoukoli rozumnou číslici) stroužků česneku
  • 1 menší nebo 1/2 středně velké brambory nebo 1 krajíc chleba
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • 1 vejce (pokud použijete)
  • velká špetka až 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sádla (případně víc, pokud budete opékat chlebové krutony na sádle)

Závěrem přidávám svoji oblíbenou verzi. Můj muž tvrdí, že jsem na něj s touhle polévkou příliš mírná.
 

Suroviny

  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké brambory
  • 2 krajíce chleba
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml vývaru
  • 1/2 lžičky soli + případně víc podle chuti vývaru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • zelená petrželka na ozdobení

Postup

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostičky, zalijte 700 ml vody, přisypte sůl a kmín a přiveďte k varu. Uvařte doměkka, zhruba 8-10 minut.
  2. Než se brambory uvaří, nakrájejte chleba na stejně velké kostičky jako prve brambory. V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, vhoďte do něj pečivo a na středně silném žáru postupně opečte ze všech stran dozlatova. V pozdějších fázích opékání se nebojte ztlumit výkon plotýnky až téměř na minimum.
  3. Česnek oloupejte, tři stroužky prolisujte, zbylý nakrájejte na tenké plátky. Prolisovaný česnek a vývar přidejte do hrnce k vařeným bramborám. Vodu z nich neslévejte, stane se součástí polévky. Vše znovu přiveďte k varu a půl až jednu minutu povařte, aby česnek maličko pozbyl své palčivosti. Nakonec dosolte podle chuti.
  4. Rozdělte na talíře, zasypte opečeným chlebem, nakrájeným česnekem a nasekanou petrželkou.

https://www.kucharkaprodceru.cz/cesnecka-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

 

Štítky:brambory, česnečka, oukrop, polévka, rychlá polévka, rychlé jídlo, vařené brambory

Jak na miso polévku krok za krokem

V mnoha kulturách a kuchyních je běžné, že se ke snídani podává polévka. V Japonsku takto konzumují miso polévku. I kdyby takový typ snídaně nebyl váš šálek čaje, stojí tato aromatická a lehká polévka určitě za vyzkoušení.

Základem miso polévky je vývar dashi. Nejběžněji se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb, ve vegetariánské verzi jen z mořských řas. Na 1 l vody je potřeba 30 g mořské řasy kombu. Dashi se dá připravit dvěma způsoby – jako běžný vývar nebo zastudena jako výluh.

Dashi jako vývar – na rozdíl od našich zeleninových nebo masových vývarů je velmi rychle hotový. Řasu namočte do studené vody a na středním ohni přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, řasu odstraňte. Tímto je dashi hotové. Pro silnější chuť vývaru řasu nejprve namočte na 20 minut do studené vody.

Dashi připravené za studena – řasu namočte do studené vody a nechte nejméně 2 hodiny, ale ještě lépe 6 hodin luhovat. Poté řasu vyjměte (můžete ji použít v jiném jídle, ale přímo v miso polévce ji v Japonsku nepoužívají).  

2. Pevné suroviny

Vývar dashi přiveďte k varu (pokud jste ho připravovali za studena) a přidejte další suroviny – těmi mohou být houby (šitake, hlíva ústřičná), kořenová zelenina pokrájená na kostky nebo proužky, brambory nebo dýně také pokrájené na kostky (pevné suroviny, které se nemají vařit – tedy např. listová zelenina jako špenát či mangold – se přidávají až úplně na konci).  Uvařte do změknutí.

3. Miso

Když jsou všechny suroviny měkké, rozmíchejte v polévce miso, na 1 litr polévky budete potřebovat 75–100 g (miso dejte do naběračky, do ní naberte trochu tekutiny z hrnce, miso v ní vidličkou nebo metličkou rozmíchejte a vraťte zpět do polévky). Rozeznává se několik druhů této slané pasty, obecně platí, že čím je miso tmavší, tím je jeho chuť intenzivnější. Po přidání misa by se polévka už neměla vařit. 

Nakonec přidávejte ty suroviny, které stačí jen prohřát – bílé tofu nebo hedvábné tofu pokrájené na kostky, zelenou cibulku nebo listovou zeleninu. 

Hotová miso polévka

Nemáte čas nebo možnost vývar připravovat? Pak zkuste hotovou miso polévku, kterou stačí zalít vroucí vodou (a případně přidat tofu nebo jiné suroviny podle libosti). Nemusíte se bát, že by v těchto polévkách byly nějaké nežádoucí složky jako glutamát, obsahují jen miso a extrakt z mořských řas.

Vyzkoušejte naši dýňovou miso polévku:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector