Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Autor:   Redakce   23.01.2008 – 00:00 Zdraví a krása Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Petržel není jen dobrým pomocníkem při vaření

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Léčivé účinky petržele jsou oceňovány již od středověku. Petrželová silice byla poprvé izolována již v 16. století. Dodnes se používá v potravinářském průmyslu k výrobě sušených polévek a směsí koření.

Jako listová zelenina byla a zůstává významným estetickým i chuťovým doplňkem při soukromých i oficiálních hostinách. Využívá se v podstatě celá rostlina. Kořen, listy i semena obsahují příznivé silice v léčivém množství.

 Kořeny se sbírají na podzim prvního roku na jaře v roce následujícím. Čerstvé i sušené listy a nať se používají jako zelenina. 

Zdravotní účinky na naše tělo Hlavní, účinnou látkou jsou silice, které působí zejména jako diuretikum (tj. látka podporující močení). Silice má i silný dezinfekční účinek. Používá se proto často jako složka diuretických a urologických čajů k léčbě zánětů močového ústrojí.

Mimo močopudného působení je významný i vliv na zažívání a podporu chuti k jídlu. Navíc vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy. Ve větších dávkách není proto rostlina vhodná zejména pro těhotné ženy.

Nejlepší jsou nálevy ze sušené byliny, které se užívají nejčastěji v močopudných diuretických čajových směsích k léčbě zánětů močového ústrojí. Doporučená dávka je zápar připravený z jednoho gramu semen nebo čtyř čajových lžiček na šálek vody.

V menším množství podporuje nálev ze sušené petržele trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Nálev připravený z kořene má slabší účinek než nálev ze semen. Nálev je možné použít i zevně.

Může posloužit jako účinný odpuzovač hmyzu. Při píchnutí hmyzem je výhodné desinfekční působení listů. Doporučuje se několikrát denně potřít pupen čerstvým listem. Pro krásu lze petržel také použít a to výrobou silného odvaru z petržele, kterým opláchnete vlasy po umytí šamponem.

Vlasy budou krásně lesklé a zářivé a navíc bude posílena jejich imunita. Což je skvělé především v chladném zimním období, kdy jsou vlasy vysušeny a oslaveny mrazem. Posílit imunitu lze i zevnitř a to vypít horký petrželový vývar, který sice nechutná obzvlášť skvěle.

Souhrn vlastností petržele, které jsou prospěšné při tělesných problémech: diuretikum – močopudné působení, spazmolytikum – uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva, karminativum – prostředek proti nadýmání, stomachikum – prostředek upravující činnost žaludku a podporující trávení, afrodisiakum – prostředek podporující pohlavní pud.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Babí léto je v plném proudu, a jestli se stejně jako my těšíte na podzim, který už klepe na dveře, věříme, že po tom, co vám ukážeme několik trendů následujících měsíců, se budete těšit mnohem víc.

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Podzim o sobě už pomalu začíná dávat vědět a vy se musíte připravit na chladnější počasí. Nechcete schovávat letní šatník? Ani nemusíte, některé kousky skvěle poslouží i na podzim. Více se dozvíte v dnešním článku.

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Léto je zde v plném proudu a pořádná dávka sluníčka může vašim vlasům spíše uškodit. Jak předejít tomu, aby vaše vlasy netrpěly a jak se o ně správně starat?

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Léto je ideálním obdobím na změny. Vlasy tak mohou být jednou z nich. Pokud stále váháte, máme pro vás jeden tip, jak své vlasy oživit a zůstat trendy po celý rok.

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Pravidelná očista a detoxikace těla je důležitým předpokladem pro zdravý trávicí systém, fungující metabolismus, silný imunitní systém a celkový pocit dobrého zdraví.

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Sen každé z nás, mít jenom jeden kouzelný produkt, který funguje na vše. Levný, účinný a ještě když krásně voní. Co více si přát? Možná vás překvapí, na co vše můžete kokosový olej použít!

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Unavené a těžké nohy se zrohovatělou kůži nejspíš důvěrně znáte. A my zase známe tři vitalizující výrobky, které jim dopřejí maximální regeneraci. Značka Kneipp uvedla novou řadu péče o chodidla, která je ideální pro domácí manikúru.

Celý článek Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Česká inovační firma FN NANO s.r.o. drží v ruce již dvanáct let recept na vysoce účinné protipandemické opatření –  fotokatalytické nano nátěry, které zaručují ochranu před mikroorganismy všeho typu. V současné době jsou tyto produkty nazývány doslova kladivem na koronavirus, jelikož dokážou váš dům ochránit i před ním.

Celý článek

Petrželový olej pomůže hlavně vylučování, ale to není všechno..

Olivový nebo kokosový olej jsou “klasika”, kterou zná každý, ale slyšeli nebo vyzkoušeli jste už petrželový olej? Zde se dozvíte jaké účinné látky obsahuje petržel, které jsou jeho pozitivní účinky na zdraví, jak ho dávkovat, jak použít petrželový olej zevně a jako zevnitř. Možná si u Vás najde své místo…

O petrželovém oleji

Petržel (lat. Petrosellinum crispum) – čeleď mrkvovitých

Petrželový olej je zdravým olejem lisovaným za studena a tudíž je té nejvyšší kvality. Petrželový olej se ale nevyrábí ze zeleniny petržel, ale lisováním petrželových semen. Chuť tohoto oleje je dost výrazná po petrželi, takže se hodí do “slané” kuchyně (viz níže).

Petrželový olej má silně pozitivní účinky na zdraví v mnoha oblastech. Petržel jako zelenina, nebo i petrželka mají pozitivní vliv na zdraví a ještě k tomu tento petrželový olej. Pokud ho i nechcete užívat hlavně kvůli zdraví, tak ho využijete alespoň v kuchyni.

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Jaké účinné látky obsahuje olej z petržele?

  • Petrželový olej neobsahuje pouze tuk, jsou v něm i tyto zdravé a účinné látky…
  • Vitamíny A, B, C, D, E, F, K, železo, hořčík, draslík, fosfor, tuk.
  • Nutriční hodnota – petrželový olej (100ml)
  • KJ –  3 696  Kcal – 880  Tuk –  95 g

Účinky petrželového oleje na zdraví

Petrželový olej je sice plný tuku ale také vitamínů, které pomáhají těmto problémům, podívejte se na ně…

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

  • Antiseptické a detoxikační účinky
  • Odkyseluje organismus, upravuje pH těla
  • Silná podpora a čištění trávicího traktu
  • Zvyšuje tvorbu žaludečních kyselin
  • Podporuje chuť k jídlu a metabolismus
  • Zlepšení pravidelného vyprazdňování
  • Odstraňuje plynatost a bolesti břicha
  • Eliminuje záněty močových cest a měchýře
  • Pročišťuje a podporuje ledviny, eliminuje nemoci
  • Upravuje funkci štítné žlázy
  • Podporuje tvorbu červených krvinek
  • Prevence a léčení Anémie
  • Pozitivní vliv na zrak a nemoci očí
  • Zpevňuje vlasy, pokožku a nehty
  • Zabezpečuje hojení kožních chorob a poranění

Klikněte sem a dozvíte se vše o hlavní surovině tohoto oleje a to o petrželi. Jaké má nutriční hodnoty, vplvy na zdraví, což obsahuje petržel a…

Použití a dávkování petrželového oleje

Petrželový olej se dá jednoduše použít zvenčí, zevnitř nebo i v kuchyni…

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Dávkování petrželového oleje – 1 až 2 krát denně (ráno, večer), před jídlem po 1 lžičku oleje. Olej zapijte čajem, vodou nebo džusem.

Použití petrželového oleje v kuchyni – chuť tohoto oleje je výrazná petrželkou a proto jej můžete použít do zálivky, salátu, na hotové těstovinové, masové, rýžové nebo bramborové jídla, podle chuti.

Vnější použití petrželového oleje – tento olej můžete používat na různé kožní onemocnění nebo poranění, lámající se nehty, pokožku v okolí nehtů, suché konečky vlasů, suchou pokožku vlasů, suché lokty, paty nebo jiná místa. Dostatečné množství oleje aplikujte na vatovém tampónu nebo rukou na místo na pokožce a jemně masírujte, nechte působit, olej nemyjte.

Recept na pesto z petrželovým olejem a natí

  1. Tak toto pesto z petrželového oleje a petrželky jste asi ještě nejedli, ale určitě stojí za vyzkoušení!
  2. Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?
  3. Potřebujete: 3 – 4 hrsti petrželky, 1 deci petrželového oleje, hrst vlašských ořechů nebo pistácií, 2 stroužky česneku, tvrdý sýr nejlépe parmezán, mořská sůl, pepř.

Vlašské ořechy mírně opečte na suché pánvi. Omytou petrželku dejte do mixéru, přidejte očištěný česnek, vlašské ořechy, nastrouhaný sýr, špetku soli, pepře a rozmixujte na hladkou hmotu. Když to bude rozmixované přilévejte po menších dávkách petrželový olej a mixujte. Oleje přidávejte jen tolik, aby mělo toto petrželové pesto hustší konzistenci. Když bude rozmixované, tak ho uschovejte v lednici.

  • Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?
  • TIP
  • Petrželový olej kupujte v té nejvyšší kvalitě, to znamená, ať má označení panenský, lisovaný za studena a jedlý.
  • UPOZORNĚNÍ
  • Petrželový olej by neměli užívat lidé se sníženou funkcí či onemocněním ledvin (před užíváním se poraďte s lékařem).
  • Těhotné a kojící ženy by také neměly užívat tento olej.
  • Dodržujte doporučené dávkování.
Budete mít zájem:  Oční záněty se projevují i častým mrkáním

Kliknutím zvětšíte

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Z petržele se nepoužívá, pouze kořen (zelenina), ale i jeho nať. Jaké má nutriční hodnoty, kde roste, jaké části se sbírají a do jakých jídel se petrželka hodí??? Klikněte sem a dozvíte se o petrželové nati více…

10-37. Šťáva z petržele

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

 

     Syrová petrželová šťáva je jednou z nejsilnějších. Nemá se pít sama a najednou ve větším množství než 30 až 60 gramů, ale má se smíchat s dostačujícím množstvím šťávy z jiné zeleniny, například z karotky, celeru, hlávkového salátu, nebo špenátu. I potom má být její podíl, vzhledem k ostatním šťávám, malý.

     Syrová petrželová šťáva má vlastnosti, které jsou důležité pro látkovou výměnu kyslíku, k udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy.

Účinné látky v petrželi jsou v takovém vzájemném poměru, který pomáhá udržovat cévy, hlavně však kapiláry a arterioly (nejjemnější cévy) zdravé.

Je výbornou výživou pro urogenitální orgány (močové a pohlavní ústrojí) a pomáhá při kamenech v ledvinách a v močovém měchýři, jakož i při albuminurii (bílkovině v moči), zánětech a ostatních ledvinových chorobách. Používá se s úspěchem i u vodnatelnosti.

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?

     Je také účinná při chorobách očních a chorobách zrakového nervu. Kombinací petrželové šťávy s karotkovou, nebo ještě s přidáním celerové a endiviové šťávy, se může účinně léčit zraková slabost, rohovkový vřed, šedý zákal a oční záněty ve všech stádiích.

     Nepijte nikdy velké množství čisté syrové petrželové šťávy, protože svou vysokou koncentrací může zavinit nervové poruchy. Smíchaná s jinými šťávami je však velmi užitečná.

     Přísně vzato, patří petržel do skupiny bylin a odtud také pramení její silný, koncentrovaný účinek.

Užívá se s úspěchem k vyvolání menstruace, především ve spojení se šťávou z červené řepy, anebo se směsí šťáv z karotky, červené řepy a okurek.

Křeče, vyvolané menstruací, se zmírní nebo zmizí za předpokladu, že se z jídelníčku škrtne koncentrovaná potrava ze škrobů a cukrů.

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Petržel – působí kladně na naše zdraví, přináší však i určitá rizika

Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví?Petržel (zdroj: samphotostock.cz)

Silice obsažená především v plodech povzbuzují trávení, neboť dochází k vyšší sekreci trávících enzymů a k uvolňování křečí hladkého svalstva. Petržel má kladný vliv na plynatost, chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům, vše ale postupně.

Výskyt: původní domovinou petržele je oblast Středomoří. Z ní se později rozšířila do mírného pásma Evropy a Asie, ale také do Severní Ameriky.

Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi miříkovitých, tedy stejně jako další často používaná koření (např. koriandr či libeček). Petržel je dvouletou rostlinou. V prvním roce růstu vytváří přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby v kořeni. Ve druhém roce se tvoří silný kořen a objevuje se květenství.

Květy jsou hroznovité a plodem je nažka. Existuje více druhů petrželí, ovšem v Česku se pěstují především dva druhy, a to petržel obecná naťová a petržel obecná kořenová. Účinnými látkami jsou vitamíny (A, B, C či E), minerální látky jako železo, vápník, fosfor či draslík, dále flavonoidy a silici.

V listech je navíc přítomno hodně kyseliny listové.

Užitečné části: použít lze prakticky celou rostlinu, a to včetně semen.

Petržel působí kladně na trávení, vylučování i krevní oběh

Silice obsažená především v plodech povzbuzují trávení, neboť dochází k vyšší sekreci trávících enzymů a k uvolňování křečí hladkého svalstva. Petržel má kladný vliv na plynatost, chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům.

Účinná je i při zánětech prostaty. Navíc působí močopudně a může pomoci i při potížích s močovými kameny a zánětech močového ústrojí.

Kromě toho zvyšuje činnost ledvin, neboť zvyšuje průtok krve v tomto párovém orgánu, jenž slouží k odstranění nečistot právě z krve.

Petržel má tedy celkově pozitivní vliv na krevní oběh, přičemž pomáhá také tvořit červené krvinky. Vzhledem k těmto vlastnostem je rostlina rovněž doporučována při nepravidelné menstruaci, kterou pomáhá upravovat.

Mírně také snižuje krevní tlak a díky zvýšenému prokrvení pohlavních orgánů ji lze použít i jako nepříliš silné afrodiziakum. Mohlo by se tedy zdát, že je petržel ideální potravinou.

Ovšem pozor! Její konzumace je spojena s některými riziky…

[supsystic-gallery id=16]

Kontraindikace a vedlejší účinky: petržel je sice účinnou léčivkou, nicméně by ji v žádném případě neměli ve větším množství používat lidé s onemocnění ledvin a rovněž těhotné a kojící ženy. Může totiž např. vyvolat potrat, k čemuž byla dokonce v minulosti používána. V opravdu vysokých dávkách má navíc tendence způsobovat poškození jater, zánět ledvin, epilepsii či anemii.

Použití petržele v kuchyni

Petržel dodává připravovaným pokrmům poměrně specifickou chuť, díky čemuž je velmi oblíbená a hojně používaná i v naší kuchyni. Sušená rostlina je obvykla využívána k přípravě čajových, obvykle močopudných směsí.

Petrželová nať potom slouží k dochucování či zdobení polévek, omáček, salátů i mnoha dalších pokrmů. Uplatnění v kuchyni pochopitelně nachází rovněž nastrouhaný či nakrájený kořen petržele, který je např.

základem svíčkové omáčky.

Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré? / Rozhovory, články

Pod pojmem panenský olej si většina z nás představí olivový olej, který je na trhu nejběžnější a to i s různými přídomky jako např. extra virgin apod.

Jak asi víte, je honě užíván ve středomořské kuchyni a má očisťující a blahodárné účinky na lidský organismus mimo jiné proto, že obsahuje omega 3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny.

Panenských olejů je však celá řada, možná bychom jich napočítali až 30 druhů.

Co to je panenský olej?

Panenské oleje jsou olejnaté kapaliny z prvního lisování – získané pomalým lisováním za studena (do 40°C) – ze  semen, jader, klíčků semen, případně plodů rostlin, včetně bylin.

Nejvyšší kvalitu mají ty, které jsou lisovány z kvalitních plodin v ochranné atmosféře a za tmy tak, aby si zachovaly co nejvyšší účinnost.

Koncentrace účinných látek v těchto olejích je mnohonásobně vyšší než v různých macerátech či louhovaných roztocích z bylin (čajích). Tomu odpovídají i jejich účinky.

Panenské oleje nejsou určeny ani ke smažení, ani k vaření, ikdyž některé z nich jsou i pro toto vhodné.

K čemu jsou panenské oleje dobré?

Tyto oleje jsou významné pro svůj vysoký obsah omega 3, omega 6 a omega 9 nenasycených mastných kyselin, které si tělo neumí vyrobit samo, jsou velmi dobré pro zachování a zlepšení metabolismu látkové výměny –zpomalující stárnutí, pro dobrou funkci pokožky a pleti (paraolej), nervového systému (ořechový olej), krevního oběhu (meruňkový olej), lymfatického systému (pupalkový olej) a dalších systémů a orgánů lidského těla. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahují ještě spoustu dalších účinných látek jako vitamíny, minerály, stopové prvky, nebo aminokyseliny. A to podle toho, z jakých semen (klíčků, plodů) a jaké rostliny jsou získány. Záleží tedy na druhu oleje.   

Jejich význam je však ještě hlubší a širší. Všechny panenské oleje emitují, tedy vyzařují vysokou radiovitalizační energii, která je pro činnost organismu nezbytná. U běžných potravin je většinou podstatně nižší, než tělo dostávat má. 

Jak se panenské oleje užívají?

Užívání panenských olejů je velmi snadné.

Je možné užívat je na lžičku či přidat do jídel (studených i teplých – chladnoucích pod 46°C); mnohé z nich jsou vhodné i pro využití v kosmetice, k masážím, nebo potírání pleti i pokožky při různých zdravotních a kožních (dermatologických) problémech.

Budete mít zájem:  Artróza U Psů Léčba?

Účinky jednotlivých olejů jsou specifické, dle jejich složení – původu. Nejvhodnější k užívání jsou oleje jednodruhové (100%) bez jakýchkoliv konzervačních látek. Ve světě jsou vnímány jako potravina, která je vhodná k obohacení běžného jídelníčku, s celou řadou pozitivních léčebných účinků.

S jejich pomocí lze řešit běžné nemoci (rýma, kašel, nachlazení),až po ty závažné (např. kardiovaskulární onemocnění, alergie a nemoci pohybového ústrojí– tzv. „civilizační choroby“). Jsou však především určeny pro prevenci – k předcházení těmto chorobám díky péči o své zdraví, dřív než „něco“ zabolí.

Mnohé z těchto olejů jsou velmi chutné a tak jsou jako dochucovadla ve světě velmi oblíbené. Jejich přidáním do běžně připravovaného jídla můžete připravit gastronomickou lahůdku.   

Druhy panenských olejů a jejich využití

Jedním z nejznámějších olejů, vhodných pro ženy je pupalkový olej, též známý pod pojmem „ženská pilulka“. Je hodnocen, dle své účinnosti, na pomezí léku. Přesto však připomenu, co je vhodnější k použití v prvopočátku.

Přípravky, které je vhodné využít ještě před užíváním čehokoliv, a to takové, které pomohou nejdříve ze všeho zbavit organismus zátěží (nečistot), detoxikovat. Je to zejména cedrový olej a extrakt z hlívy ústřičné GLUCAMEDIC KOMPLEX.

Očištění organismu je vhodné proto, aby byl organismus schopen dobře vstřebat účinné látky.

GLUCAMEDIC KOMPLEX extrakt je přípravek získávaný řízenou extrakcí za studena, ze syrových (nesušených) plodnic hlívy ústřičné. Díky obsahu zejména 1,3 – 1,6 D beta glukanů, strukturou nejbližších lidským beta-glukanům, dochází k maximálnímu zvýšení imunity (obranyschopnosti) a jejím prostřednictvím zbavení toxinů z organismu.  

  • Cedrový olej, kromě jiného, pomáhá zbavit organismus toxinů, zejména solí a těžkých kovů.
  • Kromě psychických příčin (duchovních, bloků v podvědomí) je toto z fyziologického hlediska základ, který může vést k početí.
  • Další oleje, vhodné pro vývoj plodu – ať už v prvních dnech početí, tak i v dalších etapáchjsou:
  • již zmíněný olejpupalkový
  • koprový
  • z pšeničných klíčků
  • z černého kmínu
  • cedrový olej
  • konopný
  • paraolej
  • ořechový
  • paprikový

V období těhotenství je naopak vhodné vyvarovat se oleje lněného a petrželového.

V posledních měsících těhotenství doporučuji užívat koprový olej pro tvorbu kvalitního mateřského mléka. V době kojení novorozence nejenže je takové mateřské mléko vydatné, ale také působí pozitivně na trávicí systém miminka, což se projevuje, mimo jiné tím, že miminko „netrpí na prdíky“. Také k ošetření pleti a pokožky miminka je vhodné využít olej meruňkový a paraolej.

Oleje jsou vhodné též k užívání dětem (od 2 let) a to zejména při alergiích a potížích dýchacích cest (astma).

 V těchto situacích je velmi účinný olej z perilly čínské a olej z černého kmínu.

V průběhu vývoje dítěte je vhodné podávat cedrový olej, či olej z černého kmínu, které podporují přirozený zdravý vývoj dítěte.

Při infekčních potížích a při zánětech nejen dýchacích cest je velmi účinný grepový olej, neboť je antiparazitální – a jako čistě přírodní antibiotikum účinkuje velmi rychle a bez vedlejších účinků. A to i tam, kde syntetická antibiotika selhávají.

Je třeba připomenout, že při různých zdravotních potížích lze využít vhodný olej dle daných okolností (symptomů).

U dospívajících dívek je pak velmi účinný rakytníkový olej a grepový olej při intimních záležitostech jako jsou plísně, mykózy a záněty. Stačí aplikace na postižené místo olejem nasáknutým tampónem.

Takto lze úspěšně aplikovat i rakytníkový olej při erozi děložního čípku. Posledně uváděné možnosti jsou vhodné i pro dospělé ženy.

Zdravé panenské oleje 2.díl

Panenské oleje jsou přírodními produkty. O tom, jak se vyrábí se můžete dočíst v prvním díle seriálu Zdravé panenské oleje 1.díl, kde získáte základní informace.

Panenské oleje všeobecně nejsou určeny k tepelné přípravě, spíše k dochucování, podávat je lze dětem již od tří let. Mohou být jak součástí pokrmů, tak přímým doplňkem výživy, kdy jej podáváme v malém množství jednoduše na lžičce.

Užití je i vnější – do koupelí, k masážím, ale také k potírání bolavého místa na těle apod.

Přestože se zdravá výživa dostává krůček po krůčku i k nám, některé z méně známých druhů jsou jen těžko k sehnání. Držíme palce v pátrání – v případě, že o některý v našich končinách nesehnatelný olej chcete rozšířit svou domácnost.

Sezamový olej

Jak název napovídá, olej je lisovaný za studena ze semen sezamu. Používán je zejména v indické, čínské a japonské kuchyni. Panenský sezamový olej je pro tělo snadno vstřebatelný a stravitelný, výrazně obsaženy jsou nenasycené mastné kyseliny. Sezamový olej má protizánětlivé účinky a obsahuje vitamíny skupiny B, A, E, F i C.

Ořechový olej

Opět olej lisovaný za studena, tentokrát z kvalitních jader vlašských ořechů. Používán je po celém světě hlavně díky účinkům na nervovou soustavu. Ořechový olej posiluje paměť a podporuje vývoj buněk. Obsahuje vitamíny B, C, E, R a také bohatě zastupuje výskyt lecitinu a kyseliny listové.

Mandlový olej

Mandlový olej se díky své nepatrně nasládlé vůni používá zejména do salátů  a dresinků ve studené kuchyni. Pokrmy dokáže zjemnit, a to ve velmi malém množství, protože je velmi sytý.

Mandlový olej obsahuje minerály jako vápník, fosfor, hořčík, draslík), vitamíny A a E.

Využívá se často k masážím, zázračně působí na natažené svaly, ošetřuje suchou a popraskanou kůži, je vhodný i k léčbě akné a ekzému.

Lněný olej

Vnitřní užití lněného oleje blahodárně působí ke snižování hladiny LDL cholesterolu, zvyšuje obranyschopnost a je prevencí proti nádorovým onemocněním. Konzumace lněného oleje se nedoporučuje pouze v těhotenství.

Lněný olej používáme v množství 1 – 2 lžíce denně, zejména ve spojení s čerstvými saláty. Lněný olej skladujeme v dobře uzavíratelných nádobách a nejlépe v chladu a temnu, protože je náchylný k oxidaci.

Světlicový olej

Olej nazývaný také ‚saflorový‘ nebo ‚bodlákový‘ patří mezi nejvýživnější. Získává se ze semen světlice barvířské (rostlina podobná bodláku). Seženeme jej zejména v bio kvalitě.

Chutná velmi přírodně po oříšcích, během výroby neprochází rafinací. Užijeme jej do majonéz, omáček, salátových zálivek, ale i některých pomazánek.

Dobře chutná v kombinaci s obilninami, a to i v teplých pokrmech.

Petrželový olej

Petrželový olej se připravuje ze semen petržele lisováním zastudena a nezapře svoji chuť. Výroba patří mezi nejnáročnější, proto bývá olej z petržele dražší než ostatní druhy. Kromě bohatého obsahu minerálů a vitamínů má velmi silné léčebné účinky při onemocnění močových cest.

Koprový olej

Olej výrazně vonící po kopru je jak jinak než lisovaný za studena. Koprový olej obsahuje přes 70% nenasycených mastných kyselin a doporučuje se též v těhotenství a při kojení.

Olej z pšeničných klíčků

Obsahem výjimečný je olej lisovaný z klíčků naklíčené pšenice. Má vysoký podíl přírodního koenzymu Q10, tokoferolů sterolů, estrogenu, bílkovin a vitamínů (za zmínku stojí zejména vitamín D a E ). V kuchyni se používá všestranně. Užíváním oleje z pšeničných klíčků tělo nabudíme k činnosti, zabojujeme proti stárnutí, ochráníme imunitní systém. Doporučuje se dětem i seniorům.

Meruňkový olej

Panenský olej lisovaný za studena z jader pecek meruněk je jedním z nejmladších. Účinkuje podpůrně při léčbě nádorového onemocnění, má schopnost ovlivnit krvetvorbu (zvláště červené krvinky).

Přírodních panenských olejů je celá řada. Příště se budeme věnovat nejzajímavějším panenským olejům podrobně. Pokud marně sháníte bližší informace o některém druhu, využijte příležitosti a napište si o něj. Třeba právě váš dotaz bude inspirací pro další článek.

Foto: Pixmac.cz

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků Kadeřavá petrželka neboli kudrnka patří k základním zeleným bylinám a rozhodně by neměla chybět na žádné zahradě, balkoně či doma na okenním parapetu. Dekorativní zkadeřená nať je víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně a k dochucování teplých jídel před podáváním. Ovšem kudrnka toho umí daleko víc než jen ozdobit chlebíčky. Je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek, která nám pomáhají léčit mnohé neduhy. Petrželová nať například podporuje chuť k jídlu, posiluje imunitu, má blahodárný vliv na krevní oběh, ledviny či prostatu, a tak ji můžeme využít i jako léčivou bylinu. Co třeba zkusit detoxikační kúru na posílení imunity? Poradíme, jak naťovou kadeřavou petržel pěstovat, jaké odrůdy vybrat a co s ní dělat v kuchyni. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Petržel zahradní naťová kadeřavá (Petroseliun crispum (Mill.) Nym. Ex A.W.Hill convar vulgare (Nois) Danert ) je bohatá na minerální látky: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor aj. Významný je i obsah vitaminů E, K a hlavně vitaminu C (ve 100 g až 170 mg vitaminu C) a vitaminů skupiny B, z nichž je značný obsah vitaminu B12 ovlivňujícího spolu se železem krvetvorbu. Také obsahuje flavonoidy, silice. Petrželová nať má dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek, je skvělým antioxidantem. Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro lidi nemocné s ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na žlučník a játra. Má blahodárný vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem. Podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Kudrnka funguje jako afrodiziakum pro ženy, pomáhá zlepšovat stav pokožky, nehtů a kvalitu vlasů. Množství ovšem nepřeháníme: 2 lžíce čerstvě nakrájené kadeřavé petrželky jeden den úplně stačí.

Petržel zahradní naťová kadeřavá (Petroseliun crispum (Mill.) Nym. Ex A.W.Hill convar vulgare (Nois) Danert )

Prima recept: petrželkový detox

Do mixéru dáme 1 stonek kadeřavé petrželky, zalijeme čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu, 250 ml vody a rozmixujeme. Jako detoxikační kúru pijeme jeden týden petrželový drink ráno nalačno, pak si dva týdny dáme pauzu a pak si dáme ještě jeden petrželkový týden. Nápoj nás přirozeně pročistí a nakopne.

Kadeřavá petrželka má detoxikační a antioxidační účinky

9 pravidel pěstování kadeřavé petržele

  1. Petržel zahradní naťová kadeřavá je dvouletá rostlina, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina. První rok vytvoří kořen a bohatou dekorativní nať ke sklizni, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce.

  2. Abychom měli stálý přísun čerstvé natě, vyséváme petržel kadeřavou dvakrát ročně: na jaře pro letní a podzimní sklizeň a na podzim, abychom měli čerstvou nať během zimy a na jaře. Podobně jako pažitka se dá na podzim rychlit. Úspěšně ji můžeme také pěstovat za oknem nebo na balkoně v nádobách.

  3. Petrželka nejlépe prospívá v dobře propustné a na živiny bohaté půdě. Před výsevem zapracujeme do záhonu trochu vyzrálého kompostu.
  4. Daří se jí nejlépe na světlém nebo i částečně zastíněném místě; nemá příliš ráda přímé slunce.

  5. Semínka kadeřavé petrželky vyséváme přímo na záhon do řádků vzdálených zhruba 30 cm a přibližně 1,5 cm hluboko. Semena klíčí poměrně dlouho, většinou více než měsíc. Proces klíčení můžeme urychlit, když semínka před výsevem namočíme na na pár hodin do vlažné vody.

  6. Semínka kadeřavé petrželky vyséváme na záhon na jaře v březnu a dubnu a na podzim před příchodem mrazů v říjnu až listopadu, někdy i v prosinci, aby nevyklíčila – tahle semena vzejdou až v příštím roce brzy na jaře, kdy bychom ještě nestačili připravit záhon pro jarní výsev.

     Vegetační doba – čas od výsevu do sklizně – jarních a letních výsevů je 75–90 dní, podzimních 140–180 dní.

  7. Během klíčení záhon zavlažujeme, aby půda nevyschla a neudělal se na povrchu škraloup.

    Osivo je totiž citlivé na plynulé zásobování vláhou v průběhu klíčení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu velmi špatně vzchází. Současně s petrželkou se vyplatí vysít několik semínek ředkviček nebo salátu, které vyklíčí za 7 až 10 dnů, a tak poznáme řádek ještě před vyklíčením petrželky a můžeme záhon bezpečně okopávat a odplevelovat.

  8. Zálivku sice vyžaduje petrželka pravidelnou, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy. Ovšem petrželka žloutne i v  případě, že je moc sucho. Takže musíme zalévat přiměřeně a s citem.
  9. Než se petrželka na záhonu pořádně rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky.

    Dospělá petrželka po řezu rychle obrůstá. Stonky, které začnou vybíhat do květu hned odstřihneme.

Kadeřavá petrželka sice vyžaduje pravidelnou zálivku, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy

Prima tip: podzimní rychlení petržele kadeřavé

K rychlení v nádobách používáme vzrostlé rostliny, které vyryjeme ze záhonu. Dařit se jim bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu.

Zhruba od začátku října rostliny vybrané k rychlení opatrně vyjmeme z půdy se zemním balem, přesadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou a umístíme ve studeném pařeništi nebo chladné místnosti. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve pak je dáme do bytu.

Nať můžeme sklízet za zhruba 6 týdnů od začátku rychlení. Pro rychlení lze vysévat semínka v srpnu přímo do květináče. Pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.

Kadeřavá petrželka: k rychlení v nádobách používáme vzrostlé rostliny ze záhonu nebo pro rychlení lze vysévat v srpnu semínka přímo do květináčů

Doporučené odrůdy kadeřavé petrželky

Marunka

Odrůda naťové kadeřavé petržele typu Moskrause. Rostliny jsou nízké, hustě olistěné s polovzpřímenou, středně zelenou, silně zkadeřenou natí. Má rychlý růst natě a sklizeň je možno několikrát opakovat. Listy jsou odolné proti napadení houbovými chorobami. Marunka je vhodná pro přímou spotřebu i sušení. Celoročně je ideální na pěstování v květináči či truhlíku.

Kadeřavá petržel: odrůda Marunka

Kudrnka

Odrůdou naťové kadeřavé petržele typu Paramount (Frisé vert foncé) s tmavě zelenými, velmi silně zkadeřenými listy na středně dlouhých tlustých řapících. Nať je polovzpřímená, při dešti nepoléhá, netrpí padlím. Odrůda je vhodná k jarnímu i letnímu výsevu, rychlení i pro opakovanou sklizeň.

Kadeřavá petržel: odrůda Kudrnka

Kadeřavá

Bujně rostoucí odrůda naťové petržele dává vysoké výnosy svěží, aromatické natě. Po seříznutí velmi rychle obrůstá. Má bohatě dělený, jemně zkadeřený list, zpočátku vzpřímený, ale záhy se rozkládající do stran. Mladý list je svítivě zelený, lesklý, později tmavne a ztrácí lesk.

Kadeřavá petržel: odrůda Kadeřavá

Astra

Silně zkadeřená odrůda pro celoroční sklizeň natě pro přímý konzum, sušení i mrazení. Nať intenzivně obrůstá a sklizeň lze několikrát opakovat po 8 až 10 týdnech Vegetační doba z jarních a letních výsevů je 80 až 90 dnů, z podzimních 150 až 180 dnů.

Kadeřavá petržel: odrůda Astra

Kadeřavá petrželka v kuchyni

Dekorativní naťová kadeřavá petržel neboli kudrnka je na rozdíl od světoznámé hladkolisté petrželky víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně.

Kudrnka s méně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá, a výborně se proto hodí do salátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucené teplých pokrmů před podáváním, zejména polévek, příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy. Svěží zelená nať se dá uchovávat v lednici v plastovém sáčku, aby neuvadala.

Sáček by měl být pootevřený, aby nehnila. Petrželka takto vydrží až 5 dní. Petrželku do zásoby můžeme nasušit nebo zmrazit jako svazek v sáčku nebo pokrájenou v ledových kostkách.

Kadeřavá petržel: recept na kudrnkové pesto

Prima recept: kudrnkové pesto

Rozmixujeme 2 šálky vlašských ořechů s 1 šálkem nastrouhaného parmazánu, 6–8 stroužky česneku, 1 lžičkou soli, pak přilijeme 1 šálek olivového oleje a nakonec 4 šálky nasekané kadeřavé petrželky. Mixujeme dohladka. Pesto dáme do skleniček a uchováme v lednici nebo do sáčků po porcích a dáme zmrazit. Petrželkové pesto se hodí k těstovinám, salátům, masu i rybě.

Lenka Valjentová

Mohlo by se vám taky líbit:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector