Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Členové ASOCIACE ČESKÉHO TRADIČNÍHO OBCHODU

Pivovar Budějovický Budvar, n. p. je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Byl založen v roce 1895 pod názvem „Český akciový pivovar“ a první várku piva uvařil 7. října 1895. „Český akciový pivovar“ přímo navázal na tradici vaření piva v Českých Budějovicích, která sahá až do 13. století.

Od svého založení se „Český akciový pivovar“ orientoval na výrobu vysoce kvalitního piva, které se rychle stalo také žádaným vývozním artiklem. Již v roce 1897 získalo toto pivo zlatou medaili na výstavě ve Stuttgartu a na konci 19. století pivovar exportoval pivo například do Vídně, Terstu, Benátek, Alexandrie nebo japonského Kobe.

V roce 1930 byla pro nový typ ležáku registrována nová ochranná známka „Budvar“, která se stala synonymem piva vysoké kvality. Proto byl pivovar v roce 1936 přejmenován na „Budvar – Český akciový pivovar České Budějovice“.

Novodobá historie pivovaru se datuje do roku 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo „Budějovický Budvar, národní podnik“ jako přímého nástupce původního „Českého akciového pivovaru“. V roce 2017 uvařil Budějovický Budvar přes 1,5 miliónu hektolitrů piva a více než 60% toho objemu bylo exportováno do zahraničí.

Na celkovém vývozu piva z České republiky se Budvar podílí více než jednou pětinou. Vlajkovým produktem pivovaru je světlý ležák Budweiser Budvar, který znají lidé v 80 zemích celého světa. Vaří se osvědčenými řemeslnými postupy z nejlepších přírodních surovin – tedy žateckého hlávkového chmele, moravského sladu a čisté vody z artéských studní.

Doba zrání v ležáckém sklepě je 90 dnů. Během této doby získává ležák Budweiser Budvar celkovou chuťovou vyváženost, plnost, jemnější hořkost a harmonii. Výrobní postup i používané suroviny jsou v souladu s náročnými podmínkami pro získání Chráněného zeměpisného označení „Budějovické pivo“.

www.budejovickybudvar.cz

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Společnost CARLA spol. s r. o. je český výrobce čokolády již od roku 1992 ze Dvora Králové nad Labem. Její výrobní závod se za dvacet let své existence pružně a dynamicky rozvinul. Jeho zařízení splňuje ty nejpřísnější hygienické požadavky kladené na potravinářské výrobky.

V neposlední řadě věnuje vedení firmy pozornost tvorbě esteticky hodnotného okolí závodu, které splňuje požadavky zdravého pracovního prostředí. Nabízí širokou škálu svých hotových výrobků, ale také poskytuje široký sortiment pro průmysl a gastro jako např.: čokolády, polevy, náplně a fondán.

Používá pouze ty nejkvalitnější suroviny z různých koutů světa a dbá na vysokou jakost zpracování za použití tradičních postupů.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Nákupní aliance ČEPOS je největší sdružení velkoobchodů s nápoji a potravinami, fungující na českém nezávislém (tradičním) trhu. Od svého založení v roce 1996 se ČEPOS neustále dynamicky rozvíjí.

ČEPOS je akciovou společností ve vlastnictví regionálních velkoobchodních skladů, podnikajících v oblasti distribuce potravin a nápojů s trvanlivým charakterem s působností po celém území České republiky.

Hlavním posláním nákupní aliance ČEPOS je trvale zajistit všem svým členům – velkoobchodům s potravinářským zbožím trvanlivého charakteru – konkurenceschopné obchodní podmínky u dodavatelů na českém trhu.

Součástí ČEPOS je také první nezávislá maloobchodní síť v ČR BALA, která ve svých sítích Bala a Gastro v současnosti propojuje už více než 1600 kmenových členů po celé republice a jejich počet neustále roste. S našimi členy spolupracujeme formou franchisingu a zajišťujeme pro ně veškerou marketingovou podporu a zprostředkování obchodních podmínek.

BALA je společností s ryze českým kapitálem a ve velké míře spolupracujeme s českými dodavateli a výrobci. Pomáháme především malým prodejnám konkurovat nízkým cenám velkých společností. Pro ještě efektivnější konkurenceschopnost zákazníků v oblasti maloobchodu byly roku 2002 na trh zavedeny privátní výrobky pod značkou Česká cena. Výrobky, které nesou privátní značku Česká cena, každodenně přesvědčují nejširší spektrum zákazníků, že potravinářské výrobky mohou být nabízeny za zajímavou cenu při zachování jejich vysoké kvality.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína
Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá okolo 900 prodejen a produkuje obrat téměř 2 miliardy Kč. Historie se začala psát již před více než dvaceti lety, kdy předseda současného Družstva CBA CZ Roman Mazák, začíná se svými společníky podnikat v oblasti potravin a zakládá velkoobchod Nuget.

Téměř ve stejnou dobu dochází ke vzniku CBA v Maďarsku. V průběhu času dochází k prvním úspěchům a k rozvoji obou na sobě nezávislých částí, a to jak českého velkoobchodu Nuget, tak maďarské skupiny. Koncem devadesátých let vzniká na Moravě maloobchodní síť Foldr, která od počátku úzce spolupracuje s velkoobchodem Roman Mazák – Nuget.

V roce 2001 vstupuje Roman Mazák se společníky do sféry maloobchodu a společně zakládají společnost Folget, dnes úspěšnou skupinu vlastních prodejen. Významným milníkem v historii je pak založení skupiny AFEP v roce 2003, čili sdružení maloobchodních sítí Ardanas, Foldr, Eso Market a Partner v kooperaci s velkoobchody Ekostyl, Nuget a Zava.

O dva roky později se pak AFEP stává součástí CBA International, je novým držitelem franchisového konceptu CBA a vlastníkem master franchisy pro Českou republiku a vzniká Družstvo CBA CZ.

V průběhu následujících let pak družstvo prochází změnami členů, než v roce 2013 dospěje k současnému stavu, tedy sdružení jedné společné Maloobchodní sítě CBA a dvou velkoobchodů CBA Nuget s.r.o. a Polanských s.r.o.. K 1.4.2016 se počet členů rozšířil o obchodní družstvo Tempo Opava.

Současným cílem českého CBA je vybudovat stabilní síť kvalitních maloobchodů, čehož se snaží dosáhnout podporou maloobchodníků, investicemi do prodejen, kvalitním marketingem nebo zaváděním nových technologií a služeb. Pilířem je jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží čítajícím v současnosti již více než 120 tisíc položek.

Franchisa CBA PREMIUM nabízí majitelům prodejen podporu a rozličné výhody výměnou za dodržování franchisových pravidel. Výsledkem se stala kvalitní síť prodejen, která stojí na pevných základech a nabízí svým zákazníkům, převážně ve vesnicích, komfort velkých městských prodejen a přitom pocit příjemného domácího prostředí „jejich“ prodejny.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Družstvo ESO MARKET bylo založeno v roce 1998 jako otevřený systém pro spolupráci obchodníků v oboru zejména prodeje potravin.

V současné době sdružuje přes tři stovky provozoven samostatných podnikatelů – fyzických a právnických osob, které se nachází v krajích Hlavní město Praha, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a také Jihomoravský. Vítá však spolupráci také s obchodníky z jiných regionů.

Družstvo ESO MARKET umožňuje svým členům a smluvně spolupracujícím obchodníkům zařazeným v systému družstva dosažení výhodnějších nákupních podmínek od vybraných smluvních dodavatelů v základním i doplňkovém sortimentu. Jedná se o tzv. přímé dodávky (pekárny, uzeniny, mléčné a mrazírenské výrobky, pivo, limo apod.), ale též tzv.

těžký koloniál, v němž jsou našimi partnery širokosortimentní velkoobchody EKOSTYL CZ s.r.o. a VO KUBÍK a.s. Samozřejmostí je možnost využití různých forem podpory prodeje, ať již v letákových a mimoletákových akcích nebo dlouhodobých promocích na vybraný sortiment a mnoho dalších výhod.

Základní podmínkou pro přijetí do maloobchodní sítě ESO MARKET je především chuť spolupracovat, bonita firmy, dobrá platební morálka, vzhled provozovny odpovídající současným trendům tradičního obchodu a ochota a schopnost naplňovat společně dohodnuté zásady Družstva ESO MARKET.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Síť prodejen ENAPO je výhradně českého původu. V roce 2018 oslaví ENAPO 20 let od svého založení. Prodejny se nachází po celé České republice v tradičních lokalitách. Jsou tak vždy nablízku zákazníkům se sortimentem kvalitních a čerstvých výrobků každodenní potřeby, příjemnými a pohodlnými nákupy.

Budete mít zájem:  Jak používat tuky v kuchyni

Hlavní předností prodejen ENAPO je nabídka rozmanitých druhů pečiva, uzenářských a mléčných výrobků, lahůdek a salátů z produkce tradičních regionálních dodavatelů, které dostanete v té nejlepší čerstvosti a kvalitě. Pestrost sortimentu je další výraznou hodnotou nabídky ENAPO.

Naši zákazníci u nás naleznou opravdu široký výběr známých a oblíbených výrobků a značek ze všech nejčastěji preferovaných skupin potravin. Zákazníky navíc odměňuje vždy něčím výjimečným – zajímavými dárky a odměnami za pravidelné nákupy. Usiluje o rozvíjení přátelského vztahu se zákazníky, založeném na čestnosti a důvěře.

Denně čerstvý sortiment potravin té nejlepší kvality, českého původu a od známých regionálních dodavatelů to je jednoznačnou předností prodejen ENAPO, kterou máme pro vás, naše zákazníky. ENAPO má také vlastní značkový sortiment.

Pod značkou výrobků AVE najdete široký sortiment výrobků ze skupin potraviny, drogerie a potraviny pro zvířata, z nichž většina pochází z produkce českých výrobců. Tyto výrobky spojují v sobě výhodný poměr kvality a atraktivní ceny.

Značku Exclusive of Nature ocení především náročnější zákazníci, kteří hledají výjimečné výrobky. Nová značka Ríša představuje sortiment výrobků určených především dětem, jak jejich skladbou, tak i obalovým designem. Značka Delegát nabízí pivo světlé výčepní a světlý ležák.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Karlova pekárna je společnost působící na trhu od roku 1990, kdy byl na „zelené louce“ postaven první výrobní provoz v Židlochovicích. V roce 1994 společnost privatizovala okresní pekárnu v Tišnově, kde je již tradiční výroba pekařských výrobků.

V roce 2005 společnost otevřela výrobu studené kuchyně v Měníně, čímž dochází ke zhodnocování kvalitních pekařských výrobků ze stávajících provozů. Dalším krokem k rozšíření nabízeného sortimentu bylo zahájení výroby cukrářských výrobků a v neposlední řadě také BIO výrobků v Břeclavi.

Sortiment vyráběných produktů je značně rozsáhlý. Společnost Karlova pekárna se rozhodla již v prvopočátku jít cestou vybudování sítě vlastních prodejen. Počet prodejen již přesáhl hodnotu 30, mimo jiné zásluhou unikátního sortimentu pečiva vyráběného pouze pro tyto prodejny.

Dodávky výrobků jsou zajištěny 7 dní v týdnu, dle přání zákazníka i několikrát denně. Každý zákazník má přiděleného obchodního zástupce, který se mu plně věnuje 24 hod. denně. Ve spolupráci se smluvními přepravci je Karlova pekárna schopna zajistit zásobování sítě prodejen v celé České republice.

Pro převážnou část jihomoravského kraje nabízí Karlova pekárna odpolední ambulantní závoz (včetně sobot a nedělí), pro který je držena dostatečná rezerva pečiva na pekárně.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Společnost Kofola ČeskoSlovensko je jeden z nejvýznamnějších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů.. Působí na několika evropských trzích a zaměstnává přes 2 100 lidí.

Do produktového portfolia společnosti v ČeskoSlovensku patří tradiční kolový nápoj s originální recepturou Kofola, pramenitá voda Rajec, řada sirupů Jupí, hroznový nápoj Vinea, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex a další tradiční československé značky Chito, Top Topic a Citro Cola.

V licenci vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. V únoru roku 2013 se Kofola stala výhradním distributorem značek Evian a Badoit pro Českou a Slovenskou republiku a v říjnu 2013 oficiálním distributorem tradiční minerální vody z léčivého zdroje Vincentka pro české maloobchody a gastronomii.

Od začátku roku 2015 Kofola exkluzivně distribuuje v České republice a na Slovensku produkty společnosti Rauch. Do skupiny Kofola patří i síť UGO, která v ČeskoSlovensku provozuje 81 UGO FRESHBARŮ a SALATERIÍ.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Maloobchodní síť BRNĚNKA, spol. s r.o. vznikla v červenci 1997, kdy bylo v síti sdruženo 23 prodejen, nacházejících se především na území Brna. První prodejna Brněnky však byla otevřena již v létě 1992, a to na Slovinské, kde je dodnes.

Cílem sdružení bylo sjednocení nákupní síly a udržení si vlastní konkurenceschopnosti, především vůči vlně nově příchozích zahraničních řetězců. Jednalo se o sjednocení se v systému a metodách maloobchodního prodeje, v obchodních přístupech, letákových akcích, image, reklamě, propagaci, apod.

Základem bylo pravidelné setkávání členů sítě, jejich vzájemná komunikace a pomoc v řešení těch nejpodstatnějších problémů. Tato síť je koncipována jako regionální franchisový systém. Hlavním cílem je vylepšit vyjednávací pozice vůči dodavatelům zboží a udržení konkurenceschopnosti členských prodejen potravin za účelem spokojenosti zákazníků.

Síť má také jednotný vnitřní a vnější design, společné letákové akce, společnou obchodní politiku, atd. Na počátku bylo v síti pouze 23 prodejen. Roku 2000 počet vzrostl na 70 prodejen, velký nárůst byl v roce 2003, kdy síť sdružovala 148 prodejen. Dalším skokem byl rok 2006, kdy se zapojilo 211 prodejen. V roce 2015 máme 237 prodejen.

BRNĚNKA má vlastní velkoobchodní sklad potravin a drogerie RAPO BRNO s.r.o. se sídlem v Tišnově, který zásobuje prodejny MS BRNĚNKA, ale i další své zákazníky. MS BRNĚNKA získala v roce 2007 ocenění Zlatý dukát, který se uděluje za kvalitu a mimořádný přínos pro obchod. Také pro roky 2007 – 2015 získala ocenění BRNO TOP 100.

V roce 2009 jí byla udělena NÁRODNÍ CENA KVALITY. MS BRNĚNKA pokrývá cca 80 % brněnského nezávislého trhu s potravinami. Zaměřuje se zejména na podporu regionálních výrobců, jako např. pekárny Hepek, Balabán, Karlova pekárna, masokombinát Steinhauser, Hadač a Zapletal, mlékárna Olešnice a mnoho dalších.

Farmářský trh Rajská zahrada získal nového dodavatele vína

Maloobchodní síť PARTNER patří mezi nejstarší sítě na českém potravinářském trhu. V současné době sdružuje přes 800 prodejen s potravinami různého typu a velikosti na území celé ČR. Jejím hlavním posláním je podpora nezávislých prodejen tradičního trhu a posilování jejich konkurenceschopnosti.

Společnost se při své činnosti zaměřuje na spolupráci s osvědčenými dodavateli, podporu tradičních značek a posilování prodeje v místě bydliště konečného spotřebitele. Členské prodejny organizuje a řídí společnost MO PARTNER a.s., která je centrálou sítě se sídlem v Olomouci.

Centrála pro své členy vyjednává obchodní podmínky u širokého spektra celorepublikových i regionálních smluvních dodavatelů v rámci přímých dodávek mléčných výrobků, pekařských výrobků, uzenin, alko i nealko nápojů, mražených produktů, ovoce a zeleniny.

Smluvním partnerem pro distribuci koloniálního zboží je VO ALIMPEX FOOD a.s. Centrála MO PARTNER a.s. realizuje marketingovou podporu prodeje (např. pravidelné letákové akce, mimoletákové akce, spotřebitelské soutěže, jednotnou vizualizaci prodejen apod.).

Samozřejmostí je interní informační systém pro prodejny sítě a přímá podpora prostřednictvím osobních návštěv obchodních poradců.

Podcast

Anna Hudská a její komunitní chov slepic

Feb 12, 2021

Chcete chovat slepice, ale nemáte zahradu ani dostatek času? Zkuste se spojit se sousedy a založte komunitní chov slepic. Budete mít vlastní vajíčka a jako bonus poznáte lidi z okolí. Podle Aničky Hudské totiž spolupráce  sbližuje víc než cokoliv jiného.

Šéfkuchař na ucho: Pavel Býček a jeho omáčková masterclass

Jan 13, 2021

Ne řízek. Ne vepřo knedlo. Ale české omáčky jsou dost možná naším nejautentičtějším pokrmem. Bublají nám v krvi a jsou tu s námi tisíc let, i když se o ně dělíme se Slovany.

Jak vaší domácí omáčkovu kolekci vytáhnout na špičku, vysvětlí Pavel Býček z Eatery (a vy už pak asi nikdy nebudete rajskou, koprovkou ani svíčkovou vařit jako dřív).

Dozvíte se: jak to vlastně s omáčkami je, jaktože kuchař profesionál připravuje doma omáčku dvakrát tak dlouho než jeho holka (ale spíš ještě déle) a proč se naše omáčky zas tak moc neliší od francouzských, i když se to traduje.

Jak uvařit rajskou bez kopců cukru, aby pořád chutnala jako od mámy a proč se dřív do omáček dávaly „tlučené“ kosti. Z jakého důvodu  v Eatery vyndávají kopr z koprovky a jak se u nich dělá „historická“ omáčka z podmáslí a kvásku. A nakonec pohlazení: bílá česneková omáčka na uzené s knedlíkem Pavlovy valašské babičky.

Budete mít zájem:  Práce v těhotenství – co ano a co ne?

Šéfkuchař na ucho: 1 pečeně nebo 10 jídel z husy?

Nov 4, 2020

Husu můžeme buď upéct vcelku (a připravit se na to, že část tak nutně skončí suchá), anebo rozporcovat a dát každému kusu péči, kterou potřebuje.

Druhá možnost je nejenom chutnější, ale i ekonomičtější: místo jediného jídla budete mít hned několik! Jde o starý osvědčený způsob, jak husu zpracovat a my ho v tomto díle podcastu zkusíme oživit . Pomůže nám šéfkuchař Esky Martin Štangl a vysvětlí podrobně, jak to udělat.

Probereme bejlík, prsa odleželá na seně, kaldoun, husí rilette, křupavou kůži s pošírovaným vajíčkem, husí jelítka, srdíčka na toastu, kynuté buchty s husím masem, plněný krk na a samozřejmě konfitovaná stehna.

Zamyslíme se nad tím, jestli bychom tohle nenáročné přítulné zvíře neměli chovat na zahradě, případně jaké plemeno a shodneme se, že dřív nebo později to uděláme! Tak ať vás tento díl Potravin v kuchyni provází… na Martina i po něm.

Uďák: jak chutná jídlo z peletového grilu. Na exkurzi u Matouše Petráně, spolumajtele hamburgerové restaurace Dish

Oct 22, 2020

S peletovými grily k nám přichází kultura amerického BBQ. Má cenu si smoker s grilem kupovat? V čem je nedostižný a v čem naopak nikdy nenahradí klasický gril na dřevěné uhlí? Zjistit to jsem jela k Matoušovi na chatu do Posázaví, kde jeden ze dvou grilů má.

Než se v něm udělalo maso, probrali jsme fungování uďáku,  Matoušovu oblíbenou “reverzní metodu” přípravy steaků, ale taky jeho rodinu, která je po generace gastronomická. A taky budoucnost hamburgerů, které přišly jako móda, ale zůstávají s námi vlastně na stálo.

  ★ Peletové grily Yoder, Traeger
★ Reverzní medoda přípravy masa
★ Montreálské koření 

★ Restaurace Dish v Belgické a Římské v Praze. 

Šéfkuchař na ucho: Martin Štangl vaří zvěřinu – nejdostupnější etické maso

Sep 24, 2020

Cena zvěřiny letos rekordně klesla. Svého lokálního dodavatele navíc najdete snadno díky aktivitě Lesů ČR, která se jmenuje www.zlesanastul.cz. A to jsou další dobré důvody osvojit si přípravu masa zvířat z volné přírody.

Taky proto, že: dobře žijí, krmí se tím nejlepším, nezažijí stres jatek a nepředstavují pro planetu zátěž v podobě masové produkce krmiva.

Kdy jindy to zkusit než právě teď? S Martinem Štanglem z Esky ve sluchátkách si můžete rozšířit svoje kuchařské dovednosti a možnosti.

Jak neplýtvat jídlem? Naučí nás kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni

Sep 3, 2020

Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni je pro mě knižní (kuchařkovou) senzací roku 2020. Učí nás nejen neplýtvat a vařit objevně a efektivně, ale posunuje naše vnímání toho, co je ještě dobrá surovina na vaření a co už patří do koše (posunuje jej směrem z koše do kuchyně?).

 Zuzka Štěpničková a Bára Kebová, které knihu napsaly, jsou hostem tohoto dílu podcastu Potraviny.  Poví vám, jak získaly předmluvu od kuchařské celebrity Massima Bottury, jak vznikal recept na knedlíkový gratin a jak pomáhají měnit svět s organizací Zachraň jídlo.

Přidají svoje nejoblíbenější “zachraňovací” recepty a to by v tom byl čert, aby se nepovedlo odlehčit vašemu koši a peněžence!

Honza Čulík o tom, jak vybudovat gastrokomunitu

Jun 17, 2020

S Honzou Čulíkem z táborského Thiru o tom, jak vybudovat gastrokomunitu. Jak fungují v jídle komunity, které si pomáhají? Jedna z nejstarších dovedností člověka: družit se a podporovat se vrací do středu zájmu.

Bez vzájemného propojení se totiž neposune dál nejen naše město, krajina, ulice, pracovní obor, sportovní družstvo, ale hlavně: ani my sami.

Jak spojovat – to ví Honza Čulík, který v jižních Čechách vdechl život komunitě lokálních farmářů, sdružení Jíme jih a už vymýšlí, kam Táborsko, potažmo jižní Čechy posunout dál.

Poslechněte si tento díl – Honzův pohled na svět vám může vnuknout nejeden nápad, jak vylepšit třeba právě váš soukromý vesmír. Odpoví taky na otázky: musím být nutně společenský člověk, abych mohla spolu s ostatními měnit svět?, je leader komunity zároveň ten, kdo jí organizuje?, jak vypadá úspěšná spolupráce?, a další.

Se City Shamanem Daliborem Chytilem o rostlinných doplňcích

May 28, 2020

Dalibor Chytil je fytoterapeut neboli bylinkář a říká si City Shaman.

Do Potravin jsem ho pozvala, protože nabídka rostlinných doplňků stravy je v poslední době obrovská a my tak nevíme, co dřív zkusit: čínský kordyceps, peruánskou macu, ayurvédskou ashwagandhu nebo spíš sibiřskou čagu? Díky těmto bylinkám a houbám máme nové možnosti rozšířit biologickou kapacitu našeho organismu. Víme ale, která rostlina je správná zrovna pro nás? Dalibor je vzděláním chemik, takže čekejte férové info, žádné čáry máry.

Na farmářském trhu s Lucií Kohoutovou

May 16, 2020

S1 E13 Na farmářském trhu s Lucií Kohoutovou V tomto díle podcastu pořádně propereme farmářské trhy. V čem by se mohly dál rozvíjet a proč? Jaké trendy a inspirace si můžeme osvojit z trhů v zahraničí?  Mluvila jsem o tom s Lucií Kohoutovou, milovnicí jídla, naturálního vína a architerktury (zvlášť té brutalistické).

Lucie organizuje akci zvanou Food Camp, věnovanou fascinujímu propojení měst s gastronomií. Poslechněte si tento díl podcastu, zvlášť jste-li zákazníky trhů. Zjistíte, kolik vrstev významu farmářský trh má a budete vědět, co můžeme chtít po jejich organizátorech nebo městské samosprávě.

Protože trh, to je magické místo, které spojuje.

Chytré vaření v karanténě

Apr 1, 2020

Tři osobnosti gastrosvěta sdílí svůj recept na jídlo v čase nouzových opatření: úsporný, chytrý, z trvanlivých potravin (ano, teď mají výjimku). Recept co zasytí, ale nezaplácne (s pohybem to teď není nic moc).

  Darina Sieglová z Apetitu, Klára Donathová z Dojedeno.cz  a Lukáš Hejlík za Gastromapu řekli Potravinám nejen to, ale přidali i svoje tipy, jak si vzít z krize to lepší, co nabízí.

Poslechněte si, jak dělají fazole na víně, rizoto z červené řepy, svíčkovou bez svíčkové a lahůdkové brambory s tvarohem.          

Tipy od Darinky na vaření s Instagramem

★ vaření v reálném čase se sledujícími dělá @jirkahilgart ★ cukrář z Le Bernardinu je @thomasjraquel ★ šéfkuchař z Dubaje je @gregoire.ossiano z restaurace @ossianodubai ★ londýnská pekárna, kam „musí“ každý pro koblihy je @breadaheadbakery ★

Šéfkuchař Tom Reisinger: Naučte se sbírat volně rostoucí byliny a vařit s nimi

Mar 18, 2020

Naše příroda je plná rostlin, které se dají snadno přidávat třeba i do jídel, které už doma připravujete. Tomáš vás provede základními druhy, vy si je můžete sami najít a trhat. Byla by škoda znát jen medvědí česnek! Je to čerstvé, je to sezónní, je to lokální, rozmanité a zadarmo.

★ Byliny k jídlu zjara: ptačinec žabinec, kokoška pastuší tobolka, česnek podivný, česnek medvědí, popenec, rozrazil, bršlice husí noha. ★ Sbíráme pro výraznější aroma: mateřídouška, mařinka vonná, šťavel, štovík. ★

Budete mít zájem:  Nedostatečnost Žlutého Tělíska Příznaky?

★ Tradiční české byliny: puškvorec (do perníku), lebeda (jako špenát), orobinec (placky), lipnice. ★ Řecké vlito na slaný koláč pita se česky jmenuje amarant neboli laskavec. ★ Tomášův oblíbený vídeňský podnik www.bruder.xyz. ★

4 NEJ (jídla) Zuzky Klingrové

Mar 5, 2020

Zuzka Klingrová je (mojí) učitelkou jógy a autorkou úspěšné knihy Jóga po celý rok. Mluvily jsme o jídle, protože o něm je knížka z velké části. Zuzka je také prvním hostem nové série Potravin, a tím jsou 4 NEJ jídla.

Nejlepší jídlo z dětství, nejčastější jídlo, které jíš, nejlepší jídlo, které jsi kdy jedla a poslední jídlo tvého života, kdyby jsi si ho mohla přát. Tyhle čtyři totiž prozradí o člověku často víc než cokoliv jiného.

Inspirativní poslech!

Poklad v muzeu: co odkryla velká národní sbírka starých receptářů a kuchařek?

Feb 27, 2020

Před dvěma lety vyhlásilo Národní zemědělské muzeum velkou národní sbírku. Cílem bylo najít zapomenutá česká jídla a zmapovat lépe historii naší kuchyně. Byl nejvyšší čas to udělat – dřív než se starší generací odejdou i poslední důkazy. Muzeum zaplavili lidé svými dary. Chcete vědět, co kurátoři objevili? Já byla hodně zvědavá, a proto jsem se vydala na sbírku podívat.

Čekala mě spousta lidských příběhů, německé kuchařky psané švabachem (i to je součást naší minulosti), raná vydání Magdaleny Dobromily, úplně nové zprávy o tehdy progresivní práci autorky kuchařek Marie Úlehlové Tilschové nebo recept na nápoj proti choleře z koncentračního tábora v Terezíně.

To nejzajímavější se dozvíte z rozhovoru s Jitkou Sobotkovou, kurátorkou podsbírky Gastronomie. 

Houbařit se dá i v zimě. Lekce zimního houbaření s mykologem Petrem Součkem

Jan 31, 2020

Houbařit v zimě je snadnější, než by se mohlo zdát. Mykolog Petr Souček vám prozradí praktické tipy jak se to naučit. I v mrazech totiž “rostou“ a vy si tak můžete odnést z lesa houby do polévky nebo dokonce na smaženici! Prostě skoro jako v létě.

Zjistíte, proč je atlas tak trochu “na houby”, že houbaření může být docela společenská aktivita nebo třeba jaká aplikace vám pomůže nezabloudit. Samozřejmě, že nabídka lesa se  v zimě a v létě liší. Kdo ale ví co hledá a kde, ten najde. A to se v Potravinách dozvíte.

Tento díl je tak nabitý informacemi, že jsem všechno důležité shrnula do poznámek, abyste se k nim mohli v budoucnu kdykoliv vrátit a nemuseli hledat v záznamu. Najdete je na konci tohoto textu.  Hned po dotočení podcastu jsme vyrazili do lesa a nasbírali několik druhů hub. Uvařila jsem z nich houbové rizoto s jedlými kaštany a polévku.

Bylo to perfektní a srovnatelné s letními kousky! Přeju vám hodně zábavy při osvojování nové dovednosti – radost v kuchyni je jen jedna z mnoha věcí, kterou vám to přinese.

★ Jedlé zimní houby: -podzim/zima: šťavnatka pomrazka, šťavnatka modřínová, čirůvka dvoubarvá a čirůvka fialová, -zima: penízovka sametonohá, hlíva ústřičná, boltcovitka bezová – jidášovo ucho, pařezník pozdní, opeňka měnlivá, třepenitka maková  ★Jedovaté zimní houby: třepenitka svazčitá, čepičatka jehličnanová (zaměnitelná za opeňku měnlivou), hlinák červenající (zaměnitelný za choroš), strmělka přehrnutá 

★ Modrý Mauricius houbařů – masečník kulovitý ★ Houba, která se z jedlých přesunula mezi jedovaté: čechratka podvinutá  ★ Aplikace na chození lesem bez bloudění: Sports Track ★ Červený seznam je na  https://portal.nature.cz/publik_syst/files/RL_hub.pdf

Výroční, bezplastové i s novým provozovatelem. Takové jsou letošní farmářské trhy v Praze

Od pondělí můžete navštívit trhy na náměstí Republiky a v nejbližších dnech si budou moci lidé koupit čerstvé produkty také na Černém Mostě, Rajské zahradě a na Spořilově. Na Andělu začnou v sobotu velikonoční trhy, které budou v provozu až do 22. dubna. Teprve o několik dní později zde odstartují ty farmářské.

Na Kubánské náměstí se po osmi letech vrací původní provozovatel trhů, konkrétně spolek Archetyp. „Od staronového provozovatele farmářských trhů si slibujeme hlavně jejich oživení a pestrost nabízených produktů.

Chceme, aby se vrátila oblíbenost trhů na Kubáni mezi místní lidi,“ uvedla místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková. Místostarosta pro kulturu David Kašpar chce, aby byly trhy i prostorem pro setkání, odpočinek a trávení volného času.

„Jsme proto rádi, že nový provozovatel bude na trzích pořádat zajímavé akce a bude také dbát na ekologii a kvalitu nabízených potravin,“ uvedl David Kašpar.

Na Vítězném náměstí už podesátéFarmářské trhy na „kulaťáku“ se letos konají podesáté.

„K desátému výročí zahájení prvních velkých farmářských trhů v Praze připravujeme refrešovaný koncept farmářských trhů s důrazem na představení českých regionálních potravin a jejich dodavatelů, ekologii a vzdělávání dětských návštěvníků v našem projektu Malý farmář,“ říká jedna z organizátorek trhů na Vítězném náměstí Andrea Vodňanská.

Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad mají letos novinku, budou totiž zcela bez plastů. Výrobky se budou prodávat ve stoprocentně rozložitelných taškách z kukuřičného škrobu. Místo plastových kelímků budou k dispozici bio kelímky a také zálohované, které je možné opětovně používat.

Desátou sezonu oslavují také na náplavce. „V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce.

A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu.

Náplavku jsme si vybrali, protože umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky,“ vzpomínala Šárka Sedláčková, spoluorganizátorka trhu.

Ekologické trhyNa Rašínově nábřeží také budou bojovat proti plastu. Loni zavedli vratné kelímky na studené nápoje. Od března pokračuje tržiště s kelímky na teplé nápoje v systému Otoč kelímek, který mohou zákazníci vrátit i v jakékoliv zapojené kavárně.

Pivo, víno a nealko se čepuje do skla, do vratných, zálohovaných kelímků anebo do nádob, které si zákazníci přinesou. Občerstvení bude servírováno pouze na nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do vlastních krabiček zákazníků.

V průběhu sezony chtějí organizátoři zahájit prodej v papíru, kterým nahradí plastové sáčky. 

Kde můžete navštívit farmářské trhy v Praze

  • Praha 1
  • Kde: náměstí Republiky
  • Kdy: každý všední den od 9 do 18 hodin
  • Praha 2
  • Kde: náplavka, Rašínovo nábřeží
  • Kdy: každou sobotu od 8 do 14 hodin
  • Praha 3
  • Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad
  • Kdy: od středy do pátku od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin
  • Praha 4
  • Kde: před OC Arkády Pankrác
  • Kdy: každou středu od 8 do 18 hodin
  • Kde: Modřany, Sofijské náměstí
  • Kdy: každý všední den od 8 do 18 hodin
  • Kde: Spořilov, Roztylské náměstí
  • Kdy: každou sobotu od 8 do 14 hodin
  • Praha 5
  • Kde: pěší zóna Anděl

Kdy: každý pátek od 7 do 19 hodin (až od 26. 4.)

  1. Praha 6
  2. Kde: Vítězné náměstí
  3. Kdy: každou sobotu od 8 do 14 hodin
  4. Praha 7
  5. Kde: Řezáčovo náměstí

Kdy: každou sobotu od 8.30 do 14 hodin (nebudou 30. 3. a 27. 4.)

  • Kde: Výstaviště Holešovice
  • Kdy: každý pátek, sobotu a neděli po dobu trvání matějské pouti
  • Praha 9
  • Kde: Černý Most
  • Kdy: každý pátek od 10 do 19 hodin
  • Kde: Rajská zahrada
  • Kdy: každou středu od 10 do 19 hodin
  • Praha 10 
  • Kde: Kubánské náměstí
  • Kdy: každé úterý a čtvrtek od 9 do 18 hodin, každou sobotu od 9 do 14 hodin

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector