Jak zbavit muže většího břicha?

Jíte zdravě, makáte ve fitku až do úmoru, všechno jde dolů, jen to proklaté bříško je pořád vypouklé a vy vypadáte jako těsně před porodem? A po jídle se to ještě zhoršuje? Chyba může být tam, kde by vás ji ani nenapadlo hledat.

Jak zbavit muže většího břicha?

Většina lidí má rezervy v jídelníčku

???? Video kurz zdarma – upravte jídelníček na zdravější

Když má člověk nadváhu, tak se obvykle nediví, že má k pořádnému tělu i pořádné břicho. Pokud se ale stravuje zdravě a navíc ještě cvičí, nepěkně vypouklé bříško ho rozladí. „Problém bývá v definici zdravého stravování.

Mnoho z nás má tu zkušenost, že jsme snídali jogurt s corn flakes, obědvali saláty, cvičili, pili kávu s mlékem, večeřeli saláty a pořád jsme nemohli to břicho vysportovat. A stačilo chytře změnit jídelníček a břicho bylo pryč,“ říká Eva Cikrytová z Jíme Jinak.

„Ale i lidé, kteří se stravují podobně jako my, dělají někdy chyby, které vedou k nadýmání,“ dodává. Co jsou tedy nejčastější příčiny nafouklého nebo výkaly ucpaného břicha?

U běžných strávníků jsou to potraviny, které zahleňují a zanáší střevo:

  • polotovary, průmyslově zpracované výrobky
  • slazené nápoje a sladkosti
  • pečivo a moučné výrobky
  • nadbytek mléka a mléčných výrobků
  • nadbytek masa a uzenin

U těch, kdo se stravují zdravě jsou často na vině nevhodné kombinace, množství stravy nebo nevhodné návyky:

  • nadbytek syrové zeleniny nebo ovoce
  • kombinace obilí a ovoce (typicky kaše na sladko místo jídla nebo příliš mnoho „zdravých“ dezertů z obilí a ovoce)
  • velké množství luštěnin (pozor na správně uvařené luštěniny) a nedostatek tepelně upravené zeleniny k nim
  • přejídání s tím, že je to přece zdravé a po tom se neztloustne
  • neustálé uždibování a málo času na dostatečné strávení předchozího jídla
  • jídlo za pochodu a jídlo na noc

U začátečníků při přechodu na celozrnnou stravu to může být také dočasný, avšak nepříjemný vedlejší účinek detoxikace organismu.

U velkého množství lidí se také může jednat o intolerance určité potraviny nebo celiakii, což je další z příčin nadmutého bříška u lidí, kteří se jinak stravují zdravě. Nejčastěji bývá na vině lepek (pšenice, ječmen, žito, příp.

oves), laktóza (mléčné výrobky) a vejce. Může se ale vyskytnout i alergie na jablka, sóju, ořechy nebo mrkev.

Co s tím?

Pokud se stravujete běžně, vyřaďte veškeré nevhodné potraviny a zaměřte se na skutečné a přírodní jídlo.

Do stravy zařaďte komplexní sacharidy (celozrnné obiloviny), rostlinné bílkoviny (luštěniny), dostatek různě upravené zeleniny a ovoce, semínka, ořechy a řasy.

Díky převážně rostlinnému jídelníčku plnému čerstvých a přírodních potravin získá vaše tělo všechny důležité živiny a nebude mít potřebu si ukládat tuk a střeva i další orgány se pročistí a všechny usazeniny i nahromaděná stolice odejdou pryč.

Pokud se stravujete dlouhou dobu dobře a netýkají se vás ani body uvedené jako chyby u těch, kdo se stravují zdravě, vyzkoušejte bezlepkovou dietu a připravujte si alespoň týden recepty bez lepku. Pozorujte, jestli se bříško mění. Nebo se nechte otestovat na nejčastější alergeny, ať víte, na čem jste a zbytečně se netrápíte.

Než ale vyrazíte na alergologii, přečtěte si další čtyři nejčastější příčiny, které nám dělají vypouklá bříška.

Jak zbavit muže většího břicha?

Vlevo správný postoj a vpravo hyperlordóza

Nafouklé břicho i faldíky: Jak se jich jednou provždy zbavit?

Články odjinud

Heidi Janků tři roky po smrti Ivo Pavlíka: Celý …

„Nikdy jsem se ho nezeptala, jestli mi byl nevěrný, ani před smrtí. Pro mě bylo důležité, že náš …

Těžký život Hany Hegerové: Peníze Karla Gotta ji …

Fenomenální šansoniérka by letos oslavila 90 let. Její život byl plný kotrmelců a kromě vězení …

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. …

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou …

Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. …

Nejmilovanější recept Hany Hegerové: …

Tento recept na dobře propečenou šťavnatou krkovičku na černém pivě je spojován se známou českou …

Rodičovská dovolená 2021: Vše, co o ní …

Připravili jsme pro vás kompletní přehled, ve kterém se dozvíte, jak podat žádost o rodičovský …

Největší galerie porodních fotek, jakou jste …

Někdo se na to nedívá rád, ale pro spoustu rodičů je to dojemné připomenutí chvil, kdy na svět …

Horoskop na tento týden: Komu docházejí síly a …

Jsme v druhé půlce března. Jaro klepe na dveře. Jak to půjde dál, jak se vám bude dařit? Podívejte …

Nafouklé břicho | Příčiny a jak se ho zbavit

Nafouklé břicho je jedním z nejčastějších symptomů gastrointestinálních obtíží na světě.

Nafouklé břicho není jednoduché popsat. Pacienti uvádějí, že mají pocit, jako kdyby měli „v břiše kámen“, což je způsobeno buď zvýšeným množstvím plynů v gastrointestinálním traktu nebo pocitem přílišného napětí v břiše.

Je však třeba uvést, že nafouklé břicho je obvykle subjektivní pocit, který nemusí být objektivně potvrzen množstvím střevních plynů nebo zvětšeným obvodem břicha. Když někdo tvrdí, že se cítí nafouknutý, může a nemusí zpozorovat větší obvod břicha.

Nafouknutí je symptom a větší objem břicha je viditelný příznak, otok a pocit těsné kůže nebo oděvu v kombinaci s nepříjemnými pocity. Viditelnou změnu obvodu pasu nazýváme distenze, vyznačuje se roztažením břišní stěny.

Rozlišujeme i třetí symptom s podobnými obtížemi – nadýmání. Nadýmání je časté uvolňování střevních plynů (uvádí se většinou více než 20x denně). Jako obzvláště nepříjemné ho vnímáme, když ho doprovázejí symptomy jako nafouklé břicho a distenze.

Samotné nadýmání spočívá v narušení střevní motility, což může ve srovnání s většinou zdravých lidí souviset s nadměrnými nebo přecitlivělými gastrointestinálními nervy. Jedná se o oblast tzv. funkčních gastrointestinálních poruch.

Plyny jsou přirozenou součástí střev. Nejčastěji mají původ ve vzduchu, který polkneme během jídla nebo mluvení. Druhou příčinou je fermentace potravin bakteriemi ve střevech. Tlusté střevo je po fyziologické stránce největší zásobárnou bakterií v gastrointestinálním traktu.

Spolknutý vzduch obsahuje převážně dusík a kyslík. Plyny z bakteriálního metabolismu mají pestřejší složení. Obsahují oxid uhličitý, metan a vodík nebo sirovodík, který je zodpovědný za charakteristický nepříjemný zápach, a další látky se sírou.

Množství a druh plynů z fermentace závisí na typu zkonzumované potravy a složení střevní mikroflóry (počtu a pestrosti druhů a kmenů bakterií žijících ve střevech).

Část střevních plynů se vstřebává do krve a vylučuje při vydechování a zbytek se uvolňuje vypouštěním.

Ve střevech je přibližně 200 ml plynů a celkový denní objem vyloučených plynů může dosáhnout až 600 ml. Zdravý člověk uvolňuje plyny až 20x denně.

Zvýšené množství plynů může být způsobeno:

  • nadměrným polykáním vzduchu, např. při kouření, žvýkání žvýkačky nebo mluvení během jídla,
  • konzumací potravin, které podporují tvorbu plynů (fazole a jiné luštěniny),
  • pitím šumivých nápojů,
  • narušeným trávením a vstřebáváním v tenkém střevě, v jehož důsledku se do tlustého střeva dostane více látek a tráveniny a dochází tam k jejich fermentaci (např. laktázový deficit, malabsorpce fruktózy),
  • zpomaleným průchodem tráveniny gastrointestinálním traktem v důsledku organických nebo funkčních poruch,
  • přemnožením bakterií v tenkém střevě (v porovnání s tlustým střevem bývá tenké střevo obvykle relativně sterilní).

Samotné nafouklé břicho lékaři obecně nediagnostikují, protože neexistují přesné metody pro posouzení tohoto problému. Stejné množství plynu nemusí u některých lidí vyvolávat žádné příznaky, zatímco jiní ho mohou považovat za velmi nepříjemné. Nafouknuté břicho a nadýmání jsou velmi často přítomné při tzv. funkčních poruchách gastrointestinálního traktu.

Pokud vám nafouklé břicho způsobuje příliš velké problémy nebo je bolestivé, obraťte se na lékaře. Lékaře byste měli navštívit i tehdy, když nafouklé břicho doprovázejí další symptomy, například bolest břicha či změny ve frekvenci nebo struktuře stolice.

Při nafouklém břiše se vás lékař obvykle zeptá na mnohé z faktorů, které uvádíme výše, včetně stravy, a položí vám otázky týkající se tzv. výstražných symptomů, tj.

symptomů, které mohou znamenat závažnější poruchy gastrointestinálního traktu, které nemají funkční charakter.

Lékař se často ptá i na to, zda má v rodině někdo žaludeční nebo duodenální vřed, zánětlivé střevní onemocnění (ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu), celiakii nebo laktózovou intoleranci, protože tato onemocnění mohou postihovat více členů rodiny.

Pokud máte mimo nafouklého břicha některý z tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou mít vážnější organickou příčinu, lékař může nařídit některé doplňkové vyšetření, například:

  • rozbor stolice (paraziti, skryté krvácení, kalprotektin),
  • vodíkový nebo vodíkovo-metanový dechový test (na vyšetření laktózové a fruktózové intolerance),
  • vyšetření na celiakii (genetická nesnášenlivost lepku),
  • v některých případech radiologické vyšetření a/nebo ultrazvuk břicha, gastroskopii, kolonoskopii.
Budete mít zájem:  Soutěž: Bootcamp - tahle výhra není pro každého!

Měli byste si však uvědomit, že nadměrné množství vzduchu v žaludku a střevech nejčastěji způsobují zcela banální věci, jako velmi rychlé a nenasytné jezení, žvýkání žvýkačky, konzumace potravin podporujících tvorbu plynů, jako fazole, zelí, růžičková kapusta, cibule, chléb, těstoviny, potraviny z obilovin, jablka, hrušky, broskve, švestky, kukuřice, oves, brambory, mléko, zmrzlina, plísňové sýry..

Zřejmě nejčastější příčinou nadýmání, kterou si ani neuvědomujeme, je polykání nadměrného množství vzduchu a často neschopnost říhnout si, tj. zbavit se spolknutého vzduchu, který je v žaludku. Odborně se tomu říká aerofagie.

Plyny vznikají v tlustém střevě i přirozeně v důsledku fermentace (většinou sacharidů, ale nejen jich), o kterou se starají bakterie žijící v tlustém střevě. Tvorba těchto plynů se může zvýšit, když se do střeva dostanou těžko stravitelné a špatně vstřebané sacharidy, které se nacházejí v luštěninách, zelí a cibuli.

Nadměrnou fermentaci může způsobit i laktózová intolerance (laktóza je mléčný cukr), fruktóza (většinou se nachází v ovoci, ovocných šťávách a medu), nadměrná konzumace sorbitolu, nerozpustné vlákniny atd.

Trávicí problémy mohou vyvolávat i tzv. funkční poruchy gastrointestinálního traktu. Tyto poruchy nemají organickou (strukturální nebo biochemickou) příčinu.

Pokud trpíte nafouklým břichem, doporučujeme přehodnotit stravování a životní styl. Způsob jedení a konzumované potraviny mohou zvyšovat tvorbu plynů a vést k hromadění většího množství plynů v zažívacím traktu.

Většinu plynů produkují střevní bakterie, které fermentují některé složené cukry.

Má velký smysl soustředit se na stravovací režim a životní styl. Tvorbu plynů může podporovat zvýšené polykání vzduchu, například když:

  • rychle jíme,
  • hovoříme při jídle,
  • kouříme cigarety,
  • žvýkáme žvýkačku.

V případě nadýmání a plynů se vyplatí vyzkoušet dietu založenou na potravinách, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu plynů. Následující seznam potravin je jen velmi obecným doporučením, protože každý člověk reaguje na složky potravy jinak. Nejlepší je poslouchat své tělo a vyhýbat se jídlům, která způsobují nežádoucí symptomy, jako nafouklé břicho, distenze a/nebo nadýmání.

(Většinou) jsou dobře snášeny:

  • maso, drůbež a ryby,
  • vejce,
  • zelenina jako hlávkový salát, rajčata, cuketa,
  • ovoce jako hrozny, bobulovité ovoce, třešně, avokádo,
  • olivy,
  • rýže,
  • jogurt, kefír, podmáslí.

Změny zavádějte do svého jídelníčku postupně, po malých dávkách a sledujte při tom reakce svého těla, abyste mohli vyloučit produkty, které vaše potíže ještě zhoršují.

Obecně je zdraví prospěšné jíst čerstvé, nezpracované potraviny bez umělých přísad, jako jsou barviva či konzervační látky.

Iberogast je lék, který se může používat pro úlevu od symptomů jako jsou nafouklé břicho, větry, pocit plnosti, bolesti břicha a křeče, ale také žaludeční nevolnost.

Je indikován k léčbě funkční dyspepsie, která se často projevuje chronicky nafouklým břichem a větry.

Iberogast je účinný díky jedinečné kombinaci devíti osvědčených extraktů z léčivých rostlin, které působí synergicky a zmírňují symptomy funkčních poruch trávení.

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Šest zlozvyků, které mohou za váš špek na břiše – iDNES.cz

Nadváha a obezita jsou prokletím dnešní doby a výrazně zvyšují riziko mnoha civilizačních chorob. Podle odborníků každých pět centimetrů v pase navíc zvyšuje až o 17 procent riziko předčasného úmrtí.

Přečtěte si, zda některý ze zlozvyků, které přispívají k břišnímu tuku, nesedí i na vás a pokuste se jich vyvarovat.

Pravidelné popíjení sladkých perlivých nápojů

Nemůžete vydržet bez plechovky sladké perlivé limonády ani jediný den? Pokud si pravidelně labužnicky dopřáváte sladké osvěžení, brzy to pocítíte na své postavě.

„Konzumace jedné nebo dvou plechovek sladkého perlivého nápoje denně způsobuje zvětšení pasu nejméně pětkrát rychleji než u těch lidí, kdo pijí limonádu sotva jednou týdně,“ píše server lifespan.com.

Vysvětlení je prosté. Nadměrné množství cukru v limonádách zvyšuje chuť k jídlu, a vy jste tak nuceni jíst větší množství jídla než obvykle. Řešením nejsou ani dietní limonády bez cukru. Ty totiž obsahují umělá sladidla, která zvyšují apetit stejně jako cukr. Zkuste zahnat chutě na osvěžující nápoj vodou s citronem a lístkem máty.

Jíte pozdě v noci

I když je pravda, že tělo přirozeně spaluje tuky ve spánku, nemusí tuto činnost provádět tak účinně, pokud jdete do postele s plným žaludkem. Kromě toho, že vám pozdní večeře časem zvětší objem břicha, ulehnutí ke spánku s plným žaludkem zvyšuje riziko pálení žáhy a zažívacích potíží.

Vypočítejte si svůj body mass index.

Snažte si večer dopřát jen menší porci lehkého jídla a nelehejte si dříve než tři hodiny po večeři. Jestliže máte ještě před spaním hlad, dejte si místo sladkostí nebo slaných pochoutek kousek zeleniny.

Zajídání smutku, zlosti nebo vzteku

Spousta lidí se snaží zklidnit rozjitřené emoce pomocí jídla a beze smyslu do sebe cpou, co jim přijde pod ruku. Pokud mezi ně patříte i vy, měli byste vědět, že nestřídmé přejídání vám náladu nejen nezlepší, ale ještě vám pomůže k vytvoření nehezké pneumatiky kolem pasu.

Pokud se ocitnete ve stresové situaci, nejprve vypijte sklenici vody, promluvte si o vašich pocitech s někým blízkým, nebo se jděte projít. Každopádně si vždycky zvolte nějakou činnost, která vám zabrání v přecpávání se pokaždé, když jste ve stresu.

Častá konzumace nízkotučných potravin

Většina lidí předpokládá, že tuk na těle vzniká z tučných jídel. Pravdou však je, že některé tuky, jako jsou mononenasycené tuky, nejsou pro lidské tělo tak špatné a potraviny jako avokádo, olivový olej a různá semínka mohou dokonce břišní tuk eliminovat.

Naproti tomu označení „nízkotučné“ nebo bez „tuku“ na potravinách, znamená, že výrobce nahradil tuk cukrem. Nadmíra cukru pak samozřejmě zvětšuje šance na uskladňování tělesného tuku nejen kolem břicha.

Podívejte se, jak cvičením docílit plochého bříška:

Nedostatek spánku

Dospělý člověk by měl ideálně spát sedm až devět hodin každou noc. „Nedostatek kvalitního spánku totiž zvyšuje riziko obezity, a tedy i nadváhy, ale lze říci i naopak, že obezita samotná narušuje zdravý spánek,“ řekla iDNES.cz lékařka Pavla Krtilová, ředitelka Zdravotnického úseku Santé.

Doktorka Krtilová dále vysvětlila, že kvalitní spánek je důležitý pro regeneraci a správné fungování lidského organismu. V průběhu spánku se střídají dvě fáze.

První je non REM, která je fyzicky regenerující, protože zajišťuje optimální podmínky pro syntézu bílkovin.

To je také důvodem, proč malé děti, senioři a nemocní lidé mají větší potřebu spánku, potřebují totiž více bílkovin pro růst a obnovu tkání, tedy i delší čas na jejich syntézu. V průběhu non REM spánku je aktivita neuronů celkově nízká.

V hlubokém spánku se snižuje krevní tlak a srdeční tep. Odpočívá tak oběhový systém, což působí i jako prevence před kardiovaskulárními chorobami.

Druhá spánková fáze, REM, dodává sílu, obnovuje a restauruje naše psychické procesy (myšlení, uvažování, rozhodování, představování), které jsou unaveny ze stavu bdělosti. Konsoliduje a zpevňuje nejen paměť, ale i ostatní poznávací schopnosti.

Zcela jistě i z vlastní zkušenosti víte, že pokud jste dlouho vzhůru, dostaví se nutkání k příjmu potravy (dostanete chuť na něco k jídlu). Lze říci, že pokud nejsme dostatečně odpočinutí, jsme hladovější a preferujeme energeticky bohatší potraviny, což v konečném důsledku vede k nárůstu hmotnosti.

„Je nutné si uvědomit, že nedostatek spánku je stresový faktor, který vede ke zvýšené produkci stresového hormonu kortizolu, který podporuje tvorbu sacharidů z bílkovin, zajišťuje ukládání cukru v játrech a může zvyšovat hladinu cukru v krvi. Následně vede ke zvýšenému uvolňování inzulínu a ten zase podporuje ukládání tuků, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a nadváhy, či obezity,“ vysvětlila doktorka Krtilová.

Když nemáte dostatek spánku, vaše hladiny kortizolu se zvýší a způsobí chutě na sladké. „Abyste si udrželi normální hladiny stresového hormonu kortizolu, zkuste dodržet doporučovaných osm hodin spánku. Tím můžete vyrovnat hladiny kortizolu a navíc podpořit produkci leptinu. To je typ hormonu, který způsobuje, že můžete zvládat své chutě,“ doporučila Krtilová.

Nedostatek bílkovin

Zdravý dospělý člověk by měl při každém jídle přijmout nejméně 20 až 25 gramů bílkovin v závislosti na hmotnosti, výšce a tělesné aktivitě. Zvýšený příjem bílkovin pomáhá vyrovnat hladinu krevního cukru a zároveň snižuje hladiny inzulínu. Dostatek bílkovin navíc pomáhá správné funkci hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu, takže můžete hubnout přirozeně.

Budete mít zájem:  Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete

Jak vysvětlila lékařka Pavla Krtilová, bílkoviny jsou látky složené z řetězců různě propojených aminokyselin (v organismu je jich nejčastěji 20). Část z těchto aminokyselin je esenciálních (těchto je 8), organismus si je tedy neumí vyrobit, proto je musí přijmout stravou.

Bílkoviny jsou pro člověka stavební látkou organismu, vytvářejí buněčné a tkáňové složky a zastávají v organismu spoustu biologických funkcí (proces vidění, přenos nervového vzruchu, transport látek, enzymová aktivita, obranné funkce, hormonální aktivita, apod.).

Jsou hlavním zdrojem dusíku a tvoří 12 až 18 procent tělesné hmotnosti. Denně se obnoví 3 až 4 gramy bílkovin na kilogram hmotnosti. Poměr optimálního příjmu živočišných a rostlinných bílkovin je doporučen 1:1. Bílkoviny tvoří 10 až 15 procent celkového energetického příjmu.

„Bílkoviny se nachází koncentrovaně v živočišných produktech, jako je maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Rostlinné bílkoviny nalezneme také v sóji, obilí, ovoci a zelenině.

V poslední době je i pro sportovce jako zdroj bílkovin využíváno takzvané Robi maso (směs rostlinných bílkovin, které připomínají maso chutí a konzistencí i způsobem kulinářské úpravy), nebo sójové maso,“ doporučila doktorka Krtilová.

Zdůraznila, že rostlinné bílkoviny jsou chudší na esenciální aminokyseliny, proto nelze jednoduše říci, že živočišné bílkoviny lze nahradit rostlinnými. Je potřeba je pečlivě kombinovat, abychom zajistili dostatečný přísun esenciální aminokyselin v potřebné míře.

Jak trvale zhubnout přes břicho

Tento článek Vám může naprosto změnit pohled na hubnutí břicha. Pokud se budete držet zásad, které Vám doporučím, tak se velkého břicha zbavíte i trvale. Nejdřív si ale musíme říct, čemu se musíte vyhnout, aby se Vám to podařilo.

Sám jsem se potýkal s velkým břichem už od mládí a zkoušel jsem různé diety, které mě měly zbavit tuku. Od nízkosacharidové diety, přes tukožroutskou až po jídla, která se vařila jen na vodě a k tomu dávky zeleniny. Můžu Vám říct, že žádný z těchto způsobů mě břicha nezbavil, ale naopak mi ho ještě zvětšil.

Po každé takové dietě jsem sice něco zhubl, ale potom přišel vždy vlčí hlad, chuť na sladké a nakonec se mi zhubnutá kila ještě vrátila. Změnilo se to až před 2 roky, kdy jsem se břicha opravdu zbavil a zhubl jsem 27 kg a 33 cm v pase.

Velikost oblečení se mi změnila z XL na M a hlavně se cítím mnohem lépe, nemám po každém jídle nafouklé břicho a zlepšilo se mi mnohonásobně trávení.

Jak rychle zhubnout břicho a co nefunguje?

Musíte si uvědomit jednu základní věc. Naše tělo neumí hubnout jen na určité partii! Nejde mu přikázat, aby hublo jen přes břicho nebo jen přes boky. Buď hubne a nebo ne. To má ale tu výhodu, že pokud Vás trápí to, co mě…tedy velké břicho, větší stehna, boky a velký zadek, tak to vše můžete zhubnout najednou pomocí postupů, které dál rozebereme.

Pokud chcete docílit štíhlého břicha, zaměřte se na stravu a jídlo. V této chvíli není cvičení úplně to nejzásadnější.

Z 80% je velké břicho způsobeno špatnou stravou a pokud vyřešíte jídlo, tak se zbavíte tuku i bez nadměrného cvičení. Záleží to na tom jakou máte nadváhu.

Pokud velikou, tak ze začátku cvičení nebudete potřebovat. Ale samozřejmě, když cvičení přidáte, tak to půjde mnohem rychleji.

Jak se stravovat, abyste začali hubnout břicho a nejen to?

Protože jsem se si sám hubnutím prošel a na FB stránce Břicháč Tom  jsem už četl jídelníčky stovek lidí, jak se stravují a břicho se jim nedařilo hubnout, tak Vám můžu říct, že problém je – málo jídla! Ten, kdo se snaží zhubnout, tak začne omezovat jídlo. Doporučuje to množství diet a my si myslíme, že je to nejjednodušší cesta.

Ne, není! Ten základní princip, který jsem i já musel pochopit je, že naše tělo umí šetřit. Jakmile mu dáte málo jídla a jemu to nestačí, tak si začne ukládat jakoukoliv potravu do tukových zásob. Proto znám spoustu lidí, kteří už neví, co mají jíst, protože jim připadá, že snad přibírají i po obyčejném jednom rohlíku. Ano, přibírají.

 

Základní princip nejen pro hubnutí přes břicho

  • Když tělu dáte vše, co potřebuje,
  • začne se zbavovat přirozeně tuku i bez velkého cvičení.
  • Když budete omezovat živiny, bude si vše ukládat ještě na horší časy v podobě tuku.

A tento tuk ukládá hlavně v oblasti BŘICHA!!!

Jediná možnost, jak z toho ven je – dát tělu vše a dávat mu to v malých dávkách po celý den.

Tím si nebude mít důvod ukládat zásoby (protože bude mít všeho dostatek) a bude tuk přirozeně z těla odstraňovat, protože mu k ničemu není. Tuk je jen taková zásobárna těla, kdyby potřebovalo živiny.

Proto lidi s velkou obezitou jí velmi málo a přesto mají velké množství tuku. Tělo si prostě pořád vše ukládá a myslí si, že bude hůř.

Ideální jídelníček pro hubnutí

Zaměřte se na prvopotraviny. Na to, co tělo rychle stráví. Úplně vylučte polotovary, protože obsahují mnoho přidaných látek, které následně zatěžují trávení.

Neomezujte jakékoliv živiny. Když něco tělu nedáte, bude mu to chybět a začne opět stávkovat a šetřit.

Když omezíte bílkoviny, tak se začne zbavovat svalové hmoty a Vám bude tělo fungovat ještě hůře než nyní a hlavně Vám bude pořád zima. Protože zpracování bílkovin je pro tělo energeticky náročnější, udržuje rychlost metabolismu a přirozeně prohřívají tělo.

Když omezíte sacharidy, bude tělo chybět energie na fungování. Při omezení sacharidů Vám možná začne klesat váha, ale není to zrtáta tuku, ale jen voda. Sacharidy totiž na sebe vážou vodu a když je odstraníte z potravy, tak Vám odteče voda. Když je zas zařadíte, tak se tělo zase vodou naplní.

Když omezíte tuky, opět budou tělu chybět a naopak si je bude držet. Tělo nepotřebuje nadbytečné zásoby tuku ve svém těle, ale nějaký tuk pro fungování opět potřebuje. Proto není dobré kupovat jen nízkotučné výrobky, protože někdy je chuť místo tuku, nahrazeno přímo cukrem a to je ještě horší varianta pro hubnutí.

Moje strava po které jsem zhubl byla tedy složena ze všeho a rozhodně jsem se neomezoval. Funguje to přímo dokonale. Můžete jíst všechny složky potravy, budete jíst možná mnohem více než jíte nyní a přitom tělo bude hubnout.

Můj jídelníček se skládal až ze 7 jídel denně. Každé jídlo obsahovalo sacharidy a to nejčastěji v podobě žitného chleba, ovesných vloček, ale i brambor, rýže.

Z bílkovin jsem jedl jakékoliv maso – kuřecí, krůtí, hovězí a občas i libové vepřové, samozřejmě ryby. Dále různé sýry, mléčné výrobky, šunku, vajíčka a částečně i luštěniny.

Ty nejsou ale vhodné pro každý den, protože trošku zpomalují trávení. Ke každému jídlu jsem se snažil jíst zeleninu – jakoukoliv.

Jedl jsem tedy úplně běžné potraviny, které koupíte v každém obchodě. Musíte je ale vhodně kombinovat a přidat do každého jídla.

 Zásadní věc – nepočítal jsem kalorie!!! Říkáte si proč? To nemůže fungovat! Ale může a dokonce to funguje nejen na mě, ale i na straší muže než jsem já.

Funguje to na ženy v kterémkoliv věku – od paní, která měla 73 let a zhubla podle těchto principů přes 12 kg. Dokonce i moje babička, která slavila minulý rok 80 se nyní po přečtení mé knížky pustila do hubnutí a za prvních 14 dní zhubla 3 kg.

Co vše je možné vymyslet z běžných potravin a přípravou do 30 minut

Proč tedy nic nevážím a nepočítám?

Protože čím složitější si to budete dělat, tím dříve Vás to přestane bavit. Dokážete si představit kolik to bere času si vážit 80 g šunky, 65 g papriky? Jak se člověk může stravovat v restauraci nebo když si chcete něco koupit v obchodě? Tam přece nebudete chodit s váhou.

Podle mě, největší překážkou všech lidí, kteří kdy chtěli zhubnout a vzdali to, je časová náročnost. Prostě nechtěli už dál vážit, počítat a vařit si kuřecí prsa na vodě, která nemají žádnou chuť. Proto nic nevážím a mám klid.

Spousta lidí mi psalo, že kdyby věděli, že to může jít tak snadno, tak se do hubnutí pustili už dříve a neodkládali to na zítřek.

Budete mít zájem:  Na mléčných zubech nezáleží aneb mýty o dětském chrupu

Ještě jedna zrada, kterou možná trpíte – nafouklé břicho!

Trápí to bohužel velkou část žen, ale i mužů. Často se to objevuje po konzumaci jídel, která jsou těžká. Což je ale poměrně běžný stav, protože když jíte zdravě, tak jakékoliv těžké jídlo tělo rozhodí a zpomalí trávení.

Nafouklé břicho ale je často známkou nedostatku vlákniny. Vyřeší to přidání vlákniny v podobě potravin jako ovesné vločky a nenadýmavá zelenina do stravy.

Místo zelí, cibule, česneku raději zkuste rajčate, okurek nebo vařenou mrkvičku.

A přece jen jedna možnost tady je. A tou je kvašení, které způsobuje nesprávná kombinace potravin. Já osobně s tímto částečně problém mám. Objevují se tyto příznaky, když konzumujete zároveň  rychlé cukry a mléčné výrobky. Taková strava v těle doslova kvasí. Tedy pokud máte nafouklé břicho po buchtě s mlékem, tak tady je ten důvod.

Pro hubnutí břicha potřebujete rozjet metabolismus!

Proto, abyste začali hubnout, co nejrychleji, potřebujete zrychlit metabolismus. Nejlépe toho docílíte pravidelným jídlem. Už zhruba po 3 dnech si všimnete, že se Vám zlepšilo trávení a máte častěji hlad. To je známka zurychlujícího se metabolismus.

Budete tak logicky jíst častěji, na jídlo se budete těšit a ještě Vám budou ubývat centimetry přes břicho. Nesmíte mít ale strach z jídla!!! Hodně lidí mi píše, že se bojí jíst víc, protože hned přiberou.

Nebojte se toho! Musíte to překonat, když uvidíte, že Vám mizí první centimetry, tak ten strach opadne úplně.

Doporučuji tedy malá jídla až 7 x denně. Ta jídla musí být úplně jednoduchá. Proto jsem si i sám připravil jídla, která mi zaberou max 30 minut a najdete je v mé knížce. Je jich tam přes 80 od snídaní, svačinek až po obědy a dezerty, kterými si můžete zpříjemnit hubnutí.

Opakujte stejná jídla dokola!!! Baví Vás pořád trčet v kuchyni a vymýšlet něco nového? Mě ne! Proto jsem si večer připravil oběd na další den, k tomu 4 různé svačinky a večeři už jsem si připravil velmi rychle. Tím způsobem jsem v kuchyni trávil málo času a měl vše nachystané den předem. Není vůbec nutné, abyste měli přes den každé jídlo jiné. Zjednodušte si to, jak nejvíce to jde!!!

Jak zhubnout břicho – cviky

Posledních 15 let jsem si myslel, že, abych zhubl břicho, musím cvičit na břicho. A tak jsem cvičil sedy-lehy, co to šlo.  A celé ty roky jsem rozhodně malé břicho neměl. Až teď můžu říct, že břicho nemám a pro změnu na břicho cíleně necvičím.

Nedává Vám to smysl? Když totiž cvičíte na břicho, tak posilujete břišní svaly a svaly středu těla. A to je rozhodně dobře. Každé cvičení má smysl. Ale cvičením břicha rozhodně nedocílíte toho, že ho budete mít malé.

Možná ho budete mít i větší, protože čím více ho budete posilovat, tím ho budete mít sice pevnější, ale větší.

Na hubnutí břicha velmi dobře fungují úplně jiné cviky. Velmi dobře funguje pohyb na celé tělo. A pokud se nehýbete, tak začněte jednoduše obyčjenými procházkami. Nemusíte posilovat, abyste hubnuli. Nejvíce mi na tělo fungoval pohyb, kdy zabírala většina svalových partií. Tedy pohyb na celé tělo a to jakýkoliv.

Běhat každý den hodinu – nemá na hubnutí břicha až takový efekt. Mnohem lepší je intezivnější krátkodový pohyb, kdy se střídají intervaly. Tento pohyb může trvat jen 20 minut a můžete ho absolvovat klidně jen 3 x týdně. V první fázi se ale zaměřte na jídlo.

To je naprostý základ a uvidíte, že budete mít výsledky i bez cíleného cvičení.

Jak rychle zhubnout břicho a jde to za 14 dní?

Určitě je možné zhubnout břicho i za 14 dní. Otázkou je, jak moc velkou nadváhu máte. Já jsem měl na počátku hubnutí 107 kg a za rok jsem zhubl 27 kg a 33 cm v pase. První měsíc to šlo nejlépe, kdy jsem zhubl 6,5 kg za měsíc. Nejideálnější je hubnout tempem okolo 4 kg za měsíc a to je taky zkušenost i lidí, kteří si třeba mou knihu pořídili a drží se těchto postupů.

Když se budete držet některé diety, zhubnete rychle – hlavně vodu a potom Vás potká JOJO efekt.

Když budete hubnout přirozeně a pomaleji – třeby těch 4-5 kg za měsíc vyváženým jídlem, tak se Vám nejen zlepší nálada, trávení, ale hlavně se tělo tuku zbaví přirozeně a třeba si vyřešíte nadváhu navždy.

Protože už budete přesně vědět, co máte dělat a jak postupovat, i když po dovolené třeba nějaké to kilo přiberete.

Co se v knize dozvíte?

Tento způsob hubnutí je pro mě naprosto ideální, protože je trvale udržitelný! Když budete se budete stravovat moc jednodstraně, tak po skončení takové diety zas většinu kg naberete zpět. problém pocítíte taky kdekoliv restauraci nebo na návštěv u kamarádů a známých.

Já toto nemusím řešit, protože se snažím částečně dodržovat principy, o kterých v knize píšu, ale když mám na něco chuť, tak si dám, co chci a nemá to na mě žádný dopad. Váhu si držím už 2 roky a přibírat nehodlám

  • Jak konečně začít se změnou postavy klidně dnes
  • Jak rozjet metabolismus a donutit tělo spalovat tuk
  • Jaké druhy cvičení jsem využíval a byly nejvíce efektivní na spalování tuku
  • Jak si sestavit jídlo, přesně jaké potraviny jsem využíval a využívám dodnes a jídelníček
  • Jak se stravovat na oslavě a kdy můžete jíst i nezdravé jídlo a nepřiberete po něm

Knihu si pořídilo za 2 měsíce od vydání už přes 7000 z Vás!

Zdroj: www.tomkosacik.cz

Návod jak se zbavit většího bříška | Femina.cz

Každý z nás má typické ukládání tuků někde jinde na těle, obecně lze hovořit o závislosti na věku a pohlaví. U mužů je častějším umístění problémových partií právě v oblasti břicha, u žen v oblasti boků či hýždí.

Břicho lze tedy uvést mezi časté partie těla, s níž nejsou jak muži, tak ale i ženy spokojeni a rádi by toto změnili.

Hubnutí břicha je samozřejmě součástí procesu hubnutí jako celku a nelze se omezit jen na tuto část těla a chtít hubnout „regionálně“. V první fázi je velmi podstatné zvolit si reálný cíl.

Samozřejmě, nemůžete čekat výsledky ze dne na den, ale k dosažení plochého pevného bříška bude třeba věnovat se cvičeníhubnutí po delší dobu.

Jako při hubnutí obecně, i zde je nutné lépe se zamyslet nad svým dosavadním životním stylem a upravit jej co nejoptimálněji.

Slibům rychlého zhubnutí, zázračných pilulek či zaručeně pohodlných metod se vyhněte, efekt obvykle nebývá dlouhodobý, či se v horším případě nedostaví vůbec.

Doplňky stravy vám mohou vaše úsilí v určitých ohledech ulehčit, ale jistě zcela nenahradí vaše vlastní nutné odhodlání a chuť se sebou něco dělat.

Je dobré uvědomit si, čím si můžete prospět, najít si na sebe čas a snažit se dělat maximum pro své tělo. Z hlediska výživy je třeba věnovat pozornost energetické bilanci, tedy vztahu mezi příjmem a výdejem energie. Právě tento poměr určuje, jak naše snaha o zhubnutí bude či nebude úspěšná.

Pokud si nejste jisti sestavením správného jídelníčku vhodného právě pro vás, neváhejte se obrátit na výživového poradce neboli dietologa.

Mezi všeobecné zásady diety lze uvést rozložení jídla do více menších porcí denně, dopřát si čas a klid na jídlo, do jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu, červené maso nahradit rybami či drůbeží, snažit se přijímat co nejvíce vlákniny, omezit bílé pečivo, nevynechávat snídani a nejíst těsně před spaním.

Kromě správné výživy je důležitá také pohybová aktivita. Pokud bychom se opět chtěli svěřit do rukou odborníka, je zde možnost využití rad osobního trenéra. Na břiše máme čtyři svalové skupiny, které je zapotřebí posilovat společně.

Jde o přímý sval břišní, zevní šikmé svaly břišní, vnitřní šikmé svaly břišní a příčný sval břišní. Nejvhodnější je spojení více cviků právě tak, abyste posilovali všechny svalové skupiny břicha. Pozor, je třeba mít na mysli správné provádění cviků.

Záda by při nich měla být rovná, aby nedocházelo k jejich poškozování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *