Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Z domácího jogurtu (kyselo-mléčný produkt) budete nejen zdravější, ale můžete být i hezčí… Bílému jogurtu se hovoří také bílé “zlato” nebo super potravina, ale proč je tomu tak, jaké má účinky bílý jogurt, co obsahuje a jak připravit domácí jogurt???

Domácí jogurt

Domácí potraviny jsou obecně zdravější, protože je děláte z čerstvých ingrediencí sami.

Domácím jogurtem myslíme hlavně bílý jogurt, pokud si ho vyrobíte s příchutí například kakao, mleté ​​skořice, kokos, ořechy, semínka, čerstvé nebo sušené ovoce je to o něčem jiném.

Kupované jogurty jsou obarvené a ochuceny umělými přísadami a málokdy skutečným ovocem. Domácí jogurt je nejlepší formou “živého” jogurtu, co jen může být. Domácí jogurt je plný aktivních látek, které zlepšují celkové zdraví, tak proč si ho neudělat?

Domácí jogurt je, jak jakýkoli jogurt, bezlepková forma racionální výživy.

Co obsahuje jogurt jaké účinní látky?

  • Domácí jogurt je úžasné jídlo plné účinních látek, které vám pomáhají zlepšit Vaše zdraví a zdravý životní styl.
  • Laktobacily (živá mikroflóra), bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vápník, železo, fosfor, draslík, hořčík, sodík, zinek, měď, selen, jód, kyseliny, molybden, vitamíny A, B, C, E a K.
  • Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Pozitivní účinky domácího jogurtu na zdraví

Domácí jogurt má mnoho pozitivních účinků na zdraví zvenčí, ale také zevnitř…

  • Podporuje obranyschopnost, prevenci civilizačních chorob
  • Podporuje trávení a pravidelnou stolici
  • Podporuje produkci střevní mikroflóry
  • Odstrane bolesti břicha a plynatost
  • Podporuje metabolismus a je také vhodný při hubnutí
  • Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů
  • Podporuje tvorbu kostní a kloubové tkáně
  • Prevence Osteoporózy
  • Eliminuje vysoký cholesterol a krevní tlak
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Použití domácího jogurtu zvenčí zlepšuje stav kůže
  • Léčí kožní problémy a urychluje hojení kůže (popáleniny, akné, ekzémy…)
  • Eliminuje pigmentové skvrny

Věděli jste, že více než 75% naší imunity je ve střevěch? Spotřeba domácího jogurtu čistí a podporuje zdraví trávicího traktu a celkové zdraví.

Jak si vyrobit domácí jogurt?

  1. Je pravda, že za 2 minuty nebudete mít domácí jogurt hotov, ale je to stále levná a nejzdravější varianta jogurtu!
  2. Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?
  3. Potřebujete: 2 litry mléka a 2 zakoupené čistě bílé jogurty (kvůli živé mikroflóře).

Nalijte mléko do hrnce a vařte, až bude mít 80 stupňů. Poté ho vypněte a mléko promíchejte polívkovou lžící, aby se na povrchu nevytvořil sediment. Když má mléko asi 40 stupňů, vylijte doň bílý jogurt a promíchejte. Rozdělte tuto hmotu do jogurtových kelímků a zakryjte teplou látkou nebo čistou utěrkou. Předehřejte troubu na 50 stupňů, vypněte ohřívání a vložte jogurty do této teplé trouby a nechte ji alespoň 7 – 9 hodin zrát. Domácí jogurt “zráží” a aktivuje živou mikroflóru. Pak dejte tyto jogurty do ledničky.

Recept na jogurtovou masku

  • Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?
  • Pokud máte nevýraznou, mastnou nebo suchou pleť, tak jsi udělejte tuto masku a tak si zlepšíte a rozjasníte obličej!
  • Potřebujete: 250 g bílého domácího jogurtu, 2 PL medu a několik kapek citronové šťávy.

Přidejte do misky med, jogurt a citrónovou šťávu a dobře promíchejte, aby se masa spojila. Aplikujte tuto masku rovnoměrně na čistou pokožku a nechte ji alespoň 25 minut působit. Tuto masku lze provádět 1-2 krát týdně.

TIP

Domácí jogurt může být použit při vaření na místo majonézy, tatarské omáčky nebo těžkého dressingu. Domácí jogurt (bílý) je ideální volbou pro “ulehčení” různých jídel a ušetření spousty kalorií.

Zjistěte, co za metodu zpracování potravin je fermentace. Které potraviny jsou nejčastěji fermentovány? Naleznete zde i bílý jogurt…

Jogurty – doopravdy jsou tak zdravé?

Mikrooganismy Streptococ cussalivarius (thermopilus) a Lactobacillus delbrueckii (bulgaricus) přeměňují mléko na jogurt. Kysáním podmáslí, smetany nebo mléka vzniká tento výtečný kysaný mléčný výrobek – jogurt.

Kvalitní jogurt obsahuje až do konce své doby použitelnosti živé bakterie mléčného kvašení a neobsahuje žádné konzervanty.

Jak vznikl jogurt

Asi tak 3000 let před Kristem mohl vzniknout na Blízkém východě první jogurt. Stalo se to náhodným zkvašením mléka ve vaku z kozí kůže. Jogurt se k nám dostal z Bulharska prostřednictvím Turků. V tureckém jazyku vogurt znamená výraz pro zkvašené mléko.

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Zajímavost

Na počátku 19. století ruský badatel profesor Mečnikov vyslovil názor, že jogurt zabraňuje ve střevech množení mikrobů způsobujících střevní infekci. Jinými slovy, že jogurt mění přirozené neutrální prostředí ve střevech na lehce kyselé, a tak infekci zabraňuje. V roce 1908 získal za tento objev Nobelovu cenu.

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Druhy jogurtů

  • • nízkotučný
  • • odtučněný
  • • se sníženým obsahem tuku
  • • smetanový

Léčebné účinky jogurtu

  1. • podporuje trávení a působí proti nežádoucím bakteriím ve střevech, působí proti zácpě
  2. • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  3. • má zklidňující účinky na lidský organismus

Zhubněte s jogurtem!

Ne s každým jogurtem lze zhubnout. Některý čokoládový krém nebo smetanový jogurt může mít i tolik kalorií, jako třeba sladký zákusek. Není ani vhodné kupovat si jogurt s označením light. Jogurty light sice neobsahují tolik tuku, zato více cukru a konzervačních látek. Navíc vás řádně nenasytí. Pokud chcete zhubnout, jezte bílé jogurty, které si můžete dochutit čerstvým ovocem.

Jogurt je vhodný jako svačina mezi hlavními jídly. Nemusíte ho jíst jen nasladko. Zkuste si do bílého jogurtu nakrájet cherry rajčátka, zakápněte olivovým olejem, dosolte, opepřete a zasypejte nasucho opraženými dýňovými semínky.

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Zajímavost

V roce 1933 byl v pražské Radlické mlékárně vyroben první ochucený jogurt. Na povrch jogurtu se přidávala marmeláda, aby zamezila tvorbě plísní. Tímto postupem získal jogurt delší trvanlivost.

Podle jakých kritérií vybírat jogurt

• datum výroby

• datum spotřeby (pohlídejte si, aby jogurt, který si chcete koupit, nebyl prošlý nebo neprocházel dříve, než ho hodláte sníst.)

• skladování (jogurty musí být v obchodě skladovány v chladicím boxu. Optimální teplota pro uchovávání jogurtu je 2 °C až 8 °C.)

Na co si dát pozor!

Při nákupu jogurtu se podívejte, zda nemá jogurt vyduté víčko. Pokud ano, nejspíše už není vhodný ke konzumaci, protože je zkažený.

Každý jogurt musí obsahovat živé bakterie. Jogurtové pěny, nápoje a dezerty musí obsahovat minimálně 50 % jogurtové složky.

Nehubněte příliš zhurta, zabořte lžičku do jogurta! Smetanový, krémový, ovocný či kysaný, pro vaše střeva dělaný…

Autor: Alžběta Krchová

Věděli jste, jak zázračně působí bílý jogurt na Vaše tělo? Měli byste ho jíst nejlépe každý den!

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Jogurt se vyrábí přirozeným procesem mléčné fermentace za přítomnosti bakterií. Tento proces zahrnuje přeměnu mléčného cukru na kyselinu mléčnou, která se nachází v jogurtu. Jedná se o první výhodu jogurtu ve srovnání s mlékem, z hlediska trávení.

Jogurt je lehce stravitelný a je vhodný pro osoby, které nesnášejí laktózu. Jogurt má vysokou nutriční hodnotu s nízkým množstvím kalorií, vysokou hladinou vápníku a bílkovin, a zvyšuje absorpci vápníku a vitamínu B, které se dostávají do těla konzumací dalších potravin.

Jaké jsou konkrétní zdravotní přínosy bílého jogurtu?

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

  • Má příznivý účinek na zdraví tlustého střeva.
  • Má příznivý účinek na zdraví tlustého střeva.
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Zabraňuje a snižuje frekvenci vaginálních houbových infekcí.
  • Je užitečný v období při a po užívání antibiotik.
  • Usnadňuje trávení.
  • Doporučuje se při hubnutí, neboť přispívá ke ztrátě tuků při zachování svalové hmoty.
  • Zvyšuje vstřebávání vápníku a vitamínu B.

Je možné si bílý jogurt vyrobit doma?

Naštěstí je jogurt k dispozici po celý rok a lze ho nalézt ve všech supermarketech a za dostupnou cenu. Pokud však existuje jednoduchý recept, jak si ho zvládnout vyrobit, proč bychom tak neučinili?

  • Co budete potřebovat na výrobu 1 l jogurtu?
  • • 1 l čerstvého mléka
    • 0,5 l bílého jogurtu
  • Jak na to?

1. Nejprve si zahřejte mléko.
2. Poté přidejte jogurt a důkladně promíchejte.
3. Misku byste měli zakrýt a nechat na teplém místě po dobu 3-4 hodin.
4. Následně umístěte jogurt do lednice vychladnout.

5. Po necelé hodině je jogurt připraven ke konzumaci.

Co takhle ovocný jogurt?

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Co budete potřebovat?

Teď, když jste si připravili jogurt, budete pro přípravu ovocného jogurtu potřebovat sehnat už jen některé ovoce, které Vám chutná nejvíce. My doporučujeme jahody, maliny, meruňky, či cokoliv dle Vaší chuti.

Jak na to?

1. Nejprve si smíchejte nakrájené ovoce, poté přidejte jogurt.
2. Můžete přidat nějaký cukr, pokud chcete, a vše důkladně promíchat.

3. To je vše, můžete podávat!

Tip!

V případě chuti na zmrzlinu doporučujeme ochutnat mražený ovocný jogurt. Postačí tedy, když celý výtvor umístíte na pár hodin do mrazáku. Chutná dokonale!

Dobrou chuť přejeme!

  • bílý jogurt
  • zajímavosti
  • zdraví
  • zdraví životní styl

Bílý jogurt jako lékař v kelímku. 7 blahodárných účinků, které má na náš organismus

6. června 2020·Články·Redakce

Nestojí víc než pár korun, v lednici ho máme většinou všichni a jeho využití je nekonečné. Bílý jogurt je zázrak, o jehož některých účincích jste možná neměli ani ponětí.

Budete mít zájem:  Jak na břicho po porodu? Naše tipy…

Obecně jsou mléčné výrobky zdrojem bílkovin, posilují zuby, opěrný systém a pomáhají v procesu trávení díky probiotickým složkám.

Bílý jogurtobsahuje:

  • Bílkoviny
  • Vápník
  • Fosfor
  • Vitamín A, B, D
  • Lehce stravitelný mléčný tuk
  • Mléčný cukr – laktózu
  • #1
  • Po ránu jogurt perfektně nastartuje metabolismus, dejte si k němu čerstvé ovoce, oblíbené cereálie, med či ovesné vločky a oříšky či jakýkoliv oblíbený sirup.
  • #2
  • Díky obsahu vápníku zabraňuje během diety poklesu svalové hmoty a urychluje spalování tuků.
  • #3

Jogurtové bakterie výborně prospívají ženskému pohlavnímu traktu.

Jestli vám život znepříjemňují časté vaginální záněty, měly byste bílý neslazený jogurt konzumovat co nejčastěji.

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Foto: Shutterstock

#4

Bílý jogurt skvěle nabudí povadlou, vybledlou pokožku. Nemáte doma oblíbenou masku nebo potřebujete rychlý restart unavené pleti? Pokud vaše lednice skrývá bílý jogurt, máte vyhráno. Na patnáct minut si ho naneste na čistý obličej. Rozzáří vás, jako kdybyste se zrovna probudili po osmi hodinách spánku.

#5

Zejména v zimním období je jogurt ideální svačinkou. Tělo potřebuje jeho složení pro posílení imunity.

#6

Pomáhá udržovat rovnováhu v trávicím traktu, která často zakolísá například vlivem stresu či přetížení organismu nebo vinou nevhodného jídelníčku.

Bílý jogurt a zdraví – jaké má účinky?

Moderátorka Miluška Bittnerová slaví 43. narozeniny

#7

Tělo také trpí při každém užívání antibiotik – i zde pomáhá oblíbená bílá pochoutka, jejíž probiotická kultura odolá trávicím procesům v žaludku a působí hojivě až v tlustém střevě.

TIP: Přidávejte jogurt do polévek či omáček na indický způsob. Je také zdravou alternativou majonézy a dá se z něj udělat chutná pomazánka s bylinkami, přidává se také do salátů.

Autoři: Redakce

Klíčová slova: hubnutí·jogurt·seznam·zdraví

Články – další články

Jeden jogurt denně. Zdraví prospěšná probiotika

Název zní složitě, ale nejedná se o nic jiného, než o souhrnné pojmenování bakterií žijících v našich střevech. Každý máme jiný mikrobiom, jiné zastoupení a jiné množství jednotlivých druhů bakterií. Obecně se dají střevní bakterie rozdělit na ty zdraví prospěšné a zdraví škodlivé.

Odborněji bakterie mléčného kvašení a bakterie hnilobné. Nemají se navzájem „rády“, takže mezi nimi probíhá neustálý boj. Nejlepším stavem pro naše zdraví je, aby byly v rovnováze. Zdravá střeva totiž ovlivňují nejen trávení, ale i upravují hladinu cholesterolu v krvi a zvyšují imunitu.

 

Jak si zajistit tedy rovnováhu mikrobiomu? Úplně jednoduše – stravou.

Pokud jíme nevyváženou stravu, s nedostatkem vlákniny, kysaných mléčných výrobků a naopak s přebytkem nevhodných tuků a cukrů, přemírou kávy i alkoholu, ve střevech začnou převažovat bakterie hnilobné. Takový stav organismu nesvědčí.

Vyvážená strava, tedy opak výše zmíněného, doplněná každodenní konzumací kysaných výrobků, se na zdraví zejména při dlouhodobé konzumaci, projeví pozitivně.

Zdraví prospěšná probiotika

Do stravy, která svědčí střevům, patří potraviny s probitoiky. Tak se nazývají zdraví prospěšné živé kultury bakterií. Mezi nejznámější a nejdůležitější patří laktobacily a bifidobakterie a najdeme je v kysaných potravinách – jak v kysaných mléčných výrobcích, tak v kysané zelenině.

V obchodech najdeme širokou nabídku různých kysaných mléčných výrobků. Vznikly procesem, kterému se říká kysání – to je postup, při kterém se do mléka, smetany nebo podmáslí přidají různé druhy bakterií mléčného kvašení.

Ty způsobí přeměnu mléčného cukru (laktózy) na kyselinu mléčnou. Tomuto procesu se říká vysrážení a ve výsledku to znamená, že se základní surovina přemění z tekuté na jemně gelovou. Kyselina mléčná také způsobuje kyselou chuť výsledného produktu.

Různé kysané mléčné výrobky se liší v kombinaci a množství použitých bakterií, i délce zrání.

Druhy mléčných kysaných výrobků 

Jogurt Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
Jogurtové mléko Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
Kysané podmáslí monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení
Kefír Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces, Leuconostoc, Lactococcus, Acetobacter
Kefírové mléko Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida a další bakterie mléčného kvašení
Acidofilní mléko Lactobacillus acidophilus a další bakterie mléčného kvašení
Za/kysaná smetana monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení
Kysané mléko monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení
Výrobek s bifidokulturou Bifidobacterium sp. a bakterie mléčného kvašení

Živé kultury jen v některých jogurtech?

Navzdory reklamě některých výrobců, opak je pravdou. Všechny kysané mléčné výrobky, tedy i všechny jogurty, musí podle zákona obsahovat určité množství živých bakterií po celou dobu trvanlivosti.

Tzn. těšně po výrobě mají tyto výrobky vyšší obsah zdraví prospěných bakterií, než ke konci trvanlivosti. I v té době ale výrobce musí garantovat např. u jogurtů 10.000.000 živých bakterií v 1 gramu výrobku.

Není jogurt jako jogurt

Existuje jogurt, který zraje v obalu (kelímek nebo sklo) a má pevnější, tzv. porcelánovou strukturu. Obvykle jsou tyto výrobky zahušťovány mléčnými bílkovinami nebo sušeným mlékem, což je nejlepší varianta, protože jogurt pak obsahuje více bílkovin i vápníku.

Pokud se jedná o sladkou variantu, ochucující složku najdeme na dně. Pro výrobu se také musí používat ovocná složka bez konzervantů, protože konzervanty by při kysání zneškodnily kysací bakterie. Tento jogurt je takovou klasikou, je kyselejší a tuto chuť znaly naše babičky i rodiče.

Větší nabídku na trhu tvoří jogurty, které zrají v tancích. Tzn., kysání probíhá ve velkých nádobách, kdy se po ukončení kvasného procesu přimíchají další složky. Jak ovocné a ochucující, tak zahušťující. Až potom se jogurt stáčí do obalu.

Tyto jogurty mají tekutější strukturu a jsou méně kyselé, než ty zrající v obalu. I tyto výrobky musí dodržovat legislativou předepsaný počet živých mikroogranismů. Pokud to ale vezmeme z obecnějšího pohledu, velká část jogurtů z tanku je zahušťována namísto sušeným mlékem, škrobem.

Škrob je sice neškodná látka, nicméně pořád je to levná náhražka. A většina těchto ochucených výrobků díky škrobové konzistenci a přemíře přidaného cukru nemá s chutí tradičního jogurtu nic společného. Mezi tyto méně vhodné jogurty se řadí i výrobky na první pohled určené dětem.

V běžné síti supermarketů nenajdete jediný jogurt s obrázkem pohádkové postavičky, který by kysal v kelímku a neobsahoval kolem pěti kostek cukru. 

Kefír, nebo acidofilní mléko?

Záleží na chuťových preferencích, každý výrobek má specifickou chuť i konzistenci. Některý je jemnější, některý hrubší.

Jen opět pozor na ochucené varianty, stejně jako u jogurtů bychom měli preferovat výrobky bez příchuti. Sladkým jogurtem, protože váží kolem 150g, sníte „jen“ 3-5 kostek cukru.

Zato vypitím 300 mililitrů ochuceného kysaného nápoje si dodáte kolem 8 kostek cukru a v půllitrovém balení cca 13 kostek cukru.

Jak je to s tukem?

Pokud hubnete, je také vhodné sledovat obsah tuku – rozdíl při vypití 500 ml plnotučného acidofilního mléka (18,5 g tuku) a u acidofilního mléka nízkotučného (7,5 g tuku) je 11 gramů tuku. A to je v celkové denní bilanci docela dost.

 Podobně je to s jogurty – 150g kelímek smetanového jogurtu obsahuje 12g tuku, zatímco polotučný kolem 5 g tuku. Existují i jogurty odtučněné, obsahující do 1 g tuku / kelímek. Nicméně chuťově nejsou nic moc a navíc se v nich používá víc náhražek, aby měly hustší konzistenci.

Takže zlatá střední cesta je i pro hubnoucí jogurt s obsahem tuku kolem 3-3,5 g / 100 g výrobku.

Kolik bakterií pro zdraví?

Doporučuje se denně konzumovat 100 g výrobku obsahujícího 1 000 000 000 zdraví prospěšných bakterií. Na závěr je ještě důležité dodat, že zdraví prospěšné střevní bakterie ke svému životu potřebují dostatek vlákniny. Takže pro pozitivní účinek nezapomínejte na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky.

Bílý jogurt: Lékař v kelímku. Jaké prášky díky němu můžete vyhodit?

Přátelské mikroorganismy, které najdete v živých bakteriálních kulturách bílého jogurtu, je hřích nevyužít. Jsou úžasnou přírodní cestou, jak se vypořádat s mnoha příjemnými akutními i chronickými problémy.

Zástupy laktobacilů z jogurtu totiž dokážou vytlačit nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví a při bezproblémovém fungování. To zdaleka neznamená jen ochranu před střevními problémy, je to základ vaší imunity. A nejen to.

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar

Autor: Archiv online Blesk pro ženy

Co všechno bílý jogurt umí

• „Opraví“ sníženou imunitu.

Dlouhodobá léčba antibiotiky, stres nebo výkyvy počasí, to všechno se může nepříznivě podepsat na vaší obranyschopnosti. Prospěšné bakterie v jogurtu ji znovu zvyšují.

• Zabírá na vaginální kvasinkové infekce.

Light jogurty jsou často přislazované.

Autor: shuterstock.com

Stejné dobrodiní, jaké jogurtové bakterie vykonávají pro naše střeva, poskytují i ženskému pohlavnímu traktu. Pokud často trpíte úmornými vaginálními záněty, měly byste bílý neslazený jogurt zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji.

  • • Léčí mírně zvýšený cholesterol.
  • Při hraničních a mírně zvýšených hodnotách cholesterolu v krvi pomáhá pravidelná konzumace nízkotučného jogurtu k jejich narovnání.
  • • Rozsvítí každou pleť, i citlivou.
  • Jogurt obsahuje přírodní a jemně působící složky, které bezpečně snese i ta nejcitlivější pleť.
  • Dopřejte si dvacetiminutovou jogurtovou masku každý den, vaše pleť vám za ni bude neskonale vděčná.
Budete mít zájem:  Princip vakcíny proti kouření je prý jednoduchý. Přesto zatím nefunguje

Náš tip: Pokud si nejste jisti správným výběrem, prozkoumejte pečlivě složení. Na obalu může být například napsáno, že výrobek obsahuje probiotika nebo také bakterie Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum. Stačí ale, pokud prostě obsahuje „živé bakteriální kultury“.

Kdy jogurt raději vynechat

Pokud trpíte alergií na mléčnou bílkovinu, mohla by vám pravidelná konzumace jogurtu přinést víc škody než užitku. V takovém případě můžete jogurt nahradit probiotickými potravinovými doplňky, které jsou běžně k dostání v lékárnách.

Bílý jogurt pro svěží dech a dalších devět super vychytávek pro vaše zdraví!

Trápí vás nějaký zdravotní problémek? Než začnete utrácet tisíce v lékárnách, podívejte se, jaké poklady skrývá vaše spižírna.

Listerine na nehtové plísně

Louhování prstíků v ústní vodě Listerine (ne, tohle není reklama) po dobu 15 až 20 minut vám pomůže zbavit se nepříjemných plísní nehtů. Ústní voda obsahuje antiseptické a dezinfekční látky a prý ji můžete použít i na čištění podlah. Možná i na leštění zrcadel. Lubrikační gel. Nebo tak.

  • Na svěží dech jedině bílý jogurt
  • Studie prokázaly, že bakterie obsažené v neslazeném bílém jogurtu zabíjí ty „špatné bakterie“, které způsobují zkažený dech.
  • Na ekzém platí olivový olej

Olivový olej je bohatý na vitamín E. A v dermatologii vitamín E pomáhá při ekzémech, zánětlivých reakcích kůže, povrchových poraněních a popáleninách. Používejte ten extra panenský a aplikujte ho na pokožku ihned po koupeli. S vaší problematickou kůží se budou dít zázraky.

Škytavku zastavíte cukříkem

Škytavka dokáže člověka pořádně potrápit. Zvlášť pokud máte důležitou pracovní schůzku nebo romantické rande. Až zas příště budete nadskakovat, zkuste polknout lžičku krupicového cukru. Uvidíte, že to zabere. A jestli ne… Tak jsme se zmýlili.

Bolí vás hlava? Zakousněte se do tužky!

Rodiče vás sice celé dětství peskovali, ať neokusujete propisky, ale pravda je, že žužláním tužky uvolníte spoustu svalů na obličeji a zmírníte bolest hlavy.

Smradlavé nožky polijte ruským standardem

Vaše chodidla zrovna nevoní po konvalinkách a vy nemáte čas dát si sprchu? Umyjte je ve vodce. Má antibakteriální účinky a vaše nožky krásně osvěží.

Skořicová žvýkačka vás uvolní

Máte stresy v práci? Jste nervózní? Žvýkejte skořicové žvýkačky. Působí jako balzám na nervy.

Lepicí páska na bradavice

Je to trochu bizarní, ale tvrdí se, že když přelepíte bradavici neprůhlednou tlustou lepicí páskou a necháte ji tam týden dusit, odstraníte ji pak jednoduše pemzou. No, za zkoušku nic nedáte.

Trpíte mořskou nemocí? Do lodního kufru přibalte citrony

Ve chvíli, kdy pocítíte na lodi nevolnost, začněte sát citron. Díky látce zvané tanin obsažené v citronu se vám udělá lépe a předejdete tak krmení rybiček.

Na akné fungují rajčátka

Rajčata jsou bohatá na vitamín C a A a antioxianty. Rozmačkejte jedno malé rajčátko a dužinu rozmažte po obličeji. Nechte působit hodinu a pak rajče smyjte. Aplikujte jednou denně po dobu jednoho týdne. Budete mít obličejík jako dětskou prdelku.

Chat: Veronika Pourová — Sama doma — Česká televize

DAYD: „Co Ayran, co si myslíte o tomto produktu?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, Ayran je mléčý výrobek se zbytečně vysokým obsahem soli, doporučuji kupovat nesolené mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“

DAYD: „Jaké je v současnosti polské mléko? Ptám se proto, že v minulosti bylo zamořeno bakteriemi a říkalo se, že je polské mléko bakteriologická bomba!“

Veronika Pourová: „Dobrý den, probíhají důkladné mikrobiologické kontroly, takže se nemusíte bát, že by mléko bylo kontaminované. V kysaných mléčných výrobcích pak najdete pozitivní probiotické bakterie, které působí příznivě na naše trávení. S pozdravem Veronika Pourová“

  • SK: „Jak kvalitní jsou mléčné výrobky v současnosti na českém trhu?“
  • Veronika Pourová: „Dobrý den, na českém trhu lze koupit velice kvalitní mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“
  • SK: „Chybí podle Vás nějaké mléčné výrobky v současnosti na českém mléčném trhu?“
  • Veronika Pourová: „Dobrý den, český trh považuji za pestrý a lze na něm zakoupit celé spektrum mléčných výrobků, proto nemyslím, že by u nás něco zásadně chybělo. S pozdravem Veronika Pourová“

Miriam: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefirem a acidofilnim mlékem, popř. který z těchto nápojů byste více doporučila na zdravé stravování a na redukci váhy? Kolik denně/ týdně vypít? Děkuji moc.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité mlékárenské kultuře (druh mikroorganismů použitých pro kysání), kefír obsahuje kromě bakterií mléčného kvašení i kvasinky, které mohou za jeho jemně štiplavou chuť. Vhodné je oba nápoje střídat, při redukci hmotnosti kupovat neslazené výrobky s obsahem tuku cca do 3 %. S pozdravem Veronika Pourová“

Hana: „Paní Veroniko, Je mléčný jogurt skyr opravdu zdravější než běžné jogurty? Děkuji, [email protected]

Veronika Pourová: „Dobrý den, nelze jednoznačně říci, který výrobek je zdravější.

Skyr obsahuje zhruba třikrát více bílkovin než jogurt, takže je vhodný pro jedince, kteří mají v jídelníčku nedostatek bílkovin nebo při snaze o nabrání svalové hmoty.

Ale i klasický jogurt je zdrojem bílkovin a pro většinu populace v rámci pestré stravy bohatě postačí. Oba dva výrobky jsou zdrojem zdravých probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“

Lucie: „Hezký den, chtěla bych se zeptat na sýry. Vždy mám pocit, že čím více tučnější sýr např.45% je kvalitnější než eidam 20% . Je to pravda? Dá mi takový sýr více kvalitních živin, než sýr odtucneny, méně tučný atd ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, to není tak úplně pravda, naopak při sedavém zaměstnání a nedostatku pohybu je vhodné zařadit spíše méně tučné sýry. Pokud pracujete manuálně nebo máte aktivní životní styl, můžete si dovolit i tučný sýr. Rozdíl je samozřejmě v chuti tučného i light sýru, to však nesouvisí s jejich kvalitou. S pozdravem Veronika Pourová“

An: „Dobrý den. Jaké nejlépe kupovat mléko ? Tučné, polotučné nebo odtučněné? Není to ,, zdravý tuk“ ? Tak proč bychom měli pít odtučněné ? Myslím si to správně?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na obsahu tuku v celém jídelníčku.

Pokud preferujete méně tučné maso, nepřidáváte do jídla nadměrné množství tuku a nekonzumujete příliš sladkostí či smažených potravin, nevidím problém v konzumaci plnotučného mléka.

Pro jedince, kteří mají tuku v jídelníčku příliš, je pak vhodnějš polotučné nebo odtučněné mléko. Osobně většinou doporučuju polotučné, které je jakýmsi kompromisem v obsahu tuku a chuti. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana P.: „Dobrý den, je vhodnější dávat malým dětem (3 a 5let) méně tučné jogurty nebo jsou pro ně lepší jogurty tučnější s obsahem tuku kolem 10% ? Přeji hezky den, Jana P.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na jejich fyzické aktivitě, ale obecně je vhodnější dětem dávat smetanové jogurty. S pozdravem Veronika Pourová“

Veronika Budínová: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem a jestli je problém pokud pijeme to trvanlivé? Také by mě zajímalo, jestli je vhodné čerstvé mléko z farmy, které dováží po Praze?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v teplotě použité při ošetření mléka. Nejšetrnější je ošetření u čerstvého mléka (pasterizace). Trvanlivé mléko je ošetřeno metodou UHT, tedy vysokou teplotou na velmi krátkou dobu, což je technologie o něco méně šetrná.

Nejméně šetrným ošetřením je však domácí převařování mléka, protože probíhá dlouhou dobu a dochází k největším ztrátám některých vitaminů, z toho důvodu nedoporučuji nákup mléka v tzv. mlékomatech. Toto mléko totiž není mikrobiologicky bezpečné a je potřeba ho doma tepelně ošetřit.

Čerstvé mléko je vhodnou volbou. S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzka: „Ahoj Verčo, jak prosím zjistím, jestli v daném mléčném výrobku je přidaný cukr. Díky ;)“

Veronika Pourová: „Dobrý den, přidaný cukr je uvedený ve složení výrobku. Pokud jde o „bílý jogurt“, „tvaroh“ či „mléko“, je jistota, že tam přidaný cukr není. Pozor na „sladký bílý jogurt“, „ochucený kefír“, „mléčný nápoj“ apod. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavlína D.: „Dobrý den paní inženýrko, jaký máte prosím názor na podávání mléčných výrobků kojencům? Na podàvání bezlaktozových výrobků? Děkuji za odpověď“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pro kojence jsou od určitého věku vhodné např. smetanové jogurty, nedávejte dětem odtučněné výrobky nebo tvaroh, který je zdrojem vysojého množství bílkovin.

Podávání bezlaktózových výrobků má smysl při laktózové intoleranci, jinak je úplně zbytečné.

U bezlaktózových výrobků je laktóza pouze naštěpena na základní cukry, tedy glukózu a galaktózu, což u zdravých jedinců zvládne enzym laktáza přítomná v trávícím traktu. S pozdravem Veronika Pourová“

Budete mít zájem:  Skolioza – příznaky, příčiny a léčba

Jája: „Dobrý den, mohu se zeptat na jogur řeckého typu (konkrétně na typ, který má 0% tuku). Obsahuje vysoké množství sacharidů a má vysoké množství bílkovin? A je zdravý? Děkuji Jája“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud je jogurt nízkotučný, přirozeně je oproti plnotučné variantě vyšší obsah sacharidů i bílkovin, a to prostě proto, že tyto složky procentuálně doplní odstraněný tuk. Pokud takový výrobek neobsahuej přidaný cukr, není třeba se mu vyhýbat. 0% řecký jogurt považuji za vhodnou volbu. S pozdravem Veronika Pourová“

Lída: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi řeckým jogurtem a skyrem?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité bakteriální kultuře, nejlepší je proto tyto výrobky střídat, aby člověk pokryl celé spektrum probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“

JaNa: „Děkuji Vám za zajímavé informace. Jak je to prosím s vazbou tuky/vstřebatelnost vápníku a jiných prospěšných látek. Kolik tuku by měl ml. výrobek minimálně/maximálně obsahovat, aby tuk neškodil, a přitom prospěšné látky tělo přijalo? Mějte se hezky.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vápník je vstřebatelný i z nízkotučných výrobků, takže není třeba se bát, že byste z jejich konzumace nic neměla. Pro dospělého člověka jsou vhodné klasické jogurty kolem 3,5 % tuku i nízkotučné varianty. Pokud nejste výrazně fyzicky aktivní, smetanové jogurty nejsou vhodnou volnou. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavel: „Pokud držím proteinovou dietu, kdy je denní doporučená dávka cukru max. 50g na den, které, hodnoty na výrobku se mám držet? Sacharidy celkově, nebo jak se píše z toho obsahuje cukry? Děkuji za odpověď.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží, jakého doporučení se držíte, zda je omezení na přidaný cukr nebo na celkové sacharidy. Ač je vhodné přidaný cukr co nejvíce omezit, nejsem však zastáncem takových diet. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina Harwotová: „Dobry den. Chtela bych se zeptat na mlecne vyrobky v dobe kojeni. Mam trosku problem s neochucenymi vyrobky, ale jak jste rekla v poradu, je tam mnoho cukru. Co byste mi prosim doporucila? Dekuji, Martina“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji si do jogurtu nakrájet ovoce, přidat holandské kakao nebo můžete vyzkoušet čekankový sirup, který je výjimkou mezi sirupy a obsahuje pouze 13 % cukru, což je při přidání lžičky sirupu do výrobku zanedbatelné. S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzana Sobotkova: „Dobry den, mam dvouletou holcicku a doted jsem ji kupovala vetsinou bile jogurty a obcas dochutila piskoty nebo ovocem. Chtela bych se zeptat jestli jsou tyto bile jogurty (kupuji ty klasicke s cca 3.5% tuku) pro deti dostacujici a prip. jake smetanove nebo jine jogurty jsou pro deti dobre. Prijde mi ze ty smetanove jsou jen o cukrech… Dekuji za odpoved,Z. Sobotkova“

Veronika Pourová: „Dobrý den, i smetanový jogurt se dá koupit bílý, například ten, který jsem v pořadu ukazovala. Doporučuji ochucovat spíše ovocem než piškoty. S pozdravem Veronika Pourová“

Rebecca: „Dobrý den, chtěla bys se zeptat, zda je lepší polotučné nebo plnotučné mléko“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží jak pro koho a v jakém množství ho konzumujete. Obecně spíš doporučuji polotučné mléko. S pozdravem Veronika Pourová“

Jiří: „Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi kefírem jako takovým a kefírovym mlékem, které je běžné dostupné v obchodní síti. Mám na mysli zejména obsah kefírové houby. Dá se pak klasický kefír popř. kefírová houba sehnat? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, klasický kefír se dá sehnat, kefírové mléko obsahuje pozměněné množství mléčných kultur. Kefírové houby lze pořídit ve specializovaných obchodech. S pozdravem Veronika Pourová“

Soňa Menšíková: „Dobrý den, ráda bych se zeptala k tématu intolerance laktózy, výrobek na obalu nese nápis bez laktózy (free from lactose) a pak je v popisu napsáno:“Obsah laktózy nižší než 0,1″… Tak to potom není bez laktózy!!!. Nově mám zjištěnu intoleranci, tak scháním informace. Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, dle vyhlášky: (1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.

Každopádně laktózová intolerance má mnoho forem a ne vždy je tak závažná, že by člověk musel vyřadit veškeré mléčné výrobky. Někdo dokonce toleruje i kefíry, protože v nich mléčné kultury spotřebují většinu laktózy a naštěpí ji na základní složky. Vyzkoušejte proto, co budete tolerovat a po čem se již dostaví trávící potíže. Pokud se neobjeví, nemusíte se bát, že by Vám výrobek jinak škodil.

S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzana: „Dobrý den, při redukování váhy je tedy vhodnější jíst jogurty/ tvarohy či kefíry odtučněné? a mohla by jste mi prosím objasnit rozdíl mezi kefírem, podmáslím a acidofilním mlékem? děkuji a přeji krasný den, Zuzana“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na celkovém obsahu tuku v jídelníčku, ne vždy je potřeba tuk v mléčnýc výrobcích úplně omezovat, určitě vak nezařazujte smetanové výrobky. Rozdíl je v použité kultuře, nejlepší je výrobky střídat. S pozdravem Veronika Pourová“

Anna: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kalorie u jogurtů. Když má jogurt hodně kalorií, přibírá se?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, přibírá se, pokud celkový kalorický příjem překročí kalorický výdej, takže nelze říct, že se přibírá po jedné konkrétní potravině. Smetanové jogurty s vysokou kalorickou hodnotou však samozřejmě k vysokému energetickému příjmu přispívají. S pozdravem Veronika Pourová“

Michaela: „Dobry den,jak je to s priznivymi latkami do organismu.Pit kefir, acidofilni mleko nebo podmasli?Jedna se mi o strevni mikrofloru a hubnuti.Dekuji za odpoved“

Veronika Pourová: „Dobrý den, všechno jsou to fermentované výrobky s příznivým účinkem na střevní mikrofloru. Nejlepší je je střídat. Hubnutí pak souvisí s tím, zda je ve výrobcích přidaný cukr, zda jsou odtučněné nebo polotučné a samozřejmě i se zbytkem jídelníčku. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, kdy je dobré začít s bílým jogurtem a jakým. Doma mám 7 měsíční dítko. A zda mám koukat na tuky kolem 3,5% tuku.Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jogurty zařazujte mezi 9.-12. měsícem, a to klasické s 3,5 % tuku nebo i smetanové. S pozdravem Veronika Pourová“

Kája: „Dobrý den, mohu se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefírovým a obyčejným (polotučným) mlékem?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, kefírové mléko je fermentované a obsahuje zdraví prospěšnou probiotickou kulturu, proto je vhodnější než klasické mléko. S pozdravem Veronika Pourová“

Eva: „Dobrý den, je pravda, že je glukozo-fruktozovy sirup nevhodným sladidlem? A z jakého důvodu prosím? Přijde mi, že jej obsahuje snad každý druhý jogurt. Předem děkuji za odpověď. Mějte příjemný zbytek dne, Eva“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jde o klasický zdroj cukru, takže je stejně nevhodný jako klasický cukr. Pokud se mu chcete vyhnout, vybírejte neochucené výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“

Milena: „Pekne odpoledne,obsahuje tvaroh mlecne bakterie?A jake?Protoze vim,ze jsou ruzne typy.Dekuji a mejte se pekne“

Veronika Pourová: „Dobrý den, tvaroh lze vyrobit jak srážením kyselinou nebo přidáním mikroorganismů. Většina dostupných druhů tvarohu se však vyrábí bez použití mléčných bakterií, což zjistíte ze složení výrobku, kde by byly použité kultury uvedené. S pozdravem Veronika Pourová“

Dusan: „Dobrý den, chci se zeptat ktery jogurt i třeba značku jogurtu byste poradila konzumovat v dietě když chci třeba zhubnout, na snídani,nebo během dne, i třeba nějaký recept s jogurtem, děkuji..“

Veronika Pourová: „Dobrý den, značku vybírejte podle chuti a jogurt se hodí jako součást snídaně (např. s ovesnými vločkami a kusem ovoce) nebo i na odpolední svačinu, buď samotný, s kusem ovoce nebo s bylinkami jako dip třeba ke knackebrotům. Vybírejte jogurty cca do 3,5-4 % tuku, mohou být i nízkotučné. S pozdravem Veronika Pourová“

Ludmila: „Hezke odpoledne.Mam pro Vas dotaz ,zdali je na ceskem trhu „idealni mlecny vyrobek“,ktery ma vhodny pomer bilkovin,sacharidu,tuku.Je mi 58let.A Mohla by jste i uvest nazev.Je pro me problematicke vybrat a cist slozeni.Dekuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, nákupem „bílého jogurtu“ nic nezkazíte. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana: „Dobrý den, je vhodný pro rok a půl staré dítě pribiňáček? Podle ortopedů nemá jeho konzumace pro tělo významnější přínos. Nebo je vhodnější tvaroh s ovocnou kapsičkou? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pribiňáček je zbytečným zdrojem cukru, který neni ani pro děti vhodný, raději dejte dítěti klasický nebo smetanový jogurt s čerstvým ovocem. Konzumace pribiňáčků určitě není v ničem lepší než konzumace neochucených mléčných výrobků, naopak. S pozdravem Veronika Pourová“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector