Test těstovin: bezlepkové obsahují lepek

Celiakie a bezlepková dieta

Jinými názvy nesnášenlivost lepku, celiakální sprue, endemická nebo-li netropická sprue, glutenová enteropatie, Heubner-Herterova choroba.

Jedná se o chronické onemocnění střevní sliznice způsobené nesnášenlivostí lepku (směs bílkovin přítomná v některých obilovinách). Toto onemocnění je částečně geneticky podmíněné. Ne všichni jedinci s genetickými dispozicemi však onemocní.

Vliv na manifestaci onemocnění má pravděpodobně zavádění lepku do stravy, jeho množství při zavádění lepku, délka kojení, virová infekce.

Při konzumaci potravin obsahujícícg gluten, vzniká u disponovaných jedinců v důsledku nepřiměřené imunitní reakce (autoimunitní reakce) zánět sliznice tenkého střeva.

Organismus vytváří specifické protilátky proti vlastním buňkám střevní sliznice a v důsledku toho je narušeno vstřebávání živin, vitaminů a minerálních látek ze střeva. Tento stav se projevuje celou řadou klinických symptomů. Neléčená celiakie zvyšuje pravděpodobnost výskytu onemocnění tzv.

non-Hodgkinským lymfomem (agresivní rakovina lymfatických žláz), karcinomem tenkého střeva. U 5-10 % pacientů se zároveň vyskytuje cukrovka.

Celiakie se může projevit cca od 6. měsíce věku do 10-12 let, nebo u dospělých mezi 30. a 50 rokem.

Jak se celiakie projevuje?

U dětí: nafouklé břicho, bolesti břicha, průjem, objemné mastné stolice, poruchy růstu – neprospívání, nepřibývání na váze, snížená chuť k jídlu, chudokrevnost, otoky nohou aj.

U dospělých: typické příznaky jako u dětí se objevují pouze u 10 % dospělých. Dospělí trpí spíše řadou nespecifických příznaků, které jsou důsledkem špatného vstřebávání živin, minerálních látek, vitaminů a žlučových kyselin.

Objevuje se osteoporóza, časté zlomeniny (nedostatek vápníku a vitamínu D), chudokrevnost (nedostatek železa a kyseliny listové), zhoršení zraku (nedostatek vitamín A), slabost, únava, nepravidelná menstruace, zánětlivá onemocnění kůže (Duhringova dermatitida, afty v ústech).

Právě díky těmto nespecifickým a neurčitým příznakům, může u dospělých, zůstat celiakie dlouho dobu nerozpoznána.

Jak se celiakie léčí?

Léčba celiakie spočívá v dodržování bezlepkové diety. Takováto dieta nemusí být v žádném případě méně chutná, pestrá či nutričně méně kvalitní, jde jen o zvyk používat jiné potraviny, jiné postupy a hlavně dobře číst složení na obalech potravin.

Jen díky dodržování bezlepkové diety se zdravotní stav postupně zlepšuje a dochází k obnově střevních buněk a vymizení příznaků. A léčba se nemusí podporovat léky. Dieta se však nesmí porušovat.

Co je lepek?

Jiným názvem také gluten (z latin. lepidlo) – je to bílkovina, která se spolu se škrobem nachází v zrnu některých obilovin: pšenice (pozor na bulgur, kuskus, semolinu, grahamovou mouku – to vše je pšenice), pšenice špaldy, pšenice – kamut, žita, ječmene, ovsa* a triticale (kříženec žita a pšenice).

Lepek ovlivňuje kvalitu těsta – jeho tažnost a pružnost. Výrobky z mouky s vysokým obsahem lepku dobře kynou a po upečení drží tvar. Amatérsky se nejčastěji lepek v mouce měří testem, kdy se mouka smíchá s vodou, udělá se váleček a tento se natahuje, dokud nepraskne. Váleček z lepší mouky s vyšším obsahem lepku se podaří natáhnout více.

Kde všude může být lepek?

Hlavním zdrojem lepku jsou výrobky z mouk obilovin obsahujících lepek. Konkrétně se tedy jedná o chléb a pečivo, těstoviny, knedlíky, kroupy, krupky, vločky, müsli, snídaňové cereálie. Lepek je rovněž v pivu, či sladové limonádě, jelikož se k jejich výrobě používá slad z ječmene.

Kromě těchto potravin, kde lepek očekáváme, je i řada takových, kde je skrytý. Jedná se o instantní výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky, hořčice, majonézy, tatarské omáčky, kečup, sladkosti, nanuky, zmrzliny, ovocné přesnídávky, zeleninové pomazánky, kořenící směsi, rostlinná masa (seitan, klaso) atd.

Databáze bezlepkových potravin je na těchto stránkách:

http://www.potravinybezlepku.cz/index.php

*U ovsa není toxicita lepku zcela prokázána, v různých zemích EU se doporučení ohledně ovsa liší. Našimi odborníky není doporučován.

Vhodné potraviny

Mezinárodní označení bezlepkových potravin:

Test těstovin: bezlepkové obsahují lepek

!!! Vždy je potřeba překontrolovat složení výrobku. Výrobky jednotlivých výrobců se mohou lišit !!!

Obiloviny

Rýže

rýže, rýžové burizony (neochucené), rýžová kaše instantní, rýžové vločky, rýžová mouka, rýžové těstoviny

Kukuřice        

kukuřice, kukuřičná mouka, kukuřičná krupice (polenta), kukuřičná kaše, kukuřičný chléb a lupínky (čistě kukuřičné), kukuřičný škrob – maizena, popcorn, extrudovaná kukuřice, křehký kukuřičný chléb

Jáhly

jáhly, jáhlová mouka, jáhlové vločky, jáhlová kaše instantní

Speciální bezlepkové mouky a výrobky z nich.

Pseudoobiloviny

Amarant         

amarantová mouka, výrobky z amarantové mouky (piškoty), amarantový popcorn

Pohanka

pohanky hnědá, zelená, pohanková mouka, pohanka lámanka, pohankový popcorn, pohankový chléb

Quinoa                       

quinoa, qinoová mouka

Luštěniny

všechny druhy suchých semen (čočka, hrách, fazole, cizrna, sója), luštěninové mouky, luštěninové vločky, luštěniny jednodruhové v nálevu (bez omáček), sója boby, sójové vločky, sójová krupice, pražené sójové boby, sójové „mléko“, sójový „jogurt“, sójové klíčky, okara, neochucené tofu, sojanéza, tofunéza

Pozor na sójové omáčky, sterilované luštěniny s omáčkami a další výrobky z luštěnin pokud nejsou označeny jako bezlepkové.

 

Zelenina

  • syrová zelenina všechny druhy, tepelně upravená zelenina bez zahuštění, mražená zelenina bez dalších přísad,100% zeleninové šťávy, zeleninová pyré (protlaky) bez dalších přísad, nebo zahuštěné bezlepkovou moukou.
  • brambory, bramborový škrob – Solamyl, brambory vařené, pečené, hranolky, bramborová kaše čistá
  • Kečup a rajčatový protlak pouze označené jako bezlepkové.

Některé druhy zeleniny mohou mít nadýmavé účinky, anebo obsahují tužší slupky.

Tyto druhy zeleniny není vhodné zařazovat v akutním stadiu nemoci, kdy je střevní sliznice ještě hodně poškozená.

Ovoce

čerstvé ovoce, čerstvé ovocné šťávy, 100% ovocné šťávy, kompotované ovoce, mražené ovoce, ovocné protlaky, ovocné přesnídávky pouze bez obilných přísad, sušené, kandované ovoce

Mléko a mléčné výrobky (podle snášenlivosti)

mléko, máslo, šlehačka a smetana bez přísad, podmáslí, kefír, neochucené acidofilní mléko, tvaroh, tvrdé sýry, bílý jogurt (bez přidaného škrobu – u ochucených jogurtů, případně s bezlepkovým škrobem)

Maso, masné výrobky a ryby

všechny druhy mas a ryb – příprava bez trojobalu či těstíčka. Pozor na marinády (nutno přečíst složení).

Masné výrobky – pouze ty označené jako bezlepkové (šunka od kosti).

Rostlinná masa

sójové maso bez přídavku obilovin, Šmakoun

Ořechy, semena

dle snášenlivosti: arašídy, mandle, vlašské, lískové, kešu, para, slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová semena, kokos, mák

Tuky

máslo, rostlinné margaríny bez přísad, oleje, sádlo, majonézy a tatarské omáčky označené jako bezlepkové

Cukrovinky a sladké pečivo

hořká čokoláda bez přídavků – bez náplní, bezlepkové sušenky a oplatky, sladké pečivo pouze z bezlepkové mouky, jáhlové mouky, kukuřičné mouky, rýže, maizeny, Solamylu, sójové mouky, pudin uvařený z mléka a Solamylu

Sladidla

cukr, med, melasa, rýžový sirup, agáve sirup, javorový sirup

Koření

jednodruhové koření a bylinky

Nápoje

čaje, zrnková káva, cikorka (kávovinové nápoje vyrobené z kořene čekanky), kakaový a karobový prášek

Nevhodné potraviny

Obiloviny

Pšenice

všechny druhy pšeničných mouk (bílé i celozrnné) a výrobky z nich, pšeničná krupice, trhanka, krupky, vločky, pšeničné zrno, kamut, bulgur, špalda, špaldový popkorn, grahamová mouka a výrobky z ní, semolina (semolinové těstoviny), triticale

Ječmen           

ječná mouka, kroupy, krupky, lámanka, ječné vločky, zrno ječmene, sladové limonády, ječný slad, sladěnka a sladové výtažky, pivo.

Oves

ovesné vločky, ovesná mouka

Žito, Triticale (žitovec)

chlebová žitná mouka, celozrnná mouka, mouka z triticale, vločky, zrno, kávovinové nápoje – melta, žitovka

Pečivo, chléb

veškeré pečivo a chléb, pokud nejsou označeny jako bezlepkové

Rostlinná masa – ROBI, Seitan, Klaso

Jedná se o rostlinné výrobky, vyrobené z obilí, které obsahují lepek. Ve vegetariánské kuchyni se jimi nahrazuje maso.

Nedoporučují se ani speciálně upravovaná sójová masa, do nichž se pro lepší senzorické vlastnosti přidávají obiloviny.

Zelenina

  1. zeleninové pokrmy připravené z mouk z nevhodných obilovin, zeleninové pokrmy s přidanými nevhodnými obilovinami, hotová zeleninová jídla – polotovary se strouhankou či moukou (mražené zeleninové karbanátky, obalovaná zelenina…, zeleninové přesnídávky pokud nejsou označeny jako bezlepkové. Zeleninové saláty s klasickou majonézou či tatarskou omáčkou, zeleninové pomazánky
  2. Instantní bramborové kaše, lupínky z instantní bramborové kaše.
  3. Kečup a rajčatový protlak, pokud není označen jako bezlepkový.

Ovoce

ovocné přesnídávky pokud nejsou označeny jako bezlepkové, ovocné rozvary doplněné obilovinami (vločkami)

Mléčné výrobky (podle snášenlivosti)

Pozor na ochucené mléčné výrobky, pudinky, krémy,ve kterých se může vyskytovat škrob (pokud není bezlepkový). Pozor na sýry s příchutí (nebo uzeninou). Nevhodné jsou mléčné výrobky s obilovinami, křupinkami, müsli, sušenkami. Nevhodný je obalovaný sýr ve strouhance.

Maso, masné výrobky a ryby

uzeniny pokud nejsou bezlepkové, paštiky kupované, játrovky, pomazánky z uzenin, zabíjačkové výrobky – jitrnice, jelita, prejty, hotové sekané, masové konzervy, hotová jídla s masem neznámého složení, paté – paštiky z ryb (dle složení), polotovary obalené ve strouhance – rybí prsty, hamburgery, karbanátky, dinosauři, nugety…

Ořechy, semena

makové a ořechové náplně – instantní

Tuky

majonézy, tatarské omáčky, dresinky, pokud nejsou uvedeny jako bezlepkové

Pochutiny

sójové omáčky, pokud nejsou označeny jako bezlepkové, hořčice, marinády

 

Cukrovinky a sladké pečivo

sušenky, oplatky, plněné čokolády, tyčinky, nugátové bonbony, karamely, sladové bonbony, fondánové cukroví, furé, sójové suky, müsli tyčinky, nanuky, zmrzliny, Nutella, čokoládové, oříškové krémy, krémy ze sušenek, perníky, piškoty…

Sladidla

sladěnka

Koření, instantní směsi

směsi koření, dochucovadla, marinády, instantní směsi na polévky, šťávy pod maso…

Nápoje

instantní nápoje, instantní rozpustná káva, kávoviny, Malcao, Bikava, Caro, Melta, Sladová limonáda, ovesné nápoje

Technologický postup při přípravě pokrmů pro bezlepkovou dietu

Výběr surovin

Pokrmy pro bezlepkovou dietu lze připravovat všemi technologickými úpravami, tedy vařením, dušením, pečením či, pro dětské strávníky, méně vhodným smažením a grilováním.

Podmínkou je použití bezlepkových surovin či využití přirozeně bezlepkových surovin (brambory, rýže, pohanka, amarant, jáhly, quinoa, veškeré ovoce, zelenina, houby, maso, luštěniny, ořechy, semínka, vejce, mléko, některé mléčné a masné výrobky).

Při zahušťování polévek, omáček, šťáv, při přípravě moučníků, dezertů je nutné používat bramborový, kukuřičný, rýžový škrob či bezlepkový pšeničný škrob, rýžovou, kukuřičnou, luštěninovou či speciální bezlepkovou mouku.

Omáčky lze zahušťovat i rozmixovanou zeleninou, rozmačkaným bramborem, či rozvařenou luštěninou. Vhodným postupem je odebrání části pokrmu před zahuštěním (určeno pro bezlepkovou dietu) a zbytek pokrmu zahustit běžnou moukou.

 

Budete mít zájem:  Kustovnice čínská – Goji: nejzdravější z nejzdravějších

Místo klasických zavářek se používají bezlepkové těstoviny, pohanka rýže, jáhly, amarantové kuličky, či jiné zavářky z bezlepkových či luštěninových mouk.

Obilné kaše je třeba připravovat z vhodných obilovin či pseudoobilovin – jáhlová kaše, pohanková kaše, rýžová kaše, kukuřičná kaše.

I přílohy je nutné volit přirozeně bezlepkové či připravovat v bezlepkové úpravě – to platí zejména pro těstoviny (i kuskus), knedlíky, halušky. Vhodné jsou kombinace rýže a pohanky, pohanky a jáhly, brambor a pohanky, jáhly se zeleninou, rýže s čočkou, polentový či pohankový knedlík. 

Pokrmy se nesmí smažit v trojobalu či těstíčku, ve kterém jsou použity nevhodné suroviny (obyčejná strouhanka, mouka).

Správná výrobní a hygienická praxe

Při přípravě jakéhokoliv pokrmů v provozovně poskytující stravovací službu je nutné dodržovat zásady osobní a provozní hygieny. U přípravy pokrmů pro bezlepkovou dietu je důležité si tuto povinnost uvědomit ještě více.

Základním předpokladem je, aby pokrm pro celiatika nebyl kontaminován lepkem.

Zdrojem kontaminace lepkem mohou být neumyté ruce kuchaře, který předtím pracoval s pšeničnou či jinou moukou, může to být pracovní načiní či zařízení (vály, mísy, roboty, nože, prkénka), pracovní plochy, které byly před přípravou bezlepkového pokrmu využívány k přípravě jiných pokrmů s obsahem lepku a nebyly následně řádně umyty. Dalším krokem, který rozhodně nezajistí nepřítomnost lepku v pokrmu je např. dodatečné odstranění klasické zavářky (s obsahem lepku) z polévky a podání takové polévky strávníkovi s celiakií.

Nezapomínejte na možnou kontaminaci lepkem i při výdeji pokrmů. Pro celiatiky je potřebné mít např. pečivo na jiném výdejním tácu než klasické pečivo pro ostatní strávníky a doporučujeme tác označit nápisem „bezlepkové“.

V případě podávání sladkostí či jiných pamlsků v rámci obědů či svačinek je nutné si uvědomit, že řada takových výrobků není pro celiatiky vhodná (viz výše).

Závěr

Člověk bez lepku dokáže normálně žít a provozovat cokoliv, co ho baví.

Jediné, na co si musí celiatik a všichni, kteří mu jídlo připravují, je zvyknout si přemýšlet o použitých surovinách, jejich kombinacích, číst informace o složení výrobků a zajímat se o nové bezlepkové výrobky. Celiakie není žádným handicapem. Při zapojení fantazie, kreativity a chuti je i bezlepková strava chutná, pestrá a vyvážená.

Přinášíme Vám několik receptů vhodných či upravených pro celiatiky tak, aby svojí četností splnily požadavky Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši po dobu 1 měsíce (20 stravovacích dní).  Snažily jsme se je sestavit tak, aby byly co nejvíce podobné standardní variantě s co nejmenšími úpravami.

U polévek dodržujte limit soli max. 10-20 g/10 porcí a u hlavního jídla max. 20 g/10 porcí.  Snížení uvedených hodnot soli je žádoucí.

Tímto Vás současně prosíme o jejich ověření ve Vašich provozovnách a už teď se těšíme na Vaše reakce, doporučení, obměny či jiné nápady.  

Celiakie

CELIAKIE.pdf

Co je celiakie?

Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění dětí i dospělých způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu), resp. gliadinu (hlavní složky lepku), nikoli alergií na něj.

Lepek je hlavní bílkovinnou složkou obilek pšenice, žita, ječmene a ovsa. Mouka z nich představuje hlavní, a prakticky každodenní, zdroj lepku v běžné potravě, který ale celiakům škodí.

O rozvoji onemocnění nerozhoduje pouze genetika a přítomnost lepku v potravě, ale často také spouštěcí faktor. Tím může být virová infekce, dlouhodobý stres, ale třeba i těhotenství apod.

V České republice tímto onemocněním trpí každý čtvrtý až pátý člověk z tisíce obyvatel, ale jen asi 15 % z nich o svém onemocnění ví a lečí se s ním. Častěji postihuje ženy než muže, a to nezávisle na věku.

K propuknutí onemocnění, resp. probuzení jinak němé formy celiakie, může ale dojít v kterémkoli věku, nejčastěji mezi 25. a 40. rokem života.

Tehdy jsou však již prvními „příznaky“ až komplikace plynoucí z tohoto onemocnění.

Jak se celiakie projevuje?

Je známo a popsáno 5 forem celiakie, ale pouze 2 z nich probíhají se zřejmými příznaky. Obecně je lze rozdělit na příznaky střevní – typické, které jsou charakteristické pro klasickou formu celiakie a dětský věk, a mimostřevní – atypické, se kterými se setkáváme u všech ostatních forem a ve většině případů zejm. u dospělých.

· typické (střevní) – bolest břicha, nadýmání, průjmy, ojediněle i zácpa či zvracení, nechutenství; u malých dětí lze často pozorovat vzedmuté bříško

· atypické (mimostřevní)- předčasné řídnutí kostí, chudokrevnost, neplodnost u mužů i žen, úzkost až deprese, tzv. Duhringova herpetiformní dermatitida (oparu podobná vyrážka kdekoli na těle, zejm. v oblasti kloubů)

  • Velmi často je neléčená celiakie doprovázena úbytkem na váze až podvýživou a ztrátou vitální energie.
  • Jak lze celiakii diagnostikovat?
  • Od prvních potíží k diagnóze často uplyne řada měsíců i let.
  • Kdy, koho a jak testovat při podezření na celiakii je možné nalézt v Metodickém pokynu ministerstva zdravotnictví ČR „Cílený screening celiakie“ (2011) zaměřený na:
  • · jedince s určitým onemocněním (viz Vyskytují se spolu s celiakií i jiná onemocnění?)

· jedince s podezřelými příznaky (viz Jak se celiakie projevuje?; zejm. chronický průjem, hubnutí z nejasných příčin, chudokrevnost, předčasné řídnutí kostí, neplodnost, opakované potraty)

· jedince, jejichž blízcí rodinní příbuzní trpí celiakií (rodiče, sourozenci, event. i další členové rodiny)

Lékař nejdříve zjišťuje, jakého charakteru jsou pacientovi potíže, zda jsou vázány na příjem potravy, nebo zda obdobnými potížemi netrpí některý z členů rodiny.

Zjistí-li lékař některou ze skutečností, které by mohly svědčit pro celiakii, je provedeno vyšetření krve – stanovení protilátek proti tělu vlastním tkáním (tkáňové transglutamináze a endomyziu). Toto vyšetření již zpravidla provádí odborný lékař (nejčastěji gastroenterolog).

Posledním krokem při prokázání přítomnosti protilátek v krvi pacienta, je endoskopické vyšetření dvanáctníku (část tenkého střeva následující za žaludkem) a odebrání vzorku sliznice z něj. Změny sliznice (vyhlazení klků / nakupení lymfocytů) jsou pak mikroskopicky vyhodnoceny odborným lékařem (patolog).

Aby nedošlo k nežádoucímu zastření projevů celiakie na sliznici střeva, pacient by měl do doby, než je provedeno endoskopické vyšetření, konzumovat stále stravu s obsahem lepku (takovou, jako doposud).

Jak se celiakie léčí?                                                       

Celiakie je léčena formou klasických léčiv jen zřídka kdy. Obvykle pouze při tzv. celiakální krizi, refrakterní celiakii, při ulcerózní jejunoileitidě. Tehdy jsou pacientům podávána zejm. léčiva tlumící nepřiměřenou imunitní reakci (glukokortikoidy a imunosupresiva).

Léčbou první volby je ale bezlepková dieta. Pouze úplné a přísné vynechání potravin s obsahem lepku vede k úplnému vyhojení sliznice střeva, ústupu projevů celiakie a minimalizaci jejích komplikací.

Co je bezlepková dieta?

Bezlepková dieta (BZLD) představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Základem bezlepkové diety jsou proto brambory, kukuřice, rýže, pohanka, jáhly, sója a další luštěniny, zelenina a ovoce.

Běžná strava obsahuje 7-13 g lepku (za den). K vyvolání celiakie však stačí pouze 100 mg lepku denně, proto je za bezpečnou dávku považováno množství 20-50 mg lepku (= 10-25 mg gliadinu) za den.

Sortiment bezlepkových výrobků – pečiva, sladkostí, těstovin, kořenících směsí, mléčných výrobků, bezlepkových směsí na pečení apod. je na českém trhu pestrý a dostupný.

Většinou je však jejich cena významně vyšší než u klasických potravin obsahujících lepek. Potraviny určené pro BZLD jsou vždy označeny symbolem přeškrtnutého klasu.

Nařízení Komise evropských společenství rozděluje potraviny, nezávisle na tom, zda jsou vyrobeny z přirozeně bezlepkových surovin nebo z pšenice, žita, ječmenu či ovsa, na:

  1. · bezlepkové (obsahují 2 mg lepku ve 100 g)
  2. · potraviny s velmi nízkým obsahem lepku (obsahují ve 100 g méně než 10 mg lepku)
  3. Z toho vyplývá, že konzumaci bezlepkových potravin lze považovat za bezpečnou, zatímco u potravin s velmi nízkým obsahem lepku je nutné množství lepku propočítávat a konzumovat je s obezřetností.

Přestože celiak konzumuje pouze BZLD, je nutné, aby pravidelně navštěvoval ošetřujícího lékaře – gastroenterologa. Ten monitoruje, často ve spolupráci s nutričním terapeutem, i stav výživy pacienta. Zjistí-li nedostatek některých živin, minerálů či vitaminů, navrhnou je doplnit vhodnými preparáty v podobě potravinových doplňků, potravin pro zvláštní lékařské účely nebo přímo léčivy.

Nejčastěji je nutné u celiaků doplňovat vápník, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C a vitaminy rozpustné v tucích (zejm. vitaminy A a D).

Jaké potraviny jsou pro celiaka vhodné?

Vhodné jsou všechny přirozeně bezlepkové potraviny i polotovary připravené z nich. Důležité je též kontrolovat, zda potraviny neobsahují stopové množství lepku (*). Vhodné jsou:

  • · rýže (mouka, vločky, těstoviny, burizóny bez lepku, rýžová instantní kaše)
  • · kukuřice (mouka, krupice, lupínky, škrob)
  • · brambory (bramborový škrob)
  • · sója (mouka, krupice, tofu*)
  • · jáhly a proso (mouka, vločky, kaše), pohanka (mouka, chléb, křupky), amarant = merlík čínský = „Quinoa“ (mouka, křupky, těstoviny, bezlepkové instantní směsi)
  • · luštěniny (hrách, fazole, mungo)
  • · maso a uzeniny (šunka od kosti a speciální bezlepkové uzeniny)
  • · ovoce, zelenina vč. ořechů a semen
  • · mléko a mléčné výrobky (dle snášenlivosti laktózy nebo bílkovin kravského mléka)
  • · dochucovadla (majonézy ze sójové mouky, tofu*, kysané smetany nebo jogurtu, doma vyrobený rajský protlak, všechny základní druhy koření)
  • · sladidla (cukr, pravý včelí med, umělá sladidla)

Výběr potravin musí být též přizpůsoben dle případné alergie či nesnášenlivosti dalších surovin nebo potravin z nich připravených (mléko – laktóza / bílkoviny kravského mléka, vejce, sója, ořechy atd.).

Jakým potravinám by se měl celiak vyhnout?

Jedná se zejm. o potraviny, kde byla jako základní či doplňková surovina použita pšeničná, žitná, ječná nebo ovesná mouka. Patří sem:

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Bolesti Zad?

· pečivo slané i sladké (chléb, rohlíky, koláče, …)

  1. · cukrářské výrobky (dorty, zákusky, sušenky, oplatky, piškoty, …)
  2. · plněná čokoláda nebo bonbóny, nugát, karamelky
  3. · těstoviny vaječné i bezvaječné, knedlíky a kaše (krupičná, případně ovesná)

· instantní polévky a omáčky, kořenící směsi, výrobky z brambor (knedlíky, bramborák), některé masné produkty (např. jitrnice, prejt, atd.)

Celiak by měl být při výběru potravin obezřetný a cíleně vyhledávat bezlepkové potraviny. Lepek může být totiž obsažen i tam, kde by jej konzument nečekal, např. v pudinku, hořčici, kečupu, zmrzlině, jogurtech apod.

Jak by mohl vypadat jídelníček celiaka?

Pestré a vyvážené složení BZLD u celiaků, kteří jsou častěji ohroženi rizikem poruchy vstřebávání živin, je klíčovým bodem v jejich léčbě. Kromě základních živin (cukrů, tuků a bílkovin) by měla být BZLD bohatá na vitamíny, minerály i stopové prvky.

Je vhodné konzumovat menší porce v pravidelných, 2-3 hodinových, intervalech. Jídelníček celiaka by pak mohl vypadat např. takto:

  • · snídaně: bezlepkový chléb, margarín, sýr 30%, čaj
  • · svačina: banán, jogurt bílý (bez obsahu složky s lepkem, např. müsli)
  • · oběd: hovězí polévka s rýží, plněné bezl. bramborové knedlíky, dušené zelí nezahuštěné
  • · svačina: bezlepkový celozrnný pohankový chléb, bílá káva (bez obsahu složky s lepkem)
  • · večeře: pečené rybí filé, brambory, hlávkový salát; ev. druhá večeře: jablko
  • Vyskytují se spolu s celiakií i jiná onemocnění?

U pacientů s celiakií se nezřídka (až 3x častěji než u jinak zdravých osob) setkáváme i s dalšími autoimunitními onemocněními, např. autoimunitní zánět štítné žlázy (> 10 %) a diabetes mellitus 1.

typu (≈ 4 %). Mezi další často současně se vyskytující onemocnění patří též např. sklerotizující cholangitida, primární biliární cirhóza, systémový lupus erythematodes, mikroskopická kolitida a další.

Často celiakii doprovází i různé potravinové alergie.

Existují komplikace neléčené celiakie?

Mezi nejčastější komplikace neléčené celiakie, které jsou někdy až „prvními“ signály onemocnění, patří zejm. předčasná osteoporóza, anemie, neplodnost či poruchy prospívání. V důsledku neléčené celiakie se může rozvinout i tzv.

refrakterní celiakie, kdy je již třeba podávání léčiv, nejč. glukokortikoidů. Dále sem patří tzv.

hyposplenismus úzce spjatý se zvýšenou náchylností k infekcím, a v neposlední řadě patří mezi komplikace neléčené celiakie i zvýšené riziko zhoubného nádorového bujení.

  1. Je možná prevence celiaka?
  2. Přestože je celiakie geneticky podmíněným onemocněním, i zde existují určité formy prevence jejího propuknutí.
  3. · Kojení – čím déle a čím častěji je dítě kojeno, tím nižší je riziko propuknutí onemocnění.

· Zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte – konkrétně ne dříve než ve 4., ale ne později než v 7. měsíci života. Přičemž by se mělo podání malé dávky lepku v tomto období zopakovat.

· Očkování proti rotavirům – virům, které jsou nejčastějšími původci střevních zánětů u dětí. Tato metoda ale nebyla zatím ověřena v praxi.

Co o celiakii napsali odborníci?

· FRIČ, KEIL. Celiakie pro praxi. Med. praxi 2011 →

· www.solen.cz/pdfs/med/2011/09/03.pdf

· FRIČ, NEVORAL. Cílený screening celiakie. Interní Med. 2009 → www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/11/02.pdf

· KOHOUT. Diagnostika a léčba celiakie. Interní Med. 2006 → www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/03.pdf

· KOHOUT, PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: víte si rady s bezlepkovou dietou?. Forsapi, 2010; ISBN 978-808-7250-099.

· FRIČ, MENGEROVÁ. Bezlepková dieta a rady lékaře. Medica Publishing, 2009; ISBN 978-80-85936-62-9.

Užitečné rady můžete najít i na internetu…

· Sdružení celiaků České republiky → celiac.cz a Společnost pro bezlepkovou dietu → celiak.cz

· Klub celiaků: Praha → celiac.cz, Brno → klubceliakie.cz, Ostrava → celiatik.webnode.cz, Plzeň → plzensticeliaci.wbs.cz, Jižní Čechy → celiakie-jih.cz, Litoměřice → celia-zbl.cz/klub-celiakie-litomerice-o.s

· Poradce pro bezlepkovou dietu a celiakii (Ing. Iva Bušinová)

Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů.

Bezlepkové těstoviny

Volby jsou hojné, ale pozor na některé značky

Pokud jde o těstoviny bez lepku, jsou tu dobré zprávy a špatné zprávy. Za prvé, dobrá zpráva: většina rajčatových omáček a bílá těstovinová omáčka na trhu neobsahuje lepecké přísady a mnohé jsou považovány za bezpečné bez lepku. Ale špatná zpráva je, že nemůžete jen uchopit nějaký skleničku, nebo dokážete z polic a předpokládat, že budete v pořádku.

Ti, kteří mají celiakii a citlivost na celující nehty, musí být opatrní těstovinami vyráběnými některými výrobci, protože mohou být vystaveni významné křížové kontaminaci glutenu , a proto nebudou skutečně bezlepkové (US Food and Drug Administrace definuje bezlepkové jako méně než 20 dílů na milión lepku).

Několik (ne mnoho, ale někteří) dokonce obsahují lepecké přísady.

Tato příručka k těstovinovým omáček bez lepku (včetně tradiční špagetové omáčky, rajčatové omáčky v širokém sortimentu a omáčky na bílé sýry a krémy) vám pomůže rozhodnout, kterou značku si koupíte. Mnohé z nich jsou bezpečné pro bezlepkovou dietu a v některých případech jejich výrobci podniknou další kroky, aby zajistili co nejmenší riziko křížové kontaminace lepku.

Následující informace vám pomohou vybrat si těstovinovou omáčku, která bude doprovázet vaše bezlepková těstoviny (nebo pizza, nebo cokoliv jiného chcete použít).

Bezlepkové těstovinové omáčky od A do Z

Zde je seznam výrobců omáček těstovin, plus jejich produkty status bez lepku.

  • Amyova kuchyně. Amy vyrábí čtyři různé omáčky z těstovin: rodinnou marinaru, rajčatovou bazalku, rodinnou marinaru „lehké na sodík“ a rajčatovou bazalkou „lehké v sodíku“. Vše se objevuje na seznamu bez lepek společnosti, což znamená, že obsahují méně než 20 dílů na milión lepku .
  • Barilla. Z 12 omáček na bázi rajčat Barilla se považuje šest příchutí za bezlepkové (méně než 20 dílů na milión): marinara, maso, houba, pražený česnek, pikantní marinara a sladké papriky. Všechny jsou zpracovány na stejném zařízení jako omáčky, které nejsou označeny jako bezlepkové. Barilla tradiční bazalkový pes, jeho krémový Alfredo a česnek Alfredo nejsou bezlepkové.
  • Bellino. Bellino špagetová omáčka je vyráběna společností Cento a také se objevuje na seznamu bez lepek společnosti (pro podrobnosti viz položka Cento).
  • Bertolli. Tato společnost vyrábí obrovskou škálu různých omáček z těstovin na bázi rajčat a bílých těstovin, plus zmrazené pokrmy, olivové oleje a spreje na vaření. Podle společnosti Bertolli každý produkt (včetně těstovinových omáček), který obsahuje složku lepku, vyvolá tuto přívlastku na etiketě. Společnost neukládá seznam výrobků bezlepkových, ani test na stopový lepek.
  • Cento . Cento je velká společnost, která vyrábí různé italské speciality, včetně těstovinové omáčky, pod různými značkami. Podle společnosti jsou četné omáčky značky Cento považovány za bezlepkové normy FDA, včetně omáčky z červeného špenátu, bílé špenátové omáčky (škrob v tomto modifikovaném kukuřičném škrobu), omáčky z pizzy, těstovinové omáčky, omáčky marinary, vodky, arrabiatty omáčky, houbovou omáčkou z prasečích a omáčkou z pesto. Vždy kontrolujte přísady, protože se mohou kdykoli změnit. Produkty Cento neuvádějí na štítku „bezlepkové“, ačkoli společnost vede na svých internetových stránkách rozsáhlý seznam bezlepkových doplňků (včetně bezlepkových těstovin, které importuje z Itálie).
  • Classico. Všechny špičaté bílé a červené omáčky Classico jsou považovány za bezlepkové na méně než 20 dílů na milión, podle společnosti, která nevytváří žádné produkty obsahující lepek. Rozsáhlý seznam bezlepkových látek zahrnuje mnoho příchutí červených těstovinových omáček (od čtyř sýrů až po italskou klobásu), řadu omáček Classico Riserva (aroma, která zahrnuje eggplant a artičok a puttanescu), tři omáčky z rajčatového krému a pět krémových omáček Alfredo (zahuštěných mlékem a sýrem, nikoliv moukou).
  • Contadina. Tato značka konzervovaných rajčat a výrobků z rajčatové omáčky vlastní společnost Del Monte Foods, Inc. Podle společnosti jsou všechny rajčatové omáčky a všechny pizzové omáčky považovány za bezlepkové na méně než 20 dílů na milión. Mezi ně patří i obyčejná rajčatová omáčka Contadina, česneková a cibulová rajčatová omáčka, rajčatová omáčka s italskými bylinami, extra hustá a šťavnatá rajčatová omáčka, čtyři sýrové pizzové omáčky, pizza omáčka s pepperoni, originální pizzová omáčka a pizza squeeze. Měli byste se vyvarovat italské rajčatové pasty s italskými kořením, protože obsahují lepek (ve formě „bílkovin pšeničného lepku“). Měli byste předpokládat, že všechny tyto produkty, včetně těch, které obsahují pšeničný lepek, se vyrábějí ve stejných výrobních závodech Del Monte.
  • Dei Frattelli. Dei Frattelli, značka vlastněná společností Hirzel Canning Co. and Farms, nabízí osm různých špinavých těstovinových omáček: Arrabiatta, opečená zelenina, domácí styl, marinara, tři sýry, rajčata a bazalka, a tradiční. Všechny jsou považovány za bezlepkové a některé z nich jsou také bez mléka. Všimněte si, že Dei Frattelli nevyrábí nic s lepektem. Ve skutečnosti se jedná o stejnou společnost, která vyrábí zelí slivky Silver Floss, která je v bezlepkové komunitě dobře považována za spolehlivě bez jakéhokoliv stopového lepku . Dei Frattelli také dělá zabalené a konzervované rajčata, pokud máte zájem vyrobit si vlastní omáčku.
  • Del Monte. Del Monte (který také vyrábí omáčky Contadina) uvádí, že konzervovaná rajčatová omáčka, rašelinová omáčka a rajčatová omáčka s bazalkou, česnekem a oreganem se považují za bezlepkové na méně než 20 dílů na milion, stejně jako jejich čisté rajčatové výrobky . Vždy ověřte štítek, neboť společnost používá jiné látky, které se vyrábějí ve stejných zařízeních, lepek (zejména lepku).
  • Eden Foods. Eden vyrábí špagetovou omáčku a pizzu / těstovinovou omáčku v nádobách a plechovkách. Podle společnosti splňují obě definice FDA „bezlepkové“ (méně než 20 dílů na milion). Společnost podniká pečlivé kroky, aby zajistila, že všechny přísady v potravinách jsou bezlepkové a odešlou vzorky nezávislé zkušební společnosti, aby zkontrolovaly stopový lepek. Dodržuje také přísné výrobní protokoly, které se snaží zabránit křížové kontaminaci.
  • Emeril je. Z devíti těstovinových omáček značky Emeril se pět považuje za bezlepkové na méně než 20 dílů na milion: Pečená Gaaahlicová omáčka, omáčka z rajčat a bazalky, rajčatová omáčka, chunky marinara omáčka a pražená omáčka z červeného pepře. Některé z nich obsahují sójový olej (zkontrolujte ingredience, pokud jste citliví na sóju). Vyhněte se homestyle marinara, omáčky Alfredo a vodka omáčka, protože nejsou považovány za bezlepkové. Všimněte si, že všechny tyto omáčky jsou vyráběny na stejném zařízení.
  • Francesco Rinaldi. Tento menší výrobce sladkých rajčat a těstovin vyrábí řadu tradičních omáčkových receptů a řadu „zdravých“ produktů, které neobsahují sůl, omáčky bez cukru a omáčky, které jsou obohaceny o omega-3 mastnými kyselinami DHA American Heart Association certifikační pečeť). Všechny omáčky Francesco Rinaldi jsou považovány za bezlepkové na méně než 20 dílů na milion.
  • Muir Glen Organic . Muir Glen Organic, společnost General Mills, vyrábí četné těstoviny těstovin. Nicméně, General Mills již udržovat bezlepkový seznam, protože produkty a přísady se mění tak rychle. Zástupce oddělení péče o zákazníky doporučuje ověřit štítek pro výrazný „bezlepkový“ znak. Pokud štítek neříká „bez lepku“, pak společnost nepovažuje za bezpečné.
  • Newman je vlastní. Newman's Own vyrábí 19 různých příchutí rajčatové a těstovinové omáčky, od organické rajčatové bazalky až po Sockarooni (s paprikou a cibulí). Žádné neobsahují lepecké přísady. Nicméně společnost Newman's Own netestuje stopový lepek.
  • Organic Bello. Tento malý certifikovaný ekologický certifikovaný výrobek na výrobu těstovin bez GMO nabízí čtyři příchutě omáček: marinara, pikantní marinara, rajčatovou bazalku a bazalku z kalají rajčete. Žádná z nich neobsahuje lepecké přísady a omáčky jsou označeny jako bezlepkové (méně než 20 dílů na milion). Společnost však uvádí, že pšenice a jiné alergeny (včetně pšenice, mléka, vajec, ryb, arašídů, ořechů a sóji) se používají na stejných výrobních linkách, i když ne ve stejných dnech. Společnost používá „důkladně zdokumentovaný analytický program kontroly alergenů, který nezajišťuje křížovou kontaminaci“, a ukládá zvlášť alergenní složky, včetně pšenice.
  • Organicville. Jak naznačuje název společnosti, Organicville uděluje certifikované ekologické produkty. Jeho těstovinové omáčky jsou vyrobeny ze 100% extra panenského olivového oleje a agátového nektaru a zahrnují čtyři možnosti: marinara, rajčatovou bazalku, italskou bylinu a houbu. Všechny jsou označeny jako bezlepkové (s méně než 20 díly na milion).
  • Pomi. Jedná se o balené italské rajčata a výrobky z rajčat, které jste pravděpodobně viděli v obchodě s potravinami. Přestože tyto produkty obsahují pouze rajčata jako součásti, zástupce zákaznického servisu Pomi hlásí, že jsou zpracovávány na stejné lince používané pro omáčky obsahující lepek, ořechy, vejce a mléčné výrobky. Společnost má postupy určené k minimalizaci křížové kontaminace, ale uznává, že někteří lidé mohou mít reakce ve velmi nízkých dávkách.
  • Prego. Společnost Prego, která vlastní společnost Campbell Soup Company, má rozsáhlý seznam 24 omáček, které pokládá za bezlepkové, od tradiční a marinární až po florentské špenát a sýr a krémovou vodku. Na tomto seznamu jsou také tři odrůdy „Heart Smart“: Heart Smart Mushroom, Heart Smart Pečené červené papriky a česnek a Heart Smart Traditional. Omáčky splňují standardy FDA, které jsou méně než 20 dílů na milion. Společnost Prego uvádí, že má „přísný dvoustupňový proces pro validaci produktu jako bezlepkové a pro zajištění toho, že splňuje kritéria FDA pro nárok.“ Společnost ověřuje přísady jako bezlepkové a testuje konečný produkt pro stopový lepek a opakuje testování každých šest měsíců.
  • Rao's Specialty Foods. Omáčky těstovin z této společnosti se sídlem v New Yorku, které jsou prodávány v obchodech a on-line případem, jsou podle zástupce zákaznického servisu považovány za bezlepkové (na méně než 20 dílů na milión). Navíc jsou vyráběny v bezlepkovém zařízení, odkud Rao vyrábí těstoviny, řekl zástupce. Všimněte si, že webové stránky společnosti nezaznamenají „bezlepkové“ na všech Rao omáčkách, ale zástupce říká, že jsou všechny bez lepku. Raoův balsamický ocet a glazury, které ho obsahují, se nepovažují za bezlepkové (a samozřejmě ani Raoova pasta na bázi pšenice).
Budete mít zájem:  Jak poznat, že vaše psychické či duševní zdraví není v pořádku?

Slovo z

Existuje celá řada bezlepkových omáček s rajčaty a těstovinami, z nichž si můžete vybrat, včetně těch, které jsou vyráběny ve specializovaných zařízeních bez lepek.

Všimněte si, že jsem nenašel žádné těstoviny připravené k jídlu nebo rajčatovou omáčku, která je bezlepková. Někteří lidé, kteří jsou poměrně citliví, dávají přednost držení certifikovaných výrobků bez lepek, protože společnosti, které tyto výrobky vyrábějí, podniknou další kroky, aby zajistily, že neobsahují stopový lepek a křížovou kontaminaci lepku.

Pokud je pro vás důležitá bezlepková certifikace, možná budete chtít zvážit výrobu vlastní rajčatové omáčky s Jovial Foods nakrájenými na kostičky, drcené nebo celé rajčata, které se dodávají ve sklenicích a jsou prodávány online a u některých specializovaných maloobchodníků. Jovial je certifikován certifikační organizací bez lepok.

> Zdroj:

> Celiakální onemocnění. Co mám jíst? Informační list.

Co se stane, když poruším předepsanou dietu???

TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA POTRAVIN?

  • je také důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly „kontaminovány“ např. drobky z pečiva obsahujícího lepek, proto bezlepkové pokrmy připravujeme odděleně

    Potraviny určené pro osoby s nesnášenlivostí lepku

    Legislativní požadavky na obsah a označování lepku jsou upraveny nařízením (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které stanovuje jednotná evropská pravidla pro označování potravin z hlediska obsahu lepku. Nařízení (ES) č. 41/2009 stanovuje jak požadavky na potraviny určené pro zvláštní výživu, tak požadavky na potraviny určené pro běžnou spotřebu. Nařízení umožňuje deklarovat označení „bez lepku“ i na potravinách určených k běžné spotřebě, což přispívá k větší rozmanitosti stravy při bezlepkové dietě. Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku. Cílem nařízení je proto umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku tak, aby spotřebitelé na trhu nalezli potraviny odpovídající jejich potřebám a míře citlivosti. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto z pohledu označování a obsahu lepku vymezuje 2 základní kategorie, které se odlišují jakpožadavky na obsah lepku, tak stanoveným způsobem označení: * Označení „BEZ LEPKU“:Je určeno primárně pro potraviny z přirozeně bezlepkových surovin a je povoleno jak u potravin určených pro zvláštní výživu, tak u běžných potravin. Obsah lepku musí činit nejvýše 20 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. * Označení „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Je určeno pro označení potravin obsahujících jednu nebo více složek ze speciálně upravené pšenice, ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Údaj „velmi nízký obsah lepku“ není možné použít v označení běžných potravin a rovněž v označení potravin, které neobsahují žádnou složku z pšenice ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Obsah lepku musí činit nejvýše 100 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. Výše uvedený systém značení slouží spotřebitelům s nesnášenlivostí lepku jako základní vodítko při výběru vhodných potravin, které umožňuje získat základní, rychlé informace o charakteru potraviny z hlediska obsahu lepku.

    DOPORUČENÉ POTRAVINY

  • koření – vše kromě pálivé papriky a feferonek

    POTRAVINY, U KTERÝCH JE TŘEBA SLEDOVAT JEJICH SLOŽENÍ?

  • mléčné výrobky, jako jsou jogurty a různé dezerty

    VHODNÉ POTRAVINY

  • Cukrovinky – sladké pečivo pouze z bezlepkové mouky, (z jahel, rýže, kukuřice, maizeny, solamylu, sojové mouky a sojových vloček), bílkové sněhové pečivo bez mouky, čistá kvalitní čokoláda, želé, tvrdý neplněný ovocný drops, bezlepkové müsli, banánové a kokosové chipsy, bezlepkové sušenky a bezlepkové piškoty

    ZAKÁZANÉ POTRAVINY?

  • je nutné se vyhýbat rovněž potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky, nápoje a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda lepek obsahují.

    Zvláštní požadavky na oves

    Většina osob, ale ne všechny, s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Tato otázka je předmětem pokračujícího studia a zkoumání vědců. Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto stanovuje zvláštní požadavky na oves určených k výrobě potravin pro zvláštní výživu pro osoby s nesnášenlivostí lepku: Oves určený pro výrobu potravin pro zvláštní výživu určených pro celiaky musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, ječmenem, žitem nebo jejich kříženci. Obsah lepku musí činit max. 20 mg/kg. Přechodná období, zrušení vyhl. č. 54/2004 Sb. Nařízení (ES) č. 41/2009 vstoupilo v platnost 1. ledna 2012. Nařízení nestanovuje lhůtu pro doprodání zásob potravin označených v souladu s předchozí právní úpravou tj. vyhl. č. 54/2004 Sb. a to s ohledem na téměř tříleté přechodné období, které výrobci měli na úpravu výrobků nebo jejich značení. Po 1. 1. 2012 mohou být na trhu pouze výrobky splňující požadavky nařízení (ES) č. 41/2009!!!

    Zvláštní režim pro potraviny pro kojence a malé děti

    Pravidla pro obsah a označování lepku jsou u těchto zvláštních kategorií potravin ošetřena vyhl. č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. Nařízení (ES) č. 41/2009 se nevztahuje na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu (tj.

    výživu do 6 měsíců a do 12 měsíců věku dítěte). Vyhláška č. 54/2004 Sb. zakazuje u počáteční a pokračovací kojenecké výživy použití složek obsahujících lepek při výrobě uvedených potravin. U kategorie obilných a ostatních příkrmů určených pro děti mladší šesti měsíců vyhl. č.

    54/2004 Sb. vyžaduje, aby byla uvedena informace o tom, zda výrobek obsahuje lepek či nikoli. Pokud je v těchto výrobcích deklarována nepřítomnost lepku, musí být označena výrazem „bez lepku“, přičemž musí být splněna limitní hodnota 20 mg/kg stanovená nařízením (ES) č.

    41/2009.

  • Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector