Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

 

Cottage asi není třeba představovat a většina z vás ho moc dobře zná. Ne všichni ale ví, co všechno se z něj dá připravit. I když je cottage vynikající i jen tak samotný, můžete ho použít i v mnoha různých receptech a jídelníček si tak neustále zpestřovat.

Proč je dobré cottage do jídelníčku zařazovat?

Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost.

Cottage obsahuje jen 4 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů. 

Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru – laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Dost ale o teorii a pojďme se podívat, co vše se dá s cottagem vykouzlit v praxi!

Pomazánky a dipy

Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do něj přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Připravit můžete i skvělé jednohubky.

Pokud nemáte času nazbyt nebo se vám jen nechce do přípravy, využít můžete i celou řadu již ochucených cottagů. Vyzkoušejte například novinku v podobě tuňákového cottage!

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Více informací o dalších produktech můžete získat zde.

Sendviče, tousty, tortilly

Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget, toustů či tortill.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Saláty

Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.

Věděli jste, že se s cottagem dá i vařit?

I v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat!

Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.

Vyzkoušet můžete například lasagne, kde cottage nahradí tradičně používaný bešamel. Recept nejdete zde.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Skvělé jsou ale i zapečené brambory na mnoho způsobů nebo jen samotná zapečená zelenina s cottagem.

Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly. 

Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.    

Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů. Vyzkoušet můžete například tento brokolicový quiche, ale variant je mnoho.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Cottage na sladko?

Ano, i tato varianta je možná a navíc i chuťově vynikající.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.

Cottage je opravdu univerzální surovina, není to „jen ten kelímek sýra“, ale dá se z něj připravit nespočet skvělých pokrmů. Další tipy můžete získat zde.

A jaká je ta vaše oblíbená kombinace? 🙂

7 denní jídelníček do karantény – kompletní plán #vicnezkucharka

Jak pracovat s jídelníčkem?

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…Myší najeďte na číslo vedle názvu receptu a znaménkem + můžete porce přidávat nebo znaménkem – odebírat. Podle nastaveného počtu porcí se změní i položky, které budou v nákupním seznamu. Na úvodní straně s jídelníčkem klikněte na název jídla, které Vás zajímá a otevře se příslušný recept (občas to chvilku trvá) se vším potřebným. K návratu na jídelníček klikněte na zpět v prohlížeči nebo na název jídelníčku nad receptem.

I v receptu můžete nastvit počet porcí, které chcete uvařit. Viz předešlá otázka. Podle nastaveného počtu porcí se změní i veškeré poměry v receptu tak, aby vše fungovalo a jídlo bylo výborné ???? Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Nákupní seznam pro Váš potřebný počet porcí zobrazíte kliknutím na tlačítko „Nákupní seznam“ pod jídelníčkem. Následně můžete v seznamu odškrtávat věci, které již máte nakoupené, případně si můžete seznam jednoduše vytisknout. (viz tlačítka dole pod seznamem)

Pozor! Nákupní seznam se neukládá – takže pokud stránku zavřete a znovu otevřete, opět budou v nákupním seznamu všechny položky nepoškrtané. Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Budete mít zájem:  Trombóza vzniká během dlouhé cesty, projeví se i týdny po návratu

Jednouše nastavíte počet porcí na 0 a ani v nákupním seznamu z těchto vynechaných receptů nebudou žádné ingredience. Pokud děláte větší nákupy např. na celý týden, myslete na to, že čerstvé suroviny se mohou brzy kazit. Zpracujte je tedy co nejdříve popřípadě např. maso a pečivo hned po zakoupení zamražte, aby se daly použít za delší dobu. Od 1. 5. se tu začnou objevovat jídelní plány na víkendy (viz info dole na této stránce), brzy také spustíme členskou sekci s možností jídelníčky si ukládat, přidávat a měnit v nich recepty, speciální členské slevy a speciální funkce i obsah pro ty, kdo zakoupili či zakoupí naší Velkou svačinkovou bichli.

Ve vzdálenější budoucnosti pak přibyde možnost zobrazit nutriční hodnoty, mobilní aplikace (i nyní web ale funguje perfektně i na mobilních telefonech) a spousta dalšího.

Ještě máme pár trumfů v rukávu, ale co, to vám zatím neprozradíme. Přihlaste se k odběru našich emailů s recepty a nic vám neunikne.

Protože tady se ještě budou dít VELKÉ věci, které nemají na českém trhu konkurenci!

A pokud Vás napadne něco, co by Vám usnadnilo život v kuchyni a nemělo by to tu chybět, sem s tím! -> [email protected]

V první řadě nám problém prosím zkuste co nejlépe popsat – buď na email [email protected] (printscreen toho, co Vám to dělá nám moc pomůže) nebo zde do chatu. Možná to vyřešíme obratem ????

A v druhé řadě – nelámejte nad námi vařečku. ???? Celý projekt ladíme, takže testování a první „porodní bolesti“ k tomu patří. I proto je pro nás zpětná vazba od vás nesmírně důležitá.

Jedna porce z jídelníčku vychází průměrně na: necelých 28 Kč(Přibližná cena nákupu pro 4 osoby na 7 dní při 5 jídlech denně – tzn 140 celkem porcí – vychází na 3900 Kč. Část věcí ale pravděpodobně máte už doma, takže vás nákup vyjde levněji. Záleží také, jak moc řešíte různé akce a jaké věci nakupujete.)

Velikost porcí: Důležité je vnímat své tělo a jíst tak, abyste byli nasyceni z 80% a nepřejídali jste se.

Jídelníček předpokládá aspoň základní pohyb minimálně jednou denně a je chystaný s naším nejlepším vědomím a svědomím.

Pokud pro vás pohyb z nějakého důvodu není možný, přizpůsobte tomu také velikost porcí (např. pro 4 osoby počítejte 3 porce).

Jelikož nejsme odborníky na výživu, v případě přikázané karantény doporučujeme inspirovat se také radami WHO. Dalším užitečným zdrojem informací je Zdravý talíř.

Recepty použité v jídelníčku jsou z našeho blogu Kuchti.me – s chutí a humorem a některé svačinkové recepty (ale i snídaně a večeře s upravenými poměry surovin) jsou z více než 60 stránkové ukázky naší Velké svačinkové bichle*.

* Velká svačinková bichle obsahuje 175 receptů nutričně vyvážených a propočítaných výživovou specialistkou + 15 bonusových. Více info zde.

Chcete víc funkcí a výhod? Stačí se zaregistrovat ????

* funkce označené hvězdičkou chystáme, budou dostupné začátkem roku 2021

Další informace o tomto projektu, o nás i časté dotazy najdete zde.

Cottage, jak ho možná neznáte: Snadné recepty, díky kterým přijmete do těla kvalitní bílkoviny s minimem tuku

  • Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, hubnete, nebo jste aktivní sportovci, cottage asi není potřeba představovat.
  • V posledních letech se stal hitem všech jídelníčků, a to zcela oprávněně.
  • Stručně shrnu jeho pozitiva:

Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku.

Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost (další takovou raritou jsou syrečky, které tuku obsahují ještě méně).

  • Cottage obsahuje většinou kolem 5 g tuku na 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, což je problém u většiny jiných sýrů.

Dost ale o teorii, která je již u cottage poměrně známá. Méně známé už je ale jeho všestranné využití. Nemusí se jednat jen o svačinku nebo pomazánku na pečivo k snídani či večeři. Cottage lze využít i na sladko, dá se s ním dokonce i vařit a péct.

Je možné z něj vykouzlit stovky skvělých pokrmů, takže nehrozí, že by se vám přejedl a nemohli už jste ho ani vidět, s čímž se poměrně často u klientů setkávám. Není divu, když kelímek cottage jen tak samotný dennodenně svačili.

S cottagem se toho dá ale vymyslet mnohem více!

Studená kuchyně

Pomazánky, dipy

Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do cottage přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Vyzkoušet můžete i variantu s avokádem nebo třeba tuňákem, zkombinovat lze opravu ledacos.

  • Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Pokud by vám vadila hrubší konzistence, tak můžete vše dohladka rozmixovat.
Budete mít zájem:  Stravovací zvyklosti předních českých lékařů – co a kdy jí?

Sendviče a tortilly

Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget či tortill. V tomto případě se vyplatí využívat cottage s hrudkovitou konzistencí, který vám nebude vytékat všude okolo.

Saláty

Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.

Teplá kuchyně

Když svým klientům radím, že mohou cottage využít i při vaření, většinou se ještě stále setkávám s údivem. Ale i v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat.

Zde vám dám pár tipů:

Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.

  • Vyzkoušet můžete například zapečené brambory se zeleninou a cottagem, případně můžete brambory vynechat a připravit si jen samotnou zapečenou zeleninu s cottagem (květák, brokolice apod.), kterou zalijete směsí mléka a vajec.
  • Doporučuji vyzkoušet také rychlovku v podobě zapečených vajec s cottagem.

Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly.

Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.

Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů, quichů apod., můžete vyzkoušet klasiku v podobě cibulového koláče, ale přidat lze i jakoukoli jinou oblíbenou zeleninu – například mrkev, fazolky, cuketu, brokolici, květák nebo hrášek.

Cottage na sladko

Nebojte se cottage používat i na sladko, má poměrně neutrální chuť, takže i sladké pokrmy z cottage jsou moc dobré.

Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.

  • A nebo jen stačí cottage pokapat medem a přidat pár ořechů nebo semínek.

Připravit si můžete i sladký toust – např. s banánem, kakaovým cottagem (cottage smícháte s kakaem, případně trochu přisladíte) a arašídovým máslem.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.

Cottage je opravdu univerzální surovina, jejíž využití je zajisté ještě mnohem širší než bylo shrnuto na předchozích řádcích. Stále si myslíte, že cottage je jen ten kelímek sýra ke svačině?

Tip redakce:

Víte, že i na nákupu cottage můžete ušetřit? Nakupte přes Cashback portál Plná Peněženka a můžete ušetřit pěknou částku z nákupu potravin online. Ušetřit můžete při nákupu doplňků stravy, například výhodně koupit protein Myprotein.

Jak na vyplňování aplikace Kalorické tabulky krok za krokem aneb mějte své kalorie snadno pod kontrolou

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

  1. odbornice na výživu společnosti STOB
  2. absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů
  3. spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

21.9.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa

Sýr cottage a zdraví – co vše nám dodá do těla? Máme pár receptů…

Zašli jsme si na oběd, počítáme si poctivě kalorie, ale pak to celé pěkně zapijeme…

Občas se zapomíná, že i pitím do sebe dostáváme další energii.

Dietní vychytávka? Cottage sýr! 9 tipů, aby se vám nepřejedl

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Málokterý sýr je tak zdravý, dietní a přitom výživný jako sýr cottage. Stal se neodmyslitelnou součástí většiny redukčních diet i jídelníčků silových sportovců. Je nesmírně variabilní a můžete ho jíst málem na sto způsobů.

Cottage se dá velmi dobře zpracovat, a to nejen naslano, ale i nasladko – a nemusíte vymýšlet přílišné složitosti. Máme pro vás několik tuze jednoduchých tipů, jak tuto zdravou a tělu prospěšnou potravinu jíst.

Kvalitní sýr cottage má na svých 100 gramů jen něco málo přes 100 kcal a zároveň alespoň 11 gramů bílkovin neboli proteinů. Tedy na to, jak velmi je dietní, dokáže výborně nasytit a dodat tělu dostatek bílkovin, které jsou během hubnutí, ale i při budování svalové hmoty nezbytné.

Jen pro srovnání: takový 30% eidam má na 100 gramů asi 260 kcal, hermelín 310 a niva 380 kcal. Když si tedy dáte jeden kelímek (200 g) cottage, dodáte tělu 22 gramů bílkovin, a to při pouhých 200 kcal. V případě, že raději zvolíte krabičku hermelínu (120 gramů), dodáte tělu sice také 22 gramů bílkovin, zároveň ale celých 370 kcal! A to už je trochu rozdíl…

Skvělé výživové hodnoty ale opravdu nejsou jedinou výhodou sýru cottage. Takhle ho můžete jíst…

  • Malinová pěna – rozmixujte kelímek sýru cottage spolu s hrstí malin (nebo borůvek, jahod, ostružin…), lžičkou medu, pár kapkami citronové šťávy a mandlového extraktu. Pěnu přendejte do skleniček a nechte vychladnout v lednici.
  • Čoko-banánová zmrzlina – rozmixujte jeden střední banán s půlkou kelímku cottage, nakrájejte na kousíčky asi 30 gramů oblíbené čokolády (jestli si hlídáte cukry, volte tradičně kvalitní 70%, ale není to nezbytné), smíchejte s banánovou směsí a dejte alespoň na dvě hodiny zmrazit.
  • Zdravý francouzský toast – dva plátky celozrnného chleba namočte do vajíčka a opečte na pánvi na trošce másla. Posléze na jeden plátek naneste silnou vrstvu cottage a navrch poklaďte libovolné ovoce (borůvky, jahody…). Přimáčkněte druhým krajíčkem a hotový toast zalijte medem.
  • Banana split – banán rozřízněte podélně na půlky tak, aby stále částečně držel při sobě (podobně jako rohlík na hot dog), naneste na něj zhruba půlku kelímku cottage, nasekané vlašské ořechy, chia semínka, libovolně trochu džemu nebo arašídového másla, na závěr přelijte medem nebo toppingem bez cukru.
  • Salát z grilovaného lilku – na pánvi osmahněte cibulku a půlku lilku pokrájeného na plátky, nechte vychladnout, následně promíchejte s kelímkem cottage a trochou pepře, můžete ozdobit lístky bazalky nebo koriandru.
  • Cottage guacamole – rozmixujte čtvrtku avokáda s půlkou kelímku cottage, lžící citronové šťávy, solí, pepřem, následně promíchejte s cherry rajčátky, červenou cibulkou a ozdobte koriandrem.
  • Zapečený cottage s brokolicí – na jednu porci ogrilujte na pánvi asi čtvrtinu brokolice, smíchejte se 150 gramy cottage, rozložte do menší zapékací misky, navrch nalijte rozmíchané vajíčko a posypte nastrouhaným parmezánem. Dejte zapéct při 180 °C zhruba na 30 minut.
  • Tuňáková pomazánka – smíchejte plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (bez šťávy) s kelímkem cottage a dvěma lžícemi pomazánkového másla, přidejte sůl, pepř, nasekanou jarní cibulku a dle chuti i posekané vlašské ořechy.
Budete mít zájem:  Ovlivňuje Vývoj A Zdraví Člověka?

Svůj oblíbený recept se sýrem cottage mají i autoři kuchařky „Jíme zdravě s Fitrecepty“ – výtečné a zdravé ovesné lívance.

Na 4 porce potřebujete: 100 g sýru cottage, 1 vejce, 160 g mletých ovesných vloček, 1 lžičku skořice, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 banán, 80 ml sójového mléka

Postup: Všechny ingredience rozmixujete dohladka. Opékejte na nepřilnavé pánvi na středním plameni zhruba dvě minuty z každé strany.

Lívance plné vlákniny a bílkovin jsou vhodnou snídaní i odpolední svačinkou

Proč jíst sýr cottage: dodá bílkoviny a skvěle zasytí

Nevypadá zrovna nejpřitažlivěji, jeho hrudkovitá konzistence dokáže jednoho spíš odradit než navnadit, ale když mu přijdeš na chuť, nakonec si jeho konzumaci budeš užívat a budeš žasnout, jak se s ním dá v kuchyni pracovat. Rozhodně ho nemusíš jíst samotný.

V čem je cottage tak super?

Sýr, který vzniká specifickým způsobem, je, jak už bylo řečeno, dobrou zásobárnou bílkovin. Zasytí na dlouhou dobu, a to i přesto, že má nízkou energetickou hodnotu. Když si k němu dáš třeba trochu ovoce, může to být parádní dopolední svačinka. Se zeleninou ho zase můžeš klidně sama sobě servírovat k té odpolední.

Dalším pozitivem je nízký obsah tuků a vysoký obsah vápníku, který prospívá kostem a svalům a taky podporuje některé důležité procesy v těle.

Na 100 g sýra připadá 471 kJ/112 kcal, 5 g tuku, asi 14 g bílkovin a 3 g sacharidů. Klasický kelímek obvykle ukrývá 200 g, což je perfektní množství, které tvůj žaludek zaměstná na několik hodin před večeří.

Jak si správně vybrat cottage?

Není to žádná věda, i když to kelímku nikdy nevidíš. Až ti nějaký padne do oka, zkus s ním zatřást. Pokud jde o kvalitní sýr, hrudky by neměly plavat v mléce a smetaně, ta by je měla jen lehce obklopovat. Jestli tedy při zatřesení cítíš tekutinu, zapátrej po jiném.

5 způsobů, jak si cottage vychutnat a nepřejíst se ho

Všechno, byť je to chuťově sebelepší, se člověku jednou přejí. Jednou by ti přestaly chutnat i řízky nebo hranolky, kdybys je jedla pravidelně. Co tedy udělat s cottagem, aby ti po několika konzumacích nelezl krkem? Kromě toho, že si ho můžeš dát s pečivem (ideálně žitným nebo celozrnným), existuje ještě spousta způsobů, jak ho zařadit do jídelníčku.

S ovocem

Jak už bylo řečeno výš, cottage je bezva i na sladko. Můžeš ho smíchat s ovocem dle chuti – skvělý je s lesními plody, s nakrájenou broskví nebo hroznovým vínem.

V obchodech dneska narazíš i na ochucené sladké verze, ale ty spíš neber. S ovocem nebudou mít moc společného a bude v nich spousta cukru.

Jestli máš domácí marmeládu nebo si koupíš nějakou fakt kvalitní, můžeš si sladkou verzi vytvořit i tímto způsobem.

S kokosem a oříšky

Cottage může být bezvadná svačinka, když ho smícháš se strouhaným kokosem a strouhanými oříšky podle libosti. Báječný je třeba s loupanými a strouhanými mandlemi. Jestli chceš svačinku sladší, přidej trošku medu.

Nejlepší dipy k masu a zelenině. Zkus křenový, s ořechy nebo medem

Do zeleninového salátu

Cottage může být bezva součástí zeleninového salátu. Zelenina a bílkoviny, to je naprosto dokonalá večeře, takže neváhej a vybranou nakrájenou zeleninu smíchej s tímhle sýrem, přisol, připepři a nech si chutnat.

Místo masa, na brambory

Právě pro svůj obsah bílkovin si ho můžeš dát třeba místo masa, když zrovna na maso nebudeš mít chuť. Na uvařené brambory dej trochu másla, lehce je posol a přidej na ně cottage.

Možná to nezní lákavě a nebude to vypadat nejlépe, ale vynikající to bude, za to ručíme! Je to vlastně obdoba brambor s tvarohem.

Na rozdíl od tvarohu ale cottage neobsahuje tolik sodíku, takže se dá konzumovat denně, aniž by výrazně zatěžoval ledviny.

Dokonalý dresink

Když už jsme u toho, z cottage sýra může vzniknout zdravý a chuťově vynikající dresink. Stačí třeba jen nastrouhat česnek, přidat do něj trošku kvalitní hořčice, koření, které máš ráda… Zkrátka cokoli, zkus zaexperimentovat. Dát ho pak můžeš třeba ke grilované zelenině, k masu nebo dalším dobrotám.

Máš svůj speciální způsob, jak si cottage vychutnáváš? Prozraď ho nám i ostatním v diskuzi pod článkem!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector