Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí? Veronika Matoušová 23. 11. 2020   |  07:12

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo třeba oslavu. Sýry jsou často součástí hlavních jídel, ale i předkrmů, svačin a rovněž dezertů. Jejich využití je tedy široké, stejně tak je široký i výběr jednotlivých druhů sýrů. Pokud nechodíte kupovat sýry do specializovaných obchodů, kde vám poradí, musíte se spolehnout sami na sebe a pro danou příležitost vybrat ty správné a chutné. Jenže regály v obchodech dnes přetékají všemi možnými druhy a značkami sýrů. Jak se v nich vyznat? Jaký je mezi nimi rozdíl? A které jsou chutnější?

Proces výroby a dělení Sýry se vyrábí z mléka a podle toho, které se použije, známe základní dělení sýrů – kravské, kozí nebo ovčí. Samotné mléko se nejprve čistí, následuje homogenizace, tepelné ošetření a pasterizace. Poté jsou z mléka vyráběny další produkty (zakysané mléčné výrobky, nebo právě sýry).

Podle obsahu sušiny sýry dělíme na měkké (do 45 % obsahu sušiny) a tvrdé (nad 45 % obsahu sušiny). Podle obsahu tuku v sušině pak sýry rozdělujeme na nízkotučné, polotučné, tučné, plnotučné, smetanové a vysokotučné.

Poslední dělení je pak podle způsobu výroby – přírodní nebo tavené.

Komplexní potravina – dodá vitamíny, minerály a esenciální bílkoviny Sýry patří mezi nejvýznamnější mlékárenské výrobky, a to nejen pro jejich rozmanitou chuť a vůni, ale především pro obsah mnoha zdraví prospěšných látek.

Obsahují vysoké množství plnohodnotných bílkovin živočišného původu (s obsahem esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí vyrobit), dále jsou skvělým zdrojem vitamínu A, D a rovněž B12. Z minerálů jsou pak významnými zdroji hořčíku, vápníku nebo fosforu a jsou také zdrojem mléčných kultur.

Dá se tedy říct, že sýry patří mezi nejkomplexnější potravinu, která nám zajistí vše podstatné pro zdraví a správné fungování organismu.

Jak je to s tučností sýrů? Při označení sýrů se zpravidla neuvádí absolutní tučnost. Ta se totiž vyjadřuje v podobě obsahu „tuku v sušině“ (na obalech bývá také označen zkratkou tvs).

Pro lepší představu si uveďme příklad: sýr s tvs 50 % a se sušinou 50 % bude mít absolutní tučnost 25 %. Nízkotučné sýry obsahují méně než 30 % tvs, v rozmezí od 30 do 45 % tvs se pohybují polotučné sýry, plnotučné sýry do 55 % a vysokotučné mají tuku v sušině nad 55 %.

V obchodech jsou ale nejčastěji sýry označované a rozdělené podle zrání a způsobu výroby.

Jaké sýry můžeme vybírat? Do skupiny nezrajících sýrů řadíme čerstvé sýry, které se konzumují ihned po výrobě. Často se takové sýry ochucují, například bylinkami, zeleninou, kořením apod. Do této skupiny patří:

  • cottage
  • žervé nebo lučina
  • ricotta
  • mozzarella

Další skupinou jsou pak zrající sýry a sem spadají třeba měkké sýry:

  • romadur
  • blaťácké zlato
  • balkánský sýr
  • feta

Do skupiny měkkých až polotvrdých sýrů patří plísňové sýry, přičemž plíseň najdeme buď:

  • na povrchu sýra – to je např. camembert, hermelín nebo brie
  • nebo uvnitř sýra – sem patří niva, gorgonzola a roquefort

Plísňové sýry se těší velké oblibě. Mají také široké využití. Zejména v našich končinách nedají lidé dopustit na nakládaný hermelín, zapečenou nivu nebo camembert na grilu.

Pozor ale na množství a frekvenci konzumace těchto pochoutek. Plísňové sýry obsahují hodně soli a obsažená plíseň ve větším množství negativně působí na trávicí trakt a podporuje různá trávicí onemocnění.

Kvůli vyššímu obsahu tuku nejsou vhodné ani při redukčních dietách.

Dalším druhem, vhodným i pro dietáře nebo pro udržení váhy, jsou sýry polotvrdé:

  • madeland
  • gouda
  • eidam
  • čedar

 a tvrdé:

Oblíbené jsou také sýry pařené, mezi které patří:

Trochu odlišným druhem jsou sýry tavené. Ty totiž nevznikají přímo z mléka, ale z již vyrobených přírodních sýrů, které projdou další technologickou úpravou, tzv. roztavením za působení vysoké teploty a za pomoci tavících solí.

Tento druh sýrů ale není zrovna nejzdravější varianta. Jsou sice velice oblíbené zejména u dětí, nejedná se však o vhodnou součást jejich jídelníčku.

Tavené sýry obsahují velké množství soli a aditiv, a pokud tyto sýry obsahují i příchutě, najdete v nich jen další nekvalitní přísady.

Každý z těchto druhů sýrů má pak svou hlavní úlohu v jednotlivých pokrmech. Na špagetách nejvíce oceníte výrazný parmazán, na pizzu patří mozzarella, čedar je ideální do burgerů, z lučiny nebo sýru cottage vykouzlíte skvělé pomazánky, hermelínu to sluší na obložené míse a balkánskému sýru zase v zeleninovém salátu.

Každý druh sýra má své jedinečné vlastnosti. Záleží tedy na tom, co zrovna vy od sýru čekáte a zda preferujete chuť, vůni, obsah plísně, zralost, čerstvost nebo hlídáte množství tuku. Obecně by se dalo říct, že jak z hlediska zdravotního, tak z hlediska hlídání váhy jsou ideální sýry čerstvé, případně polotvrdé.

A pro ty, kteří se vyhýbají laktóze, je dobré zmínit, že sýry obecně obsahují laktózy méně a zráním sýru množství laktózy klesá. Bezesporu ale platí, že všechny sýry mají svůj smysl a dokážou jídlo dovést k dokonalosti. Je ale potřeba brát ohled na vysoký obsah soli, a protože je dnešní strava bohužel na sůl velmi bohatá, je dobré se držet pravidla „všeho s mírou“.

Pak se nemusíte bát sáhnout po jakémkoliv druhu.

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Ačkoliv není pravidlem, že každý obézní člověk musí nutně trpět depresí, existuje mnoho případů, kdy jsou tyto dva faktory přítomny…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv…

Jak vybírat sýry při hubnutí

Sýry jsou zdrojem kvalitních bílkovin a dobře využitelného vápníku.

Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B). Sýry jsou kvalitní potravinou a v jídelníčku mají své místo.

Mezi jednotlivými druhy sýrů jsou ale velké rozdíly. A to jak ve způsobu výroby, v chutích, v konzistenci, tak i v samotném složení.

Při hubnutí si lidé sýry často zakazují, protože se domnívají, že jsou příliš tučné a kalorické. Protipólem jsou lidé, kteří v duchu low carb diet naopak cíleně konzumují jen ty nejtučnější sýry.

Obsah tuku v sýrech se pohybuje od pouhého půl gramu v olomouckých tvarůžcích až po čtyřicet dva gramů v italském mascarpone. U sýrů se tedy opravdu vyplatí číst potravinové obaly a vybírat si takové, které vám nejen chutnají, ale mají i příznivé složení. Jenže tady řada lidí naráží.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?Autor: Depositphotos

I při hubnutí si můžete dopřát sýr, jen musíte vědět jaký

Množství tuku v sýrech se totiž typicky uvádí v sušině, a nikoliv jako absolutní množství tuku na 100 g výrobku, jak jsme zvyklí u jiných potravin. Problém je především u nebalených sýrů, u balených tento údaj najdete v tabulce nutričních hodnot.

Jak obsah tuku v sušině přepočítat na absolutní množství tuku ve 100 g sýru?

Příklad: na sýru je uvedeno, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině.

  • Ve 100 g sýru je tedy 50 g sušiny a 50 g vody.
  • 50 g sušiny obsahuje 20 % tuku, vypočítáme si tedy 20 % z 50. (50 × 20) : 100 = 10.

Víme, že to gramů sýru obsahuje deset gramů tuku a nikoliv dvacet gramů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nenechte se zmást a rozlišujte mezi celkovým obsahem tuku v gramech (najdete v tabulce nutričních hodnot u balených výrobků) a obsahem tuku v sušině v % (najdete většinou na štítku u nebalených sýrů, u balených na přední straně obalu nebo u složení).

Budete mít zájem:  Co Na Bolavou Krční Páteř?

Sýrová hitparáda aneb seřazeno dle obsahu tuku

Z hlediska obsahu tuku jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo Cottage. Čerstvé a termizované sýry typu Lučina light, žervé nebo ricotta mají také nižší obsah tuku. Opatrnější buďte v případě smetanových sýrů, například Lučinou v kostce se třiceti gramy tuku nebo mascarpone se čtyřiceti gramy tuku na sto gramů.

Dobrou volbou jsou i přírodní sýry mozzarella nebo balkánský sýr. Vyhýbat se nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým. Vybírejte si ale ty s obsahem 20–30 % tuku v sušině.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Pokud vám dvaceti procentní sýry nechutnají, nenuťte se do nich. Dopřejte si klidně tučnější, ale o to více si dejte pozor na snědené množství. A mějte na paměti, že pokud si dáte menší porci tučnějšího sýra, přijmete současně i méně bílkovin.

Hlídat množství se vyplatí u sýrů plísňových a tvrdých dlouho zrajících, které obsahují čtyřicet až šedesát procent tuku v sušině.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Nebojte se odlehčených variant

V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením většinou nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek.

Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku a vyšší obsah bílkovin. Příkladem je například Mozzarella light, Madeland Fitness nebo Sedlčanský Hermelín Figura.

Abychom vám správný výběr sýrů ještě více usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazených podle obsahu tuku ve sto gramech.

druh sýru tuky (g) bílkoviny (g) energetická hodnota (kJ)
olomoucké tvarůžky 0,5 28 540
cottage 5 12 450
ricotta 9 7,5 530
mozzarella light 9 21 690
eidam 20 % 10 31 950
hermelín 30 % 13 24 900
eidam 30 % 15 28 1100
Lučina Linie 16 7 780
balkánský sýr 19 15 1010
mozzarella 45 % 19 18 1020
žervé 20 7 960
hermelín 45 % 23 20 1250
eidam 45 % 26 27 1450
niva 50 % 28 20 1400
parmezán 32 % 28 33 1630
Lučina klasická 30 8 1280
mascarpone 42 1,5 1630

Snadný výběr potravin bez složitého bádání

Lidé většinou nechtějí louskat složení výrobků a nutriční tabulky a dovolávají se jasného a praktického značení, které jim s výběrem sýrů pomůže na první pohled. V rámci EU proto vznikl systém Nutri-Score a uvažuje se o jeho zavedení v členských státech.

Tento systém označuje potravinové produkty pomocí do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém se tak podobá jednoduchému semaforovému systému.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Značení potravin by se mohlo zjednodušit pomocí systému Nutri-Score

Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu nejen rizikové živiny (tj. celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale i pozitivní živiny a složky potraviny (tj. množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje).

Dle značení Nutri-Score by například málo tučný a málo slaný cottage spadal do kategorie B, do kategorie C by byl zahrnut 20% eidam nebo mozzarella, označení D by nesl 30% eidam a do kategorie E by patřila velmi slaná a tučná niva. Doufejme tedy, že si v budoucnu budeme moci potraviny vybírat jednoduše bez studování obalů a najdeme ty nejvhodnější i mezi sýry.

Článek připravily odbornice na výživové poradenství společnosti STOB Hanka Pávková Málková a Lenka Vymlátilová.

Nejlepší sýr pro jarní hubnutí: italská mozzarella

Jestli potřebujete shodit pár kilo, tak v regálu v sámošce sáhněte právě po těchhle italských kuličkách. Nejsou jenom lehoučké, ale taky dobré.

V italské legendě se praví, že mozzarella vznikla, když jednomu neapolskému výrobci sýra omylem do vědra s horkou vodou spadla hrouda čerstvého tvarohu. Přemýšlel, co s ní, a vytvořil nový sýr. Mohlo to tak opravdu být, protože to je princip její výroby dodneška.

Název souvisí s italským slovem mozzare, které popisuje krájení sýru do jeho typického tvaru. Vyrábí se z takzvaného „točeného tvarohu“. Na výrobu jednoho sýra je zapotřebí litr mléka a výroba trvá pouhé tři hodiny, proto je vždycky tak čerstvý.

Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo. Sraženina, která je v podstatě tvaroh, se potom krájí na velmi malé kousky a nechává se usadit.

Pak se vytáhne ze zbylé syrovátky, což je tekutina, která vznikla po sražení.

Sraženina, tedy „tvaroh“ se zase míchá a napíná více než půl hodiny ve vařící vodě, dokud se z ní nevytvoří hladká, kompaktní a lesklá masa. Odtud tedy točený tvaroh.

Z této masy se odkrajují malé kousky, formují se do oválů a namáčejí do slaného roztoku. Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná, s lehce nasládlou smetanovou chutí. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Dneska takovou taky můžete koupit, ale byla by podstatně dražší než ta z mléka kravského.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná.

foto: Archiv

Skoro pro každou dietu, nejen tu hubnoucí

Jestli chcete na jaře odlehčit tělu, je tenhle sýr opravdu to pravé. Výživář Pavel Suchánek potvrzuje: „Mozzarella patří mezi měkké nezrající sýry.

Její energetický obsah není vysoký, ale přínosem je zejména vysoký obsah vody, a díky tomu nižší obsah soli a fosforu, a přitom vyšší obsah vápníku. Mozzarella je tak vhodná pro lidi, kteří musí dodržovat dietu šetřící ledviny a játra.

Díky nízkému obsahu soli a sodíku se pak hodí i pro ty, kdo dodržují dietu při vyšším krevním tlaku.“

Sto gramů klasické mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 procent doporučené denní dávky. Díky tomu působí preventivně proti osteoporóze. Dále obsahuje 18 g bílkovin, 1 g sacharidů, 19 g tuků.

Umíte mozzarellu maximálně nakrájet s rajčaty? To je opravdu nejčastější použití – Insalata Caprese je čerstvá nakrájená mozzarella s rajčaty, bazalkou, olivami, zakápnutá olivovým olejem.

Ale i v teplé kuchyni je její uplatnění široké do jakýchkoliv zapékaných pokrmů, těstovin, na pizzu, dá se smažit nebo se z ní připravuje omáčka. Máme pro vás tři nové recepty, a jeden je opravdu nečekaný – mozzarella jako sladký sorbet. Jídla vytvořil slavný šéfkuchař Riccardo Lucca.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Insalata Caprese je úplný základ. Ale kdo říká, že není vynikající?

foto: Archiv Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Dát si ji ale můžete klidně s pečeným lilkem.

foto: Archiv

Smažená mozzarella in carrozza s ančovičkami

Potřebujete: 2 ks Mozzarelly Galbani, 8 plátků chleba, mouku, 3 vejce, 4 ančovičky, olej na smažení, tomatovou omáčku

Postup: Mozzarellu rozkrojte na půlku. Na jeden talíř si připravte mouku, na druhý rozklepnutá vajíčka.

V mouce obalte plátky chleba, mezi které jste vložili mozzarellu s ančovičkou, následně vše obalte ještě ve vajíčku. Tento postup zopakujte ještě dvakrát. Smažte při 180 °C, dokud sendvič nezhnědne a není křupavý.

Připravte si silnou tomatovou omáčku se základem z česneku a ančoviček, do které pak namáčejte osmažený sendvič.

Telecí parmigiana s mozzarellou

Potřebujete: 4 ks telecí kotlety, 2 ks Mozzarelly Galbani, tomatovou omáčku, máslo, 4 plátky šunky prosciutto crudo, bazalku, sůl, pepř, trochu bílého suchého vína

Postup: Na rozpálenou pánev s přepuštěným máslem vložte osolené a opepřené plátky telecí kotlety. Jakmile má kotleta zlatou barvu z obou stran, vyjměte je z pánve, vložte na plech a nechte odpočinout. Pánev zastříkněte vínem a nechte odpařit.

Přidejte trochu tomatové omáčky, kuřecí vývar a krátce provařte. Na opečené telecí maso položte plátek parmské šunky a půlku mozzarelly a trochu posypejte strouhaným parmazánem. Gratinujte v troubě, dokud se sýr nerozpustí.

Servírujte na teplém talíři s tomatovou omáčkou, čerstvou bazalkou a pečenými bramborami.

Sorbetto alla mozzarella e basilico

Potřebujete: 2 ks Mozzarelly Galbani, 3 lžíce cukru, citronovou kůru z jednoho citronu, 4 lístky bazalky

Otevřete sáček s mozzarellou a vodu dejte zvlášť a zamrazte ji. Mozzarellu vychlaďte, jak jen to je možné. Vložte ji do mixéru a přidejte zmrzlou vodu. Dále přidejte cukr a ostatní ingredience a mixujte dohladka. Ihned servírujte.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Pochutnáte si také na lososovo-mozzarellových chlebíčcích.

foto: Archiv

Kolik tuku se skrývá v sýrech?

 

Dokážete si představit svůj jídelníček bez sýra? Možná jen velmi těžko. Sýr má totiž tolik různých využití a podob, že není problém jíst ho v podstatě od rána do večera. Ráno si na chleba namažeme žervé, k obědu si dopřejeme těstoviny posypané parmezánem, na svačinu si připravíme sendvič a k večeři si na odlehčení dáme salát s balkánským sýrem nebo třeba mozzarellou.

Budete mít zájem:  Spánková hygiena – co si po tím představit a naše tipy

Je ale správné, že mají sýry v naší stravě takové zastoupení?

Sýry do jídelníčku rozhodně patří. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a mají rovněž vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B).

Jejich nevýhodu ovšem může být vyšší obsah soli a také tuku. A jelikož právě tukům se celý březen věnujeme, podíváme se nyní, jak si sýry v tomto ohledu vedou. 

Tučné sýry? Není tomu tak vždy!

Tuk, který v sýrech najdeme, je tuk mléčný. (Tedy pokud se jedná opravdu o sýr a ne nějaké náhražky, kde je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným, těch však naštěstí na českém trhu není mnoho). Mléčný tuk, jak je vám již známo, má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které by se v naší stravě měly objevovat v omezené míře.

Mezi sýry najdeme i takové „přeborníky“, jejichž stogramová porce skrývá bezmála 50 gramů tuku.

Naštěstí je sýr skutečně potravinou mnoha tváří, a tak si některé jeho druhy můžeme dopřávat bez obav, že nám bude večer v Sebekoučinku svítit semaforek SAFA červenou barvou.

V tomto směru jsou naprostými jedničkami syrečky a tvarůžky, které obsahují pouze 0,5 g tuku na 100 gramů výrobku. Pokud si je dáte například místo tučné nivy, ušetříte ve 100 g téměř 28 g tuku.

         Tvarůžky 0,5 g tuku/100 g                            Niva 28 g tuku/100 g      

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?  Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Ne každému však tyto poněkud aromatické pochoutky vyhovují. Menším množstvím tuku (5 g) se může ale pochlubit také sýr cottage, jehož chuť je naopak velmi jemná. Cottage má navíc v kuchyni všestranné využití a skvěle se hodí jak na slano (s pažitkou, čerstvou zeleninou), tak na sladko (s borůvkami, jahodami nebo jiným ovocem). Využít se dá dokonce i při vaření a pečení.

Ostatní druhy sýrů už jsou na tom s obsahem tuku o něco hůř, což ovšem neznamená, že bychom je měli z jídelníčku vyřadit. Stále se jedná o hodnotné zdroje bílkovin, vápníku a některých dalších důležitých živin. Jen je potřeba umět si dobře vybírat a pečlivěji sledovat množství tuku. K tomu nám pomohou údaje na obalech. Jak jim ale v případě sýrů správně porozumět?

Co je to sušina a jak z údajů na obalech zjistit skutečné množství tuku?

K sýrům se téměř neodmyslitelně váže pojem sušina. Sušinou se rozumí vše, co by ze sýru zbylo, pokud by z něj byla odstraněna veškerá voda. Tvrdé sýry tak mají větší podíl sušiny oproti těm čerstvým, ve kterých nalezneme více vody.

Množství tuku v sýru je na obalech vyjádřeno procentuálně vzhledem k obsahu sušiny. Podle tuku obsaženého v sušině dělíme sýry na vysokotučné (více než 60 % tuku v sušině), plnotučné (45 – 50 %), polotučné (25 – 45 %), nízkotučné (10 – 25 %) a odtučněné (méně než 10 %).

Jak ale s těmito čísly naložit? Je to poměrně jednoduché. Pokud například na obale sýru nalezneme údaj, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině, můžeme si sami vypočítat, kolik gramů tuku bude obsahovat 100 gramů tohoto výrobku.

Vynásobíme množství sušiny množstvím tuku v sušině a výsledek vydělíme 100. Výpočet tedy vypadá následovně: (50 x 20) : 100 = 10. Zjistili jsme tak, že ve 100 gramech sýru nalezneme 10 gramů tuku.

Toto číslo také naleznete v tabulce nutričních hodnot, kde se uvádí množství živin na 100 g výrobku.

Na obalech sýru dnes ale můžeme nalézt i informaci, že obsahují například pouze 10 % tuku (jako je tomu na ilustračním obrázku). V tomto případě se však jedná rovnou o podíl tuku z celkové hmotnosti sýra a nikoli o % tuku v sušině, na které jsme u sýrů zvyklí. Rozlišujte proto mezi těmito dvěma údaji, sledujte tabulku nutričních hodnot a nenechte se zmást!

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Jakým sýrům bychom s ohledem na tuky měli dávat přednost?

Jak již bylo zmíněno, z hlediska obsahu tuků jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo cottage.

Vyhýbat se ale určitě nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým, přednost bychom ideálně měli dávat těm s 20 – 30 % tuku v sušině a s energetickou hodnotou do 1100 kJ. Vhodný je tedy například eidam 20% či Madeland fitness.    

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Přijatelný obsah tuku má také mozzarella (především její „light“ varianta) nebo balkánský sýr. Ty se v rozumné míře dobře hodí například do salátu. Zejména u balkánského sýru si ale porci opravdu hlídejte, a to z důvodu vysokého obsahu soli.

Co se týče plísňových sýrů, u těch je obsah tuku většinou vysoký, proto to s jejich množstvím nijak nepřehánějte. Nejlépe jsou na tom v tomto případě sýry Stříbrňák 30% a Sedlčanský Hermelín Figura 20%.

Samostatnou kapitolou jsou oblíbené tavené sýry. Ty mají oproti ostatním druhům sýrů vyšší obsah fosforu, což způsobuje horší využitelnost vápníku, zároveň obsahují většinou i značné množství soli.

Stále se však jedná o poměrně hodnotnou potravinu a občas se v jídelníčku objevit mohou, neměly by však být jediným druhem sýra, který budete jíst.

Opět ale dávejte přednost těm s nižším obsahem tuku v sušině (20 – 30 %) a s energetickou hodnotou do 700 kJ na 100 gramů výrobku. 

Nebojte se odlehčených variant!

V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku.

Pokud vám méně tučné sýry nechutnají, můžete sáhnout i po tučnějších, berte však v úvahu jejich vyšší obsah tuku a snězte jich menší množství.

A abychom vám správný výběr sýrů usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazenými vzestupně podle obsahu tuku. 

druh sýru energetická hodnota (kJ) bílkoviny (g) tuky (g) z toho nasycené (g) sacharidy (g)
olomoucké tvarůžky 540 28 0,5 0,2 2,6
jihočeský syreček 570 32 0,5 0,3 1,3
cottage 450 12 5 3,4 4
ricotta 530 7,5 9 6,1 3,5
mozzarella light 690 21 9 6 2
tavený sýr nízkotučný do 30 % 670 14 9 6 5
eidam 20 % 950 31 10 7 2
hermelín 30 % 900 24 13 9 0
eidam 30 % 1100 28 15 10 1
Sedlčanský hermelín Figura 982 21 17 12 1
balkánský sýr 1010 15 19 12,8 1,5
mozzarella 45 % 1020 18 19 13 0
tavený sýr 30 – 60 % 1000 12 19 13 4
žervé 950 6 20 14 5
hermelín 45 % 1250 20 23 16 1
eidam 45 % 1450 27 26 18 1
niva 50 % 1400 20 28 19 1
parmezán 32 % 1630 33 28 21 0
tavený sýr 60 % a více 1300 11 28 19 2
mascarpone 1630 1,5 42 27 2,5

Uvedené hodnoty vycházejí z databáze potravin STOB, ve které si můžete sami snadno vyhledat i mnoho dalších druhů sýru či jiných potravin.

A rada na závěr? Čím vyšší má sýr obsah tuku, tím buďte střídmější v jeho konzumaci. Sýry ale zcela vynechávat rozhodně nemusíte. Jde jen o správný výběr a sledování údajů na obalech. 🙂

Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma.

Sýr při hubnutí

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Nejdietnější jsou syrečky! Článek pokračuje ZDE. Marie Šilhová. Bolest hlavy a špatná menstruace: Takhle poznáte, že jíte. Hodinky a náramky na sport a hubnutí: Stačí levné, nebo je. Diskuse ke článku. Související články. Jak jíst bez lepku, abyste zhubli?

A je nutné ho skutečně. Jednoduchý dietní jídelníček na prvních pět dnů. KetoMix na vlastní kůži — díl 3. Nástrahy home office.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Hubnutí a sýry Jde to dohromady Když se snažíme shodit nějaké to kilo, většinou dojde k radikální úpravě jídelníčku. Klasickým postupem je méně pečiva, sladkostí a celkově menší porce.

To je však jen základ av jídelníčku třeba sledovat mnohem více věcí. Co ano a co není však pro mnohé z nás dilema. Jak je to například s takovými sýry? Chutný a bohatý Že je sýr výbornou pochoutkou, to uzná každá druhá z nás.

Chutný je jako hlavní jídlo, jako příloha i jako přísada do jídla.

Kromě delikatesy je však i zdrojem živočišných bílkovin, živočišných tuků, vitamínů, minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky velkému množství zinku posiluje i imunitu. Výhodou sýra je jeho snadná stravitelnost a také jeho sytost.

Díky nízkému glykemickému indexu totiž hladina krvi stoupá velmi pomalu a vás jen tak nepřepadne náhlý hlad. A ještě jedno velké plus. Tělo nepřeměňuje sýr pouze na kilojouly.

Sýr Mozzarella a zdraví – je vhodný na hubnutí?

Přibližně pětinu využívá na produkci tepla. Oproti smetanovému ušetříte 7 g tuku na každých g jogurtu a chuťově nebudete strádat. To je samozřejmě nesmysl. V jogurtu jsou bílkoviny, je tam tedy i vápník.

Co v něm nenajdeme, je vitamin A ten je vázaný na tuk. Dalším chybným argumentem je to, že je jogurt zahuštěn škrobem a tedy má moc sacharidů.

Ve skutečnosti se jogurt může zahustit i želatinou pak má naopak víc bílkovin nebo škrobem, toho ale stačí tak málo, že se obsah sacharidů zvýší cca o pouhé 2 g na g.

Pro srovnání: jeden průměrný kus pečiva o hmotnosti 50 g má něco kolem 30 g sacharidů.

A mimochodem i supertučné zakysané smetany jsou zahuštěné škrobem. V případě ovocných jogurtů vzniká ještě větší zmatek.

Vypustíme samozřejmě ovocné smetanové ne že byste si je nemohli dopřát čas od času, ale jako dezert, nikoli ke každodenní svačině. Proč je v ovocných jogurtech tolik cukru když by stačila polovina, není známo.

Ale faktem je, že 17 g sacharidů na g jogobella klasická není málo. V kelímku o obsahu g tedy sníte 26 g sacharidů, Jogobella light má sacharidů polovinu.

Výrobce Jogobelly light tedy jednak splňuje legislativní požadavky, jednak chytře ponechal 1.

Ve své kategorii je však jediný na trhu naštěstí s dost širokým spektrem příchutí. Další kategorií ovocných jogurtů jsou takové, které mají nulový obsah tuku, ale jsou slazeny cukrem. Jejich chuť je díky nulovému tuku špatná a energetická hodnota vyšší než jakou má Jogobella light s 1.

V roce se na trhu objevila další Jogobella, která má nízký obsah tuku a je bez cukru. Je ale docela problém ji sehnat. Podrobnosti tady. Umělá, správně náhradní sladidla jsou tématem omílaným neustále dokola.

Málokdo řeší, o které sladidlo se konkrétně jedná. Například sacharin je horší než aspartam, o sukralóze nebo stevii nikde nic špatného nevyvstalo, nikdo neřeší dávky sladidel. Přitom veškerá rizika z potravin jsou otázkou množství. Například 2 l coly light za den je moc, zvlášť pokud se tak děje často, naproti tomu aspartamem slazený jeden jogurt nebo tvaroh za den je naprosto bezpečný.

A cukr že je bez rizika? Zvýšení hladiny cukru po jídle tedy příjem velkého množství cukru najednou spustí vyplavení inzulínu, což je prorůstový hormon tedy stimuluje i růst nádorových buněk.

Bohužel, jednoduché řešení se nekoná. Tvarohy jsou při hubnutí výborným zdrojem kvalitních bílkovin mají cca 3 x více bílkovin než jogurty, takže zasytí na delší dobu. Neochucené tvarohy se prodávají ve třech úrovních tučnosti.

Ale mezi tvarohem polotučným a odtučněným není tak velký rozdíl v tuku, v chuti je rozdíl ohromný. Tvaroh bez tuku je zbytečným masochismem.

Z druhé strany, nedá se říci, že by odtučnéný tvaroh obsahoval nějaké náhražky, jen je vyroben z odtučněného mléka, to je vše.

V případě ovocných tvarohů se opakuje podobná situace jako u jogurtů. Problémem u nich nebývá tuk, ale cukr. Jediným ovocným tvarohem bez cukru tak zůstává tvaroh Ovofit. V pořádku je i chuťově : 1. Aby bylo jasno, toto není propagace sladidel.

Pokud zvládnete jíst denně jogurty a tvarohy bílé, nebo jen s čerstvým ovocem nebo zeleninou, bude to ideální. Ale víme, jak to občas chodí….

Zatímco klasickou Lučinu můžeme použít jako pomazánku na pečivo místo másla, Lučinu linii lze jíst lžičkou samotnou a využít ji jako zdroj kvalitních bílkovin.

Úspora 16 g tuku ve g stojí už za to a není vykoupena špatnou chutí. Podobné platí pro sýr Philadelphia a Philadelphia light. Úspora je pouhé Sýr mozzarella je při hubnutí vhodný jako zdroj kvalitních bílkovin, ale je třeba počítat s 19 g tuku ve g.

Mozzarella light má tuku o 10 g méně a chuť je stále ještě vyhovující obzvlášt, pokud se nakrájí do zeleninového salátu. Hermelín a jeho dvojice Hermelín figura fungují také dobře. Úspora u Figury je 8. A stejně jako u tvarohu nebo ostatních sýrů platí, že tuk není nahrazen jinou složkou, jen bylo při výrobě použito méně tučné mléko.

Sýry pro dietářky: Které můžete jíst denně, i když hubnete?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Sýr a dieta určitě jdou dohromady. Tahle potravina je výborným zdrojem bílkovin, vápníku a dalších hodnotných živin. Některé druhy však překypují solí a tukem. Pokud chcete zhubnout, je třeba vědět, které můžete jíst klidně denně, a kterým se naopak vyhnout.

Není sýr jako sýr. Zatímco některé druhy můžete i při redukční dietě, jiným je lépe se vyhnout. Pokud se zrovna nesnažíte hubnout a jen chcete jíst zdravě, určitě si sem tam dovolte i tučnější druhy sýrů. Je ale třeba korigovat množství. Podívejte se, u kterých sýrů máte v každém případě zelenou, a u kterých raději konzumaci omezovat.

Jak jsou na tom klasické plátkové sýry, které si nejčastěji dáte na pečivo nebo si je nastrouháte do salátu, případně je zapečete?

Tyhle ano! Kupujte jakékoliv sýry, které mají 30 % tuku a méně.

Tradičně je k dostání eidam 30 % nebo 20 % (můžete si ho i vyrobit, recept najde v tomto článku 5 surovin stačí! Takhle si doma vyrobíte poctivý sýr typu eidam).

Vůbec se nemusíte bát ani sýrů holandského typu, které mají označení „light“, „fitness“ či „silueta“. Většina z nich obsahuje méně než oněch 30 %. Pro jistotu si to ale překontrolujte ve složení na obalu.

Tyhle ne! Při dietě jsou méně vhodné sýry, které mají více než 40 % tuku. Je to jak eidam 45 %, tak sýry typu gouda, ementál, cheddar, většina druhů uzených sýrů a další.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Do 30 % tuku jste v pohodě. Tučnější sýry omezte

Sýry, které si nedáte na chleba jako plátek, ale pro změnu si je rovnou namažete?

Tyhle ano! Nemalé množství čerstvých nebo termizovaných sýrů, které jsou v obchodech k dostání, budou dobrou volbou do diety. Opět se stačí držet pravidla „do 30 % tuku“. Žervé a další tvarohové sýry tento požadavek obvykle splňují. Také ricotta a cottage sýr je díky nízké energetické hodnotě a vysokému obsahu bílkovin výbornou potravinou do diety.

Tyhle ne! Pozor zejména na tavené sýry, které obsahují příliš mnoho soli. Sůl zadržuje vodu v těle, což při shazování kil není zrovna dobrá věc.

Obzvláště ale pozor na „sýry“, které jsou v obchodech zařazeny mezi běžnými sýry, ale nejsou jimi.

Pokud najdete na obalu názvy jako „tavené dílky“ nebo „tavený sýrový výrobek“, znamená to, že část mléčného tuku je nahrazena rostlinným. Takový výrobek opravdu není ničím prospěšný.

Foto: DronG, Shutterstock.com

Čerstvé a termizované sýry ano. Taveňáky ne

Do této kategorie zařazujeme všechny sýry, které si dáte klidně samotné jen tak na chuť. Případně si je přidáte do salátu, ogrilujete a samozřejmě se hodí i na pečivo.

Tyhle ano! V každém případě se při hubnutí nebojte light verzí. Ať je to hermelín, camembert či mozzarella, všechny se dají sehnat v lehčí verzi. Poctivé kozí a ovčí sýry, včetně dnes oblíbené fety, se také nezdráhejte zařadit, ne ale denně.

Přestože mají obvykle více než 40 % tuku, pro zpestření jídelníčku se opravdu hodí. Nekorunovaní králové dietních sýrů jsou pak sýry zrající. Konkrétně olomoucké tvarůžky jsou tím úplně nejlepším sýrem, který si při dietě můžete dát.

Na 100 gramů mají neuvěřitelných 28–30 gramů bílkovin a přitom jen 1 % tuku.

Tyhle ne! Plísňové sýry jsou velice oblíbené, do diety ale spíš nevhodné. Nejenže mají příliš tuku, ale také dost soli. Například taková niva má na 100 gramů skoro 4 gramy soli. Přitom podle doporučení světové zdravotnické organizace WHO by dospělý člověk měl sníst méně než 5 gramů soli denně.

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Plísňové sýry obsahují nejenom hodně tuku, ale také bývají přesolené

Jaké sýry jíte nejčastěji vy?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector