Syrovátka a její účinky na zdraví

Věřila bys, že syrovátka byla dlouho samozřejmostí, a tak nějak nedoceněná? Dnes je to jinak a je o ni stále větší zájem. Lidé totiž zjistili, jak je prospěšná a k čemu všemu se hodí. Syrovátka je v podstatě zbytková tekutina, která zůstává po sražení kaseinu z mléka. Vzniká při výrobě tvarohu a sýrových produktů.

Je bohatým zdrojem cenných látek, které ti navrátí zdraví. Mimo laktózy (mléčného cukru) obsahuje kyselinu listovou, pantothenovou a celou řadu vitamínů – B1, B2, B6, B12, E a C. Ze stopových prvků v ní najdeš fosfor, draslík, vápník a zinek.

Exkluzivní vyvážený nápoj!

Z mléčné popelky se obrovským zájmem lidí stal rázem velmi bohatý a vyvážený nápoj, který stojí za to popíjet. Syrovátka doplní  tvůj organismus rychle a snadno o tolik potřebné živiny. A pro její vysoký obsah bílkovin je ideální v období rekonvalescence,  při sportování, detoxikaci, či redukčních dietách.

Svým složením výborně umožňuje vstřebávání vápníku do těla, upravuje střevní mikroflóru a reguluje cholesterol. Zkrátka a dobře pravidelné popíjení syrovátky ti ideálně vyladí celý metabolismus.

Syrovátka a její účinky na zdraví

Syrovátka všude kam se podíváš

Sušenou syrovátku můžeš pořídit všude – v super a hypermarketech, prodejnách zdravé výživy i v mnoha lékárnách. A dopřát si ji můžeš přírodní, anebo ochucenou (medem, karamelem, čokoládou či kakaem).

Pamatuj ale na to, že rychle vlhne (a stane se ztvrdlou hroudou), a proto ji po otevření skladuj uzavřenou (sáček uzavři sponkou, kolíčkem nebo ji přesypej do uzavíratelné dózy).

Po ztvrdnutí se hodně špatně rozpouští.

Jako na lékařský předpis

K ideálnímu efektu pro tvé zdraví si dopřej syrovátku jako lék na předpis 3x denně. A při redukční dietě či detoxikaci organismu syrovátkou nahraď jedno hlavní jídlo a neboj se toho, hlad určitě nepocítíš, skvěle tě zasytí. Při pravidelném dlouhodobém popíjení první výsledky budou patrné již za pár týdnů.

Ukuchti si syrovátkový nápoj!

Horká syrovátka: Dvě polévkové lžíce rozmíchej v 200 ml vřelé vody a zamíchej.Syrovátka za studena: Použij mixér (i tyčový), nebo šejkr se stejným množstvím vody (200 ml) jako na horký nápoj.

Oba nápoje si můžeš dochutit šťávami, kvalitní hořkou čokoládou, rozmixovaným ovocem, oříšky, semínky a připravit si tím výživný a lahodný koktejl. A když ho dozdobíš šlehačkou (třeba i nízkotučnou), nebude to mít chybu!

Syrovátka a její účinky na zdraví

Nejen do skleničky, i na tělo!

Popíjením to ale nekončí, syrovátka umí mnohem více! Je skvělá do koupele, k peelingu a také na pleťovou masku. Se syrovátkou tedy můžeš být nejen zdravější, ale i krásnější.

Koupel se syrovátkou

Přimíchej si do vany 200 až 300 g syrovátky, nechej rozpustit a v koupeli si pohov zhruba 20 minut. Syrovátka a vitamíny v ní obsažené budou luxusně pečovat o tvé tělo, vyhladí ti kůži a podpoří přirozené regenerační schopnosti.

Syrovátkový peeling a pleťová maska

Po odlíčení obličeje nasypej malé množství syrovátky do dlaně a vlhký obličej chvíli tři, pak omyj a osuš. Zrevitalizuješ si pokožku tváře. Ve druhé variantě dej do misky 2 lžíce syrovátky, smíchej s vodou na kaši, nanes na obličej mimo partie očí a úst. Nechej působit 10 minut a pak opláchni. Syrovátka dodá tvé pleti mladistvý vzhled, pokožka bude pružná a hebká.

Tak co, zkusíš syrovátku? Nebo již jedeš na syrovátkové vlně? Napiš nám své zkušenosti do diskuze!

Zdroj foto: shutterstock.com

Syrovátka pomáhá s hubnutím i růstem svalů

Syrovátka a její účinky na zdraví
Zdroj: Shutterstock

Syrovátka byla dříve brána především jako odpadní produkt při výrobě sýra či tvarohu. Dnes je naopak považována za zdraví prospěšnou surovinu.

Syrovátka jako odpad

Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů či tvarohu.

Při těchto postupech vzniká tuhá složka, kterou tvoří kasein (hlavní bílkovina v mléce), a tekutá část, tedy právě syrovátka.

Zatímco v minulých dobách se jednalo o odpad, jenž se likvidoval, dnes dochází k jejímu dalšímu využívání. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o zdraví prospěšnou surovinu.

Kde si syrovátka pořídit?

Syrovátka je žlutá či žlutozelená tekutina, kterou si můžete vyrobit doma. V obchodech ji nejčastěji seženete ve formě bílého prášku, což je vlastně sušená syrovátka.

Najdete ji v prodejnách se zdravou výživou, případně v obchodech zaměřujících se na sportovce.

Ve své nabídce ji ovšem má také mnoho internetových i kamenných lékáren, takže pořídit si ji nepředstavuje žádný problém.

Využití v kuchyni

Syrovátku můžete pít samostatně, lze si ji přidat do kávy, protože může mít sladkou chuť (viz níže). Uplatnění nachází také při pečení do těsta, a to jak sladkého (např. do koláčů), tak slaného.

Můžete ji rovněž přidat do palačinek, ale také do smetanových omáček nebo bílých polévek.

Jedná se tedy o zajímavou kuchyňskou ingredienci, jež se navíc může stát perfektní složkou pro zdraví smoothie.

Fenomén smoothie – zdravý nápoj, jenž je schopen nahradit jídlo. Odkud se vzal a nemůže nám i škodit?

Léčivé účinky syrovátky

Syrovátka obsahuje velké množství bílkovin, stejně jako sacharidů (především laktózy). Vyskytují se v ní rovněž vitamíny (A, B-komplex nebo C) a minerály (draslík, vápník, hořčík, fosfor či zinek). Díky tomu příznivě účinkuje na lidské zdraví. Jedná se např.

o pomocníka při hubnutí a kladný vliv má na trávení, detoxikaci či hladinu cholesterolu. Navíc pozitivně působí při posilování na růst svalů a přispívá ke zdraví kostí. Lze ji zároveň využít i zevně na různé potíže s pokožkou.

Některé studie přitom prokazují, že obsažené látky mají i protirakovinné účinky.

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Zajímavosti o syrovátce

  • Tento mléčný výrobek může být sladký (vzniká při výrobě sýra), nebo kyselý (vzniká při výrobě tvarohu).
  • Sušená syrovátka je jednoduchá na přípravu. Stačí ji rozmíchat v teplé vodě a poté se podobá mléku. Oba nápoje jsou ovšem značně rozdílné, neboť mléko je i díky obsahu kaseinu nezdravější.
  • Budete-li konzumovat syrovátku samotnou, můžete ji dochutit čerstvým ovocem, které ještě zvýší její nutriční hodnotu.
  • Syrovátku by nicméně neměly konzumovat děti do tří let, stejně jako lidé trpící laktózovou intolerancí (laktóza je mléčný cukr).
  • Ideální je samozřejmě pořídit produkt ekologického zemědělství, který bývá ještě zdravější. Optimálně si jej pořiďte od lokálního farmáře.

Autor: redakce

  • Česká republika
  • Evropa
  • Střední Evropa

Syrovátka a její účinky na zdraví

Zdraví prospěšná syrovátka

29. 07. 2020 NezařazenéVýživa

Tato tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí mnoha zdravých receptů.

Syrovátka a její účinky na zdraví

Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus, například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback.

Napomáhá krásné pleti

Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8-10 kg syrovátky.

Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy.

Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.

Prospěšná nejen pro sportovce

Vypitá syrovátka má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A.

Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, což ocení zejména sportovci, ale i všichni, kdo vykonávají fyzickou aktivitu.

Budete mít zájem:  Lékařské odbory vyzvaly k ukončení akce Děkujeme, odcházíme

Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.

Letní osvěžení i součást receptů

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj – například syrovátku Gran Moravia s různými příchutěmi.

Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.

Syrovátka a její cenné účinky na zdraví

4. 10. 2014 Wiki Jak na to Tipy Syrovátka a její účinky na zdraví

Zhubněte s unikátními produkty:

Při výrobě mléčných výrobků vzniká syrovátka, která je mylně označována za odpad, avšak opak je pravdou. Podívejme se, jak pomáhá a kde se dá všude využít. Možná budete překvapeni, co všechno dokáže.

Syrovátka má blahodárné účinky na organismus v mnoha oblastech, proto by se na ni nemělo zapomínat. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek.

Nejčastěji se zmiňuje její vliv na hubnutí a na to ostatní se zapomíná. Rozhodně se nejedná o odpad, jak se někteří domnívají.

V lidovém léčitelství má opravdu velké možnosti použití, o čemž se můžete přesvědčit sami na vlastní kůži.

Odkud se syrovátka bere?

Syrovátka vzniká jako druhotný produkt při srážení mléka při výrobě tvarohu, sýru a másla. Prodává se nejen v sušené formě, ale i v tekuté formě. V tekuté formě se jedná o žlutozelenou tekutinu, která má slanou a hořkou chuť. V sušené formě je lehce sladká kvůli vyššímu obsahu laktózy a odsolená díky procesu, který se jmenuje demineralizace.

Nejčastěji je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, čehož se využívá při hubnutí a v kulturistice u proteinových prášků.
Najdeme v ní mnoho vitamínů (B1, B2, B5, B6, B7, B12, C, A, E, K) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor, zinek).

Díky tomuto obsahu látek syrovátka pomáhá při mnoho nemocech a zdravotních problémech. Na druhou stranu v ní najdeme i laktózu a to ve velkém množství, proto by se měly mít před ní na pozoru osoby, které trpí intolerancí laktózy.

Dávkování je u každého výrobku jiné, proto je nutné číst návod, i když není dána maximální dávka samotné syrovátky.

V jakých případech může pomoct?

Syrovátka má mnoho účinků, většinou je její používání vnitřní, ale v některých případech i vnější.

  • Detoxikuje organismus a odvádí z těla škodlivé látky.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Pomáhá při hubnutí.
  • Je nízkokalorická.
  • Podporuje fungování ledvin, není ale vhodné, pokud máte ledvinová onemocnění.
  • Pomáhá snižovat cholesterol.
  • Podporuje trávení.
  • Má dobrý vliv na střevní mikroflóru.
  • Působí proti vzniku zánětů žaludku a střev.
  • Dodává organismu důležité vitamíny a minerální látky.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Zasytí a působí proti hladu.
  • Syrovátkové proteiny jsou vhodné pro sportovce.
  • Má dobrý vliv na celulitidu.
  • Pomáhá na lupenku, ekzémy a akné.
  • Prokrvuje a vyhlazuje pleť a pokožku.

Smí se užívat i v těhotenství, ale není vhodná pro děti do 3 let. Dále nachází své využití i v kuchyni. Stačí ji použit místo mléka v klasických receptech a dají se najít i speciální recepty právě se syrovátkou.

Jaké jsou její nutriční hodnoty?

Sušená varianta má následující hodnoty:
Na 100 g je energie: 1520 kJ (362 kcal), z toho: bílkoviny: 12,7 g, sacharidy: 75,8 g, tuky: 0,5 g.
S příchutí či dalšími látkami jsou hodnoty obdobné, ale proteinové nápoje (např. Linea) obsahují až 38 g bílkovin a jen 35 g sacharidů také na 100 gramů.

Čistá tekutá varianta má následují hodnoty:
Na 100 g je energie 110 kJ (27 kcal), z toho bílkoviny: 0,85 g, sacharidy: 5,14 g, tuky: 0,36 g.

Jakou syrovátku je možné koupit?

Na trhu je mnoho výrobků, proto si můžete koupit dle své chuti, co chcete. Prodává se jak sušená, tak i nápoje a koktejly na hubnutí s různými příchutěmi od různých výrobců.

Prodává se také Fitness syrovátkový nápoj od firmy Madeta, hořické trubičky od Amálky, sušenky, tyčinky, čokoláda a kosmetické výrobky.

Se syrovátkou se vyrábějí potravinové doplňky, kosmetické přípravky (balzámy, krémy, šampóny na vlasy atd.) a v neposlední řadě je nutné zmínit proteiny pro sportovce.

Mnohé výrobky můžete koupit v obchodech se zdravou výživou, nápoj od Madety i sušenou syrovátku v supermarketech, je ale nutné sledovat složení (některé obsahují i sladidla). Taktéž se dá v tekuté formě koupit přímo od farmářů a to jak kravská, tak i kozí nebo ovčí.

Zařazujete do stravy syrovátku nebo se vaše dieta bez ní obejde?

Syrovátka není jen vedlejší produkt výroby

Mléko a mléčné výrobky všeobecně mají v jídelníčku své místo a jsou dobrým zdrojem řady živin. Mezi tyto zdraví prospěšné potraviny se řadí i syrovátka, která je bohužel často opomíjena a do jídelníčku zřídka zařazovaná.

Syrovátka a její účinky na zdraví

Syrovátka je nažloutlá, nazelenalá nebo žlutozelená tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu nebo sýrů.

    Celý proces si můžeme představit tak, že se do mléka přidá dané syřidlo, což způsobí sražení sýroviny (sýru), a vzniká syrovátka, která se slije a sýrovina se vylisuje do požadovaného tvaru.

Zjednodušeně tedy můžeme říci, že tvaroh je výrobek vzniklý sražením mléka a oddělením syrovátky.

Syrovátka, která se produkuje při výrobě tvarohu, má nasládlou chuť. Pokud je však při zpracování mléka použito syřidlo, jako je tomu u výroby sýrů, je její chuť kyselá.

Syrovátka a jejich výživová hodnota

Z výživového hlediska je syrovátka jednou z nejhodnotnějších potravin a výborným zdrojem živin. Obsah energie a tuků je relativně nízký, je tedy vhodná i pro osoby, které se snaží redukovat svoji hmotnost.    

I zde však platí rčení všeho s mírou, jelikož nejvíce zastoupeným nutrietem jsou sacharidy, a to konkrétně laktóza neboli mléčný cukr.

  Co se týká obsahu bílkovin, ten bohužel není příliš vysoký (cca 1 g/100 ml). To ale nemění nic na tom, že se syrovátkové bílkoviny řadí z výživového hlediska k jedněm z nejhodnotnějších.

Jsou snadno stravitelné a jejich využitelnost je mimořádně vysoká.  

V syrovátce jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, které si lidský organismus neumí sám vytvořit (jednotlivé aminokyseliny jsou základními stavebními složkami bílkovin).

            Mezi tyto nepostradatelné aminokyseliny patří mimo jiné aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (valin, leucin a isoleucin) známé pod zkratkou BCAA.

       Ty jsou potřebné pro udržení a budování svalové hmoty, správnou látkovou výměnu ve svalech a k oddálení nástupu projevů únavy po fyzickém výkonu. Syrovátkový protein se v trávicím traktu rychle štěpí, vstřebává a dodává energii svalové tkáni.

Proč zařadit syrovátku do jídelníčku?

To však nejsou jediné důvody, proč je vhodné syrovátku zařadit do jídelníčku. Mezi další příznivé účinky na zdraví patří obnova střevní mikroflóry, pozitivní vliv na činnost střev a jater, vliv na kostní denzitu a pevnost kostí, posílení imunitních funkcí a podpora činnosti ledvin.         

Syrovátka také obsahuje důležitou bílkovinu laktoferin, která je schopná vázat a transportovat železo, tím se tedy zvyšuje jeho absorpce.   Další složky, které jsou hojně zastoupeny, jsou minerální látky a vitaminy. Nejvíce zastoupeny jsou vitaminy skupiny B, vitamin E a vitamin C, z minerálních látek převládá hořčík, vápník a fosfor.

Z výše uvedených informací je jasné, z jakého důvodu je syrovátkový protein velmi často využíván ve sportovní výživě. Samozřejmě se nejedná o syrovátku samotnou, ale o její bílkovinný koncentrát ve formě sypkého prášku. Pokud je syrovátka takto technologicky zpracovaná, zvyšuje se obsah bílkoviny přibližně na 70 % a obsah laktózy klesá na 20 %.

Jaké je využití syrovátky?

Využití syrovátky je široké a netýká se jen oblasti sportovní, ale i potravinářské. Používá se v tekuté nebo zahuštěné podobě do nápojů, pečiva, cukrovinek, tavených sýrů, kojenecké výživy apod. Sušená syrovátka často slouží jako náhrada sušeného mléka. Ta má však podstatně jiné složení než koncentrát – poměr bílkovin a sacharidů je téměř opačný ve prospěch laktózy.

Budete mít zájem:  Kaufland přichází s novinkou: Už žádné fronty a skládání nákupu na pás

Pokud bychom chtěli zařadit syrovátku do svého jídelníčku, máme hned několik možností:

Nápoje s obsahem syrovátek

Lze ji použít jako samotný nápoj, kdy máme na výběr z klasické syrovátky, nebo můžeme zvolit i syrovátku s příchutí.   Ve druhém případě je vhodné sledovat složení a obsah cukrů, jelikož syrovátkové nápoje běžné dostupné na našem trhu bývají často příliš doslazované.

Žinčice

Typickým produktem je příjemně nakyslý nápoj – tzv. žinčice, což je ovčí syrovátka zkvašená bakteriemi máselného kvašení.

Sýry

Dalším produktem zpracování syrovátky jsou sýry, například ricotta.

Další možnosti využití syrovátky v kuchyni

Jinou oblastí využití je pečení a vaření, kdy můžeme syrovátku přidat do těsta, omáček, uvařit syrovátkovou polévku aj.

Blahodárných účinků syrovátek se využívá také v kosmetickém průmyslu, kdy se používá jako kosmetická surovina a přidává se do krémů, pleťových a tělových mlék, šamponů, sprchových gelů apod.

I přes veškeré pozitivní účinky není syrovátka určena pro každého. Na pozoru by měli být lidé trpící intolerancí laktózy nebo s ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), ti by syrovátku do svého jídelníčku rozhodně zařazovat neměli.

Stejně tak je nevhodná pro osoby s onemocněním ledvin kvůli vysokému obsahu soli. Pro většinu populace však představuje hodnotný zdroj živin a příjemné zpestření jídelníčku.

    • Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě.

Jak využít syrovátku pro fyzické zdraví a pleť

Domů » Ostatní – Jídlo a Nápoje

Syrovátka byla neprávem opomíjená. Již z minulost byla považována za odpad při zpracování mléka. Je to vlastně zbytek po zpracování mléčných výrobků jejich sražením. Ačkoliv se vědělo, že zdravá je, nekladl se na její účinky až takový důraz, spíš naopak, pověst měla nevalnou. Problémem byla mnohdy špatná kvalita syrovátky.

Komu není příjemná tekutá chuť syrovátky (i když se dá koupit již ochucená vanilkovou nebo například meruňkovou příchutí), může vyzkoušet sušenou syrovátku. Při výběru syrovátky dbejte na obsah sacharidů – laktózy.

Pokud máte na zřeteli zároveň účinek na hubnutí, platí pravidlo, čím více laktózy, tím méně bílkovin. Vyberte si takovou syrovátku, která bude mít minimálně 65 % bílkovin.

Potraviny, které neobsahují bílkoviny, ztěžují hubnutí.

Pokud máte v rodině dospívajícího potomka, který má problémy s pletí a akné, naordinujte mu syrovátku na každý den. Syrovátka je účinná také na ekzémy.

Na pleť je vynikající syrovátka jako peeling nebo ji použijte jako pleťovou masku po odlíčení. Příprava je velice jednoduchá. Smícháte 5 polévkových lžic sušené syrovátky a malého množství vody, podle toho, jakou chcete hustotu kašičky.

Napusťte si vanu plné teplé vody, přidejte 300 gramů syrovátky a dopřejte si dvacetiminutovou koupel v této příjemné lázni. Vyhladíte si pokožku celého těla a budete se cítit příjemně a svěží. Účinky jsou patrné ihned a při dlouhodobém používání jsou změny dost znatelné. Zaznamenáte hladkost celého těla a podpoříte regenerační schopnosti kůže.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Jak využít zdravé účinky kokosové vody Kokos – chlupatý velký ořech, napěchovaný pořádnou dávkou enzymů, minerálů, vitamínů, aminokyselin i antioxidantů. Tyhle hodnoty obsahuje zejména koko… Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Syrovátka – zázračný přípravek na hubnutí a krásnou pleť

Koupel v syrovátce působí blahodárně na pokožku Foto: Profimedia.cz

Syrovátka vzniká při srážení mléka a tedy jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýru. Jedná se o žlutozelenou tekutinu, která se však k domácímu použití prodává především v sušené podobě – ve formě bílého prášku. Pokud tento prášek rozmícháte v teplé vodě, získáte nápoj podobný mléku. Kromě chuti a konzistence ale s mlékem mnoho společného nemá. Je zdravější a pro lidský organismus přínosnější.

Nejdůležitější složkou syrovátky jsou snadno stravitelné bílkoviny. Podle Světové potravinářské a zemědělské organizace (FAO) a světové zdravotnické organizace (WHO) jsou tyto bílkoviny velmi kvalitní, proto jsou i využívány pro výrobu nejrůznějších doplňků stravy.

„Syrovátka je výjimečná právě obsahem kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přitom do těla dodává zároveň minimální množství tuku a energie. To je důvodem obliby u redukčních diet,“ upozorňuje nutriční terapeutka z nemocnice v Liberci Lenka Mičová.

Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie, konkrétně laktóza. Ta je důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry. Jde vlastně o prebiotikum, které je podmínkou růstu probiotických bakterií v trávicím traktu tak, aby imunitní systém dobře fungoval a lidé byli chráněni před nebezpečnými bakteriemi a viry.

Výhodou laktózy je i ten fakt, že nevyvolává návyk na sladkou stravu, proto se i využívá v dětské výživě. Bohužel vzhledem k laktóze není syrovátka vhodná pro všechny lidi. Skupina lidí má na laktózu alergii.

Syrovátku lze též považovat za výborný zdroj vitamínů skupiny B – B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové, biotinu, ale i vitaminů C i A.

„Pokud vypijeme 0,5 l syrovátky, dodáme svému organismu cca 25 – 30 % denní potřeby vitaminu B12, polovinu denní dávky vitaminu B2, třetinu denní dávky kyseliny pantotenové a to vše při minimálním příjmu tuku a energie,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Z minerálů pak lidský organismus nejvíce ocení draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek. Draslík pomáhá v boji proti celulitidě, lecitin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, L-karnitin pak pomáhá s únavou a vláknina reguluje zažívání.

Kde syrovátka skutečně pomáhá
Při hubnutí – Syrovátka díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit a potlačit tak pocit hladu na dlouhou dobu – pocit hladu oddálí až o 2 hodiny.  To je více než u ostatních bílkovin. Příznivý vliv má také obsažený vápník a laktóza. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být syrovátka s minimálním obsahem tuku dobrým pomocníkem.
Při posilování a tvarování svalů – Syrovátkové bílkoviny v kombinaci s CLA a kreatinem vedou u trénovaných dospělých sportovců při intenzivním silovém tréninku ke zvýšení podílu „libové“ svaloviny. Proto se i hojně využívají k výrobě sušených směsí na přípravu koktejlů pro sportovce. Trenéři však radí sledovat obsah bílkovin i v samotné sušené syrovátce. Měla by obsahovat min. 60 % bílkovin a max. 40 % laktózy.
Při dosahování rovnováhy střevní mikroflóry –  Laktóza obsažená v syrovátce má příznivý vliv na správné trávení. Působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií. Ty mají v procesu zažívání zásadní význam. Pokud jsou bakterie v rovnováze, nedochází k přemnožení těch „nepřátelských“ bakterií a virů, které mohou být původci onemocnění, a správně funguje i imunitní systém člověka.
Při prevenci srdečně – cévních onemocnění – látky obsažené v syrovátce dokáží zmenšovat rizika srdečně-cévních onemocnění, a to regulací krevního tlaku a snížením hladiny cholesterolu v krvi.
Při stresu – Při stresu se uplatňuje tryptofan, obsažený ve značné míře v syrovátkových bílkovinách (především v laktalbuminu), který se přeměňuje hydroxylací a dekarboxylací na serotonin – hormon dobré nálady.
U výživy starých lidí – Staří lidé trpí často nedostatkem bílkovin (tzv. sarkopenií), měli by jejich konzumaci zvýšit. Ukázalo se, že přísun syrovátkových bílkovin má větší efekt než jen odpovídající množství aminokyselin.
U boje s rakovinou – Dle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením.
Při léčbě problematické pleti – Účinky vnější aplikace syrovátky nejsou žádnou novinkou. Už v minulosti ji ženy používaly pro mytí pokožky, pro její zjemnění a prevenci akné. Látky obsažené v syrovátce dokáží regulovat pH pokožky a jsou výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec. Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikovat plošně, nebo dle potřeby na postižená místa.
Budete mít zájem:  Superpotraviny a podpora plodnosti – které jsou ty nejlepší?

Podle nutriční terapeutky Lenky Mičové však syrovátka není vhodná pro děti mladší 3 let, a to především pro vysoký obsah bílkovin. To samé platí i pro lidi trpící laktózovou intolerancí a při léčbě tetracyklinovými antibiotiky.

  • Při vnitřním užívání
  • – napomáhá snižovat cholesterol
  • -eliminuje záněty žaludku a střev
  • – podporuje činnost ledvin
  • – odvádí z organismu toxiny
  • – upravuje látkovou výměnu
  • – dodává tělu důležité minerály
  • – je nízkokalorickým nápojem
  • – zasytí, což je vhodné při hubnutí
  • – pomáhá a uzdravuje v období nemoci a při zvýšené teplotě
  • – posiluje oslabenou imunitu organismu
  • – pomáhá při gynekologických potížích
  • – posiluje nervovou soustavu
  •  Při vnějším užívání
  • – zjemňuje dermatózní pleť
  • – napíná, prokrvuje a vyhlazuje pokožku
  • – je vhodná i pro každodenní mytí
  • – téměř nezbytnou součástí při léčbě ekzémů či lupénky

Hlavní zprávy

Syrovátka pomáhá při hubnutí a zajišťuje krásnou pleť. Má i další blahodárné účinky

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Zatímco v minulosti se na ni pohlíželo spíš jako na odpad, dnes je syrovátka považována za potravinu, kterou můžeme podpořit své zdraví i krásu. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Syrovátka vzniká srážením mléka. Není to odpad, nýbrž superpotravina

Syrovátka je žlutá až žlutozelená tekutina, které se získává srážením mléka.

Při tomto procesu vzniká tuhá složka obsahující bílkovinu kasein a tekutá složka, kterou je právě sladkokyselá syrovátka.

I když je toto mléčné sérum vedlejším produktem, již se na něj nepohlíží jako na odpad. Syrovátka totiž obsahuje vysoké množství cenných látek, které velmi široce prospívají lidskému zdraví.

Pestrý koktejl zdraví prospěšných látek

V syrovátce najdete několik hodnotných bílkovin. Jednou z nich je laktoferin, který pomáhá lidskému tělu zvyšovat absorbování železa. Syrovátka dále obsahuje vitaminy A, C, E, B1, B2, B6 nebo B12.

Z minerálních látek to je vápník, hořčík, fosfor, sodík či draslík. Syrovátka je dále bohatá na laktózu, kyselinu mléčnou a citronovou, naopak v ní nenajdete žádné tuky.

 Díky vysokému obsahu cenných látek má syrovátka skutečně blahodárné účinky na lidské tělo. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Zdroj: Shutterstock.com Pomůže vám zhubnout

Držíte-li dietu, tímto nízkotučným nápojem můžete nahradit jedno denní jídlo. Syrovátka vás zasytí, a navíc sníží pocit hladu. Toto mléčné sérum se rovněž podílí na odbourávání tuku z těla.

Podporuje růst svalů

Věnujete se silovému cvičení? Aby byl výsledek ještě viditelnější, zařaďte do svého jídelníčku právě syrovátku. Díky obsahu kvalitních bílkovin totiž pomáhá budovat svalovou hmotu.

Je elixírem pro pleť

Máte citlivou nebo aknózní pleť? V tom případě jí dopřejte syrovátkovou kúru. Syrovátka totiž vyniká protizánětlivými účinky, tudíž je vhodná pro každodenní mytí pokožky obličeje, kterou prokrví, napne i vyhladí. Jelikož syrovátka reguluje pH pokožky, můžete ji použít také jako přísadu do koupele. 

Další účinky syrovátky

  • Detoxikuje lidský organismus. Pomáhá z něj odvádět toxické a odpadní látky.
  • Podporuje činnost ledvin.
  • Podílí se na snižování cholesterolu.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Upravuje trávení a pomáhá předcházet zánětům střev a žaludku.
  • Při vnitřním i vnějším použití pomáhá zmírnit projevy ekzému i lupénky.

Zdroj: Shutterstock.com Syrovátku si můžete vyrobit, nebo koupit

Syrovátku si můžete vyrobit sami, a to srážením domácího kravského mléka. Jestliže si chcete syrovátku přeci jenom koupit, v obchodech je nejčastěji k dostání ve formě bílého prášku. Kromě této sušené syrovátky však můžete například v prodejnách se zdravou výživou narazit i na syrovátku v tekuté podobě.

Jak syrovátku používat? Do smoothie i do palačinek

Pokud vám syrovátka nechutná, nemusíte ji pít pouze samostatně. Výborná je v kávě nebo v ovocném smoothie. Přidávat ji rovněž můžete před pečením do těsta, je také skvělou složkou palačinek, krémových polévek nebo omáček.

Co se týče vnějšího použití, syrovátkou si můžete pravidelně oplachovat svůj obličej. Ze sušené syrovátky si rovněž můžete připravit pleťovou masku nebo zábal na ruce. Aby byla pokožka vašeho těla hladká a hebká, syrovátku lze také přidávat do koupele. Do plné vany přitom patří 80 mililitrů tekuté syrovátky.

Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží?

Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv.

mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více.

Především vás zajímá, jaké je využití syrovátky ve zdravé stravě a zda do ní vůbec patří.

Nejdříve si vysvětlíme, co to syrovátka vlastně je. Možná jsou mezi vámi totiž tací, kteří stále ještě nemají v jejím významu jasno.

Co je to syrovátka?

Syrovátka se ve skutečnosti nazývá mléčné sérum, což je produkt vznikající při sražení mléka. Pokud se srazí mléko, vznikne tvaroh a zároveň i tekutina, která má žlutozelenou barvu – a to je právě syrovátka, o které si dnes budeme povídat.

K čemu je dobrá?

Když už jsme si ujasnili, co to ta syrovátka vlastně je a jakým procesem vzniká, možná vám teď v hlavě běží další otázka: k čemu je ta syrovátka vlastně dobrá? Stručně řečeno lze říci, že syrovátka představuje cenný zdroj bílkovin, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla a ve zdravé stravě bezesporu mají své čestné místo.

Účinky syrovátky na naše zdraví:

  • snižuje pocity hladu
  • napomáhá při hubnutí
  • podporuje správné trávení
  • snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • snižuje hladinu vody v těle
  • je protizánětlivá
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • bohatá na důležité živiny

Věděli jste, že syrovátka dokáže zlepšit náladu?

Kromě výše zmíněných pozitivních účinků na naše zdraví se může syrovátka pyšnit ještě dalším velkým plusem: vyvolává dobrou náladu! Možná si teď říkáte, co je to za hloupost. Jak by mohla nějaká žlutozelená tekutina plná bílkovin napomoci k tomu, že se vaše špatná nálada jako mávnutím kouzelného proutku obrátí k lepšímu. A víte co? Opravdu je tomu tak!

Syrovátka totiž obsahuje velké množství bílkovin – ve skutečnosti až 70 % – které fungují nejen jako prevence proti vysokému cholesterolu, ale které se zároveň mohou postarat o to, že se ve vašem mozku zvýší hladina hormonu zvaného serotonin. Ten je zodpovědný za vaší dobrou náladu.

Místo jídla? Ano, ale s rozumem!

Závěrem ještě pár slov k využití syrovátky. Ta se dá pít jak studená, tak i teplá, takže záleží na vašich chutích. Je pravda, že je potřeba syrovátce nejdříve přijít na chuť, ale pokud se vám to povede, uděláte něco pozitivního pro své zdraví a vaše tělo se vám za tento dobrý počin určitě odvděčí.

Syrovátkou můžete nahradit i jedno jídlo denně, protože vás dokáže natolik zasytit, že tělo nebudete trápit hladem. Určitě ale nedoporučujeme nahrazovat syrovátkou více jak jedno jídlo denně – pamatujte, že všeho moc škodí!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector