Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

Jsou pro vás semínka jen ptačím zobem, bez kterého se snadno objedete? Tak to je nejvyšší čas dát jim novou šanci. Tihle drobečci v sobě totiž skrývají překvapivé množství živin a neméně lahodné chuti. Navíc umí udělat velkou parádu – pozvednou úroveň vašeho servírování a dodají šmrnc nejen domácímu pečivu. Zajímá vás, který druh si vybrat? Nejlépe od každého trochu… 

Slunečnicová semínka pro oslnivou imunitu

K nejznámějším druhům „pozobu“ patří nepochybně semena slunečnice.

A že mají co nabídnout – vynikají vysokým podílem vitamínu E, který je důležitým antioxidantem (50 g semínek pokryje až 80 % jeho denní doporučené dávky) a jsou spolehlivým zdrojem hořčíku.

Obsahují také nemalé množství fytosterolů, které pomáhají snižovat cholesterol a prokazatelně prospívají našemu imunitnímu systému. 

Slunečnicová semínka se konzumují loupaná a jejich chuť je příjemně oříšková. Díky tomu mají velmi univerzální využití – perfektně se hodí do müsli i domácího pečiva, ale i chutných pomazánek.    

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

ETA TIP: S domácími pekárnami  ETA Delicca II a ETA Duplica Vital Plus už na semínka zapomínat nebudete. Na možnost přidání extra surovin vás během přípravy těsta upozorní zvukovým signálem.

Dýňová semínka vás hodí do pohody

Dýňová semínka prospějí nejen vašemu zdraví, ale i kráse a psychické pohodě.

Kromě antioxidantů jsou totiž bohatá na minerály, jako je hořčík, železo či zinek, které jsou nezbytné pro zdravé vlasy, zářivou pleť i pevné nehty. Navíc obsahují látku zvanou L-tryptofan, která zlepšuje spánek a pomáhá předcházet depresím.

Chuť dýňových semínek může být mírně zemitá, ale snadno si na ni zvyknete. K dostání jsou nejčastěji semínka z dýně olejné neboli štýrské, která jsou tmavě zelená a bez dřevnatých slupek. V sezóně dýní si však můžete nasušit semena i z jiných jedlých odrůd (například hokkaido), některé z nich je však potřeba oloupat.

Ze semen dýně se získává také dýňový olej, který je zdraví prospěšnými látkami doslova nabitý. Těm však tepelná úprava neprospívá, a tak je dýňový olej vhodný pouze do studené kuchyně.

Lněná semínka pro zdravé srdce, mozek i střeva

Semínka lnu jsou k dostání v hnědé nebo zlaté variantě. Zlaté lněné semínko je svou chutí o něco jemnější a nasládlejší, co se ale výživové hodnoty týká, oba druhy se od sebe příliš neliší.

Lněná semínka se pyšní vůbec nejvyšším obsahem cenných omega-3 mastných kyselin ze všech potravin rostlinného původu, pro nás navíc mohou být zároveň zdrojem lokálním.

Jako bonus obsahují i velké množství rozpustné vlákniny, která účinně upravuje trávení, působí hojivě na stěny trávicího traktu a má příznivé účinky na naši celkovou obranyschopnost.

 

Aby se však mohly veškeré prospěšné látky správně vstřebat, konzumujte lněná semínka vždy čerstvě rozemletá. Takto připravená je skladujte v uzavřené nádobě v lednici, a to maximální po dobu jednoho týdne – jsou totiž náchylná ke žluknutí.

Podobně je na tom lněný olej, který je díky velké koncentraci omega-3 mastných kyselin možné užívat i jako přírodní doplněk stravy. Musí však být co nejčerstvější – abyste se vyhnuli jeho oxidaci, skladujte jej v chladu a rychle spotřebujte.

Specifické vlastnosti mají lněná semínka také v kuchyni – po kontaktu s vodou vytváří slizovitou hmotu, která dokáže zvláčnit těsto a poslouží jako pojivo, které se používá jako rostlinná náhrada vajec v těstech.

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

 

Chia semínka vás budou bavit

Chia semínka jsou svými vlastnostmi i výživovými hodnotami v podstatě exotičtější obdobou semínek lněných.

Jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny i vlákninu, stejně tak po namočení nabobtnají a vytváří gelovitou až pudinkovou strukturu.

Jsou proto oblíbenou surovinou pro výrobu působivých chia pudinků i výživných smoothie. Bez dalších přísad je jejich chuť neutrální. 

Jedna porce (28 gramů) chia semínek přitom obsahuje až 18 % denní doporučené dávky vápníku a 30 % denní dávky hořčíku a manganu. Našemu tělu však dodají také zinek, draslík a některé vitamíny skupiny B.

Konopná semínka nejen pro vegetariány

Semínek z konopí se nemusíte obávat. Návyková látka THC se nachází pouze na listech a květech, a tak vám semínka žádný drogový rauš nezpůsobí. Svému zdraví však uděláte skvělou službu, a to už pádným důvodem k euforii může být.

Konopná semínka jsou velmi bohatá na kvalitní bílkoviny, a to ne jen tak ledajaké  – obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což v rostlinné říši nebývá až tak obvyklé. Konopná semínka zároveň nabízí ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a tak prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, imunitě i zdravému vzhledu.

Jejich nevtíravá, ale poměrně výrazná chuť doladí k dokonalosti každý salát, domácí chléb i ovesnou kaši. Slupka je však velmi tvrdá a těžko stravitelná – konopná semínka proto raději kupujte loupaná.

Výtažky z konopí mají také blahodárný vliv na pokožku. V podobě konopného oleje nebo masti by tak neměly chybět ve vaší kosmetické výbavě.

Sezamová semínka jsou pokladem arabské kuchyně

Sezam indický je rostlina s bohatou historií, která se na olej pěstuje již odpradávna.

Semínka sezamu se mohou vyskytovat v několika barevných varaiantách (bílá, žlutá, hnědá, červená až černá), nejčastěji se však setkáme se světlým sezamem, případně sezamem černým, který se kvůli vyšší ceně používá především na ozdobu. Jejich chuť je jemná, u neloupaných variant může být mírně nahořklá.

Sezamová semínka jsou zdrojem mědi, molybdenu a vápníku. Jsou velmi bohatá na fytosteroly, a to ještě mnohem více než semínka slunečnice. Podle některých zdrojů přináší také úlevu ženám při premenstruačním syndromu. 

Ze sezamu se vyrábí chutná pasta zvaná tahini. Ta je nedílnou součástí legendárního cizrnového hummusu či tradičního arabského pokrmu z lilku nazývaného baba ghanoush. Perfektní službu vám udělá také při přípravě zálivek na salát.

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

Mák pro zdravé kosti

Chuť máku většina z nás buď bezmezně miluje, nebo upřímně nenávidí. Pokud však patříte k jeho fanouškům, dopřáváte si spolu s ním i pořádnou nálož vápníku – mák je totiž nejbohatším rostlinným zdrojem tohoto minerálu. Kromě toho obsahuje také hořčík či draslík.

Mák se používá v mleté i nemleté podobě, a kromě tradičních receptů na makové moučníky či šulánky s mákem se rozhodně nemusíte bát experimentů – skvělý je také v kombinaci s nastrouhaným jablkem, jako součást raw dezertů nebo jako efektní posyp na domácí pečivo.

Dostaňte ze semínek maximum živin a chuti

Semínka můžete zobat jen tak, přimíchat je do sladkých i slaných pokrmů, nebo je použít pro finální foodstyling. Existují však dvě vychytávky, jak semínka upravit – ta první je promění v ještě výživnější superpotravinu, druhá zase v křupavou pochoutku, které se nebudete moci nabažit.

1. Namáčení neboli aktivace

Namočená semínka (a platí to i pro oříšky) jsou po nasáknutí vodou nejen krásně měkká, ale i lépe stravitelná. Máčení v nich totiž aktivuje klíčící proces, což je stav, kdy semínka koncentrují co nejvíce síly a živin, aby mohly propuknout v novou rostlinu. A právě tuto výživovou hodnotu pak předávají i vašemu tělu.

Jak na to? Semínka zalijte vlažnou vodou a nechejte je namočená několik hodin – slunečnicovým stačí jedna až dvě, houževnatější semena máčejte klidně přes noc. Poté vodu slijte a semínka ještě jednou propláchněte.

Namočená semínka můžete rovnou konzumovat nebo znovu usušit (na suché, jen mírně rozehřáté pánvi) a několik dní uchovávat v lednici. 

2. Pražení

Pražená semínka jsou chutnější a krásně křupou, bohužel se však úpravou při vysokých teplotách ztrácí část prospěšných živin. Pražená semínka si proto občas s chutí dopřejte, neměla by to však být jejich jediná a preferovaná forma ve vašem jídelníčku.

Jak na to? Semínka můžete pražit v troubě nebo na pánvi, nevystavujte je však vysokým teplotám příliš dlouho. Semínka nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 140 °C zhruba na 15 minut. Pro pražení v pánvi vsypte semínka na suchou, mírně rozehřátou pánev a při nižší teplotě a častém míchání pražte asi 10 minut.

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví Témata: semínka, ETA Vital Duplica, mák, sezamové semínko

Slunečnicová semínka černého oleje

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví
Ve srovnání s pruhovanými slunečnicovými semínky jsou černá olejnatá semena masitější a mají vyšší obsah oleje, což dává ptákům při každém kousnutí více výživy a kalorií.

Slunečnicové semeno z černého oleje je nejznámější a nejoblíbenější druh ptačího semene, a to z dobrého důvodu. S tímto jediným typem osiva ve vašich krmítcích můžete přilákat na svůj dvůr desítky druhů ptáků.

O slunečnicovém semenu z černého oleje

Všechny druhy slunečnicových semen pocházejí z běžné rostliny slunečnice Helianthus annuus. Mnoho specializovaných a hybridních odrůd květin vytváří různé velikosti květů, barvy květin, výšky stonků a výnosy semen. Semena, která produkují, jsou však podobná a slunečnicová semena jsou oblíbeným druhem ptačích semen.

Budete mít zájem:  Pozor na časté chyby při holení – vyhněte se jim

Ve srovnání s pruhovanými slunečnicovými semínky jsou černá olejnatá semena masitější a mají vyšší obsah oleje, což dává ptákům při každém kousnutí více výživy a kalorií. Semena černého oleje mají také tenčí skořápky, což malým ptákům usnadňuje jejich praskání.

Obecné nutriční složky slunečnicového oleje z černého oleje jsou:

  • 28 procent tuku
  • 25 procent vlákniny
  • 15 procent bílkovin
  • Vápník
  • Vitamíny A a B.
  • Žehlička
  • Vitamin E.
  • Draslík

Díky tomu je slunečnicové semeno z černého oleje cennou a výživnou součástí stravy každého ptáka.

Ptáci, kteří jedí slunečnicová semínka z černého oleje

Slunečnicové semeno z černého oleje je bezpochyby nejoblíbenějším semenem mezi širokou řadou ptáků na zahradě a většina ptáků si semena alespoň ochutná, i když upřednostňují jiné potraviny. Ptáci, kteří pravidelně jedí slunečnicová semínka, zahrnují:

Kromě těchto ptáků budou všechny druhy sojek, sýkorovců, vrabců a brhlíků dychtivě jíst slunečnicová semínka, stejně jako osrstěné, chlupaté, žaludy, gily, dříny a žebříky. Pokud se semena rozlijí na zem, rychle je očistí ptáci, kteří se živí půdou, jako jsou křepelky, tetřevi, bažanti a krůty.

Jak krmit slunečnicová semínka ptákům

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví
Slunečnicové semeno z černého oleje je nejznámější a nejoblíbenější druh ptačího semene, a to z dobrého důvodu.

Slunečnicová semínka se nejlépe nabízejí v násypných, plošinových nebo podnosových podavačích, protože semena jsou příliš velká pro mnoho podavačů trubek a sítí. Slunečnicová semena mohou být také posypána přímo na zem pro ptáky krmící se na zemi a pro ptáky lze zakoupit sušené slunečnicové hlavy k vytržení semen přímo z „přírodního“ krmítka.

Slunečnicová semínka černého oleje lze krmit jako celá semena a ptáci prasknou trupy, aby se dostali k výživnému masu. To však může vést k velkému nepořádku vyřazených trupů pod krmítky a tato vyřazení mohou také poškodit nebo zničit trávu nebo jiné terénní úpravy.

Pro úhlednější krmení se mnoho ptáků rozhoduje pro loupaná slunečnicová semínka nebo slunečnicové lupínky místo celých semen. S těmito semeny bude jediným nepořádkem příležitostně rozsypané semeno pro mleté podavače k čištění nebo lehké plevy, které brzy odfouknou.

Loupaná semena mohou být mnohem dražší, zejména pro ptáky s velkými hladovými hejny ke krmení.

Pěstování slunečnicových semen

Slunečnicová semínka jsou nejjednodušší druh ptačích semen.

Semena můžete vysadit přímo z nabídky ptačích semen nebo zakoupit různé odrůdy slunečnicových semen ve školkách a zahradnických centrech (dbejte na nákup druhů květin známých pro produkci bohatých semen, protože některé hybridy ne). Pražená semena, která jsou určena k lidské spotřebě, však nevyklíčí a neměla by se používat k pěstování ptačích semen.

Přečtěte si také: Jaký je rozdíl mezi káňaty a supy?

Semena rostlin zasaďte do volné půdy a na plné slunce o hloubce 1–5 centimetrů a 8–30 centimetrů. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete slunečnicová semínka vysazovat, pouze když je jaro teplé a nebezpečí mrazu už pominulo.

Stálá výsadba po několik týdnů umožní rostlinám dozrát v různých časech a zajistí nepřetržitý přísun ptačích semen připravených k přímé konzumaci. Slunečnice mohou být zasazeny do všech druhů půdy, včetně hlubokých nádob, a není nutné doplňkové hnojení. Příliš mnoho hnojení může snížit výnos semen zvýšením výšky stonků a růstu listů.

Zalévejte semena každý den (dvakrát denně ve velmi horkém nebo suchém podnebí), dokud nejsou mladé rostliny dobře ustálené, a poté každý druhý den důkladně zalijte.

Když jsou rostliny velmi mladé, měly by být plevele potlačovány v blízkosti slunečnic, ale jakmile slunečnice vyrostou několik palců, rychle se usadí a plevele již nejsou problémem. Když stonky dorostou více než 3 metry, může být zapotřebí sázet, aby nedošlo k převrácení při silném větru, bouřích nebo při ztěžování semenných hlav.

Slunečnicová semínka dozrávají na podzim, když se hlavy semen otočí dolů a vnitřní květy se scvrknou. Pokud plánujete skladování semen pro pozdější doplňování krmítek, měli byste hlavy zakrýt jemnou a odolnou síťovinou, abyste zabránili předčasnému hodování ptáků, nebo je můžete nechat na stopkách, aby si je ptáci mohli přímo užít.

Chcete-li semena skladovat, odřízněte hlavičky květů z každé stonky, aby uschly. Když jsou hlavy zcela suché, lze semena otřít a přidat do podavačů, nebo je možné suché hlavy vložit do podavačů nebo podavačů na platformě, aniž byste semena odstranili.

Semena, která hned nepoužíváte, skladujte na chladném a suchém místě, aby zůstala svěží a chutná pro ptáky.

Chcete-li přilákat na svůj dvůr nejrůznější ptačí hejno, slunečnicová semínka z černého oleje nelze porazit. Ať už kupujete celá semena, loupané hranolky nebo si pěstujete květiny, slunečnicová semínka jsou vždy vrcholem každého krmítka.

Slunečnicové semínko pro naše zdraví

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

a) Klíčové živiny zvyšující hladinu serotoninu a posilující činnost nervů přírodní cestou Z konceptu „Jsme tím, co jíme“ vychází, že i naše nervy závisí na přijímané potravě.

Slunečnicové semínko obsahuje nejen velké množství živin, které celkově prospívají nervové soustavě, ale především i klíčové živiny, které mají přímý dopad na zmírnění stavů deprese (a na prevenci proti jejímu vzniku).

Vysoký obsah hořčíku ve slunečnici vyvažuje hladinu vápníku v těle a napomáhá tak k regulaci nervové činnosti. Aminokyselina tryptofan ve slunečnicovém semínku podporuje produkci serotoninu v těle a tím také zlepšuje naši náladu. Neurotransmitery jsou látky přenášející nervové impulzy mezi nervovými buňkami v mozku.

Hrají naprosto zásadní roli ve vytváření naší nálady a celkového pocitu duševní pohody. Serotonin je jeden z nejdůležitějších neurotrasmiterů v našem těle. Při jeho uvolnění dochází k odbourávání pocitu napětí a přináší tak pocit klidu a spokojenosti. Některé syntetické léky pro léčbu deprese uměle vytváří vyšší hladinu serotoninu v těle.

Zvýšení hladiny serotoninu se však dá dosáhnout i konzumací slunečnicových semínek – a navíc bez jakýchkoliv vedlejších účinků.

Uhlovodany poskytují tryptophanu nezbytnou pomoc k překonání  hematoencefalické bariéry, aby se dostal tam, kde dokáže konat zázraky. Slunečnicové semínko obsahuje ideální kombinaci tryptophanu a uhlovodanů – a stává se tak ideální funkční potravinou v boji proti depresi.

Tmavé drůbeží maso také obsahuje velké množství tryptophanu, ale potřebuje dodat uhlovodany k efektivnímu účinku. Zvýšená hladinu serotoninu je tím pravým důvodem, proč nadívaný krocan s bramborem ke Dni díkuvzdání přináší tak uklidňující pocity klidu a duševní pohody a hodovník pak snadno usíná v pohodlí pohovky.

Slunečnicová semínka jsou skvělou vegetariánskou alternativou k takovýmto masitým hostinám.

Vitamin B6 je také potřebný pro metabolické procesy zmírňující riziko deprese. V běžné potravě nemusí být vždy v dostatečném množství, připočteme-li navíc  extrémně nízkou oficiálně doporučenou denní dávku dvou miligramů.

(Přičemž se v neúředních zdrojích například uvádí, že ženy užívající hormonální antikoncepci by měly denně přijímat 10 mg vitamínu B6).

V každém případě je slunečnicové semínko vítaným zdrojem vitaminu B6  a tak zvyšuje ochranný efekt slunečnicového semínka proti vzniku deprese.

b) Slunečnicová semínka jsou lidem ku prospěchu již po dlouhou dobu Slunečnice jsou jedni z prvních rostlin pěstované na území Spojených států.

Jsou využívány severoameričany již přes pět tisíc let jako zdroj potravy a surovina pro výrobu oleje. Části rostlin jako kořeny či stonky se využívají k různým účelům, např.

zdroj přírodního pigmentu barviva, ale korunní plátky slunečnic jsou pro člověka považovány za jedovaté.

c) Zdraví prospěšné účinky slunečnicových semínek jsou rozsáhlé

Někteří lidé věří, že slunečnicová semínka jsou pouze potravou pro ptáky. Ptáci si často dají práci probírat se krmítky a nacházet slunečnicová semínka jako první. Ptáci jsou dostatečně chytří v hledání toho nejlepšího v potravě. Slunečnicová semínka jsou zdrojem všech potřebných živin potřebných pro lidské tělo s výjimkou vitaminu D. Jsou velice bohaté na vitamin E, základní v tucích rozpustný antioxidant lidského organismu. Vitamin E plyne lidským tělem a hledá volné radikály, aby je vyřadil z provozu. Takto napomáhá chránit molekuly obsahující tuk před poškozením a předčasným stárnutím. Vitamin E zabezpečuje naše tělo také před záněty, je účinným bojovníkem proti artritidě, rakovině a cukrovce.

Čtvrtina hrníčku (volně přeloženo z americké kuchyňské míry „one-quater cup“  = 57 gramů) slunečnicových semen  obsahuje přes devadesát procent denní dávky vitaminu E. Slunečnicové semínka jsou tak vysoce prospěšná v ochraně kardiovaskulárního systému, neboť zabraňují volných radikálům poškozovat cholesterol.

Pouze po předchozím biochemickém poškození se může cholesterol přichytit na stěny cév a započít tak proces aterosklerózy (kornatění tepen), jenž vede k ucpávání tepen, infarktům a mozkovým příhodám. Lidé s vysokým příjmem vitaminu E jsou vystaveni daleko menšímu riziku infarktu, než lidé s nízkým příjmem vitaminu E.

Budete mít zájem:  Kofein a zdraví – jaká má pozitiva a negativa?

Slunečnicová semínka také obsahují velké množství draslíku, který hraje naprosto zásadní roli v lidském organismu, neboť vyvažuje účinky sodíku. Draslík reguluje tlak uvnitř buněk, zatímco sodík reguluje tlak mimo buněk.

Koncentrace sodíku je více než desetkrát nižší uvnitř buňky než mimo buňku, koncepce draslíku uvnitř buňky je přibližně třicetkrát vyšší než mimo buňku.

Rozdíl koncentrací mezi draslíkem a sodíkem mezi buněčnými membránami vytváří elektrochemický gradient známý pod názvem membránový potenciál.

Rovnováha mezi sodíkem a draslíkem v těle je životně důležitá pro udržování života a tělo investuje do udržování přeměřené koncepce sodíku a draslíku velké množství energie.

Přísná kontrola membránového potenciálu je zásadní pro srdeční činnost, přenos nervových impulzů v něm a pro kontrakcí svalů.

Tato životně důležitá snaha lidského těla o udržení rovnováhy mezi sodíkem a draslíkem je důvod, proč únava a vyčerpání je tím nejvíce zřetelným příznakem nedostatku draslíku. Srdeční arytmie také může upozornit na potřebu zvýšit příjem draslíku.

Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen se také rovná třiceti procentům doporučené denní dávky selenu ve formě, která se v porovnání s běžným potravinovým doplňkem daleko lépe absorbuje v lidském těle.

Selen se také ukázal jako účinná ochrana před rakovinou díky schopnosti vyvolávat opravné procesy DNA a podporovat syntézu v poškozených buňkách. Zabraňuje také rozrůstání rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání.

Selen je začleněn v aktivním místě mnoha látek lidského těla, např. glutathion peroxidázy. To je  jeden z nejúčinnějších antioxidačních enzymů a důležitý bojovník s rakovinou, jenž se přirozeně nachází v lidském těle.

Pokud je hladina glutathion peroxidázy v těle příliš nízká, toxické molekuly pak nemohou být zneškodněny a mají tak možnost dělat spoušť v lidském těle – především poškozovat molekuly DNA a tak podporovat vznik rakoviny.

Stejná čtvrtina hrníčku slunečnicových semen obsahuje také více než 32% denní dávky hořčíku, což je minerál, který dokáže mnohem více, než jen udržovat dobrou náladu. Magnesium je přírodní blokátor kalciových kanálů na buněčných membránách.

Zabraňuje tak vápníku nepřiměřeně aktivovat nervy, které pak nemohou vysílat příliš mnoho signálů a způsobovat tak nadměrné stahování svalů. Nedostatek hořčíku naopak přispívá k vysokému krevnímu tlaku, svalovým křečím, které zahrnují i srdeční sval a křeče dýchacích cest, charakteristické pro astma.

Migrény, svalové křeče, napětí, podrážděnost a únava jsou také symptomy nedostatku hořčíku.

Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen je bohatým zdrojem manganu, obsahuje třicet sedm procent denní dávky. Mangan je prvek nezbytný k aktivaci enzymů, bez kterých by klíčové živiny zůstaly tělem nevyužité.

Některé z těchto enzymů jsou potřebné i pro stavbu kostí či pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Mangan udržuje zdraví nervů a je to další bojovník proti depresi.

Je katalyzátorem v syntéze mastných kyselin a cholesterolu, usnadňuje metabolismus bílkovin a uhlovodanů.

Mnoho fyziologických procesů je ovlivněno nedostatkem magnezia. Některé z příznaků jeho nedostatečného množství v těle je ztráta vlasového pigmentu, ztráta sluchu, závratě, kožní vyrážky, ztráty kostí a osteoporóza, příliš nízké hladiny cholesterolu a problémy spojené s reprodukcí.

Slunečnicová semínka se chovají jako přírodní  stabilizátor pH vnitřního prostředí lidského organismu díky svému vysokému obsahu minerálů.

Optimální, lehce zásadité pH je doporučováno jako jedna z nejlepších metod v ochraně těla před zničujícími následky Morgellonovi nemoci  a před mnoha různými nemocemi včetně rakoviny, osteoporózy a různých degenerativních onemocnění.

d) Slunečnicová semínka mají mnoho způsobů přípravy a konzumace Ačkoliv někteří lidé rádi vylupují slunečnicová semínka během konzumace, nákup již vyloupaných semínek nás může od této práce odprostit.

Semínka je nejlépe uchovávat v chladničce ve vzduchotěsném obalu. Děti si rádi berou pytlík semínek jako svačinu ven či jako doplněk k obědu.

Pro dospělého je svačinový pytlík slunečnicových semínek ideálním doplněním energie po ránu či odpoledne.

Je velice snadné přidat slunečnicová semínka do jakéhokoliv jídla. Přidejte je do teplé, studené cereální snídaně či jogurtu. Můžete je přidat do pomazánek na chleba či do těsta celozrnných koláčků a chleba.

Hodí se skvěle do salátů či chlebu pita. Můžete je přidat do jídel připravovaných rychlým osmahnutím, těstovin, k salátům s tuňákem, kuřecím masem nebo garnáty.

Mohou být vhodnou součástí různých směsí sušeného ovoce a oříšků.

Pro co nejlepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit. Příroda vybavila semínka inhibitory, zpomalovači enzymů a tak mohou být i roky stará semínka schopná klíčení.

Semínka mohou být kvůli inhibitorům těžší k trávení. Pokud jsou semínka naklíčena či odležena po nějakou dobu ve vodě, jsou tak navozeny přírodní podmínky k uvolnění inhibitorů v semínkách a následně se tak usnadní jejich trávení.

Naklíčením či odstáním ve vodě se také uvolní kompletní chuť semínek.

Zdravá semínka: konopná, lněná, slunečnicová

Semínka rostlin jsou obecně považovaná za jeden z nejdůležitějších zdrojů vitamínů, minerálních látek, vlákniny a omega mastných nenasycených kyselin.

Vzhledem k tomu, že často obsahují i velké množství bílkovin, jsou zpravidla hojně zastoupena v jídelníčcích veganů, vitariánů či vegetariánů.

Mezi oblíbené druhy patří především slunečnicová semínka, konopná semínka nebo lněná semínka.

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

Proč jíst semínka?Semínka lze samozřejmě křoupat jen tak coby zdravou a rychlou snídani či svačinku. Všestranné využití ovšem mají i v kuchyni, a to jak při vaření nebo pečení, tak při přípravě nápojů.

Velmi oblíbená jsou především v salátech, pomazánkách, pečivu nebo je můžete přidávat do kaší, jehož chuť oživí.

Při konzumaci semínek se vždy snažte semínka důkladně rozkousat, neboť jen tak dodáte organismu maximální množství cenných látek.

Věděli jste, že semínka se řadí do skupiny takzvaných brainfood neboli potravin, které dodávají živiny mozku a podporují jeho regeneraci? Semínka však mají mnohem více účinků, o kterých se dozvíte na následujících řádcích.

Lněné semínkoAčkoli se len setý pěstuje dlouhodobě i v našich končinách, málokdo si uvědomuje, jak je pro nás důležitý. Lněné semínko, které se z této vysoké rostliny získává, má totiž nespočet blahodárných účinků na náš organismus.

  • Účinky lněného semínkaTrápí-li vás zažívací potíže, lněné semínko je skvělou prevencí. Může za to především obsah nerozpustné vlákniny, díky kterému je vhodné užívat lněné semínko na zácpu nebo na zbavení se škodlivých látek, které se v našich střevech usadily. Trávicí systém však není jediným, kde lněné semínko pomáhá. Pomůže vám i s problémy, jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, menopauza, překyselení žaludku či s nadbytečnými kilogramy. Vzhledem k tomu, že složení lněného semínka napomáhá odvádět tuk z těla ven, lněné semínko a hubnutí si spolu rozumí. Kromě vnitřního prostředí prospívá lněné semínko i našemu vzhledu. Pozitivní vliv má lněné semínko na vlasy, nehty i naši pokožku.
  • Složení lněného semínkaJak už účinky napovídají, to, co obsahují lněná semínka, je skutečným pokladem. Kromě celé škály vitamínů jako vitamíny skupiny B nebo vitamín E, minerálních látek jako vápník, železo, hořčík, draslík nebo zinek, vlákniny a dalších živin jsou lněná semínka významným zdrojem bílkovin a omega mastných nenasycených kyselin. Z dalších látek je třeba zmínit i fytoestrogeny, které jsou úžasnými pomocníky zejména pro těhotné či kojící ženy nebo ženy v menopauze.
  • Jak užívat lněné semínko?Při konzumaci lněného semínka je důležité pamatovat, že jej musíte vždy pořádně rozžvýkat. I proto je někdy praktičtější používat, a to zvláště při vaření, lněné semínko mleté nebo drcené. Doporučená denní dávka lněného semínka je 60 g. Lněné semínko se hodí, jak pro pečení pečiva, do cukroví, tak jím můžete ozvláštnit salát nebo smoothies. Vynikající účinky ovšem má i čaj z lněného semínka, který je vhodný nejen pro hubnutí či zmírnění celulitidy, ale i pro zlepšení kvality vlasů. Odvar z lněného semínka můžete pro změnu využít jako kloktadlo, které je skvělou prevencí proti zánětu dásní. A protože má lněné semínko i čistící účinky, můžete pro očistu vašich střev vyzkoušet osvědčenou kombinaci lněné semínko a kefír.

Slunečnicové semínkoSlunečnicové semínko je oblíbené nejen jako křupavá zdravá svačinka, ale lze jej mnoha způsoby využít v kuchyni. Ačkoli obsahuje poměrně mnoho kalorií, jdou slunečnicová semínka a dieta dobře dohromady. Nutriční hodnoty a skvělé účinky slunečnicových semínek z nich dělají superpotravinu, která by měla mít pravidelné místo v našem jídelníčku.

  • Účinky slunečnicového semínka Trápí vás vysoký cholesterol, máte suchou pokožku či v noci nemůžete spát? V tom případě byste se nad pravidelným užíváním slunečnicových semínek měli dobře zamyslet. Díky svému složení vám totiž pomohou s řadou zdravotních, psychických i estetických problémů. Zaujalo-li vás, jaké mají slunečnicová semínka účinky a jak nám mohou být prospěšné? Nezapomeňte navštívit kategorii Potraviny A-Z – slunečnicová semínka, kde se o nich dozvíte mnohem více.
  • Složení slunečnicového semínkaKdyž se zaměříme na to, co obsahují slunečnicová semínka, musíme v první řadě zmínit vitamín E. Již pouhá denní dávka 60 g slunečnicových semínek pokryje až z 90 % doporučený příjem vitamínu E. I proto se považují za jeden z nejbohatších zdrojů tohoto vitamínu. Z minerálních látek se ve slunečnicovém semínku nachází například selen, draslík, vápník, hořčík, fosfor nebo mangan. Dále v něm nechybí ani důležitá vláknina, bílkoviny či esenciální mastné kyseliny.
  • Jak užívat slunečnicové semínko?Doporučená denní dávka slunečnicového semínka představuje jednu až dvě polévkové lžíce. Můžete jej křoupat, přidat je do salátů či smoothies nebo jím oživit pečivo. Vybírat můžete z různých variant slunečnicových semínek. Mezi oblíbená patří syrová i pražená slunečnicová semínka nebo slunečnicové semínko v čokoládě. Z hlediska nutričních hodnot a látek prospěšných našemu zdraví jsou ovšem nejvhodnější syrová nesolená slunečnicová semínka. Kromě klasické formy slunečnicového semínka si dále můžete pořídit i v kuchyni oblíbený slunečnicový olej či máslo neboli pomazánku ze slunečnicového semínka.
Budete mít zájem:  Netradiční vodní sporty – který zkusíte vy?

Konopné semínkoKonopné semínko pochází z technického konopí. O účincích konopných semínek na lidské zdraví se vedou dlouhé výzkumy a studie, ze kterých vyplývá, že technické konopí s obsahem THC do 0,3 % nemá žádný negativní vliv na naše vnímání. A co víc, konopné semínko je velice prospěšné našemu zdraví. Proto by nemělo v naší stravě rozhodně chybět.

  • Účinky konopného semínkaKdyž se zaměříme na to, jaké má konopné semínko účinky, jedná se skutečně o všestranného pomocníka. Konopné semínko totiž pomáhá jak vnitřně, tak zevně. Chcete-li předejít stárnutí pokožky, snížit vysoký cholesterol, podpořit růst vlasů či posílit imunitu organismu, již pouhá jedna lžíce představuje denní dávku konopného semínka.
  • Složení konopného semínkaKonopná semínka jsou velmi důležitým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných nenasycených kyselin. Obsahují ovšem i velké množství bílkovin, vitamínů A, C, E a F a vitamínů skupiny B nebo minerálních látek jako vápník, hořčík, draslík, fosfor či zinek.
  • Jak užívat konopné semínko?Na trhu seženete jak konopné semínko loupané, tak konopné semínko neloupané. Z hlediska nutričních hodnot se v neloupaném konopném semínku nachází více vlákniny, k přímé konzumaci je však vhodnější konopné semínko loupané, které jde lépe rozžvýkat. Konopná semínka však můžete i rozemlít nebo namočit tak, aby byla lépe stravitelná. Při přípravě salátů můžete rovněž sáhnout po konopném oleji. Konopné semínko se avšak nemusí pouze konzumovat. Velice účinné je i konopné mazání.

Autor: Kateřina Doul

Jsou malé prostory škodlivé pro zdraví? | Tazatel Business – Tazatel-Funkce

Slunečnicové semínko – malé zrníčko, ale velký poklad pro naše zdraví

Sdílené prostory nejsou ideálně malé.

Rostoucí popularita bytových bytů na Filipínách má svůj podíl fanoušků i kritiků.

Na jedné straně se zastánci domnívají, že byty jsou nejlepším řešením bydlení ve městě. Pohodlné bydlení v blízkosti pracoviště nebo studia minimalizuje provoz a zkracuje čas strávený mimo rodinu.

Na druhou stranu kritici rychle poukazují na to, že byty jsou často předražené a poskytují minimální soukromí. Mnohem důležitější je, že mnozí z nich tvrdí, že život v malém prostoru může být na úkor duševního zdraví člověka.

Vzhledem k tomu, že dnes mnoho lidí žije v bytech, kolik pravdy se skrývá za tímto tvrzením? Ohrožuje život v malých prostorech jeho obyvatele rozvojem zdravotních problémů? Ayala Land cementuje stopu v prosperujícím Quezon City Cloverleaf: severní brána metra Manila Proč díky číslům očkování na trhu cenných papírů vzestupuji

Nyní, když mikropodniky přebírají vládu na trhu s nemovitostmi, může být moudré znát možné důsledky bydlení v malých prostorech. Obětování zdraví namísto pohodlí nemusí být skvělým rozhodnutím, ale možná zjistíte, že se nakonec není čeho bát.

Stísněné nebo roztomilé?

V New Yorku, kde počet domácností snadno překonal počet bytů, postavila městská vláda mikrodomy jako řešení bydlení.

Projekt je uváděn na trh jako bydlení na vysoké úrovni a je založen na vítězném návrhu brooklynské firmy Narchitects. Má vysoký strop, krásné balkony a nejmodernější vybavení.

Navzdory těmto vlastnostem však mnozí tento inovativní typ bydlení kritizují kvůli malým prostorům nabízeným za relativně vysoké náklady. Podle některých odborníků mohou tyto malé mezery způsobit klaustrofobii a zvýšený stres. Pro ně mohou tyto prostory v nejhorších případech dokonce vést k vyšší míře domácího násilí a zneužívání návykových látek.

Susan Saegart, ředitelka výzkumné skupiny pro prostředí bydlení, uvedla, že mikrobytové domy jsou nejlepší pro milénia pracující ve městě. Děti nebo lidé ve středním věku však mohou považovat malé prostory za nezdravé.

Podle Saegarta mohou přeplněné apartmány zabránit dětem ve studiu a soustředění. Stěhování nebo skládání nábytku může být také považováno za potíž pro některé obyvatele žijící v tak malých prostorech.

Naopak existují lidé, kterým myšlenka mikropodniků připadá okouzlující. Pro jeho příznivce poskytují malé prostory svým obyvatelům lepší pocit kontroly. Malé bytové jednotky jsou také často kompenzovány kvalitním společným vybavením a zelenými plochami.

Stávající mikrobyty navíc přitahují více než tisíciletí – překvapivě nachází významný trh mezi seniory.

U starší generace se malé prostory snáze čistí a udržují. Jak říká Christopher Bledsoe, zakladatel all-inclusive životní platformy: Více domova se rovná více peněz a více údržby.

Malé prostory proto kvůli své velikosti vyžadují menší údržbu. Pro fanoušky bytového bydlení stačí vybavení, služby a pohodlí k vyrovnání nedostatku místa.

Prostor a štěstí

Chris Foye, kandidát na doktorské studium na univerzitě v Readingu ve Velké Británii, provedl studii analyzující vztah mezi velikostí obytných prostor a subjektivní pohodou.

Jeho návrh uvádí, že spokojenost člověka s velikostí jeho domu závisí hlavně na dvou faktorech. Jedním z nich by byla schopnost domova přizpůsobit aktivity a hodnoty jeho obyvatel. Druhým by bylo, jak se ten životní prostor vyrovná sousedním domovům.

V zásadě řečeno, spokojenost člověka s jeho domácí velikostí závisí na tom, jak mu umožňuje provádět každodenní rutiny a jaké sociální postavení mu dává s ostatními.

Studie přinesla zajímavé výsledky. Na základě zjištění se zdá, že se lidé rozhodnou přesunout do větších ubytovacích zařízení hlavně na základě toho, jak se porovnávají s ostatními.

Jak říká Foye, jednotlivci odvozují subjektivní pohodu z toho, že mají více prostoru než ostatní lidé, na rozdíl od toho, že mají více prostoru sami o sobě.

Lidé, kteří se stěhují, navíc nacházejí štěstí v novém domově, ale zlepšený pocit radosti není s postupujícími roky udržován. Lidé hlásí zvýšenou spokojenost se svými obytnými prostory na cestách, ale tato úroveň štěstí se postupem času snižuje.

Celkově Foye tvrdí, že nacházíme spokojenost s našimi domovy, pokud se dobře srovnávají s ostatními. V průběhu let se naše standardy dobrého bydlení mění a to ovlivňuje to, jak nacházíme štěstí v našich domovech.

Spokojenost je subjektivní

Na základě těchto případů se zdá, že spokojenost s domovem se snižuje podle jeho životních preferencí. Zatímco některým se může zdát byt nezdravý a nepohodlný, pro jiné je nastavení stimulující a snadno ovladatelné.

Zdá se, že Yuppies a senioři obývají malý vesmírný život, ale rostoucí rodiny nemusí být vhodné pro jeho vlastnosti.

Na konci dne prostor ovlivňuje pocit pohodlí a štěstí člověka, ale tyto pocity jsou subjektivní. Nikdo nemůže diktovat, zda je prostor pro vás dokonale vhodný nebo škodlivý, záleží na vašem osobním vkusu a životní úrovni.

Důležité je, abyste si vybrali, která bude vyhovovat vašim hodnotám a životnímu stylu. Váš domov by měl být také místem, kde vám vyhovuje sousedé a bezprostřední komunita.

Malé prostory mohou ovlivnit vaše duševní zdraví, ale není to vždy v negativním aspektu.

(www.pixnio.com; www.pexels.com; Wikimedia Commons; Foye, Chris. The Relationship Between Size of Living Space and Subjective Well-Being. Journal of Happiness Studies. April 2017, Volume 18, Issue 2. pp 427- 461; www.archdaily.com; www.theatlantic.com; www.pxhere.com)

Autor je licencovaný architekt, který studoval v zahraničí a v současné době pracuje pro DSFN Architects. Vyrostla v prostorném domě, ale v současné době žije v malém prostoru ve městě. Pro ni to má výhody i nevýhody pro obě situace a vše se odráží v tom, jaké jsou životní priority.

Cdn-Enterprise Ekonomika-4 Vlastnictví Zvířata Internet-3

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector