Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

Jak se dělají plněné papriky? Halekal na mě včera můj drahý muž hned ode dvěří. Z jedné ruky odhodil tašku bledých letních paprik, z druhé ruky tašku z masny, aby se se mnou mohl řádně přivítat, načež odhodil z obou rukou i mě a jal se šátrat po mobilu, aby si našel recept.

Jeho nákupní výpravy končí vždycky stejně. Něco potká na tržišti, co mu vnukne nápad na jídlo z dětství. Nějakým záhadným způsobem odtuší, které další suroviny k tomu bude muset dokoupit, a já se můžu klidit z kuchyně, protože mi je jasné, že zbytek dne bude hledat recept a realizovat se.

Nenápadně mi tím připomněl, že recept na plněné papriky tu ještě nemám. Protože jsem přišla o své kuchařské plány i místo v kuchyni, tak jsem o nich rovnou napsala, ať je tu příště najde.

Recept je můj, jídlo na fotkách realizoval p. Zatloukal, toho času oěpt nejspíš někde na nákupu.

Jak připravit plněné papriky

Celé je to veskrze jednoduché.

Stručně si přípravu plněných paprik můžete představit takto: Nejprve si nachystáte směs mletého masa, vajíčka a vychladlé uvařené rýže. Následně tuhle směs napěchujete do paprik zbavených stopky a jádřince. Potom dáte dusit do kastrolu na základ z cibule a rajčatového protlaku. Nakonec už jen lehce doladíte omáčku, pokud to bude potřeba.

A teď podrobněji 🙂

Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

Směs do plněných paprik

Maso, které se na plnění používá, je obvykle směs vepřového a hovězího v poměru 1:1.

Rýží se směs nastavuje, protože do normálně rostlých paprik by byla spotřeba masa poměrně velká a náplň by navíc byla moc hutná. Do sekané pečeně se taky přidává pečivo, do masových kuliček zase třeba strouhanka.

Rýže potřebuje být předem uvařená, ovšem taky vychladlá, aby nezapařila studené maso. Ideální je tedy zbytek rýže ze včerejška, jinak musíte začít s vařením o hodinu dřív, abyste ji stihli uvařit a zchladit.

Po světě se potulují rady, že by rýže neměla být uvařená úplně, ale jen napůl, aby do sebe dokázala natáhnout uvolněnou šťávu z masa.

Já jsem ale ráda, když uvolněná šťáva vyteče do hrnce, protože dodá objem i chuť omáčce a obvykle ji díky tomu nemusím nastavovat vývarem.

Vajíčko to všechno spojuje dohromady. Přesto ale nestačí suroviny jen smíchat. Teda stačí, ale náplň paprik bude po uvaření a zakrojení rozsýpavá.

Takže si s náplní dejte trochu víc práce a nejprve pečlivě promíchejte maso se solí a s vajíčkem. Dejte směsi zabrat a hezky si s ní vařečkou v míse pohrajte, zlepší se tím vaznost.

Klidně můžete nechat směs padat z vařečky zpátky dolů do mísy a obouchat ji. Teprve po dvou až třech minutách ruční práce to vzdejte a vmíchejte i rýži.

Plnění paprik

Tahle část je docela zábava, zejména pokud se papriky tváří hubeně, dlouze a zakrouceně. I takové zlomyslné kousky se občas při sklizni najdou.

Stopku odřízněte hezky po kružnici, jako byste chtěli odkrojit vršek papriky, a pak ji vytrhněte. Následně dlouhým úzkým nožíkem odřízněte z vnitřku žebra, která drží semeník. Takto upravené papriky můžete konečně opláchnout a vyklepat z nich nejen zbytky vody, ale i semínek.

Náplň do paprik dostanete v pohodě lžící nebo lžičkou, záleží na tom, jak jsou papriky široké. U těch širsích na žádný problém nenarazíte, ale u úzkých paprik se plnění může proměnit v podobnou zábavu, jako když se snažíte v pumpičce pístem zmáčknout vzduch.

Maso začne fungovat přesně jako píst, který stlačuje vzduch uvízlý ve špičce papriky. Pokud tlak vzduchu neuvolníte, maso až do špičky nikdy nedostanete. V takových případech stačí kousek špičky uříznout, vyrobit nenápadný únikový otvor pro vzduch a vše půjde úplně samo.

Maličký otvor klidně udělejte paprikám na několika místech i po stranách. Stačí nenápadný vpich špičkou nože. Jen tak, preventivně – je lepší, aby pára a šťáva měly naznačenou cestu a unikaly pozvolně, než aby si ji vynutily proražením celého boku.

Základ pro dušení paprik

Plněné papriky na talíři doprovází rajská omáčka, na jejíž chuti se hlavně podepisuje cibule, rajčatový protlak a šťáva prchající z dušeného masa.

V kastrolu to začíná trochou tuku a nadrobno pokrájenou cibulí. Tyhle dvě suroviny a teplo spolu stvoří nazlátlou opečenou voňavou cibulku.

Když do ní vyklopíte protlak a ještě chvíli ho necháte proskočit v teple, stane se báječné protlakové kouzlo. Protlaku se zvýrazní chuť a změní se mu barva z červené na hnědo-rezavou.

Takhle opečený protlak má pro omáčku docela jiný přínos, než protlak neopečený, ihned zalitý vodou.

Berte v potaz, že maso se v tomto receptu vůbec nedostane do kontaktu se suchým teplem, čiliže nebude mít šanci se opéct. Vždyť je schované v paprikách, takže se může pouze dusit ve vlastní šťávě. To znamená, že jeho chuť nebude tak výrazná, proto už jen z tohoto důvodu má smysl opéct aspoň protlak za účelem chuťového přínosu.

V tuto chvíli můžete základ omáčky dál obohatit a obměnit, přinejmenším bylinkami a bobkovým listem. Já se v přiloženém receptu držím jen minimální možné verze a tenhle prostor pro kreativitu nechávám plně otevřený pro vás.

Do opečené cibule s protlakem, zalité malou trochou vody, můžete konečně naskládat naplněné papriky, zakrýt poklicí a vrátit se za hodinu.

Doladění omáčky k plněným paprikám

Po hodině je maso dostatečně měkké, papriky poddajné, omáčka nabyla na objemu, protože do ní vytekla tekutina uvolněná z masa.

Čekají vás ještě tři důležitá rozhodnutí o tom, co s omáčkou uděláte.

  1. První otázka zní, zda je omáčky na dně kastrolu dost. Kdyby se vám zdálo, že je na konci dušení šťávy málo, protože vaše domácnost patří k těm omáčkovějším, budete muset vzít na pomoc vývar, kterým doplníte objem tekutiny v kastrolu. Když vezmete místo vývaru vodu, dostanete omáčku bez pořádné chuti a už s tím nic neuděláte. Jednou malou skleničkou vody pochopitelně nic nezkazíte, ale přilítím půl litru už ano. 
  2. Druhé rozhodnutí zní, zda ještě budete omáčku zahušťovat, nebo zda už je sama o sobě dost hustá a líbí se vám tak, jak je. Do velké míry to závisí na tom, kolik tekutiny pustilo do šťávy maso a zda jste přilévali vývar. Řídkou vodnatou omáčku určitě zahustěte, na talíři by na ni byl smutný pohled. Na zahuštění je potřeba vyjmout měkké papriky z kastrolu, v malém kastrůlku vyrobit jíšku, nalít na ni trochu omáčky z kastrolu, rozmíchat a vrátit ke zbytku omáčky. Následně se musí jíška s omáčkou asi dvacet minut zvolna provařit, papriky tedy nechte v mezičase čekat tak, aby zbytečně nevychladly, třeba ve vlahé troubě nebo aspoň zakryté.
  3. Ať už budete mít zahuštěnou nebo nezahuštěnou omáčku, čeká vás nakonec ještě třetí, poslední rozhodnutí, které zní, zda chcete omáčku cedit, nebo nikoli. V této fázi je omáčka hrubá, protože v ní plavou kousky rozdušené cibule a leckdy i vypadnuté kousky masa. Pokud máte chuť na omáčku hladkou a jemnou, stačí ji přecedit a měkké kousky cibule propasírovat přes cedník. Pokud vám struktura nevadí, pak máte hotovo.
Budete mít zájem:  Léčba Alergie A Astma?

Obecně k tomuto závěrečnému rozhodování asi tolik: na nedělní stůl patří omáčka zahuštěná a jemná, ke všednodenní večeři udělá velkou radost i omáčka se strukturou a bez jíšky.

Přijměte prosím následující obrazové ztvárnění tohoto omáčkového rozhodovacího algoritmu ode mě jako dárek, že jste mé láskyplné povídání o plněných paprikách vydrželi přečíst až do konce.

Až se na něj dost vynadíváte a až oceníte autorčinu vynalézavost i jemné a promyšlené tahy počítačovou myší, možná si všimnete, že úplně stejný postup lze uplatnit na jakoukoli vydušenou nebo vypečenou šťávu z masa.

Právě v tom je jeho poselství a odkaz dalším generacím kuchařek a kuchařů.

Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

Jako příloha k plněným paprikám fungují všechny běžné kuchařské kousky: brambory, rýže, těstoviny i knedlík. Nejjednodušší rozhodování je podle množství omáčky, kterou máte k dispozici. Brambory potřebují omáčky nejméně, následují těstoviny, rýže jí chce víc, knedlíky nejvíc.  

Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

Suroviny

  • 4 papriky (případně víc, jsou-li malé a hubené)
  • 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 75 g neuvařené rýže (pokud máte vařenou ze včerejška, odpovídá to množství na jednu a čtvrt porci)
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička soli
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 malá konzerva protlaku (70-100 g)
  • Na zahuštění a dokončení:

  • vývar podle potřeby, což může být 0-300 ml
  • 1 lžíce másla
  • 1 zarovnaná lžíce mouky

Postup

  1. Nejprve uduste rýži podle receptu zde: dušená rýže. Nechte ji vychladnout.
  2. Paprikám odkrojte konec se stopkou a dlouhým ostrým nožíkem vyškrábněte jádřinec i se zbytky žeber po stranách. Opláchněte je uvnitř i venku. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  3. Maso smíchejte s vajíčkem, 2/3 soli a velmi důkladně promíchejte a propracujte. Čím víc práce si dáte s masem, tím líp, náplň bude jemnější a bude líp držet pohromadě. Nakonec k masu vmíchejte vychladlou rýži.
  4. Masovou náplň lžící rozdělte do paprik. Pěchujte jen jemně a s citem, když náplň do paprik natlačíte příliš natěsno, nebude mít pára kam utíkat a papriky můžou podélně popraskat.
  5. V kastrolu rozehřejte tuk na středně silném plameni, přidejte cibuli a zbytek soli a opékejte asi pět minut, až cibule začne po okrajích zlátnout. V tu chvíli vmíchejte protlak a ještě nejméně minutu vydržte míchat, aby protlak získal výraznější chuť a naopak přišel o sytě červenou barvu ve prospěch hnědší, rezavější.
  6. Tento základ zalijte 100 ml vody, tedy malou skleničkou, vložte do něj papriky, přiklopte poklicí a nechte hodinu zvolna bublat. Po půl hodině můžete papriky otočit horní stranou dolů, víc péče ale nepotřebují.
  7. Nakoukněte do kastrolu k hotovým paprikám a zhodnoťte, jaké je množství šťávy. Pokud se vám jí zdá příliš málo, dolijte ji vývarem, ne však více než 300 ml.
  8. Nyní se zaměřte na to, jak je šťáva hustá, v žádném případě byste neměli omáčku podávat vodnatou. Pokud potřebuje zahustit, nejprve vyjměte papriky stranou a udržujte je v teple, například ve vlažné troubě. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, až zpění, zasypte moukou a malou metličkou na středním plameni míchejte tak dlouho, až jíška začne získávat světle hnědou barvu, tedy asi 2-3 minuty. K jíšce nalijte naběračku řídké omáčky a důkladně metličkou promíchejte, potom vše nalijte zpět ke zbytku omáčky. Znovu promíchejte, přiveďte k varu a nechte pomalu pobublávat a provařovat 20 minut. Nezapomeňte každých pár minut promíchat, jinak se zahuštěná omáčka začne připalovat ke dnu.
  9. Nakonec zvažte, jestli chcete omáčku přecedit nebo jí necháte rustikální, strukturální nádech. Zjistěte, zda omáčce nechybí sůl, pokud ano, jemně ji dosolte. Další běžně používané možnosti ochucení jsou ocet a cukr (jen malá trocha octa, sotva lžíce, a malá, tomu odpovídající trocha cukru), ale co se mě týká, nevyužívám je.
  10. Máte-li papriky vyjmuté stranou, před podáváním je ještě krátce v hotové omáčce prohřejte.

https://www.kucharkaprodceru.cz/plnene-papriky/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem. 

Papriky prodlužují život

V současnosti existují odrůdy s plody téměř všech barev, snad kromě modré. „Barva ale není u paprik pouze záležitostí odrůdovou, nýbrž je výrazem stupně zralosti.

Nabízejí se totiž ve zralosti konzumní i botanické. Ty první jsou zelené, ty ostatní od slonově bílé přes žluté, červené a fialové, které při tepelné úpravě ztrácejí barvu, až po černé,“ vysvětluje Radek Smotlacha, ředitel Odbytového družstva Litozel, které má i papriky ve svém sortimentu.

Zároveň ale podotýká, že zelené lusky rozhodně nejsou nekvalitní. Mají téměř stejné nutriční hodnoty jako papriky barevné a bývají trvanlivější, protože mají tužší slupku.

Obsahují sice méně vitamínu C, ale pořád je ho v nich dvakrát víc než ve stejném množství pomerančů, u červených lusků pak dokonce třikrát více. Vedle kopru jsou právě papriky zeleninou s největším obsahem céčka.

Ani další nutriční látky nejsou zanedbatelné. Proto také mají papriky pozitivní vliv na zdravý chod lidského organismu. Posilují cévy a mírní bolesti žil, zpevňují vazivové tkáně, zlepšují zrak a podporují i krevní oběh. Mají také důležité místo v prevenci nádorových onemocnění.

„Největší význam pro zdraví mají papriky co nejčerstvější. Jsou-li sklizeny ve správném stupni zralosti, vydrží dobře uložené nejméně deset dní svěží. Zákazník by měl také raději preferovat produkci z našich zemí. Papriky jsou totiž citlivé na dopravu a dlouhý transport i delší pobyt ve velkoskladech jejich nutriční hodnoty rychle snižují,“ upozorňuje ing. Smotlacha.

foto: Právo/Milan Malíček

Ve světě se pěstuje na tři tisíce odrůd paprik, sladkých i pálivých. Pálivost má na svědomí alkaloid kapsaicin, jejž si papriky vyvinuly na obranu proti býložravcům.

Obsah léto látky je v plodech rozdílný, mimo jiné záleží i na klimatických podmínkách, v nichž se pěstují. V teplejších oblastech bývají pálivější, první místo mezi nimi si stále drží odrůda Habanero.

A pokud už člověk sní pálivou papriku, doporučuje se nezapíjet vodou, ale tomatovou šťávou či džusem. Pomoci může i citrón, jenž pálivost neutralizuje.

Název Země původu Charakteristika Poznámka
Choriatiki Řecko Salát s kousky zelených paprik, červené cibule, rajčat a okurek s olivovým olejem a fetou řidává se i sušená máta a trochu vody, aby byl dostatek šťávy, do níž se namáčí bílé pečivo
Čaška bjurek Bulharsko Pečené nebo obalované papriky
Chilli con carne USA (Texas) Mleté hovězí s chilli paprikami a s fazolemi Původně bez fazolí
Gaspačo Španělsko Nevařená polévka z paprik, rajčat, cibule, celeru, okurek, chlebových drobků, česneku, olivového oleje a z vinného octa Slouží i jako hlavní jídlo s krutony a plátky vajec natvrdo
Peperoni gratinati Itálie Papriky s rajčaty, kořením, sardelemi a se sýrem, sypané strouhankou a zapečené Typický pokrm z Kampánie
Kimči Korea, Japonsko Nakládaná, fermentovaná směs zeleniny s ostrými papričkami Zdroj vitamínů pro zdravé trávení
Harissa Tunisko Ostrá kořenicí směs z drcených chilli papriček, česneku, koriandru,papriky a ze soli
Budete mít zájem:  Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Zeleninová paprika se dnes už vyskytuje na pultech po celý rok, cenové relace mezi zimními a letními měsíci nejsou až tak výrazné.Většina evropské produkce pochází ze Španělska a z Nizozemska, v Maďarsku a v Bulharsku se víc pěstují odrůdy určené ke konzervárenskému zpracování.

Nebrat výkroje. I zdánlivě zdravá část bývá téměř na 100 % už napadena, plíseň jen není ještě vidět. Hniloba se projevuje jako nápadné změknutí části plodu. Hnědá skvrna nemusí být znatelná na povrchu, objeví se až po rozkrojení.

Plod musí mít stopku. Papriky s vylomeným kalichem jsou náchylné k rychlému kažení. Papriku uchováváme maximálně týden v chladničce při teplotě, která by neměla klesnout pod 8 oC. Po této době začíná vadnout, vyloučit nelze ani napadení hnilobou.

Pikantní recepty
Plněná paprika (4 porce)
4 letní papriky (světle zelené, popřípadě i sladší kapie), 400 g kvalitního mletého masa (nejlépe mix hovězí, jehněčí a vepřové), 4 rajčata, 2 hrsti rýže, sůl, pepř, petrželová nať, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, tymián
:.Plněné papriky foto: Právo/František Petrák

Náplň: Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a necháme ji zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme mleté maso a krátce je orestujeme (nemělo by se propéci) a stáhneme z plamene. Směs osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať, syrovou rýži a zamícháme.

Z omytých paprik odkrojíme horní část se stopkou (nevyhazujeme), zbavíme je jádřinců, naplníme masovo-rýžovou směsí, vrátíme vršek a vložíme do pekáčku. Druhou cibuli nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu na tenké plátky, rajčata nahrubo posekáme.

Připravenou zeleninu přidáme do pekáčku k paprice, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem a zlehka osolíme. Pečeme asi 45 minut v předem vyhřáté troubě (180 °C). Podáváme s bílým pečivem nebo vařenými brambory.

Ajvar (10 porcí)
3 červené kapie, 3 žluté kapie, 2 šalotky nebo 1 střední cibule, 3 lžíce oleje, sůl, špetka cukru krupice, bílý vinný ocet, 3 stroužky česneku, snítka rozmarýnu

Škrabkou na zeleninu zbavíme kapie slupky (komu nevadí, tento krok vynechá), pak je rozkrojíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na kostičky (o straně asi 3 mm) stejně jako oloupanou šalotku. Připravenou zeleninu poté nasypeme na rozehřátý olej, krátce (2 minuty) orestujeme, ztlumíme plamen a přidáme celé oloupané stroužky česneku a snítku rozmarýnu.

Pozvolna dusíme doměkka, v případě potřeby, podlijeme trochou vody. Před koncem osolíme a ochutíme vinným octem i špetkou cukru. Pak z ajvaru odstraníme stroužky česneku a snítku rozmarýnu a necháme dobře vychladit.

Ajvar si můžeme připravit dopředu. Pokud se ještě horký nalije do čisté sklenice a ihned uzavře, vydrží několik týdnů.

Ajvar se podává ke grilovanému masu, ražniči a klobásám, chutná také v sendvičích a obložených bagetách.

Kozí rohy plněné balkánským sýrem (2 porce)
4 kozí rohy (asi 10–15 cm dlouhé), 4 špalíčky balkánského sýra (2×2 x10 cm), 2 stroužky česneku, 3 lžíce panenského olivového oleje Extra Virgin, snítka petrželové natě
:.Kozí rohy plněné balkánským sýremfoto: Právo/František Petrák

Z opláchnutých a osušených paprik odkrojíme horní část se stopkou a opatrně je zbavíme jádřince. Pokud to nejde, lze lusk podélně naříznout a lehce pootevřít. Do každého pak vtlačíme špalíček balkánského sýra.

Na pánvičce, nejlépe vroubkované, rozehřejeme lžíci oleje a papričky zvolna pečeme ze všech stran. Poté je vložíme do misky, posypeme jemně usekaným česnekem a nahrubo natrhanou petrželovou natí.

Vše zalijeme 2 lžícemi olivového oleje, zlehka promícháme a necháme odležet nejlépe přes noc v chladu. Na porci servírujeme vždy dva kozí rohy, podáváme s listovým salátem a bílým pečivem jako samostatný pokrm nebo chuťovku ke grilovanému masu.

Salát z pečené papriky (4 porce)
3 červené papriky, 3 žluté papriky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce stolního oleje na smažení, 2 lžíce olivového oleje, vinný ocet, sůl, čerstvě drcený pepř, hrst sekané petrželové natě
:.Salát z pečené paprikyfoto: Právo/František Petrák

Oloupanou papriku rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy, česnek na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce stolního oleje a připravené papriky opečeme z obou stran dozlatova.

Pak ji vložíme do mísy, přidáme plátky česneku, sůl, pepř, olivový olej a vinný ocet. Nakonec zamícháme sekanou petrželovou nať. Salát necháme jeden až dva dny odležet v chladu. Všechny chutě se báječně promísí.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Plněné papriky trochu jinak: s mletým krůtím masem

Plněné papriky si můžete připravit i den předem a před podáváním je už jen zapéct. Místo klasické náplně zkuste lehčí verzi s krůtím masem a výživnější červenou rýží. Vše okořeňte v mexickém stylu a zapečte se sýrem, moc si pochutnáte!

  • 5 paprik
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 mrkev
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 g čedaru
  • sůl a pepř
  • 1 hrnek uvařené rýže
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso můžete použít nejen krůtí, ale i kuřecí či mix hovězího a vepřového. Stejně jako papriky se hodí i kapie. Rýži jsem zvolila výživnější červenou.

Já použila barevné tlustostěnné papriky, ale dát můžete i jakékoli jiné

Krok 2: Nejprve na oleji dozlatova orestujte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a chilli papričku.

Přidejte maso, vařečkou ho rozdělujte na kousky, a když se zatáhne, vmíchejte protlak, prolisovaný nebo nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín, malou lžičku soli a poměrně dost čerstvě mletého pepře. Plechovku od protlaku ještě vypláchněte vodou, nechte chvilku provařit a stáhněte z ohně.

Opečení dodá zelenině i masu mnohem lepší chuť, než kdyby se pouze peklo

Krok 3: Mezitím si stihnete z papriky odkrojit vršek a vyndat semínka.

Z papriky opatrně vyndejte semínka a vršky si schovejte jako víčka

Krok 4: Připravte si omáčku: přímo v pekáčku smíchejte passatu s trochou soli, čerstvě mletého pepře, oreganem (já dala hrst čerstvého, ale stejně dobře poslouží lžička sušeného) a prolisovaný česnek.

Jestli pěstujete oregano nebo bazalku, určitě použijte raději tyto čerstvé bylinky

Krok 5: Nyní k masu vmíchejte uvařenou rýži (asi 1/3 hrnku suché rýže), většinu sýra, trochu si nechte na posypání. Pomocí lžíce papriky naplňte a položte do pekáčku s omáčkou.

Část sýru si schovejte na posypání

Krok 6: Přiklopte víčky z paprik a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny péct. Když jsou papriky měkké, odklopte víčka, posypejte odloženým sýrem a ještě na chvíli vraťte do trouby.

Aby se sýr nespálil, papriky s ním posypejte až těsně před koncem pečení

Krok 7: Podávejte jen tak, nebo s čerstvým salátem či pečivem a limetou na pokapání.

Díky rýži, masu a zelenině máte z paprik kompletní jídlo, ke kterému už není třeba nic přidávat

Tak prosím, vyberte si

Tip: Pro ještě sytější verzi přidejte do náplně scezené fazole.

Budete mít zájem:  5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Plněné papriky po mém způsobu

  • iwana(neregistrovaná)14. 9. 2015 19:26:37 Dělávám plněné papriky podobně. Jen do masa přidávám ještě navlhčený a rozmělněný rohlík. na papriky v pekáčku kromě rajčat a paprik dávám i cuketu a pokud mám, i lilek. A určitě bobkový list(několik), nové koření a celý pepř. V závěru šťávičku trochu utáhnu lžičkou jíšky. A je to mňamka! Odpovědět
  • hazel10. 9. 2015 22:52:53 Dnes jsem zkusila tento recepis. Musim rici ze je vynikajici. Asi jsem chut troche zmenila,protoze nemam provensalske koreni a tak jsem dala trochu jine koreni podle nasi chute. Vsem to moc chutnalo. Odpovědět
  • zizala5. 9. 2013 20:16:48 Přidávám se ke chvále těch, co vyzkoušely. Díky za moc dobrou večeři, dali jsme si to s bagetkou Přidávám bod a fotku. Odpovědět
  • Ivana794. 9. 2013 15:02:41 Dala by som 10 bodov,keby sa dalo Prvý krát som nerobila klasickú plnenú papriku s mletým mäsom a ryžou v rajčinovej omáčke,inšpirovala ma ešte Hosta,takže som aj ja nadstavila pečivom a pridala anglickú moc,moc chutné Pridávam fotečky Odpovědět
  • magdalenka:jo i s chlebíke je to dobrý, taky si to tak někdy dáme a ještě jsou v mrazáku 4 krabičky po 4 kouscích, až nebudu doma, muž si to taky vezme asi s chlebem Odpovědět
  • magdalenka4. 9. 2013 11:54:49 Severinka: nám stačil chlieb…lenora býva u mňa častým hosťom. Odpovědět
  • magdalenka:jsem ráda, že Vám všem můj recept líbíletos se opravdu urodilo dost paprik i rajských a tak vymýšlíme různé mňamky dnes byly ty papriky s knedlíkem, tak jsem přidala fotku Odpovědět
  • magdalenka4. 9. 2013 11:32:01 Ahoj Mirka, doteraz som robila plnenú papriku len klasickú – ryžovo mäsová náplň a paradajková omáčka. Včera som robila podľa teba a neľutujem. Olej ani vodu som nepridávala, piekla som pod alobalom, raz ich otočila. Mäso (mix hovädzie a bravčové) som si schválne odvážila – 530 g – a naplnila som len 9 paprík.
    • Ďakujem za recept, určite som nevarila naposledy.
    • Odpovědět
  • Anna Kocikova

    2. 9. 2013 20:54:30

    Miri,další hezký receptík na plněné paprikyTaké jsem zvyklá mleté maso do paprik jen promíchat s vejcem a kořením.Rýže,ani strouhanka nám tam nějak nesedí

    Odpovědět

  • hosta

    2. 9. 2013 14:31:12

    Mám takhle taky ráda – mleté trochu nastavím houskou jako na sekanou, nedávám vodu a olej ale pekáč vyložím anglickou a nepodlévám, nepřikrývám, jen papriky občas otáčím, jíme teoreticky s bram.kaší, ale většinou rozkradou z pekáče dřív

    Odpovědět

  • zizala

    2. 9. 2013 14:22:49

    Takhle z masa bez rýže jsem ještě náplň do paprik nedělala. Líbí se mi to obložení zeleninou a společné pečení, ráda náplně do paprik střídám, takže někdy brzy budou podle Tebe

    Odpovědět

  • yanull(moderátorka)

    2. 9. 2013 13:45:48

    Sevi, to je téměř vitamínová bomba +3

    Odpovědět

  • jarda Kadic

    2. 9. 2013 13:39:42

    tejaja: Z 1/5 kg masa + rýže naplnim většinou 8 paprik, které se mě vejdou akorát do pekáčku 32×20 cm..Minule jsem koupil na trhu v Teplicích slovenské papriky,a to byly tak velké potvory,že se mě jich vešlo jen 5

    Odpovědět

  • tejaja(moderátorka)

    2. 9. 2013 13:32:24

    Severinka: tak ja robím náplň mäso+ryža, ale ešte sa mi nestalo, aby som dokázala naplniť toľko paprík, aj keď záleží na veľkosti paprík, však…

    Odpovědět

  • tejaja:představ si , že jo a ještě mě kousek zbylo cpala jsem to kam se daloony ty papriky nebyly tak velké

    Odpovědět

Plněná paprika s rajskou omáčkou je klasika. Je ale načase vykouzlit i další vynikající variace

Základní recept na plněné papriky asi známe všichni – mleté maso s vajíčkem, ochucené najemno nakrájenou cibulí, solí a pepřem musíme dobře promíchat, aby se chutě spojily a výsledek byl dokonalý. Pokud je to nutné kvůli konzistenci, nic nezkazíme hrstkou strouhanky – ale opatrně, směs nesmí být příliš tuhá.

Některé kuchařky do náplně přidávají také vařenou rýži, výsledné jídlo pak dostane ještě další rozměr. Touto směsí následně naplníme papriky, kterým jsme předtím odřízli vrchní část a zbavili je semínek, jež by v opačném případě neudělaly dobrou službu.

Jakmile je hotovo, mohou přijít papriky potřené olivovým olejem do pekáčku a trochu podlité a přikryté a do trouby, kde si pobudou přibližně půl až tři čtvrtě hodiny, podle toho, jak velké jsme vybrali.

Klasická omáčka

Mezitím si nakrájíme cibuli, osmažíme na oleji, přisypeme papriku, zaprášíme moukou a jakmile jsou papriky hotové, zalijeme vše jejich výpekem, můžeme doplnit vodou nebo lépe hovězím vývarem. Okořeníme bobkovým listem a novým kořením.

Vše přibližně deset minut povaříme a pak přijde na řadu rajský protlak, který je třeba také mírně provařit. Podle chuti přisladíme a dokyselíme tak, jak je rodina zvyklá. Když je připraveno, dáme do omáčky ještě na několik minut prohřát papriky a je hotovo.

Podávat můžeme s rýží nebo i s knedlíkem či kuskusem, podle toho, na co budeme mít větší chuť.

Středomořská variace

Kromě tohoto běžného receptu si ale můžeme s náplní pohrát a vytvořit tak docela jiné jídlo na stejném principu. Místo mletého masa můžeme například použít kuskus, který připravíme podle návodu, což je otázka pouhých několika minut.

Do hotového kuskusu potom můžeme přidat na malé kousky nakrájená rajčata, mozarellu a bazalku, osolit a opepřit, pokud bychom chtěli ostřejší variantu, přidáme na špičku nože feferonku.

Směsí naplníme papriky a potřené olivovým olejem pečeme v troubě – tentokrát stačí přibližně dvacet minut – kuskus je vlastně hotový, není tedy nutné jej propékat, opečeme jen papriku zvrchu. K této variantě se z příloh nejlépe hodí brambor, ale pokud se bez něj obejdete, jde v podstatě o jídlo, které ani přílohu nevyžaduje.

Do třetice se sýrem

Pro milovníky sýrů máme připravenu ještě jednu variantu plněných paprik.

Tentokrát na tři paprikové lusky budeme potřebovat jeden rohlík, přibližně 25 dkg strouhaného sýru, jedno vajíčko, asi tři lžíce mléka (podle odhadu a potřeby) a koření – sůl pepř a bylinky podle chuti. Výborné je v této variantě oregano, ale pozor, může být poměrně výrazné.

Místo bylinek můžeme použít i česnek. Stejně jako v minulém případě pečeme kolem 20 minut. Pro tuto variantu je lepší použít papriky, které je možné do pekáčku “postavit” tak, aby byl otvor, jímž jsme papriky plnili, nahoře.

Sýr se samozřejmě bude rozpouštět a pokud papriky položíme, má snahu vytékat. Ani tato varianta nutně nepotřebuje přílohu, ale není nemožné doplnit porci bramborem nebo třeba i bramborovou kaší, případně výborně poslouží i opečený toastový chléb. 

KAM DÁL: Některé děti dostávají opravdu šílená jména. Občas to vypadá na pomstu rodičů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector