5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Základním pravidlem téměř u všech je sklízet zralé plody, neboť právě ty obsahují nejvíce aromatických silic a dalších prospěšných látek.

Sušení

Jedná se o téměř nejsnazší způsob uchování chilli. Papriky rozkrojíme v půlce a položíme na slunné místo například na papírovou kuchyňskou utěrku.

Po přibližně jednom týdnu bychom měli mít krásně suché plody, které můžeme dále zpracovávat.

Nezapomeňte po usušení vyjmout semínka, neboť ta nemají žádnou chuť a v případě dalšího zpracování s ohledem na svůj obsah hořčin pouze zkazí chuť danému jídlu.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Zpracování chilli – sušené a drcené chilli papričky                                                   Foto: Thinkstock

Pokud chceme mít v kořence něco menšího, než je celý lusk, stačí je vložit do hmoždíře a roztlouct na vločky.

A jestli chcete mít opravdu jemný prášek, poslouží k tomuto účelu ideálně mlýnek na kávu. Jen se připravte, že ho budete muset po použití řádně vyčistit.

Namleté koření pak slouží k dochucení mnohých jídel, ale slouží i jako výchozí surovina například při výrobě omáček.

Olivový olej s chilli

  • • 0,5 litru oleje
  • • 4 sušené chilli papričky – ideálně rod chinense
  • • rozmarýn, tymián (bylinky podle chuti)

V hrnci rozehřejeme polovinu oleje a přidáme sušené chilli a bylinky.

Jakmile se kolem lusků začnou tvořit bublinky, teplotu stáhneme. Neměla by přesáhnout 75 °C, protože je tu riziko přepálení. Poté olej smícháme v míse se studenou polovinou a po vychladnutí naléváme do lahví. Skladujeme na temném chladném místě.

Používáme do salátů, těstovin i dalších pokrmů, kde je vhodný olivový olej.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Zpracování chilli – ochucený olivový olej                                                                       Foto: Thinkstock

Mražení

Absolutně nejjednodušší způsob uchování paprik, je jejich zamražení. Očištěné plody rozkrojíme na půlky, zbavíme stopky a semen, vložíme do sáčku či nádoby a dáme do mrazáku. Nevýhodou je, že tento proces roztrhá buněčnou vazbu lusku a po rozmražení se dočkáme kašovité konzistence. Pokud tedy budete chtít chilli použít, krájejte ho ještě zmrzlé a ihned vložte do pokrmu.

Takové nebo klidně i čerstvé plody mohou sloužit jako výchozí surovina na čistě paprikové pyré, které můžeme používat dále podle libosti.

Pyré z chilli

  1. • 1 kg čerstvého nebo mraženého chilli
  2. • 2 dcl vinného octa
  3. • 1 dcl olivového oleje
  4. • sorban draselný (pokud chcete uchovávat mimo lednici po delší dobu)

Do nádoby s olivovým olejem a octem vložíme očištěné a semen zbavené lusky. Tyčovým mixérem rozmixujeme na kašičku. Tu následně prohřejeme (přidáme případně konzervační prostředek) a rozdělíme do sklenic, jež můžeme krátce sterilovat. Po otevření uchovávejte v lednici.

Pyré může sloužit hlavně do omáček, těstovin, polévek, na pizzu, ale i do různých marinád.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Zpracování chilli – pyré z chilli                                                                                    Foto: Thinkstock

Naložení do láku

Tento krok, na rozdíl od výše uvedených, odejme chilli možné následné univerzální využití. Avšak jedná se už o samostatný výrobek, který nemusí sloužit jako surovina, ale jako pochutina připravená již ke konzumaci.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Zpracování chilli – sterilované chilli papričky naložené v láku                Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Sterilované chilli

  • • 1 kg chilli (můžou být i částečně nedozrálé plody)
  • • 200 g cibule
  • • 100 g mrkve
  • • 5 stroužků česneku
  • • 1/2 limety
  • • kořenicí směs na sterilování zeleniny
  • • 4 dcl 5% kvasného lihového octa
  • • 1 dcl vinného octa

Mrkev ostrouháme, nakrájíme na kolečka.

Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu rovnoměrně rozdělíme do čistých sklenic, přidáme čisté a semen zbavené chilli, vložíme čtvrt plátku limety. Podle návodu připravíme lák, kterým zeleninu zalijeme. Abychom zachovali křupavost chilli, sterilujeme po kratší dobu, tedy cca 10–13 min.

Vychladlé sklenice skladujeme na tmavém a chladném místě.

Zelené plody

Občas se stane, že některé lusky nestačí dozrát, pak vyvstává otázka, co s tím. Vyhodit? To by byla škoda, a i když se nabízí méně variant, přesto lze udělat například kari pastu ze zelených chilli papriček nebo jich část použít ve výše uvedeném receptu. Ovšem ne každý druh se na to hodí.

Známe například zelené Jalapenos, které se konzumují, než dosáhnou botanické zralosti, jenže například Habaneros, tedy chinense, si v zeleném stavu ponechávají ještě vysoký podíl hořčin, které se dají při zpracovávání cukry a octy hůře vyhnat.

Ideálním společníkem v zeleném stadiu jsou tedy tenkostěnné Capsicum Annuum nebo Capsicum Frutescens.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Autor: Petr Klemeš, www.pedroloco.eu

10 SUROVIN, KTERÉ ZAHŘEJÍ ZEVNITŘ – Inspirace od decoDoma

Podzim je v plném běhu, ale dosud můžete mít na talíři spoustu letních potravin. Vaše tělo však bude o mnoho spokojenější, podřídíte-li se sezonní nabídce.

Právě teď je čas na přípravu a častou konzumaci teplých jídel, polévek, ale také na pokrmy bohaté na výrazné koření, jako je např. skořice, hřebíček, chilli, i na častější příjem luštěnin, vajec, medu, ořechů a semínek. To vše se významně podílí na tom, aby náš organizmus lépe čelil chladu a vyrovnával se s ataky nejrůznějších nemocí.

Mluvíme-li o zahřátí, nedejte se zavést na scestí úvodní fotografií. Vypadá to tak, že vás nabádám k zahřívání se alkoholem, ale to jsem na mysli neměla. Na snímku je domácí zázvorový sirup, který je dobré mít ve spíži nejen pro případné bacily. Právě zázvor patří k surovinám, které naše tělo dokonale zahřeje zevnitř.

Zařadíte-li do svého jídelníčku batáty, růžičkovou kapustu, speciální obilniny (např. quinou, pohanku apod.) a křen, zajistíte si dobrý start do zimy. Pokud byste trvali na lehkých jídlech, salátech a ovoci, které vám v létě úplně stačily k zasycení, může se nyní stát, že ucítíte potřebu víc se dojídat.

Před svátečním mlsáním, které nás zaručeně čeká, by neměla jít ručička váhy nahoru, už nyní.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Dobrou polévku máloco nahradí. Přidáte-li do ní červenou čočku, dodá vám značný obsah bílkovin. Protože čočka je zbavena slupky, nemusíte ji namáčet a příprava jídla je okamžitá. Červená čočka je snadno stravitelná, má nízký glykemický index (okolo 30) což ocení diabetici, a je to jediná luštěnina, která nenadýmá.

Batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny a obsahují výjimečné množství beta-karotenu podporujícího prevenci proti rakovině. S klidem je rovněž můžete zařadit i do dietního jídelníčku protože v batátech se vyskytuje kyselina chlorogenová, urychlující metabolismus. (Ke všem receptům se proklikněte obrázkem.

)

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Vinná klobása patří k lahůdkám, které se nezřídka připravují o vánočních svátcích. Rozhodně nic nezkazíte, když ji zařadíte do jídelníčku už nyní.

Budete mít zájem:  Domácí léčba omrzlin – jak na to?

Nezapomeňte ji doplnit křenem, jednou z typicky podzimních surovin, patřících k našim nejúčinnějším prostředkům při nachlazení (konzumace křenu účinně čistí nos i vedlejší nosní dutiny). Kořene bychom nikdy neměli sníst moc, protože větší množství zatěžuje ledviny.

Proto si nastrouhaný křen vždy smíchejte s dalšími ingrediencemi – např. s jablkem, zakysanou smetanou a s brusinkami, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Uvidíte že chřipka nemá šanci.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Přidáním chilli papriček do jídla nenakopnete pouze chuťové buňky, ale především zkonzumujete pálivou složku – kapsaicin, který je tělu prospěšný, neboť zvýšenou produkcí bílých krvinek posílí organizmus před infekcemi.

Tak jako většina látek, zrychlujících metabolismus a produkci tepla v těle, napomůže ke spalování tuků. Pokud máte ostrá jídla v oblibě, zima jim určitě přeje. Jídlo doplňte luštěninami, zejména fazolemi, tedy zdravými bílkovinami neživočišného původu, napomáhajícími snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v těle.

Dokážou nadlouho zahnat hlad, přičemž vaše tělo bude pozvolna odčerpávat potřebnou energii.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Zázvor si můžete přinést domů jako čerstvý kořen, ale také mletý, zavařený i kandovaný. Jeho štiplavá chuť se ve slaných i sladkých pokrmech zmírní.

Používá se do ovocných dezertů, k výrobě sirupů, jablečných moštů, při vaření pikantních polévek, je součástí karí. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Posiluje imunitní systém, takže se jeho konzumace doporučuje při virových onemocněních. Pokud zázvor snášíte, připravte si na zimu sirup, který vás překvapí svou lahodností.

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Obilné kaše se nejlépe hodí k snídani, protože obsahují spoustu živin a zasytí a zahřejí. Nabízí se chuťově je doplnit ořechy, medem, skořicí a sezonním ovocem, takže jsou po ránu skutečným povzbuzením. Kaše si můžete uvařit také z rýže, pohanky nebo quinoy, avšak suroviny je třeba upravit tepelně. Ovesnou kaši, kterou zde můžete ochutnat, si připravíte zcela bez vaření. Vyzkoušejte!

Chilli papričky zahřejí i prospějí zdraví. Vyzkoušejte pálivé dobroty

Čerstvé chilli papričky jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, vitaminů skupiny B i flavonoidů. Kapsaicin, tedy látka způsobující pálivost feferonek, má antibakteriální a antikarcinogenní účinky. Odborníci se také domnívají, že u obézních pacientů snižuje hladinu LDL cholesterolu a doporučují chilli i pro diabetiky.

„Chilli je pro většinu z nás skvělé hlavně na nachlazení. Pokud se necítíte dobře, udělejte si vývar a přidejte do něj čerstvé nakrájené chilli papričky, zázvor, česnek a cibuli. Po misce této horké polévky se zeleninou a nudlemi se mi vždycky uleví,“ radí James Selby, jehož firma Chilli SOS se specializuje na omáčky, marmelády a další pálivé dobroty.

Chilli papričky pálí, ale neublíží

Chilli papričky sice nejsou v české kuchyni zrovna doma, ale pomalu se tu začínají stále více zabydlovat.

Češi se pomalu přestávají bát feferonek a neodradí je někdy až děsivé projevy lidí, kteří nepřipravení snědí třeba nejpálivější papričku světa carolina reaper.

Následkem bývá pláč a křik, změna barvy v obličeji a občas i trocha hysterie z prožívaných pocitů a bolesti. Ale podle odborníků se není čeho bát, chilli není nebezpečné, právě naopak.

Jak chilli papričky správně vybírat, ale i recepty a tipy na využití v kuchyni najdete na Labužník.cz.

„Pokud netrpíte nějakou chorobou (např. srdeční vady nebo potíže s dechem), pak je chilli pouze nepříjemné, ale neublíží,“ vysvětluje Michaela Ročková, která chystá na 17.

listopadu v pražské MeetFactory již osmý ročník akce Plechová huba.

Ta je kromě přeboru v pojídání extrémně pálivých pokrmů i příležitostí, jak se dozvědět o novinkách ze světa chilli, nakoupit chilli papričky, omáčky a další pálivé dobroty a poznat lidi se stejnou vášní.

Milovníci chilli přiznávají, že se pro ně feferonky stávají až nezbytností. Jak si jejich chuťové pohárky postupně na kapsaicin zvykají, zkoušejí stále pálivější a pálivější papričky.

Možností mají spoustu, protože po celém světě se pěstitelé předhánějí, komu se podaří vyšlechtit tu nejpálivější feferonku.

Titul momentálně drží odrůda carolina reaper, jejíž pálivost se pohybuje okolo 2 milionů SHU (jednotek na Scovillově stupnici pálivosti).

„Jalapeňos mají kolem 10 tisíc, kajenské papričky mezi 30 a 50 tisíci, scotch bonnet a habanero pak mezi 100 a 350 tisíci SHU. Pepřový sprej má pak někde mezi 3 až 6 miliony SHU.

Soutěžící se většinou v Plechové hubě projedí až k čistým extraktům kapsaicinu, které se mohou pohybovat i někde kolem 6 nebo 9 milionů SHU,“ popisuje zapáleně další z organizátorů Plechové huby Oto Hobst. Nechte se inspirovat pálivými recepty několika účastníků tohoto setkání.

A pokud to s pálivostí trochu přeženete, sáhněte pro zchlazení jazyka po mléku nebo jogurtu.

Jamajské kuře v marinádě jerk s rýží a fazolemi

Podle receptu Jamese z Chilli SOS

Suroviny na kuře:

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

  • kuřecí stehna nebo čtvrtky
  • čtvrt hrnku nového koření
  • 3 papričky scotch bonnet
  • 10 jarních cibulí
  • 1/2 hrnku cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • kousek očištěného zázvoru
  • 1/3 hrnku čerstvého tymiánu (dobrý je i citronový tymián)
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku limetového džusu
  • voda podle potřeby

Suroviny na rýži s fazolemi:

  • 400 g dlouhozrnné nebo basmati rýže
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 g fazolí
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • trochu nového koření
  • 2 snítky tymiánu
  • oříšek másla
  • sůl a pepř
  • voda

Příprava:

  1. Všechny ingredience s výjimkou kuřete očistíme, z papriček vyjmeme semínka, nakrájíme a bobkový list a nové koření podrtíme. Vše vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Výsledná konzistence by měla být spíš hustší. Z uvedeného množství vám vzniknou dvě až tři skleničky marinády. Pokud nepoužijete všechno, dejte ji do sterilizované sklenice a uchovejte v lednici pro další použití, vydrží přibližně měsíc. Kuřecí čtvrtky nebo stehna naložte do marinády alespoň na dvě hodiny. Poté pečeme v troubě, nebo na grilu, dokud kuře nebude hotové a s křupavou kůrkou z marinády.
  2. Do hrnce dáme fazole, které jsme si noc předem namočili. Přidáme k nim 1 litr vody a stroužek česneku. Vše přivedeme k varu a po 10 minutách ztlumíme žár a necháme probublávat, dokud nebudou fazole měkké. Podle druhu fazolí to zabere 1 až 2 hodiny.
  3. Do hrnce přidáme cibuli nakrájenou na kousky. Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Do směsi přidáme kokosové mléko, propláchnutou rýži, nové koření, tymián, oříšek másla a celé chilli. Všechny ingredience by měly být zcela ponořené v tekutině, ideální je, když přesahuje asi 2 až 4 cm nad nimi. Přikryjeme hrnec pokličkou a asi 30 minut vaříme na mírném plameni, rýže se mezitím nasákne kokosovým mlékem a uvaří. Na závěr podle chuti dosolíme, dopepříme a vyjmeme snítka tymiánu, stroužek česneku a chilli papričku.
  4. Upečené kuře servírujeme s rýží a fazolemi a podle chuti i s chilli omáčkou.

Jalapeňo poppers

Podle receptu Lakyho z Lakyho chilli omáček

Suroviny:

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

  • 20 ks papriček jalapeňos (mohou být zelené i červené)
  • 130 g kvalitního sýru čedar (nedoporučuje se nahrazovat eidamem)
  • 70 g sýru ricotta (nebo mascarpone)
  • 50 g anglické slaniny (pro vegetariánskou verzi lze vynechat)
  • 1 ks vejce
  • 1 dl mléka
  • šálek hladké mouky
  • šálek strouhanky
  • špetka soli
  • lžička sušené bazalky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nastrouháme čedar, slaninu nakrájíme na drobné kostičky a obojí mícháme s ricottou a bazalkou, dokud nevznikne těsto.
  2. Papričky omyjeme, odstraníme stopky a uřízneme cca 0,5 cm od konce. Nožíkem vydlabeme semínka. Papričky naplníme těstem (sýrovou náplní) tak, aby troška vyčnívala ven. Díky tomu se pak přilepí seříznuté konce papriček.
  3. Vejce rozšleháme v mléce a osolíme. Do další mističky si připravíme mouku a do další strouhanku. Papričky obalujeme nejdříve v mouce, poté ve směsi vejce a mléka, toto ještě jednou zopakujeme a nakonec obalíme papričky ve strouhance.
  4. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Osmažené papričky klademe na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Podáváme se zakysanou smetanou a chilli omáčkou.
Budete mít zájem:  Zásah Elektrickým Proudem Příznaky?

Chilli omáčka z pečených paprik

Podle receptu Lakyho z Lakyho chilli omáček

Suroviny:

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

  • 500 g červených paprik
  • 1 cibule
  • 1⁄2 česneku
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 1 až 5 papriček habanero (dle požadavku na pálivost)
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička sušené sladké papriky
  • 1 vrchovatá lžíce cukru
  • 1 dl červeného vinného octa
  • lžička soli
  • lžička pepře

Postup:

  1. Na grilu nebo v troubě opečeme papriky až do zčernání slupky. Ještě teplé je dáme je do igelitového pytlíku a necháme chvíli zapařit, poté sloupneme (seškrábneme) spálenou slupku a dužinu rozmixujeme.
  2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme v hrnci na rozpáleném oleji, vmícháme sušenou papriku, velmi krátce opražíme a přidáme rozmixované papriky s trochou vody. Přivedeme k varu a necháme probublávat do rozvaření, v případě nutnosti podléváme vodou.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhanou citronovou kůru, rozmixované chilli papričky a ostatní suroviny. Povaříme ještě 10 minut a tyčovým mixérem mixujeme do hladka.
  4. Lžičkou dáme trošku omáčky na vychlazený talířek a dáme na 5 minut do mrazáku. Zkusíme hustotu takto vychlazené omáčky. Pokud je příliš řídká, ještě chvíli povaříme, dokud se dostatečně nezredukuje. Pokud je moc hustá naředíme horkou vodou. Hustotu je třeba zkoušet na vychlazeném vzorku, horká omáčka je totiž podstatně řidší.
  5. Hotovou omáčku vychladíme a můžeme podávat, pokud ji chceme uchovat do zásoby, lijeme ji ještě horkou do sterilizovaných sklenic , ihned zavřeme a na 10 minut necháme dnem vzhůru.

Jak pěstovat feferonky? Pěstování chilli papriček

půda
Chilli papričky i feferonky mají rády ZÁSADITOU půdu bohatou na živiny, která musí být hlavně nadýchaná, vzdušná!!! Rozhodně ne rašelina, ta má nízké ph – je příliš kyselá! Ideální ph substrátu je mezi 6-7.

Substrát by měl být hlavně vzdušný, je dobré jej namíchat třeba s perlitem nebo s kokosem nebo s obojím, substrát je pak krásně nadýchaný, rychleji prosychá, kořeny lépe dýchají – kořeny potřebují dostatek kyslíku, po zalití půda ztěžkne, umačkne se a kořeny se v ní dusí! Kokos rychle vysychá a po zalití krasně nabobtná a provzdušní se. Nejlíp je použít nějaký sterilní nadýchaný substrát, třeba z growshopu, ten je už namíchaný s perlitem či kokosem a bio hnojivy a nemusite tak řešit hnojení na pár týdnů a hlavně častý problem se škůdci(svilušky, třásněnky, …)

RADY, TIPY, ZÁKLADNÍ PROBLÉMY A ZAČÁTEČNICKÉ CHYBY PŘI PĚSTOVÁNÍ FEFERONEK A CHILLI PAPRIČEK

Kdy přesadit?
Je důležité, aby rostlina neměla ani malý, ani příliš velký květináč. Přesazujeme, když je rostlina pěkně prokořeněná a je vidět, že potřebuje přesadit, půda už je vyčerpaná a hodně často vysychá, kvetináč je pro kytku už malý.

Zbytečně velký květináč dlouho a špatně vysychá a zahnívají v něm kořeny! Taky čím sušší půda při dozrávání, tím pálivější plody, a o to tady de především! Na spodek květináče rozhodně drenáž, s ní nešetřit! Po každém přesazení doporučujeme použít jakýkoliv kořenový stimulátor, je bio a pomuže rostlině krásně prokořenit květináč během pár dnů. Rostlina se zbytečně netáhne do výšky a víc se pak větví. Během používání kořenového stimulátoru nikdy nepoužívat žádná další hnojiva! Čím nižší EC substrátu a zálivky, tím rostlina lépe zakořeňuje.

Hnojiva začínáme používat, až když je na rostlině poznat, že potřebuje přihnojit! Doporučujeme používat bio hnojiva, chilli papričky na ně líp reagují a jsou pro ně přirozenější, nejsou tak agresivní.

Předejtete tak snadnému přehnojení či zasolení substrátu používáním klasických chemických hnojiv. Na začátek je lépe vždy volit třeba 1/5 dávku, než je udávaná na hnojivu a postupně opatrně zvyšovat.

Musíme si uvědomit, že například takové habanera pocházející z Mexika tam rostou pomalu v písku bez jakýchkoliv živin, proto je hnojime opravdu opatrně.

Základním problémem bývá často přelívání a přehnojení.

Chilli papričky mají rády spíš suchou až jemně vlhkou půdu, nikdy ale ne mokrou či přelitou. Zalívejte minimalně, nejlip, když sou listy jemně povadlé, prolít a nechat zas proschnout.

Pro rostlinu je lepší, když pořádně proschne, přinejhorším je opadne pár listů a uschne pár kořenu, a to zdravá rostlina během chilky nahradí novými.

Přelitý květináč ale tak lehce nevysušite a s hnijícími kořeny se také nicmoc dělat nedá.

Pozor, někdy má rostlina zvadlé listy z přelití, nejlepší je potěžkat květináč a podle toho poznáte, zda je potřeba zalít, protože půda na povrchu květináče bývá často suchá, zatímco spodek květinače je ještě mokrý. Proto na spodek květináče vždy dostatečnou vrstvu drenáže!

Zalíváme vlažnou odstátou vodou, v létě nejlíp po ránu, na večer je půda a také kořeny papriček od slunce hodně rozpálené a chladnější zálivka bývá pro papričky zbytečný šok. Ideální ph zálivky je 6-6,5. Protože mají chilli papričky rády zásaditou půdu, je lepší, když je ph zálivky vyšší, než nižší, rozhodně nesrážet žádkou kyselinou.

Přehnojené rostliny je dobré pořádně prolít destilovanou vodou s enzymy. Enzymy klidně do každé zálivky!!! Pomáhají rostlině lépe střebávat živiny, lépe využít substrát, předcházejí přehnojení a zvyšují výnos.

Když žloutnou listy odspodu papričky a postupně odpadávají, má nedostatek dusíku, třeba opatrně přihnojit.

Když žloutnou a opadávají listy na celé rostlině, většinou je přelívaná.

Když světlají nové výhonky nebo horní část rostliny, je většinou špatné ph substrátu či zálivky, co má za příčinu to, že rostlina přestane přijímat z půdy některý pro ni důležitý prvek. Stačí zmeřit ph zálivky či to, co vám vyteče z květináče po zálivce a hned víte, na čem jste. Ph spíš vyšší, než nižší!

Extrémně tmavězelená barva a zkroucené listy značí přehnojení.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

Sezóna pálivých papriček právě začíná, zkuste cayenne, padrone, nebo tu vůbec nejpálivější papričku na světě – Carolina Reaper. Zaručeně vás zahřejí více než horký čaj s medem.

Fotogalerie: Různé druhy chilli papriček

Proč chilli pálí?

Chilli papričky obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který při kontaktu se sliznicí reaguje a vyvolá pocit pálení. Aby se tělo nepřehřálo, podkožní cévky se roztáhnou. Navíc se zrychlí metabolismus, což uvítají hlavně sportovci a lidé, kteří chtějí zhubnout.

Obsah kapsaicinu, a tedy i pálivost papriček, se měří tzv. Scovilleho stupnicí (SHU). Pro měření se používá roztok z paprik, cukru a vody, který se ředí vodou tak dlouho, dokud pálivost zcela nevymizí. Dnes se pálivost určuje za pomoci přístrojů, které jsou přesnější.

Budete mít zájem:  První pomoc při epileptickém záchvatu

Některé druhy chilli mají však ještě jednu specialitku – někdy nemusí pálit i velmi ostré papričky. S tímto problémem se potýkají druhy cayenne, jalapeño a padrone.

Na pálivost papriček má vliv i prostředí, ve kterém jsou pěstovány, teplota, vlhkost a kvalita ovzduší.

Nutno podotknout, že pálivost papriček se může lišit i v rámci jedné rostliny, některá paprička může pálit standardně, některá víc a některá vůbec.

Chilli v kuchyni

Chilli je nedílnou součástí kuchyní několika zemí, jako jsou Mexiko, Indie, státy Jižní Ameriky, Severní Afriky a Asie. Titul nejpálivější paprička si od roku 2013 drží druh Carolina Reaper s pálivostí dva miliony dvě stě tisíc SHU.

Prvenství sebrala dlouho nejpálivější papričce Trinidad Scoripion Moruga, která jako první překonala pálivost dvou milionů SHU.

Čistý kapsaicin má hodnotu šestnáct milionů SHU a kapsaicinové extrakty, které jsou někteří odvážlivci schopni vypít, mají kolem pěti až šesti milionů SHU.

Pokud nejste šílenci, ale zároveň chcete jídlo pořádně ostré, zkuste rawit nebo habanero. U těchto dvou máte jistotu, že budou vždy pálivé. Rawit obsahují okolo sto tisíc až dvě stě dvaceti pěti tisíc SHU a mohou být zbarveny od zelené až po oranžovou nebo červenou. Povrch plodu je hladký a podlouhlý.

Habenero jsou o něco pálivější, na stupnici SHU dosahují hodnoty kolem dvě stě tisíc až tři sta padesát tisíc SHU. Nezralé papričky mají zelenou barvu, postupem se však vybarví do červena, oranžova nebo žluta.

Obě papričky slouží k přípravě chilli past, jako jsou Harissa nebo Sambal, a jako dochucovadlo do dipů, omáček nebo polévek.

Cayenne paprička, s pálivostí třicet tisíc až padesát tisíc SHU, je asi nejběžnější druh chilli. Lidově se někdy označuje jako kajenský pepř nebo feferonka. Její nevýhodou je, že její pálivost je nevyrovnaná. Některá paprička může pálit, zatímco některá vůbec.

„V zimní sezoně, což je období říjen – únor, nakupujeme papričky v Izraeli, které mají vyrovnanější pálivost. Během léta musíme nakupovat ve Španělsku nebo Holandsku. Tyto papričky mívají výkyvy v pálivosti.

Bohužel garanci pálivosti nemáme ani od pěstitelů, ani od dodavatelů právě proto, že je to problematika tohoto druhu,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Podobně jsou na tom i druhy jalapeño nebo padrone. Ty mají ještě tu zvláštnost, že mohou pálit ještě víc, než je jejich oficiální pálivost podle SHU. Takže pokud chcete zažít moment překvapení, určitě je zkuste. Avšak pamatujte, že pálivější odrůdy, jako je habanero, by se neměly konzumovat přímo, protože může dojít k poškození trávicího traktu.

Zdroj: TZ Titbit

Potraviny, které nakopnou metabolismus a zahřejí. Co si dopřejte každý den?

Články odjinud

Ridina Ahmedová: Jsem tlustá, ale to neznamená, …

Tahle charismatická zpěvačka promluvila za všechny, na které se svět dívá skrz prsty jen kvůli …

Jak šel čas s Matějem Stropnickým: Politika, …

Matěj Stropnický (37) je velmi zajímavou osobností, která vystupuje na veřejnosti už pěkných pár …

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. …

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou …

Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. …

Co stále vařit? Zkuste 5 osvědčených a chutných …

I když slunce za oknem je lákavé, teploty jsou ještě nízko a na čerstvou zeleninu ze zahrádky si …

Kdy jsem selhala jako máma? Tohle přiznaly …

Každá z nás pravděpodobně alespoň jednou zažila ten pocit, kdy si řekla, že je špatná máma a …

Holčička se narodila s pruhem úplně bílých vlasů. …

Jsi jedinečná, buď na to hrdá, učí máma tuhle malou holčičku. Upoutá vás na první pohled díky bílým …

Horoskop na tento týden: Komu docházejí síly a …

Jsme v druhé půlce března. Jaro klepe na dveře. Jak to půjde dál, jak se vám bude dařit? Podívejte …

Polévky z luštěnin, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim

Skvěle se hodí pro sychravé dny, když se vrátíte domů z venku promrzlí na kost. Obsahují vlákninu a jsou dobrým zdrojem bílkovin, tudíž zasytí a jsou zdravé. Vybrali jsme pro vás několik méně známých receptů na poctivé polévky z čočky, hrachu, fazolí i cizrny, které vám určitě zachutnají.

Pokud jste si domů z lesa přinesli čerstvé houby, zapomeňte tentokrát na kulajdu, kyselo či bramboračku a uvařte si Itálií inspirovanou polévku z bílých fazolí a hub. Poctivý domácí zeleninový vývar s fazolemi a na másle orestovanými houbami s česnekem.

Servírujte ho s topinkami z bílého chleba obloženými pečenými paprikami a sypanými strouhaným tvrdým sýrem, protože tak chutná naprosto skvěle.

A pokud zapomenete namočit fazole předem, klidně použijte sterilované fazole z konzervy, které před přidáním do polévky jen propláchněte pod tekoucí vodou.

Exotická fazolová polévka

Dáváte-li přednost spíše asijské kuchyni, určitě si zamilujete další z luštěninových polévek. Ta je připravená z černých fazolí a kokosového mléka.

Základem jsou propláchnuté a den předem namočené fazole, povařené s kouskem slaniny, cibulí, mrkví, bobkovým listem a aromatickým koriandrem, doplněné na česneku orestovanými rajčaty. Celá tato nádhera je zjemněná voňavým kokosovým mlékem s jemně sladkou chutí.

Chybět samozřejmě nemůže čerstvý koriandr a chilli paprička, které jsou symbolem asijských chutí.

Polévka z konzervované cizrny

Z afrického kontinentu je pak recept na další chutnou polévku z luštěnin. I při přípravě nádherně voňavé severoafrické cizrnové polévky můžete ušetřit čas potřebný k namáčení a uvaření cizrny tak, že použijete tu z konzervy.

Sehnat se dá už v každém supermarketu. Netradiční chuť polévce kromě čerstvého zázvoru, římského kmínu a mletého koriandru dodává také bílé víno, které se přidává k vývaru. Podává se s nasekaným čerstvým koriandrem.

Pokud jste mu zatím na chuť nepřišli, nahraďte ho kolečky jarní cibulky.

Tradiční hrachovka

Typicky českou polévkou vonící majoránkou, kterou ještě naše babičky vařily alespoň jednou týdně, je hrachová polévka. Ta se dokonce v minulosti servírovala na Štědrý den, než ustoupila polévce rybí. Její příprava je snadná.

Abychom ale ušetřili čas potřebný k namáčení a vaření hrachu, který navíc nemá velkou oblibu, sáhněte po mraženém mladém hrášku. Použít ale můžete i předvařený žlutý hrách, který je měkký za 10 minut.

Polévku servírujte s křupavými chlebovými krutony opečenými na plechu v troubě a s proužky pršutu.

Polévka z červené čočky

Dalekou Indií je pak inspirovaná opravdu hustá a sytá polévka z červené čočky s dýní, která lahodí nejen chuťovým buňkám, ale svojí nádherně oranžovou barvou potěší i ty zrakové.

Z přípravy této polévky nemějte obavy, není vůbec složitá. Potřebujete jen dýni, červenou čočku, zeleninový vývar, kokosové mléko, cibuli, česnek a mletou skořici, které polévce dodají neopakovatelné aroma.

Před podáváním ji můžete ještě dozdobit hrstí dýňových semínek a zakápnout dýňovým nebo ořechovým olejem.

Další recepty na hřejivé polévky i hlavní chody najdete v prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky i rovnou do schránky a bez poštovného ZDE >>> F.O.O.D. prosincové číslo • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector