Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Pravděpodobně víte, že pohanka je super zdravá. Jenomže možná patříte mezi ty, kterým vadí její typická chuť.…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Slýcháte, že byste měli jíst „pickles”? A víte, co to vlastně je? Nejde v podstatě o nic jiného…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Znáte fazolky mungo? Pokud ne, je nejvyšší čas seznámit se. Fazole mungo pochází z Indie, mají olivově zelenou…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Smoothie může být ovocné nebo zeleninové, můžeme v něm kombinovat ovoce a zeleninu a zpravidla je plné…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Asi už víte, že ovesnou kaši miluji a dopřávám si ji ke snídani často. Je skvělým startem…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Máte plnou zahrádku nebo lednici cuket a nevíte, co s nimi? Cuketová sezóna je v plném proudu,…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Také máte rádi, když máte navařeno rychle, bez dlouhé přípravy a stání u plotny? A samozřejmě zdravě…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Ovesnou kaši miluji a dopřávám si ji na snídani často. Skvělá je zejména v chladnějším počasí – zimomřivce…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Červená čočka se zeleninou na indický způsob by se mohla jmenovat také: Dhal z červené čočky se…

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Určitě jste už slovo smoothie slyšeli. Na poli zdravého životního stylu už pomalu zdomácnělo. Smoothie může být…

Pokud hledáte recept na dip, který bude bez lepku, veganský, plný cenných látek pro naše zdraví a…

Cizrna je typickým příkladem toho, že zdravý životní styl nemusí být drahý. Je také typickém příkladem potraviny,…

Pořád někde slyšíte, že avokádo je zdravé, že je to superpotravina, ale nevíte, jak ho připravit? Zkuste…

Honí vás občas mlsná? A přitom nechcete jíst sladkosti plné rafinovaného cukru, nezdravých tuků, konzervantů a barviv?…

Mrkvový koláč neboli dort (známý také jako carrot cake) jsem poprvé zkusila asi před rokem. Přiznám se,…

Znáte černou čočku? Věřím, že ano, ale pokud ne, neváhejte a co nejrychleji se seznamte. Je totiž…

Brokolice a zdravý životní styl, to k sobě prostě patří. Tato brokolicová polévka neboli spíše brokolicový krém nás…

Jak všichni víme, sezóna cuket a dýní je tady. Jeden druh dýně si ale určitě zaslouží naší…

Pamatujete, jak jsme si minule psali, že cuketa nebude ležet v lednici? A protože je cuketová sezóna…

Gazpacho neboli gaspacho je španělská polévka, která obsahuje hodně čerstvé zeleniny. Podává se studená, a tak je…

Kombinace mrkve, červené čočky a zázvoru? Dokonalá chuť zajištěna! Mrkev jistě nemusíme představovat, ale pro připomenutí: je…

Zkoušeli jste už tapiokový pudink? Ne? Vyzkoušejte, stojí to za to.   Tapioku používali již staří Mayové.…

Baví vás moje recepty? Stáhněte si zdarma moji kuchařku:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Nevíte, jak začít se zdravým životním stylem? Stáhněte si zdarma moji kuchařku s jednoduchými a zdravými recepty z dostupných surovin, které nezruinují vaši peněženku. Nevěříte? Tak to zkuste 🙂

Chcete zlepšit své zdraví a vydat se vstříc zdravějšímu životnímu stylu, ale nevíte, jak na to? Nevíte, jaký doplněk stravy si vybrat? Sháníte specialisty na přednášky o zdravém životním stylu?Chcete doplňky stravy Zdravá volba prodávat?

9 působivých účinků dýně Hokaidó na zdraví

Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae. Zatímco se běžně považuje za zeleninu, dýně je vědecky ovocem, protože obsahuje semena. Výživně je však více podobná zelenině než ovoci.

Kromě své lahodné chuti je dýně výživná a spojená s mnoha zdravotními přínosy.

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

  1. Obzvláště bohatá na vitamín A
  • Dýně má působivý nutriční profil.
  • Jeden šálek vařené dýně (245 gramů) obsahuje :
  • Kalorie: 49
  • Tuk: 0,2 gramů
  • Proteiny: 2 gramy
  • Sacharidy: 12 gramů
  • Vláknina: 3 gramy
  • Vitamin A: 245% referenčního denního příjmu (RDI)
  • Vitamin C: 19% RDI
  • Draslík: 16% RDI
  • Měď: 11% RDI
  • Mangan: 11% RDI
  • Vitamin B2: 11% RDI
  • Vitamin E: 10% RDI
  • Železo: 8% RDI
  • Malé množství hořčíku, fosforu, zinku, folátu a vitamínu B.
  • Kromě toho, že je nabitá vitamíny a minerály, má také poměrně málo kalorií, neboť je složena z 94% vody.
  • Obsahuje velmi vysoký podíl beta-karotenu, karotenoid, který vaše tělo změní na vitamin A.
  • Dýňové semena jsou navíc jedlé, výživné a spojené s mnoha zdravotními přínosy.
  • Dýně má vysoký obsah vitamínů a minerálů, zatímco má nízký obsah kalorií. Je to také skvělý zdroj beta-karotenu, karotenoidu, který vaše tělo převádí na vitamín A
  • 2. Vysoký obsah antioxidantů může snížit riziko vzniku chronických onemocnění

Volné radikály jsou molekuly produkované metabolickým procesem vašeho těla. Přestože jsou vysoce nestabilní, mají užitečné role, jako je likvidace škodlivých bakterií.

Nicméně nadměrné volné radikály ve vašem těle vytvářejí stav nazvaný oxidační stres, který byl spojen s chronickými nemocemi, včetně onemocnění srdce a rakoviny.

Dýně obsahují antioxidanty, jako je alfa-karoten, beta-karoten a beta-kryptoxantin. Mohou neutralizovat volné radikály a zastavit je před poškozením buněk.

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

  1. Dýně obsahuje antioxidanty alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoxantin a mnoho dalších, které mohou chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.
  2. 3. Extra balení vitamínů, které mohou posílit vaši imunitu
  3. Dýně je nabitá živinami, které mohou posílit váš imunitní systém.
  4. Již jsme zmínili vysoký obsah beta-karotenu, který vaše tělo přemění na vitamin A.

Studie ukazují, že vitamín A může posílit váš imunitní systém a pomoci v boji proti infekcím. Lidé s deficitem vitaminu A mohou naopak mít slabší imunitu.

Dýně má také vysoký obsah vitamínu C, u kterého se prokázalo, že zvyšuje produkci bílých krvinek, zlepšuje účinnost imunitních buněk a zrychluje hojení zranění.

Vedle dvou výše zmíněných vitamínů je dýně také dobrým zdrojem vitamínu E, železa a kyseliny listové – což všechno dokazuje, že napomáhá i imunitnímu systému.

Dýně má vysoký obsah vitamínů A a C, což může pomoci zvýšit vaši imunitu. Rovněž dávka vitaminu E, železa a folátu pomůže posílit váš imunitní systém.

4. Vitamín A, lutein a Zeaxanthin mohou chránit váš zrak

Je zcela běžné, že se zrak s věkem zhoršuje.

Naštěstí konzumací správných živiny můžete snížit riziko zhoršování zraku. Například obsah beta-karotenu poskytuje tělu potřebný vitamín A. Výzkum ukazuje, že nedostatek vitaminu A je velmi častou příčinou slepoty.

  • Dále dýně obsahuje skvělé množství vitamínů C a E, které fungují jako antioxidanty a mohou zabránit poškození očních buněk volnými radikály.
  • Vysoký obsah vitamínů A, luteinu a zeaxantinu v dýni může chránit vaše oči před zhoršením zraku, který se běžně s věkem zhoršuje.
  • 5. Kvalitní živiny a nízký obsah kalorií mohou podpořit ztrátu hmotnosti
  • Dýně je považována za potravu bohatou na živiny.
  • Mají neuvěřitelně nízké množství kalorií, přestože jsou plné živin.
  • Jednoduše řečeno, dýně je skvělou potravinou, protože jí můžete konzumovat více než jiné zdroje sacharidových potravin – jako je rýže a brambory – ale stále sníte méně kalorií.
  • A navíc, dýně je dobrým zdrojem vlákniny, což vám pomůže omezit chuť k jídlu.
Budete mít zájem:  Proti menstruační chudobě: k MDŽ místo karafiátu menstruační kalhotky

Dýně je plná živin a přesto má méně než 50 kalorií na šálek (245 gramů). To z ní činí potravu bohatou na živiny. Je to také dobrý zdroj vlákniny, který může potlačit vaši chuť k jídlu.

6. Obsah antioxidantů může snížit riziko vzniku rakovinyDýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Rakovina je vážné onemocnění, při kterém buňky vznikají abnormálně.

Dýně má vysoký obsah karotenoidů, což jsou sloučeniny, které mohou fungovat jako antioxidanty. To jim umožňuje neutralizovat volné radikály, které mohou chránit před některými druhy rakoviny.

  1. Analýza 13 studií ukázala, že lidé s vyšším příjmem alfa-karotenu a beta-karotenu vykazují významně nižší riziko rakoviny žaludku.
  2. Podobně mnoho jiných studií o člověku zjistilo, že jedinci s vyšším příjmem karotenoidů mají nižší riziko rakoviny krku, pankreatu, prsu a jiných druhů rakoviny.
  3. Dýně obsahují karotenoidy, které působí jako antioxidanty. Tyto sloučeniny jsou spojeny s nižším rizikem rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu
  4. 7. Draslík, vitamín C a vláknina mohou mít prospěšné na zdraví srdce
  5. Dýně má vysoký obsah draslíku, vitamínu C a vlákniny, které jsou spojeny s přínosy pro vaše srdce.
  6. Studie například ukázaly, že lidé s vyšším příjmem draslíku mají nižší krevní tlak a snížené riziko mrtvice – dva rizikové faktory srdečního onemocnění.

Dýně má vysoký obsah antioxidantů, které mohou ochránit „špatný“ LDL cholesterol před oxidací. Když částice LDL cholesterolu oxidují, mohou se zhroutit podél stěn cév, což může zúžit vaše cévy a zvýšit riziko srdečních onemocnění.

  • Dýně je dobrým zdrojem draslíku, vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, které jsou spojeny s přínosy pro zdraví srdce.
  • 8. Obsahuje sloučeniny, které podporují zdravou pleť
  • Dýně jsou naloženy živinami, které jsou skvělé pro vaši pokožku.
  • Jeden z nich je vysoký obsah karotenoidů, jako je beta-karoten, který vaše tělo mění na vitamin A.
  • Ve skutečnosti, jeden šálek (245 gramů) vařené dýně obsahuje 245% RDI pro vitamín A.

Po požití jsou karotenoidy transportovány do různých orgánů včetně kůže. Zde pomáhají chránit kožní buňky před poškozením škodlivými ultrafialovými paprsky.

Dýně má také vysoký obsah vitamínu C, který je nezbytný pro zdravou kůži. Vaše tělo potřebuje tento vitamin k tvorbě kolagenu, což je protein, který udržuje pokožku silnou a zdravou.

Navíc dýně obsahují lutein, zeaxantin, vitamín E a mnoho dalších antioxidantů, u kterých se ukázalo, že zvyšují obranyschopnost pokožky před UV zářením.

Dýně má vysoký obsah beta-karotenu, který působí jako přirozená ochrana proti slunečnímu záření. Obsahuje také vitamíny C a E, stejně jako lutein a zeaxantin, které pomáhají udržet pokožku silnou a zdravou.

9. Neuvěřitelně všestranné a snadné přidávání do vaší stravy

Dýně je lahodná, všestranná a snadno se z ní vaří.

Sladká chuť z ní dělá populární složku v pokrmech jako krémy, koláče a palačinky. Ovšem funguje stejně dobře i v pikantních pokrmech, jako je pražená zelenina, polévky a těstoviny.

Semena jsou také jedlá a naplněná živinami, které nabízejí mnoho dalších výhod. Například dýňová semena mohou zlepšit zdraví močového měchýře a srdce.

Dýně, jednou nakrájená může být snadno upečená, použitá do polévky nebo pečená do koláčů. Její semena jsou také jedlá a plné živin.

Kdo by neměl jíst dýně?

Dýně je velmi zdravá a považována za bezpečnou pro většinu z nás.

Ačkoli dýně je zdravá, mnoho nezdravých potravin – jako jsou latté, cukrovinky a náplně v koláčích – jsou nabité přidaným cukrem. Neposkytují stejné zdravotní výhody jako je například konzumace ovoce.

Dýně je velmi zdravá a obecně bezpečná pokud je konzumována s mírou.

Sečteno a podtrženo

Bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Dýně je neuvěřitelně zdravá.

  1. A co víc, její nízkokalorický obsah z ní činí potravu, která je pro nás prospěšná.
  2. Její živiny a antioxidanty mohou posílit váš imunitní systém, ochránit váš zrak, snížit riziko určitých rakovin a podpořit zdraví srdce a pokožky.
  3. Zkuste začlenit dýni do své stravy ještě dnes, abyste využili její zdravotní přínos co nejdříve.
  4. Recepty (dýňové noky, dýňové palačinky, dýňový burger, dýňový kečup…) s dýní naleznete ZDE

Dýňová semínka

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + receptyTykev obecná (Cucurbita pepo) je jednoletá rostlina s velkými žlutými květy z čeledi tykvovitých. Patří svým druhem mezi dýně, melouny a okurky. Plodem je velká bobule někdy až 60 kg těžká. Tykve a dýně pocházejí z Indie, ale dnes jsou rozšířeny po celém světě.Semena dýně se již odedávna používaly v lidovém léčitelství proti střevním cizopasníkům. Semena dýní obsahují dosud neprozkoumanou látku, která snižuje přilnavost (lepivost) těla tasemnice a pomáhá ji vypuzovat z těla ven.

Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže, a při nemocech žaludku a střev.

Co dýňová semínka obsahují:

Dýňová semínka obsahují nenasycené mastné kyseliny – zejména omegu-3. Jsou dále vhodným zdrojem vitamínu A, E a kyseliny listové.Obsahují řadu minerálů: zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík… Vědci v USA a Polsku objevili před několika lety v dýňových semenech chemické látky, jež dokáží blokovat rakovinné procesy.

Dýňová semínka se doporučují:

  • při onemocnění prostaty a kožních problémech
  • příznivě působí na obnovení vitality při únavě
  • pozitivně ovlivňují trávicí trakt
  • povzbuzují krevní oběh
  • pomáhají růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživují nehtové lůžko (zvláště pak dýňový olej aplikovaný zevně)
  • podporují pružnost kůže a přispívají k její regeneraci. Působí blahodárně při výskytu některých typů ekzémů

Nákup a skladování:

Nejčastěji se kupují loupaná semínka, která mají zelenou barvu a dají se koupit i v BIO kvalitě, nebo pak pražená a solená semínka jako pochutina k pivu či vínu.

Nejlepší ale je, semínka si krátce opražit na suché pánvi vždy čerstvé a pokapat je sojovou omáčkou, nebo je posypat špetkou soli už na začátku pražení. Takto upravené jsou skvělou náhražkou nezdravých chipsů, nebo jimi můžete posypat jakékoliv naslano připravené jídlo.

Budete mít zájem:  Lepší bypass plic zachraňuje životy

Někdy se prodávají ve slupce – mají delší skladovatelnost. Nejlepší je nasušit si vlastní semínka a za dlouhých zimních večerů je vyloupávat. Ze semínek, které nestihneme vyloupat si můžeme uvařit léčivý čaj.

Dobře rozžvýkaná semínka jsou lehce stravitelná a mají jemnou ořechovou chuť. Pokud je chcete používat jako lék, měli byste je jíst pravidelně. Stačí menší množství, tak hrstičku denně.

Dýňová semínka můžete přidat do polévky, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, do chleba….

Dýně Hokkaido – stále oblíbenější zelenina, znáte její skvělé účinky na zdraví?

Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + receptyDýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je považována za velmi zdravou zeleninu. Jak by také ne, když člověku dokáže pomoci s různými obtížemi, vše ale postupně…

Výskyt: jak už sám název napovídá, tato dýně byla původně pěstována na Dálném východě, a to na japonském ostrově Hokkaido. Sem byla nicméně dovezena z Nové Anglie, tzn. ze severoamerického kontinentu, kam je také kladen její původ. Postupem času se rozšířila i do dalších částí světa a v současné době je hojně využívána i v České republice.

Popis a účinné látky: dýně Hokkaido je poddruh tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), což je druh z čeledi tykvovitých. Tato varieta je mnohem menší, když váží maximálně 2,5 kg.

Dýně Hokkaido může disponovat rozličnými barvami, když je nejčastěji žlutá či sytě oranžová, může být třeba ale také tmavě zelená. Její dužina je však vždy oranžová.

Z účinných látek musíme jmenovat především vitamíny A, B a C, stejně jako minerální látky (vápník, fosfor, hořčík a draslík).

Užitečné části: dýně Hokkaido je využitelná celá, lze ji tedy konzumovat i se slupkou.

Léčivé účinky dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je považována za velmi zdravou zeleninu. Jak by také ne, když člověku dokáže pomoci s různými obtížemi. Kladně např. působí na trávicí soustavu, pročež bývá doporučována při onemocněních sleziny, slinivky břišní či žaludku.

Dále se její účinky mohou projevit při potížích s ledvinami a kardiovaskulární soustavou. Navíc působí diureticky (močopudně) a pomáhá rovněž s vylučováním žluči.

Také se často doporučuje při shazování přebytečných kilogramů.

Dýně Hokkaido je vhodná pro diabetiky a dokáže působit proti toxickým látkám v organismu. Zmínit musíme rovněž její antioxidační vlastnosti, takže má kladný vliv na aktivitu volných radikálů.

A dokonce se mluví i o jejích protinádorových účincích. V každém případě pozitivní vlastnosti mají i semena.

Ta lze vyzkoušet při problémech s prostatou, přičemž mohou pomoci rovněž s takovými komplikacemi, jaké představují roupy, hlísty a škrkavky.

Jak využít dýni Hokkaido v kuchyni?

Všechny části dýně Hokkaido lze konzumovat, tedy i slupku. Pokud ji ovšem neoloupete, měli byste zeleninu tepelně upravit, protože slupka změkne až vařením. Semena lze oloupat a opražit.

Dýně Hokkaido má každopádně jemnou a lehce oříškovou chuť a její uplatnění se nabízí ve sladkých i slaných pokrmech. Může se tedy stát chutnou a zdravou přísadou do polévek, omáček, pyré, nádivek či různých dezertů.

Použít ji lze také jako přílohu, případně jako samostatný grilovaný pokrm.

Recept na dýni Hokkaido s česnekem a rozmarýnem: vydlabejte neoloupanou dýni a nakrájejte na plátky (cca 1 cm silné). Následně smíchejte s olejem, solí a pepřem a rozložte na pečící papír na plechu. Poté přidejte snítky rozmarýnu a neoloupané stroužky česneku. V závěrečném kroku dejte plech do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny na 200 °C.

Pěstování dýně Hokkaido

Dýni Hokkaido si můžete sami jednoduše vypěstovat. Semena můžete zasadit doma a nechat vyklíčit.

Na zahradu je přitom vhodné vysazení zhruba v polovině května, a to do hloubky 3 až 5 cm ve vzdálenosti půl až 1 metr od sebe. Této zelenině v každém případě vyhovuje humózní půda a pravidelná zálivka.

Zapomínat byste přitom neměli ani na zbavování se plevele. Pokud se o dýni Hokkaido budete starat dobře, sklízet můžete na konci léta či na podzim.

10 důvodů, proč jíst dýně aneb Co jste o nich nevěděli | Žena.cz

Dýně jsou příliš dobré na to, aby se z nich vyráběla jen halloweenská strašidla. Sezóna této fantastické zeleniny je v plném proudu, proto vařte, pečte, nakládejte. Tady je 10 důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.

Dýně je neuvěřitelný poklad. Její jemná a oříšková chuť je nezapomenutelná. V kuchyni ji můžete různě kombinovat, připravovat ve sladké i slané podobě. Je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, a co víc, obsahuje minimum kalorií, proto je dokonalou potravinou pro ty, co musí držet dietu. Máme pro vás o těchto oranžových kráskách několik zajímavých informací.

6 nejznámějších druhů dýní

Dýně patří mezi čeleď tykvovitých, najdete mezi nimi až 850 druhů, my si však představíme šest nejpoužívanějších.

Hokkaidó: U nás se prodávají tyto dýně v červené a zelené barvě. Patří mezi nejoblíbenější odrůdu. Protože dýně Hokkaidó (jako jediné) před tepelným zpracováním nemusíme loupat, oblíbili si je kuchaři začátečníci i profesionálové.

Špagetová dýně: Má kulovitý či protáhlý tvar, a váží okolo jednoho až tří kilogramů. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř se ukrývá zajímavá dužina, která připomíná špagety. A využití? Klidně místo těstovin nebo jako přísada do polévky.

Doporučujeme: Foto recept na rychlou a dietní dýňovou polévku

Máslová dýně: Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.

Dýně Goliáš: Velmi těžko se tyto kusy sbírají, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů. Špatně se skladují, protože rychle uhnívají.

Muškátová dýně: Dužina má velmi silnou chuť. Potřebuje hodně tepla a sluníčka. Lidé ji mají rádi hlavně pro její zajímavé rustikální tvary. Nejčastěji jsou zelené, krémové a hnědé.

Marina di Chioggia: Zdobí ji velmi nápadné žebrování. Svojí chutí připomíná mrkev. Jen se natrápíte při sloupávání hrubé slupky.

Věděli jste, že jsou všechny jedlé? Dokonce i ty okrasné můžeme sníst a nic se nám nestane. Ty, které nám zdobí okna či mísy v interiéru nejsou jedovaté. Jediný důvod, proč nekončí na našich talířích je vlastně ten, že je s nimi moc práce, slupky jsou hrubé a uvnitř nenajdete příliš mnoho dužiny na zpracování.

Budete mít zájem:  (Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Proč bychom je ale přece jen měli do svého jídelníčku zařadit? Tady je několik jejich dobrých vlastností:

Antioxidant

V dýních se nachází celá řada antioxidantů, které chrání naše tělo před nemocemi. Fantasticky posilují imunitní systém a dodávají energii.

Ochrání oči

Chcete-li očím dopřát zdraví, pusťte do své kuchyně dýně. Díky vysokému obsahu vitamínu A chrání zrak před šedým zákalem a degenerativním onemocněním sítnice.

Dokonalý lesk

Vitamín C podporuje imunitní systém, ale také pomáhá při výrobě kolagenu, který zaručí, že vaše kůže získá zdravý lesk a svoji přirozenou pružnost.

Super čistička

Dýně je obrovským zdrojem vlákniny. Během dne vás skvěle zasytí a tělo se pomocí vlákniny pročistí a zbaví toxinů, které náš organismus denně atakují.

Náš tip: Co s dýňovými semínky, když vám zbydou? Upražte je!

Uvnitř dužiny se skrývá až 90 procent vody. Přefiltruje naši krev a vyplaví nechtěné látky pryč. Je dokonalou čističkou ledvin a močového měchýře.

Omládnete

Betakaroten pomůže pokožce udržet přirozeně naoranžovělou barvu a navíc funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.

Snižují cholesterol

Dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin na rostlinné bázi. Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, chrání před artritidou a zlepšují činnost mozku.

Nemusíte k zubaři

Dužina a semínka jsou bohatá na hořčík, který potřebujeme pro zdraví našich kostí a zubů.

Neplodnost

Draslík a zinek snižují krevní tlak, čímž zabraňují kardiovaskulárním onemocněním, ale hlavně skvěle posilují imunitu. Ženám usnadňuje zinek početí a mužům pomáhá s potencí.

Zažeňte depresi

Dýně obsahují L-tryptofan, chemickou sloučeninu, která spouští pocity pohody a deprese nebudou mít šanci. Ještě jsme vás nepřesvědčili? Zkuste některé z dýňových receptů a dejte této královně podzimu šanci. Nebudete litovat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Tajemství džemu: Vyzkoušejte naše tipy i úžasné recepty
  • 13 chytrých způsobů, jak využít citron v domácnosti

DÝŇOVÝ OLEJ pro zdraví/do kuchyně: ÚČINKY, srovnání a recepty

Dýňový olej má antihypertenzní a kardioprotektivní účinky. Dochází k tomu prostřednictvím obsažených fytosterolů.

Ty pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v séru, čímž se výrazně snižuje jak riziko kardiovaskulárních chorob, tak i následná mortalita.

Obecný princip tohoto efektu stojí na omezení vstřebávání cholesterolů z potravy. Projevuje se zde více různých mechanismů:

  • Rostlinné steroly (zmíněné fytosteroly), krystalizují ve střevech s cholesterolem a ve formě nerozpustných částic nejsou vstřebány, nýbrž vyloučeny se stolicí z těla ven.
  • Fytosteroly soupeří s cholesterolem o vazebná místa v micelách (a díky větší vazebné afinitě jsou úspěšnější) a jsou tedy micelami vychytávány na úkor cholesterolu. Micely je ale nedokážou vstřebat, a tak jsou prostřednictvím fytosterolů pouze zablokovány. [2,3]

Pozitivní efekt při léčbě rakoviny

Dýňový olej není lékem na rakovinu (!), to říkáme hned na úvod.

Ale na druhou stranu, existují studie, které prokazují pozitivní efekt fytosterolů při léčbě rakoviny – zejména prsu, prostaty nebo vaječníků, a to různými mechanismy (účinek na buněčných membránách, ovlivnění apoptózy nebo proliferace T-lymfocytů atd.). Preventivní účinky dýňového oleje nelze vyloučit, ale je zároveň těžké je potvrdit. [3,4,5]

Vliv na duševní zdraví

Dýňový olej má pozitivní účinky i na psychické zdraví.

Důležitý je obsah aminokyseliny tryptofanu; ta je důležitá pro syntézu některých důležitých látek v těle – serotonin, melatonin, nikotinamid.

Právě účinek těchto tří z tryptofanu vzniklých látek je důležitý pro zlepšení kvality spánku, úzkostí a různých psychických poruch. Ne, že by dýňový olej sám o sobě stačil, ale jeho vliv je významný. [6,7]

Antioxidační účinky

Dýňový olej obsahuje ve vysokých koncentracích vitamín E, tedy skupinu látek nazývaných chemicky tokoferoly.

Ty je samy o sobě významnými antioxidanty (chrání buněčné membrány před poškozením volnými kyslíkovými radikály, které se v těle tvoří) a každá potravina, která ho obsahuje ve vyšším množství tedy tyto účinky má. Kromě toho mají antioxidační účinky i další látky v dýňovém oleji. [8]

Pozitivní ovlivnění metabolismu

Dýňový olej by měl podle některých napomáhat hubnutí. My jsme trochu opatrnější a raději řekneme, že pozitivně ovlivňuje a hlavně zrychluje metabolismus.

Samotné hubnutí je pak otázkou dalších faktorů – pohybu, stravy, zdravotního stavu. Navíc pomáhá regulovat chuť k jídlu.

Pokud jde o další vlastnosti dýňového oleje, můžeme konstatovat, že mimo jiné zbavuje tělo toxinů a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (jak jsme řešili o pár odstavců výše. [9]

Pomoc s problémy s prostatou

Dýňový olej má prokázané účinky, pokud se jedná o pomoc s problémy prostaty. Nelze říct, že by posloužil jako jediný a univerzální lék, ale z dlouhodobého hlediska pomáhá při zvětšení prostaty a může podpořit účinek lékařem předepsaných léků.

Studií, které účinnost prokazují, je celá řada, a to považujeme za spolehlivý důkaz. Obecně mechanismem účinku je inhibice enzymu 5-α-reduktázy, který přeměňuje testosteron na účinnější formu dihydrotestosteron.

[10,11,12,13]

Účinek proti vypadávání vlasů

Existuje studie, která se zabývá vlivem užívání dýňového oleje na vypadávání vlasů u mužů. Obecně se toto onemocnění nazývá androgenní alopecie.

Podle ní má dýňový olej na vypadávání vlasů pozitivní vliv. Brání přeměně mužského hormonu testosteronu na dihydrotestosteron.

Kromě toho tělo přijímá formou dýňového oleje zinek, který je pro vlasy důležitým minerálem (ovšem v malém množství). [14]

Protizánětlivé účinky dýňového oleje

Ve studii, kterou provedl K. A. Hammer a jeho kolegové, se vědci zabývali inhibičními účinky různých přírodních antimikrobiálních látek. Mimo jiné také dýně.

Sledovali, nakolik je olej z dané rostliny schopný inhibovat růst deseti různých mikroorganismů (mimo jiné Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium nebo Staphylococcus aureus). Závěr, ke kterému došli, je následující – dýňový olej neměl na růst mikroorganismů žádný vliv a nelze tedy jeho antibiotické účinky potvrdit.

Proto třeba vyplachování ústní dutiny dýňovým olejem, které vám některé weby doporučují, postrádá většího smyslu a najdete účinnější prostředky. Dokonce se nejedná ani o antiparazitikum, bohužel. [15]

Afrodiziakální účinky

Dýňový olej opravdu žádné prokazatelné afrodiziakální účinky nemá, přinejmenším ne potvrzené.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *