Japonská dieta – co je to a jak na ni?

Japonská dieta – co je to a jak na ni?

Více přesnou a bezpečnou hodnotu normy kalorií za den pro hubnutí je získán při použití jednoho z algoritmů… Potraviny musí být vždy čerstvé. Zelenina, bylinky, ovoce, Zelí, rajčata… Je jich mnoho, proto doporučujeme se podívat na TOP 5 v každé skupině základních potravin: zelenina, ovoce, bobule, obiloviny, maso, ryby….. [Přečtěte si více→]

Slim4Vit návod k použití

Pro dobrý pocit, pro správné fungování orgánů potřebujeme jíst kvalitní jídlo. Často lidé se snaží zhubnout za každou cenu. Vám, jak hubnout pomocí procházky.

Jak správně vypočítat denní normu kalorií pro hubnutí? Během 3 dny, snídaně je povoleno… Pro správné dietní oběd by měl zahrnovat 3 porce bílkovin 3 porce low-calorie zeleniny, 2 porce sladkých pokud jde o večeři, on by se měl skládat z 0-3 porcí bílkovin, neomezené množství zeleniny s nízkým obsahem kalorií, 2 porce sladké zeleniny… Každý silový trénink by měl začít s warm-up.

Slim4Vit užívání

Kontraindikace, správný výstup. Pokud žádné kontraindikace k jídlu… Plán na měsíc.Zdravé recepty na každý den pro snížení hmotnosti. Glukóza v krvi klesne již za 3 hodiny po posledním požití jídla, která způsobí skok kortizolu… Denně je třeba sníst gramů chleba a pít 2 litry čisté vody.

V tyto užitečné koktejly se často přidávají čerstvé zeleniny a ovoce, stejně jako tvaroh je Nejlépe přijmout taková dietní koktejl krát denně před večeří.

Kde začít správné hubnutí, jak vytvořit pro sebe racionální schéma napájení, která bude brát v úvahu specifika vašeho, A již v této fázi budete velmi potřebovat radu odborníka na výživu. Seznam produktů-spalovače.

Slim4Vit cena

Režim stravování.Postění se.

Vzorový jídelníček na týden pro dámy, které chtějí zhubnout (je třeba poznamenat, že v přestávkách mezi bolesti jídly nutně… Pánské dieta pro hubnutí znamená maximální Pivo a alkohol je lepší vyloučit v prvních 2-3 týdnech.při správném… Zatímco ztráta hmotnosti se děje díky nedostatku pocitu hladu, který jednoduše nemá čas vzniknout… Úspěch v hubnutí! Zpočátku není na škodu pořídit si vlastní…

Především čerstvé a kvalitní. Jak přesně se bude pohybovat člověk, je druhotné. Doporučení a videa. Menu na týden.Nejlepší potraviny pro hubnutí.

Slim4Vit original

Zdravá výživa pro ženy, muže, teenagery a děti, výživa po 40 letech, principy a pravidla Menu na týden. Je důležité si uvědomit, že pokud si… Režim napájení, stimulující hubnutí. V menu na týden je uvedeno, v jaké době a jaký objem kapaliny je nutné pít.

Slim4Vit cena, recenze, koupit, návod, v lékárně, fórum Já jsem je všechny chutnala. Každý trénink je nutné začít s warm-up. Pokud chcete zhubnout rychle, jednoduše a bez větší fyzické náklady, přicházejí na mysl pilulky na Včera přišel do lékárny.

Možná tím lze vysvětlit stále rostoucí popularita tohoto způsobu hubnutí, jako je japonská strava.

Slim4Vit prodej

Pravidelné cvičení vám pomůže udržovat optimální hladinu kyslíku v krvi, dodat živiny v… Při tomto režimu napájení musí být Na video dívka Katie, kvalifikovaný odborník na výživu, plus se zabývá fitness a dává komplexy cvičení pro hubnutí a nejen to.

Jaké potraviny jíst na hubnutí, jsme již vyřešili, ale co pití? Zhubnout za dva měsíce je hračkou. Mezi způsoby, jak rychle zhubnout, jíst a týdenní dieta s pestrou nabídku. Všichni vědí, že kil snadno napsáno, ale docela těžké odejít. Mezi recepty se vyskytuje nízké-kalorické pečivo. Růst 167.

A mnoho mých známých dívek na ní sedí, je větší než 10 kg nikdo za měsíc není…

Slim4Vit v lékárně

Je určen dieta na léto na měsíc doma, ale pro hubnutí, na větší množství kg, je možné držet se od 30 do 90 dnů. Existují různé recepty nízkokalorické menu.

Aby se ne přinést poškození vlastního organismu, při sestavování plánu stravy, měli byste se držet jednoduchých pravidel: Všechny proteinové přípravky by měly sklizeň okamžitě na týden předem, při plánování jejich počet.

Asi ani o jedné dietě nechodí tolik legend, kolik je jich tam o metodě hubnutí pomocí cvičení a silového zatížení. Chůze je na rozdíl od jogging nemá žádné kontraindikace kromě rychlé a do kopce. Zhubnout bez problémů.

Myslím ne.Takže pojďme se podívat, jak rychle zhubnout doma? Strava by měla obsahovat výživné, ale… Pro hubnutí je velmi důležité, přítomnost bílkovin potravin, aktivně bojuje s ukládání tuku. Pokud Jste psychicky připraveni upravit na nový způsob života okamžitě,domácí + k tomu.

Slim4Vit komentáře

Vitamíny pro hubnutí. Zakázané produkty pro dietou. Buďte si jisti, že po zdravé stravě s nízkým…

Dovnitř používají šťávy, odvary a odvary. Japonská dieta, menu: všechny triky hubnutí z Asie. Jak efektivně půst pro hubnutí? Návod k použití, kontraindikace a nežádoucí účinky. Při plánování stravy pro hubnutí, je potřeba velmi přesně vypočítat denní normu kalorií pro…

Jak rychle a snadno zhubnout s ranní japonskou dietou

Japonská dieta – co je to a jak na ni?

Hned poté, co známý autor knih na hubnutí Hitoshi Watanabe publikoval svou knihu s názvem „Ranní banánová dieta“, se stala světovým hitem.

Uvedená dieta slibuje, že pomocí ní dokážete zhubnout až 5 kilo za týden, aniž byste museli vynakládat nějaké speciální úsilí či drasticky měnit svůj životní styl.

Jak zhubnout pomocí ranní banánové diety

  • Jediné, co musíte dělat, abyste ve svém těle nastartovali proces hubnutí, je, že budete ráno jíst banány a vypijete sklenici vlažné vody.
  • Kromě toho nemusíte dělat nic jiného a dokonce, jak uvádí autor této diety, můžete během dne konzumovat v podstatě co chcete.
  • V minulosti se autor knihy pokoušel zhubnout různými způsoby, ale neúspěšně.
  • Rozhodl se proto, že si udělá podrobný seznam všech diet, které vyzkoušel, a zapíše výsledky, které s nimi dosáhl.
  • Pak tyto údaje konfrontoval s vědomostmi a zkušenostmi své manželky – farmaceutky a praktikantky v oblasti preventivní medicíny.

Manželský pár následně společně pracoval na úkolu nalezení ideální diety. Nakonec se jim to podařilo a dospěli ke zmiňované ranní banánové dietě.

Kromě uvedené spotřeby banánů a pití vlažné vody je při této dietě důležitá ještě jedna věc: kromě banánů už nesmíte nic jíst až do oběda.

Proč tato dieta funguje?

Banány jsou bohaté na rezistentní škrob, který stimuluje hubnutí, protože během trávení prochází přímo do tlustého střeva.

Tam ho střevní bakterie přeměňují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které vyživují buňky a také udržují trávicí trakt v dobré kondici.

Tato metoda na hubnutí nemá limit na množství banánů, které na snídani sníte. Můžete jich proto sníst tolik, abyste se zasytili a bez problémů vydrželi nejíst celé dopoledne.

Japonci často také dodržují při konzumaci takzvané pravidlo 80/20.

Znamená to, že aby se vyhnuli přejídání, vždy snědí jen 80 % naservírované porce a zbytek nechají na talíři.

Přesný postup ranní japonské diety

Abychom si to celé prošli, při této dietě postupujte následovně:

1. Ráno nejprve vypijte sklenici vlažné vody, abyste si nastartovali metabolismus.

2. Potom počkejte 1 hodinu a následně snězte banán, respektive banány.

3. Počkejte 20 minut, a pokud vás to nezasytilo, můžete sníst další banán.

4. Do oběda už pak nic nejezte a pijte jen čistou vodu.

5. Na oběd můžete sníst, co chcete.

6. Mezi obědem a večeří smíte jíst pouze ovoce. Večeře je však opět libovolná.

Autor diety uvádí, že během trvání diety sice můžete jíst, co chcete, ale doporučuje se vyhýbat mléčným výrobkům a alkoholu.

Také byste měli chodit spát brzy, protože, jak ukázaly studie, ponocování přispívá k tloustnutí.

Nikdy proto nechoďte do postele později než o půlnoci. Ideální by bylo kolem 22. hodiny nebo i dříve.

Hlavní přínosy ranní banánové diety

  1. Tato dieta má pro vás následující hlavní přínosy:
  2. – Je pro tělo extrémně zdravá.
  3. – Pravidelné snídaně stimulují metabolismus a brání přejídání během zbytku dne.
  4. – Banány dodávají tělu hodně energie, draslíku a vlákniny.
  5. – Vlažná voda nastartuje ráno metabolismus.
  6. – Uvedená dieta je levným a efektivním způsobem na hubnutí.
  7. – Pomáhá regulovat chuť k jídlu a udržuje stabilní hladinu krevního cukru (avšak pouze pokud k snídani nevypijete kávu).
  8. – Zabrání večerní a noční chuti na jídlo.
  9. – Pomáhá snižovat konzumaci alkoholu, který je vysoce kalorický.
  10. Zpracovala: Vylectese.cz

Japonská dieta dlouhověkosti z ostrova Okinawa

Lámeš si při sledování dokumentů o Japonsku hlavu nad tím, jak to že jsou Japonci tak vitální a ve většině případů i hubení? V Japonsku se lidé dožívají průměrně nejvyššího věku na světě. Muži úctyhodných 84 let a ženy až 90 let. Vděčí za to stravování a životnímu stylu.

Dnes ti představíme dietu z ostrova Okinawa, které její obyvatelé vděčí za dlouhověkost a vitalitu. Na Okinawě žije nejvyšší počet staletých lidí na světě, což přimělo vědce zkoumat, proč to tak je.

Vedle toho jsou zde nejméně rozšířené civilizační choroby,  jako je Alzheimer, artritida, cukrovka či rakovina.

Obecně o japonském stravování..

Ač to zní neuvěřitelně, tak problémy s nadváhou mají v Japonsku pouhá 3 % tamější populace. Roli hrají nejen geny a životní styl, ale zejména stravování. Tradiční japonská strava je převážně čerstvá a nekonzervovaná, s minimálním zastoupením průmyslově zpracovaných potravin a cukrů.

Budete mít zájem:  Proč se matka obává o zdraví svého dítěte. Někdy až moc

Japonská strava, to není jen sushi a mořské řasy, ve skutečnosti je velice pestrá. Jejím základem je odjakživa rýže, pro jejíž pěstování jsou v Japonsku výtečné podmínky, mořské plody a řasy, sójové boby, obilniny, zelenina a přiměřené množství živočišných produktů.

V potravě jsou kromě toho hojně zastoupeny ryby, což je zapříčiněno zejména tím, že se Japonsko rozkládá na více než šesti tisících ostrovech a jde o zemi se silnou rybářskou tradicí. Jeho obyvatelé si tak mohou dopřávat ryby v mnohem větším množství, než obyvatelé ostatních asijských států.

Ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které se podílí na udržení zdravé oběhové soustavy a umí redukovat zánětlivé procesy v těle. A jsou to podle mnoha lékařských studií právě záněty, které mohou zapříčinit vznik mnoha vážných chronických onemocnění.

V japonské stravě je zastoupeno poměrně málo kalorií a nasycených mastných kyselin. I přesto je ale bohatá na výživné látky, zejména antioxidanty a flavonoidy.

Čím dál více studií také poukazuje na význam kvašených potravin pro dobrou funkci zažívacího systému. I těch je japonská kuchyně plná. Produkty z kvašených sójových bobů, jako je miso, jsou běžnou součástí japonské stravy. Miso polévka nechybí během žádné japonské večeře, jde o důležitý zdroj živin.

Někdy si jí Japonci vychutnávají už ráno, aby nastartovali organismus na celý den. Miso je fermentovaná směs vyrobená ze sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Je to takový malý zázrak, nejen že je zdrojem prospěšného vitaminu B 12, ale současně i účinným probiotikem.

V našich končinách seženeš miso v obchodech se zdravou výživou a někdy už i v běžné samoobsluze u sojových produktů jako je tofu či tempeh.

Japonská dieta – co je to a jak na ni? Zdroj: www.shutterstock.com

Okinawská dieta – zázrak na talíři

Dieta z ostrova Okinawa je vyvážená, lehká a pestrá, s velkým podílem zeleniny a ovoce. S drobnými úpravami je vhodná i pro vegetariány a vegany. Nechybí ani zdravotní přínosy, pomáhá eliminovat rizika obezity či kardiovaskulárních chorob. I přes velmi nízký kalorický přísun během dietního programu jde o vyváženou stravu a lidé při ní rozhodně nehladoví.

Je potřeba si ale uvědomit, že i kdyby ses rozkrájela a stravovala se striktně jen podle téhle diety, rozhodně ti to nezaručí dlouhověkost. Ta je totiž z velké části dána hlavně geneticky. Kromě toho má vliv také prostředí, ve kterém žijeme.

Lidé na Okinawě, oproti nám, Evropanům, určitě žijí víc v souladu s přírodou a nepodléhají tolik stresu. O pozitivním vlivu na tvé zdraví však nemůže být pochyb. Ale pozor, řada odborníků varuje před tím, že pro lidský organismus není příliš vhodné přejímat kompletně jídelníček cizích kultur.

Jsme zkrátka zvyklí a uzpůsobení na jinou stravu. Což ale neznamená, že nás jiné kultury při tvorbě jídelníčku nemohou obohatit a inspirovat.

A v čem spočívá princip diety?

Potraviny jsou rozděleny do čtyř skupin;

  1. Velmi lehké potraviny – sem řadíme vodu, zelený čaj, chřest, většinu zeleniny, čekanku, mořské řasy a některé druhy ovoce jako např. jablka. Těmito potravinami se můžeš ládovat v podstatě od rána do večera. Mořské řasy jsou plné zdraví prospěšných látek a mohou významně napomoci v boji s vysokým krevním tlakem. Jsou bohaté na minerály a desítky dalších stopových prvků důležitých pro posilování imunitního systému a zdraví srdce.
  1. Lehké potraviny – sem patří ryby nebo hnědá rýže. Tady už je třeba určitá opatrnost, co se týče porcí. Sice si je můžeš dopřát ke každému jídlu, ale je potřeba s nimi zacházet s mírou.
  2. Mezi středně těžké potraviny je zařazen chléb, hummus či libové maso. I tady je potřeba sledovat velikost porcí a navíc bys je měla jíst jen v určitou denní dobu.
  3. Těžké potraviny jako sladké pečivo, smažená jídla či dezerty jsou dovoleny pouze zřídka.

Pokud se budeš řídit tímhle rozdělením potravin, nemusíš ani počítat kalorie. Zásadou diety je pravidlo, že se při ní nehladoví. Jíš do té doby, dokud se necítíš alespoň z 80 % sytá podle tradičního japonského rčení „Hara hači bu“. A protože toto pravidlo je již téměř od narození vštěpováno i malým dětem, není divu, že v  zemi rostou celé generace štíhlých a vitálních Japonců.

Aby mohla být dieta považována za účinnou, doporučují její vyznavači vytrvat v programu alespoň 2 měsíce. Zhruba tak dlouho trvá, než si osvojíš nové stravovací návyky a zhubneš nějaké to kilo, tedy pokud je pro tebe priorita snížení váhy.

Při dietě se popíjí zelený čaj. Je bohatým zdrojem antioxidantů a zejména obyvatelé Japonska jsou jeho velkými fanoušky. Je servírován téměř ke každému pokrmu. Nejen že má osvěžující chuť, ale hlavně blahodárné účinky na organismus.

Tradiční japonský čaj matcha ochraňuje buňky lidského těla před degenerativním onemocněním, Alzheimerem či chorobami srdce. K tomu ještě obsahuje látky s relaxačním účinkem na tělo i mysl.

Říká se, že jeden šálek kvalitního zeleného čaje denně je výbornou prevencí proti rakovině, zlepšuje sexuální aktivitu a působí proti stárnutí.

Tak co, vyzkoušíš japonskou dietu dlouhověkosti?

Foto: Shutterstock.com

Japonská encefalitida

K přenosu japonské encefalitidy dochází štípnutím infikovaného komára. Japonská encefalitida se projevuje horečkou, zvracením, bolestí břicha, bolestí hlavy, ztuhnutím krku, poruchami řeči.

Na této stránce jsou odborně garantované informace o japonské encefalitidě – popis, zdroj nákazy, příznaky a ochrana a prevence. Můžete se také přímo objednat na očkování proti japonské encefalitidě v některém z očkovacích center.

Japonská encefalitida je infekční onemocnění, které se objevuje zejména v oblastech jihovýchodní Asie. Endemické oblasti sahají od východního Pákistánu až po Tchaj-wan a Japonsko, občas i po tichomořské ostrovy a severní Austrálii.

Jedná se o zánět mozku, který vyvolávají viry stejné skupiny, jako jsou např. viry klíšťové encefalitidy, žluté zimnice nebo horečky dengue. Očkování proti japonské encefalitidě není ochranou proti běžné klíšťové encefalitidě a naopak.

 (↑)

Zdroj nákazy

K přenosu japonské encefalitidy dochází štípnutím infikovaného komára Culex. Zdrojem nákazy jsou prasata, skot nebo ptáci. Nedochází k přímému přenosu z člověka na člověka. Nejrizikovější oblasti jsou zemědělské oblasti se stojatou vodou, např. rýžové pole, nebo záplavové oblasti. (↑)

Příznaky japonské encefalitidy

Japonská encefalitida se projevuje po 5-15 dnech horečkou, zvracením, bolestí hlavy, ztuhnutím krku, poruchami řeči. V nejhorších případech se mohou vyvinout neurologické problémy, kóma až smrt. Nejvíce ohroženou skupinou jsou malé děti a senioři. Velká část pacientů má po prodělané nemoci závažné trvalé následky. Specifická léčba neexistuje. (↑)

Ochrana a prevence

Ochrana proti japonské encefalitidě je možná používáním účinných repelentů a preventivním očkováním. Očkování je vhodné pro cestovatele, kteří se budou zdržovat ve venkovských oblastech, zejména během a po období dešťů. Očkování je možné od 2 měsíců věku. Dvě dávky vakcíny poskytují ochranu až na 2 roky.  (↑)

Upozornění: Rozhodnutí ohledně vhodného očkování patří plně do kompetence odborníků. Odbornou konzultaci Vám poskytnou lékaři v centrech Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Otázka ze dne 30.07.2019

Dobry den, na prelomu zari/rijna bychom chteli vycestovat na 17 dni do Japonska. Planujeme trasu do Tokya, Fuji, Osaky, Kyoto a Okinawy. Jak myslite, ze je realna hrozba japonske encefalitidy? Na internetu jsem nasla ruzne informace. Diky moc.

Dobrý den,nejvyšší riziko japonské B encefalitidy je v Japonsku od června do září, v době kdy více prší. Přenos nemoci je komárem, vyšší riziko je na venkově. Očkování většinou doporučujeme pro cesty delší než 1 měsíc  a s pobytem na venkově.

S pozdravem  

MUDr. Ilona Kochová

Otázka ze dne 10.04.2019

Dobrý den, v srpnu jedeme cestovat po Thajsku, konkrétně Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Salong, Thathon, Sukhothai pak přesun k jezeru Khao Sok a dále na Phuket. Dospělí jsou proočkováni na žloutenky A+B, břišní tyfus, cholera, vzteklina.

Jede s námi poprvé šestileté dítě s diabetem 1. stupně. Momentálně má k základnímu očkování pneumokokové nákazy, neštovice. Plánujeme očkovat HA, břišní tyfus, choleru. Nejsme si jistí, jaký je výskyt japonské encefalitidy ve zmíněných oblastech v srpnu, popř.

další doporučená očkování. Díky za objasnění. Dobrý den, do uvedených oblastí z důvodu extrémně nízkého rizika nákazy standardně vakcínu proti Japonské encefalitidě neočkujeme. Běžně k prevenci stačí repelent a moskytiéra nad postel na noc.

Ostatní uvedené vakcíny lze doporučit. S pozdravem 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Otázka ze dne 19.04.2018

Dobrý den, ráda bych Vás kontaktovala s dotazem ohledně japonské encefalitidy.

Máte zkušenosti s tím, zda je potřeba se naočkovat, pokud se cestuje do Thajska v odbobí deštů – tedy o prázdninách? Nejspíš by jsme se i pohybovali v džungli, záleželo by to na možnosti výletů, ale je v tomto období riziko mnohem vyšší, než ve zbytku roku? Děkuji za odpověď.

  Dobrý den, v době dešťů je vyšší riziko japonské B encefalitidy, protože se tato nemoc přenáší komárem z prasat a divokých ptáků. V turistických rezortech je riziko nižší. Větší riziko cestujete-li na delší dobu. S pozdravem 

MUDr. Ilona Kochová

Otázka ze dne 21.03.2018

Dobry den, planuji ted cestu do Thajska s pripadnou navstevou sousednich zemi Laos, Kambodza a Vietnam. Chtel bych se zeptat, jak nutne je byt ockovan proti japonske encefalitide pri navsteve zminenych zemi? Resp. jak vysoke je riziko pripadne nakazy, pokud neni clovek ockovan. Dekuji Vam za vyjadreni.

Budete mít zájem:  Jak Může Složení Stravy Ovlivnit Zdraví Člověka?

Dobrý den, japonská encefalitida je velmi častou neuroinfekcí jihovýchodní Asie. Je přenášena vektorem-komárem a to zejména na venkově.Rizikovým obdobím je zejména období děšťů a počátek období sucha. Riziko nákazy se zvyšuje délkou pobytu.

Pokud tedy plánujete delší pobyt v této oblasti s preferencí pobytu na venkově, očkování doporučuji. S pozdravem 

MUDr. Hana Ševčíková

Otázka ze dne 17.10.2016

Dobrý den, v druhé polovině listopadu se budeme pohybovat na Bali. Budeme bydlet v dobrých hotelech a a chovat se jako ‚běžný turista‘, turistika, pláže, atd. Mám očkování proti žloutence A, B a plánuji si nechat naočkovat břišní tyfus. Tak abych měla doporučená očkování.

Jsem jen trochu vystrašená z japonské encefalitidy. Nejspíš očkování již nestíhám a nevím, zda je opravdu nutné, a tak bych se chtěla zeptat, jak vysoké je riziko nakažení. Nikdo z mých známých (cca 15 lidí), kteří do této oblasti cestovali o japonské encefalitidě neslyšel a nikdo na ni nebyl očkován.

Moc Vám děkuji za radu.

Dobrý den, obecně při cestách do Indonésie  je doporučované jako základní nadstandartní očkování pro každého cestovatele očkování proti žloutence typu A +B, břišnímu tyfu a je vhodné si nechat zkontrolovat platnost očkování proti tetanu.

 Pro dlouhodobé individuální pobyty pak je doporučeno i větší spektrum očkování / vzteklina, cholera, meningokok, japonská encefalitida/.

Pro země JV Asie nejsou povinně vyžadována úřady  žádná očkování, ale očkování je doporučeno v zájmu Vaší ochrany před nákazami, které se snadno v těchto zemích s nízkým hygienickým standardem přenáší  především kontaminovanou vodou a jídlem, od bacilonosičů, ale i  předměty  /žloutenka A, břišní tyf/ a mohou Vám přinést zdravotní komplikace a následky.

Očkování proti japonské encefalitidě se doporučuje na Bali a podobných endemických oblastí JV Asie spíše  při dlouhodobém cestování /více než cca 1 měsíc/ převážně do venkovských oblastí země. Očkování probíhá ve dvou dávkách v min. odstupu 4 týdny s následnou ochranou na 2 roky.

  Výskyt tohoto onemocnění je vázán spíše na vnitrozemské oblasti se zemědělským zaměřením na chov prasat /rezervoár infekce prase/, oblasti rýžových polí  a více zalesněné oblasti, kde přenáší tuto infekci druh komára. Pokud se chystáte spíše k moři a na krátkodobý výlet do venkovských oblastí, postačí chránit se účinnými repelenty proti hmyzu /nejúčinnější složka DEET/.

Tím budete chráněni i proti ostatním nemocem, které jsou zdejšími komáry přenášeny, jako je např. často se zde vyskytující horečka dengue.

MUDr. Květa Bartošová

Proč je japonská kuchyně považována za zdravou?

Ve zkratce – je to stejně, jako s každou jinou národní kuchyní, něco zdravé je, něco naopak ne. Podívejme se proto, co z japonské kuchyně si můžeme vzít za příklad.

Největší zdravotní problém, který můžeme s japonskou kuchyní mít, je fakt, že je celá založena na rafinovaných karbohydrátech (nepřesně cukry, zastarale uhlovodany). Ale i jiné delikatesy, které jsme považovali za zdravé, zase nejsou tak úplně ideální pro všechny a pro každého. Zkrátka: Najděte si na japonské kuchyni to, co vám vyhovuje.

Nejprve špatné zprávy: Co není zdravé…

Karbohydráty představuje bílá rýže, těstoviny z bílé mouky a chleba (většina chleba konzumovaného v Japonsku je bílá jako sníh).

Někteří lidé si myslí, že soba nudle (soba znamená japonsky pohanka) jsou zdravější než jiné typy nudlí, ale opak je pravdou.

Skutečná pohanka je sice zdravá, ale většina nudlí, zejména těch sušených pohankových nudlí, obsahuje velké množství bílé pšeničné mouky. Je to proto, že ze samotné pohanky by bylo velmi obtížné nudle vytvořit.

Příliš mnoho soli

Japonská kuchyně je založena na poměrně hojném využívání soli. Možná právě to je příčinou, že až do nedávné doby bylo hlavní příčinou úmrtí v Japonsku onemocnění související s vysokým krevním tlakem, jako je například mrtvice.

Proto japonská kuchyně není doporučena těm, kdo mají s tlakem problémy. Sůl byla a je v Japonsku hojně užívána místo konzervování a chlazení, stejně jako sušení (dehydratace), uzení a cukr.

Pokud tedy chcete uchovat jídlo na delší dobu, je možné ho naložit do soli nebo zpracovat jednou z těchto technik.

Prioritu hraje samozřejmě sójová omáčka, již sama o sobě velmi slaná, ale existuje i celá řada slaných konzervovaných potravin, jako jsou umeboši nebo v soli nakládané ryby a zelenina. Umeboši je tradiční japonské jídlo, nakládané plody ovoce ume, které se podává s rýží, a chutná velmi kysele a slaně. Většinou jsou obarveny na červeno, a to díky rostlině akadžiso nebo umělým barvivům.

Moderní japonská kuchyně, z období dynastie Meidži (Meidži – japonský císař, jenž měnil feudální Japonsko po roce 1869 v industrializovaný stát), má naopak v oblibě hodně obalované a smažené potravy. Z nich nejznámější jsou například ebifurai – obalované smažené krevety, nebo korokke – japonské krokety.

Cukr se hodně používá i při přípravě slaných jídel, i když většinou jen v malém množství. Některé pokrmy jsou velmi slané, přestože jsou primárně pikantní.

Důvodem může být i historický fakt, že tradiční japonské jídlo neobsahovalo dezert, ale sladké věci byly podávány jen tak, jako vyplnění pauzy mezi jednotlivými chody.

Nejznámější jsou sladko-slané sojové boby „budo mame“ v omáčce, kdy jedna lžička neuškodí; ale kdo zůstane jen u jedné?

Nejoblíbenější neznamená nejzdravější

Pravdou je, že některá ze světově nejoblíbenějších japonských jídel nejsou bohužel tak zdravá. Kromě problémů kolem sushi, uveďme například populární pšeničné nudle v poměrně mastném (ale tak chutném) vývaru; obalované smažené japonské speciality jako tonkatsu (smažená vepřová kotleta) nebo japonské kari, což je v podstatě vydatný evropský guláš podávaný s obrovskou horou bílé rýže.

  • Daikon – tato obří bílá ředkev podporuje trávení a má detoxikační výhody. Obsahuje 95 % vody a má velmi nízký obsah kalorií.
  • Kombu – řasy, které se používají především do polévek. Propůjčují jim rozmanitost a chuť bez přidání kalorií a mají rovněž vysoký obsah vápníku, minerálů a jódu.
  • Konnyaku (rosolovitá potravina z ďáblova jazyka, druh příze) má nulu kalorií a vysoký obsah nestravitelné vlákniny, která má čisticí vlastnosti. Dodává pokrmům překvapivou chuť.
  • Shirataki – bílé nudle vyrobené z konnyaku jsou velmi populární součástí diet. Pokud chcete zhubnout, nepoužívejte je s máslem nebo sýrem…
  • Kanten – typ mořských řas, který je používán v podobě želatiny. Nemá prakticky žádné kalorie. Na rozdíl od želatiny, která je vyráběna ze zvířat, může být kanten použit ve vegetariánské kuchyni.
  • Shiitake – balíčky hub skvělé chuti a překvapivě nízkého obsahu kalorií mají vysoký obsah vlákniny a vitaminů B a D. Jsou k dispozici jak čerstvé, tak sušené, sušená odrůda má koncentrovanou, bohatou houbovou chuť.

Ke zvážení: Možná nejsou tak zdravé, jak se tvrdí

Dvě potraviny, které jsou nedílnou součástí japonské kuchyně, jsou tofu a zelený čaj. Tofu je výborným zdrojem zeleninových bílkovin, a ve východoasijských zemích je konzumováno ne po staletí, ale možná tisíciletí.

Nicméně, když lidé mají potřebu žít zdravě, a proto konzumují obrovské množství tofu ve formě izolovaného sójového proteinu, mohou se u nich objevit naopak určité zdravotní problémy.

Západní obhájci sóji či tofu se obhajují tím, že je opravdu těžké zkonzumovat takové množství tofu jako Japonci nebo Číňani, kteří jej přijímají i v podobě proteinových drinků. Ale i tak, méně je v tomto případě někdy více.

Stejné mystérium se váže i k zelenému čaji, jehož konzumace má ve východní Asii poměrně dlouhou tradici. Zelený čaj byl především na Západě podáván pro všechny možné úžasné zdravotní výhody. Přitom v zemích, kde je pití zeleného čaje součástí kultury, se lidé v této souvislosti nezajímají o zdraví; pijí zelený čaj proto, že je to příjemná tradice.

Například v Japonsku je zelený čaj až příliš běžný, aby byl zázračný, ale čaj pu-erh (variace fermentovaného tmavého čaje produkovaného v Číně) má prokazatelný vliv na snížení hladiny cholesterolu, povzbuzující účinky na hubnutí a podporuje růst vlasů na hlavě.

I zelený čaj má pravděpodobně určité zdravotní výhody; ale pití zeleného čaje, pokud nežijete celkově zdravě, z vás zdravé neudělá. Což je v souladu se zásadou, že ani stoprocentně zdravé přírodní jídlo, budete-li jej konzumovat nadměrně, vás samo o sobě nevyléčí.

  • Porce bývají mnohem menší, ale s velkým důrazem na použité nádobí.
  • Porce japonské kuchyně podávané v Evropě, nebo zejména v USA, jsou naprosto přehnané a v Japonsku by byly považovány za obscénní.
  • Zvyk brát si zbylé jídlo domů v Japonsku neexistuje: Správné množství jídla je rovnou servírováno, ani mnoho, ani málo. Zbytky jsou považovány za neslušný potravinářský odpad.

Dobrá zpráva: Zdravé součásti japonské kuchyně

Než si řekneme, co je to nejzdravější, pojďme se podívat na jednotlivé pozitivní části japonské kuchyně.

Především široká a pestrá škála zeleniny a luštěnin (fazole) je bezesporu dobrá věc. Japonská strava obsahuje poměrně málo podle nás „tradiční“ zeleniny (zeleniny pěstované na zemi), ale velké množství „mořské“ zeleniny, zejména mořských řas.

Na světě neexistuje příliš mnoho kuchyní založených na mořských řasách, ale japonská je jednou z nich. Co je jejich přínosem: Mořské řasy mají velmi nízký obsah kalorií, poměrně vysoký obsah vlákniny a spoustu minerálů.

Stejně tak fazole jsou běžnou a prospěšnou součástí japonského vaření.

Druhy mořských řas – hodí se do polívky i místo náplasti:

Dary moře mají také své přednosti. Ryby obecně mají nižší obsah kalorií než maso, a tuky, které obsahují, jsou „dobré‘ tuky. (Největší hrozbou, které bychom se měli v současnosti obávat, je nadměrná spotřeba určitých druhů ryb, která má za následek jejich možné vyhynutí).

Budete mít zájem:  Fakta a mýty o revmatoidní artritidě

Rovněž populární fermentované výrobky, které jsou neodmyslitelnou součástí japonské kuchyně, pomáhají přidávat našemu trávicímu systému příznivou flóru, která napomáhá hladkému fungování našeho metabolismu (viz 7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015).

Kromě populární polévky miso (více Zázračná polévka miso: japonský recept na zdraví), zde existuje široká škála fermentovaných konzervovaných potravin, dokonce i rýže, a to jak ve sladké, tak slané podobě.

Stále větší popularitě se těší například shio-koji (rýže, houba a sůl, společně fermentované po dobu jednoho týdne), která se postupně dostává i na pulty západních obchodů, a mohlo by se jí dostat stejné popularity jako miso polévce nebo pastě.

K fermentovaným produktům patří i sakekasu a sake lees (při výrobě saké – kvašeného nápoje, vzniká kal jako vedlejší produkt), jež jsou vynikající na vaření, ale aby přebily chuť slané sójové omáčky, musí být použity v dostatečném množství.

Japonská kuchyně také používá poměrně dost věcí, které mají přirozeně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií. Shirataki nudle jsou nejznámější z nich, hlavně v poslední době jsou zejména v Severní Americe a Evropě užívány jako alternativa k těstovinám.

  • Tradiční japonská strava, známá jako jedna z nejzdravějších na světě, je založena na široké škále zeleniny, tofu a ryb. Rýže je sice hlavní položkou, ale během večeře v restauracích, banketu nebo dokonce i v mnoha domácnostech je konzumována až na konci jídla, s kyselou okurkou a polévkou. Rýže se nejí dohromady s alkoholem. Koktejly se popíjejí za vydatného přikusování malého množství široké škály potravin. Naopak je možné se k rýži vrátit až po pití alkoholu. Konzumace bílého škrobu se udržuje na rozumné úrovni, často jen jedna malá miska, stejně tak i během oběda nebo večeře.
  • Japonské metody vaření obecně používají vodu, nikoliv olej. Tím se japonská kuchyně výrazně odlišuje od čínského vaření, kde je jídlo restované s olejem při vysoké teplotě. V Japonsku převládají syrové nebo grilovací techniky, zatímco smažení je spíše vzácné. Pokud se podávají smažené potraviny, jako je například tempura, pár kousků se proloží dalšími pokrmy, takže celková bilance jídla je zdravá.
  • Všudypřítomnost vody – a to jak pro pěstování zeleniny nebo pro užívání mořských plodů, požehnala Japonsku množstvím čerstvých sezonních surovin. To, v kombinaci s přesvědčením, že je nejlepší jíst široký výběr jídel různých barev, tvoří základ zdravé výživy. Ačkoliv japonské jídlo používá relativně vysoké množství cukru, dezerty buď vůbec neexistují, nebo je jako dezert předložen kousek čerstvého ovoce.
  • Červené maso začalo být v Japonsku konzumováno poměrně nedávno, s otevřením Japonska na Západ v pozdním 19. století. Předtím byla japonská kuchyně silně ovlivněna buddhistickými přikázáními, tedy bohatou vegetariánskou tradicí. Dokonce i dnes je japonský přístup k červenému masu v porovnání se zeleninou nebo tofu daleko střídmější.

Nejzdravější aspekty japonské kultury stravování

Nejlepší a nejzdravější části japonské kuchyně mají jen málo společného s jednotlivými složkami potravin a mají více do činění s tím, jak je jídlo spotřebované. Japonec spotřebuje za běžný den asi 15 až 20 druhů potravin, ne-li dokonce více.

Japonská kuchyně je založena na tom, aby každý snědl alespoň 30 různých druhů potravin denně. Pokud budete jíst hodně různých potravin, máte mnohem větší sklon jíst zdravou a vyváženou stravu.

Samozřejmě můžete podvádět a vybrat si 30 druhů snacků a bonbónů, ale to by bylo hloupé.

Japonské vaření je založeno na principu „jedna polévka a tři jídla“, kromě hlavních karbohydrátů (rýže, pečivo, nudle aj.). Dokonce i když nechcete vařit v japonském stylu, snažte se přidat jídlu více barevnosti a pestrosti. Vaše každodenní jídlo se tak může stát trochu zdravější.

A druhá část japonské kuchyně nebo japonské kultury stravování, která ji dělá relativně zdravou, jsou malé porce a rozdělování stravy během dne. Pokud pojedete do Japonska, uvidíte, že v ulicích velkých měst jsou kvanta restaurací specializovaných na nejrůznější potraviny.

Lidé si užívají obrovskou škálu kuchyní a potravin, z nichž některé nejsou ani trochu „zdravé‘. Například francouzské pečivo je zde nesmírně populární, a to i navzdory jeho nezdravým složkám, stejně jako všechny ostatní formy tzv. „junky food“ (obdoba fast foodů).

Přesto většina Japonců dokáže zůstat pěkně štíhlá. Všechno záleží na velikosti porcí a umírněnosti. Můžete jíst dorty, smažené kotlety a další lahůdky, pokud tak nečiníte najednou, nebo ve velkých dávkách a vyvažujete to jinými potravinami.

V tom spočívá moudrost japonské kuchyně.

  • konzumovat hodně zeleniny
  • slušné množství ovoce
  • průměrné množství bílkovin a sacharidů
  • mononenasycené a polynenasycené tuky více než tuky nasycené nebo trans-tuky
  • nezapomeňte na vlákninu
  • získejte prospěšnou flóru díky fermentovaným potravinám
  • pozor na přetížení cukry a rafinovanými sacharidy (kritické, pokud jste diabetik, ale důležité pro vaše tělo)
  • někteří lidé potřebují sledovat příjem soli
  • síla je v různorodosti
  • nejdůležitější je umírněnost!

Okinawská dieta prodlužuje život! A kila dole jsou příjemný bonus

  • Okinawa je jeden z ostrovů Rjúkjú, který se nachází u pobřeží Japonska mezi východní Čínou a Filipínami. Patří taky do jedné z pěti oblastí známých jako modré zóny. Lidé, kteří žijí v těchto zónách, žijí podle statistiky mnohem déle než zbytek světové populace. A jsou taky štíhlejší. Mohou za to nejen geny, ale taky životní styl a speciální jídelníček.Jak je vidět, strava má vliv téměř na vše. A zdejší lidé mají jídelníček, který odborníci nazývají okinawskou dietou. V čem je tak zajímavá a co je v ní tak úžasného, že ti, kteří podle ní jedí, zhubnou a udrží si svou váhu?
  • Tradiční jídelníček obyvatel Okinawy má nízký obsah kalorií, tuku, a naopak vysoký obsah sacharidů. Což může být pro mnohé možná překvapující, protože většina současných diet, které jsou „in“, je založena právě na minimu sacharidů. Jak je tedy možné, že se při tomto způsobu stravování zhubne? Vedle výše uvedeného je její součástí taky hodně zeleniny a spousta sójových výrobků. Naopak minimum nudlí, těstovin, rýže, vepřového masa a ryb. V současnosti je okinawská dieta složená z 58 procent sacharidů, 15 procent bílkovin a 28 procent tuků, včetně 7 procent nasycených. Vedle toho tato strava bere jídlo jako lék a využívá spoustu postupů z tradiční čínské medicíny. Zahrnuje tedy i bylinky a koření, zejména kurkumu a pelyněk. A samozřejmě cvičení. Překvapivé! Tvar vašich nohou prozradí, jak nejlíp cvičit, abyste zhubla
  • Chcete-li praktikovat tuhle dietu, musíte vybírat správné potraviny, které jsou bohaté na živiny a taky antioxidanty. Základní živiny jsou důležité pro správnou funkci vašeho těla a antioxidanty zase chrání tělo před buněčným poškozením. Na rozdíl od ostatních Japonců obyvatelé Okinawy konzumují velmi málo rýže. Jejich hlavním zdrojem výživy a kalorií jsou sladké brambory, celozrnné potraviny, luštěniny a zelenina bohatá na vlákninu. Velichovky: Do formy vás vrátí slatina, kolagen i čínská medicína
    • Zelenina (58 až 60 %): sladké brambory, řasy, bambusové výhonky, ředkev, hořký meloun, zelí, mrkev, dýně a zelená papája.
    • Celozrnné potraviny (33 %): proso, pšenice, rýže a nudle.
    • Sójové potraviny (5 %): tofu, miso (pasta ze sóji) a natto (fermentovaný sýr ze sóji).
    • Maso a mořské plody (1 až 2 %): bílé ryby, mořské plody a příležitostně vepřové maso (i vnitřnosti).
    • Ostatní (1 %): alkohol, čaj, koření.
    • Vedle toho budete konzumovat při téhle dietě jasmínový čaj a používat kurkumu.

    Hubnutí podle pohlaví: Jak by se měl lišit jídelníček a komu se hubne snáz

  • Okinawská dieta je poměrně restriktivní ve srovnání se západními dietami. Vzhledem ke geografii byly některé potraviny dlouho nedostupné, ovšem dnes už se spousta z nich dá sehnat. Chcete-li jíst na základě téhle diety, musíte vypustit následující potraviny:

    1. Maso: hovězí, drůbeží, zpracované výrobky jako slanina, šunka, salámy, párky, klobásy a jiné uzeniny.
    2. Živočišné produkty: vejce, mléko a mléčné výrobky včetně sýrů, másla a jogurtu.
    3. Zpracované potraviny: rafinované cukry, obiloviny, snídaňové cereálie, zpracované oleje na vaření.
    4. Luštěniny: všechny kromě sójových bobů.

    Ostatní potraviny: většina ovoce, ořechy a semínka. Některé potraviny s nižším kalorickým obsahem, jako je ovoce, si občas můžete dopřát.

    Jak shodit tuk a ne svaly? Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny

  • I když je velmi přísná a možná se nebude hodit pro každého, má řadu zdravotních benefitů, které jsou přisuzovány hlavně vysokému obsahu antioxidantů a živin. Nejvýznamnějším přínosem je zjevný dopad na délku života. Na Okinawě žije spousta lidí nad sto let, více než jinde na světě. Dieta se skládá převážně z rostlinných potravin, které pravděpodobně podporují dlouhověkost.

    Má taky málo kalorií, nízký obsah bílkovin a vysoký obsah sacharidů – což může být další faktor. Lidé, kteří praktikují tuhle dietu, také méně trpí chronickými nemocemi, jako jsou nemoci srdce, rakovina či cukrovka. Za to mohou zřejmě sladké brambory, které mají hodně vlákniny a nízký glykemický index, což znamená, že nepřispívají k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.

    Kdy mám nárok na lázně a je to celé opravdu zdarma?

hubnutí, dieta, jídelníček, Japonsko, Okinawa, okinawa dieta, sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina, sója

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector