Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku Dost to podkopává všechny podobné aktivity, domácí restaurace, sousedské občerstvení, pouliční pikniky… Patrně to byla smůla. Hygiena ještě s jistotou nic tvrdit nemůže. Možná byl původ nákazy jinde. Článek iDNES není tradičně příliš korektní.
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku Prodejce se Boha skutečně nebál, použít v gastro výrobě vece z malochovu, ještě k tomu úpravu benedikt a ještě to vyrábět mimo a dovážet na místo, atk na to musí mít člověk opravdu vygruntováno. Velce „benedikt“ lze s menší mírou rizika udělat jen v restaiuraci, k okamžité spotřebě, vyrobím a během minuty podám. Ale i tak si řada rstaurací prostě nedovolí z nedostatečně tepelně upravených vajec vyrábět.
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku Konzumovat v létě venku takovéhle jídlo je riziko vždy. Pamatuji si na svoji babičku, jak na výlet do ZOO měla v tašce chleby s taveným sýrem a vejce na tvrdo… Nebo se vozily na výlet řízky… Jídlo ve stáncích neriskovat! To bylo její heslo….A taky nám nikdy špatně nebylo.
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku V komerčních chovech slepic jsou státem placené programy proti salmonelóze, tudíž u kupovaných vajec je riziko menší, nikoliv nulové. V soukromém chovu a různých bio či podestýlkových chovech je riziko salmonely dost velké. Když se z takových vajec vaří, je nutno s nimi zacházet s předpokladem, že ji mají.Vejce zahřeje, salmonely se začnou vesele množit, takže hlavní chybu vidím v technologii.
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku – Tak to odvrácená strana uhýkanců na „dyktáty“ z EU a jejich přísná pravidla pro provoz podobných vývařoven.- Tak to je odvrácená strana současné gastrosexuality – všechno domácí, všechno polosyrové, tak je to nejlepší podle našich babiček…
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku mno, s tou EU bych byl opatrnejsi, protoze treba nase veterinarni pozadavky na maso jsou mnohem prisnejsi, nez v EU. Jinak receno, to s EU nema vubec nic spolecneho, to je zalezitost kazdeho statu.
nebyl jste někdy na Korsice, jak tam plesnivé kýty visí v každému obchodě se suvenýry?
veterinární předpisy jsme měli i před EU
Tak ty Český vejce také žádný zázrak nebudou
Takze salmonelu mohou obsahovat i michana vejce? Protoze 10 minut je urcite nemicham, mozna tak 3 minuty.
70 st. (ztracená vejce) – 10 minut, vyšší teplota (míchaná vejce) – méně minut.
Určitě ji v nějakém nepatrném množství obsahují. Pro nákazu je třeba ale dostat pořádnou dávku. Takže prevence je používat vejce z očkovaných chovů, tedy z hypermarketu, čerstvá a skladovat v chladu.
tak salmonelu bezpečně zniči teplota 72C po dobu 16s.
ale skrz naskrz. když je žloutek tekutý, má teplotu nižší
“ postarat se o celou záležitost tak, aby všem strávníkům chutnalo a vyšli z toho bez újmy,Zdroj:http://praha.idnes.cz/na-apetit-pikniku-se-otravilo-pres-to-lidi-fil-/praha-zpravy.aspx?c=A160714_112406_praha-zpravy_rsr „Někteří vyběhli s průjmy .
Asi jsem „přecitlivělá“, ale já bych si někde u stánku toto nikdy nedala. Neříkám doma, kdy vejce připravím a sním. Vejce Benedikt je lahůdka. Ale u stánku a v létě navíc fakt nikdy. Stejně jako drůbeží věci – grilovaný kuřata apod.Prostě se toho bojím.A co mě totálně dostalo, jak tam nějaký cool matka psala, že dala ochutnat 18 měsíčnímu dítěti a že jim bylo všem blbě….tohle mi hlava nebere.
moje máti 80+ mně vždy říkala, abych v létě nejedl vlašák a podobná jídla, proto se tito lidé dožívají slušného věku, oni mysleli i před jídlem, dnes mladí věří, že se jim nic nemůže stát 🙁
Jakoby se přestával používat obyčejný rozum.
věří jednoduchosti, nechtějí myslet 🙁
On ten obyčejný rozum chybí i jinde – podívejte se na politiky.
ano, fakt je, že volba Benedikta pro stánkový prodej bylo prostě šlápnutí vedle.
Tak který dovozce polských rybích vajec si to zadal?
Že by odveta za včerejšek? Myslím že zadavatel bude jiný.
Myslite stejny jako vcera?
Kupujte ty Babišova, jedině, a budete mít klid.!!!Nemohou obsahovat salmonelu, ani třeba posypovou sůl.Jasné???
Pak poslete uctenku a za kazde vejce dostanete 100 dukatu.
Kdyby si koupila polská vajíčka a ne šmejdy od domácích farmářů tak k tomu nedošlo. Jurečka jenom blbne lidi tuzemskými zázraky,
Nic jiného než důkaz, že salmonelu může člověk dostat z vajec, která snesla slepice kvokající česky stejně jako od slepice, která kvoká polsky či německy.
A že nejdůležitější je především tepelná úprava vaječného pokrmu, a to jak ze zdravotního tak chuťového hlediska.
Tolik práce s přípravou a oni vám to pak potentujou.
Taková cool rustikální příprava…bez toho by to nebylo dostatečně fresh
a raw
čím víc se zkoumá, tím víc je salmonely, před desítkami let jsme o ní nevěděli a přežili jsme. Dnes nás porazí jeden bacil, dřív jsme jim odolali, pili jsme z potoka a s namazaným rohlíkem jsme utíkali ven, dnes se kolem dítěte vše postříká Savem a teprve potom se tam pustí 🙁
Budete mít zájem:  Vitamíny Ve Vařené Zelenině?
Za posledních 20 let se zvýšil průměrný věk dožití o 7 let, ale pořád najdeme lidi, co budou tvrdit, že za jejich mládí se na zdraví nedbalo a bylo to stejné.
musíte ovšem také brát v úvahu pokroky v medicíně a změny životního prostředí.
dnes se dožívají věku 90 a víc let lidé, kteří žili většinu života nehygienicky 🙂
ale naše maminky nám říkaly, co nemáme jíst v létě, třeba vlašák, zde nastala asi chyba ve výběru potraviny
přesně, zdravý rozum napověděl, že vlašák a majonéze v 30 stupňovém hicu není zrovna to pravé ořechové
Expertka Kamu Rundusová se organizátorky Havrdové zastává, poněvadž uspořádat takovou akci je moc náročné. Havrdová bonzuje, že potíže mělo i nemálo těch, kteří vejce nejedli. Skvělé! To té stovce sedících na WC hodně pomohlo.Holt, holky, to není jen tak, přiživovat se na vlně domácích výrobků, raw a paleo aj. Hygienické předpisy k něčemu jsou.
Přesně Rundusova si hraje na guru ale ten rybí salát, který v těch 30 st. nandala na tácky a nechala je na tom vedru na slunci to byl taky mazec. Když jsme to viděli hned jsme vypadli. Chlazení žádné. Doufám, že příště ČOI NA TY AMATERY co vaří na koleni dohledne
-tak to je zase kec – nikdo nepotvrdil, že salmonela pocházela z toho stánku – nikdo ani neví, kde se lidé nakazili, chov je po následné kontrole v pořádku – ale bulvár nadpis – to je fakt na zvracení
Taky nechápu jak si tu můžou dovolit vyvozovat závěry, že za to může nějaký konkrétní stánek když to je naprosto neprokázané a je to jen založené na tom jedna paní povídala… oproti tomu, ale když je nějaké video lupiče co jednoznačně krade z obchodu tak se jeho jméno ani obličej se zveřejnit nesmí.
Ale ten nadpis nelže: “ Po pikniku dostalo otravu přes 100 lidí, ( čárka ) vejce pocházela z domácího chovu. “ – jedná se o souvětí s oběma větami hlavními, na sobě nezávislými. 🙂 Redakce v nich netvrdí, že otrava pocházela z vajec. Jen tvrdí, že se otrávili nějací lidi a že tam byly taky některé potraviny vyrobené z vajec z domácího chovu.:-) :-).Takže nikoliv lež, jen navádění k tomu co si má čtenář myslet. Neznáte naše novináře? 🙂
Tak ono si vyvodite zaver, kdyz se vsichni tihle lide byli na tomhle festivalu jidla. A kdyz si promyslite, co jste tam ten den predtim jedl, tak z pecenych kolacu to asi nebude a ze jedina rizikova vec, kterou jste za vcerejsi den snedl, je to ztracene vejce. Pak se podivate na fb jestli uz to nekdo taky neresil a ejhle lidi maji stejny problem a dosli ke stejnemu zaveru a nakonec si prectete ze parta 4 lidi byla na pikniku a krome jednoho si vsichni dali tohle vejce. A vsem krome toho jednoho je blbe. Co myslite? Ja mel na to premysleni co mi je tyden na nemocensky doma. Nekteri na tom byli hur. tyden v nemocnici.
To že vejce nebyla řádně ošetřena/uvařena přímo nesouvisí s tím že v něčem sežrali salmonelu. Vajíčka z domácího chovu jsme baštili i syrová a nikdy nám z nich nic nebylo. Ona se ta salmonela musí nejprve namnožit a může být třeba v nějaké majonéze či něčem podobném co někdo měl delší dobu v teple…
Celá léta si dělám vejce Benedikt nebo jiná jídla se zastřeným vejcem, tatarák na mnoho způsobů, kupuji pouze česká vejce, většinou bio a nikdy jsem neměl žádný problém, ani nikdo jiný z lidí, co to jedli také. Prostě tady měli smůlu.
nebo polska vejce… http://ekonomika.idnes.cz/na-pultech-se-objevuji-polska-levna-vejce-cesti-drubezari-se-obavaji-poklesu-zisku-g26-/test.aspx?c=A160713_133825_ekonomika_kris
ANO, výhradně česká vejce jsou imunní proti salmonelóze. Včera to na TV Noha říkal Veleba S Jurečkou tak to musí být pravda.

Salmonelóza: příznaky, léčba (salmonela)

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního
původu
. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla
dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou..).

Napadení salmonelou se projevuje střevními potížemi. Pro zdravého
silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou
být starší lidé, nemocní či malé děti
– hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem,
zvracení..)

Ve většině případů tedy není salmonelóza vážně onemocnění, ale
je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná, a stát
se dokonce příčinou smrti. Bakterie salmonela má totiž velmi nebezpečnou
schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Může se dostat do
krevního řečiště a být roznesena po celém těle.

Rizikové faktory salmonelózy

Pro vznik salmonely je riziková konzumace syrových či
nedostatečně vařených vajec (volské oko, na měkko, na
hniličku), masa (salámy, sekaná, uzené).

Budete mít zájem:  Příznaky Přechodu U Ženy?

Dále se může bakterie uchytit např. i na noži, kterým
bylo maso krájeno, a je-li později tímto nožem krájena potravina, která
neprojde tepelnou úpravou (např.zelenina na salát), může se Salmonela
dostat do těla i touto cestou. Stejně tak může posloužit jiné nádobí
(prkénko, obracečka..)

Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní
měsíce
. Jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin v teplém
počasí, jednak kvůli grilování, kterému lidé holdují především
v teplých obdobích a v neposlední řadě kvůli turistice, která souvisí
s ochutnáváním jiných (často právě rizikových) pokrmů a také
s nižší hygienou při přípravě stravy (tábory, campování..).

Uchycení salmonely v těle nahrávají také stavy, při nichž na
přijímanou potravu působí málo kyselých žaludečních šťáv –
chronický zánět žaludku (gastritida), stav po odstranění žaludku
(gastrektomii), nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci
kyselých žaludečních šťáv).

Prevence salmonelózy

Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava
rizikových potravin (masa, vajíček). Bakterie Salmonela přežije mráz (je
pouze neaktivní, po roztátí se aktivuje), zabíjí ji však teploty nad
70°C. Doporučuje se proto, aby každá část potenciálně nakažené
potraviny byla vystavena teplotě 75°C po dobu 5 minut.

Důležité je, aby tímto procesem prošla opravdu celá potravina –
často se salmonela přenáší špatně ogrilovaným masem, které je zvenku
připálené, avšak vevnitř syrové.

K přenosu někdy mohou posloužit poslové – obyčejně
mouchy či hlodavci. Jelikož se bakterie
Salmonela vyskytuje ve stolici nemocného, stačí, aby moucha usedla na
takovýto exkrement a pak na jídlo, které již nebude tepelně
upravováno..

Ideální prevencí je tak trochu paranoidní chování a přemýšlení nad
tím, jakým ještě způsobem by se bakterie mohla přenést.. (např. mouka
při obalování řízků, dále dotkne-li se vyndávaný hotový řízek
z pánve syrového, právě vloženého, co třeba vidlička, která píchla
nejprve do toho, pak onoho..?)..

Příznaky a projevy salmonelózy

Inkubační doba (tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první
příznaky onemocnění) je maximálně 48 hodin. Obvykle
však kolem 8.

Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi
křečemi břicha, nauzeou (pocit na
zvracení), zvracením, horečkou..

V průjmové stolici se může objevovat krev, hnis, hlen..

Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují příznaky
dehydratace (apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak
se svými projevy, suchý jazyk, snížený tonus kůže – po vytvoření
kožní řasy se kůže narovnává pomalu.. při těžké dehydrataci může
dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti
(tachykardii), dokonce i k bezvědomí).

Léčba salmonelózy

Důležité je doplňování tekutin, k jejichž ztrátám
v dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Ideální je pití
minerálky (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácí),
u těžších případů je nutné pacienta napojit na infuzi s tekutinou
obohacenou o ionty.

Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních
desinficiencií
(desinfikují – zbavují střeva choroboplodných
zárodků), adsorbencií (např.živočišné uhlí – váže
na sebe špatné látky), antiemetika (proti zvracení).

Třetí součástí léčby je dieta – nejprve omezená
na pouhé nápoje (sladký černý čaj), přidává se suché pečivo,
nemastné kaše, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary, banány.. Naprosto
nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy.

Antibiotika se při léčbě salmonelózy obvykle nepodávají (léčbu by se
s jejich užíváním spíše protáhla), zpomalují odstraňování bakterie
z těla.
Doporučuje se konzumace probiotik (probiotické nápoje,
jogurty s živou kulturou..), aby byla obnovena rovnováha střevní
mikroflóry.

Jak si mohu pomoci sám

Pro doplnění iontů ztracených zvracením, průjmem, pocením si lze
připravit domácí iontový nápoj: Zamícháme lžičku soli,
5 lžiček cukru se šťávou z jednoho grapefruitu a dolijeme do
litru vodou.

Komplikace salmonelózy

Největší komplikací salmonelózy jsou obvykle následky
dehydratace
. Nejsou-li ztracené tekutiny včas a dostatečně
doplňovány, může dojít až k selhání ledvin.

Dalším nebezpečím je vycestování bakterie Salmonely krví do těla, kde
může kdekoliv založit metastatická ložiska, zapříčinit
zánět kosti, absces měkkých tkání, zánět mozkových blan či jinou
nebezpečnou komplikaci.

Bakterie Salmonely se mohou ukrývat ve žlučníku jedince,
který se tak stává trvalým nosičem choroby.

Diskuse

Další názvy: salmonela, salmonelosa

KRÁTCE: Návštěvníci Apetit pikniku se nakazili salmonelou

Máte na rukou krev! Sebevrah je jako Palach, píší před Blatného úřadem Redakce

Praha – Několik návštěvníků sobotního Apetit pikniku se nakazilo salmonelou. S informací přišel Český rozhlas, pořadatelé informaci potvrdili na facebookovém profilu.

Ilustrační foto. | Foto: Facebook MČ Praha 2

Zdravotní potíže pravděpodobně způsobil sendvič s pošírovaným vejcem v jednom ze stánků v parku Grébovka. Situaci nyní prověřují hygienici. Lidé s potížemi by se měli obrátit na svého lékaře.

Poslanci vyzvali vládu, aby zahájila dostavbu okruhuPoslanci se shodli na tom, že stavba úseku 511 Pražského okruhu, který vláda vyňala ze seznamu prioritních staveb, by měla být zahájena co nejrychleji. Vládu k tomu vyzvali usnesením, schváleným poslanci všech stran. Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek jejich krok ocenil.

Budete mít zájem:  Po kom máme postavu: Za co (ne)mohou geny?

Na 4 pražských koupalištích je voda vhodná ke koupáníVoda ve čtyřech ze šesti sledovaných pražských koupalištích je vhodná ke koupání. Zcela v pořádku je voda v rybníku Šeberák, v Motole a na koupalištích Radotín a Divoká Šárka. Zhoršená je pouze kvalita vody v hostivařské nádrži a na koupališti Džbán.

Hasiči pomohou s prevencíDvojka začne více spolupracovat s centrální hasičskou stanicí.

Místní zastupitelé do budoucna plánují zorganizovat taktické cvičení, během kterého by se lidé naučili, jak se chovat při zásahu hasičů.

„Slibujeme si od toho zvýšení bezpečnosti obyvatel Prahy 2 při mimořádných situacích,“ uvedl místostarosta Martin Víšek. Hasiči loni na dvojce zasahovali ve 456 případech, akce jim komplikovala například špatně zaparkovaná auta.

Sdružení se stalo terčem útokuKontaktní centrum neziskové organizace Sananim, která se zabývá pomocí drogově závislým, se stalo v noci na včerejšek terčem útoku neznámého pachatele. Kolem třetí ráno někdo oknem centra prohodil dlažební kostku. „Čelíme nepochopitelné agresi.

Toto téma je dnes aktuální, menšiny jsou stigmatizovány jen kvůli tomu, že jsou menšinou. Naštěstí existuje velká část populace, která s tím nesouhlasí.

Máme řadu dobrých sousedských vztahů, stejně tak cítíme podporu od odborné veřejnosti, kolegů a blízkých,“ uvedl ředitel kontaktního centra David Pešek.

Kam za kulturou

Stará hudbaSkvostné interiéry koncertních sálů v palácích a církevních památkách ožijí hudbou minulosti v podání špičkových interpretů. Od 11. 7. do 4. 8. již posedmnácté obohatí život v letní Praze mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby, tentokrát s pod- titulem Venezia.

Bude věnován Benátkám, které jako málokteré jiné město ovlivnily kulturní život od 16. do 18. století. Zahajovací večer bude 11. července na Zámku Troja patřit francouzskému souboru Les Folies françoises a izraelské sopranistce Daniele Skorka (na snímku). Více informací a předprodej vstupenek na www.letnislavnosti.cz.

V nové sezoněStátní opera Praha uve- de v příští sezoně, v níž by se měla naplno rozjet rekonstrukce jejích budov, deset premiér. Jsou mezi nimi díla minimalisty Steva Reicha či Carla Orffa. Hostovat bude opera v Hudebním divadle v Karlíně.

Hned v úvodu sezony čeká orchestr a sbor opery více než měsíční hostování v Japonsku s inscenacemi Mozartovy Kouzelné flétny a Belliniho Normy. Právě končící sezona měla na domácích scénách průměrnou návštěvnost 74 procent, což je mírný nárůst oproti předchozím.

Nejvyšší návštěvnost, 96 procent, měla novinka sezony, Madame Butterfly.

KensingtonNizozemští Kensington se vracejí 18. února 2017 vystoupí v Lucerna Music Baru. Předprodej lístků je na fource.cz, GoOut.cz a v síti Ticketpro.

Ken- sington u nás vystupovali již několikrát, jejich popularita stále roste. Vydali tři studiová alba a chystají další.

Na poslední platinové desce Rivals spolupracovali s držitelem Grammy Tomem Lord-Algem, který se podepsal na nahrávkách The Rolling Stones, The Cure či No Doubt.

Tváří v tvářRock for People otevírá své brány už 3. července a zve na tři dny nabité hudbou nejrůznějších žánrů i dalšími zážitky.

Vedle bezpočtu koncertů zahraničních i domácích kapel, představení či turnajů se mnohým návštěvníkům splní i sen setkat se svou oblíbenou kapelou tváří v tvář.

Autogramiády potvrdili například kapely Skillet (na snímku), Royal Republic, Anti-Flag, Enter Shikari.

Čtěte také: Tančírna i hřiště. Karlínský viadukt ožívá

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • Praha,
  • Český rozhlas,
  • Petr Dolínek,
  • Steve Reich,
  • The Rolling Stones,
  • The Cure,
  • Havlíčkovy sady,
  • Royal Republic,
  • Sananim,
  • vláda,
  • opera,
  • hasič,
  • poslanec,
  • hudba,
  • lékař,
  • zdravotní potíže

Dělníci v oblasti výstavby a údržby budov, 16 800 Kč Dělníci v oblasti výstavby a údržby budov, 17 500 Kč Dopravní dispečeři, 24 000 Kč Pomocníí skladníci, 16 200 Kč Zahradníci travnatých ploch, greenkeepeři, 20 160 Kč Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě, 16 000 Kč Samostatná účetní/hlavni kniha, 35 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků, 18 300 Kč + PODAT INZERÁT Volvo V90 nové vozidlo, vyrobeno v EU, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Volkswagen Touareg servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Smart Forfour první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Volkswagen Golf koupeno v CZ Mercedes-Benz S první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované + PRODAT AUTO Škoda Fabia Combi 1,0 TSI / 81 kW Style Pl Ford Mondeo 1.5 TDCi, ČR,1.maj, Serv.kniha Seat Arona 1.0 TSI, DSG, navi Škoda Fabia 1,4 TDI Style+ 1.ČR AutoAC Škoda Scala DSG 1,6 TDI / 85 kW Style Škoda Fabia 1.0 TSI, AMBITION, Tempomat Volkswagen Passat 2.0 TDI, Serv.kniha, Navi Škoda Octavia 1.9 TDI, 4X4, Serv.kniha + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector