Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Zdraví kostí patří mezi nejdůležitější aspekty plnohodnotného života. Problémy s kostmi se začnou objevovat až v pozdějším věku, ale určitě by se vám líbilo, kdyby se potíže neobjevily vůbec.

Vedle problémů s kostmi se objevují záněty, různé druhy artritidy či bolestivost kloubů při pohybu.Starší lidé bývají často náchylnější na zlomeniny kostí. Částečně můžeme těmto problémům předejít.

Na světě najdeme zdravé potraviny podporující zdraví a sílu kostí. Klíčová je hustota kostí. Kostní hmota bude silnější a zdravější po celý život, a to i ve zmíněném stáří.

Potraviny, které vám posílí zdraví kostí najdete již dnes každý v ledničce. Jsou to nejběžnější potraviny a ve vašem jídelníčku by určitě neměly chybět.

Pro zdraví kostí je důležitý vápník. V těchto vybraných potravinách jej najdete velkou porci. Jaké potraviny jsme pro vás vybrali, které doporučujeme?

1. Mléko

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Určitě vás nepřekvapí, že mezi super potravinami najdete mléko. Mléko je výborný zdroj vápníku.

Vedle vápníku se v mléku vyskytuje draslík, vitamíny D, B12 či fosfor. Tyto látky podporují spolu s vápníkem zdraví kostí.

Nezapomínejte pít mléko. Doporučujeme vypít až dvě sklenice mléka denně. Dětem pití mléka neomezujte, mohou jej pít častěji. Mléko je důležité pro rozvoj růstu kostí. Mléko nemusíte pít jen v čisté formě. Udělejte si jej na způsob, který vám chutná.

2. Sýry

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Vzhledem k tomu, že je pro zdraví kostí prospěšné mléko, pomůže i další mléčný výrobek. Sýry mají vysoký obsah vápníku, vitamínu D a B12, hořčíku a bílkovin.

Kosti tyto látky potřebují, jak pro správný vývoj, tak i pro posílení.

Mezi sýry si můžete dokonce vybírat druh, který vám nejvíce chutná. Konzumujte ovčí sýr, kozí sýr nebo klasický kravský sýr. Hledáte ten nejzdravější? Sáhněte v ledničce či v prodejně po kozím sýru.

3. Jogurty

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

V přehledu mléčných výrobků prospěšných pro naše kosti doplníme ještě jogurty. Jogurt obsahuje stejně jako mléko a sýry vitamín D, A a B12, draslík, hořčík, fosfor a bílkoviny.

Jogurt konzumujte každý den. Jogurty na rozdíl od mléka nevylučují vápník při neutralizaci kyseliny. Jogurt je skvělou potravinou na snídani či svačinku.

Dávejte pozor na řecké jogurty – neobsahují vitamín D.

4. Tofu

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Tofu patří mezi sójové produkty s velkým množstvím chemických látek rostlinného původu. Tyto látky se nazývají izoflavony vápníku.

Izoflavony vápníku jsou důležité pro podporu zdravých a silných kostí. Výhodou je, že tofu mohou konzumovat lidé s alergií na laktózu.

5. Sezamová semínka

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Sezamová semínka obsahují živiny pro zdraví kostí. V těchto semínkách najdete vápník, hořčík, fosfor či vitamíny K a D.

Doporučujeme konzumovat denně alespoň čtvrt šálku semínek v sušené nebo pražené formě. Sezamovými semínky si můžete posypat zeleninu či nasypat do salátu nebo na maso. Sezamová semínka jsou vhodná i k opékané zelenině.

6. Zelená kapustová zelenina

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Kapustová zelenina obsahuje množství vápníku, hořčíku a omega-3 mastné kyseliny prospěšné nejen pro zdraví kostí. Mezi dalšími prospěšnými látkami v kapustové zelenině jsou vitamín K a živiny s antibakteriálními účinky.Konzumujete jeden šálek této vařené zeleniny denně? Díky tomu dostáváte do těla až čtvrtinu denní dávky vápníku.

Kapustovou zeleninu doporučujeme lehce spařit s cibulí a čerstvým česnekem. Tento druh zeleniny se skvěle hodí do salátů a různých druhů polévek.

7. Špenát

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Špenát můžete sehnat velmi snadno a při tom obsahuje velkou porci vápníku. Vápník v kostech pomáhá udržovat vitamín K obsažený právě ve špenátu. Ve špenátu najdete i vlákninu, vitamín A, C, draslík, železo a hořčík.

Jak špenát konzumovat? Špenát se hodí do sendvičů, salátů, předkrmů i vařených jídel. Špenát se velmi dobře kombinuje s brokolicí, čínským zelím a květákem.

8. Fazole

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Bílé fazole se řadí mezi super potraviny. V bílých fazolích je obsaženo velké množství vápníku, bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Jedná se především o hořčík, fosfor a draslík.

Pro podporu zdraví kostí doporučujeme konzumovat denně jeden šálek bílých fazolí. Fazole přidejte do polévek, salátů, k dušenému masu, dipů či omáček.

9. Losos

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Pro zdraví a posílení kostí jsou důležité i ryby. Nejvhodnější rybou je losos.

Losos obsahuje vedle omega-3 mastných kyselin, vitamín D a vápník. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají vstřebávat vápník do těla.

Lososa grilujte, přidávejte do zdravých salátů nebo konzumujte syrového v podobě, čím dál více oblíbeného sushi.

10. Sardinky

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

  • Sardinky jsou vedle lososa výborným zdrojem vápníku a obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, fosforu a vitamínu B12.
  • Sardinky přidávejte do salátů, pizzy, těstovin i omáček.

11. Fíky

  1. Sušené fíky obsahují vlákninu a vápník prospěšný pro zdraví kostí.
  2. Ve fíkách naleznete také hořčík pomáhající udržovat správnou funkcí svalů, stabilizovat a ustálit srdeční rytmus a posilovat kosti.

12. Pomeranče

Tušili jste, že pomeranče obsahují vápník? V každém velkém pomeranči je 74 miligramů této látky.

Pomeranče nejspíše znáte díky vysokému obsahu vitamínu C, ale vedle toho mají málo kalorií a jsou výbornou volbou pro zdraví, pokud hledáte vhodné antioxidanty.

13. Mandle

Víte, že v mandlích najdete i vápník? Vedle vápníku jsou mandle považovány za nejzdravější ořechy pro lidské zdraví. V mandlích je obsažen vitamín E a bílkoviny.

Mandle jsou dobrým zdrojem tuků při snižování cholesterolu.

14. Švestky

Věděli jste, že pravidelná konzumace švestek podporuje zdraví kostí? Konzumovat můžete čerstvé švestky, ale sáhnout můžete i po sušené variantě.

I sušené švestky snižují riziko osteoporózy a pomáhají s nízkou hustotou kostní hmoty.

15. Melasa

Melasou můžete sladit. Melasa je sladidlo, které na rozdíl od bílého rafinovaného cukru je výborným zdrojem vápníku. Vápník v bílém rafinovaném cukru nenajdete.

Melasu můžete konzumovat místo medu, zalijte si s ní jogurt, ovesné vločky nebo dochuťte smoothie.

16. Mák

Víte, že mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin? Ve 100 gramech máku je okolo 1300 miligramů vápníku.

Kvalitní mletý mák můžete přidávat do jogurtů, do kaší či jej konzumujte jen tak. Konzumací máku přispějete ke zvýšení hladiny vápníku v těle a tím podpoříte i zdraví vašich kostí.

17. Vejce

Pro udržení zdravých kostí byste se neměli vyhýbat ve svém jídelníčku ani vejcím. Vejce je klíčové pro udržení zdraví kostí.

Vajíčka obsahují vitamín D, který pomáhá vápníku absorbovat se do kostí. Vejce konzumujte minimálně třikrát týdně. Doporučujeme zvolit variantu vařených vajec, jelikož zabráníte využití tuku a zvýšení cholesterolu.

Závěr:

Jak vidíte, existuje řada potravin pomáhajících se zdravím a posílením kostí. Jídelníček byste měli mít pestrý a mít v něm zařazeny tyto zázračné a prospěšné potraviny.

Vedle upraveného jídelníčku doporučujeme omezit sůl a více se hýbat. Pravidelné cvičení působí blahodárně i na zdraví kostí. Rádi se opalujete? Při vystavování slunci získáte dávku vitamínu D.

Budete mít zájem:  Claritine sirup – příbalový leták

Po přečtení tohoto článku doporučujeme se zvednou a jít si udělat zdravou potravinovou bombu.

Klouby a vazy Jídlo a klouby Kloubní výživa Onemocnění kloubů Zdraví

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Fíky vašemu zdraví prospějí…

Jsou chutné, sladké a paradoxně i přesto pomáhají spalovat tukové polštářky. Řeč je o fících – šťavnatých plodech, které toho dokážou opravdu dost. Pokud patříte mezi jejich milovníky, nemusíte se obávat nadbytečných kilogramů, ale ani problémů se srdcem, či kostmi.

I když se to možná na první pohled nezdá, fíky jsou při spalování tukových zásob skutečně nesmírně účinné.

Obsahují totiž balastní látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Kromě toho mají také nízký glykemický index.

Po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu a vy už tak nebudete mít chuť na kalorické bomby v podobě čokolád či sušenek.

Fíky vás nabijí energií a dodají důležité látky

Fíky vám dodají:

  • vlákninu – obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu
  • draslík – pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám
  • rostlinné steroly – snižují cholesterol
  • ficin – nachází se jen ve fících
  • polyfenoly
  • vitamin B6
  • vápník, železo, hořčík, mangan, draslík

Čerstvé nebo raději sušené fíky?

Je to v podstatě jedno. Pokud je máte možnost ochutnat čerstvé někde v zahraničí, kde přirozeně rostou, určitě si ten zážitek nenechte ujít. V našich podmínkách je sice čerstvé fíky můžete koupit také, ale je nutné je sníst během pár dní.

Vhodným ekvivalentem jsou sušené fíky, které jsou na rozdíl od čerstvých ochuzeny pouze o podíl vody, ale zůstávají v nich všechny živiny. Jsou vzácné i proto, že žádný jiný druh ovoce neobsahuje takový podíl minerálů jako právě fíky.

Fíky vás ochrání před těmito nemocemi

Opuncie – kaktusový fík – vyzkoušíte?

Jedná se o plod středoamerického kaktusu Nopal, u nás známého pod názvem opuncie. Tyto plody snižují vstřebávání cukru a tuku a potlačují chuť k jídlu. Současná věda ho považuje za velmi účinný prostředek na hubnutí. Kromě toho snižuje v těle hladinu cholesterolu, podporuje trávení, chrání tlusté střevo, příznivě působí na nervový systém a také plní roli antioxidantu.

Obsahuje až 17 aminokyselin, množství minerálů (Ca, Mg, Na, K, Fe) a vitamínů (A, B1, B2, B3 a C). Koupit si ji můžete v lékárně jako přírodní výtažek ve formě tablet, nebo jako čaj.

Divoký fík – poklad z Karibiku

Tento druh fíku zas roste v oblasti Karibského moře a pomáhá urychlovat trávení, metabolismus a odstraňovat z těla toxiny. Obsahuje velmi účinné enzymy a balastní látky, které pomáhají spalovat tuk a kalorie. Díky tomuto fíku budete mít pocit sytosti a zhubnete. Jeho účinky jsou výrazné.

Fíky se doporučují proti osteoporóze

Fíky mají ve srovnání s jinými druhy ovoce poměrně málo vitaminu C a provitaminu A. Naproti tomu obsahují vápník a fosfor ve velmi příznivém poměru pro obnovu kostní tkáně a jsou tak doporučené například při osteoporóze.

Pro vysoký obsah vlákniny a organických kyselin působí blahodárně na funkci trávicího ústrojí – čistí střeva, mají projímavé účinky a pomáhají při žlučníkových a jaterních problémech.

Vzhledem k tomu, že fíky patří k najzásaditějším druhům ovoce, vyrovnávají kyselé reakce v těle a působí detoxikačně.

Vysoký obsah pektinu snižuje obsah cholesterolu v krvi. Pro své blahodárné účinky měly fíky odpradávna pevné místo v lidovém léčitelství.

Kromě výše uvedených přínosů jako potraviny, byly používány i jako účinný prostředek proti bolesti zubů zmírňování masírováním dásní fíkovou dužinou.

Díky vysokému obsahu ovocného cukru – fruktózy, jsou fíky zdravým zdrojem energie. Ve svátečním období mohou být vhodnou alternativou pralinek či jiných sladkostí, nejen pro diabetiky. Fíky jsou také vítaným zdrojem vitální síly s příznivým působením na nervový systém.

Fíky v kuchyni

Plody fíkovníků jsou vynikající čerstvé a velmi zralé, nejlépe právě utržené ze stromu. Naopak přeprava čerstvých fíků je delikátní, z toho důvodu jsou na trhu poměrně vzácné.

Jejich vysoký obsah cukru je předurčuje ke konzervaci sušením, sušené fíky najdeme na trhu po celý rok, v předvánočním období samozřejmě nejvíce.

Už historicky patří společně s ostatním sušeným ovocem a ořechy k typickým zimním pochoutkám, případně máčené v čokoládě nebo glazované.

Jiným způsobem konzervace je nakládání, nejlépe do vínovice grappy – stavějící se tak dezertům a digestivem současně. Výborně chutná i marmeláda z fíků, případně sirup. Jsou skvělé i k sýrům či sušené šunce (to věděl i Epikúros), jako přísada do salátů (zeleninových i ovocných). V salátech i v sladkých pokrmech se vyjímají v lahodné kombinaci s ořechy a mandlemi.

A co si dále přečíst?

  • Hříšně dobrý čokoládovo-fíkový koláč

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Fík a jeho účinky na naše zdraví

Budhovi se prý pod fíkovníkem dostalo jeho duchovního osvícení.. biblická vlčice, která odkojila Romula a Réma, také často odpočívala ve stínu koruny fíkovníku. Plody tohoto v mnohých krajích posvátného stromu mají ovšem léčivé účinky především pro naše tělo..

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákniny

Fíkovník smokvoň je strom nebo keř, který může dorůstat až 10 metrů výšky. Pochází z Asie, kde dodnes najdeme jeho plané exempláře, v Evropě se vyskytuje hlavně v teplých oblastech středomoří.

Pěstovat ho můžeme i u nás, vyžaduje však teplé stanoviště a pro přezimování se doporučuje ho přesunout domů nebo do skleníku, nebo pěstovat odolnější vyšlechtěné odrůdy.

Fíkovník je stará kulturní rostlina, záznamy o jeho pěstování nacházíme už z období kolem 3000 let před n.l.

Pro prodej čerstvých fíků se plody trhají před jejich dozráním, protože jinak nevydrží několikadenní transport a manipulaci. Při sklizni trhači používají rukavice, latexové mléko, obsažené v nezralých plodech může podráždit pokožku. Nejčastěji se však fíky pro další prodej suší, vysoký obsah cukru jim zajišťuje dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření.

Látky obsažené v plodech fíkovníku
Čerstvé fíky obsahují až 70-80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík.

Sušené fíky mají vysoký váhový podíl cukru, běžně kolem 50-70%, jsou tedy výborným okamžitým zdrojem energie.

V sušených i čerstvých fících najdeme poměrně velké množství bílkovin, aminokyselin, pektinu a vlákniny, kombinace obsažených látek z nich činí zdraví velmi prospěšné ovoce.

Léčivé účinky fíků
Dříve se pro léčebné účely zpracovávaly i listy a kůra stromu, ze kterých se vyráběly různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží.
Dnes se v léčitelství používá běžně už jen plodů fíkovníku, jak čerstvých, tak sušených.

Budete mít zájem:  Chcete, aby vám klouby dlouho sloužily? Zhubněte

Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech, především při střevní nedostatečnosti a porušené střevní mikroflóře – několik zkonzumovaných plodů zapitých sklenicí vody je vysoce funkčním přírodním projímadlem, které můžeme použít při akutních stavech v případě tzv. zácpy. Této vlastnosti fíků ale můžeme využívat i mírnější cestou jako prevence, když během dne sníme několik plodů mezi jednotlivými jídly. Prospěšný je pro naše střeva nejen projímavý účinek, zároveň dochází k jejich čištění a zbavování usazených škodlivin.

Vysoký obsah cukru v sušených plodech nám může sloužit jako okamžitý zdroj energie. Jelikož se jedná o nerafinované cukry, jsou ihned uvolňovány do krve a využívány tělem, obava, že bychom po konzumaci fíků přibírali na váze, je zbytečná. Naopak jich lze používat jako součást programu pro hubnutí, protože už 3-4 sušené plody nás dokáží zasytit až na několik hodin.
U nás méně známým využitím fíků je jejich aplikace při nachlazení, kašli, bronchitidě a pod. Lidoví léčitelé doporučují jak konzumaci plodů, tak pravidelné pití odvarů z fíků. Obsažené látky mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacím ústrojí, doporučují se i v případě chronických onemocnění dýchacích cest.
Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a dokáží rozpouštět usazené škodliviny v ledvinách ve formě tzv. ledvinových kamenů či písku. Už staří léčitelé popisují ve svých knihách zvýšené vylučování ledvinového písku u svých pacientů po dlouhodobějším užívání odvaru.
Recept na odvar: 6 sušených fíků pokrájíme a vaříme 15 min. v 0.5 l vody. Slijeme, podle chuti osladíme medem. Čaj je vhodný např. při kašli, nachlazení, bronchitidě, pro čištění ledvin a močových cest.

IBK Fíky sušené 500 g

Fíky patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů sušeného ovoce, nejenže jsou chuťově výborné a hodí se na cesty jako sladká svačina, která dodá energii díky nerafinovaným cukrům a pokud nesníte 3 kg na posezení tak není důvod se bát o přibírání na váze. Výborné ovoce za super cenu, které je nepřislazované a nesířené. Prostě pouze sušené fíky.

V dnešní době se už ale pěstují v teplých evropských zemích – v Řecku, Portugalsku, Turecku, na Kypru, v jižní Itálii, v jižní Francii a ve Španělsku. Fíky si můžeme pěstovat i u nás, ale fíkovník musíme na zimu přemístit domů.

Ale i v našich podmínkách můžeme sklidit dobrou úrodu těchto plodů. Sušené fíky jsou bohaté na výživné látky jsou zdrojem vápníku, vlákniny (působí projímavě), pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a mnoha dalších prospěšných látek.

Fíky mají podobně jako švestky lehce projímavé účinky.

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály.

  • Živiny:
  • vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín K, beta-karoten, biotin, kyselina Listová, vápník, měď, jód, draslík, železo, hořčík, zinek, mangan, fosfor, vláknina, sacharidy.
  • Složení:
  • 100 % Fíky
  • Vitamíny a minerály ve 100g:

Vápník: 162 mg; Železo: 2.03 mg; Hořčík: 68 mg; Fosfor: 67 mg; Draslík: 680 mg; Sodík: 10mg; Zinek: 0.55 mg; Vitamin C: 1.

2 mg; Thiamin: 0.085 mg; Riboflavin: 0.082 mg; Niacin: 0.619 mg; Vitamin B6: 0.

106 mg; Kyselina listová: 9 µg; Vitamin A: 10 IU; Vitamin E (alfa-tokoferol): 0.35 mg

Nutriční hodnoty ve 100 g:

1041 kJ / 249 kcal; Bílkoviny: 3.3 g; Tuky: 0.9 g; Sacharidy: 54 g; Vláknina: 9.8 g

  1. Balení:
  2. 500 g
  3. Země původu:
  4. EU

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

nejlevnější ale zdály se mi přesušené asi vemu jiný druh. fíky jinak super ovoce.

Fíky a jejich účinky na naše zdraví – nejen super zdroj vlákninyFirma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dražovaných produktů. V plně vybavené pražírně a balírně v Horní Cerekvi umí kvalitně zpracovat více než 80 druhů surovin a na trh tak dodává přes 1 000 výrobků. Veškeré zboží prodává buď v původním balení dalším zpracovatelům nebo již od nás zpracované a balené v různých gramážích. Našimi zákazníky jsou prodejny – od malých obchůdků až po velké nadnárodní řetězce. IBK Trade používá moderní výrobní technologie a je vybavena špičkovými stroji na třídění, pražení, sekání a balení. V oblasti zpracování disponuje širokými možnostmi a zkušenostmi. IBK Trade používá Systém řízení kvality – International Food Standard IFS který je zárukou neustálého zvyšování jakosti nabízených produktů a hodnoty poskytovaných služeb. Primárním cílem je spokojenost zákazníků.

Výrobce: Ing. Bohumil Kratochvíl – IBK Trade, Dolanská 7/337, 161 00 Praha, Česká republika. Telefon: + 420 220 562 158

Sladké a šťavnaté fíky jsou zdrojem vitaminů a antioxidantů

Zdroj: Shutterstock.com / Autor: Shutterstock.com

Fíky sice patří do skupiny exotického ovoce, ale za poslední roky na našem trhu zdomácněly stejně jako datle, kiwi nebo pomela, a to ve své čerstvé i sušené podobě. Proč jsou vlastně tak oblíbené?

Zprávy o pěstování fíkovníků pocházejí podle výzkumů už z doby před 10 000 lety, neboť v archeologických nálezech se objevují mezi rostlinami i pecičky pěstovaných fíků, které byly již tehdy oblíbené pro své dužnaté šťavnaté a medově sladké plody. Fíkové keře či stromy se pěstovaly původně pravděpodobně v Přední Asii, ale postupem doby se rozšířily do Středozemí, Indie, Číny, Austrálie, ale i na náš evropský kontinent či do Ameriky.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je jedna z nejstarších kulturních rostlin, stejně jako například morušník nebo chlebovník, s nimiž také patří do stejné čeledi morušníkovitých.

Dřevo smokvoní má bohaté využití v truhlářství díky své měkkosti a trvanlivosti.

Mezi největší současné producenty fíků patří z evropských zemí Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko a Turecko, dále pak Alžírsko, a dokonce Kalifornie.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Proč zařadit fíky na jídelníček?

1. Je to vlákninová bomba – máte-li problémy s trávením, zácpou nebo prostě jen líná střeva, fíky jsou skvělým projímadlem (stejně jako švestky nebo kiwi). Také ti, kteří nedokážou ráno pořádně posnídat, mohou do žaludku prostřednictvím fíků dostat alespoň trochu živin a rychlý cukr, než se jim tělo „rozjede do normálu“.

2. Doplníte energii – fíky jsou velmi bohaté na cukry, vitaminy a minerály, takže jako doplňkový zdroj energie jsou přímo ideální. Navíc jsou 100% přírodní. Máte-li tedy náročný den nebo větší výdej energie, sáček sušených fíků v tašce nebo batohu je super volba.

Budete mít zájem:  Kdy zubař využije kompozitní výplň a kdy keramiku?

3.

Jsou prospěšné pro vaše zdraví – díky vysokému obsahu vápníku a minerálů udržují vaše kosti a zuby ve skvělé formě, a protože jsou bohaté na přírodní antioxidanty (polyfenoly), pomáhají udržovat naše buňky mladé, a chrání je tak před nádorovými onemocněními. Vápník, hořčík a draslík obsažený v tomto exotickém ovoci zase udrží pod kontrolou vysoký tlak, se kterým řada lidí v současnosti bojuje kvůli svému nezdravému způsobu života.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

4. Jsou báječné na pleť – fíky jsou přirozeně protizánětlivé, takže pokud si z nich vyrobíte domácí masku, můžete si snadno odpomoci od nepříjemných projevů akné, a vzhledem k jejich projímavým účinkům se vaše tělo pročistí i zevnitř, což bude mít opět pozitivní vliv i na vzhled vaší pleti.

5.

Lék na trávení a imunitu – protože fíky obsahují přírodní probiotika, nejsou jen dobrým projímadlem, ale celkově udržují naši střevní mikroflóru v rovnováze, čímž nejen regulují trávení a funkci střev, ale mají pozitivní efekt na celkový zdravotní stav našeho organismu. Probiotika společně s ostatními zdraví prospěšnými látkami tak posilují i imunitu našeho těla, což je obzvláště teď v zimě k nezaplacení.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Čerstvé fíky obsahují přibližně 80 % vody a 20 % sacharidů, jsou tedy vhodnější pro lidi, kteří si hlídají štíhlou linii, více než sušené fíky. Ty obsahují asi 75 % sacharidů, zbytek tvoří bílkoviny, tuky a další látky.

Čerstvé ovoce se skvěle hodí pro přípravu džusů, marmelád či kompotů, ale hodí se i do salátů (zejména v kombinaci s aromatickými sýry) a připravují se z nich i různé likéry a vína.

Sušené fíky jsou oblíbenou pochoutkou na vánočním stole, výborně chutnají plněné ořechy, marcipánem či namočené v čokoládě.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Pozor při nákupu čerstvých fíků!

Zatímco sušené ovoce koupíte na váhu nebo balené vakuově v sáčcích, čerstvé fíky se prodávají na kusy. Vzhledem k tomu, že snadno podléhají zkáze, je dobré je po nákupu během jednoho až dvou dní zkonzumovat.

Při nákupu dbejte na to, aby plody byly měkčí (je to známka zralosti), ale kompaktní, aby nebyly otlačené či pomačkané.

Měly by mít intenzivní barvu (u nás se nejčastěji setkáte s plody, které mají fialovou barvu, ale jinak existují fíky se zelenou či žlutou slupkou) a jemně nasládlou vůni. Pokud je jejich vůně nakyslá, jedná se o starší plody, a nedoporučujeme takové ovoce kupovat.

Také dejte pozor, aby u stopky ovoce neuhnívalo, což by svědčilo o dlouhém skladování ovoce a jeho špatném stavu. Fíky umývejte doma až těsně před konzumací. Jedí se celé plody včetně slupky, která je tenká a jemná.

Fíky mají blahodárné účinky na tělo – toto jsou důvody, proč byste je měli jíst každý den

Fíky pochází pravděpodobně z Egypta, kde se využívaly již v roce 9200 př. n. l., a velmi dlouho zastávaly funkci důležité součásti obživy. Čerstvé fíky jsou dostupné jen poměrně krátkou dobu v roce, ovšem sušené fíky lze zakoupit ve většině obchodů po celém světě.

Slouží jako skvělá náhrada cukru v celé škále receptů.

Fíky jsou zhruba z 80% tvořeny vodou a díky vysoké koncentraci cukru se jedná o ovoce poskytující velké množství energie stimulující mozkové funkce, paměť a soustředění.

V dávných dobách byly fíky považovány za svaté ovoce, které rostlo velmi hojně a hojně bylo také konzumováno. Dříve rostlo zhruba 30 druhů fíků, dnes jich známe přes 600 a všechny jsou velmi chutné a zdravé.

Fíky obsahují velké množství vápníku a draslíku, tedy minerálů důležitých pro zdravé kosti, kůži a pro správnou funkci mnoha orgánů. Fíky také podporují správnou funkci metabolismu a čištění cévního systému. Díky tomu se doporučují zejména pro starší lidi.

Ačkoliv mohou fíky působit jako kalorické bomby, příliš kalorií nemají, ve 100 gramech čerstvých fíků se nachází pouze 74 kalorií. 100 gramů sušených fíků obsahuje 249 kalorií. Jedná se o vynikající zdroj minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Sušené fíky obsahují dokonce více vápníku, než kravské mléko.

Uvedeme si hlavní důvody, proč do své stravy jednoznačně zařadit fíky:

Budování silnějších kostí

Možná je to překvapující, ale fíky obsahují trojici nejdůležitějších stavebních látek pro budování kostí. Najdeme v nich hořčík, vápník a vitamín K2.

Tato trojice nemůže efektivně pracovat, pokud není pohromadě a zde je pohromadě v potřebném množství. V tomto složení se snadno dostane do krevního oběhu a bude plnit svojí funkci tam, kde je potřeba.

Kdyby se dostal do těla jen samotný vápník, neměl by takový účinek a mohl by naopak podpořit kalcifikaci žilních stěn.

Důležitá potravina pro zdravé srdce

Jak již bylo zmíněno, fíky napomáhají minimalizovat usazování vápníku v krvi. Díky vysokému obsahu draslíku se fíky starají o zdravé srdce a pomáhají udržovat nízký tlak.

Nerozpustná vláknina pomáhá při čištění odpadu z tlustého střeva. Tímto způsobem pomáhá při problémech se zácpou. Oba typy vlákniny jsou skvělou kombinací pro regulaci tělesné hmotnosti. Rozpustná vláknina pomáhá zpomalit rychlost trávení a zajišťuje delší pocit plnosti. Dále také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Triglyceridy jsou zodpovědné za mnoho srdečních onemocnění, často způsobují pomalejší proudění krve, obezitu a vysokou hladinu cholesterolu. Konzumace fíků napomůže s přirozeným snížením triglyceridů v krvi.

Vysoký obsah fenolových antioxidantů

U fenolových antioxidantů bylo prokázáno, že jsou skvělými pomocníky k udržení zdravého zraku a to zejména u starších lidí. Pro zdravé oči hrají fíky důležitější roli, než mnoho druhů zeleniny, včetně mrkve.

Vysoce zásaditá potravina

Fíky řadíme mezi vysoce zásadité potraviny. Při pravidelné konzumaci pomáhají tělu dosáhnout a udržet optimální hodnotu pH 7,0 až 7,4.

Vysoký obsah železa

Železo je v těle důležité a to zejména pro tvorbu červených krvinek. Na pravidelnou konzumaci fíků by tedy měly myslet hlavně těhotné ženy a osoby trpící anémií.

Jak už jsme uvedli, sušené fíky mají vyšší obsah cukru, než čerstvé fíky. Pokud trpíte cukrovkou a nemůžete si fíky dopřát, nebojte se jako alternativu ochutnat fíkové listy. Mají prokázané antidiabetické schopnosti a vědecké studie ukázaly, že jejich konzumace vede k menší potřebě využívat inzulinové injekce.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector