Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Možná jste se již setkali s pojmem lucuma. Toto oblíbené “Zlato Inků”, jak se lucuma také nazývá, je považováno za superpotravinu, která se těší velkému zájmu, a to nejen pro svou zajímavou chuť, ale hlavně pro své jedinečné účinky na zdraví člověka. Které vitamíny lucuma nejvíce obsahuje, pro koho je vhodná a jak ji můžeme využít?

Co je lucuma?

Lucuma je ovoce z Peru, které se využívá už po tisíce let a objevuje se také ve starých mýtech a bájích. Patří mezi další peruánské poklady, které znali a konzumovali ještě i předchůdci Inků.

Lucuma roste v horských oblastech v obrovských nadmořských výškách na stromech, které jsou vysoké přes 15 metrů. Plod takového stromu vypadá podobně jako avokádo i co do velikosti, ale vevnitř pod slupkou najdete sytě žlutooranžovou dužinu, která je velmi sladká a skvěle chutná.

Kromě vláknité oranžové dužiny se uvnitř ovoce nachází i několik velkých semen.

Čerstvé ovoce se k nám nedováží, ale setkat se můžete s lucumou v prášku. Sušené ovoce se mele do podoby moučky, která je k sehnání ve specializovaných eshopech a obchodech se zdravou výživou.

Lucumová moučka se u nás nabízí jako superpotravina.

Lucuma je vynikajícím zdrojem energie, lahůdka, která zvyšuje hladiny hormonů dobré nálady v mozku a hodně se také propaguje jako přírodní sladidlo pro diabetiky.

Kořeny z rostliny maca. Pomáhají při menstruaci, přechodu či problémy s cholesterolem

Lucuma prášek – účinky na zdraví

Prášek z lucumy je přímo nabitý vitamíny a minerály. Lucuma má nejvyšší obsah vitamínu B3 – niacinu. Tento vitamín je potřebný ke správnému fungování nervového systému a pro tvorbu pohlavních hormonů i hormonů štítné žlázy a inzulínu.

Pokud tělo nemá ani dostatek vitamínů B1, B2 a B6, nedokáže si niacin vyrábět samo. Vitamín B3 také snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporuje dobrou funkci trávicího systému, správnou funkci mozku a udržuje zdravou pokožku.

Pomáhá i při křečových žilách, zvyšuje prokrvení nohou a je velice důležitý pro ženy, které trpí migrénami.

Šedivění vlasů. Můžeme s ním bojovat jinak než barvením?

Kromě niacinu lucuma obsahuje hodně betakarotenu, což se dá poznat i podle typické oranžové barvy, samozřejmě je i významným zdrojem železa, ale i vápníku, zinku, vlákniny a bílkovin. Pro své cenné složení a dostatek bílkovin je velice vhodným doplňkem stravy například pro vegany a vegetariány.

Díky tomu, že má lucuma velmi nízký glykemický index, přestože je příjemné sladká, využívá se také jako sladidlo a pochutina pro diabetiky. Lucumou se i doslazují některé veganské čokolády z raw kakaa, které jsou k dostání ve zdravých výživách. Jedná se o velice zdravou a vynikající pochoutku.

Lucuma se doporučuje při velkém stresu, při depresích a nervových potížích, při anémii, atopickém ekzému a kožních potížích, při alergiích všeho druhu nebo také při obezitě a mnoha civilizačních chorobách. Byly zjištěny i protizánětlivé účinky lucumy – lucuma podporuje hojení ran a buněčnou regeneraci.

Jak konzumovat lucumu?

Jak již bylo řečeno, lucuma v prášku by opravdu neměla chybět v žádné kuchyni. Můžete si dopřát čokoládu slazenou lucumou, lucuma se využívá také k doslazování zmrzliny nebo různých pohárů a ovocných koktejlů.

Lucuma skvěle chutná také v dezertech, koláčích, pudincích či dortech. Je skvělá pro přípravu domácí zmrzliny a nanuků z ovoce, které se dávají do nanukových formiček. S lucumou se dá ale i osladit obilná kaše nebo bílý jogurt.

Často se využívá do různých koktejlů, smoothie a podobně.

Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit

Lucuma je samozřejmě přirozeně bezlepková a kromě veganů, vegetariánů a diabetiků si na ni pochopitelně mohou pochutnávat také děti rozličného věku, studenti, sportovci a těhotné či kojící ženy, kterým pomáhá doplnit potřebné živiny, vitamíny a minerály.

  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
  • Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Lucuma je zlato Inků, známe 5 důvodů, proč ji užívat

Zlato Inků. Tak se právem přezdívá na první pohled nepříliš výraznému, ale o to výživnějšímu jihoamerickému ovoci se skvělou chutí. Proč do jídelníčku zařadit právě lucumu, jak ji připravit a v čem prospěje vašemu zdraví?

Lucuma se v Jižní Americe využívá už několik tisíc let. Inkové ji používali jako léčebný prostředek a dochucovali s ní různá jídla. Dnes se toto ovoce dostává opět do popředí zájmu – a to jak příznivců zdravého životního stylu, tak vědeckých studií, které objevují stále další pozitivní vlivy lucumy na lidský organismus.

Studnice vitamínů a minerálů

Ve zlatém inckém ovoci se skrývá hned 14 esenciálních stopových prvků. Obsahuje hořčík, zinek, fosfor, draslík, sodík, vápník a beta-karoten. Kromě toho je také vynikajícím zdrojem vitamínů C, B1 a B2, což ocení zejména vegani a vegetariáni, kteří si jejich příjem zpravidla musejí hlídat.

Pravidelná konzumace lucumy také přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů. Tento plod dále pomáhá budovat silný imunitní systém, výrazně podporuje buněčnou regeneraci a zpomaluje proces předčasného stárnutí.

Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Z lucumy se dá připravit i lahodný sladký nápoj

I pro diabetiky

Sladká chuť šťavnaté lucumy přímo svádí k dochucení různých jídel. Dobrá zpráva pro diabetiky – díky nízkému glykemickému indexu se nemusíte bát zdravotních komplikací. Lucuma navíc pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vyzkoušejte tímto ovocem nahradit tradiční bílý nebo třtinový cukr v poměru 2:1.

Staří Inkové používali lucumu po tisíce let jako léčebný prostředek. Lucuma slouží jako prevence civilizačních chorob, zmírňuje příznaky únavy, anémii i zažívací potíže a má protizánětlivé účinky. Ale své místo má i při problémech psychického rázu. Pomáhá totiž také v boji s depresemi a řadí se mezi tzv. brainfoods, tedy potraviny vyživující mozek.

Sladkost v kuchyni

Když plody lucumy spadnou ze stromu, ještě nejsou plně zralé, ale musejí nějakou chvíli „dojít“. Po dozrání je tu hned několik možností, jak s ovocem naložit. V sezóně najdete na tržnicích v Peru čerstvé plody určené k okamžité konzumaci.

Budete mít zájem:  Marmeláda? Jde to i bez vaření

Na celosvětovém trhu ale vede lucuma vysušená a namletá na jemný prášek oříškovo-ovocné chuti, který můžete použít jako dochucovadlo mnoha pokrmů.

Pokud máte chuť lucumu vyzkoušet, sáhněte třeba po prášku od firmy Iswari v BIO kvalitě.

Do čeho ho můžete Lucumu přidat? Peruánci nedají dopustit na zmrzlinu z lucumy. Vy si ji bez obtíží vyrobíte i doma.

Rozmixujte kešu oříšky (předem namočené alespoň na dvě hodiny ve vodě) s jednou lžící prášku z lucumy, přidejte vanilkový lusk nebo extrakt, kokosové mléko a špetku soli v takovém poměru, aby výsledná směs svou konzistencí připomínala hustou polévku. Nalijte do formiček a dejte zmrazit.

O level výše posunete také oříškové máslo, nejlépe domácí. Přidejte do něj lžičku prášku z lucumy, která krásně zvýrazní jeho chuť a dodá mu svěží karamelovou sladkost. A že už se vám pomalu zajídají smoothies a snídaňové kaše? Šup tam s lucumou a vaše chuťové pohárky jen zaplesají.

A pro ty, kteří se kuchyňským pokusům spíše vyhýbají nebo zkrátka nemají čas, je tu alternativa v podobě „ready-to-eat“ snacků taktéž z produkce firmy Iswari. V kelímku najdete předpřipravenou směs na kaši se základem z obilnin a příměsí lucumy a dalších ingrediencí (např. pražené kakao nebo konopný protein). Stačí smíchat s vodou či (rostlinným) mlékem a je hotovo.

Spoluautorka Eliška Jindrová

Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Praha 7 vyhlásila v květnu stav klimatické nouze , jak ji (a nejen ji, ale celou…

Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Loni v létě zaplatil jeden britský turista na Sardinii pokutu 1 032 eur, když byl…

Lucuma: exotické ovoce i velmi zdravé sladidlo

Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?
Lucuma – peruánské ovoce (zdroj: samphotostock.cz)

Lucuma, resp. prášek z tohoto exotického ovoce u nás není příliš známý. Jenže se jedná o zdravé sladidlo, které mohou používat i diabetici.

Původ lucumy

Lucuma (Pouteria lucuma) je stálezelený strom, za jehož původní domovinu bývá považováno Peru. Vyrůstat může až do výšky 25 metrů a navíc je velmi odolný, neboť se vyskytuje i v andských oblastech, a to v nadmořské výšce až 3 000 m. Strom se může dožívat i 500 let a plodí ovoce, které svým vzezřením trošku připomíná křížence mezi mangem a avokádem.

Kde si lucumu pořídit?

Lucuma je exotické ovoce, které zatím v České republice příliš známé není. Čerstvé ho také u nás s největší pravděpodobností neseženete.

Na druhou stranu si můžete pořídit prášek ze zralé lucumy, a to hned od několika výrobců.

Navíc bývá obsažen i v různých snídaňových směsích, společně s dalšími surovinami, které jsou často označovány za superpotraviny.

Využití v kuchyni

Vzhledem k tomu, že čerstvou lucumu asi neseženete, v kuchyni můžete využít především mletý prášek, který má jasně žlutou barvu.

Používat jej přitom lze jako zdravé sladidlo, neboť má jemně sladkou chuť a obsahuje mnoho účinných látek (viz níže). Jedná se tedy o zajímavou náhražku cukru. Použít jej lze např.

do smoothie, koktejlů nebo sladkých pokrmů, ale vlastně kdekoli, kde používáte klasický cukr.

Lucuma z hlediska zdraví

Lucuma obsahuje vitamíny (beta-karoten, B3 nebo C), minerální látky (draslík, sodík, železo, zinek, vápník nebo hořčík), sacharidy a nenasycené mastné kyseliny (např. linolovou, linolenovou či stearovou).

Navíc má nízký glykemický index, takže se hodí i pro diabetiky. Prášek je rovněž výtečný zdroj energie a působí proti únavě. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu.

Bývá dáván i do souvislosti s lepší imunitou a kladným vlivem na nervovou soustavu.

Opuncie: indiánské fíky pro milovníky zdravého životního stylu

Zajímavosti o lucumě

  • Lucumě se rovněž říká „zlatí Inků“, neboť roste na místě, kde se rozkládala tato
    indiánská civilizace.
  • Prášek z lucumy obsahuje sacharidy, které se ale vstřebávají pomalu. Proto se nejedná o
    nezdravý stimulant (jako cukr) s vysokým glykemickým indexem.
  • Lucuma má jemně
    karamelovou chuť
    . Někdy bývá ovšem chuťově připodobňována k javoru, mangu nebo dokonce dýni.
  • Jedná se o vhodné sladidlo nejen pro diabetiky, ale také pro děti a těhotné a kojící ženy.
  • Lucuma obsahuje také hodně vlákniny. Díky tomu má kladný vliv na zažívání a hodí se i jako sladilo při redukčních dietách.

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Lucuma: superovoce z peruánských And

Říkáte si, že se v Andách nemůže nic pěstovat? Omyl! Nachází se tam takové poklady, jako je například maka peruánská nebo lucuma, na kterou se dnes podíváme podrobněji.

Proč lucuma?

Lucuma je právem řazena mezi superpotraviny.

Věděli jste, že lucuma je exotické ovoce, které roste na stromech Pouteria Lucuma? Těmto stromům, které dosahují výšky osm až patnáct metrů, se daří především v suchém údolí v nadmořské výšce 1 000 – 2 400 metrů nad mořem. Na každém stromě je ročně v průměru sklizeno přibližně 500 plodů, které jsou vzhledem i zbarvením velice podobné avokádu.

Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?Věděli jste, že lucuma byla Inky považována za zlato? Vzhledem k tomu, jak byla lucuma vzácná a užitečná, netrvalo dlouho a rozšířila se i do dalších okolních zemí.

Vitamíny nabité složení

Ačkoliv je u nás toto exotické ovoce spíše ještě neznámé, možná vás jeho složení nalomí k tomu, abyste se s lucumou seznámili mnohem blíže. Z vitamínů je lucuma bohatá například na karotenoidy B2 a B3, které podporují funkci nervového systému.

Lucuma je však užitečná i pro svůj obsah minerálních látek, mezi kterými nechybí vápník, hořčík, železo, draslík nebo fosfor. Za zmínku taktéž stojí obsah vlákniny a beta-karotenu, který prospívá naší imunitě.

Lucuma je mimo jiné ovocem, které svědčí i naší náladě a zpomaluje stárnutí. Na rozdíl od dalších druhů ovoce má lucuma poměrně nízký glykemický index.

Díky tomu je vhodná i pro diabetiky, kteří si musí hlídat příjem cukrů.

Zajímavostí, která vás jistě překvapí, je neobyčejná chuť, která připomíná kombinaci sladkých brambor, karamelu a javorového sirupu.

Lucuma a její využití

Peruánské Andy jsou od nás bohužel hodně vzdáleny, a tak získat lucumu v čerstvé formě je poměrně náročným úkolem. Nevýhodou tohoto exotického ovoce je i fakt, že se velice rychle kazí.

Budete mít zájem:  Sušení bylinek – jak na to? Na co myslet?

I z toho důvodu se často zpracovává na prášek, který si zachovává všechny důležité živiny, chuť i aroma. Navíc vám oproti čerstvému ovoci vydrží i dva roky.

Tento prášek, který má nasládlou ovocnou chuť, můžete přidávat například do zmrzliny, dezertů, moučníků, koktejlů, jogurtů. Vzhledem k tomu, že se jedná o ovoce, nemusíte se jej bát dávat i dětem.

Lucuma – fakta, účinky, rizika a užití

Lucuma je prastaré sladké ovoce, které pochází ze subtropické oblasti Peru, Chile a Ekvádoru. Tato jihoamerická superpotravina má měkkou konzistenci podobnou avokádu.

V poslední době se s ní roztrhl pytel v její domovině i ve světě, a to pro své vlastnosti přírodního sladidla, které podporuje dobrou náladu, dodává energii a má nízký glykemický index. Historicky byla užívána již před érou Inků (15.

století), jak ukazují dekorace na keramických nádobách a textiliích, které znázorňují toto ovoce. Strom dosahuje výšky až 15 metrů a vyskytuje se v nadmořské výšce asi mezi 1000 – 3000 m.n.m., takže si po staletí osvojoval vlastnosti, které mu pomáhaly odolávat takto nepříznivým vlivům vnějšího prostředí.

I z tohoto důvodu je pro nás lucuma, jakožto ovoce, velice zajímavým zdrojem tělu prospěšných látek. Jen pro zajímavost, tyto stromy se dožívají až 500 let a z hlediska ekologie je pěstována udržitelně a bez pesticidů.

  • Jiné názvy: Lukuma, peruánské zlato, zlato inků, lúcuma, lucuma powder, Pouteria lucuma, mamón, lucuma superfood, gold of the Incas
  • Země původu: Peru, Ekvádor, Chile, Kostarika, Havaj, oblasti latinské Ameriky
  • Formy lucumy na trhu: sušený plod namletý na prášek, syrové plody, mouka

CO LUCUMA OBSAHUJE A BENEFITY

Lucuma je kromě své sladivosti bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro nás naprosto nezbytnými výživovými látkami a musíme je tělu dodávat každý den, aby byla zajištěna jeho správná funkce.

100g čerstvého ovoce obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B3 a z minerálů vápník, fosfor a železo. Je tedy skvělým prostředkem, jak jídlo nejen velmi jemně osladit, ale také zvýšit jeho výživové hodnoty. Užívá se při pečení, výrobě raw dezertů, smoothie, používá se pro dochucení kávy, čaje, jogurtů i müsli a některé maminky z ní připravují i kojeneckou výživu.

Díky obsahu niacinu (vitamín B3) je lucuma perfektním zdrojem tohoto vitamínu pro vegetariány a vegany, protože se jinak běžně vyskytuje v živočišných zdrojích. Vitamín B3 je naprosto nezbytný pro normální funkci metabolismu a nervové soustavy, pomáhá uvolňování energie ze sacharidů, trávení, a dokonce se podílí na stavbě svalů a regulaci hormonů.

Mimo to se stále objevují nové studie, které potvrzují řadu benefitů tohoto ovoce pro lidské tělo.

PROKÁZANÉ ÚČINKY PRÁŠKU Z LUCUMY NA TĚLO

Lucuma je výživnější než ostatní sladidla – má asi o polovinu méně sacharidů a o 75% cukru méně než klasický stolní bílý cukr. Vedle toho, na rozdíl od něj, obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Nerozpustná vláknina dodává stolici objem a zabraňuje zácpě tím, že podporuje peristaltiku střev, takže usnadňuje stravě průchod střevy.

Rozpustná vláknina živí prospěšné střevní bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je acetát, propionát a butyrát a ty udržují střeva zdravá.

Jedna polévková lžíce (7,5 g) lucumového prášku také poskytuje určité množství vápníku, železa, draslíku, niacinu a vitamínu C. Ačkoli tato množství obecně pokrývají méně než 1% denní hodnoty, stále je výživnější než klasická sladidla.

Lucuma je bohatá na antioxidanty 

Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným vysoce reaktivními molekulami nazývanými volné radikály.

Výzkum například ukazuje, že lucuma je zvláště bohatá na polyfenoly a karotenoidy, dvě skupiny antioxidantů známých svými protizánětlivými vlastnostmi, vlastnostmi bojujícími proti rakovině a zdraví srdce (1)(2)(3). Navíc se předpokládá, že polyfenoly u lucumy poskytují silnou ochranu i proti chronickým stavům, jako je cukrovka a srdeční choroby (4).

Studie naznačují, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Lucuma je bohatá na komplexní sacharidy a vlákninu a může snížit schopnost tvého těla absorbovat jednoduché cukry. To může pomoci zabránit vysokým výkyvům hladiny cukru v krvi, ačkoli výzkum v této oblasti je omezený.

Některé studie, které se zabývaly účinky lucumy v laboratorních podmínkách ukazují, že mechanismy snižování cukru v krvi u lucumy mohou být srovnatelné s mechanismy některých antidiabetik (5)(6).

Lucuma je také speciální tím, že vedle vlákniny, fruktózy a sacharózy obsahuje také látku zvanou inositol, který se podílí na metabolismu inzulinu.

Pomáhá proti stárnutí pokožky i s hojením ran

Podle starých pramenů se lucuma využívala i pro hojení ran a pokožky. Olej, který se získává z lucumy může podle posledních výzkumů podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a urychlit hojení tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí. (7)

TRADIČNÍ UŽITÍ

Vzhledem k daleké historii užívání lukumy se i dnes používá především jako sladidlo, které je obohacené o látky, které jsou dobré naše zdraví.

Užívá se i průmyslově při výrobě zmrzlin a pro svou specifickou chuť je v současnosti v zemích původu často vyhledávána více než tradiční příchutě jako vanilka či čokoláda.

Jemně namletý prášek z tohoto ovoce chutná trochu jako vanilka s javorovým sirupem, karamelem a stopami ořechů.

Velmi oblíbená je jako sladidlo do kávy nebo čaje, protože má sypkou formu. Také se často používá jako alternativa k hnědému cukru.

JAK SE PRÁŠEK ZÍSKÁVÁ

Ovoce lucumy padá na zem nezralé, proto dozrává několik dní na seně a jakmile je zralá, tak se suší při velmi nízkých teplotách a mele na jemný prášek, který již najdeš v Superfoody Good Mood proti stresu, Pure Mind pro soustředění a mozkovou činnost a Morning Energy pro energii.

Budete mít zájem:  Krevní cukr či vysoká hladina cukru v krvi – jak ji ovlivnit a snížit ji?

PRO KOHO JE LUCUMA VHODNÁ

Lucuma je naprosto všestrannou volbou pro širokou veřejnost a jde o vhodnější sladidlo oproti klasickému bílému cukru, zejména pro  pro citlivé skupiny lidí, jako například děti, sportovci, těhotné ženy, vegani či diabetici.

KONTRAINDIKACE

Stejně jako u jiných potravin, i lucuma je jen potravina a můžou se zde v ojedinělých případech vyskytnout alergické reakce a při jakékoli nejistotě doporučujeme užívání lucumy konzultovat s ošetřujícím lékařem, zejména při onemocnění, jako je cukrovka nebo při těhotenství/kojení. I když je bezpečná i pro tyto skupiny lidí, může narušovat účinky jiných bylinných přípravků nebo léků (např. na tlak), takže jedním telefonátem určitě nic nezkazíš.

I přesto je lucuma zajímavou alternativou k běžně používaným sladidlům a při troše experimentování v kuchyni a vychytání optimálního množství do klasických receptů se jistě stane skvělým parťákem pro sladké kuchtění.

Zdroje:

(1) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212989

(2) Flavonoids health benefits and their molecular mechanism. – State Key Laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, Nanjing University, Nanjing 210093, P. R. China.

(3) Potential Role of Carotenoids as Antioxidants in Human Health and Disease – Department of Medical Physics and Biophysics, Faculty of Physics and Applied Computer Science, AGH-University of Science and Technology, al. A. Mickiewicza 30, Kraków 30-059, Poland

(4) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

(5) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

  1. (6) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. –
  2. Laboratorio de Química y Bioquímica de Alimentos, Escuela de Alimentos, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Avenida Waddington 716, Valparaíso, Chile; Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n, Quillota, Chile.
  3. (7) Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.

Blahodárná lucuma neboli zázračné zlato Inků – Novinky.cz

Hlavní obsahLucuma je lahodné ovoce z peruánských And, kterému se přezdívá zázračné zlato Inků.
Foto: Profimedia.cz

Subtropické ovoce lucuma (Pouteria lucuma) bylo již v dávné minulosti známé svými bohatými nutričními hodnotami. Vystupuje dokonce v peruánských mýtech a legendách a historikové uvádějí, že tyto plody sloužily lidem jako potravina i lék již před érou Inků.

Sladká chuť dozrálého ovoce připomíná vanilku či javorový sirup. Uvnitř plodů najdeme dvě až pět velkých semen hnědé barvy. Samotné ovoce má zelenou až žlutou barvu, podobá se avokádu. Textura dužiny připomíná žloutek natvrdo uvařeného vajíčka. To je i důvodem, proč je lucuma v angličtině nazývána „eggfruit“.

Strom plodící ovoce dosahuje výšky kolem 15 metrů a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce 1000 až 2400 m n. m., kde je klima chladnější než v tropických oblastech, proto je ovoce považováno za subtropickou plodinu.

Pěstuje se převážně v Peru, kde je velmi populární, produkce se neustále rozšiřuje. Mezi další producenty se řadí i Chile, Bolívie, Kostarika a Asie.

Lucuma má vedle své exotické chuti spoustu zdravotních benefitů. Co konkrétně ji řadí mezi superpotraviny? Plody obsahují mnoho železa, zinku, vápníku, beta-karotenu. Jsou i cenným zdrojem vlákniny.

Díky pomalu vstřebatelným sacharidům, nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vitaminu B3 slouží i jako skvělý a spolehlivý dobíječ energie a pomocník při hubnutí. V roce 2010 byly provedeny studie, které ukázaly, že má díky extrémně vysokému obsahu antioxidantů silné protizánětlivé účinky a pomáhá při snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Konzumace lucumy má vliv i na buněčnou regeneraci, čímž nám pomáhá udržet zdravou pleť a zpomalit proces stárnutí. Kromě toho zmírňuje příznaky únavy a posiluje imunitní systém.

Ovoce lze konzumovat dvěma způsoby. Buď si můžeme pochutnat na čerstvé dřeni, u nás ale čerstvá lucuma není k dostání. V našich zeměpisných podmínkách se s ní setkáme ve formě jemné moučky.

„Přeměna lucumy na prášek probíhá šetrnou dehydratací a následným rozemletím, aby se zachovala nejen chuť, ale i výživové hodnoty. Vzniklá moučka má zlatožlutou barvu a je přirozeně sladká, takže mnohdy zastává funkci přírodního sladidla a ochucovadla,“ říká František Lomský ze společnosti Iswari Superfood.

Průmyslově se využívá při výrobě zmrzliny. Tak jako je v Čechách oblíbená vanilková, tak v Peru vítězí zmrzlina s příchutí lucumy. Použití „zlata Inků“ je však všestranné.

„V domácím prostředí je vhodná na dochucení a doslazení pudinků, koktejlů, ovesných kaší, jogurtů, domácí zmrzliny nebo moučníků. Tepelnou úpravou však znehodnotíme zdravotní přínosy této plodiny, proto bych ji doporučil spíše do nepečených zákusků, ale lze ji použít i při pečení, při němž sacharidový profil a vůně zůstávají zachovány,“ uzavírá Lomský.

Velmi oblíbená je při přípravě dnes tolik populárních smoothies. Díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny se doporučuje na její zpracování použít mixér. Lucumový prášek dodá jídlu nejen příjemně sladkou chuť, ale zároveň i pořádnou porci zdraví prospěšných látek.

Lucuma splní roli přírodního sladidla, 100 g obsahuje přibližně 1300 kJ. Prášek je však velmi lehoučký, pokud do bílého jogurtu zamícháte jednu lžičku, zvýšíte jeho energetickou hodnotu jen nepatrně.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector