Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Home / Jak / Extrudované výrobky

extrudované výrobky extrudované potraviny průmyslově upravené potraviny extrudované kaše rýžové chlebíky nadváha ovesná kaše GI Ajka 8 Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. viz.

Recenzia: Update1 – ,,Keto,,vyrobky a bodová diéta a iné info súvisiace s keto stravovaním

schéma, Obr. 18 Technologický efekt extruze spočívá v tom, že ve výtlačné části extrudéru – těsně před matricí – vzrůstá prudce tlak na zpracovávanou surovinu, takže se část mechanické energie šneku mění na tepelnou. Tímto.

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

/05/30 · Ďalšími výrazmi pre extrudované výrobky sú napríklad „pufované“ výrobky či ľudovo nazývané polystyrénové chleby. Sú ľahko stráviteľné, pretože sa vyrábajú pufovaním.

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Ide o technologický proces spracovania potravín, vďaka. /08/08 · Takovéto výrobky ocení zejména jedinci, kteří se snaží o zdravý životní styl nebo hubnutí, ale nechtějí se úplně vyřadit ze společenského života a na akci jen smutně pozorovat stoly plné nezdravých potravin.

dTest: Otázky a odpovědi – Dvojí kvalita potravin

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Galerie: 15 nejhorších. Extrudované výrobky Sladké Hotová jídla Houby Instantní jídla a polévky Kojenecká, dětská výživa Konzervované výrobky Koření Lahůdky Luštěniny, rýže Máslo, margaríny, tuky Maso, masné výrobky Mezinárodní kuchyně Nápoje. Výrobky: Lískooříšková náplň 1kg Ovesné vločky s klíčky g/15ks Cizrnová mouka g/20ks Pitíčka Hello ml/27ks Polévková směs Černé oko g/24ks g/15ks Polévková směs Indiánská g/24ks g/15ks.

Extrudované a pufované výrobky Sušenky Dezerty a cukrovinky Sladidla Těstoviny a přílohy Vločky Instantní kaše Luštěniny Obiloviny Pomazánky Rostlinné a bezlaktózové nápoje/ smetany/sýry Koření a sůl Oleje Pro děti.

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

/01/18 · extrudovane výrobky Maminky mám dotaz, co to vlastně znamená extrudovany výrobek? Náš syn 15 měsíců miluje extrudovane kaše, nejraději má kukuricnou, ale jí i jahlove, pohankove a pod.

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

/03/22 · Porovnejte: Domácí celozrnné pečivo a výrobky ze supermarketu 6. Rýžové chleby a další extrudované potraviny S trvanlivými potravinami typu knäckebrot, rýžové chlebíčky, burisony, cornflakes nebo snídaňové cereálie je to.

Ořechy

Oříšky nemají snad žádnou nevýhodu. Jsou výživné a zdravé. Skvěle chutnají. V kuchyni se s nimi dá kouzlit na tisíc způsobů. Proto uspokojí i labužníky a milovníky dobrého jídla. A proto je máme rádi.

Pravými ořechy jsou z botanického hlediska jen lískové ořechy, kaštany nebo např. žaludy. Ale zvykli jsme si počítat mezi ořechy všechna semena, která mají tvrdou skořápku (na rozdíl od semínek) a vysoký obsah tuků (na rozdíl od obilovin a luštěnin).

Mandle

Mandle jsou blízce příbuzné švestkám a broskvím a co do objemu světové produkce jsou mezi ořechy na prvním místě. Obsahují hodně vitaminu E, který funguje jako antioxidant, díky tomu jsou mandle nejen dobré pro zdraví, ale také dlouho vydrží, protože vitamin E zabraňuje žluknutí tuků. Obsahují také hodně minerálů, hlavně hořčíku.

Loupané mandle jsou výborně stravitelné, mandle se slupkou zase výživově hodnotnější, protože se v ní nacházejí další antioxidační látky (platí pro všechny ořechy, ale ve slupkách mandlí je jich nejvíc).

Mandle patří k ořechům, které člověk konzumoval odedávna, pocházejí zřejmě z Blízkého východu, odkud přišel do Evropy i marcipán a stal se tu populární ve středověku během křižáckých válek.

  • Namáčení: 8 hodin nebo přes noc. Namočené mandle krásně změknou a mají příjemnou krémovou chuť. 
  • Mouka: mandle jdou snadno rozmixovat na mouku, která je samozřejmě bezlepková. Při pečení moučníků a pečiva jí můžete nahradit třetinu (někdy i víc) běžné mouky.
  • Mléko: domácí mandlové mléko se dá vyrobit z loupaných i neloupaných mandlí, vždy bude bílé s jemnou lehce smetanovou chutí. Mandlová mléka se také podávají tekutá v krabici, ale domácímu se většinou nevyrovnají. Za pozornost stojí sušené mandlové mléko (vyrábí Ecomil), má totiž zajímavé využití i jinak než jako surovina pro přípravu nápoje (viz Tipy).
  • Smetana: také se dá vyrobit doma, ale kupovaná mandlová smetana Ecomil je výborná.
  • Máslo: pokud máte výkonný mixér, můžete si i je vyrobit svépomocí. Ani dlouhým mixováním však nejspíš nedocílíte tak jemnou a krémovou konzistenci, jakou má kupované máslo (např. od Monki).
  • Olej: je to jeden z nejlepších kosmetických olejů, je výborný k masáži stejně tak jako k ošetření obličeje i pokožky těla, bez obav můžete požít i u nejmenších miminek. 

Jak a proč namáčet, pražit, vyrábět mléko nebo máslo?

SLUPKA – LOUPAT, NELOUPAT?

Tmavá hnědá slupka, kterou některé ořechy mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváte. Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůř stravitelné.

Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty. Dobrá zpráva je, že tyto látky nejsou ničeny při pražení, některé studie dokonce ukazují, že je tomu možná spíš naopak.

Zajímavé, že? Dopřejte si tedy občas lehce opražené lískové, vlašské ořechy a hlavně mandle se slupkou.

Pokud však ořechy loupat chcete, je několik možností:

  • Namočené ořechy jdou oloupat, byť někdy docela pracně – funguje u mandlí, lískových a částečně i u vlašských ořechů. Nefunguje u pekanových ořechů, ale jejich slupka naštěstí není hořká.
  • Mandle můžete blanšírovat – zalijte je vroucí vodou a minutu v ní ponechte. Slupka pak jde odstranit velmi snadno.
  • Lískové ořechy dejte na chvíli do trouby a pak v utěrce promněte. Nebo můžete zkusit metodu blanšírování ve vodě s jedlou sodou – přiveďte k varu půl litru vody, vsypte 2 lžíce jedlé sody a hned poté i ořechy, vařte 3 až 4 minuty (nelekněte se tmavě hnědé vody), slijte, propláchněte studenou vodou a můžete začít loupat, jde to snadno. 

Kešu

Kdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

Vyloupávání kešu je složité, skořápka obsahuje jedovatý olej, proto se skořápky musejí před loupáním nejprve opražit a pak teprve pracně vyloupat. Tento proces je natolik náročný, že v některých zemích se oříšky prostě vyhodí a konzumují se jen „jablka“.

Kešu má jemnou nasládlou chuť, oproti jiným ořechům obsahuje méně tuku a naopak poměrně dost škrobu (12 %), proto dobře funguje jako zahušťovadlo.

  • Namáčení: 2 hodiny (ale může být i přes noc). Namočené kešu je krásně měkké a máslové.
  • Mléko: kešu mléko má hezky bílou barvu a neutrální vůni i chuť. Nápoj z kešu si také můžete koupit hotový, vyrábí ho např. Provamel. Je sladší než doma vyráběný (byť není přislazený), má smetanovou chuť a je výborný i samotný, ale nepřekonatelně chutná např. lehce oslazený javorovým sirupem.
  • Máslo: kešu se mixují o něco snadněji než mandle, možná se vám tedy podaří docílit stejně hladké máslo, jako to z obchodu (opět vyrábí Monki). Domácí i kupované chutnají prakticky stejně. 

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Lískové ořechy

V našich končinách by se těžko našel někdo, kdo lískové oříšky nezná. Přestože se dnes pěstují hlavně v Turecku, odjakživa patřily do naší krajiny.

Dobře fungovaly jako živé ploty a větrolamy, proutí se hodilo k výrobě košíků, nu a pak tu samozřejmě byly oříšky, slaďoučké a výživné. Spolu s mandlemi, kešu, vlašskými a pekanovými ořechy mají nejvíc bílkovin, kolem 15 %.

Podobně jako mandle obsahují hodně vitaminu E a také hodně hořčíku. Specifické a příjemné aroma lískových oříšků způsobuje látka filbertin, jejíž množství se ještě 800× zvýší, když se oříšky tepelně upraví. Proto jsou tak dobré opražené nebo v pečených dezertech.

Nikoho asi moc nepřekvapí, kdo je největším odběratelem lískových ořechů na světě – firma Ferrero na svojí nutellu a Ferrero Rocher každý rok spotřebuje čtvrtinu celosvětové produkce.

  • Namáčení: 6 hodin, lískovým oříškům namáčení hodně prospívá, chutnají pak jako čerstvě vyloupané.  
  • Mléko: příjemně voní a chutná po lískových oříšcích, má krémovou barvu a smetanovou chuť, není hořké. Opět existuje i hotové od Ecomilu.
  • Máslo: nejlepší je z pražených lískových ořechů. Přidáním dalších surovin připravíte návykové pochoutky (viz Tipy).
  • Olej: tento krásně vonící olej je výborný do salátů a k přípravě dezertů. Uplatní se dobře i v kosmetice – je výborný jak na vlasové zábaly, tak na ošetření pleti místo krému. Na trhu je lískooříškový olej od Emile Noël, který má certifikaci bio i fair trade. 
Budete mít zájem:  Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

TRVANLIVOST, SKLADOVÁNÍ OŘECHŮ

Kvůli vysokému obsahu tuků ořechy snadno a rychle žluknou. Nejvíc náchylné jsou ty, které mají hodně vícenenasycených mastných kyselin, tedy vlašské ořechy. Hodně citlivé jsou i pekanové ořechy, kešu a arašídy.

To vše se týká vyloupaných ořechů, naopak ořechy ve skořápce vydrží v chladnějším prostředí velmi dlouho. Vlašské ořechy je proto nejlepší skladovat nevyloupané a naloupat jen tolik, kolik můžete během krátké doby spotřebovat.

Vyloupané ořechy (jakýkoli druh) skladujte v pevně uzavřené nádobě v temnu, pokud máte místo v lednici, dejte je tam (vlašské dávejte do lednice vždy). Dlouhodobě bude ořechům nejlépe v mrazáku, obsahují málo vody, mražení tedy nemá žádný negativní vliv na jejich strukturu.

Dobré je kupovat ořechy tam, kde se zboží rychle točí. Sebevětší péče u vás doma bude k ničemu, když si přinesete ořechy (hlavně ty nebalené), které dlouhé měsíce někde ležely.

Vlašské ořechy

I vlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích.

Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol. V rostlinných potravinách jsou nejlepším zdrojem spolu s lněným semínkem a chia.

Kvůli tomu jsou však také hodně citlivé a velmi snadno žluknou (viz Skladování). Vlašské ořechy obsahují mnoho minerálů a také velkou porci antioxidantů, 90 % z nich se přitom nachází ve slupce.

  • Namáčení: 8 hodin, zbarvují vodu dohněda. I vlašské ořechy po namáčení chutnají jako čerstvě vyloupané.
  • Mléko: chutná moc dobře, má smetanovou barvu a lehkou oříškovou vůni, není hořké.
  • Olej: je to olej pro gurmány a nejvíc mu to sluší v salátových zálivkách. Kvůli svému obsahu omega 3 mastných kyselin se užívá i jako doplněk stravy. V kosmetice a aromaterapii je oceňovaný jako masážní olej, nevstřebává se totiž příliš rychle a je velmi příjemný na kůži.

Pekanové ořechy

Blízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější.

I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na sladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.

Pekanové ořechy mají svůj domov v povodí Mississippi a okolních říčních údolích.

  • Namáčení: 4 hodiny, namočené ořechy jsou měkké a jemné.
  • Mléko: doma vyrobené mléko krásně voní po pekanových ořeších, chuť je příjemná, ale nikoli sladká, trochu nám připomíná chuť ořechového krému v dortech.
  • Máslo: voňavé, lahodné

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Foto: Otakar Jiránek, Country Life

Para ořechy

Tyto ořechy jsou opravdovou minerálovou zásobárnou, například selenu je tu tolik, že se tomu žádná jiná potravina nedokáže ani přiblížit. Světová zdravotnická organizace proto dokonce určila maximální doporučenou dávku para ořechů – 14 g denně.

Juvie ztepilá, která para ořechy dává, roste především v povodí Amazonky. Prakticky vždy je přitom divoce rostoucí, strom se totiž pěstování na plantážích vzpouzí a má tam velmi malé výnosy. Ořechy se skrývají po 8 až 24 kouscích ve velké dřevnaté tobolce, která připomíná kokos.

Anglicky se para ořechům říká brazil nuts.  

  • Namáčení: 6 hodin, para ořechy jsou však jedny z mála, kterým namočení chuťově moc nepomůže, avšak např. pro výrobu mléka je namáčet musíte.
  • Mléko: je překvapivě zajímavé a poměrně dost odlišné od ostatních ořechových mlék, v chuti jsou para ořechy výrazně poznat.
  • Máslo: voňavé, lahodné

PO SKLIZNI

Když člověk začne pátrat, jak vypadá posklizňové zpracování ořechů, skoro vždycky mu vytane na mysli stejná myšlenka – je to tak obtížné a pracné, že je s podivem, že ořechy nejsou ještě dražším produktem. O náročnosti loupání kešu se zmiňujeme v kapitolce věnované tomuto oříšku.

S makadamem to také není snadné, má skořápku natolik tvrdou a zároveň kluzkou, že se těžko rozbíjí kamenem nebo kladivem, moderní loupání makadamu probíhá ve specializovaných loupačkách, které musejí vyvinout tlak 21 kg na centimetr čtvereční.

Piniová semínka se zase musejí ručně vydrolit z šišek a jedno po druhém opatrně vyloupat z tvrdých dřevitých skořápek.    

Obecně vypadá zpracování ořechů takto: pokud je ořech ještě obalen dužinou, ta se odstraní. Ořechy, které jsou v tuto chvíli stále ještě ve skořápce, se následně suší po dobu několika dnů při teplotě cca do 38 °C.

Výjimkou jsou kešu ořechy, které se v této fázi musí opražit nebo uvařit, aby se odstranily dráždivé látky, které slupka obsahuje a které by při následném loupání kontaminovaly oříšek uvnitř (existuje i raw kešu, kdy se oříšky opatrně vyloupávají jeden po druhém ručně, aby nedošlo ke kontaminaci, loupači při tom musejí používat ochranné rukavice – takových kešu je však na trhu naprosté minimum). Následně se ořechy znovu suší, třídí a nakonec balí. Mandle se v některých zemích (USA) po vyloupání ještě pasterizují kvůli riziku salmonely a e.coli, jinde to běžné není. 

Makadamové ořechy

Tyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi.

 Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.

Makadamový ořech má velmi vysoký obsah tuku, až 75 %, díky tomu jsou oříšky krásně krémové a představují opravdovou pochoutku. S pejsky se o ně ale nedělte, jsou pro ně toxické.

  • Namáčení: 4 hodiny, někdo doporučuje je nenamáčet, nám namočené chutnají.
  • Mléko: domácí makadamové mléko má krémovou barvu a příjemnou smetanovou chuť, vůně je naopak méně výrazná. Poměrně dost se liší od kupovaného makadamového nápoje (od Provamelu), který je výraznější a je také lehce oslazený agávovým sirupem.
  • Máslo: jemné a výborné, otestováno na mlsných potomcích :). 
  • Olej: cení se hlavně v kosmetice, je vyživující a používá se na ošetření pokožky obličeje i těla. 

Piniové oříšky

Drobounká semínka jsou schovaná v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje.

Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např.

při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka). Pinie jsou hodně bohaté na minerály, hlavně hořčík, zinek, železo.

  • Namáčení: 2 hodiny, namočené pinie jsou měkké a krémové.
  • Mléko: má neutrální chuť, trochu se podobá domácímu kešu mléku.
  • Máslo: másla a krémy se dají vytvořit velmi snadno, ale vysoká cena pinií asi bude odrazující faktor. 
Budete mít zájem:  Po Hřebenech Brd pěšky i na kole

BIOOŘECHY VERSUS KONVENČNÍ
Konvenční ořechy většinou projdou dvěma typy chemického ošetření – stromy se stříkají proti červivosti a ořechy samotné se po sklizni ošetřují přípravky proti plísním (anebo se ošetřují skladové prostory).

To první většinou na ořeších nezanechá rezidua pesticidů, protože oříšek je chráněn pevnou skořápkou. Ale chemické přípravky samozřejmě pronikají do okolního prostředí. Ošetření fungicidy rezidua zanechat může, ale je nutností, protože napadení aflatoxiny je u ořechů běžné.

Proto musí riziku napadení plísněmi čelit i biozpracovatelé, a to především prevencí a také povolenými přírodními preparáty.

PLÍSNĚ V OŘEŠÍCH
Arašídy si poněkud nespravedlivě vysloužily pověst nejrizikovějších ořechů, co se týče výskytu plísní. Napadeny však mohou být a bývají skoro všechny ořechy, hlavně pistácie a vlašské ořechy, mandle, para ořechy. Je zajímavé, že např.

u mandlí a pistácií je nejvyšší povolený limit pro obsah aflatoxinů 4× vyšší než u arašídů, u lískových a para ořechů 2,5× vyšší. Co dělat, aby ořechy byly zdravou a výživnou potravinou spíše než jedem? Ať už kupujete ořechy konvenční nebo v biokvalitě, vyhněte se levným výrobkům a produktům neznámých a neprověřených značek.

Zvýšená hladina aflatoxinů se podle statistik týká většinou právě takových výrobků.

Tygří ořechy

Rostlina zvaná šáchor jedlý vytváří pod zemí hlízy, které se dají konzumovat čerstvé, vařené i pražené.

Přestože nemají s ořechy nic společného, získaly pojmenování tygří ořechy a v posledních letech se začaly objevovat v regálech prodejen zdravé výživy. Pro rybáře to však žádná novinka není, znají tygří ořechy jako návnadu na ryby.

Tyto plody chutnají trochu jako mandle, trochu jako kokos, ale jsou mnohem sladší. Oproti skutečným ořechům obsahují hodně sacharidů a méně tuků.

  • Namáčení: 6 hodin, ořechy jsou po namáčení kupodivu ještě mnohem křupavější (asi jako kokos), jsou také šťavnatější a ještě sladší.
  • Mléko: má bílou barvu a chutná jako hodně sladké mandlové, ze všech ořechových mlék je nejsladší a moc dobré.

Arašídy

Arašídy jako takové si zatím cestu do zdravých výživ nenašly, snad s výjimkou nesolených nepražených arašídů, které však vůbec nechutnají jako ořechy, ale jako luštěniny, což také jsou.

Pražené arašídy v biokvalitě však existují, což dokazuje široká nabídka bio arašídových másel.

Arašídy prozrazují svoji příslušnost k luštěninám tím, že mají významně vyšší obsah bílkovin než ostatní ořechy (25%).

  • Máslo: jde vyrobit domácí, ale pravděpodobně nebude bio, protože pražené bio arašídy asi neseženete.  Naopak v obchodech je výběr veliký, máslo hladké, s kousky, v kombinaci s jinými ořechy nebo s rozinkami… Bio arašídová másla neobsahují emulgátory, proto má máslo na vrchu vždy vrstvičku oleje, kterou stačí před konzumací rozmíchat. Už dlouho se u nás prodávají výborná arašídová másla Monki a Horizon, nově jsou na trhu také másla Biorganic, která jsou snad ještě lepší.
  • Olej: často se používá v asijské kuchyni, někdy v kombinaci s dalšími oleji (tak ho najdete v oleji Wok od Bioplanète).

OŘECHY A OŘÍŠKY • SVĚT PLODŮ

0855/300G
Aktivované španělské mandle 0511/100G2
0501/50G
Kešu JUMBO + Mandle VALENCIA 0472/2X500G
Mandle „KRÁLOVSKÉ“ z USA 0022/500G2
0153/50G
0549/500G
Para ořechy Large z Brazílie 0421/50G
Kokos plátky se slupkou 0547/500G
Kešu kousky 5–8 mm 0010/1000G
0155/500G
Mandle loupané plátky z USA 0020/500G
Mandle loupané ze Španělska 0019/500G
Cedrové oříšky z Ruska 0006/100G
Meruňková jádra sladká 0499/500G
Pekanové ořechy nepražené z USA 0029/50G
Vlašské ořechy blanšírované 3323/1KG
Arašídy loupané z Argentiny 0001/1000G
Piniové oříšky z Ruska 0030/50G
MYX Aktivovaných ořechů 0511/100G
MYX Cestovatelka 0146/50G
0462/50G
0154/500G
0157/50G
0158/100G
0159/500G
Arašídy pizza z Nizozemska 0004/1000G
Arašídy pražené nesolené 0002/1000G
Kešu pražené v BBQ 0480/500G
Kešu pražené v pepři 0011/500G
Mandle pražené s limetkou 0475/1000G
Mandle uzené z Holandska 0506/1000G
0170/500G
0672/500G
GRANOLA SKOŘICOVÁ 0200/500G
Lískooříškové kousky 2–4 mm 0487/1000G
Mandlové kousky loupané 2–4 mm 0485/1000G
Pistáciové kousky 2–4 mm 0486/1000G
Kokosová mouka ze Srí Lanky 0311/300G
Lískooříšková mouka z Turecka 0016/1000G
Mandlová mouka Extra Fine 0492/1000G2
Mouka z lískových jader 0490/1000G
0488/1000G
Vlašské ořechy mouka 0489/1000G
Vlašský 46% raw protein 0218/250G
0014/1000G
0013/1000G
Kešu ořechová pasta DOYPACK 0041/100G
Lískové ořechy pasta DOYPACK 0044/100G
Mandle ořechová pasta DOYPACK 0046/100G
Tahini sezamová pasta DOYPACK 2834/1KG
Kakao slazený krém 0049/200G
Kešu ořechová pasta 0041/400G
Kokos ořechová pasta 0042/400G
Konopí semínková pasta 0043/200G
Lískové ořechy pasta 0044/400G
Makadam ořechová pasta 0045/200G
Mandle ořechová pasta 0046/400G
Pistácie ořechová pasta 0047/200G
Tahini sezamová pasta 0048/400G
Arašídy v medu s wasabi 0479/500G
Pistáciové přírodní aroma 0267/KS
Arašídový 51% RAW protein 0663/250G2
Kešu na sucho pražené solené 0617/500G
Kešu ořechy WW450 z Indie 0785/500G
Lískový 45% raw protein 0214/250G
Mandle Carmel z USA 0686/500G
Mandle ve slaném karamelu 0477/500G
0024/1000G2
Mandlový 50% raw protein 0216/500G
0624/50G
0150/500G
0451/50G
0625/50G
Para ořechy Medium z Bolívie 0786/500G

Křupavé, voňavé, jemné a smetanové či kořeněné a výrazné. Už jste ale někdy ochutnali prémiové ořechy?

Oříšky a semínka by měly být součástí každodenního jídelníčku, protože jsou tvořené převážně tuky (nenasycenými mastnými kyselinami) a proteiny, které by v pestré stravě neměly chybět.

Ořechy jsou pro vás skvělým zdrojem minerálních látek, vitamínů, proteinů a zdravých tuků a v kombinaci se sušeným ovocem tvoří ideální vyváženou svačinu.

 Díky jednomu balíčku ořechů ochutnáte vybrané plody z celého světa, různé chutě a vůně, různé křehkosti, bohaté na přírodní výživné složky a to beze strachu, že pod sebe nadrobíte. Žádný binec z přípravy, jen drobná, ale energeticky bohatá potravina.

Co u nás najdete?

Zajímáme se o původ a způsob pěstování, vše se totiž na surovině odráží. Ořechy máme jako v neloupané, tak i loupané podobě. Najdete u nás RAW suroviny i aktivované ořechy a semínka.

Některé ořechy máme v několika odrůdách nebo třídách. Pokud rádi mlsáte, určitě ochutnejte některé z našich sladkých a slaných variant nebo netradičně upravených ořechů.

 Chilli, wasabi, limetka nebo med? Nebojíme se netradičních kombinací a inovativních surovin. Co vy?

Jak poznat kvalitu a třídu ořechu?

Jak je to u ořechů s třídou, kvalitou, odrůdou,…? Zdá se to být složité a čert aby se v tom vyznal, ale vědu za tím nehledejte. Třída ořechu se odvíjí od velikosti, tvaru a porušení ořechů. S tím souvisí kvalita tedy jakost plodu a odrůda je pak jednoduše druh. Pokud prahnete po dalších informacích, máme pro vás článek na toto téma!

Jak správně skladovat ořechy?

  • v chladném, suchém, tmavém a nevětraném prostoru
  • chlad a temno zabrání změně vlastností plodu, žluknutí a vzniku plísní
  • suchem předcházíme plísním
  • uzavřeným balením bráníme oxidaci vzdušným kyslíkem
  • ořechy dodáváme v uzavřených obalech, které jsou ideální pro jejich skladování
  • v teplotě do 22 °C
  • vlašské ořechy doporučujeme skladovat v lednici

Věděli jste, že…?

  1. Hrst para ořechů pokryje denní potřebu selenu?
  2. Kešu je více než sto druhů a každý strom poskytuje několik velikostí ořechů?
  3. Pistácie nemusí být jen zelená, ale i červená?
  4. Pražíme ořechy i na sucho bez přidaných olejů?
  5. Víme toho o ořeších hodně a nebojíme se vám odpovědět na jakékoli dotazy?

Jak správně připravovat ořechy a semínka

Ořechy jsou skvělým zdroje tuků, bílkovin a minerálů. Ořechy mohou mít pozitivní vliv na zdraví našeho kardiovaskulárního systému, mohou mít skvělý vyliv na hladinu cholesterolu, mohou být prospěšné v boji proti rakovině a mnoho dalších zdravotních benefitů. Hlavně jsou skvělou a rychlou svačinou na cestách, nebo se z nich dají péct úžasné deserty.

Je ale opravdu nutné je aktivovat, než je budete konzumovat? Odpověď je ABSOLUTNĚ ANO.
Ať už jste nebo nejste na GAPS dietě, tradiční příprava ořechů má opravdu smysl.

Proč je to tak důležité?

Ořechy a semínka, stejně tak jako luštěniny a obiloviny obsahují kyselinu fytovou, která má tendenci blokovat vstřebávání minerálů jako je například železo, vápník, zinek, mangan, tím, že se na tyto minerály naváže. Nadměrná konzumace kyseliny fytové pak může vést k následnému nedostatku minerálů v těle.

Každý druh ořechu obsahuje jiné množství kyseliny fytové. Mandle, para ořechy a sezamová semínka mají nejvíce. Namáčením a správnou přípravou ořechů a semínek se tato kyselina eliminuje a my jsme schopni z ořechů vstřebat všechny důležité minerály, aniž bychom zatížili naše trávení.

Ořechy také obsahují inhibitory enzymů, které přímo zabraňují tomu, aby se daly ořechy lehce strávit. A oslabují následně i další trávení. A nohou vést k zažívacím obtížím. Jako je nadýmání a plynatost.

Budete mít zájem:  Zimní jídelníček podle našich babiček

Jak tedy ořechy aktivovat?

Postup je jednoduchý. Ořechy se namočí do vlažné vody, do které se přidává sůl. Tato kombinace neutralizuje inhibitory enzymů a zaručí tak lepší vstřebatelnost minerálů a vitamínů z ořechů a semínek.

Dostatečně dlouhé namočení také eliminuje kyselinu fytovou a zaručuje tak lepší stravitelnost. Tento proces trvá kolem 7 až 24 hodin, dle druhu ořechu.

Další výhodou je také to, že ořechy takhle připravené navíc chutnají mnohem lépe.

Častou otázkou je kolik soli?

Na 2 hrnky vody potřebujete asi 1 lžíci kvalitní, nerafinované soli. Pokud chcete mít následnou chuť ořechů slanou, můžete přidat soli více.

Jak už je výše zmiňováno, ořechy se namáčejí minimálně na 7 hodin, ale mohou se namáčet i 24 hodin a déle. V případě kešu ořechů, nechte namočené jen 7 hodin, mají při delším namáčení tendenci tvořit si sliz, který může následně ovlivnit chuť. Poté ořechy scedíme přes cedník a dáme do sušičky na 12-24 hodin. Záleží na množství ořechů a jak máte silnou sušičku.

Pokud používáte troubu, dejte ořechy na plech a zapněte troubu na asi 50-60 stupňů a nechte ořechy péct přes noc. Než půjdete spát tak je promíchejte, aby se pekli rovnoměrně. Ořechy by měli být v závěrečné fázi suché a pěkně křupavé. Skladujte je ve skleněných, nádobách, v chladu a suchu. Vlašské ořechy je lepší skladovat v lednici, protože mají tendenci se kazit.

Ořechy se také dají konzumovat jen namočené, bez sušení, tím se ale výrazně zkracuje jejich trvanlivost (na asi 24 hodin) a také se musí skladovat jen v lednici. Jsou ale výborné rozmačkané na kaši a přidané s ovocem do jogurtu – výborná snídaně! Mokré ořechy jsou ideální jako svačina pro malé děti, nehrozí u nich tím pádem riziko zaskočení jako u suchých ořechů.

Stejný postup platí i pro semínka jako jsou dýňová nebo slunečnicová.

Nutno také podotknout, že s ořechy musíte být na začátku GAPS opatrní. Na GAPS dietě se nejprve přidávají ořechy v podobě ořechových másel, ve 3 fázi úvodní diety pro přípravu dýňových placiček. Později pak namleté na mouku při pečení GAPS chleba. Na této dietě jsou povoleny pouze ořechy upravené podle výše zmíněného návodu.

Pak také aktivovaná ořechová másla, jak už burákové, mandlové, pekanové, kešu atd. A ořechové mouky, tedy u nás asi nejvíce známé mleté mandle. Můžete si, ale klidně doma udělat mouku z jiných ořechů. Namelete si je a do receptů použijete stejně jako mleté mandle. Se samotnými ořechy buďte ale opravdu opatrní.

A začněte s nimi až budete mít jistotu, že váš organismus zvládá plnou dietu. Začněte po malých dávkách a nemixujte na začátku ořechy dohromady. Na každý druh ořechů může nastat jiná reakce. Pokud se po konzumaci ořechů nebo semínek v jakékoliv podobě objeví znovu průjem, nebo i zácpa, okamžitě je přestaňte konzumovat. A znovu zkuste třeba za měsíc.

Ořechy totiž obsahují veliké množství vlákniny, stejně jako kokosová mouka a mohou podporovat zánětlivý proces ve střevech, pokud jsou do jídelníčku zařazeny moc brzo.

Pokud pociťujete, že i ořechy připravené výše zmíněnou metodou vám nedělají dobře, můžete je také zkusit nafermentovat pomocí syrovátky. Postup je podobný jako u klasického namáčení.

Ořechy dáte do mísy a zalijete vodou, k tomu místo soli přidáte půl hrníčku syrovátky a necháte při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin.

Pak scedíte a můžete konzumovat nebo použít do pečení, případně vysušit v sušičce nebo troubě.

Jestli ale máte nebo jste někdy měli na ořechy reakci anafylaktického původu, tedy se po nich dusíte, budete je muset z jídelníčku vynechat. Tato reakce nemá s vaším zažíváním nic společného a ani GAPS vám v těchto případech pravděpodobně nepomůže. ????

Ořechy

Ořechy jsou nejoblíbenější zdravou svačinkou současnosti! A naše oříšky jsou navíc chuťově prostě báječné! Čím to je? Kvalitou, za kterou si stojíme! Dovážíme pro Vás kvalitní ořechy o větších kalibrech, které si během 22 let našeho působení zamilovalo obrovské množství zákazníků po celé České republice! Nevěříte? Ochutnejte z velkého výběru našich ořechů: naturálních, ochucených a obalených v lahodné čokoládě!

Ořechy jsou zdravou delikatesou, z níž se dají připravit zázraky!!!

Ořechy jsou pro naše zdraví nepostradatelné. A nejen to. Báječně chutnají a některé moučníky nebo vánoční cukroví si bez nich nedokážeme vůbec představit. Jsou skvělou zásobárnou důležitých živin. Pokud je mlsáte pravidelně, stoprocentně se to projeví i na vaší kondici a celkovém zdraví.

Zdravé a chutné mlsání

Zaskočila vás nečekaná návštěva a nevíte, co hostům nabídnout? Nezoufejte! Nasypejte do misek různé druhy oříšků, přidejte sušené ovoce a máte vystaráno. Ale jenom na chvíli. Třeba takové mandle v čokoládě, solené pistáciové oříšky a kešu oříšky nebo lahodné pinie chutnají tak skvěle, že se po nich doslova zapráší.

K největším přednostem ořechů patří vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Možná jste slyšeli, že ořechy patří ke kalorickým bombám a bojíte se, že ztloustnete. Tyto obavy jsou zbytečné. Ořechy obsahují především nenasycené mastné kyseliny, bez kterých naše tělo tak jako tak neobejde, protože jde o zdravé pohonné látky.

Ořechy pod drobnohledem

Dostatek vápníku potřebujeme všichni, i když je pravda, že s věkem se tato potřeba různě mění. V ořeších je ho dost, a navíc se lépe vstřebává než ten, který přijímáme prostřednictvím mléčných výrobků. Také zinek je důležitý pro zdraví, ale i pro krásu, zejména pleti, vlasů a nehtů. Kromě toho se podílí na celé řadě zcela zásadních metabolických procesů.

K dalším nepostradatelným minerálům a stopovým prvkům se řadí hořčík, železo, fosfor, draslík, měď, selen, mangan a fosfor. Rovněž výčet vitamínů, které mají klíčový vliv na naše fyzické a psychické zdraví, a najdete je v oříšcích, by byl velice dlouhý. Tyto plody jsou bohaté i na vlákninu, která optimalizuje trávení a zlepšuje činnost trávicího traktu.

To ocení hlavně lidé, jimž chybí pohyb nebo mají sedavé zaměstnání.

Kam s nimi?

Ořechy se dají konzumovat samotné, ale najdeme je také v celé řadě moučníků, dezertů a cukroví. Přidávají se i do nejrůznějších náplní a krémů. Některé se nadrobno rozemelou na mouku k pečení, z jiných se lisuje kvalitní ořechový olej. Z arašídů se připravuje burákové máslo, které je zejména v Americe velmi oblíbené.  

Pár zajímavostí na závěr:

Největší je maledivský ořech, jeho váha se může blížit k úctyhodným 15 až 20 kilogramům.

Některé ořechy, zejména vlašské, patří v mnoha zemích k oblíbeným vánočním dekoracím. Ve starověku byly ořechy považovány za symbol plodnosti a erotiky.

V asijských zemích se ořechy používaly už před mnoha staletími v lidovém léčitelství. Kdysi lidé dokonce věřili, že pojídání vlašských ořechů, které připomínají tvarem a povrchem mozek, zvyšuje intelekt jedlíků.

K ořechům patří i jedlé kaštany. Bez nich by tradiční vánoční pokrm v anglosaských zemích, tedy krocan s nádivkou, rozhodně nebyl tím, čím je.

Naopak podzemnice olejná, jejíž plody známe pod názvem arašídy nebo buráky, není z botanického hlediska ořech, nýbrž luštěnina.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *