Pampeliškový med není med

Duben, louky se nám začínají barvit dožluta, kvetou pampelišky! Než se květy přemění v chmýří, pojďme si z květů pampelišek udělat med!

Pampeliškový med je jednoduchý na přípravu, snadno si připravíte zásoby na celou sezónu.

Co je pampeliškový med?

Nejedná se o med v pravém slova smyslu, spíše o pampeliškový sirup, připravený louhováním květů z pampelišek a plátků citronu, povařený s cukrem.

Pampeliškový med není med

K čemu je dobrý pampeliškový med?

Pampeliškový med slouží k ochucení domácích dezertů, například palačinek, snídaňové kaše, používá se do jogurtu.

Medem můžete polít lívance nebo palačinky, nahradíte jím běžná sladidla, používaná při pečení moučníků. Výborný je také do čaje.

Co potřebujeme k výrobě pampeliškového medu?

Žádné složité suroviny, důležité je chytit sezónu kvetoucích pampelišek, v pravý čas vyrazit na lov a natrhat si pampelišky v plném květu.

K výrobě domácího pampeliškového medu potřebujeme:

  • Rozkvetlé pampelišky, pouze květy bez stonků
  • Citron, ideálně v bio kvalitě
  • Voda
  • Cukr, bílý nebo třtinový

Ve fázi, kdy svařujeme pampeliškové květy s citronem, můžeme podle chuti přidat například pokrájený pomeranč, čerstvý zázvor, přidat další nějakou tu léčivou bylinku, například sedmikrásku nebo meduňku.

Pampeliškový med není med

Jak si uvařit pampeliškový med?

  • Návod na výrobu pampeliškového medu je jednoduchý, počítejte s tím, že po svaření se nechávají pampelišky přes noc odstát a druhý den se výluh asi dvě hodiny vaří při velmi mírné teplotě.
  • Důležitá je sezóna pampelišek, v České republice kvetou zhruba od půlky dubna do poloviny května, nepropásněte tedy tento čas, další šanci budete mít až za rok.
  • Postup:
  1. Natrháme rozkvetlé květy pampelišek, bez stonků.

  2. Pampelišky namočíme do studené vody, vyplaví se z nich případný hmyz.
  3. Opláchnuté pampelišky zalijeme vodou, přidáme citron nakrájený na plátky.
  4. Povaříme 20 minut, stáhneme z plotny a necháme přes noc louhovat.

  5. Přefiltrujeme přes plátno, výluh přivedeme k varu, přisypeme cukr, rozmícháme.
  6. Stáhneme teplotu na minimum a necháme 2 hodiny probublávat.
  7. Mírně zchladlý pampeliškový med plníme do čistých sklenic.

Pampeliškový med lze připravit také za studena, bez vaření.

Pak vynecháme fázi vaření s cukrem, cukr přidáváme do výluhu a s výsledným produktem zacházíme jako s běžným sirupem. Sirup zůstává řídký, není tak hustý jako pampeliškový med, který povaříme.

TIP: Pampeliškový med je dobrou variantou pro vegany, kteří odmítají klasický včelí med (jedná se o živočišný produkt).

Pampeliškový med není med

Kdy sbírat pampelišky na med?

Nejlepší doba je dopoledne, kdy jsou pampelišky otevřené. Čím dříve vstanete a vydáte se na sběr květů, tím méně hmyzu v květech bude. Po obědě se už pampelišky pomalu zavírají, pro sběr tak nejsou vhodné.

Pampeliškový med není med

  • 350 ks květy pampelišek
  • 1 l voda
  • 1 ks citron (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 kg cukr (bílý nebo třtinový)
  • Natrháme květy pampelišek, bez stonku.
  • Na chvíli je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby vyplaval případný hmyz. Vodu vylijeme a pampelišky propláchneme.
  • Citron omyjeme a nakrájíme na plátky, pecky nevadí.
  • Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme pampeliškové květy a citron.
  • Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a na mírném plamenu povaříme asi 20 minut.
  • Hrnec stáhneme z plotny, obsah necháme v hrnci louhovat do druhého dne.
  • Obsah přelijeme přes plátno do čistého hrnce (použila jsem čistou bavlněnou plenu). Pokud byste použili pouze síto, mohl by být med zakalený – sítko nezachytí drobnější částice.
  • Plátno vyždímáme, abychom z pampelišek a citronu dostali co nejvíce tekutiny. Zbytky květů a citronu, které nám zbyly v plátně, vyhodíme.
  • Výluh přivedeme k varu, stáhneme teplotu, přisypeme cukr a promícháváme, až cukr rozpustí.
  • Poté stáhneme teplotu na minimum a med necháme jen probublávat, celkem asi 2 hodiny.
  • Med zhoustne postupným odpařováním tekutiny, nebude však hustý tak, jak jsme zvyklí u včelího medu.
  • Hotový med necháme lehce zchladnout, a poté naléváme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a uchováváme v temnu.

Pamatujte: tím, jak med chladne, postupně ještě houstne. TIP: Místo bílého cukru použijte třtinový, pampeliškový med bude mít tmavou zlatavou barvu. Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Pampeliškový med není med

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

BIO Pampeliškový med 120g

Pampeliškový med není med

Skutečně certifikované BIO jednodruhové medy u nás vlastně neexistují, někdo dokonce tvrdí, že BIO med je nesmysl, protože tomu – kam včela poletí nikdo poručit nedokáže a určitá míra znečištění je dnes takřka všude. Tak jsem tedy hledal… V Česku je největším problémem(který jsem osobně konzultoval s několika top včelaři) kromě tlaku velkých medových korporací a jejich nízké ceny zejména skoro všudypřítomná zemědělská produkce, pole, zemědělské plochy, soukromá hospodářství apod. Téměř každá oblast se včelstvy má v dosahu nějakou formu vegetace, jejíž údržba se nedá 100% kontrolovat (postřiky, gmo..). Společně s neskutečnou byrokracií, papírováním i cenou za nálepkou BIO to v praxi ani včelař, který má včely v čisté oblasti nezvládne nebo do toho zkrátka nepůjde protože sklenici medu za trojnásobnou cenu by neprodal. 

Bohužel praxe za dnešní „výrobou“ medu velkých korporací a nebraní ohledu na údržbu vegetace v oblasti doletu včelstev i menších včelařů jsou často výsledkem toho, že si myslíme jak konzumujeme zdravý léčivý med, který však může být ve výsledku jen „cukrový elixír“ se zbytkovým obsahem množství chemie (zejména pesticidů, herbicidů, fungicidů apod.) a obsahem léčiv, která se dnes hojně používají proti varroáze (která je obecně a dlouhodobě největším problémem včel). Jedinou skutečnou jistotu jde tedy ve finále najít pouze za nálepkou BIO, kterou si vytvořil producent s velkým uzemím mimo civilizaci nebo větší BIO farmou, kde pěstuje své rostliny, ovoce, aj. vegetaci certifikovanou jako BIO a uprostřed toho má své včely. Při dodržení všech přírodních postupů pak budou samozřejmě jejich produkty také BIO, čisté a bez kontaminace. 

Budete mít zájem:  Příušnice a vše o nich – příznaky, přenos a léčba

Severská Firma Nordic Bear Cubs z Estonska má právě takovou produkci, skutečně BIO certifikované produkty včel s absolutní čistotou a vibrací Severské přírody opravdu bez stop kontaminantů, léčiv, pesticidů, aditiv anebo čehokoli podobného.

Pro všechny, kdo stejně jako já, trvají na nekompromisní  a nejvyšší kvalitě, kterou v dnešní době není vůbec snadné nalézt.

Je potřeba nezapomínat na ideu bohaté skromnosti a umět tuto kvalitu náležitě ocenit umírněností a pochopením i třeba takových faktů, jakože 2 včely musí pracovat celý svůj život na jednu naši plnou lžičku medu.. 

Všechny produkty a medy tohoto producenta jsou surové a nebyly znehodnoceny teplem. Přirozená krystalizace tohoto BIO medu je zárukou jeho kvality.

Toto je opravdu vzácný druh BIO medu z pampelišek. Z osobního hlediska se také jedná o můj nejoblíbenější druh medu. Může být sklizen pouze v regionech bez jiných „konkurenčních“ rostlin.

Proto jsou příležitosti sklizně pravého čistého a nemíšeného pampeliškového medu velmi vzácné.

Z terapeutického hlediska pampelišky a med z pampelišek pomáhají zejména játrům a ledvinám vykonávat svou práci a udržovat střeva ve zdravém stavu.

Pampeliškový med není med

Chuť je silná se střední sladkostí a mírně kořeněnou přetrvávající dochutí smetanky lékařské, která byla popsána jako osvěžující až magická. Je velmi jemný, tmavě žlutý a zapůsobí jemnou kořeněnou vůní.

Pampeliškový med není med

Doporučuji všem dohledat si dál na internetu nebo v jiných zdrojích dodatečné informace k efektům a účinku smetanky lékařské na člověka.

Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly – přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl! Nezapomínejte na RW myšlenku prosté „Bohaté skromnosti“.

Balení: 120g Složení: BIO pampeliškový včelí med*. *z Ekologického zemědělství EE-ÖKO-02 (Estonian agriculture)

Pampeliškový med není med

Krajina Původu: ESTONSKO

Lokace sběru: Rapla County

 O neuvěřitelnosti včel nemá dále ani smysl začínat protože jejich alchymii člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci.

Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi – zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé.

Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče.

Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel – ať už jde o med, ambrosii nebo mateří kašičku ale i další suroviny…

Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví – vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani něco podobného základnímu medu a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neidentifikoval – ani nepojmenoval – ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u některých elementů lidského mateřského mléka).

„Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely – vzor síly, kázně a práce – přetrvaly.“ Můj respekt a úcta Včelám navždy… 

Pampeliškový med není med

Je pampeliškový med super, nebo ne?

Pampeliškový med je tekuté “zlato”. Myslíte si, že toto tvrzení je přehnané? Přečtěte si, co všechno pampeliškový med obsahuje a jak Vám může pomoci, k dokonalému zdraví.

Látky v pampeliškovém medu mají skutečně vliv na organismus… Při výběru pampeliškového medu však buďte opatrný a kupujte pouze od certifikovaných včelařů.

Abyste si náhodou nekoupili někde u silnice, tedy jen zabarvený cukr. Není med jako med…

O pampeliškovém medu

Pampeliškový med je řidší, sladká a lepkavá tekutina. Je řidší, jako jiný včelí med, avšak zdravotní vlivy a všechny ostatní pozitiva si zachovává. Tato tekutina působí na organismus pozitivní, pokud nemáte na med alergii. Užíváním jedné čajové lžičky za den si posílíte imunitu a podpoříte správné fungování…

Pampeliškový med není med

Co obsahuje pampeliškový med?

  • Aby sladidlo obsahovalo tolik látek, tak to je skvělé… Pampeliškový med má látky v dobrém poměru, který již malém množství má vliv na Váš organizmus…
  • Voda, bílkoviny, sacharidy, draslík, železo, hliník, sodík, měď, vápník, fosfor, síru, křemík, vitaminy A, B, C a antioxidanty.
  • Nutričná hodnota – pampeliškový med (100g)
  • KJ – 1 230  Kcal – 292  Bílkoviny – 0,5 g  Sacharidy – 85 g
  • Vláknina – 4,3 g  Tuk – 0,6 g  Voda – 82 g
  • Pampeliškový med není med
  • Pampeliškový med obsahuje minerály – 100 g
Železo 0,6 mg Síra 18 mg
Hliník 2 mg Křemík 15 mg
Olovo 0,05 mg Kobalt 0,3 mg
Nikel 0,1 mg Jód 10 mg

Vplyv pampeliškového medu na zdraví

Vplyvy tohoto medu jsou úžasné. Med je ve skutečnosti sladidlo, ale toto sladidlo je opravdu skvelé…

  • Podporuje imunitní systém
  • Odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
  • Pročišťuje organismus
  • Podporuje krvetvorbu
  • Snižuje krevní tlak
  • Podporuje trávení, pravidelnou stolici
  • Pročišťuje trávicí trakt
  • Podporuje zdravou pokožku

Pampeliškový med není med

Vliv pampeliškového medu na hubnutí

Pampeliškový med je při hubnutí povolen. Má vysoký podíl sacharidů.

Ale nejdůležitější je, že obsahuje mnohé vzácné látky a proto podpoří tělo ve správném fungování a také ve zdravém hubnutí. Podpora hubnutí platí pouze, pokud si nezvolíte nějakou dietu, hladovku nebo jim podobné nesmyslné metody hubnutí. Na místo diet zvolte raději cestu zdravým životním stylem.

Budete mít zájem:  Jak na noční můry a děsy u dětí?

Jak vyrobit pampeliškový med?

  1. Pokud chcete ten nejlepší pampeliškový med, tak si ho klidně vyrobte doma je zde recept…
  2. Pampeliškový med není med
  3. Potřebujete: 250 g pampeliškových kvítků, 1,5 kilogramu třtinový cukr (nahradili jsme jím bílý cukr), 1,5 litru vody, 1 ks pomeranč a 1 ks limetka nebo citron.

Večer si pampeliškové květy zalijte vroucí vodou (1,5 litru). Nechte přes noc odpočívat. V následující den si sceďte, přes jemnou gázu, tuto tekutinu do většího hrnce ve kterém budete med vařit. Pampeliškové květiny v gáze pořádně vyždímejte. Do nálevu přidejte šťávu z limetky, pomeranče a třtinový cukr (1,5 kg). Tuto hmotu vařte a občas promíchejte. Když už bude hmota hustá jako med, tak vypněte. Med si rozlijte do skleniček, uzavřete je a odložte na tmavé a studené místo.

Klepnutím pro zvětšení

Pampeliškový med není med

Včelí med je tekuté zlato, to se říká, ale podívejte se blíže co obsahuje, jaké má dopady na zdraví, jak se rozděluje a jak poznat pravý med??? Klikněte sem a dozvíte se to…

Pampeliškový med

Dezert, Jak na to, Nápoje, Sirup Pampeliškový med není med

Pampeliškový med s vůní exotiky

Všude kvetou pampelišky, tak by byla škoda je nevyužít a neudělat z nich na zimu pampeliškový med nebo spíše takový pampeliškový sirup. Loni jsem tento med dělala poprvé a moc nám zachutnal, takže jsem se na jeho přípravu vrhla i letos. Nebyla bych to já, kdybych zase neudělala nějaký ten „upgrade“ receptu a musím říct, že se tentokrát opravdu povedl.

Věděli jste, že používání medu z pampelišek má kladný vliv na játra, různé alergie a respirační onemocnění.

Pomáhá při kožních i trávicích problémech, čistí krev i žaludek, napravuje poruchy metabolismu, příznivě působí na slezinu a proti žlučníkovým kamenům a hlavně úžasně voní.

Tak pojďte zkusit můj PAMPELIŠKOVÝ MED s vůní exotiky, který není nijak složitý na přípravu a v zimě vám do čaje „vnese vůni jara“.

  • Časová náročnost: 24 hodin louhování/ 2 hodiny vaření
  • Počet porcí: 8-10 menších sklenic
  • Ingredience:Pampeliškový med není med
  • 200 ks plně rozkvetlých pampeliškových květů (já dávám cca 400ks, aby byl med silný)
  • 2l vody
  • 2 bio citrony
  • 2 bio pomeranče
  • 1 lžíce kyseliny citronové (můžete vynechat)
  • 1 kg třtinového cukru (chcete-li med hustý, tak 2 kg)

Krok č.1: Plně rozkvetlé květy pampelišky neboli smetánky lékařské sbíráme nejlépe dopoledne.

Necháme je minimálně hodinku ležet venku, aby všichni broučci měli šanci vyletět (někdo pampelišky proplachuje, aby se zbavil případných broučku, ale já to nedělám, jelikož přijdete o většinu pylu, který dává chuť a barvu medu).

Krok č.2: Nyní si nakrájíme na plátky citrony a pomeranče (pokud je nemáte v bio kvalitě, tak okrájejte slupku, ať nejdou chemikálie do pampeliškového medu).Pampeliškový med není med

Krok č.3: Převaříme si 2 litry vody, kterou ihned zalijeme pampelišky s citrusovými plody a necháme minimálně 24 hodin louhovat na tmavém, chladném místě. Občas můžete promíchat.

V tento moment přidejte lžíci kyseliny citronové, ale já ji vynechala, protože máme dostatek citrusových plodů, které med „zakonzervují“.

Krok č.4: Po 24 hodinách louhování pampelišek a citrusů směs přecedíme. Já cedím poprvé klasicky přes síto a poté znovu přes plátno/utěrku/kapesník, aby zachytil zbylé nečistoty a pampeliškový med by krásně čirý.

Krok č.5: Ve velkém hrnci smícháme pampeliškový „louh“ s 1kg třtinového cukru a na mírném ohni za občasného míchání vaříme cca 1,5 – 2 hodiny. Čím déle budete med vařit tím ho budete mít tmavší a hustší.

My doma med nemusíme úplně sladký, takže přidávám pouze 1kg cukru, ale pokud ho chcete opravdu sladký a hustý, tak přidejte jako v jiných literaturách 2kg.

Krok č.5: Mezitím co se mi vaří med si přichystám zavařovací sklenice, které vysterilizuji v troubě (návod viz. dole pod receptem). Do teplých sklenic liji ještě horký med, uzavřu víčkem a nechám do druhého dne vychladnout dnem vzhůru.

Hotový pampeliškový med vám vydrží do příštího jara v chladu a temnu. Enjoy your medík ????

Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

Vaše #AlishaEasyCookingPampeliškový med není med

Něco na víc:

  • citron
  • Citrusy
  • Med
  • Pampeliškový med
  • Pomeranč

Klasický babiččin recept na „pampeliškový med“

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Letos mi přišel pod ruku sešit, do kterého si prababička psala recepty, a na jedné straně na mě vykoukl právě ten recept, podle kterého med prababička vařila. A tak jsem se rozhodla, že ho konečně sama také vyzkouším a zároveň se o postup podělím i s vámi.

S „pampeliškovým medem“ můžete nakládat jako s medem klasickým. Samozřejmě nemá zdravotní účinky jako včelí produkt, ale je to moc fajn alternativa.

Než vyrazíte sbírat

Na pampelišky je dobré jít, když je venku slunečno a květy jsou dokonale otevřené. Nejlepší je trhat kvítky na vlastní zahradě, ale pokud taková možnost není (třeba když vám manžel posekal zahradu), raději vyhledejte čisté místo v přírodě.

Přece jen je budete jíst, tak aby byly co nejlepší. Určitě se vyplatí trhat pampelišky třeba do proutěného košíčku, papírové nebo plátěné tašky – zkrátka do něčeho prodyšného, aby až do okamžiku vaření vydržely v co nejlepší kondici.

Stonky potřebovat nebudete, takže se zaměřte opravdu jen na žluté hlavičky.

Budete jich potřebovat zhruba 250. Vychází mi to asi na 50 hlaviček do 1 hrnku (250 ml), takže zhruba 5 hrnků.

Pampeliškový med není med

Vaření pampeliškového medu (sirupu)

Na zhruba 1 litr „medu“ potřebujete:

  • asi 250 květů pampelišek
  • 1 litr vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky.
  2. Přiveďte k varu a vařte 20 min, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne.

  3. Druhý den vše sceďte přes jemné síto a získanou tekutinu nalijte do hrnce.
  4. Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte.
  5. Ještě horký med nalijte do skleniček.

Budete mít zájem:  Srůsty Po Císařském Řezu Příznaky?

Pampeliškový med není med

Nezapomeňte, že až med vychladne, bude hustší než v horkém stavu. Pokud si hustotou nejste jisti, můžete to ověřit v průběhu vaření. Kápněte trošku medu lžičkou na talíř a sledujte, jakou konzistenci má po vychladnutí.

Pampeliškový med můžete ozvláštnit nějakou bylinkou, třeba meduňkou nebo mátou. V takovém případě bylinku přidejte hned na začátku ke květům a spolu s nimi ji před finálním vařením sceďte.

Autorka má blog (nejen) o vaření JanaDuff.cz.

Připravte si opravdu zdravý pampeliškový med. Většina receptů jeho kouzelnou moc ničí

Většina jednoduchých receptů na pampeliškový med bohužel ničí zdraví prospěšné látky, které můžeme z těchto nádherných květů získat. Místo výborného pomocníka pro naše tělo a imunitu tak získáme v postatě ochucený cukr, a to ještě ten “obyčejný” řepný. Ani jedno ani druhé není pro organismus nic výrazně prospěšného. Jde to ale i jinak a lépe.

Neproplachovat!

Podle snadno dostupných receptů bychom měli nasbírané pampelišky propláchnout pod tekoucí studenou vodou – hlavně proto, abychom z nich vyplavili malé broučky, kteří se v nich rádi schovávají. A už tady se dostáváme k prvnímu problému.

Mnoho prospěšných látek totiž vyplavíme spolu s pylem, který z pampelišek odstraníme ještě snáze než nežádoucí broučky. Jak se tedy lépe zbavit nežádoucích obyvatel zlatých pampeliškových květů? Květy jednoduše rozložíme na plech nebo ještě lépe husté síto a necháme několik hodin venku.

Po této době by mělo být další zpracování pampelišek “bezpečné”.

Var zničí prospěšné látky

Dalším a hlavním kritickým bodem přípravy pampeliškového medu je var. Pokud přistoupíme na teorii, že máme květy zalité vodou povařit, můžeme se vzdát naděje, že nám pomůže v době, kdy na působení medu budeme spoléhat, tedy při nachlazení.

Mnohem lepší variantou je nechat květy vyluhovat v převařené vodě. (Již teploty nad 50°C a zvláště jejich dlouhodobější působení, zničí biologicky aktivní látky a med ztratí svůj účinek.) Výluh přecedíme, přidáme cukr – ideálně třtinový, plátky citrónu nebo pomeranče a šťávu z citronu.

Můžeme mírně, ale skutečně mírně zahřát, jen aby se cukr lépe rozpustil.

  • Na cca 400 pampeliškových květů budeme dále potřebovat:
  • 2 kg cukru 
  • 2 l  vody
  • 2 citrony

Sice sirup, ale zato účinný

Tímto způsobem sice získáme spíš sirup než konzistenci medu, můžeme si ale být jistí, že bude nápomocný v boji s nachlazením.

Pro zahuštění by bylo nutné sirup uvést do varu a nechat vařit tak dlouho, až bychom dosáhli požadované konzistence. Tady ale opět vzniká popsaný problém s vysokou teplotou.

Hotový sirup nalijeme do sklenic a důkladně uzavřeme. Skladujeme ideálně ve sklepě nebo na jiném tmavém místě.

Nejen květy, pampeliška je prospěšná celá

Pampelišku ale můžeme konzumovat vlastně celou. Mladé lístky je možné využít na salát nebo zpracovat jako špenát.

Listy pampelišky pomáhají štěpit sacharidy, působí na produkci žaludečních šťáv, které rozkládají bílkoviny a díky uvolňování většího množství žluči jsou nápomocné při štěpení tuků v organismu.

Použít je můžeme také při potřebě odvodnění organismu, protože působí výrazně močopudně – a to jak listy, tak i květy.

Pampeliškový kořen podporuje trávení, díky obsahu inulinu pozitivně působí na střevní mikroflóru, která má vliv na správné trávení, a tím také pomáhá předcházet obezitě, zlepšuje imunitu a bojuje s alergiemi.

KAM DÁL: Socialismus měl svoji neodolatelnou chuť: Jesenka, Granko i Míša přežívají dodnes, jiné dobroty zmizely

Pampeliškový med

  • tejaja(moderátorka)26. 4. 2020 19:06:30 Eja57: Súhlasím, aj keď…ak akýkoľvek kvet „vypereme pod tekoucí vodou“, tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto „potravina“? Odpovědět
  • Eja57(moderátorka)26. 4. 2020 14:09:52 Odpovědět
  • Petruska126. 4. 2020 13:10:30 Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku Odpovědět
  • Frenkli4. 5. 2017 11:32:31 Odpovědět
  • Bara(neregistrovaná)30. 4. 2017 15:39:58 Zuzka: Zuzi jsme na tom uplne stejne.treba nam nekdo poradi 🙂 Odpovědět
  • Zuzka(neregistrovaná)14. 4. 2017 20:47:27 Takže jsem med dělala a upozorňuji, že přesně podle receptu a místo krásného táhlého medu mám doma pampeliškovou šťávu … Vůbec mi to nezhoustlo a to jsem to nechala pobublávat na plotně víc jak 4 hodiny, protože po hodině a půl jak je napsáno v receptu, jsem měla cukrovou vodu. Medu se to rozhodně nepodobalo. Nevím čím to .. Víte někdo prosím ?? 🙂 Odpovědět
  • mika596. 5. 2016 16:39:44 Odpovědět
  • MaDi(neregistrovaný)6. 5. 2016 16:38:40 Sevka Conny: myslim,ze to bylo mysleno tak,aby se hotovy med nezahrival na vic stupnu.Treba prave kdyz ho davate do horkeho caje,tak pockat,az trochu vychladne. Odpovědět
  • Sevka Conny(neregistrovaný)6. 5. 2016 16:19:56 Píšete, že by se med neměl zahřívat nad 45 °C…. A to skoro 2 hodiny vaření tomu nevadí??? Nějaké divné… Odpovědět
  • Lucie(neregistrovaný)5. 5. 2016 12:24:16 Odpovědět
  • Kocek(neregistrovaný)5. 5. 2016 08:41:56 Tom: Další, nemá se dávat do horkého čaje, ne že mu vadí horko při jeho výrobě!!! Odpovědět
  • Jaroslava(neregistrovaná)29. 4. 2016 16:52:02 Odpovědět
  • Eliska a Misa(neregistrovaná)29. 4. 2016 16:22:42 jeste to nemame dodelany ale uz ted vime ze bude vyborny Odpovědět
  • David Zubík(neregistrovaný)20. 4. 2016 16:23:46 Odpovědět
  • Vladka(neregistrovaná)1. 4. 2016 11:07:21 Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo… Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector